Belgische pantserforten 1914

7
De nieuwe forten zijn opgetrokken uit beton (niet gewapend) en beschikken over verschillende pantserkoepels. Volgens hun ligging behoren zij tot de 1 ste of 2 de orde. Het verschil zit in het aantal koepels: 1 ste Orde: Twee koepels voor twee 15 cm kanonnen Twee koepels voor één 12 cm houwitser Zes koepels voor één 7,5 cm kanon Deze forten bevinden zich in de vermoedelijke aanvalszone. Het zijn de forten van ’s Gravenwezel, Oelegem, Koningshooikt en St.-Katelijne-Waver. 2 de Orde: Eén koepel voor twee 15 cm kanonnen Twee koepels voor één 12 cm houwitser Vier koepels voor één 7,5 cm kanon Dit zijn de forten Stabroek, Ertbrand, Brasschaat, Broechem, Kessel, Breendonk, Liezele, Bornem en Haasdonk. Het volgend verschil is hoe men de grachten onder vuur houd Daarvoor bouwt men verschillende caponnières. 1. Fort met gedetacheerde reverscaponnière:

description

beschrijving van Belgische pantserforten

Transcript of Belgische pantserforten 1914

De nieuwe forten zijn opgetrokken uit beton (niet gewapend) en beschikken over verschillende pantserkoepels. Volgens hun ligging behoren zij tot de 1ste of 2de orde. Het verschil zit in het aantal koepels:1ste Orde: Twee koepels voor twee 15 cm kanonnen Twee koepels voor n 12 cm houwitser Zes koepels voor n 7,5 cm kanonDeze forten bevinden zich in de vermoedelijke aanvalszone. Het zijn de forten van s Gravenwezel, Oelegem, Koningshooikt en St.-Katelijne-Waver.2de Orde: En koepel voor twee 15 cm kanonnen Twee koepels voor n 12 cm houwitser Vier koepels voor n 7,5 cm kanonDit zijn de forten Stabroek, Ertbrand, Brasschaat, Broechem, Kessel, Breendonk, Liezele, Bornem en Haasdonk. Het volgend verschil is hoe men de grachten onder vuur houd Daarvoor bouwt men verschillende caponnires.1. Fort met gedetacheerde reverscaponnire:

De forten s Gravenwezel, Stabroek en St.-Katelijne-Waver zijn van dit type.

2. Fort met aangehechte reverscaponnire:De forten Brasschaat en Kessel zijn van dit type.

3. Forten met samengevoegde caponnires: Dit is het meest voorkomende type dat we terugvinden bij de forten van Ertbrand, Oelegem, Broechem, Koningshooikt, Breendonk, Liezele en Haasdonk.

Fort Bornem is een uitzondering, het is asymmetrisch en beschikt over koepels op de caponnires. Uitzicht van een fort (Oelegem)

Fort heeft een vorm van een rechthoek. In deze rechthoek liggen 2 gebouwenblokken, dat van het keelfront (is de zijde afgewend van de vijand) en het hoofdfront (zijde het dichtst naar de vijand gelegen).Fort is omgeven door een gracht. Deze gracht varieert van een maximumbreedte van 50 meter tot een minimum van 40 meter en een diepte van ca. 2,5 meter.De enige ingang van het fort bevindt zich langs de Keelzijde (achterzijde). Over de gracht is er een betonnen brug waarvan het laatste gedeelte gevormd wordt door houten balken (deze kunnen in geval van een belegering eventueel weggenomen worden). A. Keelfront en TraditorebatterijIn de ingangspoterne is er een rolbrug die bij een eventuele aanval door enkele soldaten kan weggetrokken worden. Deze rolbrug en de normale brug kunnen onder vuur worden genomen door schietgaten in de muur en de toegangspoort. Het gebouw van de traditorebatterij bestaat uit twee verdiepingen. De beneden-verdieping was uitgerust met 2 kanonnen van 57 mm (langs beide zijden) en embrassures (schietgaten) voor geweren om de gracht onder vuur te houden. De bovenverdieping was uitgerust met 2 kanonnen van 120mm en 2 kanonnen van 75 mm (langs beide zijde) om de tussenruimt met de naburige schans of fort onder vuur te houden. Verder was er langs elke kant een 90 mm schijnwerper om de tussenliggende ruimtes te beschijnen.Het laatste lokaal (op de 2 verdiepingen) was de machinekamer voor de productie van elektriciteit. Of deze machines bij het uitbreken van de oorlog reeds geplaatst waren is zeer twijfelachtig.De lokalen van het keelfrontgebouw waren voornamelijk gemeenschapslokalen zoals: douchezaal, waszaal, bakkerij, keuken onderofficieren, WCs enz. Hier bevindt zich langs beide zijden ook een infanterie uitgang waardoor de soldaten de borstweringen bovenop de traditorebatterij konden bemannen.B. Centraal gedeelte poterneDe lokalen die zich langs beide zijden van de poterne bevonden waren voornamelijk munitie- en kruitmagazijnen. Ook de logementen voor de officieren en keuronderofficieren bevonden zich hier. Aan het einde van de gang waren er ook twee uitgangen (onder betongewelf) voorzien die uitgaven op de binnenplaats.C. HoofdfrontgebouwIn het hoofdfrontgebouw bevind zich het verblijf van de commandant, schietbureel, cachot, keuken troep en de kwartieren voor de soldaten.In het hoofdfrontgebouw was ook de toegang naar de koepels voor de verdediging op verre afstand als de verdediging van de tussenruimtes.