2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

24
Saab introduceert een nieuwe autowereld de 9-4X

description

de 9-4X Saab introduceert een nieuwe autowereld Saab 9-4X

Transcript of 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

Page 1: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

Saab introduceert een nieuwe autowereld

de 9-4X

Page 2: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

Saab 9-4X

Page 3: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

Met de nieuwe 9-4X brengt Saab zijn typische waarden qua design en techniek naar het groeiende mid-size crossover-segment. Scandinavische looks die geïn-spireerd zijn op de luchtvaart, maken deel uit van deze auto die competitieve rijkarakteris-tieken biedt.

Volgende maand zal de 9-4X de-buteren op de autotentoonstel-ling van Los Angeles. Het gamma van Saab wordt hiermee uitge-breid tot drie modellen en biedt een interessante keuze voor de alternatiefdenkende crossover consument.

Het is een belangrijke, volgende stap in de wedergeboorte van Saab als een onafhankelijke au-toconstructeur.

De uiterlijke kenmerken van de 9-4X laten er geen misverstand over bestaan dat de nieuwko-mer familie is van de 9-3X en de nieuwe 9-5 Sedan.

Zowel aan binnen- en buitenkant is de identiteit van Saab aanwe-zig door de pure, gestileerde de-signlijnen.

De voorruit en zijrijten komen over als één geheel en lijken op de cockpit van een vliegtuig. Ook de verlichting met ijsblok-design en het flexibel opbergsysteem

zijn hierop geïnspireerd.Zoals de Saab-traditie het voor-schrijft, heeft de 9-4X ook een sportieve persoonlijkheid.

De unieke carrosseriestructuur is gericht op uitstekende rijkwa-liteiten en voorzien van Saab XWD, het geavanceerde vier-wielaandrijvingsysteem en Saab DriveSense, het adaptief chas-sis.

Onder de motorkap is er de keuze tussen twee compacte V6 motoren, een atmosferische en een turboversie. De 3.0 V6i (265 pk) is voorzien van een directe injectie en variabele kleppenti-ming.

De 2.8 V6 turbo (300pk) is voor-zien van een directe injectie met een twin-scroll turbo en is alleen verkrijgbaar als Aero. Beide mo-toren hebben een automatische zesversnellingsbak die zijn scha-kelkarakteristiek aanpast aan de rijomstandigheden.

“De 9-4X verbreedt de aantrek-kingskracht van het Saab merk enorm, “ zegt Jan Åke Jonsson, CEO van Saab Automobile. “Dit model, dat onze merkwaarden zoals Scandinavisch design en een sportieve rijkwaliteiten re-flecteert, geeft ons toegang tot het groeiende crossover seg-ment. We zijn ervan overtuigd

Page 4: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01
Page 5: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

dat de 9-4X veel bestaande klan-ten zal overtuigen en nieuwe klanten zal aantrekken.”

In Noord-Amerika, start de ver-koop van de 9-4X in mei 2011. In de loop van 2011 wordt de 9-4X in Europa en andere continenten te koop aangeboden. De prijszet-ting wordt kort voor de marktin-troductie bekendgemaakt.

Typische Saab vormgeving

De 9-4X oogt breed en heeft een krachtige uitstraling, met een puur lijnenspel dat het Scandi-navisch design van Saab reflec-teert. Voor zijn uitgesproken voorkant, geheel in overeen-stemming met die van de nieuwe 9-5 Sedan, heeft de Aero X als inspiratiebron gediend.

De ronde voorruit en de deur-stijlen creëren het typische wraparound effect, in overeen-stemming met de traditionele cockpit-look. De hockey-stick taillelijn en de robuuste C-stijl zijn tevens op dezelfde design-principes gestoeld.

De daklijn is visueel verlaagd en verlengd door een achterspoi-ler die in de achterklep geïnte-greerd is.

De ijsblokachtige koplampbe-huizing met kenmerkende led-

Page 6: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

lichtranden, geïntroduceerd op de nieuwe Saab 9-5 Sedan, loopt over de volle breedte van de auto. De dubbele uitlaatpijp is geïntegreerd in de bumper.

In het algemeen is de 9-4X dui-delijk vrij van onnodige versie-ring en decoratie. Een donkere laag moet de onderzijde van de carrosserie beschermen. Kunst-stof uitgebouwde wielkuipen of andere beschermende carrosse-riepanelen ontbreken.

Het instapmodel heeft 18-inch lichtmetalen wielen en de Aero-versie heeft 9-spaaks lichtmeta-len turbinewielen van 20-inch en een zwarte grille.

Interieur

Het ruime interieur biedt plaats aan vijf volwassenen en doet denken aan de cockpit van een vliegtuig. De tunnel, de midden-console en het instrumentenpa-neel vormen één geheel en zijn rondom de bestuurder gebouwd. De 9-4X is afgewerkt met hout en de Aero-versie heeft een af-werking van koolstofvezel.

Andere subtiele details die ver-wijzen naar het luchtvaartver-leden van Saab zijn de naalden van meters en de wijzerplaten, in het typische Saab-groen en de ‘joystickbediening’ van de venti-

latieroosters. Volgens de traditie zit de start-/stopknop tussen de voorstoelen op de middenconso-le. Deze is in de plaats gekomen van de traditionele contactsleu-tel.

Standaard zijn grote, veel steun biedende stoelen. Die van de bestuurder is elektrisch verstel-baar in acht standen. Als optie zijn elektrische verstelbare pe-dalen leverbaar.

De achterpassagiers zitten ruim, er is namelijk geen ruimte ver-loren gegaan door de aanwezig-heid van een derde zitrij. De rugleuning kan in twee ongelijke

Page 7: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

delen (60/40) worden neerge-klapt en de stoelen zijn manueel verstelbaar in drie standen.

Qua bergruimte is er een scala aan mogelijkheden. Alle deuren hebben dubbele opbergvakken, er is een handschoenenkastje met twee rijen en in de midden-console is een diepe laadruimte met een 12-volt, USB- en AUX-aansluiting. De inzittenden ach-ter hebben extra opbergruimte in de achterkant van de mid-denconsole en in de middenarm-steun.

Infotainment wordt in twee ver-sies aangeboden. Een audiosy-

steem met zeven luidsprekers of het audiosysteem van Bose met 10 luidsprekers en 5.1 sur-round sound. Het optionele na-vigatiesysteem met een 8-inch aanraakscherm kan 10 GB aan muziekfiles opslaan.

De airconditioning heeft stan-daard een twee zone verdeling. Tegen meerprijs is trizone air-cosysteem leverbaar, waarbij de achterpassagiers zelf hun tem-peratuur kunnen instellen.

Ook kunnen zij hun eigen enter-tainment (audio/visueel) kiezen via een unit in de middenconso-le, voorzien van een video AUX-

Page 8: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

poort en twee schermen van 8-inch in de hoofdsteunen van de voorstoelen.

Flexibele laadruimte

De kofferbak van de 9-4X is ruim en gebruiksvriendelijk. De rug-leuningen kunnen in twee onge-lijke delen (60/40) in één enkele beweging worden omgeklapt, zonder de zitting te hoeven weg-klappen of zonder de verstelba-re hoofdsteunen te verwijderen. Zo ontstaat een volledig vlakke laadvloer.

De zwevende laadvloer kan ge-opend worden door een hand-greep in luchtvaart-stijl en legt een extra bergvak bloot.

De vloer kan door middel van de optionele U-rail met teles-copisch verdeelmechanisme in vrijwel elke gewenste vorm wor-den aangepast.

Dit flexibele systeem voorkomt het heen en weer schuiven van tassen en andere voorwerpen in de bagageruimte.

Voor extra comfort kan de ach-terklep op afstand worden be-diend. De klep kan volledig of tot een lagere positie worden geopend. Dat laatste is voor-al handig indien er beperkt ruimte is, zoals in een garage.

Page 9: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

Onderweg

De Saab 9-4X biedt de rijeigen-schappen en wegligging van een normale personenauto in het cross-over segment. Uitgebreide tests met concurrerende model-len tonen aan dat de dynami-sche prestaties van de 9-4X elke vergelijking in zijn klasse prima aankunnen. Aan de uitstekende rijeigenschappen ligt een unieke carrosseriestructuur ten grond-slag die specifiek voor de 9-4X is ontworpen.

Saab XWD, zijn moderne vier-wielaandrijving, verdeelt non-stop het koppel tussen de voor- en achteras. Het verzekert een optimale grip tijdens alle rijcon-dities. Het is voorzien van een gelimiteerd, elektronisch slip-differentieel (eLSD) dat het naar de achterwielen gestuurde mo-torkoppel over links en rechts kan verdelen tot 50%, al naar gelang de grip van de achterwie-len. Saab XWD is standaard op alle versies.

Saab DriveSense, standaard voor het Aero-uitrustingsniveau, is een systeem waarmee de dem-pers continu kunnen worden aangepast. De vering en de dem-ping worden afgestemd op de rijstijl van de bestuurder. Be-halve deze ‘Intelligent Mode’, kan de bestuurder ‘Comfort’ of

Page 10: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

‘Sport’ kiezen via een draaiknop naast de versnellingspook. De ‘Eco’-stand wordt geactiveerd door een aparte knop en legt de focus op een zo gunstig mogelijk brandstofverbruik, het schakel-patroon en de reactiesnelheid van het gaspedaal op de voetbe-wegingen van de bestuurder.

Variabele stuurbekrachtiging, een onderdeel van de Saab DrivesSense-technologie, biedt nog extra rijplezier. Daarnaast kunnen de adaptieve bi-xenon-koplampen (standaard) draaien om beter bochten te kunnen verlichten. Ze passen bovendien automatisch de lichtbundel aan, afhankelijk van de snelheid, de weg en de omstandigheden.

Motoren

De 9-4X is leverbaar met twee efficiënte, volledig uit alumini-um vervaardigde, V6 motoren. Beide zijn standaard voorzien van een automatische zesver-snellingsbak en Saab XWD.

Deze lichte en compacte 24-kleppen motoren hebben een variabele kleppentiming aan in-en uitlaatkant, en leveren pres-taties die je verwacht van veel grotere motoren.

De atmosferische 3.0i V6 met directe injectie, levert 265 pk

(195 kW) en accelereert van 0 tot 100 km/u in slechts 9.0 se-conden.

De 2.8 V6 turbo, alleen verkrijg-baar als Aero, levert 300 pk (221 kW) en heeft een indrukwek-kende koppelspreiding van 400 Nm tussen 2000 en 5000 toeren per minuut. De acceleratie ge-schiedt van 0 tot 100 km/u in 8,3 seconden.

Cijfers voor het brandstofver-bruik worden in een later sta-dium bekend gemaakt.

Page 11: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

Veiligheid

De veiligheid van de passagiers in de 9-4X komt voort uit meer dan 50 jaar praktijkervaring. Botsproeven en computersimula-ties en ervaringen opgedaan bij echt gebeurde ongelukken heb-ben als basis gediend. De tests, in-huis door Saab ontwikkeld, zijn vaak zwaarder dan de wet-telijk voorgeschreven botsproe-ven of deze zoals vereist door consumentenorganisaties.

Saab behaalt steeds voortref-felijke scores. Een aantal keren komt hij zelfs als veiligste auto in zijn klasse naar voren bij

analyses van botsingen door de US Highway Loss Data Institute (HLDI) en de Zweedse verzeke-ringsmaatschappij Folksam.

In Euro NCAP-botsproeven heb-ben de nieuwe 9-5 Sedan en de 9-3 beide vijf sterren gehaald. Interieur en exterieur design

Saab begeeft zich met de nieu-we 9-4X onmiskenbaar in een voor het merk geheel nieuw seg-ment.

Toch laat de stoere, robuuste carrosserie er door zijn typische Saab-kenmerken geen misver-stand over bestaan dat hij fami-

Page 12: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

lie is van de onlangs gepresen-teerde Saab 9-5.

Qua ontwerp refereren interieur en exterieur naar Saab’s Scan-dinavische roots en luchtvaart-verleden. De 9-4X neemt de de-signtaal van Saab over naar dit nieuw segment, met de nadruk op merkwaarden zoals kracht en betrouwbaarheid.

Puur design

Met de 9-4X worden voor het eerst de designwaarden van Saab naar het crossover segment ver-taald. Net zoals bij de 9-5 Sedan, is de styling van de voorkant ge-inspireerd op de Aero X, het prototype dat meerdere keren in de prijzen is gevallen om zijn design. De voorkant is voorzien van een diepe grille uit drie de-len en de verlichting is volgens het typische ijsblok-thema ont-wikkeld.

De verhoogde carrosserie omvat nog meer kenmerkende Saab-designwaarden zoals de ronde voor- en achterruit, de taille met hockeystick-achtige lijn en de vorm van de koplampen. Dit alles is nu samengebracht in een crossover. Het resultaat is een auto met een puur lijnenspel dat de eenvoud van de Scandi-navische designprincipes reflec-teert.

De voorruit en deurstijlen lijken uit één geheel te bestaan, pre-cies als bij cockpit van een vlieg-tuig. Zoals bij de 9-5 Sedan, zijn de spiegelbehuizingen zwart in plaats van in carrosseriekleur gespoten waardoor ze visueel gezien deel uitmaken van de rui-ten. Daarnaast is de verlichting ontwikkeld volgens het ijsblok-thema, inclusief de led lichtran-den. De auto heeft er nog meer karakter en herkenbaarheid door gekregen.

De subtiele rondingen van de wielkuipen en de vouw in de flank die de oplopende taillelijn benadrukt, leggen de nadruk op de stoere en robuuste uitstraling van de crossover.

Geheel volgens de Scandina-vische designwaarden, is het koetswerk vrij van onnodige decoratie en versiering. Een donkere laag beschermt het on-derste gedeelte van de flanken, terwijl de slanke lijn behouden blijft door het weglaten van wielkuipverbreders of andere beschermende, kunststof car-rosseriedelen.

De daklijn is visueel verlaagd en verlengd door het kofferdeksel met geïntegreerde spoiler. Nog zo’n kenmerkend designdetail van Saab is de achterruit met

Page 13: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

wraparound effect, voorzien van stevige C-stijlen. Ook de achter-verlichting van de 9-4X is geïn-spireerd op de 9-5 Sedan.

Een kenmerkende lichtbalk in ijsblok-vorm, vormt zich rondom de achterlichten op het koffer-deksel. De achterbumper is af-gewerkt met een zwart, krasvrij materiaal en is verkrijgbaar met een cover voor de afneembare trekhaak. Bij beide motorver-sies zijn de uitlaatpijpen geïnte-greerd in de achterbumper.

De 18” lichtmetalen wielen met 6 spaken zijn standaard. De Aero is uitgerust met 20” lichtmeta-len turbinewielen met 9 spaken, een donkere grille en een strip

van geborsteld aluminium over de zijkant van de auto.

Cockpit-achtig interieur

Het ruime interieur van de 9-4X biedt riant plaats aan vijf vol-wassenen en valt op door zijn op de bestuurder gerichte cockpit-achtige dashboard. De tunnel, middenconsole en het instru-mentenpaneel maken alle deel uit van een en dezelfde struc-tuur die om de bestuurder heen is gebogen. Voor de 9-4X kan het interieur naar keuze worden af-gewerkt met hout of koolstofve-zel.

De drie belangrijkste klokken zijn ondergebracht in een soort van

Page 14: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01
Page 15: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

met chroom afgezette ‘buizen’. Naar keuze kan in de middelste klok een snelheidsmeter worden geprojecteerd die er uitziet als een hoogtemeter van een vlieg-tuig. De naalden van de klokken en de toetsen in de middencon-sole zijn groen verlicht, weer zo’n typisch Saab-kenmerk.

Dat geldt ook voor de ‘Night Pa-nel’ functie. Door een simpele druk op de knop kunnen alle meters, behalve de snelheids-meter, op ‘zwart’ worden gezet waardoor afleiding en onnodig veel licht in het interieur wor-den voorkomen.

Er zijn natuurlijk meer unieke Saab-kenmerken. We noemen de speciale ventilatieroosters met ‘joy-stick’-bediening en de start-/stopknop tussen de voor-stoelen. Rond de versnellings-pook zijn tevens de schakelaars ondergebracht voor bediening van de elektronische handrem en de knop waarmee het adap-tieve onderstel kan worden in-gesteld.

De lay-out van de bedienings-knoppen van het infotainment-systeem en de airconditioning onder het kleurendisplay in de middenconsole komt sterk over-een met de lay-out van de knop-pen in de Saab 9-5. Kleine ‘kana-len’ in het dashboard verbinden

de belangrijkste draaiknoppen met elkaar en lijken op de vorm van Leonardo da Vinci’s Man van Vitruvius, een verwijzing naar het menselijke design in combi-natie met de wetenschappelijke precisie waarmee het interieur is ontwikkeld. Het geheel maakt deel uit van een logische groepe-ring in zones van knoppen voor het interieur, het chassis en de verlichting.

Uitgebreide opbergmogelijkhe-den zijn een vereiste in een auto van deze klasse. De 9-4X heeft bijvoorbeeld een gekoelde hand-schoenenkast en in elke deur twee grote opbergvakken. In de middenconsole bevindt zich een groot opbergvak met onder meer 12 volt- en AUX-aansluitingen. Ook zijn er twee bekerhouders te vinden. Achterpassagiers hebben extra opbergruimte in de middenconsole en in de arm-steun van de achterbank.

De grote, veel steun biedende stoelen, zijn achtvoudig en elek-trisch te verstellen. De zitposi-tie kan verder worden geopti-maliseerd door de elektrische pedaalverstelling. Deze voorzie-ning, die tegen meerprijs lever-baar is, biedt de mogelijkheid om de pedalen over een afstand van 55 millimeter te verstellen door middel van een bedienings-knop op de stuurkolom.

Page 16: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

Ook de achterpassagiers beschik-ken over verstelbaar meubilair.

Elke deel van de in ongelijke delen neerklapbare achterban-kleuning kan in drie verschil-lende standen worden gezet. De hendels om de leuningen te ver-stellen bevinden zich tussen het portier en de rugleuning.

Laadruimte variabel in te delenBij het ontwerpen van de laad-ruimte hebben volume en bruik-baarheid een belangrijke rol ge-speeld.

De bak is met een volume van 485 liter ruim en door zijn vrij-wel vlakke zijkanten zeer prak-tisch in het gebruik.

De achterbank is in twee onge-lijke delen neerklapbaar. Het omklappen van de leuning kan in een enkele beweging worden gedaan. De zitting hoeft niet worden omgeklapt en de hoofd-steunen hoeven niet worden verwijderd. Als de rugleuning van de achterbank wordt om-geklapt, schuift de zitting van de bank automatisch naar vo-ren waardoor een geheel vlakke laadvloer ontstaat.

Het voorste deel van de laad-vloer kan scharnieren en kan via een handvat uit de vliegtuigin-dustrie worden opgetild waar-door toegang wordt verkregen tot een extra compartiment voor kleinere zaken.

Page 17: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

Hier is tevens de bandenrepara-tieset opgeborgen. De 9-4X heeft geen reservewiel. Het scharnier-bare deel van de laadvloer kan ook in verticale positie worden vastgezet waardoor bijvoorbeeld boodschappen praktisch kunnen worden vervoerd.

Een verwijderbaar en in te rol-len bagage-afdekscherm behoort eveneens tot de standaarduit-rusting.

Het scherm is gemonteerd aan de bovenzijde van de rugleuning van de achterbank en kan wan-neer uitgerold via een geleiderail op de C-stijl naar boven worden geschoven. Hierdoor is de laad-ruimte extra makkelijk toegan-

kelijk en hoeft niet steeds het afdekscherm te worden in- en uitgerold.

De inrichting van de vloer van de laadruimte kan naar ieders wens worden aangepast. De te-gen meerprijs leverbare, in de laadvloer geplaatste, U-vormige rails kan worden voorzien van een telescopische beugel die in vrijwel elke positie kan worden geplaatst.

De uitschuifbare beugel houdt tal van verschillende goederen prima op zijn plaats. Dit con-cept, dat al eerder in de nieuwe Saab 9-5 werd toegepast, ver-gemakkelijkt het vervoeren van kleine zaken.

Page 18: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

Voor extra comfort is de laad-ruimte leverbaar met een hy-draulische achterklep. Hij kan worden geopend, geprogram-meerd en gesloten met een af-standsbediening.

Ook kan de klep door middel van een draaiknop aan de binnenzij-de van de bestuurdersdeur, de contactsleutel en knoppen op de achterklep worden bediend.

Door de maximale hoogte van de geopende achterklep te pro-grammeren is het ook mogelijk om de klep automatisch te open in bijvoorbeeld een garage. De klep zal dan niet in aanraking komen met het plafond. Ook be-staat de mogelijkheid om het au-tomatisch openen en sluiten van de achterklep uit te schakelen. Deze voorziening is standaard op de Aero-modellen.

Interieur

In beide uitvoeringen zijn de bovenzijde van het dashboard en de deurpanelen afgewerkt in een zwarte kunststof. De Aero onderscheidt zich door contras-terende stiksels.

Het standaard interieur is lever-baar in ‘dark titanium’ (grijs), ‘shale’ (beige) of ‘jet black’ (zwart) voor de middenarm-

Page 19: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

steun, onderste delen van de deurbekleding en het onderste gedeelte van het dashboard. De stoelen zijn bekleed met ‘lea-therette’ een soort kunstleer. Een houtstrip is verwerkt in het dashboard en de handgrepen in de portieren. Het driespaaks stuurwiel is met leer bekleed.

Voor het Aero interieur kan ge-kozen worden uit ‘dark titanium’ of ‘jet black’ voor de midden-armsteun, onderste delen van de deurbekleding en de sport-stoelen met extra bovenbeen ondersteuning en geperforeerd leer. Contrasterend stiksel is te vinden op het stuurwiel (met platte onderzijde), de versnel-lingspook en de omranding van het dashboard.

Het Aero-interieur heeft verder sfeerverlichting en koolstofve-zelafwerking op deuren en dash-board.

De uitgebreide standaarduitrus-ting van de 9-4X omvat onder meer:

18” lichtmetalen wielenBi-xenon adaptive koplampen met sproeiers en automatische hoogteverstelling MistlampenElektrische raambediening voor en achter, elektrische spiegel-verstelling

Page 20: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

Cruise controlDual zone airconditioningKeyless starten met start- en stopknopKleuren display middenconsoleStuurwiel met radio- en tele-foonbediening Achtvoudig, elektrisch verstel-bare bestuurdersstoel en vier-voudig bestelbare passagiers-stoelElektronische handremNight Panel7-speaker Saab Infotainment CD met AUX- en USB-aansluitingAchterbank met verstelbare rug-leuning, 60/40 deelbaar, arm-steun, twee bekerhouders enskiluikInklapbare middenhoofdsteun achter Dakrails, in mat-aluminum afge-werkt Afdekscherm bagageruimte

De 9-4X Aero heeft bovendien nog de volgende zaken stan-daard:20-inch turbine lichtmetalen wielenSentronic stuurwielbediening van de automatische transmissieDriveSense adaptief onderstel, inclusief snelheidsafhankelijke besturingParkeerhulp voor en achterMet geperforeerd leer beklede stoelenAchtvoudig, elektrisch verstel-

Page 21: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

bare bestuurders- en passagiers-stoel met lendesteun en uit-schuifbare zittingKeyless entrySpeciale sfeerverlichting van het interieur Regensensor Saab Infotainment Navigatiesy-steem BOSE geluidsinstallatie Elektrisch te bedienen achter-klepVerstelbare pedalenZelfdimmende binnen- en bui-tenspiegelsAchteruitrij-camera

Efficiënte V6-motoren

De Saab 9-4X is leverbaar met een keuze uit twee V6- motoren, beide voorzien van de modernste technieken en vermogens die ty-pisch zijn voor motoren met een groter slagvolume maar wel met betere verbruiks- en uitstootcij-fers.

Een 3.0-liter V6 motor (265 pk) is er voor de basisversie van de 9-4X. De Aero, het topmodel, wordt aangedreven door een 2.8-liter V6 met turbo (300 pk).

Deze krachtbron is ook te vinden in de onlangs geïntroduceerde 9-5 Sedan. Beide motoren zijn dwarsgeplaatst en gekoppeld aan een automatische 6-versnellings-bak en Saab’s XWD-systeem.

De motoren zijn voorzien van een elektronisch gaspedaal, di-recte ontsteking en vier kleppen per cilinder die worden bediend door bovenliggende nokkenas-sen die op hun beurt worden aangedreven door een onder-houdsvrije ketting.

Variabele kleptiming aan in- en uitlaatzijde maken het moge-lijk om de openingsduur aan te passen aan het motortoerental en de belasting. Hierdoor is het maximum koppel bij een lager toerental en over een breder gebied beschikbaar en presteren de motoren beter als het gaat om benzineverbruik en uitstoot.

Om zo min mogelijk zuigerslijta-ge en inwendige wrijving te heb-ben en een zo gunstig mogelijk benzine- en olieverbruik zijn de cilinderwanden door middel van lasertechniek bewerkt.

Zuigers die aan de onderzijde door olie worden gekoeld en met natrium gevulde uitlaatkleppen dragen bij aan het verder opti-maliseren van het verbrandings-proces.

Atmosferische 3.0 V6

De volledig uit aluminium ver-vaardigde motor levert 265 pk (195 kW) bij 6950 toeren per minuut en een mooi koppel van

Page 22: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

302 Nm bij 5200 toeren per mi-nuut. De 9-4X accelereert van 0 naar 100 km/u in slechts 9,0 se-conden.

De motor is voorzien van directe injectie, waarbij de brandstof onder hoge druk direct in de verbrandingskamer wordt inge-spoten en daar gemengd wordt met lucht. Dit verbetert het verbrandings-proces en maakt een hoge com-pressieverhouding van 11,7:1 mogelijk zodat het brandstof-verbruik wordt geoptimaliseerd. Tijdens koude start, wanneer de emissies het hoogst zijn, zorgt directe injectie voor een verbe-tering van de uitstoot met 25%.

Naast aluminium onderdelen zijn andere gewichtsbesparende en/of geluidsverlagende materi-alen gebruikt: het inlaatspruit-stuk en kleppendeksels zijn van composietmateriaal in plaats van aluminium.

De automatische zesversnel-lingsbak past zijn schakelgedrag aan de rijstijl en gewoonten van de bestuurder aan. Het schakel-patroon past zich ook aan bij veranderende wegomstandighe-den. Bij afdalingen bijvoorbeeld, schakelt de bak automatisch terug en wordt zo op de motor geremd. De versnellingsbak is

ook manueel te bedienen via de schakelpook.

2.8 V6 turbo

Deze motor is alleen leverbaar in combinatie met het Aero-uit-rustingsniveau. De 2.8 V6 turbo, die volledig uit aluminium is ver-vaardigd, heeft een blokhoek van 60° om een trillingsvrije werking te verzekeren. De mo-tor genereert 300 pk (221 kW) bij 5500 toeren per minuut en heeft een indrukwekkende kop-pel van 400 Nm tussen 2000 en 5000 toeren per minuut.

De acceleratie van 0 tot 100 km/u kost slechts 8,3 seconden. Zoals alle turbomotoren, biedt deze krachtbron de prestaties van een grotere motor, terwijl het brandstofverbruik lager ligt wanneer geen turboboost nodig is, bijvoorbeeld tijdens het rij-den op autosnelwegen.

De twin-scroll turbo is centraal gemonteerd boven de versnel-lingsbak en wordt gevoed via beide cilinderbanken. Door twee inlaattrajecten te gebruiken, één voor elke cilinderbank, wordt de gasstroom en het energiever-lies geoptimaliseerd en werkt de turbo efficiënter. De turbo is watergekoeld en maakt gebruik van een lucht-intercooler om de vullinggraad te verhogen.

Page 23: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

De krukas uit gehard staal, draait in vier hoofdlagers. De stalen drijfstangen hebben een speciaal procedé doorstaan voor extra stijfheid. De polymeer ge-laagde, aluminium zuigers en de zwevende zuigerpennen zijn gekoeld en gesmeerd door drie-voudige oliesproeiers.

Het uitlaatspruitstuk is dubbel-wandig met roestvrijstalen voe-ringen om de emissies bij koude start te reduceren. Door extra lucht gedurende maximaal 30 seconden in het uitlaatspruit-stuk te spuiten, bereikt de voor-katalysator, centraal en voor de hoofdkatalysator geplaatst, snel-ler zijn optimale bedrijfstempe-ratuur.

Voor een trillingsvrije loop en

een laag motorgeluid, is de alu-minium carterpan verstevigd en bevestigd aan de transmissie-behuizing, alsook aan het mo-torblok. De kleppendeksels zijn volledig geïsoleerd en uit com-posietmateriaal gemaakt om ge-luiden te reduceren.

De automatische zesversnellings-bak voor deze motor is voorzien van een geïntegreerde elektroni-sche controlemodule, wat exter-ne bedrading overbodig maakt. Het adaptief schakelpatroon is hetzelfde als bij de 3.0i V6, ter-wijl handmatig schakelen door middel van stuurwielbediening of de schakelpook gebeurt.

Cijfers voor het brandstofver-bruik voor beide motoren zullen later worden bekend gemaakt.

Page 24: 2011 Saab 9-4X WebGlossy 01

www.autokiosk.nloktober 2010