Zaanbusiness 69

Post on 14-Jun-2015

390 views 11 download

Transcript of Zaanbusiness 69

10e jaargang, nummer 69 • november 2007

10 jaar Zaanbusiness!Een terugblik en toekomstwens

10jaar

ZB69GO 13-11-2007 14:06 Pagina 1

Op 31 mei 2024 haalt u meer uit uw vermogen. Gewoon met Rabobank Private Banking. (Als de beurs dan nog bestaat.)

Hoe u uw vermogen de komende jaren ook wilt laten groeien, één ding is zeker:

de Rabobank staat u graag bij om uw doelen te helpen realiseren. Op een

bijzonder betrokken en persoonlijke manier. Zo zijn Schretlen & Co en Rabobank

Private Banking onlangs uitgeroepen tot ‘Beste Private Banks van 2007*’. En dat

hopen we nog heel lang te blijven, wat de beurs ook doet.

www.rabobank.nl/privatebanking

*Bron: Incompany, september 2007.

Het is tijd voor een bank die zichzelf blijft.

Het is tijd voor de Rabobank.

ZB69GO 13-11-2007 14:06 Pagina 2

www.zaanbusiness.nl 3

De Verkadecollectie zal op een bijz0n-dere manier worden tentoongesteldin een speciaal te bouwen paviljoen,dat met het Zaans Museum wordtverbonden. In de Verkade Experienceworden bezoekers uit binnen- enbuitenland van harte uitgenodigd omhet verhaal van Verkade te beleven.Zo zal men zich op de begane grondin een fabriek uit het begin van detwintigste eeuw in vol bedrijf wanen,waar biscuit, chocolade en waxineworden geproduceerd. De presentatiezal niet alleen inzicht geven in hetverleden van de Verkade Fabrieken en vergelijkbare bedrij-ven, maar ook in de hedendaagse voedselindustrie die zichdoorgaans buiten het gezichtsveld van de consumentbevindt. Op deze manier wordt er een kijkje gegeven inéén van de vele industrieën die de Zaanstreek kent.

Met de bouw en de inrichting van het Verkadepaviljoenzijn forse investeringen gemoeid. Het merendeel van dekosten is reeds gedekt door de grote eigen bijdrage van deStichting Behoud Cultureel Erfgoed Verkade. De ProvincieNoord-Holland zal de inrichting met 500.000 euro sub-sidiëren, de Gemeente Zaanstad heeft een exploitatie-garantie van gelijke grootte toegezegd. Het is de bedoe-ling de nog ontbrekende financiën via fondsen- en spon-sorwerving op te brengen. Voor de inrichting en presen-tatie wordt een beroep gedaan op fondsen en het bedrijfs-leven. De Mondriaan Stichting heeft reeds een aanzien-lijke subsidie toegezegd. De Zaanse fondsen, het HonigLaanfonds, het Ir. P.M. Duyvisfonds, het Gerrit Blaauw-fonds, het Krijt Hulpfonds en de Bredenhofstichting,

Zaans industrieel erfgoed100 jaar bedrijfsgeschiedenis in de Verkadecollectie

Al meer dan honderd jaar staande Verkadefabrieken aan deZaan en liggen de Verkadekoek-jes en -chocoladerepen in de

winkels. Sinds de oprichting in 1886 is degeschiedenis van het bedrijf vastgelegd inweekboeken, foto's, films en archieven. Ookalle reclames, verpakkingen, de beroemdeVerkade-albums en personeelsbladen, vanafde oprichting tot de overname door UnitedBiscuits in 199o, zijn bewaard gebleven. Ditalles vormt, samen met historische produc-tiemiddelen, winkelinrichtingen en familie-stukken, de Verkadecollectie.Deze bijzondere bedrijfscollectie is nooit toe-gankelijk geweest voor het grote publiek,maar daar komt binnenkort verandering in!

A

subsidiëren samen twee onderdelenvan de presentatie. Verkade UnitedBiscuits en Albert Heijn zijn bezig meteen landelijke koekblikkenactie, waar-bij een deel van de opbrengst naar deVerkade Experience zal gaan.

Daarnaast heeft Frank van der Velde,Directeur Marketing & Sales Beneluxvan Forbo, onlangs toegezegd datForbo het overgrote deel van de vloer-bedekking en de installatie daarvanvoor zijn rekening neemt. Op deZaanse Ondernemersdag op 6 novem-

ber jl. is gestart met het benaderen van andere bedrijvenin de Zaanstreek. Door het kopen van een symbolischebouwsteen van 250 euro (deze 'bouwsteen' is gevuld met80 Verkadechocolaatjes) wordt de bouw en de inrichtingvan het Verkadepaviljoen gesteund. Zo'n dertig onderne-mers hebben al een steentje bijgedragen, waarvoor wijhen zeer dankbaar zijn.

Bouwt uw bedrijf ook mee aan dit visitekaartje voor deindustrie in de Zaanstreek?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen metHansje Dahmen-Verkade van de Stichting BehoudCultureel Erfgoed Verkade: hansjedahmen@yahoo.com.

Tom Verkade - foto Ton R. Vermij

ZB69GO 13-11-2007 14:07 Pagina 3

4 www.zaanbusiness.nl

ZAANSTREEK

mediapartner van:

Eind oktober/beginnovember 1997 zagde eerste Zaanbusiness hetlevenslicht. In eerste instantieverscheen dit zakenmagazinevier per jaar, later zes keer ensinds 2004 jaarlijks tien keer.Zaanbusiness is een podium,waarop Zaanse ondernemin-gen en instanties zich kunnenprofileren aan hun collega-bedrijven. In kroniekvormkomen verhalen, die de afgelo-pen tien jaar in Zaanbusinessverschenen, aan de orde.Nagegaan wordt wat er vande toenmalige verwachtingenis uitgekomen en hoe het degeïnterviewden is vergaan.

6 SchoonmaakbedrijfWillems & Zn BV, uitWormer is in 1966 begonnenals tweemansbedrijf. Intussenwerken er 85 medewerkers. Hetbedrijf wil een schone werkom-geving creëren, waarin mensen,machines en productieproces-sen optimaal kunnen functio-neren. Sinds enige tijd tredende zonen van oprichter TheoWillems, Jeffrey en Maurice, inde voetsporen hun vader.

18 Burgemeester GekeFaber zal de prijsuitrei-king verrichten bij de verkie-zing van de Beste ZaanseZakenvrouw 2007. Op dins-dag 27 november komt zij deprijs overhandigen aan dewinnaar van de tweedeverkiezing van de beste zakenvrouw. Deze feestelijkebijeenkomst vindt plaats inhet Hellas Sport Paviljoen DeCorner, Sportlaan 4 teZaandam. De ontvangst isvanaf 19.00 uur.

25

ColofonUitgever | Redactie | Advertenties| Ontwerp & Vormgeving: IN DE VINGERS, bureau voor grafischevormgeving, internet en communicatie, Dorpsstraat 1068a, 1566 JM Assendelft . Bel 075-6428114 ofzie www.indevingers.nl Verspreiding: 10 x per jaar. Zaanbusiness wordt gratis in controlled circula-tion verzonden naar bedrijven in de Zaanstreek.

Lunch Express, uitKoog aan de Zaan, ver-zorgt lunches en catering voorbedrijven en organisaties, als-mede het geheel of gedeelte-lijke beheer van bedrijfsres-taurants. En dat alles methoogwaardige producten eneen dito dienstverlening.Intussen hebben al vele gere-nommeerde Zaanse bedrijvende weg naar Lunch-Expressgevonden.

MEER INFORMATIE, ZAKENNIEUWS, VERSCHIJNINGSTABEL EN ADVERTENTIETARIEVEN? WWW.ZAANBUSINESS.NL

15

ZB69GO 13-11-2007 14:07 Pagina 4

www.zaanbusiness.nl6

In eerste instantie verscheen Zaanbusiness vier per jaar, eenkwartaalblad dus. In de loop der jaren werd deze frequentieverhoogd naar zes keer per jaar. Sinds 2004 verschijntZaanbusiness jaarlijks tien keer. Deze groei in frequentie isrechtstreeks het gevolg van de behoefte die er in deZaanstreek kennelijk is aan zakenblad. Een podium waaropZaanse ondernemingen en instanties zich kunnen profi-leren aan hun collega-bedrijven.

KroniekIn chronologische volgorde, in een soort kroniekvorm, willenwe de onderwerpen die de afgelopen tien jaar inZaanbusiness aan de orde kwamen, de revue laten passeren.We willen eens nagaan wat er van bepaalde verwachtingenuitgekomen is en hoe het de geïnterviewden is vergaan. Deinsteek is, dat we van elk opvolgend jaar een oktober- ofnovemberuitgave tegen het licht houden.

1997De eerste editie van november 1997, had als hoofdthema'collectieve beveiliging'. Criminaliteit op bedrijventerreinenwas destijds ook al een hot item. Jaarlijks werd er in deAchtersluispolder voor zo'n drie tot vier miljoen guldengestolen. De onbeveiligde bedrijventerreinen Achtersluis-polder en Molletjesveer waren een paradijs voor het die-vengilde. Elders in Noord-Holland was al beveiliging endieven zoeken natuurlijk naar de gemakkelijkste oplossing.

Eind oktober/begin november 1997 zag de eerste Zaanbusiness het levenslicht.Op ludieke wijze, namelijk door middel van een 'geboortekaartje', werd ditmagazine aan de buitenwacht gepresenteerd. Het was een 'forse baby' van

zo'n 80 pagina's. Als je dan toch ter wereld komt, kun je maar beter geen couveusekindjezijn. Het was een uitgave van Uitgeverij en Reclamebureau HH+P, destijds gevestigd inWormer. In 2004 veranderde de uitgever van naam en heet sindsdien Reclamebureau INDE VINGERS, gevestigd in Assendelft.

E

10jaar Tien jaar

Een ‘kroniek’ o

Op 19 september 1997 ondertekenden, onder toeziend oogvan de politie, de Stichting Collectieve BeveiligingIndustrieterrein Achtersluispolder en beveiligingsbedrijfRandon een convenant. De ernst van de situatie bracht eenfiks aantal ondernemers op de gedachte om de criminaliteitcollectief aan te pakken.

Anno 2007 is de Achtersluispolder gerevitaliseerd en decriminaliteit is mede daardoor sterk gedaald. Het gebied isnu bijna helemaal opgeknapt met gemeentelijke en provin-ciale gelden. Er is parkmanagement in het leven geroepenen in overleg met de politie, brandweer, beveiligers(intussen ATN) en de BIA tracht men het gebied zo veilig enleefbaar mogelijk te maken. Illegale dumpingen worden vrijsnel opgeruimd, kapotte straatverlichting wordt hersteld enhet aanwezige groen wordt goed onderhouden. Het die-vengilde is niet verdwenen, maar zoekt steeds meer zijn heilin andere (minder beveiligde) werkgebieden.

1998Eind oktober 1998 werd de ISO-certificering belicht en vondeen gesprek plaats met de toenmalige wethouder vanEconomische Zaken van Zaanstad, Daan Sanders.

ISO-certificering stond destijds nog in de kinderschoenen,maar werd steeds meer ingevoerd. Adviesbureaus in dit tra-ject rezen als paddestoelen de grond uit. Bedrijfsprocessen

Randon gingbeveiligen in de

Achtersluispolder

ZB69GO 13-11-2007 14:08 Pagina 6

werden in kaart gebracht en de daaraan gepaard gaandekosten, bedroegen tussen de vijftien- en vijftigduizendgulden. De duur van zo'n onderzoek beliep negen tot 18maanden. Veel bedrijven zagen ISO nog als een papierbergen slechts zeven procent van de ondernemingen werktenmet een soort van kwaliteitssysteem.Intussen zijn veruit de meeste bedrijven gecertificeerd.Sterker nog, zonder certificering kom je nauwelijks meeraan werk. Vooral overheidsinstanties en grote bedrijvenstellen ISO-certificering als voorwaarde voor het gunnenvan opdrachten.

Toenmalig wethouder EZvan Zaanstad Daan San-ders gaf zijn visie op deZaanse economie en degemeentelijke bureau-cratie. Naar zijn meningkonden ondernemers nietaan een papierwinkelontkomen, want 'bureau-cratie is het antwoord opwillekeur'. Het bedrijfs-leven mocht van hem een'open oog en oor'verwachten voor hun

belangen. Hij vond dat er niet zoiets bestond als 'een Zaanseeconomie'. Ondernemers moesten over de gemeentegrensheen kijken. Zaanstad lag ook nog eens aan de 'goede' kantvan de Coentunnel. Werknemers, die van elders, kwamenreden namelijk tegen de file in.

Anno 2007 is Daan Sanders uit de politiek. Na het niet door-gaan van de bouw van de 'Bijlmerbajes' in de hetVijfhoekpark (zijn grote wens), na verkiezingsnederlagen enhet kiezen van een andere lijsttrekker voor de PvdA en, is hetstil geworden rondom Sanders. Enige tijd was hij directeurvan de stadswachten in Zaanstad, maar ook die verdwenenvan het toneel, evenals politiek dier Sanders.

1999In het oktober/novembernummer van 1999 werd, ondermeer, het imago van de Zaanstreek behandeld, zeg maarcitymarketing. Ook de ontwikkeling van het toen nogbraakliggende bedrijventerrein Noorderveld kwam langs.Met het imago van Zaanstad en van het Zaanse bedrijfs-leven was veel mis vonden diverse directeuren vanreclamebureaus en uitgeverijen. Marketing en reclameleefden niet bij de Zaanse ondernemers. En als ze er welmee bezig waren, was het vaak 'knippen en plakken' ennauwelijks professioneel. Het mocht immers niks kosten!Reclame via websites stond nog in de kinderschoenen.Kortom, Zaanse bedrijven bedreven slechte marketing entimmerden onvoldoende aan de weg. Toch waren er ookpositieve geluiden over het imago van de gemeente. HetZaanoeverproject kreeg internationale erkenning, hetZaantheater was eerder al een aanwinst. Er was al een ten-dens zichtbaar, dat (inter)nationale bedrijven zich zoudenvestigen in monumentale fabriekspanden. Volgens toen-malig burgemeester Ruud Vreeman had Zaanstad behoefteaan een goede entree bij het station van Zaandam. Datalles zou het imago van Zaanstad opvijzelen.Anno 2007 weten we wat meer over de ontwikkelingen inhet Zaanse imago. Met vallen en opstaan, wordt het steedsbeter. De bouw van Inverdan (entree van Vreeman) is involle gang. Het Zaanoeverproject krijgt stukje bij beetjemeer invulling. Gerenommeerde bedrijven vestigen hunhoofdkantoren in voormalige monumentale fabriekspan-den in Wormer en bij Verkade. Het Hembrugterrein moetcreatieve industrie aanlokken. Kortom in acht jaar tijd is erwel iets op gang gebracht en heeft Zaanstad meeraantrekkingskracht voor bedrijven 'van buiten' gekregen.

Het Noorderveld werd in 1999 bouwrijp gemaakt. Het zandlag te besterven en er was belangstelling van bedrijven uitde rest van Noord-Holland. Toenmalig wethouder NelKroesen zegde toe bouwaanvragen met voortvarendheid tezullen behandelen. Intussen is het Noorderveld een modernbedrijventerrein, dat bijna volgebouwd is.

r Zaanbusiness’ over Zaanse bedrijven en personen

Onder andereTeun Spits kwamaan het woord

Het Noordveld invogelvlucht

ZB69GO 13-11-2007 14:08 Pagina 7

8 www.zaanbusiness.nl

2000In het oktobernummer van 2000 kwam het centrum vanKrommenie aan de orde en ook de ontwikkelingen binnende Kamer van Koophandel die in 2001 zouden plaatsvinden.Het centrum van Krommenie was in 2000 al tien jaar in dis-cussie. Afwisselend hadden ondernemers en bewonersbezwaren tegen plannen om het centrum te upgraden. Erwerd een 'beeldkwaliteitsplan' opgesteld, een 'probaat' mid-del als je er samen niet uitkomt. Verder kwam er een pro-jectgroep. Bouwbedrijf Hondema moest het centrum uit omplaats te maken voor winkels en eigenaar De Jong vanAntiekboerderij tekende eigen plannen, die geen genadevonden in de ogen van de gemeente Zaanstad.

De afgelopen zeven jaar is er weinig gebeurd in het centrumvan Krommenie. Winkels verwisselden wel van eigenaar,maar nieuwe kwamen er nauwelijks bij terwijl er, volgens deKvK, toch ruimte was voor 2000 vierkante meter extrawinkelruimte. Sterker nog, een brand verwoestte eenwinkelcomplex aan de Heiligeweg. Tot op de dag van van-daag bakkeleien eigenaren, huurders en woningcorporatieParteon over de ontwikkeling van deze troosteloze ruïne.

De Kamer van Koophandel barstte van de goede plannen enadviezen. De Zuidelijke Randweg moest er komen, de heffin-gen van de Kamer konden omlaag, de bereikbaarheid van deKamer kon beter en men koerste op bovenregionaal oper-eren. En er zouden meer stageplaatsen moeten komen inhet bedrijfsleven. Toenmalig vice-voorzitter Daan Boldingvertelde hier enthousiast over.Nu, in 2007, wordt de Zuidelijke Randweg eindelijk aan-gelegd. Bij de Zaanse ondernemers is niet echt het gevoeldat de heffingen omlaag zijn gegaan. Sterker nog, degedachte overheerst dat men teveel betaalt voor te weinigservice. De aansluiting tussen het onderwijs en het bedrijfs-leven is nog steeds minimaal, mede vanwege deterughoudendheid bij werkgevers om stageplaatsenbeschikbaar te stellen. Daan Bolding is intussen geretireerden de laatste berichten luiden, dat hij als expat in Spanje zijn

dagen doorbrengt. De Juniorkamer heeft een award naarhem genoemd.

2001In november 2001 werd de invoering van de euro, die per 1januari 2002 zou plaatsvinden, tegen het licht gehouden.Verder werd er een interview gepubliceerd met ZOG-boeg-beeld Lenie Visser-Koopman, luis in de pels van het toenma-lige College van B&W van Zaanstad.

De euro hield ons bezig. Waren de bedrijven europroof? InNederland werden 655 miljoen eurobankbiljetten in omloopgebracht. In de toenmalige elf eurolanden 14,5 miljard bil-jetten. Verder liet de Nederlandse Bank 2,8 miljoen euro-munten slaan. Een euro was 2,20371 gulden waard. Zo'n60.000 bedrijven hadden nog niet om nieuwe muntengevraagd en men verwachtte nogal wat problemen bij dekassa en in de automatisering.

Sindsdien is de euro permanent onderwerp van discussie.Nog steeds rekenen veel mensen om in guldens om de prijs-verhouding te begrijpen. Het gevoel leeft, dat de euro hetlevensonderhoud aanzienlijk duurder heeft gemaakt. Dehoreca rekent nu een biertje af in evenzovele euro's als voor2002 in guldens. De huizenprijzen zijn lachwekkend hoog,omgerekend in guldens althans. De lonen zijn niet navenantmeegestegen, dus raken veel consumenten in problemen.Daar staat tegenover, dat je nu in een groot deel van Europaeenheid in valuta hebt en koersverschillen bij omwisselingzijn weggevallen.

Lenie Visser-Koopman was het boegbeeld van de ZOG, deZaanse Onafhankelijke Groepering. Ze was op haar geheeleigen wijze een luis in de pels van gevestigde politici inZaanstad. Een populist 'avant le lettre'. Het beeld bestond,

10jaar

Een blik op deHeilige Weg toen

Daan Bolding

ZB69GO 13-11-2007 14:09 Pagina 8

dat de ZOG overal optegen was. Ze vond, dat'Zaanstad een veel tegrote broek aantrok'. Haarprotest tegen de groot-scheepse ontwikkelingenviel bij een groot deel vande Zaanse inwoners ingoede aarde. De ZOG werdnaderhand bij de verkie-zingen voor de gemeen-teraad de grootste partij. Lenie Visser werd zelfs wethoudermet als belangrijkste takenpakket het verwijderen van hon-denpoep en het recht leggen van scheve trottoirtegels. Maarhaar bewind was geen lang leven beschoren. De ZOG gingten onder aan verdeeldheid, machogedrag, leeghoofdigheiden gekonkel. De groep viel uiteen als een glas op een hardekeukenvloer. Snipperpartijen waren het gevolg en van Leniewordt heden ten dage weinig meer vernomen.

2002In oktober/november 2002 was de ontwikkeling vanInverdan aan de beurt, via een interview met Sjoerd Soeters.Verder was de Zaan aangewezen als hoofdvaarroute enmoest uitgebaggerd worden. Ook daarover werd bericht.De flamboyante architect Sjoerd Soeters had een visie, jazelfs een visioen. In een flitsend lichtgeel kostuumparadeerde hij op de Gedempte Gracht om zijn grote plan-nen met het centrum van Zaandam toe te lichten.'Centrumknoop' Zaandam moest een snijpunt worden vanhoogwaardig werk, hoger onderwijs, stadsbestuur, kunst encultuur en publiek. Er moest water in de Gedempte Grachten de Saentower moest omver gehaald worden. BijRabobank Zaanstreek zaten ze daar uiteraard niet op tewachten. De Rozengracht en de Vinkenstraat moesten bijhet centrum getrokken worden in plaats van sombere, door-gaande wegen om het verkeer te reguleren. Ze hadden eenOostblokuitstraling, zei Soeters en niet en onrechte.

Thans weten we dat eenaantal wilde plannen vantoen niet gerealiseerdworden. Die gracht komter wel, maar kan ook eengreppel worden, gevoeddoor een fontein. DeSaentower blijft fier recht-overeind staan en andere

megalomane projecten worden om financiële redenen watpragmatischer gerealiseerd. Toch zal het centrum vanZaandam flink opgestoten worden in de vaart der volkeren.

De Zaan werd in 2002 uitgebaggerd in het kader van hetproject 'Vaart in de Zaan'. De provincie Noord-Holland hadde Zaan tot hoofdvaarweg gebombardeerd. De Wilhel-minasluis was te klein. De Bernhard- en Julianabrug warente smal en te laag.Tot nu toe is er niets met de Wilhelminasluis gebeurd.Destijds werd verwacht dat er pas na 2010 geld van het Rijkzou vrijkomen en wel een bedrag van 29,5 miljoen euro. Hetis afwachten of dit gebeurt. De Bernhardbrug is vervangenen verhoogd. Een mooi vormgegeven brug, die na een aan-tal kinderziektes, nu goed functioneert. Hij viel alleen watduurder uit dan gepland. Het komende jaar wordt deJulianabrug vervangen, op last van de provincie.

2003In het novembernummer van 2003 stond een interview metFelix Beekman, toenmalig directeur van woningbouwcorpo-ratie Saenwonen. Hij wilde 'met maatschappelijke partijenhet woonbeleid van Saenwonen uitzetten'. Toen zat de wo-ningmarkt ook al op slot. Hij vond Saenwonen een vooruit-strevende club die nieuw 'producten' aanbood, zoals 'Klantkiest' en 'Huurvast'. In zijn visie kon er ook veel binnen-stedelijk gebouwd worden. Samen met collega-corporatieDe Woonmij wilde Saenwonen participeren in de ontwikke-ling van Inverdan.Tekorten op de begroting 'moeten we metlef te lijf gaan' was zijn credo.

Intussen is Saenwonen een paar jaar geleden gefuseerd metDe Woonmij tot Parteon, een corporatie met zo'n 18.000woningen in de Zaanstreek. Na een korte periode alsmededirecteur trok Felix Beekman aan zijn stutten.Sindsdien is er van hem niets meer vernomen.

2004In oktober 2004 schreven we, dat het Verkademuseum inZaanstad blijft. In een interview met de broers Tom en ErikVerkade spatte hun opluchting over dit besluit van hungezichten. Jarenlang voerden zij een 'strijd' met degemeente Zaanstad om hun kostbare industriële collectievoor de Zaanstreek te behouden. Onbegrip en teleurstellingwaren lange tijd van hun gezichten af te lezen. HetVerkademuseum dreigde zelfs naar Enkhuizen te gaan.Enkhuizen of all places! Dat vond zelfs de Gemeente

Felix Beekman

ZB69GO 13-11-2007 14:11 Pagina 9

10 www.zaanbusiness.nl

10jaar

Zaanstad te ver gaan en ziedaar, er kwam een oplossing.Vreugde alom. De Stichting Behoud Cultureel ErfgoedVerkade zou het pand betalen, de gemeente zou deexploitatie gedurende tien jaar garanderen.

Erik Verkade mocht dit allemaal niet meer meemaken. Hijoverleed enige tijd geleden. Zijn broer Tom trekt nu alleen dekar. De eerste palen zitten in de grond naast het ZaansMuseum en straks is het pand vol gezet met het uniekeindustriële erfgoed van het meer dan 120 jaar oude Verkade.Een naam die als merk nog bestaat, maar als bedrijf eenspeelbal is geworden van de ene durfkapitalist na deandere.

Verder werd aandacht gegeven aan de oprichting van MKB-Zaanstreek op 25 oktober 2004. Volgens de oprichters ont-brak het in de Zaanstreek aan een belangenbehartiger voorhet midden- en kleinbedrijf. Als koepelorganisatie wildemen die rol vervullen, vooral op gemeenschappleijkegebieden als veiligheid, bereikbaarheid, arbeidsmarkt,onderwijs, belastingen, regelgeving etc. Engel Meijns, voor-malig directeur van M&O Techniek, werd voorzitter. Bij deoprichting werd een rapport gepresenteerd met als titel 'DeZaanstreek tussen dorp en stad' met daarin tien onder-zoeken over de lokale economie. Ondernemers gaven hunvisie en de analyse werd gevolgd door een aantal aan-bevelingen.

Intussen is Engel Meijns als voorzitter opgevolgd door Fransvan Rooij, afkomstig uit het onderwijs. MKB-Zaanstreekheeft een belangrijke rol gespeeld in het pilotprojectBedrijfplusthuis (een soort loket), waarin kleine onderne-mers beroep kunnen doen op dienstverleners op het gebiedvan directe assistentie, coaching, administratie etc. Degewenste rol als koepelorganisatie voor MKB-bedrijven opde diverse bedrijventerreinen van de Zaanstreek zat er nietin. OZ ging met die eer strijken.

2005In de coverstory van het oktobernummer van 2005 kwamAdri Uijl, directeur Rabobank Zaanstreek, aan het woord. Na14 jaar trouwe dienst vertrok hij naar de Rabobank Rand-meren, standplaats Veluwe. Onder zijn leiding waren zevenlokale en zelfstandige Zaanse Rabobanken onder de parapluvan de grote broer in Zaandam gebracht. Als laatste deRabobank in Westzaan. Net als 'zijn bank' was ook Adrie Uijlmaatschappelijk betrokken. Hij reisde al 35 jaar naarRoemenië om daar maatschappelijke projecten van degrond te trekken. Wel noodzakelijk in het postcommunisti-sche tijdperk van dat land. Hij deed dat samen met zijntweelingbroer. Helemaal zonder kleerscheuren ging datniet, want toen het land nog een socialistische heilstaatwas, aarzelden de 'minder prettige' volgelingen van dictatorCeaucescu niet hen in de kraag te vatten en over de grens tezetten. Onder leiding van Uijl groeide Rabobank Zaanstreekuit tot één van de twintig grootste Rabobanken vanNederland. Zijn opvolger werd Fred van Dam, tot dan toedirecteur van Rabobank IJmuiden.

Intussen had Zaanbusiness een aantal mediapartnersgevonden. Dat waren MKB-Zaanstreek, ondernemersso-ciëteit De Corner, de Zaanse Dealervereniging, De NieuweWinst, HoogTij, Metalektro en de gemeente Wormerland.Stuk voor stuk belangrijke partners die het aanzien vanZaanbusiness als hèt zakenmagazine voor de Zaanstreeknog eens bevestigden. Later werd aan deze groep ICTZaanstreek toegevoegd.Engel Meijns

Adri Uijl

Tom Verkade

ZB69GO 13-11-2007 14:11 Pagina 10

11

2006Het hoofditem in het oktobernummer van 2006 was deopening van de nieuwe brandweerkazerne in Zaandam. Ditgebouw, met een ietwat megalomane uitstraling, is eenblikvanger voor wie bij het Prins Bernhardplein Zaandamnadert (of verlaat). Diverse diensten zijn in dit gebouwondergebracht. Het diende als hoofdvestiging voor deBrandweer Zaanstad, maar ook voor de Regionale Brand-weer Zaanstreek-Waterland.

Wie het verschil ziet, mag het zeggen. Verder bevinden zichin dit complex een uitrukkazerne en een oefencentrum. GZKantoorinrichters uit Zaandam kreeg, na een zenuw-slopende aanbestedingsprocedure, opdracht om het

gebouw in te richten. Het resultaat mocht er zijn. Het is nogsteeds het eerste gebouw in een toekomstige reeks bedrijf-spanden die op de aanpalende voetbalvelden nog gerea-liseerd gaan worden. Daartoe moeten voetbalclubs ver-huizen, bij voorbeeld naar het gebied bij de Jagersplas, gren-zend aan Plan Kalf.

En dat stuit weer op protesten van de buurtbewoners, dievrezen dat er een verdwaalde bal (niet zijnde een gehaktbal)in hun barbecue zal belanden als ze 's zomers buiten zittente schransen.Schrale troost: voetbal is een wintersport en genieten vaneen barbecue vindt toch meestal ‘s zomers plaats.

2007Dit jaar laten we in deze kroniek even voor wat het is. Danzouden we moeten schrijven over de editie die u in handenhebt en dat lijkt ons een beetje onzin.

We hebben alle 68 voorafgaande edities door gespit. Het isaltijd interessant om te zien wat er van alle gemaakte of uit-gesproken plannen van bedrijven en personen in de loop derjaren terecht is gekomen. Veel goede voornemens zijn ge-strand. Veel bedrijven die hoopvol een start maakten enZaanbusiness als een platform zagen om zich te presen-teren, zijn intussen of groter geworden (mede dankzij onsmagazine) of opgedoekt (ondanks ons blad). Dat laatste isnatuurlijk onzin, maar wel is duidelijk dat Zaanbusiness eenfunctie heeft gehad de afgelopen tien jaar. Een functie alsspreekbuis voor het Zaanse bedrijfsleven en de Zaanse over-heid. Uit onderzoek is gebleken dat de bewaarfunctie grootis en de naamsbekendheid ook.

ToekomstBij een blik op de toekomst hoort vaak ook het uitsprekenvan een wens. In dit geval hopen we, dat we over een jaar, innovember 2008, kunnen terugkijken op een succesvollesamenwerking met alle belangengroepen voor onderne-mers en bedrijvenverenigingen in de Zaanstreek. En uiter-aard ook met de gemeenten Zaanstad, Wormerland enOostzaan. Verder spreken we de wens uit, dat er een ge-slaagde integratie van alle nieuwsvoorziening van dezegroepen, verenigingen en gemeenten in Zaanbusiness.Hopelijk wordt daarmee in het begin van 2008 een startgemaakt en krijgt deze samenwerking gestalte. Vele verte-genwoordigers uit het Zaanse bedrijfsleven en van deZaanse gemeenten staan positief tegenover zo'n integratievan nieuws, zo valt te beluisteren in de contacten die wijmet hen hebben.

De gezonde baby van tien jaar geleden is intussen een vol-wassen magazine geworden. Dat stemt ons tevreden, maarstilzitten is er dus niet bij. Zaanbusiness gaat voor de vol-gende tien jaar. Bij leven en welzijn maken we dan weer eenkroniek over het decennium dat dan achter ons ligt.

Marco Bleeker - uitgever

Wout van Laar van GZ is trots op de inrchting van de kazerne

ZB69GO 13-11-2007 14:11 Pagina 11

12 www.zaanbusiness.nl

En wéér verbetert Rabobank Private Banking zijn scores.Na een prachtige 7,14 in 2005 en een 7,15 in 2006 stijgt descore van Rabobank Private Banking dit jaar met zes hon-derdste punt naar 7, 21. Daarmee slaat men voor het eersteen behoorlijk gat met de concurrentie. Alleen dochter-maatschappij Schretlen & Co weet nog beter te presterenen neemt de nummer één positie van Rabobank PrivateBanking over.

De eer blijft daarmee in de familie. Samen met Schretlenvormt Rabobank Private Banking, net als in 2005, een blok

dat afstand neemt van de andere partijen in dit zeer com-petitieve veld. Het is knap en belangrijk om een dergelijkgat te slaan met de concurrentie.

De gehele sector opereert immers op zeer hoog niveau. Denummers drie tot en met negen komen allemaal nog rondde zeven uit en zijn zeer sterk aan elkaar gewaagd.

Rabobank komt tot deze onderscheidende prestatie door-dat ze in elke categorie zeer goed scoort en nergens eensteek laat vallen.

Rabobank Private Banking scoort hoog

KORT NIEUWS

Op 23 oktober werd de eerste paal geslagen voor de bouwvan Opslag 78 en Rosbayer. Na een openingswoordje vanTon Beijer, één van de directieleden van Agere Ontwikke-ling, mochten alle kopers een persoonlijke tekst of hand-tekening op de paal schrijven. Deze bijzondere paal werdvervolgens op vakkundige wijze door de eerste kopers deheren Honekamp en Danielson in de grond geslagen.

Agere Ontwikkeling behoort tot de Agere Bouwgroep uitZaandam. Het bedrijf is gespecialiseerd in projectontwik-keling, zowel op het gebied van bedrijfsgebouwen alswoningbouw. Een project dat Agere ontwikkelt moet, naareigen zeggen, altijd voldoen aan een aantal eisen. Hetmoet een blijvende meerwaarde bieden en dus daadwer-kelijk iets toevoegen. Daarnaast streeft de eigenzinnigeontwikkelaar er altijd naar, dat projecten innovatief en ori-gineel zijn. Een goede samenwerking met de eindgebrui-ker staat hierbij voorop. “Alleen op deze manier kunnen

Agere slaat eerste paal Opslag 78 en Rosbayerwij garanderen, dat er uiteindelijk sprake is van een eerlij-ke ruil”, aldus Erwin Hooijschuur, één van de directieleden.

Door een toenemende vraag naar stalling-, opslag en hobbyruimten, kwam Agere op het idee om een project teontwikkelen, dat in die behoefte zou voorzien. Zo ontstondhet plan voor de ontwikkeling en bouw van 78 opslag- enhobbyruimten met de passende naam 'Opslag 78'. Geheelin lijn met de doelstellingen van Agere werd er gekozenvoor een fris en opvallend ontwerp van ArchitectenbureauBFW te Wormerveer. Tegen dit gebouw aan werd doordezelfde architect nog een bedrijvengebouw ontworpen,'De Rosbayer', dat bestaat uit 12 bedrijfsunits. “Op dezemanier hebben we de L-vormige kavel optimaal benut enkomt er een stoer pand te staan” aldus Ton Beijer.

De kopersvan de unitsmochtenvoordat deeerste paalgeslagenwerd eenpersoonlijketekst ofhandteke-ning op depaal schrij-ven. (eigenfoto)

De heer S.J.D. Honekamp (rechts), eerste koper van een ruimte inOpslag 78 en de heer J.W.A. Danielson (links), eerste koper van eenunit in Bedrijfsverzamelgebouw de Rosbayer slaan gezamenlijk de eerste paal voor de bouw van het complex.

ZB69GO 13-11-2007 14:11 Pagina 12

www.zaanbusiness.nl 13

Zaanse Ondernemersdag groot succesOp 6 november jl. werd wederom de Zaanse Ondernemersdag gehouden. Dit keer in een volle aula van het Trias VMBO inKrommenie. Ruim 430 bezoekers waren op dit evenement afgekomen. Het thema ging over leven en werken in 2020. Eenpaar 'futuristische' sprekers trachtten te voorspellen hoe de wereld er dan zal uitzien. Onderwerpen waren mobiliteit, elek-tronica en wat er verder aan trends en ontwikkelingen zullen plaatsvinden.

Verder werd de Ondernemingsprijs 2007 uitgereikt aan sauzenproducent Van Wijngaarden. Dit bedrijf is in 1929 opgericht endus al heel lang fabrikant van oliën en vetten. Vooral de mayonaise is 'wereldberoemd'. Die wordt volgens een speciaalprocédé gemaakt met 80 procent plantaardig vet en speciale kruiden en andere ingrediënten. Samengevoegd geven die dezemayonaise een zachte smaak. Vader en zoon Van Wijngaarden waren uiteraard erg ingenomen met deze prijs. Overigens waser ook een jury samengesteld uit de scholieren van het Trias VMBO. Die kwam, in tegenstelling tot hun 'grote' vakbroeders,tot de conclusie dat Boko Dakbedekkingen winnaar zou moeten zijn van de Zaanse Ondernemingsprijs. Boko was ook één vande genomineerde bedrijven. De voorzitter van de jeugdjury vertoonde groot vakmanschap door op ontspannen wijze dekeuze te presenteren aan honderden belangstellenden in de zaal.

Tijdens de ondernemersdag werd door notaris Nico Vanderveen de Stichting Phardou opgericht. Dat is een project van deleerlingen van de Sector Economie van het Trias VMBO, waarin een echte kledingwinkel in het gebouw is gerealiseerd. Naasteen cheque van 500 euro van de Stichting Zaanse Ondernemersdag, ontvingen ze spontaan ook nog een cheque van 500euro van de wethouder van Economische Zaken van Zaanstad, Hans Luiten. Dagvoorzitter Henry Meijdam pleitte nog voorhet volgend jaar laten samenvallen van de Zaanse Ondernemersdag met de verkiezing van de Beste Zaanse Zakenvrouw, dienu op 27 november plaatsvindt.

De medewerking van de leerlingen van het Trias VMBO bij, onder meer de catering en het parkeren, gaf een extra dimensieaan deze geslaagde Zaanse Ondernemersdag.

TIPS, NIEUWTJES, EVENEMENTEN, JUBILEA, NIEUWE MEDEWERKERS? MAIL NAAR INFO@ZAANBUSINESS.NL OF GEBRUIK HET FORMULIER OP WWW.ZAANBUSINESS.NL. DAN ZORGEN WIJ VOOR PLAATSING.

Betty van Nieuwenhuizen is verheugd met de cheque

Betty van Nieuwenhuizen, adjunct-directeur onder-bouw Trias VMBO was een charmante gastvrouw

Notaris Nico Vanderveen vertederde met denaamgeefster van de stichting op zijn arm

De Stichting Phardou is nu een feit en ontving bijde start 1.000 euro.

Een impressie van de kledingwinkel die in het Trias VMBO gerealiseerd isdoor leerlingen van de Sector Economie

Het samenspel met de jeugd gaf een extra dimensie

foto’s : Ton R. Vermij

ZB69GO 13-11-2007 14:12 Pagina 13

14 www.zaanbusiness.nl

Elektige BV, gevestigd op de Kikkertweg 28 teWormerveer, is lid van Metalektro Zaanstreek sinds2001 en al sinds de oprichting van de vereniging werk-zaam in de werkgroep Communicatie. Directeur TimoGeijssens: “Elektige B.V. is een landelijk REI erkendinstallatiebedrijf en heeft zijn roots in Wormer, waar wein september 1999 zijn gestart. Sindsdien hebben wevele opdrachten in en buiten de regio uitgevoerd voorzowel particulieren als bedrijven. Elektige heeft deervaring om opdrachten efficiënt en kostenbesparenduit te voeren maar bezit ook de flexibiliteit om een pro-ject naar de klantwens te realiseren”.

Projectmanagement is een belangrijk onderdeel vanElektige BV: “We doen technisch beheer voor gebouwenen sturen verbouwingen van installaties aan”, aldusTimo Geijssens. “We onderhouden de contacten met deonderaannemers en zorgen ervoor dat de vorderingenvolgens het afgesproken traject verlopen.De diverse disciplines, zoals het bouwkundige deel, de beveiligingmaar ook het installeren van centraleverwarming,luchtbehandeling, airconditioning of het sanitair wor-den op elkaar afgestemd. Dat werkt niet alleen kosten-besparend, de klant heeft bovendien maar één aan-spreekpunt. En is een project eenmaal afgerond, dannemen we ook steeds vaker het technische beheer vanhet gebouw voor onze rekening”.

Voor wie werken jullie?“Wij hebben uiteenlopende opdrachtgevers alshotels/horeca, verzorgingshuizen, scholen, projectont-wikkelaars, aannemers, ingenieursbureaus, particulierenen utiliteitsbouw”.

Wat doen jullie en waar onderscheidt Elektige BV zich in?“Wij ontwerpen en installeren complete technischeinstallaties. Onze kracht is dat wij al die kennis vanzaken in eigen huis hebben. We nemen daarmee, bij eentechnisch afbouwproject, alle zorgen uit handen van deopdrachtgever. Klanten hebben dus één aanspreekpunten dat wordt als meerwaarde ervaren”.

Nog een mooie klus onderhanden of net uitgevoerd?“Wij zijn nu bezig met een aardgasdetectie-installatiein de ketelhuizen van Grand Hotel Krasnapolsky. En ver-der hebben we een complete projectmanagementklusmet alle disciplines bij het distributiecentrum van deDio drogist te Diemen. Daarnaast realiseren we 53 busi-nessunits op het Mediabusinesscentre te Hilversummet daarin opgenomen data-installaties, toegangscon-trole telefooncentrale, elektra- en diverse andere instal-laties. Verder begeleiden we de renovatie van het res-taurant 'de Heeren van Kok' in Wormerveer”.

Wat betekent Metalektro Zaanstreek voor Elektige BV?“Wat ik belangrijk vind is om elkaar, als ondernemers,ook in een informele sfeer tegen te komen. MetalektroZaanstreek organiseert regelmatig thema-avonden overactuele ontwikkelingen binnen onze branche, waarbij jedan ook je collega-ondernemers weer eens spreekt enervaringen kunt uitwisselen”.

Voor meer informatie: www.elektige.nl

Voor meer informatie over het MetalektroclusterZaanstreek: www.metalektrozaanstreek.nl

Elektrotechnisch installatiebedrijf Elektige BV:flexibel, kostenbesparend en efficiënt

Timo Geijssens (eigen foto)

ZB69GO 13-11-2007 14:12 Pagina 14

Alles vers“Ik zag een gat in de markt”, vervolgt Ellen de Vet. “Bij eenbedrijf, waar ik als secretaresse werkte, regelde ik regel-matig lunches etc. Ik ontdekte, dat er zo weinig bedrijvenwaren die een goede kwaliteit voor een aantrekkelijkeprijs konden leveren. Dus maakte ik van tijd tot tijd dielunches zelf maar. Dat bracht mij op gedachte om datbedrijfsmatig te gaan doen”. De efficiënte bedrijfsvoeringvan Lunch-Express resulteert in een goed verzorgde lunchmet verse kwaliteitsproducten tegen een zeer aantrekke-lijke prijs. “Om deze kwaliteit te garanderen, snijden enverpakken wij de vleeswaren en kaassoorten zelf”, aldusPaul de Vet. “Dagelijks maken we onze verse salades vol-gens eigen recept. Volgens ons zijn we met onze bedrijfs-voering en het gebruik van verse producten onderschei-dend”.

Levering op maatLunch-Express besteedt aan elke opdracht evenveel zorgof klanten nu dagelijks, wekelijks of eenmaal per jaarbestellen. Via de website, die onlangs gerestyled is, kanmen bestellingen plaatsen. De 'webshop', biedt eenoverzicht van de vele mogelijkheden. Ellen de Vet: “Alsmen 's morgens, liefst voor tien uur, een bestelling onlineof per fax doorgeeft, bezorgen wij de lunch op het afge-sproken tijdstip. Maar bedrijven kunnen natuurlijk ookvoor de middag of avond bestellen. Liefst telefonisch”.Lunch Express levert ook lunches op fraai opgemaakteschalen, een mooie presentatie bij vergaderingen ofbijeenkomsten.

Catering en bedrijfsrestaurantUiteraard verzorgt Lunch-Express ook buffetten bij feesten

Lunch-Express voor lunches, cateringen beheer bedrijfsrestaurants

Lunch Express verzorgt lunchesvoor bedrijven en organisaties encatering voor (bedrijfs-)feesten.

Ook het geheel of gedeeltelijke beheer van bedrijfsrestaurants kan aan Lunch-Expressuitbesteed worden. En dat alles met hoogwaardi-ge producten en een dito dienstverlening.Intussen hebben al vele gerenommeerde Zaansebedrijven de weg naar Lunch-Express gevonden.

L

Lunch-ExpressRaadhuisstraat 921541 JE Koog aan de ZaanTel.: 075-6400269Fax: 075-6707037E-mail: info@lunch-express.nlWebsite: www.lunch-express.nl

en partijen. Paul de Vet: “Denk aan warme en/of koudebuffetten, barbecueparty's, Indische rijsttafels, Spaansetapas of paella's, bereid op locatie. Daarnaast kunnen webedrijfsrestaurants geheel of gedeeltelijk beheren”. Vooreen volledig beheer regelt Lunch-Express de hele in- enverkoop. Het aanbod en de verkoopprijzen worden in over-leg met de opdrachtgever vastgesteld. Ellen de Vet: “Bijdeze vorm van beheer berekenen wij een vast maandelijksbedrag. Bij gedeeltelijk beheer worden inkoop en verkoopdoor de opdrachtgever gedaan. Wij stellen voor een vastmaandbedrag restaurantpersoneel beschikbaar.

Opdrachtgevers hoeven zelf geen vervanging te regelenbij ziekte of vakantie”. Lunch-Express bevoorraadt ookbedrijfsrestaurants als een bedrijf over eigen personeelbeschikt.

Winkel als nieuwe ontwikkelingEllen de Vet: “We zijn tevreden met de ontwikkeling vanons bedrijf, maar willen verder groeien met meer dienst-verlening. Daarom willen we een winkel openen metMediterraanse specialiteiten, zoals tapas, mooie hammenen droge worsten en belegde broodjes. Volgens ons is ereen markt voor Spaanse, Italiaanse en Franse gerechten”.Waarop is deze gedachte gebaseerd? Paul de Vet: “Bij hetcateren, verzoekt men ons regelmatig om paella's oplocatie te bereiden. We verzorgden al barbecues en ziendit als een uitbreiding van onze dienstverlening. Met eenaansprekende winkel hopen we ons klantenbestandverder uit te breiden. Men kan dan rechtstreeks kennis-maken met onze heerlijke producten. En een fraaiingerichte winkel met lekkere producten nodigt natuurlijkuit om te kopen”.

Eigenaars van het bedrijf, opgericht in februari 2004, zijnEllen en Paul de Vet. “Onze zoon Nick is het bedrijf destijdsbegonnen. Hij kwam van de kokschool en wilde zelfstan-dig ondernemer worden. Naderhand hebben Paul en ikhet bedrijf overgenomen”, aldus Ellen de Vet. “We hebbenallebei horeca-ervaring”, vult Paul de Vet aan, “dus wasdeze overname niet zo moeilijk, hoewel deze vorm vandienstverlening voor ons ook betrekkelijk nieuw was”.

15

ZB69GO 13-11-2007 14:12 Pagina 15

www.dewestzijdegroep.nl

Westzijde 138 • 1506 EK ZaandamTel. 075 - 631 41 85 • Fax 075 - 631 91 23E-mail: rschoen@dewestzijdegroep.nl

Voor uw perfecte bedrijfslunch

Personeel of Productie? U mag het zeggen!

Partner voor Personeel en Productie, zo luidt het bijschrift bij het logovan Baanstede. Dat vereist enige toelichting.Baanstede is een leer-werkbedrijf. De diverse productieafdelingen, van drukkerij tot electro-montage, fungeren tevens als opleidingsbedrijf. Onder begeleidingvan doorgewinterde teamleiders leren de medewerkers een vakwaarmee ze na een tijdje in het vrije bedrijf aan de slag kunnen.Baanstede stuurt haar beste medewerkers dus telkens weer weg. Isdat niet raar? Nee hoor, het is de doelstelling van Baanstede.

Al decennialang detacheert Baanstede medewerkers bij bedrijven.Individueel, maar ook in groepen. Altijd tegen scherpe tarieven envriendelijke voorwaarden. Vaak is detachering een voorloper vanovername van personeel. Maar verplicht is dit zeker niet. Een feno-meen in opkomst is Begeleid Werken. De toenemende vraag naarBegeleid Werkers heeft te maken met de zogenaamde No Risk Polis.Dit is een wettelijke garantie die voorkomt dat werknemers met eenfunctiebeperking een financieel risico voor werkgevers kunnen vor-men. Die No Risk Polis is gratis en geldt automatisch zodra er sprakeis van loondoorbetalingen of premieverhoging bij ziekte. Voor SW-medewerkers heeft die No Risk Polis zelfs een onbeperkte geldig-heidsduur.

Meer informatie vindt u op:www.baanstede.nl en www.jobandgo.nl

ZB69GO 13-11-2007 14:31 Pagina 16

De VBI is in het leven geroepen om te voorkomen, dat ergeld van grote beleggingsinstellingen naar buitenlandsebelastingparadijzen (zoals Luxemburg, Cyprus en deNederlandse Antillen) verdwijnt. Maar ook de DirecteurGroot Aandeelhouder (DGA) met een BeslotenVennootschap (BV) met vrije middelen ter belegging(een zogenoemde kasgeld-bv), kan met de VBI grotevoordelen behalen. Door de VBI vervalt de noodzaak omvan een buitenlandse constructie gebruik te maken. EenVBI hoeft geen vennootschapsbelasting af te dragenover beleggingsresultaten. Ook is een VBI niet verplichtom de beleggingsresultaten aan haar aandeelhoudersuit te keren. Als de VBI wel dividend uitkeert, hoeft erover deze uitkering geen dividendbelasting ingehoudente worden.

Het nieuwe regime is dus ook interessant voor de DGA's.Zij kunnen via een VBI hun vermogen beleggen zonderdat zij over de beleggingsresultaten vennootschapsbe-lasting hoeven af te dragen. Dit bespaart maximaal 25,5procent aan vennootschapsbelasting. Als de DGA eenaanmerkelijk belang heeft in de VBI, hoeft hij alleenmaar het aanmerkelijkbelangtarief van Box II af te dra-gen volgens een forfaitaire regeling. Het aanmerkelijk-belangtarief van Box II bedraagt over 2007 nog 22 pro-cent, maar dit tarief zal in 2008 worden verhoogd naar25 procent. Onder het 'oude' regime bedroeg de effectie-ve belastingdruk (vennootschapsbelasting en aanmer-kelijkbelangtarief) zo'n 44 procent, terwijl dit onder hetVBI-regime nog maar 25 procent (aanmerkelijkbelangta-rief vanaf 2008) is. Een DGA kan dus een aanzienlijkbelastingvoordeel realiseren zonder hiervoor naar eenbelastingparadijs hoeft te verhuizen.

De vennootschap die onder de VBI-regeling valt, zalveelal bestaan uit de Naamloze Vennootschap (NV).Maar bij de meeste DGA's zal de vennootschap, die zijonder de VBI-regeling willen laten vallen, geen NV maareen BV zijn. Dat betekent, dat zij de BV eerst moetenomzetten in een NV. Deze omzetting kan juridischgezien betrekkelijk eenvoudig plaatsvinden door middelvan een notariële akte. Twee belangrijke punten bij dezeomzetting zijn, het geplaatste aandelenkapitaal van deNV minimaal 45.000 euro moet bedragen (in plaats van18.000 euro bij een BV). En verder dat een accountanteen verklaring moet afgeven, dat het eigen vermogenvan de om te zetten BV binnen vijf maanden voor hetomzettingstijdstip ten minste het, volgens de akte vanomzetting, gestorte deel van het geplaatste aandelen-kapitaal bedraagt. Het doel van de NV moet volgens deVBI-regeling bestaan uit het beleggen van gelden ofandere goederen. Het beleggen moet de feitelijke werk-zaamheid van de instelling zijn.

Een belangrijk element van de VBI is het begrip 'collec-tief'. Dit begrip heeft betrekking op de hoedanigheidvan de aandeelhouders in de NV. Als er tenminste tweeaandeelhouders zijn, is namelijk sprake van een collecti-viteit. De NV moet beleggen met het beginsel van risi-cospreiding, dat wil zeggen dat gelden worden belegdin verschillende beleggingsproducten.

Bij parlementaire behandeling is aangegeven, dat deaandelen die de aandeelhouders in de NV hebben, ophun verzoek ten laste van de bezittingen van de ven-nootschap direct of indirect moeten worden ingekochtof terugbetaald ('open end' eis).

Marco van der Laan Accountant AdministratieconsulentVermogensadviseurCB-belastingadviseur

VBI

Oranjeboomkade 11566 DB AssendelftTel (075) 687 49 59Fax (075) 687 53 51

Purmersteenweg 13d,1441 DK PURMERENDTel (0299) 42 14 02Fax (0299) 43 07 64

Ronde Tocht 31507 CC ZAANDAMTel (075) 635 36 31Fax (075) 670 09 21

De Mossel 71723 HZ NOORD-SCHARWOUDETel (0226) 31 33 76Fax (0226) 31 24 96

www.vanderlaangroep.nl

Vanaf 1 januari 2007 is er een nieuwe fiscale constructie, waarmee men veel belasting kan besparen, namelijk deVrijgestelde BeleggingsInstelling (VBI). Bij deze VBI hoeft men, onder bepaalde voorwaarden, geen vennootschapsbe-lasting te betalen over de beleggingswinsten.

ZB69GO 13-11-2007 14:15 Pagina 17

18 www.zaanbusiness.nl

Diverse werkzaamheden en maatwerkDe fulltime medewerkers van Willems & Zn BV voerendagelijks vele werkzaamheden uit als glasbewassing,milieuvriendelijk gevelreiniging, industriële reiniging,calamiteitenreiniging en schoonmaak voor opleveringenen vloeronderhoud. Dit gebeurt volgens een strak schemamaar, als de opdracht daarom vraagt, ook op regiebasis.Jeffrey Willems: “Wij beschikken over een breed scala aanapparatuur en vervoer. Denk aan schrob- en zuigmachines,mobiele hogedrukreinigers, een hoogwerker tot 25 meter,ladders en auto's. Verder zijn alle fulltimers in het bezitvan hun diploma basisveiligheid”.Elk bedrijf, instelling of gebouw is verschillend en voor elktype of soort kan Willems & Zn BV maatwerk leveren.“Door kennis van en ervaring in doelmatig schoonmaken,rekening houdend met het eisenpakket van de opdracht-gever, zijn wij altijd in staat een onderhoudsprogrammasamen te stellen dat geheel is toegespitst op debehoeften van de klant', aldus Jeffrey Willems.

Groei, samen met klanten“We willen met onze klanten meegroeien”, zegt JeffreyWillems. “Er komt steeds meer specialisme op het gebiedvan schoonmaken. Bovendien innoveren we steeds. Denkdaarbij aan nieuwe milieutechnieken, zoals het gebruikvan milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en schoonafvalwater. Maar we willen ook steeds meer een advise-rende rol bij onze klanten. Dat betekent, dat we meer gaanuitleggen wat er waar moet gebeuren om de boel schoonte houden. Dat kan beter en daarom is dat voor ons eensoort speerpunt van beleid”.

Klantenbestand en nieuwe websiteWillems & Zn BV werkt voor een groot aantal bedrijven enorganisaties zoals de voedingsmiddelenindustrie, woning-

bouwcorporaties, productiebedrijven, commerciële bedrij-ven en overheden. “Ons geografische werkgebied ligt in de driehoek Amsterdam, Heerhugowaard en Purmerend”,zegt Jeffrey Willems.Per 1 januari 2008 is de nieuwe website actueel. “Datwordt een mooie site”, aldus Jeffrey Willems. “Hij wordtklantvriendelijker en we maken gebruik van heel veel situatiefoto's. Wij vinden dat in bepaalde gevallen visualisering meer zegt dan veel tekst en bij hetontwerpen van onze nieuwe site hebben we daarmeerekening gehouden”.

Nieuwe opslagWillems & Zn BV beschikt over een ruime voorraad aanschoonmaakmiddelen. Dat is erg belangrijk om snel tekunnen reageren op bestellingen van opdrachtgevers enom snel te kunnen reageren bij calamiteitenreiniging.“Omdat de dienstverlening zowel in de breedte als indiepte is toegenomen, is het noodzakelijk een groterevoorraad op te slaan', volgens Jeffrey Willems. “Om aan dehuidige wet- en regelgeving te voldoen, moest de opslag-capaciteit worden uitgebreid. Op 1 november hebben wijeen 'brandkast' in gebruik genomen van zo'n 25 vierkantemeter, waarin lichtontvlambare middelen zijn opgesla-gen”. Sinds 1998 is Willems & Zn BV gecertificeerd voorISO 9001:2000 en VCA* 2004/04. Intussen is deze certifi-cering verlengd tot 2010.

Willems & Zn BV zorgt voor een schone werkomgeving

Schoonmaakbedrijf Willems & Zn BV uit Wormer is in 1966 begonnen als tweemansbedrijf. Intussen werkener 85 medewerkers, zowel full- als parttime. Het bedrijf wil een schone werkomgeving creëren, waarinmensen, machines en productieprocessen optimaal kunnen functioneren. Al ruim 40 jaar is dit het uit-gangspunt bij het verrichten van werkzaamheden in en bij kantoren, fabrieken scholen, zorgcentra, winkels

en particulieren. Het ruime klantenbestand is zeer divers. De te reinigen oppervlakten variëren van tien tot wel 30.000vierkante meter. Sinds enige tijd treden de zonen Jeffrey en Maurice in de voetsporen van vader Theo Willems. In feitehebben ze de dagelijkse leiding, maar af en toe kijkt pa nog even over de schouder mee.

S

Willems & Zn BVPapiermakerstraat 11, 1531 NA WormerPostbus 180, 1530 AD WormerTel.: 075 642 58 20Fax: 075 642 54 26E-mail: info@schoonmaakbedrijfwillems.nlWebsite: www.schoonmaakbedrijfwillems.nl

ZB69GO 13-11-2007 14:15 Pagina 18

1919

Hans en Grietje gingen in ondertrouw. Zij tekenden, alvorenshun sprookjesdag te beleven, bij de notaris een akte van huwe-lijksvoorwaarden en sloten daarbij iedere gemeenschap vangoederen uit. Een verrekenbeding, erop neerkomende dat bijechtscheiding zou worden gedaan alsof er tijdens huwelijk eengemeenschap van goederen was ontstaan, werd niet gemaakt.Dat heet 'koude uitsluiting'. Niet poëtisch weliswaar, meer pro-zaïsch, maar Grietje had begrepen dat er meer was dan rozen-geur en maneschijn. Bij de notaris was het gesprek best moei-zaam geweest. Af en toe had zij een traantje weggepinkt. Jeging troúwen, dan hou je toch van elkaar? Dan spelen geld envermogen toch geen rol? Je gaat toch samen 'for better and forworse'? Lief en leed moet je toch delen? Maar goed, om de rela-tie niet te verstoren, was Grietje met de huwelijksvoorwaardenakkoord gegaan.

Het huwelijk hield lang stand en Hans had goed geboerd.Grietje had voor de kinderen gezorgd. En toen ging het mis.Echtscheiding stond voor de deur. Op een avond werd er tussenHans en Grietje alsnog een overeenkomst opgemaakt, waarinbeiden verklaarden dat zij de huwelijksvoorwaarden wildenopheffen. Na opheffing zou alsnog de gemeenschap van goede-ren ontstaan. Later bedacht Hans zich. Hij wilde zich niet aande overeenkomst houden. Grietje vordert in kort geding datHans de overeenkomst nakomt, maar krijgt van de voorzienin-genrechter de kous op de kop. Grietje gaat in hoger beroep.

Het Hof Leeuwarden (19 september 2007, nr. 0700473) buigtzich over de zaak en oordeelt, dat de overeenkomst nietig is,omdat hij de vorm ontbeert waarin zo een overeenkomst moetworden gegoten, namelijk de notariële vorm. Omdat huwelijks-voorwaarden slechts bij notariële akte kunnen worden aange-gaan, moet elke wijziging daarvan óók bij notariële akte plaats-vinden. Als het anders zou zijn, dan zou de door de wetgeverbeoogde bescherming bij het aangaan van huwelijksvoorwaar-den via de verplicht notariële tussenkomst in feite illusoir zijn.Aan de notaris is zowel door de wet als door jurisprudentie toe-gedicht, dat hij een waarschuwingsplicht heeft voor de aanbepaalde rechtshandelingen verbonden risico's. En ook deplicht om te controleren of de bedoelingen van partijen in deakte juist en volledig zijn weergegeven. Wilscontrole dus. Dezevoorlichting en waarschuwing zijn gewenst, vanwege de com-plexiteit van huwelijksvoorwaarden en het staande huwelijk envanwege de financiële gevolgen als een huwelijk door echt-scheiding zal worden ontbonden.

De overeenkomst tussen Hans en Grietje is dus nietig!Nakoming van een nietige overeenkomst kan niet wordenafgedwongen. Voor Grietje zijn de druiven zuur.

Mr. N. Vanderveen,Vanderveen & Kurk,notarissen

Zure druiven

www.zaanbusiness.nlwww.zaanbusiness.nl

Co

lum

n

WijncursussenPresentatiesWijn- & spijsarrangementenRelatiegeschenkenImporteur van kwaliteitswijnenVerhuur van vergaderruimte

Magazijn open elke zaterdag van 10 tot 17 uurTevens verzorgen wij, in onze unieke vergaderruimte

Morgenland, exclusieve vergaderarrangementen op maat.Zie ook www.hetmorgenland.nl

Maak vrijblijvend een afspraak !

��������

����������� �� ��

������ ����������� � �

������ �������� � ���

������

������� �������������� �

����������������������� �

���� �� ���� ������� ������� ��!��� ��!���"

� ���#����� ����������� $�!������ %�&������

'��� ! �� ���� ��&����������� ��������

�� �� ���������(

��� ����� ��� �������#�&�& � ! � ��"

ZB69GO 13-11-2007 14:16 Pagina 19

www.rabobank.nl/privatebanking

C. (Casper) de Ruiter FFPAccountmanagerRabobank Private Banking

Rabobank Zaanstreek Hoofdkantoor: Ankersmidplein 2, ZaandamZeven advieskantoren in de ZaanstreekInformatienummer: (075) 653 65 36PrivateBanking@zaanstreek.rabobank.nlwww.rabobank.nl/zaanstreek

Belastingplan 2008

Prinsjesdag 2007 ligt achter ons, de Rijksbegroting voor 2008 is gepresenteerd. De plannen van de ministeries zijn toegelicht. Gelijktijdig met de Rijksbegroting is het Belastingplan voor het komende jaar aan de Tweede Kamer aangeboden. Het Belastingplan is een wetsvoorstel waarin diverse fiscale wijzigingen staan. De in het Belastingplan voorgestelde fiscale wets-wijzigingen gaan in op 1 januari 2008, mits zowel de Tweede- als de Eerste Kamer deze voorstellen goedkeurt.

Belangrijkste wijzigingenVoor de afdeling Private Banking van Rabobank Zaanstreek is het aanbieden van het Belastingplan altijd weer een spannend moment. Waar moeten de accountmanagers voor het komende belastingjaar ten behoeve van hun klantengroep rekening mee houden. Ik heb de belangrijkste voorgestelde wijzigingen voor u op een rij gezet, in het bijzonder de wijzigingen die betrekking hebben op de ondernemer in privé.

De directeur-grootaandeelhouder en de LoonbelastingHet loon van een directeur-grootaandeelhouder (DGA) die enig werknemer is van zijn BV valt met ingang van 1 januari 2008 niet langer in de loonheffing. Het loon van deze DGA wordt rechtstreeks belast in de inkomstenbelasting, zonder een maandelijkse inhouding van de loonheffing. Omdat deze nieuwe wet alleen geldt voor DGA’s die geen medewerkers in dienst hebben, zou het kunnen voorkomen dat het loon van een DGA in hetzelfde kalenderjaar in het ene loontijdvak wel, maar in het andere loontijdvak niet in de loonheffing wordt betrokken. Het regime waaronder het loon van de DGA belast wordt, kan gedurende het jaar dus veranderen door het in dan wel uit dienst treden van andere werknemers. Om de administratieve lasten te beperken, wordt in het wetsvoorstel voorgesteld om één keer per jaar te bepalen of het loon van de DGA in de loonheffing wordt betrokken of dat de DGA zijn loon alleen hoeft te verantwoorden in zijn aangifte inkomstenbelasting. De situatie op 1 januari wordt bepalend voor het in dat jaar van toepassing zijnde belastingregime op het loon van de DGA. Indien de DGA pas na 1 januari in dienst is getreden van ‘zijn’ BV, dan geldt de situatie op deze latere datum.

Pensioengevend loon gemaximeerdPensioenpremie die betaald wordt voor een pensioen-gevend loon dat hoger is dan 185.000 EUR is vanaf 1 januari 2009 niet meer aftrekbaar. De zogenoemde omkeerregeling (pensioenaanspraak is fiscaal vrijgesteld en de uitkering is

belast) is niet langer van toepassing op - pensioengevend - loon dat hoger is dan 185.000 EUR. Pensioenopbouw boven deze grens wordt hetzelfde behandeld als vermogen. Natuurlijk blijft het mogelijk om een deel van het inkomen boven deze grens opzij te zetten. Echter, hiervoor is geen fiscale ondersteuning meer. Bestaande pensioenaan-spraken boven 185.000 EUR die voor 1 januari 2009 zijn opgebouwd worden gerespecteerd.

MeewerkaftrekDe meewerkaftrek voor de zogenoemde IB-ondernemer vervalt.

Tarieven vennootschapsbelastingPer 1 januari 2008 worden de schijven en de tarieven in de vennootschapsbelasting aangepast. De eerste schijf wordt verlengd van 25.000 EUR naar 40.000 EUR. Voor deze schijf bedraagt het tarief 20 %. De tweede schijf wordt verlengd van 60.000 EUR naar 200.000 EUR. Het tarief voor deze schijf bedraagt 23 %. Dit is een verlaging van 0,5 %.

Algemene heffingskortingIedere belastingplichtige ontvangt de algemene heffings-korting. De algemene heffingskorting wordt van het te betalen bedrag aan inkomstenbelasting afgetrokken. Onder bepaalde voorwaarden kan de niet of weinig verdienende partner van een belastingplichtige de algemene heffings-korting (maandelijks) laten uitbetalen. Het laten uitbetalen van de algemene heffingskorting prikkelt deze partner niet om (meer) te gaan werken. Daarom wordt het uitbetalen van de algemene heffingskorting aan de niet of weinig verdienende partner in vijftien jaar tijd stapsgewijs afgeschaft. Er geldt een uitzondering voor gezinnen met kinderen van vijf jaar of jonger en voor belastingplichtigen die voor 1 januari 1972 zijn geboren.

Bijtelling privé-gebruik autoDe bijtelling voor het privé-gebruik van de auto van de zaak wordt verhoogd van 22 % naar 25 %. Voor auto’s met een geringe CO2-uitstoot geldt in 2008 een bijtelling van 14 %.

Indien u meer wilt weten over de voorgestelde wets-wijzigingen in het Belastingplan 2008, dan adviseer ik u om contact op te nemen met uw accountant/adviseur of een gecertificeerd Financieel Planner van de Rabobank. De accountmanagers Private Banking van Rabobank Zaanstreek zijn u hierbij graag van dienst. U kunt een afspraak maken via telefoon (075) 653 65 36 of per e-mail: PrivateBanking@zaanstreek.rabobank.nl.

Het is tijd voor Private Banking. Het is tijd voor de Rabobank.

07-792_ZB69_Column Belasting 2008 1 01-11-2007 15:41:44

Op één en dezelfde dag, namelijk de 26e, was er een aantal fees-telijke activiteiten. In HoogTij was de openingsreceptie van kunst-drukkerij Mercurius, die professioneel werd uitgevoerd door onzekersverse burgemeester. Aansluitend een acrobatenact waar jeeen zere nek van kreeg. De drukkerij bood de stichting, die zichinzet voor kinderen met taaislijmziekte, een brochure aan die opde nieuwste machine van Mercurius werd gedrukt.Je weet niet wat je ziet: 18.000 vellen (van 70 centimeter) per uur.Dat is 12,6 kilometer papier per uur. Met deze snelheid denderthet papier door de machine om aan het eind als een veertje op destapel neer te dalen. Het is de moeite waard om daar eens eenkijkje te nemen: modern van binnen en van buiten. De warmte enkoeling worden uit het grondwater gehaald, de ligging is super enhet uitzicht groots, een mooie plek om te werken.

Van het modernste industrieterrein naar een ouder terrein, derecent gerevitaliseerde Achtersluispolder. Vooraan links zie je detimmerfabriek van Visser, ik weet niet anders. Het ruikt er heerlijknaar hout en er draaien veel machines. Kozijnen, deuren, ramen,trappen; ze maken alles en dat al 75 jaar.Ik had mijn bezoek aan Mercurius al toegezegd en dacht niet naarVisser te kunnen. Achteraf had dit wellicht wel gekund. In iedergeval heb ik het een wethouder wel zien doen. Ik ontmoette HansLuiten bij de innovatiebeurs op het Bannehof. Ineens was hij wegen daarna kwam ik hem tegen bij Mercurius. Daar meldde hij tus-sen neus en lippen door, dat hij ook bij Visser nog iets moest zeg-gen en sneller dan het papier in de drukpers, zag ik hem na deopening wegflitsen richting Achtersluispolder.Wel hadden we nog even tijd om de problemen van Zaanstad stukvoor stuk door te nemen en op te lossen. De start van ons gesprekging over die bijzondere innovatieve zaken die de ondernemersons lieten zien in het Bannehof. Inderdaad dan voel je je trots alsZaankanter Als we eens wisten wat er allemaal wordt gemaakt enuitgebroed in de Zaanstreek, we zouden van de ene in de andereverbazing vallen. Dat trotse moeten we uitdragen. Straks als erdoorgesproken wordt over citymarketing, zou dat eens mee moe-ten worden genomen.

Het idee heb ik vroeger ook al eens gelanceerd en doe het nuweer. Vraag aan alle ondernemers of ze op hun uitingen als brie-ven, enveloppen en verpakkingen het logo van Zaanstad willenzetten met een kreet erbij, bijvoorbeeld 'Ook dit komt uit deZaanstreek'. We moeten de wereld laten weten wat wij hier alle-maal uitspoken en we moeten zorgen dat anderen daarbij willenhoren. Geen 'ja maar', maar gewoon doen!

Ing. A.G.M. Komen Algemeen directeurRegistermakelaar o.g.Kuijs Reinder Kakes

HET WAS WEER RAAK IN OKTOBER

Co

lum

n

Op 5 november werd de aftrap verricht voor de revitalise-ring van het bedrijventerrein Assendelft-Noord. Wethou-der Hans Luiten gaf met vuurwerk het startsein voor hetopknappen van de bedrijventerreinen Assen-delft-Noorden Molletjesveer. Hij deed dit bij Eurocol aan deIndustrieweg in het bijzijn van besturen en leden van debeide bedrijvenverenigingen. Gemeente Zaanstad gaatmet een flinke financiële bijdrage van de provincie Noord-Holland de beide bedrijventerreinen aanpakken. Concretedoelstelling is een 'positief ondernemersklimaat te creë-ren op de bedrijventerreinen, zodat bedrijven kunnen flo-reren'.

Gemeente en lokale bedrijven hebben daarvoor afgespro-ken om eendrachtig samen te werken. De aanwezigebedrijven zullen ook zelf actief moeten bijdragen aan derevitalisering van de beide gebieden. Tijdens deze 'kickoff' werd een oproep gedaan aan Wethouder Linnekampom de ontsluiting van het terrein in Assendelft met spoedter hand te nemen. Ter ondersteuning van deze oproepwerd hem een EHBO koffer (Eerste hulp bij Ontsluiting)aangeboden door Jan Veenis, voorzitter van de ABIN (deAssendelftse Belangvereniging Industriegebied Noord).

Assendelft is een bijzonder dorp. Niet alleen het langstevan Nederland, maar in dit Zaanstedelijke dorp is de afge-lopen vijf jaar het aantal huizen met 50 procent toegeno-men. In mobiliteit een toename van ongeveer 10.000 per-sonenauto's en ook nog eens zoveel fietsers.

In Assendelft-Noord is ook nog één van de grootste werk-gevers van de regio gevestigd, Forbo Flooring. Bij ditbedrijf komen en gaan dagelijks ruim 700 werknemers.Daarnaast verzorgen 60 tot 70 vrachtauto's, eveneensdagelijks, de aan- en afvoer van grondstoffen en eindpro-ducten. In Assendelft wordt bovendien nog een nieuwbedrijventerrein ontwikkeld, waar zich ongeveer 25 bedrij-ven gaan vestigen. En dat op nog geen kilometer afstandvan het industriegebied Assendelft-Noord.

Voorzitter Jan Veenis: “De inwoners en ondernemers vanAssendelft waren in 2003 wat blij met de plannen van deGemeente Zaanstad om de situatie bij de spoorwegover-gang Krommenie/Assendelft aan te passen aan debehoefte. Door de toename van het verkeer, ontstaat nu inde spits een file van enige kilometers op zowel deDorpsstraat als de Industrieweg. Bedrijven zijn niet tebereiken, fietsers en voetgangers zijn vogelvrij en banenzich een weg tussen de auto's en de vrachtwagens doornaar de spoorwegovergang, in dit gebied de enige ontslui-ting van Assendelft. Voor al die betrokkenen was het eenenorme tegenvaller, dat de kosten van realisatie van eennieuwe toegang naar Assendelft-Noord te hoog opliepen,zodat het plan voorlopig is stopgezet. Ik ga er vanuit dathet voorlopig is, want als ABIN, daarin gesteund door debewoners van Assendelft, zullen we ons blijven inzettenvoor de realisatie van de aanpassing van de spoorweg-overgang”.

Meer informatie: www.abinassendelft.nl

Aftrap revitalisering bedrijventerreinenAssendelft-Noord enMolletjesveer

ZB69GO 13-11-2007 14:16 Pagina 21

2222 www.zaanbusiness.nlwww.zaanbusiness.nl

Kunstcentrum Zaanstad

Vincent van Goghweg 40 a | b

1506 JC Zaandam

tel 075 - 614 12 10

fax 075 - 614 12 11

e-mail kunst@kunstcentrum.nl

www.kunstcentrum.nl

Kunst in uw bedrijf? Geen kunst!

Kunstcentrum Zaanstad is inmiddels 31 jaar actief op uiteenlopende gebieden van de hedendaagse kunst, vorm-

geving en advies. Een belangrijk onderdeel daarvan is de kunstuitleen aan bedrijven en particulieren. Daarnaast

richt het centrum zich op kunstbemiddeling, zoals portretopdrachten, het op maat realiseren van relatiege-

schenken, het begeleiden van monumentale kunstprojecten en het uitgeven van ‘limited editions’. In ons pand

bevindt zich ook de Kunstcadeauwinkel, waar tegen vriendelijke prijzen exclusieve cadeauartikelen kunnen wor-

den gekocht.

De collectie van Kunstcentrum Zaanstad omvat momenteel zo’n tienduizend kunstwerken van circa 950

Nederlandse beeldend kunstenaars. Desgewenst verzorgt het centrum de projectinrichting voor bedrijven en

geeft het deskundig advies bij de opbouw van de kunstcollectie. Inmiddels huren of kopen zo’n 250 voorname-

lijk in de Zaanstreek gevestigde bedrijven en instellingen hun kunstwerken bij Kunstcentrum Zaanstad.

Voor meer informatie en/of vrijblijvend advies kunt u contact opnemen met Robert Tordoir, manager bedrijven

uitleen, telefoon (075) 6141210.

Kunstcentrum

ZaanstadVerruimde openingstijden

maandag geslotendinsdag t /m zaterdag 10.00 - 17.00 uurdonderdagavond 17.00 - 21.00 uur1e zondag vd maand 14.00 - 17.00 uur

bedrijven: tevens op afspraak

ZB69GO 13-11-2007 14:16 Pagina 22

Agenda22 januar i , Nieuwjaarsbi jeenkomst

deFABRIEK , Jan Si jbrandsteeg 12,

Zaandam

Voor mee r i n fo :www. ic tzaanstreek .nl

info@ic tzaanstreek .nl

Leden ICT Zaanstreek groeien snel

Bi j d-Tai l Company vie l mijn persoonl i jke

uitnodiging, van onze nieuwe burge -

meester mevrouw Geke Faber, op de

mat . Enthousiast heb ik deze eervol le

uitnodiging beantwoord door aanwezig

te zi jn bi j de lancer ing van dit nieuwe

projec t .

In De Koek fabr iek waren een veer t igta l

ondernemers getuige van diverse spee -

ches . De Zaanse ICT bedr i jven waren

goed ver tegenwoordigd. De leden AB

Solut ions , CreAim, I&DT, en KBinfo heb

ik binnen dit se lec te gezelschap mogen

begroeten. Een goed teken dat z i j z ich

mogen rekenen tot de snelgroeiende

bedr i jven in de streek . Een goed teken

ook voor het cluster, want het cluster

wordt succesvol door de aanwezigheid

van succesvol le bedr i jven. En succes-

vol le bedr i jven komen al leen tot een

succesvol le samenwerk ing als er andere

goede bedr i jven zi jn waarmee ze kunnen

samenwerken. Dus als ICT bedr i j f kun je

succes boeken door je aan te melden bi j

ICT Zaanstreek . Tot z iens bi j ICT Zaan-

streek ! K i jk voor meer informatie op

www.ictzaanstreek .nl

Mark DammanSecretar is ICT Zaanstreek

D e z e m a a n d w a s i k a a n w e z i g b i j d e k i c k- o f f v a n G r o e i l i n k . E e n d o o r d e G e m e e n t e

Z a a n s t a d o m a r m d i n i t i a t i e f o m s n e l g r o e i e n d e b e d r i j v e n t e o n d e r s t e u n e n , z o d a t

z e s u c c e s v o l k u n n e n d o o r g r o e i e n .

A l s I T- b e d r i j f z o r g t S p o t v o o r h e t p r o f e s s i o n e l e b e h e e r v a n z a k e l i j k e n e t w e r k e n .

S p o t i s e e n s a m e n s m e l t i n g v a n D a t a p r o, O b i c e i e n h e t v a n o o r s p r o n g Z a a n s e

Te l e b e h e e r. D o o r d e b u n d e l i n g i s h e t b e d r i j f i n s t a a t d e k l a n t e e n b r e d e r p a k k e t

v a n d i e n s t e n a a n t e b i e d e n . M e t d e m e t a f o o r v a n e e n w a a k h o n d w i l t h e t b e d r i j f

b e t r o u w b a a r h e i d u i t s t r a l e n .

De dienst ver len ing van Spot concen -

t reer t z i ch rond het netwerkbeheer

met behulp van remote -op loss ingen .

Daarnaas t hebben ze een So lut ions

a fde l ing . “Deze afde l ing houdt z ich

bez ig met de sof tware - implementat ie

van Unt i t4agresso, WinR IS en Microsof t .

Deze sof tware onders teunt de bedr i j f s -

voer ing .” a ldus Bar t Ku iper s d i rec teur

van Spot .

S inds 1 januar i van di t jaar i s de fus ie

een fe i t . S inds de samensmel t ing

is Spot gegroe id van 8 naar 20 man

personee l . D i t jaar hee f t de fus ie vee l

aandacht gevraagd . Voor de toekomst

Wij zijn de IT-waakhond voor zakelijke netwerken

“Ik verbaas me regelmatig over de situatie die ik aantref...”

Mark Damman, Secretar is ICT Zaanstreek

i s men druk bez ig met verdere groe i in

Noord -Ho l land en aan het k i jken naar

samenwerk ingsverbanden met andere

ICT bedr i j ven . Ku iper s ; “Netwerken ,

zoa ls ICT Zaans t reek kunnen een ro l

spe len in het onts taan van samenwer-

k ingsverbanden . We l i s be langr i j k dat

men dan denk t vanui t de k racht van de

samenwerk ing , want anders werk t het

n ie t .”

Bar t Ku iper z ie t voor z i jn bedr i j f nog

een be langr i j ke ro l b innen de bedr i j ven

wegge legd . “ Ik verbaas me rege lma -

t ig over de s i tuat ie d ie ik aantre f b i j

bedr i jven . Zo z i jn er vaak geen nood-

s t roomvoor z ien ingen en is het maken

van de back-up vaak s lecht of ze l f s n ie t

gerege ld , met a l le gevo lgen van dien”.

Vo lgens Ku ipers wordt de bekende put

pas gedempt a l s het ka l f ve rdronken is .

Voor meer in format ie kunt u k i jken op

www.spotonl ine .n l of be l len v ia het

nummer (0299) 630 025

ICT Zaanstreek feliciteert ZaanBusiness met haar 10 jarig bestaan!

ZB69GO 13-11-2007 14:16 Pagina 23

24 www.zaanbusiness.nl

KORT NIEUWS

Wetenschappers:‘Rabo beste MVO-bank ter wereld’'De Rabobank is de meest duurzame grootbank ter wereld'. Althans, dat schrijven twee wetenschappers in hetKwartaalschrift Economie. Zij legden de wapenfeiten van 32 grote internationale banken naast elkaar.

De wetenschappers vergeleken de gedragscodes, duurzaamheidverslaggeving, milieuzorg, financiële producten met eenduurzaam karakter en sociale activiteiten van de banken. De Rabobank komt als winnaar uit de bus, gevolgd door ABN Amro.De duurzaamheidprestaties van het Britse HSBC zijn flink vooruitgegaan de afgelopen tijd. Ook Barclays, Allianz en Fortismaakten grote sprongen. En de Deutsche bank, die in een vergelijkbaar onderzoek in 2000 nog tot de toppers behoorde,zakte juist af. 'Een aantal banken heeft zich ingezet op het gebied van duurzaamheid en anderen hebben deze ontwikkelingniet kunnen bijhouden', zo schrijven de auteurs. 'Opvallend is dat negen van de twaalf best presterende banken afkomstigzijn uit het noordwesten van Europa: Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, België en Zwitserland. Ook valt op dat detwee slechtst presterende banken afkomstig zijn uit Zweden'.

Wim Boonstra, directeur van Kennis en Economisch Onderzoek is blij, maar niet verrast door de topnotering van de Rabobank:“Natuurlijk weten wij hoe groot het MVO-hart van onze bank is. Maar om een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek telezen dat ons als beste bestempelt, is heel bijzonder. De onderzoekers gebruikten een enorm breed scala aan criteria en haal-den al hun informatie uit openbaar toegankelijke en controleerbare bronnen. Dus geen zweverige resultaten over imago's,nee keiharde feiten. Dit resultaat staat. En het is zeker iets om met z'n allen trots op te zijn. Elke vrijwilligersdag van eenafdeling en elk product met een MVO-insteek heeft hieraan bijgedragen”.

Het artikel 'Duurzaamheid bij internationale topbanken' is geschreven door de Groningse wetenschappersLaura Bijl en Bert Scholtens en is gepubliceerd in de septemberuitgave van het Kwartaalschrift Economie.

Nieuw bedrijvencomplex op HoogTijOp het bedrijventerrein HoogTij is deverkoop en de verhuur gestart van eennieuw bedrijvencomplex. BeudekerMakelaars uit Koog aan de Zaan heeftde eerste units en kantoren reeds ver-huurd. Volgens Peter Beudeker is vooralde belangstelling voor de kleinerekoopunits erg groot.Projectontwikkelaar Krämer uitAmsterdam start medio volgend jaarmet de bouw van het complex. Krämerheeft direct naast de rotonde een kavelgekocht. Op deze ruime kavel, van ruim16.000 vierkante meter, komen diversebedrijfsruimten van 50 tot 600 vierkan-te meter met een vrije hoogte van ruimzes meter. Aan de hoofdweg en opzichtlocatie, worden showrooms en kan-toren van diverse afmetingen gereali-seerd. Volgens Beudeker en Krämer is erbehoefte aan goed gebouwde, degelijkebedrijfsgebouwen. Door de diversiteitvan de afmetingen en functies is er voorelk wat wils. De koopsommen voor de kleine units bedragen vanaf 75.000 euro, vrij op naam. De grote units kosten 262.000euro. De huurprijzen bedragen 115 euro per vierkante meter per jaar voor de kantoorruimten De bedrijfshallen en showroomkosten aan huur 95 euro per vierkante meter per jaar. De units staan op eigen grond. Totaal wordt circa 8.250 vierkante metervloeroppervlak gebouwd.

Krämer staat er om bekend dat zij kwalitatief hoogwaardige gebouwen ontwikkelen. In Zaanstad heeft het bedrijf al diversepanden ontwikkeld, zoals de nieuwe drukkerij van Huig Haverlag en Imtech op het Noorderveld. Beudeker Makelaars merkt,dat ondernemers zich steeds bewuster worden van kwaliteit en kiezen voor duurzaamheid. Ook op het gebied van energie isdit plan erg interessant. Door de toepassing van aardwarmte (groene energie) wordt de uitstoot van CO-2 sterk gereduceerd.Dit levert de ondernemer ook nog eens een besparing op in de energiekosten. Naar verwachting zullen de energiekosten dekomende jaren flink stijgen en ook de heffingen op energie worden steeds hoger. Komend jaar zal elk pand voorzien moetenworden van een 'energielabel'. De energiezuinigheid van het bedrijvencomplex HoogTij wordt optimaal. Het is echt een pro-ject, dat zich richt op de toekomst.

ZB69GO 13-11-2007 14:16 Pagina 24

www.zaanbusiness.nl 25

Dit jaar zijn er ruim twintig zakenvrouwen voorgedragenvoor de nominatie Beste Zaanse Zakenvrouw 2007. Eenprima resultaat voor deze tweede verkiezing. Na eengedegen voorbereiding heeft de jury een 'shortlist'opgesteld van genomineerde zakenvrouwen. Aan de handvan gesprekken met de ondernemers en bedrijfsbezoekenbleven er drie zakenvrouwen over. De genomineerde zakenvrouwen die voor de titel Beste Zaanse Zakenvrouw2007 in aanmerking komen zijn (in alfabetische volgorde):

• Yvonne Kelatow, directeur Serah Artisan,Dam 2, 1 hg te Zaandam

• José Korteschiel, directeur Speelstad de Ruiter,Vlasblomweg 22 te Wormerveer

• Hacer Yardimci-Sinan, directeur Bayar Facilitaire Diensten, Daam Schijfweg 9 te Zaandam

De verkiezing is een initiatief van het VrouwenNetwerkZaanstadPlus. Met dit initiatief wil men vrouwelijkeondernemers in de Zaanstreek stimuleren tot blijvend succes en ondernemerschap. Dit VrouwenNetwerk isopgericht in de eerste helft van 2005 en telt nu al ruim250 leden. VrouwenNetwerk ZaanstadPlus is een initiatiefvan en wordt georganiseerd door Langedijk ConsultCoaching.De jury voor de verkiezing van de Beste Zaanse Zaken-vrouw bestaat uit voorzitter Ton R. Vermij (RabobankZaanstreek), Els Veenis-Kaak (gemeenteraadslid Zaanstad),Gerbrand Klop (G.G. Klop Planontwikkeling) en MirandaLangedijk (Langedijk Consult Coaching en Vrouwen-Netwerk ZaanstadPlus).

Burgemeester Faber bij verkiezing ZakenvrouwBurgemeester Geke Faber zal de prijsuitreiking verrichtenbij de verkiezing van de Beste Zaanse Zakenvrouw 2007.Op dinsdag 27 november komt zij de prijs overhandigenaan de winnaar van de tweede verkiezing van de bestezakenvrouw. Deze feestelijke bijeenkomst vindt plaats inhet Hellas Sport Paviljoen De Corner, Sportlaan 4 teZaandam. De ontvangst is vanaf 19.00 uur.

Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis, maarin verband met de organisatie is het prettig om te wetenhoeveel personen er komen. Men kan zich aanmelden via:www.langedijkconsult.nl (zie onder VrouwenNetwerkZaanstadPlus en Beste Zaanse Zakenvrouw). Op deze sitestaat ook alle aanvullende informatie over deze verkiezingen over het VrouwenNetwerk ZaanstadPlus.

Genomineerden Beste Zaanse Zakenvrouw 2007Yvonne KelatowJosé Korteschiel,Hacer Yardimci-Sinan

Burgemeester Geke Faber

foto Bart Homburg

foto’s Ton R. Vermij

ZB69GO 13-11-2007 14:17 Pagina 25

26 www.zaanbusiness.nl

ZB69GO 13-11-2007 14:17 Pagina 26

www.zaanbusiness.nl 27Jufferstraat 4, 1508 GE Zaandam T: (075) 659 09 89 F: (075) 659 09 10 E: info@denieuwewinst.nl I: www.denieuwewinst.nl

Steeds meer bedrijven en instellingen willen hun maatschappelijke betrokkenheid

tonen en zoeken mogelijkheden hieraan uiting te geven. Tegelijkertijd bestaat er bij

veel maatschappelijke organisaties behoefte aan steun in de vorm van kennis en

mankracht. Bijvoorbeeld bij de plaatselijke voetbalvereniging, de ruitersportver-

eniging voor gehandicapten of de kinderboerderij op de hoek. Vaak drijven deze

organisaties op vrijwilligers en zijn zij niet in staat voldoende mankracht en des-

kundigheid in te huren voor bijvoorbeeld het opknappen van hun clubaccommodatie

of het organiseren van hun financiële huishouding.

De Nieuwe Winst helpt deze maatschappelijke organisaties om in de Zaanstreek bedrijven te vinden die hen willen helpen. Niet met geld dus, maar met kennis en mankracht. In ruil hiervoor kunnen de deelnemende bedrijven uiting geven aan hun maatschappelijke betrokkenheid. Inmiddels heeft de Nieuwe Winst, samen met onder andere De Nederlandse Bank, Rabobank Zaanstreek, CKK Partners, Kuijs Reinder Kakes en Lassie, vele projecten gerealiseerd. Door de publiciteit rond deze projecten hebben zich ook veel andere bedrijven aangemeld die een project willen oppakken. Dankzij deze ontwikkeling is de Nieuwe Winst erin geslaagd een geheel nieuwe inhoud te geven aan het begrip maatschappelijk betrokken ondernemen. En dat kan het bedrijfsleven een hoop opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een dagje teambuilding of een andere bedrijfsactiviteit die motiverend werkt op uw werknemers. Maar het zorgt ook voor de nodige PR. Want de regionale pers geeft deelnemende bedrijven graag redactionele aandacht.

Projecten waar uw hulp bij gevraagd wordt en meer informatie vindt u op

www.denieuwewinst.nl

DE NIEUWE WINST KAN OOK UW BEDRIJF MEER OPLEVEREN

Deloitte met jonge mantelzorgers naar Artis

Bouwcenter Floris vernieuwtkampvuurkuil bij Scouting

Ondernemerskookclub

De Eetkamer organiseerde

woensdag 31 oktober een

kinderkookcafé in buurt-

centrum de Zeskanter.

Kinderen en vrijwilligers

die meedoen aan het

project ZieZo waren uit-

genodigd voor deze feest-

maaltijd in buurtcentrum

de Zeskanter.

De Eetkamer, bestaande uit zes mannen, wisten met veel enthousiasme een feestelijke maaltijd voor 20 personen op tafel te zetten. Samen met de kinderen zijn er inkopen gedaan, tafels versierd, menukaarten gemaakt en is er een feestmaal gekookt. De kinderen hebben geweldig genoten van deze middag en ook de vrijwilligers van het project ZieZo vonden het heel plezierig om dit mee te maken. In ZieZo worden kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken gekoppeld aan een volwassen coach. Samen doen zij een wekelijkse activiteit waardoor het zelfvertrouwen van het kind groeit. De uitnodiging van De Eetkamer vonden ze geweldig. Ook de samenwerking met buurtcentrum de Zeskanter was uitstekend. De mannen van De Eetkamer kunnen terug-kijken op een zeer geslaagde middag.

ONDERNEMERS KOKEN VOOR KINDEREN ZIEZO

Voorzitter Nico van Braam van de Stichting de Nieuwe

Winst mocht zondag 7 oktober 3000,- in ontvangst

nemen van de Rotary Zaanstreek. Deze gulle gift werd

mogelijk gemaakt door de opbrengst van de organisatie van

SaenStreetGolf.

Met ruim 100 deelnemers aan de slag tijdens het SaenStreet-Golf toernooi en het schitterende weer kon dit evenement niet meer stuk. Het is al weer de vierde keer dat de Rotary Zaanstreek dit evenement organiseert. Maar liefst achttien ‘flights’ verplaatsten zich per ‘lelijke eend’ van ‘hole tot hole’ door heel de Zaanstreek. Achttien gesponsorde holes moes-ten worden genomen. Het werd een grandioos succes. De Nieuwe Winst bedankt alle betrokkenen voor de gift.

ROTARY ZAANSTREEK SLAAT 3000,- BIJ ELKAAR VOOR DE NIEUWE WINST

ZieZo, smullen maar!

ZB69GO 13-11-2007 14:17 Pagina 27

28 www.zaanbusiness.nl

AUTONIEUWS VAN DE ZAANSE MERKENDEALERS

Fiat Polen produceert ruim Fiat Polen produceert ruim een miljoen Panda’seen miljoen Panda’sOnlangs zag, in de Fiatfabriek in Tychy in Polen, de éénmil-joenste Fiat Panda het levenslicht. Voor de Poolse markt zijner zo'n 83.000 geproduceerd. De overige 917.000 exempla-ren werden geëxporteerd naar 68 landen. Niet alleen inEuropa, maar ook naar Japan, Australië, Zuid-Afrika,Venezuela, Guadeloupe en Martinique.

De productie van de Fiat Panda in Polen is gestart in mei2003. De eerste auto kwam half september dat jaar op demarkt. De zeer succesvolle Panda werd al gauw marktleiderin zijn segment. Het commerciële succes wordt nog eensbenadrukt door de talloze onderscheidingen die de FiatPanda wist te winnen, waaronder de prestigieuze titel Autovan het Jaar 2004. De jaarlijkse productie van Panda's groeitnog steeds, van 86.046 exemplaren in het tweede halfjaarvan 2003 tot 262.178 in 2006. De planning voor 2007 staatop 270.000 exemplaren.

De Fiatfabriek in Tychy, één van de meest moderne inEuropa, produceert drie Fiatmodellen: de Panda, de Fiat 600en de nieuwe Fiat 500. De fabriek won o.a. de PoolseKwaliteitsprijs en was finalist voor de EFQM-onderscheiding(European Foundation for Quality Management).to Abarth naar Nederland komt is nog niet bekend.

Meer info: Falco Wormerveerwww.falco-autobedrijven.nl, telefoon 075 - 647 03 27

Eerbetoon Ford voor film BullitFord betoont eer aan de film Bullit uit 1968 met in dehoofdrol Steve McQueen. Hij en zijn Mustang Fastbackveroverden destijds de bioscopen wereldwijd. McQueendeed in de film een groot deel van het stuntwerk zelf.Onder meer delen van de wereldberoemde achtervolgingop een Charger, die voor de Dodge eindigde in een ont-ploffend benzinestation. Ford heeft aangekondigd dat deFord Mustang Bullit in 2008 op de markt komt. Fordbelooft voor de Mustang Bullit de perfecte mix tussen'power, prestaties en een uiterlijk van stille intensiteit'.Kwalificaties die ook aan de vertolking van SteveMcQueen als Frank Bullit werden gegeven.

Meer info: Ford Zaandamwww.ford-zaandam.nl, telefoon 075 - 612 33 66

De Alfa 159 Strada metspraakgestuurde Blue&Mespraakgestuurde Blue&MenavigatienavigatieHet aanbod van de Alfa 159 is uitgebreid met de Alfa 159Strada, die standaard is uitgerust met het innovatievespraakgestuurde Blue&Me Navigatiesysteem. Daarmeewordt rijden in de Alfa 159 nog comfortabeler. HetBlue&Me systeem is bovendien uitgerust met eenBluetooth carkit, een sms-lezer en een MP3/ USB-aanslui-ting. Slimme technieken die het gebruiksgemak en com-fort van de stijlvolle Alfa 159 verhogen. Naast het geïnte-greerde Blue&Me Navigatiesysteem is de Alfa 159 Stradastandaard onder meer voorzien van een automatische bi-zone Climate Control, stuurwielbediening, een cruise con-trol, elektrische ramen voor en achter en een tienvoudigverstelbare bestuurdersstoel. Het interieur is voorzien vanluxe velours bekleding en een leren stuurwiel en versnel-lingspook. Het exterieur is verrijkt met 17-inch 20-spaakslichtmetalen velgen. De Alfa 159 Strada is gebaseerd op deAlfa 159 Progression en is verkrijgbaar met alle voor deAlfa 159 beschikbare motorvarianten. Dieselversies zijnaltijd voorzien van roetfilter.

Meer informatie: Het Autohuiswww.hetautohuis.nl, telefoon 075 - 616 41 30

ZB69GO 13-11-2007 14:17 Pagina 28

www.zaanbusiness.nl 29

De nieuwe Citroën C5Met de nieuwe C5 positioneert Citroën zich nadrukkelijk inhet hogere segment. De auto komt tegemoet aan de wen-sen van veeleisende consumenten. Als Sedan en als Breakis de nieuwe C5 een klasse apart door het geraffineerdeontwerp en de elegante styling. In het interieur drageneen doordacht ontwerp en uitstekende materialen bij aaneen gevoel van welbehagen. Bestuurders en inzittendenervaren de uitzonderlijke rijeigenschappen van de C5.

Er is keuze uit twee veersystemen: Hydractive 3 Plus of eenconventioneel systeem, dat bekend is van de Citroën C6.Deze systemen bieden maximaal comfort en veiligheid.De plaats van de bestuurder vertoont overeenkomstenmet een cockpit en is volledig op de chauffeur gericht. Hetstuur heeft vaste kern, waarin diverse bedieningselemen-ten zijn geïntegreerd. Duidelijke, beknopte ritinformatie isaf te lezen van drie klokken met wijzers.

De zorgvuldig afgestemde akoestiek stelt de bestuurder instaat zich volledig op de weg te concentreren. De nieuweC5 voldoet aan de strengste veiligheidsnormen als hetgaat om actieve en passieve veiligheid. Hij is standaarduitgerust met ESP, heeft een zeer torsiestijve carrosserieen negen airbags, waarvan zeven standaard en tweeoptioneel.

Meer info: Citroën Willem Wesselwww.wesselknap.citroen.nl • telefoon 075-617 80 51

Opel start met productieOpel start met productieSaturn AstraSaturn AstraIn Antwerpen is Opel van start gegaan met de productievan de Saturn Astra. Dit model, speciaal bestemd voor deAmerikaanse en Canadese markt steekt, wordt als drie- envijfdeursvariant geleverd. Hoeveel exemplaren Opel ver-wacht te verkopen, is niet bekend. Dat hangt deels af van dekoersverschillen tussen de dollar en de euro en gezien desterke positie van de euro ten opzichte van de dollar is hetniet zo gunstig om auto's naar de Verenigde Staten teexporteren.Saturn en Opel gaan binnen de General Motors-familiesteeds meer samenwerken. De Opel GT is een Saturn Skymet andere logo's. De opvolger van de Opel Vectra zal even-eens onder Saturn-label in de VS in de verkoop gaan. DeOpel Antara en Saturn Vue zijn ook een ééneiige tweeling.

Meer info: Merel Wormerveer www.merel.nl • telefoon 075 - 647 03 70

Alfa Romeo weer metachterwielaandrijvingNa het afscheid van de 75 (1992) en de Spider (1993)beschikten de Alfa Romeo's niet meer over aandrijving opde achterwielen. Met de komst van de 8C Competizione,volgend jaar, is de achterwielaangedreven Alfa wel terug,maar slechts voor de happy few. En voor even, want dehele oplage is allang uitverkocht.

Maar de 8C is wel het startschot voor een nieuw tijdperkmet achterwielaandrijving, aldus Alfa Romeo. Als eerstekrijgt de 169, de opvolger van de 166 die eind 2009 zijnopwachting maakt, aandrijving op de achterwielen, maarook de lager gepositioneerde Alfa's worden hiermee uitge-rust. Alleen de Junior, die voor volgend jaar gepland is enop basis van de Fiat Grande Punto geproduceerd wordt,houdt voorwielaandrijving.

Meer informatie: Het Autohuiswww.hetautohuis.nl, telefoon 075 - 616 41 30

ZB69GO 13-11-2007 14:18 Pagina 29

SternLease B.V. Tel 0299 - 46 92 00 www.sternlease.nl

Leasen bij SternLeasezakelijk rijden zonder zorgen

M O O I G E R E G E L D

SternLease is dè leasemaatschappij voor noordhollandse

ondernemers. SternLease is vertrouwd en altijd dichtbij.

Onderhoudsgarage.Mijn auto ...? Regelmatig onderhoud is belang-rijk. Daarbij vertrouw ik volledig op mijn Bosch Car Service garage. Die kent mijn auto van A tot Z. Bij Bosch Car Service heb ik zekerheid.

www.boschcarservice.nl

Mijn auto ...

S o l d a a t w e g 1 11 5 2 1 R K W o r m e r v e e rTe l e f o o n 0 7 5 - 6 2 8 1 8 3 2

designinnovatieveelzijdig

gripruimte

milieuluxe

comfortveiligheid

keuze

werelddeal

Feel the difference

Alle prijzen in euro’s. Prijzen zijn incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage, tenzij anders aangegeven. Wijzigingen voorbehouden. Afgebeelde auto kan afwijken van standaardspecificaties. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: van 12,5-14,9; liter/100 km: van 6,7-8; CO

2 gr/km: van 140-249. Ford Business Partner leaseprijzen gebaseerd op 20.000 km/48 mnd en op full operational lease, excl. BTW, brandstof en vervangend

vervoer. Business Pack bij C-MAX leverbaar op Ghia en Titanium uitvoeringen. Vraag de dealer naar de voorwaarden.

Westzijde 71, Zaandam. Telefoon 075 612 33 66.

Verenigde Automobielbedrijven Zaandam B.V.Ford 24-uurs servicedienst van 17.00 uur‘s middags tot de volgende morgen 08.15. Bel 06 20 47 05 18.

Nu een Business Pack met 1.605,- voordeel. Trouwens, ook voor particulieren.

FordFocus Futura v.a. 21.850,- / 459,- p.mnd. Ford C-MAX v.a. 23.400,- / 459,- p.mnd.

• Een Blaupunkt Travelpilot EX navigatiesysteem (4" monochroom scherm)

• Business Seats. Een 6-weg elektrisch verstelbare bestuurdersstoel,

met lendensteunverstelling en een in hoogte verstelbare passagiersstoel

• Parkeersensoren

• Normale prijs: 2.000,-

• Uw voordeel: 1.605,-

Nu voor 395,-

ZB69GO 13-11-2007 14:18 Pagina 30

Het straatbeeld wordt steeds fraaier met de nieuwe Alfa 159 Strada. Deze Italiaanse volbloed met

superieure rijkwaliteiten is uitgerust met het revolutionaire Blue&Me navigatiesysteem. Slimme

technische snufjes als navigatie met spraakbesturing, bluetooth carkit, MP3-aansluiting en SMS-

lezer maken elke reis comfortabel en bovenal veilig. U heeft keuze uit alle motorvarianten en een riant

accessoirepakket. Kom nu naar onze showroom en profiteer van luxe lederen bekleding voor maar

€ 495,-. Maak een testrit en ervaar het exclusieve karakter van de Alfa 159 Strada. Graag tot binnenkort!

Alfa 159

Strada

Alfa 159 Strada:

• 7 Airbags

• Automatische bi-zone Climate Control

• Blue&Me spraakgestuurde navigatie

• Cruise Control

• Elektrische ramen vóór en achter

• 17” lichtmetalen velgen, 20 spaaks

• Radio/cd-installatie met 8 speakers,

stuurwiel bediening en MP3-speler

aansluiting

• Roetfilter op diesel

• VDC (Vehicle Dynamic Control)

met hill holder

• 10-voudig verstelbare bestuurdersstoel

Slim op weg met de

nieuwe Alfa 159 Strada.

Prijs vanaf € 31.495,-

Uw voordeel vanaf € 2.450,-

Leaseprijs vanaf € 599,-

HET AUTOHUIS Showroom: Breedweer 42-44Werkplaats: Anemoonstraat 2KOOG A/D ZAAN. Tel. 075-6164130

Afgebeeld Alfa 159 Strada Berlina vanaf € 31.495,-. Lease vanaf € 599,-. Vermelde prijzen zijn incl. BTW/BPM excl. kosten rijklaar maken.

Vermelde leaseprijzen zijn per mnd. excl. BTW, 60 mnd./20.000 km per jaar via Alfa Romeo Financial Services. Prijswijzigingen voor-

behouden. Brandstofverbruik: gemiddeld 5,9 - 12,3 L/100 km (8,1 - 17,2 km/L). CO2-emissie 157 - 291 g/km. Kijk voor meer informatie op

www.alfaromeo.nl

ZB69GO 13-11-2007 14:18 Pagina 31

32 www.zaanbusiness.nl

Citroën C4 Picasso,gezinsauto van het jaarDe Citroën C4 Picasso is geko-zen tot Gezinsauto van hetJaar 2008. Het is de tiendekeer dat deze prijs werd uitge-reikt. Bijna twintigduizendmensen hebben de afgelopenweken gestemd voor deGezinsauto van het Jaar. Door een vakjury werd eerst eenselectie gemaakt. Daarbij zijn onder meer medewerkersbetrokken van de ANWB Kampioen, Ouders van Nu,Kinderen en Groter Groeien. De drie potentiële kandidatendie dan overblijven worden aan het publiek voorgelegd. Bijdeze verkiezing bepaalt het publiek de uiteindelijke win-naar. Met ruim 40 procent van de stemmen werd de C4Picasso winnaar. Vooral werden geroemd de grote binnen-ruimte, de fijne stoelen, het opvallende digitale dash-board, het goede weggedrag en het plezierige veercom-fort. Er zijn nauwelijks dode hoeken, zodat fietsers altijdgoed te zien zijn. Net als verkeerslichten, want de Picassoheeft een enorme panoramische voorruit, die ver in hetdak doorloopt en voor veel zicht en licht zorgt.

Meer info: Citroën Willem WesselMeer info: Citroën Willem Wesselwww.wesselknap.citroen.nl • telefoon 075-617 80 51www.wesselknap.citroen.nl • telefoon 075-617 80 51

BMW 1-serie Coupé BMW 1-serie Coupé met M Sportpakketmet M SportpakketBMW komt met een M Sportpakket voor de 1-serie Coupé,dat in licht gewijzigde vorm, al standaard geleverd werdop de 135i Coupé. Dit pakket bestaat, onder meer, uit extradikke lichtmetalen wielen, sportieve voor- en achterbum-pers en een sportonderstel. Aan de voorzijde springt deaangepaste bumper in het oog, met een diep doorgetrok-ken voorspoiler en daardoor een extra grote luchtinlaat.Ook de achterbumper werd sportiever vormgegeven.Verder zijn de zijskirts extra geaccentueerd en staat deauto op dubbelspaaks 18 inch lichtmetalen wielen.Bovendien is het onderstel nog sportiever afgestemd.In het interieur zijn de sierlijsten zilvergrijs, de hemelbe-kleding is zwart en de instaplijsten zijn voorzien van hetM-logo. Dat logo vinden we ook terug op de kortere ver-snellingspook en het speciale M stuurwiel. Verder zien weeen M voetsteun, een speciale handremgreep, bekleedmet leer, en speciale stoffen bekleding.Meer info: Maaral Zaandamwww.maaral.nl, telefoon 075 - 6351901

Hysterische introductie Fiat 500?Hysterische introductie Fiat 500?De vraag naar de nieuwe Fiat 500 overtreft alle verwach-tingen. Al zo'n 100.000 Europea-nen bestelden ditItaliaanse autootje. Fiat ging uit van een productie van120.000 auto's per jaar, maar nu wordt al gesproken van190.000 stuks. De fabrikant verwacht ook in ons land hys-terische toestanden, maar de Nederlandse importeurkrijgt hooguit zesduizend auto's. Hij denkt zonder proble-men het dubbele aantal kunnen verkopen, maar defabriek kan er niet meer leveren. Het nieuwe model werdop 4 juli, exact een halve eeuw na de onthulling van deoer-500, in Italië gepresenteerd.

Meer info: Falco Wormerveerwww.falco-autobedrijven.nl, telefoon 075 - 647 03 27

General Motors topper in EuropaGeneral Motors topper in EuropaTot en met september verkocht General Motors (GM)Europa een recordaantal van 1.652.082 auto's. Een stijgingmet 123.725 exemplaren (plus 8,1 procent) ten opzichte vandezelfde periode vorig jaar. Daarmee ontstaat een markt-aandeel van 9,5 procent, het grootste marktaandeel voorde groep sinds 1999. De Opel Astra is hierin een topperDe groei van GM Europa is mede te danken aan het feitdat de merken Chevrolet en Opel/Vauxhall het erg goeddoen. Dat is toe te schrijven aan de combinatie van uitste-kende modellen en agressieve groeiplannen voor Centraal-en Oost-Europa. In de eerste negen maanden van dit jaarwist GM Rusland de verkoop bijna te verdubbelen tenopzichte van vorig jaar. Chevrolet en Opel nemen hiervanrespectievelijk 61 en 37 procent voor hun rekening. HetRussische marktaandeel van GM groeide met 3,2 puntentot 9,34 procent. Het Verenigd Koninkrijk, Italië enGriekenland waren de voornaamste drijfveren van GM'sgroei in West-Europa.Meer info: Merel Wormerveer www.merel.nl • telefoon 075 - 647 03 70www.merel.nl • telefoon 075 - 647 03 70

ZB69GO 13-11-2007 14:18 Pagina 32

SsangYong komt metSsangYong komt metnieuwe bedrijfsauto’snieuwe bedrijfsauto’sSsangYong heeftonlangs de Kyron ende Rexton vernieuwden het assortimentuitgebreid met Van-versies. De Kyron heefteen verhoogd dak eneen tussenschot vandertig centimeter tus-sen het passagierscompartiment en de laadruimte. De laad-ruimte is 1,8 kubieke meter en de laadvloer is 1,75 meter lang.Het laadvermogen is zevenhonderd kilo. De tweewielaange-dreven handgeschakelde variant kan 2.100 kilo trekken.

De automaten en vierwielaandrijvers tweehonderd kilo meer.Bij de Rexton zijn er in de uitvoeringen van bedrijfsauto'stwee opties. De eerste is een variant met een onverhoogd daken een volledige tussenwand. De tweede heeft wel een ver-hoogd dak en een tussenwand van dertig centimeter hoog.De lengte van de laadvloer is 1,85 meter en de inhoud van delaadruimte is 2,5 kubieke meter. Het laadvermogen is maxi-maal 763 kilo.Meer info: Bossen & De Bakkerwww.ssangyongzaanstad.nl, telefoon 075 - 612 39 15

Ford Kuga komt in 2008Ford Europa komt begin volgend jaar met de geheel nieuweFord Kuga. Het is een nieuw en stijlvol model, op basis vande indrukwekkende Ford Iosis X-conceptcar. De Kuga is eencompacte en opvallende nieuwe 4x4 cross-over. Ford denktdat imagobewuste klanten voor dit type auto op zoek zijnnaar een eigenzinnige auto met indrukwekkende rijeigen-schappen, zowel op de weg als in het terrein. De Kuga wordteen zeer opvallende verschijning dankzij het 'kineticdesign´, dat gecombineerd wordt met de uitstekende rijei-genschappen van de Ford Focus, de S-MAX en de nieuweMondeo. Hij wordt begin 2008 in productie genomen in deFordfabriek in het Duitse Saarlouis. De Kuga wordt vanafhet voorjaar van 2008 in geheel Europa geïntroduceerd.

Meer info: Ford Zaandamwww.ford-zaandam.nl, telefoon 075 - 612 33 66

Wie een coupé kiest, weet concentratie op rijplezier te waarderen. Alleen al de vorm

van de 3 Serie Coupé lost deze belofte in. Een esthetisch lijnenspel dat men kan zien

en beleven. Eleganter dan ooit door vloeiende, gestrekte proporties. Dynamischer

dan ooit door de nieuwe zescilinder-in-lijn benzinemotor in de 335i met High Precision

Injection en Twin Turbo. Handelbaarder dan ooit door xDrive, de intelligente vierwiel-

aandrijving, die voor het eerst in een BMW 3 Serie Coupé verkrijgbaar is.

Kom langs bij ons in de showroom

Maaral bvDr. H.G. Scholtenstraat 451508 EB ZaandamTelefoon (075) 635 19 01www.maaral.nl

Gemiddeld brandstofgebruik van 6,5 tot 10,1 liter/100 km (van 15,3 tot 9,9 km/liter). CO2-emissie van 174 tot 238 gram/km. Afgebeelde automobiel is voorzien van opties die niet tot de standaarduitrusting behoren.

BMW Concept tii met 340 pkBMW Concept tii met 340 pkOnlangs toonde BMW de opvallende BMW tii conceptcar met eenmotorkap en kofferdeksel van met koolstofvezel versterkte kunststof.Dat lijkt een eerbetoon aan de 2002 tii die in 1971 het levenslicht zag.Die tii ('tourismo international injection') had indertijd 130 pk onderde kap en haalde een top van 190 kilometer per uur.Meer info: Maaral Zaandamwww.maaral.nl, telefoon 075 - 6351901

ZB69GO 13-11-2007 14:19 Pagina 33

W W W. T R U C K L A N D. N L 0 2 0 5 8 5 1 2 3 4

Amsterdam/AmstelAmsterdam/Amstel – J. Siegerstraat 2-4Amsterdam/WestpoortAmsterdam/Westpoort – Basisweg 47

BeverwijkBeverwijk – Zuiderkade 12ALuchthaven SchipholLuchthaven Schiphol – Folkstoneweg 7

ZaandamZaandam – Kruisbaken 9-11

VERKOOP, SCHADEHERSTEL ENSERVICE VAN BEDRIJFSWAGENSEN TRANSPORTSYSTEMEND A F – F I A T – G I N A F – I V E C O – M I T S U B I S H I

V e l s e n N o o r d - T r a n s l a s tV e l s e n N o o r d - T r a n s l a s t – R o o s w i j k w e g 2 0 1 – S e r v i c e S e r v i c e M A N – V O L K S W A G E N

Parallelweg 2-6, 1541 BA Koog a/d ZaanT 075-6123915, F 075-6146196www.ssangyongzaanstad.nl

ZB69GO 13-11-2007 14:19 Pagina 34

Er is veel veranderd in de branche van de autoschadeherstel “en er gaat nog veel meer veranderen”, zo schat Karel van Oudenaren. En hij kan het weten, want met 25 medewerkers behoort zijn Autoschadebedrijf K. van Oudenaren BV tot één van de grotere in de regio. En zelfstandig!

Puur ondernemerschapBij al die veranderingen praten we nog niet eens over bijvoorbeeld milieu- en Arbowetgeving, maar wel over de invloed van autoverzekeraars, importeurs en de brancheorganisatie. En niet in de laatste plaats over het feit dat een moderne auto heel wat complexer in elkaar zit dan die van ongeveer tien, twintig jaar geleden. Autoschadeherstel anno nu is méér dan plaatwerk herstellen en spuiten. Neem alleen de auto-elektronica al. Maar Karel van Oudenaren is niet bang voor verandering. “Ik heb altijd de blik naar voren gehad”, zegt hij. “En bovendien, onze mensen werken hier allemaal lang; zij groeien met de veranderingen mee. Recent hadden we nog een 30 en 25-jarig jubileum”, zegt hij met ingetogen trots. En het bedrijf barst van het werk. Puur ondernemerschap, want hij zit bovenop de ontwikkelingen en het visitekaartje is bijna te klein om alle logo’s te bevatten van organisaties als; erkende ANWB autoschadehersteller, Focwa Eurogarantbedrijven, Schadegarant, Glasgarant, ISO 9001 en sinds enige tijd alweer ‘Acoat Selected Partner’.

Professionaliteit wordt geëist“Deze vorm van professionaliteit wordt ook geëist”, zegt Karel, “want je hoeft je auto voor schadeherstel tegenwoordig echt niet meer naar de hoek van de straat te brengen”. Zelf begon hij daar wel ooit. Nou, in overdrach-telijke zin dan, 35 jaar geleden in de schuur achter het huis van zijn ouders, na het vak bij Teun Spits te hebben geleerd. Maar die schuur werd al snel te klein en na enkele verhuizingen, kwam het bedrijf aan de Provincialeweg in Zaandam, waar het zo’n twintig jaar zou blijven. Mede door de plannen van Inverdan bij het station, verhuisde het bedrijf in 1996 naar de huidige, ruime, zeer schone en moderne locatie aan de Houthavenkade, met het zicht pal op de Provincialeweg. Zeer onlangs nog werd daar de receptie vergroot en gemoderniseerd. Zowel de 35-jarige onderneming, als de 55-jarige ondernemer tintelen van energie. Doel: het leveren van één kwaliteit, namelijk de best mogelijke. En daarmee ook het hebben en houden van goede contacten met verzekeraars, brancheorganisatie, dealers, importeurs en niet te vergeten de particulieren. Van essentieel belang om te overleven. “Importeurs eisen dat wij na een schadeherstel op dat punt de fabriekgarantie overnemen, zij eisen van hun dealers dat zij werken met erkende herstelbedrijven. Verzekeraars betalen pas volledig uit als de auto door een Schadegarant bedrijf is hersteld”.

OndersteuningOndersteunende organisaties zoals ‘Acoat Selected Partner’ helpen met marketing en managementondersteuning. Focwa bijvoorbeeld, geeft technische cursussen en trainingen, maar schrijft ook voor welke gereedschappen een herstelbedrijf minimaal dient te bezitten om schades conform garantievoorwaarden te kunnen herstellen. “We hebben juist nog een nieuw puntlasapparaat aangeschaft. Praat je wél over een investering van meer dan 12.000 EUR zegt Karel, maar hij geeft niet de indruk daar erg mee te zitten. Wat noodzakelijk is, gebeurt. Zoals een speciaal schadeherstel calculatieprogramma. Eventueel ‘gegoochel’ met prijzen is er dus écht niet bij. Wie zijn auto bij Van Oudenaren brengt is daarnaast niet alleen zeker van vervangend vervoer, maar ook van een 100% conform fabrieksspecifi caties herstelde auto. Het bedrijf repareert zo’n 70 tot 80 auto’s per week, van gloednieuw en bijna total-loss, tot ontsierende parkeerdeukjes, maar ook oldtimers die een grondige opknapbeurt nodig hebben. En alle merken en types. “We kunnen en doen hier alles”. Enige tijd geleden nam hij nog een ‘aanmerkelijk belang’ in het autoschadebedrijf ABO in Wormerveer, waardoor de onderneming nu Zaanstreek noord én Zaanstreek zuid kan bedienen.

KapitaalintensiefHet moeten voldoen aan alle wettelijke en branche-eisen, gecombineerd met zijn ondernemerschap, maken het bedrijf wel kapitaalintensief. Maar ook dat is ondernemen, stelt Karel nuchter vast. “Als het er eens op aan komt, nodig ik mijn accountmanager Jacques Hardeman van Rabobank Zaanstreek uit. Hij belt ook regelmatig zelf, maar ik heb ‘m niet zo vaak nodig gelukkig en als ‘ie komt, heb ik het eitje meestal zelf al uitgebroed”, zegt hij glimlachend. Maar toch, het hebben van een deskundige sparring-partner is belangrijk. Bart IJff , ‘de man van de verzekering’ van Rabobank Zaanstreek, komt vaker langs. “Wat wil je, alle verzekeringen, we hebben hier alleen al achttien leenauto’s, dat is een heel pakket, dat nemen we wel regelmatig door”. Karel van Oudenaren bankiert al vanaf het begin van zijn ondernemerschap bij Rabobank Zaanstreek. “Mijn eerste hypotheek, daar moesten we wel even over praten, maar ja, ik was net 21 jaar. En ach, als ik iemand een hand geef, mag ‘ie ‘m houden. Tenzij er iets verkeerd gaat natuurlijk, dan pak ik ‘m terug”. Het gaat goed. Erg goed. Was getekend: Karel van Oudenaren. Een Zaanse rasondernemer om te koesteren…

Karel van Oudenaren: een ondernemende nuchterheid om te koesteren…

Karel van Oudenaren samen met Jacques Hardeman en Bart IJff (accountmanagers Rabobank Zaanstreek)

Karel van Oudenaren bij een schadegeval

07-791_RABO_ZB69 van Oudenaren.indd 1 01-11-2007 15:40:34

.....

T 075-635 12 31

F 075-670 15 44

E info@gz.nl

GZ Kantoorinrichters

Grote Tocht 98

1507 CE ZAANDAM

Onderdeel Dantuma Groep

kantoorartikelen.bedrijfsrestaurant.werkplek.

kantoormachines.computersupplies.verlichting.

receptiebalie.maatwerk.vergaderruimte.bureau-

stoel.stoffering.creatieve projectinrichting....

...voor elk budget de juiste oplossing!

.....

36 www.zaanbusiness.nl

Product Design: Loewe Design/Phoenix Design

De vakpers zegt: de beste televisie ter wereld. U zegt gewoon Loewe.Het vakblad HomeVision riep Individual Compose uit tot “beste televisie ter wereld” en ook andere bladen in Europa publiceerden positieve tests. Nu bij ons in de Loewe-vakhandel.

www.pdz.nl Wormerveer 075-621 22 21Zaandam 075-650 10 65

ZB69GO 13-11-2007 14:19 Pagina 36

5De afgelopen periode heeft Spot bij ruim 100 bedrijven een IT Checkmogen uitvoeren. We hebben de IT netwerken uitgebreid gecontroleerd,geanalyseerd en beschreven. Hierbij de meest opvallende resultaten:

44% heeft geen goede noodstroomvoorziening waardoor bij een stroomuitval of piekbelasting cruciale gegevens verloren kunnen gaan

60% van de netwerken is niet goed beveiligd zodat iedereen met redelijke kennis van com-puters in staat is om het netwerk te hacken en toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens

63% heeft geen goede backup procedure met alle mogelijke gevolgen van dien

Opvallend was dat veel bedrijven niet van deze zaken op de hoogte waren, sterker nog, ze warenervan overtuigd dat het beheer en de beveiliging van het netwerk wel goed geregeld was.Uiteraard hebben we voor alle bedrijven een voorstel ter verbetering doorgesproken en mag Spotbij veel van deze bedrijven het (volledig) beheer verzorgen. En daar zijn we best trots op.

P.s.: Als u ook een gedegen rapport van uw netwerk wilt ontvangen, neem dan even contact op.Wij verzorgen ook voor u graag een (gratis) IT Check

Nieuws van Spot

• Vanaf 1 december komt David Slater de afdeling techniek van Spot versterken.Het aantal medewerkers komt daarmee op 20 FTE

• Vanaf november verhuist Spot haar ASP omgeving naar een hagelnieuw datacenter. Na de verhuizing is de capaciteittevens toegenomen met 1.000 gebruikers

• Virtualisatie kent geen geheimen meer aangezien Spot recentelijk certificeringen heeft binnengehaald voor o.a. VM Ware

• De “100% Winstkansen” campagne heefteen record aan reacties opgeleverd. De aanbieding voor een gratis IT Check is overigens nog geldig tot 31 december.

Klant aan het woord:Cas de Boer, directeur Caviro ElektroInstallatietechniek, Wormer

We begonnen met twee stand-alone compu-ters, maar op een gegeven moment voldedendie niet meer. Zelf probeerden we wel het net-werkbeheer te doen, maar we kwamen er alsnel achter dat we veel te weinig kennis beza-ten. Gelukkig bezat Spot wel deze kennis en vanhet een kwam het ander. Spot beheert ons net-werk naar volle tevredenheid. Het zijn mensenwaar je van op aan kunt en alleen met dit soortmensen kun je echt werken. Dus als er een pro-bleem is, is Spot er meteen om het op te lossen.Kijk, daar hou ik van.En ik weet niet wat de toekomst ons brengt,maar het komt zoals het komt. In deze branchezit nog altijd groei en onze geautomatiseerdewerkplekken zijn dan ook meer dan verdub-beld. Misschien komt het ook een beetje doorSpot: we kunnen onze klanten veel flexibeler ensneller bedienen, omdat we zonder haperendnetwerk of vastgelopen computers kunnenwerken.

“Je kunt alleen werken metmensen waarvan je op aan kunt.

En dat is Spot”.

ZB69GO 13-11-2007 14:20 Pagina 37

Ik merk er niet veel van dat het slechter gaat. De goede wijnenworden niet goedkoper. De wijnhuizen waarmee ik te makenheb, raken hun producten snel kwijt en kunnen goed van dewijn leven. In de Nederlandse supermarkt is het aandeel vanFranse wijnen met 11 procent gestegen. De gemiddelde prijs,waarvoor wijnen in Nederland verkocht worden, stijgt ook nogsteeds. Mensen zijn bereid wat meer te betalen als ze daarvooriets goeds op tafel kunnen zetten. Alleen de 'Kaapse Prut', hetvocht dat Zuid-Afrikaanse wijn zo'n slecht imago geeft, wordtdoor de Aldi weer in prijs verlaagd. Ik lees dan ook dat de resul-taten van Aldi tegenvallen. Het lijkt erop, dat mensen betereproducten willen, dat wil zeggen lekker eten en goede wijn.Voor de feestdagen spelen de supermarkten daar op in. Het zalmij niet verbazen, dat er ook dit jaar weer een grotere kwaliteitaan wijnen te koop zal zijn. Klassieke gebieden als de Rhônemet zijn wijndorpen, Bordeaux met zijn cru classée enBourgogne met wijndorpen en districten als Chablis en deChallonnais, zullen ruim vertegenwoordigd zijn. Veel wijnenzullen blijvertjes zijn in de schappen van de supermarkt. Dat iseen goed vooruitzicht. Hoewel we voor echte toppers voorlopignog naar de wijnspecialist moeten.

Om even warm te lopen voor de feestdagen, volgt een mooiBourgondisch recept:

Recept:Boeuf en DaubeEen klassiek Frans recept van rundvlees, gestoofd in rode wijn.De dag na de bereiding smaakt het gerecht nog lekkerder,omdat dan de smaken van de verschillende ingrediënten goedin het vlees getrokken zijn.

38 www.zaanbusiness.nl

Bij de bereiding moet men rekening houden met een voorberei-dingstijd van 12 uur in verband met het marineren van het vlees.

Ingrediënten:- 100 g sjalotjes - 4 worteltjes - 2 tenen knoflook- 1 kg riblappen in blokjes van ongeveer 3 cm- 2 laurierblaadjes - 1 kruidnagel - versgemalen peper, zout- bosje kruiden, liefst vers, zoals tijm, rozemarijn, peterselie etc.- ca. halve fles rode wijn (of meer) - (1 glaasje cognac)- 3 eetlepels olie - 2 dl vleesfond (of bouillon) - 50 g spekblokjes- beurre manié, een mengsel gekneed van 50 g boter en 50 g

bloem

Voorbereiding:Pel en snipper de sjalotjes, snijd de worteltjes in plakjes. Doe desjalot, de wortel, het vlees, de laurierblaadjes, de tijm, de kruid-nagel en wat peper bij het vlees en voeg zoveel wijn (en desge-wenst cognac) toe tot het vlees er onder staat. Pers de teentjesknoflook erboven uit. Marineer het vlees afgedekt, 12 uur in dekoelkast.

Bereiding:Neem het vlees uit de marinade en dep het droog met keuken-papier. Verhit de olie in een braadpan en bak de spekblokjes en vervolgens de stukjes vlees rondom bruin.Schenk de bouillon en de gezeefde marinade bij het vlees en breng het vocht aan de kook. Stoof het vlees opeen heel laag vuur (eventueel op een vlamverdeler) in 3, 5 - 4 uurgaar. Haal het vlees uit de pan. Roer beetje bij beetje bij beetjede beurre manié door het stoofvocht, zodat een licht gebondensaus ontstaat. Doe het vlees terug in de saus en serveer meteen.Lekker met gekookte aardappels, spruitjes en stoofperen.

Wijnadvies:Bij dit gerecht past een lichte rode wijn met zachte zuren enweinig tannine (looizuur):Hautes Cotes de Beaune, Jacob-Frerebeauof, Morgon of DomaineMichel Guignier.

Wijnland Frankrijk, de grootste wijnprodu-cent ter wereld, verkeert nog steeds in crisis.Dat lees ik althans in de krant en de vakpers.De EU neemt al jaren lang maatregelentegen overproductie van wijn. Zo wil deEuropese Commissie het chaptaliseren, dit is

het toevoegen van suiker aan de most, verbieden. Voor de noordelijk gelegenwijngebieden is dat een groot probleem. In bijna alle wijngebieden in Frankrijkboven Bordeaux, maar ook in Nederland is het soms nodig om, in koele jarenals de suikerproductie in de druif achterblijft, suiker aan de most toe te voegen.Bij vergisting wordt deze suiker geheel omgezet in alcohol en koolzuur. Van detoegevoegde suiker blijft niets achter. Het is logisch dat de wijnlanden, die hiermee te maken hebben, ernstig bezwaar maken tegen deze maatregel.

SWIJNLAND FRANKRIJK

Boud

ewijn

Bes

tem

an,L

id a

ssoc

iatie

van

wijn

doce

nten

Boud

ewijn

Bes

tem

an,L

id a

ssoc

iatie

van

wijn

doce

nten

ZB69GO 13-11-2007 14:20 Pagina 38

www.de-corner .n lwww.de-corner .n linfo@de-corner.nlinfo@de-corner.nl

Op 22 november sloot De Corner het najaarsseizoen afmet Albert Voogd, directeur Winkelorganisatie AlbertHeijn en een interview met Rabo ploegleider en oudprofwielrenner Erik Dekker.

Wegens oponthoud bij zijn werkbezoek in Amsterdamkwam gedeputeerde Ton Hooijmaijers op 11 oktober ver-laat in De Corner. Hij heeft daardoor helaas zijn toe-spraak sterk moeten inkorten, zijn volledige toespraakkunt u desgewenst lezen op www.noord-holland.nlonder gedeputeerde Hooijmaijers.

Gelukkig wist wethouder Hans Luiten de bezoekersondertussen te boeien met een gloedvol betoog overde vier speerpunten in het economisch beleid vangemeente Zaanstad.

Drie Zaanseburgemeesters in Zaanse Kringen

1984 - 2007 ‘Het Zaanse netwerk door de eeuwen heen’ 39

VOLGENDE BIJEENKOMSTENDonderdag 10 januari 2008: Zaanse KringenDonderdag 6 maart, 17 april en 29 mei 2008

Met een volle zaal en aandachtige luisteraars begon DeCorner het najaarsseizoen op 6 september met een inte-ressante inleiding over de Zaanse woningmarkt doorRobert de Joode, namens het Zaans Bouwplatform.

De Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner start het voorjaarsprogramma 2008 op donderdag 10 januari meteen bijeenkomst met de drie Zaanse burgemeesters in Zaanse Kringen. Zij zullen dan hun visie geven over detoekomst van de Zaanstreek. Meer informatie treft u in het volgende nummer van Zaanbusiness en het voor-jaarsprogrammaboekje.

Onder toeziend oog van burgemeester Peter Tange, geeft Piet vanTellingen Els Veenis de gelegenheid tot het stellen van een vraag

Hans Luiten, vier speerpunten economisch beleid

Aandachtige luisteraars in De Corner

Na afloop heerlijk eten en netwerken

ZB69GO 13-11-2007 14:20 Pagina 39

HET AUTOHUIS Showroom: Breedweer 42-44Werkplaats: Anemoonstraat 2KOOG A/D ZAAN. Tel. 075-6164130

Ook van binnen buitengewoon.

Prijzen incl. BTW/BMP, excl. kosten rijklaar maken. Prijswijzigingen voorbehouden. Brandstofverbruik: 5,9 – 13,2 L/100 km (7,6 – 16,9 km/L) CO2-emissie: 157 – 291 g/km.

Actie geldt op voorraad-modellen bij aankoop en kentekenaanvraag van 1 oktober t/m 27 december 2007 of zolang de voorraad strekt.

Lederen bekleding op de Alfa 159 Business

Vanaf 5 28.595,-

Business voordeel 5 2.855,-

Lederen bekleding 5 495,-

• Automatische bi-zone Climate Control • Luxe Alfatex bekleding

• Lederen stuurwiel • 10-voudig verstelbare bestuurdersstoel

• Cruise Control

ZB69GO 13-11-2007 14:20 Pagina 40