Crozz - Jaargang 1 - Editie 1

Post on 11-Mar-2016

223 views 0 download

description

De allereerste uitgave van Crozz, de digitale autocross nieuwsbrief

Transcript of Crozz - Jaargang 1 - Editie 1

EErstE uitgavE Crozz EEn fEit!Hier is ie dan, de allereerste uitgave van Crozz. Hèt digitale autocrossblad van het noorden. Al een hele tijd liepen wij met een idee rond tot een autocrossblad, maar omdat wij niks zien in gedrukte exemplaren, en de kosten laag gehouden moeten worden is uiteindelijk dit het resultaat.

Crozz zal u nieuws, achtergronden en interviews brengen uit de wereld van Autocross. Hierbij zullen wij ons eerst voornamelijk richten op het noorden van Nederland, en de crossen voor het Nederlands Kampioenschap.Dit blad is tot stand gekomen uit ideeën van Joris Kammenga en Mark Bremer, die tevens dit magazine zullen gaan maken.

sChut stErk in f2 groniCo hCD supErCup

BLAUWHUIS n Waar Frits van Dis het kampioenschap tot 4 juli in Blauwhuis regeerde is het op het laatste moment toch anders verlopen. Toon Schut, Nationale top wat betreft F2 racen, tekende voor de winst in de Gronico HCD Supercup finale in Blauwhuis. In een finale met 25 auto’s aan de start was het een strijd maar uiteindelijk wist Toon Schut de winst naar zich toe te trekken. Tweede werd Gerrit Baard en derde Sander Borst. Leider van het kampioenschap Frits van Dis viel helaas uit.

foto: Crozz/ Mark Bremer

hiElkE hinDriks, #645 BEstE in Blauwhuis

BLAUWHUIS n Voor het eerst sinds jaren was de Vrije Standaard klasse weer present in Blau-whuis. 14 coureurs waren aanwezig en die reden 3 manches en een finale. Dit allemaal in het kader van het NK Vrije Standaard.De manches werden gewonnen door Jakob Kuil en Jan Douwe van der Veen 2x. De finale ging op verassende wijze naar Hielke Hindriks die dit jaar alleen nog pech heeft gehad. Helaas bleven er in de finale slechts 9 auto’s over.De volgende en laatste ronde van het NK Vrije Standaard wordt gehouden op 25 september in Lellens.

BloEDhEEt nk in DEn hornDEN HORN n De temperaturen liepen hoog op zaterdag 10 juli in Den Horn, de plaats waar de derde ronde van het Veka NK Autocross verreden werd. Veel drinken en zonnebrand waren noodzakelijk om zonder grote kleerscheuren thuis te komen. Het drinken en de ijsjes stand van de catering waren zo goed als uit-verkocht. De organisatie was in handen van de ACVO, WRO en Superklasse Noord Kijk voor het verslag van he Nederlands kampioenschap op pagina 2.

foto: Crozz/ foto video kammenga

sint annaparoChiE: aCtiE, stof En zon!SINT ANNAPAROCHIE n De laatste zaterdag van juni, was het tijd voor de vierde clubcross van de Noordelijke Autocross Club (NAC) in Sint Annaparochie. Met de 6 vaste klasses werd er om goed 11 uur van start gegaan. Niet een heel weekend lang, zoals de twee jaren ervoor. Er werd gewoon 1 volle dag gecrosst boven in Friesland. Het publiek kon genieten van de vele auto’s, acties en moesten soms zelfs stof happen. Voor de uitslagen kijk op www.nac-autocross.nl

foto: Crozz/ Mark Bremer

DErDE ronDE in hEt nk auto-Cross in groningsE DEn horn

DEN HORN n Dan de wedstrijd: Een baan waar snelheid gemaakt kon worden, en dus waren de snelle MR2’s dominant te vinden in de standaard klasse. Chris Wagenaar vond zijn derde zege op rij dit NK seizoen en staat comfortabel aan de leiding. Tweede werd equipe Idzenga die eveneens met een MR2 meereed. De derde plaats was voor Kadett coureur Robbert Was-senaar die de hele dag al domineerde in z’n manches. In de finale werd een verassende vierde plaats behaald door Jan de Haan die ternauwernood z’n bolide klaar kreeg en zich via de B finale plaatste. De juniorklasse was met 16 coureurs vertegenwoordigd waar ten-opzichte van de vorige wedstrijd heel fair gereden werd. De jonge coureus hadden alle ruimt en Jimmy Hop wist na twee keer een tweede plaats nu het klassement in Den Horn op z’n kop te zetten en won de junioren klasse. u

foto: Crozz/ foto video kammenga

vrije standaard/ 4-cylinder/ superrodeo/ superstandaard/tourwagens/ verstevigde klasse

Hoe noemen we die klasse nou eigen-lijk? In het noorden staan ze bekend als, hoe tegenstrijdig de naam ook is, Vrije Standaard. De ACON hanteert 4-cylin-der. Superrodeo en Superstandaard is van vroeger. Tourwagens is ook een chique woord om deze klasse een naam te geven. Verstevigde klasse lijkt nog het meest logisch omdat de wagens nogal omgebouwd zijn. In sommige dorpscros-sen word het specials genoemd.

Zeg het maar? Hoe zou deze klasse nou eigenlijk moeten heten? Reageren kan via durftevragen@decrozz.nl.

wEBsitE spotlight:

vriJEstanDaarD.nl

APPINGEDAM n Één van de populai-rste klasses op het gebied van auto-cross is de Vrije Standaard klasse.Deze klasse kent de afgelopen jaren een zeer sterke groei in competitie en deelnemers verband.Er worden met deze vier en vijf cil-inder, verstevigde auto’s gereden in Noord Holland, Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Zo worden er dit jaar een Nederlands Kampioen-schap, Gouden Helm Trofee en Durk Wagenaar Bokaal georganiseerd.Inmiddels is er een officiele web-site te vinden op het web voor deze klasse. Met veel nieuws, uitslagen, foto’s en video’s door JG video.Dus neem eens een kijkje op:

Sprintklasse 1600: Pieter Mennen is de naam. Met z’n bolide die overigens te koop is, wist hij een prima resul-taat te zetten en de finaleoverwinning mee naar huis te nemen. Oudsider voor het kampioenschap André Vrieze wist al 2 keer eerder een top 4 klassering te rijden in het VEKA NK maar kan na Den Horn nog steeds geen overwinning bij schrijven. Vrieze eindigt tweede. Rene van der Coelen zit er na de winst in Holterhoek er weer prima bij door een derde plaats op z’n naam te zetten. Deze klasse stond garant voor een aantal harde koprollen en was enorm spectaculair. Het keverkampioenschap staat op z’n kop. De grote crash van een aantal coureurs, oa. Marco Raben en Eelco Kruis, in Holterhoek maakte het zelfs voor de trouwe volgers even verwarrend. In Den Horn was het Gerald Kemper die z’n eerste finale dit seizoen wist te pakken. Tweede plaats was voor Jan Paul Klaster die nu bovenaan het kampioensc-hap staat. De Belgische equipe Joosen/Timmermans wist knap naar een derde plaats te rijden waar ze heel tevreden mee kunnen zijn. De toerwagen klasse kende prachtige races in Den Horn waar de opgevoerde wagens hun vermogen optimaal konden gebruiken op de lange kleibaan. Ton van Leeuwen moest de strijd opgeven met technische pech nadat hij in de finale sterk begon. Ook Frederik Veldhuizen die zijn NK kampioenschap nog niet lekker begonnen is maakte een stuur-fout en raakte naast de baan. Winnaar werd logischer wijs een overgebleven topper: de equipe Breederland. Johan van der Barg werd tweede en derde Rob van Kuringe. Sprint 2000, op papier altijd een interessante klasse met een groot en sterk deelnemersveld: 2 Overwinningen voor Patrick Cleys in Haarle en Holterhoek maar kan zich totaal niet mengen in de strijd bij Den Horn. Daarentegen zien we de naam Mike Bartelen ineens hoog in het kampioenschap. Bartelen rijdt voor wat hij waard is en pakt de overwin-ning. Tweede plaats is voor Sander Derickx, ook een naam die onzichtbaar was de vorige wedstrijden en de derde plaats is voor Jan Willem van Eerden die doorschuift naar de eerste plaats in het kampioenschap. Peter Versluis maakte in de Superklasse een sterke indruk op het NK in Den Horn. De speelse wijze waarop Versluis met z’n wagen speelde werd hem uiteindelijk wel fataal. Na de eerste bocht spint Versluis en is uit de strijd. Micheal Kuijpers profiteert optimaal en wint de finale in Den Horn. Pierre Blok die al twee finales op z’n naam schreef wordt netjes tweede en handhaaft de kop in het kampioenschap.

foto: Crozz/ foto video kammenga

rEnE hofstra is tErug in DEn horn !DEN HORN n Amper drie weken na de grote crash van Sprint 2000 coureur Rene Hofstra in Sint Annaparochie maakte Hofstra z’n rentree in Den Horn. Door de prima uitgangspositie in het Nederlands Kampioenschap werd alles op alles gezet om de wagen te repareren. De gehele achterkant van de auto was afgeschreven inclusief de motor. Door het harde werken was de wagen op 9 juli om 20.30 weer klaar, 12 uur voor het NK in Den Horn, en dat harde werk werd beloond: In de eerste man-che reed Hofstra z’n eerste meters met z’n vernieuwde bolide en dat ging goed, een tweede plaats. Wel was er door de hitte de bedrading een stuk gesmolten en dus was rusten er niet bij. Hofstra reed in de finale na een vijfde positie. Hier was Hofstra zelf erg tevreden mee ! foto: Crozz/ foto video kammenga

“Ik voelde de versnellIng al komen..” Peter Versluis, Superklasse finale NK Den Horn

lEo sintEBin riJDt allEs uit DE kast in sint MaartEnSINT MAARTEN n Waar de vorige ACON crossen volle tribunes en enorm veel rijders trok viel de Juli cross van Sint Maarten een beetje tegen. De ACON trok minder publiek, door hitte en de WK-finale, en ook het aantal coureurs bleef een beetje achterwege. Door de overvloedige regen dag voor de race was de baan niet zoals we die kennen van de vorige races en bleef het erg nat. Later op de dag nam het ouderwetse stof weer de overhand.Desondanks kon de ACON weer spreken van een geslaagde dag waar Leo Sintebin de grote winnaar werd. Sintebin die het hele jaar al goed rijdt kon dat nu verzilveren met een finalewinst in de 4-Cylinder klasse. Auke Osinga was sterk in de rodeo klasse, maar hield zich gedeisd tussen al het geweld. Pas in de finale kwam Osinga echt aan bod en wist zowel de finale als het dagklassement op z’n naam te schrijven. Oud rodeo coureur Stanley Boots liet zien wat hij waard was en wist voor het eerst in z’n kever carrière een finale overwinning te behalen. Björn Duit was sterk in de manches en wist voor het eerst dit jaar een dagklasse-ment op z’n naam te schrijven. Hij was een tijdje onzichtbaar in de Stockcar F1 klasse, maar Koen Maris is terug. Met een manche overwinning en ook de finale pakte Maris op overtuigende wijze ook het dagklassement.

foto: archief/ foto video kammenga

wiErEnga’s DEBuut BiJ

DE aCvo in DEn horn

DEN HORN n Fokko Wierenga maakt tijdens de tweede clubcross van de Auto-cross Verening Opsterland zijn debuut in de vrije standaard klasse. Fokko die zijn standaard opel astra heeft verruild voor een vrije standaardwagen op basis van een opel kadett liep de avond voor de cross voor het eerst goed. De uitdaging in de standaard-klasse was er verzwakt en het werd dan ook tijd voor een nieuwe uitdaging “We zijn nu aan het testen met onder andere de ban-den, dit seizoen zijn we lekker aan het tes-ten.” aldus Wierenga voor de derde omloop in Den Horn. Hij is tevreden over zijn wagen en motor en wil hem dit seizoen dan ook nog besparen. In de finale werd Wierenga zesde en zo kon hij tevreden naar huis.

foto: Crozz/ foto video kammenga

JaarliJksE autoCross wiJk & aal-Burg op zatErDag 31 Juli

WIJK & AALBURG n 31 juli zal aan de Klaverplak in Wijk & Aalburg een jaarlijkse autocross georganiseerd worden door de EZHACO. Er staan maar liefst acht klasses aan de start waaronder de Jeugd, Sierra, 1600 & 2000 standaard klasse en uiteraard de Stockcar F1 Klasse. In de Stockcar F1 zal Jan van den Boogaard z’n debuut maken op z’n thuisbaan. Dit zal hij doen in een wagen van Jan Heijsteeg. De wedstrijd begint rond 13.15 op 31 juli. De route wordt ruim van te voren aangegeven via borden langs de diverse wegen.

‘nÚvErE wEinEn’ niEuw BiJ DE swartE Cross in BliJa

BLIJA n Sinds een aantal jaren is de jaarlijkse Swarte Cross van Blija een hoogtepunt voor de crossfanaten uit het Noorden. Dit jaar wordt de Swarte Cross weer georganiseerd door een aantal cross fanaten uit Blija en omstreken. Elk jaar kijken die fanaten om zich heen en bedenken ze weer een element dat ze toe kunnen voegen aan hun evenement. Zo zal dit jaar nieuw zijn de ‘Núvere Weinen’ race waar coureurs een gek voertuig moeten bouwen en daarmee het bepaalde parcours af moeten leggen.

De inschrijving voor de Swarte Cross is inmiddels begonnen en de lijsten lopen al redelijk vol. Zo zijn er in de standaard 1600 klasse al zo’n 25 inschrijvin-gen en ook de standaard 2 liter klasse loopt vol met ongeveer 30 aanmeldingen. Naast de genoemde klasses zullen ook de Dames hun opwachting maken, de Stockcars evenals de motoren en de ‘Âlde Lullen’ klasse. In deze klasse rijden coureurs die al jaren niet meer rijden maar het toch niet kunnen laten om in Blija het stuur nog eens beet te nemen. Tussen deze gepensioneerden rijden ook nog gevestigde namen uit het heden als Weit Hamersma en Henry Hed-dema.

De Swarte Cross in Blija is een zeldzaam evenement waar de hele familie zich kan vermaken. 14 augustus gaat het weer los, en de wedstrijden zullen rond het middaguur beginnen. Kijk voor meer informatie op http://www.swartecrossblije.hyves.nl/

foto: Crozz/ foto video kammenga

saCn klaar voor twEEDE Cross in noarDBurguMNOARDBURGUM n De hele week is de organisatie van de Autocross in Noardburgum druk bezig om alles in gereedheid te brengen voor zaterdag 24 juli. Na de afgelasting van 5 juni werd snel een nieuwe datum gevonden en ook de gemeente werkte prima mee om de ver-gunningen te wijzigen.SACN probeert alles zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen zodat er 24 juli een eerlijke strijd kan ontstaan in de 5 klasses die aantreden; Keverklasse, Regioklasse, Sprint 2000, Standaard en Vrije standaard klasse. In elke klasse is net als vorig jaar een eerste prijs van maar liefst €1000,- te verdienen, zeer zeldzaam in tijden van crisis.Nieuw dit jaar is een motorcross op vrijdag avond 23 juli. Motor-crossclub VTBM organiseert samen met SACN grasbaanraces. Naast een autocrossdorp heeft Noardburgum ook vele talenten in de motorcross wereld, en dus is het een prima idee dat deze heren en dames coureurs dat gaan laten zien voor hun thuispubliek. De gras-baanrace zal beginnen rond 18.00 uur.Voor de autocrossers die vrijdag al willen komen naar Noardburgum is die mogelijkheid er. Er is genoeg ruimte voor parkeren en kam-peren.

De autocross van Noardburgum zal zaterdag 24 juli om 11.00 uur beginnen, en na de finales zal er in de feesttent een drive-in-show gehouden worden waar ook de huldiging van de winnaars voltooid zal worden.

Europokal lEDDE vEilloos vErlopEn

LEDDE (D) n De derde EuroPokal wedstrijd in het seizoen 2010 in Ledde is zonder ernstige incidenten verlopen. De organisatie van Osnabrück had een baan van ongeveer 400 meter uitgezet waar het publiek vanaf een verhoging de races konden aanschouwen. De 11 klasses vertegenwoordigden mooie startvelden waar het publiek uitermate kon genieten van de hoge snelheden op de relatief korte baan. Vele Nederlanders kwamen naar Ledde om de wedstrijden te bekijken maar ook zelf te crossen. Een zonnige geslaagde dag in Duitsland ! Kijk voor de uitslagen op www.autocrossnederland.nl

foto: Crozz/ foto video kammenga

foto: Crozz/ Mark Bremer

redactie & fotografie:Mark Bremer

Joris Kammenga

vormgeving:Joris Kammenga

kopij:Mark Bremer

Mark@decrozz.nl

Crozz Magazine: www.decrozz.nl

Niets uit blad mag verveelvoudigd worden onder toestemming van de redactie. Dit blad doorlinken is toegestaan, enkel op

autosport gerelateerde websites. Uitzon-deringen dienen aangevraagd te worden bij

de redactie.Contact: info@decrozz.nl

raar EinDE aan nattE zonnigE aCvo Cross- cross den horn 45 minuten stil door zware regenval -

DEN HORN n Waar een week eerder nog de Nederlandse kampioen-schappen autocross was, was zaterdag 17 juli de beurt aan de clubcross van de Autocross Vereniging Opsterland (ACVO). Met acht verschillende klasses was het een druk programma. Het weer speelde in het begin van de cross een grote rol. Net toen de organisatie wilde starten met de eerste klasse, begon het boven de crossbaan in Den Horn hard te onweren. De coureurs wisten niet hoe snel ze hun crosser moesten be-denken voor de regenval. Nadat er een droge periode aankwam werd er uiteindelijk gestart in de standaard klasse tot 1800 cc. De coureurs hadden het zwaar en er werd dan ook veel schade gereden. Sommige coureurs kozen er dan ook voor om de auto ongebruikt weer op de kar te zetten. Door nog een hoosbui moest de ACVO er voor kiezen om drie kwartier pauze te nemen. Dit was een wijze keuze geweest. Na deze pauze is er nog een enkele drup gevallen in Den Horn en werd de baan weer lekker hard. Er moest zelfs tijdens de finales weer lichtelijk gesproeid. Net voor de finale van de regioklasse werd de finale opge-houden door een coureur die mee wilde doen, maar te weinig punten had verzameld voor finale. Nadat deze coureur van de baan is gesleept konden we verder met de rest van de finales. Aan het eind van de dag moesten enkele coureurs zich melden bij de technische commissie. Met als gevolg dat dan de nummers 1 tot en met 3 en 8 van de standaard 2200 klasse en de nummer 1 van de juniorklasse afgekeurd werden op technische mankement. “Ben gecontroleerd op de nokkenas en ze kon-den het niet eens bewijzen dat het geen originele nokkenas was” was de reactie van de juniorrijder.

foto: Crozz/ foto video kammenga

foto: Crozz/ foto video kammenga