ZZg-nieuws December 2012

8
Kinderen hebben volwassenen nodig die voor hen zorgen. Die hun eten en drinken geven, beschermen, wegwijs maken in de grotemensen- wereld. Meestal zijn het de ouders die dit doen. Vanzelfsprekend. Maar wat als zij dat niet (meer) kunnen? O veral in de wereld kijken ouders naar hun pasgeboren baby en nemen zich voor om dit kind op te laten groeien tot een goed mens, met een opleiding en een inkomen. Vaak lukt dat, maar even vaak komt zo’n mooie droom niet uit. Soms is dat al heel gauw duidelijk. Het kindje blijkt een handicap te hebben. Ver- standelijk, lichamelijk, of allebei. En wat dan? In ontwikkelingslanden is een han- dicap soms zo’n taboe dat het kind ver- borgen wordt gehouden achter de voor- deur. Ouders weten niet hoe ze er mee om moeten gaan en professionele zorg is nauwelijks voorhanden. Kans op ontwik- keling voor zo’n kind: bijna nihil. Maar ook zonder handicap kunnen er onderweg naar volwassenheid obstakels ontstaan. Doorleren na de lagere school wordt moeilijk als er geen vervolgschool is in de verre omtrek. Verblijf in een school- internaat of kinderhuis kost geld, meer dan er vaak is en zeker als het gaat om meerdere kinderen uit een gezin. Wie kan dat betalen? Thuis kunnen ook zodanige problemen ontstaan dat een kind er niet langer vei- lig is: alcohol, drugs, geweld, seksueel misbruik. Waar moet zo’n wurm dan heen? En wat als beide ouders wegvallen door aids en de kinderen verweesd ach- terblijven? Hoe moeten ze dan verder? Het ZZg helpt kinderen in dit soort situaties en geeft ze de kans om zich te ontwikkelen, te groeien tegen moeilijke omstandigheden in. Hoe, dat kunt u lezen op pagina 2 en 3. JAARGANG 177 | NR. 5 | DECEMBER 2012 ZZg-nieuws WWW.ZZG.NL Laat ze groeien Groei Groeien doen we heel ons leven. Fysiek. Groot worden, letterlijk op-groeien. Mentaal. Kennis opdoen, vaardig worden, levenswijs. Spiritueel. Groeien in geloof, hoop en liefde. Bloeien en vrucht dragen. Vruchten van de Geest. ZZg - Nieuws 1 FOTO: KINDERHUIS SUKH DHAAM, SURINAME (J. van Lingen / W. Brasser) Foto: M. de Jong

description

Het ZZg-nieuws van december 2012

Transcript of ZZg-nieuws December 2012

Page 1: ZZg-nieuws December 2012

Kinderen hebben volwassenen nodig die voor hen zorgen. Die hun eten en drinken geven, beschermen, wegwijs maken in de grotemensen- wereld. Meestal zijn het de ouders die dit doen. Vanzelfsprekend. Maar wat als zij dat niet (meer) kunnen?

Overal in de wereld kijken ouders naar hun pasgeboren baby en nemen zich voor om dit kind op

te laten groeien tot een goed mens, met een opleiding en een inkomen. Vaak lukt dat, maar even vaak komt zo’n mooie droom niet uit. Soms is dat al heel gauw duidelijk. Het kindje blijkt een handicap te hebben. Ver-standelijk, lichamelijk, of allebei. En wat dan? In ontwikkelingslanden is een han-dicap soms zo’n taboe dat het kind ver-borgen wordt gehouden achter de voor-deur. Ouders weten niet hoe ze er mee om moeten gaan en professionele zorg is nauwelijks voorhanden. Kans op ontwik-keling voor zo’n kind: bijna nihil.

Maar ook zonder handicap kunnen er onderweg naar volwassenheid obstakels ontstaan. Doorleren na de lagere school wordt moeilijk als er geen vervolgschool is in de verre omtrek. Verblijf in een school-

internaat of kinderhuis kost geld, meer dan er vaak is en zeker als het gaat om meerdere kinderen uit een gezin.

Wie kan dat betalen?Thuis kunnen ook zodanige problemen ontstaan dat een kind er niet langer vei-lig is: alcohol, drugs, geweld, seksueel misbruik. Waar moet zo’n wurm dan heen? En wat als beide ouders wegvallen door aids en de kinderen verweesd ach-terblijven? Hoe moeten ze dan verder?

Het ZZg helpt kinderen in dit soort situaties en geeft ze de kans om zich te ontwikkelen, te groeien tegen moeilijke omstandigheden in. Hoe, dat kunt u lezen op pagina 2 en 3.

JAARGANG 177 | NR. 5 | DECEMBER 2012

ZZg-nieuwsWWW.ZZG.NL

Laat ze groeienGroei

Groeien doen we heel ons leven.

Fysiek.Groot worden,letterlijk op-groeien.

Mentaal.Kennis opdoen,vaardig worden,levenswijs.

Spiritueel.Groeien in geloof, hoop en liefde.Bloeien en vrucht dragen.

Vruchten van de Geest.

ZZg - Nieuws 1

Foto: Kinderhuis suKh dhaam, suriname (J. van Lingen / W. Brasser)

Foto

: M

. de

Jong

Page 2: ZZg-nieuws December 2012

Drie Surinaamse kinderen die om verschillende redenen niet thuis wonen geven u een kijkje in hun leven. Dankzij Leliëndaal gaat het goed met ze.

Nicha, 7 jaar. Ze weet niet precies hoe lang ze al in Leliën-daal woont. Ongeveer vier jaar. Haar moeder kon na de scheiding niet meer voor haar zorgen. Haar broertje en zusje wonen nog

wel thuis. Nicha vertelt: “Na school ga ik eerst eten, daarna wordt er gewerkt, meestal bezemen of harken. Als ik daar-mee klaar ben ga ik mijn schoolwerk oefenen.” Ze zit in de derde klas van de lagere school en wil naar de MULO en later juffrouw worden.

Multi, 12 jaar. Hij woont al drie jaar in Leliëndaal. Wou thuis niet leren en bleef drie keer zitten. “Maar”, zegt hij, “sinds ik hier woon gaat het goed op school. Later wil ik twee dingen worden: elektricien en

piloot.” Multi zit in klas vijf en vertelt: “In de avond maak ik huiswerk. Soms kijken we televisie. Muziek luisteren mag alleen in het weekend. Ik heb een kleine radio. Die zet ik in het weekend beneden en dan luister ik muziek, soms alleen en soms met vrienden.”

Maleliënne, 16 jaar. Ze zit in de vierde klas MULO en het gaat goed. Ze woont in Le-liendaal (al vier jaar) om naar de middelbare school te kunnen gaan. “Ik kom van Djoemoe (in het Binnenland). Toen ik

hier pas was, was het vreemd voor me. Ik was bang.” Maleliënne wil na de MULO naar het VWO en daarna economie stu-deren en een eigen bedrijf opzetten.

We wensen deze kindereneen mooie toekomst.

2

Uit Kinderhuis Leliëndaal:

Doorleren buitenshuisIn Suriname vangen kinderhuizen en internaten kinderen uit het binnenland op die voor vervolgonderwijs aangewezen zijn op de stad. Drie kinderhuizen, Sukh Dhaam, Leliëndaal en Koesikwarano, krijgen steun van het ZZg. In Koesikwarano wonen 53 inheemse (india-nen) kinderen van 7 tot 17 jaar. Sukh Dhaam en Leliëndaal herbergen elk zo’n 70 kinderen, uit het binnenland maar ook uit de regio (vanwege problemen thuis). Behalve bed, bad en brood krijgen ze structuur, regelmaat en een christelijke opvoeding. En natuurlijk gaan ze naar school. Het ZZg helpt de kinderhuizen deels bij de exploitatie, maar vooral bij het groot onderhoud. Daarvoor zijn de eigen inkomsten namelijk veel te beperkt. Die gaan op aan de dagelijkse zorg voor de kinderen. Het ZZg helpt ook bij renovaties van de vijf inter-naten van de Broedergemeente, waar jongeren van 13 tot 25 jaar verblijven voor hun studie: Rebecca Scheltz (meisjes), Elisabethshof (jongens), Siswa Tama (meisjes), Soender Singh (jongens) en -(meisjes). Dankzij de kinderhuizen en internaten krijgen steeds een paar honderd kinderen de kans om door te leren, hun mogelijkheden te ontwikkelen en uit te groeien tot een waardevol mens.

Ontwikkeling ondanks handicap Het ZZg vindt het belangrijk dat kinderen met een handicap zich ook kunnen ontwikkelen en steunt daarom in diverse landen organisaties die zich hiervoor inzetten. Star Moun-tain (op de Westelijke Jordaanoever) bijvoorbeeld, waar de achtjarige Hallimah (foto) in een jaar tijd veranderde van een fysiek zeer zwak meisje tot een kind dat kan rennen, verspringen en een puzzel leggen van honderd stukjes!

Opgroeien en tot bloei komen

Foto’s: Celine Duijves

Page 3: ZZg-nieuws December 2012

Het ZZg steunt ook Elim Home (Zuid-Afrika), Sibusiso (Tanzania), Manidi (Dominicaanse Republiek) en Matoekoe (Suriname). Allemaal doen ze min of meer hetzelfde: met liefde, zorg en aandacht elk kind zoveel leren als maar mogelijk is. Voor de een betekent dat leren zitten en staan, voor de ander school en een (aangepaste) vakopleiding, of leren meehel-pen in het huishouden en op het land. De organisaties helpen ook de ouders en werken aan maatschappelijke acceptatie van gehandicapten. Hoge kosten en weinig inkomsten, dat is in het kort hun financiële situatie. Er zijn veel medewerkers nodig, dus veel salariskosten, ouders kunnen nauwelijks meebetalen en voor de overheid in ontwikkelingslanden heeft dit werk geen prioriteit. Maar Star Mountain’s werk is de moeite waard: Hallimah groeit, in kracht, in kennis, in zelfvertrouwen. Ze kan een gelukkig mens worden en van waarde zijn voor haar omgeving.

GroeiMentale groei van mensen, dat vindt het ZZg belangrijk. Als je als mens niet langer terneer gedrukt worden door problemen die je dagelijks leven zwaar maken, dan ontstaat er ruimte. Ruimte om te worden zoals God je bedoeld heeft. En ruimte om je talenten in te zetten voor de gemeenschap waarin je leeft en de mensen die je nodig hebben. Daarom werkt het ZZg aan het wegnemen van belemmeringen. Ook dat is zendings-werk. We ondersteunen mensen en organisaties die zich met hart en ziel inzetten voor kwetsbare mensen in hun omgeving. Nu met name voor kinderen met een handicap, kinderen in Surinaamse kinderhuizen en (aids)weeskinderen in Tanzania. Hoeveel geld daarvoor nodig is kunt u lezen in de kolom hiernaast.

Kinderen laten groeien. Helpt u ons het mogelijk te maken?

3

Koesikwarano, Suriname (12.065)Dit kinderhuis krijgt € 2.000 om het dak te repareren. En 14 inheemse kinderen uit Kwamalasemutu hebben een bijdrage van € 50 per maand nodig voor levensonder-houd, € 8.400 in totaal.

Sukh Dhaam en Leliëndaal, Suriname.Van Sukh Dhaam en Leliëndaal verwach-ten we binnenkort nieuwe aanvragen.

Star Mountain, Palestijnse Gebieden€ 10.000 krijgt Star Mountain dit jaar als algemene bijdrage. Voor de bouw van het nieuwe vaktrainingscentrum zoeken we nog € 12.000 bovenop de € 13.700 die het Zendingsfeest opbracht (inclusief premie van Wilde Ganzen).

Matoekoe, Suriname (12.009)€ 5.000 krijgt Matoekoe. De organisatie heeft een school en diverse werkplaatsen waar gehandicapte jongeren vaardig- heden leren zoals weven, papier maken, potten bakken, schilderen en meubels herstellen.

Sibusiso, Tanzania (12.008)€ 10.000 kreeg Sibusiso om extra sanitaire voorzieningen te bouwen voor de moeders die met hun gehandicapt kind twee maanden komen logeren. Twee gebouwtjes zijn het met twee toiletten en een douche.

Manidi, Dom. Republiek (11.084)€ 5.000 kreeg Manidi voor de vaktrainin-gen van gehandicapte jongeren. Helaas moeten we onze steun aan deze organi-satie afbouwen.

Elim Home, Zuid-Afrika (12.071)€ 1.300 heeft Elim Home nodig om hun medewerkers bij te scholen en nieuwe ervaringen te laten opdoen bij een collega- organisatie. Nodig om het soms moeilijke werk met bezieling te blijven doen.

(Aids)weeskinderen, Tanzania (12.028)145 weeskinderen zijn door de kerk bij familie ondergebracht en willen dolgraag naar school blijven gaan. De meesten zit-ten nu op de middelbare school of op een vakopleiding. Met € 20.000 kunnen ze weer een heel jaar lessen volgen.Lees ook het artikel op pag. 6/7.

Helpt u mee?

Het ZZg helpt!

Foto: Dan Dickhof

Page 4: ZZg-nieuws December 2012

4

ProjectenElke € 10, € 100, € 1.000brengt mensen een stukje verder

Cuba (11.063)Diaconaal steuntje voor CubaDe Broedergemeente op Cuba heeft ver-spreid over het land 500 leden en drie voorgangers. De kerk heeft behoefte aan kinderbijbels en stoelen voor de (kinder)kerkdiensten (€ 250). Ook maaltijden voor de 20 tot 40 kinderen die de kerk bezoeken zijn zeer welkom (€ 100 per maand).Uw bijdrage helpt het diaconale werk op Cuba verder op weg.

Suriname (12.063)Renovatie en afbouw kerkje BrokopondoLeden van de Broedergemeente in Hermansdorp (Brokopondo) knappen hun vervallen kerkgebouw op. Ze begonnen op eigen kracht en hebben zelf € 13.000 geïn-vesteerd. Voor de laatste fase van de afbouw (ramen, deuren, plafond, vloer en schilder-werk) vragen ze steun. Het ZZg helpt met € 2.500.Brengt u de gemeenteleden weer samen?

Suriname (12.061)Shoppen bij de indianenInheemse jongeren willen graag vlakbij vliegveld Zanderij gezamenlijk een toeris-tenwinkel bouwen in traditionele indianen-stijl. Met de verkoop van lokaal gemaakte souvenirs kunnen ze een inkomen verdie-nen. Het ZZg geeft € 1.500 aan dit pro-ject dat bijdraagt aan een betere toekomst voor de inheemse bevolking.Helpt u mee de winkel op te bouwen?

Suriname (12.060)Slaap lekker Soender Singh48 jongens wonen in het internaat Soen-der Singh in Paramaribo. Ze studeren in de stad en als ze thuiskomen helpen ze mee in het huis, dat nu grondig wordt op-geknapt. Ook de 40 jaar oude bedden moeten er aan geloven. Het ZZg zorgt voor 50 nieuwe bedden à € 100.Laat u een jongen weer lekker slapen?

Suriname (12.037)Schoolspullen voor SurinameScholen in Suriname, vooral die in het bin-nenland, hebben vaak te weinig school-spullen voor hun leerlingen. Van thuis meebrengen is niet echt een oplossing, want veel gezinnen zijn arm. Het ZZg helpt met bekostiging van schoolmaterialen als pennen, potloden en schriften.Met € 25 geeft u kinderen de kans om mee te doen op school.

Tanzania (12.069) Zonnepanelen voor LutenganoDe Lutenganoschool is een middelbare school met 850 leerlingen, waarvan de meesten in het schoolinternaat wonen en alleen in de grote vakanties naar huis gaan. De leefomstandigheden in het internaat zijn naar onze maatstaven zeer sober te noemen: een bed in een grote slaapzaal, een touw om je kleren over te hangen, bijna elke dag bonen en ugali (maïs-klont). ’s Avonds studeren is lastig, aan-gezien de leerlingen dan vaak letterlijk in het donker zitten. De elektriciteit valt regelmatig uit en de dure generator gaat alleen aan als het echt niet anders kan. Solarpanelen op het schooldak kunnen uitkomst bieden. De zon die in Tanzania volop schijnt, zorgt voor duurzame energie. Zo kun-nen de leerlingen verder met hun studie. Tevens staat dit project in het teken van ‘een Lichtje hier voor een Lichtje daar’ (zie achterzijde).Solarpanelen kosten € 10.000. Helpt u de zon een handje mee?

Tanzania (12.074) Elektricien worden in Ileje Naar de basisschool gaan in Tanzania is gratis, maar de middelbare school kost geld. Veel families hebben dat geld niet, waardoor kinderen na de basisschool meestal geen onderwijs meer volgen. Het ZZg wil zulke jongeren helpen hun leven in eigen hand te nemen. Een vak-opleiding is een goed alternatief. Zo kun-

nen ze een vak leren en daarmee een eigen inkomen verdienen om zichzelf en hun familie te onderhouden. In het afgelegen gebied Ileje start de Broedergemeente in januari 2013 met een nieuwe vakopleiding tot elektricien. Er is al een docent en er melden zich steeds meer leerlingen. De eerste groep van 20 kan starten. € 2.000 is nodig voor gereedschap en verbruiksmaterialen van de opleiding. Betaalt u de stekkers?

Zuid-Afrika (11.092) Mét uniform naar schoolTenen die door hun schoenen steken, scheuren in hun blouse, met een lege maag naar school; het komt in Zuid-Afrika veel voor bij kinderen waarvan de ouders óf al overleden zijn aan aids, óf doodziek thuis liggen. In het dorp Shiloh probeert de kerk deze kwetsbare kinderen te helpen. Geestelijk: met goede raad en pastorale steun, maar ook praktisch: met een voedselpakket en schoolkleding. Voor de kinderen is het kunnen dragen van een schooluniform belangrijk: dan hoor je erbij. Het ZZg helpt 30 scholieren (basisschool en voortgezet onderwijs) aan zo’n schooluniform, schoenen en gewone kleding. Daar is € 1.000 voor nodig, zo’n € 30 per kind.Steekt u hen in de kleren?

Page 5: ZZg-nieuws December 2012

5

Suriname (12.073) Kwamalasemutu-Paramaribo v.v.In het inheemse dorp Kwamalasemutu, op de grens van Suriname en Brazilië, wonen veel kinderen die met veel plezier naar de lagere school gaan. Een middelbare school is er niet, daarvoor moeten ze naar Paramaribo. Een kostbare onderneming, aange-zien dat alleen per vliegtuig kan. De meeste kinderen verhuizen daarom naar de stad als ze naar de middelbare school gaan. Daar worden ze ondergebracht in internaten. De ouders kunnen meestal maar een minieme bijdrage leveren. Daarom wil het ZZg 14 inheemse kinderen financieel ondersteunen, zodat ze onderwijs blijven volgen en waardevolle kennis kunnen opdoen voor hun gemeenschap. Daarvoor is € 8.400 nodig, € 50 per kind per maand.Hoeveel is onderwijs aan deze kinderen u waard?

Tanzania (12.075) Gediplomeerd op de trekkerHet gaat steeds beter met het landbouw- project in Kilangala, Tanzania. De boeren telen steeds professioneler groenten en maïs en er is een tractor om het land mee te be-werken. Maar goed trekker rijden is niet voor iedereen weggelegd. Dat wil zeggen: de boe-ren willen het wel graag, maar bijna niemand kan het. Zonde, want nu wordt de tractor niet optimaal ingezet. Een enthousiaste en ervaren jonge boer uit Friesland gaat in Kilangala de boeren leren trekker rijden en met diverse moderne werktuigen omgaan. Het ZZg ondersteunt zijn vrijwillige werk met € 1.500.Helpt u de boeren op de tractor?

Suriname (11.023) Van doksen en drakenTot de Binnenlandse Oorlog (1986-1992) was Marowijne een streek met bloeiende bedrijven en volop werkgelegenheid, maar toen stortte alles in. Veel mensen trokken weg en de achterblijvers, vaak verarmd en gedesillusioneerd, hebben alleen een kost-grondje. Het ZZg wil deze uitzichtloosheid doorbreken. Mensen moeten weer geloof in zichzelf en de toekomst krijgen. En dat kan. Twee lokale organisaties zien kansen voor boeren in het commercieel fokken van eenden (doksen en draken) en het telen van fruit. Ze startten met steun van het ZZg een kleinschalige proefboerderij, bouwden de eendenhokken en plantten de verschillende soorten fruitbomen. Nu leren 20 boeren hoe ze met eenden en fruit-bomen moeten werken. Plus eenvoudig boekhouden. € 400 helpt een boer op weg. Doet u mee?

Suriname (12.050) Levensadem voor patiëntenHet Diakonessenhuis in Paramaribo wil graag extra beademingsapparaten. Zo’n apparaat kost € 32.650. De eerste be-talen ze zelf. Het ZZg zet zich in voor de aanschaf van de tweede. € 20.650 is al binnen dankzij een fonds en enkele donateurs.Wie kan € 500 of € 1.000 bijdragen voor de nog ontbrekende € 12.000 van dit levensreddend geschenk?

Tanzania (11.034)Microkrediet voor de domineeIn Zuidwest-Tanzania sparen en lenen 365 mensen bij het kerkkredietfonds. Ze gebruiken hun lening doelbewust: voor avocadoplantjes, een koe, landbouw-gereedschap, schoolgeld. Het ZZg leent € 5.000 aan het fonds en uw gift hiervoor is welkom. Bij terugbetaling gebruiken we uw gift opnieuw voor inkomensver-betering voor kwetsbare mensen.Eenmaal geven, tweemaal helpen. Dubbele winst!

Tanzania (11.067)Bed, bad en brood op schoolDe Rainbowschool in Sumbawanga is een van de zeer weinige middelbare scholen in de regio. De school bouwt nu een inter- naat waar 100 meisjes kunnen verblij-ven. Geen luxe, maar simpel bed, bad en brood. Het ZZg helpt mee met € 5.000.Bouwt u voor € 50 mee aan dit onder- komen dat meisjes in staat stelt een opleiding te volgen?

Tanzania (11.091)Landbouwkennis voor domineeEen toegewijde dominee die zijn kerk ook graag praktisch van dienst wil zijn volgt een tweejarige opleiding in plattelands-ontwikkeling. Dat helpt de kerk om meer inkomsten te krijgen uit economische activiteiten: sleutel tot financiële zelfstan-digheid. De studie betaalt hij grotendeels zelf, maar hij komt € 1.000 tekort.Investeert u € 25 in hem?

Honduras (11.090)Zorg voor moeder en kindIn een afgelegen kustregio van Honduras kunnen zwangere vrouwen via het medisch werk van de kerk een betaal-bare aidstest krijgen. Medicijnen houden de baby bij de geboorte hiv-vrij en fles- voeding voorkomt besmetting via de moedermelk. Het ZZg steunt dit letterlijk levensreddende werk met € 2.500.Helpt u met € 25?

Alle foto’s: ZZg

De komende generatie studenten

Page 6: ZZg-nieuws December 2012

dankzij het weeskinderenprogramma naar school of naar een vakopleiding. Nikwisa kent de scholen en opleidingen in de regio en ze kent de 200 kinderen. Ze probeert elk kind op de beste plek te krijgen. Voor de een betekent dat een vakopleiding, voor de ander doorleren op de middelbare school en verder zien te komen. Age en Dinie gingen een dag met Nikwisa op stap om te zien hoe het de jongeren vergaat na hun vakopleiding.

Helpt het?Uit hun reisverslag: ‘We begonnen in het vakopleidingscentrum (VTC) van de kerk in Rungwe, waar we de 23-jarige Amos ont-moetten. Zijn beide ouders zijn overleden en hij kreeg via de kerk de kans om een tweejarige opleiding timmeren te doen. Hij werkt nu op de productieafdeling van het VTC en verdient daarmee geld voor zich-zelf en ook voor de kerk. Amos vertelt ons dat hij voor zijn twee jongere broers een kapperszaakje heeft opgezet. We gaan er spontaan op bezoek. Een simpel hutje, een mooie houten deur en een enorme spiegel,

door Amos voorzien van keurige houten randen. De broers krijgen gemiddeld 12 klanten per dag en verdienen daarmee een redelijk inkomen. Langs de drukke weg van Tukuyu naar Mbeya staan een heleboel marktstalletjes. Vrouwen zitten er een groot deel van de dag te wachten tot er een klant langskomt. In een van die stalletjes ontmoeten we de 29-jarige Anita Nsambe. Ze verkoopt groente en vis, maar is tussendoor druk aan het werk met de naaimachine die ze kreeg na haar VTC-opleiding tot coupeuse (betaald door het ZZg). Daarmee naait ze op bestelling de mooiste kleren. Veel levert

Age Kramer en projectcoördinator Dinie Donze waren twee maanden geleden te gast bij de Broederge-meente in Tanzania. Ze bezochten samen met leidinggevenden van de kerk diverse projecten die het ZZg ondersteunt. Het (aids)wees-kinderenproject bijvoorbeeld. Dat ondersteunen we nu al een kleine tien jaar. Dan wil je wel eens weten: helpt dat nou echt?

De Broedergemeente in Zuidwest-Tanzania heeft er voor gekozen om de weeskinderen in hun regio

op te vangen binnen de kring van fami-lie of buren of mensen van de kerk. Dure weeshuizen bouwen is geen optie, vinden ze. Onbetaalbaar. Weeskinderen moeten in hun vertrouwde omgeving kunnen blij-ven en daar steun krijgen van mensen die ze kennen. De kerk kan, gesteund door het ZZg, financieel bijdragen aan hun schoolopleiding zodat ze daarna zichzelf kunnen redden. Op stap met NikwisaNikwisa Mwakamele (foto onder) is de enthousiaste coördinator van het wees-kinderenprogramma. Ze werkte eerst als leerkracht en deed een theologieoplei-ding. Vanuit haar kleine kantoortje heeft ze contact met zo’n 100 Broedergemeen-ten in de regio die elk twee kinderen uit hun gemeente mogen selecteren voor het programma. Een bewuste keuze voor eer-lijk delen. Bij de selectie zijn pastors, vrou-wenleidsters en dorpsoudsten betrokken want het is belangrijk om het heel zorg-vuldig te doen.Zo’n 200 kinderen en jongeren gaan

6

Amos (r) in de kapperszaak

Page 7: ZZg-nieuws December 2012

Op bezoek in Tanzania

het niet op: per opdracht verdient ze zo’n anderhalve euro. Maar samen met haar groente- en vishandeltje kan ze er van rondkomen.

Een technische opleiding verdient bedui-dend beter dan kleren naaien, zo merken we daarna. Steven (foto boven) volgde een eenjarige opleiding tot monteur en ver-dient nu met het onderhoud van motoren bijna tien euro per dag! Hij spaart ijverig om het tweede jaar te kunnen volgen, zodat hij daarna ook ingewikkelder klussen kan doen en nog meer kan verdienen.

Dit weeskinderenprogramma helpt kwets-bare jongeren dus echt, zo zagen we. Een beter leven voor zichzelf maar vaak ook voor hun broertjes en zusjes. We vroegen ons af waarom uit elke gemeente slechts twee kinderen mogen meedoen. Er zijn toch veel meer kinderen die geen kant op kunnen? Het antwoord is simpel: is er meer geld dan kunnen er meer kinderen gehol-pen worden.Daarom wil het ZZg het weeskinderen-programma dolgraag uitbreiden. Als elke

gemeente nu eens vier kinderen mag selecteren… Voor Nikwisa betekent het nauwelijks extra werk, omdat ze de contac-ten met de gemeenten, met de families en met de scholen toch al onderhoudt. Voor de betrokken kinderen en hun omgeving maakt het een wereld van verschil!’

Wordt u warm van dit verhaal? Uw steun is meer dan welkom. Elk tien-tje helpt. Heel concreet: voor € 100 kan een Tanzaniaans weeskind een jaar naar school of vakopleiding. Een naaimachine bij de diplomering kost € 95 en een gereedschapskist € 165.

7

Twee medewerkers van het ZZg vertellen over bezieling in relatie tot hun werk.

Jeanine Brans (financiën en salarisadministratie)

"Ik sta om kwart over zes op en ga dan met plezier naar het werk. Dat plezier komt vooral vanwege de goede sfeer, de collega’s en wat ik leer en tegenkom in het werk. Ik denk dat dit te maken heeft met hoe het vroeger bij ons thuis ging. Dat was dan: omzien naar anderen en daar niet teveel over hoeven praten. Mijn werk gaat over omzien naar anderen en dat geeft me voldoening. En dat bedoel ik niet opschepperig. Gewoon een goed gevoel. Dat er meer is in het leven dan eten en geld verdienen. Er is meer. En dat kom ik zo-maar in mijn werk tegen."

Daniël Claas (communicatie en fondsenwerving)

"Dit armbandje draag ik elke dag sinds de avond dat ik het kreeg van een middel-bare scholier van de GSR Rijswijk. Op de startavond van het nieuwe schoolseizoen was ik daar te gast om een presentatie te geven over een ZZg-project waar de school een jaar lang voor gaat sparen. Tijdens die avond gebeurde er iets met me. Ik vertelde met bezieling over het werk van het ZZg en ik merkte dat het echt over-kwam. In die zaal met scholieren, ouders en leraren zag ik hun ogen veranderen: het 'aha'-gevoel. Na afloop raakte ik ver-der in gesprek met de jongeren en toen werd me duidelijk dat ze doorhadden dat ons werk er echt toe doet. De scholieren waren gewend om te denken: we zetten een kleuterschooltje neer. Prima. Maar nu zagen ze dat er door onze duurzame aan-pak een blijvende verandering kan komen voor kinderen. Door dat bandje denk ik elke dag wel even terug aan die avond."

In de spotlight

Anita Nsambe

Page 8: ZZg-nieuws December 2012

Bij de tijd2013 komt eraan en dus wordt het tijd voor een nieu-we kalender en een nieuw Dagtekstenboekje.

De Suriname Jaarkalen-der, van de gelijknamige stichting, is weer prach-tig: kleurrijk, overzichtelijk, mooie foto’s en achter-grondverhalen. Formaat: 32 x 50 cm. Hij kost € 12, plus €4,50 verpak- en verzend-kosten.

Het Dagtekstenboekje van de Broedergemeente biedt u voor elke dag momenten van bezinning en inspiratie. En dat voor de bescheiden prijs van € 5, plus € 2,50 verzendkosten. Ook mooi om cadeau te geven!

Beide zijn te bestellen via www.zzg.nl of (030) 692 71 80

Zusterplein 20Postbus 19, 3700 AA Zeisttel. (030) 692 71 [email protected] www.twinkids.nl

Redactie: Jeannet Kelholten Daniël ClaasVormgeving/lay-out:Manschot Grafimedia, ZeistDrukwerk: AD-Druk, Almere

Giften en donatieszijn welkom op banknr. 3752.16.936, t.n.v. ZZg, Zeist. Vermeld eventueel doel/projecttitel. Een meeropbrengst voor een

project besteedt het ZZg aan soortgelijke projecten. Zit er een acceptgiro bij dit blad? Het staat u vrij om al of niet een gift te doen. Een gift-per-acceptgiro

toch bestemmen voor een specifiek project? Laat het ons weten.Vindt u geen acceptgiro bij dit blad? Maak dan even-tueel zelf een gift over.

Minder post ontvangen? Bel ons of kijk op: www.zzg.nl/zzgnieuws

8

kort kort kort ZZg kort kort kortUit Hernhutter traditie: ‘Christbescher’Het is een adventstraditie die in Zeist op het Broeder- en Zus-terplein nog leeft, maar die in de meeste Broedergemeenten verdwenen is. ‘Christbescher’ klinkt Duits en kent waarschijn-lijk ook een Duitse oorsprong. Je zou het kunnen vertalen met ‘Christusgeschenk’. Op een avond in de adventstijd brengen peetouders op de Zeister Pleinen hun petekinderen zo’n geschenk: een dienblad vol dennengroen en kerstlek-kernijen (liefst zelfgebakken), brandende kaarsjes gestoken in mandarijntjes en een cadeautje. Het lied dat erbij gezongen wordt, ‘Morgenster na donkere nacht’, klinkt in de kerstnacht wereldwijd in de hele Broedergemeente. Het kaarsje in de mandarijn heeft waarschijnlijk te maken met oude symboliek: het mandarijntje staat voor de wereld, het brandend kaarsje erin voor Jezus Christus, het Licht der We-reld. Christbescher in Zeist. Een eigen nieuwe vorm, geënt op oude hernhutter wortels.

Een lichtje hier voor een lichtje daarDit najaar hebben we weer een mooie adventsactie ‘Een lichtje hier voor een lichtje daar’. De Lutengano middelbare school in Tanzania krijgt zonnepanelen op het dak die gaan zorgen voor voldoende energie, ook als de stroom uitvalt. Dan kun-nen de lessen blijven doorgaan. Aan de verkoop van hernhut-ter adventssterren via www.adventssterren.nl koppelen we de mogelijkheid om een tientje extra bij te dragen aan de actie. Ook losse giften zijn welkom, op banknr. 3752 16 936, o.v.v. Solarpower. Geeft u een stukje solarpower cadeau?

Talenten sparen en inzetten‘Eurocenten voor talenten’. Dat is het jaarthema van de GSR scholengemeen-schap in Rijswijk. De school laat het niet alleen terug komen in de lessen, maar koppelt het ook aan het ZZg spaarproject Aflatoun in Suriname, waar kinderen in het binnenland leren omgaan met geld en talenten, sparen en verantwoordelijkheid nemen. In Rijswijk sparen ze een jaar lang mee en verbinden daar later dit schooljaar nog meer acties aan, zoals een talentenjacht. Meer daarover in een volgend ZZg-Nieuws. Voor nu zeggen we: veel succes met sparen, GSR Rijswijk!

Koop een ster en geef solarpower aan een school in Tanzania

Bestellen? www.zzg.nl of bel (030) 692 71 80

aan een school in Tanzaniaaan een school in Tanzania

Een lichtje hier voor een lichtje daar!

EVANGELISCHEBROEDERGEMEENTE

foto

: Ev

a Ti

gch

ela

ar-

Peuk

er

Mede namens alle mensen waar we overzee mee samenwerken,

wensen wij u goede kerstdagen en een gezegend nieuwjaar.