Zomermagazine 2012

12
ZOMERMAGAZINE 2012 driemaandelijks magazine zomer 2012 jaargang 10, nummer 3 afgiftekantoor Gent X P 309460 SEIZOEN 12/13 Barbaarse schoonheid Concerttips van Chantal Pattyn p 3 Festivals, domeinen en concertweekends p 6 Sound Factory p 10

description

Zomermagazine 2012 Concertgebouw Brugge

Transcript of Zomermagazine 2012

Page 1: Zomermagazine 2012

ZOMERMAGAZINE 2012driemaandelijks magazine

zomer 2012

jaargang 10, nummer 3

afgiftekantoor Gent X

P 309460

SEIZOEN12/13BarbaarseschoonheidConcerttips vanChantal Pattyn— p 3

Festivals, domeinenen concertweekends— p 6

Sound Factory— p 10

Page 2: Zomermagazine 2012

2CONCERTGEBOUW 2012-2013

Geacht publiek,

Het seizoen 2012-2013 richt zijn pijlen op pure emoties en aardse gevoelens. Componisten en choreografen gaan op zoek naar echtheid, en hanteren daarbij volkse melodieën, barbaarse dansen en legendarische verhalen. Met een focus op Béla Bartók en repertoire van Janaček, Kodály, Albéniz, de Falla, Canteloube maar ook Telemann en Bregovic staat de Europese volkscultuur en identiteit centraal.

Het festival Jazz Brugge focust opnieuw op het beste uit de Europese jazzscene. December Dance laat het rijke dansaanbod uit de Nordic Countries zien: van de muzikaliteit van de Fin Tero Saarinen tot de ruwheid van het Noorse Carte Blanche. Met het MAfestival, de Bach Academie Brugge, een focus op Schubert en de residentie van Anima Eterna Brugge staat er opnieuw heel wat oude muziek op het programma, met nieuwkomers als Les Musiciens du Louvre Grenoble en Les Ambassadeurs.

Voor het aanbod nieuwe muziek kijken we over de grenzen heen, letterlijk én figuurlijk. Het internationale festival ISCM World Music Days geldt als de ‘Olympische Spelen van de nieuwe muziek’. In MORE MUSIC! komt nieuwe muziek in alle stijlen aan bod, van postrock over elektronica tot avant-garde. Het Concertgebouw wil u daarnaast opnieuw verrassen met een origineel themaproject dat oud aan nieuw koppelt, en klank aan ruimte: SURROUND! Dit keer staat de concertervaring centraal. U komt middenin de klank terecht.

Met weekends rondom de Britse componist Jonathan Harvey, de Hongaarse sterdirigent Iván Fischer en de Franse choreografe Mathilde Monnier, en daarnaast nog een uitgebreid pakket kunsteducatieve activiteiten is de boodschap duidelijk: kom de rijkdom van muziek en dans ontdekken in de fysieke wereld van de concertzaal, waar emotie en energie voelbaar zijn!

Jeroen Vanacker, artistiek directeurKatrien Van Eeckhoutte, algemeen directeur

BARBAARSESCHOONHEID

ColofonCoördinatie en eindredactie Lotte De Coene Redactie Jan De Moor, Albert Edelman, Samme Raeymaekers, Jeroen Vanacker, Bert Vanlaere Vormgeving Studio Jurgen Maelfeyt Druk Roularta Printing Coverfoto Viviane Joakim, Dousha Balit, 2007. Dit magazine is een uitgave van Concertgebouw Brugge vzw, ’t Zand 34, 8000 Brugge, +32 50 47 69 99 V.U. Katrien Van Eeckhoutte

Het Concertgebouw verzamelt publieksgegevens bij het reserveren van tickets en het aanvragen van informatie. Die gegevens worden gebruikt om het publiek op de hoogte te houden van het programma en andere activiteiten. Ze kunnen in heel uitzonderlijke gevallen ook worden doorgegeven aan derden die ze kunnen gebruiken voor marketing- of wetenschappelijke doeleinden. Indien u dit niet wenst, brengt u ons daarvan het best op de hoogte. Het beheer van de adresgegevens gebeurt conform de wet van 8 december 1992 in verband met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

INHOUD

DE TIPS VAN CHANTAL PATTyN03

FOCUS SCHUBERT & FOCUS BARTÓk04

NIET TE MISSEN05

FESTIVALS06

SPECIALS07

DOMEINEN09

SOUND FACTORy10

ABONNEMENTEN 2012-201312

Chantal Pattyn © Jan Kempenaers

Scheme of Things © Sami Kulju

© Patrick Tournebœuf – Tendance Floue

© Olivier Culmann – Tendance Floue

Iván Fischer

Cybercorner © Paul Willaert

Leif Ove Andsnes © Özgür Albayrak

1300 parkeerplaatsen‘eerste rang’

tickets ook verkrijgBaar via

Concertgebouw Brugge maakt deel uit van MuzeMuse, het grensoverschrijdend netwerk voor klassieke en hedendaagse klassieke muziek in West-Vlaanderen en Nord-Pas de Calais. Bekijk het aanbod op www.muzemuse.eu!

Page 3: Zomermagazine 2012

3ZOMERMAGAZINE

DE TIPS VAN CHANTAL PATTyNHaar keuze voor het nieuwe seizoen

Chantal Pattyn © Jan Kempenaers

Chantal Pattyn is net-manager van radiozender Klara. Speciaal voor het Concertgebouw zet zij haar favorieten voor het komende seizoen al eens op een rijtje.

La Belle Faust!Haar opname van de vioolpartita’s van Bach (bij Harmonia Mundi) behoort tot mijn persoonlijke EHBO-pakket. Ze is zo’n muzikante die een verbluffende techniek koppelt aan grote intelligentie. Want virtuositeit alleen kan wel even indruk maken, maar op de duur gaat ze vervelen. Niet bij Faust dus, die voor ze aan de opname van het vioolconcerto van Brahms begint eerst de hele correspondentie tussen de componist en violist Joseph Joachim bestudeert. Vrouw naar mijn hart. In Brugge horen we haar zowel in muziek van Brahms als Bartók.

graindelavoix De jongste cd van graindelavoix sleep ik nu al weken mee. Björn Schmelzer overhaalde enkele zangers van het legendarische ensemble Muntagna Nera om opnieuw bijeen te komen voor een cd en een tournee met muziek uit Napels en omgeving. Erfgoed dat men ondanks het labeur in de Limburgse mijnen levend hield. Tot 1983, toen het gezelschap uit mekaar ging. Schmelzer reanimeerde de zaak onlangs. Ik ben hem dankbaar dat hij oog (of is het oor) heeft voor dit soort fenomenen. Het leverde alvast een van de cd’s van 2012 op. En ik was ook al wild van Cecus en van Cesena. Dus ben ik ook benieuwd wat hij met het Gruuthuse-handschrift zal uitspoken. Wellicht wordt het iets tussen verfijnd en ruw. Zacht en hard, zoals het leven zelf.

Chacun son SacreSergei Diaghilev is een van die lefgozers zonder wie de muziek- en kunstgeschiedenis er heel wat minder spannend had uitgezien. Ik zag in Madrid de bijzonder goed gedocumenteerde tentoonstelling over Les Ballets russes en altijd sta je weer verbaasd hoe die dekselse Diaghilev de grootste artistieke talenten van zijn tijd om zich verzamelde en ze dingen deed doen waarvan ze zelf versteld stonden. Dat ging vaak gepaard met het nodige gekletter, maar alles voor de kunst nietwaar. Lees om

je voor te bereiden alvast de schitterende biografie van Sjeng Scheijen. Het is Diaghilev die er als baas en oprichter van Les Ballets russes (en amant van Nijinski) voor zorgde dat Le Sacre du Printemps een aardverschuiving teweeg bracht. De muziek van Stravinsky was, in combinatie met de wilde gesticulaties van Nijinski, een te explosieve mix voor het publiek dat een eeuw geleden postvatte in het Théâtre des Champs-Elysées. De keet werd net niet afgebroken, maar er vielen wel rake klappen. Men had het na afloop niet over Le Sacre maar over Le Massacre. Daar had ik dus bij willen zijn. En best een paar schrammen voor over gehad! Le Sacre is ondertussen echt heilig verklaard. Begin daar maar eens aan als choreograaf. Ik was een paar jaar geleden erg onder de indruk van de ingetogen voorstelling van Raimund Hoghe en Alain Franco. Ik kom nu graag naar Xavier Le Roy kijken.

DSM!Ik geef toe. Ik kan niet zingen. Maar ik doe ’t wel. Als ik zeker ben dat niemand het kan horen. Alleen heel erg af en toe geneer ik me niet en laat ik me compleet

gaan. Kunnen zingen, het lijkt me heerlijk. Ik word er instant vrolijk van. Om die reden leer ik soms heel bewust allerhande teksten uit mijn hoofd. Gewoon voor de pret. En omdat als je niet zingen kan, je toch op zijn minst wel de teksten mag kennen. Ik ken een goed deel van de songs van Sonic Youth maar ook grote lappen opera’s en Schuberts Die schöne Müllerin uit mijn hoofd. Die liedcyclus is me heel dierbaar. Zo koester ik zeer mooie herinneringen aan de theaterversie die Christoph Marthaler in de Hallen van Schaarbeek bracht. Het was er druk, het was er warm, en de hele zaak werd collectief gek. Hoe triest ook, het lot van de jonge held die zijn zinnen op de mooie molenaarsdochter heeft gezet. Ik heb onder meer de cd met de opname van Matthias Goerne in huis, maar ik blijf zielsveel houden van de vertolking die Zeger Vandersteene lang geleden maakte. Dus count me in als Mark Padmore komt in januari 2013. Schubertfanaten komen dit najaar zeker aan hun trekken. In het kader van het KlaraFestival brengen Marc Minkowski en Les Musiciens du Louvre al zijn symfonieën. In Bozar, deSingel en het Concertgebouw. Drie dagen aan een stuk.

Page 4: Zomermagazine 2012

4CONCERTGEBOUW 2012-2013

Het Concertgebouw zet elk seizoen twee grote compo-nisten in de schijnwerpers tijdens een ‘Focus’. Dit jaar richten we onze pijlen op Franz Schubert (1797-1828) en Béla Bartók (1881-1945). Hun muziek klinkt in een reeks concerten, en krijgt verder reliëf door een aantal verdiepende contextactiviteiten zoals lecture-performances, een tentoonstelling, luistercursussen …

Schubert bleef lange tijd in de schaduw staan van zijn verpletterend beroemde en invloedrijke stads- en tijdgenoot Ludwig van Beethoven. Maar de intens ontroerende en diepzinnige muziek van Schubert

bekoort alsmaar meer muziekliefhebbers. Groots vuurwerk, laat staan decibels, zijn niet aan Schubert besteed. Dit blijkt niet enkel uit zijn intieme solo klaviermuziek en kamermuziek maar zelfs uit zijn symfonieën. Ook wanneer de componist de volkse toer opgaat, kan hij het niet laten die te kruiden met een vleugje tristesse. Schuberts leven was kort, maar intens. De snelheid en trefzekerheid waarmee hij in een mum van tijd een gigantisch oeuvre bij elkaar wist te schrijven, doen denken aan Mozart. Concertgebouw Brugge levert dit seizoen de bewijzen van Schuberts kunnen, van een liedrecital door Mark Padmore en Kristian Bezuidenhout tot een symfonische integrale in Brussel, Antwerpen en Brugge onder leiding van Marc Minkowski.

Tot op vandaag blijft Béla Bartók musici en publiek inspireren door de vitaliteit van zijn muziek, door de wilde onstuimigheid en brutale heftigheid ervan, maar ook door zijn emotionele

diepgang en het muzikale vormgevoel, dat net als bij Beethoven feilloos was. Ook de gelaagdheid en ambiguïteit van zijn muziek fascineert nog steeds: hij was zijn hele leven lang in de ban van de grote Weense traditie, maar zocht als Hongaars patriot zijn identiteit in de oppositie tegen het Habsburgse centrum. Hij probeerde zijn kunst met de hulp van folklore te moderniseren, maar wilde ook de oorspronkelijkheid van de Hongaarse boerenmuziek bewaren. Door zijn gelaagdheid en diversiteit, zijn populariteit en complexiteit, en door zijn tegelijk Hongaarse, Europese en kosmopolitische karakter blijft Bartók een brandend actueel componist. Misschien wel de grootste van de 20e eeuw?

FOCUS OP SCHUBERT & BARTÓk

Franz Schubert Béla Bartók

www.klarafestival.be – 070 210 217

31 aug – 14 sep 2012

KNOCKIN’ ONHEAVEN’S DOOR

Artistic pArtners mAin pArtners

StIjN | RENé jACObS | jéRémIE RHORER | mARC mINKOwSKI | tOSHIO HOSOKAwA ClARON mCFADDEN | CHRIStIAN POltéRA | REINbERt DE lEEuw | EmmANuEl KRIVINE

ROlANDO VIllAzóN | lE CERClE DE l’HARmONIE | lES muSICIENS Du lOuVRE KAmmERORCHEStER bASEl | AKADEmIE FüR AltE muSIK bERlIN | AND mANy mORE

FESB01_2001_Adv_Brugge_2012_130x190_V1.indd 1 13/04/12 10:22

Interesse in het abonnement Schubert?Ontdek programma en uitvoerders op www.concertgebouw.be.

Page 5: Zomermagazine 2012

5ZOMERMAGAZINE

Patricia Kopatchinskaja

BBC Scottish Symphony Orchestra & Patricia kopatchinskajavr 31.05.13

WAT U NIET MAG MISSEN TIJDENS HET SEIZOEN 2012-2013

Les Musiciens du Louvre Grenoble & Marc Minkowskido 13.09.12

Marc Minkowski

Tokyo String Quartetdo 02.12.12

Tokyo String Quartet © Christian Ducasse

Britten Sinfoniaza 01.06.13

Britten Sinfonia © Sussie Ahlburg

Göteborg Balletza 15.12.12

Goteborg Ballet © Mats Bäcker

Leif Ove Andsnesdo 04.04.13

Leif Ove Andsnes © Özgür Albayrak

Tero Saarinen Company & Ensemble intercontemporain

do 06.12.12Scheme of Things © Sami Kulju

Rotterdams Philharmonisch Orkestza 12.01.13

Rotterdams Philharmonisch Orkest © Hans van der Woerd

Il Giardino Armonicovr 11.01.13

Giovanni Antonini © David Ellis

Brussels Philharmonic & José Navasvr 24.05.13

José Navas © Valerie Simmons

Budapest Festival Orchestravr 28 — zo 30.09.12

Budapest Festival Orchestra

Bang on a Can All-Stars & Trio Mediaevaldo 09.05.13

Bang on a Can All-Stars © Pascal Perich & Julien Jourdes

Page 6: Zomermagazine 2012

6CONCERTGEBOUW 2012-2013

MAFESTIVAL BRUGGE 2012Triste plaisir et douloureuse joye

vr 03.08.12 — zo 12.08.12

Zijn plezier en pijn elkaars tegenpolen? Waarom kunnen we dan zo ‘genieten’ van het aanhoren van het gejammer van zondaars, verlaten geliefden of verslagen krijgers? MAfestival Brugge 2012 bedrijft 10 dagen lang muzikale acupunctuur tijdens meer dan 25 concerten. Twee Bijbelse dames krijgen bijzondere aandacht door de manier waarop ze met hun lijden zijn omgegaan: de Maagd Maria en Maria Magdalena. MAfestival 2012 beperkt zich echter niet tot de religie. Ook buiten de kerk komen plezier en pijn volop aan bod, denken we maar aan de schitterende Engelse opera’s over de verliefde Venus of de onfortuinlijke Dido. De Internationale Wedstrijden Musica Antiqua voor klavecimbel met optie orgel, de vierdaagse expo voor historische klavierinstrumenten, 10 gratis Fringe-concerten, een cursus in samenwerking met het Davidsfonds en een muziekvakantie voor kinderen maken MAfestival 2012 compleet.

ticketinfo: www.mafestival.be

JAZZ BRUGGE 2012

do 04.10.12 — zo 07.10.12

Naar tweejaarlijkse gewoonte wordt Brugge begin oktober eventjes omgedoopt tot het mekka van de Europese jazz. Al sinds de eerste editie, tijdens ‘Brugge 2002 Culturele Hoofdstad van Europa’ in het toen gloednieuwe Concertgebouw, kiest Jazz Brugge resoluut voor jazz uit Europa. Hierbij trekt het festival steeds de avontuurlijke en hedendaagse kaart en streeft het naar hoge kwaliteit. Na vijf edities is deze bewuste artistieke keuze uitgegroeid tot een unique selling proposition die internationaal opgemerkt wordt. Gedurende vier dagen serveren we u een zorgvuldig uitgekiende selectie van een twintigtal Europese topensembles uit alle uithoeken van het oude continent. Elke dag hoort u een middagconcert in het Sint-Janshospitaal, een pianoconcert in de Kamermuziekzaal en twee concerten in de Concertzaal. Daarnaast wordt de festivalervaring vervolledigd door een intensief offstage programma, bestaande uit introconcerten, workshops, tentoonstellingen, dj-sessies, latenightconcerten, een vinylbeurs …

ticketinfo: www.jazzbrugge.be

DECEMBER DANCE 2012Nordic Waves

do 06.12.12 — zo 16.12.12

Dit jaar focust December Dance op het Noord-Europese danslandschap: Finland, Zweden, Noorwegen, IJsland en Denemarken. Het is verleidelijk om alle dansers en choreografen afkomstig uit deze noordelijke regio onder dezelfde stereotiepe noemer onder te brengen. Uiteraard gelden de clichés van vuur en ijs, licht en donker, dag en nacht, extravert en introvert, dionysische passie en apollinische rede voor een aantal van hun werken. Een dergelijke tweedeling en tegenstelling kan echter de bestaande diversiteit van deze scene onmogelijk omvatten, noch de eigenheid weergeven die iedere choreograaf, iedere compagnie of ieder collectief bezit. Een ding staat vast: het is een zeer innovatieve en boeiende dansscene. Traditiegetrouw biedt het festival ook kansen aan jonge makers. En net als tijdens de voorbije editie, presenteert December Dance ook dit jaar heel wat voorstellingen met livemuziek. Poëtische afsluiter van het festival is een feeërieke dansvoorstelling voor kinderen en families.

ticketinfo: www.concertgebouw.bein samenwerking met Cultuurcentrum Brugge

FESTIVALS

tristeplaisir etdoulou-reusejoye

OUDE MUZIEK IN BRUGGE EN LISSEW

EGE3—

12 AUG. 2012 www.mafestival.be

Festival van V

laanderenBrugge

© Lien Bonte (play) © Sakari Viika

Page 7: Zomermagazine 2012

7ZOMERMAGAZINE

BACH ACADEMIE BRUGGE 2013

vr 25.01.13 — zo 27.01.13

Voor het derde jaar op rij nemen we in het laatste weekend van januari een verfrissende duik in het universum van Johann Sebastian Bach, nu met een focus op het Thomas- cantoraat. Vaste waarden Philippe Herreweghe en zijn Collegium Vocale Gent tekenen dit jaar voor niet minder dan drie concerten met wel zeer uiteenlopende programma’s. Zo klinkt tijdens het openings-concert Israelis Brünnlein van Johann Hermann Schein. Op zaterdag soleren Christine Busch en Sophie Gent in Bachs vioolconcerti. En in het slotconcert komen we tussen vier prach- tige Bachcantates een werk tegen van Johann Schelle. Maar Bach Academie Brugge kijkt graag verder dan de barok: meesterpianist Pierre-Laurent Aimard combineert Bach met Kurtág, Stockhausens speelse Tierkreis maakt zijn opwachting, terwijl Ton Koopman en BL!NDMAN de parallellen met de muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck laten horen. Inleidingen, films, een tentoonstelling, beiaard- concerten en een lezing door Christoph Wolff maken het programma compleet.

ticketinfo: www.concertgebouw.beweekendpas € 150 140 130zaterdagpas € 62 / zondagpas € 62

MOREMUSIC!

wo 10.04.13 — za 13.04.13

Music in Mind / Festival of Imaginative Music is niet meer. Met MORE MUSIC! tekenen Cactus Muziekcentrum en Concertgebouw Brugge vanaf 2013 voor een nieuwe, jaarlijks terugkerende coproductie, die verder gaat op hetzelfde elan. Een boeiende ontmoeting op het raakpunt van op het eerste zicht uiteenlopende muzikale werelden. Een gebald, atmosferisch totaalconcept dat de bezoeker meeneemt op een avontuurlijke muzikale trip van singer-songwriter en spoken word performers tot elektronica en uitdagende multimediale projecten. Twee headliners worden nu al bekendgemaakt. Met Ryoji Ikeda strikt het festival de wereldbekende Japanse multimediakunstenaar. Zijn nieuwste productie Superposition houdt weer het midden tussen beeldende kunst, klankkunst en performance. Goran Bregovic hoeven we u dan weer niet meer voor te stellen. Zijn opzwepende en tegelijk erg intense muziek ademt de natuur en volksaard van de Balkan. Ook bij zijn concerten denkt u er zó de filmbeelden bij. De rest van de affiche wordt in een latere fase bekendgemaakt.

ticketinfo: www.concertgebouw.be

ISCM WORLD MUSIC DAySFree your ears

do 01.11.12 — vr 02.11.12

De World Music Days zijn méér dan een festival. Ze zijn ook een ontmoetingsplaats, een venster op de wereld én een unieke gelegenheid om onze nieuwemuziek-sector internationaal in de spotlights te zetten. Deze jaarlijkse meeting van de International Society for Contemporary Music (ISCM) wordt telkens door een andere regio georganiseerd. Na Hongkong, Litouwen, Zweden, Australië en Kroatië, krijgt ISCM-Vlaanderen de kans om in 2012 dit mega-evenement op poten te zetten. De World Music Days zijn de ‘Olympische Spelen van de nieuwe muziek’: tien dagen lang, componisten uit alle uithoeken van de wereld, een rijkdom aan variatie en een spiegel op wat leeft in de wereld. Diversiteit staat hierbij centraal. Ongeveer de helft van de gespeelde werken bestaat uit inzendingen van de nationale ISCM-secties. De andere helft van het programma bestaat grotendeels uit werken van Vlaamse componisten. In Brugge presenteren het Vlaams Radio Koor, I Solisti del Vento, BL!NDMAN, Agartha, Tomma Wessel en Alain Pire recent werk.

ticketinfo: www.concertgebouw.be

SPECIALS

© Patrick Tournebœuf – Tendance Floue Goran Bregovic © Silke Babic

Page 8: Zomermagazine 2012

8CONCERTGEBOUW 2012-2013

© Julien Coquentin / VOZ’Image

SURROUND!

wo 07.11.12 — zo 11.11.12

Wie een ervaring als intens omschrijft, voegt daar niet zelden aan toe dat hij of zij er ‘middenin’ zat. En is een meeslepende, zelfs fysieke ervaring niet wat we allen nastreven bij een concertbezoek? Tijdens het festival SURROUND! wordt die droom werkelijkheid. De luisteraar komt in het midden van de klank terecht, in de kern van de zaak. Geluid wordt tastbaar als je te midden van een symfonisch orkest een werk van architect en componist Iannis Xenakis beleeft of de structuur van een 12-stemmige mis van de renaissancecomponist Antoine Brumel hoort open- en dichtvouwen. De luisteraar wordt deel van de interactie, van de communicatie tussen de musici. De luisteraar wordt de middelpuntzoekende kracht die het geluid vanuit alle hoeken naar zich toetrekt. SURROUND! biedt u volstrekt unieke belevenissen, op de lip van de klankproductie, in het zog van de trilling, kortom in de muziek. Wie er eens geweest is, wil er nooit meer weg.

ticketinfo: www.concertgebouw.be

GRUUTHUSEBrugge in het jaar 1400

vr 26.04.13 — zo 28.04.13

Het Gruuthuse-handschrift, een belangrijke bron voor de Middelnederlandse literatuur, stelt ons al sinds de herontdekking in 1840 voor een gigantische puzzel. Het handschrift werd rond 1400 in Brugge samengesteld en lange tijd ging men ervan uit dat Lodewijk van Gruuthuse het in bezit heeft gehad. Er zijn heel wat verwijzingen naar Brugge in terug te vinden en wellicht werden de meeste liederen door de amateurdichters van de eerste Brugse rederijkerskamer geschreven. Het grootste raadsel is de muziek, waaronder het beroemde Egidiuslied en Aloeette. Er zijn maar enkele voorbeelden te vinden van een gelijkaardige streepjesnotatie, die niet veel meer dan een suggestie geeft van ritme en melodie. Ter gelegenheid van de tentoonstelling in het Gruuthusemuseum stelt Concertgebouw Brugge drie dagen lang de muziek uit het handschrift op de voorgrond. Reconstructies op basis van jarenlang onderzoek klinken naast improvisaties vertrekkend vanuit de mysterieuze notatie en vanuit het 14e-eeuwse Vlaamse en Europese repertoire dat al dan niet in Brugge heeft geklonken.

ticketinfo: www.concertgebouw.beweekendpas € 45

CHACUN SON SACRE

wo 22.05.13 — zo 26.05.13

Igor Stravinsky componeerde het ballet Le Sacre du Printemps in 1913. De première in Parijs op 29 mei 1913 door Les Ballets russes werd un succès de scandale. De kracht die van de opzwepende dissonante muziek uitgaat, de breuk met de klassieke danstaal die choreograaf Nijinski in zijn choreografie tot stand bracht én het sterk erotisch beladen ‘onderwerp’ van het ballet veroorzaakten een deining die tot op heden niet is uitgewerkt of verdwenen. Gerenommeerde choreografen zoals Martha Graham, Maurice Béjart en Pina Bausch, creëerden hun versie van Le Sacre op Stravinsky’s partituur en gaven hun eigen interpretatie aan het werk. In het oorspronkelijke libretto moet één jonge vrouw zichzelf offeren om de wedergeboorte van de lente mogelijk te maken. Bijna dag op dag 100 jaar na de première brengt het festival Chacun son Sacre een eerbetoon aan dit meesterwerk. Naast versies van Xavier Le Roy, Raimund Hoghe en José Navas staat ook een resem contextactiviteiten op het programma, met een installatie, een lezing en verschillende films.

ticketinfo: www.concertgebouw.beweekendpas € 45in samenwerking met Cultuurcentrum Brugge

Gruuthuse-handschrift © Koninklijke Bibliotheek, Den Haag © Olivier Culmann – Tendance Floue

Page 9: Zomermagazine 2012

9ZOMERMAGAZINE

DOMEIN

IVÁN FISCHERvr 28.09.12 — zo 30.09.12

De Hongaarse sterdirigent Iván Fischer en het door hem opgerichte Budapest Festival Orchestra zijn sinds jaar en dag trouwe gas-ten van het Concertgebouw. Aan deze pub-liekslieveling wijdt Concertgebouw Brugge dan ook maar al te graag een Domein: een feestelijke driedaagse waarin diverse, soms onvermoede facetten van deze veelzijdige kunstenaar belicht worden. Fischer is immers niet alleen een van de belangrijkste diri-genten van onze tijd, maar ook een bevlogen spreker en een fijnzinnig componist. Hij studeerde piano, viool, cello en compositie in Boedapest en orkestdirectie in Wenen bij de legendarische Hans Swarowsky. Bovendien hield hij zich intensief bezig met oude muziek en was hij twee jaar lang assistent van Nikolaus Harnoncourt. Met de oprichting van het Budapest Festival Orchestra in 1983 begon een van de mooiste muzikale succes-verhalen van de laatste decennia. Dit top-orkest werd in 2011 nog door de New York Times uitgeroepen tot ‘the best orchestra on the planet’!

ticketinfo en interview: www.concertgebouw.beweekendpas € 85 75 60

DOMEIN

MATHILDEMONNIERvr 22.03.13 — zo 24.03.13

Mathilde Monnier genoot haar dansopleiding bij Viola Farber en Merce Cunningham, de meester van de postmoderne dans. In haar eerste choreografieën keerde zij de Amerikaanse dans echter resoluut de rug toe. In 1994 werd ze benoemd tot hoofd van het Centre Chorégraphique National de Montpellier Languedoc-Roussillon. Dit vormde meteen het begin van een reeks samenwerkingsverbanden met artiesten uit verschillende disciplines. Bij elke nieuwe voorstelling exploreert Mathilde Monnier ongewone aspecten van beweging en ontwikkelt zij een lichaamstaal waarin haar kijk op de wereld van vandaag vervat ligt.Het Domein Mathilde Monnier belicht diverse facetten van deze Franse choreografische persoonlijkheid. Ze brengt het bejubelde groepswerk Tempo 76, het publiek krijgt de kans om een dansworkshop te volgen met de choreografe zelf en er is Les signes extérieurs, een unieke voorstelling van Mathilde Monnier met livemuziek van en door jazzmuzikant Louis Sclavis.

ticketinfo: www.concertgebouw.be

DOMEIN

JONATHANHARVEyvr 17.05.13 — zo 19.05.13

De Brit Jonathan Harvey behoort ongetwijfeld tot de meest invloedrijke componisten van zijn generatie. Hij zocht in de jaren 1960 aansluiting bij de radicale internationale avant-garde. Zo toonde Harvey zich sterk geïnteresseerd in elektronisch gegenereerde muziek en wiskundige benaderingen van klanken en structuren. Hij werkte aan het begin van de jaren 1980 zelfs een tijdje aan het IRCAM, het Parijse instituut dat Pierre Boulez had opgericht om met interdisciplinaire teams de interactie tussen muziek en technologie te onderzoeken. Nu wil dat geenszins zeggen dat Jonathan Harvey daarom streefde naar abstracte, onzinnelijke muziek. Integendeel, zijn werk is vaak zeer emotioneel geladen, hoogst expressief en zeer communicatief te noemen. Met Stockhausen deelt hij verder een uitgesproken gevoeligheid voor de religieuze relatie tussen kunst en het ongrijpbare, het kosmische. Dat leidt ook bij Harvey vanuit christelijke en boeddhistische ervaringen tot een ethische, spirituele en zelfs rituele benadering van compositie en uitvoering.

ticketinfo: www.concertgebouw.beweekendpas € 50

Iván Fischer Mathilde Monnier © Marc Coudrais Jonathan Harvey © Maurice Foxall

DOMEINEN

Page 10: Zomermagazine 2012

10CONCERTGEBOUW 2012-2013

Zeven maanden jong is ze intussen, de interactieve ruimte voor geluidskunst in de Lantaarntoren van het Concertgebouw, een samenwerking tussen Concertgebouw Brugge en Musea Brugge. Hoog tijd dus voor een officiële voorstelling in het Concertgebouwmagazine! We laten een aantal bezoekers aan het woord over de Sound Factory.

Kilo Ohm © Lien Bonte

Cybercorner © Paul Willaert

Klankentoren © Paul Willaert

Omni © David Samyn

‘Die staven die geluid maakten vond ik heel leuk. Je wist nooit welke klank je eruit kreeg! Soms grappig, soms raar.’

Amy, 11 jaar – Basisschool Sint-Lodewijkscollege

‘Tijdens de rondleiding kregen we ook de achterkant van de scène te zien. Ik wist niet dat het daar zo groot en zo hoog was.’

Brecht, 11 jaar – Basisschool Sint-Lodewijkscollege

‘Het experimenteren in de Sound Factory zette de leerlingen zeker en vast aan tot een bredere kijk op cultuur, ook als iets wat IN hen zit – niet als iets ver van hun bed.’

Simon De Beelde – Leerkracht Don Bosco, Sint-Denijs-Westrem

‘We passeren vaak aan het Concertgebouw, of we nemen er de bus, maar je stapt er als jongere niet zomaar binnen. Vandaag kregen we wel die kans en dat smaakte het naar meer …’

Enkele leerlingen van het 4e en 5e jaar – T.I. Heilige Familie

www.soundfactory.be

ééN JAAR SOUND FACTORy

Page 11: Zomermagazine 2012

11

triste plaisiret douloureusejoyeOUDE MUZIEK IN BRUGGE & LISSEWEGE3—12 AUG. 2012 www.mafestival.beFestival van Vlaanderen Brugge

MET STEUN VAN DE VLAAMSE

OVERHEID

EUROPESE UNIE EUROPEES FONDS VOOR

REGIONALE ONTWIKKELING

DOET GRENZEN VERVAGEN

met oa.

LES AMBASSADEURS ANNA PROHASKAFORMA ANTIQVA

ACCADEMIA BIZANTINASKIP SEMPÉ &PIERRE HANTAÏ

AL AYRE ESPANOL B’ROCK

RETROSPECT ENSEMBLE

Page 12: Zomermagazine 2012

ORKESTRAAL LYRISCH € 180 150 120Les Musiciens du Louvre Grenoble / Schubert. SymfonieënBudapest Festival Orchestra / Mahler 5 doorgrond deFilharmonie & Edo de Waart / Blauwbaard Rotterdams Philharmonisch Orkest / Debussy, Berlioz & Bartók Metropolis / Brussels Philharmonic Anima Eterna Brugge & Sandrine Piau / Mozart-avond

ORKESTRAAL VIRTUOOS € 180 150 120Budapest Festival Orchestra / Bartók & Brahms Orchestre des Champs-Elysées & Isabelle Faust / Schubert 9 Anima Eterna Brugge / Rossini, Mendelssohn & Schubert B’Rock & Alexander Melnikov / Mozart als ‘Jeunehomme’ deFilharmonie / Harvey en zijn voorbeelden BBC Scottish Symphony Orchestra / Patricia Kopatchinskaja & Ilan Volkov

ANIMA ETERNA BRUGGE € 95 85 75Anima Eterna Brugge / Rossini, Mendelssohn & SchubertAnima Eterna Brugge / Romantische sprookjes Jos van Immerseel / Schubert. KlavierwerkenAnima Eterna Brugge & Sandrine Piau / Mozart-avond

ABO FAMILIEVOORSTELLINGEN € 25 NIEUw!Brussels Philharmonic / Circus MaximusKoningin van de nacht / De ToverfluitDe eenzaamheid van de egel / LOD

KLAVIER € 70GrauSchumacher Pianoduo / Hongaarse minimal musicPierre-Laurent Aimard / Bach & KurtágJan Michiels / Janáček & BartókLeif Ove Andsnes / Beethoven, Chopin & Liszt

VOX € 125 115 100il Gardellino / Der Tod. Bach & TelemannEstonian Philharmonic Chamber Choir / Kerst in het noordenCollegium Vocale Gent / Schein. Israelis BrünnleinHuelgas Ensemble / Alla Battaglia!Ensemble Sette Voci & Peter Kooij / Schubert. Liederen voor mannenensembleLets Radio Koor / Harvey en de Engelse koortraditie

DANS € 115 105 95Drumming (live) / Rosas & IctusBartók / Mikrokosmos / Rosas & IctusApocrifu / Sidi Larbi Cherkaoui & A FilettaLes signes extérieurs / Mathilde Monnier & Louis SclavisLes Gestes / Isabelle Van Grimde & Arne DeforceLe Sacre du Printemps / Brussels Philharmonic & José Navas

KAMERMUZIEK € 65Isabelle Faust, Alexander Melnikov & Teunis van der Zwart / Bartók & LigetiTokyo String Quartet / Haydn & BartókZehetmair Quartett / Schubert, Schumann & HindemithDaniel Sepec, Roel Dieltiens & Andreas Staier / Schubert. Pianotrio’s nr. 1 & 2

CLASSICS € 140 120 100Budapest Festival Orchestra / Mahler 5 doorgrondPianoduo Mephisto / Sprookjes uit Rusland & SpanjeAnima Eterna Brugge / Romantische sprookjes B’Rock & Alexander Melnikov / Mozart als ‘Jeunehomme’Leif Ove Andsnes / Beethoven, Chopin & LisztDaniel Sepec, Roel Dieltiens & Andreas Staier / Schubert. Pianotrio’s nr. 1 & 2

SCHUBERT € 135 120 105 NIEUw!Orchestre des Champs-Elysées & Isabelle Faust / Schubert 9Anima Eterna Brugge / Rossini, Mendelssohn & SchubertMark Padmore & Kristian Bezuidenhout / Schubert. Die schöne MüllerinZehetmair Quartett / Schubert, Schumann & HindemithEnsemble Sette Voci & Peter Kooij / Schubert. Liederen voor mannenensembleDaniel Sepec, Roel Dieltiens & Andreas Staier / Schubert. Pianotrio’s nr. 1 & 2

AFTERNOON € 35 NIEUw!Hommages / … aan BartókTokyo String Quartet / Haydn & BartókCollegium Vocale Gent / Bach. Vioolconcerti

ABONNEMENTEN 2012-2013 Boek een vast abonnement en krijg tot meer dan 30% korting op concerten en voorstellingen! Bovendien bent u dankzij uw abonnement zeker van een uitstekende plaats. Verder krijgt u gratis toegang tot tal van contextactiviteiten. Met een abonnement kan u zich verdiepen in uw favoriete genre. Maak uw keuze en mis het komende seizoen geen enkele voorstelling!

Marc Minkowski Iván Fischer Jos van Immerseel © Alex Vanhee © Julie Feyaerts Leif Ove Andsnes © Özgür Albayrak

Philippe Herreweghe © Michiel Hendrickx

Apocrifu © Paolo Porto Isabelle Faust © Felix Broede Andreas Staier © Eric Manas Zehetmair Quartett © Keith Pattison Tokyo String Quartet © Christian Ducasse

-25% tot meer dan

-30%