ZOEM 6 juni-augustus 2013

13
gemeenschapsblad elsene & etterbeek 3-maandelijks | juni juli augustus | jaargang 02 # 06 | 2013 EEN NIEUW WIJKCONTRACT 03 ZOMERBAR & TUIN IN ELZENHOF 14 FESTIVAL MATONGE-EUROPA 16 AGENDA 23 LOOK INSIDE! RÉGARDEZ À L'INTÉRIEUR ! with translations avec traductions

description

In deze zomereditie van het gemeenschapsblad ZOEM van Elzenhof & De Maalbeek lees je alles over onze activiteiten voor juni t/m augustus, en ook heel wat lokaal nieuws en extra'tjes.

Transcript of ZOEM 6 juni-augustus 2013

Page 1: ZOEM 6 juni-augustus 2013

gemeenschapsblad elsene & etterbeek3-maandelijks | juni juli augustus | jaargang 02

# 06 | 2013

EEN NIEUW WIJKCONTRACT 03ZOMERBAR & TUIN IN ELZENHOF 14FESTIVAL MATONGE-EUROPA 16AGENDA 23

LOOK INSIDE! RÉGARDEZ À L'INTÉRIEUR !

with translations avec traductions

Page 2: ZOEM 6 juni-augustus 2013

2 | ZOEM MAGAZINE ELZENHOF & DE MAALbEEk 2013 | #06 ZOEM | 3

COLOFONhoofdredactie helena desironteksten benjamin uyttebroeck, eva tack, chris lambrecht, hanneke vanhellemont, farideh ghalandari, eva eneman, ann roets, brigitte steenwinckels, hans smet, anabel craps, ilse schoonackers, ciska vandendriessche, myriam saenen, helena desironvertalingen darja van berlaer, valérie procèsfoto’s benjamin uyttebroeck, hanneke vanhellemont, koen baele, myriam saenen, isabelle verdickt, godfried verschaffel, brigitte steenwinckels, thy truong, vanessa bottu , uitgeverij epo, cultuurnet vlaanderen, gemeente elsenecartoon femke vanhellemonteindredactie helena desirongrafisch ontwerp www.fennazamouri.bev.u. linda hebberecht kloktorenstraat 21, 1040 etterbeekzoem magazine wordt gedrukt op 100% gerecycleerd papier.

VoorwoordWelkom! Een druk voorjaar was het alweer in de gemeen-schapscentra Elzenhof & De Maalbeek, met leuke projec-ten, veel beweging en volk over de vloer. We lanceerden ook een nieuwe website, gebaseerd op het format van de 'moederwebsite' van Cultuurcentrum Brussel.

In de zomermaanden staan nog enkele grote evenemen-ten op het programma: de Boekenbaz’art, Matonge-Euro-pa, de zomerbar…

Elsene en Etterbeek bruisen weer. Kijk je ook zo uit naar de zomer?

Je doet alvast veel leuke ideeën op in deze editie van de ZOEM. Heb je er zelf nog? Laat het ons weten!

Een hele fijne vakantie!

Team Elzenhof & De Maalbeek

03NIEUWS UIT ELSENE EN ETTERBEEK

Een nieuw wijkcontract

05DE BANKZITTER

Er kan maar één de baas zijn

06 NIEUWS UIT ELSENE

Een Elsenaar in Suriname

07 TIPS UIT DE BIBS

De schatten van Vlieg in de zomer

10 VERENIGING GEZOENDZingen met een geweten

12ACTIVITEITENKALENDER

14OM NAAR UIT TE KIJKEN

Zomerbar & tuin elzenhof: meet, play & relax 16

OM NAAR UIT TE KIJKENFestival Matongé-Europa

19 DE BOEKENTAS

Schoolfeestentijd!

20 FIJNE MENS(EN) OVER DE VLOER

Zij leren Nederlands!

23AGENDA

Inhoud

NIEUWS UIT ELSENE EN ETTERBEEK

ADRES & CONTACT gemeenschapscentrum elzenhofkroonlaan 12, 1050 elsene t 02 648 20 30 f 02 648 32 42 e [email protected] rek.nr. iban be60 4359 1823 0170(vrije gift welkom) open ma– do: 09u00 – 12u30 en 13u30 – 20u00 vrijdag: open tot 16u00schoolvakanties tot 17u00 gemeenschapscentrum de maalbeekhoornstraat 97, 1040 etterbeek t 02 734 84 43f 02 732 49 85e [email protected]. iban be94 0011 8700 0114(vrije gift welkom)open ma– do: 09u00 – 12u30 en 13u00 – 17u00vrijdag: open tot 16u00 sportzaal de maalbeekoudergemselaan 126 1040 etterbeek

Een nieuw wijkcontract

tekst: ilse schoonackers foto: cédric zeegers

gc elzenhof & de maalbeek maken deel uit van cultuurcentrum brussel

FRANçAIS

UN NOUVEAU CONTRAT DE QUARTIER

La commune d’Ixelles bénéficie d’un nouveau contrat de quartier ayant pour nom “Maelbeek”. Les contrats de quartier sont des accords entre la région, la commune et les habitants d’un quartier déterminé. S’y inscrivent des actions dans les domaines du logement, de l’espace public, des actions sociales et commerciales. Pour plus d’infos sur ce nouveau contrat de quartier durable, qui est pour le moment dans sa phase d’élaboration: http://www.elsene.irisnet.be/site/fr/01officiel/contrats/maelbeek.htm.

Na Gray, Blyckaerts, Malibran en Scepter krijgt Elsene opnieuw een wijkcontract: Maalbeek. Het nieuwe wijk-contract focust op het gebied rond de kruising van de as ‘Graystraat/vallei van de Maalbeek’ met de verkeersader ‘Kroonlaan’.

Wijkcontracten zijn instrumenten van het gewest om de levens-kwaliteit in kwetsbare Brusselse wijken te verbeteren: woningen, openbare ruimten, voorzieningen, economische activiteit en een beter leefmilieu. Sinds 2010 zijn de wijkcontracten omgevormd tot duurzame wijkcontracten omdat ze extra aandacht besteden aan het milieu: passiefnorm voor nieuwbouw, milieuvriendelijke mate-rialen, afvalvermindering, ....Een wijkcontract wordt afgesloten tus-sen het Gewest, de gemeente Elsene en de inwoners van de wijk. Samen bepalen zij de acties ter verbetering van de levenskwaliteit van hun wijk.

De mogelijke acties kunnen onderverdeeld worden in vijf domeinen: huisvesting, buurtvoorzieningen (bijvoorbeeld kinderopvang), open-bare ruimten (verbetering van de toegankelijkheid, meer groen,…), sociaal-economische acties (tewerkstellingsprogramma’s,…) en economische of commerciële activiteiten (buurtwinkels,…). Naast de milieudimensie in elk project, is er ook de sociale dimensie. De acties binnen het wijkcontract zijn steeds gericht op het versterken van de banden tussen de wijkbewoners en de solidariteit tussen ver-schillende generaties. Via een inspraaktraject wordt er gepolst naar de behoeften van de inwoners op vlak van mobiliteit, infrastructuur, voorzieningen, groene ruimten,….

Sinds 1994 maakte Elsene gebruik van vier aansluitende wijkcon-tracten. Het eerste wijkcontract ‘Gray’ (1995-1998) was gericht op de omgeving rond de gelijknamige straat. Onder andere de verbou-

Page 3: ZOEM 6 juni-augustus 2013

4 | ZOEM MAGAZINE ELZENHOF & DE MAALbEEk 2013 | #06 ZOEM | 5

tekst & foto: benjamin uyttebroeck

In het vorige nummer van Zoem was het erg moeilijk gebleken bankzitters te vinden. Telkens als ik de straat op ging, was het aan het sneeuwen, of vroor het de stenen uit de grond. Nu de lente eindelijk in de stad is, was het omgekeerde waar: overal mensen op banken! “En als ik nu eens een boel mensen de-zelfde vraag stelde?” vroeg ik me af. En de rest leest u hieronder.

Wat vindt u ervan in Etterbeek of Elsene te wonen?Francine (63 jaar, Van Meyelplein): Mensen zeggen wel eens dat het vroeger allemaal beter was, maar dat is quatsch. Ik ben blij dat ik vandaag leef, en ik vind dat we er se-rieus op vooruit gegaan zijn.De straten zijn over het algemeen beter, de huizen zijn comfortabeler, er zijn betere ziekenhuizen en scholen, …Er zijn natuurlijk dingen die beter kunnen, maar dat is van alle tijden. Vroeger waren er ook buurten die minder proper waren, en het was ook niet altijd veilig. We hadden meer contact met elkaar, dat wel. Maar of dat altijd beter is? Want roddelen, dat de-den ze toen ook meer, he!

Er kan maar één de baas zijn

DE BANKZITTER

Fuence (25 jaar, Jubelpark): Ik kom uit Span-je, en ik werk hier tijdelijk voor een Spaans bedrijf. Ik vind het prima om hier te wonen, maar ik vraag me soms af of ik wel in Bel-gië ben. Waar zijn de Belgen? Ik kom bijna alleen maar andere Spanjaarden tegen, en andere expats…Belén (27 jaar): Ja, dat klopt. Ik ben speciaal naar Brussel gekomen om mijn Frans te oefenen, maar ik spreek bijna alleen maar Engels. En ook Spaans natuurlijk.

Sofie (19 jaar, VUB campus): Ik zit nu in mijn tweede jaar, en eigenlijk begin ik nu pas de stad buiten de campus te ontdekken. Deze campus is zo groot, dat je er eigenlijk bijna niet buiten moet. Tot vorig jaar stopte mijn wereld zo’n beetje aan de Colruyt op de Pleinlaan… Dit jaar begin ik meer naar het centrum te gaan, en naar de buurt van het kerkhof van Elsene. Het is eigenlijk ongelo-felijk hoeveel hier elke dag te doen is: con-certen, theater, festivals. Ik zie mij hier wel enkele jaren blijven plakken als ik eenmaal mijn diploma heb!

Tero (23 jaar, VUB campus): Ik kom uit Finland en kom enkele maanden in België studeren. Brussel is een moeilijke stad om te leren kennen. Er zijn delen die heel mooi zijn, en andere die vuil en arm zijn. Het is ook niet makkelijk om contacten te leggen met de Belgen, zelfs niet met de andere

studenten hier. Ik moet al bijna terug naar Finland, en ik heb eigenlijk nauwelijks Bel-gen leren kennen. Maar met andere Eras-mussers amuseren we ons ook heel erg!

Michael (35 jaar, Flageyplein): Wat ik van Elsene of Etterbeek vind? Vorig jaar heb ik een appartement gekocht. Het was wel niet in Elsene of Etterbeek, maar wel in Brussel. Na een maand was er al een keer in mijn auto ingebroken, een keer in die van mijn vriendin, en is mijn fiets gestolen uit de kelder. Nu verhuur ik dat appartement dus, en woon ik in Wambeek. Veel rustiger, in het groen, en je moet er niet altijd op je hoede zijn.

Ibrahim (57 jaar, Blyckaertsplein): Ik woon al dertig jaar in Elsene, hier vlakbij! Ik kom met iedereen overeen, met de Portugezen uit de buurt, de Franstalige Brusselaars, de Vlamingen, zelfs met de Fransen! Als ik over enkele jaren met pensioen ben, zou ik wel graag meer tijd doorbrengen in ons huis in Oujda, in Marokko. Maar mijn vrouw blijft liever hier, dicht bij de kinderen en de kleinkinderen. En je weet wie thuis de baas is, nietwaar?

NIEUWS UIT ELSENE EN ETTERBEEK

wing van een industrieel pand tot kunst-ateliers dateert van dit wijkcontract. Het tweede wijkcontract focuste op de omge-ving Blyckaerts-Matonge (2003-2006) en realiseerde onder meer de openstel-ling van het Viaductpark en de heraanleg van het Londenplein. Uit het wijkcontract Malibran (2005-2008) herinneren we ons vooral de bouw van het wijkhuis Malibran en de aanleg van de Gray-Kroontuin die de Kroonlaan verbindt met de negentien meter lager liggende Graystraat. Momen-teel sieren de foto’s van Inside Out XL, een project van het wijkcontract Scepter (2010-2013) de gevels in Elsene.

Voor het nieuwe wijkcontract Maalbeek bevinden we in ons in de ‘diagnosefase’. Er zijn twee studiebureaus aangesteld, en ook de wijkbewoners en -bezoekers kunnen hun stem laten horen tijdens de wijkcommis-sies, wijkwandelingen of ateliers. Weldra ligt er een plan op tafel en vanaf 2014 kun-nen de werken beginnen. Benieuwd naar het programma van het wijkcontract Maal-beek? Neem dan zeker een kijkje op www.elsene.irisnet.be of www.wijken.irisnet.be

Page 4: ZOEM 6 juni-augustus 2013

6 | ZOEM MAGAZINE ELZENHOF & DE MAALbEEk 2013 | #06 ZOEM | 7

Een Elsenaar in Surinametekst & foto’s: brigitte steenwinckels

NIEUWS UIT ELSENE

Deze zomer zijn er terug twee su-perleuke schattentochten in El-sene! Vlieg verstopt een schat in Bibliotheek Sans Souci en één in het Museum van Elsene. Een heuse speurtocht brengt je bij de schat. Heb je de twee schatten in Elsene gevonden? Dan krijg je nog een ex-tra cadeautje.

In Elsene …

In de schatkist vind je dit jaar iets heel bijzonders: de bekende kunstenaar Koen Vanmechelen kruist kippen tot hij een superraskip verkrijgt, die “Cosmopolitan Chicken” heet. In de schatkist zal een ring met een code zitten die naar een bepaald ei verwijst. Slechts uit één ei zal een kui-ken komen. Het kind dat die code heeft, mag zich dan meter of peter van die Cos-mopolitan Chicken noemen! Dwaal samen met Louis de kat door het Parijs van de belle époque tijdens je zoek-tocht door de tentoonstelling van le Chat Noir of nestel je in de bib voor een span-nend boek.

Voor: kinderen van 6 tot 12 jaar, begeleid door een volwasseneWanneer: van 29 juni tot 1 september 2013, tijdens de openingsuren van de bib of het museumWaar: Het Museum van Elsene en Biblio-theek Sans Souci liggen op een boogscheut van elkaar!

Museum van ElseneJean Van Volsemstraat 71  www.museumvanelsene.bedi-zon: 9u30-17u. gesloten op ma en feestdagen.toegangsprijs: gratis voor kinderen; 8 euro voor volwassenen (veel kortin-gen). het spelboekje kost 1 euro.

Bibliotheek Sans Souci Sans Soucistraat 131www.elsene.bibliotheek.betijdens de zomervakantie:di en do: 12u-18u; woe: 14u-20u; zat: 10u-14u. gesloten op feestdagen.

Tot vliegensvlug!

… en Etterbeek

Ook in de bib van Etterbeek kan je deelne-men aan het Cosmopolitan Chicken Project van de kippenkunstenaar. De bib heeft hier-voor een spannende zoektocht op poten gezet. De hele zomervakantie blijven we in de ban van de kippenring met de juiste code voor de Kosmopolitische kip.

Wie weet vind je die code in onze schatkist. Meespelen is sowieso leuk. Kom naar de bib, zoek de schatkist met de ring en ont-dek waarom kippen kunst zijn!

Na het spelen kan je onze verzameling boe-ken bekijken, speciaal uitgezocht rond het thema van dit project. En leen natuurlijk ook een heerlijk vakantieboek voor thuis.

Alle vliegfans en dappere schattenjagers krijgen een cadeautje.

Voor: kinderen van 6 tot 12 jaar, deelnemen is gratisWanneer: van 29 juni tot 1 september 2013, tijdens de openingsuren van de bib. Maandag: 12-16uWoensdag en vrijdag : 13-19uZaterdag : 10-13uOpgelet : de bib is gesloten van 29 juli tot 11 augustus 2013.Waar : Bibliotheek EtterbeekOudergemselaan 1911040 Etterbeekwww.etterbeek.bibliotheek.be

TIPS UIT DE BIBS

De schatten van Vlieg in de zomer!

Wim De Pauw, onze vorige voor-zitter van Elzenhof, vertrok in oktober 2012 naar Suriname. Wim is een specialist van cultuurbe-leid . Hij raakte in 2008 als profes-sor verbonden aan een universitair VLIR-UOS-ontwikkelingsproject in het Zuiden. Samen met zijn collega en bezieler van het project Tom Vanwing bouwde hij een nieuwe masteropleiding in duurzame ont-wikkeling uit aan de universiteit te Paramaribo. Zo geraakte hij door jaarlijkse studiebezoeken in de ban van dat groene land in Zuid-Ameri-ka waar Nederlands de voertaal is. Hij ruilde dit academiejaar zijn baan in als professor Cultuurbeleid én hoofd van de Cultuurdienst van de Vrije Universiteit Brussel om 9.000 km verder (onbezoldigd) naar de essentie van het leven en de heden-daagse kunst te zoeken. Hij kwam niet terecht in de als UNESCO -erf-goed geklasseerde hoofdstad Pa-ramaribo, maar 96 kilometer die-per in het binnenland te Moengo.

Moengo is een voormalig bauxietstadje sinds 1916. Omdat de voorraad uitgeput raakt, is het lokale bedrijf langzamer-hand aan het afbouwen en raakt alles in verval. Bovendien heeft er in de jaren 80 een binnenlandse oorlog plaats gevonden waardoor alles verwoest werd. Ook het geboortedorp van Marcel Pinas, Pelgrim Kondre, werd weggevaagd. Nadien werd er niet meer in de stad en de omgeving geïnvesteerd. Nu poogt Marcel Pinas al enkele jaren om via kunst en cultuur het gebied een nieuwe toekomst te bieden als toekomstig kunstdistrict van Suriname.. Marcel Pinas (1971) begon al op 16-jarige leeftijd tekeningen en aquarellen te ma-ken. In 1997 was Marcel Pinas een lokaal

succesrijk kunstenaar. Zijn tekeningen en aquarellen, vaak met inlandse thema’s, waren populair. Na een omweg via Jamaica en door bepaalde omstandigheden kwam hij terug naar Suriname. Vanaf dat mo-ment realiseerde hij zich dat hij iets moest doen met zijn eigen cultuur. Die dreigde verloren te gaan. Dus moest hij ‘zijn men-sen’ hun culturele trots teruggeven. ‘’De gevoelens van mijn eigen mensen, de Mar-rons, vertolken: daar gaat mijn kunste-naarsschap over “ zegt Marcel Pinas.

Ook Koen Vanmechelen kreeg een uitnodi-ging om naar Suriname te komen. Hij geeft er lezingen en doet aan research over de Surinaamse kip. Hij wil ook samen met de

bezielers van Moengo en met lokale lui zich voorbereiden voor een nieuw kunstproject ter gelegenheid van de Kunstbiënnale die men in Moengo vanaf 2015 wil organiseren. De documentaire filmpjes die hij in zijn presentaties integreert (bijvoorbeeld over de goudwinning en over de Binnen-landse Oorlog) hadden ook in andere lan-den kunnen zijn opgenomen. De vervuiling die westerse oliezoekers in bijvoorbeeld Nigeria aanrichten is vergelijkbaar met de goud-zoek-waanzin in Suriname. Het lot van kinderen is een wereldwijd thema. (Zwarte) culturen die onder druk staan zijn ook terug te vinden op andere eilanden in de Caraïben en in allerlei andere landen in bijvoorbeeld Afrika.

Het hart van ‘Moengo’ wordt gevormd door de Tembe Art Studio. In dit voormalige be-drijfsgebouw van Suralco 6 worden iedere dag tussen 16.00 en 18.00 uur lessen gege-ven in tekenen, schilderen, beeldhouwen, dans, sieraden ontwerpen, muziek etc. aan studenten tussen ongeveer 8 en 18 jaar, af-komstig uit de directe omgeving. Ze worden geworven uit de leerlingen van omliggende scholen. Die werving vindt plaats in nauwe samenwerking met docenten van die scho-len en nadat Marcel Pinas en zijn vaste me-dewerker, de kunstenaar Ken Doorzon, er workshops hebben gegeven. Uitzonderlijke talenten worden begeleid naar vervolgop-leidingen in of buiten Suriname.

De studenten krijgen les van deskundigen uit de directe omgeving, van Ken Doorzon en Marcel Pinas en van gastkunstenaars. Die laatste zijn afkomstig uit een artist in residence programma dat vanuit Nederland, met steun van het Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst, wordt georga-niseerd. Daarvoor komen Nederlandse, Su-rinaamse en internationale kunstenaars in aanmerking. Ze verblijven drie maanden in een guesthouse in Moengo. Ze kunnen in die periode eigen werk maken, maar ze worden vooral ingeschakeld bij het lesgeven aan de studenten van het TAS. Het is de bedoeling dat ze afsluitend samen met hen een buiten sculptuur of installatie maken. Dit kunst-werk gaat daarna een onderdeel vormen van het TAS beeldenpark, dat zich over de groene omgeving gaat uitstrekken.

Door uitwisselingsprogramma’s met ver-gelijkbare projecten elders in de wereld wordt ‘Moengo’ inhoudelijk en creatief gevoed. Ze maken het omvangrijke kunst-werk tot een werk dat nooit af wil zijn en dat permanent wil blijven inspelen op de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden.Hier is wat Wim over dit alles zegt : ‘Eigen-lijk ondersteun ik het project van Marcel op de verschillende domeinen. Zo bijvoor-beeld nam ik het initiatief om kunstenaar Koen Vanmechelen naar hier te halen. Ik ondersteun zowel het schooltje (Tembe Art Studio) waar ik zelf ook kinderen bege-leid. Ik werk mee aan de verdere uitbouw van het internationaal kunstpark (vb. on-dersteuning en opvolging project Koen Vanmechelen). En mijn hoofdtaak bestaat eruit om een grootschalig muziekfestival te organiseren. Hiernaast bouwen we een wekelijks cultuurprogramma uit, bestaan-de uit films en concerten. Ook de opening van de museumwinkel waar lokale mensen crafts kunnen verkopen en de opening van de museumbar staan op ons to do lijstje. ’

Het hele project is meer dan de moei-te waard. Ik (Brigitte, nvdr) ben er zelf langs geweest en voeg ook een paar foto’s toe als bewijs. Ook nog 2 links met meer info over de kunstenaar Mar-cel Pinas en zijn projecten in Moengo. Ook op YouTube kan je enkele interessan-te films hierover terugvinden.

www.marcelpinas.com

www.kibiifoundation.org

Ook dank aan mijn reisgenoten voor hun foto’s.

Page 5: ZOEM 6 juni-augustus 2013

ZOEM | 9

IN ETTERBEEK & ELSENE

8 | ZOEM MAGAZINE ELZENHOF & MAALbEEk 2013 | NR.06

Staycation, oftewel thuis op vakantie

tekst: ciska vandendriessche

Al te veel op reis geweest of net een grote aankoop gedaan en dus geen centen meer voor een ver-wegvakantie? Dan heb je geluk, want het blijkt een trend te zijn: ‘staycation’. Vanaf nu ben je niemand nog uitleg verschul-digd: jij bent bijzonder hip en blijft dus gewoon thuis deze zomer!

Wallpapergewijs geven wij je alvast 24 uur zomerse inspiratie. Wat mag je absoluut niet missen op een zomerdag in Elsene & Etterbeek? Wij gingen je voor op ontdekkingsreis door de eigen gemeente!

9u: ontbijt aan Mérode / Tongerenstraat. We starten de dag aan Mérode. De opties om te ontbijten zijn daar legio, zodat je je ontbijt kan laten afhangen van je ochtend-humeur; en het weer… Er zijn verschil-lende terrasjes aan Mérode zelf, maar je kan ook even de Tongerenstraat inlopen voor een ontbijt bij Le Pain Quotidien. Bij mooi weer kan je ook een ontbijt zelf sa-menstellen bij bijvoorbeeld Exki of Panos, eveneens in de Tongerenstraat en je op een dekentje installeren in het Jubelpark.

10u: Maak zeker een wandeling door het Jubelpark en bezoek de afgietselwerk-plaats van het Jubelparkmuseum. Als de zon er binnen schijnt is het een tot de verbeelding sprekende plek. In de werk-plaats vind je een verzameling van bijna vierduizend gietvormen die volgens oude methoden worden gebruikt. De gietvor-men, soms meer dan honderd jaar oud, zijn gemaakt op authentieke stukken uit de hele wereld. Ze bieden een overzicht van de kunst, van de prehistorie tot de 18de eeuw.

11u: Als je de afgietselwerkplaats uitloopt, steek je de straat over, richting hartje Et-terbeek. Je passeert het Van Meyelplein, sta er even stil, dit plein waar ooit een kerk stond, is het kruispunt tussen Europa en het volksere Etterbeek. Het is een bij-zonder pleintje waar je verschillende we-relden voelt samenkomen en waarvan de klokken getuige zijn.

11u30: naar het Jourdanplein. Stap naar beneden langs de Hoornstraat. Hier vind je op nummer 97 het Gemeenschapscen-

trum De Maalbeek! Kom even dag zeggen. Met zijn zonnige terrasjes is deze buurt de ideale plek om even te pauzeren. Ga even langs bij Au Vatel. Bij deze bakker kan je honing kopen van Nectar & co, zij maken honing van Brusselse bijen! Nog meer shopping? Kuier even door het winkelwan-delstraatje van de Waversesteenweg! Je kan er ook je lunch kopen.

12u30: Een rustig plekje om die heerlijke lunch op te eten is het Felix Happark. Het Felix Happark is een overblijfsel van een privédomein dat vroeger toebehoorde aan een familie van Etterbeekse burge-meesters. Het is een plek waar nostalgie met de paadjes meekronkelt. De schaduw van de grote bomen droom je zeker weg bij je sandwich. In het park is ook de toegang van de Nederlandstalige bibliotheek, in een gebouw dat dezelfde romantiek als het park uitstraalt.

14u: In de namiddag is het tijd voor cultuur. Als je manga fan bent, dan blijf je best nog even in Etterbeek, want in de Keltenlaan opende recent het Manga-café Otaku – 230m2 lees-en videoplezier! Hou je meer van beeldende kunsten dan steken we de grens over om de koelte van een museum of een galerij opzoeken. Kiezen wordt moeilijk: Het Wiertzmuseum (museum ge-wijd aan Antoine Wiertz in hartje Elsene), Box Galerie (fotografie!), La Loge (kunst in een vrijmetselaarsloge) of Maison Par-ticulière (een galerij in een herenhuis in de Kasteleinswijk).

16u: We gaan naar de Matongewijk en zijn nieuwsgierig naar Les Midinettes. Dat is

Tijdens de zomer is ook de tuin van Elzenhof een ideale stopplaats. Je vindt die op de Kroonlaan 12 in Elsene, handig bereikbaar via Flagey of het Jourdanplein. De tuin is open tijdens de openingsuren van Elzenhof. Er worden ook zomerbars georganiseerd op donderdag. Zie onze agenda achteraan en p.14 .

In augustus kan je over de middag lunchen met pianomuziek op het dak van De Maalbeek.

een Café-Couture-Shop. Het is een uniek concept en veel-in-één: een winkel met kledij en accesoires van jonge ontwer-pers, er worden cursussen gegeven, je kan er je reparaties laten uitvoeren en je kan er als je wil ook zelf een machine huren. Bij London Calling op het Londenplein stop-pen we voor een eerste aperitief? Vanuit Matonge maken we ons klaar voor een groene wandeling: langs vijvers van Elsene (neem een art nouveau gids mee!), naar het Ten Boschparkje (Elsens’ goed bewaard groen geheim), naar het Terka-merenbos.

19u: We reserveerden in Chalet Robinson, een restaurant op het eiland in het Ter Ka-merenbos. Het restaurant heeft een klas-sieke, betaalbare, lekkere keuken. Met de overzetboot vaar je naar het groene paradijs. Goed om te weten is dat je er ook bootjes kan huren…ideaal voor instant vakantiegevoel.

22u: We hebben er de hele dag naar uit-gekeken naar dat toppunt van vakantie-gevoel: de tent opslaan op de enige Brus-selse camping! De camping heet Ciel Ou-vert en ligt langs de Waversesteenweg, tussen het Viaductparkje, in de achtertuin van het kerkje! Het is een oase van rust in onze eigen gemeente. Tuur nog even naar de sterren, en wens dat de vakantie nog lang mag duren!

Ten Bosch park

Page 6: ZOEM 6 juni-augustus 2013

10 | ZOEM MAGAZINE ELZENHOF & DE MAALbEEk 2013 | #06 ZOEM | 11

Wij strikten Erica Bal van de Et-terbeekse vereniging het Brussels Brecht-Eisler koor om ons een gewe-ten te zingen:

Het Brussels Brecht-Eisler koor: een klinkende naam!Ja, een hele mond vol. Maar eigenlijk niet zo moeilijk als het wel lijkt: Brecht staat voor Bertolt Brecht, een veelzijdig schrijver die een grote invloed uitoefende op het thea-ter. Heel bekend is zijn Driestuiversopera. En Eisler, dat is Hanns Eisler, een ‘klassieke’ componist die internationaal bekende strijdliederen maakte, zoals het Solidari-teitslied. Wij zingen ook muziek van heden-daagse componisten. Eigenlijk staan Brecht en Eisler vooral voor de manier waarop we al zingend naar buiten komen: onszelf en tege-lijk ook de toehoorders een geweten schop-pen, zoals Louis Paul Boon zei.

Het BBEK (zo luidt de afkorting van onze vereniging) bestaat sinds 1978. Het is een vierstemmig, gemengd koor dat geleid wordt door Lieve Franssen. Momenteel telt het koor zo’n 36 leden en op een door-sneerepetitie zijn gemiddeld 25 zangers aanwezig. Wij financieren onze werking via bijdragen, subsidies en ticketverkoop.

Onze werking is democratisch en de koorle-den hebben medezeggenschap in elke fase van de creatie van een productie. Ik ben bijvoorbeeld lid van de stuurgroep – die we Ploeg noemen – en houd me bezig met het zoeken naar achtergrondinformatie en communicatie. We zijn een nogal interna-tionaal gezelschap, maar onze voertaal is het Nederlands. Het positieve hiervan is dat we anderstalige zangers aantrekken die hun kennis van het Nederlands willen bijschaven. De resultaten zijn verbluffend. Naast het Nederlands zingen we ook in het Frans, het Duits, het Engels, het Italiaans of het Spaans, al eens een stukje in het Rus-sisch of het Arabisch. Dat hoeft niemand af te schrikken: de inhoud en de context van elk lied worden uitgelegd. En de uitspraak wordt aangeleerd aan de hand van opna-mes of door een native speaker binnen het koor.

Al meer dan 10 jaar repeteren we in De Maalbeek elke zondagavond, van 19.45 uur tot 22.30 uur, behalve tijdens de schoolva-kantie.

Jullie doen heel wat producties / projecten en voorstellingen. Hoe ontstaan die? Welke vond je zelf het leukst om te doen? Met producties bedoelen we avondvullen-de programma’s. De laatste jaren hebben we vooral ‘volksopera’s’ gebracht (Mensen-zee, Vergeten Straat naar Louis Paul Boon, Shouting Fence en nu Vive la Sociale!). Bij het creatieproces dat makkelijk twee jaar duurt, zijn behalve de koorleden ook pro-fessionele artiesten betrokken, zoals bij-voorbeeld een regisseur, een componist, muzikanten. We werken ook regelmatig samen met andere koren. In elk van die pro-ducties steekt ieder van ons een stukje van zichzelf. Daarom vind ik het moeilijk om een persoonlijke keuze te maken. Als ik er dan toch twee mag noemen: De Maatregel (een leerstuk van het duo Brecht en Eisler) en Vive la Sociale!

Actueel is jullie productie ‘Vive la Soci-ale’ die al in De Maalbeek stond, en op 1 mei in de Vooruit in Gent speelde. Vertel eens? Vive la Sociale! behoort ook tot het genre van het muziektheater: een vijftigtal zan-

gers, een mini-fanfare en een accordeo-nist beelden een eeuw sociale strijd uit in zang en woord. De setting is die van een arbeidersfeest met spandoeken, drank en versnaperingen die met het publiek wor-den gedeeld. Het licht blijft schijnen tijdens de voorstelling, waardoor het publiek heel present is. De interactie tussen vertolkers een toeschouwers is fantastisch. We von-den het prettig om op te treden in het ver-trouwde kader van De Maalbeek. Maar nu kijken we vooral uit naar 1 mei in de Gentse Vooruit die dit jaar 100 wordt. De Voor-uit was een soort ‘cultuurpaleis’ en grote arbeiderskoren uit binnen- en buitenland hebben er gewerkt. Wij van het BBEK be-schouwen ons een beetje als de opvolgers van die zangkringen.

We hebben ons zo intens verdiept in de ge-schiedenis van het arbeiderslied dat we het resultaat van ons onderzoek in boekvorm uitbrengen. Het boek heet Strijdlawijt. Een eeuw werkmansliederen en verschijnt bij uitgeverij EPO net op tijd voor 1 mei. .

Kan iedereen meedoen? Wat moet ik doen als ik mee wil zingen met het BBEK? De enige voorwaarde om mee te zingen, is dat je graag zingt en je bereid bent je actief in te zetten in het koor. Kom gewoon eens langs tijdens een repetitie en kijk of het BBEK iets voor jou is. Je kan ook eerst een mailtje sturen naar Lieve, onze dirigente ([email protected]).

Wat zijn de toekomstplannen van het BBEK? Denk niet dat we enkel bezig zijn met Vive la Sociale! Al een tijdje staat een nieuw project in de steigers dat Waanvlucht moet heten en dat past in de herdenking van de eerste Wereldoorlog. Het wordt alweer een mu-ziekspektakel met historische liederen en teksten over verzet tegen de oorlog, oor-logsweigering en desertie. Frederic Rzewski schrijft hierop een compositie die door ko-ren uit alle strijdende landen uit 1914-1918 wordt uitgevoerd, van Nieuw-Zeeland over Europa tot Canada. Met alweer een instru-ment dat Brecht en Eisler nog niet kenden: video-streaming over internet.

Spannend, Erica, bedankt!

VERENIGING GEZOEND!

Zingen met een gewetentekst: helena desiron & erica bal

DE POTTENKIJKER

tekst & foto: hanneke vanhellemont

Bij de goedgemutste Lore staat er risotto op het menu. Een gerecht dat altijd erg goed lukt en gesmaakt wordt door gasten. Het lijkt winters, maar kan ook in de zomer klaargemaakt worden, met seizoensge-bonden ingrediënten. Vandaag zijn de groenten afgestemd op de maanden mei en juni: venkel en bospaddenstoelen.

Terwijl ze met een champignonvormig bor-steltje de paddenstoelen proper maakt – wassen mag niet omdat ze te gemakkelijk vocht opnemen – vertelt Lore honderduit over Brussel en waarom ze hier zo graag woont. Na Gent en Mexico City leek het de logische keuze. Oorspronkelijk afkomstig uit West-Vlaanderen, vindt ze de anonimi-teit van de grootstad wel aantrekkelijk in vergelijking met het dorpsleven waar de bakker weet wiens dochter je bent. Wat niet wil zeggen dat er hier geen sociale controle is. Mensen herkennen je. Maar je hebt meer bewegingsvrijheid en kan veel grenzen testen.

Ook van de diversiteit houdt ze. Elke dag kom je wel iets nieuws tegen. Ze houdt van fietsen in de Brussel, met de vele hoogte-verschillen. Wat een pracht om de stad te zien liggen van op de Kunstberg! Verschil-lende talen spreken, daar houdt ze ook van. Dat gebeurt automatisch, gewoon door hier te leven. En van Elsene houdt ze. Het vernieuwde Flageyplein in de zon, de markt op zondag ... Waar ik dan van houd? Van die verrukkelijke risotto die Lore mij voorschotelt!

Elsenaar Lore is communicatieadviseur van Vlaams parlementslid Yamila Idrissi, vrijwilligster bij Dokters van de Wereld en staat op donderdagen achter de bar in Elzenhof.

Elsense risotto à l’été

INGREDIËNTEN

1 grote ajuin200 gr bospaddenstoelen

of oesterzwammen1 venkel

200 gr risottorijst1 blok parmezaanse kaas

1 l groentebouillon100 ml witte wijn

verse platte peterselieoregano en tijm

Risotto met paddenstoelen en venkelSnij ajuin en venkel in blokjes. Stoof ajuin en venkel gaar in wat olijfolie, terwijl je de paddenstoelen in grove stukken snijdt. Zet na een tiental minuten even opzij en laat de paddenstoelen garen. Voeg peper en zout toe en roer regelmatig om. Verhit ondertussen de groentebouillon. Voeg na 5 à 10 minuten ajuin, venkel, rijst, oregano, tijm en peterselie toe, evenals een derde van de bouillon. Blijf stoven en omroeren totdat het vocht is opgenomen. Herhaal tot de bouillon op is en doe hetzelfde met de witte wijn. Voeg op het einde de geraspte parmezaanse kaas toe en laat nog 10 minuten sudderen. Opdienen besprenkeld met parmezaanse kaas, wat verse peterselie en een glaasje witte wijn.

Page 7: ZOEM 6 juni-augustus 2013

ZOEM | 13

STRaaTfESTIvalBOEKENBaZ’aRT

Fête de rue met u! Op dit wijkfeest in de Sans Soucistraat in Elsene slaan de bibliotheek Sans Souci, Elzenhof en de buurtbewoners de handen in elkaar! Met absurd straattheater, 2ehandsboekenmarkt, optredens, animatie en buurtprojecten.

locatie Sans Soucistraat Elseneinfo www.boekenbazart.be

INTERCUlTUREElfESTIval MaTONGE-EUROPa

Ontmoet de buren! Het Festival Matonge-Europa kijkt over het muurtje en speelt met de clichés van het verschil tussen de twee Elsense wijken, Matonge en de Europese wijk. Met openingsparade, artiestenparcours, voetbalmatch… Lees het programma na op p 16.

locatie Verschillende in de wijk Matonge & Europa, Elseneinfo www.festival-matongeurope.be

BalHONGaaRS fOlKBal CaRPaTHIa

Live Hongaarse muziek met dansinitiatie Hongaarse en Roemeense dansen, kinderanimatie en lokale lekkernijen en drank.

tickets €10locatie De Maalbeekinfo www.carpathia.be

 

MUSEUMTOK TOC KNOCK: DOMO DE HISTORIO EUROPa EN EKZIlO

Thomas Bellinck (KVS) streek voor het locatiefestival Tok Toc Knock neer in een leegstaand internaat in de Europa-wijk. Hij creëerde er een museum over de geschiedenis van Europa, dat nog blijft te bezichtigen tot en met 14 juni.

locatie Kloktorenstraat 22, EtterbeekInfo De Maalbeek 02 648 20 30

Za 0

1.06

- Vr 1

4.06

| 17

-21u

(Za

- Zo

10 -2

1u)

Za 0

1.06

| 14u

-21u

Za 0

1.06

| 19u

Wo

05.0

6 –

Zo 0

9.06

11 jUlIvlaaMS fEEST GEMEENTE ElSENE

Een literair en muzikaal feest waarop elke Elsenaar van harte welkom is!19u: performance van een Warrior Poet, jong verbaal en creatief geweld dat poëzie terugbrengt tot de essentie19u30: lezing van schijfster/reporter/columniste Brigitte Raskin over haar laatste boek “De taalgrens” (of wat de Belgen zowel verbindt als verdeelt)20u15: receptie met muzikale opluisteringlocatie: Raadzaal van het Gemeentehuis van Elsene, Elsensesteenweg 168 info [email protected] 02 648 20 30

RElaXZOMERBaR IN ElZENHOf

De bar en tuin van Elzenhof krijgt een zomers kleedje in augustus en is extra lang open. Je kan er genieten van een rustig moment, de zon, een drankje en muziek, soms zelfs in een speciale live editie!

locatie Elzenhofinfo [email protected] 02 648 20 30

Do 0

8.08

, 15.

08,

22.0

8,29

.08

| 15u

- 22

uVr

05.

07 | 1

9u

BUURTfEESTElSENE GEKlEURD / IXEllES EN COUlEURS

Concerten, kinderanimatie, standjes van de verenigingen…. Het Blyckaertsplein en de Malibranstraat kleuren als nooit tevoren!

locatie Blyckaertsplein en Malibranstraat, Elseneinfo Ana Molina 02 535 93 81

Za 15

.06

| 14u

- 18

u

SEIZOENSafSlUITERTUINfEEST IN ElZENHOf

Kom samen met ons en de Elsense verenigingen het seizoen afsluiten! Met een lekkere BBQ (vlees en vegetarisch), toonmomenten van de ateliers van het afgelopen seizoen en een Bluegrass-bandje.

locatie Elzenhof info [email protected] 02 648 20 30

Do 2

7.06

| 18u

- 24

u

>> Kijk ook in onze volledige agenda p23-24!

Elisabethparkkoekelberg

woensdagmercredi

� ds Filmdonderdag

jeudi

Musicvrijdagvendredi

Familyzondagdimanche

met de steun van

V.U. Martien Loos, Pantheonlaan 14, 1081 Koekelberg • Ontwerp PJOTR www.pjotr.be

Met steun van het Brussels Hoofdstedelijk

Gewest

Met steun van de Vlaamse minister

bevoegd voor Brussel

plazey affiche 2013.indd 1 16/05/13 13:50ACTIVITEITENKALENDER

Page 8: ZOEM 6 juni-augustus 2013

ZOEM | 15

Wil je even relaxen in een kleine groene oase in Elsene? Anderen ontmoeten in een gezellige omge-ving? Picknicken en je kinderen laten spelen? Kom dan naar de tuin van Elzenhof! Op donderdagen kan je ook deelnemen aan crea-ateliers of genieten van een concertje in de bar.

OPENINGSUREN: De tuin van Elzenhof is open elke werkdag van 9 tot 20u. Elke donderdagavond is de bar open tot 22u en is de tuin ook toegankelijk tot 22u. Op-gelet! Elzenhof is gesloten van 11 juli t.e.m. 4 augustus. In deze periode is de tuin ook niet toegankelijk.

Zomerbar & tuin elzenhof : meet, play & relax

OM NAAR UIT TE KIJKEN IN BEWEGING

tekst & foto: myriam saenen

Zie ze doen! Kids in beweging in Elzenhof & De Maalbeektekst: helena desiron foto's: godfried verschaffel & koen baele

14 | ZOEM MAGAZINE ELZENHOF & DE MAALbEEk 2013 | #06

CONFITUUR MAKEN MET SEIZOENSFRUIT! Do 6.06.2013 | 19-22uNa de succesvolle workshop citroencon-fituur maken doen we het opnieuw maar met seizoensfruit ! Breng zelf een bokaal-tje mee, leer gezellig in groep confituur maken en neem een vers potje mee naar huis! Prijs: 3 € (inschrijven via [email protected] of 02 648 20 30)

MUSIC-O-BAR : CONCERT LOUMèN (FULL BAND) (JAZZ/SOUL)Do 13.06.2013 | 20-22uLoumèn is een jonge Brusselse zangeres met een warme jazzy stem, die zeer veel sensualiteit uitstraalt. Ze neemt je mee doorheen haar muzikale wereld : van jazz, pop, soul, tot funk en zelfs electro. Miss Loumèn, samen met haar kwartet, nodigt u uit om haar project “MISFIT” te ontdek-ken! Gratis toegang.

bar – picknick – loungezetels – serre – speeltuin – animatie – muziek

DIY-ATELIER : MAAK ZELF JE TUINMEUBILAIR MET PALETTENHOUT ! Do 20.06.2013 | 19-21u Geen geld of zin om nieuw tuinmeubilair te kopen? Zin in iets originelers? Kom zelf je tuinmeubilair maken bij Elzenhof! Met palettenhout, wat nagels en vijzen timmer je in no time een fantastische tuinbank of-tafel in elkaar! Paletten en werkmateriaal worden voorzien. Prijs: 3 € (inschrijven via [email protected] of 02648 20 30)

Tuinfeest Elzenhof (Blue Grass) Do 27.06.2013 | 18-24u Kom samen met ons en de Elsense verenigingen het seizoen afsluiten! Met een lekkere BBQ (vlees en vegetarisch), toonmomenten van de ateliers van het afgelopen seizoen en een Bluegrass-bandje! Info & inschrijvingen: [email protected] – 02 648 20 30Do 04.07.2013: bar & tuin open tot 22u (org. Elzenhof i.s.m. de Elsense verenigingen & vrijwilligers Elzenhof)

Augustus Summer Special Do 8 – 15 – 22 – 29.08.2013 | 15u – 22u Op deze 4 donderdagen zal het echt zomer zijn in de Elzenhof-tuin ! Wij hebben voor u in aanbieding:

•Summerdrinks•Spelen & waterfun voor kinderen •Petanque & schaakspel•Muziek in de tuin : met DJ’s Radio Panik & FM Brussel,DJ Blackmoney,…•Boksinitiatie: Zin om te leren boksen? Mohammed Idrissi is een ervaren boksleraar en hij zet je graag op weg! Deelname is gratis. Bij mooi weer kan er in de tuin gebokst worden. Van 18 tot 19u: initiatie voor 12-15 jaar, van 19u30 tot 21u: initiatie + 15 jaar.

Beweging, dans en sport is een ide-ale uitlaatklep, en dat geldt zeker voor de jongsten onder ons. Ook bij Elzenhof & De Maalbeek leeft de jeugd zich regelmatig uit. Ontspan-nend, grappig, leuk en gezond!

Geniet hier van foto’s van twee recente leuke bewegingsactiviteiten voor kids:

•Op woensdag 27 maart (Etterbeek-dag) gingen de kids van KA Etterbeek helemaal los in De Maalbeek tijdens de workshop ‘Planking’ (bewegings-vorm waarbij je in allerlei variaties en combinaties stil als een plank ligt, recente internetrage).

•Op zaterdag 27 april kon je in Elzen-hof genieten van de tweede gezellige gezinsontmoeting Café-O-Lait. Kleu-ters (en hun ouders) ontdekten er de mogelijkheden van het ‘dansend teke-nen’ op muziek tijdens de workshop ‘Kriskraskronkel’.

Ook de (speel-)tuin van Elzenhof en de sporthal van De Maalbeek (omnisport-week voor kids) lenen zich uitstekend om de beentjes los te gooien…

Veel ravotplezier in de vakantie!

ENGLISH

ELZENHOF'S SUMMER BAR & GARDEN

During summer, you can enjoy full use of the Elzenhof's garden and bar! We organize great activities such as making your own jam (6.6) and gar-den furniture (20.6). To top it off, there is a garden party on 27.6 and the August Summer Special (8-15-22-29.8). Come and have a blast!

Page 9: ZOEM 6 juni-augustus 2013

16 | ZOEM MAGAZINE ELZENHOF & DE MAALbEEk 2013 | #06 ZOEM | 17

OM NAAR UIT TE KIJKEN

Festival Matongé-Europatekst: anabel craps & caroline vos foto: thy truong

In de vorige ZOEM stond het al: El-zenhof organiseert mee een spik-splinternieuw artistiek festival: Fes-tival Matongé-Europa. Het thema? ‘De clichés van het verschil’ of: hoe ervaren kunstenaars, buurtbewo-ners, buitenstaanders deze wijken en hoe gaan ze ermee om. Onder-tussen hebben we niet stil gezeten en is er, in samenwerking met een hele bende geïnteresseerden, vorm gegeven aan de verschillende eve-nementen. Niet zonder enige trots presenteren we in deze ZOEM het enige echte programma van het festival.

DOORLOPEND VAN 5 TOT 9 JUNIHet ParcoursVier dagen lang kunnen bezoekers een parcours volgen door Matongé en de Euro-pese wijk. Op verschillende punten zullen kunstwerken te bezichtigen zijn: beeldende kunst, foto’s, muurschilderingen.

ExpoOp verschillende locaties (Kuumba en het oude Leopoldsstation) zullen tentoonstel-lingen plaatsvinden van plaatselijke kun-stenaars die bezig zijn rond het thema van het festival: clichés van het verschil.

‘Where is Matonge-Europe?’De Britse kunstenares Rebecca Shelley plaats mobiele kaarten in de twee wijken waar bezoekers op woensdag en donder-dag hun eigen geleefde anekdotes kunnen verbinden met concrete plaatsen. Op die manier krijgt het parcours een persoonlijke kijk die wordt vorm gegeven door wie daar zelf zin in heeft. Zaterdag en zondag wor-den deze anekdotes verwerkt in fictieve en humoristische rondleidingen die in drie talen kunnen gevolgd worden.

WOENSDAG 5 JUNIParade ‘Frites Sauce Manioc’Als opening van het festival trekt een kleur-rijke, bruisende stoet door de Matongéwijk en door de Europese wijk.  

praktisch: de parade zal vertrekken op sint-bonifaasplein (matongé) om 17.30u en duurt tot 18.30u

DONDERDAG 6 JUNIConcertOp donderdagavond wordt een concert ge-organiseerd. Afrikaanse ritmes vermengd met westerse beats zullen de Europese wijk doen opschudden. Van rock tot Afro-folk: op het programma staan 5 verschillende band-jes die samen een revolutionair huwelijk brengen tussen verschillende genres.

praktisch: het concert zal plaatsvin-den op de point sud, europese wijk tus-sen 19.30u en 23.00u

MEER INFO?

bezoek onze website http://www.festival-matongeurope.be/#nederlands of like ons op facebook : festival matonge-europa

VRIJDAG 7 JUNIArtistiek minivoetbaltornooi en culinaire uitwisselingOp de Esplanade van het Europees Par-lement nemen verschillende ploegen het tegen elkaar op in een tornooi. Niet enkel het sportieve aspect komt aan bod: de matchen worden artistiek omkaderd en ademen kunst uit.Aan de zijlijn kunnen de toeschouwers ge-nieten van wereldhapjes en drankjes.

praktisch: de matchen zullen gespeeld worden op de esplanade van het euro-pees parlement. de eerste match start om 17.00u en het toernooi zal doorgaan tot 22.00u

ZATERDAG 8 JUNIBal ModerneEen interactief dansevenement. Afrikaanse dansritmes worden aangeleerd door cho-reograaf Bawayi, afgewisseld en gecom-bineerd met hedendaagse dans dat wordt gegeven door Anna en Emma.

praktisch: de bal moderne gaat van start om 15.00u op het londenplein, matongé.

ZONDAG 9 JUNIBrunch DebatDe bedoeling is om politieke actoren, we-tenschappers en buurtbewoners aan het woord te laten over hun kijk op de twee wijken. Een panel van buurtbewoners kan politici bevragen of omgekeerd. Of waar-om geen ontmoeting met wetenschappers over de ‘clichés’?

praktisch: het debat zal doorgaan in café horloge du sud (troonstraat 141) vanaf 11.00u

VRIJWILLIGERS GEZOCHT!We hebben veel helpende handen nodig. Heb je zin om promotie te maken, evenementen op te zetten, te koken op de culinaire uitwisse-ling… Wij hebben jou nodig! Stuur een mailtje naar [email protected]

ENGLISH

FESTIVAL MATONGé-EUROPA

With the Matongé- Europa project we want to find out different things: What are the exchanges that already take place between those two neigh-bourhoods? What do people from both neighbourhoods know about eachother, what are the stereo-types? How can we exchange in a bet-ter way and how can we built bridges between the people of the Matongé and the Europe-neighbourhood? Want to know more about the pro-gramme, check our site www.festi-val-matongeurope.be/#english.

FRANçAIS

FESTIVAL MATONGé-EUROPA

Le Festival Matongé-Europe veut décrypter la réalité et favoriser les échanges qui prennent place entre ces deux quartiers, dévoiler les connaissances des résidents et uti-lisateurs sur le territoire voisin, mettre à nu les clichés existant et surtout : échanger des informations et encourager à la rencontre entre les utilisateurs et résidents. Pour trouver le programme du festival en Français, visitez notre site http://w w w. fe s t i va l - m a t o n g e u r o p e .be/#francais!

Page 10: ZOEM 6 juni-augustus 2013

18 | ZOEM MAGAZINE ELZENHOF & DE MAALbEEk 2013 | #06 ZOEM | 19

Het leven zoals het is... in Elzenhof en De Maalbeek

FOTOREPORTAGE

Schoolfeestentijd!

In mei en juni houden de Elsense en Etterbeekse scholen hun deuren wijd open voor de schoolfeesten. Ze organi-seren vaak een speciale editie met ‘toonmomenten’ van projecten waar ze het hele jaar mee bezig zijn.

tekst: ann roets, eva eneman en helena desironfoto: vanessa bottu

Buitenspeeldag 27.03.13

Café-o-lait 30.03, 27.04 & 04.05.13

DE BOEKENTAS

Het schoolfeest van de Lutgardisschool in Elsene vond plaats op zaterdag 4 mei, en week af van haar traditionele vorm door let-terlijk uit de schoolmuren te breken. Deze dag was een wandeling doorheen Elsene met 5 verschillende stopplaatsen: de school zelf, wijkhuis Malibran, het Jadot park, bibliotheek Sans Souci en Elzen-hof. Op elke plaats werden de kinderen en ouders verrast met een voorstelling, tentoonstelling en talrijke andere activiteiten.

De scholen van Brede School Domino Etterbeek maken zich op voor het jaarlijkse schoolfeest of open dag. De KAE campus beet de spits af op 4 mei met hun Open Dag met concerten en toonmo-menten van het ‘zwerfgoed’ project, de muzische week en rondlei-dingen in de nieuwe kleuterschool. De vrije workshops tonen heel goed welk pedagogisch project het KAE uitbouwt. Proeven van de sfeer en praten met leerlingen, ouders en leraren en als hoogtepunt van de dag was er het leerlingenfestival.

Op zaterdag 25 mei was het schoolfeest op de Lutgardisschool van Etterbeek. Met creatieve workshops, een fietsparcours en veel andere activiteiten bezorgden ze ouders en kinderen een onverge-telijke dag! Dit schooljaar organiseert men het feest in het kader van project Beterbeek in samenwerking met de brede scholen ‘site Lutgardis’ en ‘Domino’. Kinderen denken via dit project in de vorm van creatieve activiteiten na over wat beter kan in hun buurt. In de eerste kleuterklas werkten de kinderen rond plantjes en groei. Kin-deren konden in een andere klas samen met hun ouders foto’s van

de buurt hertekenen en de buurt dus ‘beter maken’. Verder kon je er ook gedichten maken, je stem laten horen (Wat zou je doen wanneer je voor één dag burgemeester was?), proeven van een wereldkeu-ken en nog veel meer!

Op zondag 2 juni is het feest in de Generaal Capiaumontstraat bij ’t Regenboogje in Etterbeek. Opnieuw wordt het podium buitenge-plaatst in de straat en zet de school de deuren open voor de kinde-ren, de ouders en de buurtbewoners. Niet in het minst is iedereen benieuwd naar het heel mooie kleuterpaviljoen dat een volledige passiefconstructie is en waar iedereen zijn plaatsje heeft gevonden.

Op zondag 23 juni zet De Wimpel in Elsene alle zeilen bij voor haar schoolfeest met een groot eindmoment voor het jaarproject ‘Elfen-theater’ in samenwerking met vzw Sterrencirkels. De vier wijkaf-delingen van de school met alle leerlingen, van peuter, kleuter tot bijna-puber, werkten er aan mee.

Last but not least houdt ook het RHoK, de academie voor Beeldende Kunsten Etterbeek, een slotexpo van 22 tot 23 juni. Alle werken van het afgelopen jaar worden tentoongesteld en er kan ook ingeschre-ven worden voor het volgende schooljaar.

En na dit alles volgt een welverdiende en hopelijk ook heel zonnige grote vakantie, geniet er van!

Page 11: ZOEM 6 juni-augustus 2013

20 | ZOEM MAGAZINE ELZENHOF & DE MAALbEEk 2013 | #06 ZOEM | 21

Zij leren Nederlands!

FIJNE MENS(EN) OVER DE VLOER

tekst & foto: hans smet

In Elzenhof volgen heel wat mensen dagelijks Nederlandse les. Tijd om even een kijkje te nemen in de Alerte klassen van het CVO, één van de ei-gentijdse leertrajecten Nederlands voor anderstaligen. Daar werken ze de ene week in de klas in groep en de volgende week thuis op een leerplat-form. We ontmoeten vier cursisten die ons enthousiast vertellen waarom zij voor deze formule gekozen hebben.

Marie studeert in eerste instantie Ne-derlands voor het werk, maar ze beleeft er ook veel plezier aan! Ze volgt al tien jaar taalcursussen en is erg verrast door Alerte. Hoewel ze vooraf twijfelde of ze voldoende discipline had om zelfstandig te werken, valt de les haar minder zwaar. Ze moet maar om de twee weken naar de klas te komen. Gecombineerd leren past helemaal bij haar levensstijl: ze vindt de lessen heel aangenaam en dynamisch, en daarom helemaal niet vermoeiend.

Franck is afkomstig uit Bailleul in Frankrijk maar heeft Vlaamse roots en wou daarom, nu hij de grens overgestoken is, ook de

taal leren. Echt louter uit interesse, want op het werk spreekt hij Engels. Eén keer per week naar de les moeten komen vond hij te veel, daarom koos hij voor Alerte. Hij voelt zich thuis op de webstek en vindt de hele opzet vooral heel haalbaar.

De moeder van Anne-Sophie komt uit Sint-Niklaas maar zelf werd ze opgevoed in het Duits en het Frans. Ze woont ondertussen samen met een Nederlander en vond het hoog tijd om haar (uitstekende) Neder-lands verder bij te schaven. Ze leert graag zelfstandig en houdt van flexibele metho-

des waarbij je individueel kan werken en zelf je tempo bepalen. Ze apprecieert de schrijfopdrachten op het leerplatform die ook voor haar werk nuttig zijn en de per-soonlijke feedback van haar lerares.

Loudit studeert Nederlands om haar buren in Overijse te begrijpen. Ze sluit een stu-diecarrière van vijf jaar af met Alerte. De actuele thema’s op het leerplatform boeien haar, en ze houdt van studeren op internet, dat vermindert voor haar de werkdruk. Maar ze wil ook graag praten, en daarom is de combinatie met lesmomenten voor haar uiterst belangrijk.

MEER INFO?

misschien is alerte ook iets voor jou? in het nederlands of in een andere taal? je kan alvast een kijkje nemen op www.cvo-bec.be.of kom eens langs in het elzenhof!

COLUMN

Ouderdom

CARTOON

Toen ik onlangs naar de bibliotheek ging om boeken terug te brengen, merkte ik dat het gesloten was. Logisch, het was een don-derdag. Ik besloot om even in het park te blijven om mijn ontevredenheid over mijn eigen vergetelheid te kalmeren. Een oude vrouw en haar zoon (een zeer volwassen man) waren ook in het park. Ze vroegen me om een foto van hen te nemen, en gaven mij hun fototoestel. Twee keer probeerde ik een foto te nemen, maar het toestel werkte niet mee. De batterijen waren leeg.‘Het spijt mij, maar het rode lichtje van de batterij staat aan.’ Ik gaf het fototoestel terug, en de lieve oude vrouw, wiens haren wit als sneeuw waren, nam mijn hand vast en zei: ‘Het is niet erg. Ben jij ook naar hier gekomen om wat frisse lucht te happen?’

Ik lachte, ‘Ik kwam mijn boeken terugbren-gen maar de bibliotheek is gesloten.’Zij: ‘Het is heel koud hè?’Tegelijkertijd zei de zoon: ‘Ik heb mijn moe-der naar buiten gebracht zodat ze een beetje lucht krijgt. Binnen in haar apparte-ment verveelt ze zich.’Ik: ‘Dat is heel goed. Hier is een mooi park.’ De moeder: ‘Zei je dat er hier een biblio-theek is?’ Ik: ‘Jawel.’ Zij: ‘Bent u Belg?’ Ik: ‘Jawel.’ En meteen daarna: ‘Afkomstig uit Iran.’ Ze haalde haar schouders op en zei: ‘Wat maakt het uit, nu ben je hier.’ Ik lachte en zei ja. Zij: ‘Mijn geheugen werkt niet meer zo goed, ik vergeet alles.’

Haar zoon: ‘Als ik op mijn werk ben, is zij al-leen. Wanneer ik terugkeer, probeer ik zo veel mogelijk tijd met haar door te brengen’. Ik: ‘Dat is heel goed.’ Zij: ‘Ik ben moe, en het is koud. Ik ben blij dat ik jou hier heb gezien.’

Ik heb haar omhelsd en afscheid genomen. Bij mezelf vroeg ik me af of ik ook ooit 85 jaar oud zal worden. Met de gedachte dat de tijd zo snel langsgaat heb ik mijn stappen ver-sneld om er minder van te verliezen. Zolang er klaprozen zijn, moet er geleefd worden.

Heb jij ook een verhaal die je graag zou willen vertellen? Stuur mij een mailtje op op [email protected]

farideh ghalandari

POËZIE

Elzenhof Elegante serre in achtertuin Loslippige lui lopen in en uit Zorgeloos en positief want Elzenhof heeft een Vlaams Huis Nooit geziene zege van creativiteit Hoe je met gebundelde krachten Oogst en oogt naar multicultureel in  Fantasievolle krasse ideeën à la Elzenhof 

Uit dichtbundel Brussel brult ... van Marianne G. Missenden (schuilnaam)

FRANçAIS

ILS APPRENNENT LE NEERLANDAIS!

A Elzenhof, tout un tas de gens suivent des cours de Néerlandais via le programme Alert-E du CVO. Ce système permet de travailler une semaine sur deux en classe et l’autre semaine chez soi via une plateforme d’apprentissage en ligne. Plus d’in-fos sur www.cvo-bec.be.

Page 12: ZOEM 6 juni-augustus 2013

22 | ZOEM MAGAZINE ELZENHOF & DE MAALbEEk 2013 | #06

JUNISTER OP DE WERKVLOER

tekst: helena desiron foto: godfried verschaffel

Vijf minuten voor aanvang van het interview zit één van onze nieuwste medewerkers al klaar met een glas water, een pen en papier. Deze klus-jesman weet van aanpakken!

Dag Ismail! Stel je even voor?Ik ben Ismail Bouh Robleh, ik ben 39 jaar en Ethiopiër, en woon in België sinds sep-tember 2000. Ik ben getrouwd en heb vier kinderen (twee jongens en twee meisjes, tussen 3 en 9 jaar).

Ik woon in Brussel, in Sint-Jans-Molenbeek. Ik woon daar graag. Het is een winkelbuurt, een levendige wijk.

Ik ben geboren in Ethiopië maar ik heb er niet lang gewoond. Toen ik vijf jaar was, ben ik verhuisd naar Djibouti. Ik heb nog fa-milie in Djibouti en in Ethiopië. Mijn moeder

woont in de winter in Djibouti en in de zo-mer (drie maanden) in Ethiopië, omdat de zomer in Djibouti veel te heet is. Ik bel haar tweemaal per maand en we zien elkaar ook via de webcam.

Welke talen spreek je allemaal?Ik spreek Somalisch, dat is mijn moeder-taal. Het wordt gesproken in Oost-Ethiopië (en Djibouti). Somalisch heeft het Latijnse schrift. In Ethiopië worden veel talen ge-sproken. Daarnaast spreek ik ook Arabisch, Frans en Nederlands.

Waar heb je zo goed Nederlands geleerd?Ik heb in Mechelen gewoond, en daar heb ik Nederlands geleerd aan het Centrum voor Volwassenenonderwijs. Later volgde ik ook nog een opleiding bij de VDAB voor technieker / magazijnier.

Waar heb je zoal gewerkt? Bij de firma Cegelec werkte ik als magazij-nier. Ik was er verantwoordelijk voor de vei-ligheidskleding (bril, schoenen, overalls..). Daarna in Leuven-Wilsele als verhuizer.Ik deed dat graag. Ik heb anderhalf à twee jaar met interimcontracten gewerkt. Mijn collega’s met vast contract zijn hun job ook verloren door herstructeringen…. Later werkte ik ook als postbode in Laken, en in het postsorteercentrum Brussel X. Daarna ben ik begonnen in de VGC. Eerst werkte ik in de gemeenschapscentra De Linde in Haren, Everna in Evere, en De Markten in Brussel als klusjesman. Sinds 15 januari 2013 werk ik als voltijds klusjesman voor GC De Maalbeek.

Wat vind je het leukst aan je werk in De Maalbeek?In De Maalbeek doe ik het liefst de herstel-lingen van materiaal, onderhoud…. Ik heb ook al twee keer een fijne voorstelling mee-gemaakt voor kinderen. Misschien neem ik zelf mijn kinderen eens mee!

Wat zou je eventueel willen veranderd zien voor De Maalbeek? Ik zou een oplossing voorzien om de ‘ver-gaderplaats’ in de bovenzaal afgesloten te maken. Met een open trap en veel passage zitten we nu haast meer in een doorgang. Er is teveel passage en lawaai om goed te kun-nen vergaderen.

Goede ideetjes, Ismail, dankjewel!

Ismail: meertalige handyman

Za 01.06 | 14u-21u | verschillende locatieswww.elsene.bibliotheek.be

BOEKENBAZ’ART, WIJKFEEST SANS SOUCI ELSENE feest

Za 01.06 | 19u-02u | De Maalbeekwww.carpathia.be

HONGAARS FOLKBAL CARpATHIA bal

Za 01.06 | 10-16u | vertrekplaats De Marktenwww.demarkten.be 02 512 34 25

STEMMEN UIT BABEL: DE IRIS EN DE HALVE MAAN FIETSTOER wandeling

Za 01.06 – Vr 14.06 | za-zo 10 – 21u, woe-vr 17-21u | Kloktorenstraat 22, Etterbeek (vlakbij De Maalbeek) | www.kvs.be

TOC TOK KNOCK: DOMO DE EUROpA HISTORIO EN EKZILO museum

Zo 02.06 | 14-18u | ElzenhofREpAIR CAFÉ BRUSSELS crea / recup

Wo 05.06 – Zo 09.06 | verschillende locatieswww.festival-matongeurope.be

FESTIVAL MATONGE-EUROpA: ARTISTIEK pARCOURS EN ExpO expo

Wo 05.06 | 17u30-18u30 | Sint-Bonifaasplein, ElseneFESTIVAL MATONGE-EUROpA: OpENINGSpARADE FRITES SAUCE MANIOC parade

Do 06.06 | 19u30 – 20u30 | Point Sud Esplanade, Europees ParlementFESTIVAL MATONGE-EUROpA: CONCERT concert

Do 06.06 | 13u30 | vertrek lokettenzaal Montgomery02 735 76 97

FEMMA ETTERBEEK Op WANDEL: NEDER-OVER-HEEMBEEK uitstap

Do 06.06 | 19u – 21u | ElzenhofCONFITUUR MAKEN MET SEIZOENSFRUIT diy

Do 06.06 | 19-22u | Elzenhof YARN BOMBING: STADSBREIEN crea

Vr 07.06 | 17u-22u | Esplanade, Europees ParlementFESTIVAL MATONGE-EUROpA: ARTISTIEK MINIVOETBAL-TOERNOOI MET CULINAIRE UITWISSELING festival

Vr 07.06 | 16u-20u | [email protected]

CAFÉ-TRICOT DU VENDREDI: KLASSIEK HAKEN & BREIEN VOOR IEDEREEN crea

Vr 07.06 | 19u | De MuntBEZOEK ‘COSI FAN TUTTE’ (MOZART), WILLEMSFONDS (enkel indien al gereserveerd) uitstap

Za 08.06 | 15u | Londenplein, ElseneFESTIVAL MATONGE-EUROpA: BAL MODERNE bal

Za 08.06 | 11-12u | Bibliotheek Sans Soucistraat, Elsenewww.elsene.bibliotheek.be

VOORLEESUURTJE 4-8 JARIGEN: WIE KENT HET BESTE MOpJE? gezin

Zo 09.06 | 11u | Café Horloge du Sud, ElseneFESTIVAL MATONGE-EUROpA: BRUNCH-DEBAT brunch

Wo 12.06 > Zo 07.07 | verschillende uren | Elisabethpark, KoekelbergpLAZEY FESTIVAL: CONCERTEN, FILM, STADSTUIN, KINDERANIMATIE… festival

Do 13.06 | 20u | ElzenhofJAZZ-ZANGERES LOUMèN MET BAND concert

Do 13.06 | 19-22u | ElzenhofYARN BOMBING: STADSBREIEN crea

Vr 14.06 | 20u | De Maalbeekwww.unicef.be of Facebook Expats for Unicef

A GATSBY pARTY FOR UNICEF benefiet

Vr 14.06 | 9u15 | vertrek loketten Centraal stationDavidsfonds Elsene-Etterbeek, [email protected]

GEGIDST BEZOEK AAN LIER uitstap

Vr 14.06 | 16u-20u | [email protected]

CAFÉ-TRICOT DU VENDREDI: KLASSIEK HAKEN & BREIEN VOOR IEDEREEN crea

Za 15.06 | 14u-18u | Blyckaertsplein en MalibranstraatELSENE GEKLEURD: CONCERT MET KINDERANIMATIE EN STANDJES wijkfeest

Do 20.06 | 19u30 | ElzenhofMAAK JE EIGEN TUINMEUBILAIR MET pALLETTENHOUT crea / recup

Vr 21.06 | uren & locatie nog niet gekend | www.lpboonkring.be LOUIS pAUL BOONKRING: OpEN REFLECTIEDAGEN debat

Za 22.06 | 11-12u | Bibliotheek Sans Soucistraat, Elsenewww.elsene.bibliotheek.be

VOORLEESUURTJE 4-8 JARIGEN: MIJN DROOMVAKANTIE gezin

Ma 24.06 | 14u-18u | De Maalbeek02 733 06 63

VLAAMSE SENIORENCLUB: KOFFIETAFEL MET GEBAK ontmoeting

Wo 26.06 | 15u-19u | De Maalbeek02 733 59 65

MUZIEKACADEMIE ETTERBEEK pROCLAMATIE feest

Do 27.06 | 18u – 24u | ElzenhofTUINFEEST MET BBQ, TOONMOMENTEN EN CONCERTslotfeest

Do 27.06 | 19-22u | Elzenhof YARN BOMBING: STADSBREIEN crea

Vr 28.06 | 16u-20u | [email protected]

CAFÉ-TRICOT DU VENDREDI: KLASSIEK HAKEN & BREIEN VOOR IEDEREEN crea

Za 29.06 > Zo 01.09 | tijdens openingsuren | Bibliotheek Elsene en Museum van Elsene

DE SCHATTEN VAN VLIEG! IN ELSENE: SpEURTOCHT gezin

Za 29.06 / 19u / GC WaBo www.lpboonkring.be

BBQ LOUIS pAUL BOONKRING & VERMEYLENKRING ontmoeting

Zo 30.06 | 13u -17u | Museum van Elsene, Van Volsemstraat 71www.museumvanelsene.be 02 515 64 21 22

DE GROTE TERUGKEER VAN LE CHAT NOIR: FEESTNAMIDDAG gezin

Page 13: ZOEM 6 juni-augustus 2013

JULI AUGUSTUS

SEPTEMBER

belgië – belgiquep.b.

brussel x | 1/17031

p 2a 8660afgiftekantoor brussel x

3-maandelijks

<<< Juni op p. 23

Ma 01.07 – vr 05.07 | 09u30-16u (opvang 8u30-17u) | ElzenhofSpEELWEKEN: IN HET GROEN! (1E KLEUTERKL.), RUpS TOT VLINDER (2E-3E KLEUTERKL.), FIETSWEEK (4E-6E LJ.) gezin

Ma 01.07 – vr 05.07 | 09u30-16u (opvang 8u30-17u) | De MaalbeekSpEELWEEK: TOVERKUREN (1E-3E LJ.) gezin

Di 02.07 - Woe 03.07 | 09u30-16u30 | Museum Elsene, Van Volsemstraat 71www.museumvanelsene.be 02 515 64 21 22

ZOMERVAKANTIESTAGE LE CHAT NOIR VOOR KINDEREN 6-12 J gezin

Do 04.07 | 18u–21u | ElzenhofBAR OpEN bar

Do 04.07 | 19-22u| Elzenhof YARN BOMBING: STADSBREIEN crea

Vr 05.07 | 19u | Gemeentehuis ElseneVLAAMS FEEST VOOR 11 JULI-VIERING MET MUZIEK feest

Vr 05.07 | 16u-20u | [email protected]

CAFÉ-TRICOT DU VENDREDI: KLASSIEK HAKEN & BREIEN VOOR IEDEREEN crea

Zo 07.07 | 14-18u | ElzenhofREpAIR CAFÉ BRUSSELS recup/ crea

voor meer updates? Kijk op onze websites en facebook voor updates

over het nieuwe seizoen!

Zo 04.08 14-18u | ElzenhofREpAIR CAFÉ BRUSSELS recup/ crea

Do 08.08 15u-22u | ElzenhofZOMERBAR & TUIN MET MUZIEK bar

Do 08.08 | 19-22u | Elzenhof YARN BOMBING: STADSBREIEN crea

Vr 09.08 | 16u-20u | [email protected]

CAFÉ-TRICOT DU VENDREDI: KLASSIEK HAKEN & BREIEN VOOR IEDEREEN crea

Do 15.08 15u-22u | ElzenhofZOMERBAR & TUIN MET MUZIEK bar

Do 15.08 | 19-22u | Elzenhof YARN BOMBING: STADSBREIEN crea

Vr 16.08 | 16u-20u | [email protected]

CAFÉ-TRICOT DU VENDREDI: KLASSIEK HAKEN & BREIEN VOOR IEDEREEN crea

Do 22.08 15u-22u | ElzenhofZOMERBAR & TUIN MET MUZIEK bar

Do 22.08 | 19-22u | Elzenhof YARN BOMBING: STADSBREIEN crea

Vr 23.08 | 16u-20u | [email protected]

CAFÉ-TRICOT DU VENDREDI: KLASSIEK HAKEN & BREIEN VOOR IEDEREEN crea

Ma 26.08 – Vr 30.08 | 09u30-16u (opvang 8u30-17u) | ElzenhofSpEELWEKEN: DE ZEE (1E KLEUTERKL.), BOLHOEDJE (2E KLEUTERKL.) gezin

Ma 26.08 – Vr 30.08 | 09u30-16u (opvang 8u30-17u) | De MaalbeekSpEELWEEK: OMNISpORTWEEK (1E – 6E LEERJAAR) gezin

Do 29.08 15u-22u | ElzenhofZOMERBAR & TUIN MET MUZIEK bar

Zo 22.09 | uren nog niet gekend | ElzenhofSTARTDAG: MET FIETSTOCHT ‘BINNENBAND’ TIJDENS AUTOLOZE ZONDAG gezin

Fijne zomer!

Elzenhof & De Maalbeek

gaan met vakantie

van do 11.07 t/m zo 04.08