Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

24
Driemaandelijks tijdschrift - Jaargang 14 NUMMER 55 informatiemagazine juni 2015 Captain Jack “Kinderen gaan slimmer naar huis” Volgende stap in parkeerbeleid Centrum p. 4 p. 10

description

Het gemeentelijk informatiemagazine voor de maanden juni, juli en augustus 2015.

Transcript of Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

Page 1: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

Driemaandelijks tijdschrift - Jaargang 14

NUMMER 55

informatiemagazine juni 2015

Captain Jack“Kinderen gaan slimmer naar huis”

Volgende stap in parkeerbeleid Centrum

p. 4

p. 10

Page 2: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

inhoudI N F O R M A T I E M A G A Z I N E J U N I 2 0 1 5 | n r 5 5

Informatiemagazine uitgegeven door gemeentebestuur Mol> Verantwoordelijke uitgever: Hans Schoofs, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol> Info en vragen: communicatiedienst, 014 33 07 11, [email protected]

WWW.GEMEENTEMOL.BE

Fotografie: o.a. Hans Cools, Roger Verdonck

30 jaar stedenband met Santo Tomás: “HUMO ligt aan de basis”Dertig jaar geleden verzusterde onze gemeente met Santo Tomás. Door de jaren heen groeide er een hechte band tussen beide gemeenten met het Nicaraguacomité als kloppend hart.

Nieuwe parkeermaatregelen vanaf 1 augustusMet de invoering van een verplichte blauwe schijf in de woonbuurten aan het station wil de gebruikersgroep Parkeren zoveel mogelijk pendelaars stimuleren om te parkeren op de uitgebreide gratis randparking Keirlandse Zillen.

Met de auto naar het buitenland? Zorg voor een duidelijk rijbewijs Plan je een autovakantie in het buitenland? Rijd je vaak de grens over voor het werk? Dan werp je best even een kritische blik op je rijbewijs. Als je niet meer lijkt op de foto, dan riskeer je problemen.

Welke kerken blijven op lange termijn behouden voor de eredienst?Het kerkenplan bepaalt welke van de elf kerken in onze gemeente zeker behouden blijven voor de eredienst en voor welke kerken na 2024 mogelijk een andere toekomst in het vooruitzicht wordt gesteld. Iedereen krijgt tot eind juli de kans om te reageren op het ontwerp van kerkenplan.

3 Vier kerkuilenjongen geboren in watermolenhuisje

4 Captain Jack moet uniek indoor recreatiepark worden

8 Bestrijding van ratten en muizen

8 Pesticiden, zonder is gezonder

9 Ook Mollenaars plukken vruchten van ‘communicatieparcours’ in Dessel

13 Ook dieetadvies, gezondheidsconsult, een bad of douche nemen mogelijk in het lokaal dienstencentrum

16 Fietslessen volwassenen: “Mol binnen handbereik dankzij fietslessen”

20 Een evenement of activiteit organiseren: wat kan en moet?

22 Lotingsysteem voor abonnementen en tickets Cultuurcentrum ‘t Getouw

24 Terugblik

10

146

18

Page 3: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

Op 13 mei werden Fien, Lien, Pien en Sien, vier kerkuilenjongen, officieel geregistreerd in het watermolenhuisje aan de Nete. De jongen werden, onder ruime belangstelling, door iemand van de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen geregistreerd, geringd, gewogen en gemeten. Hun gewicht varieert van 385 g tot 415 g. Het gemeentebestuur is enorm fier met deze aanwinst. We wensen de uiltjes alle geluk! Hopelijk zien we ze later terug in onze uilenbak om er zelf te broeden.

Welkom Fien, Lien, Pien en Sien!

Vier kerkuilenjongen geboren in watermolenhuisje

Een pluim op de hoed voor allen die zich in onze gemeente inzetten om de uilenpopulatie op peil te brengen en in stand te houden.

Meer info: Kerkuilwerkgroep Vlaanderen, Swa Heylen, 014 31 22 78, www.kerkuilwerkgroep.be

Sinds oktober 2011 biedt het watermolenhuisje langs de Nete in het Centrum nestgelegenheid voor kerkuilen. In maart 2012 mochten we onze eerste bewoner verwelkomen en in juni van datzelfde jaar werd er het eerste uilenjong geboren. Nadien bleef het stil in de uilenbak. De geboorte van deze vier kerkuiltjes is een pluim op de hoed voor allen die zich in onze gemeente inzetten om de uilenpopulatie op peil te brengen en in stand te houden.

Broedplaatsen beschermenAls holenbewoner houdt de kerkuil van rustige, donkere nestplaatsen. Tegenwoordig worden steeds meer kerktorens en andere gebouwen afgesloten met gaas om verwilderde duiven te weren. Jammer genoeg verdwijnen zo ook uitstekende broedplaatsen voor de kerkuil. Ook de klassieke oude boerenschuren worden meer en meer vervangen door geheel gesloten loodsen.

Verder eist het toenemend verkeer zijn tol onder de uilenpopulatie.

Het beschermen van de resterende broedplaatsen en het creëren van nieuwe broedgelegenheid door het plaatsen van nestkasten in gebouwen is één van de hoofddoelstellingen van de Kerkuilwerkgroep. Door de jaarlijkse controle van de nestgelegenheden en het ringen van onze vogels leren we hoe de kerkuilenpopulatie evolueert.

De kerkuilDe kerkuil (Tyto alba) is ongeveer 34 cm groot en heeft een vleugelspanwijdte van 95 cm. De bovenzijde heeft een goudbruine tot leigrijze grondkleur en is gespikkeld. De onderzijde varieert van roestbruin tot wit. Hij is zeer goed herkenbaar aan zijn hartvormig wit gezicht (de sluier), met de donkere ogen pal naar voor gericht.

Tijdens de nachtelijke vluchten is de kerkuil over het algemeen zwijgzaam, soms laat hij een rauwe kreet horen. Rond de broedplaats maakt hij blazende en sissende geluiden. De kerkuil voedt zich voornamelijk met kleine prooien zoals spitsmuizen, bosmuizen en woelmuizen. Maar soms kan men ook vogels op het menu terugvinden. Meestal gaat het dan om huismussen en spreeuwen.

De jongen werden, onder ruime belangstelling, gewikt en gewogen.

www.gemeentemol.be 3

Page 4: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

Captain Jack moet ‘pretpark van de toekomst’ worden

“Geweldig geamuseerd én slimmer naar buiten” Een indoor recreatiepark dat zelfs wereldwijd zijn gelijke niet kent, en dan nog met een gigantisch vliegtuig op het dak. Toen Jack Schoepen voor het eerst vertrouwelijk zijn unieke ideeën presenteerde binnen het gemeentebestuur, moesten er velen aan tafel met de ogen knipperen. Nu het concept Captain Jack inhoudelijk volledig op punt staat en de ruimtelijke en stedenbouwkundige procedures vertrokken zijn, geven we Jack Schoepen graag het woord om zijn project verder toe te lichten.

Hoe een recreatiepark uit te baten, moet je Jack Schoepen niet meer leren. Jarenlang stond hij mee aan het hoofd van Bobbejaanland, het pretpark dat zijn ouders vanaf nul oprichtten en uitbouwden tot internationaal voorbeeld. “Ik ben letterlijk opgegroeid in een pretpark”, blikt hij terug. “Uiteraard was Bobbejaanland niet mijn eigen verdienste, wel heb ik er het vak geleerd. De wereld van de pretparken kent zijn eigen wetmatigheden. Denk maar aan de prijsonderhandelingen met voedingsleveranciers. Op die momenten bepaal je de rendabiliteit van je park. Voor je het weet heb je een slechte deal in ruil voor een paar gratis promotieparaplu’s en wat -vuilbakjes. En zo zijn er nog duizenden dingen.”

Een eigen verhaalMet Captain Jack wil Jack Schoepen een eigen verhaal creëren. Een verhaal met internationale allures dat met een eerste park op Sunparks in Rauw zeker niet zal stoppen. “Van meet af aan was het mijn doel om een internationaal concept uit te werken. Luchthavens en vliegtuigen fascineren elk kind ter wereld. Met cowboys moet je in Dubai of Japan niet afkomen, wel met piloten, stewardessen, brandweermannen,… Ik wilde

absoluut hier in de Kempen – de regio waar ik ben opgegroeid en waar ik me thuis voel – een eerste voorbeeldpark creëren. Buitenlandse investeerders kunnen hier Captain Jack als concept komen bekijken en zelf een park bouwen in hun thuisland. Zij krijgen dus van ons een kant en klaar verhaal met bijhorende ontwerpplannen. Uiteraard hebben we dit gegeven eerst wereldwijd gepatenteerd.”

Samen met een teamOm zijn concept uit te werken tot een echt eerste park, verzamelde Jack een heel team rond zich. “Momenteel zijn we met een zevental personen. Ik ga zeker niet zoals mijn vader zelf in het park rondlopen als vliegtuigkapitein. Op dat vlak blijf ik liever op de achtergrond. Ik ben de man van de ideeën, de concepten en de internationalisering van het verhaal. Voor het park in Mol heb

Met Captain Jack wil Jack Schoepen een eigen verhaal creëren. Een verhaal met internationale allures dat met een eerste park op Sunparks in Rauw zeker niet zal stoppen.

informatiemagazine juni 20154

Page 5: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

Meer info: Bekijk de persconferentie waarop Jack Schoepen ‘Captain Jack’ presenteert via YouTube op het kanaal van ‘Informatiedienst Mol’.

ik al een dagelijkse manager die aan mij zal rapporteren. Daarnaast zitten in het team onder andere een financiële expert, een communicatieverantwoordelijke, een interieurarchitect en een technische specialist.”

Knowhow uit GinderbuitenEén van de mensen die nauw samenwerken met Jack om Captain Jack te doen slagen, is Dirk Daems uit ons eigenste Ginderbuiten. “Als rollercoasterfan heb ik Jack jaren geleden leren kennen in Bobbejaanland. Sindsdien zijn we vrienden. Ik sta hem vooral bij voor de technische uitwerking van de attracties. Jack levert de ideeën aan, ik bekijk hoe en met welke technologieën we dit kunnen realiseren. Voortdurend speur ik het internet af op zoek naar nieuwigheden.”

Park van de toekomstCaptain Jack is geen traditioneel indoor recreatiepark met uitsluitend draaimolens en rollercoasters. “Ik denk dat het park van de toekomst een andere invulling nodig heeft. Mensen willen steeds minder passief in een zitje plaatsnemen om er een halve minuut later na wat zwieren of draaien weer uit te stappen. Captain Jack moet een totaalbeleving aanbieden waarbij kinderen via actieve spelen en technologie echt in de huid kruipen van de talrijke beroepen die je op een luchthaven tegenkomt. Het wordt iets unieks, met géén

enkel ander park te vergelijken. Kinderen die naar Captain Jack komen, zullen zich geweldig geamuseerd hebben maar gaan vooral ook slimmer naar huis. We willen ons naast gezinnen ook sterk richten op scholen.”

Wat het exact gaat worden, blijft nog even geheim. “We finaliseren nu de plannen, ook van de binneninrichting. Volgend jaar kom ik naar buiten met een maquette. Dan zal iedereen kunnen zien wat Captain Jack echt inhoudt.”

Perfecte locatieSunparks Kempense Meren in Rauw is volgens Jack Schoepen de perfecte locatie voor zijn eerste park. “Allereerst is er de nodige ruimte”, zegt hij. “Er komen dankzij de vakantieparken al bijzonder veel verblijfstoeristen naar Mol. Zij kunnen Captain Jack als activiteit toevoegen aan hun vakantie, zeker op dagen dat het weer wat minder is. Wij richten ons op jaarlijks 300.000 bezoeken van gemiddeld een halve dag. Daarmee vormen we de ideale aanvulling op de bestaande troeven van de regio.”

Mobiliteit? Op vlak van mobiliteit verwacht Jack Schoepen weinig problemen. We zullen 250 dagen open zijn, waardoor je van iets meer dan duizend bezoekers per dag kan spreken. “Onderzoek wijst uit dat elke auto naar een pretpark

gemiddeld 3,5 passagiers bevat. We spreken dus over een potentieel van 300 auto’s per dag. Vele bezoekers verblijven al op Sunparks of het Zilvermeer, en moeten dus geen extra verplaatsing met de auto maken. Daarnaast verwachten we zoals gezegd veel bussen met schoolkinderen. Eén bus telt al vijftig bezoekers. Een laatste reden waarom ik weinig verkeersproblemen verwacht, zijn de gespreide aankomsttijden. Naar Bobbejaanland kom je voor een hele dag waardoor het op de toegangswegen extra druk is tussen 9 en 10 uur. Bij ons komen bezoekers de hele dag verspreid toe, waardoor je amper pieken mag verwachten.”

Opening najaar 2017Voor de timing mikt Jack Schoepen op een opening in het najaar van 2017. “Dat is ambitieus, maar dat moet ook. Ik heb het grootste respect voor alle ruimtelijke en stedenbouwkundige procedures die we moeten volgen. Ik ben blij dat we dit met de betrokken overheden in alle transparantie en openheid kunnen doen. Achter de schermen stomen we alles klaar, zodat we na het verkrijgen van de bouwvergunning meteen kunnen starten met de bouw.” Het park zal in verschillende fases uitgebouwd worden. “In een eerste fase bouwen we het indoorgebeuren. Enkele jaren later krijgt het park ook een volwaardige buitenruimte met extra attracties.”

www.gemeentemol.be 5

Page 6: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

Nieuwe rijbewijzen in bankkaartformaat

Met de auto naar het buitenland? Zorg voor een duidelijk rijbewijs!

Plan je een autovakantie in het buitenland? Rijd je vaak de grens over voor het werk? Dan werp je best even een kritische blik op je rijbewijs. Als de tekst onleesbaar is of als je helemaal niet meer lijkt op de foto, dan vraag je best een nieuw exemplaar aan. De ervaring leert dat deze mankementjes in het buitenland problemen geven wanneer je controle krijgt.

Wanneer vervang je je papieren rijbewijs?• Als je rijbewijs werd afgeleverd voor 1989 • Als de foto niet meer gelijkend is• Als het rijbewijs beschadigd of onleesbaar is• Bij een omwisseling van een Europees of buitenlands rijbewijs• In geval van verlies of diefstal• Als je het allernieuwste wil

Wat breng je mee?• Je identiteitskaart • De foto van je identiteitskaart wordt overgenomen. Als je liever een

andere pasfoto wil, breng je die mee• Bij een eerste rijbewijs: het bewijs dat je slaagde voor het praktisch

examen (aanvraag om een rijbewijs)• Bij omwisseling om medische redenen: het rijgeschiktheidsattest voor

groep 1• Bij omwisseling om beroepsredenen: het rijgeschiktheidsattest voor

groep 2 en eventueel het bewijs van vakbekwaamheid• Bij een duplicaat: het bewijs van aangifte van verlies of diefstal van je

rijbewijs• Bij een omwisseling van een rijbewijs afgeleverd in het buitenland:

het nog geldige rijbewijs

Wedstrijd: Maak een selfie en win een cadeaubon ter waarde van een rijbewijs

Lijk je absoluut niet meer op de foto die op je rijbewijs staat? Maak dan een selfie van jezelf met je rijbewijs en mail de foto naar [email protected]. De mensen die het minst op hun foto lijken, maken kans op een cadeaubon ter waarde van een nieuw rijbewijs!

Procedure?• Je betaalt 25 euro bij de aanvraag• Je nieuwe rijbewijs is klaar één week na de aanvraag• Je levert je oude of voorlopige rijbewijs in als je het nieuwe exemplaar

afhaalt• Het nieuwe rijbewijs is 10 jaar geldig.

informatiemagazine juni 20156

Page 7: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

Meer info: dienst bevolking, 014 33 07 16, [email protected]

Naam: Paul VosRijexamen: nooit afgelegdRijbewijs op zak sinds: 1964Rijleraar: zijn vaderLeeftijd op foto: 18 jaar

Onze inwoners met hun rijbewijsOuderen lijken vaak niet meer op de foto die op hun rijbewijs kleeft. Maar ook jongere mensen die met de wagen naar het buitenland rijden, checken best even hun foto…

Naam: Lenny GeukensRijexamen: ergste examen ooit

Rijbewijs op zak sinds: 2001Rijleraar: haar vader

Leeftijd op foto: 20 jaar

“De foto op mijn rijbewijs werd gemaakt toen ik nog studeerde op de HIK – nu Thomas More – in Geel. Ik

had nog geen eigen wagen maar reed af en toe met de Opel Kadet van mijn ouders.”

Afhalen en instappen“Ik heb mijn rijbewijs sinds 1964. In die tijd duidde je gewoon aan waarvoor je een rijbewijs wilde: een wagen, kleine of grote vrachtwagen en je haalde het gewenste exemplaar af. Mijn vader leerde me nadien met de auto rijden.”

Kennis van het Frans onontbeerlijk“In 1950 hadden we thuis al een wagen. Erg bijzonder in die tijd. Mijn vader kreeg één rijles van de garage. Daar moest je in die tijd Frans voor spreken”, lacht Paul. “Ze spraken over embrayeren, debrayeren, point mort,…”

Blokje rond met bende fietsers in kielzog“Mijn vader oefende door het blokje rond te rijden: van de Markt, naar de Collegestraat, Gasstraat, Martelarenstraat, Markt. Hij moest niet stoppen, zo rustig was het op de baan. Ikzelf was toen acht jaar en reed er met een bende vriendjes met de fiets achteraan. Het was een heus spektakel!”

Ergste examen ooit“Mijn rijexamen was het ergste examen dat ik ooit aflegde. Door de zenuwen moest ik tweemaal herkansen. De manoeuvres waren het moeilijkst. Hier maakte ik kleine foutjes waardoor ik de baan niet op mocht.”

Geduldige rijleraar“Mijn vader leerde me met de wagen rijden. Hij is enorm geduldig. Hij viel zelfs een keertje in slaap toen we op een lange rechte baan reden!”, herinnert Lenny zich. “Ik nam wel enkele uurtjes rijles om extra tips te verzamelen voor de manoeuvres.”

Veel tegelijkertijd “Als je leert rijden moet je zoveel tegelijkertijd doen. En als je voor het eerst achter het stuur zit, lijkt 50 km/uur rijden al enorm snel. Gelukkig went het allemaal!”

“De foto op mijn rijbewijs werd gemaakt toen ik 18 werd. Ik was leraar geschiedenis en had nog geen eigen wagen.”

www.gemeentemol.be 7

Page 8: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

Voor sommigen zien ze er lief en schattig uit. Ze worden zelfs als huisdier gehouden. Maar als het een plaag wordt en ze knabbelen van alles stuk in en rond huis, ben je ze liever kwijt dan rijk: ratten en muizen.

Bestrijding van ratten en muizen

Meer info: groendienst, 014 33 07 37, [email protected]

Hoe aanvragen?Telefonisch via de groendienst: 014 33 07 37Via e-mail: [email protected] een meldingsformulier via www.gemeentemol.be/meldingen

Na je melding contacteert de rattenvanger jou voor een afspraak. Op het afgesproken tijdstip komt hij dan ter plaatse.

Pesticiden, zonder is gezonder!Sinds 1 januari 2015 geldt voor alle openbare diensten een verbod op het gebruik van pesticiden. Onze gemeente bouwt sinds meer dan tien jaar het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen geleidelijk af. Zo werkt onze groendienst in de gehuchten Rauw en Wezel al jaren met alternatieve methodes om het onkruid te lijf te gaan.

Eén van de alternatieve methodes die onze groendienst toepast, is het borstelen van de geulen en goten naast de rijbaan. Dit doen ze driemaal per jaar. Zo krijgen de jonge plantjes geen kans om verder uit te groeien. Dat wil zeggen dat er wel wat onkruid in de goten staat tussen de veegbeurten in. Maar een beetje meer groen in het straatbeeld is niet zo erg, toch? Een andere manier omvat het onkruid met heet water te lijf gaan.

Zelf aan de slag Wil je zelf onkruid verwijderen zonder pesticiden? Op de website www.zonderisgezonder.be vind je heel wat informatie en tips rond alternatieve methodes voor onkruid- en ongediertebestrijding. Want hoe je het ook bekijkt: zonder is gezonder!

Meer info: > groendienst, 014 33 07 37, [email protected] > www.zonderisgezonder.be

Het gemeentebestuur heeft een eigen rattenvanger in dienst. Zijn hoofdtaak bestaat eruit om ratten en muizen te vangen en te bestrijden. Zijn werkdomein strekt zich uit langs waterlopen, maar ook in en rond woningen of gebouwen.

GifbuizenVoor de bestrijding met gif, legt hij onder meer gifbuizen in de omgeving waar het ongedierte gespot werd. Deze buizen verhinderen het wegspoelen van het vergif en sluiten door de kleine ingangsopeningen ook vergiftiging van een aantal andere diersoorten uit.

OproepHij merkt echter dat deze gifbuizen dikwijls weggenomen worden en verdwijnen. We willen bij deze iedereen oproepen om deze buizen te laten liggen. Het heeft weinig zin om de rattenvanger te laten langskomen en dan zijn manier van werken te dwarsbomen.

voor na

informatiemagazine juni 20158

Page 9: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

NIRAS realiseert ‘Communicatieparcours’ juist over de grens in Dessel

“Ook Mollenaars plukken er de vruchten van”Als alles loopt zoals voorzien, krijgt onze regio er in 2019 een nieuwe trekpleister bij. Net over de grens in Dessel, op de hoek met de Gravenstraat en de Kastelsedijk, plant NIRAS het ‘Communicatieparcours’. “Bezoekers komen er alles te weten over het beheer van radioactief afval in al zijn aspecten”, vertelt Evelyn Hooft, communicatieverantwoordelijke bij NIRAS. “Maar ook voor de inwoners en verenigingen heeft dit veelzijdig bezoekers- en gemeenschapscentrum heel wat te bieden.”

communicatiecentrum”, zet Evelyn Hooft haar verhaal verder. “Deze tafel symboliseert de manier waarop het gehele project ontstaan en uitgewerkt is: via intensief overleg en samenwerking met de lokale gemeenschap. In het bovenste deel komen de tentoonstellingsruimtes: een belevingsexpo over het beheer van het radioactief afval, plus een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. De ruimte onder de tafel wordt ingevuld met kleinere ruimtes op twee niveaus die uitkijken op het centrumplein. Op de begane grond vinden bezoekers het onthaal en een infopunt rond thema’s als de lokale nucleaire geschiedenis en veiligheid. Verder is er ook plaats voor een toeristisch infopunt, een horecazaak, verschillende polyvalente ruimtes en een podiumzaal. Eén niveau hoger komen de kantoor- en vergaderruimtes.”

Meer info: NIRAS, communicatieverantwoordelijke cAt-project, Evelyn Hooft, 014 33 00 00

Het ‘Communicatieparcours’ wil één duidelijke boodschap uitdragen: hier werkt NIRAS in samenwerking met de lokale gemeenschap (STORA, Dessel en MONA, Mol) aan een definitieve oplossing voor al het Belgische radioactief afval van categorie A, de verzamelnaam voor laag- en middelactief kortlevend afval.

Onbekend maakt onbemind“Wat je met je eigen ogen ziet, geloof je!”, zegt Evelyn. “Net daarom is het belangrijk om visueel te tonen wat er met het afval gebeurt. Want onbekend maakt onbemind. Het communicatieparcours voorziet een speciaal circuit dat de bezoekers tot bij de beveiligde nucleaire zone brengt. Daar kijken ze van dichtbij en op een veilige manier binnen in het opslaggebouw voor laagactief afval en in de installatie voor de productie van monolieten (IPM).”

Een tafel op hoge poten“Een tafel op hoge poten vormt de basisstructuur van het ontwerp van het

Buurtbewoners en verenigingenAls Mollenaar worden we straks de bevoorrechte gebruikers van onder meer de polyvalente lokalen. “De podiumzaal kan gebruikt worden in combinatie met het centrumplein en het voorplein”, beaamt Evelyn. “Maar ook de tijdelijke tentoonstellingsruimte en de vergaderzalen zijn zeer geschikt voor allerhande activiteiten van buurtbewoners en verenigingen zoals toneel, workshops, vergaderingen, …”

LandschapsparkHet communicatiecentrum en de buiten-ruimten vormen één samenhangend geheel. “De horecazaak krijgt een mooi terras waar bezoekers genieten van een hapje en een drankje. Wat verder maakt een evenementenweide de overgang naar een landschapspark van grasland, bossen en een waardevol heidegebied.”

Toeristisch infopuntOm het communicatieparcours extra te verankeren in het ruimere toeristische aanbod van de streek, komt er op het centrumplein een toeristisch infopunt. “Dat wijst de bezoekers op de attracties, evenementen en fiets- en wandelmogelijkheden in de omgeving. Op de site komt ook een netwerk van wandel- en fietspaden dat aansluit op bestaande routes. Verder denken we ook aan een fietsverhuur.”

Het communicatiecentrum mikt jaarlijks op 40 000 bezoekers en opent volgens de planning in 2019 zijn deuren. Zowel individuele bezoekers als groepen zijn er welkom. Wij kijken er alvast reikhalzend naar uit!

In het communicatiecentrum kom je alles te weten over het beheer van radioactief afval in al zijn aspecten.

Een toeristisch infopunt verankert het communicatie-centrum in het ruimere toeristische aanbod van de streek.

Het terras aan de horecaruimte gaat over in een landschapspark van heide, grasland en bossen.

In de belevingsexpo over het beheer van radioactief afval staan interactief ontdekken en beleven voorop. Opmerking: de beelden zijn louter illustratief en kunnen nog wijzigen.

www.gemeentemol.be 9

Page 10: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

Nieuwe parkeermaatregelen gaan in vanaf augustus

“Parkeren in het Centrum evolueert mee”De afgelopen jaren kende het station een stevige groei. Steeds meer pendelaars nemen ’s ochtends de trein. Dit leidde evenwel tot verhoogde parkeerdruk in de woonstraten rond het station. Met de invoering van een verplichte blauwe schijf wil de gebruikersgroep Parkeren zoveel mogelijk pendelaars stimuleren om te parkeren op de uitgebreide gratis randparking Keirlandse Zillen. De gemeenteraad beslist in de zitting van 29 juni finaal over het voorstel.

1. Extra ruimte op de gratis randparking Keirlandse ZillenDe capaciteit op de gratis randparking Keirlandse Zillen steeg dankzij de NMBS van 89 naar ongeveer 180 parkeerplaatsen. Deze randparking ligt op 4 minuten stappen naar het station en op 6 minuten van het winkelcentrum. De parking is perfect bereikbaar vanuit zowel de Turnhoutsebaan als de Martelarenstraat (via Nijverheidstraat). Je hoeft hiervoor niet door het Centrum. Er gelden geen beperkingen voor de parkeerduur.

De capaciteit op de gratis randparking Keirlandse Zillen steeg dankzij de NMBS onlangs van 89 naar meer dan 180 parkeerplaatsen.

Het gemeentebestuur gelooft niet in grote parkeerrevoluties. Wel volgen we de situatie op de voet en sturen we bij waar nodig. Hiervoor doen we beroep op een gebruikersgroep Parkeren. Deze is samengesteld uit vrijwilligers, waaronder bewoners, pendelaars en handelaars. Deze groep komt regelmatig samen en bespreekt mogelijke bijsturingen van het parkeerbeleid. Zo werd er een voorstel uitgewerkt dat op 29 juni aan de gemeenteraadsleden wordt voorgelegd. De invoering van deze maatregelen is, als de raad het voorstel goedkeurt, voorzien voor 1 augustus.

informatiemagazine juni 201510

Page 11: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

“Parkeren in het Centrum evolueert mee”

2. Blauwe schijf in woonstraten stationsbuurtVeel treinpendelaars parkeren nu hun auto een hele dag in de woonstraten rond de stationsbuurt. Dit maakt het voor de bewoners moeilijk om vlot te parkeren in hun eigen straat. Bovendien houden treinpendelaars een hele dag een parkeerplaats bezet voor potentiële bezoekers van het handelscentrum. Vanuit deze woonstraten sta je al op 5 minuten wandelen in alle belangrijkste winkelstraten.

Waarom maximum 4 uur? Vanaf 1 augustus mag je in deze woonstraten alleen nog parkeren met een parkeerschijf. De maximum parkeerduur bedraagt vier uur. Dit is ruim voldoende om te shoppen of andere voorzieningen in het Centrum te bezoeken. Voor pendelaars is dit onvoldoende, waardoor ze automatisch zullen uitwijken naar de extra ruimte op de randparking Keirlandse Zillen.

Waar verplicht parkeerschijf? De verplichting voor het gebruik van een parkeerschijf geldt voor de Gildestraat, Sint-Pieterstraat, Sint-Paulusstraat, Doornboomstraat (gedeelte tussen Hangarstraat en Adolf Reydamslaan) en de Adolf Reydamslaan.

Bewoners? Bewoners van deze straten die mogelijk geen eigen privéparking hebben, krijgen na de beslissing van de gemeenteraad op 29 juni de kans een bewonerskaart aan te kopen voor 50 euro per jaar. Hiermee kunnen ze kosteloos en langdurig in de straten parkeren. Een tweede bewonerskaart kost 75 euro per jaar.

3. Blauwe schijf in omgeving Guido GezellestraatOok de woonstraten Guido Gezellestraat, Smallestraat en Bergstraat ondervinden de laatste jaren extra parkeerdruk, vooral van mensen die overdag in het Centrum werken.

Ook hier voeren we de verplichte blauwe schijf in voor een periode van twee uur. De bestaande parkeerdruk leidt bovendien tot problemen – waaronder foutief parkeren – bij het brengen en halen van de schoolkinderen.

Bewoners van deze straten krijgen de kans om een bewonerskaart aan te kopen voor 50 euro per jaar. Een tweede bewonerskaart kost 75 euro per jaar.

4. Blauwe schijf op parkings OCMWOok de parkings op de OCMW-site (voor Ten Hove en naast het Trefpunt) voelen de parkeerdruk uit de omgeving. Om cliënten en bezoekers de kans te geven om te parkeren als ze gebruik maken van de dienstverlening, voeren we hier de verplichte blauwe schijf in voor een periode van twee uur.

Veel treinpendelaars parkeren een hele dag in de woonstraten rond de stationsbuurt. Dit maakt het voor de bewoners moeilijk om te parkeren in hun eigen straat.

De blauwe schijf is te koop voor 1 euro aan de onhaal- en informatiebalie in ‘t Getouw.

www.gemeentemol.be 11

Page 12: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

Meer info: verkeersdienst, 014 33 09 80, [email protected]

De juiste keuze maken op de invalswegenDe huidige bewegwijzering naar de parking – de P-route – leidt je in een lus dwars doorheen het Centrum. Met de nieuwe parkeerbewegwijzering stappen we van dit principe af, want die leidt tot extra zoekverkeer. We willen automobilisten al op de invalswegen stimuleren om een parkeerkeuze te maken.

Centraal principe van de nieuwe parkeerbewegwijzering is dat je op elke invalsweg de keuze hebt tussen:

✓ Eén of meerdere gratis randparkings zoals Parking De Nete (Rivierstraat & Den Uyt), Parking Hangarstraat of Parking Keirlandse Zillen. Hier mag je de hele dag staan, zonder enige kosten. Bovendien geven we al duidelijk aan hoe lang je vanaf deze parking moet wandelen om het handelscentrum te bereiken. Vaak gaat het slechts over een vijftal minuten.

✓ Eén of meerdere betalende centrumparkings zoals Parking ’t Getouw, Parking Sint-Pieter en Parking Rondplein. Op deze parkings geldt een maximale parkeertijd van vier uur. Daardoor zijn ze uitermate geschikt voor shoppers en bezoekers van het Centrum, maar niet voor mensen die er een hele dag moeten verblijven. De parkeerkost wordt met 0,60 euro per uur bewust heel laag gehouden.

Parking gekozen? Voor elke toegangsweg selecteerde de verkeersdienst één of meerdere gratis randparkings en één of meerdere betalende centrumparkings. Na het maken van de juiste keuze, leiden wegwijzers je op de kortste en meest efficiënte manier naar de gekozen parking.

5. Vrij parkeren op gedeelte van Rozenberg voor BresserdijkLangs de Rozenberg geldt nu voor de volledige lengte het verplichte gebruik van blauwe schijf. Tussen de Bresserdijk en de spooroverweg schaffen we deze verplichting af. Vanaf 1 augustus mag je hier gratis en onbeperkt parkeren.

informatiemagazine juni 201512

Page 13: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

Gratis dieetadvies of gezondheidsconsult, een bad of douche nemen?

Sinds de opening van het lokaal dienstencentrum in 2013 weten de meesten onder jullie dat er heel wat te beleven valt. Tal van inwoners vonden ondertussen hun weg naar de dienstverlening van het seniorenloket, de vele cursussen, het activiteitenaanbod, de computerlessen van DigiWeten, de knoppenwinkel, … of gewoon om er lekker te eten in het restaurant of gezellig bij te praten in de cafetaria. Maar wist je dat je er vanaf juni ook terecht kan voor gratis dieetadvies en gezondheidsconsult of voor het nemen van een bad of douche? Nee? Zo zie je maar, het lokaal dienstencentrum heeft meer voor jou in petto dan je denkt. We heten je alvast van harte welkom!

Welkom in het lokaal dienstencentrum!

Gratis dieetadviesBen je diabeet, nier- of stomapatiënt? Moet je zoutarm eten? Ben je te zwaar? Heb je nood aan kooktips voor een gezonde maaltijd? Wil je je voedingsgewoonten op een verantwoorde manier veranderen, of heb je hierover vragen? Dan ben je bij onze diëtiste aan het juiste adres. Want voeding speelt een belangrijke rol in onze gezondheid. Samen met jou stelt zij een voedings- of dieetadvies samen. Voortaan zijn je maaltijden gezond maar vooral lekker én sluiten ze aan bij jouw manier van leven.

Wie? Molse seniorenWanneer? Elke eerste donderdag van de maand tussen 14 en 15 uurWaar? Aanmelden aan de balie van het lokaal dienstencentrum (zonder afspraak).

Gratis gezondheidsconsultTijdens deze vrije consultatie meet een verpleegkundige je gewicht, bloeddruk en hartslag. Eventueel verwijst zij je door. De verpleegkundige stelt geen diagnose of doet geen verdere opvolging.

Wie? Molse seniorenWanneer? Elke eerste donderdag van de maand tussen 14 en 15 uurWaar? Aanmelden aan de balie van het lokaal dienstencentrum (zonder afspraak).

Een bad of douche nemenIs het niet meer mogelijk om thuis een bad of douche te nemen omdat je badkamer niet is aangepast of omdat je je niet meer veilig voelt? Dan ben je voortaan welkom in het lokaal dienstencentrum. Afdeling blauwe wolk van woonzorgcentrum Ten Hove stelt hiervoor een aangepaste badkamer ter beschikking.

Wie? Elke Mollenaar die omwille van leeftijd of ziekte niet meer in staat is om zelfstandig thuis een bad of douche te nemen.Wanneer? Van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 16 uur. Je mag de badkamer een uur gebruiken.Waar? Aanmelden aan de balie van het lokaal dienstencentrum (enkel na afspraak).Kostprijs? Per gebruik betaal je 1 euro.

Praktisch1. Maak een afspraak met het lokaal

dienstencentrum via 014 33 16 00.2. Meld je op het afgesproken tijdstip, samen

met je begeleid(st)er die je bij het wassen kan bijstaan, aan bij het onthaal van het lokaal dienstencentrum.

3. Breng je eigen wasgerief, handdoeken en washandjes mee.

4. Er is bij het baden of het douchen geen begeleiding aanwezig vanuit het lokaal dienstencentrum. Voor het gebruik van de badlift en het bad volg je de handleiding die in de badkamer ophangt.

5. Laat de ruimte na gebruik netjes achter.

Meer info: lokaal dienstencentrum, 014 33 16 00, [email protected]

www.gemeentemol.be 13

Page 14: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

Gemeentebestuur en kerkelijke overheid presenteren ontwerp van kerkenplan

“Welke kerken in onze gemeente blijven behouden voor de eredienst?”Het gemeentebestuur en de lokale kerkelijke overheid presenteerden eind april gezamenlijk een ontwerp van kerkenplan. Dit voorstel bepaalt welke van de elf kerken in onze gemeente zeker behouden blijven voor de eredienst en voor welke kerken na 2024 mogelijk een andere toekomst in het vooruitzicht wordt gesteld. De opmaak van een kerkenplan is een verplichting van de Vlaamse overheid voor elke gemeente die nog aanspraak wenst te maken op subsidies voor restauratie- of onderhoudswerken aan kerken. Na de presentatie van het ontwerp krijgt elke inwoner de kans om tot 31 juli 2015 opmerkingen te maken over het voorstel.

Waarom een kerkenplan?De Vlaamse overheid legde in de conceptnota elk gemeentebestuur de verplichting op om een kerkenplan uit te werken. Dit plan geldt als voorwaarde om nog aanspraak te kunnen maken op subsidies voor mogelijke restauraties of onderhoudswerken. Het plan bevat enerzijds de kerken die op lange termijn worden herbevestigd voor de eredienst en duidt anderzijds ook de kerkgebouwen aan die op termijn mogelijk een andere toekomst krijgen.

De gesprekken in Mol tussen de gemeentelijke en kerkelijke overheid werden kort na de verspreiding van deze nota opgestart. Zo werd er een werkgroep opgericht met een vertegenwoordiging van kerkelijke zijde en vertegenwoordigers vanuit het gemeentebestuur. Het kerkelijke deel van de werkgroep bestaat uit leden van de parochieteams, de lokale kerkraden en de pastoresploeg. De werkgroep van het gemeentebestuur werd samengesteld met betrokken beleidsverantwoordelijken en ambtenaren. De werkgroep vergaderde de afgelopen jaren zowel gezamenlijk als afzonderlijk. Samen werd gestreefd naar een gedeeld standpunt omtrent een ontwerp van kerkenplan voor Mol. Dit plan omvat tien kerkgebouwen in onze gemeente, met daarnaast nog de kerk in de abdij van Postel.

Omdat de lokale kerkraden openbare instellingen zijn, dragen gemeentebesturen financieel bij tot het onderhoud van de kerken op hun grondgebied. Binnen de Vlaamse overheid gingen er de afgelopen jaren stemmen op die zich afvroegen of de kerkgebouwen voldoende gebruikt worden. De Vlaamse overheid keurde in 2011 een nota goed over de toekomst van de kerkgebouwen. De kerkgemeenschap verklaarde zich bereid om dit mee te onderzoeken en het gesprek over het kerkenpatrimonium in Vlaanderen op een constructieve manier aan te gaan.

De Sint-Pieter en Pauwelkerk staat buiten discussie. Deze erfgoedkundig waardevolle centrumkerk wordt absoluut gevrijwaard voor de eredienst.

informatiemagazine juni 201514

Page 15: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

Denkoefening aan kerkelijke zijdeDe kerkelijke groep stelde in zijn vergaderingen meteen vast dat de Sint-Pieter en Pauwelkerk in het Centrum buiten discussie staat en dat ze absoluut gevrijwaard moet blijven als een ruimte voor de eredienst. Toen de vergaderingen omtrent het kerkenplan van start gingen, was al bekend dat de parochies Achterbos en Donk een aanvraag tot opheffing van de parochie bij de bisschop hadden ingediend en dat in 2015 een fusie met de centrumparochie zou volgen.

Verder nam de kerkelijke groep als uitgangspunt dat tot 2024 alle andere kerken open blijven tenzij plaatselijke parochiegemeenschappen zelf anders oordelen. Dat betekent dat tot deze datum het gemeentebestuur voor alle kerkgebouwen instaat voor de vereiste veiligheids- en instandhoudingswerken.

Voor de langere termijn na 2024 wilde de kerkelijke groep naast de centrumkerk nog enkele kerken aanduiden voor de eredienst en kerkelijke gemeenschapsopbouw. Zo ging de kerkelijke groep uit van drie andere kerken naast de centrumkerk, allereerst geselecteerd op basis van geografische spreiding. Drie geografische clusters werden geselecteerd: ‘Ezaart en Millegem’, ‘Rauw en Wezel’ en ‘Ginderbuiten, Gompel en Sluis’.

Een tweede visie op de overblijvende kerkgebouwen ging dieper in op de specifieke gebouwen en de toekomstmogelijkheden hiervan. Zo ontstond het idee om naast de Sint-Pieter en Pauwelkerk nog één groot kerkgebouw te bewaren dat over de nodige flexibiliteit beschikt om te worden aangepast aan de noden van de toekomst. Hiervoor kwamen de kerken van Ginderbuiten, Gompel en Millegem in aanmerking. Daarnaast zouden twee van de stemmige neogotische kerken kunnen dienen voor bijzondere vieringen zoals huwelijken, doopsels en samenkomsten in kleinere kring. Vanuit deze specifieke religieuze uitstraling komen Rauw, Sluis en Wezel als kandidaten naar voor.

Voor de kerkelijke groep was het ook duidelijk dat beide dimensies (‘geografische spreiding’ en ‘specificiteit gebouwen’) op mekaar gelegd kunnen worden om uiteindelijk te landen op het uiteindelijke behoud van vier kerken voor de eredienst. Beide afwegingen sluiten vrij goed op elkaar aan.

Denkoefening gemeentebestuur Onafhankelijk van de oefening aan kerkelijke zijde verrichte het gemeentebestuur een uitgebreid onderzoek naar de bouwtechni-sche toestand en andere kenmerken van de verschillende kerken. Ook de eigendomssituatie, het juridische kader en de erfgoed-waarde van elk kerkgebouw werd in beeld gebracht.

Wat met de overige zes kerkgebouwen? Buiten Achterbos en Donk engageert het gemeentebestuur zich om de overige vier niet geselecteerde kerkgebouwen minstens tot 2024 te onderhouden. Zo kunnen deze kerken in deze periode open blijven voor de eredienst, tenzij de lokale parochie anders beslist. Wanneer een kerk niet meer gebruikt wordt voor de eredienst, kan de bisschop deze onttrekken aan de eredienst.

Na deze ontwijding is het aan de betrokken eigenaar - de kerkfabriek of het gemeentebestuur - om de verdere toekomst van het gebouw en de gronden te bepalen. Het spreekt voor zich dat beide partijen voor geen enkele locatie overhaaste beslissingen nemen. Alle opties staan open, van herbestemming van het bestaande gebouw tot een volledige nieuwe herontwikkeling van de site.

Tal van inspirerende en mooie voorbeelden uit binnen- en buitenland bewijzen dat er prachtige zaken mogelijk zijn. Voor de kerk van Donk ligt al wel een toekomst vast. Zo zal dit kerkgebouw worden omgebouwd tot gemeenschapscentrum.

EindresultaatVanuit dit onderzoek – en rekening houdend met de gewenste geografische spreiding en het verzoek om één grote en twee neogotische kerken op lange termijn te vrijwaren voor de eredienst – vinden beide partijen overeenstemming in de selectie van volgende te vrijwaren kerken. Beide partijen engageren zich om in nauwe samenspraak te investeren in deze kerkgebouwen.

• Sint-Pieter en Pauwelkerk in het Centrum als centrale kerk• Millegem als grote kerk• Sluis en Wezel als kleine stemmige kerken met erfgoedwaarde

Opmerkingen? Reageer voor eind juliHet voorstel dat nu wordt gepresenteerd, is slechts een ontwerp. Pas in het najaar van 2015 of het voorjaar van 2016 volgt de definitieve goedkeuring van het uiteindelijke plan door de gemeenteraad en de kerkelijke overheid.

Vooraleer definitief te beslissen, krijgt elke inwoner de kans om zich uit te spreken over het voorstel. Zo kan je voor 31 juli eventuele opmerkingen kenbaar maken per mail aan [email protected] (aan kerkelijke zijde) of via [email protected] (gemeentebestuur).

Per post verstuur je eventuele opmerkingen naar Werkgroep Kerkenplan, Graaf de Broquevillestraat 2 (kerkelijke zijde) of Gemeentebestuur Mol, Molenhoekstraat 2 (gemeentebestuur), telkens in Mol.

Na kennisname van alle opmerkingen werken het gemeente-bestuur en de kerkelijke overheid een finaal ontwerp uit.

De kerk van Donk krijgt in de toekomst een herbestemming als gemeenschapscentrum. De kerk wordt omgebouwd tot multifunctionele zaal met toneelruimte, keuken, tapinstallatie maar ook een stille gebedsruimte.

www.gemeentemol.be 15

Page 16: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

Fietslessen voor volwassenen

“Mol binnen handbereik dankzij fietslessen”

Twaalf volwassen vrouwen nemen deel aan de nieuwe reeks fietslessen voor volwassenen die onze gemeente organiseert. Ze zijn stuk voor stuk gemotiveerd om na tien lessen zelfstandig door het verkeer te rijden. Leren fietsen verhoogt hun mobiliteit en zelfstandigheid, het geeft hen dus letterlijk en figuurlijk meer bewegingsvrijheid.

Stapsgewijs leren de vrouwen de vaardigheden van het fietsen. Ze starten met evenwichtsoefeningen op aangepaste fietsen in de verkeersvrije omgeving van het verkeerspark. Geleidelijk aan schakelen de deelnemers over naar fietsen in het echte verkeer. Daarnaast is er een theoretische les die aandacht besteedt aan verkeersregels en de wegcode.

Het zelfvertrouwen van de deelnemers groeit elke week dankzij de praktische tips van de vrijwilligers.

informatiemagazine juni 201516

Page 17: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

“Mijn kinderen zijn mijn grootste supporters!”Aysel Öztürk is één van de deelnemers. Ze is vastberaden om op het einde van de lessenreeks haar tante te bezoeken op de Meerhoutsebaan…

Meer vrijheid“Leren fietsen is voor mij erg belangrijk. Ik heb geen rijbewijs dus voor mij betekent fietsen mobiel zijn en vrijheid hebben. Te voet ben je voor een kleine afstand al snel een uurtje onderweg, met de fiets ben je er op tien minuutjes. Je geraakt overal: de hele gemeente ligt binnen handbereik!”

Kinderen grootste supporters“Mijn kinderen waren enorm enthousiast toen ze vernamen dat ik lessen volgde. Ze houden van fietsen en kijken ernaar uit om dat samen met mij te doen. Ze gaan vaak met hun vader fietsen. Tot nu toe bleef ik thuis, maar binnenkort genieten we met het hele gezin van een fietstocht.”

Extra mogelijkheden voor werk“Fietsen geeft me niet alleen meer vrijheid, het verhoogt ook mijn kansen op werk. Als

ik ga solliciteren krijg ik altijd de vraag of ik mobiel ben. Dus vanaf het ogenblik dat ik kan fietsen, liggen er meer jobs binnen mijn mogelijkheden!”

Openbaar vervoer uitgebreider in Turkije“Ik heb spijt dat ik niet eerder leerde fietsen. Ik probeerde het wel, maar na een val was ik bang en ben ik er niet opnieuw aan begonnen. Ook omdat het in mijn

geboorteland Turkije minder noodzakelijk is. Daar staan overal kleine busjes klaar om je van de ene plaats naar de andere te vervoeren. Mensen fietsen er minder dan hier.”

Vertrekken nog moeilijk“Ik heb nu vier fietslessen achter de rug. Ik heb mijn evenwicht gevonden, maar vertrekken is nog moeilijk. Dankzij de tips van de vrijwilligers zal ook dat snel lukken. Draaien vind ik ook niet gemakkelijk. Na de eerste lessen was ik stijf omdat ik te verkrampt op de fiets zat. Intussen gaat het beter. Ik doe nu ook de juiste schoenen aan, als ik niet schuif op de trappers voel ik me veel veiliger.”

Op bezoek bij tante op Meerhoutsebaan“Met de fiets op bezoek gaan bij mijn tante op de Meerhoutsebaan: dat is mijn doel. Die afstand met de fiets afleggen, is voor mij het ultieme bewijs dat ik écht kan fietsen!”

“Ik wil fietsplezier doorgeven!”Voor een volwassene is leren fietsen niet evident. Daarom staat een team van acht vrijwilligers tien weken lang paraat om de deelnemers klaar te stomen voor een fietstocht in het verkeer.

Marc Smits leerde zijn vrouw fietsen. Intussen kan ze de ontspanning en de vrijheid van het fietsen niet meer missen. Dat motiveerde Marc om zich als vrijwilliger te engageren bij de fietslessen.

Fervent fietser“Ik ben fervent fietser. Ik woon net buiten het Centrum en heb geen wagen. Ik doe alle boodschappen met de fiets. Het is een kwestie van gewoonte én discipline. Een fietstocht in de natuur: dat is voor mij pure ontspanning. En dat geldt ook voor mijn vrouw die vroeger niet kon fietsen. Dat fietsplezier doorgeven, motiveert me des te meer om de fietslessen te begeleiden.”

Zelfvertrouwen groeit elke week“De vrouwen maken snel vorderingen tijdens de lessen. De eerste les hadden

ze hun fiets niet in de hand, alsof hij een eigen leven leidde. Belangrijk is dat ze hun angst overwinnen. Dat verbetert elke week. Daarnaast vinden ze het moeilijk om evenwicht te houden. Ze kijken teveel naar de grond net voor hun fiets, terwijl ze echt naar de horizon moeten kijken. Ze houden gelukkig rekening met de tips die we geven. Elke les groeit hun zelfvertrouwen.”

Tochtje in het verkeer“Het verkeerspark is voor de deelnemers een veilige omgeving. Ideaal om te leren fietsen. Ik hoop dat we de lessen kunnen afsluiten met een fietstocht in het echte verkeer. Omdat ze dan met zoveel andere factoren rekening moeten houden – denk maar aan geparkeerde auto’s, voetgangers, verkeerslichten – moet het fietsen echt vanzelf gaan. Een tocht door het Centrum zou ideaal zijn om hen zoveel mogelijk tips mee te geven, maar daarvoor moet je al een gevorderd fietser zijn.”

Toeristische hoogtepunten “Van zodra de vrouwen kunnen fietsen en wat fysieke conditie hebben opgebouwd, raad ik hen aan om te genieten van de

toeristische trekpleisters in de buurt. De Sas4 toren in Dessel, de kanalen, Postel, de Zilvermeerhaven,… zijn écht de moeite waard. Het is bovendien erg ontspannend fietsen. De meeste plekjes zijn bereikbaar via veilige fietspaden die een eindje van de rijbaan verwijderd liggen. Dat is voor hen zeker haalbaar na de tien fietslessen. Het zou leuk zijn om samen met de andere vrijwilligers een tochtje uit te stippelen!”

Ook deelnemen of meer info: dienst samenlevingsopbouw, 014 33 16 22, [email protected]

“Dankzij de fietslessen doe ik nu ook aan sport. Mooi meegenomen!”

“Leren fietsen zorgt ervoor dat de deelnemers zich makkelijker kunnen integreren in onze gemeente.”

www.gemeentemol.be 17

Page 18: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

30 jaar stedenband Mol – Santo-Tomás

“Humo legde fundament voor verzustering Santo Tomás”Dertig jaar geleden verzusterde onze gemeente met Santo Tomás. Door de jaren heen groeide er een hechte band tussen beide gemeenten met het Nicaraguacomité als kloppend hart. Talrijke projecten vanuit het comité dragen dagelijks bij tot de positieve evolutie in de Centraal-Amerikaanse stad. Niet enkel de mensen ginder varen wel bij het initiatief. Ook onze gemeente werd er figuurlijk rijker door. Heel wat Mollenaars sloten intense vriendschappen met de stad en haar inwoners.

Dat geldt ook voor Johan Hannes, één van de grondleggers van de stedenband. “Een artikel in Humo betekende onrechtstreeks het begin van het Nicaraguacomité”, grinnikt hij. “Het ging over Nicaragua. België organiseerde een Nationale Brigade naar dat land. Ik schreef in en stapte enkele maanden later op het vliegtuig richting Centraal-Amerika.”

Terugkeer betekende het begin“De reis veranderde mijn leven. Toen ik zeven weken later terug op Belgische bodem stond, betekende mijn terugkeer niet het einde van mijn bijdrage aan het land. Gewapend met een diareportage en een uitgebreid verslag zocht ik gelijkgezinden. Zo ontstond het Nicaraguacomité ”, vertelt Johan.

Unanieme goedkeuring voor verzustering“Binnen het comité bekeken we de mogelijkheden voor het oprichten van een stedenband. Tijdens de Nationale Brigade in 1984 - waaraan vier Mollenaars deelnamen - legden we de nodige contacten. In 1985 keurden alle politieke partijen de verzustering met Santo Tomás unaniem goed.”

Sterke basis ter plaatse“De jarenlange inzet van het Nicaraguacomité zorgde ervoor dat het comité in Santo Tomás uitgroeide tot een sterke zelfstandige basis. Vandaag zijn alle projectverantwoordelijken

Nicaraguanen. We zorgen ervoor dat onze projecten na verloop van tijd zelfstandig draaien. We blijven alles opvolgen maar organisatorisch zijn we enkel nog bij de allergrootste projecten aanwezig.”

Investeren in onderwijs en gezondheidszorg“De projecten in Santo Tomás zorgden door de jaren heen voor een sterke vooruitgang op verschillende vlakken. De schoolgebouwen en het niveau van het onderwijs verbeterden. De armste kinderen krijgen dagelijks een maaltijd aangeboden in de kinderrefter. Bovendien is er medisch toezicht en kinderopvang met spel en educatie. De volkskliniek zorgt voor betaalbare en goedkope gespecialiseerde gezondheidszorg. We steunen projecten met straatkinderen en een gehandicaptenwerking,…”, vult Hans Dekoninck, voorzitter van het Nicaraguacomité, aan.

Duurzaamheid en economie stimuleren “Een goed draaiende lokale economie draagt rechtstreeks bij aan de welvaart in Santo Tomás. Daarom steunen we de veetelers met microkredieten zodat ze een eigen bedrijfje kunnen oprichten. We zorgen voor technische ondersteuning op het platteland en steunen de boerenmarkt. We zetten hoog in op duurzaamheidsprojecten die het verschil maken zoals drinkwatervoorzieningen, maar ook ecologische toiletten, hoogproductieve kachels en projecten en herbebossing horen hierbij”, besluit Hans.

Hans Dekoninck en Johan Hannes: “Het is fijn om te zien dat Santo Tomás er dankzij de stedenband écht op vooruit gaat.”

informatiemagazine juni 201518

Page 19: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

Anneleen Van Hout en Charlotte Gowie trokken in de paasvakantie samen met een 40-tal andere vijfdejaarsstudenten op inleefreis naar Nicaragua. Twee jaren intensieve voorbereidingen gingen aan het vertrek vooraf.

“Ondanks de grondige voorbereidingen was het zeer intens om alles aan den lijve te ondervinden”, begint Anneleen haar verhaal. “Heel mooi om te ervaren dat het Nicaraguacomité echt een verschil maakt in Santo Tomás. Maar enorm confronterend om te ervaren hoe hard het leven er ondanks alles is,” vertelt Charlotte.

Zuinigheid enkel voor zichzelf“Ons gastgezin ontving ons met open armen. Ondanks hun armoede legden ze

ons echt in de watten. Zelf gebruiken ze maximum één emmertje water om zich te wassen, ons boden ze meer aan”, aldus Charlotte. “Bovendien kregen we driemaal per dag een warme maaltijd”, vermeldt Anneleen. “Die gastvrijheid is typisch voor de Nicaraguanen. Ze zijn enorm sociaal. Helemaal anders dan de individualistische samenleving waarin wij leven.”

Zet aan tot nadenken“Zien dat mensen leven op een vuilnisbelt, weten dat de straatkinderen die overdag opgevangen worden ’s nachts weer gewoon op straat staan, ondervinden dat drinkwater uit een kraan niet evident is,… Het stemt tot nadenken”, volgens Charlotte. “Een appel weggooien omdat er een bluts in zit of de kraan van de douche open zetten tot het water warm is, het zijn dingen die ik na deze reis anders aanpak.”

Tropisch groen en grommende vulkanen“Nicaragua is een mooi groen land, bezaaid met talrijke actieve vulkanen. Ik verwachtte niet dat het zo mooi zou zijn”, mijmert Anneleen. “Het land heeft zwoele temperaturen en een tropisch landschap. Het heeft prachtig uitgestrekte meren en op de top van de vulkanen is het uitzicht adembenemend!”

Het begin van meer“De reis was een cultuurshock. Het geeft ons het gevoel méér te willen doen. Gelukkig kunnen we ons steentje blijven bijdragen via de Nicajongeren”, besluiten de meisjes.

Meer info: > dienst ontwikkelingssamenwerking, 014 32 08 90, [email protected], www.gemeentemol.be > Nicaraguacomité , 014 32 08 90, [email protected], www.nicamol.be

Anneleen en Charlotte gingen mee op inleefreis

“Hier stroomt het douchewater tot het warm is. In Santo Tomás is drinkwater zeldzaam.”

Wat is een stedenband?In een stedenband engageren twee gemeenten zich om met elkaar samen te werken voor een langere periode. Door het uitwisselen van kennis, ervaringen en informatie willen we komen tot een beter bestuur, een betere kennis van elkaars problemen en een rechtvaardige oplossing voor de derde wereldproblematiek. De stedenband maakt zowel het gemeentebestuur als de bevolking bewust van de derde wereldproblematiek en de rol die zij op lokaal vlak kunnen vervullen.

Nicaraguacomité steunen? Neem deel aan onze activiteiten!- Hasta la Pasta: 27 juni, 12-14 uur en

17-20 uur, Santo Tomásplein- Ellie & Wellieterras: 31 juli vanaf 20

uur, Santo Tomásplein- Nicaterrassen: elke vrijdag in juli en

de eerste vrijdag van augustus, vanaf 20 uur, Santo Tomásplein

- Zomerwandelingen ten voordele van Santo Tomás: elke woensdag in juli en augustus

- Feestweekend 30 jaar stedenband: 29 en 30 augustus binnenkoer ‘De Zwaan’

- Chili Con Rock: 29 augustus, binnenkoer ‘De Zwaan’

Meer info: www.gemeentemol.be > Uit in Mol

Anneleen Van Hout en Charlotte Gowie: “De reis naar Nicaragua maakte een enorme indruk.”

www.gemeentemol.be 19

Page 20: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

Een evenement of activiteit organiseren?

“Heb ik een toelating nodig? Waar kan ik hiervoor terecht?”Wie de activiteitenkalender van Mol er op naslaat, weet dat er in onze gemeente jaar-lijks honderden activiteiten en evenementen georganiseerd worden. Niet verwonderlijk dat dit wel eens voor conflictsituaties zorgt op vlak van verkeersmaatregelen, uitleendienst, veiligheid, geluidsoverlast, … Om deze in de toekomst zoveel mogelijk te vermijden, werd binnen het gemeentebestuur een ‘evenementencel’ opgericht.

Doel is de verschillende evenementen en activiteiten - over de verschillende diensten heen - te bewaken en op elkaar af te stemmen. Daarnaast vinden organisatoren op www.gemeentemol.be voortaan alle info voor een vlekkeloze organisatie van hun activiteit. Het gemeentebestuur biedt aan al deze initiatieven graag logistieke en promotionele ondersteuning.

“Moet ik als organisator toestemming vragen aan het gemeentebestuur om een activiteit of evenement te organiseren? En zo ja, wanneer, hoe en bij welke dienst moet ik deze aanvragen?” Het gemeentebestuur stelt vast dat heel wat organisatoren niet op de hoogte zijn van wat ze wel of niet in orde moeten brengen bij het organiseren van een activiteit of evenement. Veel hangt natuurlijk af van welk soort evenement je organiseert.

Organiseren van A tot ZOp www.gemeentemol.be > vrije tijd > evenement organiseren, vind je daarom voortaan een praktisch overzicht van A tot Z dat je bij het organiseren op weg helpt: van toestemming of melding, muziek en geluid, afval en veiligheid, verzekeringen, tot sponsoring en subsidies, …

Evenementen ondersteunenHet gemeentebestuur wil organisatoren graag stimuleren en ondersteunen, dit zowel op logistiek als promotioneel vlak. We zetten ons aanbod even op een rijtje:

• Afficheborden: De borden staan verspreid opgesteld in de verschillende gehuchten.• Uitleendienst feestmateriaal: Gratis materiaal ter beschikking stellen zoals tafels, stoelen,

nadarhekken, podium, … • Uitleendienst jeugddienst: Ter beschikking stellen van decordoeken, geluid- en beeldmateriaal,

sport- en spelmateriaal, veiligheidshesjes, …• Signalisatie, verkeersmaatregelen: Voorzien van tijdelijke verkeersmaatregelen.• Infrastructuur: Infrastructuur ter beschikking stellen (binnenkoer De Zwaan, Schouwburg Rex,

zaal jeugdhuis Tydeeh, Zaal ’t Getouw, exporuimte ’t Getouw, …)• Promotie: Opnemen van je activiteit in de activiteitenkalender op de gemeentelijke website

www.gemeentemol.be, de vrijetijdskrant Uit in Mol, de elektronische Uit in Mol, … • Herbruikbare bekers: Jeugdraad Mikpunt stelt herbruikbare bekers ter beschikking. • Vuurkorven: Gratis verhuur van vuurkorven. • Subsidie wijk- en buurtfeest: Met een maximum subsidiebedrag van 125 euro dek je al een

deeltje van je onkosten.• Fuiven of danspartijen organiseren, melding/vergunning: Voor al wie een fuif, danspartij,

zangavond, … organiseert.

Aanvragen steeds via E-loket!Al deze aanvragen kan je van thuis uit indienen via het E-loket op www.gemeentemol.be. Enkel zo ben je zeker dat je aanvraag bij de juiste dienst terechtkomt. Tijdig aanvragen is de boodschap, vooral als je met een nieuwe activiteit op de proppen komt! Check vooraf ook de voorwaarden waaraan je moet voldoen. Let op! Je aanvraag is pas geldig na goedkeuring!

informatiemagazine juni 201520

Page 21: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

“Heb ik een toelating nodig? Waar kan ik hiervoor terecht?”

Meer info: dienst veiligheid, 014 33 08 51, [email protected]

Scouts & Gidsen feesten“De verschillende aanvragen en verzekeringen vinden we het moeilijkst!”

De ‘Scouts & Gidsen feesten’ eind augustus zijn in Ezaart al jaren een mooie afsluiter van de zomervakantie. Met op vrijdag de Oemma Goemma fuif, op zaterdag de kindernamiddag en een avond voor de ouderen, op zondag een fietstocht en een kienavond, en gedurende het hele weekend restaurantdagen waar een 1 000-tal eters aanschuift, doet vermoeden dat achter deze organisatie een sterke ploeg staat. Hoe pakt een jeugdorganisatie zo’n groots evenement aan? We laten groepsleid(st)ers Steven, Leen en Bram aan het woord.

Het comitéScouts & Gidsen Ezaart prijst zich gelukkig met ‘het comité’ dat zich het héle jaar door inzet voor de organisatie van de feesten. “Het comité bestaat uit een tiental groeps- of ex-leid(st)ers”, vertelt Bram. “Ieder heeft zijn eigen taak: artiesten contacteren, aanvragen indienen, reclame maken, sponsors zoeken, … Alle stappen staan netjes opgetekend in een draaiboek. Aanvragen zoals Sabam, billijke vergoeding, verzekeringen, … vinden we het allermoeilijkst.” Maar ook de leidingsploeg laat zich niet ongemoeid. “De leidingsploeg beslist de inhoud van het programma. Elke maand zit de ploeg samen met het comité om de stand van zaken te bespreken. De week vooraf en gedurende het hele feestweekend is het dan alle hens aan dek. Zowel leiding als leden helpen bij de voorbereidingen en het goede verloop van het weekend.”

Ondersteuning gemeenteDe organisatie maakt graag gebruik van de

ondersteuning van het gemeentebestuur. “We promoten ons feestweekend via de afficheborden en de gemeentelijke website. De verkeersdienst zorgt dat de straat wordt afgesloten. Voor nadarhekken, een podium, een tussentoog, afvalcontainers, … doen we een beroep op de uitleendienst. Bij de jeugddienst ontlenen we een geluidsmeter. Het zou mooi zijn moest de veegwagen van de gemeente op het einde nog eens langskomen om alles schoon te vegen.”

Jeugdwerk betaalbaar houdenEen hele organisatie, voor wat? “De opbrengst is noodzakelijk voor het onderhoud van onze lokalen en de aankoop van groot keukenmateriaal. Maar ook om de lidgelden en kampgelden zo goedkoop mogelijk aan te bieden zodat lid worden of mee op kamp gaan voor iedereen betaalbaar blijft.” Een mooie missie!

Scouts & Gidsen feesten: 21 – 22 – 23 augustus, iedereen welkom!

www.gemeentemol.be 21

Page 22: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

Cultuurcentrum ’t Getouw start met loting voor abonnementen en tickets

Dit jaar ‘s ochtendsvroeg bij de start van de abonnementenverkoop geen wachtrijen meer aan Schouwburg Rex. Dit jaar ook géén stress voor de pc om toch maar snel online je abonnementsformulier in te vullen en door te sturen. Samen met de invoering van een nieuw volledig online ticketingsysteem start Cultuurcentrum ’t Getouw met een computergestuurde loting voor het verdelen van abonnementen en losse tickets. Inschrijven voor deze loting kan van vrijdag 5 juni tot en met zondag 21 juni. Met het nieuwe systeem krijgt iedereen gelijke kansen.

Tot voor kort werkte het cultuurcentrum volgens het principe ‘wie eerst komt, eerst maalt’. Wie tijd en energie had om vroeg op te staan om aan te schuiven in Schouw-burg Rex, kon als één van de eersten zijn abonnementsfor-mulier afgeven. Daardoor maakte hij of zij grote kans om voor alle voorstellingen tickets te hebben. Datzelfde gold voor wie ’s ochtends vroeg voor zijn pc zat.

Niet langer houdbaar Fysieke wachtrijen en stress voor de pc zijn niet meer van deze tijd. Bovendien, door de grote groei van

het aantal abonnees was deze werkwijze onmogelijk houdbaar. De chronologische verwerking van alle manueel ingediende abonnementsformulieren én de terugkoppeling naar de abonnees, vroegen bijzonder veel administratief werk.

Tussen 5 en 21 juniMet een geautomatiseerd online ticketingsysteem is dit tijdrovend manueel werk voorgoed verleden tijd. Om iedereen een gelijke kans te geven, werken we vanaf dit jaar met een lotingsysteem. Dit principe houdt in dat je in de periode van vrijdag 5 juni tot en met zondag 21 juni alle tijd krijgt om via www.getouw.be de voorstellingen te selecteren waarvoor je tickets wenst. Er is geen gescheiden verkoop meer van abonnementen of losse tickets. Iedereen start in dezelfde ‘pot’.

Ofwel allemaal, ofwel niemandNa zondag 21 juni verloot de computer voorstelling per voorstelling de beschikbare tickets onder alle ‘kandidaten’. Mensen die in één bestelformulier voor een voorstelling meerdere tickets bestelden voor vrienden en familie, worden in de loterij als één groep beschouwd. Ofwel heeft iedereen van je groep een ticket ofwel niemand.

22 informatiemagazine juni 2015

GELIJKE KANSEN VOOR IEDEREEN

Page 23: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

Meer info: Cultuurcentrum ’t Getouw, 014 33 09 00, [email protected]

Moeite met pc of heb je geen internet? Het nieuwe lotingsysteem betekent dat je in de inschrijvingsperiode van 5 tot en met 21 juni alleen online tickets of abonnementen kan bestellen. Mensen die niet over internet beschikken of graag wat extra hulp hebben, kunnen tijdens de openingsuren altijd terecht aan de cultuurbalie in Schouwburg Rex, Smallestraat 2.

Tijdens de inschrijvingsperiode is de cultuurbalie op maandag- en donderdagavond bovendien extra open van 18 tot 21 uur. Er worden ter plaatse pc’s ter beschikking gesteld. De medewerkers van het cultuurcentrum helpen je op weg.

Tickets kopen na de loting? Na de loting krijgt iedereen een mail of een brief met een overzicht van de voorstellingen waarvoor hij of zij door de computer ‘uitgeloot’ werd. Deze mail gaat vergezeld van een betalingsuitnodiging. Bij een correcte betaling binnen de twee weken ontvang je de bestelde tickets.

Op maandag 13 juli start de verkoop van alle overblijvende tickets. Je kan deze zowel online bestellen én betalen via www.getouw.be, als persoonlijk afhalen aan de cultuurbalie. Met het nieuwe ticketingsysteem kan je dus meteen online betalen en je tickets afdrukken of bewaren in je Passbook.

Verandert er iets voor abonnees? Je bent abonnee als je voor minimum vijf voorstellingen wordt uitgeloot. In dat geval geniet je voor elke voorstelling drie euro korting. Deze korting geldt ook voor tickets die je later in het seizoen nog bijkomend aankoopt. Naast de financiële korting genieten abonnees nog van extra voordelen, waaronder een gratis stervoorstelling bij acht uitgelote voorstellingen.

Een groot nieuw voordeel is dat abonnees vanaf nu al meteen extra tickets kunnen bestellen voor kinderen, vrienden, familie, ...

De jongerenabonnementen verdwijnen. Deze vervangen we door een vaste korting van drie euro voor iedereen jonger dan 23 jaar.

Wat heeft het cultuurcentrumin 2015 – 2016 in petto?

Je kan het volledige programma bekijken via www.getouw.be. Op deze site kan je je tussen 5 en 21 juni ook inschrijven voor

de loting of na 13 juli tickets (bij)bestellen.

www.gemeentemol.be 23

Page 24: Informatiemagazine Gemeente Mol - juni, juli, augustus 2015

www.gemeentemol.beVerantwoordelijke uitgever: Hans Schoofs, schepen van informatie en public relations, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol

Terugblik...Met maar liefst 1 300 beeldjes werd het streefdoel van 1 000 Molse beeldjes voor het herdenkingsmonument WOI ruimschoots overschreden. Dankjewel aan iedereen die dit project in onze gemeente tot een succes maakten!

Op 9 april volgde een maximum aantal deelnemers de opfrissingscursus verkeersregels voor gebruikers van een scootmobiel in het Verkeerseducatief Centrum op de Molderdijk.

Met een stoet, een openluchtexpo, een fotozoektocht, filmvertoningen, … zette Achterbos op 26 april ‘200 jaar Vijftien Kapellekens’ volop in de kijker.

Een speciale editie van de dierenmarkt was één van de vele activiteiten die een aantal socio-culturele verenigingen samen met de cultuurraad en cc ’t Getouw op 17, 18 en 19 april organiseerden.

Coming World Remember Me

Opfrissingscursus scootmobiel

Tijd voor Vrije Tijd

Viering 200 jaar 15 Kapellekens