Zeeuwse Bibliotheek Jaarverslag 2008

4
Jaarverslag 2008 Foto: Peter Buteijn

description

Het jaarverslag van de Zeeuwse Bibliotheek over 2008

Transcript of Zeeuwse Bibliotheek Jaarverslag 2008

Page 1: Zeeuwse Bibliotheek Jaarverslag 2008

Jaarverslag2008

Foto: Peter Buteijn

Page 2: Zeeuwse Bibliotheek Jaarverslag 2008

Jaarverslag 2008

De Zeeuwse Bibliotheek& BezoekersAanpassing van de openingstijdenwas één van de belangrijke ver-anderingen in 2008. Sinds augustus2008 is de bibliotheek op maandag-avond gesloten en op zaterdag-middag (behalve in juni, juli enaugustus) tot 16.00 uur geopend.De daling van het aantal bezoekersin de eerste helft van het jaarwerd tot staan gebracht en uit-eindelijk werden 365.021 bezoekengeregistreerd, een daling van 3,1%.De cijfers over het gebruik van dewebsite zijn door een ander statis-tiekprogramma niet meer vergelijk-baar met eerdere jaren. Er werden374.303 bezoeken aan de websitewww.zeeuwsebibliotheek.nlgebracht waarbij 879.108 pagina’swerden bekeken. Naast toenamevan het gebruik van BeeldbankZeeland (11%), zijn ook de cijfers van satellietsites en vansamenwerkingsprojecten zoals Geschiedeniszeeland.nlen Krantenbankzeeland.nl indrukwekkend. Deze laatstenieuwkomer trok 180.022 bezoekers die bij elkaar921.459 pagina’s raadpleegden.

De Zeeuwse Bibliotheek & MediabeleidNaast het bieden van lees-, luister-, kijk- en speelplezierals openbare bibliotheek voor Middelburg voert deZB als brede wetenschappelijke bibliotheek takenuit voor alle inwoners van de provincie Zeeland. Demogelijkheden om via internet gebruik te kunnenmaken van digitale informatiebestanden van de ZB,heeft in 2008 opnieuw gezorgd voor een betere ver-spreiding en toename in het gebruik van weten-schappelijke informatie. Onverminderd blijft de ZB ookbijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe digitalebestanden. Naast eerder genoemde Krantenbank-zeeland.nl werd in september de, samen met deStadsbibliotheek Haarlem ontwikkelde, internetsitewww.orgelmuziekweb.nl gelanceerd. Een serieuze bij-drage aan de ontsluiting van informatie op het gebiedvan de grote Nederlandse orgelcultuur.

Zeeuws DocumentatiecentrumEen belangrijke activiteit voor Geschiedeniszeeland.nlwas het opstellen van de Canon van Zeeland. De drieinitiatiefnemers, de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland,het Zeeuws Archief en de ZB trokken hiermee veelbezoekers naar de site. Ook het middel van prijsvragenom aandacht te genereren heeft goed gewerkt.Achter de schermen is hard gewerkt om ook de collec-ties van musea en archieven aan te sluiten en digitaal teontsluiten. De toetreding van deze nieuwe deelnemersmoet in 2009 leiden tot een aanzienlijke verbredingvan het aanbod van het webportaal.

Oud-bezit en bijzondere collectiesIn 2008 ontving de ZB enkele belangrijke schenkingenvan onder andere Jos Swiers en Johanna Kruit.Mevrouw Steketee uit Vlissingen schonk de ZB eengrote collectie maritieme publicaties en de heer Polder-mans uit Scheveningen schonk een collectie van circa1200 boeken. Uiteraard kocht de ZB ook zelf aan. Zowerd op een veiling in Brussel de hand gelegd op eenbijzondere Zeeuwse boekband uit de 18e eeuwwaarop het wapen van Zeeland in blindstempelingmet scheepjes en meerminnen op het voorplat. De ZB kreeg twee waardevolle bruiklenen in beheer:de muziekcollectie van Jan Morks (waaronder eerderverloren gewaande muziekwerken) van het MiddelburgsMuziekkorps en de cultuurhistorisch zeer waardevollecollecties van de Provinciale Zeeuwse Courant. Van deze laatste worden de foto’s met voorranggedigitaliseerd en op de Beeldbank Zeeland geplaatst.Ook is overeengekomen dat de ZB het recht heeft dekranten te digitaliseren en via de Krantenbank op inter-net aan te bieden.

De Zeeuwse Bibliotheek & InformatiefunctieDoor de aanmeldingen voor het gebruik van gratisinternet is het aantal huishoudelijke aanvragen aan-zienlijk toegenomen. De afname van het aantalinhoudelijke vragen wijst op toegenomen zoek-vaardigheid van het publiek, maar is mogelijk ookeen gevolg van een modern fenomeen waarbij mensneller tevreden lijkt met het gevonden antwoord.

2007 2008Huishoudelijke vragen 88.166 100.269Inhoudelijke vragen 43.966 36.946

Op 6 oktober bracht HKH Prinses Laurentien een bezoek aan de Zeeuwse Bibliotheek. Foto: Juul Timmerman

Page 3: Zeeuwse Bibliotheek Jaarverslag 2008

Interbibliothecair leenverkeerDe invoering van het “nieuwe reserveren”, waar-door klanten van de ZB materiaal bij andere biblio-theken kunnen aanvragen ook als het in de eigencollectie aanwezig is, veroorzaakte afgelopen jaaropnieuw een stijging van het aantal IBL-aanvragen.

2007 2008IBL-aanvragen totaal 26.751 28.931Reserveringen 12.599 16.048

De Zeeuwse Bibliotheek & Uitleen en Leden Ook de Zeeuwse Bibliotheek kon zich niet onttrekkenaan de landelijke trend waarbij het aantal uitleningendaalde. De daling deed zich in alle categorieën voor.

2007 2008Uitgeleende publicaties 607.509 572.140

LedenIn tegenstelling tot het aantal uitleningen steeg hetaantal leden in 2008 tot 27.680 (plus 1.279). Metname studenten van de Hogeschool Zeeland en deRoosevelt Academy zorgen voor de ledengroei. De cijfers versterken het beeld dat de bibliotheeksteeds meer voor andere diensten wordt gebruiktdan voor het voornamelijk lenen van materialen. De dienstverlening van de ZB werd bij het (vierjaarlijkse)gehouden klantenonderzoek gewaardeerd met hetmooie rapportcijfer 7,9.

De Zeeuwse Bibliotheek &Ondersteuning bibliotheken, onderwijs en doelgroepenAls Provinciale Service Organisatie (PSO) fungeert deZB zowel als backoffice alsook als de ondersteunervan verschillende facilitaire taken voor bibliotheken,scholen en instellingen. Voor de ontwikkeling van desamenwerkingsagenda tussende Zeeuwse basisbibliothekenis per april 2008 een program-mamanager aangesteld. Doorhet gezamenlijke Zeeuwsebibliotheekwerk is de Agendavoor de Toekomst vastgestelden op 10 juni kon het samen-werkingsconvenant tussen debibliotheken worden onder-tekend. Gemeenschappelijke strategieen beleidsuitgangspunten voorde komende jaren zijn vastge-steld. De focus ligt de komendejaren op projectmatige uit-voering onder regie van hetDirectieberaad ZeeuwseBibliotheken (DZB).

Jeugd, jongeren en onderwijsOpnieuw werden verschillende activiteiten voor jeugden jongeren, zoals De Nationale Voorleeswedstrijd,door de ZB ondersteund en georganiseerd. DeOnderwijsbibliotheekdienst zag het aantal uitleningenstijgen met ruim 9% tot 57.311. Ook in Schoolbieb.nlwerd veel geïnvesteerd, onder meer door dossiers temaken over allerlei onderwerpen binnen de vakkenKlassieke talen en Levenbeschouwing. Een hoogte-punt in 2008 was het bezoek op 6 oktober van HKHPrinses Laurentien aan de ZB. In gezelschap vanminister Plasterk en staatssecretaris Van Bijsterveldtwoonde zij de feestelijke startmanifestatie van hetZeeuws Aanvalsplan Laaggeletterheid bij.Presentaties van leesbevorderingprojecten als Bazar,het landelijke project Kunst van LeZen en door leer-lingen van de Christelijke ScholengemeenschapWalcheren uitgevoerde poëzieactiviteiten rondlezen, film, kunst en rap maakten grote indruk.

De Zeeuwse Bibliotheek & BibliobussenIn 2008 is het succes van de vernieuwing van hetbibliobusconcept een vaststaand feit geworden. Eenaantal gemeenten heeft besloten tot uitbreidingvan sta-uren. Nieuwe samenwerkingspartners zoalsde woningcorporaties Woonburg en Zeeuwlandmeldden zich aan voor diensten in de Biblioservicebus.Sinds februari staat de Biblioservicebus ook in deMiddelburgse wijken Griffioen en Klarenbeek. Bijzonder is de aanwezigheid van adviseurs van deRabobank en van de Stichting Welzijn Middelburgin de bus om klanten te helpen en te adviseren opfinancieel en sociaal-maatschappelijk gebied. Succesvollijkt ook het nieuwe concept van de Onderwijsservice-bus. De ZB heeft inmiddels twee haalbaarheids-onderzoeken laten uitvoeren met een veelbelovendepositieve uitkomst. De vier Zeeuwse bibliobussen organiseerden in 2008opnieuw tal van (leesbevorderende) activiteiten enhet aantal leden steeg tot 9.106. Het aantal uitleningendaalde licht tot 289.029.

Foto: D.J. Gjeltema

Page 4: Zeeuwse Bibliotheek Jaarverslag 2008

De Zeeuwse Bibliotheek & Culturele activiteiten2008 was het jaar van het Religieus Erfgoed. Mededankzij subsidies van de Stichting Cultureel ErfgoedZeeland en Nieuw Zout kon de Zeeuwse Bibliotheekverschillende tentoonstellingen organiseren onder detitel Zichtbaar geloven. De exposities 400 jaar NadereReformatie en Zeeland 1608 – 2008 en De GereformeerdeGezindte in Zeeland anno 2008 trokken zeer veel belang-stelling. Naast exposities van tal van kunstenaars opuitnodiging van de Jan van Leeuwenstichting werd detentoonstelling Zeeuwse poster van 1841 – 2006 insamenwerking met het Centrum Beeldende KunstZeeland georganiseerd. Literaire lezingen werden insamenwerking met Stichting Literaire ActiviteitenZeeland, de Hogeschool Zeeland en de RooseveltAcademy gehouden. Een grote publiekstrekker was delezing van ds. Klaas Hendrikse over zijn veel besprokenboek Geloven in een God die niet bestaat. Voor detweede keer werd als opening van het culturele seizoende Culturele Informatiemarkt gehouden in de ZB enin oktober werd gestart met in de ZB ontwikkeldefilmcolleges, waar een voor de bibliotheek nieuwpubliek op af komt. De ‘debatfunctie’ van de ZB kreegonder meer in mei vorm door de organisatie van hetdebat Persvrijheid in het kader van de uitreiking vande Four Freedom Awards in Middelburg. Als derdegast van het zeer succesvolle programma StandplaatsZeeland ontving de Zeeuwse Bibliotheek in maartprof. dr. ir. Louise Fresco. Onder het thema Zee+land

van de Toekomst; Een veranderend klimaat voorlandbouw en voedsel kwamen letterlijk zeer spraak-makende stellingen aan bod. Vanuit de thematiekwerden drukbezochte en levendige debatten, expert-meetings, excursies en een zeer enthousiast kinder-college georganiseerd. Ook kwam in een bomvolle Aulahet literaire werk van Louise Fresco uitgebreid aan bod.

Zeeuwse Bibliotheek &SamenwerkingpartnersIn 2008 heeft de Zeeuwse Bibliotheek intensief samenmogen werken met onder andere: Provincie Zeeland,Gemeente Middelburg, Zeeuwse openbare bibliotheken,Zeeuwse gemeenten, Koninklijk Zeeuws Genootschapder Wetenschappen, Zeeuws Archief, de Drvkkery,Provinciale Zeeuwse Courant, Omroep Zeeland, RadioCool FM, Zeeuws Tijdschrift, Roosevelt Academy,Stichting Scoop, Hogeschool Zeeland, Stichting CultureelErfgoed Zeeland, Nieuw Zout, Zeeuws Museum, VonBrucken Fock fonds, Jan van Leeuwenstichting, SLAZ,WSF-bibliotheken, universiteitsbibliotheken in binnen-en buitenland, Koninklijke Bibliotheek, Verenigingvan Openbare Bibliotheken, Speel-o-theek, SURFnet,Zeelandnet, ISS Facility Services, Stichting HistorischOnderzoek Zeeland, NBD/Biblion, LogicaCMG, RaafOpen Systems, Regionaal Pedagogisch Centrum Zeeland,Zeeuwse Muziekschool, Roosevelt Study Center,Kunsteducatie Walcheren, Universiteit van Amsterdamen de Rabobank.

Uitgave: Zeeuwse Bibliotheek, Middelburg, 2009. Druk: Repro Zeeuwse Bibliotheek. Contact: Kousteensedijk 7, 4331 JE Middelburg. Tel 0118-654000. www.zeeuwsebibliotheek.nl.

Standplaats Zeeland ontving in maart prof. dr. ir. Louise Fresco. Er werd onder andere een zeer enthousiast kindercollege georganiseerd. Foto: Sip Beth

BestuurssamenstellingIn verband met de omvorming van de rechtsvorm van de Zeeuwse Bibliotheek per 1 januari 2008 van gemeenschappelijkeregeling in een stichting, kent de ZB thans als stichting een Raad van Toezicht Stichting Zeeuwse Bibliotheek. Voorzitter: deheer ir. P.G. Boerma. Vice-voorzitter: de heer drs. G.A. Egas Repáraz. Leden: mevrouw A.C. de Bruijn, mevrouw drs. G.K.T. vander Giessen, de heer drs. C.L. de Hooge MBA, mevrouw drs. M. Wisse-Roelse en de heer mr.drs. R. Zomer. Bestuurder: de heerdr. J.A. Brandenbarg.