Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

68
5 PROGRAMMA ZEEUWSE CONCERTZAAL 2012-2013

description

Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

Transcript of Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

Page 1: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

5PROGRAMMAZEEUWSE CONCERTZAAL2012-2013

Page 2: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013
Page 3: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

1

Luister LustrumVijf jaar geleden, op 21 november 2007, heropende de Zeeuwse Concertzaalhaar deuren. Vijf jaar met honderden prachtige concerten. We hebbenhard en met heel veel plezier gewerkt en kijken met vele bezoekers terugop talloze gedenkwaardige muzikale avonden. Het is dus tijd voor eenlustrumfestival, voor een lustrumjaar, vol met luisterrijke concerten. Eenjaar waarin we veel voor u in petto hebben. Concerten met muziek vanRadiohead, Spinvis, met de beroemde Canto Ostinato - maar dan op achtcelli -, met sterharpiste Lavinia Meijer, met een double bill door Brisk enCamerata Trajectina en met Dominee Gremdaat. Naast al deze luisterrijkelustrumconcerten gaan we natuurlijk door met onze vaste series, zoals devrolijke concerten van KinderKlassiek en de gretige jonge musici in NieuweLente. Nieuw dit jaar is de - ook voor onszelf - intrigerende serie ZappMusic, waarin het strijkkwartet Zapp4 een viertal enorm verrassende concerten verzorgt. Misschien is het wel deze alle muzikale grenzen over-stijgende serie die het beste de inspiratie voor ons concertprogrammaillustreert. Anno 2012 is een concertzaal niet meer de plek voor uitsluitendklassieke muziek. Het gaat ons simpelweg om goede, hartverwarmende,ontroerende, avontuurlijke muziek in al haar verschijningsvormen.

directie Zeeuwse Concertzaal,Jakko van der Heijden & Douwe Eisenga

Page 4: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

InhoudsopgaveBlijf op de hoogte .....................................................................2Kortingen en gratis concerten ......................................................3De Zeeuwse Concertzaal, het eerste lustrum....................................8Partnerprogramma ...................................................................12De vaste gebruikers ..................................................................13Kunst in de Zeeuwse Concertzaal .................................................16De Concertseries ......................................................................19Programma ............................................................................20KinderKlassiek .......................................................................58Kaartverkoop..........................................................................62Algemene informatie ...............................................................63Colofon .................................................................................63

Blijf op de hoogteWilt u alvast in de stemming komen?Kom dan naar onze website. Op www.zeeuwseconcertzaal.nl plaatsen we in de loop van het seizoen veel luister- en beeldfragmenten van de komende concerten.

Wilt u op de hoogte blijven van actuele concertinformatie van de Zeeuwse Concertzaal? Meld u nu aan voor onze digitale e-flyer via onze website.

We stellen prijs op uw mening!Het is mogelijk om uw reacties op de site van de Zeeuwse Concertzaal te plaatsen. Bent u enthousiast over een komend concert? Wilt u kwijt wat u van een concert vond? Wilt u reageren op berichten van andereconcertbezoekers? Het kan allemaal op de website van de Zeeuwse Concertzaal.

Volg ons, overal, wanneer dan ook.Het is ook mogelijk ons actuele nieuws te volgen via email (RSS), uw mobiel of via bijvoorbeeld Facebook & Twitter. Op onze affiches en flyersstaan QR-codes van onze concerten, die u met uw smartphone direct naar onze site leiden.

De Zeeuwse Concertzaal Blog.Het team van de Concertzaal blogt! Lees over en reageer op het wel (en wee) van de Concertzaal!

2

Page 5: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

Kortingen en gratis concertenDe Zeeuwse Concertzaal geeft dit seizoen diverse kortingen op de entree-prijzen in de vorm van een vroegboekkorting, diverse partnerkortingen en een tweetal passe-partouts. De verschillende kortingen kunnen nietgecombineerd worden. Daarnaast organiseert de zaal een aantal gratis toegankelijke concerten.

Vroegboekkortingtot 30 september 2012De Zeeuwse Concertzaal beloont snelle beslissers! Wanneer u voor 30 sep-tember 2012 kaarten voor één van onze concerten van dit seizoen bestelt,ontvangt u € 2,50 korting per kaartje.Let wel, deze vroegboekkorting geldt enkel voor onze eigen concerten. U kunt die concerten herkennen aan de vermelding vroegboekkorting bijhet concert.

Partnerkortingenvanaf 1 oktober 2012De Zeeuwse Concertzaal werkt aan de ontwikkeling van een partner-programma. Vanaf dit seizoen gaan we in onze marketing samenwerkenmet diverse partners. Klanten van die partners krijgen kortingen op onzetoegangskaarten. We starten dit programma met een samenwerking met de Zeeuwse Muziekschool en een groot aantal basisscholen. Leerlingen (en per leer-ling: één ouder) van de Zeeuwse Muziekschool kunnen in de werkweekvoorafgaand aan een concert kaarten tegen een gereduceerd tarief vooréén van onze eigen concerten bestellen. Bezoek onze website voor meer informatie hierover.Leerlingen (en medegezinsleden) van basisscholen die zich aansluiten bij ons partnerprogramma, krijgen een korting van € 2,50 op de kaartenvan de concerten in onze serie KinderKlassiek. Basisscholen die zich voordit programma op willen geven, kunnen contact met ons opnemen via de adresgegevens achter in deze brochure.Let wel, ook deze partnerkortingen gelden enkel voor onze eigen concer-ten. U kunt die concerten herkennen aan de vermelding partnerkorting bij het concert.

Kaarten met partnerkorting zijn enkel telefonisch of aan de kassa verkrijgbaar. Zie achterin deze brochure voor meer informatie over de kaartverkoop.

3

Page 6: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

Passe-partout voor het LuisterLustrum Festival woensdag 21 november - Francesco di Fioredonderdag 22 november - Neil Campbellvrijdag 23 november - BRISK & Camerata Trajectinazaterdag 24 november - Cello Octet Amsterdam

Een passe-partout voor de vier concerten van het LuisterLustrum Festivalkost € 25,00. (in de losse verkoop betaalt u voor deze vier concerten € 35,00)

Passe-partout voor de serie Zapp MusicOok voor de vier concerten uit de serie Zapp Music is een passe-partoutbeschikbaar.Vrijdag 5 oktober - Zapp4, Eric Vaarzon Morel & Niti Ranjan Biswas

IndiAndaluz Vrijdag 18 januari - Zapp4, Jeroen van Vliet, Michiel van Dijk en

Ned McGowan - Carnaval des AnimauxVrijdag 22 maart - Zapp4 - The Radiohead SongbookVrijdag 31 mei - Zapp4 & Spinvis - De Onverklaarbare Reis

Een passe-partout voor deze vier concerten kost € 45,00. (in de losse verkoop betaalt u voor deze vier concerten € 60,00) Gratis concertenNaast diverse kortingen trakteert de Zeeuwse Concertzaal u vanaf dit seizoen ook op diverse gratis concerten. De volledige serie Nieuwe Lenteen het eerste concert van het lustrumfestival zijn gratis toegankelijk. Reserveren voor deze concerten is niet nodig, hoewel het voor ons welhandig is te weten hoeveel mensen we ongeveer kunnen verwachten. En bovendien, vol is vol!!

4

Page 7: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

De Pianomannen

Page 8: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013
Page 9: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

Amsterdam Sinfonietta

Page 10: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

De Zeeuwse Concertzaal, het eerste lustrumOp 21 november 2007, de dag van Sint Cecilia, de beschermheilige van de muziek, heropende de Zeeuwse Concertzaal officieel haar deuren. Het start-schot werd gegeven door de toenmalige Middelburgse wethouder van cultuur,Frank Streng. Op een heel klein muziekdraaidoosje speelde hij een korte versievan het stuk Opening van Philip Glass. De heer Streng nam deze openings-handeling zo serieus dat hij ‘s middags nog even kwam repeteren. De tinke-lende nootjes van Philip Glass werden gevolgd door een fenomenaal concertvan l‘Arpeggiata. De complete bouwploeg van de Walcherse Bouw Unie, hetbedrijf dat verantwoordelijk was voor de grondige verbouwing van de zaal,was er ook. De gloedvolle muziek van l‘Arpeggiata ontlokte aan de voormanvan de bouwploeg na afloop van het concert de uitspraak: “Ik wist niet datklassieke muziek zo mooi kon zijn”.Gedurende het eerste seizoen ontwikkelden wij ons programmeringsbeleid.Met onze concerten richtten we ons vooral op het bereiken van een nieuw enjong publiek. Het concert met het Wim Mertens Ensemble in 2008 vormde het knallende begin van de serie De Oversteek. Mertens bespeelde het publiekals een heus popidool in een volle, enthousiaste en inderdaad aanmerkelijkjongere zaal. Op die lijn gingen we door. We denken nog altijd met enorm veelplezier terug aan het Multi Piano Festival, met onder andere in het slotconcert het roemruchte Tubular Bells van Mike Oldfield -maar dan opvier vleugels- in een zaal die na afloop helemaal op z’n kop stond. Het openingstukje dat Frank Streng speelde, bleek een voorbode te zijn vanveel concerten met muziek van Philip Glass, een componist die als geen anderin staat is om een groot en jong publiek te bereiken. De fantastische concer-tante uitvoering van delen uit diens Einstein on the Beach door het Attacca Ensemble staat sterk in het geheugen van de vele bezoekers gegrift.Niemand had echter in 2007 kunnen bevroeden dat twee jaar later de maestrozelf in onze mooie zaal zou spelen. Jakko van der Heijden regelde dat. Aan-vankelijk vroeg het management rond Glass een behoorlijk exor bitant bedragvoor één man achter één vleugel, hoe beroemd hij ook mag zijn. Per mail reageerde Jakko onverschrokken: “We snappen dat een concert van Philip Glasszoveel waard is. Helaas hebben we maar de helft van dit bedrag. Maar wehebben wel een hele mooie zaal, in een heel mooi stadje, vlak bij het stranden met allemaal heel aardige mensen. En dat is allemaal niet in geld uit tedrukken”. Blijkbaar beviel het management dit antwoord en kregen we perommegaande de reactie: “Als we gretig gebruik mogen maken van al die leukerandvoorwaarden, komt meneer Glass voor de helft”.

8

Page 11: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

Het werd een succes. De voorverkoop oversteeg in ruime mate die van Youpvan ‘t Hek die in hetzelfde seizoen in de Middelburgse Schouwburg stond. Opmarktplaats.nl werden kaarten verhandeld voor 300 euro per stuk. Bezoekerskwamen van heinde en ver (sommigen zelfs uit Zweden). Middelburg stond opde kaart.Twee jaar later kwam Philip Glass terug, nu met de uiterst getalenteerde violistTim Fain. Zijn eerste bezoek aan de Zeeuwse Concertzaal was de componist zogoed bevallen, dat hij in 2009 onze zaal maar liefst twee wereldpremièresgunde. Zowel zijn Partita voor soloviool als Pendulum voor viool en pianoklonken voor het allereerst in Middelburg.

Het zijn niet alleen de druk bezochte concerten die voor onszelf de hoogte-punten vormden. Zo bleek het programma 12x12 van Capilla Flamenca en HetCollectief uit België lastiger te verkopen, terwijl de mengeling van modernemuziek van Stockhausen en muziek uit de veertiende eeuw die deze twee topensembles brachten, op muzikaal eenzame hoogte stond.De vrolijke, theatrale serie KinderKlassiek bleek een schot in de roos. VoorTrommelvuur bijvoorbeeld, van het slagwerktrio Twitching Eye Trio moestenstoelen worden bijgesleept. Ongelofelijk goed was ook de voorstelling De Pianomannen, waarin muziek van Erik Satie in een vrolijk multimediaaljasje werd gestoken.Door de jaren heen ontstond een steeds hechtere samenwerking met het jongerencentrum De Spot in Middelburg. Zij organiseerden in 2011 samen metons een concert door de Ierse singer-songwriter Luka Bloom. Eerlijk gezegdhadden wij voordien nog nooit van de beste man gehoord. Een bomvolle, enthousiaste zaal onderstreepte echter dat je niet op alle fronten de wijsheidin pacht hebt. Zelf verhuisden wij met drie concerten naar De Spot, waarvan de twee laatste, met Ethel en het Mellits Consort - beiden uit Amerika -, eengrote verassing voor het publiek vormden.In oktober 2011 waren we al weer toe aan het 250ste concert dat sinds de heropening in onze zaal plaatsvond. We nodigden het Italiaanse ensemblePiccola Accademia degli Specchi uit en stelden samen met hen voor één keertjeeen programma samen, voortkomend uit onze beider nevenactiviteiten alsmuziekregisseur en componist. Het was een beetje een gok, maar gelukkigbleek een afgeladen zaal onze muzikale voorkeuren en onze passie te delen.In het voorjaar van 2012 stond wederom het Attacca Ensemble op de planken,nu met de Nederlandse première van de Little Match Girl Passion van de Amerikaanse componist David Lang. Het werd een uiterst intense en ontroe-rende luisterervaring onder de meer dan driehonderd luisteraars. Evenveelmensen waren een week later aanwezig bij het Tweede Vioolconcert van Philip Glass en de Shaker Loops van John Adams, uitgevoerd door AmsterdamSinfonietta. Het zijn beide concerten die passen in de Zeeuwse Concertzaal,Nieuwe Stijl. Op naar de volgende vijf jaar!

9

Page 12: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

Tim Fain en Philip Glass

Page 13: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

Marc Mellits

Page 14: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

Partnerprogramma Vanaf dit seizoen gaat de Zeeuwse Concertzaal samenwerken met diversepartners. Klanten van deze partners ontvangen kortingen op onze concerten (zie voorin deze brochure). De Zeeuwse Muziekschool en eengroot aantal basisscholen zijn de eerste instellingen die meedoen aan ons partnerprogramma.

Zeeuwse Muziekschool Al meer dan 55 jaar is de Zeeuwse Muziekschool een begripin Zeeland. Er werken zo’n tachtig bevoegde docenten die leerlingenvan alle leeftijden de liefde voor muziek bijbrengen. Muzieklessen ontwikkelen een basis die linkt met allerleiterreinen die, vaak onbewust, veel verder gaan dan de voorde hand liggende muzikale kwaliteiten. De Zeeuwse Muziekschool staat graag aan die basis. De muziekles staat echter niet op zich, die basis kan worden verbreed,bijvoorbeeld door het bezoeken van concerten in de Zeeuwse Concertzaal.Maar ook en dat is helemaal fantastisch, door het zelf spelen in die Concertzaal. Stel je voor, je zit op les, je bespeelt een instrument en dansta je daar.. op datzelfde podium waar je vorige week nog die geweldigemuzikant hebt bewonderd! Het zou zomaar kunnen! Als solist, met je ensemble.....voor publiek. Want het komend seizoen verzorgt de ZeeuwseMuziekschool twee concerten in de mooiste concertzaal van Zeeland.

BasisscholenVanaf de start in 2007 organiseert de Zeeuwse Concertzaal vrolijke theatrale kinderconcerten voor de jeugd vanaf vijf jaar in de serie Kinder-Klassiek. In onze publiciteit voor deze concerten werken we al vanaf hetbegin intensief samen met een zestiental basisscholen op Walcheren.Vanaf dit seizoen willen we deze samenwerking gaan uitbreiden naar, zomogelijk, alle basisscholen in heel Zeeland. Elke school die gaat deel-nemen in ons partnerprogramma, realiseert voor haar leerlingen en hunmede-gezinsleden de mogelijkheid tot een structurele korting op alleconcerten in de serie KinderKlassiek. Basisscholen die zich voor dit programma op willen geven, kunnen contact met ons opnemen via deadresgegevens achter in deze brochure.

12

Page 15: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

De vaste gebruikersHet is een beetje een rare term, de ‘vaste gebruikers’, maar zo heten zenu eenmaal. De Zeeuwse Concertzaal staat dagelijks in het teken van mu-ziek. Op maandag repeteert het Middelburgs Muziek Korps, op woensdagde Koninklijke Oratorium Vereniging en op donderdag Het Zeeuws Orkest.Deze drie gezelschappen namen samen met Kamermuziek Zeeland hetvoortouw in de wederopbouw van de zaal. Zonder hun inzet was er inZeeland geen, speciaal voor muziek gebouwde, concertzaal meer geweest!Later kwam daar de Concertstudio als partner bij, inmiddels verantwoor-delijk voor tal van cd-opnames in de zaal. In deze ‘lustrumbrochure’ ver-tellen onze vaste gebruikers iets over hun activiteiten.

Middelburgs Muziekkorps Het Middelburgs Muziekkorps is een muziekvereniging met45 leden. Samen vormen zij een blokfluitgroep, een oplei-dingsorkest en een harmonieorkest. Sinds 2007 staat hetmuziekkorps onder leiding van dirigent Richard Vrijhoef.De vereniging is in 1815 opgericht als muziekkorps der dienstdoende schut-terij. Met haar bijna 200 jaar behoort het Middelburgs Muziekkorps tot éénvan de oudste muziekkorpsen in Nederland. Het Middelburgs Muziekkorpsrepeteert al vele jaren in de Zeeuwse Concertzaal en brengt een gevarieerdmuzikaal programma. De bedoeling is om een zo breed mogelijk publiek tebereiken met klassieke werken, marsmuziek, musical arrangementen enpopmuziek.

De Koninklijke Oratoriumvereniging ‘Tot Oefening en Uitspanning’ De Oratoriumverening ‘Tot Oefening en Uitspanning’, opgerichtin 1834, nam in 1897 samen met ‘De Instrumentale’ (de voor-loper van Het Zeeuws Orkest) initiatief tot oprichting van dehuidige Concertzaal. De toenmalige concertgelegenheid in dehuidige Statenzaal van de Abdij werd opgeheven. In 2004 sloegen beidegezelschappen weer de handen ineen om ‘hun’ concertzaal te behouden.Met succes.Sindsdien repeteert de Oratoriumvereniging weer elke woensdag in “haareigen” zaal. Jaarlijks worden twee concerten uitgevoerd. In het even jaarde Johannes Passion op Goede Vrijdag, in het oneven jaar een herden-kingsconcert op 4 mei. In het najaar worden werken uitgevoerd variërendvan Le Roi David van Honneger tot de Messiah van Händel. Daarnaast wordtregelmatig samengewerkt met Het Zeeuws Orkest. Zo werden de NegendeSymfonie van Beethoven en het Requiem van Verdi uitgevoerd.

13

Page 16: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

Het Zeeuws Orkest Zestig beroepsmusici en ongeveer twintig amateurs vor-men onder leiding van chef-dirigent Joan Berkhemer HetZeeuws Orkest. Met deze combinatie van amateurs en pro-fessionals neemt het orkest een unieke plaats in onder de Nederlandsesymfonieorkesten. Solisten van nationale en internationale faam leverenbelangrijke artistieke bijdragen aan de concerten van het orkest. Het jaar-programma wordt verdeeld over de seizoenen en bestaat uit minimaal vierconcertseries met steeds drie tot vier uitvoeringen. De concerten vindenverspreid door de provincie plaats. Regelmatig nodigt het orkest een gast-dirigent uit. Het orkest speelt op een hoog artistiek niveau en is niet meerweg te denken uit het Zeeuws culturele landschap.

Kamermuziek Zeeland De Stichting Kamermuziek Zeeland is opgericht in 1990door enthousiaste muziekliefhebbers die merkten dat er inZeeland veel belangstelling bestond voor kamermuziek vanniveau, zonder dat daar aanbod tegenover stond. Jaarlijkswordt een serie kamermuziekconcerten aangeboden in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg en theater de Mythe in Goes. Gerenommeerdealsook jonge veelbelovende ensembles worden daarvoor uitgenodigd.Sinds 1999 vindt ook ieder jaar op monumentale binnen- en buitenlokatieseen kamermuziekfestival plaats. De artistiek leider van het festival, op ditmoment is dat de cellist Ramon Jaffé, nodigt zijn muziekvrienden uit om inMiddelburg juweeltjes uit de kamermuziek tot klinken te brengen.

De ConcertstudioDe Concertstudio combineert een prachtige en volledigstille concertzaal met de technische faciliteiten van eenhoogwaardige studio. De Zeeuwse Concertzaal wordt alséén van de mooiste middelgrote concertzalen in Neder-land gezien. De akoestiek is fantastisch. Of het nu gaat om cd-opnames,live-registraties, of hightech multi-track opnames, musiceren in deze zaalis een feest voor het oor. Nog mooier is het wanneer cd-opnames gekop-peld kunnen worden aan concerten….De Concertstudio werkt uitsluitend met de meest hoogwaardige opname-apparatuur. De opnames liggen in handen van muziekregisseur Jakko vander Heijden en geluidstechnicus Walter Calbo, een duo met een enorme ervaring in het maken van transparante, sprankelende opnames.

14

Page 17: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

Zefir Records Niet alleen worden tal van cd’s opgenomen in de ZeeuwseConcertzaal, een groot aantal daarvan wordt uitgebrachtdoor het Zeeuwse label Zefir Records. Het label draagt zorg voor vorm-geving, persing en wereldwijde distributie van de cd’s. De werkzaamhedenworden uitgevoerd door hetzelfde team achter de Concertstudio. Hoewelhet label formeel niet in de Verwerijstraat gevestigd is, is de band met deZeeuwse Concertzaal uitermate groot. De cd’s van Zefir Records zijn dan ookin de concertzaal verkrijgbaar.

15

Page 18: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

Kunst in de Zeeuwse ConcertzaalDe landschappen van Hein VerwerElk concertseizoen biedt de Zeeuwse Concertzaal in de foyer en de salonruimte aan een beeldend kunstenaar. Dit jaar zijn wij heel erg enthousiastover de landschapskunst van de Zeeuwse kunstenaar Hein Verwer. Na zijnstudie aan de academie voor beeldende vorming in Tilburg heeft Hein Verwer het landschap als belangrijk onderwerp voor zijn werk gehouden.

Zolang er kunst gemaakt is, speelt het landschap daarin een belangrijkerol. De grottekeningen met jachtvelden, Griekse schalen en potten met gestileerde planten en dieren, Japanse tuinen, bijbelse miniaturen en getijdenboeken, om maar een willekeurige opsomming te geven. Elke tijdheeft zijn eigen verbeelding, bezwering, betovering, ritueel, uitdrukking of statement. Het landschap bergt een bedreiging en een extase in zich.Schoonheid en leed. Vruchtbaarheid en dood. Het is die ene horizontalelijn of die duizenden verticalen van het woud. Maar ook de dagelijksewandeling naar de bakker voert ons door ons dagelijks landschap. Wat is er nu mooier om met blote voeten door de zompige klei te struinenop een drooggevallen schor? Het zuigende geluid vergezeld van de roep vaneen paar kleine sternen, vroeg in de morgen met een laagstaande zon ennog veel nevel op het water. Hein Verwer ziet deze wereld als een aantalhorizontale banen. Grijszwarte blubber, een grijsblauwe baan die overgaatin een zilveren spiegeling van het water. De oranje gloed weet niet goedhoe te mengen met het blauw boven en onder zich. De overgang van waternaar lucht is niet te onderscheiden. Er is geen horizon.

Een snelweg in de regen. Echte regen. Grote pikzwarte wolken rollen je tegemoet. Een kleine wereld met snelzwiepende ruitenwissers. Alles midden op de dag in grijstinten. Sterretjes van de koplampen, zwart asfalten witte strepen. Bomen flitsen voorbij in het grijsgroen. Een bliksemflits.Alles ineens koud blauwig verlicht. De voorganger is moeilijk te zien. Roderondjes die op afstand blijven. Zwiep, zwiep, zwiep, zwiep, links, rechts,links, rechts, links, rechts.

Alleen maar water en zoveel kleuren, midden op de Atlantische oceaan.Vijfduizend meter naar beneden: water. Vijfduizend kilometer oost en west : water. Naar het noorden en het zuiden nog veel meer water. En naar boven een sterrenhemel van een onmetelijke grootte. De horizon is een cirkel. Zelfs in de nacht zijn laag op laag gestapelde kleurnuances te zien. Het verschil in reflectie op het water dichtbij en veraf. Een nevel-baan in de lucht. De breking van het licht in de dampkring. Een rimpelingop de lange deining.

16

Page 19: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013
Page 20: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013
Page 21: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

De ConcertseriesLuister LustrumIn november 2012 bestaat De Zeeuwse Concertzaal in haar nieuwe vorm vijf jaar. Dat vieren we niet alleen met een lustrumfestival. Gedurende het gehele seizoen klinken er luisterrijke concerten, feestelijk, hartverwar-mend of tot nadenken stemmend. Met onder andere sterharpiste LaviniaMeijer, het Cello Octet Amsterdam, met een double bill door Brisk en Camerata Trajectina en met Dominee Gremdaat.

Zapp MusicEen serie van vier concerten met Zapp4 (voorheen Zapp String Quartet).Zapp4 is een band met de bezetting van een strijkkwartet en combineertgroove, improvisatie en fantasie met gepassioneerde soli. Ze ronken, funken, knarsen, hameren en glinsteren dat het een lieve lust is. Grenzenworden steeds verlegd en hun flitsende performance bezit een flinke dosiseigenwijsheid en humor. Zapp4, de groovemachine onder strijkkwartet-ten, speelt in deze serie samen met musici als Spinvis, Eric Vaarzon Morelen Jeroen van Vliet. Met onder andere The Radiohead Songbook…

KinderKlassiekDeze, voor het overgrote deel uitverkochte, concerten zijn een schot in deroos. Dit seizoen staan er weer vier op stapel. De serie KinderKlassiek isenorm in trek. Vrolijke concerten, fristi met schuimpjes in de pauze, eenlekkere bende. En eerlijk gezegd: wij vinden deze concerten net zo leukals al die stuiterende kinderen die hier komen. Hoe kan het ook anders,met musici als Arno Bornkamp en Ivo Janssen en theatermaakster BoukjeSchweigman. De vier concerten van de serie KinderKlassiek staan extraachterin deze brochure bij elkaar vermeld.

Nieuwe LenteMet ieder concert worden wij én het publiek steeds enthousiaster overdeze serie. In deze reeks ontmoet u de klavierleeuwen en strijktijgers vande toekomst. Jonge, gretige orkestleden van het Codarts Conservatoriumuit Rotterdam zitten op het puntje van hun stoel en garanderen elke keerweer concerten van een ongelofelijke kwaliteit. Nieuw in deze serie is desamenwerking met de Zeeuwse Muziek School die dit seizoen voor heteerst twee concerten in de Zeeuwse Concertzaal presenteert.

19

Page 22: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

20

Spanje Piano Marathon

Het is al vier jaar een traditie die meer en meer luisteraars trekt. DeZeeuwse Concertzaal opent haar seizoen met een pianomarathon die ditjaar in onze ogen nog afwisselender is dan de voorgaande. Stond voor-heen bij elke pianomarathon slechts één componist centraal, dit jaar zetten we vijf Spaanse componisten onder een al even Spaanse zon. De drie Catalaanse componisten Granados, Albéniz en Mompou hebbeneen grote stempel gedrukt op de Iberische muzikale traditie. Hun com-posities getuigen van grote pianistische inventiviteit. Naast het vurigetemperament van deze componisten klinkt ook de met Spaanse klankendoordrenkte muziek van De Falla en Turina. De supertalenten van het Codarts Conservatorium uit Rotterdam steken al hun energie en muzi-kaliteit in een geweldige pianobelevenis, waarbij we u ook trakteren op een keur van uiterst smaakvolle, verfijnde gerechten.

muziek van: Enrique Granados Isaac Albéniz Federico Mompou Manuel de Falla Joaquin Turina

Zondag30 september 2012 15u30 € 35,00 (incl. catering)

vroegboekkortingserie: Nieuwe Lente

Page 23: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

21

Zapp4 Eric Vaarzon Morel & Niti Ranjan Biswas - IndiAndaluz

In IndiAndaluz laat het strijkwartet Zapp4 zich inspireren door het over-donderende en gepassioneerde spel van flamencogitarist Eric VaarzonMorel en tablaspeler Niti Ranjan Biswas. Al eerder kruisten de wegen vanZapp4 en de flamencovirtuoos Eric Vaarzon Morel elkaar. Volgens eigenzeggen kregen ze de wolven aan het huilen en bracht het vijftal menigdameshart op hol….. Het is in ieder geval zeker dat deze samenwerkingzinderende muziek opleverde. Nu bundelen de musici opnieuw de krach-ten om tegenspel te bieden aan de ongeëvenaarde vingervlugheid van tablalegende Niti Ranjan Biswas. Toen de eerste roffels op snaren, gitaaren tabla klonken, was het duidelijk; hier staat een bende die Zeeland gaatveroveren!

Jasper le Clercq, Jeffrey Bruinsma, viool, Oene van Geel, altviool, Emile Visser, cello, Eric Vaarzon Morel, flamencogitaar, Niti Ranjan Biswas, tabla

Vrijdag 5 oktober 201220u00 € 15,00

passe-partout voor 4 concerten uit de serie Zapp Music: € 45,00 (in losse verkoop totaal: € 60,00)

vroegboekkortingpartnerkortingserie: Zapp Music

Page 24: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

22

Club MondainKoos en de Kapotte Kopjes

Hoe klinkt thuis? Alles moet blijven zoals het was. Dat wil Koos. Maar op een dag is allesplotseling niet meer zoals het was. Niks is hetzelfde. Thuis is niet meerthuis. Alles voelt anders, alles klinkt anders. Een muzikale zoektocht volzoete samenklanken en scherpe dissonanten in een wereld die geen daghetzelfde is en waarin je steeds meer wordt wie je eigenlijk al was. Metklassieke muziek, opzwepende Roemeense zigeunermuziek en alles watdaartussen ligt. Club Mondain is een nieuw ensemble dat zich beweegt op het spannende grensvlak van West-Europese klassieke en opzwependeOost-Europese muziek.

Janneke Groesz, fluit, Bart de Kater, klarinet, Jellantsje de Vries, viool,Wouter Swinkels, contrabas, Vasile Nedea, cimbalom/accordeon, Renske van der Sluis, spel, Rosa Peters, regie

Zondag 7 oktober 201214u30 € 7,50

leeftijd 6 +vroegboekkortingpartnerkortingserie: KinderKlassiek

Page 25: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

23

STRACC13.0.0.0.0, het einde der tijden in 2012…

Het einde der tijden in 2012… Deze voorspelling van de Maya’s werkt alseen dekmantel van een universeler verschijnsel: de bezwering van deangst voor de vergankelijkheid van het leven zelf. De invulling van hetomgaan met die angst is cultuurgebonden. Het concert 13.0.0.0.0 slaateen brug tussen de riten en rituelen uit de Maya tijd en wat daar nu inonze tijd aan waarde in doorklinkt. Muziek, beeld en poëzie verenigenzich in een voorstelling die is opgebouwd rond de vier belangrijkste fundamenten van de voorspelling van de Maya’s: tijd, ratio, emotie engeloof. De Nederlandse componisten Florian Maier, Kate Moore, Reza Namavar en Ana Mihajlovic componeerden nieuwe muziek over een vandeze vier thema’s. Het 15-koppige ensemble STRACC ontleent haar naamaan de combinatie van strijkers en accordeons. Iets preciezer gezegd, van strijkers en bayans. De twee instrumentengroepen vullen elkaar perfect aan en dat maakt het mogelijk om alle denkbare sferen te verklanken. Kom naar STRACC dus, straks kan het misschien niet meer….

Vrijdag 12 oktober 201220u00 € 17,50

vroegboekkortingpartnerkortingserie: LuisterLustrum

Page 26: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

24

Daniel Kwartet

Het Daniel Kwartet is na een paar jaar afwezigheid weer terug op de Nederlandse podia. In Middelburg is het ensemble te beluisteren in driegeliefde, populaire werken uit het genre: het Strijkkwartet opus 18 nr 6van Beethoven, het Elfde Strijkkwartet van Sjostakovitsj en Schuberts Der Tod und das Mädchen. Het kwartet, in Israël opgericht door vier musici die elkaar tijdens hun studie in Tel Aviv leerden kennen, vestigdezich in 1976 in Nederland. Van daaruit verwierf het ensemble dankzij jaarlijkse tournees binnen en buiten Europa een snel groeiende reputatie.

Vrijdag 19 oktober 201220u00 € 18,00

donateurs Kamermuziek Zeeland € 15,00, jongeren € 8,00

een concert van Kamermuziek Zeeland

Page 27: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

25

Lavinia Meijer & Feico DeutekomGlass, Mertens, Monk & Eisenga

De internationaal succesvolle harpiste Lavinia Meijer verkent voortdurendnieuwe wegen in de muziek. Hierbij laat zij het publiek delen in verras-sende en onbekende kanten van de harpmuziek. In 2011 ontmoette zij pianist Feico Deutekom tijdens een uniek concert samen met de Ameri-kaanse componist Philip Glass. Verrast over hoe goed de harp en pianosamen klonken, kwamen zij samen op het idee om een programma samen te stellen met de mooiste stukken uit de minimal music. Tijdens dit concert hoort u een aantal bekende en minder bekende stukken vanPhilip Glass, waaronder zijn muziek voor The Hours, delen uit Glassworksen zijn minimal klassieker Music in Similar Motion. Ook laten Lavinia enFeico muziek horen van Meredith Monk en Wim Mertens en spelen zij eennieuw speciaal voor hen geschreven werk van de Nederlandse componistDouwe Eisenga.

Vrijdag 26 oktober 201220u00 € 15,00

vroegboekkortingpartnerkortingserie: LuisterLustrum

Page 28: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

26

Nihad HrustanbegovicOpus Magnum 12

Opus Magnum 12 is een concertvoorstelling geïnspireerd op 12 meester-werken uit de schilderkunst van de afgelopen 500 jaar. De tijdsgeest, gevoelens en de intuïtieve gedachtes die de 12 schilderijen met zich meebrengen zijn de basiselementen van de muzikale vertolking en composities van Nihad Hrustanbegovic op de concertaccordeon.Het Parool over Nihad Hrustanbegovic: “…een van de beste accordeonis-ten ter wereld. Nihad Hrustanbegovic maakte inmiddels drie cd’s, waarophij op een vanzelfsprekende en organische manier klassieke muziek koppelt aan jazz, wereldmuziek en pop”.

Vrijdag 2 november 201220u00 € 15,00

vroegboekkortingpartnerkortingserie: LuisterLustrum

Page 29: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

27

Middelburgs KamerkoorWein, Weib … und Wasser

Het Middelburgs Kamerkoor en strijkersensemble Con Legno onder leidingvan Pim Overduin bezingen de liefde in al haar facetten: verzet, ontken-ning, verdriet, obsessie, vreugde en extase. Zelfs een romantisch nachte-lijk boottochtje zal niet ontbreken. Dit alles wordt verteld, bezongen engespeeld door zangers, dirigent, stadsdichter en musici. Centraal staan deLiebeslieder-Walzer van Johannes Brahms, aangevuld met muziek vanonder andere Elgar, Delius, Whitacre en Andriessen.

bestellen / reserveren: Touristshop, Markt 51 in Middelburg. T: 0118 – 674300 Middelburgs Kamerkoor. T: 06-53524692. E: [email protected] of vanaf een uur voor aanvang in de zaal

Zaterdag 3 november 201220u00€ 12,50 (voorverkoop)

€ 14,00 (aan de zaal)

een concert van het Middelburgs Kamerkoor

Page 30: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

28

Het Zeeuwse OrkestNajaarsconcert

Mozart componeerde zijn drie laatste symfonieën in de zomer van 1788.Zijn op één na laatste Veertigste Symfonie schreef hij in een tijdsbestekvan slechts twee weken. Het korte motiefje waarmee het eerste deel begint, klinkt iedereen ongetwijfeld bekend in de oren. De symfoniewordt alom beschouwd als één van Mozart’s meest bekende en populairewerken. Tsjaikovky had in 1878 ook slechts twee weken nodig voor zijn Vioolconcert. Hij droeg het op aan zijn oude vriend Leopold Auer maardeze besloot om het werk niet uit te voeren omdat het volgens hem onspeelbaar was. Inmiddels behoort het tot één van de meest gewaar-deerde vioolconcerten ter wereld. Solist in dit virtuoze soloconcert is de in Hulst geboren jonge violist Mathieu van Bellen die reeds vaker zeer succesvol met het Zeeuws Orkest optrad. Rossini schreef zijn opera Tancredi in minder dan een maand. De ouverture is geschreven in Rossini’s kenmerkende stijl: na een langzame opening volgt een aan-eenschakeling van vlotte melodieën en motieven.

Tsjaikovsky - Vioolconcert op. 35 Mozart - Symfonie nr. 40 in g, KV 550 Rossini - Ouverture Tancredi

Vrijdag 9 november 201220u00 € 25,00CJP en t/m 18 jaar € 10,00

een concert van het Zeeuws Orkest

Dirigent: Jacob Slagter Solist: Mathieu van Bellen

Page 31: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

29

Arno Bornkamp, Ivo Janssen & Gregor BakDe Schilderijententoonstelling

Victor gaat met zijn vader en moeder naar het museum. Zijn ouderskomen per ongeluk in een groepsrondleiding terecht en Victor blijft moe-derziel alleen achter in een zaal vol schilderijen. Hé, zag hij nu werkelijkiets in dat schilderij bewegen? Of hing het schilderij zelf niet stil? Als Victornieuwsgierig naar het schilderij toeloopt, begint er een razend spannendavontuur in het museum.... Met behulp van geprojecteerde tekeningenvan Rogier Willems en een nieuw verhaal van Maitta Tegenbosch, brengenverteller Gregor Bak, saxofonist Arno Bornkamp en pianist Ivo Janssen DeSchilderijententoonstelling van Modest Mussorgski tot leven. Een prachtigemuzikale voorstelling voor de hele familie!!

Zondag 11 november 201214u30 € 7,50

leeftijd 6 +vroegboekkortingpartnerkortingserie: KinderKlassiek

Page 32: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

30

Zeeuwse MuziekschoolConcert Talentenklas

Zo’n dertien muziekleerlingen uit Zeeland zijn toegelaten tot de talenten-klas van de Zeeuwse Muziekschool. De naam spreekt voor zich, we hebbenhet hier over de echt talentvolle leerlingen van de muziekschool. Dezeleerlingen volgen extra lessen en workshops, maar van hen wordt ookverwacht dat ze regelmatig optreden om de broodnodige podiumervaringop te doen. Bij een gelegenheid als deze, een optreden in de ZeeuwseConcertzaal, laten zij zich van hun allerbeste kant zien en horen.

Vrijdag 16 november 2012 20u00gratis entree

serie: Nieuwe Lente

een concert van de Zeeuwse Muziekschool

Page 33: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

31

Het Zeeuwse OrkestNajaarsconcert

Mozart componeerde zijn drie laatste symfonieën in de zomer van 1788.Zijn op één na laatste Veertigste Symfonie schreef hij in een tijdsbestekvan slechts twee weken. Het korte motiefje waarmee het eerste deel begint, klinkt iedereen ongetwijfeld bekend in de oren. De symfoniewordt alom beschouwd als één van Mozart’s meest bekende en populairewerken. Tsjaikovky had in 1878 ook slechts twee weken nodig voor zijn Vioolconcert. Hij droeg het op aan zijn oude vriend Leopold Auer maardeze besloot om het werk niet uit te voeren omdat het volgens hem onspeelbaar was. Inmiddels behoort het tot één van de meest gewaar-deerde vioolconcerten ter wereld. Solist in dit virtuoze soloconcert is de in Hulst geboren jonge violist Mathieu van Bellen die reeds vaker zeer succesvol met het Zeeuws Orkest optrad. Rossini schreef zijn opera Tancredi in minder dan een maand. De ouverture is geschreven in Rossini’s kenmerkende stijl: na een langzame opening volgt een aan-eenschakeling van vlotte melodieën en motieven.

Tsjaikovsky - Vioolconcert op. 35 Mozart - Symfonie nr. 40 in g, KV 550 Rossini - Ouverture Tancredi

Zondag 18 november 2012, 15u30 € 25,00CJP en t/m 18 jaar € 10,00

een concert van het Zeeuws Orkest

Dirigent: Jacob Slagter Solist: Mathieu van Bellen

Page 34: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

32

Francesco Di Fiore (It)piano

LuisterLustrum Festival I

De Italiaanse componist en pianist Francesco Di Fiore was in oktober 2011aanwezig bij ons feestelijke 250ste concert Duecento Cinquanta door heteveneens Italiaanse ensemble Piccola Accademia degli Specchi. De Neder-landse première van zijn compositie Pier 39 maakte toen enorme indrukop een enthousiaste volle zaal. Dit, en zijn opmerkelijk project Miniatures2011 - waarin Di Fiore gedurende een heel jaar elke zaterdag een nieuwepianocompositie op zijn website plaatste, en zo bijna vier uur muziekcomponeerde - waren voor ons aanleiding om hem uit te nodigen voorhet eerste LuisterLustrum Festival concert. De pianist zal werk van zichzelfspelen, een uiterst aantrekkelijke symbiose van minimal, pop en impres-sionisme, aangevuld met muziek van Ryuichi Sakamoto, Philip Glass,David Lang en Michael Nyman.

Woensdag 21 november 201220u00 entree gratis

passe-partout voor de 4 concerten van het LuisterLustrum Festival: € 25,00

serie: Luisterlustrum

Page 35: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

33

Neil Campbell (UK)gitaar

LuisterLustrum Festival II

De Engelse componist, klassiek gitarist en multi-instrumentalist NeilCampbell is een muzikale duizendpoot. Zijn muziek omarmt minimalisme,rock, folk, jazz en neoklassiek. Als enorme gitaarvirtuoos gebruikt hij vaakloops en diverse wonderbaarlijke technische apparaatjes waarmee hij desound en mogelijkheden van de klassieke gitaar op een uiterst aantrekke-lijke manier uitbreidt. Recente compositieprojecten van Neil Campbell zijneen verklanking van Mary Shelley’s Frankenstein voor zijn band The NeilCampbell Collective en Inventioning, een stuk voor koor dat hij samen metJon Anderson van de rockgroep Yes componeerde. De internationale persbejubelt het multi-talent van Neil Campbell: “Denk aan een optelsom vanPaco de Lucia, Segovia, Mike Oldfield en John Williams, en je krijgt….NeilCampbell”.

Donderdag 22 november 201220u00€ 5,00

passe-partout voor de 4 concerten van het LuisterLustrum Festival: € 25,00

serie: Luisterlustrum

Page 36: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

34

BRISK & Camerata Trajectina De variërende Sweelinck

LuisterLustrum Festival III Voor het derde concert in ons LuisterLustrum Festival staan maar liefsttwee Nederlandse topensembles op het podium. BRISK en Camerata Trajectina hebben de handen ineengeslagen voor een feestelijk concert inhet kader van het 450ste geboortejaar van Sweelinck in 2012. Jan Pieters-zoon Sweelinck geldt als de grootste Nederlandse componist uit de Gouden Eeuw. In deze fantastische double bill staat de Orpheus van Amsterdam - een van de erenamen van Sweelick - centraal. Beide ensembles laten zich inspireren door de liederen waar Sweelinck variatiesop schreef. De twee Grand Old Men van de Nederlandse hedendaagsecomponisten, beiden geboren in Zeeland, brengen een hommage aanSweelinck, en schreven speciaal voor dit programma een kort nieuw werk.Tombeau de Sweelinck van Klaas de Vries is een instrumentaal lamento,geïnspireerd op de muziek van Sweelinck. Daan Manneke maakte voorBRISK en Camerata Epitaaf Double, met als tekst het grafschrift voor Sweelinck van Joost van den Vondel.

Nico van de Meel, tenor, Hieke Meppelink, sopraan, Marjan Banis, Alide Verheij, Bert Honig, blokfluiten, Saskia Coolen, blokfluit en gamba,Erik Beijer, gamba en Louis Grijp, luit

Vrijdag 23 november 201220u00€ 15,00

passe-partout voor de 4 concerten van het LuisterLustrum Festival: € 25,00

vroegboekkortingpartnerkortingserie: Luisterlustrum

Page 37: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

35

Cello Octet AmsterdamSimeon ten Holt, Canto Ostinato

LuisterLustrum Festival IV Het klapstuk van het LuisterLustrum Festival brengt de immens populaireCanto Ostinato van Simeon ten Holt. Nadat vorig jaar een fragment vandeze prachtige compositie gespeeld werd in De Wereld Draait Door, vlogener tienduizenden cd’s over de toonbank. Tijdens dit concert brengt hetvermaarde Cello Octet Amsterdam een unieke kakelverse versie van deCanto op acht celli. Het ensemble maakt al eerder diepe indruk metgloedvolle bewerkingen van de muziek van Philip Glass. Zelf zijn wij ongelofelijk benieuwd hoe deze hele bijzondere versie zal gaan klinken!“Acht top cellisten… Totale technische perfectie, intensiteit en kleurrijkeinterpretatie.” Het Cello Octet Amsterdam werd opgericht in 1989 onder de naam Conjunto Ibérico. De wereldberoemde cellist Yo-Yo Ma zei in eeninterview: “… dit ensemble is een schat; het is een geweldig voorbeeldvoor de muziekwereld… Overal waar ik speel: Brazilië, Japan, USA, word ikover het Cello Octet aangesproken…”

Zaterdag 24 november 201220u00€ 15,00

passe-partout voor de 4 concerten van het LuisterLustrum Festival: € 25,00

vroegboekkortingpartnerkortingserie: Luisterlustrum

Page 38: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

36

Codarts Symphony Orchestra Mozart in Rusland, olv Enrique Mazzola

Mozart in Rusland, ofwel hoe klinken de Weense klanken van Mozart en Haydn door in de muziek van vier Russische componisten? De jongegretige musici van het Codarts Symphony Orchestra onder leiding van Enrique Mazzola laten het horen in dit fantastische en gratis toegankelijkeconcert! Tchaikovski drukt in zijn Mozartiana zijn grote bewondering voorde grote Mozart uit, maar blijft daarbij trouw aan zijn eigen muzikale opvattingen. In het Eerste Pianoconcert van Sjostakovitch is naast depiano ook een solistische rol weggelegd voor de trompet. Sjostakovitchlaat in dit werk duidelijk horen dat hij zijn Weense klassieken kent, doorer, soms ironisch, uit te citeren. Prokofiev grijpt vrijwel letterlijk terug opHaydn: zijn klassieke Eerste Symfonie is bedoeld als stijloefening, waarbijhij zowel in omvang, bezetting als idioom de Weense grootmeester navolgt. Alfred Schnittkes Suite in Old Style verraadt slechts door de bezetting en subtiele ironie dat we hier te maken hebben met een werkuit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Schnittke - Suite in Old Style Sjostakovitch - Piano Concerto No. 1 Tsjaikovski - Suite No. 4 ‘Mozartiana’ Prokofiev – Symfonie No. 1 ‘Classical’

Vrijdag 30 november 201220u00 entree gratis

serie: Nieuwe Lente

Page 39: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

37

Kon. Oratorium VerenigingHändel: Messiah

Passend in de tijd van het jaar, voert de Koninklijke Oratorium Verenigingde Messiah van Georg Friedrich Händel uit, het tweede concert onder leiding van dirigent Arno van Wijk. Het Zeeuws Kamerorkest TY verzorgt de muzikale begeleiding.

Als solisten werken mee:Donij van Doorn, sopraan, Patrick van Goethem, altus, Aart Mateboer, tenor, Willem de Vries, bas-bariton.

Zaterdag 15 december 201219u30 € 20,00 t/m 16 jaar & studenten € 12,50

en concert vande Koninklijke Oratorium Vereniging

Page 40: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

38

Codarts String Orchestra Mozart in Turkije, olv Gordan Nikolic

Met een grote trom, bekkens en triangel geeft Mozart in het laatste deelvan zijn Vijfde Vioolconcert een plotselinge Turkse tint aan zijn muziek.Het is een bekende passage uit een van zijn meest geliefde soloconcerten.Even beroemd en geliefd is de Symfonie No. 29, een vroeg werk, maardaarom niet minder populair. Felix Mendelssohn ging door waar Mozart ophield. Zijn strijkerssym-fonieën, die hij als wonderkind tussen zijn 12de en 14de jaar schreef,staan bekend om hun gracieuze, lichte toets. Edward Elgar schreef zijn Introduction and Allegro for Strings voor strijkorkest en strijkkwartet. Het stuk combineert volksmuziek uit Wales, fuga’s en sonates tot eenmeesterwerk waarin de virtuositeit van de strijkers prominent naar voren komt. De vermaarde dirigent Gordan Nikolic leidt wederom de uiterst talentvolle strijkers van het Codarts Conservatorium in dit gratistoegankelijke concert.

Mozart - Symfonie No. 29 Mozart - Vioolconcert No. 5Mendelssohn - Strijkerssymfonie No.11 Elgar - Introduction and Allegro

Zondag 16 december 201214u30 entree gratis

serie: Nieuwe Lente

Page 41: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

39

Liza Ferschtman & JeugdOrkest Nederland

Enthousiast, gedreven, getalenteerd. En natuurlijk jong. Dat is het Jeugd-Orkest Nederland. Tachtig uiterst muzikale jongeren uit het hele landdelen passie, flair, enthousiasme en lef. Met fris en uitstekend orkestspelgeven de jonge musici elk concert weer een prikkelend betoog voor deklassieke muziek. Violiste Liza Ferschtman wordt beschouwd als een vande meest interessante muzikale persoonlijkheden van deze tijd. Met haargepassioneerde spel en grote podiumuitstraling weet zij het publiek teraken. Dirigent Jurjen Hempel leidt Ferschtman en het Jeugdorkest in eensprankelend programma vol Russisch, muzikaal elan.

Mussorgsky - Night on Bald Mountain Glazunov - Vioolconcert in a mineur (solist Liza Ferschtman) Rimsky-Korsakov - Sheherezade

zaterdag 29 december 201220u00 € 15,00jeugd tot 18 jaar € 10,00

vroegboekkortingpartnerkorting

een concert van het JeugdOrkest Nederland

Page 42: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

40

Van Baerle TrioSaint Saëns, Martin en Beethoven

‘Drie twintigers ontfermen zich over een eeuwenoud genre en winnenvervolgens prijs na prijs’. Zo werd de stormachtige carrière van het jongeVan Baerle Trio onlangs kernachtig samengevat. Pianist Hannes Minnaar,violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder leerden elkaar kennentijdens hun conservatoriumtijd aan de Amsterdamse Van Baerlestraat. Bij het Concours International de Musique de Chambre de Lyon won hettrio in april 2011 de eerste prijs en de publieksprijs. Niet veel later won het Trio de Vriendenkrans van het Concertgebouw, de Publieksprijs enwerd het drietal uitverkozen tot Radio 4 Talent van het Jaar. In dit concertstaan Saint Saëns, Martin en Beethoven op het programma. Welke stukkenhet precies worden is nog even een verrassing….

Vrijdag 4 januari 201320u00 € 18,00donateurs Kamermuziek Zeeland € 15,00 jongeren € 8,00

een concert van Kamermuziek Zeeland

Page 43: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

41

Zapp4Jeroen van Vliet, Michiel van Dijk en Ned McGowan

Carnaval des Animaux

Zapp4 speelt het Carnaval des Animaux van Saint-Saëns zoals u deze beroemde compositie nog nooit gehoord heeft. Want de Leeuw paradeertop een reggae groove en de Fossielen dansen in 7-kwarts maat. De Olifanthoudt huis in een porseleinkast en de Kangoeroes springen de boogiewoogie. Alleen de Zwaan schittert als vanouds, maar dan wel al fluitendbegeleid op de cello. Maar ook nieuwe dieren geven acte de présence,zoals het Stokstaartje dat de weg kwijt is en een Hommel die zich een slag in de rondte vliegt. Dit alles in een wervelende show, waarmee hetpubliek een verrassend nieuwe inkijk krijgt in de wondere wereld vanMoeder Natuur! Voeg daar de prachtige en tot de verbeelding sprekendeprojecties van illustratrice Fleur van der Weel aan toe en het resultaat iseen fantastische avond vol onverwachte ontmoetingen.

Jasper le Clercq, Jeffrey Bruinsma, viool, Oene van Geel, altviool, Emile Visser, cello, Jeroen van Vliet, piano, Michiel van Dijk, saxen en klarinetten, Ned McGowan, fluit, piccolo en contrabasfluit

Vrijdag 18 januari 201320u00 € 15,00

passe-partout voor 4 concerten uit de serie Zapp Music: € 45,00 (in losse verkoop totaal: € 60,00)

vroegboekkortingpartnerkortingserie: Zapp Music

Page 44: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

42

Dominee Gremdaat & Het Amstel QuartetOp zoektocht naar evenwicht

Op zoektocht naar evenwicht, een muzikale preek of een concert vol preken. In de hedendaagse verwarde wereld komt Dominee Gremdaat op zijn dagelijkse wandelingen door de stad allerlei bijzondere mensentegen. Hij raakt men hen in gesprek, hoort hun verhalen aan en zet er zijnvisie tegenover. Op die manier weet hij dikwijls het juiste levensinzicht teverschaffen en de verstandigste weg naar het geluk te wijzen. Ook u wilhij daar deelgenoot van maken en deze keer kiest hij niet voor een preekvoor televisie of in een theatervoorstelling van Paul Haenen dan wel Margreet Dolman, maar voor een samenwerking met het bijzondere, internationaal bekende Amstel Quartet, het ‘meest kleurrijke saxofoon-kwartet ter wereld’.

Remco Jak, sopraansax, Olivier Sliepen, altsax, Bas Apswoude, tenorsax,Ties Mellema, baritonsax, Paul Haenen, preken

Vrijdag 25 januari 201320u00 € 15,00

in samenwerking met HZ-Cult

vroegboekkortingpartnerkortingserie: LuisterLustrum

Page 45: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

43

Codarts Symphony OrchestraMahler, Mozart & Strauss, olv Arie van Beek

Opnieuw leidt dirigent Arie van Beek de internationale toptalenten vanhet Codarts Conservatorium in een prachtig symfonisch programma. In hetAdagio van Mahlers tiende en laatste symfonie contrasteert melancholiemet Weense lichtvoetigheid. Steeds weer voert het Adagio je naar diepeemotionele afgronden, om vervolgens weer op te klimmen met bijnadansante passages. Mozart heeft waarschijnlijk nooit een uitvoering vanzijn laatste 41ste Symfonie gehoord, bijgenaamd de Jupiter. De componistis hier op het hoogtepunt van zijn kunnen. Vooral in het slotdeel laat hijzien dat hij de noten volledig de baas is. Strauss’ Serenade voor Blazers iseen jeugdwerk, maar niets aan dit werk laat zien dat dit werk op 16-jarigeleeftijd werd geschreven. Het roept de sfeer op van een zomeravond ineen park, zonder ook maar iets te verraden van de latere, vaak wrangeklank van Richard Strauss.

Mahler - Symphony No. 10 for Strings, AdagioStrauss - Serenade for winds, op 7 Mozart - Symphony No. 41 ‘Jupiter’

Zaterdag 9 februari 201320u00 entree gratis

serie: Nieuwe Lente

Page 46: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

44

Ragazza KwartetHet Strijkplankenkwartet

Hoe klinkt tegendraads? De vier Ragazze strijken alles wat los en vast zit, van klassiek tot modern.Eén ding is zeker: ze strijken in de maat, maar uit de plooi. Waar ze absoluut niet van houden: gladstrijken. Gienke Deuten en beeldend kunstenaar Arjen de Leeuw maakten samen met het Ragazze Kwartet een zonderlinge voorstelling die zich niet laat vangen.

Rosa Arnold, Jeanita Vriens, viool, Annemijn Bergkotte, altviool, Geneviève Verhage, cello, Gienke Deuten, regie, Arjen de Leeuw, vormgeving

Zondag 10 februari 201314u30€ 7,50

leeftijd 6 +vroegboekkortingpartnerkortingserie: KinderKlassiek

Page 47: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

45

Nederlands Studenten Orkest olv Ivan Meylemans

Het Nederlands Studenten Orkest wordt jaarlijks opnieuw samengesteld uitstudenten die zich naast hun studie aan een hogeschool of universiteitbezighouden met klassieke muziek. Dit jaar vindt alweer de 61e tourneeplaats! Door middel van audities worden er ongeveer honderd studententot het orkest toegelaten. In februari trekt het orkest zich tien dagen terugom onder leiding van Ivan Meylemans een ambitieus programma in testuderen.Concerten van het Nederlands Studenten Orkest zijn een belevenis. Hetjonge orkest bestaande uit louter studenten brengt op hoog niveau muziek ten gehore en neemt jong en oud mee in het enthousiasme voordeze prachtige muziek! Het programma voor dit concert wordt zo snel mogelijk op de site van de Zeeuwse Concertzaal bekend gemaakt.

Voor meer informatie en het bestellen van kaarten, zie www.nso.nl

Dinsdag 12 februari 201320u00€ 20,00€ 10,00 (studenten, CJP, kinderen t/m 12 jaar)

een concert van het Nederlands Studenten Orkest

Page 48: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

46

Het Zeeuws OrkestVoorjaarsconcert

Drie Russische componisten laten u een avond beleven vol romantiek. De liefde van Romeo en Julia, de sprookjeswereld van Het Betoverde Meeren Baba-Yaga en tot slot Sheherazade die elke avond, duizend en éénnacht, weer een prachtig verhaal vertelt aan de sultan. Sheherazadewordt op de viool vertolkt door de concertmeester Marcus Vliegen. Dit alles onder leiding van gastdirigent Ivan Meylemans.

Prokofjev - Suite No. 2 uit Romeo en Julia Liadov - Het betoverde meer Liadov - Baba-Yaga Rimsky-Korsakov - Sheherazade

Vrijdag 15 maart 201320u00 € 25,00 CJP en t/m 18 jaar € 10,00

een concert van het Zeeuws Orkest

Page 49: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

47

Zapp4The Radiohead Songbook

De muziek van Radiohead is niet voor één gat te vangen. Deze bevlogenEngelse rockband heeft zich onsterfelijk gemaakt met zijn originaliteit,pakkende songs en vernieuwingsdrift. Zij schuwen het experiment niet en laveren tussen snerpende gitaren, bezwerende ritmes en mysterieuzeelektronica. De altijd herkenbare zang van Thom Yorke en de soms bijnabarokke harmonieën onderscheiden zich van andere eigentijdse bands en maken Radiohead tot een van de meest populaire rockbands van dezetijd. Anno 2013 waagt Zapp4 zich aan het Radiohead Songbook. In dit programma vertolken de heren op geheel eigen wijze nummers uit hetoeuvre van een van de meest succesvolle popgroepen sinds The Beatles en zetten nummers als Paranoid Android en We suck young blood volledignaar hun hand. De speelsheid en tijdloze lyrische benadering van Radio-head sluit wonderbaarlijk aan op die van Zapp4. Geen klakkeloze covers,maar frisse bewerkingen waarbij de kern van iedere song intact wordt gelaten en een universum van nieuwe mogelijkheden de muziek van Radiohead verrijkt.

Jasper le Clercq, Jeffrey Bruinsma, viool, Oene van Geel, altviool, Emile Visser, cello

Vrijdag 22 maart 201320u00 € 15,00

passe-partout voor 4 concerten uit de serie Zapp Music: € 45,00 (in losse verkoop totaal: € 60,00)

vroegboekkortingpartnerkortingserie: Zapp Music

Page 50: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

48

Aurelia Saxofoon Kwartet Composers Jam Session

Het Aurelia Saxofoon Kwartet werd in 1982 opgericht in Rome door vierjonge Nederlanders. Sindsdien heeft het kwartet getourd over de hele wereld, meer dan tien cd’s opgenomen, ongeveer honderd stukken (aanhet kwartet opgedragen) in première gebracht en samengewerkt met kunstenaars uit verschillende vakgebieden. Het Aurelia is een inspiratie-bron voor jonge musici over de gehele wereld.Het kwartet wordt beschouwd als één van de meest toonaangevendesaxofoonkwartetten ter wereld. De leden maken deel uit van het Neder-lands Blazers Ensemble en spelen regelmatig in orkesten als het KoninklijkConcertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het RadioFilharmonisch Orkest. Het Aurelia nodigde dit jaar Douwe Eisenga, RenéSamson, Rob Horsting en Bart de Vrees uit om nieuw werk te schrijven endaarin zelf een aandeel te nemen als uitvoerend musicus. Eisenga en Hor-sting nemen plaats achter de vleugel, Samson neemt na jaren zijn dwars-fluit weer ter hand en De Vrees zal laten horen dat hij als slagwerker ookzijn sporen heeft verdiend. Het kwartet wil hiermee de relatie laten zientussen componisten en uitvoerders.

Johan van der Linden, sopraansaxofoon, Niels Bijl, altsaxofoon, Arno Bornkamp, tenorsaxofoon en Willem van Merwijk, baritonsaxofoon

Donderdag 28 maart 201320u00€ 15,00

vroegboekkortingpartnerkortingserie: LuisterLustrum

Page 51: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

49

Van Swieten SocietyStabat Mater

De Mattheus Passie zal de Van Swieten Society niet zo snel op het reper-toire nemen. Maar voor deze Eerste Paasdag is een speciaal programmasamengesteld voor de paastijd, met repertoire dat het ensemble op het lijfis geschreven. Hoogtepunt van het programma is het ontroerende StabatMater van Luigi Boccherini voor sopraan en strijkkwintet. Geen barokkedramatiek, maar diep menselijke gevoelens, door Boccherini verklankt ineen typisch klassieke cantabile-stijl. Voor de pauze hoort u passiemuziekvan Vivaldi, Caldara, Haydn en een strijkkwartet van Boccherini dat is gebaseerd op thema’s uit zijn eigen Stabat Mater.

Antonio Caldara - Sinfonia ‘La passione di Gesù Signor nostro’ Antonio Vivaldi –Sinfonia ‘al Santo Sepolcro’ RV. 169 Luigi Boccherini - Strijkkwartet in c, Op. 40 no. 1 Joseph Haydn - “Consummatum Est” uit Die Sieben Letzte Worte Luigi Boccherini - Stabat Mater, G 532

Zondag 31 maart 2013 (eerste paasdag)

14u30 € 17,50

vroegboekkortingpartnerkortingserie: LuisterLustrum

Page 52: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

50

Marcel WormsDe Goldberg Metamorphosen

De Zeeuwse Concertzaal en de daaraan verbonden Concertstudio vroegende pianist Marcel Worms na te denken over een concert waarin de beroemde Goldberg Variaties van Bach werden gecombineerd met de aleven beroemde Metamorphosen van Philip Glass. Aanvankelijk twijfeldeMarcel. Glenn Goulds versie van de Goldberg Variaties maakte op hem alstiener een verpletterende indruk. Bach is zijn absolute lievelingscompo-nist. Hij begon de variaties te studeren en constateerde dat de muzikaleen technische problemen overkomelijk waren. Tegelijkertijd schafte hijGlass’ Metamorphosen aan. Toen hij op een avond de complete muziekhad doorgespeeld, werd er op zijn studiodeur geklopt. Zijn beide boven-buurmeisjes hadden geboeid geluisterd en wilden meteen weten wie deze ‘waanzinnig coole muziek’ had geschreven. Marcel begon te gelovenin ons idee en speelt tijdens dit concert de twee stukken die veel meermet elkaar te maken hebben dan je op het eerste gehoor zou vermoe-den….

Vrijdag 12 april 201320u00 € 10,00

vroegboekkortingpartnerkortingserie: LuisterLustrum

Page 53: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

51

Schweigman + Slagschaduw

Hoe klinkt betovering?In 2009 maakte Boukje Schweigman tijdens het Zeeland Nazomer Festivaleen verpletterende indruk met de voorstelling Wiek. Toen aasde deZeeuwse Concertzaal al op een muzikale kindervoorstelling die op haar repertoire stond. Gelukkig gaat deze productie dit seizoen in reprise! Slagschaduw vertelt een sprookje over geheime avonturen tussen droomen werkelijkheid. Als het donker wordt komt de muziek tot leven. Plotsverschijnt een noten verslindende trompet. Ademloos ontdekt Toon eendansende contrabas, een reusachtige klarinet en nog veel meer onge-hoords. Boukje Schweigman maakte een betoverende muziekvoorstellingwaarin schimmenspel en jazz samensmelten tot een poëtisch avontuur.“De voorstelling zit vol met grappige scènes, originele vondsten en slimmetechnische trucs. Juist doordat de musici niet te zien zijn, gaat de muziekleven” (Trouw).

Peter Eggenhuizen, klarinet, Louis Lanzing, trompet/compositie, Thomas Andersen, contrabas, Thijs Borsten, piano, Toon Kuipers, Inez Almeida, Jaap Flier, spel, Boukje Schweigman, regie, Theun Mosk, vormgeving/lichtontwerp.

Zondag 14 april 2013 14u30 € 7,50

leeftijd 6 +vroegboekkortingpartnerkortingserie: KinderKlassiek

Page 54: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

52

Zeeuwse MuziekschoolLeerlingen uitvoering

Eén keer per jaar is er een grote uitvoering waar allerlei leerlingen van de Zeeuwse Muziek School uit de regio Walcheren het podium beklimmen.Leerlingen van alle leeftijden grijpen de kans om een gevarieerd programma ten gehore te brengen. Dat kunnen zowel solisten als ensem-bles zijn, maar ook een koor van kinderen van de ‘Muziek moet je doen’-klassen zal er vast aan te pas komen. Dit concert geeft de leerlingen uit deregio Walcheren ruim baan om hun ontluikende muziektalent te tonen.

Vrijdag 19 april 201320u00 entree gratis

serie: Nieuwe Lente

een concert van de Zeeuwse Muziekschool

Page 55: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

53

Musica CordisDe Piano in verschillende Talen

Het uit Goes afkomstige vocaal ensemble Musica Cordis onder leiding van Hans Smout brengt in samenwerking met pianist Jan Gruithuyzen,veelgevraagd solist, kamermuziekspeler en begeleider, het programma De Piano in verschillende Talen. Uitgevoerd worden o.a. de Nocturnes vanLauridsen en composities van Schubert en Janácek. De jonge klarinettisteAnnemiek de Bruin verleent haar medewerking aan dit concert. Het belooft een afwisselende avond te worden, omdat in diverse samenstel-lingen op niveau gemusiceerd wordt. Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar vanaf een half uur voor aanvangvan het concert aan de zaal.

Zaterdag 20 april 201320u00 € 12,50 t/m 18 jaar € 5,00

een concert van Musica Cordis

Page 56: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

54

Kon. Oratorium VerenigingHerdenkingsconcert

Het tweejaarlijkse herdenkingsconcert van de Koninklijke Oratorium-vereniging brengt onder andere het Requiem van John Rutter. Deze Engelse componist completeerde dit stuk in 1985. Het is ontstaan vanuiteen persoonlijk verlies en lijkt meer op de intieme requiemversies vanFauré en Duruflé dan op de grootse benadering van bijvoorbeeld Verdi en Berlioz. Het Zeeuws Kamerorkest TY begeleidt het koor. De muzikale leiding is in handen van dirigent Arno van Wijk.

Zaterdag 4 mei 201320u30€ 20,00t/m 16 jaar & studenten € 12,50

een concert van de Koninklijke Oratorium Vereniging

Page 57: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

55

Zapp4 & SpinvisDe Onverklaarbare Reis

Spinvis… De mysterieuze klankdichter uit Nieuwegein die al zoveel jarenfurore maakt met zijn onalledaagse en toch weer zo herkenbare tekstenen prachtige liedjes die op de loop gaan met je gevoel. In 2009 stondenZapp4 en Spinvis voor het eerst samen op het podium en van meet af aanvoelden beide partijen zich als een vis in het water. Alles klopte: de chemie, het samenspel, de onstuitbare creativiteit… Hier moest een vervolg op komen. De rode draad van De Onverklaarbare Reis is een hoorspel in de ruimste zin van het woord. Zapp4 en Spinvis bundelen hun onuitputtelijke ideeënstroom en doen waar ze goed in zijn; de toe-schouwer van de ene verbazing in de andere laten vallen. Ze nemen hemof haar mee op een reis vol glinsteringen, weemoed, euforie en straat-lantaarns. Een roadmovie maar dan anders, want alles is anders in ditprogramma. Na een avond met Zapp4 en Spinvis is je horizon verbreed en komt je gevoel thuis van vakantie.

Vrijdag 31 mei 201320u00 € 15,00

passe-partout voor 4 concerten uit de serie Zapp Music: € 45,00 (in losse verkoop totaal: € 60,00)

vroegboekkortingpartnerkortingserie: Zapp Music

Page 58: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013
Page 59: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013
Page 60: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

58

Club MondainKoos en de Kapotte Kopjes

Hoe klinkt thuis? Alles moet blijven zoals het was. Dat wil Koos. Maar op een dag is allesplotseling niet meer zoals het was. Niks is hetzelfde. Thuis is niet meerthuis. Alles voelt anders, alles klinkt anders. Een muzikale zoektocht volzoete samenklanken en scherpe dissonanten in een wereld die geen daghetzelfde is en waarin je steeds meer wordt wie je eigenlijk al was. Metklassieke muziek, opzwepende Roemeense zigeunermuziek en alles watdaartussen ligt. Club Mondain is een nieuw ensemble dat zich beweegt ophet spannende grensvlak van West-Europese klassieke en opzwependeOost-Europese muziek.

Janneke Groesz, fluit, Bart de Kater, klarinet, Jellantsje de Vries, viool,Wouter Swinkels, contrabas, Vasile Nedea, cimbalom/accordeon, Renske van der Sluis, spel, Rosa Peters, regie

Zondag 7 oktober 201214u30 € 7,50

leeftijd 6 +vroegboekkortingpartnerkortingserie: KinderKlassiek

Page 61: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

59

Arno Bornkamp, Ivo Janssen & Gregor Bak De Schilderijententoonstelling

Victor gaat met zijn vader en moeder naar het museum. Zijn ouderskomen per ongeluk in een groepsrondleiding terecht en Victor blijft moe-derziel alleen achter in een zaal vol schilderijen. Hé, zag hij nu werkelijkiets in dat schilderij bewegen? Of hing het schilderij zelf niet stil? Als Victornieuwsgierig naar het schilderij toeloopt, begint er een razend spannendavontuur in het museum.... Met behulp van geprojecteerde tekeningenvan Rogier Willems en een nieuw verhaal van Maitta Tegenbosch, brengenverteller Gregor Bak, saxofonist Arno Bornkamp en pianist Ivo Janssen DeSchilderijententoonstelling van Modest Mussorgski tot leven. Een prachtigemuzikale voorstelling voor de hele familie!!

Zondag 11 november 201214u30 € 7,50

leeftijd 6 +vroegboekkortingpartnerkortingserie: KinderKlassiek

Page 62: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

60

Ragazza KwartetHet Strijkplankenkwartet

Hoe klinkt tegendraads? De vier Ragazze strijken alles wat los en vast zit, van klassiek tot modern.Eén ding is zeker: ze strijken in de maat, maar uit de plooi. Waar ze absoluut niet van houden: gladstrijken. Gienke Deuten en beeldend kunstenaar Arjen de Leeuw maakten samen met het Ragazze Kwartet een zonderlinge voorstelling die zich niet laat vangen.

Rosa Arnold, Jeanita Vriens, viool, Annemijn Bergkotte, altviool, Geneviève Verhage, cello, Gienke Deuten, regie, Arjen de Leeuw, vormgeving

Zondag 10 februari 201314u30€ 7,50

leeftijd 6 +vroegboekkortingpartnerkortingserie: KinderKlassiek

Page 63: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

61

Schweigman + Slagschaduw

Hoe klinkt betovering?In 2009 maakte Boukje Schweigman tijdens het Zeeland Nazomer Festivaleen verpletterende indruk met de voorstelling Wiek. Toen aasde deZeeuwse Concertzaal al op een muzikale kindervoorstelling die op haar repertoire stond. Gelukkig gaat deze productie dit seizoen in reprise! Slagschaduw vertelt een sprookje over geheime avonturen tussen droomen werkelijkheid. Als het donker wordt komt de muziek tot leven. Plotsverschijnt een noten verslindende trompet. Ademloos ontdekt Toon eendansende contrabas, een reusachtige klarinet en nog veel meer onge-hoords. Boukje Schweigman maakte een betoverende muziekvoorstellingwaarin schimmenspel en jazz samensmelten tot een poëtisch avontuur.“De voorstelling zit vol met grappige scènes, originele vondsten en slimmetechnische trucs. Juist doordat de musici niet te zien zijn, gaat de muziekleven” (Trouw).

Peter Eggenhuizen, klarinet, Louis Lanzing, trompet/compositie, Thomas Andersen, contrabas, Thijs Borsten, piano, Toon Kuipers, Inez Almeida, Jaap Flier, spel, Boukje Schweigman, regie, Theun Mosk, vormgeving/lichtontwerp.

Zondag 14 april 2013 14u30 € 7,50

leeftijd 6 +vroegboekkortingpartnerkortingserie: KinderKlassiek

Page 64: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

KaartverkoopKaarten voor de concerten in deze brochure (behalve waar anders vermeld) zijn te bestellen via Theater Verkoop Zeeland.

PartnerkortingKaarten met partnerkorting zijn (vanaf 1 oktober) enkel telefonisch of aan de kassa verkrijgbaar.

Telefonisch reserveren U kunt kaarten telefonisch reserveren via het centraal kassanummer vanTheater Verkoop Zeeland : 0900-3300033. Uw telefonisch gereserveerdekaarten dienen binnen 14 dagen te worden afgehaald. De kaarten kunnenook toegestuurd worden. U betaalt dan € 2,00 administratie- en verzendkosten.

Reserveren via internetU kunt via internet reserveren via www.theaterverkoopzeeland.nl. Kaartengereserveerd via internet, worden na incassering direct naar u toegezon-den. U betaalt € 1,00 verzend- en administratiekosten per kaartje.

Aan de kassaKaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van de Schouwburg in Middelburgen Theater de Mythe in Goes. De kassa’s zijn geopend op maandag t/mvrijdag van 11.00 tot 16.00 uur. Vanaf een uur voor aanvang van het concert zijn kaarten alleen bij contante betaling verkrijgbaar aan de kassa van de Zeeuwse Concertzaal.De zaal beschikt niet over een pinautomaat.

Ruilen van kaartenU kunt uw kaarten inruilen voor een ander concert of voor een tegoedbon.U dient dan wel voor 16.00 uur op de dag voorafgaand aan de voorstellingte bellen met het centrale kassanummer van Theater Verkoop Zeeland. Bij een weekendvoorstelling moet u dit uiterlijk donderdag voor 16.00 uurmelden. Voor deze service wordt € 4,00 administratiekosten per kaart inrekening gebracht. Na 16.00 uur kunnen er geen kaarten meer teruggenomen worden!

62

Page 65: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

Algemene informatieAdresVerwerijstraat 144331 TC MiddelburgTel : 0118 637777Fax : 0118 681295Email : [email protected]: www.zeeuwseconcertzaal.nl

BereikbaarheidBezoek onze website voor uitgebreide informatie over bereikbaarheid en parkeergelegenheid.

ColofonProgrammering (Zeeuwse Concertzaal)Jakko van der HeijdenDouwe EisengaRedactieDouwe Eisenga Grafisch ontwerpSnowballFotografie Rob Gellman Marco Borggreve Aliona Adrianova Hans van den Bogaard Karin van der MeulMerlijn DoomernikGiancarlo Pastonchi Frits van OostenbruggenEddy Westveer Anna van KooijSubsidiënten Gemeente MiddelburgProvincie Zeeland

De Zeeuwse Concertzaal heeft getracht alle rechthebbenden te achterhalen. Drukfouten en wijzigingen voorbehouden.

63

Page 66: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

Klavecimbelsuites, drie eeuwen geledengeschreven door de Middelburger PieterBustijn. Nu uitgevoerd door Steven Devine.4 Sterren in de Volkskrant.

Opus Klassiek: De minimal music die Eisenga voor dit internationale Italiaanseensemble heeft gecomponeerd houdthet midden tussen de repetitieve tech-niek en het gebruik van intervallen vanMichael Nyman en Philip Glass, her ender doorspekt met popelementen.

De Zeeuwse Canto Ostinato, uitgevoerddoor Sandra en Jeroen van Veen op tweevleugels. Simeon ten Holt bestempeldedeze uitvoering als de beste tot nu toe.

Deze cd’s en veel meer verkrijgbaar in deconcertzaal of via www.zefirrecords.nl

opgenomen in de Zeeuwse Concertzaal

Page 67: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013
Page 68: Zeeuwse Concertzaal - Brochure 2012 -2013

www.zeeuwseconcertzaal.nl