Youri Verswijveren Nederlands kampioen in de Nationale...

8
Youri Verswijveren Nederlands kampioen in de Nationale Autowasbon Mazda MX5 cup 2016! Na drie seizoenen keihard strijden, 200% inzet en nooit opgeven is het Youri Verswijveren dit jaar gelukt het Nederlands Kampioenschap in de Mazda MX5 cup te winnen. Na tweemaal als tweede te zijn geëindigd in 2014 én 2015 was het in 2016 toch echt het jaar van de 21-jarige Zandvoorter. Met slechts twee punten voorsprong op de nummer twee in het kampioenschap, Marcel Dekker, was de voorsprong erg klein. Zo klein dat het kampioenschap pas in de laatste ronden van de laatste race werd beslist!

Transcript of Youri Verswijveren Nederlands kampioen in de Nationale...

Page 1: Youri Verswijveren Nederlands kampioen in de Nationale …media.pixocdn.com/5912/original/Raceverslag_finale_races... · 2016. 10. 19. · DM Creatieve Communicatie Jelle Vente Vesto

Youri Verswijveren Nederlands kampioen in de

Nationale Autowasbon Mazda MX5 cup 2016!

Na drie seizoenen keihard strijden, 200% inzet en nooit opgeven is het Youri

Verswijveren dit jaar gelukt het Nederlands Kampioenschap in de Mazda MX5 cup

te winnen. Na tweemaal als tweede te zijn geëindigd in 2014 én 2015 was het in

2016 toch echt het jaar van de 21-jarige Zandvoorter. Met slechts twee punten

voorsprong op de nummer twee in het kampioenschap, Marcel Dekker, was de

voorsprong erg klein. Zo klein dat het kampioenschap pas in de laatste ronden van

de laatste race werd beslist!

Na een heftig seizoen in 2015 telde er voor de 21-jarige Youri Verswijveren maar één ding in 2016; Kampioen worden. Het gehele jaar zat de jonge Zandvoorter er goed bij en leidde hij het kampioenschap tot de laaste racedag. Na een 30 seconden straf tijdens de laatste race op Assen verloor Youri zijn voorsprong aan Rudy Schilders, de kampioen van 2014. Met vijf punten achterstand op Schilders en 9 punten voorsprong op Marcel Dekker, de nummer drie, was alles nog mogelijk op zaterdag 15 oktober. Met drie races op het programma, 50 Mazda MX5 cupauto’s op de baan en wisselende weersomstandigheden viel niets vooraf te voorspellen! Een ding was zeker, er telde maar één ding, het kampioenschap moest worden behaald! Met het mes tussen de tanden begon Youri ,samen met zijn team NXT Racing, aan de kwalificatie. De weersomstandigheden? Regen! De gewenste situatie voor Youri op zijn thuisbaan. Youri voelde zich als een vis in het water op de natte baan en zetten de eerste stap naar het kampioenschap door zijn Mazda MX5 op de pole positie te plaatsen. Met een rondentijd van 2.23,8 was Youri de snelste man in de regen, zo stonden Marcel Dekker en Rudy Schilders pas op P5 en P7, meer dan 2 seconden achter de ontkennende Verswijveren. Helaas waren er geen punten te verdienen in de kwalificatie, maar de eerste stap na de titel was gezet!

De eerste race van de dag begon erg rommelig. De race begon vijf minuten eerder dan gepland waardoor meerdere coureurs te laat klaar zaten in hun auto. Hierdoor moesten enkelere coureurs uit de pitsstraat en wist niet iedereen meer waar hij of zij moest starten. Om de chaos compleet te maken stopte ook de startlichten met werken. Er volgde een extra opwarmronden en een start met de nationale vlag. Gelukkig liet Youri zich niet gek maken en kwam hij als eerste aan in de Tarzanbocht. Met een opdrogende baan was het erg lastig om de juiste afstelling te kiezen, want de ene bocht was droog en de ander was nog erg nat. De keuze van het NXT Racing team bleek al snel verkeerd. Een gok pakte verkeerd uit en met een te hoge bandenspanning gleed de Mazda van Youri erg veel. Het was vechten om de auto op de baan te houden. De top drie liep weg, Youri gleed rond op P4, en Schilders kwam met de zelfde problemen niet verder dan een P6. Uiteindelijk werd Marcel Dekker tweede en kwam Youri niet verder dan een P4. Een gemiste kans om het gat met Schilders direct te dichten. Gelukkig wist Youri wel twee belangrijke punten in te lopen op Schilders.

Race twee was eigenlijk een kopie van de eerste race. Opnieuw wisselende omstandigheden en opnieuw was het gokken voor de juiste afstellingen. Uiteindelijk wist Youri de tweede race als derde af te sluiten, twee plaatsen achter Marcel Dekker en vier plaatsen voor Rudy Schilders! Dit zorgde voor een uiterst spannende kampioenschap stand met het ingaan van de laatste race namelijk; Gedeeld eerste: Rudy Schilders en Youri Verswijveren en op vier punten Marcel Dekker. Dit hield in dat Youri in de laatste race van het seizoen in de top vier moest finishen en Schilders achter zich moest houden. Lukte een van deze prestaties niet, ging de titel naar iemand anders. De spanning steeg, na 17 races werd het kampioenschap beslist in race 18 van het seizoen. Marcel Dekker startte op pole, Youri Verswijveren op P3 en Rudy Schilders op P7. Dekker wist direct zijn P1 te behouden en reed als koploper van de voorste groep MX5en. Youri was inmiddels naar P4 gezakt, wat nog steeds betekende dat de titel veilig was, maar met Rudy Schilders op de bumper was het wel alles of niets. Schilders, die Verswijveren moest passeren, probeerde het ronde na ronde bij het aanremmen van de Tarzanbocht. Een fel maar fair gevecht volgde, waardoor de eerste drie coureurs wegreden, maar ook de volgende coureurs achter Schilders wisten aan te sluiten. Uiteindelijk wist Bart Wubben zich te melden in het gevecht met Schilders en Verswijveren. Met nog viertal rondes te gaan opende Wubben de aanval op Schilders en wist hem te passeren. Direct volgde er een tegenaanval van Schilders, waardoor Youri iets wist weg te lopen. Met Dekker nog steeds op P1 en Verswijveren voor Schilders, was de titel save! MAAR de ontketende Bart Wubben, die inmiddels Schilders ver achter hem had gelaten, kwam met nog twee rondes te gaan ernstig dichtbij. Met nog geen seconden achterstand op Verswijveren gingen ze de laatste ronden in. Het was onwijs spannend, voor het publiek, het team en Youri zelf, maar uiteindelijk lukte het Youri om Bart Wubben achter zich te houden en na het passeren van de finishvlag was hij de 2016 kampioen in de Nationale Autowasbon Mazda MX5 cup!!! De ontlading was enorm, het doel waar jarenlang naar toe werd gewerkt was behaald! Een onvergetelijke feest volgde.

Kampioen wordt je niet alleen, kampioen wordt je samen! Het werd missie die wij met z’n