Wereld Krant 20120816

8

Click here to load reader

description

Radio Nederland WereldomroepDonderdag 16 augustus 2012 7e jaargang, nr 1912Langstudeerder ontzienPagina 2Aanslag VN in DamascusPagina 3Oranje hard onderuitPagina 4Hond voor PTSS-militairPagina 8Frankrijkgangers met schrik vrij bij busbrandIn Frankrijk is gisternacht een bus met 66 Nederlanders gestrand, nadat er brand was uitgebroken. Niemand raakte gewond. De Nederlanders waren op weg naar huis toen de buschauffeur tussen Valence en Lyon signalen kreeg van andere weggebruikers

Transcript of Wereld Krant 20120816

Page 1: Wereld Krant 20120816

Radio Nederland Wereldomroep Donderdag 16 augustus 2012 7e jaargang, nr 1912

Internationaal weeroverzichtwereldomroep.nl

Radio Nederland Wereldomroep Donderdag 16 augustus 2012 7e jaargang, nr 1912

Internationaal weeroverzichtwereldomroep.nl

Pagina Pagina Pagina Pagina

Langstudeerder ontzien Aanslag VN in Damascus Oranje hard onderuit Hond voor PTSS-militairPagina 2 Pagina 3 Pagina 4 Pagina 8

Geen onderzoek naar geweld Indië ‘45-’50Het kabinet ziet geen rol voor zich weggelegd bij verder onderzoek naar het gebruik van geweld van Nederland tijdens de deko-lonisatie van Indonesië. Volgens minister Rosent-hal is er al veel onderzoek gedaan naar de gebeurte-nissen in 1945-1950. Als er behoefte bestaat aan meer, zoals enkele institu-ten twee maanden geleden bepleitten, dan zijn die daar in de ogen van Rosent-hal zelf goed toe in staat.

Capitulatie van Japan herdacht in Den HaagBij het Indië-monument in Den Haag is de capitulatie van Japan in de Tweede Wereldoorlog herdacht. Met voordrachten, muziek en een kranslegging werd stilgestaan bij de slachtof-fers in Azië. Er waren veel mensen bij de herdenking aanwezig. Met de capitula-tie van Japan op 15 augus-tus 1945 kwam een einde aan een periode van bezet-ting waarin zo´n 140.000 Nederlandse burgers en militairen vastzaten in kampen.Zie ook pagina 3.

Droog en warmEen kleine kans op een lichte bui, maar in het overgrote deel van het land blijft het droog. Het wordt 20 tot 25 graden.

Brieven, foto’s en andere docu-menten die betrekking hebben op Otto Frank, worden op 5 november in New York geveild. Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times. Het veilinghuis Doyle verwacht een opbrengst van 20.000 tot 30.000 dollar. De documen-ten zijn verzameld door de in 1964 overleden Oostenrijkse acteur Joseph Schildkraut. Hij speelde in 1955 de vader van Anne Frank in de bewerking voor toneel van Het Achter-

huis. Onder de stukken die worden geveild, zijn een brief van Otto Frank aan Anne uit 1939 en een zakdoek met het monogram van Otto Frank. Ook ongeveer vijftig brieven van Otto Frank, Schildkraut en diens vrouw Leonora komen onder de hamer. Otto Frank overleefde als enige van het gezin de Tweede Wereldoorlog. Zijn vrouw stierf in Auschwitz en zijn dochters Anne en Mar-got in het Duitse concentratie-kamp Bergen-Belsen.

Otto Frank-veiling in VS

Bouterse belooft Kwakoe in A’dam geldDe Surinaamse president Desi Bouterse heeft het noodlij-dende festival Kwakoe een flinke financiële injectie toege-zegd. Dat meldt de Surinaamse krant De Ware Tijd. De krant schrijft dat het gaat om een financiële injectie ter grootte van 50.000 euro. Directeur Eugène van der San van het Kabinet van de President bevestigt de schenking in de krant. Amsterdamse politici

van de VVD en D66 hebben op Twitter verontwaardigd op het bericht gereageerd. De Amster-damse burgemeester Lodewijk Asscher heeft al laten weten dat een financiële bijdrage of inmenging van de Surinaamse overheid niet gewenst is. De gemeente Amsterdam zette de samenwerking met Suriname op het gebied van humanitaire projecten op een laag pitje toen Bouterse daar president werd.

Identiteitskaart Otto Frank (niet een van de veilingitems). (Foto: Flickr / Holly Hayes)

Frankrijkgangers met schrik vrij bij busbrand

In Frankrijk is gisternacht een bus met 66 Nederlanders gestrand, nadat er brand was uitgebroken. Niemand raakte gewond. De Nederlan-ders waren op weg naar huis toen de buschauffeur tussen Valence en Lyon signalen kreeg van andere weggebruikers dat er iets mis was. De chauffeur zette de bus aan de kant, zag dat er rook uit de motor kwam en evacueerde vervolgens de passagiers. De bus is uitge-brand. De toeristen zijn met een nieuwe bus naar Neder-land gegaan.

Fregat Evertsen op weg terug van piratenjachtHet marinefregat Hr.Ms. Evertsen komt zaterdag terug van de antipiraterijmissie in de zeeën rond de Hoorn van Afri-ka. Dat heeft de Koninklijke Marine gemeld. De Evertsen was de afgelopen drie maanden actief in het gebied rond Soma-lië. Het luchtverdedigings- en commandofregat, dat ook het commando voerde over de NAVO-missie, bevrijdde eind juni een gekaapt schip. Zeven piraten werden daarbij aan-gehouden en voor vervolging overgedragen aan Oman.

Page 2: Wereld Krant 20120816

2 WereldKrant • Donderdag 16 augustus 2012 www.wereldomroep.nl Binnenland2 WereldKrant • Donderdag 16 augustus 2012 www.wereldomroep.nl

Criminele bendes slaan toe bij zorgverzekeraarsCriminele bendes proberen steeds vaker een baantje te krijgen bij zorgverzekeraars. Door te infiltreren hopen ze verzekeringsgeld achterover te kunnen drukken. Dat schrijft de Volkskrant. Een crimineel die bij de zorgverzekeraar aan de slag gaat, kan bijvoorbeeld nepdeclaraties goedkeuren. Op die manier kan zo iemand voor zijn bende enorme bedragen achterover drukken.

Weer minder meldingen van voedselvergiftiging Vorig jaar zijn minder mel-dingen van voedselinfecties en -vergiftigingen binnen-gekomen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het RIVM dan in voor-gaande jaren. Jaarlijks worden zo’n 680.000 mensen ziek na het eten van besmet voedsel, maar de meeste gevallen wor-den niet gemeld. De grootste boosdoeners zijn de bacteriën salmonella en campylobacter en het norovirus.

De dorpspomp terug in Nederlands straatbeeldTot 2020 moeten in steden en op het platteland duizenden watertappunten worden gere-aliseerd als moderne variant op de dorpspomp. Dat zegt de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin). In ste-den als Den Bosch, Utrecht, Groningen en Alkmaar staan al watertappunten waar iedereen gratis wat kan drinken of een flesje kan vullen.

KNVB versoepelt straf wangedrag amateurs De KNVB zal teams uit het amateurvoetbal voortaan minder snel uit de competitie halen als spelers zich mis-dragen. De bond zal in plaats van maatregelen de spelers individueel aanspreken op hun gedrag. Veel verenigingen waarvan teams uit de competi-tie zijn gezet hadden geklaagd bij de KNVB.

Binnenland

Een meerderheid van de Kamer ging eerder akkoord met de invoering per 1 sep-tember, maar die steun is inmiddels afgebrokkeld. De

langstudeermaatregel van het huidige demissionaire kabinet van VVD en CDA is voor stu-denten die meer dan een jaar vertraging oplopen tijdens hun bachelor- of masterstudie. Zij moeten ruim 3000 euro extra per jaar betalen, bovenop het collegegeld. Tegen de maat-regel was meteen veel verzet

Kamer wil langstudeerboete afstellen

Buma: inzet leger tot minimum beperkt

vanuit studentenorganisaties. Ook PvdA, SP, D66 en Groen-Links waren al tegen.Ook het CDA is nu overstag. Daardoor is er een ruime meer-derheid die Zijlstra oproept tot na de verkiezingen van 12 sep-tember de boete in de ijskast te zetten en een nieuw kabinet een besluit te laten nemen over alternatieven waar de staatsse-cretaris vanaf nu naar op zoek kan. De langstudeermaatregel zou 400 miljoen euro moeten opleveren. Uiterlijk maandag wil de Kamer van Zijlstra horen of de invoering van de langstudeerboete van de baan is. GroenLinks was graag nu al met Zijlstra in debat gegaan, maar andere partijen vinden dat niet nodig gezien de duide-lijke stellingname in de Kamer. Als Zijlstra weigert, vindt ook de PvdA dat de Kamer van reces moet terugkomen.

D66-leider Pechtold bij een lijsttrekkersdebat met studenten. (Foto: ANP)

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft dit jaar al een miljoen bezoekers gehad. Van hen kwam zo’n 88 procent uit het buitenland. Het Van Gogh Museum is al jaren het best bezochte museum van Nederland. In heel 2011 kwa-men 1,6 miljoen mensen af op de kunstwerken van Vincent van Gogh. Het museum sluit van 24 september tot 1 mei de deuren voor een renovatie.

Miljoenste bezoeker in Van Gogh Museum

LTO: graanreserve moet half jaar meekunnenNederland moet graanreserves opbouwen, vindt landbouw-organisatie LTO Nederland. Voorzitter Maat pleit in Trouw voor het opbouwen van een graanvoorraad voor een half jaar. De handel en voedselbe-drijven hebben nu een buffer voor zo’n tien weken. De graanprijs loopt steeds verder op door de slechte oogsten in de VS.

De Tweede Kamer heeft staats-secretaris Zijlstra onder druk gezet om de boete voor studen-ten die te lang over hun studie doen niet in te voeren.

De krijgsmacht is inmiddels zo uitgedund dat die in veel gevallen nog maar minimaal ingezet kan worden. Dat stelt CDA-lijsttrekker Sybrand Buma in zijn boek Samen kun-nen we meer. Buma wijst erop dat Nederlandse militairen de afgelopen jaren in tal van gebieden in de wereld heb-ben bijgedragen aan vrede en stabiliteit, die uiteindelijk ook voor onze eigen economie van belang zijn. ‘De krijgsmacht is

als een verzekeringspolis: in tijden van rust denk je, waar heb ik hem voor? Maar je weet nooit wanneer de nood aan de man komt. Dan is de krijgs-macht noodzaak’, schrijft de CDA-lijsttrekker.Buma schetst verder in het boek zijn visie op de samenle-ving, de noodzaak van onder-linge verbondenheid en welke ontwikkelingen daarbij de afgelopen jaren een rol hebben gespeeld.

CDA-lijsttrekker heeft boek geschreven. (Foto: ANP)

Page 3: Wereld Krant 20120816

3 WereldKrant • Donderdag 16 augustus 2012 www.wereldomroep.nl Buitenland

Aanslag VN-hotel in Syrië

Rebellen van het Vrije Syri-sche Leger (FSA) hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor een bomaanslag gisteren in het centrum van Damascus. De explosie deed zich voor in de buurt van het hotel Dama Rose dat door waarnemers van de Verenigde Naties wordt gebruikt. Zeker drie tot vijf mensen zouden gewond zijn geraakt. De Syrische onder-minister van Buitenlandse Zaken, Faisal Mekdad, zei dat de gewonden geen VN-mede-

werkers zijn. Doelwit van de aanslag was een bijeenkomst van legerofficieren en leden van de pro-regeringsmilitie Shabiha in een militair com-mandocentrum in het desbe-treffende stadsdeel, liet FSA weten. De bom explodeerde op een parkeerterrein achter het hotel en sloeg een groot gat in een brandstroftruck die er stond. Op de parkeerplaats stonden ook VN-voertuigen. Die zouden geen schade heb-ben opgelopen.

3 WereldKrant • Donderdag 16 augustus 2012 www.wereldomroep.nl

Duitsers verdacht van schenden embargo IranDe Duitse justitie heeft vier mannen laten arresteren die ervan worden verdacht dat zij hebben meegewerkt aan de levering van speciale ventielen voor de bouw van een zwaar-waterreactor in Iran. Daarmee zouden ze het embargo tegen Iran hebben geschonden. Drie van de vier arrestanten zijn Duitsers van Iraanse herkomst. De vierde is een autochtone Duitser.

‘Dissidenten Emiraten van advocaat verstoken’De Verenigde Arabische Emi-raten maken het voor mensen met kritiek op de regering onmogelijk om een eerlijk proces te krijgen. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Omdat de advocaten van critici van het regime worden lastiggeval-len en opgepakt, kunnen dis-sidenten bijna geen advocaat krijgen. Sinds maart zijn 51 dissidenten vastgezet.

Franse bisschoppen tegen adoptie homo’sFranse bisschoppen hebben de katholieke feestdag Maria Hemelvaart aangegrepen om te ageren tegen plannen van de regering om de adoptie van kinderen door homoparen toe te staan. Een tekst van de bis-schoppen werd in tal van ker-ken voorgelezen. Daarin stond dat kinderen ‘volop moeten profiteren van de liefde van een vader en een moeder’.

Rel over eerbetoon aan WOII-misdadiger ItaliëIn Italië is een rel ontstaan over een gedenkteken voor Rodolfo Graziani, een fascist en ver-oordeelde oorlogsmisdadiger. Voor zijn nagedachtenis zijn op kosten van de belastingbe-taler een mausoleum en een park in Affile ten zuiden van Rome aangelegd. De Democra-tische Partij, de grootste linkse partij in Italië, bekritiseert het eerbetoon als onacceptabel.

Buitenland

Gruwelpakje blijft bestaan in Australië

Tabaksbedrijven hebben een rechtszaak verloren tegen het Australische besluit om logo’s op sigarettenpakjes te verbie-den. Vanaf 1 december bestaat de verpakking bijna uitsluitend uit waarschuwende foto’s van bijvoorbeeld een kankertumor. Onderaan staat de merknaam in kleine standaardletters en in een standaardkleur. Door

‘s werelds onaantrekkelijkste sigarettenverpakkingen wil de regering het aantal rokers terugdringen. In Australië sterven naar schatting circa 15.000 mensen per jaar door ziekten als gevolg van het roken. De Hoge Raad van Australië oordeelde dat het besluit niet strijdig is met de grondwet.

Pakje sigaretten in Australië. (Foto: EPA)

Ravage na de aanslag. (Foto: EPA)

De Filipijnen zijn opnieuw getroffen door een tropische storm met windstoten en stortregen. Het noodweer in het bergachtige noorden van het land kostte voor zover bekend vier mensen het leven. Ook de hoofdstad Manila kreeg opnieuw te maken met hevige regenval. Onder de zwaarst getroffen gebieden waren vier kleine plattelandssteden. Op sommige plekken steeg het water daar tot nekhoogte. Een belangrijke snelweg raakte door aardverschuivingen afge-sloten.

Dodelijk noodweer op Filipijnen eist levens

Herdenking capitulatie voedt spanningen buren

India kondigt expeditie naar rode planeet aan

De herdenking van de Japanse capitulatie 67 jaar geleden heeft tot spanningen tussen Japan en Zuid-Korea geleid. In Tokio bezochten duizenden mensen, onder wie het Japan-se keizerspaar, een herden-kingsplechtigheid. De Japanse minister-president Yoshihiko Noda uitte in een toespraak kritiek op de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak. Die eiste dat de Japanse keizer zijn excuses aanbiedt voor het leed dat Zuid-Korea in de oorlog is aangedaan, mocht hij het land ooit willen bezoeken.

India staat op het punt een grote stap in zijn ruimtevaart-programma te zetten door een satelliet naar Mars te sturen. Het is de bedoeling dat het ruimtevaartuig volgend jaar november in een baan rond de rode planeet wordt gebracht en vervolgens belangrijke weten-schappelijke informatie gaat verzamelen, zei premier Singh tijdens een toespraak op Onaf-hankelijkheidsdag. De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO raamt de kosten op omgere-kend 57 tot 73 miljoen euro.

Page 4: Wereld Krant 20120816

4 WereldKrant • Donderdag 16 augustus 2012 www.wereldomroep.nl

Rabobank wil goede lijn voortzetten in SpanjeDe Nederlandse wielerfor-matie Rabobank wil de goede prestaties van de laatste weken vanaf zaterdag in de Vuelta voortzetten. Dat zegt ploeglei-der Adri van Houwelingen op de website van zijn formatie. Het team is in goede vorm, zegt Van Houwelingen. Recent waren er overwinningen in Burgos, in de Eneco Tour en in de Clasica San Sebastian.

Servische oud-schaker Gligoric (89) overledenSvetozar Gligoric, een van de beste schakers ter wereld in de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw, is dinsdag in Belgrado overleden. Volgens de Servi-sche schaakbond werd een hersenbloeding hem fataal. Gligoric (89) won in 1958 goud in de schaakolympiade. De grootmeester werd ver-scheidene keren Europees- en Joegoslavisch kampioen.

Brazilianen mogen bal WK een naam gevenBraziliaanse voetbalfans mogen de naam kiezen van de bal waarmee gespeeld wordt op het WK van 2014. Adidas, de producent van de WK-bal, geeft de Brazilianen de keuze uit de namen Carnavalesca, Bossa Nova en Brazuca. Via de Braziliaanse website van het kledingmerk kunnen de voetballiefhebbers tot en met 2 september stemmen.

Maradona wil na VAE nu aan de slag in ChinaDiego Maradona heeft een trip door China aangegrepen om een open sollicitatie te doen. Het Argentijnse voetbalicoon wil dolgraag aan de slag in het Aziatische land. ‘Ik wil bijdra-gen aan de ontwikkeling van het Chinese jeugdvoetbal’, liet de 51-jarige Maradona opteke-nen in Chinese media. De oud-bondscoach van Argentinië werd vorige maand ontslagen bij Al Wasl, een club uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Sport

Harde les voor debutanten van Oranje

Voetballer Muamba stopt na hartfalen

De 125e aflevering van de Derby der Lage landen kende een hoge amusementswaarde.

Manchester United heeft overeenstemming bereikt met Arsenal over de transfer van Robin van Persie. De topschut-ter van de Premier League van afgelopen seizoen gaat vandaag naar Manchester om persoonlijk rond te komen met United. Ook zal hij een medische keuring ondergaan. Van Persie speelde sinds de zomer van 2004 voor de club uit Londen en werd in 2011 benoemd tot aanvoerder. In juli kwam echter naar buiten dat de international zijn con-tract niet zou verlengen bij The Gunners. Vervolgens barstten de speculaties over de moge-lijke transfers los.

Fabrice Muamba heeft zijn voetbalcarrière noodgedwon-gen beëindigd. De 24-jarige middenvelder van Bolton Wan-derers deed dat op dringend advies van zijn artsen, die hem onderzochten na de hartaan-val die hij op 17 maart van dit jaar op het voetbalveld kreeg. ‘Hoewel ik kapot ben van dit nieuws, dank ik God dat ik nog leef’, liet Muamba weten in een verklaring. De middenvelder zakte tijdens de bekerwedstrijd tussen Bolton en Tottenham Hot-spur plotseling in elkaar. Het duurde meer dan uur voordat artsen zijn hart weer op gang kregen. Muamba mocht na een maand het ziekenhuis

verlaten. De in Congo geboren middenvelder hoopte weer te kunnen voetballen, maar een Belgische cardioloog gaf hem het dringende advies te stop-pen. Bolton Wanderers betaalde in 2008 ruim 4 miljoen euro om Muamba over te nemen van Birmingham City. Hij speelde sindsdien bijna 150 wedstrij-den voor de club die afgelopen seizoen degradeerde uit de Premier League. Muamba’s contract bij Bolton liep door tot de zomer van 2014. ‘Het belangrijkste is nu dat Fabrice en zijn familie nog een heel leven voor zich hebben’, vindt voorzitter Phil Gartside van Bolton.

Oranje vermaakte een klein uur en nam ook een voor-sprong van 1-2. Narsingh en Huntelaar scoorden op aan-geven van Robben. De ploeg viel uiteindelijk uiteen toen de defensie bestond uit de debu-terende Ricardo van Rhijn,

Nick Viergever, Stefan de Vrij en Martins Indi. ‘We spelen onszelf uit de wedstrijd. Door persoonlijke fouten brach-ten we de Belgen terug in de wedstrijd’, sprak Van Gaal Hij doelde daarbij vooral op Nigel de Jong, die de 2-2 inleidde.

Werk aan de winkel voor de nieuwe bondscoach Louis van Gaal en zijn assistenten Patrick KLuivert en Danny Blind (Foto: ANP)

Het Nederlands elftal heeft zijn eerste wedstrjid onder Louis van Gaal verloren: in het koning Boudewijnstadion in Brussel ging Oranje met 4-2 onderuit.

Robin van Persie naar Manchester United

Page 5: Wereld Krant 20120816

‘Nederland moet groei niet verzwakken’Het is niet verstandig als Nederland de eigen concur-rentiepositie verslechtert om de zwakke eurolanden te hel-pen. Dat stelt De Nederland-sche Bank (DNB). Economen pleiten ervoor dat Nederland en andere rijke EU-landen bijvoorbeeld de lonen extra verhogen. Hierdoor zouden Spanje, Italië en Griekenland meer kans krijgen tot econo-misch herstel. Maar volgens DNB concurreert de uitvoer van Nederlands gas en Duitse auto’s nauwelijks met Zuid-Europese exportproducten als textiel, wijn en olijfolie.

Shell mag in Zwarte Zee naar gas gaan borenDe Oekraïense regering heeft een consortium onder leiding van Shell en ExxonMobil toe-stemming verleend om naar gas te boren in het Skifska-veld in de Zwarte Zee. Het Skifska-

veld bevat naar schatting 200 tot 250 miljard kubieke meter gas. Door de ontwikkeling ervan wil Oekraïne minder afhankelijk worden van de import van fossiele brandstof-fen uit Rusland.

Superbelegger Buffett zet in op oliesectorBerkshire Hathaway, het investeringsvehikel van mil-jardair en superbelegger War-ren Buffett, zet sterker in op de oliesector. Zo investeerde Berkshire Hathaway in Phillips 66, een afsplitsing van olie-concern ConocoPhillips. Ook werd een belang genomen in National Oilwell Varco.

Na het afronden van hun derde theatertournee ‘4 Elementen’ zijn de 3JS weer klaar voor de zomer. Een jaarlijks terugke-rend concert is hun optreden in Caprera Bloemendaal.Jaap, Jan en Jaap met hun volledige band, aangevuld met de Jayhorns. Werkelijk alle

bekende songs komen voorbij met de nodige verrassingen. De zomerse setting tussen de bomen in het openluchtthea-ter geeft een betoverende sfeer waardoor de melodieuze folk-pop extra tot zijn recht komt. BVN, donderdag 19 augustus om 23.05 uur

KinderprinsengrachtconcertOok dit jaar spelen drie jonge talenten op het gebied van klassieke muziek op de Amsterdamse Prinsengracht samen met het JeugdOrkest Nederland én elk met een pop-artiest. Deze editie is de eer aan het pianoduo Timo (10) en

Salim (11), Jacob van Eijk (14) op marimba en het vioolduo Mei Lin (9) en Isha (10).

Eerst spelen ze solo met het orkest en daarna begeleiden zij met het orkest Dean Saun-ders, Jennifer Ewbank en Tim Douwsma. De band van Edwin Schimscheimer maakt deze popoptredens extra swingend. Het spectaculaire Kinder-prinsengrachtconcert eindigt natuurlijk met het bekende grachtenlied ‘Aan de Amster-damse Grachten’, uitgevoerd door alle artiesten, samen met het orkest en de band van Edwin Schimscheimer.

BVN, zaterdag 18 augustus om 18.00 uur

5 WereldKrant • Donderdag 16 augustus 2012 www.wereldomroep.nl

‘Pensioenen in gevaar door Europa’

Economie

De Nederlandse pensioenen dreigen volgens minister Henk Kamp van Sociale Zaken in gevaar te komen door plannen van de Europese Commissie. Die wil de pensioenfondsen dwingen hun financiële buffers aan te vullen. Volgens Kamp zouden de pensioenfondsen dan 10 miljard euro extra moeten reserveren. ‘Dit leidt tot te hoge premies en te lage uitkeringen’, zegt Kamp in een

interview met het weekblad Elsevier. De VVD-minister noemt de EU-plannen ‘onac-ceptabel’. Kamp is al langer in conflict met eurocommis-saris Michel Barnier (Interne Markt) om de regels voor de pensioenfondsen aan te scher-pen. Ook de Tweede Kamer is hier ongerust over. Ze dreigde onlangs een ‘gele kaart’ te trek-ken om Brussel te dwingen zijn plannen te heroverwegen.

Henk Kamp is in conflict met Europa. (Foto: ANP)

Beurzen

AEX 333,18 +0,09%Dow 13.164,78 -0,06%Nasdaq 3.030,93 +0,46%S&P 500 1.405,53 +0,11%Nikkei 9.069,57 +1,62%

€ 1 = US$ 1,2275

Een zomeravond met de 3JS live bij BVN

Bezoek de website van BVN

Jaap Kwakman, Jan Dulles en Jaap de Witte. (Foto: Songfestival2010)

Page 6: Wereld Krant 20120816

Dompteur beschuldigd van mishandelen olifantDe vereniging Wilde Dieren de Tent Uit heeft aangifte gedaan tegen de dompteur van circus Renaissance. Ze vindt onder meer dat de gezondheid van olifant Betty (Foto: Novum) ‘stelselmatig en zonder redelijk doel geschaad wordt’, door een haak in de huid te prikken om haar kunstjes te laten verto-nen. Verder leeft de olifant alleen. ‘Olifanten zijn één van de meest sociale dieren ter wereld. Het opsluiten van Betty zonder soortgenoten is wreed en inhumaan’, stelt directeur Leonie Vestering. Een woordvoerder van het cir-cus, dat nu in Harlingen staat, noemt de aantijgingen ‘kolder’.

Steeds meer bezoekers naar Noord-Nederland De populariteit van Noord-Nederland als bestemming voor een korte vakantie neemt toe. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Sta-tistiek. Waar andere bestem-mingen zoals de badplaatsen aan de Noordzee en de Veluwe de aantallen bezoekers onge-veer gelijk zagen blijven, doet Noord-Nederland het beter. Groningen, Friesland en Dren-the zagen in 2002 nog 801.000 gasten voor een kort verblijf verschijnen, in 2011 waren dat er maar liefst 1.037.000. Het Nederlands Bureau voor Toe-risme en Congressen ziet ook dat het aantal korte vakantie in eigen land flink toeneemt in de afgelopen jaren.

Groeten uit India

Reizen

ServicenummersANWB Alarmcentrale+31 88 269 2888ANWB Alarmjurist+31 88 269 7205ANWB Reisdokter+31 88 269 1400Verlies & diefstal creditcards+31 20 660 0611

Een 57-jarige man uit Rot-terdam is aangehouden op Schiphol. De man had vijftien boetes openstaan en moet nog een gevangenisstraf van ruim anderhalf jaar uitzitten. Grens-bewakers van de Koninklijke Marechaussee controleerden de man op de luchthaven en ontdekten dat hij gesignaleerd stond. De gevangenisstraf die de Rotterdammer nog te wachten staat, is onder meer voor het plegen van valsheid in geschrifte. Aan boetes moet hij nog 2634 euro betalen.

Maar liefst 40 procent van de Nederlanders heeft het vakan-tiegeld dit jaar op een spaar-rekening gezet. 30 Procent van de ondervraagden heeft het vakantiegeld uitgegeven aan waar het oorspronkelijk voor bedoeld is: een vakantie. Dit blijkt uit een onderzoek onder 433 Nederlanders van uitzendbureau Unique. De spaarlust van Nederlanders is het gevolg van de economische crisis. Ruim een kwart van de Nederlanders heeft het vakan-tiegeld besteed aan dagelijkse uitgaven.

Gezochte man op Schiphol aangehouden

Vakantiegeld belandt vooral op spaarrekening

Lang niet alle reizigers bereiken het eindpunt met alle bezit-tingen waarmee de reis begon. De afgelopen zes maanden registreerden de Nederlandse Spoorwegen meer dan 33.000 verloren voorwerpen. Vooral vervoerbewijzen (5004), (bank)pasjes en rijbewijzen (3726) worden vergeten op stations of in treinen. Ze von-den ook minder voor de hand liggende voorwerpen als een defibrillator, een replica van een Stradivarius-viool en een levensgrote afbeelding (1.86 meter) van Frau Antje.

NS vindt Frau Antje en een nep-Stradivarius

Het Tropenmuseum zoekt de eigenaren van 80.000 foto’s. (Foto: Flickr/ Lebatihem)

Het Tropenmuseum in Amster-dam wil 335 fotoalbums uit voormalig Nederlands-Indië teruggeven aan de rechtmatige eigenaren. Het museum zoekt geldschieters om hiervoor een speciale website en app te rea-liseren.Tussen 1945 en 1949 verlieten duizenden Indische Nederlan-ders hun land tijdens de Neder-landse strijd tegen de Indo-nesische onafhankelijkheid. Militairen en medewerkers van het Rode Kruis verzamelden veel achtergelaten albums en brachten ze naar Nederland. In 1948 werden ruim 1000 stuks

afgeleverd bij het Tropenmuse-um. Veel albums zijn inmiddels geclaimd tijdens kijkdagen, maar van 335 exemplaren zijn de eigenaren nog steeds spoor-loos. De overgebleven albums bevatten 80.000 foto’s van vaak intieme taferelen. ‘Jon-geren lezen samen een boek, mensen in badpak staan klaar om een duik te nemen of kinde-ren spelen in de tuin.’ Door het plaatsen van foto’s op websites en sociale netwerken hoopt de instelling dat eigenaren of hun nazaten familieleden op de foto’s herkennen en zo hun albums kunnen terugvinden.

Tropenmuseum wil foto’s teruggeven

Ook een leuke vakantiefoto? Vandaag gemaild, morgen misschien

al in de WereldKrant! Mail uw foto met een korte toelichting naar:

[email protected]

Rosita van der Vaart trof op straat in India deze drie straatmuzi-kanten aan. Zij bezocht de stad Jodhpur, in de deelstaat Rajast-han, die de bijnaam de blauwe stad heeft, vanwege de indigokleu-rige muren van de huizen in de oude binnenstad.

www.wereldomroep.nl WereldKrant • Donderdag 16 augustus 20126

Page 7: Wereld Krant 20120816

Oplossing puzzel:

Onderstaand de Nederlandse tijden. Voor de gids in een andere tijdzone zie: www.bvn.tv

Oplossing puzzel 15-08-2012

Internationaal weeroverzichtwereldomroep.nl

08:50 Weerbericht08:55 Opsporing verzocht -

BVN TV09:05 Het snelle geld09:45 Mixed up10:10 Nieuwsuur10:50 Weerbericht Amerika

en Cariben10:55 NOS Indië-herdenking11:20 Knevel & Van den Brink12:10 Canvascrack12:45 1000 Zonnen13:00 VRT Journaal13:30 Villa Vanthilt14:25 Puberruil Xtra14:50 Nu we er toch zijn15:20 Het familiediner16:00 NOS Journaal16:05 Sesamstraat16:35 Het Klokhuis16:50 Veel tijd weinig geld17:15 De zoo-reporters17:20 De premiejagers17:50 Thuis18:15 Stellen18:25 EenVandaag18:50 NOS Sportjournaal19:00 VRT Journaal19:30 WNL: Half acht live!20:35 NOS Journaal20:50 Weerbericht20:55 Opsporing verzocht -

BVN TV21:05 Groeten van MAX21:50 Een laatste groet22:20 Nieuwsuur23:00 Weerbericht Amerika

en Cariben23:05 Knevel & Van den Brink23:55 CanvascrackVrijdag 17 augustus00:30 1000 Zonnen01:00 VRT Journaal01:30 Villa Vanthilt02:25 Puberruil Xtra02:50 Nu we er toch zijn03:20 Het familiediner04:00 NOS Journaal04:05 Sesamstraat04:35 Het Klokhuis04:50 Veel tijd weinig geld05:15 De zoo-reporters05:20 De premiejagers05:50 Thuis06:15 Stellen06:25 EenVandaag

Horizontaal: 1035

1 Vaarwel 3 Middeleeuws Scandinaviër 8

Hoofdhuid 10 Deel van kerk 11 Het kweken

14 Aziatisch schiereiland 16 Dat is (Lat.) 17

Pl. in Limburg 19 Pl. in Overijssel 21 Haars

inziens 22 Vulkaan op Sicilië 24 Een en ander

26 Latijnse bijbelvertaling 28 Kaartenboek

30 Europeaan 31 Deel van kachel 33 Internet

Protocol 34 Hijstoestel 36 Kruisopschrift

38 Uitroep van verrassing 39 Stad in Canada

41 Extreem 43 Tsjechisch schrijver 44 Ver-

tegenwoordiger 46 Indische vrucht 47 Overste

Verticaal:

1 Ordeloosheid 2 Korte verhandeling 3 Ruimte-

vaartorganisatie 4 Oosterlengte 5 Op de beste

manier 6 Uitgeput 7 Rivier in België 9 Meet-

kundig figuur 12 Rivier in Utrecht 13 Lijnvormig

15 Bekeuring 18 Verschuiving in tijd 20 Engels

bier 23 Koek 25 Aankomend 27 Atmosfeer

absoluut 29 Eiland in Azië 32 Tennisterm

35 Vod 37 Oplosmiddel 38 Omhulsel 40 Plaats

in Duitsland 42 Engels lidwoord 45 Bevel

Service www.wereldomroep.nl WereldKrant • Donderdag 16 augustus 20127

Page 8: Wereld Krant 20120816

Hulphonden kennen we vooral als beste vriend van blinden en anderen met een lichamelijke beperking. Maar er is nog een groep waarvoor deze beesten veel kunnen betekenen: mili-tairen die op missie een psy-chische tik hebben gehad. De stichting Hulphond Nederland voorzag onlangs voor het eerst een veteraan met een posttrau-matisch stresssyndroom (PTSS) van zo’n viervoeter.

Militairen zijn van nature niet van die klagers. Ze maken tijdens missies vaak verschrik-kelijke dingen mee en kroppen dat na thuiskomst op. In de Verenigde Staten zijn schrij-nende voorbeelden bekend van militairen met een post-traumatische stressstoornis, maar ook in Nederland komt dat fenomeen voor. Bij vetera-nen van de UNIFIL-missie in Libanon, maar recenter ook bij Afghanistan-gangers.

Logische uitbreidingIn de VS wordt al langer gewerkt met hulphonden voor getraumatiseerde veteranen, vertelt Eric Bouwer, algemeen directeur van Hulphond Nederland. ‘Een veteraan had over het bestaan van hulphon-den voor militairen gehoord en kaartte het bij ons aan. Toen zijn we ermee aan de slag gegaan. We hebben zorgvuldig gekeken wat wij onze honden moesten leren om een veteraan met PTSS van dienst kunnen zijn. Daarna was de beslissing snel genomen. Wij zien het als een logische uitbreiding van onze activiteiten.’PTSS uit zich in verschillende symptomen. Patiënten slapen slecht, zijn prikkelbaar en kun-nen van het ene op het andere moment agressie of hevige schrikreacties vertonen. En vaak worden ze geteisterd

door vreselijke nachtmerries, waarin ze de gruwelen die ze hebben meegemaakt, herbele-ven. Naar schatting zevendui-zend Nederlandse veteranen lijden aan een vorm van PTSS.

EpilepsieWat hulphonden voor militai-ren kunnen betekenen, ligt in het verlengde van wat ze doen voor mensen met een zware vorm van epilepsie. Het gaat dan om patiënten die tien tot vijftien aanvallen per dag krijgen. ‘Wij als mens hebben geen benul van de zintuiglijke vermogens van een hond’, zegt Eric Bouwer. ‘Honden signa-leren de eerste aanwijzingen voor een aanval zo sterk, dat ze al een half uur van tevoren in actie kunnen komen. Bij militairen met PTSS werkt dat hetzelfde. Bij hen kunnen hon-den op lichte veranderingen in het slaapgedrag reageren die duiden op een nachtmerrie.

UNIFIL-veteraan John Kunst-man uit Smilde is de eerste oud-militair die door de stich-ting aan een hulphond is gehol-pen. Hij verloor tijdens zijn missie een been, en liep een stressstoornis op. John durfde niet meer alleen over straat en wordt iedere nacht geteisterd

door angstdromen. ‘Teddy gaat nu overal met mij mee. Ik ben kortgeleden zelfs naar de lan-delijke Veteranendag geweest in Den Haag. Daar zijn 85.000 mensen. Zonder Teddy had ik dat nooit gedurfd.’Hulphond Nederland heeft ook militairen ontmoet die in Afghanistan PTSS hebben opgelopen. ‘Er zitten echt schrijnende gevallen tussen’, vertelt algemeen directeur Bouwer. ‘Ze durven niet naar buiten, zien achter iedere boom een vijand. In het leger hebben militairen altijd iemand bij zich om ze te beschermen. Als dat wegvalt, kan een hond die plaats innemen.’

8 WereldKrant • Donderdag 16 augustus 2012 www.wereldomroep.nl

‘Partner naar Neder-land halen moeilijk’

Stuur uw reactie [email protected]

Het interview met Arjan Erkel heeft meerdere reac-ties opgeroepen. Zo schrijft Ard van Bergen uit Groot-Brittannië naar aanleiding van de opmerking van Erkel dat er voor partners van expats niets hoeft te veran-deren, omdat hij zijn bui-tenlandse vrouw makkelijk naar Nederland kon halen:‘Ik hoop dat Arjan Erkel weet waarover hij praat. Wanneer is zijn vrouw naar Nederland gekomen? Een jaar of tien geleden was dat inderdaad niet al te moei-lijk, maar sindsdien hebben we inburgeringsexamens gekregen, en allerlei andere ontmoedigingsmaatrege-len, om maar te zwijgen over de leges voor MVV (machtiging tot voorlopig verblijf) en verblijfsver-gunning die in die tijd tot astronomische hoogten zijn gestegen (MVV voor 1 juli 2005 kostte 50 euro, na 1 juli 2011 maar liefst 1250 euro)!’

Sietse Hagen vanuit Spanje reageert via de website op de rechtszaak van gepensio-neerde Nederlanders in het buitenland tegen de Neder-landse staat:‘Ik woon vanaf 2000 in Spanje en ben af die tijd ook bij het nationale soci-ale ziekenfonds van Spanje verzekerd. (...) Ik betaal op jaarbasis 1300 euro in Nederland voor mijn ziek-tekosten (35 procent van de Nederlandse kosten ) en het CVZ betaalt aan de Spaanse sociale verzekering. Ik hoop dus dat die rechtzaak spaak loopt, want dan gaat het mij wel geld kosten.’

‘Ik hoop dat de rechtzaak tegen de staat spaak loopt, anders kost het me geld.’

Achterop

Colofon

De WereldKrant is een gratis digitale nieuwsbrief in PDF-formaat voor Nederlanders in het buitenland. uitgegeven door Stichting Radio Nederland Wereldomroep, Postbus 222, 1200 JG Hilversum, Tel: 035 - 672 42 11

Hoofdredactie: Rik RensenRedactie: Thomas Arts, Jorge Munoz Ortiz, Marnix Quee, Hans van den Berge, Benno de Jongh, Ana Karadarevic en Judith PopkenVormgeving: TikiToko.com

Abonnementen: www.wereldomroep.nl

Lees het complete verhaal op wereldomroep.nl

Hulphond helpt militair met trauma

Hulphond Teddy en John. (Foto: NOS)

Door: Marnix Quee