Welten in praktijk voorjaar 2015

13
Jaargang 10 - mei 2015 Welten In Praktijk is een uitgave van Welten, Capter en Dukers & Baelemans voor collega’s, opdrachtgevers en de financiële wereld. Bankieren vroeger en nu Keurmerk veilig en duurzaam op weg Week van het geld Pagina 9 Pagina 14 Pagina 16 In Praktijk Nieuwe locatie Nijmegen biedt volop mogelijkheden Capter heeft zich altijd exclusief toegelegd op het domein financieel klant- contact. Na verloop van tijd is de organisatie zich gaan richten op veel- omvattende service- en adviestrajecten, waarbij projectaansturing, (omnichannel) klant- contact en opleiding en training van professionals zijn inbegrepen. Met deze formule speelde Capter de laatste jaren onder andere in op steeds strengere vakbekwaamheidseisen voor klantcontactpersoneel en de brede ontwikkeling van flexibilisering en digitalisering van klant- bediening. → Lees verder op pagina 3 >> Het jaar 2015 staat in het teken van verhuizingen. In januari verhuisde Dukers & Baelemans naar de Welten Campus in Vessem en medio maart nam Capter zijn intrek in de nieuwe vestiging aan de Oranjesingel in Nijmegen. Capter beschikt hiermee over bijna 3000 m 2 aan kantoorruimte op een prominente plek; direct aan het centrale Keizer Karelplein. We spraken met Michiel Koopman over de overgang en de plannen van Capter op de nieuwe locatie. Alle activiteiten op één plek De nieuwe vestiging beschikt in gescheiden kantoortuinen ieder geval voorlopig. Michiel licht de keuze voor Nijmegen toe: “De omstandigheden op de arbeidsmarkt zijn hier gunstig. Er is veel financieel talent en de concurrentie op de arbeidsmarkt is relatief laag. Bovendien hebben we veel binding met de stad, hier zijn we in 1997 begonnen. Tot slot heeft dit pand alles te bieden over zo’n 300 werkplekken. Capter heeft ook de projecten uit Hilversum naar de Oranje- singel verhuisd: de vestiging is groot genoeg om alle activiteiten te huisvesten, in

description

Welten In Praktijk is een uitgave van Welten, Capter en Dukers & Baelemans voor collega's, opdrachtgevers en de financiële dienstverlening. In deze uitgave: Nieuwe locatie Nijmegen; Op koers met AOV-advies; Vakmanschap vergt meer dan een Wft-diploma; Qredits; Bankieren vroeger en nu; Week van het geld; EIFD; Welten strijdt nog voor eigen hbo-opleiding; Student met talent

Transcript of Welten in praktijk voorjaar 2015

Page 1: Welten in praktijk voorjaar 2015

Jaargang 10 - mei 2015

Welten In Praktijk is een uitgave van Welten, Capter en Dukers & Baelemans voor collega’s, opdrachtgevers en de financiële wereld.

Bankieren vroeger en nu

Keurmerk veilig en duurzaam op weg

Week van het geld

→ Pagina 9 → Pagina 14 → Pagina 16

In Praktijk

Nieuwe locatie Nijmegen biedt volop mogelijkheden

Capter heeft zich altijd exclusief toegelegd op het domein financieel klant-contact. Na verloop van tijd is de organisatie zich gaan richten op veel- omvattende service- en adviestrajecten, waarbij projectaansturing, (omnichannel) klant-contact en opleiding en training van professionals zijn inbegrepen. Met deze formule speelde Capter de laatste jaren onder andere in op steeds strengere vakbekwaamheidseisen voor klantcontactpersoneel en de brede ontwikkeling van flexibilisering en digitalisering van klant-bediening.

→ Lees verder op pagina 3 >>

Het jaar 2015 staat in het teken van verhuizingen. In januari verhuisde Dukers &

Baelemans naar de Welten Campus in Vessem en medio maart nam Capter zijn intrek

in de nieuwe vestiging aan de Oranjesingel in Nijmegen. Capter beschikt hiermee over

bijna 3000 m2 aan kantoorruimte op een prominente plek; direct aan het centrale

Keizer Karelplein. We spraken met Michiel Koopman over de overgang en de plannen

van Capter op de nieuwe locatie.

Alle activiteiten op één plek De nieuwe vestiging beschikt in gescheiden kantoortuinen

ieder geval voorlopig. Michiel licht de keuze voor Nijmegen toe: “De omstandigheden op de arbeidsmarkt zijn hier gunstig. Er is veel financieel talent en de concurrentie op de arbeidsmarkt is relatief laag. Bovendien hebben we veel binding met de stad, hier zijn we in 1997 begonnen. Tot slot heeft dit pand alles te bieden

over zo’n 300 werkplekken. Capter heeft ook de projecten uit Hilversum naar de Oranje-

singel verhuisd: de vestiging is groot genoeg om alle activiteiten te huisvesten, in

Page 2: Welten in praktijk voorjaar 2015

Jaargang 10 - mei 2015 3In Praktijk2 Jaargang 10 - mei 2015

waar we naar zochten. We hebben de kans kortom met beide handen aange-grepen.” Het gebouw deed lange tijd dienst als bankkantoor van ING, totdat die het pand sloot. Het vertrek van ING is volgens Michiel niet toevallig, maar past in een bredere ontwikkeling in de sector en samenleving. “Het concept van het traditionele bankloket is de laatste jaren op de schop gegaan. De consument van nu verwacht laagdrempelige fysieke servicepunten en daarnaast interactieve diensten via een combinatie van internet en telefonie. Dat laatste is precies wat wij voor onze opdrachtgevers inrichten en uitvoeren aan de Oranjesingel.”

Hectische en historische periode De nieuwe locatie komt als geroepen, want de oude vestigingen barstten de laatste maanden bijna uit hun voegen. Midden in de verhuisperiode werden zelfs recordvolumes bereikt. Michiel: “We hebben een hectische periode achter de rug, maar ook een van

de meest succesvolle in de geschiedenis van Capter. We hebben onze beloften aan opdrachtgevers gestand gehouden en dat wordt nu beloond; diverse projecten die de afgelopen maanden zijn gestart, worden ‘as we speak’ aan de Oranjesingel uitgebouwd. Ik ben enorm trots op wat we als team de afgelopen tijd hebben klaargespeeld.”

Welten en Dukers & Baelemans Hoewel het al rijdend op het drukke Keizer Karelplein niet verstandig is de blik te laten dwalen, kunnen de tienduizenden dagelijkse forenzen ook de vlaggen van Welten en Dukers & Baelemans op het voorterrein van Oranjesingel 1 zien prijken. Binnen hebben Welten en Dukers & Baelemans een opleidingslokaal geïnstalleerd en het EIFD (Examen Instituut Financiële Dienstverlening) werkt aan de inrichting van een examenlocatie.

Michiel ziet in de gecombineerde dienst-verlening een succesformule: “Met de slagkracht in capaciteit van Welten en de brede expertise van de opleidings-

combinatie brengen we een uniek pakket van diensten en voorzieningen naar de markt. Daarmee kunnen we een grote vuist maken én ambitieus financieel talent veel perspectief bieden. We brengen ontwikkeling van professionals en de praktijk van hoogwaardige en vernieuwen-de financiële klantinteractie bij elkaar aan de Oranjesingel.”

Toename kennisintensieve projectenMichiel verwacht de komende tijd een verdere toename van kennisintensieve projecten op het gebied van (virtueel) financieel advies en structurele flexibele outsourcing van mid- en frontoffice-activiteiten. “We zien nu al dat opdracht-gevers trajecten voor de langere tijd bij Capter beleggen. Denk bijvoorbeeld aan de start, per half juni van dit jaar, van de eerste Adviesstraat voor een nieuwe hypotheekverstrekker en de structurele schadebehandeling die wij uitvoeren voor een grote verzekeraar. Verder verwacht ik de komende tijd nog veel werkzaamheden in het kader van activatie en hersteladvisering op langlopende productportefeuilles.”

vervolg van pagina 1

Iedereen is ze weleens tegengekomen: de percussie-bands die met veel mensen, verschillende grote trommels en een leider voorop sfeer maken op straat, tijdens festivals en tijdens de carna-valsoptocht. Al sinds 1999 speelt Yvette in verschillende Braziliaanse percussiebands. Vijf jaar geleden is ze lid geworden van Batala Netherlands, een samba-reggae band uit Tilburg. “Batala is een unieke band. Wereldwijd zijn er verschil-lende Batala-bands actief die onderling veel contact hebben.

Dit geeft je de mogelijkheid om met je muziek vele landen te bezoeken.” En dat heeft Yvette in de afgelopen jaren dan ook gedaan. Met Batala ging zij onder andere naar New York, Londen, Parijs, Salvador, Nantes en Athene. “Een unieke beleving om in al die landen met verschillende mensen, dezelfde muziek te

spelen. Als we bij een band op bezoek zijn, slapen we bij de bandleden in huis. We repeteren samen, treden samen op en zij laten ons hun land zien. Zo leer je de cultuur van heel dichtbij kennen en dat is heel bijzonder.”

Het wereldwijde concept van Batala is bijzonder. Alle bands spelen dezelfde muziek, dragen dezelfde outfits en doen dezelfde danspassen. “De muziek wordt gemaakt door de oprichter van Batala in Brazilië. De choreografie wordt gemaakt door een lid uit Parijs. Eens per jaar gaan alle bandleiders naar Londen om daar de nieuwe muziek en choreografie te leren en ideeën op te doen voor de kleding van de band. Via You Tube leren de bands uit al die verschillende landen de muziek en de pasjes”, aldus Yvette.

Gegrepen door BraziliëAl diverse keren is Yvette afgereisd naar Brazilië. Eerst voor de muziek, maar

daarna ook voor het goede doel. ”Tijdens mijn reizen naar Brazilië heb ik vele mooie en leuke kanten van het land gezien, maar heb ik ook gezien dat er veel armoede is en dat kinderen in de sloppenwijken veelal opgroeien tussen het geweld en al op jonge leeftijd in aanraking komen met drugs. Dat heeft veel indruk op me gemaakt. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik iets wilde doen voor de mensen daar.”

Yvette zet zich daarom in voor Stichting IBISS. Vanuit Neder-land is zij samen met twee vrienden diverse initiatieven in Nederland gestart en heeft daarmee geld ingezameld voor projecten in Brazilië. De afgelopen 3 jaar hebben zij diverse activiteiten georgani-seerd en met het opgehaalde geld het project ‘Favela street’ van Stichting IBISS gesteund; een project om voetbal in te zetten als middel om kinderen weg te houden van geweld en drugs in de sloppenwijken. Daaromheen worden diverse educatieve programma’s aangeboden, zoals leren lezen, traumaverwerking en gezondheidzorg. “Uitsluiting van kinderen uit de maat-schappij is aan de orde van de dag. En dat raakt mij in het hart.”

Dit houdt mij bezig

“Batala is een unieke band”

Meer weten?Meer informatie over de projecten van IBISS vind je op www.ibiss.info. Natuurlijk kun je daar ook terecht om te doneren.

Op www.batala.nl vind je alle informatie over deze percussieband en kun je ook filmpjes en foto’s bekijken.

Met de komst van Dukers & Baelemans naar Vessem zijn er veel collega’s bijgekomen.

Collega’s met ieder hun eigen interesses en hobby’s. In deze Welten In Praktijk

maken we nader kennis met Yvette Kouwenberg (42) werkzaam als teamleider

van de backoffice binnen de opleidingscombinatie Welten/Dukers & Baelemans.

Opening voor collega’s van Capter

Page 3: Welten in praktijk voorjaar 2015

Jaargang 10 - mei 2015 5In Praktijk4 Jaargang 10 - mei 2015

Rabo RisiGo en WeltenOok Welten omarmt het nieuwe initiatief Rabo RisiGo. Vanaf 16 april 2015 gaan diverse specialisten dit officiële Rabobank-programma op de Welten Campus in Vessem volgen.

Masterclass AOVOp 31 maart organiseerde Welten een masterclass AOV. Tijdens de masterclass werden de nieuwe normen besproken die Rabobank Nederland stelt aan het adviesrapport. Ook werd dieper ingegaan op hoe een afdeling control met de nieuwe normen om dient te gaan en werd inzicht gegeven waar mogelijke knelpunten kunnen ontstaan. Dat alles vanuit de ervaringen die Welten het afgelopen jaar heeft opgedaan. Welten heeft inmiddels zo’n 35 banken ondersteund in de rol van Coach/ Specialist AOV/Procescontroller en Kwaliteitsmedewerker. Ook heeft Welten bewust de samenwerking opgezocht met Rabobank Nederland en is Weltenaar Joost Bakker te zien op AOV-tv.

Ook interesse in een Masterclass AOV? Stuur dan een mail naar Nanda Oosting via [email protected]. De masterclass wordt met name georganiseerd voor Teamleiders/Managers Financieel Advies/Private Banking/Verzekeren/MKB.

De omnichannel AOV-adviesstraat van CapterKlanten krijgen steeds meer mogelijkheden om zonder tussenkomst van een adviseur financiële producten te sluiten. Maar tegelijkertijd hebben veel mensen behoefte aan persoonlijke begeleiding bij het nemen van belangrijke financiële beslissingen.

Met de AOV-adviesstraat van Capter kiezen klanten zelf voor de adviesvorm die het beste bij ze past. Het advies kan op een voor de klant geschikt moment verstrekt worden via een online omgeving, telefoon of een persoonlijke ontmoeting op kantoor of bij de klant thuis. In de online omgeving ziet de klant zowel de adviseur via de webcam, als de documentatie en formulieren die de adviseur aan de klant wil voorleggen.

Voor iedere financiële instelling maakt Capter een maatwerk set-up van de Adviesstraat, waarbij wordt gezorgd voor naadloze aansluiting op de processen, systemen en de wijze van advisering van de opdrachtgever. Ook de online omgeving wordt opgemaakt in de huisstijl van de opdrachtgever.

Meer weten over de AOV-adviesstraat van Capter? Stuur een mail naar Johan Treur via [email protected].

Op koers met AOV-adviesBegin 2013 introduceerde Rabobank Nederland een advieskader omtrent de

arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Dit naar aanleiding van onderzoek

door de AFM waarbij geconstateerd werd dat de sector te weinig aandacht schenkt

aan dit onderwerp. Welten In Praktijk sprak met Marc van Rooijen, manager

Verzekeren van Rabobank West-Betuwe. Een bank die prima op koers ligt op het

gebied van AOV-advies.

Marc van Rooijen is al meer dan 25 jaar actief binnen de Rabobank en sinds 2008, na een fusie van drie banken, in dienst bij de huidige bank als manager Verzekeren. “De business moet geactuali-seerd worden, opschalen op basis van de nieuwe werkelijk-heid van de klant”, aldus Van Rooijen. Hij is het volledig eens dat in het kader van zorgplicht er op een nieuwe manier met AOV-advies wordt omgegaan. “In het verleden werden polissen afgesloten waar onvoldoende meer naar omgekeken werd. Nu gaan we met de klant in gesprek, we inventariseren en we schrijven een adviesrapport over onze bevindingen. Periodiek wordt getoetst of het afgenomen product nog voorziet in de behoefte van de klant. Daar heeft de klant recht op en zijn onze adviezen reproduceerbaar.”

“Het project loopt voortvarend. Uit controles van Rabobank Nederland blijkt dat onze dossiers aan de kwaliteitsnorm voldoen. Het project valt of staat bij het in huis hebben van de juiste expertise, een goede aansturing en de juiste timing.”

Transitie“Op dit moment zitten we midden in de transitie waarbij we het AOV-advies overdragen naar de afdelingen Financieel Advies en Private Banking.

In adviesgesprekken bij deze afdelingen wordt gesproken over de financiële situatie in privé, bijvoorbeeld hypotheek en weduwepensioen, hier sluit AOV goed bij aan.”

Interim“Een jaar lang worden wij geholpen door Joost Bakker (redactie: AOV- specialist bij Welten). Hij regelt de praktische overdracht van de transitie. Hij zorgt ervoor dat de adviseurs bij Financieel Advies en Private Banking over voldoende kennis en vertrouwen beschikken zodat ze het AOV-advies op een kwalitatieve manier over kunnen nemen.”

“In 2014 ondersteunde Joost ons al vanwege de extra werk- zaamheden op het gebied van AOV. Joost is een van de weinigen die van meet af aan op een vrij eenvoudige manier de kwaliteit kon leveren. Vandaar ook dat wij hem vroegen de transitie te begeleiden.”

initiatief te omarmen, ‘Rabo RisiGo’. “We gaan op een nieuwe manier naar risico’s kijken, hier onderscheiden we ons mee in de markt.”

De assurantiespecialist brengt met de ondernemer de operationele bedrijfsrisico’s en de risicobereidheid in beeld. Hierdoor is de ondernemer zich bewust van de risico’s die er spelen en kan hij of zij een weloverwogen keuze maken om wel of niet te verzekeren. Daarnaast biedt de bank hulpmiddelen (preventieve maatregelen) om de risico’s te mitigeren en daardoor de bedrijfscontinuïteit versterken. Naast de advisering zorgt de bank voor bemiddeling van de gewenste verzekeringen en voor actief onderhoud op het advies en de verzekeringen.

“De eerste positieve reacties uit evaluaties met de klant die ‘geRisiGoed’ zijn hebben de bank al bereikt”, aldus van Rooijen. “Dit is de toekomst van Verzekeren, het vak wordt er alleen maar leuker op!”

Van Rooijen geeft aan kritisch te zijn: “Wij verlangen veel op het gebied van kwaliteit, netheid en diepgang van het werk.”

Joost Bakker heeft nauw contact met Rabobank Neder-land. Zo organiseert hij er als AOV-specialist webinars voor andere banken. Verder worden dossiers (geanonimiseerd) - die Joost behandeld heeft bij Rabobank West-Betuwe - als voorbeeld voor andere banken op het Raboweb geplaatst.

Naast Joost is ook Weltenaar Toon van Daal tijdelijk actief bij Rabobank West-Betuwe en komt er extra hulp aangezien een Intern Specialist Verzekeren en een Specialist Verzekeren van de bank recent in goed overleg de overstap naar Welten hebben gemaakt. “Welten heeft een cadeautje gehad, jullie gaan veel plezier krijgen van Niels en Rik!” “Wij hebben nu dus extra hulp nodig aangezien we nog geen goede adviseur hebben kunnen vinden, we zijn druk op zoek.” “Ik merk dat de markt vergrijst. Veel starters vinden het vak niet sexy genoeg terwijl er eigenlijk meer jonge mensen moeten worden opgeleid.”

Rabo RisiGoNaast het handhaven van kwaliteit heeft Rabobank West-Betuwe zichzelf ook tot doel gesteld om een nieuw

Marc van Rooijen, manager Verzekeren

Rabobank West-Betuwe

Page 4: Welten in praktijk voorjaar 2015

6 Jaargang 10 - mei 2015 In Praktijk Jaargang 10 - mei 2015 7

Kuifje bij de Bankiers

Onlangs publiceerde journalist Joris Luyendijk het vlot geschreven boek

‘Dit kan niet waar zijn’. Aan de hand van 200 interviews met bankiers

uit de Londense City schetst hij een onthutsend beeld van de belevings-

wereld van zakenbankiers voor en na de crisis. Als buitenstaander

ondergedompeld in de gesloten cultuur van de City voelt en noemt hij

zich “Kuifje bij de Bankiers”.

De conclusies van Kuifje liegen er niet om:• Het kwaad zit meer in het systeem van

de grote zakenbanken dan in de mensen die er werken.

• Dit systeem houdt een verdorven cultuur met perverse (bonus)prikkels succesvol in stand, het is weer bijna ‘business as usual’.

• Alleen politiek en democratie kunnen hier verandering in brengen.

• Politici denken nationaal en ontberen inzicht in de fundamentals van een globaal opererende financiële sector.

• Als we niet uitkijken worden politieke partijen onderdeel van het probleem dat ze zouden moeten aanpakken.

• En vervolgens slaat de volgende financiële crisis binnen enkele jaren genadeloos toe.

Bepaald geen bemoedigend beeld. Een belangrijke vraag is in hoeverre de verhelderende beschrijving die Joris Luyendijk geeft van het bankiersleven in de Londense City relevant is voor de actuele stand van zaken in de financiële wereld, mondiaal en in Europa. In zijn ruim 200 pagina’s tellende boek vat Luyendijk de vele maatregelen genomen naar aanleiding van de kredietcrisis in één pagina (!) samen onder het begrip ‘symptoombestrijding’.

En daar wringt de schoen voor de zoveelste keer pijnlijk. Hoe zorgvuldig journalisten, auteurs, film- en programmakers ook proberen te zijn, de werkelijkheid van de financiële wereld blijkt dermate complex dat een boek, artikel, film of documentaire welhaast per definitie slechts een of enkele aspecten belicht van een veel omvangrijker geheel. Het ontstaan van de kredietcrisis in 2008 was immers het

gevolg van een ketenreactie in minstens zeven stappen.

Bovendien gaat de intensieve media- aandacht gepaard met een mix van oprechte verbazing en onverholen doch matig onderbouwde kritiek. De sector ligt onder een vergrootglas en door een aanhoudende stroom van incidenten lijkt er geen einde te komen aan wat de Engelsen ‘bank-bashing’ noemen. Deze cocktail is fnuikend voor het brood-nodige herstel van vertrouwen en voedt het hardnekkige beeld dat de belangrijkste spelers in de financiële wereld de nood-zakelijke lessen nog steeds niet geleerd hebben. Waar staan we nu?Op het gevaar af de veelheid van genomen maatregelen al te bondig samen te vatten, bij deze een poging tot een moment-opname op hoofdlijnen. • In bijna alle westerse landen zijn de

criteria voor kredietverstrekking aangescherpt en complexe (hypotheek)constructies vereenvoudigd.

• Het bonusbeleid van grote financiële instellingen is fors aan banden gelegd. In Nederland mag nog maximaal 20% van het jaarsalaris aan bonus uitge-keerd worden; essentiële concepten als zorgplicht en ‘klantbelang centraal’ zijn verwerkt in de bankierseed en de code banken, interne controleurs en externe accountants zien nadrukkelijk toe op de samenstelling van dergelijke (hypotheek)pakketten; kopende partijen eisen transparantie en garanties van de verkopende partij.

• In Europa zal in 2016 de zogenaamde ‘Bankenunie’ voltooid worden; mogelijke bankfaillissementen worden

Door: Jean-Pierre Adams

opgevangen door een EU-stroppenpot die gevuld wordt door de gezamenlijke banken, hun aandeelhouders en de grote crediteuren. De grootste 120 banken in Europa worden doorlopend gecontroleerd door de ECB, onder andere op basis van gedetailleerde balanscontroles (AQR’s), diverse stresstesten en verhoogde kapitaal-eisen (Basel 3).

• Financiële instellingen in Europa hebben inmiddels meer dan 70% van de hun verleende staatssteun terug-betaald, verhoogd met vaak forse boetes; binnen een termijn van 5 jaar zal naar verwachting meer dan 90% van de staatssteun terugbetaald zijn.

Is er in het verlengde van deze maatregelen dan zelfs enige reden voor optimisme? De weinige insiders (medewerkers uit de sector, financieel deskundigen, toezicht-houders, onderzoeksjournalisten, etc.) zullen eerder geneigd zijn de optelsom van maatregelen vanuit een positief daglicht te beoordelen dan de outsiders. Deze laatste groep kan niet veel anders dan hun beeldvorming baseren op de berichtgeving in de media. En deze media slagen er vooralsnog onvoldoende in op een genuanceerde wijze een adequate tussenbalans op te maken. Daarmee lijken we gevangen te zitten in een spiraal van incidenten, wantrouwen en complexiteit. Deze spiraal doorbreken vraagt om een verhoogde inzet op een drietal fronten.

Op de eerste plaats zullen financiële instellingen openlijk moeten aantonen hoe

er radicaal en blijvend wordt afgerekend met een cultuur waarin het bankbelang en het privé(bonus)belang van een kleine groep adviseurs, zakenbankiers en bankbestuurders konden prevaleren boven het belang van klant en maatschappij. Niet alleen middels sociaal wenselijke of wettelijk vereiste verklaringen bij de presentatie van de jaarcijfers maar vooral met heldere, aansprekende voorbeelden van blijvende veranderingen uit de dagelijkse praktijk. Zeker zo belangrijk is vervolgens de persoonlijke verantwoordelijkheid van elk individu werkzaam in de financiële sector. Het afleggen van de bankierseed blijft een

formaliteit indien het niet gepaard gaat met doorleefd en integer vakmanschap.Tot slot ligt er een belangrijke uitdaging voor politici, toezichthouders en media. Zij hebben de taak de vinger strak aan de pols van de financiële wereld te blijven houden. Daar van financieel adviseurs en bancaire instellingen verwacht mag worden dat ze de klant zorgvuldig adviseren op basis van een passende inventarisatie.

Het voortdurend verbeteren van werking van het financiële systeem begint bij het besef dat er altijd wel ergens een top van een piramide zal ontstaan maar dat die top mogelijk gemaakt en gedragen wordt door miljoenen consumenten aan de basis. Het zullen uiteindelijk de consu-menten zijn die bepalen hoe hoog de toppen ervan kunnen blijven reiken. En, nog belangrijker, of er naast enorme piramides alternatieve, kleinere bouw-

‘Van politici, toezichthouders en media mag een verhoogde inspanning gevraagd worden om tot passende berichtgeving te komen gebaseerd

op relevant feitenonderzoek’

werken zullen ontstaan.Dat proces is in volle gang. Wie goed om zich heen kijkt ziet niet slechts een stip op de horizon, maar meerdere. Het is aan nijvere speurders als Joris Luyendijk om deze nieuwe initiatieven aan de financiële horizon nader te verkennen. Zijn volgende boek zou zo maar ‘Kuifje en de bank zonder balans’ kunnen heten!

Jean-Pierre Adams is Business Manager bij Welten. Deze blog verscheen eind maart op de site van Banking Review.

Page 5: Welten in praktijk voorjaar 2015

8 Jaargang 10 - mei 2015 In Praktijk

Koos Spee overhandigt certificaat

Keurmerk Veilig en Duurzaam op weg

Weltenaren leggen jaarlijks heel wat kilometers af met de auto. Met e-Driver kunnen zij nu videotrainingen volgen, kennistests afleggen en krijgen ze tips over voordelig tanken en veilig en slim rijden. Met het volgen van de trainingen en door zuinig te rijden, worden punten verdiend. Om collega’s extra te motiveren actief deel te nemen aan e-Driver, ontvangen zij voor iedere 500 punten een autowasbon.

Keurmerk in korte tijd behaaldDat het programma zijn vruchten afwerpt, bleek eind maart toen Koos Spee het certificaat overhandigde. “Welten heeft het eerste keurmerk in relatief korte tijd behaald. Ze voldoen aan de richtlijnen die voor niveau 1 zijn opgesteld. Het streven

is uiteraard om door te groeien naar het volgende niveau, waarbij 50% van de mede-werkers aan het programma deelneemt.”

Gezamenlijke verantwoordelijkheid“Dagelijks rijden collega’s naar opdracht-gevers door het hele land”, vertelt Cees. Ik zie het als een gezamenlijke verant-woordelijkheid dat we ons veilig op de weg begeven. Door deel te nemen aan e-Driver ben je niet alleen zakelijk, maar ook privé veiliger op weg. Bovendien vind ik het belangrijk dat onze collega’s zich netjes gedragen in het verkeer.”

Vorige zomer nodigde Cees Welten alle collega’s uit deel te nemen aan het

mobiliteitsprogramma e-Driver. Een programma dat bewezen bijdraagt aan

het terugbrengen van het aantal ongevallen, vermindering van CO2-uitstoot

en verlaging van de brandstofkosten. Eind maart ontving Cees uit handen

van voormalig Nederlands verkeersofficier van justitie – Koos Spee – het

keurmerk ‘Veilig en Duurzaam op weg’.

Richtlijnen Keurmerk Veilig en Duurzaam op weg – niveau 1 Welten

Minimaal 40% van de medewerkers heeft zich aangemeld op e-Driver. 48%

Deelnemers aan kennistesten over de wegenverkeerswet beantwoorden ten minste 60% van de vragen goed.

75%

Deelnemers aan kennistesten over de verkeersinzicht beantwoorden ten minste 60% van de vragen goed.

72%

Deelnemers aan kennistesten over Het Nieuwe Rijden beantwoorden ten minste 60% van de vragen goed.

84%

Nog geen deelnemer van e-Driver? e-Driver is er voor alle medewerkers van Welten. Als je geen leaseauto hebt, kan het brandstofverbruik niet geregistreerd worden. Je kunt dan wel gewoon deelnemen aan de kennistests en videotrainingen.Wil je een link ontvangen om je (alsnog) te registreren voor e-Driver? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

Vakmanschap vergt meer dan een Wft-diploma!Uitgroeien tot hét leer- en ontwikkelbedrijf van de financiële sector, waar vak-

manschap en ontwikkelperspectief voor financiële dienstverleners centraal staat.

Dát is de ambitie van de nieuwe opleidings- en examencombinatie. Onder het motto

“het beste van twee werelden”, zijn de eerste stappen hiertoe inmiddels gezet.

zich doorzet verwachten wij op 1 januari 2016 zo’n 150.000 Wft-examens te hebben afgenomen. Hiermee leveren wij een fundamentele bijdrage aan de wettelijke vakbe-kwaamheid van financiële dienstverleners. Hiermee zijn we er echter nog lang niet!

De financiële sector is enorm in beweging. De slechte economische situatie, techno-logische ontwikkelingen, defiscalisering van financiële producten, een strenger advieskader en een verscherpt toezicht door de AFM en DNB, vereist van de financiële dienstverlener vakmanschap. Het nieuwe vakbekwaamheids-stelsel is voornamelijk gericht op productadvies en de eind-

en toetstermen op het gebied van attitude en vaardigheden hebben vooral betrekking op het (optimaliseren van) het adviesproces. Vakmanschap vergt meer dan alleen een Wft-diploma! Het vraagt om de juiste persoonlijkheid, de juiste intrinsieke motivatie, de juiste kennis en vaardigheden en het juiste gedrag.

Het (door)ontwikkelen van deze competenties zijn doorslag-gevend bij het vergroten van de kwaliteit van de financiële dienstverlening en het herstel-len van het vertrouwen in de financiële sector. In dit verband is het noodzakelijk dat - bovenop het wettelijk vakbekwaamheids- stelsel - een breed gedragen en formeel vastgelegde

Hierdoor neemt de kans toe dat consumenten meer zelf gaan doen en vaker zullen kiezen voor de aanschaf van financiële producten door middel van execution only en/of (begeleid) digitaal advies. De positie van financieel adviseurs komt hierdoor onder druk te staan. Aan de andere kant blijven consumenten onzeker over hun financiële situatie en hebben zij – juist in deze economisch ongewisse tijden – behoefte aan (persoon-lijke) begeleiding en advies. Een groeiende groep consu-menten staat weliswaar open voor digitaal advies of advies op afstand, maar tegelijkertijd blijft voor veel consumenten de persoonlijke aandacht en begeleiding bij belangrijke financiële beslissingen nood-zakelijk en gewenst. Banken, verzekeraars en intermediairs stoeien op dit moment met de vraag op welke wijze zij hun klanten in de toekomst willen (blijven) bedienen. Hiertoe moeten zij keuzes maken ten aanzien van hun bedieningsconcept, beloningsmodel, marketing- en communicatiestrategie en bedrijfsvoering. Als modern leer- en ontwikkelbedrijf kan Welten een belangrijke bijdrage leveren aan dit keuzeproces. In de afgelopen maanden hebben wij ervaren dat we hiertoe alles in huis hebben. Met de specialisten in financieel klantcontact van Capter, de interim-professionals van Welten, de leerbegeleiders van Welten/Dukers & Baelemans en het examen-instituut van EIFD kunnen we uitgroeien tot hét leer- en ontwikkelbedrijf van de financiële sector.

De collega’s van Dukers & Baelemans hebben hun intrek genomen op de campus in Vessem, op vele fronten wordt al intensief samengewerkt, alle relaties zijn uitgebreid geïnformeerd en de eerste ‘co-producties’ zien inmiddels het levenslicht. Hoewel we ‘fysiek’ pas 2 maanden echt met elkaar optrekken, voelt het alsof we al geruime tijd samenwerken. Dit positieve gevoel geeft veel vertrouwen voor de toekomst.

In de eerste drie maanden van het jaar is het aantal Wft- examenboekingen verdubbeld ten opzichte van heel 2014. Hiermee lijkt de sector eindelijk wakker te zijn geworden. Als deze ontwikkeling

beroepsomschrijving met eenduidige kenmerken wordt ontwikkeld. Op dit moment ontbreekt het de financiële sector namelijk aan een ‘echt’ beroepsprofiel gebaseerd op vakmanschap. Dit is vanuit de historie wellicht verklaarbaar, echter de huidige omstandig-heden binnen de financiële sector vragen om een door-dachte beroepsomschrijving, met vastgelegde competenties, kernwaarden en ervarings-eisen. Hiervoor is het in de eerste plaats noodzakelijk te beseffen dat de financieel adviseur een ‘vak’ uitoefent; financieel adviseur is een ‘beroep’!

De financiële dienstverlening verandert in rap tempo. Door de defiscalisering van financiële producten en de vereenvoudiging van het productaanbod wordt finan-cieel advies in veel opzichten steeds minder complex. Daarnaast betalen consumen-ten – sinds de invoering van het provisieverbod – rechtstreeks voor advieswerkzaamheden, hetgeen de kostprijs van het advies direct zichtbaar maakt.

Chris Baelemans

Jaargang 10 - mei 2015 9

Page 6: Welten in praktijk voorjaar 2015

Jaargang 10 - mei 2015 11In Praktijk10 Jaargang 10 - mei 2015

De drie nieuwe vlaggen bij de Welten Campus zijn niet te missen in Vessem

Welten-wijze in beeld Gezocht: Ondernemerscoach

Deelnemer CEO Weekend 2013 en inmiddels Welten

stage collega in promo filmpje voor editie 2015

Welten in beeld bij NK driebanden

Welten Café Vessem

Feestelijke opening voor

de collega’s van Capter

Welten Café op de nieuwe locatie in Nijmegen

Samen met Qredits biedt Welten je een unieke kans om ondernemers in het kleinbedrijf te ondersteunen.

De meeste ondernemers moeten veel hindernissen nemen voordat ze hun plannen en ambities daadwerkelijk

gerealiseerd hebben. Ze verstaan inhoudelijk hun vak goed, maar missen ervaring en kennis van aspecten die

ook bij het ondernemerschap komen kijken.

Als coach kun je de ondernemer ondersteunen op verschillende aandachts-gebieden:• Begeleiding bij ondernemingsplan

schrijven• Financiën en administratie• Marketing en verkoop• Personeelszaken• Crisismanagement en reorganisatie• Persoonlijke effectiviteit

Als coach begeleid je de ondernemer zes tot twaalf maanden, waarin je maandelijks contact hebt met de ondernemer. Tevens biedt Qredits de mogelijkheid om deel te nemen aan regio- en intervisie bijeen-komsten. Tijdens deze bijeenkomsten ga je aan de slag met verschillende cases uit de praktijk, ontvang je tips & tricks én is er veel ruimte om te netwerken.

Ben je een ervaren (oud-)ondernemer of een professional en wil jij je kennis, ervaring en netwerk delen met (startende) ondernemers? Schrijf je dan snel in als

ondernemerscoach. Voor meer informatie of om je aan te melden kun je terecht bij: Yvette Vromans via [email protected] en op https://qredits.nl/coaching/welten.

Waarom biedt Qredits coaches?Door de inzet van coaches krijgen ondernemers persoonlijke aandacht en begeleiding om de slagingskans van hun bedrijf te vergroten. Qredits heeft inmiddels een pool opgebouwd met ruim 600 ondernemerscoaches. Zij coachen allemaal op vrijwillige basis en zetten zich in om ondernemers de best mogelijke start te geven.

Over QreditsQredits helpt ondernemers bij het succesvol starten of investeren in hun bedrijf, door het aanbieden van financiering tot 250.000 euro, persoonlijke coaching en ondernemerstools.De visie van Qredits is om ondernemer-schap in Nederland breder toegankelijk te maken. Dit wordt gedaan door ondernemers

snel en efficiënt op weg te helpen én maatwerkadvies te bieden door ervaren coaches. Want niet alleen krediet, maar ook coaching is belangrijk voor een succesvol bedrijf.

Meer informatie over coach worden bij Qredits vind je op www.qreditscoach.nl. Meer informatie over Qredits vind je op www.qredits.nl.

Welten en QreditsWelten is voortdurend actief in de financiering van startende en middelgrote ondernemingen. Graag ondersteunt Welten Qreditsklanten bij de start van hun ondernemersactiviteiten. De missie van Qredits om ondernemerschap in Nederland toegankelijker te maken en praktisch vorm te geven sluit nauw aan bij de activiteiten van Welten. Daarom is sinds 2010 Welten officieel partner van het coachingprogramma van Qredits.

→ Lees verder >>

OndernemerscoachWelten Café Amsterdam - een hapje,

een drankje en een prachtig uitzicht

Diploma-uitreiking Leergang Zakelijk Financieren - Rondleiding Rabobank Nederland

Vanuit Studio 22 zijn dit Cees en

Annemarie voor Welten On Air

Page 7: Welten in praktijk voorjaar 2015

Jaargang 10 - mei 2015 13In Praktijk

Kun je jezelf kort voorstellen? Mijn naam is Tineke Roosengarten en ik ben reeds enige jaren werkzaam bij Welten. In mijn huidige rol van HR- specialist ben ik verantwoordelijk voor de volledigheid van de personeels- administratie en het borgen van de gemaakte afspraken tussen de organisatie en haar medewerkers.

Vanaf wanneer ben je aangesloten als coach bij Qredits en waarom?Diverse collega’s van Welten waren reeds met coachingstrajecten bij Qredits gestart en naar aanleiding van hun verhalen en enthousiasme heb ik medio 2013 de training ‘Coach de Qoach’ gevolgd en me als vrijwilliger aangesloten bij Qredits.

Wat heb je geleerd als coach? Als coach is het belangrijk om heel goed te luisteren en de vraagstukken van de startende ondernemer duidelijk te krijgen. Goed doorvragen zonder de helicopterview te verliezen helpt om de ondernemer de benodigde informatie en/of begeleiding te kunnen bieden. Je bent er als coach om zaken aan te reiken en de ondernemer een spiegel voor te houden. Het nemen van beslissingen doet de ondernemer zelf.

Wat denk je nog te gaan leren als coach?In contact komen met andere mensen en nieuwe omgevingen. Het is een kans om ook andere branches te leren kennen, te

Kun je jezelf kort voorstellen?Ik ben Karlijn van Oss. 25 jaar en bijna afgestuurd op de opleiding Facility Management HBO bij de HAN. Sinds september 2014 heb ik een winkel in zijden bloemen en cadeauartikelen genaamd Kawima. Ik verkoop de beste kwaliteit zijden bloemen voor een scherpe prijs. Betaalbaar voor iedereen. Het maken van bloemenstukken van zijden bloemen is altijd een hobby van mijn vader geweest. Zelf vind ik dit ook leuk en ben ik bij mijn vader in de leer gegaan. Alle bloemstukken die in de winkel staan maken we zelf. Ik verkoop zowel aan particulieren als bedrijven.

zien hoe startende ondernemers hun dromen verwezenlijken en omgaan met ondernemerschap.

Waarom adviseer je eventueel collega’s om te gaan coachen?Met jouw kennis en ervaring kun je altijd een ander (tijdelijk) begeleiden. In de rol van coach ben je gesprekspartner, bied je nieuwe inzichten, deel je informatie en denk je mee in de belangrijke beginfase van een nieuw bedrijf. Daarnaast leer je zelf van deze ervaring(en) en kan het je zowel persoonlijk als zakelijk ook de nodige ideeën geven.

Waarom adviseer je eventueel startende ondernemers om gebruik van coaching te maken?Laat iemand met je meedenken! Als startende ondernemer zijn er veel zaken te regelen, zoals het opbouwen van een netwerk, huisvesting, marketing-activiteiten en van toepassing zijnde wet- en regelgeving. De coach kan je helpen de ‘grote lijnen’ van jouw onder-nemerschap niet uit het oog te verliezen en te kijken naar de doelen op de langere termijn van jouw onderneming.

Ondernemer en coach aan het woord

Vanaf wanneer ben je in contact gekomen met Qredits en met jouw coach Tineke?Van februari 2013 tot september 2014 heb ik op de vrije markt gestaan in Cuijk. In juni 2014 heb ik de keuze gemaakt om een winkel te openen. Hiervoor had ik alle middelen behalve het geld voor de borg van de winkel. De banken wilden mij dit geld niet lenen omdat zij dit bedrag te laag vonden. De bank heeft mij toen geadviseerd om contact op te nemen met Qredits. Hier kon ik dit bedrag wel lenen alleen moest ik wel een coach nemen omdat ik een jonge ondernemer ben. Je mag zelf je coach kiezen. Ik wilde graag meer weten over het onderwerp personeelszaken en zo kwam ik bij Tineke terecht.

Hoe belangrijk is voor jou de rol van Qredits als je kijkt naar jezelf als ondernemer?Zonder Qredits was het voor mij niet mogelijk geweest om de winkel te openen. Ik kreeg bij geen andere instantie het bedrag omdat het een te laag bedrag was.

Hoe belangrijk is voor jou de rol van coach Tineke als je kijkt naar jezelf als ondernemer?Als beginnende ondernemer is het lastig om een weg te vinden tussen alle wet- en

regelgeving in Nederland. Tineke helpt mij hierbij en beantwoordt mijn vragen.

Welke ontwikkeling heb je met jouw onderneming doorgemaakt?Wat begonnen is als een hobby is nu mijn winkel. Het is begonnen met één dag in de week op de markt en nu sta ik vijf dagen in de week in de winkel. In de winkel staan voelt niet altijd als werken. De winkel voelt als een tweede thuis. Ik ben enorm gegroeid qua grootte en merk dat de winkel steeds professioneler wordt.

Welke plannen/doelstellingen heb je jezelf gesteld kijkende naar de toekomst?Op dit moment is de particuliere verkoop nog mijn grootste inkomstenbron. Ik wil me meer gaan richten op de verkoop aan bedrijven zoals restaurants, verzorghuizen en kantoren.

Ondernemer | Karlijn van Oss Coach | Tineke Roosengarten

Qredits biedt coaching, Microkrediet en MKB-krediet aan (startende) ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, die geen toegang hebben tot verschillende (financiële) diensten via het reguliere circuit, zodat zij economische, financiële en sociale onafhankelijkheid kunnen verkrijgen. Hiermee wil Qredits ondernemerschap bevorderen. Qredits doet dat door een combinatie van begeleidingstools, coaching en kredietoplossingen voor (startende) ondernemers aan te bieden.

Welke tip heb jij voor andere startende ondernemers?Volg je hart en blijf in jezelf en je product geloven. Je kan veel reclame maken voor je bedrijf en product maar het belangrijk-ste is de klant in de winkel. Geef deze de aandacht die ze verdienen en dan komen ze zeker nog een keer terug. Doe aan klantenbinding.

12 Jaargang 10 - mei 2015

Page 8: Welten in praktijk voorjaar 2015

Jaargang 10 - mei 2015 15In Praktijk14 Jaargang 10 - mei 2015

Is de bank altijd onderwerp van gesprek tijdens familiebijeenkomsten?

Stephan en zijn vader praten vrij weinig over specifieke zaken die ze op de bank meemaken. De financiële sector in zijn algemeenheid is door de gezamenlijke interesse wel regelmatig onderwerp van gesprek.

In Huize Konijnenburg is het een en al Rabobank wat de klok slaat. “Mijn partner werkt er ook en mijn andere dochter neemt bij een uitzendorganisatie het Rabobank-account voor haar rekening.” Merel is blij dat er ook andere onder- werpen zijn waarover gesproken wordt. Toch kan ze niet ontkennen dat het regelmatig over het werk gaat. “Dat kan ook bijna niet anders met zo’n familie.”

Het gezelschap concludeert dat het geen uitzondering is dat meerdere familie-leden bij dezelfde bank werken. Volgens Peter Konijnenburg gaat er vaak een hele familietraditie achter schuil. “Bij een traineeship is het vaak opvallend dat een groot aantal trainees wel iets heeft met de Rabobank. Van de een is de moeder werkzaam bij de bank en van de ander een oom of tante.” Voor Peter Heesakkers is dit herkenbaar: “Dit zie je ook bij andere banken. Dan zijn de familieleden toch in positieve zin besmet.”

Was het door de rol van jullie vaders makkelijker om werk te vinden bij een bank?

Niet voor Merel. Haar interesse is dan wel gewekt tijdens een snuffelstage bij de bank waar haar vader destijds werkzaam was, maar daar bleef het bij. “Het vervolg van haar carrièrepad moet ze toch echt zelf bewandelen,” vindt haar vader. Martijn herinnert zich zijn kennismaking met Merel. “Ze sprak in eerste instantie helemaal niet over het feit dat haar vader directievoorzitter was bij een lokale bank. Dat siert Merel.”

Zo vader, zo zoon/dochter

Bankieren vroeger en nuEen vader met zijn dochter en een vader met zijn zoon; alle vier werkzaam in de financiële sector. Zij spraken met

Peter Heesakkers en Martijn Roos van Welten over het bankieren vroeger, nu en in de toekomst. En welke invloed

hebben de vaders (gehad) in de carrièrekeuze van hun kinderen?

Links op de foto: Vader Jos Rooijakkers, directievoorzitter Rabobank Eindhoven-Veldhoven en zijn zoon Stephan Rooijakkers. Stephan is via Welten werkzaam als assistent financieel adviseur Rabobank Nederland.Rechts op de foto: Vader Peter Konijnenburg, directievoorzitter Rabobank De Langstraat en zijn dochter Merel Konijnenburg. Zij zit momenteel vanuit Welten bij een lokale Rabobank in de rol van service-adviseur bedrijven.

Ook Stephan volgt zijn eigen route. Vanuit de generieke opleiding bij Welten, maakte hij de keuze voor Personal Banking. “In het afgelopen jaar heb ik voor mezelf ontdekt dat ik me graag wil specialiseren op het gebied van Pensioenen. De materie spreekt me aan, er is voorlopig volop werk in pensioenland en specialisatie op dit vlak wordt ook steeds belangrijker.” “Daar praten we wel over en ik kan hem daar eventueel bij adviseren”, merkt zijn vader op. “Maar hij moet het uiteindelijk zelf doen.”

Met je voeten in de kleiMet twee generaties bij de bank, merken jullie als geen ander de verschillen tussen vroeger en nu.

Merel herinnert zich de uitspraken van vroeger, bijvoorbeeld dat haar vader in het begin van zijn loopbaan het geld aan de balie nog zat te tellen. “Zo begon het inderdaad”, bevestigt hij. “Je moet met je voeten in de klei hebben gestaan om je verder te kunnen ontwikkelen. Dat begint nu weliswaar niet meer met het tellen van

geld, maar het principe blijft gelijk. Als je niet weet wat er op de werkvloer speelt, kun je geen goede manager zijn. Dat is in ieder geval niet veranderd.”

Wat wel verandert is de digitalisering, met als gevolg dat ook het klantcontact anders is. Merel vindt het jammer dat het persoonlijk contact met de klant steeds minder wordt. “Zelf heb ik inmiddels een aantal jaren bankervaring en ik merk dat veel klanten ook nog moeten wennen aan deze veranderingen. Regelmatig wordt nog gevraagd of we niet even langs kunnen komen.” “Dat is echt een groot verschil met vroeger”, vindt haar vader. “Een financieringsaanvraag onder de 1 miljoen euro gaat via de computer. Dat is erg efficiënt, maar de charme gaat er wel een beetje af zo. Bovendien worden de bankproducten talrijker en complexer. Dit alles vraagt om andere kennis en kunde.”

Achterkant van sigarendoosjeJos Rooijakkers herinnert zich dat berekeningen werden gemaakt op de achterkant van een sigarendoosje en dat formulieren op de typemachine werden ingevuld. “Qua medewerkers is denk ik het grootste verschil dat men vroeger vaker bankbreed inzetbaar was. Tegenwoordig krijgen klanten te maken met verschillende specialisten.”

Vroeger kon je op een verjaardagsfeestje met trots zeggen dat je bij een bank werkte. Ervaren jullie dit anders nu de sector wat meer onder druk staat?

Als Peter Konijnenburg vertelt dat hij bankier is, krijgt hij hier wel eens vragen

over. “Dat vind ik overigens geen probleem. Ik ben van mening dat je dit bespreekbaar moet maken. Dus die vragen beantwoord ik graag.”

Jos Rooijakkers krijgt tijdens feestjes geen opmerkingen over zijn werk. Wel ontvangt hij op de bank soms negatieve brieven. “Ik nodig de briefschrijver dan uit op kantoor om het verhaal aan te horen en hierover te praten. Vaak los je hier veel mee op en is de schrijver blij verrast dat zijn brief serieus wordt genomen. Op die manier weet je ook wat er speelt bij de mensen.”

Is het in de toekomst voor jongeren nog wel interessant om bij een bank te werken?

Volgens Merel is het lastig jongeren te binden. “Deze willen best bij een bank werken, maar zijn minder honkvast dan vroeger. Jongeren willen gewoon meer zien, waardoor ze minder lang op dezelfde plek blijven.”

BootcampJos Rooijakkers merkt een toenemende behoefte aan echt vakmanschap. “Het is zeker een uitdaging voor de toekomst de

nieuwe generatie te interesseren voor de sector. Ik denk dat het belangrijk is ook andere partijen hierin op te zoeken en elkaar daarbij aan te vullen.”

Peter Heesakkers haalt in dat kader een voorbeeld aan met betrekking tot de plannen voor een Bootcamp, waarmee Welten op hoog niveau jong talent wil opleiden. “Op die manier zijn opdracht-gevers gegarandeerd van goed opgeleide vakmensen. Enig commitment is daarbij wel vereist. Banken moeten durven aangeven hoeveel talenten zij denken te kunnen plaatsen.”

Volgens Peter Konijnenburg is er volop talent. “Het is alleen de kunst deze talenten aan je te binden en ze te motiveren door emotie. De financiële sector is een mooie omgeving om je op allerlei vlakken te kunnen ontwikkelen en op die manier ook meer van de wereld te zien.”

En jullie toekomst?

Hoewel hij niet voor 100% zeker weet of hij over 10 jaar nog in deze sector werkt, heeft Stephan het nog goed naar zijn zin. “Het werken op interimbasis bevalt me ook goed. Op dit moment speelt mijn sociale leven hierin geen rol. Dat kan natuurlijk veranderen, maar vooralsnog vind ik mijn werk ideaal, waarbij ik bovendien een mooi netwerk opbouw.”

Merel vindt het moeilijk te zeggen. “Ik heb nu bij verschillende lokale Rabo-banken gewerkt en dat bevalt op zich goed. Het lijkt me wel leuk een keer een opdracht bij een andere bank uit te voeren. Martijn weet dit en kijkt of er een keer een andere match gemaakt kan worden. Verder is het mijn droom mijn werk te combineren met mijn passie voor paarden. Als er in de toekomst iets voorbij komt dat dichter bij mezelf ligt, zal ik die kans zeker aangrijpen. Ondertussen heb ik het nu nog erg naar mijn zin.”

Meepraten over dit artikel? Ga naar www.welten.eu/blog.

Page 9: Welten in praktijk voorjaar 2015

16 Jaargang 10 - mei 2015 In Praktijk

Week van het geld

Diverse collega’s van Welten en Dukers & Baelemans hebben zich in maart ingezet tijdens de Week van het

geld. De Week van het geld is een initiatief van Wijzer in geldzaken om kinderen in het basisonderwijs te leren

omgaan met geld. Door kinderen al jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële

zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Immers, jong geleerd is oud gedaan!

Medewerkers van onder meer banken, verzekeraars, gemeenten en dus ook Welten en Dukers & Baelemans geven ruim 5.000 gastlessen en workshops op basisscholen door het hele land.Hiernaast enkele ervaringen!

Structurele aandacht leren omgaan met geld in onderwijscurriculumWijzer in geldzaken streeft naar structurele integratie van financiële competenties in het onderwijscurriculum. Op initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt er op dit moment gewerkt aan een toekomstgericht onderwijs-curriculum, Onderwijs 2032, waarin 21e eeuwse vaardig-heden een belangrijke plaats krijgen. Wijzer in geldzaken vindt dat omgaan met geld een belangrijk onderdeel vormt van deze vaardigheden en pleit voor opname hiervan in het nieuwe curriculum.

Over Wijzer in geldzakenWijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om verantwoord financieel gedrag in Nederland te bevorderen. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform. www.wijzeringeldzaken.nl

Voor een ontzettend enthousiaste groep 3 heb ik op 12 maart een gastles mogen geven in het kader van ‘de week van het geld’. Tijdens de les heb ik ontdekt dat de leerlingen actief aan het sparen zijn en dan het liefst voor een tablet en een enkeling voor Lego Chima, ik heb net nog even gekeken wat dat precies is …

De leerlingen krijgen zakgeld om het geld bij elkaar te sparen of vragen geld voor hun verjaardag.

Sommige klussen al actief voor geld, bijvoorbeeld de auto wassen of in de tuin helpen en anderen hebben weer een heel aardige opa en oma. Maar het is ook leuk om te horen dat er leerlingen zijn die thuis klusjes oppakken zonder dat ze daar geld voor vragen of krijgen.

We hebben het gehad over goede doelen. Wat is nu eigenlijk een goed doel? En hoe komen ze aan geld? Top dat deze groep afgelopen jaar actief is geweest met een flessenactie.

Tijdens de les zijn we actief aan de slag gegaan met werkbladen waarbij vooral spaardoe-len centraal stonden en hoeveel geld er nodig is om het spaardoel te behalen …kortom we zijn aan het rekenen geslagen. En ik moet toegeven groep 3 bestaat echt uit bollebozen, nog voor de uitleg hadden ze de sommen al af. We hebben niet alle opdrachten kunnen maken van de werkbladen (3 stuks) dus hier kunnen ze thuis mee aan de slag! Groep 3, juffrouw Ingrid en juffrouw Lieke bedankt!

Groeten Sipko

Onverslaanbare (kinder)logicaOp de vraag hoe je je geld op de bank kunt zetten werd in groep 4 allereerst het logistieke probleem aangepakt met het antwoord:

“Op de fiets!” aangevuld met de comfortoptie “Of met de auto.” ; )

Marketing en sponsoring ten spijtKennelijk in deze groep 4 alleen maar kinderen van ouders met een Rabobank rekening, want de oranje betaalpas met de trotse leeuw werd niet herkend als betaalmiddel. ;)

“In Rotterdam heb ik inderdaad aan 4 groepen les mogen geven. Het was een bijzonder leuke ervaring om als gastdocent aan de Vreewijckschool in Rotterdam les te mogen geven tijdens de week van het geld. Wat veel energie gaf, was het enthousiasme, dat de leerlingen hadden, ze deden echt mee en moesten af en toe zelfs afgeremd worden met vragen stellen. Wel bleken de rekenopdrachten in het lesmateriaal voor groep 5 aan de lastige kant. De mooiste beloning kwam van een meisje uit groep zes, die na afloop naar me toekwam met de vraag of ze me een knuffel mocht geven. GOUD!”

“Juffrouw als mijn geld in brand staat, krijg ik dan nieuw geld?” “Als ik op vakantie ga en ik val van de duikplank kan ik dan naar de dokter zonder dat het geld kost?”

Zomaar twee willekeurige vragen die de leerlingen van Openbare Basisschool(OBS) de Springplank te Teteringen hadden tijdens de week van het geld.

OBS de Springplank had ervoor gekozen om de week van het geld in het teken te laten staan van verzekeren. Wat geld is, weten de leerlingen maar al te goed. Daar kun je een iPad van kopen, roept de eerste al. Maar als we vragen wat er gebeurt als de iPad na aankoop kapot gaat, wordt het al lastiger.

Middels een interactieve sessie, waarbij we sheets met illustraties van een schadegeval lieten zien, hebben we de leerlingen van groep 6-7 en 8 uitgelegd wat verzekeren betekent, wanneer je jezelf kan verzekeren en wat de tegenprestatie is voor het verzekeren. Groot succes waren de voorbeelden van de benen van Cristiano Ronaldo en de stembanden van Ariana Grande.

Na afloop van deze uitleg zijn de leerlingen zelf aan de slag gegaan met het spel: Fix je Risk. De ene speelde tactisch en wilde zoveel mogelijk verzekeringspolissen verzamelen. De andere vond het belangrijk om als eerste bij de finish: ‘de zomervakantie’ te zijn.

Sipko Schouten

Martijn Roos

Peter Wielaard

Jannie Oonincx

Koningin Maxima speelt de Cash Quiz

Jaargang 10 - mei 2015 17

Page 10: Welten in praktijk voorjaar 2015

In Praktijk

Opleidingen In Praktijk Verlenging overgangstermijn Wft vakbekwaamheid

Chris Baelemans sprak de geslaagden tijdens de bijeen-komst op het ministerie toe. “De sector is wakker geworden en de examenaanvragen en ook de slagingspercentages stijgen iedere maand”, aldus Chris. “Er is een duidelijk verband tussen de slagingskans en de wijze van voorbereiding. Wie zich alleen focust op kennis, heeft een beduidend lagere

De minister gaf tevens een inkijk in het aantal landelijke examens en bijbehorende slagingspercentages.

Vergelijk landelijk met Welten/Dukers & BaelemansVanaf de start van de nieuwe Wft examens in januari 2014 tot en met 28 februari 2015 zijn landelijk 92.601 examens afgenomen (initieel en PE-plus).

Hoever ben jij met het behalen van de Wft-beroepskwalificatie(s)? Minister Dijsselbloem reikt Wft-diploma’s uit

slagingskans”, waaruit blijkt dat leren loont.

Wft Stelsel eerste stap naar vakmanschapAlle aanwezigen waren het er over eens dat er meer nodig is om tot betere adviezen te komen dan alleen de examens. “Beter advies moet vooral in de praktijk ontstaan. Hier ligt een grote verantwoordelijkheid voor de sector”, aldus Baelemans. “We zijn er nog niet.

Over deze periode zijn 54.964 geslaagden. Dat betekent een overall slagingspercentage van 59,4%. Over dezelfde periode behaalde de nieuwe opleidingscombinatie Welten/Dukers & Baelemans een overall slagingspercentage van 67,9%. Hierbij wordt opgemerkt dat het aantal initiële modules bij Welten/D&B groter is dan landelijk.

Er ligt een mooie basis. Maar de stap naar vakmanschap gaat verder dan aftoetsen van kennis, vaardigheden en gedrag.”

Traditioneel worden op de initiële modules minder hoge slagingspercentages bereikt dan op de PE-plus modules. Wanneer we onze resultaten uit de landelijke cijfers halen, leidt dit tot een landelijk gemiddelde van 54,0%. Dit betekent dat we slagings-percentages bereiken die circa 14% boven landelijk liggen. Bij de PE-plus modules is dit

Welten-collega’sOnder het selecte gezelschap van geslaagden waren ook collega’s Nadoua Riffi (Opleidingen) en Katja van Strien (Capter). Trots namen zij hun diploma’s in ontvangst. “Een hele leuke en unieke ervaring om het diploma overhandigd te krijgen door de minister!”, aldus de dames.

bijna 7% punten hoger. Bij de initiële modules loopt dit op tot ruim 23% punten.

Daarnaast gaf de minister over genoemde periode de landelijke slagingspercentages van de individuele modules vrij. In onderstaande tabel staan de specificaties en ter vergelijk onze scores:

Maandag 16 maart reikte minister Jeroen Dijsselbloem

op het Ministerie van Financiën aan 35 adviseurs hun

behaalde Wft- of PE Plus-diploma uit. De minister

adviseerde alle financieel adviseurs de examens niet

uit te stellen om te voorkomen dat op het laatst het

systeem verstopt raakt.

Ondanks eerdere berichten, besloot minister Dijsselbloem van Financiën de overgangstermijn voor de

Wft vakbekwaamheid toch te verlengen met één kwartaal. Dit betekent voor adviserende medewerkers dat zij

uiterlijk 31 maart 2016 moeten beschikken over de benodigde diploma’s van een of meerdere beroepskwalificaties.

Of je de diploma’s via een initieel examen of via een PE-plus examen moet behalen, maakt daarin geen verschil.

De oude termijn liep tot 31 december 2015. Ons advies blijft; schrijf tijdig in voor een opleiding en examen,

gebruik de verlenging als marge voor eventuele tegenslag!

Nadoua (links) en Katja trots op het diploma

Minister Dijsselbloem tussen alle geslaagden

Jaargang 10 - mei 2015 19

Slagingspercentages Welten/D&B ruim hoger dan landelijk

cumulatief t/m 28 februari Welten/D&B Landelijk incl.* Landelijk excl.**Module PE-plus - Adviseur Basis 92,7% 89,6% 82,0%PE-plus - Adviseur Consumptief krediet 56,6% 50,7% 44,7%PE-plus - Adviseur Hypothecair krediet 55,4% 51,1% 47,9%PE-plus - Adviseur Inkomen 57,6% 58,8% 59,0%PE-plus - Adviseur Pensioenen 84,9% 73,9% 71,4%PE-plus - Adviseur Schadeverzekering particulier 47,6% 49,6% 50,8%PE-plus - Adviseur Schadeverzekering zakelijk 75,2% 73,3% 73,0%PE-plus - Adviseur Vermogen 42,4% 42,8% 42,8%PE-plus - Adviseur Zorgverzekering 69,8% 56,9% 49,4%Totaal PE plus 69,1% 64,3% 62,6% Wft - Basismodule 83,6% 71,7% 60,3%Wft - Consumptief krediet 63,9% 52,7% 29,8%Wft - Hypothecair Krediet 39,5% 29,7% 26,6%Wft - Inkomensverzekeringen 45,8% 42,9% 41,3%Wft - Pensioenverzekeringen 50,0% 36,1% 35,0%Wft - Schadeverzekeringen - Particulier 53,6% 44,7% 36,1%Wft - Schadeverzekeringen - Zakelijk 34,8% 25,1% 22,1%Wft - Vermogen 31,8% 26,7% 23,3%Wft - Zorgverzekeringen 71,4% 71,3% 71,1%Totaal Initieel 67,4% 55,3% 44,3% Totaal Wft 67,9% 59,4% 54,0%

* Landelijk incl. = inclusief Welten/D&B ** Landelijk excl. = exclusief Welten/D&B (lees: rest van de markt)

LEESTIP:Meld je aan voor de vak-inhoudelijke nieuwsbrief van Dukers & Baelemans en ontvang circa twee keer per maand vak-inhoudelijke artikelen en alle informatie rondom Wft en PE Plus.

Aanmelden doe je via de website van Dukers & Baelemans.

18 Jaargang 10 - mei 2015

Page 11: Welten in praktijk voorjaar 2015

Jaargang 10 - mei 2015 2120 Jaargang 10 - mei 2015 In Praktijk

Met de komst van Dukers & Baelemans naar Welten is het opleidingsaanbod uitgebreid met vele bovenwettelijke opleidingen. Leergangen, cursussen en masterclasses die verbreding en verdieping bieden aan de financieel adviseur. Twee opleidingen uitgelicht:

Uitbreiding opleidingsaanbod - Bovenwettelijke leergangenLeergang Federatie Financiële PlanningDeze opleiding leert op geïntegreerde wijze de verschillende disciplines van financiële planning toe te passen in de adviespraktijk.

Leergang Vermogens- plannerHet doel van de opleiding is om je als deelnemer in staat te stellen tot het plannen en beheren van het totale vermogen van je relatie met een belegbaar vermogen van meer dan €500.000.

Deze leergang heeft het predicaat Post HBO.

Meer informatie vind je op www.dukers-baelemans.nl

De ontwikkeling van de finan-cieel professional staat centraal in de opleidingsvisie van Dukers & Baelemans en Welten Opleidingen. Een professionele ontwikkeling op het gebied van kennis (kennen), vaardigheden (kunnen), attitude (willen) en persoonlijkheid (zijn) vragen om een integrale aanpak en

Huis van Vakmanschap

opleidingsprogramma’s, waarbij alle thema’s in de juiste samenhang aandacht krijgen.

Het huidige opleidingsaanbod biedt veel mogelijkheden om alle aandachtsgebieden in te kunnen vullen. We hebben gezamenlijk al veel mooie referenties opgebouwd op

diverse gebieden, waaronder ook virtueel advies. Op het gebied van Attitude (aan de hand van het 5G-model) en Persoonlijkheid (Financial Behaviour) zijn de eerste stappen gezet en zullen we de komende maanden onze portfolio verder uitbreiden en de regie voeren om professionals verder te begeleiden in hun

ontwikkelingen op deze thema’s. De thema’s hebben we ondergebracht in het ‘Huis van Vakmanschap’. Vanuit een stevig fundament zijn de (persoonlijke) verdiepin-gen ingevuld om uiteindelijk de verbinding te kunnen maken met de klant.

Recent is Opleidingen samen met Capter gestart met het programma ‘Een Goed Advies’.

Vanuit de ambitie van Capter dat een goed advies het onderscheidend vermogen van Capter is, is er in een brainstorm met een grote groep Capter-medewerkers geïnventariseerd wat de kenmerken zijn van een goed advies. Kenmerken als

‘persoonlijk’ en ‘authentiek optreden’tijdens het gesprek werden vaak benoemd. Op basis van deze inventarisatie worden de komende weken 5 criteria benoemd en de leerdoelen van het programma voor de adviseurs van Capter verder uitgewerkt. Deze leerdoelen =zijn het vertrekpunt voor het opleidingsprogramma waarin veel bouwstenen aanwezig zullen zijn uit het Huis van Vakmanschap.

Opleidingstraject Capter – een goed advies

Jan en Jolanda winnen

Scout & Scoor Jaarprijs

Tijdens Welten On Air – het webinar voor collega’s – begin april, werden de winnaars van de Scout & Scoor Jaarprijs 2014 bekend gemaakt. De eerste winnaar die live vanuit Studio 22 door Cees telefonische werd gefeliciteerd was Jan Bol. Hij leverde het afgelopen jaar via Scout & Scoor de meeste leads aan voor opdrachten en potentiële collega’s. Voor de tweede winnaar werd tijdens de uitzending een trekking verricht. Uit alle deelnemers van Scout & Scoor kwam Jolanda Gulitz als winnares uit de bus.

5-daagse Financiële Excursie naar New YorkMedio september vliegen beide collega’s naar New York voor een 5-daagse financiële excursie. Jan en Jolanda zullen samen het wereldberoemde Financial District van New York verkennen om te leren van echte insiders over de recente economische ontwikkelingen. Ze worden ingewijd in de geheimen van de financiële reuzen van NYC en horen uit eerste hand wat er in 2008 gebeurde met grote spelers als de Lehman Brothers en Bear Stearns. Een boeiende en intellectuele manier om één van ’s werelds beroemdste straten te ontdekken.

Jan en Jolanda, van harte met de mooie prijs. Wij zien het reisverslag graag tegemoet voor een van de volgende edities van Welten In Praktijk.

Scout & Scoor Jaarprijs 2015De nieuwe jaarprijs werd deels bekend gemaakt tijdens het webinar. Cees nodigde alle collega’s uit voorstellen aan te dragen voor een nieuwe bestemming met uiteraard een financieel tintje. Een voorbeeld hiervoor kan zijn om een project te bezoeken in Kenia dat via microkrediet wordt gefinancierd. De uiteindelijke winnaars van jaarprijs in 2015 mogen dan kiezen uit drie financiële excursies.

De laatste maanden is er een behoorlijke vraag op gang gekomen naar opleidingen voor de rol van Financieel Assistent Particulieren bij lokale Rabobanken.

Deze vraag is enerzijds ontstaan door een aantrekkende markt, anderzijds omdat er bij de collega’s binnen de huidige bezetting op deze afdelingen weinig ruimte is om nieuwe medewerkers te begeleiden in hun ontwikkeling. Omdat deze nieuwe assistenten staan te trappelen om aan de slag te gaan, en wel zo snel mogelijk, is een in- en doorstroom- programma samengesteld. Dit opleidingsprogramma wordt modulair aangeboden waardoor iedere deelnemer zich in kan schrijven voor die modules die nodig, of op dat moment gewenst, zijn. Een flexibel programma dus! In module 1 zijn de onderdelen Markt, Systemen & Processen

Opleiding voor Financieel Assistent Particulieren

opgenomen. Een must voor de instromers. Module 2 heeft als thema Wonen, terwijl we in module 3 aan de slag gaan met de onderwerpen Inkomen & Vermogen. De vierde module geeft de deelnemer alle inzichten met betrekking tot Consumptief krediet & Schade- verzekeringen.

Alle modules zijn opgebouwd uit vaste onderdelen zoals zelfstudie met behulp van e-learning, trainingen waar-onder ook vaardigheden, coaching on the job in cluster-verband én werkplekopdrach-ten. De eerste groep is gestart. Half juni zal deze groep klaar zijn met de opleiding en zijn er weer nieuw opgeleide Financieel Assistent Particulieren die met elan hun werkzaamheden zullen uitvoeren!

Nieuwe examenlocatie EIFD in Nijmegen

Het EIFD is een nieuwe examenlocatie rijker en wel binnen het nieuwe pand van Capter in Nijmegen. De examen-locatie biedt plaats aan financieel adviseurs om hun Wft-examen(s) te doen.

Dukers & Baelemans heeft opnieuw het Cedeo-keurmerk voor Bedrijfsopleidingen Open en Bedrijfsopleidingen Maatwerk verkregen. Om deze erkenning te verkrijgen zijn verschillende opdrachtgevers en cursisten door Cedeo ondervraagd over de kwaliteit van de dienstverlening van Dukers & Baelemans. Van de opdracht-gevers en cursisten geeft 97,5% aan ‘tevreden’ of ‘zeer tevreden’ te zijn over de dienstverlening en kwaliteit van zowel de open- als de incompany bedrijfsopleidingen.

De Cedeo-erkenning is een belangrijke maatstaf voor kwaliteit, die in kaart wordt gebracht door een klanttevredenheids-onder-zoek. Diverse opdrachtgevers en cursisten hebben hun mening kenbaar gemaakt ten aanzien van de vereiste basis-criteria rondom kwaliteit, continuïteit en bedrijfsgerichtheid.

Dukers & Baelemans opnieuw Cedeo-erkend

Page 12: Welten in praktijk voorjaar 2015

Jaargang 10 - mei 2015 2322 Jaargang 10 - mei 2015 In Praktijk

Vorig jaar was dat 6,3 miljoen euro. Dat was al een verbetering ten opzichte van 2013 van 90 procent. Omdat het jaar langzaam op gang kwam, noteerde Welten wel een lichte omzetdaling van 52,6 naar 52,3 miljoen euro.

Dukers & BaelemansWelten profiteerde vorig jaar van de over-name van Dukers & Baelemans in Tilburg die met terugwerkende kracht tot 1 januari in de cijfers is gaan meetellen. In de tweede helft van het jaar zag Welten de eerder verwachte golf van aanvragen voor opleidingen die personeel in de financiële sector dient te volgen vanwege de Wft.

Cees Welten constateert tevreden dat de gepleegde investeringen van zowel Welten als Dukers & Baelemans in de Wft-opleidingen hun rendement opleveren. Ook dit jaar zullen deze opleidingen fors aan het resultaat bijdragen, verwacht Welten. Op 1 januari 2016 moeten de medewerkers van banken, verzekeraars en pensioen-fondsen hun Wft-diploma in handen hebben.

CapterOok de activiteit bij detachering en dochter-bedrijf Capter nam vorig jaar na de zomer een vlucht. Het bedrijf kreeg van banken en verzekeraars meer werk toegeschoven, zoals

hersteladviezen van woekerpolissen en het op orde brengen van hypotheekdossiers.Welten ziet ook een ‘structurele’ uit- besteding door onder meer verzekerings-maatschappijen die de schadeafhandeling aan Capter overlaten. Zeker nu de woning-markt aantrekt, ziet Welten voldoende werk op zich af komen waar de afgeslankte opdrachtgevers niet meer zelf aan toekomen.

De eerste maanden van het jaar stemmen Cees Welten optimistisch. “Het jaar kwam altijd langzaam op gang, maar in januari hebben we de lijn van het vierde kwartaal kunnen continueren. Dat is een trend-breuk.”

SurinameWelten verwacht mogelijk nog dit jaar de langer gewenste nevenvestiging in Suriname te kunnen openen. In de afgelopen jaren was Welten in Suriname actief met een financiële basisopleiding, waar al 1400 mensen aan deelnamen. Welten denkt dat er ook behoefte is aan specialistische opleidingen zoals op verzekeringsgebied. De volgende stap is de oprichting van een klantcontactcentrum in Paramaribo voor Nederlandse opdracht-gevers. “Dat kan daar kwalitatief minimaal zo goed als in Nederland, maar wel goedkoper. Veel Surinamers zijn op Nederland georiënteerd, dat moet ook als je voor Nederlandse opdrachtgevers werkt.” Op de Antillen wil Welten zich ook op financiële opleidingen storten. Tot een klantcontactencentrum zal het daar niet komen, stelt Welten.

Welten boekt weer groei. De verbetering in omzet en resultaat die in de

tweede helft van vorig jaar zichtbaar was, zet dit jaar door. Cees Welten

verwacht dat het bedrijfsresultaat dit jaar tussen de 10 en 12 miljoen euro

uitkomt.

Mogelijk dit jaar vestiging in Suriname

Welten zit weer in de liftWelten strijdt nog voor eigen hbo-opleiding

Welten in de media

De bijzondere inrichting is inherent aan de bedrijfsvoering. De meeste van de 850 medewerkers hoeven maar weinig in Vessem te zijn. Opleidingen verzorgt Welten deels in eigen huis, voor de cursisten zijn kamers voor een overnachting beschikbaar.

Lange ademWelten zit nog goed in Vessem. Plannen voor een verhuizing zijn in de loop van de jaren op de achtergrond geraakt. Welten had in Eindhoven een campus willen betrekken, met ruimte voor een eigen hbo-opleiding, hoofdkantoor en hotel. Tijdens de crisis liep het even anders. Welten raakte in de rode cijfers en moest saneren. Het oprichten van een hbo-opleiding bleek bovendien een zaak van lange adem.

Welten strijdt ervoor als een tijger. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is zijn tegenstander. De instantie die Welten toestemming moet geven, staat op het standpunt dat pas na het vierde leerjaar voor een opleiding een accreditatie

kan worden aangevraagd. Ridicuul, vindt Welten. “Er is geen werkgever die een medewerker naar een pilot-opleiding stuurt.”

Goede hoopWelten heeft een proefproces uitgelokt door bij de NVAO toch een aanvraag voor een accreditatie in te dienen. Tegen de afwijzing die volgde, is beroep aangetekend. De beroepscommissie zal binnen enkele weken uitspraak doen. Welten heeft goede hoop. “Met het huidige systeem krijg je geen nieuwe toetreders”, betoogt hij. Welten overwoog een bestaande opleider met accreditatie over te nemen, maar zag NCOI – het grootste opleidingsinstituut in Nederland – die voor zijn neus wegkapen.

Inmiddels is de campuslocatie die Welten op het oog had – Landgoed Eikenburg – vergeven aan woningcorporatie Trudo. De beoogde partner voor de hbo-opleiding – Fontys – is zelf een opleiding Financial Services Management in Eindhoven gestart. Niettemin zou Welten zijn plan willen doorzetten. In eerste instantie met een deeltijdopleiding, waarvoor in Vessem voldoende ruimte is. Aan een nieuwe dagopleiding is – als je op landelijke schaal werft – in de ogen van Welten voldoende behoefte. Waar die dan komt, is vers twee. Dat hoeft niet per se in Eindhoven te zijn.”

Cees Welten deelt een werkkamer met drie anderen. Hij is van de ‘flexibele werkplek’. Het onderkomen

van het bedrijf in Vessem is erop ingericht. Overlegd wordt er in ‘Den Herd’, naar de keuken die vroeger

als overlegruimte diende. In de caféruimte kan dat ook. Of in een van de talloze trainingsruimten.

Welten zit zelf graag buiten. “Ik ben een buitenmens.”

Bron: Eindhovens Dagblad, 10 april 2015

Surinaamse bankmedewerkerstonen trots het felbegeerde papiertje

Page 13: Welten in praktijk voorjaar 2015

24 Jaargang 10 - mei 2015 In Praktijk

Welten In Praktijk ontvangen? Welten In Praktijk niet meer ontvangen? Stuur dan een e-mail naar [email protected]

Redactie: Afdeling Marketing & Communicatie

Tekst: Daniël BuijsMarjolijn GeertsMarcelle van VlerkenYvette Vromans

Fotografie:Diverse collega’s

Realisatie:Bek | www.bek.nl [email protected] | Veghel

www.linkedin.com/company/welten

www.twitter.com/welten_vessem

www.facebook.com/werkenbijwelten

De in deze uitgave genoemde opdrachtgevers van Welten zijn op de hoogte van en akkoord met publicatie in de Welten In Praktijk.

De opkomst tijdens de tweede studenten- alumniborrel in Utrecht was goed en zo ook de sfeer. Oud-deelnemers van Welten Summer Courses en CEO Challenge Weekenden haalden herinneringen op. Positieve verhalen over hun eerste kennismaking met Welten en met de financiële sector. Tijdens hun verblijf op de campus hebben ze niet alleen veel geleerd en plezier gehad, ze bouwden bovendien een waardevol netwerk op. Stuk voor stuk enthousiaste ambassadeurs.

SuccesvolVoor een deel van deze jonge talenten heeft de kennismaking met Welten geresulteerd in een volgende stap. Zo kwamen 24 oud-deelnemers in dienst van Welten of hielden er een stageplaats aan over. Een mooi resultaat!

CEO StageIn het laatste weekend van mei gaan gemotiveerde studenten wederom met

Om bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van jong talent, probeert Welten reeds in een vroeg stadium studenten kennis te laten maken met de financiële sector én met Welten. Mooie voorbeelden waarmee dit bereikt wordt zijn de CEO Challenge Weekenden en de Summer Courses. Dat dit zijn vruchten afwerpt is inmiddels gebleken.

Gezocht: Student met talent (m/v)

5

elkaar de strijd aan voor een stage als CEO van Welten. In de vorige twee edities kwamen 40 studenten naar het CEO Challenge Weekend. Om de deelnemers beter te leren kennen en ze beter te kunnen begeleiden, is er dit jaar voor gekozen met 30 studenten van start te gaan.

Welten Summer CourseDe Summer Course biedt plaats aan 24 hbo/hbo+-studenten. Zij gaan in de week van 13 t/m 17 juli de financiële wereld rond. Deelnemers maken dan kennis met de verschillende disciplines

van de financiële dienstverlening en met de unieke sfeer op de Welten Campus. Voor Welten blijft het belangrijk jonge talenten op te leiden en te begeleiden in hun eerste stappen in de financiële sector.

Meer informatie over de traineeships, CEO-stage en de Welten Summer Course vind je op www.werkenbijwelten.eu.