W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

24
Lakerlopen al in de prijzen “maar we zijn er nog niet” 11 Meer macht voor de consument 14 ling van Strijp-S “Van historisch gebied naar bruisend stadshart” Adriaan Geuze, supervisor Strijp-S 15 Design gaat over samen onze toekomst ontwerpen” Hans Robertus, organisator Dutch Design Week 4 Designroute en webtool 12 Extra de koerskrant van WOONBEDRIJF Najaar 2011 | www.woonbedrijf.com 4 Tweede jaargang

description

W is de koerskrant van Woonbedrijf. In deze uitgave gaat de wooncorporatie het gesprek aan met belanghouders, zoals gemeenten, overheid en maatschappelijke instellingen. W zet de constructieve dialoog centraal en zoekt de discussie op. De redactie kiest daarbij voor een thematische insteek. Marktwerking, design en klantgericht werken zijn onderwerpen die bespreekbaar worden gemaakt. Met een crossmediale aanpak en de inzet van sociale media staat Woonbedrijf dicht bij alle belanghouders en werkt zo aan werkelijke klantwaarde.

Transcript of W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

Page 1: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

Lakerlopen al in de prijzen “maar we zijn er nog niet” 11

Meer macht voor de consument 14

Herontwikkeling van Strijp-S Herontwikkeling van Strijp-S

“ Van historischgebied naar bruisend stadshart”Adriaan Geuze, supervisorStrijp-S 15

“ Design gaat oversamen onze toekomst ontwerpen”

Hans Robertus, organisator Dutch Design Week 4

Designroute en webtool12

Extra

de koerskrant van WOONBEDRIJF

Najaar 2011 | www.woonbedrijf.com

4Tweede jaargang

Page 2: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

W 2

Van de redactie

Deze W verschijnt aan de vooravond van de Dutch Design Week en staat vrijwel geheel in het teken van design. Woonbedrijf, Eindhoven en design hebben een sterke onderlinge relatie. Eindhoven is inmiddels de stad die zich Nederlands designcentrum kan noemen, met de designopleidingen en toonaangevende evenementen. Ook bij Woonbedrijf krijgt design veel aandacht, staat er eigenlijk centraal. Design is meer dan een mooie stoel, stijlvolle bank of fraai vormgegeven lamp. Woonbedrijf ziet design als een totaalfi losofi e: een vernieuwing, een andere kijk op zaken die meerwaarde oplevert voor de klant. De verschillende aanknopingspunten van Woonbedrijf met design worden in deze W breed belicht. Zoals de band met de Design Academy, waar Woonbedrijf vriend van is en waarmee het project ‘Wonen in de toekomst/The house of tomorrow’ is opgestart. Dit heeft tot verrassende resultaten geleid. Woonbedrijf stelt lege (bedrijfs)panden die op herontwikkeling wachten, beschikbaar aan pas afgestudeerde designers, die deze als atelier kunnen gebruiken. Ze zorgen er tevens voor dat het pand een wijk functie vervult – het mes snijdt aan twee kanten. Strijp-S is het actuele toonbeeld van nieuw in te richten open ruimte; een gesprek met supervisor Adriaan Geuze, onder andere over SAS-3, het nieuwbouwproject van Woonbedrijf. En verder zijn er in de openbare ruimte en algemene ruimten in Eindhoven diverse designobjecten te vinden die via Woonbedrijf tot stand zijn gekomen. Bij deze W vindt u een routekaart om er eens langs te wandelen.

W is een uitgave vanStichting Woonbedrijf SWS.Hhvl (Woonbedrijf)HoofdredactieAfdeling Communicatie, WoonbedrijfInterviews en tekstenDekkers Communicatie, EindhovenTotal Identity, AmsterdamFotografi eVerse Beeldwaren, Marly Gommansen studenten Design Academy EindhovenOntwikkeling en productieTotal Identity, Amsterdam Plattegrond designrouteConcept en design, Space3DrukDrukkerij Lecturis, EindhovenRedactie-adresPostbus 280, 5600 AG EindhovenE: [email protected]

Niets uit deze uitgave mag in enige vorm of op enige wijze overgenomen worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De redactie staat in voor de betrouwbaarheid van de in haar uitgaven opgenomen informatie waarvoor ze echter niet aansprakelijk kan worden gesteld.

Stichting Woonbedrijf SWS.HhvlPostbus 280, 5600 AG EindhovenT: 040-2 43 43 43, F: 040-2 60 65 05E: [email protected]: www.woonbedrijf.com

Colofon

04

Dutch Design WeekWat telt is de kwaliteit Dutch Design WeekWat telt is de kwaliteit Dutch Design Week

van de relatiesHans Robertus is er duidelijk over: geen pretpark, dat is killing.

06

Midden in de wijk De atelierpanden van Woonbedrijf zijn Midden in de wijk De atelierpanden van Woonbedrijf zijn Midden in de wijk centra van creativiteit, ook voor de wijk.

10

Ontwerp een eigenvoordeurOntwerp een eigenvoordeurOntwerp een eigenIn het nieuwe Vestide-complex aan de Cederlaan.

11

Lakerlopen gelauwerdLakerlopen gelauwerdLakerlopenAlleen is er nog volop werk te verzetten: LakerlopenAlleen is er nog volop werk te verzetten: Lakerlopen gelauwerdAlleen is er nog volop werk te verzetten:

gelauwerdLakerlopen gelauwerdLakerlopenAlleen is er nog volop werk te verzetten: Lakerlopen gelauwerdLakerlopen“Laat de aandacht niet verslappen.”

14

Meer macht voor de consument Den Haag luistert graag naar de burger, maar moet die ook niet meer vrijheid van wonen krijgen?

15

Strijp-STransformeren is het sleutelwoord Strijp-STransformeren is het sleutelwoord Strijp-Svoor dit historische gebied. Gesprek met supervisor Adriaan Geuze, Ingrid de Boer en Paul Terwisscha van Scheltinga van Woonbedrijf.

18

Design Academy legt de lat hoogDesign Academy legt de lat hoogDesign Academy Bestuursvoorzitter Anne Mieke Eggenkamp legt de lat hoogBestuursvoorzitter Anne Mieke Eggenkamp legt de lat hoogover hard werken, innovatie en echte vrienden.

22

Van zuid naar noord door EindhovenVijftien professionals hielden zich een etmaal lang bezig met de inrichting van de Eindhovense buitenruimte.

06

Midden in de wijk De atelierpanden van Woonbedrijf zijn Midden in de wijk De atelierpanden van Woonbedrijf zijn Midden in de wijk centra van creativiteit, ook voor de wijk.

Dutch Design WeekWat telt is de kwaliteit Dutch Design WeekWat telt is de kwaliteit Dutch Design Week

Hans Robertus is er duidelijk over: geen pretpark,

over hard werken, innovatie en echte vrienden.

Page 3: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

W 3

Gastcolum

n

Wie bij design alleen maar denkt aan een artistieke lamp of een fraai vormgegeven stoel, doet het vakgebied ‘design’ ernstig tekort. Design omvat veel meer. Design staat voor diepgaand analyseren, creatieve oplossingen en verrassende toepassingen. Het gaat niet alleen over trendy producten; ook zaken zoals veiligheid in de openbare ruimte kunnen door professionele designers sterk verbeteren.

Eindhoven heeft op dit moment in samenwerking met de TU/e Industrial Design twee projecten ’Design en Veiligheid’ lopen. Met deze projecten ‘Dochters op stap’ en ‘Design en de marathon’ worden met een effectieve designaanpak creatieve oplossingen gecreëerd voor een veiliger uitgaansleven voor jonge meiden in de stad en een verhoogde veiligheid van deelnemers en toeschouwers bij de marathon van Eindhoven. De basis van deze aanpak ligt in het door professor Kees Dorst van de TU/e ontwikkelde model ‘Designing Out Crime’.

Design is verankerd in onze stadscultuur. Met de Design Academy, de TU/e Industrial Design en natuurlijk ook de Dutch Design Week staat Eindhoven internationaal aan de top als het gaat om design. En ook in de toekomst zullen wij als gemeente Eindhoven voorop blijven lopen in het samenbrengen van sociaal-maatschappelijke vraagstukken en toegepast design. Onze stad heeft daarvoor de talenten, de infrastructuur, een historie van creativiteit én de noodzakelijke netwerken in huis.

WorldSkills WorldSkills WorldSkills zijn de wereldkampioen-WorldSkills zijn de wereldkampioen-schappen voor het vakmanschap: schappen voor het vakmanschap: duizend jonge vakmensen strijden duizend jonge vakmensen strijden duizend jonge vakmensen strijden duizend jonge vakmensen strijden hier om de titel ‘beste vakman/hier om de titel ‘beste vakman/vakvrouw van de wereld’. Guido van vakvrouw van de wereld’. Guido van Dingenen, leerlingtegelzetter bij de Dingenen, leerlingtegelzetter bij de Bouwservice van Woonbedrijf, was al Bouwservice van Woonbedrijf, was al uitgeroepen tot Nederlands kampioen uitgeroepen tot Nederlands kampioen en heeft nu de negende plaats gehaald en heeft nu de negende plaats gehaald bij de WorldSkills 2011. bij de WorldSkills 2011. Voor de huurders van Woonbedrijf is Voor de huurders van Woonbedrijf is Voor de huurders van Woonbedrijf is Voor de huurders van Woonbedrijf is het natuurlijk een eer als hun het natuurlijk een eer als hun badkamer, keuken of toilet wordt badkamer, keuken of toilet wordt betegeld door de beste tegelzetter van betegeld door de beste tegelzetter van Nederland. Nu behoort Guido ook nog Nederland. Nu behoort Guido ook nog eens tot de besten van de wereld.eens tot de besten van de wereld.

Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven.

W NIEUWS

Home Sweet Home Home Sweet Home Begin oktober presenteerde Begin oktober presenteerde Woonbedrijf ‘Home Sweet Home’, Woonbedrijf ‘Home Sweet Home’, een speciaal lifestylemagazine een speciaal lifestylemagazine een speciaal lifestylemagazine een speciaal lifestylemagazine rond SAS-3, het nieuwbouwproject rond SAS-3, het nieuwbouwproject van Woonbedrijf op Strijp-S. SAS-3 van Woonbedrijf op Strijp-S. SAS-3 wordt hierin belicht als dé plek voor wordt hierin belicht als dé plek voor ongewoon lekker wonen.ongewoon lekker wonen.Het magazine is een bron van Het magazine is een bron van inspiratie en een pure kijk-, lees- en inspiratie en een pure kijk-, lees- en leerervaring voor de toekomstige leerervaring voor de toekomstige bewoners van SAS-3. Zij voelen zich bewoners van SAS-3. Zij voelen zich bewoners van SAS-3. Zij voelen zich bewoners van SAS-3. Zij voelen zich er al direct thuis. Het magazine biedt er al direct thuis. Het magazine biedt verhalen over bijzondere buurt-verhalen over bijzondere buurt-genoten, leuke adressen, interviews genoten, leuke adressen, interviews met de architecten en andere met de architecten en andere betrokkenen, handige tips en betrokkenen, handige tips en bijzondere stijladviezen. bijzondere stijladviezen.

Design is meer dan een leuk Design is meer dan een leuk Design is meer

ontworpen lamp

Illus

tratie

: Joo

st v

an d

er H

eijd

en

Page 4: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

W 4

Mijn

Ein

dhov

en

Zijn geboortestad straalt historie uit; Zijn geboortestad straalt historie uit; dat heeft hij in Eindhoven nooit dat heeft hij in Eindhoven nooit ervaren: “Of gemist. Iedereen kent ervaren: “Of gemist. Iedereen kent de geschiedenis van de gefuseerde de geschiedenis van de gefuseerde dorpen, dat wat is platgegooid in de dorpen, dat wat is platgegooid in de oorlog, de rol van Philips. oorlog, de rol van Philips. Aanvankelijk miste ik hier ouderwetse Aanvankelijk miste ik hier ouderwetse kleinschaligheid. Dat wordt aanzien-kleinschaligheid. Dat wordt aanzien-lijk beter, kijk maar in De Bergen. lijk beter, kijk maar in De Bergen. Prettig voordeel is dat ik daar vlakbij Prettig voordeel is dat ik daar vlakbij woon.”

Design-DNAHans volgde hier de Akademie voor Hans volgde hier de Akademie voor Industriële Vormgeving: “Bij het Industriële Vormgeving: “Bij het eindexamen werd je nog beoordeeld op de kwaliteit van je technische tekeningen.” Het verschil met de huidige Design Academy is groot: “Een enorme verschuiving richting experimenteel en conceptueel. Gedachten erachter tellen veel meer dan het eindproduct. Daarin ligt ook het DNA van deze regio.” Als voorbeeld: “Vorig jaar bezocht het internationale design- en kunstmagazine DAMn° zowel Milaan als Eindhoven. De boodschap van de vergelijking: naar Milaan ga je om het nieuwste van het nieuwste te kopen, maar in Eindhoven zie je wat er over twee jaar te koop is.”Hans haalt de Design Academy aan: “Een belangrijke component, hoofdpijler onder de Dutch Design Week. De opleiding heeft een sterk profi el. Afstudeerders zijn getraind om met een eigen blik na te denken over zitten, liggen en ga maar door. Dáár zit de kracht van het spelletje dat design heet.”Want dat gaat verder: “Design is een containerbegrip. Het is veel meer dan styling en fysieke vormgeving. Design gaat niet alleen over producten, maar

ook over diensten. Philips Medical Systems heeft tegenwoordig gedragswetenschappers in dienst, omdat deze divisie voor de totale zorgcyclus wil werken. Wat doet een onderzoek of behandeling met je; wat voel je, denk je, verwacht je? Of neem ‘Challenging the WMO’, de ontwerpwedstrijd die we samen met de gemeente organiseren voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Daarin pakken designers het aanvragen van hulpmiddelen voor en door gehandicapten op. Het resultaat is een vriendelijker en toegankelijker is een vriendelijker en toegankelijker aanvraagproces, met als bonus dat het ook nog goedkoper kan!”

SpeeltuinMet het voorbeeld illustreert hij ook de werkwijze die hem voor ogen staat: “Ik geloof sterk in de integratie van disciplines; niemand is iets in zijn eentje. Economie is per defi nitie intensief samenwerken. Als er één stad is in Nederland die daarvoor alle componenten in huis heeft, dan is Eindhoven het wel. Alles is hier hoogwaardig: de spelers, de kennis, de laboratoria.”Daarom wil hij ook het succes van de Dutch Design Week niet afmeten aan bezoekersaantallen: “Sommige partijen zien succes graag uitgedrukt in grote cijfers. We kunnen er een pretpark van maken, maar dat is killing. De week is onderdeel en hoogtepunt van een doorlopend meerjarenprogramma, startpunt en landingsplek. Wat telt is de kwaliteit van de relaties die er uit ontstaan, voor de fi nanciële, juridische en productietechnische vervolgtrajecten van ontwerpen.” Toegegeven, daarmee bereik je niet de ‘gewone’

Na twintig jaar Philips Design staat Hans Robertus aan het roer van Design Cooperation Brainport, dat onder meer de Dutch Design Week organiseert (dit jaar van 22 t/m 30 oktober). Een Groninger die positief is over Eindhoven en vol lof is over Strijp-S.

Eindhovenaar: “Hoeft ook niet. Er is Eindhovenaar: “Hoeft ook niet. Er is nog een wereld te winnen wat betreft nog een wereld te winnen wat betreft design thinking & management, design thinking & management, en dat realiseert de bezoeker van de en dat realiseert de bezoeker van de Dutch Design Week zich goed. Dutch Design Week zich goed. Die snapt dat het in essentie gaat over Die snapt dat het in essentie gaat over wat je voor wie ontwerpt.”wat je voor wie ontwerpt.”Dat geldt ook voor Strijp-S: “Toen Dat geldt ook voor Strijp-S: “Toen Philips vertrok, hebben wij deze Philips vertrok, hebben wij deze speeltuin cadeau gekregen. Zo’n kans speeltuin cadeau gekregen. Zo’n kans krijgen maar weinig steden; die krijgen maar weinig steden; die kaarten mag je niet verspelen. Vroeger kaarten mag je niet verspelen. Vroeger zouden er hekken omheen worden zouden er hekken omheen worden gezet, werd er een planoloog op gezet, werd er een planoloog op losgelaten, gebouwd en geadverteerd. losgelaten, gebouwd en geadverteerd. Nu is het maatwerk, gezamenlijk ontwikkelen, de kwaliteit van wonen en werken verrijken: wat wil je houden, versterken, variëren? En het lukt. Iedereen gaat bloedserieus met deze kans om. De schaal is mooi, er ligt een oase van groen omheen, de potentie is enorm. Daarom zitten wij ook hier op Strijp-S.”Maar dan wel onder de nieuwe naam Capital D: “Die verwijst naar zowel kapitaal als designhoofdstad. In plaats van clubjes en stichtingen bundelen we de krachten en leggen we er een lus omheen. Op de begane grond aan de Torenallee zijn we, samen met Yksi, de Ontdekfabriek, het Vijf Minuten Museum en horeca, transparant en toegankelijk. Het is dé ontmoetings-plek voor designers en al die partijen die een rol spelen in het proces van een idee naar de markt.”

Dutch Design Week“Wat telt is de kwa liteit van de relaties”

Page 5: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

W 5

Dutch Design Week“Wat telt is de kwa liteit van de relaties”

Hans Robertus, creatief directeurDesign Cooperation Brainport.

“ In Eindhoven zie je nu, wat er over twee

jaar te koop is”

Page 6: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

W 6

W o

p re

porta

ge

“ Zit je groot,dan kan je ook grootdenken”

De atelierpanden zijn ruimtes in alle soorten en maten: een kerk, een winkel, een voormalige garage. Ze wachten op een andere bestemming of (her)ontwikkeling. Leeg laten staan is zonde, slopen niet direct nodig en tal van – al dan niet startende – designers, ontwerpers en andere creatieven zitten te springen om betaalbare werkruimte. Ze kunnen er onder gunstige voorwaarden tijdelijk terecht en blijven zo ook verbonden met Eindhoven. Woonbedrijf stelt wel de voorwaarde dat de panden ook een functie hebben voor de buurt zelf. Daar profi teert de buurt van, want leegstand is niet goed voor de wijk. De ontwerpers hebben hier ook profi jt van, en zo snijdt het mes aan beide kanten. Is het moment van de nieuwe bestemming daar, dan zijn de panden op korte termijn weer beschikbaar.

Woonbedrijf stelt lege (bedrijfs)panden beschikbaar aan pas afgestudeerde designers in Eindhoven. Het mes snijdt aan diverse kanten.

Atelierpanden midden in de wijk

La Città Mobile is ook opgenomen in de designroute.

Page 7: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

W 7

in een voormalige beddenzaak...

Tijs RooijakkersIn een voormalige bedden-zaak aan de Vestdijk is vier jaar geleden La Città Mobile gevestigd. Op termijn wordt dit hele gebied opnieuw ontwik-keld. Tot dan hebben er twaalf kunstenaars en creatief ondernemers de ruimte. Tijs Rooijakkers is één van hen. “Hier zitten gemotiveerde mensen met ambities.” Er zijn heldere afspraken over het gebruik van de ruimte s: “Oude bedrijfs-units zijn in het grote pand geplaatst als atelier voor elke deelnemer. Iedereen werkt vanuit de

eigen unit. Daarbuiten mag je werken maar de boel moet binnen een uur opgeruimd kunnen zijn. De territoria zijn ingedamd.” Zelf is Tijs content met zijn werkruimte: “Als beeldend kunstenaar werk ik ruimtelijk voor binnen en buiten. Op het dak van de unit teken ik en ont wik kel ik ideeën, binnen maak ik maquettes en erbuiten voer ik ze uit. Men onder-schat de kracht van grote ruimtes; zit je groot, dan kun je ook groot denken.”De tijdelijke ‘mobiele stad’ richt zich ook naar buiten: “De omliggende buurt is energiek en actief en buurtbewoners vergade-ren hier regelmatig. Woonbedrijf organiseert hier af en toe bijeenkom-sten.” La Città Mobile heeft allerlei disciplines in huis: foto, fi lm, mode, ontwerp, beeldende kunst en architectuur.

Drie master studenten van de Dutch Design Academy zijn nu met hun afstudeer-project bezig. “We passen wel op dat het niet te gezellig wordt. We drin- k en gezamen lijk koffi e, gaan bij elkaar langs voor advies of om gereedschap of materiaal te lenen.” Tijdens de Dutch Design Week is er elke dag open huis, presen teren de ‘bewoners’ eigen werk en is er onder meer de inspi-rerende ‘Design Karaoke’.

Doe tijdens de Dutch Design Week in La Città Mobile mee aan de ‘Design Karaoke’.

Page 8: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

W 8

W o

p re

porta

ge

Luk SponseleeSinds bijna vijf jaar is een voor malige keukens howroom in winkel centrum Vaartbroek het domein van kunste-naars initiatief Artspace Flipside, aldus Luk Sponselee: “Met een roldeur, etalage en keuken voldeed het aan onze voorwaarden. Het ligt wel ver buiten het centrum, maar dat vinden we prima. Geen afl eiding, lekker doorwerken.” Luk heeft wel iets met loze ruimten: “Juist interes-sant! Kijk naar de PSV Wall of Fame hier vlakbij in de Wijnpeerstraat.

In stripvorm zijn de hoogte punten van het roemruchte seizoen 2006–2007 geschilderd, onder andere het afscheid van Philip Cocu en het twintigste kampioen schap van PSV. De bewoners van Vaartbroek hebben de momenten uitgekozen. Met deze muurschilde ring is een verbinding gelegd tussen kunst, trots, de buurt, PSV en Eindhoven.” Het collectief van samen werkende kunstenaars bundelt diverse disciplines: “De bovenste etage is voor moderne en oriëntaalse dans en de Women Fight Club.

Verder is de bezetting divers, van schilder tot video kunstenaar, en van grafi cus tot meubelontwerper. Jonge mensen die hier uitproberen en groeien, en daarna doorstromen naar MU of Van Abbe.”In de wijk heeft Flipside een belangrijke functie: “We werken samen met scholen, winkeliers, de bieb. Zo kunnen we elkaar versterken en activiteiten onderling afstemmen. Op woens-dagmiddag Flipkids: knutselen voor kinderen van 6 tot 13 en sport voor de iets oudere kids. We willen ook activiteiten voor senioren organiseren, bijvoorbeeld creatief uiten voor zeventigplussers; toch zonde dat er niets gedaan wordt met hun levens ervaring?”Ook tijdens de Dutch Design Week staan de deuren open voor de buren: “Dan willen we ons profi leren als cultuurwerkplaats. De expositie 90% Flipsteel gaat over staal. Dat wordt al zo lang gebruikt, maar raakt op de achtergrond door kunststoffen en andere metalen.”

...in een keukenshowroomin Vaartbroek...

Flipside laat kinderen knutselen en sporten.

Artspace Flipside is nummer 22 op de designroutekaart.

“ Geen afl eiding hier, lekker door-werken”

Page 9: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

W 9

Lonny van Ryswyck en Nadine SterkBewoners van het eerste uur Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk vinden het jammer dat ze dit jaar niet aan de Dutch Design Week mee kunnen doen: “We zijn net bezig met een wisseling van de wacht. Maar we blijven met verschillende disciplines. Samen vormen we een geheel dat goed samenwerkt.”Lonny en Nadine werken vooral met aardewerk en hebben het naar hun zin in het voormalige kerkje aan de Bergmannstraat: “Fijne plek om te werken.” Groot pluspunt is de grote zaal: “Die is al tientallen keren omgetoverd. Voor fashion dinnershows, lezingen, exposities of buren die de zaal huren voor een feestje. We zijn dol op de buurt, halen er nieuwe energie mee in huis. Vorig jaar zomer keken we de fi nale van het WK Voetbal hier op een scherm van tien bij vier, ook houden we er wel eens bioscoop. We vinden het belangrijk dat ons pand open is voor buren en voorbijgangers, een breed publiek.” Dat publiek trokken ze ook

met hun vorige bijdrage aan de Dutch Design Week, de Zandreis: “Zand is het eenvoudigste en vanzelf-sprekendste ruwe materiaal. De weg die een zandkorrel afl egt, hebben wij in kaart gebracht. Kinderen konden met zand spelen, we lieten de weg van zand naar glas zien. Er kwam ook van geologen en zand-verzamelaars veel kennis binnen. Laten zien waar iets vandaan komt en kennis visualiseren, dat is veel leuker dan droge boekenkennis.”

in het kerkje in de Berg-mannstraat

De grote zaal in de kerk is al tientallen keren omgebouwd.

Kerkje Bergmann-straat staat op de designroutekaart.

Page 10: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

W 1

0

Ontwerp een eigen voordeur

Vlakbij het centrum en op een steenworp van Strijp-S en Strijp-R zijn de woningen een fi jne plek voor studenten en zeker ook design-studenten. Harald: “Ze maken er hun plek en omgeving van, in het voorjaar ook online. Dan komt er een website, met een centrale rol voor social media.” Het gaat de digitale ‘hotspot’ van onze huurders worden, voorspelt Jeroen. “Hier ontmoet je je medehuurders, kom je te weten waar dat leuke feestje is en kun je afspraakjes maken.”

Trending topicMet Eindhoven studentenstad als ‘the place to be’ is Vestide ‘the place to stay’. “We hadden een proef met een eigen smart-app tijdens de introductieweken. Die is heel goed ontvangen”, aldus Jeroen. “We combineerden programma’s van Fontys, TU/e en studenten-verenigingen, en introduceerden #intro040. Deze hashtag was zelfs twee dagen trending topic in Nederland.” Deze manier van

communiceren krijgt een vervolg: “Studenten zijn te vinden op social media. Dat past bij de leefwereld van onze klanten en we laten graag zien dat we meer doen dan puur verhuren.”

Persoonlijke paginaAan de Cederlaan maken bewoners er echt een eigen ruimte van: “Om de grootheid van het gebouw te doorbreken, kunnen bewoners hun eigen voordeur ontwerpen”, legt Jeroen uit. “En aan de individuele QR-code wordt naar wens een eigen site of persoonlijke pagina gekoppeld. Ook een aanknopingspunt voor ontmoeting en gesprek.”Eveneens bijzonder: het complex in aanbouw doet mee in de Dutch Design Week. Harald: “Aannemer BAM was meteen enthousiast: een ‘fi rst event’ in plaats van een eerstesteenlegging. Een expositie op een unieke locatie, want deze status quo is tijdelijk.” Komende zomer wordt het gebouw opgeleverd, vlak voor aanvang van het nieuwe studiejaar.

Vestide bouwt aan de Cederlaan 272 wooneenheden voor studenten en short-stayers. Districtsmanager Harald Evers en communicatie -medewerker Jeroen van der Wegen van Woonbedrijf lichten toe.

Het ontwerp voor de deur, voorzien van een QR-code, wordt opgeplakt.

De QR-code of de URL leidt naar de website van de Cederlaan.

Op de homepage van de buurman of buurvrouw staat misschien de gezochte boormachine.

De expositie ‘Ruimte in de stad’ is tijdens DDW te bezoeken.

Page 11: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

Prijzenkast

• Winnaar seriematige woning-bouw Fritz Höger Preis 2011, een driejaarlijkse prijs van de Duitse architectenbond en de baksteenindustrie. Van alle 340 Europese inzendingen werd Lakerlopen B ook Zweite Gesammtsieger.

• Nominatie Mies van der Rohe Award 2011, een van de meest prestigieuze architectuur-prijzen ter wereld.

• Derde plaats publieksprijs Dirk Roosenburgprijs 2011.

• De DNA-herinneringsmuur en het huissieraad van project LangLeveLakerlopen eindigden uit 150 landelijke inzendingen bij de laatste tien van Zuid-Nederland voor het Appeltje van Oranje, dat door het Oranjefonds wordt uitgereikt aan initiatieven die mensen verbinden.

Nu plandeel B wordt afgerond en delen C en D volop in voorbereiding zijn, is het géén tijd om op de lauweren te rusten, vindt Koj: “De wijk lijkt vrijwel klaar, maar de sociale doelen uit het masterplan zijn nog niet gehaald. Uit alle nominaties en prijzen blijkt dat de stenen goed gelukt zijn, en achter veel voordeuren gaat het inmiddels beter. De gemeente wil de inzet nu afschalen, maar er is nog volop werk te verzetten. Dat voelt als een spagaat. Laat die aan-dacht niet verslappen, zorg dat de hele operatie wordt afgemaakt. Vandaar ook dat we dit najaar een congres voor alle partijen organiseren.”

Hans is vooral tevreden dat het nieuwe plan goed aansluit op wat er sociaal en fysiek was: “Wonen is hier zo veel mogelijk op de levendige ruimte in de as van de wijk gericht. Door slim te ontwerpen hebben we het economi-sche van standaard en herhaling in het hele plan kunnen doorzetten, terwijl op hoeken, tussenin en aan het plein de rij wordt onderbroken, net als in de bestaande bouw. Met de bronzen lintramen op de eerste verdieping heeft de wijk een eigen signatuur. Zo moet design zijn in mijn ogen: geen fratsen, maar luisteren naar wat de klant en eindgebruiker wil.”

Architect Hans van der Heijden (biq stadsontwerp) van plandeel B en districtsmanager Koj Koning over de lof die wijkvernieuwing Lakerlopen kreeg toegezwaaid.

Lakerlopen gelauwerd

“ Luister“ Luisternaar wat de naar wat de klant wil”klant wil”

De designroute loopt ook door Lakerlopen.

Page 12: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

BEUKEN-

LAAN

EINDHOVEN

CS

GELDROPSEWEG

KAREL DE G

ROTE LA

AN

KAREL D

E GROTE

LAAN

BAYE

UXLA

AN

PRO

F. HO

LSTL

AAN

KASTEELLAAN

MEERENAKKERWEG

GELDROPSEWEGGELDROPSEWEG

PIUSLAAN

LOCATELLISTRAAT

HOOGSTR.

HOOGSTRA

AT

A. COOLENLAAN

BOUTENSLAAN

AALS

TERW

EG

AALS

TERW

EG

LEEN

DERW

EG

LEEN

DERW

EG

STRATUMSEDIJK

HERT

OG

STR.

TIVO

LILA

AN

BOUTENSLAAN

EDENSTRAAT

MAURITSSTR.

WAL

HASTELWEG

STRIJPS

ESTRAAT

ZEELSTERSTRAAT

FREDERIKLAAN

EUROPALAANEUROPALAANORPHEUSLAAN

VAN OLDENBARNEVELTLAAN

IINSULINDELAAN

IINSULINDELAANJERO

EN BO

SCHLAANHUG

O VAN

DER GO

ESLAAN

FELLENOORD

VESTDIJK

ONZE LIEVE VROUWESTR.

W. CHURCHILLLAAN

BISSCHOP BEKKERSLAAN

FAKKELLAAN

ROELANTLAAN

OUDE BOSCHEBAAN

MATHILDELAAN

BOSCHDIJK

BOSCHDIJK

KRONEHOEFSTRAAT

FUUTLAAN

TONGEL

RESES

TRAAT

TONGELRESESTRAAT

KANAALDIJK

KANAALDIJK

BOSCHDIJK

VRED

EOOR

D

ZWAANSTRAAT

BEZU

IDEN

-

HOUTSEW

EG JOHN

F K

ENN

EDYL

AAN

JOHN

F K

ENNE

DYLA

AN

PROFESSOR DOCTOR DORGELOLAAN

EISENHOWERLAAN

JOHN

F K

ENN

EDYL

AAN

FRAN

KLIN

D R

OO

SEVE

LTLA

AN

GEN

OVE

VALA

AN

JOHN

F K

ENN

EDYL

AAN

MER

CURI

USL

AAN

KOSM

OSLAAN

VELDM. M

ON

TGO

MERYLAAN

DOCTOR BERLAGELAAN

VELD

M. M

ON

TGO

MER

YLAA

N

HUIZINGALAAN

HUIZINGALAAN

MARATHONLOOP

VAAR

TBRO

EK

TARWELAAN

STERRENLAANEUROPALAAN

PHILIPSSTADION

WITTEDAME

TU/E-TERREIN

LIMBURGLAAN

KASTANJELAAN

TILBURGSEWEG

BEU

KEN

LAAN

NOORD BRABANTLAAN

HURKSESTRAAT

HURKSESTRAAT

LEOSTRAAT

A2

E25

A2

E25

N2

N2

N2

KLOKGEBOUW

BEUKEN-

LAAN

EINDHOVEN

CS

GELDROPSEWEG

KAREL DE G

ROTE LA

AN

KAREL D

E GROTE

LAAN

BAYE

UXLA

AN

PRO

F. HO

LSTL

AAN

KASTEELLAAN

MEERENAKKERWEG

GELDROPSEWEGGELDROPSEWEG

PIUSLAAN

LOCATELLISTRAAT

HOOGSTR.

HOOGSTRA

AT

A. COOLENLAAN

BOUTENSLAAN

AALS

TERW

EG

AALS

TERW

EG

LEEN

DERW

EG

LEEN

DERW

EG

STRATUMSEDIJK

HERT

OG

STR.

TIVO

LILA

AN

BOUTENSLAAN

EDENSTRAAT

MAURITSSTR.

WAL

HASTELWEG

STRIJPS

ESTRAAT

ZEELSTERSTRAAT

FREDERIKLAAN

EUROPALAANEUROPALAANORPHEUSLAAN

VAN OLDENBARNEVELTLAAN

IINSULINDELAAN

IINSULINDELAANJERO

EN BO

SCHLAANHUG

O VAN

DER GO

ESLAAN

FELLENOORD

VESTDIJK

ONZE LIEVE VROUWESTR.

W. CHURCHILLLAAN

BISSCHOP BEKKERSLAAN

FAKKELLAAN

ROELANTLAAN

OUDE BOSCHEBAAN

MATHILDELAAN

BOSCHDIJK

BOSCHDIJK

KRONEHOEFSTRAAT

FUUTLAAN

TONGEL

RESES

TRAAT

TONGELRESESTRAAT

KANAALDIJK

KANAALDIJK

BOSCHDIJK

VRED

EOOR

D

ZWAANSTRAAT

BEZU

IDEN

-

HOUTSEW

EG JOHN

F K

ENN

EDYL

AAN

JOHN

F K

ENNE

DYLA

AN

PROFESSOR DOCTOR DORGELOLAAN

EISENHOWERLAAN

JOHN

F K

ENN

EDYL

AAN

FRAN

KLIN

D R

OO

SEVE

LTLA

AN

GEN

OVE

VALA

AN

JOHN

F K

ENN

EDYL

AAN

MER

CURI

USL

AAN

KOSM

OSLAAN

VELDM. M

ON

TGO

MERYLAAN

DOCTOR BERLAGELAAN

VELD

M. M

ON

TGO

MER

YLAA

N

HUIZINGALAAN

HUIZINGALAAN

MARATHONLOOP

VAAR

TBRO

EK

TARWELAAN

STERRENLAANEUROPALAAN

PHILIPSSTADION

WITTEDAME

EVOLUON

TU/E-TERREIN

LIMBURGLAAN

KASTANJELAAN

TILBURGSEWEG

BEU

KEN

LAAN

NOORD BRABANTLAAN

HURKSESTRAAT

HURKSESTRAAT

LEOSTRAAT

A2

N2

E25

A2

E25

A2

E25

A2

E25

N2

N2

N2

BISSCHOP BEKKERSLAAN

BISSCHOP BEKKERSLAAN

AIRBORNELAAN

JOHN

F K

ENN

EDYL

AAN

JOHN

F K

ENN

EDYL

AAN

TARWELAAN

TARWELAANDE S

TOU

TEHE

UVE

L

WIJNPEERSTRAAT

GERSTLAANBOEKWEITSTR.

SON

SEWEG

TARWELAAN

TARWELAAN

PETERSELIEWEG

AELB

ERT

CUYP

STR.

JEROEN

BOSCHLAANMES

DAGSTR.

KEMPEN

SEBAAN

KEMPEN

SEBAAN

WOUW

ERMANSTR.

SPERWERLA

AN.

BOSBOOMST

R.

FRANSH

ALSSTR

AAT

TONGEL

RESES

TRAAT

TONGELRESESTRAAT

PAUL KRÜGERLAAN

POEIJERSTR.

TONGEL

RESES

TRAAT

RUBENSSTR.

PIETER.

PELIKAANLAAN

VALKLAAN BREUG HELSTR.

PIUSLAAN

PIUSL

AAN

PI

USLA

AN

GELDROPSEWEG

ST. P

ETRU

S CA

NIS

IUSL

AAN

ST. P

ETRU

S CA

NISI

USLA

AN

GEERT GROTESTRAAT

GEERT GROTESTRAAT

MO

RTEL

SELA

AN

JAN VAN EYKGRACHT

JAN VAN EYKGRACHT

ST. LEBUINUSLAAN

SAENREDAMSTRAAT

OTTO

VEN

IUSW

EG

WEISSENBRUCHLAAN

GUSTAAF DE SMETSTR.

GELDROPSEWEG

GELDROPSEWEG

PIUS

LAAN

PIUSLAANKERKJE BERGMANNSTRAAT

4 Apostelen Bergmannstraat 76

GEDICHTEN KRONEHOEF Lieke van Duist en kinderen van basis-

school Tarieq Ibnoe Ziyad hoek de Van Thienenlaan en

Th. Vicidorstraat

LA CITTA MOBILELa Citta Mobile

Vestdijk 133

WAAKHONDENStichting Atelierdorp (Nacho Carbonell) Menno van Coehoornlaan

KUNSTPROJECT GEMAAKT VAN 2 RAMENWim Doreleijersv. Maanenstraat 2 t/m 20 (even nummers)

– ramen 2e/3e verdieping

MUURSCHILDERING IN ENTREEHALEefje Manders, stylist & interieuradviseur

van Het Sfeer-AtelierZevenaarlaan 31 t/m 73 oneven

HET ATELIEROdeon Architecten

Lijsterbesstraat 21 t/m 155

DESIGNOBJECTEN IN ALGEMENE RUIMTEN Amalia Desnoyers en Oriane Dechery Boschdijk 149 t/m 155

RICHTINGAANWIJZERS EN ZITBANKEllen Brouwers Binnenterrein Hemelrijken/Dr. Joop den

Uylstraat

CONVERSATIONS, TENTOONSTELLING “WONEN IN DE TOEKOMST”

derdejaarsstudenten Design Academy Ehv.nieuwbouwlocatie SAS-3 op Strijp-S

De entreehal is niet geopend voor publiek, raambekleding is te bezichtigen via de zijtuin.

NB Alleen te bezoeken tijdens de DDW (22 tot 30 oktober 2011).

De entreehal is niet geopend voor publiek, de muurschildering is vanaf buiten te bezichtigen bij de voordeur.

Ateliers alleen toegankelijk op uitnodiging van de ontwerper.

Gebouw is niet geopend voor publiek, designobjecten zijn te bezichtigen viade website en app.

BURENBENKSKE Studio MaatwerkBennekelstraat 55 en 57

VEILIGHEIDSSTRIPSStudio MaatwerkVivaldistraat 90 en diverse andere plekken

in Gestel

18. PICKNICKTAFEL XXLStudio Maatwerkin het plantsoen op de hoek

Karel de Grotelaan/Limbruglaan

GEVELS KOMEN TOT LEVENStudio Maatwerk Hoek Von Flotowlaan en Strausslaan

BLOEMPOTTEGELSStudio Maatwerk er zijn 250 Bloempottegels geplaatst op

diverse adressen in Gestel, met name in de Vivaldi- straat, Tinelstraat, Bennekelstraat

EXPOSITIE “RUIMTE IN DE STAD” Annelou van GriensvenNieuwbouw Cederlaan 4, voorste gebouw,

ingang ter hoogte van de HOV halte

SOCIAL DESIGN ROUTEBuurtbewoners met Drents Dorp Angels,

Annemoon Geurts en Fulco TreffersDrents Dorp Oost HQ, Beukenlaan 5

CAVALLILAAN/SMULDERSWEG Studio Maatwerk Cavallilaan 1 t/m 295 (oneven) en

Smuldersweg 25 t/m 47 (oneven) en Smuldersweg 86 t/m 118

NB Alleen te bezoeken tijdens de DDW (22 tot 30 oktober 2011).

VOGELFLATSStudio MaatwerkVivaldistraat 90 en hoek

Karel de Grotelaan/Limburglaan

HEKWERK ROND NOODUITGANG Studio Maatwerkzijgevel van de woningen aan de

Moreelselaan en de Casper Netscherstraat (Hedastraat)

FLIPSIDE VAARTBROEK Artspace Flipside

Tarwelaan 56/58

LANGLEVELAKERLOPENWijkwiskunde Kempensebaan 57

INFOKASTJE PAST. VAN ARSKERKStichting Atelierdorp

St. Philomenastraat 11/13 (Past. van Arskerk)

HALINRICHTING HENDRIKSTAETE Stichting Atelierdorp Hendrik de Keyzerlaan 29-47

W 1

2

HASTELWEG

HASTELWEG

STRIJPS

ESTRAAT

STRIJPS

ESTRAAT

LIMBURGLAAN

KASTANJELAAN

KASTANJELAAN

BEU

KEN

LAAN

HURKSESTRAAT

HURKSESTRAAT

HASTELWEG

HASTELWEG

W in

kaa

rt

Geef uw mening over de designobjecten via de webtool.

Eindhoven telt talrijke designobjecten die via Woonbedrijf tot stand zijn gekomen. Ze zijn te vinden in de openbare ruimte of in gezamenlijke bewonersruimten. W heeft ze in kaart gebracht op deze designroutekaart. Leuk om er eens langs te wandelen of te fi etsen.De QR-code leidt u naar de webtool waar u ook alles kunt vinden over de design-route en waar u uw reacties kunt geven. Ook zonder smartphone kunt u hier uiteraard terecht: de rechtstreekse link is: http://designroute.woonbedrijf.com.

Doe de Designroute Designroute en geef uw Designroute en geef uw Designroute

mening en geef uw mening en geef uw

via onze mening via onze mening

webtool

VEILIGHEIDSSTRIPS

INFOKASTJEPAST. VAN ARSKERK

Page 13: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

BEUKEN-

LAAN

EINDHOVEN

CS

GELDROPSEWEG

KAREL DE G

ROTE LA

AN

KAREL D

E GROTE

LAAN

BAYE

UXLA

AN

PRO

F. HO

LSTL

AAN

KASTEELLAAN

MEERENAKKERWEG

GELDROPSEWEGGELDROPSEWEG

PIUSLAAN

LOCATELLISTRAAT

HOOGSTR.

HOOGSTRA

AT

A. COOLENLAAN

BOUTENSLAAN

AALS

TERW

EG

AALS

TERW

EG

LEEN

DERW

EG

LEEN

DERW

EG

STRATUMSEDIJK

HERT

OG

STR.

TIVO

LILA

AN

BOUTENSLAAN

EDENSTRAAT

MAURITSSTR.

WAL

HASTELWEG

STRIJPS

ESTRAAT

ZEELSTERSTRAAT

FREDERIKLAAN

EUROPALAANEUROPALAANORPHEUSLAAN

VAN OLDENBARNEVELTLAAN

IINSULINDELAAN

IINSULINDELAANJERO

EN BO

SCHLAANHUG

O VAN

DER GO

ESLAAN

FELLENOORD

VESTDIJK

ONZE LIEVE VROUWESTR.

W. CHURCHILLLAAN

BISSCHOP BEKKERSLAAN

FAKKELLAAN

ROELANTLAAN

OUDE BOSCHEBAAN

MATHILDELAAN

BOSCHDIJK

BOSCHDIJK

KRONEHOEFSTRAAT

FUUTLAAN

TONGEL

RESES

TRAAT

TONGELRESESTRAAT

KANAALDIJK

KANAALDIJK

BOSCHDIJK

VRED

EOOR

D

ZWAANSTRAAT

BEZU

IDEN

-

HOUTSEW

EG JOHN

F K

ENN

EDYL

AAN

JOHN

F K

ENNE

DYLA

AN

PROFESSOR DOCTOR DORGELOLAAN

EISENHOWERLAAN

JOHN

F K

ENN

EDYL

AAN

FRAN

KLIN

D R

OO

SEVE

LTLA

AN

GEN

OVE

VALA

AN

JOHN

F K

ENN

EDYL

AAN

MER

CURI

USL

AAN

KOSM

OSLAAN

VELDM. M

ON

TGO

MERYLAAN

DOCTOR BERLAGELAAN

VELD

M. M

ON

TGO

MER

YLAA

N

HUIZINGALAAN

HUIZINGALAAN

MARATHONLOOP

VAAR

TBRO

EK

TARWELAAN

STERRENLAANEUROPALAAN

PHILIPSSTADION

WITTEDAME

EVOLUON

TU/E-TERREIN

LIMBURGLAAN

KASTANJELAAN

TILBURGSEWEG

BEU

KEN

LAAN

NOORD BRABANTLAAN

HURKSESTRAAT

HURKSESTRAAT

LEOSTRAAT

A2

N2

E25

A2

E25

A2

E25

A2

E25

N2

N2

N2

MATHILDELAAN

VELD

M. M

ON

TGO

MER

YLAA

N

EINDHOVENEINDHOVEN

DOCTOR BERLAGELAAN

DOCTOR BERLAGELAAN

VESTDIJK

KAREL D

E GROTE

LAAN

KAREL D

E GROTE

LAAN

KLOKGEBOUW

BEUKEN-

LAAN

EINDHOVEN

CS

GELDROPSEWEG

KAREL DE G

ROTE LA

AN

KAREL D

E GROTE

LAAN

BAYE

UXLA

AN

PRO

F. HO

LSTL

AAN

KASTEELLAAN

MEERENAKKERWEG

GELDROPSEWEGGELDROPSEWEG

PIUSLAAN

LOCATELLISTRAAT

HOOGSTR.

HOOGSTRA

AT

A. COOLENLAAN

BOUTENSLAAN

AALS

TERW

EG

AALS

TERW

EG

LEEN

DERW

EG

LEEN

DERW

EG

STRATUMSEDIJK

HERT

OG

STR.

TIVO

LILA

AN

BOUTENSLAAN

EDENSTRAAT

MAURITSSTR.

WAL

HASTELWEG

STRIJPS

ESTRAAT

ZEELSTERSTRAAT

FREDERIKLAAN

EUROPALAANEUROPALAANORPHEUSLAAN

VAN OLDENBARNEVELTLAAN

IINSULINDELAAN

IINSULINDELAANJERO

EN BO

SCHLAANHUG

O VAN

DER GO

ESLAAN

FELLENOORD

VESTDIJKONZE LIEVE VROUWESTR.

W. CHURCHILLLAAN

BISSCHOP BEKKERSLAAN

FAKKELLAAN

ROELANTLAAN

OUDE BOSCHEBAAN

MATHILDELAAN

BOSCHDIJK

BOSCHDIJK

KRONEHOEFSTRAAT

FUUTLAAN

TONGEL

RESES

TRAAT

TONGELRESESTRAAT

KANAALDIJK

KANAALDIJKBOSCHDIJK

VRED

EOOR

D

ZWAANSTRAAT

BEZU

IDEN

-

HOUTSEW

EG JOHN

F K

ENN

EDYL

AAN

JOHN

F K

ENNE

DYLA

AN

PROFESSOR DOCTOR DORGELOLAAN

EISENHOWERLAAN

JOHN

F K

ENN

EDYL

AAN

FRAN

KLIN

D R

OO

SEVE

LTLA

AN

GEN

OVE

VALA

AN

JOHN

F K

ENN

EDYL

AAN

MER

CURI

USL

AAN

KOSM

OSLAAN

VELDM. M

ON

TGO

MERYLAAN

DOCTOR BERLAGELAAN

VELD

M. M

ON

TGO

MER

YLAA

N

HUIZINGALAAN

HUIZINGALAAN

MARATHONLOOP

VAAR

TBRO

EK

TARWELAAN

STERRENLAANEUROPALAAN

PHILIPSSTADION

WITTEDAME

EVOLUON

TU/E-TERREIN

LIMBURGLAAN

KASTANJELAAN

TILBURGSEWEG

BEU

KEN

LAAN

NOORD BRABANTLAAN

HURKSESTRAAT

HURKSESTRAAT

LEOSTRAAT

A2

N2

E25

A2

E25

A2

E25

A2

E25

N2

N2

N2

BISSCHOP BEKKERSLAAN

BISSCHOP BEKKERSLAAN

AIRBORNELAAN

JOHN

F K

ENN

EDYL

AAN

JOHN

F K

ENN

EDYL

AAN

TARWELAAN

TARWELAANDE S

TOU

TEHE

UVE

L

WIJNPEERSTRAAT

GERSTLAANBOEKWEITSTR.

SON

SEWEG

TARWELAAN

TARWELAAN

PETERSELIEWEG

AELB

ERT

CUYP

STR.

JEROEN

BOSCHLAANMES

DAGSTR.

KEMPEN

SEBAAN

KEMPEN

SEBAAN

WOUW

ERMANSTR.

SPERWERLA

AN.

BOSBOOMST

R.

FRANSH

ALSSTR

AAT

TONGEL

RESES

TRAAT

TONGELRESESTRAAT

PAUL KRÜGERLAAN

POEIJERSTR.

TONGEL

RESES

TRAAT

RUBENSSTR.

PIETER.

PELIKAANLAAN

VALKLAAN BREUG HELSTR.

PIUSLAAN

PIUSL

AAN

PI

USLA

AN

GELDROPSEWEG

ST. P

ETRU

S CA

NIS

IUSL

AAN

ST. P

ETRU

S CA

NISI

USLA

AN

GEERT GROTESTRAAT

GEERT GROTESTRAAT

MO

RTEL

SELA

AN

JAN VAN EYKGRACHT

JAN VAN EYKGRACHT

ST. LEBUINUSLAAN

SAENREDAMSTRAAT

OTTO

VEN

IUSW

EG

WEISSENBRUCHLAAN

GUSTAAF DE SMETSTR.

GELDROPSEWEG

GELDROPSEWEG

PIUS

LAAN

PIUSLAANKERKJE BERGMANNSTRAAT

4 Apostelen Bergmannstraat 76

GEDICHTEN KRONEHOEF Lieke van Duist en kinderen van basis-

school Tarieq Ibnoe Ziyad hoek de Van Thienenlaan en

Th. Vicidorstraat

LA CITTA MOBILELa Citta Mobile

Vestdijk 133

WAAKHONDENStichting Atelierdorp (Nacho Carbonell) Menno van Coehoornlaan

KUNSTPROJECT GEMAAKT VAN 2 RAMENWim Doreleijersv. Maanenstraat 2 t/m 20 (even nummers)

– ramen 2e/3e verdieping

MUURSCHILDERING IN ENTREEHALEefje Manders, stylist & interieuradviseur

van Het Sfeer-AtelierZevenaarlaan 31 t/m 73 oneven

HET ATELIEROdeon Architecten

Lijsterbesstraat 21 t/m 155

DESIGNOBJECTEN IN ALGEMENE RUIMTEN Amalia Desnoyers en Oriane Dechery Boschdijk 149 t/m 155

RICHTINGAANWIJZERS EN ZITBANKEllen Brouwers Binnenterrein Hemelrijken/Dr. Joop den

Uylstraat

CONVERSATIONS, TENTOONSTELLING “WONEN IN DE TOEKOMST”

derdejaarsstudenten Design Academy Ehv.nieuwbouwlocatie SAS-3 op Strijp-S

De entreehal is niet geopend voor publiek, raambekleding is te bezichtigen via de zijtuin.

NB Alleen te bezoeken tijdens de DDW (22 tot 30 oktober 2011).

De entreehal is niet geopend voor publiek, de muurschildering is vanaf buiten te bezichtigen bij de voordeur.

Ateliers alleen toegankelijk op uitnodiging van de ontwerper.

Gebouw is niet geopend voor publiek, designobjecten zijn te bezichtigen viade website en app.

BURENBENKSKE Studio MaatwerkBennekelstraat 55 en 57

VEILIGHEIDSSTRIPSStudio MaatwerkVivaldistraat 90 en diverse andere plekken

in Gestel

18. PICKNICKTAFEL XXLStudio Maatwerkin het plantsoen op de hoek

Karel de Grotelaan/Limbruglaan

GEVELS KOMEN TOT LEVENStudio Maatwerk Hoek Von Flotowlaan en Strausslaan

BLOEMPOTTEGELSStudio Maatwerk er zijn 250 Bloempottegels geplaatst op

diverse adressen in Gestel, met name in de Vivaldi- straat, Tinelstraat, Bennekelstraat

EXPOSITIE “RUIMTE IN DE STAD” Annelou van GriensvenNieuwbouw Cederlaan 4, voorste gebouw,

ingang ter hoogte van de HOV halte

SOCIAL DESIGN ROUTEBuurtbewoners met Drents Dorp Angels,

Annemoon Geurts en Fulco TreffersDrents Dorp Oost HQ, Beukenlaan 5

CAVALLILAAN/SMULDERSWEG Studio Maatwerk Cavallilaan 1 t/m 295 (oneven) en

Smuldersweg 25 t/m 47 (oneven) en Smuldersweg 86 t/m 118

NB Alleen te bezoeken tijdens de DDW (22 tot 30 oktober 2011).

VOGELFLATSStudio MaatwerkVivaldistraat 90 en hoek

Karel de Grotelaan/Limburglaan

HEKWERK ROND NOODUITGANG Studio Maatwerkzijgevel van de woningen aan de

Moreelselaan en de Casper Netscherstraat (Hedastraat)

FLIPSIDE VAARTBROEK Artspace Flipside

Tarwelaan 56/58

LANGLEVELAKERLOPENWijkwiskunde Kempensebaan 57

INFOKASTJE PAST. VAN ARSKERKStichting Atelierdorp

St. Philomenastraat 11/13 (Past. van Arskerk)

HALINRICHTING HENDRIKSTAETE Stichting Atelierdorp Hendrik de Keyzerlaan 29-47

W 13

GELDROPSEWEG

KANAALDIJKKANAALDIJKKANAALDIJK

GELDROPSEWEG

KANAALDIJKKANAALDIJK

Scan hier de QR-code met uw smartphone, iPad of ga naar:http://designroute.woonbedrijf.com.

DESIGNOBJECTEN IN ALGEMENE RUIMTEN

KERKJE BERGMANSTRAAT

LANGLEVE-LAKERLOPEN

PICKNICKTAFEL XXL

Page 14: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

W 1

4W

cal

ling

Lees de volledige reacties op www.woonbedrijf.com/wcalling.

W CALLING

Stelling

Reageer opwww.woonbedrijf.com/stellingen

“ Woonconsument magmeedenken”Betty de Boer, Kamerlid VVDDe consument is inderdaad heel goed in staat om zelf keuzes te maken. In plaats van standaard woningen, met standaard inrichting, mag de woonconsument meedenken over de inrichting en de manier waarop hij wenst te wonen. Als liberaal juich ik dit dan ook van harte toe.

“ Minister Donner gaat wel héél ver”Paulus Jansen, Kamerlid SPDe stelling geldt voor kapitaalkrachtigen, niet voor de doelgroep van woningcorporaties. Minister Donner heeft het Bouwbesluit ‘afgeslankt’ met juist het argument dat de consument zelf keuzes kan maken. Daarbij gaat hij héél ver: woningen hoeven straks geen elektrische installatie, gasinstallatie en drinkwaterinstallatie te bevatten. Fictie? Nee: realiteit anno 2011.

“ Mee eens, maar praktijk is anders”Linda Voortman, Kamerlid GroenLinksHuurders moeten inderdaad meer keuzevrijheid krijgen.

Reageer opHuurders moeten inderdaad meer keuzevrijheid krijgen.

Reageer opBij renovaties dient hun wens doorslaggevend te zijn. Als Reageer opBij renovaties dient hun wens doorslaggevend te zijn. Als Reageer opalle woningbouwcorporaties zich hieraan zouden houden,

Reageer opalle woningbouwcorporaties zich hieraan zouden houden,

Reageer opwww.woonbedrijf.com/stellingen

alle woningbouwcorporaties zich hieraan zouden houden,

www.woonbedrijf.com/stellingenReageer opwww.woonbedrijf.com/stellingenReageer op

alle woningbouwcorporaties zich hieraan zouden houden, Reageer opwww.woonbedrijf.com/stellingenReageer op

zou de overheid zich terughoudender kunnen opstellen. www.woonbedrijf.com/stellingenzou de overheid zich terughoudender kunnen opstellen. www.woonbedrijf.com/stellingenDe praktijk is echter anders: veel corporaties droppen een www.woonbedrijf.com/stellingenDe praktijk is echter anders: veel corporaties droppen een www.woonbedrijf.com/stellingenplan bij bewoners en vinden vervolgens instemming van 70% te veel gevraagd.

“ Corporatie moet opkomen voor zijnhuurders”Bas Jan van Bochove, Kamerlid CDA‘Natuurlijk’, is mijn eerste reactie op de stelling. Maar dan slaat de twijfel toe, zeker na het lezen van de kanttekening van Woonbedrijf. Een corporatie moet toch juist opkomen voor de mensen die om een scala aan redenen juist niet hun eigen afwegingen kunnen maken? Die zelfbewuste consument spreekt nog steeds de overheid aan als er in zijn leven iets misgaat.

“ Meer keuze -mogelijkhedencreëren”Kees Verhoeven, Kamerlid D66De rol van de overheid ligt juist in het creëren van keuze-mogelijkheden voor de consument. Wij zijn bijvoorbeeld

www.woonbedrijf.com/stellingenmogelijkheden voor de consument. Wij zijn bijvoorbeeld

www.woonbedrijf.com/stellingenvoor een verduurzaming in de bouw van woningen en www.woonbedrijf.com/stellingenvoor een verduurzaming in de bouw van woningen en www.woonbedrijf.com/stellingenslimmer energiegebruik. Maar dan moet deze optie wel www.woonbedrijf.com/stellingenslimmer energiegebruik. Maar dan moet deze optie wel www.woonbedrijf.com/stellingengeboden worden en moet de consument de kans krijgen hieruit te kiezen.

Meer macht voor de consumentIn onze maatschappij zien we dat de consument steeds meer zelf het heft in handen neemt. Hij geeft zijn eigen leven letterlijk vorm. Onze stelling voor politiek Den Haag gaat dit keer over deze actuele trend.

De consument is zeer goed in staat om eigen keuzes te maken. De overheid zou zich meer terughoudend moeten opstellen om ruimte te bieden aan de zelfbewuste consument en eigen verantwoordelijkheid te faciliteren.

“ Deze dwingende regels zijn niet van deze tijd” Marc Eggermont, Algemeen directeur Woonbedrijf‘De rol van Woonbedrijf ten opzichte van de huurders verschuift van klantgericht naar klant gestuurd. Wij maken het onze huurders mogelijk om hun manier van wonen zelf vorm te geven. Bij renovaties wordt bijvoorbeeld vooraf intensief met de bewoners van gedachten gewisseld; hun wensen zijn ons uitgangspunt.’‘Daartegenover zien we nog steeds een toename van regels en eisen vanuit de overheid, over duurzaamheid, energiegebruik, veiligheid, parkeervoorziening, beeldkwaliteit en aanpas baarheid van woningen. Ik vind het niet van deze tijd om ze als dwingende regels op te leggen. Mensen zijn goed in staat om de afweging tussen die belangen zelfstandig te maken.’

Page 15: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

Ontwikkelen zonder concessies

“ Strijp-S zet de historie van Eindhoven voort” Strijp-S, het voormalige Philipsterrein aan de noordwestkant van Eindhoven, wordt Strijp-S, het voormalige Philipsterrein aan de noordwestkant van Eindhoven, wordt

sterk bepaald door zijn structuur: de hoge witte industriegebouwen ofwel de Hoge sterk bepaald door zijn structuur: de hoge witte industriegebouwen ofwel de Hoge Rug, en de spoorlijn. De Torenallee is de centrale groene ader en is de verbinding Rug, en de spoorlijn. De Torenallee is de centrale groene ader en is de verbinding naar de omgeving, richting Wielewaal. Een gesprek over de ontwikkeling van dit historische gebied tot een nieuw bruisend stadshart om te wonen, leven, werken en recreëren, met Adriaan Geuze (supervisor van Strijp-S) Ingrid de Boer (Algemeen directeur Woonbedrijf) en Paul Terwisscha van Scheltinga (manager Vastgoed en adjunct-directeur Woonbedrijf).

“ Het willen ontwikkelen van een historisch industrieterrein tot een normaal stuk stad getuigt van een liefde voor de stad”Adriaan Geuze

W

W 15

W-forum

Page 16: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

W 1

6W

-foru

m

Supervisor Adriaan Geuze, Ingrid de Boer en Paul Terwisscha van Scheltinga.

Page 17: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

W 17

W-forum

Geuze is indertijd aangetrokken om Strijp-S van de grond te krijgen. Wat waren toen zijn eerste ideeën? Geuze: ‘Ik vroeg mij vooral af hoe het zit met de ziel van de geschiedenis van dit gebied en hoe je die kunt transformeren naar een stad. De sterke relatie met Philips is onmiskenbaar. Tegelijkertijd mag die band niet een soort museumwaarde krijgen, een nationaal erfgoed waar geen steen aan veranderen mag. Eén ding staat voor mij voorop: monumenten hebben alleen waarde als ze worden gebruikt. Het kernwoord voor dit hele project is transformeren, van iets vertrouwds naar iets nieuws, een passende nieuwe functie die nog honderd jaar meekan.” Het ontwikkelen van nieuwe functies voor gebouwen met cultureelhistorische waarde kan snel verzet oproepen. Geuze: “Philips zou meteen een gevel weghalen als ze dat wilden, maar bij erfgoed is dat lastiger. Alleen transformeren is niet voldoende, het dient gemotiveerd te zijn. De transformatie slaagt alleen als je die verbindt met de omgeving.” De Boer: “Er ontstaat inderdaad een nieuwe waarde van dergelijke gebouwen voor de toekomst, zoals de lofts in de industriepanden van de Hoge Rug. Deze kwestie speelde ook bij de renovatie van Philipsdorp. Ook hier is sprake van historische waarde, met tegelijkertijd de vraag: hoe zorgen we ervoor dat mensen hier ook over veertig jaar nog willen wonen.”

Lange termijn SAS-3 is het nieuwbouwproject van Woonbedrijf op Strijp-S. SAS-3 staat voor Stads Architectuur Strijp-S, met de 3 als aanduiding van het aantal ingeschakelde architecten. SAS-3 bestaat uit circa tweehonderd koop- en huurwoningen en is het eerste gebied van Strijp-S dat bebouwd wordt met woningen. De Boer verklaart de ambities van Woonbedrijf met SAS-3: “Wonen is een essentiële voorwaarde om te kunnen participeren in de maatschappij. De zorg voor goed wonen kan er op verschillende manieren uitzien. SAS-3 is in dat licht voor ons een van de meest uitdagende projecten ooit. Het is een testcase voor onze visie op onze rol: hoe zorgen wij er voor dat de gebruikers zich inzetten om hun eigen woonomgeving te beïnvloeden.” Terwisscha van Scheltinga vult aan: “Onze opdracht is een plek te creëren waarvan men zegt: dáár wil ik wonen. Zodra de mensen er wonen gaat het proces gewoon verder. Er wordt kennis opgebouwd, de dynamiek blijft in stand, het is een organisch proces hoe deze plek zich verder ontwikkelt. Dat gaat nog minstens twintig jaar door.” Bij SAS-3 is niet voor de gemakkelijkste weg gekozen. Er is veel aandacht voor de materialen, details in de gevels en variatie in de vormgeving. De Boer: “Daar wordt bewust niet op bezuinigd. Wij investeren nu opdat we in de toekomst een goed woongebouw blijven houden, en opdat de rest gaat volgen.” De woningen zijn ontworpen door drie architecten. De panden verschillen dan ook onderling sterk in vorm, indeling, kleur en voorkomen. Tegelijkertijd is juist die variatie het kenmerk dat de verschillende onderdelen verbindt. Geuze: “Ik vind SAS-3 als vertaling

van het masterplan naar een bouwplan een topprestatie. Kwaliteit stond voorop en blijft voorop staan. Er worden hier geen concessies gedaan.” Is hier sprake van een typisch Eindhovense aanpak? “Je moet gebiedsontwikkeling relateren aan een langetermijnvisie”, stelt Geuze. “Het alleen beschouwen als een prestatieverplichting in termen van perceelafname en bouwrijp maken is te smal. De Eindhovense bestuurders en ondernemers geven er bij Strijp-S blijk van oog voor die lange termijn te hebben. In Eindhoven lukt het verrassend goed om vast te houden aan voornemens, doelen en planningen.”

GedachtegoedGeuze over zijn rol van supervisor: “Ik ben vooral van dienst om het grote geheel in stand te houden, de grote gedachte achter dit complexe project. Er zijn immers veel partijen betrokken die elk een eigen belang dienen. Tegelijkertijd heeft elke partij een rol ten aanzien van het collectieve belang. Ik sla bruggen bij discussies, help mee bij de politieke verankering en haal zonodig scherpe kantjes uit het debat.” De Boer: “Bij die rol past ook het af en toe aanscherpen van de discussie. Die is je toegekend, je bent de hoeder van het gedachtegoed.” Geuze: “Het is mijn tactiek om dat niet letterlijk te zeggen, maar het wel te doen... Maar ik sta inderdaad voor de totaalkwaliteit, waarbij alle partijen tezamen de weerspiegeling vormen van het collectieve, gezamenlijke doel van Strijp-S. Daarbij hoort ook het consistent herhalen van de ambities.”

CreatievenDoor de recessie verloopt de transformatie langzamer dan gepland. “Om eerlijk te zijn ben ik daar best gelukkig mee”, stelt De Boer. “Het is mooi dat daardoor tijdelijke functies ontstaan. En het geeft ons extra ruimte voor die voorbereiding op organische doorontwikkeling. We kunnen veel meer het gesprek aangaan over de transformatie.” En het geeft nog meer ruimte om Strijp-S met cultuur en culturele programma’s tot leven te brengen. De Boer: “Festivals weten Strijp-S te vinden, zoals Dutch Design Week, STRP-festival en Flux/S. Toneel, bioscoop en skatepark zorgen dat Strijp-S zichtbaar wordt, en duidelijk facetten aan Eindhoven toevoegt – zonder overigens de ambitie om het nieuwe stadscentrum te worden. Strijp-S is een verrijking, niet een vervanging. Wonen en werken gaan hier samen.”Ook steeds meer bedrijven vestigen zich op Strijp-S. Geuze: “Er is nu al een grote dynamiek met beginnende bedrijven. Er kan hier echt heel veel, en dat ontdekken steeds meer ondernemers. Er is een sterke input vanuit de creatieve hoek: er werken al honderden creatieven in de gebouwen.” Terwisscha van Scheltinga: “Opvallend is ook dat hitechbedrijven zich hier vestigen. Niet alleen starters maar ook gevestigde bedrijven zoals Bosch. Zo krijgt het hitech-verleden van dit gebied een nieuw vervolg.”

“ Ik ben vooral van dienst om het grote geheel in stand te houden, de grote gedachte achter dit complexe project”Adriaan Geuze

Page 18: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

W 1

8

Design Academy:

“Nieuwsgierigheid en passie cruciaal”“Nieuwsgierigheid en passie cruciaal”“Nieuwsgierigheid

Allereerst legt ze uit waarom de lat hoog ligt voor studenten: “Deze school kun je er niet even ‘bijdoen’. Het is hard werken. Dit is je leven. Je neemt jezelf mee, kunt niet om jezelf heen. Maar dat is dan ook een belangrijke onderwijstaak: je talent ontdekken en je als mens ontwikkelen. Je wordt opgeleid als ontwerper die vragen stelt, over vraagstukken en thema’s nadenkt en daar wat mee wil; verbeteren, beantwoorden. Nieuwsgierigheid en passie hebben zijn cruciaal. Je wordt getraind om met allerlei vragen om te gaan, al je zintuigen te gebruiken en een vertaling te geven in een product, dienst, scenario of ontwerp. We leiden dus géén specialisten op. De mens staat áltijd in het midden. Je mag je werk nooit los zien van de mens. Daarom heten onze acht afdelingen ook ‘Man and …: Living, Leisure, Mobility, Well being, Communication, Public space, Activity en Identity’. Ze richten zich op primaire levensbehoeften, maar op een conceptuele manier.”

Maatschappelijke missieDe acht afdelingen hebben een maatschappe-lijke missie: “We halen onze opleiders overal vandaan. We leiden op voor de beroepspraktijk, dus altijd toegepast. Jonge mensen worden nog niet gehinderd door conventies, kunnen 360 graden om de vraag heen draaien en de vraag zelf omdraaien. We halen expertise in huis en zoeken organisaties die vragen op tafel willen leggen. Dat doen we er niet bij, deze aanpak is wezenlijk onderdeel van ons onderwijssysteem. De rond de 35 Vrienden van de Design Academy, waaronder Woonbedrijf, doen dat en wij maken er onderwijs van. We behandelen deze vragen overigens nadrukkelijk zonder te concurreren met onze eigen afgestudeerden.” Over Woonbedrijf stelt zij: “Wonen is een ‘basic need’. Werken met Woonbedrijf is leerzaam voor onze studenten omdat ze zich realiseren waar ze zijn. Woonbedrijf is verankerd in de regio en stad. Van onze studenten is ruim een derde internationaal, uit 45 verschillende landen. De samenwerking is dus essentieel, ze raken verbonden met de plek waar ze zijn, kijken heel anders. Zodra ze hier in Eindhoven landen, laten we hen samen koken en eten. Ook dat inspireert. Er komen ideeën los voor het gezamenlijk kweken en verzorgen van

groenten en kruiden, je krijgt een levendige ruilhandel zoals je ook bij volkstuinen ziet, ze gaan buiten koken, enzovoorts.”Volgend jaar viert de DAE haar 65e verjaardag; ze is nog jong van geest: “De laatste jaren is de wereld enorm veranderd. Daarom zijn we ons meer gaan richten op sociale, economische en maatschappelijke vraagstukken. Natuurlijk gaat het er nog steeds om dat een product kwaliteit heeft, er goed uitziet en duurzaam wordt gemaakt, maar onze echte missie is het innerlijk. We leiden ‘change makers in society’ op, geven mensen voor die rol de nodige bagage mee: wie ben ik, wat doe ik, waar kan ik het verschil maken? En onze studenten kunnen dat ook nog eens goed visualiseren en communiceren”, aldus een trotse chairwoman.

DurfAnne Mieke legt uit waarom de partners baat hebben bij de samenwerking met de DAE: “Jongeren hebben eigen ideeën over samen leven, woonvormen, faciliteiten in en om huis, energiegebruik. Voor onze studenten is de samenwerking stimulerend: vreemde ogen dwingen. De vraagstukken zijn realistisch en maatschappelijk, daar hebben we onze partners ook echt voor nodig. Ze worden bovendien zelf uitgedaagd. De samenwerking is niet vrijblijvend, een project loopt een half jaar. Maar alle deelnemers leren van elkaar. Bij ons geen onderwijs vanuit een ivoren toren, maar met de voeten op de grond; daar hebben we anderen voor nodig.”Hoe meer, hoe liever zelfs: “Niet alleen vanwege de terugtrekkende overheid, maar ook om nog meer expertise binnen te halen en om in dialoog met maatschappelijke partijen te blijven. Ons doel is dan ook om meer organisaties aan de DAE te koppelen en nog meer te investeren in relaties en verhoudingen. Daar valt nog veel te winnen.”DAE-vriend ben je niet zo maar: “We vragen betrokkenheid, en organisaties moeten er echt zin in hebben. Docenten begeleiden het proces en houden steeds contact. De kwaliteit van het proces is gegarandeerd, het eindresultaat niet. Vaak komen er grote ‘eye openers’ uit. Een organisatie moet dus zin hebben om een strategische of marketing vraag bij ons op tafel te gooien en open te staan voor antwoorden.

Woonbedrijf is vriend van de Design Academy Eindhoven (DAE). Bestuursvoorzitter Anne Mieke Eggenkamp is er blij mee en vertelt waarom.

Laat u verrassen!” Anne Mieke vindt zo’n open houding zelfs een voorwaarde voor gezonde bedrijven en organisaties: “Want dat is innovatie. Bedrijven die zich durven openstellen, zullen overleven. Ze vragen zich af waar de ruimte zit.”

“ De mens staat altijd in het midden.De student mag zijn werk nooit los zien van de mens” Anne Mieke Eggenkamp

Page 19: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

Thijmen van der SteenLight guides

Ddiddue EtcheberrySafety in the house

Ddiddue EtcheberrySafety in the house

Bart Eysink SmeetsBart Eysink SmeetsThe fi nished homeThe fi nished home

Lotte van VelzenExpandable houses

Erik van de Wijdeven Yorgos BournousouzisSymbiotic bricks

Yorgos Bournousouzis

Sophia AltekampLiving shaped by the natural elements

Ddiddue EtcheberrySafety in the house

Erik van de WijdevenBreath

W 19

Page 20: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

W 2

0

De expositie ‘Conversations’ is tijdens DDW te bezoeken.

Betina Stensgaard AndersenMobile furniture

Sophia AltekampLiving shaped by the natural elements

Camille RiboulleauSkin

Jules van den LangenbergBewerkt boek

W

W

W

W 2

0202

020

Page 21: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

W 21

Studenten van de DAE presenteren hun resultaten over wonen in de toekomst.

Woonbedrijf heeft studenten van DAE ook uitgenodigd om zich over enkele vraagstukken te buigen. In 2009 heeft de afdeling Man and Public Space zich bezig gehouden met het thema ‘verhuizen’ en de persoonlijke en sociale betekenis ervan. Dit jaar werd weer de samenwerking met DAE aangegaan.Onder leiding van

afdelings hoofd Bas van Tol en mentor Jan Konings bogen de studenten van de richting Man and Living zich over allerlei aspecten van toekomstig wonen, zoals veiligheid en de verhouding tussen het publieke en het private. Maar ze vroegen zich ook af wat atmosfeer in de woning betekent. Wat zijn de gevolgen voor het wonen van een

steeds ouder wordende gebruiker? Is een woning hyperfunctioneel te maken, zoals een vakantie-woning? Zijn er onder-delen van een woning wellicht uit te breiden of in te krimpen naar gelang de behoefte? Wat betekent lichttoetreding en zou je door producten het licht zodanig kunnen beïnvloeden dat natuurlijk licht tot diep in de woning kan komen? Hun studie resulteerde onder meer in meubels voor ouderen die opgaan in de huiselijke omgeving, een kabinet dat speelt met onze obsessie voor veiligheid thuis en een catalogus die ons laat zien hoeveel producten we in ons huis regelmatig gebruiken. De veelbelovende

resultaten van de studie worden tijdens de Dutch Design Week gepresenteerd bij SAS-3 op Strijp-S. De tentoon-stelling, Conversations genaamd, is dan te bezichtigen in een appartement in aanbouw.

Manager communicatie van Woonbedrijf Geertje Pruijsers is aangenaam verrast door de intensiteit én uitkomsten van de samenwerking: “Het thema is voor een woningcorporatie altijd actueel. Wij bouwen onze woningen voor ten minste vijftig jaar, als het niet langer is. Leeftijdsbestendigheid, duurzaamheid en een gezond en veilig woon-klimaat zijn daarbij sleutelbegrippen. Minstens zo belangrijk is het om huurders als gesegmenteerde doel-groepen te benaderen, die verschillende levensfasen doorlopen. Wonen in de toekomst is voor ons dan ook een steeds terug-kerend vraagstuk. Op de vraag of we dit project niet elke tien jaar zouden moeten herhalen, laat het antwoord zich raden.”

The House of Tomorrow

W

W

W

W 21212121

Page 22: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

Het s

amen

spel

W 2

2He

t sam

ensp

el

De 24 uur van… de buitenruimte

Ook samenwerken kun je ontwerpen

Hoe Woonbedrijf als corporatie scoort, is grotendeels afhankelijk van de samenwerking met klanten, partners en andere professionals. Soms is het nuttig om van de gebaande paden af te wijken en die samenwerking eens fris en anders te organiseren. Dat bewijst ‘de 24 uur van…’ van Woonbedrijf.

Fulco Treffers12 N Stedenbouw12 N Stedenbouw

Arnie van de Veerdonk

Domein

Paul Terwisscha Paul Terwisscha van Scheltinga

Woonbedrijf

Robert KuipersGemeente Eindhoven

Tinus Kanters

Gemeente Eindhoven

Vorig jaar is het initiatief gestart: een gemêleerd gezelschap van Woonbedrijfrelaties en -medewerkers kwam een etmaal lang bij elkaar om aan een actueel thema te sleutelen. Het resultaat was positief; de ‘24 uurs’ was een effectieve en energieke snelkookpan van ideeën, overeenstemming en discussie. Deelnemers aan die eerste editie geven aan, een jaar na dato nog steeds profi jt te hebben van de conclusies én connecties. Reden genoeg om het concept dit jaar opnieuw in te zetten, ditmaal buiten de deur.

Page 23: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

W 2323

BuitenruimteIn drie groepen trokken vijftien professionals van zuid naar noord door Eindhoven, ieder vanuit zijn eigen expertise en kwaliteiten. Te voet, op de fi ets en per bus doorkruisten zij de openbare ruimte in de stad. Het natte weer was jammer, maar gaf een realistischer beeld van de stad dan de camoufl age van een zonnige zomerdag. De belevenissen, observaties, bevindingen en vooral de collectieve energie van de vijftien waren te volgen via Twitter, blogs, fi lm en foto’s. De afsluiting vond plaats in de Hut van Mie Pils, waar iedere deelnemer nog vijf collega’s of relaties voor had uitgenodigd.

TrotsTijdens de afsluiting deelden de reizigers de directe oogst van 24 uur intensief samenwerken met de aanwezigen. Namens de groep die keek naar ‘Typisch Eindhoven’ trapte Magdaleen Kroese van MAG architecten af: “Dit is een stad die gebruikt mag worden, waar grootstedelijk naast kleinschalig zorgt voor nabijheid en verbinding. Je verdwaalt er niet snel, dankzij de strakke lijnen. De openheid, ruimte en het groen waardeer je onbewust. Ze zijn vanzelfsprekend.” Wethouder Mary-Ann Schreurs, die als gast de eindpresentatie bijwoonde, herkende dat: “We zien hier dorpen die na de annexatie door Eindhoven aan elkaar zijn gebreid tot een stad met fundamentele gastvrijheid, die gewend is aan mensen van buiten.” Dat mag sterker worden onderstreept met een trots gevoel, stelde directeur Ingrid de Boer van Woonbedrijf: “Eindhovenaren zijn wel trots op hun stad, “Eindhovenaren zijn wel trots op hun stad, maar dragen het niet uit. Dat kan beter. maar dragen het niet uit. Dat kan beter. Eindhoven heeft eigen kwaliteiten, en die zijn Eindhoven heeft eigen kwaliteiten, en die zijn anders dan die van bijvoorbeeld Den Bosch anders dan die van bijvoorbeeld Den Bosch

en Amsterdam. Daar moeten we trots op zijn.” En Hans van der Markt van de Design Academy constateerde: “Kenmerkend voor Eindhoven zijn de naoorlogse wijken met vele kwaliteiten. Dat is ook iets om trots op te zijn.”

Privé, openbaar, collectiefAlbert Kivits van woningcorporatie Trudo schetste namens de tweede groep met een typerend voorbeeld de veranderende grenzen van ‘wat is van wie’ en ‘wie doet wat’: een stukje openbare grond dat bewoners zich ‘toegeëigend’ hebben om er een prachtige kruidentuin aan te leggen voor algemeen gebruik. “Natuurlijk dienen grootgrondbezitters regie te voeren. Maar net zo belangrijk is loslaten op onder-delen, waardoor mensen zelf waarde toevoegen aan gebouwen en gebieden.” Wilbert van Bakel van Woonbedrijf gaf de spanning in het trio ‘privé, openbaar, collectief’ aan: “Privé is ontoegankelijk, afgeschermd, brengt anonimiteit. Als professionals willen we dat doorbreken, maar van bewoners hoeft dat niet altijd. Wel natuurlijk als anoniem resulteert in overlast en een minder veiligheidsgevoel.” Wethouder Mary Fiers van Wonen, Wijken, Ruimte en Burgerparticipatie (tevens als gast uitgenodigd, red.) ziet de oplossing in ruimte geven binnen een duidelijke structuur: “Samenwerken, in plaats van op de eigen postzegel blijven zitten.” Een betrokken bewoner van de Kruidenbuurt viel haar bij: “Niet alles verandert door een nieuwe woning; gedrag blijft. Luisteren, communiceren en vertrouwen, dan lukt het wel.”

RentmeesterschapGroep drie stelde bij monde van Tinus Kanters voor om te kiezen voor de functionele naam langetermijnbeheerder: “Geef ontwikkelingen

De 24 uur van… de buitenruimte

de tijd en laat die niet afhangen van politieke termijnen van vier jaar. Mensen kunnen zichzelf én rentmeesters corrigeren. Ze hebben daar een collectief geheugen voor, net als olifanten die hun eigen pad uitslijten. Gebruikers stippelen hun eigen weg uit in de openbare ruimte, maken natuurlijke hang-plekken. Beheer op kortere termijn kan sneller neigen tot inperken, letterlijk, met een hek. Van belang is om te kijken naar de samenhang én naar oplossingen.” Deze groep bezocht het Amandelpark in Vaartbroek. Vorig jaar is ‘de 24 uur van...’ in deze wijk ingezet, wat toen een grote impuls aan het proces van de wijk-ontwikkeling heeft gegeven. De verwachting is dat dat nu weer gaat gebeuren.Adjunct-directeur Paul Terwisscha van Scheltinga van Woonbedrijf sloot de levendige discussie af door nogmaals het positieve effect van ‘de 24 uur van...’ te benadrukken: “Deelname is een cadeautje aan jezelf en de stad. Die bagage en energie neem je mee; daar heb je lange tijd veel aan. Dus komen we volgend jaar graag weer terug!”

Harald EversWoonbedrijf

Page 24: W, de koerskrant, jr 2, nr 2, 2011

W 2

4In

bee

ld

De veiligheidsstrips zijn op diverse plekken in Gestel te zien. Ook bij de woning aan de Vivaldistraat 90.

Huurder: Hans van der HeijdenSoort woning: hoekhuisWijk: de BennekelWoonduur: 31 jaar

In elke W een portret van een bewoner.

En, wat vindt u ervan?“Keileuk én functioneel! Ik heb er zelf een lichtslang op een tijdschakelaar in gemaakt. ’s Avonds komen de huisjes en Eindhovense gebouwen nog mooier tot hun recht, dan is het net of er binnen verlichting brandt.”

Meer design mag?“Graag! De wijk wordt er alleen maar mooier van. Kijk naar de nieuwe tuinmuurtjes in de Bennekelstraat. Als iedereen daar nou zijn kliko achterom zou zetten, ziet de hele straat er dertig

keer beter uit. Ik vind de muurmozaïek verderop mooi. En de bloempottegels in de Verdistraat. Ik ga er zelf ook eentje aanvragen, Woonbedrijf deelt er 250 uit. Ik hoop dat ze heel lang blijven staan.”

Hoe zijn de reacties?“Mijn buurman zei al: ‘Ik zie dat mensen langzamer gaan rijden om even te kijken. En het is geen Lichtjesroute!’ Maar dat hoeft nou ook weer niet.”

Om de tuinmuur tegen overklimmen te beveiligen, had Hans zelf scherpe ‘pinnekes’ aangebracht, maar daar was de wijkagent niet blij mee. Bij de overburen zag Hans het oranje, metalen ‘straatje’ dat hij meteen ook zelf aanvroeg.