VVV Zaanstreek gids 2012-2013

33
Zaanstreekgids Toeristische informatie over alle plaatsen in de Zaanstreek; bezienswaardigheden, evenementen, horeca, musea, theater, winkelen, wandelen, fietsen, varen, kunst en cultuur.

description

VVV Zaanstreek gids

Transcript of VVV Zaanstreek gids 2012-2013

Page 1: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

Zaanstreekgids Toeristische informatie over alle plaatsen in de Zaanstreek; bezienswaardigheden, evenementen, horeca, musea, theater, winkelen, wandelen, fietsen, varen, kunst en cultuur.

Page 2: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

3www.vvvzaanstreek.nl

Voorwoord

Beste lezer,

Voor u ligt de nieuwe toeristische ‘Zaanstreekgids’. Een boekje

vol evenementen, tips, handige

adressen, bezienswaardigheden en

activiteiten in de Zaanstreek. Het is

een klein naslagwerk geworden voor

bezoekers van onze mooie streek,

maar óók voor de Zaankanters.

Alle mooie dingen die de Zaanstreek

te bieden heeft, komen aan bod: het

industriële erfgoed met de molens,

oude fabrieken, pakhuizen en

monumentale panden, de waterrijke

natuur, de Zaanse Schans, het nieuwe

stadscentrum van Zaandam en het Hembrugterrein. Wilt u een

boottochtje maken over de Zaan? Naar de Zaanse Schans?

Of weten wat de openingstijden van het Zaans Museum zijn?

Alle informatie die u nodig heeft, is terug te vinden in deze gids.

Maar ook informatie over openbaar vervoer, fiets- wandel- en

vaarroutes, internetcafés, Wifi-spots en relevante websites, zoals

www.vvvzaanstreek.nl. Daarnaast vindt u in dit boekje ook moge-

lijkheden om een hapje en drankje te nemen of te overnachten.

Erop uit trekken en genieten in onze mooie streek is nu dus nóg

aantrekkelijker met dit gidsje boordevol overzichtelijke informatie

bij de hand. Daarom: tot ziens in de Zaanstreek!

Hartelijke groet,

Geke Faber

Burgemeester van Zaanstad

Page 3: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

4 5www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

VVV Zaanstreek

Voor meer informatie over bezienswaardigheden, evenementen en accommodaties, kunt u terecht bij één van de volgende VVV’s in de Zaanstreek.

Meer tips nodig? www.vvvzaanstreek.nl of T. 020 - 201 88 00

VVV Agentschap Inntel Hotels Provincialeweg 102, 1506 MD Zaandam,

Informatiecentrum Stadshart westkant station, Ebbehout 31, 1507 EA Zaandam,

VVV Agentschap Wormer Faunastraat 123, 1531 WE Wormer,

VVV Informatiezuil De Zaanse Schans Schansend 7, 1509 AW Zaandam (en Informatiebalie Zaans Museum),

VVV i-point De Fabriek Jan Sijbrandsteeg 12, 1502 BA Zaandam

VVV i-point Pasman Boek en Hobby Zaanweg 100, 1521 DP Wormerveer

Goed bereikbaar!De Zaanstreek ligt op een steenworp afstand van Amsterdam. Per auto, trein, boot en fiets bestaan er talloze verbindings-mogelijkheden. Zelfs luchthaven Schiphol ligt om de hoek!

Binnen 15 minuten met de autoVanuit de ringweg A10, kunt u na de Coentunnel de eerste afslag nemen, of via het Westelijk havengebied met de Hempont het Noordzeekanaal oversteken.

Slechts 12 minuten met de treinVier keer per uur zijn er directe treinverbindingen vanaf Amsterdam Centraal Station naar Zaandam. Binnen 17 minuten bent u zelfs vanuit luchthaven Schiphol in de Zaanstreek. Overstappen is niet nodig!

Over het waterOver het water is het mogelijk om binnen 50 minuten van Amsterdam naar Zaandam reizen. Actuele informatie over openbaar vervoer over het water, bootverbindingen en dienst-regelingen is te vinden op www.vvvvzaanstreek.nl, www.water.connexxion.nl, www.vaarmij.nl en de VVV informatiepunten.

30 minuten fietsenVanuit Amsterdam is de Zaanstreek zelfs met de fiets makkelijk en binnen korte tijd te bereiken. Na oversteek van het IJ - met de pont van Amsterdam Centraal Station naar de NDSM werf in Amsterdam-Noord - wijzen de fietsbordjes u de weg naar de Zaanstreek.

Inhoud

Zaanstreekgids 2012 - 2013

Top 10 highlights 6

Zaandam 8

Stadshart Zaandam 10

Koog aan de Zaan 12

Zaandijk 13

Wormerveer 14

Westzaan 15

Assendelft/Nauerna 16

Krommenie(dijk)/West-Knollendam 17

Wormer/Oost-Knollendam 18

Wijdewormer/Spijkerboor 19

Jisp/Neck 20

Oostzaan 21

Cafés, bars & lunchrooms 22

Restaurants 26

Overnachten 30

Overzichtskaart Zaanstreek 32

Industrieel erfgoed 34

Industrieel erfgoed/Hembrugterrein 36

Industrieel erfgoed/Zaanse Schans 37

Natuur & recreatie 42

Natuur & recreatie/kinderactiviteiten 45

Water 46

Routes 50

Winkelen 54

Winkelen & WiFi 54

Kunst & galeries 57

Musea, theaters & bioscopen 58

Evenementenkalender 60

Openbaar vervoer/bus 62

Openbaar vervoer/trein 63

Openbaar vervoer/taxi 63

Publicatie & colofon 63

Toeristische internetsites 64

VVV-informatie & bereikbaarheid

AlARMNuMMER / EMERCENCy NuMBER [+31] 112

Page 4: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

6 7www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

1. Stadshart ZaandamDe eigenzinnige architectuur van het stadshart van Zaanstad is wereldberoemd. Wie kent niet de groene zaanse geveltjes van het Inntel hotel, het nieuwe stadhuis en het stadshart en winkelcentrum van Zaandam. Vanaf hier is het centrum van Amsterdam in 12 minuten te bereiken.

2. De DamHet gezellige horecaplein De Dam, is dé hotspot om op stap te gaan. Heerlijk eten en drinken op een terrasje in de zon. Kunst en cultuur liggen om de hoek bij Filmhuis de Fabriek, het Czaar Peter huisje en het onovertroffen Zaantheater.

3. WilhelminasluisHet historische sluizencomplex in hartje Zaandam is de moeite van het bezoeken waard. De Wilhelminasluis en de stads-haven in het centrum liggen aan de doorgaande vaarroutes van Amsterdam, IJmuiden en Alkmaar.

4. Industrieel ErfgoedAan de oevers van de Zaan lig-gen maar liefst 100 industriële monumenten, die vaak ook via het water bereikbaar zijn. Het Verkade-complex is een mooi voorbeeld en herbergt grandcafé restaurant de Verkade Koekfabriek. www.koekfabriek.nl www.zaanhopper.nl

5. De Zaanse SchansHet visitekaartje van de Zaanstreek, met zijn molens, prachtige zaanse koopmanshuizen, musea en de Kalverpolder. Aan de overkant ligt het beschermde dorpsgezicht ‘Gortershoek’.www.zaanseschans.nl www.zaanmuseum.nl

6. HembrugterreinDit mysterieuze militaire terrein met meer dan 60 monumenten ligt in het midden van de Stelling van Amsterdam en wordt ontwikkeld tot knooppunt van bijzondere routes, creatieve en toeristische bedrijvig-heid. www.nieuwhembrug.nl www.hollandroute.nl

7. Claude MonetIn de 19e eeuw heeft deze beroemde schilder de schoonheid van de Zaanstreek vastgelegd in zeker 25 schilderijen. Kijk voor de monet-route op www.monetinzaandam.nl of www.zaanstreek.nl

8. Zaanse HoutbouwDe lange zaanse lintdorpen zoals Westzaan, Assendelft en Jisp zijn een lust voor het oog. Een groot aantal fietsroutes leidt door het adembenemende land-schap, afgewisseld met groene zaanse huizen en af toe een stolp-boerderij, of Bed & Breakfast.www.zaanstreek.nl www.bed-en-breakfast.nl

9. EvenementenIn de evenementenmaanden juni en september staat Zaanstad bol van de activiteiten. Dit biedt mooie kansen om het industriële erfgoed aan de Zaan te beleven. Actuele informatie is te vinden op de vele evenementenkalenders die de Zaanstreek kent en www.zaanstreek.nl www.zaanstad.nl

10. RecreatieDe recreatiegebieden en de golfbaan met 18 holes in Wijdewormer, bieden ontspanning in het groen en aan het water. De uitgestrekte veenweide-gebieden met pontjes, rustpunten en uitspanningen, kunnen wandelend, fietsend en varend worden verkend. www.fietsknooppuntennetwerk.nl www.laagholland.nl www.zaanstreek.nl

Top 10 Highlights Top 10 Highligts

Page 5: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

8 www.zaanstreek.nl

Zaandam

Hart van de ZaanstreekZaandam bestond vroeger uit twee, door de rivier de Zaan gescheiden dorpen; Oostzaandam en Westzaandam. In 1811 voegde Napoleon de twee dorpen samen tot de stad Zaandam. Door de gunstige ligging van Zaandam konden zaanse koop-lieden Amsterdam snel bereiken via de Zaan, de Zuiderzee (nu IJsselmeer), vanuit de Noordzee en via het IJ in het zuiden. De Zaanstreek werd niet alleen het eerste industriegebied van Europa maar fungeerde ook als provisiekast voor Amsterdam. Aan de drassige oevers van de Zaan verschenen lichte houten loodsen voor productie en opslag. Later verrezen hier grote stenen pakhuizen, die nu worden bewonderd als industriële monumenten. Voorbeelden zijn het beroemde Verkadecomplex, het pakhuis Zwaardemaker en het pakhuis de Phenix.

ZaanstadIn 1974 werden zes zaanse dorpen en de stad Zaandam samen- gevoegd tot de gemeente Zaanstad. Zaandam was - en is nog steeds - het centrum van deze uitgestrekte gemeente. Winkelen in Zaandam een belevenis. De Dam - vlakbij het Zaantheater en het Czaar Peterhuisje en van oudsher gelegen aan een historisch complex van sluisjes - is tegenwoordig ingericht als horecaplein en culturele hotspot. Tussen de Dam en het nieuwe stadshart van Zaandam liggen de winkelstraten, waarvan de weer ontdempte Gedempte Gracht de hoofdroute vormt met promenades, brug-getjes en terrasjes aan het water. Hier is het naar hartelust winkelen en flaneren, een bioscoopje pakken, of gewoon genieten aan het water met een hapje of een drankje. Aan het einde van de gracht, bij het station van Zaandam, staat Zaanstads nieuwe gemeentehuis. Het gebouw is een voorbeeld van de eigentijdse architectuur van het centrumgebied. Ook aan de randen van het centrum is genoeg te beleven. Langs de Zaan liggen pleisterplaatsen voor watersporters en ook hier weer volop gezellige terrasjes. Hiernaast is de Zaan het decor voor tal van activiteiten en evenementen, moderne kunst, muziek en podiumkunsten.Iets ten zuiden van het centrum ligt het groot-winkelgebied Zuider-hout met de bekende Loods 5, verschillende outlets en mega doe-het-zelfzaken. Iets verderop bij de Hempont aan het Noordzee-kanaal, is het dancepaleis Northseavenue te vinden. Aan de andere kant van de Provinciale weg ligt het mysterieuze Hembrugterrein en in het noorden van Zaandam de Zaanse Schans. Over al deze bijzondere locaties is elders in deze gids meer te lezen.

BezienswaardighedenWilhelminasluis - de Dam - Zaantheater - Czaar Peter huisje - Klauwershoek - wandelroute Monet - Stadshart Zaandam - de Verkade Chocoladefabriek - De Bullekerk - Politiemuseum E. Heimansmuseum - Oliemolen De Ooievaar - Buurtschap Haaldersbroek - De Zaanse Schans en Zaans Museum - Zuiderhout en voormalige Bruynzeelterrein - Hembrugterrein

Page 6: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

10 11www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

Stadshart Zaandam

Ontdek het eigenzinnige centrum van ZaandamHet nieuwe en eigenzinnige stadscentrum van Zaandam bruist volop. De bijzondere architectuur van het gebied is gebaseerd op de wereld-beroemde ‘groene huisjes’ uit de zaanse houtbouw-geschiedenis.

Een keur van architecten heeft de typisch zaanse bouwstijl op eigentijdse

manier vormgegeven. De ‘grachtenpanden’ met imposante gevels, het werkelijk unieke hotel en de mega-bioscoop, zijn de moeite van het bekijken zeker waard. In en om deze indruk-wekkende gebouwen zijn leuke en bijzondere winkels te vinden, eettentjes, koffiezaken en café’s. En, als het weer ernaar is, bankjes en terrasjes aan de gracht die door de winkelstraat loopt en de bezoeker naar het historische stadsplein ‘de Dam’ leidt.

Het Inntel hotel met de 70 gestapelde gestapelde zaanse huisjes is het meest spraakmakende gebouw van de Zaanstreek. Er zijn verschillende soorten zaanse gevels in verwerkt waardoor een fraaie verbinding wordt gelegd tussen de zaanse historie en de vernieuwing en vooruitgang. In het hotel is een VVV-agentschap met i-point gevestigd.

Stadshart Zaandam

Het unieke stadhuis van Zaanstad is ontworpen door de architect Sjoerd Soeters en kan alleen in de Zaanstreek staan. De typisch zaanse mengeling van bouwstijlen is ook in dit gebouw goed herkenbaar aan de verschillende gevels met ieder een geheel eigen ontwerp, maar wel altijd in de beroemde kleur ‘zaans groen’. Een merkwaardige kleur die in feite niet bestaat, omdat hij al eeuwen lang op verschillende manieren wordt geïnterpreteerd en uitgedragen…

Het stadshart van Zaandam is uitstekend bereikbaar per trein, bus, auto en fiets. Trein- en busstation liggen midden in het nieuwe centrumgebied dat met de winkelstraten wordt ver- bonden door een fraaie opgetilde straat voor voet-gangers en fietsers. Onder het nieuwe stads- centrum ligt parkeergarage ‘de Hermitage’.

TIP In Zaandam-centrum (Stadshart Zaandam) zijn de winkels op zondag geopend. Marktdagen: donderdag en zaterdag.

TIP Vanuit het informatiecentrum aan de westkant van het treinstation in Zaandam geven professionele gidsen gratis rondleidingen waarbij verteld wordt over verleden, heden en toekomst van Zaandam en de architectuur en stedebouw-kundige opzet van het stadscentrum. Het informatiecentrum is geopend van maandag tot en met vrijdag van 11.00 -17.00 uur. Aanmelden kan via: [email protected], 075 - 631 04 00 of 06 - 52 647 013

Page 7: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

12 13www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

ZaandijkKoog aan de Zaan

Zaanse pronk

Zaandijk is een bijzonder dorp waarvan precies bekend is wanneer het werd gesticht. In september 1494 kregen Oud-Hein en ‘zijn wijf’ Katryn toestemming van het polder-bestuur om zich direct aan de dijk langs de Zaan te vestigen om daar handel te drijven. Later - in de zeventiende en achttiende eeuw - ging het dorp volop mee in de zaanse windmolenindustrie. Zaandijk kreeg een flink aantal olie- verf- papier- en zaagmolens en werd het centrum van de Hollandse papierindustrie. De zaandijkse kooplieden en fabrikanten werden schatrijk en toonden dit door fraaie koopmanswoningen met pronkgevels en een aanbouw aan de Zaan (´het goedjaarsend´) te bouwen. Het beschermde dorpsgezicht ‘Gortershoek’ - gelegen tegenover de beroemde Zaanse Schans - staat er vol mee. Het bestaan van de Zaandijkers speelde zich af tussen ‘leven en dood’. ‘Het Leven’ was een watermolen in het uiterste noorden van Zaandijk, ‘De Bleeke Dood’ een nog steeds werkende koren-molen in het uiterste zuiden, aan de Lagedijk.

Bezienswaardigheden Weefhuis met theekoepeltje en beeldentuin - voormalig Raadhuis - Honig Breethuis - Domineestuin - Gerrit Jan Honigsluis - Natuurgebied het Guisveld

Eeuwenoude bedrijvigheid aan de Zaan

Koog (een buitendijks stuk land in een rivier), of ‘de Koog’ zoals Zaankanters Koog aan de Zaan kortweg noemen, wordt vaak in één adem genoemd met Zaan-dijk. Koog en Zaandijk werden wel tweelingdorpen genoemd.Het waren Zaandijkers die zich omstreeks 1540 vestigden op de Koog en zo hun latere buurdorp stichtten. De dorpen bouwden een gemeenschap-pelijke school, gezamenlijke wees- en armenhuis, een doopsgezinde vermaning en een begraafplaats. Aan de oevers van de Zaan vestigden zich grote industrieën zoals Zetmeelbedrijven de Bijenkorf van Honig, (later Tate & Lyle) en machinefabriek Duyvis Wiener.

Rijksmonument de Waakzaamheid uit 1626 is het oudste nog bestaande houten horecapand van Nederland en tegenwoordig weer geopend als café en restaurant. De Waakzaamheid is niet alleen groen en uitnodigend aan de buitenkant. Door hergebruik van warmte en terugwinning van energie, kunnen bezoekers naast smakelijk en gezellig, ook verantwoord en duurzaam eten en drinken.

BezienswaardighedenHerberg de Waakzaamheid - Vermaning Koogerkerk - Oliemolen het Pink - Molenmuseum - Koogerpark - Zwembad de Zaangolf - Skatebaan onder de A8

Page 8: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

Westzaan

14 15www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

Wormerveer

Historische pakhuizen

Het dorp Wormerveer heeft een bijzondere charme. Het ligt zogezegd ‘aan weg en Zaan’ en ontstond rondom het veer naar Wormer. In Wormerveer staan de huizen achter de dijk en is de Zaan zichtbaar, terwijl in de andere zaanse dorpen de rivier alleen is te zien bij enkele doorkijkjes; de ‘gloppen’. Het uitzicht op de industriële monumenten op de Zaanoever van Wormer - de beroemde Wormerwand - maakt het plaatje compleet. De fabrieken op de wormerse Zaanoever waren eigendom van wormerveerse industriëlen. Zij bouwden hun riante stenen woon-huizen aan de wormerveerse oever van de Zaan, met uitzicht op hun eigen fabrieken en pakhuizen aan de overzijde van het water.

De Zaanbocht - de rivierkade langs de wormerveerse Zaanoever - is een levendige winkelstraat en bevat een groot aantal bijzondere winkels. Bij boekhandel Pasman, die ook een VVV-i-point bevat, wordt toeristische informatie verstrekt. De Zaanbochtkade met gezellige zitbankjes, is een aantrekkelijke ontmoetingsplaats en aanleglocatie voor de recreatievaart en de Zaanhopper. De kade biedt een fraai uitzicht over Zaanbocht. Iets verderop, in het dorp zelf, werd in 1996-97 de Marktstraat en ook het wijdse Marktplein heringericht, met winkelwanden en loggia’s (overdekte galerijen). Het Marktplein wordt gebruikt als kermis- en evenementen-terrein.

BezienswaardighedenZaanbocht - Wilhelminapark - Het Blaauwe Hof - Cacao-fabriek Boon (industrieel pand in art- décostijl) - voormalige begraafplaats, met reiger- kolonie - Brokking Complex

Eén van de oudste dorpen

Het lintdorp Westzaan was het hoofddorp en bestuurs-centrum van de banne (het rechtsgebied) van West- zaan en heeft daarom een ‘Regthuys’ uit 1781-83, dat werd ontworpen door J.S. Creutz, de toenmalige stadsarchitect van Amster-dam. Ook Westzaandam, Koog, Zaandijk en Wormerveer behoorden tot het rechtsgebied en oorspronkelijk ook Krommenie, dat in 1633 werd gescheiden van Westzaan door het graven van de Nauernase Vaart.

Westzaan was het dominante dorp in de banne. Zijn grandeur is nog af te zien aan de oostelijke wand van de Grote Kerk in het dorp, waarop het westzaans dorpswapen prijkt. Zo’n 400 jaar geleden werd de Grote kerk - één van de vier protestantse kerken - midden in het dorp gebouwd. In die periode moet ook de herberg ernaast zijn gebouwd, het huidige Hotel ’De Prins’, met wintertuin en eendenvijver. De kerk heeft geen toren, ten- minste, niet meer. Deze - in de middeleeuwen gebouwde toren - viel in 1843 om en verpletterde het huisje van een tuinman.

Westzaan is 8 kilometer lang en daardoor één van de langste lintdorpen van Nederland. Het loopt van de Middel, via de Kerkbuurt in het dorp, tot aan de Overtoom in het zuiden bij de oude zeedijk aan het Noordzeekanaal. In het verre verleden lag hier het IJ.

BezienswaardighedenHet Regthuys - Zuidervermaning - Pelmolen Het Prinsenhof - Papiermolen De Schoolmeester - Beeldentuin van ‘Lappen Klaas’ - Schaatsmuseum - Villa Rote

Page 9: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

16 17www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

Assendelft/Nauerna

De Watertoren, baken in het landschap

Ook Assendelft behoort tot de langste lintdorpen van Nederland. Vanaf Krommenie loopt het dorp door tot aan het buurtschap Nauerna. Assendelft ligt in een drooggemalen polder en bestaat naast Zuid, Noord, Centrum, het Witte Dorp en Saendelft, uit verschillende buurtschappen, zoals Langeheit en Korteheit, Nauerna, Vrouwenverdriet, Busch en Dam en Buitenhuizen.

Tegenwoordig is Buitenhuizen de locatie van de pont die Nauerna verbindt met Spaarnwoude aan de overkant van het Noordzeekanaal. lintbebouwingZo’n vijfhonderd jaar voor het begin van onze jaartelling, vestigden zich hier al be-woners, die tweehonderd jaar na Christus weer vertrokken. Nieuwe perioden van bewoning volgden en aan het einde van de middeleeuwen ontstond Assendelft. De bewoners leefden vooral van het boeren-bedrijf; het dorp werd beroemd door z’n

melkproductie en -handel. Door dorpsuitbreidingen veranderde de typische lintbebouwing. Dit is goed zichtbaar bij de nieuwe woningbouwlocatie Saendelft. Dichtbij de grens van Krommenie heeft Assendelft een industrieterrein waar de fabrieken van Forbo domineren. Aan de Nauernasche Vaart - vlakbij de grens met Westzaan - staat de watertoren van Assendelft. Dit industriële monument, vroeger ‘de Peperbus’ genoemd, is onderdeel van de ERIH-Hollandroute.

BezienswaardighedenWatertoren Assendelft - Buurtschap Nauerna - Bezoekboerderij Corneliahoeve - Pont Buitenhuizen

Krommenie(dijk)/West-Knollendam

Van zeildoekweverij tot linoleumfabriek

Krommenie werd groot door de zeildoekweverij waaruit ook de linoleumindustrie ontstond. Tegen-woordig is het bekende ‘Forbo Flooring’ nog steeds marktleider in linoleum. Thuiswevers in het dorp maakten lange dagen aan het weefgetouw. Molens in de Zaanstreek beukten hennep fijn voor rollen zeildoek die werden aangeboden aan ‘rol-reders’ in het dorp. Het zeildoek werd geleverd aan de scheeps-werven in Zaandam en Amsterdam. De wevers bleven arm, de rolreders werden rijk. Deze rijkdom is nog af te zien aan de zaanse koopmanswoningen met pronkgevels, aan de Noorder- en Zuider-hoofdstraat. Aan het Kerkplein staat de Nederlands-hervormde dorpskerk; deels herbouwd met stenen van een eerdere kerk die in de Spaanse tijd werd verwoest.

KrommeniedijkIn de late middeleeuwen overtrof de Krommeniedijk het dorp Krommenie in belang, vanwege zijn ligging langs het Kromme IJ (Cromme - nye). In de zeventiende eeuw werden de bordjes verhangen. Krommenie kreeg weverijen en een bloeiende blik- industrie. Krommeniedijk met zijn prachtige kerkje, is opgenomen in het fietsknooppuntennetwerk (nr. 86). In het verlengde van de dijk, in oostelijke richting (bij West Knollendam) kan de Nauernasche vaart worden overgestoken met een zelfbedieningspontje.

West KnollendamWest-Knollendam ligt in het noorden van de Krommeniedijk aan de Tapsloot; een kruispunt van waterwegen waaronder de Nauernasche Vaart. Het grote aantal jachthavens van West Knollendam staat aan de zuidkant in verbinding met Zaan, IJ en Nauernasche Vaart, in het noorden ondermeer met het Alkmaardermeer.

BezienswaardighedenMolen de Woudaap - Kerkje Krommeniedijk - Fabriekspijp van Forbo Krommenie, ontwerp Clim Meijer - Raadhuis - Oud-Katholieke Schuilkerk - Huize Ceres - Voormalig weeshuis Barkeloo - Fort aan den Ham (Stelling Amsterdam) - Openluchtzwembad Crommenije

Page 10: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

18 19www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

Wijdewormer/Spijkerboor

Een weidse polder met prachtige stolpboerderijen

Wijdewormer (gemeente Wormerland), is niet alleen de naam van de voormalige gemeente, maar al vanaf 1626 ook van de ‘droogmakerij’, zoals een door windmolens drooggemalen polder wordt genoemd. De polder bestaat vooral uit weiland en wordt omgeven door een ringvaart en dijk. De snelweg A7 - van Amsterdam naar Leeuwarden - deelt de polder in tweeën. De Noorder- en Zuiderweg tonen de rijkdom van het verleden, in monumentale boerderijen en buitenhuizen. De van veeteelt levende bevolking richtte zich vroeger vooral op de veemarkt van Purmerend, maar tegenwoordig is ook de bloembollenteelt een goede bron van inkomsten. De Zaanse Golfclub heeft een golfbaan van achttien holes aangelegd op het terrein van het voormalige natuurzwembad.

SpijkerboorSpijkerboor (gemeente Wormerland) is een gehucht aan de kruising van het Noord-Hollandkanaal, de Knollendammervaart en de Beemster-ringvaart. Café Het Heerenhuis is hier een populaire pleisterplaats. Vanuit dit voormalige Polderhuis uit 1787, kijk je recht op het ‘Veer van Jan Hop’. Deze legendarische veerman die zelf niet kon zwemmen, roeide vanaf 1911 mensen met zijn boot het kanaal over, richting West-Graftdijk, Graft en de Rijp. Tegenwoordig kunnen fietsers en wandelaars zich nog steeds laten overzetten, maar nu met een pontje. Op deze manier is ook Fort Spijkerboor te bereiken, het grootste fort van de Stelling van Amsterdam. De oude seinmast van Spijkerboor gaf vroeger aan wanneer gestopt moest worden met het bemalen van de

vaarten. Voor de internationale luchtvaart is Spijkerboor een bekende naam. Vliegtuigen onderweg naar Schiphol zetten hier hun landing in.

BezienswaardighedenPolder, Ringvaart en Dijk - Stolpboerderijen

Wormer/Oost-Knollendam

Van lazuur beladen met een manshoofd van goud

Liefhebbers van industriële monumenten kunnen in Wormer (gemeente Wormerland) hun hart ophalen. De beroemde Wormerwand, met zijn negen-tiende-eeuwse fabrieken en indrukwekkende pakhuizen aan de Zaanoever, is voorgedragen voor de Unesco werelderfgoed-lijst. De pakhuizen - met namen zoals Saigon, Bassein, Java, Batavia, Mercurius, of Donau, Koningbergen, Oslo en Silo (nu Lassie) - dienden als rijst- en gortpellerij, of havermout-fabriek. Nu huisvesten ze kleinschalige bedrijven, een restaurant en casino, ateliers en appartementen. In de zeven-tiende eeuw stonden er meer dan honderdvijftig beschuit-bakkerijen in Wormer. Zij bakten scheepsbeschuiten voor de VOC en WIC.

Oost-KnollendamHet langgerekte Oost-Knollendam ligt ten noorden van Wormer. Vlak voor Oost-Knollendam in de Schaalsmeerpolder ligt de Braak, een waterplas die overbleef na een dijkbreuk. In 1961 maakte een brand een einde aan het enige café dat het dorp rijk was. De voor-malige dorpsschool werd een geliefde try-out-plek voor Neder-landse artiesten zoals Youp van ‘t Hek, Freek de Jonge en Lenette van Dongen. Oost-Knollendam beschikt over een zeldzame, piepkleine privébegraafplaats, op een terp in het veld. Het hek voor het kerkhof waarop knekels en doodskoppen zijn afgebeeld, doet kinderen griezelen.

BezienswaardighedenOude raadhuis (1660) - Nieuwe raadhuis Wormerland - Herberg het Moriaanshoofd, met kolfbaan - Meelmolen de Koker - PTT straaltoren Veerdijk - Poelsluis - ‘het Zwet’ - Kajakcentrum Arend Bloem - Jachthaven-Weromeri - De Poelboerderij - Begraaf-plaats Oost Knollendam

Page 11: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

20 21www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

Oostzaan

Van piraterij tot design

Oostzaan is een zelfstandige gemeente met een groen en landelijk karakter, tussen Amsterdam, Zaanstad en Landsmeer. Het noorde-lijke gedeelte van het langgerekte dorp bestaat uit twee straten; de Heul en de Haal. Hier zijn boerderijen met kapbergen te vinden en ophaalbruggetjes over sloten waarin pramen met vee naar de landerijen worden gevaren in veenweidegebied het Oostzijderveld. Het centrum van Oostzaan is moderner, met het nieuwe dorpshuis; ‘de Kunstgreep’. Hier zijn het gemeentehuis, een theater en de bibliotheek ondergebracht. De Nederlands Hervormde kerk uit 1760 - met zijn karakteris-tieke houten toren - en het voormalige weeshuis uit 1695, zijn fraai bewaard gebleven monumenten. Oostzaan is bekend om zijn pluimvee-houderij, maar ook de zeerover Claes Compaen (1587-1660), portretschilder Jacob Cornelisz. van Oostsanen (1470-1533), grootgrutter Albert Heijn (1866) en de internationaal bekende interieur-designer Piet Boon (1958) hebben Oostzaan onuit-wisbaar op de kaart gezet.

Bezienswaardigheden Recreatiegebied Het Twiske - Nederlands hervormde kerk 1760 - Voormalig weeshuis 1695

Jisp/Neck

Parel van de ZaanstreekJisp (gemeente Wormerland) is het kleinste dorp in de streek, met nog geen duizend bewoners en ligt aan de rand van natuurgebied het ‘Wormer en Jisperveld’. In Hollands gouden eeuw was de Zaan-streek het eerste industriege-bied van Europa, gelegen aan de binnenzeeën; Beemster, Schermer en Wormer. Jisp was in die tijd het eerste Zaanse dorp dat een grote economisch bloei doormaakte en actief was in de haringvisserij, walvisvaart, Oostzeehandel, zeildoekweverij en beschuitbakkerij. Vanaf omstreeks 1660 liep de economie terug. De grandeur die Jisp in het verleden had, is nog te zien aan het statige raadhuis uit 1611.

NeckNeck (gemeente Wormerland) is een klein, echt Hollands boeren-dorpje gelegen in het uiterste noordoosten van de polder Wijde-wormer. Boerderijen, weilanden met koeien en schapen, knotwil-gen, slootjes en schattige bruggetjes bepalen het dorpsgezicht dat wordt doorsneden door de A7, de snelweg van Amsterdam naar Leeuwarden. Aan de Kanaaldijk naar Spijkerboor staat de Neckermolen, een watermolen uit 1611, die het Wormer- en Jis-perveld bemaalt. Neck werd landelijk bekend door het Italiaanse restaurant van Mario Uva, dat in 2005 een Michelinster verwierf. De Michelinster is inmiddels verdwenen, maar de ‘trattoria’ is nog steeds een geweldig restaurant waar de Zaanstreek trots op is. In de decemberperiode is het heel bijzonder om via Wormerland naar Neck te rijden. De inwoners van Neck en directe omgeving doen hun uiterste best om hun erven en woningen te voorzien van zoveel mogelijk kerstverlichting. Auto’s rijden af en aan om zich te vergapen aan deze kerstoverdaad.

BezienswaardighedenHet Raadhuis - Het Ouwe Huis - Villa’s Sonnevanck en Ghispestein - Dorpshuis-Café De Lepelaar aan het Zwet – Neckermolen

Page 12: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

22 23www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

Café/bar/lunchroomCafé/bar/lunchroom

Casino Hommerson Rozenhof, Zilverpadsteeg 67T. 075 - 711 97 00

Grandcafé De BoekanierDam 20-BT. 075 - 616 46 57

Grandcafé Wonder’sDam 28-30T. 075 - 614 42 49

Café CentrumbarDam 44T. 075 - 616 45 75

Café ‘t HuisDam 50T. 075 - 631 59 09

Café De Malle MolenDamkade 2T. 075 - 616 39 32

Café De Oude HerbergKlauwershoek 2T. 075 - 616 39 50

Café De KapiteinshutKlauwershoek 3T. 075 - 616 16 05

Café Bar Carisma 1Rozengracht 106T. 06 - 41 432 909

Café Trefpunt Hogendijk 28/BT. 075 - 615 85 24

Chow Chow BarHogendijk 32T. 06 42 905 462

Proeflokaal The Black SmithHogendijk 46T. 075 - 612 11 58

C’est La VieStationsstraat 5 T. 075 - 631 88 99

Zaandam

Grand DelifranceHermitage 12T. 075 - 612 33 97

De KoffiezaakHermitage 11T. 075 - 2024111

Groene PandjeGedempte Gracht 77T. 075 - 631 16 16

Boerske Zaandam Damstraat 3-5T. 075 - 614 54 17

Café De Koperen BelDam 5T. 075 - 617 23 61

Grand café Mail Company Dam 7T. 075 - 631 88 05

Club Dreamz (–club)Dam 8-bT. 06 - 16 532 380

Café de ClownDam 8-DT. 075 - 670 47 11

Café Dam 10Dam 10T. 075 - 635 40 28

Robby’s broodjescaféDam 11T. 075 - 612 39 80

Café GambrinusDam 12T. 075 - 615 97 99

Flamingo Casino Damstraat 12 Zaandam T. 075 - 616 89 96

Breugems Brouwerij ProeflokaalDam 16-18T. 075 - 202 12 22

Multi VlaaiWestzijde 14T. 075 - 612 48 77

Koffieshop cafe de SquadParkstraat 8

Grandcafé De Koekfabriek Westzijde 188T. 075 - 616 83 20

Westend SnookerWestzijde 28aT. 075 - 670 31 25

Het Tolhuys aan de ZaanWestzijde 216T. 075 - 631 11 22

Café Het PleintjeZuiddijk 13T. 06 - 41 438 226

Café Bolle FrankZuiddijk 27T. 075 - 631 33 32

Charlie’s BarZuiddijk 75T. 075 - 631 45 37

Café De SchotZuiddijk 65T. 075 - 612 49 51

Café De LapaixZuiddijk 74T. 075 - 616 07 24

Café ’t SluisjeZuiddijk 224T. 075 - 616 24 14

Café Lamers-KanaalzichtZuiddijk 419T. 075 - 616 50 28

Café de AftrapPeperstraat 91T. 075 - 631 16 01

Café BB BarPeperstraat 96T. 075 - 616 72 86

Café ’t MakerijtjeBoomgaardsstraat 2T. 075 - 617 03 57

Danscafé BloopersA.F. de Sav. Lohmanstraat 9T. 06 - 18 237 910

Café ZaanzichtOostzijde 209T. 075 - 616 41 16

Café Biljart De Nieuwe BrugOostzijde 224T. 075 - 771 36 39

Page 13: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

24 25www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

De EetkamerDorpsstraat 34T. 075 - 642 00 30

Café ’t Wapen van Wormer Zandweg 34T. 075 - 642 55 68

Storms Place Nieuweweg 1-AT. 075 - 642 65 35

Wijdewormer

Café ’t Heerenhuis Zuiderweg 74T. 075 - 670 28 97

Spijkerboor

Eetcafe ’t HeerenhuisStarnmeerdijk 21T. 075 - 641 13 69

Jisp

Café de LepelaarMolenpad 2T. 075 - 642 13 85

Neck

Cafe Mario UvaNeck 15T. 0299 - 423 949

Westknollendam

Eetcafé ’t SwaentjeWestknollendam 64T. 075 - 628 55 14

Oostzaan

Theatercafé Try Out Kerkbuurt 8T. 075 - 684 69 80

Paviljoen ’t Twiske Noorderlaaik 8T. 075 - 684 48 31

Zaandijk

Café proeflokaal ’t Konincksplein Lagedijk 13T. 075 - 621 53 67

Café Vanouds Oost IndiëLagedijk 222T. 06 - 54 234 938

Café Biljart ’t Zonnetje Guisweg 47T. 075 - 628 98 70

Koog aan de Zaan

Tapas Casa VerdeRaadhuisstraat 92T. 075 - 640 02 69

Eetcafé de ToogZuideinde 50T. 075 - 614 09 27

Café restaurant De WaakzaamheidHoogstraat 4T. 075 - 628 58 29

Wormerveer

Café SmanZaanweg 2T. 075 - 628 13 15

Café/bar/lunchroom Café/bar/lunchroom

Restaurant Café de Krokodil Busch 12T. 075 - 628 16 22

Café de RemiseProvincialeweg 60T. 075 - 640 10 59

Westzaan

Café de PrinsKerkbuurt 31T. 075 - 628 19 72

Assendelft

Cafe Het Wapen van AssendelftDorpsstraat 533T. 075 - 687 14 91

Dorpstaveerne de Koppie Bar Dorpsstraat 350T. 075 - 687 12 13

Café de MulderijeDorpsstraat 533T. 075 - 687 14 91

Café de PimpelaarDorpsstraat 454 T. 075 - 687 16 99

Dartcafé de Verwachting Dorpsstraat 584T. 075 - 687 70 09

Wormer

Café Weromeri Poelweg 1T. 075 - 628 16 79

Grand cafe Pakhuis BataviaVeerdijk 39 T. 075 - 628 00 28

Casino Pakhuis Batavia Veerdijk 39, T. 033 - 455 22 55

Café de KroonMarktstraat 11T. 075 - 628 22 40

Grandcafé Rinconada Marktstraat 110T. 075 - 621 44 33

Café de SooshoekStationsstraat 4-C T. 075 - 621 05 99

Café De MelterijWandelweg 7T. 06 - 55 158 595

Cafe ’t Laantje Krommenieërweg 72T. 075 - 621 68 88

Café GladoorNoordeinde 2T. 075 - 628 32 77

Café De Kruidenier Lindenlaan 9T. 075 - 628 11 86

Eetcafé De Toog aan de WandelwegWandelweg 51T. 075 - 657 03 60

Café de VisserKrommenieërweg 298T. 075 - 628 11 73

Krommenie

Café het Centrum Zuiderhoofdstraat 89T. 075 - 628 54 72

Café Bar Dancing Atlantic Zuiderhoofdstraat 84T. 075 - 628 25 77

Bar Babbels Noorderhoofdstraat 143T. 075 - 621 35 12

Page 14: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

26 27www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

RestaurantsRestaurants

De Kleine Waarheid Klauwershoek 4, T. 075 - 631 59 78, geopend di.-zo. 17.00 uur, maandag op aanvraag. www.dekleinewaarheid.com Frans-Hollands, HighTea en buffetten.

Humphrey’s Dam 2, T. 075 - 614 31 11, zo-do. 17.00 - 22.00 uur, vr-za. 22.30 uur, www.humphreys.nl. Lekker en betaalbaar.

Tapas Plaza Dam 44 b, T. 075 - 616 76 80, geopend; dagelijks vanaf 16.00 uur. www.tapasplaza.nl Ongedwongen spaans met heerlijke tapas.

Crystal Wok Dam 62, T. 075 - 631 89 98, geopend; dagelijks 16.30 - 22.30 uur, www.crystalwok.nl Onbeperkt wokbuffet, teppanyaki of sushi.

Muze, theaterrestaurant, Zaantheater Nicolaasstraat 3, T. 075 - 655 53 27, geopend; 17.30 uur, tijdens voorstellingen in het Zaantheater, www.zaantheater.nlTheater-arrangementen en artiestencafé na de voorstelling.

Castell, bites & steaks Zuiddijk 2-Wilhelminasluis, T. 075 - 616 71 88, geopend; ma.wo.do. 17.30 - 22.30, vr-zo. 17.30 - 23.00 uur, www.castellzaandam.nl. Frans-hollandse kwaliteit.

Zaans Poffertjes en Pannenkoekenpaleis Wilhelminastraat 8, T. 075 - 616 56 46, di.-zo. 11.00 - 22.00 uur, keuken 21.00 uur. www.zaansepannenkoekenpaleis.nl Poffertjes, pannenkoeken, wafels, soezen en italiaans schep-ijs.

’t Groene Pandje Zaans koffiehuis Gedempte Gracht 77, T. 075 - 631 16 16, geopend; ma.-vr. 08.30 - 18.00 uur, do. tot 21.00 za.tot 17.30, www.groenepandje.nl Lunchcafé midden in het stadshart.

De Fabriek, eetcafé en Filmhuis Jan Sijbrandssteeg 12, T. 075 - 614 76 16, geopend; dagelijks. keuken wo-zo. 12.00 - 20.30 uur. Filmfabriek; iedere avond, www.cafefabriek.nl Trendy, met zonnig terras aan de Zaan.

La Cubanita, tapasrestaurant Westzijde 50 T. 075 - 614 63 16, www.lacubanita.nl. Tapas y mas! Cubaans met Salsamuziek

De Koekfabriek, restaurant, grandcafé Westzijde 188, T. 075 - 616 83 20, geopend; di-zo. 12.00-24.00 uur, www.dekoekfabriek.nl Internationale keuken, in het unieke Verkadecomplex.

De Blauwe Pauw Held Jozuapad 3, T. 075 - 616 05 94, geopend; dagelijks, lunch 12.00 - 15.00 uur, diner, 17.00 - 22.00 uur. Bij molen ‘de Held Jozua’. www.deblauwepauw.nlChinees wokken of japanse teppanyaki.

Zaanzicht eetcafé Oostzijde 209, T. 075 - 616 41 16, wo. gesloten, www.zaanzicht.com. Buurtcafé met biljart, leestafel en gezellige bar. Apart restaurantgedeelte in huiskamersfeer.

Boer Geert Zuiderhout, Pieter Ghijsenlaan 19, T. 075 - 614 16 01, geopend: di.wo.vr. 08.00-18.30, do - 20.00 uur, za.ma. 8.00 - 18.00 uur, www.boergeert.nl Culinaire broodjes. Van eenvoudig tot exclusief.

Eten in de ZaanstreekDe Zaanstreek beschikt over een enorme verscheidenheid aan goede, gezellige eetgelegenheden.

ZaandamPuur Saen restaurant, hotel Inntel Provincialeweg 102, T. 075 - 631 17 11, geopend; 11.00-22.00 uur www.inntelhotelsamsterdamzaandam.nl Trendy en informeel, pure Zaanse ingredienten.

Eazie Hermitage 20, T. 075 - 614 51 42, geopend; ma-za. 12.00-22.00 uur, zo. 15.00-21.30 uur www.eazie.nl Wokken, salades en smoothies

Lef Uit+Eten Dam 32, T. 075 - 612 25 55, geopend dagelijks van 12.00 - 24.00 uur. www.lefzaandam.nl, LEF verwent de gast.

De Buurman Dam 36, T. 075 - 635 51 81, geopend; dagelijks vanaf 17.00 uur, www.etenbijdebuurman.nlKlassiek-modern, met terras aan de Dam.

Wonder’s, restaurant-grandcafé Dam 28-30, T. 075 - 614 42 49, geopend; zo-wo 10.00 - 12.00. do 10.00 - 01.00, vrij en za 10.00 - 02.00 www.wondersetenendrinken.nl A la carte, fingerfood en een goed glas wijn, met terras.

Manzo’s Bar Bistro Dam 7, T. 06 - 21 958 194, geopend; dagelijks 10.00 - 24.00 uur. vr. 02.00, za. 03.00 uur, lunch: 11.00 - 16.30 uur, diner: 17.30 - 22.00 uur. www.manzobarbistro.nl. Trendy, met terras.

Proeff! Dam 5a, T. 075 - 614 16 14, geopend; wo - zo. 17.30 - 22.00 uur, www.koperenbel.nl. Boven café de Koperen Bel.

Rhodos Dam 52, T. 075 - 635 59 46, geopend; dagelijks vanaf 17.00 uur. www.rhodoszaandam.nl. Heerlijk grieks.

Yoshi Yoshi Gedempte gracht 1, T. 075 - 670 68 12, geopend; di-do. 12.00 - 22.00 uur, vr-za. 12.00 - 22.30. lunch 12.00 - 16.00 uur, www.yohiyoshi.nl. Sushi, tempura, teppanyaki, salades en saké.

Pancho’s Cantina Rozengracht 20-21, T. 075 - 615 63 50, www.panchoscantina.nl Mexicaanse tortilla’s, burrito’s en fajitas, met Sangria en Margarita.

Portofino Rozengracht 64, Zaandam, T. 075 - 615 91 94, geopend; di-zo. 16.00 - 24.00 uur, keuken tot 22.30 www.portofinozaandam.nl Traditioneel italiaans.

De Griek Zuiddijk 29, T. 075 - 615 91 03, di-do.17.00-21.30 uur. vr-zo. 17.00 - 22.30 uur, www.degriek-zaandam.nlGezellige griekse ambiance.

Brasserie De Keuken van Von Zuiddijk 49, T. 075 - 612 55 00, geopend wo.-vr. lunch 12.00 - 14.00 uur en diner 18.00 - 21.30 uur, za.-zo. diner 18.00 - 21.30 uur, www.dekeukenvanvon.nl Authentieke Indische Specialiteiten. Anatolië Zuiddijk 12, Zaandam, T. 075 - 616 97 96, geopend; wo.do.zo. 16.00 - 22.00, vr-za. 23.00 www.anatolietr.nl Turkse specialiteiten.

WiFi

Page 15: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

28 29www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

Restaurants

Qua Pasa tapas restaurant, Czarinastraat 6, T. 075 - 614 62 96, geopend ma-zo v.a. 17.00 uur www.quepasa.nl

Zaanse SchansDe Hoop op d’Swarte Walvis, restaurant-grandcafé Kalverringdijk 15, T. 075 - 616 56 29, geopend; dagelijks. www.dewalvis.nl Franse pure keuken en twee terrassen.

De Kraai, pannenkoekenrestaurant Kraaienpad 1, T. 075 - 615 64 03, geopend; dagelijks. nov-dec. feb. 10.00 - 17.00 uur,

maart-okt. 9.00 - 18.00 uur, www.dekraai.nl Oudhollands pannenkoekenhuis met smuiger en terras.

ZaandijkDe Vijf Broers Lagedijk 32-34, T. 075 - 621 00 30, geopend; dagelijks. 07.00 (ontbijt) keuken: 22.00 uur, restaurant en bar tot 24.00 uur, www.devijfbroers.nl. Trendy, met terras, stadsstrand aan de Zaan.

De Smuiger rijksmonument met brasserie-restaurant en chambre separee, Lagedijk 7-9, T. 075 - 621 23 40, www.desmuiger.com.

Koog aan de ZaanDe Toog aan de Zaan eetcafé Zuideinde 50, T. 075 - 614 09 27, ge-opend; dagelijks. 12.00 - 01.00 uur, www.detoog.nlGoed en betaalbaar, met heerlijk terras aan de Zaan.

WormerveerHuis te Zaanen Zaanweg 93-94, T. 075 - 628 17 40, geopend; ma-zo. lunch ma-vr. 12.00 - 15.00 uur, diner vanaf 17.00 uur, www.huistezaanen.nl. Klassieke frans-nederlandse keuken.

De Heeren van Kok Warmoesstraat 37, T. 075 - 628 12 26, vr.za.zo. vanaf 17.00 uur, www.deheerenvankok.nl A la carte, frans-nederlandse keuken, in het najaar wildmenu.

De Vijfde Smaak Zaanweg 10, T. 075 - 628 55 88, geopend; di-zo. lunch 12.00 - 14.30 uur, diner 17.30 - 22.00 uur, www.devijfde-smaak.nl Zoet, zuur, zout, bitter en ‘umami’ biologische streekproducten.

De Toog aan de Wandelweg, eetcafé Wandelweg 51, T. 075 - 657 03 60, geopend; wo-zo. 16.00 - 01.00 uur. www.eetcafedetoog.nl. Gezellig eetcafé

’t Pannenkoekschip Zaanweg 51B, T. 075 - 621 98 02, geopend wo-zo v.a. 16.00 uur. www.pannenkoekschipwormerveer.nlPannenkoeken, vlees, vis, gevogelte en desserts.

Westzaan De Prins Kerkbuurt 31, Westzaan, T. 075 - 628 19 72, geopend; ma. 07.00 - 11.00, diner, 17.00 - 23.00 uur, di-zo. 07.00 - 11.00 uur, en diner 16.00 - 23.00 uur (vr. 24.00 uur) www.deprins-westzaan.nl. Kwaliteitskeuken. Specialiteit; stoofaal van ‘Pierre Mouton’ (Piet Schaap)

Restaurants

WormerRestaurant Pakhuis Batavia Veerdijk 39, T. 075 - 628 00 28, www.cafe-batavia.nl. Heerlijk eten in monumentaal pand aan de Zaan.

Weromeri-Lounge en restaurant de Zilte Zegge Poelweg 1, T. 075 - 628 16 79, geopend; di-zo. vanaf 12.00 uur, za-zo. vanaf 17.00 uur (eetcafé vanaf 12.00 uur), www.weromeri.nlKeuzemenu’s met mooie franse en spaanse wijnen.

WijdewormerRestaurant Zin ’t Heerenhuis Zuiderweg 74b, T. 075 - 616 21 02, geopend; di-za. diner. 18.00 - 22.00 uur. lunch; di-vr. 12.00 - 15.00 uur, www.heerenhuis.nl. De ‘heren’ van het Hoogheemraadschap kwamen al in 1634 naar dit stijlvolle pand in de wijdse polder. Kwaliteitskeuken met verse ingrediënten en sfeervol terras.

AssendelftEetcafe De Tamme Boer Vlietsend 19 T. 075 - 628 89 16, www.detammeboer.nl. Gemoedelijke sfeer, eerlijk eten, vriendelijk prijzen.

Restaurant The Long Beach Kanaaldijk 33, T. 075 - 687 7627 Pizzeria I Gemelli Dorpsstraat 393, T. 075 - 687 42 68, www.igemelli.nl

Grand Cafe Hannes Eten & Drinken, Dorpsstraat 533, T. 075 - 687 14 51, www.hetwapenvanassendelft.nl

Premiere Dorpsstraat 554, T. 075 - 687 77 71, www.brasseriepremiere.nl

New Hongkong Dorpsstraat 638, T. 075 - 687 53 00. Chinees

Sanjou Kaaikhof 29, T. 6573359, www.sanjou.nl. Japans

Neck Mario Neck 15, T. 0299 - 42 39 49, geopend; wo-zo. lunch: 12.00 - 15.00 uur, diner: 18.00 - 23.00 uur. www.mariouva.nl Italiaans toprestaurant. Zevengangen menu met verfijnde smaken.

West Knollendam‘t Swaentje eetcafé jachthaven Westknollendam 64, T. 075 - 628 55 14, www.jachthavenswaentje.nl Eenvoudig met terras aan het water. Bereikbaar per boot.

KrommenieDe Krokodil Busch 12, T. 075 - 628 16 22, geopend; dagelijks. 06.00 - 24.00 uur, www.dekrokodil.nl Familierestaurant, ‘menu Les routiers’, paella, of een frietje-kroket.

Da Marcello Zuiderhoofdstraat 72, T. 075 - 621 68 05, geopend; (diner), 17.00 - 22.00 uur. www.damarcello.nl. Heerlijke italiaans. Van april-oktober ook lunch op het geweldige terras.

Oostzaan Bodega-Bodega Kerkbuurt 14, T. 075 - 615 22 11, geopend; di-zo. 11.00 - 24.00 uur, ma. 17.00 uur keuken tot 21.30 uur, www.bodega-bodega.nl. Spaans, met live muziek in het weekend.

Paviljoen ’t Twiske Noorderlaaik 8, recreatiegebied ’t Twiske, T. 075 - 684 48 31, geopend; dagelijks. 11.00 - 20:00 uur, www.paviljoentwiske.nl

Page 16: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

30 31www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

Overnachten

ZaandamInntel Hotel Amsterdam Zaandam **** Provincialeweg 102, T. 075 - 631 17 11, www.inntelhotelsamsterdamzaandam.nlSpraakmakend met fraaie themakamers in stadshart Zaandam

Bastion hotel Deluxe Zaandam Zuid*** Wibautstraat 278, T. 075 - 670 63 31, www.bastionhotels.nlGoed bereikbaar aan de A8-afslag 1 en vlakbij Amsterdam.

Hotel Formule 1 Zaandam** Pieter Lieftinckweg 10, T. 075 - 631 90 61, www.hotelformule1.comScherp geprijsde kamers, dichtbij de uitvalswegen.

B&B Heerlijck Slaapen Kalverringdijk 17-12, Zaanse Schans T. 075 - 670 12 90, www.heerlijckslaapen.nl Gevestigd in rijksmonumenten met prachtig uitzicht op de Zaan.

ZaandijkHotel, D’Vijf Broers Lagedijk 32-34, T. 075 - 621 00 30, www.devijfbroers.nl Goede stijlvolle kamers gecombineerd met Zaanse gezelligheid.

Koog aan de ZaanB&B ‘t Zaanse Koopmanshuis anno 1694 Lagedijk 52-54, T. 075 - 631 02 39, www.zaansekoopmanshuis.nlTwee prachtige appartementen met binnentuin en terras.

WormerveerHotel Huis te Zaanen *** Zaanweg 93-95, T. 075 - 628 17 40, www.huistezaanen.nl. Monumentaal en Comfortabel.

Hotel Sman Zaanweg 2, T. 075 - 628 13 15, www.cafesman.nlEenvoudig Zaans pandje met terras aan de Zaan.

B&B Het Boeren Tuinhuis Karnemelksepad 4, T. 075 - 628 30 19, www.boerentuinhuis.nl. Smaakvol, met bedstee, tuin aan het water.

B&B ’t Erf-Goed Celebesstraat 5, T. 06 - 23 854 149Originele vrijstaande houten Zaanse woning. Fietsen te huur.

KrommenieB&B Villa Krommenie Snuiverstraat 6a, T. 075 - 615 29 24, www.villakrommenie.nl. Gastvrij, met ontbijt, middenin het dorp.

WormerHotel Weromeri ** Poelweg 1, T. 075 - 628 16 79, www.weromeri.nl Kleinschalig, met uitzicht over het Wormer- en Jisperveld.

Hotel Bordwalser *** Bordwalser 1, T. 075 - 642 25 03, www.hotelbordwalser.nl. Goede kamers aan de rand van het dorp.

B&B Boerderij Watervliet Engewormer 28, T. 075 - 621 22 41, www.watervliet.nl Twee boerenkamers met aparte gezellige huiskamer.

Overnachten

WijdewormerB&B ’t Heerenhuis Zuiderweg 47b, T. 075 - 670 28 97, www.cafehetheerenhuis.nl Historisch dijkhuis, nabij de Zaanse Schans en Golfclub.

WestzaanHotel De Prins, restaurant *** Kerkbuurt 31, T. 075 - 628 19 72, www.deprins-westzaan.nl 17e eeuws Westzaans etablissement met comfortabele kamers.

B&B Het Chirurgijnshuys anno 1762 J.J. Allanstraat 293, T. 075 - 616 40 49, www.chirurgijnshuys.nlWestzaanse stolpboerderij met gezellig appartement.

B&B Aan de Reef J.J. Allanstraat 101, T. 075 - 616 31 15, www.bb-aandereef.nl Appartement met eigen faciliteiten in prachtige stolpboerderij.

B&B Morgenland J.J Allanstraat 53, T. 075 - 612 28 13, www.hetmorgenland.nl Leuk ingericht houten huisje, op één ‘morgen’ (7000m2) weiland.

OostzaanB&B Zuivelboerderij Buys Kerkbuurt 61, T. 075 - 684 64 21, www.zuivelboerderij-buys.nl Zuivelboerderij, met gastenkamers. Voor kinderen een belevenis.

AssendelftB&B Het Saense Huisje Dorpsstraat 592, T. 06 - 21 110 699, www.hetsaensehuisje.nl Authentiek Zaans huisje met fraaie tuin in het veenweidegebied.

B&B De Bedstee Zaandammerweg 38B, T. 06 - 29 407 601 of 06 - 53 950 408, www.bbdebedstee. Smaakvol appartement. Zitkamer en ontbijtkamer met bedsteden

B&B De Zaanse Gans Dorpsstraat 141, T. 075 - 687 45 67, www.dezaansegans.nl Landelijke Bed & Breakfast, met terras en boerencamping.

JispB&B De Barkenhoeve Dorpsstraat 135, T. 075 - 642 46 53, www.barkenhoeve.nl Landelijk gelegen stolpboerderij uit 1858, met kinderboerderij.

B&B Het Lepelaarsnest Molenpad 2, T. 06 - 12 287 815, www.hetlepelaarsnest.nl Rustiek gelegen boven Dorpshuis de Lepelaar.

NeckHotel Mario **** Neck 15, T. 0299 - 423 949, www.mariouva.nlKwaliteit en beleving! Smaakvolle luxueuze kamers.

Spijkerboor/StarnmeerB&B Boerderij “Over Jisp” Starnmeerdijk 31, T. 075 - 641 12 38, www.overjisp.nl Boerderij uit 1886 aan de Knollendammervaart, ideaal viswater.

Page 17: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

N275

N203

N203

N203

N203

N203

Zaandam

Amsterdam

Koog aande Zaan

Zaandijk

Wormer-veer

Wormer

WijdeWormerZaanse

Schans

Jisp

Krommenie

Oost-Knollendam

Assendelft

Westzaan

Oost-zaan

A7

A22

A9

A9

N246

A8

A8

N246

N202

N246

N202

N203

N516

N246

N246

N515

N515

N515

N246

Page 18: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

34 35www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

Industrieel erfgoed Industrieel erfgoed

Molens in de Zaanstreek Zonder de uitvinding van de zaagmolen in 1594, zou er geen gouden eeuw én geen Verenigde Oostindische en Westindische Compagnie (VOC en WIC) zijn geweest! Cornelis Corneliszoon

van Uytgeest bouwde een molen met een krukas, die mechanisch hout kon zagen. Hij bereikte met deze techniek een kwaliteit die nergens werd geëvenaard. Er werden molens ontwikkeld voor alle denkbare toe-passingen; zaagmolens, oliemolens, graan-molens, pompmolens, hennep kloppende molens (om zeilen te maken), papiermolens, kleurstofmolens, pelmolens en watermolens.

Deze molens waren de eerste ‘fabrieken’ in de Zaanstreek.

De Zaanse gouden eeuwVoortgedreven door windener-gie, ontwikkelde de Zaanstreek zich als eerste ´moderne´ indus-triegebied ter wereld. Langs de elf kilometer lange Zaan, stonden meer dan duizend molens, waarvan er gelukkig nog een aantal bewaard is gebleven. De bloei van de zaanse handel en industrie was ook toen al nauw gekoppeld aan die van Amsterdam. De zaanse molenindustrie groeide explosief, vooral ook omdat Amsterdam zijn ambachtslieden beschermde en om die reden geen industriemolens accepteerde binnen de stadsmuren.

Amsterdam ging pas na 1630 overstag en andere Europese regio’s volgden ruim een eeuw later. Amsterdam werd het grootste afzetgebied voor zaanse producten. Met de komst van de VOC kwam ook de zaanse scheepsbouw op. De russische Czaar Peter de Grote kwam in 1697 naar Zaandam om de scheepsbouw te bestuderen. In Kromme-nie stonden zeildoekweverijen en de bakke-rijen in Wormer leverden scheepsbeschuit. Zaanse kooplui voeren naar de Oostzee en gingen op walvisvaart. Op koopmanshuizen zijn hier nog verwijzingen naar te vinden.

Parels aan de ZaanIn 1800 stortte de Amsterdamse markt in en werd de Zaanstreek meegetrokken in een economisch dal. Halverwege de 19e eeuw werd echter de stoommachine geïntroduceerd en steeg de zaanse industrie opnieuw tot grote hoogte. Windmolens werden vervangen door fabrieken en talloze pakhuizen en graanpellerijen verrezen als een rijgsnoer van parels langs de oevers van de Zaan. Tegenwoordig staan er nog steeds meer dan 100 van deze industriële monumenten in de Zaanstreek. De indruk-wekkende pakhuizenwand in Wormerland is een van de belangrijkste industriële monumenten van Nederland. In Wormerveer staan de voormalige cacaofabriek van Pette-Boon en zeepziederij de Adelaar. Ook Zaandam heeft prachtige industriële monumenten, zoals de Verkade chocoladefabriek, gortpellerij Zwaardemaker en rijstpellerij de Phenix, de essencefabriek van Polak & Schwarz en de meelfabriek de Vrede aan de oever van het Noordzeekanaal.

TIP De Zaanhopper: In de zomermaanden vaart deze toeristische hop-on hop-off veerboot, langs het industriële erfgoed aan de Zaan. Bij verschillende erfgoedlocaties kan worden op- en afgestapt.

TIP De Evenementenkalender van www.vvvzaanstreek.nl toont activiteiten en evenementen die in en om het industriële erfgoed plaatsvinden

Page 19: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

36 www.zaanstreek.nl

Industrieel erfgoed Hembrugterrein

Niet alleen de ontwikkeling van de voedings-middelenindustrie, maar ook de militaire betekenis is terug te zien in het historische erfgoed van de Zaanstreek. Een deel van de Stelling van Amsterdam loopt langs de zaanse gemeentegrenzen en in de Zaanstreek zelf liggen vier van de tweeënveertig forten.

Culturele en toeristische hotspotIn het zuiden van Zaandam - aan het Noordzeekanaal - ligt het Hembrugterrein. Hier werd aan het einde van de negentien-de eeuw een artilleriefabriek gebouwd die wapens, patronen en munitie produceerde voor de Stelling van Amsterdam. Het gebied van vijfenveertig hectare ligt in het midden van de ring van Stellingforten. Zo kon deze ‘explosieve’ locatie niet geraakt worden door vijandig kanonnenvuur. De strategische ligging was bovendien handig voor de distributie van wapens en munitie naar de forten er omheen. In 2003 sloot de laatste fabriek op het Hembrug-terrein. Sindsdien wacht dit bijzondere gebied, met zijn groene en mysterieuze karakter en meer dan zestig monumenten, op een nieuwe bestemming. Het Hem-brugterrein wordt op dit moment her-

ontwikkeld tot een creatieve, culturele en toeristische hotspot en voor festivals en evenementen gaan de hekken nu al open. Het terrein is het middelpunt van monumentale bezienswaardig-heden en aantrekkelijke auto- fiets- en vaarroutes. Wie dit bijzondere zaanse erfgoedjuweel wil bekijken en bewonderen kan via website www.nieuwhembrug.nl zien welke activiteiten er plaatsvinden en wanneer er rondleidingen voor bezoekers worden georganiseerd.

Industrieel erfgoed Zaanse Schans

TIP ERIH Holland Route: De Zaanstreek vormt het middelpunt van de HollandRoute, een route langs het industriële erfgoed rondom het Noordzeekanaal. www.hollandroute.nl. Deze route maakt onderdeel uit van de internationale ’European Route of Industrial Heritage’ (ERIH). In het voormalige stationsgebouw, een van de monumenten van het centraal gelegen Hembrugterrein, wordt het informatie-centrum van ERIH gevestigd.

Page 20: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

38 39www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

De Zaanse Schans De Zaanse Schans

De Zaanse Schans; molens, houtbouw en musea Op de Zaanse Schans, brengt jaarlijks bijna een miljoen bezoekers een onvergetelijke tijd door, al dan niet gecombineerd met een rondvaart of fietstocht door de Zaanstreek. Op de schans en op loopafstand hiervan, staan een stuk of tien, vaak nog werkende molens. Ook is er de wereldbe-roemde oude zaanse houtbouw te vinden met fraaie koopmans-huizen, geplaatst tegen het bijzondere decor van de Zaan en de Kalverpolder. De groene zaanse huizen, windmolens, houtloodsen en pakhuizen geven het gevoel terug te zijn in de zeventiende of achttiende eeuw. Toch is de Zaanse Schans geen openluchtmuseum. Het is een wijk van Zaandam waar wordt gewoond en gewerkt. www.zaanseschans.nl

Het Begin:In de jaren 50 van de vorige eeuw bedreigde stedelijke uitbreiding het behoud van oude zaanse panden en molens. Hiervoor werd ‘stichting de Zaanse Schans´ opgericht. De met sloop bedreigde panden werden samengebracht op een plek aan de oever van de Zaan. Het is dezelfde locatie waar in de 16e eeuw tijdens de Op-stand een schans werd gebouwd om de opmars van de Spaanse troepen te keren. Het buurtje kreeg de naam `De Zaanse Schans´.

MolensDe Zaanse Schans geeft een goed beeld van het industriële verleden van de Zaanstreek. De honderden windmolens verzorgden de productie van lijnolie, verf, snuiftabak, meel, mosterd, papier en de verwerking van hout. In de gouden eeuw stonden er ruim 1000 molens langs de Zaan. In de hele streek zijn er nu nog twintig over, waarvan de helft te vinden is op de Zaanse Schans en het bekende molenpanorama aan de Kalverringdijk vormt.Een wandeling over de Kalverringdijk is een aanrader en er zijn er altijd wel een paar werkende molens open. Zoals de replica van houtzaagmolen ‘Het Jonge Schaap’, specerijmolen ’De Huisman’ en verfmolen ‘De Kat’, die nog steeds op de plek staat waar hij in 1664 werd gebouwd. Het sfeervolle Molenmuseum in Koog aan de Zaan - vlakbij de Zaanse Schans - toont met schilderijen, foto’s en originele werktuigen, de opkomst en neergang van de molenindustrie in de Zaanstreek. www.zaanschemolen.nl

Zaans Museum en Verkadepaviljoen Het Zaans Museum & Verkade Paviljoen laat de bezoeker met inspirerende presentaties en speciale activiteiten kennis-maken met de rijkdom van het Zaanse culturele- en industriele erfgoed. Een bezoek aan het Verkade Paviljoen is een ‘must’. Alles staat hier in het teken van de beroemde brood- beschuit- koekjes- chocolade- én waxinelichtjesfabrikant Verkade, die startte in 1886. Naast de producten, reclames, originele Verkade album-plaatjes, foto’s en films zijn hier ook de originele fabrieksmachines te bezichtigen. www.zaansmuseum.nl

Kuiperij Tiemsta en klompenmuseumDe kuiperij toont de indrukwekkende verzameling van de kuipersfamilie Tiemsta uit Oostzaan. In de klompenmakerij is een prachtige historische klompenverzameling uit binnen- en buitenland te bewonderen.

Bakkerijmuseum’In de Gecroonde Duyvekater’ is een negentiende eeuws inge-

richte bakkerswinkel met een prachtige gemarmerde vloer en een bakkerij met een authentieke oven. De winkel en de bakkerij vormen een verrassend intiem bakkerij-museum. De naam van het museum komt van een bekend zaans suikerbrood dat nog steeds als lekkernij wordt beschouwd.

Page 21: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

40 41www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

De Zaanse SchansDe Zaanse Schans

Museum van het Nederlandse uurwerkDit museum toont de geschiedenis van het Neder-landse uurwerk. Het middelpunt van de collectie wordt gevormd door klokken uit de periode van de uitvinding van het slingeruurwerk door Christiaan Huygens. De uurwerken worden zoveel mogelijk in werking getoond. www.mnuurwerk.nl

Museumwinkel Albert HeijnBinnenlopen in het winkeltje van Albert Heijn - een kopie van de eerste Albert Heijn winkel uit 1887 - is pure nostalgie. Een feest van herkenning, tussen ouderwetse merkproducten, reclamecampagnes en zelfs het eerste nummer van de Allerhande uit 1954.

Oudhollandse ambachtenAuthentieke ambachtelijke bedrijven, werkplaatsen en de olie- verf- en houtzaagmolens geven een beeld van de werkende Zaankanter uit het verleden. Op locaties zoals de klompenmakerij, kaasmakerij, tinnengieterij, kuiperij, distilleerderij, diamantslijperij en potten-bakkerij met plateelschilder worden demonstraties gegeven. In de vele souvenirwinkels en nostalgische geschenkenwinkels zijn mooie hebbedingen te koop om ter herinnering mee naar huis te nemen.

Even uitblazenVerschillende horecagelegenheden op de Zaanse Schans bieden gelegenheid om even uit te blazen. Direct aan de Zaan ligt restaurant ‘De Hoop op d’Swarte Walvis’ met twee heerlijke terrassen. Een aanrader voor een kop koffie, lunch of diner. Voor jong en oud is een bezoek aan pannenkoekenrestaurant ‘De Kraai’ een feestje. In proeflokaal ’De Tweekoppige Phoenix’ kun je likeuren proeven uit vervlogen tijden. Het Zaans Museum heeft een sfeervol museumcafé met fraai uitzicht op de Kalverpolder.

Varen en wandelenVlak vóór het molenpanorama op de Kalveringdijk, ligt ‘Het Glop’ een open plek aan de Zaan. Vanaf de steiger kan met Rederij ’De Schans’ een rondvaart worden gemaakt. Iets verderop, bij landje ‘De Haan’ (de toiletgebouwen) legt ’De Zaanhopper’ aan, de hop-on-hop-off veerboot die in het seizoen tussen Zaandam en Wormerveer vaart. Het Voetveer bij de laatste molen aan de Kalverringdijk, steekt ‘s zomers de Zaan over en vaart van molen ’De Bonte Hen’ naar de ’Gerrit Honigsluis’ en terug. Via Zaandijk

en Gortershoek kan naar de Zaanse Schans worden teruggelopen. Naast het Zaans Museum ligt het startpunt voor een wandeling over het Schanszichtpad of het Laarzenpad, door het beschermde veenweidegebied ‘De Kalverpolder’ (niet tijdens broedseizoen).

Zaandijk, Gortershoek en HaaldersbroekAan de overkant van de Zaan ligt het historische dorp Zaandijk, met het beschermde dorpsgezicht Gortershoek. Nergens is het unieke karakter van de Zaanstreek zo goed zichtbaar als hier, aan

de oevers van de Zaan. De zaanse houtbouw is royaal vertegenwoordigd; rijke koop-manshuizen met houtsnijwerk, fraaie overtuinen met beelden en theekoepeltjes. Afgewisseld met molens, karakteristieke

panden, kerken en vermaningen. Aan de Zaan liggen gezellige terrasjes voor wandelaars en fietsers en pleisterplaatsen voor water- sporters. Op vijf minuten loopafstand van de Zaanse Schans ligt aan de zuidkant de buurtschap Haaldersbroek waar de authentieke zaanse padenstructuur met wegsloot nog steeds te zien is.

TIP Loop een rondje Zaanse Schans - Kalverringdijk - Lagedijk – Gortershoek en bezoek woonhuismuseum het Honig Breethuis. Steek de ene keer de Zaan over met het voetveer, de andere keer via de moderne Julianabrug.TIP Loop ook eens langs de molens ‘De Ooievaar’ en ’De Bleeke Dood’ en door het Koogerpark naar molen ‘Het Pink’ en het Molenmuseum. (Koog aan de Zaan, vlakbij het station Koog-Zaandijk).TIP De folderautomaten bij station Koog-Zaandijk en op de Zaanse Schans bieden de gratis plattegrond van de Zaanse Schans, Gortershoek en Zaandijk. Vraag deze plattegrond aan een toeristische ondernemer in de omgeving, of download hem van de website www.vvvzaanstreek.nl TIP Kijk op de bewegwijzeringsborden in heel Zaandijk en kies één van de wandelroutes die langs prachtige Zaanse panden en bezienswaardigheden lopen. De borden bevatten een QR-code met een directe link naar www.vvvzaanstreek.nlTIP De gratis Zaanse Schans App. biedt bezoekers de mogelijkheid om met de iPhone de geschiedenis van de Zaanse Schans en de streek op locatie te beleven en ervaren.

Page 22: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

42 43www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

Natuur & recreatie Natuur & recreatie

Het veenweidegebied, water & groen

Nog net als toenDroom weg bij het palet van weergaloze groene veenweidegebieden met rietkragen en eilandjes, het alom tegenwoordige water en de lage Hollandse luchten. Door-sneden door lange linten met dijkdorpjes, molens, oude pakhuizen en fabrieken.

De elf kilometer lange Zaan, slingert hier doorheen en verbindt de parels van de Zaanstreek. Vierhonderd kilometer aan fiets-routes doorkruist natuurgebieden, weilanden en dorpen, met groene houten huizen en monumentale panden aan het water. Talloze fiets- wandel- en vaarroutes leiden langs de mooiste plekken en onthullen verborgen schatten. Het unieke veenweide-landschap met trilveen - nog nét niet drijvende - eilandjes, wordt doorsneden door tal van sloten. Beleef het wandelen, fietsen, varen - en ’s winters schaatsen - over de vele paden, weggetjes en sloten en vaar eens door de eeuwenoude sluisjes in de Zaan en de Nauernasche Vaart. Neem een picknickmand mee, stop bij een van de vele pleisterplaatsen, of picknickbanken en geniet van het wuivende riet, de mooie zwemplekjes en de vele vogels.

Een droom voor iedere natuurliefhebber Ooit lagen hier woeste, ondoordringbare moerasbossen; nu zijn het drooggemalen plassen en verstilde veenweidelandschappen, met namen zoals ‘t Zwet, Wormer- en Jisperveld, Kalverpolder en Guisveld. Het Wormer- en Jisperveld (2500 hectare en onderdeel van Natura 2000) ligt ingesloten tussen droogmakerijen met hooi- en weilanden, sloten, poelen en de meren; de Marken, de Poel en ’t Zwet. Het gebied wordt omsloten door de Zaan, de dijken tussen Wormer en Oostknollendam, de ringvaart naar Spijker- boor, het NoordHollands Kanaal naar Neck en Purmerend en het dorp Jisp, dat aansluit op Wormer. Fuut, Tureluur en KarekietTientallen eilandjes vormen een uniek vogelgebied waarin kievit, tureluur, grutto, scholekster, fuut, karekiet, roerdomp, bruine kiekendief en kemphaan de dienst uitmaken. Er groeit lang gras voor de grutto, kort gras voor de kievit en een mix hiervan voor de tureluur. De bruine kiekendief voelt zich lekker in het lange riet, de karekiet en roerdomp willen juist het jonge groen. En waar vogels zijn, zie je vanzelfsprekend ook roofvogels…

Flora en faunaDe flora en fauna zijn overweldigend, met zeldzame planten zoals de vleesetende zonnedauw, rietorchis en koekoeksbloem. Er komen zeldzame libellen voor en zelfs de noordse woelmuis is hier te vinden. Om het gebied te begrazen en te bemesten zijn er Limousinkoeien uitgezet.

PoelboerderijAan de rand van het Zwet staat bezoekers- en educatiecentrum ‘de Poelboerderij’ met buitenspeelplaats. Hier worden tentoon-stellingen en themadagen georganiseerd, natuurvaartochten en excursies. www.poelboerderij.nl

Hotel Brasserie Weromeri/de Zilte Zegge Een aanrader, zowel voor het magnifieke uitzicht als voor het eten, www.weromeri.nl. Vlakbij liggen Watersportcentrum Weromeri en Kajak Centrum Arend Bloem. www.arendbloem.nl

De Kalverpolder De Kalverpolder (170 hectare Natura 2000) is een boeiend natuurgebied met een rijke cultuurhistorie, dat grenst aan Zaan en Zaanse Schans. In het noorden ligt de Wijde Wormer. Door en rond de polder zijn diverse wandel- vaar- en fietsroutes uitgezet. Routes zijn verkrijgbaar bij de VVV’s en te downloaden van diverse websites. www.kalverpolder.nl

GuisveldEen historisch veenweidegebied in het hart van de Zaanstreek, omringd door de dorpen Zaandijk, Wormerveer en Krommenie. Hier zijn mooie wandel- en vaartochten te maken. Stichting milieu educatie Zaandam en natuurmuseum E. Heijmans, organiseren (groeps)vaartochten. www.nme-zaanstreek.nl

Page 23: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

44 45www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

Recreatiegebied ‘t Twiske‘t Twiske (650 hectare) bestaat voor een derde uit water en biedt zwemwater, kano- bootjes- en waterfietsenverhuur, horecagelegen- heden, een bezoekerscentrum en een netwerk van allerlei soorten paden. Voor kinderen zijn er speelplaatsen, een avonturenlandje en een waterspeelplaats met duikplatform. Er wordt niet alleen gewandeld, gefietst, geskeelerd en paardgereden, maar ook gezwommen, gedoken, gesurft en gezeild. Met een geldige vispas mag er op sommige plaatsen gevist worden. Verder zijn er ligweides en stranden, een haven en zelfs een molen. Het bezoekerscentrum met een VVV i-point, heeft een bijenstal, insectenwanden, (natuur)gidsen en cadeautjes. Voor de natuur-liefhebber, zijn er rustige gebieden waar de natuur zijn gang gaat, met weidevogels, aalscholvers en roofvogels, maar ook met ganzen en Schotse Hooglanders, pony’s en zelfs vossen. www.hettwiske.nl.

Beheersboerderij De Marsen; houdt bijzondere veerassen en voor kinderen is er een dierenweide

Havenhuis De Roemer; wordt verhuurd als vakantiewoning Het Twiskepaviljoen; serveert heerlijke gerechten

Recreatiegebied de Jagersplas Recreatiegebied de Jagersplas ligt op loopafstand van station Kogerveld. Het is een uitgediept meer met plassen, slootjes en wandelpaden en twee kilometer heerlijk zandstrand met zwemwater. Even uitblazen kan bij restaurant ‘de Jagersplas’ en op zomerdagen staan er ijscokarretjes bij de strandjes. www.jagersplas.nl

ParkenDe Zaanstreek heeft een aantal mooi aan-gelegde parken waar het goed toeven is:

Burgemeester In ’t Veldpark – Zaandam Vijfhoekpark – Zaandam Volkspark – Zaandam Koogerpark – Koog aan de Zaan Wilhelminapark – Wormerveer Rosariumpark – Krommenie Agathepark – Krommenie

Voor de kleintjesDe vier kinderboerderijen in de Zaanstreek zijn altijd een succes voor een bezoekje met kinderen.

Kinderboerderij Darwinpark – Zaandam, T. 075 - 616 69 06 Kinderboerderij De Veldmuis – Zaandam, T. 075 - 631 03 55 Kinderboerderij Rooswijk – Zaandijk, T. 075 - 640 90 17 Kinderboerderij ’t Weitje – Wormer, T. 075 - 642 32 68

Kinderactiviteiten Zwembad Zaangolf Koog aan de Zaan,

ook bij minder goed weer een heerlijke plek voor kinderen. �Kinderspeelparadijs Bal-lorig Zaandam, grote overdekte hal

vol attracties, klimrekken, glijbanen en ballenbakken. �Poelboerderij natuur-informatiecentrum Wormer,

workshops en vaarexcursies, onder leiding van vrijwilligers. Natuurmuseum E. Heimans Zaandam,

naast de kinderboerderij, Darwinpark. Organiseert regelmatig kinderactiviteiten.

Zaans Museum, Zaanse Schans en Molenmuseum vlakbij molen ’Het Pink’. Organiseren regelmatig kinder- activiteiten, speurtochten en knutselmiddagen.

Politiemuseum Zaandam, geeft rondleidingen die helemaal op kinderen zijn gericht. (vooraf reserveren).

Kijk eens op één van de vele websites met vaak downloadbare fiets- vaar- en wandelroutes in de Zaanstreek:

www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl www.recreatienoord

holland.nl www.recreatief.nl/

wandelroutes www.vvv.nl www.lekkerweg.nl www.noordholland.com www.fietsenwandelweb.nl www.ontrack.nl www.natuurwegwijzer.nl www.routeyou.nl www.kanoweb.nl

Natuur & recreatie Natuur & recreatie

Page 24: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

46 47www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

Water Water

WaterrecreatieVan oudsher ligt het uitgestrekte watergebied van de Zaanstreek rondom en deels ín het water. Met de vele jachthavens, boot- verhuur, wandel-, fiets- en kanoroutes, restaurants aan het water en diverse musea vormt het een ideale vaarbestemming. Aan voorzieningen geen gebrek. Er zijn scheepswerven, bunker-stations, oplaadpunten, winkels voor scheepsbenodigdheden, watersportwinkels, reparatiebedrijven en verhuurders van zeil- roei- en motorboten en kano’s.

De Zaan en de Nauernasche Vaart liggen tussen het Noordzee- kanaal en het Alkmaardermeer en zijn hoofdvaarweg en staande-mastroute. Bij de pleisterplaatsen mag 3 x 24 uur worden aangelegd.De veenweidegebieden zijn te verkennen met kano, fluisterbootje, of grote sloep met natuurgids en het schone water nodigt uit om te zwemmen en te picknicken tussen wuivende riet, met kievieten en grutto’s die door de lucht tuimelen.

Parels aan de ZaanDe elf kilometer lange Zaanoevers zijn een lust voor het oog. Er staan nog zo’n 100 industriële monumenten, die deels zijn herbestemd als café of restaurant. Bij een aantal oude pakhuizen, molens, zaanse huizen en de Zaanse Schans, kan worden aangelegd.

De vele historische sluizen zijn de toegangs-poorten tot het achterliggende natuur-gebied. Het schutten door eeuwenoude poldersluisjes is de moeite waard. Mooie exemplaren zijn de G. J. Honigsluis, Poelsluis, Hanepadsluis, Zaandijkersluis,

Mallegatsluis en de Jispersluis. De prachtige Wilhelminasluis en de stadshaven in hartje Zaandam, zijn direct verbonden met de vaarroutes naar Amsterdam en IJmuiden. Aan de noordkant ligt de Zaan, met aan zijn oevers het Verkadecomplex, de Zaanse Schans, de Wormerwand, de Zaanbocht en de jachthavens van Oost en West Knollendam.

Zelf varen …In de gehele Zaanstreek zijn vaar-, wandel- en fietsroutes uitgezet en de mogelijkheden om bootjes te huren zijn legio. GPS-routes aan boord van fluistersloepen voorzien in cultureel-historische informatie en leiden langs de mooiste plekjes aan het water met thema’s als Industrieel Erfgoed,

Waterwerken, Molens en Natuur. www.varenopdezaan.nl. Meer informatie is te vinden bij VVV agentschappen en i-points, in de gratis zaanstreekfolders en op www.vvvzaanstreek.nl.

… of gevaren worden door De Zaanhopper!De leukste veerdienst van Nederland vaart van mei tot oktober op vrijdag, zaterdag en zondag over de Zaan, tussen de Wilhelmina-sluis in Zaandam en de Marktstraat in Wormerveer. Met één kaartje de hele dag op- en afstappen bij erfgoedlocaties, de Zaanse Schans en de Wormerwand. www.zaanhopper.nl en www.Iamsterdam.com/IamsterdamCard.

Culinair aan de ZaanAan de Zaanoevers bevinden zich zowel authentieke eetcafés als internationaal georiënteerde restaurants, vaak bereikbaar via terrassen aan het water. In Wormer ligt Pakhuis Batavia, in Wormer-veer de Vijf Broers en café het Sman, in Koog aan de Zaan eetcafé De Toog, op de Zaanse Schans het gerenommeerde restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis en Zaandam is helemaal goed bedeeld met een keur aan cafés en restaurants. Noemenswaardig zijn het Tolhuys en café-restaurant De Verkade Koekfabriek. Ook Filmhuis en eetcafé De Fabriek - met VVV i-point en een zonnig terras aan de Wilhelminasluis - is het bezoeken waard. Aan de historische Wilhelminasluis liggen Castell, Yoshi Yoshi en Humphreys en iets verderop het gezellige horecaplein de Dam.

Festivals aan het waterDe Zaan is het decor van evenementen en festivals. De ‘Slag om de Zaan’ is al jaren een hoogtepunt en dat geldt ook voor de muziek-festivals ‘Midzomerzaan’ en ‘Zingen op de Zaan’. Op het Hembrug-terrein wordt cultureel-culinair festival Smaakexplosies gehouden.

TIP Tijdens de zaanse evenementenmaanden juni en september vaart de Havensafari door de havens en watergebieden van Amsterdam en Zaanstad waarbij bijzondere plekken worden aangedaan. Actuele informatie en vaartijden zijn te vinden op www.havensafari.nl.

Page 25: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

48 49www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

Water Water

Pontplein BuitenhuizenOp zomerdagen is het druk bij pont Buitenhuizen, een knooppunt van auto- fiets- en wandelroutes. Wandelaars en fietsers halen ijsjes bij de Koffiepost en zitten aan de grote picknicktafels met informatiebladen. Andere bezoekers zitten op tuinstoel-tjes of in het gras, hengelen naar een visje, of genieten gewoon van het uitzicht over het Noordzeekanaal en de voorbijkomende schepen. Het Pontplein is onderdeel van de zeedijken-midden-fietsroute en ligt vlakbij de nieuwe IJdijkenroute. Ook de ERIH Hollandroute, streekpad Stelling van Amsterdam en het Noord-Hollandpad komen hierlangs. Meer informatie is te vinden op www.oneindignoordholland.nl, www.recreatienoordholland.nl, www.tussenijenz.nl en www.ijdijkenroute.nl,

Natuur en recreatiegebieden Polder Westzaan is een fraai, waterrijk slagenlandschap, tussen Zaandam, Wormerveer en Assendelft en bestaat uit de Reef, het Westzijderveld en Guisveld en lintdorp Westzaan. Bij papier-molen ‘de Schoolmeester’ ligt een botenhelling waar bootjes te water worden gelaten. Het is ook mogelijk een kano te huren bij de Werkschuur van Staatsbosbeheer.

De Kalverpolder is onderdeel van de polder Oostzaan. Niet alleen met de zo kenmerkende natuur, maar ook met het pittoreske buurtschap Haaldersbroek, de Zaanse Schans, de molens langs de Kalverringdijk, de Amerikaan-se windmolen de Hercules en de Braaksloot. In de zomer worden er wandeltochten en vaarsafari’s uitgezet.

Guisveld, Wormer- en Jisper-veld, ’t Zwet en de Merken, zijn veenweidegbeiden met elk hun eigen karakter. Ze zijn

makkelijk bereikbaar met sloep of kano’s en worden beschreven op pagina 42 & 43: Natuur & recreatie

Recreatiegebied ’t Twiske biedt een waterplas met mogelijkheden om te zeilen en te surfen, stranden voor waterrecreanten en water-speelplaatsen. Het natuur-gebied is niet bereikbaar voor gemotoriseerde pleziervaart.

De Jagersplas heeft als recreatiegebied twee kilometer zand-strand met goede zwemmogelijkheden.

TIP Veerdienst Zaanhopper: Zaandam - Wormerveer vice versa; vr. za. zo; mei - oktober

TIP Rondvaartboten: Zaanse Schans dagelijks; mei - oktober

TIP Voetveer: Zaandijk - Molen De Bonte Hen dagelijks; mei - oktober

TIP In de gratis waterfolder van de Zaanstreek staan alle vaar-routes, aanleglocaties en jachthavens vermeld

TIP In Wormer, Kwadijk en Jisp zijn kanoroutes uitgezet voor het Wormer- en Jisperveld. Ze zijn aan te vragen bij Kanoverhuur Arend Bloem, Weromeri en de roeiboot en kanoverhuurbedrijven P. Praag en Kwadijk

TIP De Poelboerderij in Wormer organiseert natuurvaartochten voor groepen

TIP Fietsers kunnen het water van de Zaanstreek beleven via de 44 km. lange pontjesroute.

Page 26: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

50 51www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

Routes Routes

Toeristische routes in de Zaanstreek:De Zaanstreek biedt ruim 400 km aantrekkelijke toeristische routes, die een goed beeld geven van het prachtige gebied. Er bestaan

ontelbaar veel route-gidsjes en op toeristische websites zijn de uitge-breide beschrijvingen van deze routes, vaak gratis te downloaden. Een aantal routes wordt hieronder vermeld:

Fietsen: De Zaans Erfgoedroute (35 km), bewegwijzerd, startpunt:

NS Station Zaandam. Door stad en dorp, langs industrieel erfgoed, Zaanse koopmanshuizen, de Zaanse Schans en veenweidegebieden.

Fietsknooppuntennetwerk Zaanstreek-Waterland eindeloos routes met elkaar verbinden, via de 2500 bordjes in het gebied. www.fietsen.123.nl/fietsknooppunten-in-nederland

Oeverlandroute (35 km), bewegwijzerd via het fietsknooppunten-netwerk, vanuit Alkmaar door de Zaanstreek en - voor de lief-hebber - nog een stukje verder door naar Maastricht. (350 km)

De Veenweide- en Wormerroute (35 km), bewegwijzerd, start-punt: NS Station Zaandam, of op de Zaanse Schans. De route voert door Wormer en Jisp en het landelijke veenweidegebied.

De Pontjesroute (44 km), bewegwijzerd, startpunt: NS Station Castricum, of het pontje aan de Noordervaartdijk, Krommenie. Deze route loopt langs het Alkmaarder- en Uitgeestermeer en maakt gebruik van 5 pontjes. Twee hiervan met zelfbediening.

De Stelling van Amsterdam (135 km), bewegwijzerd, 135 km. De route loopt langs dit militaire verdedigingswerk met 42 forten rondom Amsterdam, 4 forten liggen op de gemeente-grenzen van Zaanstad.

Het Water van Zaanstad (33 of 45 km), bewegwijzerd, start-punt: NS Station Zaandam. Deze route leidt langs interessante waterobjecten en voert u door Zaanse polders, met de karakte-ristieke rechthoekige landkavels.

Monumentenroute Zaan-Noord (12 km), beschreven, startpunt: NS Station Wormerveer.

Monumentenroute Zaan-Zuid (22 km), beschreven, startpunt: NS Station Zaandam. Het is ook mogelijk de route te beginnen vanaf de Hempont, bij het Hembrugterrein.

Monumentenroute Krommenie (10 km), beschreven, startpunt: NS Station Krommenie/Assendelft.

Monumentenroute Westzaan (15 km), beschreven, startpunt: ’t Regthuys, Kerkbuurt, Westzaan.

Monumentenroute Assendelft (18 km), beschreven, startpunt: NS Station Krommenie/Assendelft. www.zaanstreek.nl/natuur en recreatie, www.vvvzaanstreek.nl download bijvoorbeeld de pdf-routes onder routes, of onder; wandelen, fietsen en varen.

Zaanse Molenroute (35 km), beschreven, startpunt: NS Station Koog Zaandijk. Verkrijgbaar bij het Zaans Museum, op de Zaanse Schans

Wormer en Zaanstreek route (30 km), beschreven, startpunt: Krommenie www.fietsen123.nl/noord-holland, of via de fietsrouteplanner van www.falk.nl

Albert Heijn route (53 km), beschreven, startpunt: Broek in Waterland, www.bedstede.nl

Fietsroute Fort bij Spijkerboor (32 of 44 km), beschreven, startpunt: Bezoekerscentrum de Poelboerderij in Wormer, www.natuurmonumenten.nl

Fietsverhuurpunten: Fietspoint Pieters Provincialeweg 21 (Station Zaandam

centrumkant) T. 075 - 615 65 93, Openingstijden: ma.-vrij. 06.00-11.30, za. 07.00-11.30 uur en zo. 08.00-11.30 uur

Fietspakhuis Vinkenstraat 46, Zaandam stadshart. T. 075 - 614 49 82, Openingstijden: ma. 11.00-18.30 uur, di.wo.vrij. 08.30-18.30 uur, do. 08.30-21.30 uur, za. 08.30-17.30 uur. koopzondagen 11.30-18.30 uur

Boat & Bike Rental Kalverringdijk 25, (Zaanse Schans), T.06 - 50 623 991 www.varenopdezaan.nl (april – oktober dagelijks 10.00 – 17.00 uur)

Fietsverhuur Wormer Nieuweweg 3, Wormer, T. 075 - 642 05 85 www.fietsverhuurwormer.nl, Openingstijden: di.-za. 09.30- 18.00 uur en 1 maart-23 oktober ook op zo. 09.30-18.00 uur

Wandelen:De oude dorpskernen, rijke historie en de groene, waterrijke omgeving maken de Zaanstreek tot een fraai wandelgebied.

NS wandeling (13 km), vanaf Station Kogerveld door recreatie-gebied Jagersplas en oerhollandse polders, www.eropuit.nl

Molenroute (8,5 km), gemarkeerd met blauwe stickers, startpunt: NS Station Koog Zaandijk. www.vvvzaanstreek.nl

Czaar Peterroute (3,5 km), gemarkeerd door ANWB borden, startpunt: NS Station Zaandam. Stadswandeling door het centrum van Zaandam. www.recreatienoordholland.nl

De Zaanstreek zoals ’t eeuwen geleden was (6 km), ongemarkeerd, startpunt: Zaans Museum, Zaanse Schans, Zaandijk, wandeling rondom de Kalverpolder www.hdci.nl/buitenom of www.kalverpolder.nl

Page 27: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

52 53www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

Routes

Natuurwandeling Schanszichtpad (1,1 km), ongemarkeerd, startpunt: het Zaans Museum, de Zaanse Schans, Zaandijk. Stevige schoenen of laarzen aantrekken. www.zaanstad.nl

Wandelen in ‘t Twiske bezoekerscentrum van natuurgebied ’t Twiske, Oostzaan, onder andere Roemerroute (3,5 km), Twiskeroute (16 km), Marsenroute (8 km). www.recreatienoordholland.nl:,

Langs riet- en weidevogels (9 km), ongemarkeerd, startpunt: Bezoekerscentrum De Poelboerderij, Wormer www.poelboerderij.nl of www.natuurmonumenten.nl

Noord-Holland Pad, etappe 8, Driehuizen-Krommenie (22 km) en etappe 9 Krommenie-Halfweg (25 km), beschreven, www.noord-holland.nl

Natuurwandeling ‘Langs de Zaan’ (11 km), van Wormerveer naar Zaandam, startpunt: NS Station Wormerveer, www.trouwcommunities.nl/groen/natuurtochten

Stadswandeling Zaandam ’Krantenwijk van Freek de Jonge’ (6 km), ongemarkeerd, startpunt: De Bullekerk, Zaandam, www.trouwcommunities.nl/groen/natuurtochten

Wormerpad (23 km), ongemarkeerd, startpunt: Watertoren Assendelft, www.routeyou.com

‘Is er iets mooiers dan dijklopen?’ (18 km), ongemarkeerd, startpunt: Neck, wandeling rondom Wijde Wormer, www.hdci.nl/buitenom

Varen:De Zaan en de Nauernasche vaart staan als staande mastroute, direct in verbinding met het Noordzeekanaal en het Alkmaarder en Uitgeestermeer, iets ten noorden van de Zaanstreek. Zie ook pag. 46-47.

Varen op de Zaan in een fluisterstille elektrische sloep Startpunt: rederij Varen op de Zaan, Westzijde 78, en Zaanse Schans, Zaandam. www.varenopdezaan.nl

Kanoroute De Riemenroute (5 km), door Jisp en Neck, langs ’t Zwet, De Marken en De Baanakkers, ongemarkeerd. Kano- en roeibootverhuur Praag, Jisp, T. 075 - 642 16 35 www.zwethoeve.nl en www.recreatienoordholland.nl

De Gansslootroute (9 km), door diverse sloten in Jisp, gemarkeerd met houten palen met gele kop.

Routes

De Markenroute (9 km), door de Schaalsmeerpolder, ‘t Zwet en de oevers van de Marken in Wormer, gemarkeerd met houten palen met blauwe kop.

De Baanakkersroute (8 km) langs het oudste moerasbos van het Wormer- en Jisperveld, gemarkeerd met houten palen met rode kop. Zie ook de Kanokaart Wormer- en Jisperveld of ‘Varen tussen honderden eilanden’ www.kanoweb.nl

Kanoroute De Twiskeroute (16 km), door ‘t Twiske en het Oostzanerveld, gemarkeerd met houten palen met gekleurde kop. Startpunt: haven De Roemer, verhuurt boten. www.recreatienoordholland.nl

Kanoroute Guisveld (4 km), door het grillige mozaïek van land, water en wuivende rietkragen. Startpunt: Staatsbos-beheer werkschuur, Middel 180, Westzaan, verhuurt ook boten. www.natuurwegwijzer.nl

Weidevogel route Wormer (9 km), startpunt: kanoverhuur Nieuw Weromeri, Poelweg 1, in Wormer, of informatiecentrum De Poelboerderij Wormer. www.natuurmonumenten.nl, of www.kanoroutes.nl.

Motorrijden: Watertorenroute (217 km),

startpunt Assendelft, www.gpstracks.nl

Molenroute (154 km), startpunt Zaanse Schans, Zaandijk, www.gpstracks.nl

Slingerende dijkjesroute (143 km), startpunt Zaandam, www.gpstracks.nl

Rondje Zaanstreek-Waterland-Alkmaar (82 km), startpunt Zaandam, www.gpstracks.nl

Zaanstad-Noordwijk-Zaanstad (136 km) startpunt Zaandam, www.gpstracks.nl

Deel van de ERIH-Holland Route (82 km), langs het prachtige Industriële Erfgoed in Noord Holland. www.motorroutes.org

Noordhollandse toplandschappen route (235 km), www.routeyou.com

IJsselmeer- en Noordzeekust route (179 km), van Heerhugowaard, naar Edam, Volendam, Monickendam en Marken. www.routeyou.com

1000 bochten route (243 km), www.routeyou.com

Page 28: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

54 55www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

Winkelen

Gembira, surinaamse tokoRozengracht 26,T. 075 - 631 44 17

Bears & BuddiesPeperstraat 131,T. 075 - 771 79 74

Doba bakkerijZuiddijk 17,T. 075 - 616 49 55

Tattoo ZaandamZuiddijk 18,T. 075 - 616 59 04www.tattoozaandam.nl

De Lachende BoeddaZuiddijk 103,T. 075 - 617 30 90www.delachendeboeddha.nl

Coco Records; Zuiddijk 107, T. 075 - 616 51 85,www.coco-records.nl

Banketbakkerij LandsaatZuiddijk 145,T. 075 - 616 46 05

Goemans, ijscafe; Westzijde 18,T. 075 - 670 57 13, www.ijscafe.nl

Minicars, autominiaturenWestzijde 77b,T. 075 - 670 48 65 www.minicars.nl

Yugaray, aziatische woonsfeerWestzijde 95,T. 075 - 670 88 86www.yugaray.nl

Boeddiek Samye GompaWestzijde 156,T. 075 - 617 20 10

Bonkerk, Tattoo studioSimon de Witstraat 3 (Westzijde),T. 075 - 616 73 95

GoedgevondenWestzijde 420,T. 075 - 614 37 80

Zaandam

Centrum Zaandam; Stadshart Hermitage; Gedempte Gracht; Dam; Rozenhof, Rozengracht; Zuiddijk; Westzijde

Gooody Fooods ZaandamHermitage 92/93,T. 075 - 616 20 19 www.gooodyfooods.nl

PrimarkAnkersmitplein 7,www.primark.nl

Expo CadeauwinkelHermitage 10,T. 075 - 612 58 77

Nice ThingzGedempte Gracht 72,T. 075 - 750 39 03

Apple I CentreGedempte Gracht 81,T. 075 - 711 97 10 www.icentre.nl

PrimeraGedempte Gracht 76,T. 075 - 616 32 57

Bruna (postagentschap)Damstraat 11, T. 075 - 6164983

PIPOOSRozenhofpassage, 134,T. 075 - 612 29 67

Wereldwinkel Rozenhofpassage, 113,T. 075 - 631 19 20

Party air & FunRozenhofpassage,132-133 T. 075 - 614 41 84www.partyairfun.nl

Banketbakkerij ButerGedemptegracht 25,T. 075 - 616 41 71

Ali Baba, turkse supermarktRozengracht 24,T. 075 - 617 79 01

Winkelen

Bio Herba; Gezondheidswinkel, Westzijde 16, T. 075 - 616 37 77, www.gezondheidswinkel.nl

Zaandok, Seats-to-MeetEbbehout 34,T. 075 - 737 01 81www.seatstomeet.com

Orse ket aan ’t Glop (cadeauwinkel)Kalverringdijk 21,T. 06 - 55 553 443www.orse-ket.nl

Loods 5; lifestyle outlet, ZuiderhoutPieter Ghijsenlaan 14b, T. 0900 - 235 566 37, www.loods5.nl

De Kampeerwinkel; Zuiderhout, Pieter Ghijsenlaan 18, T. 075 - 616 78 22, www.kampeerwinkel.nl

Dekker Watersport; Zuiderhout, Pieter Ghijsenlaan 4, T. 075 - 616 33 62, www.dekkerwatersport.nl

Koog aan de Zaan

Lenteweelde; Zuideinde 1, T. 075 - 616 43 74, www.lenteweelde.nl

Le Cockelon; cadeau’s, Zuideinde 38, T. 075 - 616 02 44, www.lecockelon.nl

Oost-west thuis-best; Factorystore, cadeau’s, Zuideinde 74, T. 06 - 54 208 724

Goedgevonden - Wonen; Woonaccessoires , Raadhuisstraat 17-19, T. 075 - 614 37 80, www.goedgevonden-wonen.nl

Rentenaar, hengelsportRaadhuisstraat 52, T. 075 - 631 44 13

Banketbakkerij De Wijn; Stationsstraat 7, T. 075 - 628 14 24, www.banketbakkerijdewijn.nl

Zaandijk

Het Zaanse Bakkertje; Lagedijk 11a, T. 075 - 628 17 19, www.hetzaansebakkertje.com

Casa Ista; Slijterij, Guisweg, 35, T. 075 - 621 37 91

De Stoel; lifestyle wonen; Lagedijk 10, T. 075 - 640 58 74, www.de-stoel.nl

Page 29: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

56 57www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

Winkelen/WiFi Kunst & Galeries

Van oudsher wonen en werken er in de Zaanstreek veel kunstenaars, schrijvers en entertainers, innovatieve denkers en wetenschappers. Vrije geesten die werden aangetrokken door de eigenzinnige men-taliteit, de prachtige natuur, de Zaan en natuurlijk de molens, de schepen, het water en de Hollandse luchten. De Zaanstreek was anders! Omdat de Gilden ontbraken, kon het vakmanschap zich op een andere manier ontwikkelen. Vanuit de handelsbetrekkingen uit de ‘Gouden Eeuw’ groeide de honger naar nieuwe ervaringen en de nieuwsgierigheid naar culturen. Een vruchtbare voedingsbodem; vol inspiratie en gecombineerd met een bloeiend verenigingsleven waarin dit werd uitgedragen. Van Monet tot Frans Mars, maar ook van Henny Huisman tot Piet Boon, van traditionele tot moderne vormgeving en de unieke ontwikkelingen in de creatieve industrie. Hier komen nog steeds veel goede ideeën uit voort. De Zaanstreek beschikt - verspreid over het hele gebied - over unieke locaties, waar kunstenaars hun werk tonen. Zaandam Kunstcentrum Zaanstad Vincent van Goghweg 40 a-b, T. 075 - 614 12 10, www.kunstcentrum.nl Kunstuitleen en uitgebreide collectie hedendaagse beeldende kunst. Regelmatig wisselende exposities en een kunstwinkel met aantrekkelijke ‘hebbedingen’.

Café FabriekJan Sijbrandssteeg 12, T. 075 - 614 76 16, www.cafefabriek.nlwisselende tentoonstellingen van amateurkunst.

Serah ArtisanDam 2-1 hoog, T. 075 - 614 70 10, www.serahartisan.nl

Zaandijk Het Weefhuis Lagedijk 39, T. 075 - 622 43 80, www.hetweefhuis.nl

Studio 11Kerkstraat 11, T. 075 - 771 89 22, www.studio11zaandijk.nl

Koog aan de ZaanDe BotertonZuideinde 136, T. 075 - 631 32 21, www.deboterton.nl Gerenoveerd pakhuis met winkel en expositieruimte.

KrommenieHet Erf van ReijneVlusch 37, T. 06 - 36 109 783, www.hevr.nl

Wormerveer

Beernink cadeauartikelenZaanweg 27-28,T. 075 - 628 14 53

K’ook, kookwinkel; Zaanweg 82, T. 075 - 622 78 60, www.k-ook.nl

Pasman Boek & Hobby (VVV-i point)Zaanweg 100,T. 075 - 628 14 83 www.pasmanboekenhobby.nl

Brocante van me tante; Marktstraat 59, T. 06 - 14 444 606

The Read Shop (postagentschap)Stationstraat 4b,T. 075 - 621 80 10

Drie Swanen; Kralerie, Noordeinde 3, T. 075 - 640 04 89, www.klareiededrieswaenen.nl

Krommenie

Slijterij Drink & GiftsHeiligeweg 15a,T. 075 - 640 51 79, www.drinks-gifts.nl

Wereldwinkel; Kerkplein 2, T. 06 - 23 172 370, www.krommenie.wereldwinkel.nl

Erwin Vermast; CD/DVD-Shop, Zuiderhoofdstraat 2, T. 075 - 621 63 82, www.erwinvermast.nl

Boekhandel StumpelZuiderhoofdstraat 64,T. 075 - 628 96 06

De Snuiter; Cadeauwinkel, Rosariumplein 1a, T. 0299 - 419 690

Assendelft

De Hooimaker; Cadeau’s-winkeltuin, Dorpsstraat 147, T. 075 - 687 34 52,www.dehooimaker.nl

De Ossestal; Houten speel-goed, Dorpsstraat 412a, T. 075 - 687 32 72www.ossestal.nl

Het Klompenhuis; Dorpsstraat 462, T. 075 - 687 71 15, www.hetklompenhuis.nl

Winkelcentrum “De Saen” Rode Ring, Saendelft

Westzaan

Provence; bloembinderij, J.J. Allanstraat 377, T. 075 - 670 42 28, www.sfeervolprovence.nl

WiFi

Gratis en openbare Wifi is beschikbaar bij:

Bibliotheken; Zaandam, Krommenie, Koog a/d Zaan T. 075 - 617 22 52

Inntel Hotel, Zaandam

La Place (V&D), Zaandam

Zaanse Schans, Zaandam

Mc Donalds, Zaandam en Zuiderhout

Kentucky Fried Chicken, Zaandam Zuiderhout

Burger King, Wormerland

Page 30: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

58 59www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

Musea, theaters & bioscopen Musea, theaters & bioscopen

Musea

Zaandam: Het Czaar Peterhuisje is een van oud scheepshout gebouwd arbeiders-huisje uit 1632. De Russische Czaar Peter de Grote logeerde hier, toen hij in 1697 in Zaandam het vak van scheepstimmerman kwam leren. Krimp 23: www.zaansmuseum.nl

Politiemuseum Gelegen tegenover de Verkade Chocolade-fabriek, herbergt dit museum een fraaie collectie attributen van de nederlandse politie van 1850 tot heden. Westzijde 109: www.politiemuseum.net.

De Zaanse Schans: De Zaanse Schans is een levendige woon- en werkbuurt waar een aantal bijzondere musea staan, zoals het Zaans Museum en het Verkade- Paviljoen. Beschreven op pag 39.

Koog aan de Zaan: Het Molenmuseum ligt aan de Museumlaan vlakbij station Koog-Zaandijk en toont de opkomst en neergang van de Zaanse molen-industrie. Museumlaan 18: www.zaansemolen.nl.

Zaandijk en Gortershoek, de Lagedijk: Honig Breethuis; een prachtig in stand gehouden koopmanshuis dat de welstand toont van een zaanse koopmansfamilie omstreeks 1830. Lagedijk 80, Zaandijk: www.honigbreethuis.nl

Het Raadhuis en het Weefhuis met beeldentuin; geopend op afspraak en voor exposities in de weekenden. www.hetweefhuis.nl www.raadhuiszaandijk.nl

De Gerrit Jan Honigsluis; uit 1610, werd gebouwd omdat het waterpeil in de polder zo’n 65 centimeter lager is dan in de Zaan. Via de sluis werden grondstoffen tussen de Zaan en de molens in het Guisveld vervoerd. www.kijkopzaandijk.nl - www.zaans-industrieel-erfgoed.nl

Westzaan: Schaatsmuseum Lambert Melisz; Zuideinde 156A, www.ijsclub-lambertmelisz.nl

De Wondertuin van ‘Lappenklaas’, staat vol met bizarre betonnen creaties en bouwwerken gemaakt van lege flessen. Even vragen bij J.J. Allanstraat 226, of je er een kijkje mag nemen.

Theaters ZaandamZaantheater: Modern theater gelegen tussen de Zaan en de Dam, met twee zalen, een breed programma en theater-restaurant ‘De Muze’. Nicolaasstraat 3, Zaandam, T. 0900 - 334 45 53, www.zaantheater.nl

Muztheater: Czaar Peterstraat 1, Zaandam, T. 075 - 771 57 70: www.muz.nu

Wormerveer: De Groote Weiver is gevestigd in het voormalige PWN gebouw. Films, theater en muziek. Industrieweg 1a, T. 075 - 737 01 00: www.degrooteweiver.nl

Bioscopen

ZaandamPathé Bioscoop in Stadshart Zaandam; zes zalen met wandbrede filmdoeken en royale stoelen. Hermitage 140, T. 075 - 616 08 47, www.pathe.nl/zaandam

Filmtheater de Fabriek Filmhuis met (eet)café en terras aan de Zaan. Jan Sijbrandssteeg 12, T. 075 - 631 19 93: www.de-fabriek.nl

‘Groene’ museum-aanraders: (zie natuur & recreatie op pag. 44)

Natuurmuseum E.Heimans; Darwinpark: www.darwinpark.nl De Heemtuin; Burgemeester van ’t Veldpark:

www.nme-zaanstreek.nl/heemtuin De Poelboerderij; Wormer- & Jisperveld: www.poelboerderij.nl

Page 31: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

60 61www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

Maart Zaandam, Lentekriebels: www.stadshartzaandam.nl

Zaandam, Piratenfestival: www.stadshartzaandam.nl

AprilZaanstreek, Ronde van Noord-Holland: www.nh-wielerweekend.nl

Zaanstreek, Koninginnedag: www.koninginnedagzaandam.nl

Wormerveer, Kermis: www.zaanstad.nl

Mei Zaanstreek, Nationale Molendag: www.molendagen.nl

Wormer, Wormerveer, Slag om de Zaan: www.zaanslag.nl

Zaanstreek, Dag van het park: www.dagvanhetpark.nl

JuniZaandam, Week vd Amateurkunst: www.zaanstad.nl

Zaandam, Zaans CultuurPlein Festival: www.zaanscultuurplein.nl

Zaandam, Jazz Zaandam, muziekevenement: www.jazzzaandam.nl

Zaandam, Moisefestival, muziek: dans en mode: www.moisefestival.nl

Zaanstreek, MidzomerZaan, muziek en erfgoed: www.midzomerzaan.nl

Zaanstreek, Dag van de architectuur: www.stichting-babel.nl

Zaanse Schans, Kinderboekenmarkt: www.zaanseschans.nl

Assendelft, Het groene buitenland, biologische dag: www.bionext.nl

Zaandam, Braderie & koopzondag in het stadshart: www.zaanstad.nl

Juli Zaandam, Clowntjesdag, kinderfestival: www.clowntjesdag.nl

Zaanstreek, Zingen op de Zaan: www.zingenopdezaan.nl

Augustus Zaandam, Club Culinair op de Dam: www.clubculinairzaandam.nl

Zaandijk, Jaarmarkt ’Kaike en Koire’: www.kijkopzaandijk.nl

Zaanse Schans, Folkloredag en Braderie: www.zaanseschans.nl

SeptemberZaandam, Dam tot Damloop: hardloop- wandel- en fietsevenement: www.damloop.nl

Zaandam, Smaakexplosies Hembrugterrein: www.smaakexplosies.nl

Zaandam, Lappendag: www.zaanstad.nl

Zaandam, Kermis: www.zaanstad.nl

Zaanstreek, Open Monumentendag: www.openmonumentendag.nl

Wormerveer, Theater op de Noord: www.stichtingcultuurinwormerveer.nl

Oostkollendam, Kunst en Veldwerkexpositie: www.veldwerkexpo.nl

OktoberZaandam, Bierfestival op de Dam: www.oktoberfestzaandam.nl

Zaanstreek, Open Atelierroute: www.tengel.nl

Assendelft, Kermis: www.zaanstad.nl

November Zaanstreek, Intocht Sint Nicolaas: www.sintinzaandam.nl

December Zaandam, Kerstmarkt centrum: www.zaanstad.nl

Zaandijk, Dromen over feest, muziek: www.kijkopzaandijk.nl

Krommenie, Kerstmarkt: www.dichtbij.nl/zaanstreek

* Deze kalender bevat alleen de jaarlijks terugkomende evenementen. Voor meer informatie en definitieve data bezoek de websites van bijvoorbeeld: www.vvvzaanstreek.nl www.stadshartzaandam.nl www.zaanstad.nl www.dichtbij.nl

Evenementen*Evenementen*

Page 32: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

Lijnen

Stations

CNX_info_AML_ZSTR_2x2_11-12nacht.indd 1 10/20/11 3:45:31 PM

Legenda

P+R A7 afrit 2 395

395

Zaanstad NS

414

63 391 395 398

reguliere lijn(met halte, lijnnr. en éénrichtingspijl)

buurtbus

bundel van meer dan drie lijnen(met halte en éénrichtingspijl)

halte wordt alleen aangedaandoor de buslijnen 63 en 64

eindhalte

spoorlijn met station(snaam)

veerpont

62 63www.zaanstreek.nl www.vvvzaanstreek.nl

Openbaar vervoer Openbaar vervoer / Colofon

Gemeente Zaanstad T. 14 075 ma-vr. 08.30 - 17.00 uur, www.zaanstad.nl www.zaanstreek.nl

Ziekenhuis ZMC T. 075 - 650 29 11 www.zaansmedischcentrum.nlDierenambulance T. 075 - 615 66 66 www.dierenambulancezaanstreek.nl

Deze brochure is een uitgave van de Gemeente Zaanstad. Zonder toestemming mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of andere media. De gemeente Zaanstad heeft getracht auteursrechten te regelen met alle rechthebbenden. Opgenomen informatie is geplaatst onder voorbehoud van verandering, hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

ColofonCoördinatie, Tekst en Beeld Gemeente Zaanstad, afdeling Toerisme, P. SourenOntwerp Tjasker Design 2012©

Huisstijl Stichting Marketing Zaanstreek Druk Drukkerij GrafiNoord, Amsterdam

Spoorwegen/treinverbindingen Zaanstreek

TaxiTaxi ZaanstreekT. 06 - 29 144 554

BKS Schiphol ServiceT. 075 - 642 21 22

ETS Taxi & ZorgvervoerT. 075 - 670 73 73

Taxi-Centrale ZaanstadT. 075 - 616 33 00

Trein: NS Zaanse Schans Amsterdam CS Sprinter Uitgeest of Alkmaar,

tot station Koog-Zaandijk. (20 min.)Alkmaar-Uitgeest; Sprinter Amsterdam, tot station Koog-Zaandijk.

Bus: Connexxion regio ZaanstreekLijn van naar59 Beverwijk station Zaandam station63 Krommenie Assendelft Station Zaandam ‘t Kalf64 Zaandijk Rooswijk Zaandam Kogerveld65 Zaandam, De Vlinder Zaandam Station69 Krommenie Assendelft Station Zaandam Station89 Wormerveer Noorderveld Zaandam Station391 Amsterdam CS Zaandam Zaanse Schans392 Amsterdam CS Zaandam Station394 Amsterdam CS Zaandam Station395 Amsterdam Sloterdijk Station Wormerland P&R398 Amsterdam Riekerpolder Wormerland P&RN61 Assendelft Station Zaandam StationN62 Zaandam Station Zaandam ‘t KalfN63 Zaandam Centrum Krommenie Assendelft StationN92 Amsterdam Leidseplein Zaandam StationN94 Amsterdam Leidseplein Assendelft Station

Bus: Connexxion Zaanse Schans391 Amsterdam CS Industrial Heritage lijn: NSDM werf & Zaanse Schans89 Zaandam Station Zaanse Schans, Uitstaphalte: Guisweg

OV-informatienummer 900-9292

Page 33: VVV Zaanstreek gids 2012-2013

Zingen op Zaan

van Dam tot Dam loop

TOURIST INTERNET LINK / INFORMATION

Internetsites Zaanstreek www.zaanstreek.nlwww.vvvzaanstreek.nlInternetsites Hollandwww.iamsterdam.comwww.noord-holland-tourist.com

Zaanse Schans www.zaanseschans.nl

Hembrugterrein