Varen in de Zaanstreek 2014

28
Alles over watersport in de Zaanstreek Inclusief kaarten met vaarroutes VAREN IN DE ZAANSTREEK ZOMER 2014 ZAANSTREEK.NL/WATERSPORT

description

Watermagazine Varen in de Zaanstreek 2014

Transcript of Varen in de Zaanstreek 2014

Page 1: Varen in de Zaanstreek 2014

Alles over watersportin de Zaanstreek

Inclusief kaarten met vaarroutes

VAREN IN DE ZAANSTREEK

ZOM

ER

2014

ZAANSTREEK.NL/WATERSPORT

Page 2: Varen in de Zaanstreek 2014

2ZAANSTREEK.NL/WATERSPORT

Showroom: Vaartdijk 9 B, 1566 PL Assendelft-ZaanstadTelefoon: 075 - 68 75 729E-mail: [email protected]

Corsiva 690 TENDER, Prijs: v.a. F 18.500,-

Corsiva 570 NEW AGE, Prijs: v.a. F 8.500,-

Corsiva 475 NEW AGE, Prijs: v.a. F 4.250,-

STOUT 750, Prijs: v.a. F 19.750,-

Corsiva 560 CLASSIC, Prijs: v.a. F 13.350,-

Krijgsman Watersport: • Hét adres voor uw Corsiva Sloep of Tender.

• Erkend Mercury en Pega dealer.

• Bezorgen doen we door heel Nederland.

• Altijd een grote voorraad en vrijwel geen levertijden!

• Ervaar ook onze persoonlijke service en vriendelijke prijzen.

• Ook voor onderhoud en winterstalling kunt u bij ons terecht!

Corsiva 590 TENDER, v.a. F 12.900,-

WWW.KRIJGSMANWATERSPORT.NL

SLOEPEN & TENDERS

UW SLOEP EN TENDER SPECIALIST

Bezoek ook onze showroom!

2 verdiepingen vol met betaalbare

sloepen en tenders!

Page 3: Varen in de Zaanstreek 2014

3

BESTE WATERSPORTER,

Uitgestrekte wetlands en bijzondere veen-weidegebieden. U vindt het in de Zaanstreek, op een steenworp afstand van Amsterdam. Het unieke Zaanse landschap, een afwisseling van zeldzame natuur, broedgebieden, rust en ruimte, industrieel erf-goed, molens, eeuwenoude sluisjes en natuurlijk de leukste terrasjes aan het water. Kortom: de Zaan heeft alles te bieden voor de liefhebber van varen. De totale rust van het Westzijderveld, Wormer- en Jisperveld naast gezelligheid van winkelen en uitgaan op de langgerekte Zaanoevers.

En er is meer! De Zaanse nautische sector leidt een bloeiend bestaan. Wist u dat hier superjachten worden gebouwd? Holland Jachtbouw breidt de werf dit jaar aanzienlijk uit. De in 1927 opgerichte Scheepswerf Vooruit wordt gerenoveerd. De elektronica van Keizer Marine wordt over de hele wereld ingebouwd. En de jachten van Claasen Jachtbouw komt u op alle wereldzeeën tegen. De combinatie van vakmanschap en innovatie heeft naam gemaakt in de internationale jachtwereld. Daar zijn we als Zaankanters behoorlijk trots op.

Geniet van onze rivier en onze streek en ik wens u een goede vaart!

Geke FaberBurgemeester van ZaanstadVoorzitter Stichting Marketing Zaanstreek

INHOUDSOPGAVE

P.5Varen in de Zaanstreek

P.7 Stadzeilen met Optimisten

P.9Varen, winkelen en uitgaan

P.10 - 11 Zaanse Schans

P.12 - 15Kaart met vaarroutes

P.16 - 18Overzicht nautische bedrijven

P.19Blauwe vlag voor Jachthaven Nauerna

P.21Vrijwillige sluiswachters

P.22-23 Veren op de zaan

P.27Sluis- en brugtijden

BESTUUR MARKETING ZAANSTREEK

ZAANSTREEK.NL

Vormgeving en productieLassooyDesign BNO, Wormerveer

Fotografie Mike Bink Fotografie, Fotografie Bart Homburg, Barbara de Boer Fotografie, Manon v. Rookhuyzen, Nan Reunis, e.a.

Tekst Contentservice, Zaandam

Oplage 25.000 stuks.

COLOFON

Varen in de Zaanstreek is een uitgave van Marketing Zaanstreek i.s.m. Lassooy-Design BNO en Contenservice. Het magazine wordt verspreid via alle nauti-sche bedrijven, watersport verenigingen, sluizen, horeca en B&B aan het water in de Zaanstreek en de omliggende regio.

Page 4: Varen in de Zaanstreek 2014

TE KOOP

Bouwjaar 1980Materiaal PolyesterMotor Volvo Penta 23 pk

(17 kW) DieselSlaapplaatsen 4 + 2

HALLBERG RASSY 312 SCAND MK1

Telefoon: 06 53 81 03 65E-mail: [email protected]

Vraagprijs

3 58.000,-

HET KAN IN ZAANDAM !nauticalservices.nl T. +31 (0)75 670 30 23 Jachtstalling, onderhoud & reparatie

Page 5: Varen in de Zaanstreek 2014

5ZAANSTREEK.NL/WATERSPORT

HET WORMER- EN JISPERVELDOngerepte natuur, rust, stilte, beschermd broedgebied. Jisp, een verstild dorp aan de einder, het langgerekte silhouet van Wormer. In de Gouden Eeuw waait de rook van ruim 150 bakkerijen voor scheepsbe-schuiten over het veld. De winsten gaan in molens en schepen voor de walvis- en haringvangst. Penetrant stinkende traankokerijen in het veld koken walvisblubber tot traan. Over de sloten zeilen volgeladen sche-pen af en aan. En daarna? Komen concurrerende molens aan de Zaan, veepest, overstromingen en het Wor-mer- en Jisperveld wordt het water-rijke natuurgebied van vandaag.

VAREN IN DE ZAAN-STREEK

EEN VAARTOCHT DOOR HISTORIE

Van aanvang af is het langs de Zaan een afwisseling van wonen en werken. Het is een reis door de geschiedenis van de streek. Een stukje stenen wal markeert waar ooit De Hoop brug was. Het witte huis, een voormalig politiebureau, Eenpiepklein sluisje, de belangrijkste sluis naar het Westzijderveld. Een

EEN REIS DOOR

DE TIJD

Geen stukje Zaanstreek zonder historie. Sinds de eerste bewoners het veengebied in trokken is er gegraven, gebaggerd, gevloekt, geboerd, gewerkt, gebeden en geploeterd om het hoofd, vaak letterlijk, boven water te houden. Een rijke historie die het best te beleven is vanaf het water, eeuwenlang de belangrijkste transportader.

molenschuur als winkel, woonhuis was weeshuis en kantoor zeepziede-rij. Het aanzicht van de Zaanoevers is constant aan veranderingen onderhevig geweest en een vaar-tocht is als een reis door de historie.

HET WESTZIJDERVELDVanaf de Zaan kom je via de Zaan-dijkersluis of Mallegatsluis in het Westzijderveld. Het patroon van sloten is ontstaan bij de ontginning van het veengebied en ideaal voor molens. Rondom water voor aan- en afvoer en het wateren van stammen.De Held Jozua, De Schoolmeester en Het Prinsenhof zijn de laatste van de tientallen molens in het veld. Het lintdorp Westzaan is nauwelijks veranderd in de loop der eeuwen. Een verscholen rijkdom van Zaanse houtbouw met slootjes en lage bruggetjes. Een onontdekte schoon-heid om aan wal te gaan en een wandeling te maken.

Page 6: Varen in de Zaanstreek 2014

6ZAANSTREEK.NL/WATERSPORT

LOOKS & QUALITYBurgemeester Geke Faber van Zaan-stad heeft op 9 mei jl. de eerste paal geslagen voor een nieuwe hal van 60 x 26 meter en een kantoor van ca. 800 m2. De orderportefeuille van Holland Jacht Bouw is de komende jaren goed gevuld met zowel nieuwbouw- als refitprojecten. Naar verwachting neemt met de nieuwe loods het aantal werknemers toe van de huidige 80 naar rond de 120. Met haar innovatieve benadering heeft de werf internationaal naam gemaakt. De schepen zijn niet alleen winnaar van vele races en houders van records, maar ook op het gebied van ‘looks’, innovatie en techniek halen ze met grote regelmaat prestigieuze interna-tionale prijzen binnen.

PRIJZEN EN RECORDSDe werf bouwt en renoveert motor-jachten, modern gelijnde zeiljachten, maar het zijn vooral de klassiekers als de schoener Windrose of Amsterdam en de J-Klasser Rainbow waarmee de werf internationaal de aandacht trekt. Windrose of Amsterdam is houder van het Transatlantic Crossing Record en verkreeg de Showboats

HOLLAND JACHT BOUW

Award voor Hoogste Technische Prestatie. De Rainbow is de replica van de gelijknamige J-Klasser waarmee Harold Vanderbilt in 1934 de Amerikaanse titel verdedigt in de America’s cup en de Endeavour verslaat. Sinds de tewaterlating in 2012 is ze een geduchte tegenstan-der in haar klasse. Daarnaast wordt Rainbow in 2013 zowel winnaar van de prestigieuze World Superyacht Award als de Showboats Design Award en de Classic Boat Award.

NO-NONSENSE Een bezoek aan de werf laat zien dat in Holland Jacht Bouw, ondanks

Passie voor zeilen, oog voor schoonheid & kwaliteit

de internationale reputatie, nog altijd een stukje Hemmes en Kramer aanwezig is. Een groot deel van de 80 werknemers bestaat uit nuchtere Zaankanters met een open oog voor nieuwe ontwikkelingen en innovaties.

Uitgegroeid tot specialisten in het vakgebied maken de no-nonsense benadering en hoge mate van effi-ciency het mogelijk topkwaliteit te leveren tegen een zeer realistische prijs. Zo heeft de grote passie van één enkele Zaankanter er voor gezorgd dat aan de Zaan een inter-nationaal opererende werf de mooi-ste jachten ter wereld bouwt.

De passie voor het zeilen was voor Chris Gongriep 25 jaar geleden de belangrijkste reden voor de start van Holland Jacht Bouw. In 1990 wordt de eerste Lemsteraak gebouwd in een Romneyloods op de Hemmes bij Kramer Scheepsreparatie en -motoren Fabriek. Vijf jaar later verhuist Holland Jacht Bouw naar een loods van Claasen Jachtbouw aan de Kalverringdijk om in 1997 naar de huidige locatie in de Achtersluispolder te gaan. De voor-malige scheepswerf Haak ligt aan diep water en biedt de mogelijkheden voor verdere groei. Hol-land Jacht Bouw heeft zich ontwikkeld tot een van de toonaangevende bouwers van superjachten.

Page 7: Varen in de Zaanstreek 2014

7ZAANSTREEK.NL/WATERSPORT

STADZEILEN MET OPTIMISTEN

ERKEND DIPLOMADe zeillessen voor het seizoen 2014 zijn voor zowel beginners als gevorderden vol. Niet verwonderlijk wanneer je weet dat je voor iets meer dan honderd euro 12 lessen krijgt, inclusief een zwembadles met omslaan en zwemvest gewenning. ‘En een erkend diploma van de Commissie Watersport Opleidingen’, zegt Petra Oord. ‘We zeilen op woensdag met beginners en op donderdag met gevorderden. De enige eis die we hebben is dat je minimaal 8 jaar bent en een zwemdiploma hebt. Heel laagdrempelig met als gevolg dat veel kinderen uit de omgeving de lessen volgen. Het zijn er in de loop der jaren honderden geweest, waaronder ikzelf. In mijn tijd was het vooral spelenderwijs leren omgaan met een bootje, nu is er iets meer structuur en hebben de instruc-teurs een opleiding gevolgd.’

KLAAR OM TE WENDENTijdens de zeillessen ligt er een vlot in de Poel en varen er twee bootjes als begeleiding. Alle mogelijk manoeuvres worden geoefend: aan- en afmeren, gijpen, overstag, man over boord en aan het einde van de cursus is er de uitrei-king van het officiële CWO-diploma. Petra Oord: ‘De Poel is beschut waardoor er bijna altijd gezeild kan worden en iedereen voldoende vaartijd krijgt om alle onderdelen voor het diploma te halen. We geven daar-naast ook lessen op het Alkmaardermeer bij het vereni-gingseiland. Het accent ligt daar wat meer op wedstrijdjes varen en de oudere kinderen kunnen overstappen in de Splash, een wat grotere boot. Het uiteindelijke doel is dat iedereen plezier in zeilen krijgt, want het is een geweldige sport die je je hele leven kunt beoefenen!’

Het gewenste stadstrand heeft Zaan- stad nog niet, maar stadzeilen gebeurt al sinds mensenheugenis. Waren het vroeger vissers en vrachtschepen, tegenwoordig zijn het de Optimisten van Zeilvereeniging De Onderlinge. Een uniek initiatief op de Poel met een lage drempel.

'De Poel is beschut waardoor er bijna altijd

gezeild kan worden'

Page 8: Varen in de Zaanstreek 2014

WATERSPORTCENTRUM WORMER‘Dank voor de geduldige en goede advisering voor

het afbouwen van onze aluminium boot. De boot is erg mooi geworden, vaart heerlijk en de Suzuki bevalt goed. In snelheid, duidelijkheid en service onderscheiden jullie je!’

Tevreden klanten zijn volgens Ed en Jolanda Sijbrandij van Watersportcentrum Wormer te danken aan persoon-lijke service en snelle dienstverlening. Ed Sijbrandij: ‘Het kopen van een boot is een behoorlijke uitgave en dan wil je serieus genomen worden en goed advies krijgen. Wij zorgen ervoor dat onze klanten optimaal plezier be-leven aan hun aankoop en probleemloos kunnen varen.’

DE KEUZE VOOR OUTBOARD‘Bij de start 10 jaar geleden hebben we een duidelijke keuze gemaakt voor trailerbare boten met een out-board,’ zegt Ed Sijbrandij. ‘De vaarmogelijkheden zijn optimaal, de ene dag in de Zaanstreek, de volgende dag een tocht door de Weerribben en klanten nemen

de boot ook mee naar Frankrijk, Italië of Kroatië. Veel mogelijkheden en de kosten zijn te overzien, zowel in aanschaf als in de jaren erna bij het onderhoud en de winterberging.’

ALLROUND SERVICEWatersportcentrum Wormer biedt een complete service met winterberging, ruime werkplaats en showroom voor boten, motoren en trailers. Ed Sijbrandij: ‘Verder zijn we dealer van o.a. Admiral sloepen, Suzuki motoren, Suzumar rubberboten, Nimarine rubberboten, Nimarine motoren, Marlin trailers en watersportaccessoires van Technautic en Allpa. En wanneer we iets niet in huis hebben regelen we het binnen de kortste keren. Geen watersporter wil gedwongen aan de kant liggen als het mooi weer is!’

Meer informatie op: www.watersportcentrum-wormer.nl.

WatersportcentrumWORMER

Watersportcentrum WormerVeerdijk 261531MS Wormer

Inclusief: buskap met achterkleed, luxe kussenset 12 volt plug, Suzuki 9,9 viertakt met electrische start

T. 075 - 640 63 09E. [email protected]

SPECIALE

AANBIEDING

Admiral 470 sloep

vaarklaar voor

E 7.999,-

Page 9: Varen in de Zaanstreek 2014

9ZAANSTREEK.NL/WATERSPORT

VAREN, WINKELEN & UITGAANHet kwaliteitslabel kijkt naar een

breed scala facetten waaronder win-kelaanbod, parkeermogelijkheden en de beleving van zowel winkeliers, bewoners als bezoekers. Het water in de Gedempte Gracht, het stad-huis, Hotel Inntel en overige nieuw-bouw hebben het centrum een totaal nieuwe en aantrekkelijke uitstraling gegeven. Op creatieve en eigenzin-nige wijze is het gebied met een drukke Provinciale weg, het station en het water opnieuw ingericht. De waterpartijen en bruggen zorgen voor een vloeiende overgang naar

de nieuw gegraven gracht.Met de bruggen, graswallen en bomen is het een aangenaam en drukbezocht winkelgebied met mega bioscoop, koffiezaken, eettentjes, terrasjes en kiosken.

SPORT, CULTUUR, CULINAIR & EVENEMENTEN

De Dam tot Damloop, Zingen op de Zaan, MidzomerZaan, JazzZaandam,

Spraakmakend, verrassend en abso-luut de moeite van een bezoek waard. Het centrum van Zaandam laat zien dat stadsvernieuwing uitstekend te combineren is met bestaande bebou-wing. De twee jachthavens en passan-tensteiger nabij het centrum zijn een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het nieuwe woon-, winkel- en uit-gaansgebied.

Club Culinair, Bierfestival, Lappen-dag, Atelierroute, Slag om de Zaan, Dag van de Architectuur. Een greep uit de vele activiteiten die jaarlijks worden georganiseerd en voor een groot deel in het stadshart plaatsvinden.

De Zaanstreek swingt. Kijk op www.zaanstreek.nl voor een com-pleet overzicht van alle activiteiten.

BESTE BINNENSTAD, EERVOL TWEEDE

In de verkiezing van ‘Beste Binnenstad’ heeft het centrum van Zaanstad in de categorie middelgrote steden de tweede plaats behaald. Net achter Venlo, maar voor ruim dertig andere deelnemende steden. Een prachtige prestatie.

Page 10: Varen in de Zaanstreek 2014

10ZAANSTREEK.NL/WATERSPORT

EN MET STIP OP NR. 3...

OLD HOLLANDArchitect Jaap Schipper (1915-2010) ontwierp de Zaanse Schans als een gewone Zaanse woon- en werkwijk met historische panden die voor stadsuitbreiding moesten wijken. In de loop der jaren is de Zaane Schans als icoon van de Zaanstreek bovenaan de lijstjes gekomen van internationale bezoekers. De Iamsterdam promotiecampagne typeert de Zaanstreek als onderdeel van ‘Old Holland’ waar de bezoekers beleven hoe Zaankanters woonden en werkten rond het midden van de 19e eeuw. Ook nu slaan de molens lijnolie, zagen stammen of malen specerijen en verfpigmenten.

De beleving in de musea, kuiperij, kaas- en klompenmakerij sluit hier naadloos op aan, evenals die van de tinnegieterij, de distilleerderij en het chocolade maken.

ZAANSE SCHANS ZIEN, HOLLAND BELEVEN

De Zaanse Schans en omgeving hebben steeds meer te bieden. De fietsverhuur maakt tochten door de streek mogelijk, maar dichtbij is er de Kalverpolder met een laarzenpad, uitkijktoren en vaartochten in een koeienboot. Vanaf de Zaanse Schans vaart Rederij De Schans, een veer verzorgt een verbinding naar Zaandijk en de Windmillhopper maakt korte vaartochten langs de molens. De Zaanhopper vaart zomers op vrijdag, zaterdag en zondag tussen het centrum van Zaandam en

De Zaanse Schans is de hoogste binnenkomer in de ‘Top 50 dagattracties’. Het bezoekersaantal steeg in vijf jaar van 900.000 naar bijna 1,5 miljoen in 2013. De historische woon- en werkbuurt aan de oever van de Zaan biedt een authentieke beleving met een toenemende rol voor de omgeving.

DE ZAANSE SCHANS!

Page 11: Varen in de Zaanstreek 2014

11ZAANSTREEK.NL/WATERSPORT

Voetveer

14

17

18B

18A

jachthaven De Onderlinge

Za

anho

pper Zaa

ndam-Wormerveer

DE ZAANSE SCHANS!

Horen, Zien, Proeven, SpelenWelkom in het Zaans Museum & Verkade PaviljoenZaans Museum & Verkade Paviljoen Schansend 7, 1509 AW Zaandam T (075) 681 00 00 [email protected] www.zaansmuseum.nl

Varen in de Zaanstreek 01P.indd 1 23-04-14 11:44

Wormerveer. En met het nieuwe informatiecentrum bij het Zaans Museum groeit de Zaanse Schans gestaag uit tot het ideale start- punt voor een bezoek aan de hele Zaanstreek.

OPENBARE STEIGERSEr zijn diverse openbare steigers bij de Zaanse Schans. Deze vallen onder beheer van de gemeente Zaanstad. Voor afmeermogelijkheden en/of het verkrijgen van informatie kunt u contact opnemen met de Haven- dienst van Zaanstad: Tel. +31 (0)75 681 68 88E-mail: [email protected]

• Passantensteigers: Jachthaven De Onderlinge (niet op kaart) Restaurant De Hoop op d'Swarte Walvis Molens De Kat en Het Jonge Schaap

• Zaanhopper en Windmillhopper

• Opstapplaats Koeienboot

Jachthaven De Onderlinge

Page 12: Varen in de Zaanstreek 2014
Page 13: Varen in de Zaanstreek 2014
Page 14: Varen in de Zaanstreek 2014
Page 15: Varen in de Zaanstreek 2014
Page 16: Varen in de Zaanstreek 2014

16ZAANSTREEK.NL/WATERSPORT

HORECA / BED & BREAKFAST AAN HET WATER

De Woude restaurant eetcafé, De Woude 69 www.restaurantdewoude.nl [email protected]

De Hofjes, Wormer 7 www.dehofjes.com [email protected]

De Hoop op d’Swarte Walvis, Zaanse Schans 27 www.dewalvis.eu [email protected]

De Lepelaar, Jisp 8 www.delepelaarjisp.nl [email protected]

Café Sman, Wormerveer 18 www.cafesman.nl [email protected]

Het Pannenkoekenschip, Wormerveer 17 www.pannekoekschip-wormerveer.nl

Restaurant 't Kombof, De Woude 69 www.restaurantkombof.nl [email protected]

De Bataaf, Wormer 17 www.de-bataaf.nl [email protected]

Proeverij De Koekfabriek, Zaandam 47 www.proeverijdekoekfabriek.nl [email protected]

De Toog Eetcafé, Koog a/d Zaan 39 www.eetcafedetoog.nl

D' Vijf Broers, Zaandijk 28www.devijfbroers.nl [email protected]

Restaurant De Vijfde Smaak, Koog a/d Zaan 32 www.restaurantdevijfdesmaak.nl [email protected]

B&B Down by the riverside, Koog a/d Zaan 28 www.downbytheriverside.devrolijketaart.nl [email protected]

B&B ‘t Zaanse Koopmanshuis Anno 1694, Koog a/d Zaan 32

www.zaansekoopmanshuis.nl [email protected]

Café Sman, Wormerveer 18 www.cafesman.nl [email protected]

D' Vijf Broers, Zaandijk 28 www.devijfbroers.nl [email protected]

Restaurant Huis te Zaanen, Wormerveer 16 www.huistezaanen.nl [email protected]

B&B Heerlijck Slaapen, Zaanse Schans 27 www.zaanseschansbedenbreak-fast.nl [email protected]

B&B Zit aan de Zaan, Zaandijk 25 www.zitaandezaan.nl [email protected]

B&B Het Lepelaarsnest, Jisp 8 www.hetlepelaarsnest.nl [email protected]

B&B River Garden, Zaandijk 25 www.rivergarden.nl [email protected] Hotel

Raadhuis Zaandijk, Zaandijk 25 www.raadhuiszaandijk.nl [email protected]

Het Jonge Schaap, Zaandam 27 [email protected]

EETCAFÉ DE JACHT-CLUB / TWISKE 46

[email protected]

Geniet van het terras aan het water met heerlijke hapjes en drankjes. Lekker loungen

op de steigerhouten banken en deck chairs met kussens. De kleinere kinderen vermaken zich prima op het terras-strandje en de grotere kinderen kunnen met de waterfiets zwaan of een kajak in de haven varen.

Eten & drinken aan het water

Trouwen aan het water

Slapen aan het water

CAFÉ FABRIEK / ZAANDAM [email protected]

Geen eigen aanleg, maar wel uitstekend in de zon zitten met uitzicht op de Wilhelminasluis. Met onder andere speciaalbieren, maaltijdsalades en huisgemaakte appeltaart.

B&B BOERENTUINHUIS / WORMERVEER 16

[email protected]

Het Boerentuinhuis is gevestigd in een authentieke houten stolpboerderij en heeft twee luxe appartementen met privé ingang, keuken en badkamer. In een oase van rust kun je genieten op de veranda in de rustige achtertuin of onder de bomen in de voortuin (grenst aan open viswater). De Boerderij ligt op 50 meter van de Zaan!

B&B HUMPY DUMPY / OOSTKNOLLENDAM 4

[email protected]

B&B Humpydumpy is gelegen in natuurgebied Wormer- en Jis-perveld. Vanuit de watervilla heb je een uniek uitzicht over de Eilandspolder met talloze (water)vogels. De B&B is gezellig en modern ingericht en geschikt voor 6 personen. Er zijn 2 fietsen aanwezig, maar kanoën (verhuur dichtbij) is een zeker een optie.

EETCAFÉ - JACHTHAVEN 'T SWAENTJE/ WESTKNOLLENDAM 5

www.swaentje.com [email protected]

Jachthaven 't Swaentje is gelegen op een prachtige locatie in

Westknollendam en ligt direct aan de Zaan. Een unieke locatie, met een directe verbinding naar het recreatieschap Alkmaarder- Uitgeestermeer en het Noordzeekanaal! Bij de jachthaven is een gezellig eetcafé waar u wat kunt drinken en een hapje kunt eten.

Page 17: Varen in de Zaanstreek 2014

17ZAANSTREEK.NL/WATERSPORT

Geschiedenis Akademie, Zaandam www.hansluiten.nl [email protected]

Zaanse Schans, Zaandam 27 www.zaanseschans.nl [email protected]

Bezoekerstips aan het water

JACHTHAVENS / BOOTVERHUUR

JACHTHAVEN NAUERNA/NAUERNA 51

[email protected]

De Koeienboot, Zaanse Schans 27 www.dekoeienboot.nl [email protected]

De Zaanhopper, Zaandam www.zaanhopper.nl [email protected]

Jachtwerf De Hippert, Zaandam 54 www.dehippert.nl [email protected]

Rentenaar Hengelsport, Koog a/d Zaan 37 rentenaarhengelsport.com [email protected]

De Zwethoeve, Jisp 8 www.zwethoeve.nl [email protected]

Twiske Haven & Jachtclub, Oostzaan 45 www.twiskehaven.nl [email protected]

VarenrondZaandam, Zaandam www.varenrondzaandam.nl [email protected]

Kwadijk Kanoverhuur, Jisp 9

Poelboerderij, Wormer 11 www.poelboerderij.nl bezoekerscentrum@ poelboerderij.nl

Rederij De Schans, Zaanse Schans 27 www.rederijdeschans.nl [email protected]

Voetveer Zaandijk, Zaandijk 27 www.voetveerzaandijk.nl

Boothuren & MeevarenJachthavens

Jachtwerf De Hippert, Zaandam 54 www.dehippert.nl [email protected]

Jachthaven De Boeier, Westknollendam 5

Watersportvereniging De Remming, Zaandam 52 [email protected]

Jachthaven Kokernoot, Zaandam 67

Twiske Haven & Jachtclub, Oostzaan 46www.twiskehaven.nl [email protected]

Jachthaven De Hennewerf, Westknollendam 5

Zaanlandsche Zeil Vereeniging, Westknollendam 6www.zzv-watersport.nl [email protected]

Zeilvereeniging De Onderlinge, Zaandam 29www.zvdeonderlinge.nl [email protected]

Jachthaven Dukra, Zaandam 52www.dutchbargesholland.com

Watersport Vereniging Wormer, Wormer 10www.watersportvereniging-wormer.nl [email protected]

KAJAKCENTRUM ARJEN BLOEM / WORMER 7

[email protected]

Kano Centrum Arjan Bloem is de grootste kanowinkel en -impor-teur van Nederland. Het is prach-tig gelegen aan het Wormer – en Jisperveld. U kunt verschillende kajaks (1 en 2-persoons), kano's (3, 4 en 10-persoons) en waterfietsen huren.

Vos Bunkersstation, Koog aan de Zaan [email protected]

Bunkerstation Van Meegen, Zaandam 61www.antonvanmegen.nl [email protected]

Vaarcursussen

Bunkerstations

Zaanlandsche Zeil Vereeniging, Westknollendam 6 www.zzv-watersport.nl [email protected]

Zeilvereeniging De Onderlinge, Zaandam 29 www.zvdeonderlinge.nl [email protected]

Vaar- & Waterskischool Ad Kraakman, Zaandam www.vaarschool.nl [email protected]

Watersport Vereniging Wormer, Wormer 10 www.watersportvereniging-wormer.nl [email protected]

BIJDAM WATERSPORT/WORMERVEER 11

[email protected]

Leveranciers havenfaciliteitenHavenhout, Zaandam www.havenhout.nl [email protected]

Steigerstad, Wormerveer www.steigerstad [email protected]

Seijsener Recreatietechniek, Zaandam www.seijsener.nl [email protected]

Zeilmakerijen

Zaanse Zeilmakerij, Zaandam 63 [email protected]

De Zeilerij, Zaandam 41 www.dezeilerij.nl [email protected]

Page 18: Varen in de Zaanstreek 2014

18ZAANSTREEK.NL/WATERSPORT

WINKELS / NAUTISCHEBEDRIJVEN

KRIJGSMAN WATERSPORT /ASSENDELFT 35

[email protected]

DEKKER WATERSPORT /ZAANDAM 56

[email protected]

Rubberboot Holland, Zaandam 44 www.rubberboot-holland.nl [email protected]

Zijbo, Assendelft www.stalengrachtenvletten.nl [email protected]

Leiman Boten, Oostzaan www.leimanboten.nl [email protected]

Endeavor Yachts, Wormer www.endeavoryachts.nl [email protected]

Koo-Boten, Wormerveer www.koo-boten.nl [email protected]

Jachtwerf De Hippert, Zaandam 54 www.dehippert.nl [email protected]

Winkels Scheepswerven / Stalling / Onderhoud

Jachtwerven

Pure Sailing, Wormerveer www.24mtr.nl [email protected] Mulder Catamarans, Zaandam 65 www.mulder-catamarans.nl [email protected]

Kids Watersport, Wormer www.kidswatersport.nl [email protected]

Van Bekkum Watersport, Assendelft www.vanbekkumwatersport.nl [email protected]

Klaas Mulder Jachtbouw, Zaandam www.klaas-mulder.nl [email protected] Kramer Scheepsreparatie en Machinefabriek, Zaandam 29 www.kramervof.nl [email protected]

Noordwest Scheepsservice, Wormerveer www.noordwest-scheepsservice.nl [email protected]

Molenaar's Scheepswerf, Zaandam 29 [email protected]

Stallingbedrijf Ron, Zaandam www.ronstalling.nl [email protected]

Zaanhaven, Zaandam 61 www.zaanhaven.nl [email protected]

Scheepswerf Vooruit, Zaandam 61www.scheepswerfvooruit.nl [email protected]

't Swaentje, Wormer [email protected]

Claasen Shipyards, Zaandam 65www.claasenshipyards.com [email protected]

WATERSPORTCENTRUM WORMER /WORMER 19

[email protected]

HOLLAND JACHT BOUW / ZAANDAM

[email protected]

SCHEEPSWERF WED. K. BROUWER /ZAANDAM 64

[email protected]

TECHNAUTIC / WORMERVEER

[email protected]

ORANGE NAUTICAL SERVICES /ZAANDAM

[email protected]

Scheepsservice & -timmerbedrijven

De Keizer Elektrotechniek, Zaandam 66 www.dekeizermarine.com [email protected]

Stuurstand, Zaandam www.stuurstand.nl [email protected]

RH JACHTBOUW / ZAANDAM

[email protected]

Bijdam Watersport, Wormer 11 [email protected]

Bootzorg Jachtservice, Zaandam www.bootzorg.nl [email protected]

BIJDAM WATERSPORT /WORMERVEER 11

[email protected]

Page 19: Varen in de Zaanstreek 2014

19ZAANSTREEK.NL/WATERSPORT

November 2011 nam de 32-jarige Pepijn Doeswijk de vrij vervallen jachthaven te Nauerna over in het gelijknamige pittoreske dorpje vlak onder Assendelft. Zijn missie: ‘Er een heel moderne, gezellige jachthaven van maken.’

TECHNISCHE DIENSTDe haven is grondig aangepakt, uit- gebaggerd en vernieuwd. Inmiddels zijn er 360 ligplaatsen, met bij elke ligplaats een walstroomaansluiting van 16 ampere. Ook is er ruime parkeergelegenheid, en een 100 meter lange passantensteiger, waardoor er altijd plaats is voor pas-santen. Er is een toilet-, douche- en wasgelegenheid met wasmachine en droger. Hijsen is mogelijk tot 20 ton, er is een technische dienst en in het restaurant, of op het terras aan het water, kan iedereen terecht voor een hapje en een drankje. En tot slot zijn op het havenkantoor fietsen te leen voor een tochtje over land naar mooie Zaanse dorpjes.

ONDERSCHEIDING Voorwaar al een mooie prestatie, die Jachthaven Nauerna zijn aanzien teruggaf. De volgende stap was die felbegeerde Blauwe Vlag, de mili-euonderscheiding voor stranden en

BLAUWE VLAG

jachthavens die hebben aangetoond schoon en veilig te zijn. Doeswijk: 'We hebben extra noodzuilen op de steigers geplaatst, met daarin een reddingsboei en brandblusser, een calamiteiten-draaiboek geschre-ven en een milieu-actieplan, een AED aangeschaft, en een opvang gemaakt voor verfresten in onze milieustraat.'

UITVALSBASIS Jachthaven Nauerna is gelegen aan Zijkanaal D van het Noordzeekanaal, op ongeveer 7 kilometer van zowel

Amsterdam als Beverwijk. De haven is dan ook een ideale uitvalsbasis om te varen naar de Noordzee, het Alkmaardermeer, in de Zaanstreek, de kop van Noord-Holland, Haar-lem, het Spaarne, de grachten van Amsterdam en het IJsselmeer. De haven ligt aan de Staande Mast Route, en aan de Holland Route, een netwerk van interessante punten in Noord- en Zuid-Holland.

Meer informatie: www.jachthavennauerna.nl.

Per 8 mei jl. mag Jachthaven Nauerna de Blauwe Vlag voeren, het internationale eco-keurmerk voor schone en veilige stranden en jachthavens. Het is voor Jachthaven Nauerna de kroon op het werk.

VOOR JACHTHAVEN NAUERNA

Page 20: Varen in de Zaanstreek 2014

20

EIGEN INVULLINGEind dit jaar zal worden gestart met de bouw van ruime bungalow-woningen met een tuin op het zuidwesten. Net als de twee-onder-een-kapwoningen in het plan bouwt u de woning in deze laatste fase van

WATERRIJK WONEN

het project nagenoeg zelf, zoveel is er mogelijk. Vanuit alle woningen kunt u vanuit uw eigen tuin zo het water op om via het binnenwater de Delft direct richting de nabijgelegen Nauernasche Vaart, recreatiegebied Spaarnwoude of Amsterdam te varen. Zowel de binnenkort te bou-wen twee-onder-een-kapwoningen als de bungalows worden aangebo-den voor een scherpe prijs vanaf F 275.000,- v.o.n.

VRIJE KAVELSVoor wie op zoek is naar een woning op maat biedt Waterschouw ruime bouwkavels. Een aantal kavels heb-ben vrij uitzicht over de landerijen en zijn direct aan de Delft gelegen. Door de fraaie opzet van de nieuwe wijk en de hoge kwaliteit van de woningen kunt u geheel naar eigen ontwerp de woning van uw wensen realiseren op een fantastische locatie. Een vrije kavel is al vanaf F 180.000,- v.o.n. te verkrijgen.

Aan de rand van de veelzijdige Zaanstreek ligt het langste dorp van Nederland, het centraal gelegen en landelijke Assendelft. Vlak buiten de gezellige dorpskern wordt in de pittoreske buurt ‘de Zuid’ het prachtige plan 'Waterschouw' gerealiseerd. In dit klein-schalige project is geen woning hetzelfde en hebben alle percelen een directe vaarverbin-ding naar open vaarwater, een droomlocatie voor de echte waterliefhebber.

LANDELIJK WONEN, CENTRAAL GELEGEN

Vanuit plan Waterschouw zijn alle dagelijkse voorzieningen in het dorpscentrum ‘de Kerkbuurt’ op loopafstand te bereiken. De nieuwe wijk ligt direct naast een park, daar-naast kunnen sportliefhebbers hun hart ophalen bij de, op steenworp afstand gelegen, tennisbaan en voetbalvereniging. Voor kinderen zijn er in de directe omgeving voldoende veilig te bereiken speeltuinen, basis-scholen en mogelijkheden voor kin-deropvang. Het openbaar vervoer is binnen handbereik en u bent in 10 autominuten op het NS-station en het vernieuwde stadscentrum van Zaandam. En met 5 minuten zit u op de ontsluitingswegen A8 rich-ting Amsterdam en A9 richting de IJmond en Haarlem.

Kijk voor meer informatie en een overzicht van het actuele aanbod op www.waterschouw.nl.

Page 21: Varen in de Zaanstreek 2014

Eind 12e eeuw beschermen dijken vrijwel het gehele Noorderkwartier tegen het water. Ook de Zaan is afgedamd van ’t IJ en de Starnmeer. In de 16e eeuw wil Het Hoogheemraadschap van de Hondsbossche de zeewering bij Petten versterken. De benodigde stenen en het rijshout komen per schip uit de Zuidelijke Nederlanden. Via Gouda, Haarlem, Zuiderzee, Edam of Monnickendam naar Alkmaar en over de Rekere naar de kust. Een bevaarbare Zaan maakt de reis een stuk korter en voorkomt dat binnenschepen op de Zuiderzee vergaan of aangevallen worden door Friese en Gelderse zeerovers.

AAN- EN AFVOER NAAR DE FABRIEKSMOLENS, Op 12 november 1547 wordt de Hondsbossche Steenen Schutsluis in gebruik genomen. De sluis wordt verpacht en de hoogst biedende wordt sluismeester en verkrijgt visrechten in de directe omgeving. Van 3,5 eeuw zijn slechts de opgaven van sluismeester Jan Dil (1880-1884) bekend. Hij schutte in die periode jaarlijks gemiddeld 1.300 houtvlotten, 3.075 stoomschepen, 1.075 zand- en houtvletten en 13.375 overige vaartuigen.

VRIJWILLIGESLUISWACHTERS

Tijdens de stremming van de Wilhelminasluis wordt de naastgelegen Hondsbossche Steenen Schutsluis (1547) in ere hersteld. Een oproep voor vrijwillige sluiswachters leverde een grote groep liefhebbers op. Een unieke kans om te werken met historisch erfgoed dat ongekend belangrijk is geweest voor de Zaanstreek en Noord-Holland.

De sluis is voor de economie van de Zaanstreek enorm belangrijk en maakt aan- en afvoer naar de fabrieksmo-lens mogelijk. Na de bouw van de Wilhelminasluis (1903) is de Hondsbossche Steenen Schutsluis niet gedempt, zoals bij veel andere sluisjes aan de Zaan wel is gebeurd.

De nieuwe sluiswachters zorgen voor eerherstel en het is te hopen dat er blijvend gebruik gemaakt gaat worden van het historische waterwerk.

Oostzijde 289 • 1508 EN Zaandamtel. 075 - 63 11 525

www.dezeilerij.nl

Voor reparatie en nieuw: zeilmakerij de zeilerij

•Jachtzeilen

•Buiskap

•Rokon

•Dekzeil

•Voortent

•Luifel

•Huik

•Kite

•Surfzeil

•Spatzeilen

Buiskap aan vervanging toe? Huik is helemaal gaar?

Dekzeil zo lek als een mandje?

De Zeilerij is het adres voor deze problemen en meer.

Ook voor hoezen, rokon, aanhangwagen afdekzeil etc.

Bel 06 502 76 893

Page 22: Varen in de Zaanstreek 2014

22ZAANSTREEK.NL/WATERSPORT

Vertrektijden Noordwaarts

Zaandam, Wilhelminasluis / P Westzijde

10.30 12.30 14.30 16.30

Zaandam, Chocoladefabriek 10.40 12.40 14.40 16.40

Zaanse Schans, Landje De Haan 11.00 13.00 15.00 17.00

Wormer, Batavia Veerdijk 11.20 13.20 15.20 17.20

Wormerveer, Markstraat 11.30 13.30 15.30 17.30

Vertrektijden Zuidwaarts

Wormerveer, Marktstraat 11.30 13.30 15.30 17.30

Wormer, Batavia Veerdijk 11.40 13.40 15.40 17.40

Zaanse Schans, Landje De Haan 12.00 14.00 16.00 18.00

Zaandam, Chocoladefabriek 12.20 14.20 16.20 18.20

Zaandam, Wilhelminasluis / P Westzijde

12.30 14.30 16.30 18.30

De Zaanhopper mag max. 12 opvarenden vervoeren. Reserveren is helaas niet mogelijk. Meer informatie op www.zaanhopper.nl.

ZAANHOPPER OP DE ZAANDe Zaanhopper vaart van 1 mei tot 1 oktober iedere vrijdag, zaterdag en zondag tussen Zaandam en Wormerveer. De leukste veerdienst van Nederland langs molens, indus-trieel erfgoed, traditionele houtbouw en natuurgebieden.Prijs per zone H 1,50 | Enkele reis H 6,00 | Retour H 12,00

overstap tussen de Zaanboot en -hopper

Zaanboot

Zaanhopper

VEREN OP DE ZAAN

De Zaanse Schans belevenis vanaf het water! Iedere zaterdag met de 'Windmillhopper' van landje 'De Haan' naar molen 'De Bonte Hen'. H 4,00 p.p. / kinderen H 2,00 incl. entree molen.

Voor informatie: www.varenrondzaandam.nl. Telefoon: 06 - 16 97 64 30

VAREN ROND ZAANDAM

HAVENSAFARIDe HAVENsafari is een exclusieve culturele ontdekkingsreis per boot door het havengebied van Amsterdam en Zaandam.Laat je verrassen door fascinerende vergezichten. Beleef de haven met al je zintuigen.www.havensafari.nl

Page 23: Varen in de Zaanstreek 2014

23ZAANSTREEK.NL/WATERSPORT

Zaandam Centrum - Hembrugterrein - Amsterdam CSZaandam, kade Zaantheater 10.30 12.30 14.30 16.30 18.30

Hembrugterrein 10.40 12.40 14.40 16.40 18.40

Amsterdam CS 11.25 13.25 15.25 17.25 19.25*

Amsterdam CS - Hembrugterrein - Zaandam CentrumAmsterdam CS 9.30 11.30 13.30 15.30 17.30

Hembrugterrein 10.15 12.15 14.15 16.15 18.15

Zaandam, kade Zaantheater 10.25 12.25 14.25 16.25 18.25

ZAANBOOT NAAR AMSTERDAMDe Zaanboot vaart van 7 juni tot 1 oktober op zater-dag en zondag tussen de kade bij het Zaantheater en het Centraal Station van Amsterdam. Tussenstop op het Hembrugterrein (zie ook pagina 25).www.zaanboot.nl.Prijs enkele reis H 3,00 | kinderen tot 12 jaar gratis | fiets gratis

VEREN OP DE ZAAN

HET HEEN EN WEER IN ZAANDIJKStichting Voetveer Zaandijk verzorgt met tientallen vrijwilligers van 1 mei tot 1 oktober een veerverbinding tussen de molen De Bonte Hen, de Zaanse Schans en de Zaandijkersluis. Kosten H 1,00 p.p. en kinderen tot 10 jaar gratis.

Afgelopen jaren hebben duizenden bezoekers gebruik gemaakt van de verbinding tussen het karakteristieke Zaandijk en de Zaanse Schans.

DE KOEIENBOOT, VAREN IN DE POLDER

Vertrek bij Zaans Museum vanaf 15 mei. Dinsdag t/m zondag 12.30 en 13.30 uur. Overige tijden reserveren. Telefoon: 06 - 42 61 88 17www.dekoeienboot.nl.

* Op zaterdag einde bij NDSM haven zodat overstap op de Havensafari mogelijk is. Reizigers voor Amsterdam varen dan verder met het (gratis) GVB veer 96.

Page 24: Varen in de Zaanstreek 2014

Restaurant ‘t Kombof Prachtig gesitueerd op het eilandje de Woude in het Alkmaardermeer ligt ‘t Kombof met een prachtig terras en eigen aanlegsteigers. Hét adres voor een gezellig diner, een lekkere lunch, een mooie bruiloft of verjaardag. De keuken combineert Franse en Hollandse invloeden en wisselt regelmatig van kaart. Buiten de kaart om is er een driegangen keuzemenu voor F 29,50. Natuurlijk staan er ook diverse streekgerechten op de kaart. Wat te denken van de gerookte polderpaling van Jeroen Los, of de Wouder stoofaal, heerlijke Beemster kaassoep of Beemster lamsvlees!In het seizoen is ‘t Kombof geopend van woens-dag tot en met maandag vanaf 12.00 uur.

Restaurant ‘t KombofWoude 32 | 1489 NC DeWoudeTel: 075 641 17 31www.kombof.nlDE-BATAAF.NL

Maandag t/m zondag geopend voor lunch, diner of een borrel! Op dinsdag bereiden wij ons voor op de zomer en zal De Bataaf gesloten zijn, maar van juni t/m augustus is De Bataaf 7 dagen in de week geopend!

Wed. K. Brouwer Scheepswerf b.v.

Wed. K. Brouwer Scheepswerf:Voor uw scheepsreparaties beschikken wij over de onderstaande faciliteiten:

Wed. K. Brouwer Verhuur b.v.

Wed. K. Brouwer Scheepswerf BV | Zomerdijk 22 | 1505 HW Zaandam | Tel: 075 635 40 69 | Fax: 075 670 44 41 www.scheepswerfbrouwer.nl | [email protected] | [email protected]

Verhuur van: Service | Diensten: - Dekschuiten - Sleepdiensten

- Pontons - Transporten

- Containers - IJsbreken

- Dok I : 97 x 15 x 4,2 m.

- Stevendok : hefvermogen 450 ton

- Dok III : 50 x 10,6 x 4 m.

- Hellingen : tot 60 m.

- Botenlift : hefvermogen tot max 70 ton

- Winterstalling : verwarmd en onverwarmd

- Schroefreparatie

Brouwer_adv_190x90_FC.indd 1 02-05-14 14:00

Page 25: Varen in de Zaanstreek 2014

HEMBRUG: MONUMENTALE SCHOONHEID

BOOTVERBINDINGHembrug is de hele zomer per boot te bereiken. Aan de westzijde methet openbaar vervoer met de Hem-pont, die vaart tussen Amsterdam (Hempontplein) en Zaandam (Hem-brug Hemkade). Aan de oostzijde van het terrein ligt een openbare steiger waar je met je eigen boot kunt afme-ren, maar waar in de zomer ook een halte van de Zaanboot is, waarmee je naar Amsterdam CS en het centrum van Zaandam kunt varen. Vanaf beide aanmeerplekken loop je naar de in-gang van het Hembrugterrein aan het Noordzeekanaal (Poort 1 en 2).

STELLING VAN AMSTERDAMDoor haar bijzondere verleden spreekt het Hembrugterrein sterk tot de verbeelding. Rond 1895 nam het ministerie van Defensie (toen nog Departement van Oorlog genaamd) het terrein in gebruik voor de productie van wapens en munitie: De Rijks Artillerie Inrichtingen. Het Hembrugterrein vormde het hart van de Stelling van Amsterdam. Meer dan een eeuw lang is hier mu-nitie geproduceerd. Op het enorme terrein zijn vele gebouwen bewaard gebleven uit de periode 1895-1970 waardoor heel goed de industriële

ontwikkeling van de 20ste eeuw te zien is. Sinds de jaren ‘80 nam de productie af en nadat in 2003 definitief de deuren sloten, lag het terrein er jarenlang verloren bij. Deze verborgen schoonheid wordt nu teruggegeven aan de regio.

Monumentale gebouwen worden gerenoveerd en krijgen met jonge, creatieve ondernemers nieuw elan. Bekijk nu zelf dit bijzondere stukje aan de Zaan!

Meer informatie: www.hembrugontwikkelt.nl.

Aanlegsteiger

Poort 2 Hoofdingang

Poort 1 HollandRoute huis

Het Hembrugterrein, het spannendste stukje Zaanstad dat jarenlang was afgesloten voor publiek, heeft sinds begin 2014 een deel van het terrein weer opengesteld. Hembrug is deze zomer dé locatie voor talrijke culturele evenementen. Ook kun je er bijzondere gebouwen bekijken waarvan een aantal rijks-monumenten, het Hembrugmuseum bezoeken of een kopje koffie drinken in de nieuwe thuisbasis van HollandRoute in het voormalig Stationsgebouw. HollandRoute is de Hollandse tak van ERIH, de European Route of Industrial Heritage.

Hempont

Page 26: Varen in de Zaanstreek 2014

WILHELMINA-SLUIS: WERK IN UITVOERING

De voorbereidende werkzaamheden nemen meer tijd in beslag dan verwacht. Hierdoor is het werk een aantal maanden later gestart. De twee maanden durende volledige stremming voor alle scheepvaart is verschoven van de zomer 2014 naar begin 2015. De pleziervaart kan nog tot deze zomer gebruikmaken van de Wilhelminasluis. Daarna geldt een omvaaradvies.

DE ALTERNATIEVENSchepen tot maximaal 28 x 5 x 1,60 m. (lengte x breedte x diepte) en een hoogte tot 3 meter kunnen gebruikma-ken van de naast de Wilhelminasluis gelegen historische ‘Groote Sluis’ of Hondsbossche Steenen Schutsluis Zaan-dam. De staande mast route via de Nauernasche vaart

is mogelijk voor schepen van 30 x 5,7 x 1,80 m. en een hoogte tot maximaal 18 m. vanwege een hoogspannings-leiding. Tijdens de werkzaamheden worden de bedie-ningstijden van de bruggen en sluis in deze route ver-ruimd. Tot slot is er de route over het Noord-Hollandsch Kanaal via Purmerend voor schepen tot 64 meter lengte. De laagste vaste brug bij Purmerend is 6,85 m. hoog.

STREMMINGSINFORMATIE Informatie over stremmingen, routes en bedienings- tijden zijn te vinden op www.wilhelminasluiszaandam.nl, www.twitter.com/@WsluisNH en berichten worden verspreid via jachthavens, watersportverenigingen en bunkerstations. Meer informatie op www.anwbwatersport.nl, www.vaarweginformatie.nl en in weekblad de Schutte-vaer. De werkzaamheden kunnen zowel onder de noemer Zaan als Voorzaan vallen.

Bouwer Heijmans is gestart met de voorberei-dende werkzaamheden aan de Wilhelminasluis. Medio 2015 moeten de eerste schepen van de CEMT-klasse Va schutten. Een omvangrijke operatie waarbij omgeving, scheepvaart- en wegverkeer zo min mogelijk overlast en hinder mogen ondervinden.

Page 27: Varen in de Zaanstreek 2014

BEDIENING SLUIZEN EN BRUGGEN ZAANSTREEK

* Zie onder Zaan en Nauernasche Vaart** Binnen bedieningstijden vrijwilligers niet altijd aanwezig, wel bereikbaar*** Aanvragen bij vermeld tel.nr. of HHNK 072-5828282 24 uur vantevoren

1

Gegevens van Provincie N-H, Rijkswaterstaat, Prorail, Zaanstad en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

BRUG SPIJKERBOOR Hoogte 0,85 m.16 april-16 oktoberDagelijks 9.00-13.00/14.00-19.00 uur

JISPERSLUIS EN BRUG14 x 3,80 x 0,85 m.16 april-1 mei/1 oktober-16 oktoberDagelijks 9.00-17.00 uur***1 mei-1oktoberMaandag t/m zaterdag 8.00-12.00/ 13.00-19.00 Zon- en feestdagen 9.00-12.00/ 14.00-19.0006-24627371**

WOUDAAPSLUIS EN OPHAALBRUG11,27 x 3,80 x 2,35 m.075-6287505***

BOERENSLUIS EN BRUG Hoogte 1.00m.11,20 x 2,80 x 0,40 m.06-53337543***

BEATRIXBRUG*VHF 18

POELSLUIS EN BRUG20 x 4,55 x1,10 m.16 april -16 septemberMaandag t/m zaterdag 8.00-12.00/13.00-19.00Zon- en feestdagen 9.00-12.00/14.00-19.0016 sept. t/m 16 okt. Dagelijks 8.30-10.00/16.00-18.00

PRINS CLAUSBRUG* VHF 18

NOORDERSLUIS EN BRUG16 x 3,95 x 2,35 m.Dagelijks 7.00-9.00/17.00-19.0006-53365106**

VAARTBRUG*VHF 20Informatie zie pag. 26

PROVINCIALE BRUGGEN*Hoogte 2,65 m. 0800-0200600Informatie zie pag. 26

SPOORBRUG*Hoogte 0,75 m.072-5198557Informatie zie pag. 26

ZAANBRUG*VHF 18

ENGEWORMERBRUGHoogte 1,24 m.16 april-16 oktoberMaandag t/m vrijdag, 15.00-17.00 uurZaterdag en zondag, 18.30-20.30075-6212993***

ZAANDIJKERSLUIS EN BRUG20 x 4,40 x 2,15 m.Gehele jaarmaandag t/m vrijdag, 9.00-19.00 uur1 mei-1 oktoberzat-, zon- en feestdagen 9.00-18.00 uur06-53357287**

REINT LAAN JR. BRUG*VHF 20Informatie zie pag. 26

JULIANABRUG *VHF 18

HAALDERSBROEKERBRUG Hoogte 1,00 m.15 april-15 oktober 18.30-20.3006-37125745***

LEEGHWATERBRUG Vaste Hoogte 2,60 m.

VROUWENVERDRIETBRUG*0800-0200600Informatie zie pag. 26

VROUWENVERDRIETSLUIS EN VOET-DRAAIBRUG21,40 x 4,10 x 2,80 m.16 april - 16 oktoberdagelijks 9.00-11.00/17.00-19.0006-12574017***

WEELSLUIS EN VOETDRAAIBRUG18,50 x 4,30 x 2,25 m.16 april - 16 oktoberZat-,zon- en feestdagen, 8.30-10.00/ 17.00-19.0006-25044758***

COENBRUG*VHF 20 half uur 0.00 en 00.30 ALEXANDERBRUG*VHF 20

MALLEGATSLUISHefbrug 2,50 m.21,5 x 4,50 x 2,50 m.1 mei t/m 30 septemberZondag 10.00 -18.00 uur06-23261867**

SPOORBRUG*VHF 20, half uur 00.10 en 00.40

BERNHARDBRUG*VHF 20

PAPENPADSLUISVaste hoogte 1,70 m.26 x 5,20 x 2,35 m. Gehele jaar maandag t/m vrijdag 8.00-16.00 uur1 mei-1 oktoberzat-, zon-, feestdagen 9.00-18.00 uur075-6167408***

WILHELMINASLUIS EN BRUGBEATRIXBRUG* VHF 20informatie zie pagina 26

GROOTE STEENEN HONDSBOSSCHE ZEESLUIS EN BRUGGEN28 x 5,10 x 1,70 m.Vaste bruggen +/- 3,00 m.Informatie zie pagina 26

SCHERMERSLUIS EN BRUG*29,50 x 5,65 x 2,40 m.informatie zie pagina 26tel. 06-10654709**

WILLIAM PONTBRUG VHF 20 (Jachthaven Dukra)automatische bediening 24 uur

HANENPADSLUIS EN BRUGVaste hoogte 2,60 m.24 x 4,75 m. Maandag t/m vrijdag 9.00-17.0016 april-16 oktober Zaterdag 9.00-11.00Zon- en feestdagen, 9.00-11.00/16.00-17.30/18.30-20.00 06-15228365***

LUIJENDIJKSLUIS EN -BRUG Hoogte 1.20 m.17,50 X 4,20 m. zelfbedieningBrug16 april-16 oktoberDagelijks 8.00-20.00 uur06-23261799**

ZIJKANAAL D*VHF 20Informatie zie pagina 26

OVERTOOMSLUISVaste hoogte 2,63 m.18,40 x 4,25 x 2,23 m.Op afspraak, 06-53542342***

SCHIETHAVENBRUG*VHF 20

DEN UYLBRUG*VHF 20

BLIKKENBRUGHoogte 1.00 m. 1 mei-1 oktoberDagelijks 10.00-11.00/15.00-16.00Op afspraak 06-50232515*

ZAAN EN NAUERNASCHE VAART*16 april t/m 15 oktober:Maandag t/m vrijdag 6.00 - 22.00 uurZaterdag 7.00 - 20.00 uurZon- en feestdagen 9.00 - 19.00 uurInformatie zie pag. 26

2

3

4

5

11

12

13

14

15

15

17

21

25

26

28

30

31

34

35

36

37

39

40

41

42

47

49

49

50

52

53

55

57

58

59

60

68

*

Page 28: Varen in de Zaanstreek 2014

de meest gesorteerde

watersportspeciaalzaak

van nederland!