VSF magazine 2 - 2012

28
V FO Prioriteitenbeleid EU-project “Volunteering in sport” Kansarmen in de sport Leden werven tijdens de Week van de Sportclub Anysurfer kwaliteitslabel Week van de Sportclub 2012 april - mei - juni 2012 - afgiftekantoor Gent X - P303166 S 2.2012 magazine H OCIALware ans van Alphen laamse Trainersschool

description

VSF magazine is het tijdschrift van de Vlaamse Sportfederatie vzw

Transcript of VSF magazine 2 - 2012

Page 1: VSF magazine 2 - 2012

V

FO Prioriteitenbeleid

EU-project “Volunteering in sport”

Kansarmen in de sport

Leden werven tijdens de Week van de Sportclub

Anysurfer kwaliteitslabel

Week van de Sportclub 2012

april

- m

ei -

juni

201

2

-

afgi

ftek

anto

or G

ent X

-

P

3031

66

S

2.2012

magazine

H

OCIALware

ans van Alphen laamseTrainersschool

Page 2: VSF magazine 2 - 2012

.be

.be

Waag

jij

ook

de s

pron

g me

t Sp

oka?

Zo b

egon

nen

zij...

meter

Kari

n Donckers

peter S

eppe S

mits

Spok

a is

een

initi

atief

van

Surf

naar

www.sp

oka.b

e en

vind ee

n sp

ortk

amp

op jouw

maat!

met steun

van

onze

gouden

partn

ers

aren

aY

OU

R C

OA

CH

IN

SP

OR

TS I

NS

UR

AN

CE

Page 3: VSF magazine 2 - 2012

6 FO Prioriteitenbeleid: gezond sporten in functie van jeugd

8 Interview: tienkamper Hans van Alphen

10 Leden werven tijdens de Week van de Sportclub

13 Anysurfer, kwaliteitslabel voor toegankelijke websites

14 Inspirerend beleid uit het Europese sportveld

17 VSF Online

18 Kansarmen in de sport

22 De Vlaamse Trainersschool: een opfrissing en update

24 Bespaar op het IT-budget met SOCIALware

10

14

in dit nummer

6

18

Page 4: VSF magazine 2 - 2012

ColofonVSFmagazineTijdschrift van de Vlaamse Sportfederatie vzwNummer 2 - 2012 - jaargang 19verschijnt vier maal per jaar

Verantwoordelijke UitgeverGeraldine MattensZuiderlaan 13 - 9000 Gent

HoofdredactieGeraldine Mattens

EindredactieGrace Hellinckx

RedactieteamGeraldine Mattens - Philippe De Witte - Sophie Cools - Tim Lamon - Leen Magherman - Sara Pannecoucke - Grace Hellinckx

Vormgeving Grace Hellinckx

DrukNevelland Graphics cvba-soIndustriepark - Drongen 219031 GentTel. 09 371 57 16Fax 09 371 87 [email protected]

Redactie adres - Advertenties - AbonnementenVlaamse Sportfederatie vzwZuiderlaan 139000 GentTel. 09 243 12 90Fax 09 243 12 [email protected]

Abonnementsprijs 15 euroGedrukt op 600 exemplaren

CopyrightNiets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd door middel van boekdruk, foto - offset, fotokopie, microfilm of welke andere methode dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de VSF.

voorzitter aan het woord

Bij de aanvang van het jaar 2012 hadden we alvast één zekerheid: onze sportfederatiesector zou niet stilzitten. Zowel letterlijk als figuur-lijk zal in het Olympische jaar 2012 heel wat bewegen. Het neerleggen van het nieuwe vierjarige beleids-plan bij Bloso, en het proces dat daar momenteel aan vooraf gaat, zet onze volledige sector in bewe-ging.

In zijn Beleidsbrief Sport 2011-2012, bevestigt minister Muyters dat hij ook in 2012 de randvoor-

waarden wil blijven creëren om de slagkracht van de sportfederaties te vergroten. Sportfederaties zullen zichzelf echter ook op een moderne, pro-fessionele en weldoordachte manier deels moeten heruitvinden om hun positie op de veranderende sportmarkt te versterken.

Het beleidsplanningsproces dat voor de boeg ligt, is het ideale moment om deze oefening te maken en om een koers uit te stippelen die van de sportfe-deratie in de komende vier jaar een sterke(re) speler zal maken. De Vlaamse Sportfederatie vzw engageerde zich eerder dit jaar alvast om haar leden hierin op een doorgedreven manier te begeleiden en te onder-steunen.

Hierbij dient de hoofddoelstelling van het sportbeleid, met name het aan-bieden van een kwalitatief hoogstaand sportaanbod om zo veel mogelijk Vlamingen levenslang aan sport te laten doen, op geen enkel moment uit het oog verloren te worden.

De VSF wil immers, met de steun van de Vlaamse overheid, inzetten op een kwalitatief beleidsplanningsproces als kapstok voor een kwaliteitszorg in de sportfederaties. Zij is er hierbij van overtuigd dat beleidsplanning en strategisch management de kritische factoren daartoe zijn. Een doordacht strategisch beleid is in deze tijd niet enkel cruciaal voor for-profit bedrij-ven. Ook in de non-for-profit en/of openbare sector is het belangrijk om strategisch denken te integreren in het beleid om een kwalitatieve en pro-fessionele werking te verzekeren.

Daarom zette de Vlaamse Sportfederatie begin 2012 een ondersteunings-traject rond beleidsplanning op voor haar leden sportfederaties. Zes maan-den en talrijke werksessies later, legt de sportfederatiesector momenteel de laatste hand aan dit beleidsplan, dat de komende vier jaar een leidraad zal zijn voor de verdere uitbouw van hun werking, waarbij kwaliteitszorg, vooruitgang, optimalisatie en vernieuwing sleutelbegrippen zullen vor-men.

Ik wens de sportfederaties dan ook veel succes in deze laatste rechte lijn vóór 1 september en wens iedereen verder een aangename en – hopelijk succesrijke – Olympische zomer.

Willy PennoitVoorzitter

Page 5: VSF magazine 2 - 2012

1 EU-forum, Brussel - maandag 7 en dinsdag 8 mei 2012 2 Sessie marketingtraject -

maandag 4 juni 2012 3 Teambuilding VSF - vrijdag 8 juni 2012 4 Dag van de Sportclubbestuurder,

Hasselt - zaterdag 14 april 2012 5 Sessie beleidsplanning - vrijdag 11 mei 2012

3

in beeld

1

2

4

5

Page 6: VSF magazine 2 - 2012

6 VSFmagazine 2.2012

sportbeleid

Nadat de facultatieve opdracht

prioriteitenbeleid zich richtte op

allochtonen, personen met een

handicap en 55-plussers, wordt in

het volgende prioriteitenbeleid ge-

focust op de doelgroep jeugd (tot en

met 18 jaar), met specifieke aan-

dacht voor gezond sporten. Voluit

heet dit: “het bevorderen van de

sportparticipatie van de jeugd en

hun aansluiting bij een sportclub

via het stimuleren en activeren van

gezond sporten in de sportclubs”.

Op 16 mei gaf Bloso, in samenwer-

king met de VSF, een infosessie

rond het nieuwe uitvoeringsbesluit.

Tijdens dit infomoment werden de

sportfederaties geïnformeerd over

het nieuwe thema prioriteitenbe-

leid voor de olympiade 2013-2016

en over mogelijke invullingen van

de facultatieve opdracht prioritei-

tenbeleid. Dit artikel vat de belang-

rijkste zaken samen.

Het thema van de facultatieve op-dracht (FO) stelt dat het gaat om gezond sporten, dus: niet “sporten om gezond te worden”, wel “op een gezonde manier sporten”. Voor de FO prioriteitenbeleid is een totaal-budget van 248.000 euro voorzien.

Gesubsidieerde sportfederaties kunnen intekenen op deze FO. Zo-als bij elke FO mag het niet gaan om basiswerking. Intekenen kan

voor meerjaarlijkse of jaarlijkse projecten, en kan zowel in 2012 (voor 2013), als de jaren nadien. Voor meerjarige projecten wordt vanaf het eerste jaar een financi-ele prognose gevraagd. Vanaf het tweede jaar wordt een grondige evaluatie en financiële afrekening van het project over de periode januari-juni van het lopende jaar gevraagd.De eigen inbreng van de federatie moet minstens 20% bedragen. Er wordt een voorschot van 75% uit-betaald in februari van het project-jaar.

De ingediende projecten zullen getoetst worden aan de vijf crite-ria binnen de bijzondere subsidië-ringsvoorwaarden:

1. De relatie tussen de inhoud van het project prioriteitenbeleid, het beoogde resultaat in de sportclubs, het aantal deelnemende sportclubs, het aantal kinderen en jongeren dat wordt bereikt, en de begroting van het project.

2. De mate waarin het project duidelijk inspeelt op en streeft naar de realisatie van gezond sporten bij de jeugdsporters door een jeugdvriendelijk sportklimaat te creëren waarbij rekening wordt gehouden met de eigenheid van de doelgroep kinderen en jongeren op gebied van aangepaste spelregels, sportmateriaal of oefeningen in functie van het niveau van de jeugdsporter.

3. De mate waarin het project innovatief is voor en duurzaamheid nastreeft in de sportclubs .

4. De mate waarin het project voorziet in kwaliteitsvolle begeleiding en omkadering door sportmedische, sportpedagogische of sporttechnische deskundigen m.b.t. gezond sporten bij de jeugdsporter.

5. De mate waarin de sportfederatie aangeeft op welke wijze ze de effecten van het ingediende project zal meten en evalueren.

De lijst van subsidieerbare kosten is terug te vinden op de website van Bloso (bijlage 2). Nieuw zijn de sub-sidieerbare kosten inzake de sport(para)medische begelei-ding van het project Deze FO geeft je de mogelijkheid om specifieke expertise aan te trekken, maak daar dus gebruik van. Let op! Subsi-dies aan sportclubs zijn geen subsi-dieerbare kost. Het moet dus gaan om kosten die door de federatie zelf gemaakt zijn.

ProcedureFederaties moeten tegen uiterlijk 1 september voorafgaand aan het jaar waarvoor men een project wil indienen, hun dossier indienen. Ontvankelijke dossiers worden door Bloso vrijblijvend uitgeno-digd voor een gesprek in oktober of november van datzelfde jaar. Deze gesprekken vinden plaats in samenwerking met de VSF en team Medisch Verantwoord Sporten. Voorafgaande begeleiding is steeds mogelijk via contact met Bloso of de VSF. Tegen 15 januari van het projectjaar deelt de minister zijn beslissing over het project mee aan de sportfederaties.

Mogelijke invullingOp het infomoment gaf de VSF en-kele voorbeelden van mogelijke in-vullingen van deze FO. Daarbij ves-tigde de VSF de aandacht op het feit dat daarbij steeds moet uitgegaan worden van de federatie-specifieke situatie en behoeften. De VSF vindt het daarenboven belangrijk dat men met deze FO clubondersteu-nend werkt.

Volgende mogelijkheden geven je enkele ideeën, maar zijn zeker niet limitatief:

FO Prioriteitenbeleid: gezond sporten in functie van de jeugd

Nieuwe wind, met tal van mogelijkheden

SOPHIE COOLS

Page 7: VSF magazine 2 - 2012

VSFmagazine 2.2012

sportbeleid

• EHB(S)O (EHBO-koffers, opfrissing, …)

• Letselpreventie • Houdingstraining • Stabilisatietraining • Inschakelen sport(para)me-

dische deskundigen in clubs• Jeugdgerichte/jeugdvriendelijke

sportconcepten (aangepaste spel/oefenvormen, aangepast materiaal, aangepaste begelei-ding, …)

• Gezond sporten voor specifieke groep (vb. obesen gepaste omka-dering bieden binnen een club)

• Sport en gezonde (sport)voeding• …

Deze onderwerpen kun je aanbren-gen via workshops en infosessies of via een brochure of aparte web-pagina. Denk daarbij aan de duur-zaamheid van de initiatieven, zodat jouw clubs ook na deze vier jaar nog gebruik kunnen maken van de ont-wikkelde tools.Denk daarnaast goed na over de doelgroep van je project: wil je bij-voorbeeld zo veel mogelijk clubs bereiken of start je met enkele pi-lootclubs?

Flickr - Gus Estrella

Kortom: wees creatief, werk op basis van de eigen situatie en denk goed na over wat je wil bereiken, op welke manier en wat je daarvoor nodig hebt. Veel succes!

Project letselpreventie en EHBSOVanuit het team Medisch Verantwoord Sporten loopt een subsidiepro-ject van Rode Kruis Vlaanderen dat bestaat uit twee aspecten:

1. richtlijnen voor sporters om sportletsels te voorkomen2. eerstehulptechnieken bij sportletsels

Rode Kruis Vlaanderen werkt deze aspecten zowel algemeen uit, als specifiek voor vijftien sporten, gekozen op basis van populariteit in Vlaanderen, medische kosten en letselrisico.

Deze vijftien sporttakken zijn: fietsen/wielrennen/mountainbike, wandelen, joggen/lopen, zwemmen, fitness/aerobics, (zaal)voetbal, racketsporten (tennis/badminton/squash/tafeltennis), gymnastiek, ski/snowboard, balsporten (basketbal/volleybal/ handbal/korfbal), atletiek (loop-/spring-/werp-nummers), vechtsporten (judo), risico-vechtsporten (boksen/kickboksen), street sports (rolschaatsen/skeele-ren/skaten) en rugby.

De uitgewerkte richtlijnen zullen in de tweede helft van 2012 beschik-baar zijn via www.gezondsporten.be.

7

Page 8: VSF magazine 2 - 2012

8 VSFmagazine 2.2012

10/10 in Londen?

SOPHIE COOLS

Klassieke vraag in een sportquiz:

uit welke onderdelen bestaat de

tienkamp? Na het lezen van dit in-

terview ken je het antwoord én heb

je een goed zicht op de persoon en

topsporter Hans van Alphen. Hans

selecteerde zich als tienkamper

voor zijn tweede Olympische Spe-

len op rij.

Laat ons beginnen bij het begin. Hoe ben je bij tienkamp terechtge-komen?

Hans van Alphen: “Al sinds ik met atletiek begon, op achtjarige leef-tijd, was duidelijk dat ik in alle disci-plines goed mijn plan kon trekken. Mijn toenmalige club had een Bel-gisch kampioen in het tienkampen, Serge Desmedt. Naast de wereld-beroemde sprinters Mike Powell en Carl Lewis had ik nu een idool dat ik niet enkel kende van tv, maar we-kelijks aan het werk zag tijdens de

clubtrainingen. Toen ik in zijn trai-nersgroep terechtkwam, die vooral uit meerkampers bestond, was het een logische keuze om me ook op de meerkamp toe te leggen.”

Laat me raden: vanaf dat moment bleven de goede prestaties zich op-stapelen?

Hans van Alphen: “Toch niet. Na mijn middelbaar ben ik kinesithe-rapie gaan studeren aan de KULeu-ven. Mijn ouders vonden het beha-len van een diploma heel belangrijk en bijgevolg kwam mijn sportieve carrière op de tweede plaats. Dat mag je best letterlijk nemen: ik heb goed van het studentenleven geprofiteerd. Sporten kwam er bij als leuke afwisseling. Eén week na afstuderen, in juni 2005, begon ik te werken in een zelfstandige praktijk. De sportmicrobe had me toen terug steviger te pakken. Van-uit de jeugdjaren wist ik dat ik wel wat talent had. Nu was het moment gekomen om te kijken hoe ver ik op sportief vlak zou geraken als ik hier meer tijd in zou investeren. Na een jaar goed trainen voelde ik duide-lijke progressie.”

Op welke geleverde prestatie ben je zelf het meest trots?

Hans van Alphen: “Ik ben het meest trots dat ik de eerste Belg was die ooit 8000 punten scoorde. Ook ben ik trots op het feit dat ik mij als ama-teur, zonder enige ondersteuning, kon kwalificeren voor de Olympi-sche Spelen van Peking. Twee pres-taties die ik in 2007 geleverd heb. Ook mijn overwinning in Götzis, het mekka van de tienkamp, eind mei van dit jaar met een persoonlijk en Belgisch record van 8519 pun-ten hoort zeker in dit rijtje thuis.”

Ik las dat je destijds nog 25 uren werkte als kiné naast je trainings-uren…

Hans van Alphen: “Dat klopt! Als beloning voor mijn prestaties kreeg ik in oktober 2007 een profcon-tract bij Bloso. Vanaf dan kon ik helemaal voor mijn sport leven. De overschakeling van amateur naar profsporter is zowel op fysiek als mentaal vlak niet te onderschatten. 2008 draaide niet goed: door de verhoogde trainingsarbeid staken al vroeg in het seizoen kwaaltjes de

Interview met tienkamper Hans van Alphen

© Simon Baerts

Page 9: VSF magazine 2 - 2012

9VSFmagazine 2.2012

Meer weten?www.hansvanalphen.be en www.eetleerleef.be

topsport

kop op. Ook op organisatorisch vlak moesten we nog heel wat uitzoe-ken want dat was allemaal nieuw. De Olympische Spelen in Peking waren sportief dan ook een ontgoo-cheling, door opgave na het vierde nummer omwille van blessures. Pas in september 2009 viel alles opnieuw in zijn plooi, onder andere dankzij een trainerswissel naar Wim Vandeven.

Begeleiding en ondersteuningHoe ziet jouw begeleidingsteam er-uit en is dat team compleet?

Hans van Alphen: “Ik werk met vier trainers: René Didden (speerwer-pen), Georges Friant (polsstok), Friso Hagman (kogel en discus) en Wim Vandeven (100m, 400m, 1500m, 110m horden, ver- en hoogspringen) die tevens als co-ordinator en kiné fungeert. Mijn medisch team bestaat verder uit dr. Johan Bellemans, dr. Koen Peers en kiné Maarten Thyssen. Na 5 jaar topsport heb ik ondertussen het team achter me staan dat ik wil. Ik ben omringd door mensen die veel kennis hebben in hun domein en ook nog eens aangenaam zijn om mee samen te werken.”

Naast de ondersteuning vanuit Bloso is er nog de Vlaamse Atle-tiekliga. Hoe is het contact met de VAL?

Hans van Alphen: “Ik heb goede contacten met de VAL. Indien er problemen zijn of als ik vragen heb kan ik steeds bij hen terecht. Ik ben tevreden over de ondersteuning die ik sinds mijn professionele carrière van hen heb gekregen.”

Naast jou kennen we ook Thomas Van der Plaetsen. Is het toeval dat er momenteel twee succesvolle Belgische meerkampers zijn?

Hans van Alphen: “Vanaf 2005 is tienkamp in België met rasse schre-den vooruit gegaan. Ik denk dat François Gourmet, Frédéric Xhon-neux en ikzelf aan de basis liggen van het groeiende succes van tien-kamp in België. Voor 2005 werd je Belgisch kampioen met 7.000 pun-ten. Momenteel zijn er een tiental atleten die meer dan 7.000 punten scoren. Eén of enkele boegbeelden binnen een sport(tak) geven de jonge atle-

ten vaak het besef (en motivatie) dat het kan om uit te blinken in die sport.

Londen 2012!Is jouw selectie voor Londen definitief?

Hans van Alphen: “Ja! Zeker nu ik eind mei de kaap van de 8.500 pun-ten overschreden heb. Het enige wat roet in het eten kan gooien is een blessure.”

Waar mik je op in Londen?

Hans van Alphen: “Voor mezelf heb ik Londen als hét hoogtepunt van mijn carrière aangestipt. Een rea-listische doelstelling is het behalen van een top 8. Indien alles meezit kan ik binnen die top acht ook nog wel enkele plaatsen opschuiven. Maar ik tracht een tienkamp vooral proef per proef te benaderen en van daaruit zal ik na tien disciplines wel zien waar ik uitkom. Wat anderen doen heb ik toch niet in handen.”

Van welke factoren zal succes voor-namelijk afhangen in Londen?

Hans van Alphen: “Blessurevrij zijn. Indien ik gezond ben en goed heb kunnen trainen, is er geen reden om niet goed te presteren. Tienkamp is een sport waar bles-sures vrij vaak voorkomen en dat is meestal de rem op iemand zijn car-rière of prestatie.”

Wellicht heb je deze vraag al vaak moeten beantwoorden, maar toch: wat is je favoriete/beste onderdeel?

Hans van Alphen: “Dat klopt, en ze blijft toch moeilijk om te beant-woorden. Welk onderdeel ik het liefste doe, hangt vaak samen met

hetgeen goed gaat op training of wedstrijd. Ik kan wel zeggen dat ik de 1500m het minst graag doe. Dat is trouwens zo bij ongeveer 95% van alle tienkampers.”

Méér dan een topsporterAchter de topsporter, schuilt nog heel wat meer. Zo ben je Master in de Kinesitherapie. Is dat een voor-deel als topsporter? Hans van Alphen: “Het helpt zeker om bepaalde pijntjes en kleine bles-sures beter in te schatten. Je hebt een beter idee hoe snel een pijntje zou moeten genezen en welke oe-feningen eventueel nuttig zijn om herstel te bevorderen.”

Je werkt samen met de website www.eetleerleef.be. Wie en wat wil je daarmee bereiken?

Hans van Alphen: “www.eetleer-leef.be is een website die de school-gaande jeugd een gezonde en gevarieerde eet- en levensstijl wil bijbrengen. Via mijn blog tracht ik hen informatie te geven over voe-ding, al dan niet gerelateerd aan mijn sport. In dat kader geef ik af en toe ook voordrachten in scholen gevolgd door een uurtje sport om hen iets bij te brengen over hoe ik leef en hoe een gezonde levensstijl eruit ziet.”

Bedankt voor dit boeiende inter-view. We wensen je veel succes toe in Londen en je verdere carrière.

© Simon Baerts

Page 10: VSF magazine 2 - 2012

10 VSFmagazine 2.2012

Week van de Sportclub

Effectief leden werven. Hoe doe je dat?

T IM LAMON

De vierde editie van de ‘Week van

de Sportclub’ komt eraan. Ook in

2012 organiseert Bloso deze sport-

promotionele actie samen met de

sportfederaties (VSF) en de ge-

meentelijke sportdiensten (ISB).

De Week van de Sportclub heeft dit jaar plaats van zaterdag 8 tot en met zondag 16 september 2012. Hiermee willen wij opnieuw het aanbod en de werking van de sportclub in de kijker plaatsen. Wij blijven er immers van overtuigd dat de sportclub de plaats bij uitstek is waar levenslang kan gesport wor-den onder kwalitatieve sporttechni-sche begeleiding.

In de vierde editie zal, net zoals de voorbije jaren, de sociale dimen-sie van de sportclub mee aan bod komen. In de communicatie wordt de nadruk gelegd op “De sportclub is er voor iedereen” met de slogan “Wij willen jou erbij”. De sport-club is immers ook de plaats waar vriendschappen ontstaan, waar het

na het sporten leuk is om aanwezig te zijn, waar waarden worden door-gegeven zoals respect, verantwoor-delijkheid,…

Aan de hand van een Doe Aan Sportbeurs, opendeurdagen, de-monstraties, open trainingen, ani-maties moet de deelnemer gemak-kelijker de weg naar de sportclub vinden. Sportclubs kunnen via de Week van de Sportclub de bewo-ners van hun gemeente kennis laten maken met hun sportclub. Ledenwinst voor de sportclubs is de uiteindelijke doelstelling.

Effectief leden werven. Hoe doe je dat?In 2011 namen 51.154 kinderen, jongeren en volwassenen deel aan dit initiatief. Deelnemers gegaran-deerd dus, maar hoe bind je deze nieuwelingen nu aan de club? We helpen jullie graag op weg om de Week van de Sportclub op een leuke en actieve manier in te vullen en ook leden te werven aan de hand van een aantal voorbeelden.

Vorig jaar vonden 2052 nieuwe leden de weg naar de sportclub. De sport-takken met de grootste ledenwinst vind je hieronder:

1. Dans 2742. Voetbal 2213. Gymnastiek 1824. Volley 1605. Atletiek 1576. Badminton 1507. Tennis 1368. Vechtsport 899. Judo 7610. Rugby 5911. Tafeltennis 55 12. Zwemmen 5313. Paardrijden 4114. Karate 4115. Basketbal 4016. Bewegings- school 4017. Skeeleren 1818. Gezondheids- vorming 1819. Petanque 1520. Wielrennen 15

Page 11: VSF magazine 2 - 2012

sport voor allen

VSFmagazine 2.2012 11

Sportmarkt

Je kan, in overleg met de gemeente, een sportmarkt organiseren. Voor-zie een centrale plaats ergens in je gemeente (stadsplein, parking, kerkplein,…) waar alle geïnteres-seerde sportclubs promotie voeren voor hun sport. Op zo’n sportmarkt moet jij er als club of federatie na-tuurlijk voor zorgen dat jouw sport in het oog springt en dat de mensen lid willen worden van jouw sport-club. Zorg voor enthousiaste bege-leiders.

Tip: Zorg voor vrijwilligers die de gegevens noteren van de deelne-mers of de ouders en vraag hen of je informatie over de sportclub kan opsturen per mail of met de post.

Demonstratiewedstrijden en demonstratietrainingen

De club kan een demonstratiewedstrijd/-training organiseren waarbij geïnteres-seerden komen kijken en eventueel meedoen.

Tip: Geef een extra woordje uitleg over bijvoorbeeld de specifieke techniek die gebruikt wordt bij de demonstratiewedstrijd. Laat de deelnemers na de demonstratie zelf alles eens uitproberen zodat ze zelf ervaren of deze sport iets voor hen is.

Recreatief tornooi

Organiseer een recreatief tornooi voor alle geïnteresseerde sporters. Organiseer het zo dat leden samen met niet-leden aan het tornooi deelnemen. Dat zorgt voor extra betrokkenheid van de sporters, en een kwaliteitsvolle begeleiding tij-dens het tornooi.

Tip: Zorg voor een clubstand met informatie over de clubactiviteiten en trainingsuren. Spreek deelne-mers actief aan.

Ontbijtdag

Je kan op je open clubdag een ont-bijtbuffet organiseren waar de deelnemers ontbijten met het hele gezin. Zo maken potentiële leden op een aangename manier kennis met jouw sportclub.

Tip: Voorzie aansluitend ook een sportieve activiteit waaraan ieder-een kan deelnemen.

Stappenplan om leden aan te spreken1. Actief aanspreken: spreek

deelnemers na de initiatie of training aan en vraag wat ze ervan vonden. Vraag hen of ze interesse hebben om nog eens te komen.

2. Info meegeven: geef hen een brochure mee zodat ze weten wanneer de volgende training plaatsvindt. Geef hen je naam en telefoonnummer in plaats van je e-mail. Niet iedereen heeft een computer. Of geef hen naam en telefoonnummer van de trainer als je er zelf niet zal zijn en zeg hen dat je de trainer zal verwittigen.

3. Gegevens noteren: je kan er ook voor kiezen om de gegevens van de deelnemers te noteren en geïnteresseerden achteraf zelf te contacteren. Deze manier werkt, maar is intensief.

4. Kledij en materiaal: geef mee welke kledij en materiaal ze nodig hebben om eens te komen trainen. Zeg hen dat ze geen duur materiaal moeten kopen, maar dat ze dat gratis kunnen lenen.

5. Gratis proeflessen: vertel hen dat ze nog 1, 2 of 3 keer gratis kunnen proberen of enkel de verzekering moeten betalen tijdens de proeftrainingen.

6. Aansluiten: wanneer de deelnemer geïnteresseerd is kan na de proeflessen overgegaan worden tot de inschrijving.

Aankleden van activiteiten in de Week van de Sportclub• Zorg ervoor dat geïnteresseer-

den zich meteen kunnen in-schrijven. Voorzie een stand en inschrijvingsformulieren voor lidmaatschap bij je sportclub. Zo kunnen geïnteresseerden zich meteen tijdens de Week van de Sportclub aansluiten bij je sportclub.

• Probeer bij je activiteit niet alleen de nadruk te leggen op de sport. Uiteraard is dat de reden waarom mensen komen kijken, maar velen zijn ook geïnteres-seerd in een gezellige sportclub. Het is belangrijk dat iedereen zich welkom voelt.

• Zorg voor een hapje en een drankje, muziek en een leuke aankleding van zaal/sportter-rein. Een gezellige ambiance draagt zeker bij tot een positieve indruk van potentiële leden voor je club.

• Voorzie een bonus of belo-ning voor zij die nieuwe leden aanbrengen. Ieder lid is een ambassadeur van de sportclub. Mond-tot-mondreclame is de beste reclame voor de sportver-eniging.

De sportfederatie speelt een cruciale rol• Promoot de Week van de Sport-

club via je ledenblad, website en andere kanalen. Je kan dit artikel opvragen bij [email protected] om te verspreiden naar je sportclubs.

• Roep jouw sportclubs op om in hun gemeente deel te nemen aan de Week van de Sportclub

• Werk good practices uit en stuur die ter inspiratie naar jouw sportclubs

• Werk eigen tools ter promotie van jouw sport uit en bezorg ze aan jouw sportclubs, bijvoor-beeld een kant-en-klare lesfiche

WIN-WIN-WINWie wint wat bij de Week van de Sportclub? Zowel de sportclub, de sportfederatie als de gemeente hebben baat bij de Week van de Sportclub. De sportclubs krijgen meer leden, en dat op een makke-lijke manier. Bovendien krijgt elke deelnemende sportclub een set van drie clipboards (een nuttig ge-schenk met interessante websites voor de trainers en bestuurders) en per provincie worden 6 waarde-bonnen van 250 euro voor de aan-koop van sportmateriaal verloot. De sportfederaties bekomen meer beoefenaars van hun sporttak. De gemeenten verkrijgen een sportief imago en een hogere sportpartici-patie.

De Week van de Sportclub: van 8 tot en met 16 september 2012. Maak van deze week gebruik om nieuwe leden aan te trekken!

Meer weten?Surf naar www.weekvan-desportclub.be of neem contact op met Tim Lamon

Page 12: VSF magazine 2 - 2012

Het KPMG-netwerk in België werkt sinds kort voor de middenmarkt onder de handelsbenaming ‘KPMG & Partners’. De professionals van de vennootschappen die diensten verlenen onder deze handelsbenaming vormen een multidisciplinair middenmarkt team dat zich specifi ek richt op auditactiviteiten (KPMG & Partners Audit), accountancy (KPMG & Partners Accountancy), fi scale ondersteuning (KPMG & Partners Tax) en algemeen managementadvies voor de Belgische KMO, vrije beroepen, vzw’s en regionale instanties in de publieke sector.

200 professionals van het KPMG-netwerk vormen de drijvende kracht achter KPMG & Partners. Zij kijken met een generalistische blik naar de noden van de ‘lokale’ cliënten en worden bijgestaan door fi scale nichespecialisten, juristen en management adviseurs wanneer specifi eke problematieken daar om vragen. “En dat gebeurt alsmaar vaker”, zegt Luc Vleck van KPMG & Partners.

Een zaak runnen vraagt een helikopterzicht

“Zaken doen wordt complex met tal van wijzigende wetgeving en regelgeving, administratieve verplichtingen, ... Succesvol zaken doen omvat vandaag heel wat meer dan diensten of producten aan de man brengen en dat is waar het schoentje wringt voor heel wat ondernemers en vrije beroepen. Het is vaak een dagelijks gevecht geworden om zich enerzijds te kunnen blijven concentreren op het runnen van een bloeiende zaak en anderzijds tegelijk het zicht te bewaren op de soms scherpe kanten van fi scaal-juridische verplichtingen. En ook het benutten van opportuniteiten die de zaken van de ondernemer een boost kunnen geven, vraagt heel wat aandacht. Aan die gespecialiseerde kennis en aandacht ontbreekt het wel eens omdat men nu eenmaal niet overal tegelijk mee bezig kan zijn of even goed in kan zijn”, zegt Luc Vleck.

Het is precies daar dat KPMG & Partners een belangrijke rol ziet weggelegd. “Wij willen zeer toegankelijk zijn voor de Belgische ondernemer en hebben ons businessmodel daarom zodanig vorm gegeven dat wij een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding kunnen bieden voor gespeciali-seerd advies en ondersteuning. Het voordeel van dit model is dat KMO’s en beoefenaars van vrije beroepen tegen een uiterst betaalbare prijs kunnen rekenen op advies dat niet

steeds door een kleine, puur lokale adviseur kan worden verstrekt. Onze medewerkers genieten van specifi eke opleidingen, kunnen steeds een beroep doen op de nichespecialisten van het volledige KPMG-netwerk en putten bovendien uit hun ervaringen bij lokale maar ook internationale bedrijven. Daarnaast beschikken wij over heel wat moderne tools (o.a. scanning, iCloud, bench-marking en ‘leading practices’) die helpen om effi ciënter te werken en waar onze cliënten ultiem de voordelen van ondervinden. Dit alles maakt dat wij met een helikopterview naar vraag-stukken kunnen kijken, en meteen ook de daad-kracht aan boord hebben om op gepaste wijze een antwoord te bieden op die vraagstukken.”

@ 2012 KPMG & Partners Accountancy (KPMG Fiduciaire burg. CVBA) en KPMG & Partners Tax (KPMG Tax Advisers burg. CVBA) beschikken bovendien over het Qfor kwalitei-tscertifi caat voor hun volledige dienstverlening, waardoor u onder bepaalde voorwaarden van subsidieregelingen kunt genieten. Meer informatie vindt u op www.kpmg.be

Consultancy op maat van de KMO, vzw en vrije beroepenGespecialiseerde maar betaalbare middenmarkt-organisatie ‘KPMG & Partners’ boven de doopvont

� Een sterke visie

� Kwaliteit

� Aandacht voor continuïteit

� Expertise en ervaring

� Flexibiliteit en gepersonaliseerd advies

� Een persoonlijk aanspreekpunt, via één van onze regiokantoren: Aalst, Antwerpen,

Brugge, Brussel, Gent, Hasselt, Geel, Louvain-la-Neuve, Luik, Moeskroen

� Proactiviteit

� Sectorkennis

� Een duidelijke voorstelling van uitgewerkte projecten, fi nan-ciële resultaten en budgetten

�Een correcte prijs

Luc Vleck, Partner,

KPMG & Partners

Wat kan KPMG & Partners voor u betekenen?

Wordt ondernemen alsmaar complexer?Doe dan een beroep op onze specialisten in audit, tax, advisory en middle market. Zij zijn, ongeacht de grootte van uw onderneming, uw gids in moeilijke economische tijden.

[email protected] | +32 2 708 41 20 | kpmg.be

Page 13: VSF magazine 2 - 2012

VSFmagazine 2.2012 13

media

Anysurfer, een kwaliteitslabel voor toegankelijke websites

Recente ontwikkelin-gen in VlaanderenGRACE HELLINCKX

AnySurfer is een Belgisch kwali-

teitslabel voor toegankelijke web-

sites. Websites krijgen het label

wanneer ze voor iedereen bruik-

baar zijn, ook voor slechtzienden,

blinden, kleurenblinden, ouderen

en mensen met een auditieve of

motorische handicap.

Jaarlijks wordt de toegankelijkheid van websites in kaart gebracht door de Toegankelijkheidsmonitor, een meetinstrument dat ontwikkeld werd door AnySurfer. Momenteel voldoen amper 8,4% van de Bel-gische websites aan de minimum-vereisten van toegankelijkheid (cijfers Toegankelijkheidsmonitor 2011). Een gemiste kans, want digi-tale communicatie biedt vele voor-delen voor mensen met een functie-beperking. Het internet mag niet de zoveelste drempel zijn die zij moe-ten overwinnen. Online winkelen, online bankieren, de dienstregelin-gen voor bus of trein raadplegen, online de krant lezen,… In theorie kan iedereen via het internet op een makkelijke manier deelnemen aan alledaagse dingen.

Brailleregels en spraakherkenningMaar veel webdesigners zijn zo en-thousiast over dynamische en mul-timediale websites, dat ze vergeten dat hun sites niet meer leesbaar zijn voor een aanzienlijk deel van het publiek. Zo surft een blinde of slechtziende met een dynamische brailleleesregel die hij onder het toetsenbord plaatst. De leesregel zet iedere webpagina om naar het braillepatroon. Ook wie met andere apparaten op het internet surft, zoals bijvoorbeeld een alternatief aanwijsapparaat of een schermle-zer, navigeert op een totaal andere manier. Deze apparaten helpen wel om de informatie om te zetten

naar iets leesbaars, maar dat is niet voldoende. Ook webontwikkelaars moeten zich aan bepaalde richt-lijnen houden om een gebruiks-vriendelijke website te bouwen die ook technisch toegankelijk is voor iedereen.

AnySurfer checklistDeze richtlijnen zijn gebundeld in de AnySurfer checklist. Die be-staat uit 36 ijkpunten die betrek-king hebben op navigatie, inhoud, vormgeving en interactiviteit. De volledige checklist kan je bekijken via de website www.anysurfer.be.

Enkele voorbeelden:

• Je website moet volledig bruikbaar zijn met enkel een toetsenbord. Dat betekent dat de tabtoets moet volstaan om te navigeren. Het gaat om een simpele aanpassing die niet zichtbaar is voor muisgebrui-kers, maar een enorme hulp betekent voor mensen met een motorische beperking.

• Muziek of filmpjes die automa-tisch starten bij het openen van een website, zijn storend voor gebruikers van een schermlezer (die de teksten luidop voorleest). De spraakbrowser wordt al snel overstemd door de geluiden van de website.

• Informatie moet te begrijpen zijn door wie geen kleuren kan onderscheiden. Enkel groen en rood gebruiken wanneer je “beschikbaar” en “uitverkocht” bedoelt, is geen goed idee. Algemeen wordt afgeraden om via kleuren, vormen of geluiden een communicatieve boodschap over te brengen.

• Tabellen moeten probleemloos kunnen worden uitgelezen door een schermlezer. Technisch komt het erop neer dat de tabel rij per rij gelezen wordt en daar-binnen cel per cel.

De AnySurfer checklist loopt gelijk met de internationale standaard op het gebied van webtoegankelijk-heid, de Web Content Accessibility Guidelines. Het respecteren van de AnySurfer richtlijnen levert daarnaast nog andere voordelen op. Toegankelijke websites zijn over het algemeen be-ter geschikt voor kleine beeldscher-men (smartphones, tabletcompu-ters) en ze zijn bruikbaar in iedere webbrowser. Ook scoren ze beter in de resultaten van zoekmachines.

Label behalenHet vraagt een inspanning om een toegankelijke website te realiseren, maar je geeft een duidelijk signaal als jouw website openstaat voor iedereen. De Vlaamse regering besliste op 11 juni 2004 dat alle websites van de Vlaamse overheid moeten beantwoorden aan de nor-men van AnySurfer. Ook de Waalse overheid erkent en promoot de checklist. Om het label te behalen, biedt AnySurfer een begeleidingstraject voor nieuw te bouwen websites of een labelingstraject voor bestaande websites. Beide procedures worden uitgelegd op de website www.any-surfer.be. Op de lijst van labeldra-gers vinden we nu bijvoorbeeld al www.buitenspeeldag.be en www.cjsm.be/sport terug.

Meer weten?Surf naar www.anysurfer.be

Page 14: VSF magazine 2 - 2012

14 VSFmagazine 2.2012

Inspirerend beleid uit het Europese sportveld

GERALDINE MAT T ENSPHILIPPE DE WIT T E

EU project “Volunteering in sport”

sportbeleid

In het kader van haar lopende EU-

project “Volunteering in sport” wis-

selde de VSF het afgelopen ander-

half jaar heel wat relevante kennis

en informatie uit met haar project-

partners. In dit artikel lichten wij

een aantal aspecten toe van het be-

leid van drie van onze negen part-

ners, die inspirerend en relevant

kunnen zijn voor het huidige en

toekomstige Vlaamse sportbeleid.

Cyprus Sports Organisation

De Cyprus Sports Organisation (CSO) is de hoogste sportauto-riteit in Cyprus. Het is een semi-gouvernementele organisatie die autonoom en onafhankelijk func-tioneert, maar wel politiek wordt gesuperviseerd door het Ministerie van Onderwijs en Cultuur. De CSO is de officiële woordvoerder van het Cypriotische sportbeleid en is ver-antwoordelijk voor een waaier aan activiteiten.

SubsidieprogrammaDe werking van de erkende sportfe-deraties en –clubs in Cyprus wordt gedeeltelijk ondersteund door het subsidieprogramma van de CSO. De subsidiëring van sportclubs is er

gebaseerd op bepaalde criteria die verband houden met hun compe-tities, tewerkstelling van trainers, deelname aan internationale com-petities, enz. De subsidiëring van de sportfe-deraties heeft betrekking op hun werkingskosten, hun personeels-kosten, terugbetaling van onkosten van trainers van nationale ploegen, de organisatie van internationale wedstrijden in Cyprus, medische kosten en voorbereidingen van at-leten. Bepaalde initiatieven, zoals het in-centive programma naar elitespor-ters toe, de ontwikkeling van geta-lenteerde atleten en de toekenning van beurzen, worden eveneens ondersteund door het subsidiepro-gramma van de CSO.

Concrete ondersteu-ning federatiesNaast een financiële ondersteu-ning, zorgt de CSO onder andere met haar “Internal Control Gui-debook” ook voor concrete onder-steuningstools voor de sportfede-raties. In deze handleiding worden de beste praktijken beschreven rond de algemene werking en in-terne controlemechanismen van de sportfederaties die gesubsidieerd worden door de CSO. Deze hand-leiding geeft de basis mee voor de gegevensverzameling van iedere federatie, rekening houdend met de mogelijke bijzonderheden ver-bonden aan de voorbereiding van specifieke procedures die van toe-passing zijn op elke afzonderlijke federatie.

Vergoeding trainersDe breedtesport trainers worden in Cyprus – minstens gedeeltelijk – vergoed voor de tijd en moeite die ze investeren ten dienste van hun club. Teneinde sportclubs te ondersteunen, heeft de CSO een programma opgezet dat voorziet in de financiële ondersteuning van

een vooraf bepaald aantal trainers voor elke club die een breedtesport trainingscentrum leidt. In de mees-te gevallen aanvaarden de trainers deze tussenkomst als hun volledige vergoeding, zodat clubs de moge-lijkheid hebben om trainingscentra te leiden met een beperkt finan-cieel kostenplaatje. Daarbovenop voorziet het programma financiële ondersteuning voor de clubs zelf, voor de kosten van sportmateriaal en reiskosten van de atleten.

Opleiding bestuurdersDe CSO promoot en bevordert met haar “Sports Academy Committee” de opleiding van bestuursleden van sportorganisaties, via de organisa-tie en de betoelaging van educatie-ve programma’s die aangepast zijn aan de doelstellingen en de noden van elke organisatie. Het Commit-tee doet dit op twee manieren: door de toekenning van trainingspro-gramma’s voor sportorganisaties in het algemeen en door de accredi-tatie (erkenning) en de toekenning van programma’s voor sportclubs.

L a n d e s s p o r t b u n d Brandenburg

De Landessportbund Brandenburg (LSB) is één van de 16 regionale sportconfederaties in Duitsland. De LSB is hierbij de centrale sportor-ganisatie voor 18 district- en stads-federaties, goed voor 56 sportfede-raties, 12 sportassociaties, 3.000 sportclubs en 325.000 individuele

tw cent mt conde

Page 15: VSF magazine 2 - 2012

15VSFmagazine 2.2012Flickr: Lucas Ninno

leden.

De LSB is een onafhankelijke organisatie, die nauw en actief samenwerkt met het ministeri-ele departement van de deelstaat Brandenburg. De LSB is een consultatie- en ad-viesplatform voor haar leden en be-hartigt eveneens hun belangen ten aanzien van het Duitse Olympische Comité, de Duitse sportoverheid, de EU, enz. De LSB werkt zowel rond topsport als sport voor allen en heeft tal van ondersteuningsprogramma’s ont-wikkeld om de sportfederaties en –clubs te ondersteunen.

Levenslang lerenDe LSB streeft naar een kwalitatief aanbod van levenslang leren voor trainers en managers in de sport. Zo runt de LSB een sterk uitge-bouwd en zeer gevarieerd educa-tief programma voor zowel reeds gevestigde managers als managers in spe. De doelstelling van dit pro-gramma is om een kwaliteitsvol management in de sportclubs te verzekeren.

Online infotool voor clubs“Wissen Online” is een online tool en informatiesysteem voor zowel de leden als de bestuurders van sportclubs van de deelstaat Bran-denburg. Deze online applicatie bevat informatie over wetgeving en sportbeleid en biedt ook tal van relevante managementonder-steuningsdocumenten aan voor de clubs. Bovendien voorziet “Wissen Onli-ne” ook in online seminaries onder de naam “Webinare”. De algemene doelstelling van “Wissen Online” is om op een laag-drempelige manier management-ondersteuning te verlenen aan de sportclubs van Brandenburg.

Jeugd vrijwilligers- programmaMet een speciaal vrijwilligerspro-gramma voor de jeugd (“Branden-burg Sports Youth”) streeft de LSB naar het creëren van betrokken-heid en leiderschap bij de jeugd. Met de coördinatie van binnen- en buitenlandse activiteiten in sport-clubs en federaties voor 85 jonge

Duitse vrijwilligers per jaar, wil de LSB de kwalitatieve betrokken-heid van de jeugd in de sportsector stimuleren. Bovendien adviseren en begeleiden zij sportclubs bij het indienen van projecten in het kader van het Europese “Youth in action” programma.

Sports Wales

Sports Wales is de nationale orga-nisatie voor het promoten van fy-sieke activiteit en sport in Wales.

Sports Wales hanteert een aantal basisprincipes om van Wales een kwaliteitsvolle sportomgeving te maken. Zo streven zij ernaar dat elkeen op jonge leeftijd de juiste vaardighe-den meekrijgt om op een kwaliteits-volle manier levenslang aan sport te doen. Hierbij is de doelstelling dat elk kind en elke jongere min-stens 5u per week op een veilige en kwaliteitsvolle manier aan sport kan doen en hierbij wordt aange-moedigd om dit op vol potentieel te doen.

Sportgemeenschappen doorheen het hele land moeten mogelijkhe-den voor iedereen bieden, zodat sport deel uitmaakt van het dage-lijkse leven.

Talentvolle sporters worden op een kwaliteitsvolle manier begeleid op

dat Wales uitmuntend kan blijven presteren op internationaal niveau.

Al diegene die actief zijn in de sport, hetzij als professional hetzij als vrij-williger, worden ondersteund zodat zij hun vaardigheden en passie voor sport kunnen doorgeven aan de be-volking van Wales.

Vrijwilligersbeleid 2010-2016De “Coaching Strategy 2010-2016” van Sports Wales beoogt de realisatie van vier doelstellingen tegen 2016.

Het eerste doel is om tenminste 10% van de volwassen bevolking actief te betrekken als coach en vrijwilliger in de sport (= recrute-ren). Dit zou een verdubbeling van het huidige percentage betekenen.

De strategie streeft er ook naar dat elke coach over een kwalificatie zou beschikken die geschikt is voor het niveau waarop hij actief is (=opleiden).

Bovendien zou elke nieuw gekwa-lificeerde trainer actief ingezet moeten worden en training moeten geven (= inzetten).

Ten slotte dienen alle trainers in Wales de mogelijkheid te krijgen om hun trainerscapaciteiten verder te ontwikkelen (= behouden).

Deze strategie van Sports Wales heeft een dubbele finaliteit. Ener-zijds wil Sports Wales het belang van trainers en vrijwilligers bena-

sportbeleid

Page 16: VSF magazine 2 - 2012

VSFmagazine 2.201216

drukken. Anderzijds willen ze de bevolking ertoe aanzetten om zich in te zetten in hun lokale gemeen-schap.

Onderzoek naar vrijwilligerswerkOm de realisatie van de “Coaching Strategy” alle slaagkansen te ge-ven en om beter te begrijpen hoe de extra vrijwilligers tegen 2016 gerecruteerd moeten worden, liet Sports Wales een onderzoek voe-ren om beter inzicht te krijgen in de manier waarop en waarom mensen aan vrijwilligerswerk in de sport doen.

De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat mensen in het alge-meen niet proactief op zoek gaan naar vrijwilligerswerk. Ze gaan eerder vrijwilligerswerk doen om-dat iemand het hen eenvoudigweg gevraagd heeft. Het onderzoeksrapport nam, als onderdeel van de discussie, ook voorbeelden op van clubs die de verantwoordelijkheid zelf hebben opgenomen om hun vrijwilligers-contingent uit te bouwen, in lijn

sportbeleid

Meer weten?Heb je intussen vragen over dit project of over Sport en Europa in het algemeen? Contacteer dan Philippe De Witte via [email protected]

met de strategie van Sports Wales. De resultaten van dit onderzoek en de door Sports Wales ontwikkelde strategie inzake vrijwilligersbeleid was een zeer verhelderend gege-ven voor alle partners in dit pro-ject. Het is namelijk een vaststaand gegeven dat, hoe verschillend de sportlandschappen in Europa ook kunnen zijn, elke partner onder-kent dat het voeren van een kwali-teitsvol vrijwilligersbeleid één van de grote uitdagingen is voor het toekomstige sportbeleid.

Media Campagne “Behind every Star”Om de realisatie van haar doelstel-lingen binnen de “Coaching Stra-tegy” kracht bij te zetten, lanceerde Sports Wales in 2010 een landelij-ke mediacampagne om het belang en de waarde van vrijwilligerswerk in de sport te benadrukken. Onder de noemer “Behind every star”, werd aan de bevolking van Wales duidelijk gemaakt dat achter elke sportster, talloze vrijwilligers ston-den, die mee het succes van deze ster maakten. De campagne bestond uit een rond-

reizende fototentoonstelling van 11 atleten en hun trainers, een recla-mespot op T V en een campagnesite www.behindeverystar.org.uk.

Dit en nog veel meer...Hierboven gaven we slechts enkele goede voorbeelden van een aantal van onze projectpartners mee. Wil je meer weten over deze projecten of over de interessante pistes van onze andere partners? Surf dan zeker naar onze projectsite www.volunteeringinsport.eu.

Deze zomer wordt dit EU project af-gerond en zal het eindrapport met aanbevelingen aan de Europese Commissie inzake de ondersteu-ning van vrijwillige sportclubbe-stuurders eveneens ter beschikking gesteld worden op onze website.

Heb je vragen over een onderwerp in dit magazine?Wil je graag dat we een onderwerp behandelen in VSF magazine?Heb je goede voorbeelden bij een verschenen artikel of over een ander onderwerp?

Laat het zeker weten aan de VSF magazine redactie via [email protected].

Page 17: VSF magazine 2 - 2012

VSFmagazine 2.2012 17VSFmagazine 2.2011

Sportinfrastructuur in Vlaanderen via centrale databankSportbeleid - algemeen30.03.2012

In Vlaanderen zijn meer dan 19.000 sport-accommodaties aanwezig die gebruikt wor-den door een ruim doelpubliek (clubs, scho-len en/of individuele sportbeoefenaars). De beschikbare accommodaties kunnen per gemeente, sporttak of soort geraadpleegd worden via de online databank Sportinfra-structuur Vlaanderen van Bloso.

De online databank (SPAKKI) wordt perma-nent geactualiseerd. Je vindt de databank via www.bloso.be/sportinfrastructuur › Sportaccommodaties Vlaanderen.

G-sport, een nieuwe overkoepelende term Sport voor allen - doelgroepenbeleid27.04.2012

De “G-sportactoren” in Vlaanderen - Psylos vzw, Recreas vzw, VLG vzw, To Walk Again vzw, de 5 provinciale sportdiensten en de VGC - stellen voor: “G-sport”.

Vanaf nu hanteren de G-sportactoren de grote letter G als overkoepelende term voor alle handicapgroepen. Met andere woorden: “G-sport” staat voor gehandicaptensport. Ook de activiteiten binnen eenzelfde sporttak worden verzameld onder de grote letter G, bv. “G-tennis”, “G-basketbal”, “G-triatlon”,… en duiden alle deelnemers met een handicap in deze sporttak aan, zowel de sporters met een fysieke, een visuele, een verstandelijke, een psychische als een auditieve handicap.

Sportclubondersteuning: ontwik-keling ondersteuningspakketVerbeter je werking - algemeen25.05.2012

De VSF brengt in het najaar 2012 een ondersteuningspakket “sportclubondersteu-ning” voor federaties uit.

Het ondersteuningspakket zal een aantal goede praktijkvoorbeelden van federaties bundelen over hoe je als sportfederatie je aangesloten clubs kan ondersteunen en zal ter inspiratie aangeboden worden aan alle VSF-federaties.

Via dit initiatief wil de VSF de federaties stimuleren en helpen om zich te versterken op vlak van clubondersteuning. Sportclub-ondersteuning is niet alleen een belangrijke basisopdracht voor elke erkende sportfede-ratie, maar blijft ook aan belang winnen in de Vlaamse gestructureerde sportwereld.

De lancering van het ondersteuningspakket zal pas na de zomer gebeuren, maar de VSF wil dit initiatief nu al communiceren naar haar leden zodat er (eventueel) rekening mee kan gehouden worden in de opmaak van het beleidsplan. Via het aanreiken van voorbeelden, sjablonen en dergelijke tools willen we vanaf eind 2012 het werken rond sportclubondersteuning faciliteren.

Een student inschakelen in jouw sportfederatie of sportclub? Verbeter je werking – tools25.05.2012

In 2011 stelde de VSF een gids op met een bundeling van de Vlaamse onderwijsinstel-lingen (hogescholen en universiteiten met diverse afstudeerrichtingen) die geïnteres-seerd zijn om hun studenten stage te laten volgen in een Vlaamse sportfederatie. De vernieuwde gids staat online voor het academiejaar 2012-2013. Geïnteresseerd? Wees er dan vlug bij!

De Vlaamse Sportfederatie vzw is ervan overtuigd dat deze bundeling een win-win situatie is voor zowel de sportfederaties, de onderwijsinstellingen, maar ook zeker voor de student die op de stageplaats terecht komt.

De gids “Stagestudenten bij Vlaamse sport-federaties - academiejaar 2012-2013” kan je als sportfederatie of sportclub downloa-den via www.vlaamsesportfederatie.be › Verbeter je werking › tools.

41 federaties promoten www.laagdrempeligesportclub.beSport voor allen - laagdrempelige sportclub27.04.2012

41 federaties verbonden zich tot nu toe aan www.laagdrempeligesportclub.be en promoten de website op een actieve manier. VSF geeft enkele tips hoe je de website blijvend kan promoten.Gebruik succesverhalen als motivator! Ken je een enthousiaste club die aan de slag gaat

met drempels? Neem zo’n succesverhaal mee op in je communicatie om zo andere clubs te inspireren of overtuigen. Heb je vragen over de inhoud of bekendma-king van de website? Neem dan contact op met Tim Lamon, via [email protected] of 09 243 12 53.

Indienen EVS: enkele tipsSport en ethiek - algemeen27.04.2012

Tegen 1 september moeten alle erkende sportfederaties ook luik III ethisch verant-woord sporten indienen, voor de periode 2013-2016.

Inspiratie nodig? Kijk naar enkele goede voorbeelden van andere federaties. We bun-delen ze op onze website onder de rubriek Sport en ethiek › praktijkvoorbeelden EVS.

Voor het thema 2 “inclusie” verwijzen we naar onze website laagdrempeligesport-club.be. Wie rond thema 3 “respect voor diversiteit” wil werken, kan hulp vragen aan onze medewerker Tim. Wat betreft de invul-ling van “fysieke en psychische integriteit van het individu” over seksueel grensover-schrijdend gedrag kun je inspiratie halen uit de engagementsverklaring van de sportsector. Daarnaast zal de VSF in de loop van 2012, samen met andere partners, een handleiding over seksualiteit en seksuele intimidatie in de sport publiceren.

Uit de marge van het sportbeleid? Maatschappelijk kwetsbare jeugd en sportverenigingenSport voor allen - algemeen25.05.2012

De VSF werkt mee aan het onderzoek “Uit de marge van het sportbeleid? Maatschap-pelijk kwetsbare jeugd en sportverenigin-gen”. De VSF is lid van de stuurgroep en ging mee op zoek naar sportclubs die in aanmerking komen voor het onderzoek.

De onderzoekers willen de dagelijkse praktijk van een tiental clubs beschrijven (door gesprekken met leden, trainers en be-stuurders). Zo willen ze achterhalen welke factoren bepalend zijn om deze kinderen en jongeren met succes te blijven bereiken.

VSF Online is de maandelijkse e-nieuwsbrief van de Vlaamse Sportfederatie vzw. Iedereen kan die nieuwsbrief ontvangen. Wil je graag het sportbeleidsnieuws volgen, gezien vanuit de sportfederatiesector, dan kun je je op onze website abonneren op VSF Online.

In het VSF magazine focussen we op de belangrijkste realisaties van de afgelopen maanden. De volledige nieuwsberichten kun je raadplegen op www.vlaamsesportfederatie.be.

Online

over vsf

Page 18: VSF magazine 2 - 2012

18 VSFmagazine 2.2012

Kansarmen in de sport

Wie doet wat?

sport voor allen

Deelnemen aan sport kost geld.

Denk maar aan het lidmaatschap,

een sportuitrusting, drankjes in de

kantine, vervoer, deelnemen aan

een sportkamp,… Het is niet voor

iedereen evident om dat zomaar te

betalen. Steeds meer mensen leven

in armoede of zitten aan de armoe-

degrens. Volgens schattingen is het

aantal armen in ons land 1,2 mil-

joen van de 11 miljoen Belgen. Dat

is bijna één op de tien Belgen.

Het is niet de kerntaak van sport-clubs om de ‘armoedeproblema-tiek’ aan te pakken, al kunnen ze er op een heel eenvoudige manier wel toe bijdragen. In dit artikel geven we onze visie weer voor de sportclub en de sportfederatie. Wat kunnen sportclubs ondernemen die willen werken rond kansarmen? Welke ondersteunende rol kunnen sportfederaties spelen wanneer sportclubs willen werken rond mensen in armoede?

T IM LAMON

De sportclubIn heel wat sportclubs is iedereen welkom. Veel sportclubs staan open voor iedereen en dus ook voor men-sen in armoede.

De sportclub moet daarvoor echter niet in de eigen buidel tasten. De club moet zelf geen sociaal tarief aanbieden, maar moet wel op de hoogte zijn van terugbetalingsmo-gelijkheden en initiatieven vanuit de gemeente, sportdienst en so-ciale organisaties. Als club kan je actief informeren, documenten sa-men invullen en zelfs mee contac-ten leggen. Zo kan de sportclub de drempel voor mensen in armoede aanpakken zonder er zelf financiële inspanningen voor te doen.

Enkele bestaande initiatieven

De sportdienst kan je een overzicht geven van de kortingssystemen in jouw gemeente. Veel steden en gemeenten bieden mensen met een beperkt budget immers de mo-gelijkheid om deel te nemen aan het sport- en vrijetijdsaanbod. Een groot aantal steden en gemeenten zet goed uitgedokterde systemen van vrijetijdspassen uit op basis

van reeds bestaande systemen of een nieuw idee. De kansenpas van Aalst en de Uitpas van Mechelen zijn hierin koplopers.

In de meeste gevallen heeft het OCMW een terugbetalingssysteem voor zijn klanten. Elk OCMW heeft zijn eigen werkwijze en eigen huis-reglement. In vele gevallen kunnen OCMW-klanten een beroep doen op een sportcheque. Dit bedrag kan in sommige steden of gemeenten oplopen tot 250 euro per jaar waar-bij de OCMW-klant nog slechts 10% van de totale prijs moet beta-len.

De Vlaamse ziekenfondsen voor-zien een tussenkomst voor het in-schrijvingsgeld bij een sportclub. Het lid (of de ouder) is in principe verantwoordelijk voor het aan-vragen van deze tussenkomst. Als sportclub kun je deze tussenkomst actief promoten als extra onder-steuning en intern goede afspraken maken over wie de formulieren mag invullen in naam van de club.

Flickr - Sharon Drummond

Page 19: VSF magazine 2 - 2012

VSFmagazine 2.2012 19

bestaande initiatieven

Op de website www.laagdrempeligesportclub.be vind je onder “Financiën” 5 tips om de kosten die het sporten in een sportclub met zich meebrengt, aan te pakken.

1. Gedifferentieerde tarieven2. Terugbetalingsmogelijkheden in kaart brengen3. Terugbetaling ziekenfonds4. Afbetalingsplan5. Sportuitrusting

Je vindt er ook de lijst met 71 Vlaamse gemeenten en de Vlaamse Gemeenschapscommissie met een aanvaarde afsprakennota vrije-tijdsparticipatie voor mensen in armoede alsook een makkelijk han-teerbare tarievenlijst met terugbetalingsmogelijkheden en gedifferentieerde tarieven.

De gemeenteDe gemeente is decretaal verplicht om kansengroepen te stimuleren tot sportparticipatie en neemt hiervoor initiatieven om kansen-groepen toe te leiden naar het sportaanbod en wil onder andere de financiële drempel wegwerken.

De stad Gent bijvoorbeeld neemt volgende initiatieven voor kansar-men:

1. In Gent is er enerzijds een jaarlijkse tegemoetkoming via het OCMW van 100 ¤ voor deelname aan sport en cultuur.

2. Daarnaast bestaat het 80-20 reglement. Dit initiatief gaat uit van het netwerk vrijetijdsparticipatie, waar de sportdienst deel van uitmaakt. Via een aantal erkende verenigingen die rond armoede werken, kunnen individuen tegemoetkomingen vragen voor deelname aan sport, cultuur en jeugdwerk. Deze 80-20 regeling werd via de sportbrief gecommuniceerd naar alle Gentse sportclubs.

Lokale netwerken vrijetijdsparticipatie: samen werk maken van sportparticipatie van mensen in armoedeIn 2008 werd binnen het participa-tiedecreet de maatregel lokale net-werken vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede in het leven geroepen.

Lokale netwerken vrijetijdspartici-patie zijn samenwerkingsverban-den tussen drie partners: OCMW, gemeentebestuur (sportdiensten, cultuurdiensten, jeugddiensten en andere themagerelateerde diensten bijvoorbeeld integratie – of welzijnsdienst) en een sociale partner (bijvoorbeeld verenigin-gen waar armen het woord nemen, welzijnsschakels, samenlevingsop-bouw, …).

Na het indienen van een afspraken-nota vrijetijdsparticipatie ontvangt het lokaal bestuur een Vlaamse subsidie om de participatie aan sport, jeugdwerk en cultuur van mensen in armoede te bevorderen. In de nota worden de betrokken partners, de geplande doelen en acties omschreven. Het netwerk bundelt de lokale middelen en vult deze pot aan met de Vlaamse mid-delen. Die middelen worden dan ingezet voor mensen in armoede. De troef van het netwerk is de in-tersectorale samenwerking en de specifieke aandacht voor een groep die nu minder participeert. Het lokaal netwerk stimuleert een ge-integreerd vrijetijdsbeleid met on-der andere een duidelijke focus op sport voor allen. Hierbij wordt het middenveld betrokken. Ook sport-raden kunnen deelnemen aan het lokaal netwerk in hun gemeente.

Breed gamma van lokale initiatievenBinnen de huidige 71 lokale net-werken worden verscheidene ini-tiatieven opgezet op maat van de lokale contexten waarbij zowel de vrijetijdsdiensten, de vrijetijdsaan-bieders, het lokaal bestuur en soci-ale partners hun steentje bijdragen om mensen in armoede te laten participeren aan sport, jeugd en

laag drempelige sportclub

cultuur.Een groot aantal steden en ge-meenten zet goed uitgedokterde kortingssystemen op in de vorm van doe-bonnen, sportcheques, uitpas, vrijetijdspas,... Antwerpen vormde zijn vrijetijdspas voor men-sen in armoede om tot een A-kaart voor elke Antwerpenaar waarbij mensen in armoede hun reductie blijven behouden. Ook Ronse ont-wikkelde een vrijetijdspas voor ie-dereen om stigmatisering te voor-komen. Naast het wegwerken van een financiële drempel wordt sa-men werk gemaakt van toeleiding naar het aanbod en het opzetten van doelgroepgerichte initiatieven en nieuwe projecten.

Het lokaal netwerk kiest op maat van de lokale context welke initia-tieven ze opzet en hoe ze mensen in armoede zoveel mogelijk kansen kan geven om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod, maar ook om actief mee vorm te geven aan het lokale aanbod.

Ga na in jouw gemeente of er een lokaal netwerk is! Zo krijg je een zicht op mogelijke kortingssyste-men, initiatieven en nieuwe part-ners en kan jij ook je steentje bijdra-gen vanuit je sportclub.

Meer info op www.demos.be/lokale-netwerken

Page 20: VSF magazine 2 - 2012

20 VSFmagazine 2.2012

Meer weten?Heb je nog verdere vragen over werken rond kansarmen? Neem contact op met Tim via 09 243 12 53 of [email protected].

sport voor allen

Wat kan de sportclub doen?

De sportclub probeert in kaart te brengen welke organisaties deel-name aan sport volledig of gedeel-telijk terugbetalen. Hierboven kon je al lezen over de mogelijkheden bij de sportdienst, het OCMW en de ziekenfondsen, maar vaak zijn er lokaal nog andere mogelijkheden zoals een organisatie waar armen het woord nemen of een andere welzijnsorganisatie. De sportdienst heeft deze mogelijkheden wellicht al in kaart gebracht, of kan de sport-club er zeker en vast bij helpen.

Sportclubs kunnen hun sporters in-formeren over deze terugbetalings-mogelijkheden voor lidgeld en ma-teriaal op basis van de informatie die ze krijgen van het OCMW of de sportdienst. De (nieuwe) leden zijn niet altijd op de hoogte van de be-staande terugbetalingsmogelijkhe-den, ook al zijn ze financieel kans-arm. De club vermeldt ze het best expliciet bij zijn lidmaatschapsta-rieven en kan geïnteresseerde ou-ders in armoede aanraden om te informeren bij het OCMW van hun stad of gemeente.

Het hanteren van gedifferenti-eerde tarieven is een drempel-verlagend initiatief dat veel clubs vandaag al toepassen: tarieven per leeftijdsgroep, op basis van het aantal trainingen, voor personen met een handicap, voor mensen in armoede,… De sportclub kan ook een gezinstarief aanbieden of kor-ting geven voor meerdere kinderen van hetzelfde gezin. De communi-catie hierover speelt een belang-rijke rol. Actieve promotie van deze verschillende tarieven en financi-ele drempels bespreekbaar maken zijn belangrijk.

De sportclub kan een afbetalings-plan opstellen voor sommige leden (of gezinnen) die het ondanks het gebruik van verschillende tarieven en tussenkomsten nog moeilijk hebben om het lidgeld in één keer te betalen. Hiervoor bestaat geen vast systeem, maar bekijkt de club best per gezin wat mogelijk is. De ouders doen zelf een voorstel van wat zij denken te kunnen afbetalen. De afspraak kan op papier gezet worden en de ouders ondertekenen het document.

Wanneer de sportclub samenwerkt met een welzijnspartner of subsi-dies ontvangt voor kansarmen, kan expliciet vermeld worden dat er een ‘sociaal tarief’ is voor mensen in armoede.

De sportfederatieAandacht voor kansengroepen in de sport is een formele kerntaak voor de lokale overheden. Sport-federaties hebben geen formele opdracht rond kansengroepen, behalve het feit dat ze binnen hun basisopdrachten een zo ruim mo-gelijk publiek (proberen te) berei-ken. De subsidies via sportkampen zijn de enige concrete en formele impuls vanuit de Vlaamse overheid voor sportfederaties die willen wer-ken rond doelgroepen. Naast die formele opdrachten, kun je er als sportfederatie uiteraard voor kie-zen om op eigen initiatief acties te ondernemen voor deze doelgroep.

In 2011 konden gesubsidieerde sportfederaties en OSV’s inteke-nen op de projectoproep “toeleiding naar sportkampen van kinderen en jongeren die leven in armoede en/of personen met een handicap” van de Vlaamse overheid. De pro-jectoproep richtte zich uitsluitend tot gesubsidieerde sportfederaties en OSV’s die in de periode herfst-vakantie 2011 tot einde zomerva-kantie 2012 een sportkamp organi-seren. Dit was een unieke kans om als sportfederatie, met steun van de Vlaamse overheid, een vernieu-wend traject voor die doelgroepen op te starten.

Negen sportfederaties dienden een project in, waarvan er acht werden goedgekeurd.

De Vlaamse Atletiekliga was er één van en we laten in het kader op de pagina hiernaast graag Paula Vanhoovels, sporttechnisch coördi-

nator van de VAL, hierover aan het woord.

De VSF werkt aan een nota met het oog op een al of niet continuering van het project naar volgend jaar toe. Binnenkort verwachten we de beslissing van minister Muyters.

BesluitZowel de sportclub, de sportfede-ratie als de sportdienst hebben een taak te vervullen wat het werken met kansarmen betreft.

Wil de sportclub openstaan voor ie-dereen dan hebben ze best speciale aandacht voor mensen in armoede. Mogelijkheden oplijsten, contacten leggen, mensen in armoede infor-meren en ondersteunen is de bood-schap.

De sportfederatie heeft geen for-mele opdracht met betrekking tot mensen in armoede. Toch kan zij openstaan voor deze doelgroep, haar clubs ondersteunen en oppor-tuniteiten benutten zoals project-oproepen.

Je kan dit artikel opvragen bij [email protected] om te verspreiden naar je sportclubs. We bezorgen je een aangepast artikel, geschreven voor sportclubs als le-zerspubliek.

Flickr - Sharon Drummond

Page 21: VSF magazine 2 - 2012

21VSFmagazine 2.2012

sport voor allen

Kan je een korte omschrijving van jullie project geven?

Paula Vanhoovels: “De Vlaamse Atletiekliga organiseert jaarlijks een aantal interne kampen voor jongeren van 8 tot 17 jaar. Dit zijn echter niet de belangrijkste kam-pen voor het toeleiden van kinde-ren uit kansengroepen. Het zijn de plaatselijke kampen die onze sportclubs organiseren die hier het meest voor geschikt zijn. Dit betreft externe kampen, waar kinderen naast 4 uur atletiekinitiaties ook kunnen genieten van een ochtend- en avondopvang zodat werkende ouders hier een degelijke begelei-ding vinden. De kampen zijn laag-drempelig: specifieke kledij is geen vereiste en de kostprijs is vrij laag, gemiddeld 70 euro voor 5 dagen. Onze verenigingen bieden voor de doelgroep deze kampen aan voor een maximumprijs van 30 euro.”

“Gekoppeld aan deze kampen worden vooraf Kids’ Athletics acti-viteiten georganiseerd in samen-werking met scholen, buurtsport-werking, verenigingen die gericht zijn naar kansengroepen,… Op die manier wordt een eerste contact met de kinderen gecreëerd. Ban-den smeden en vertrouwen wek-ken via dergelijk voorzorgtraject is in dit project heel belangrijk. Op die manier slagen we er ook in kin-deren en ouders te informeren en de drempel tot deelname aan het kamp te verlagen.”

“Door het openstellen van hun ac-tiviteiten voor kinderen uit de doel-groep kunnen onze clubs financie-ring krijgen. De korting die wordt aangeboden moet van de vereni-ging zelf komen maar de kost van één lesgever wordt terugbetaald net zoals eventuele huurkosten, materiaalkosten, drukkosten,… Fi-nanciële impulsen, hoe klein ook, stimuleren de sportclubs om initi-atieven te nemen gericht naar de doelgroep.”

“In de periode van 1 september 2011 tot 31 augustus 2012 zullen zo ongeveer 30 externe sportkampen opengesteld worden voor jongeren in armoede.”

Wat is de meerwaarde van het project voor jullie werking?

Paula Vanhoovels: “De Vlaamse At-letiekliga wil zich profileren als een sportfederatie waar iedereen aan bod kan komen, onafgezien van leeftijd, competitieve of recreatieve ingesteldheid, handicap, seksuele geaardheid of afkomst. Dit project is daar een onderdeel van.”

“Via dit project zijn de Vlaamse Atle-tiekliga en de betrokken sportclubs erin geslaagd de voorbije jaren heel wat expertise op te bouwen rond het werken met doelgroepen. Onze sportclubs die instapten in het pro-ject hebben inmiddels ook verschil-lende contacten kunnen opbouwen en kunnen hun expertise nu ver-der verspreiden naar onze andere Vlaamse clubs die rond dit thema willen werken.”

Kan jij federaties met minder ervaring enkele tips meegeven voor het uitwerken van zo’n project?

Paula Vanhoovels: “Externe sport-kampen zijn meer haalbaar dan interne sportkampen. Kansarme kinderen hebben niet de gewoonte om in een ander milieu te verblij-ven. Het slapen bij anderen, in een vreemde omgeving, is misschien zelfs een grotere drempel dan de kostprijs.”

“Het is ook zeer belangrijk dat kinderen en vooral ouders uit de doelgroep vertrouwen krijgen in de organisatie en dat kan door vooraf een aantal activiteiten te organi-seren waarop men elkaar leert kennen. De tijd nemen om een vertrouwensband te smeden door toeleidende initiatieven is dus een goed idee.”

“Voor de Vlaamse Atletiekliga is de deelname aan het externe sport-kamp geen einddoel. Veel belang-rijker is de levenslange sportbeoe-fening, de integratie in de reguliere werking van de sportvereniging. Daarom is het belangrijk dat het sportaanbod in de nabije omgeving van de woonplaats georganiseerd wordt, eventueel in een parkje of op een plein. Op deze manier worden de verplaatsingskosten beperkt en kunnen kinderen ook eens zonder hun ouders naar de sportclub ko-men.”

In 2011 reageerde de Vlaamse Atletiekliga op de projectoproep “toeleiding naar sportkampen van kinderen en jongeren die leven in armoede en/of personen met een handicap”. We laten Paula Vanhoovels, sporttechnisch coördinator, aan het woord.

interview

Page 22: VSF magazine 2 - 2012

VSFmagazine 2.201222

goed bestuur

De Vlaamse Trainersschool: een opfrissing en update

LEEN MAGHERMAN

In deze bijdrage wil de VSF, in sa-

menwerking met Bloso, een opfris-

sing geven van de structuur en wer-

king van de VTS alsook een beeld

schetsen van de huidige projecten

en denkrichtingen.

VTS als samen-werkingsverbandDe Vlaamse Trainersschool (VTS) organiseert sinds 1994 en onder de missie “meer trainers beter opleiden” sportkaderopleiding in Vlaanderen. De VTS is een samen-werkingsverband tussen Bloso, de Vlaamse universiteiten en hoge-scholen met een opleiding LO en de Vlaamse Sportfederatie (VSF) als de vertegenwoordiger van alle door de Vlaamse overheid erkende sportfederaties.

Dit samenwerkingsverband bun-delt alle grote partijen die kunnen/moeten bijdragen tot het verstrek-ken van kwalitatieve sportkaderop-leiding:

1. Bloso gezien haar decretale opdracht als uitvoerend orgaan voor sport in Vlaanderen (en dus ook sportkaderopleiding)

2. de academische instellingen voor hun didactische en sporttechnische kennis en knowhow en het beschikken over de potentiële cursisten én lesgevers voor de VTS-opleidingen

3. de sportfederaties gezien hun sportspecifieke kennis en ervaring en hun decretale basisopdracht inzake sportkaderopleiding.

Dit ‘overlegmodel’ als organisatie-vorm was revolutionair en wordt nog steeds vaak geprezen.

Structuur van VTS

VTS–secretariaat

Het VTS-secretariaat wordt waar-genomen door de Afdeling Sport-kaderopleiding van Bloso en is opgedeeld in een aantal cellen: het denkcelsecretariaat, de financiële cel, de ondersteunende cel, de pe-dagogische cel, de inspectiecel en de cel voor bijscholingen en inscha-lingen.

Hoewel het secretariaat van de VTS dus wel onder Bloso valt, is het belangrijk te duiden dat VTS niet louter een Bloso-afdeling is, maar ook een samenwerkingsverband waarvan de sportfederatiesector wezenlijk deel uitmaakt.

Stuurgroep

De VTS wordt geleid door de Stuur-groep, samengesteld uit vertegen-woordigers van de verschillende partners (11 stemgerechtigde le-den, aangevuld met gecoöpteerde experten). De exacte samenstelling vind je terug op de VTS-website.De dagelijkse leiding berust bij het Bloso afdelingshoofd Sportkader-opleiding.

Denkcellen

De Stuurgroep overkoepelt een onbepaald aantal denkcellen die per sporttak of per maatschappe-lijke doelgroep, al dan niet geor-ganiseerd binnen een federatie, kunnen worden opgericht. In deze denkcellen vind je opnieuw de sa-menwerking terug tussen de ver-schillende VTS-partners.Elke denkcel wordt geleid door een DSKO (Directeur Sportkaderoplei-ding).De denkcellen staan in voor de ont-wikkeling van de (sport)specifieke opleidingsprogramma’s en van het cursusmateriaal (teksten, presen-taties, video’s, enz).

Werkgroepen

Zowel de Stuurgroep als een denkcel kunnen een werkgroep oprichten om diverse redenen: ter voorbereiding van uitgebreidere agendapunten, voor de uitvoering van studiewerk, ter voorbereiding van de cursusprogrammatie,…

Pedagogische cel

De pedagogische cel van de VTS houdt zich bezig met o.a. het ont-wikkelen van de inhoud en didacti-sche ondersteuningsmiddelen van de modules “Algemene Gedeelte”, het uitschrijven van functieprofie-len, het vastleggen van de inhou-den van oriënteringsmodules naar doelgroepen, het opstellen van pro-cedures voor de evaluatie van de DSKO en de denkcel, het verzorgen van opleidingen en bijscholingen voor VTS-docenten en van informa-Flickr - Woodlywonderworks

Page 23: VSF magazine 2 - 2012

23VSFmagazine 2.2012

goed bestuur

tiesessies voor cursusverantwoor-delijken,…

In het kader van pedagogisch-di-dactische materies staat de peda-gogische cel tussen de denkcellen en de Stuurgroep.

Inspectiecel

De inspectiecel heeft als voornaam-ste opdracht het inspecteren van en rapporteren over cursusorgani-saties. Daarnaast vervult de VTS-inspecteur een belangrijke taak bij het begeleiden van nieuwe docen-ten en cursusverantwoordelijken.

Financieel

De VTS is gehouden aan de door het Vlaams Parlement goedge-keurde begroting en beschikt momenteel over onvoldoende fi-nanciële middelen om jaarlijks cursussen te organiseren voor alle opleidingsniveaus in alle sporten. Daarom wordt jaarlijks een selectie gemaakt op basis van een evaluatie van de werking van de denkcel en eventuele nieuwe beleidsopties, gewijzigde of nieuwe regelgeving, vastgestelde behoeften,…Het financieel rendement is hier-bij geen voldoende criterium om bepaalde opleidingen al dan niet meer te organiseren.

Huidige projecten en denkpistesHieronder een greep uit de belang-rijkste nieuwe ideeën, initiatieven en projecten in het VTS-beleid zo-als bepaald door de Stuurgroep.

Aspirant-initiator en Jeugdtrainer topsport

In 2008 werd een nieuw instap-niveau ‘aspirant-initiator’ geïnte-

greerd in het VTS-opleidingsaan-bod. Dit initiatief richtte zich vooral op toegankelijkheid en instroom. Vorig jaar kwam er opnieuw een nieuwe module bij, dit keer speci-fiek gericht naar trainers die met jeugd werken op topsportniveau. Een voorbeeld van hoe beide delen van de missie “meer trainers beter opleiden” gehoor krijgen in het VTS-beleid.

Project e-learning

Via het project e-learning wil de VTS extra didactisch videomate-riaal via internet ter beschikking stellen aan VTS-cursisten. Dit zo-wel aan cursisten die kiezen voor de zelfstudiemethode via e-learning, als aan cursisten die in het normale traject zitten (als extra ondersteu-ning naast de lessen). Om maxi-maal gebruik te maken van het ont-wikkeld digitaal lesmateriaal is het ook de bedoeling het aan te bieden als naslagwerk aan VTS-afgestu-deerden mits een kleine jaarlijkse bijdrage. Het project zit nog in de testfase. De bedoeling is om het aanbod vanaf het voorjaar 2013 op de markt te brengen.

Proefproject kansengroepen

In samenwerking met de vzw Ant-werpen sportstad heeft de VTS in 2012 een proefproject opgezet om een laagdrempelige opleiding (Algemeen Gedeelte Initiator) te organiseren voor laaggeschoolde doelgroepen.Omdat laaggeschoolden het vaak moeilijk hebben met het verwer-ken van veel (theoretische) leerstof op korte tijd, werd in het aange-paste lessenrooster het aantal uren uitgebreid. Dit project is lopend en succesvol en kan een impuls be-tekenen voor nieuwe initiatieven naar bepaalde doelgroepen.

De VTS vindt het alvast belangrijk dat de opleidingen opengesteld worden naar een zo breed mogelijk publiek en is vragende partij om, weliswaar samen met een trek-kende partner, de VTS-opleidingen op maat te kunnen aanbieden aan meer en meer (doel)groepen.

Nieuwe initiatieven uit het Sport-voor-allen platform

In navolging van de werkgroep sportkaderopleiding van het over-legplatform “sport-voor-allen” werd door de VTS (en een aantal extra partners) nagedacht over mogelijke initiatieven die de sport-kaderopleiding in Vlaanderen ten goede kunnen komen. Zes actie-punten werden weerhouden door de minister waarvan hieronder de twee meest concrete / vernieu-wende:

• Het aanstellen van een aantal professionele “MSKO’s” (Ma-nager SportKaderOpleiding) die managementondersteuning kunnen bieden aan denkcellen en DSKO’s. Dit om de inspan-ningen die gedaan worden door de –vooral sporttechnisch ge-schoolde- DSKO’s en experten, maximaal te laten renderen.

• De samenwerking met de hogescholen verder uitbou-wen door het inschakelen van “liaisons”. In 2008 werd de VTS al versterkt met drie universi-taire liaisons die de brug slaan tussen de VTS, via drie Vlaamse universiteiten, naar het bredere sportveld. Gezien het succes van dit initiatief komen er vanaf 2012 ook twee liaisons voor de hogeschoolnetten. Belangrijkste opdrachten van deze liaisons zijn de wetenschappelijke ken-nis in hun instituut ontsluiten en verspreiden, sportspecifiek onderzoek stimuleren en onder-steunen, opmaken van compe-tentieprofielen, promoten van VTS-opleidingen bij studenten, aanleveren van contacten (om opleidingen te geven, te volgen, cursusmateriaal te ontwikke-len,…),…

Meer weten?Wil je meer weten over de VTS? Surf dan naar www.bloso.be/VlaamseTrainers-school.be

Bloso

Stuurgroep van de Vlaamse

Trainersschool

De Vlaamse sportfederaties

(via VSF)

Universiteiten(KU Leuven, UGent,

VUB) en HogescholenLichamelijke Opvoeding

Pedagogische celen inspectiecel

↔↔

↔↔

denkcel ‘1’ denkcel ‘2’ denkcel ‘3’ denkcel ‘4’ denkcel ‘5’ denkcel ‘...’

Page 24: VSF magazine 2 - 2012

VSFmagazine 2.201224

Bespaar in jouw sportorganisatie op het IT-budget met SOCIALware

SARA PANNECOUCKE

Als sportfederatie of sportclub kun

je besparen op je IT-budget, ter-

wijl je gebruikmaakt van de meest

up-to-date IT-tools. Hiervoor kun je

aankloppen bij de vzw SOCIALwa-

re. De VSF zet het even voor jullie

op een rijtje.

SOCIALware?De vzw SOCIALware heeft als doel vzw’s te ondersteunen in hun pro-fessionele werking door de inzet van aangepaste technologie. SOCIALware biedt Belgische vzw’s toegang tot de donatieprogram-ma’s van grote spelers uit de IT-wereld. Dit initiatief heeft zo sinds 2007 bijna 3000 verenigingen gezamenlijk meer dan 60 miljoen euro helpen besparen. SOCIAL-ware is volledig onafhankelijk van fabrikanten en heeft geen commer-

ciële roeping. Het project geniet de steun van de Koning Boudewijn-stichting, de Nationale Loterij, de Vlaamse Gemeenschap en het Waals Gewest.

Het goede nieuws is dat de partners Microsoft en Symantec onlangs hun softwaredonaties hebben opengetrokken naar sportfedera-ties en sportclubs, voor zover ze als vzw zijn opgericht. Dit was tot midden 2011 nog niet het geval. Hierdoor krijgen sportfederaties en sportclubs voortaan toegang tot een waaier van toepassingen die hun productiviteit en IT-beveiliging aanzienlijk vergroten.

Hoe werkt het concreet?1. Registreer jouw sportfederatie

of -club gratis op www.socialware.be. De inschrijving is eenvoudig en neemt slechts een paar minuten in beslag. Binnen de 4 dagen krijg je de bevestiging voor welke donaties je in aanmerking komt.

2. Je kan online de gewenste producten bestellen uit een catalogus van 300 producten. Bij een donatie wordt een minieme deelname in de administratieve kosten toegepast van ongeveer 4% van de productwaarde. Dat betekent dus een korting van 96% ten opzichte van de commerciële waarde van het product. Er worden geen andere kosten in rekening gebracht.

3. De producten worden geleverd binnen de 2 weken.

Een helpdesk is beschikbaar om je te begeleiden bij iedere stap via [email protected] of via 02 256 99 93.

We kunnen je aanraden om jouw sportfederatie of – club te registre-ren, zelfs zonder onmiddellijke be-hoeften. De inschrijving is immers volledig gratis en biedt het voordeel op de hoogte te blijven van nieuwe aanbiedingen, met inbegrip van gratis IT-opleidingen.

verbeter je werking

Royal Antwerp Eagles Baseball & Softball Club (RAE)

Page 25: VSF magazine 2 - 2012

25VSFmagazine 2.2012

TestimonialsEnkele sportorganisaties maken reeds gebruik van de producten van SOCIALware. VSF klopte aan bij één sportfederatie en twee sport-clubs en vroeg hen even naar het hoe, wat en waarom.

Wie?

• Sonja Deneyer, administratief en financieel manager van Gym-nastiek Federatie Vlaanderen vzw (GymFed)

• Marc J. Busscher, penningmees-ter van Royal Antwerp Eagles Baseball & Softball Club (RAE)

• Stefan Lepinoy, secretaris van Antwerpse Triatlon en Duatlon Club (AT RIAC)

Hoe heb je de producten van SOCIALware leren kennen?

Sonja Deneyer (GymFed): “In de loop van 2011 heeft de federatie een brief ontvangen waarin SOCI-ALware haar werking en producten aanprees. Na een telefonisch con-tact, waarin we hebben nagegaan of we ook deel uitmaken van hun doelgroep, besloot de Gymnas-tiek Federatie Vlaanderen vzw om een aanvraag in te dienen. Hierop hebben we zeer snel een positief antwoord ontvangen. Nadat we hadden samengezeten met één van de verantwoordelijken bin-nen SOCIALware hebben we deze informatie gepubliceerd op onze website, kenbaar gemaakt aan al onze clubs en mee opgenomen in onze nieuwsbrief.”

Marc J. Busscher(RAE): “Via een rondschrijven van de Vlaamse Baseball en Softball Liga vzw zijn we in contact gekomen met SOCI-ALware. Dit was een zeer aange-name kennismaking. Bij vragen en problemen staat de organisatie steeds klaar om een oplossing te vinden.”

Welke producten gebruikt jouw sportfederatie of -club momenteel?

Sonja Deneyer (GymFed): “Wij ma-ken gebruik van deze producten in onze federatie:

• Office for Mac 2011 Standard Edition

• Norton AntiVirus 2012• Outlook with Business Contact

Manager• Windows Remote Desktop

Services User CAL • SharePoint Server 2010

Standard Edition • SharePoint Server Standard

Edition User CAL • Project Professional 2010 • Visio Professional 2010 • Windows Server 2008 Standard

Edition R2 • 1 order of Backup Exec 2010 R3• Office Professional Plus 2010 • Backup Exec 2010 for Windows

Small Business Server • Small Business Server 2011

Standard Edition and Premium Add

• Small Business Server User CAL Suite”

Marc J. Busscher (RAE): “We heb-ben enkele Microsoft producten aangekocht. We hadden al een li-centie voor Office en Outlook en we hebben deze producten als donatie aangevraagd:

• Project Professional 2010• MapPoint 2010• Microsoft Visio• Outlook Business Contact

Manager• Office Multi-Language Pack

2010

Vermits een club op langere termijn moet kunnen plannen en zaken bij-houden, is MS Project Professional een welgekomen opvolggereed-schap. Om resultaten duidelijker op een kaartje te zetten, gebruiken we Mappoint, dat is visueel aan-trekkelijker. MS Visio en Outlook Business zijn voor het dagelijkse gebruik en het Multilanguage Pack moet correspondentie naar het bui-tenland foutloos houden.

Verder maken we gebruik van een tijdelijk aanbod van 6 Flip video HD camera’s van Cisco. Elk team heeft één pocket camera gekregen om zowel tijdens de trainingen als de wedstrijden opnames te kunnen maken. Nadien worden belangrijke wedstrijdmomenten op de website geplaatst.”

Stefan Lepinoy (AT RIAC): “Momen-teel hebben we twee producten van SOCIALware in gebruik. Microsoft Visual Studio 2010 gebruiken we voor de ontwikkeling van onze ei-gen interne administratieve en boekhoudkundige software. Op de markt hebben we geen enkel product gevonden dat aan onze verwachtingen voldeed voor zowel onze ledenadministratie als onze boekhouding. Bij de boekhouding ontbrak het vooral aan de linken naar de administratie. Aangezien enkele mensen in de club wat kun-nen programmeren, zijn we de weg van Microsoft Visual Studio inge-slagen. Momenteel is een eerste volledige versie van de leden- en boekhoudadministratie in gebruik en werken we aan een volgende versie met nog meer functies.De Cisco Flip video HD camera’s worden ingezet tijdens onze trai-ningen. Aangezien in de 3 sporten techniek een belangrijke rol speelt, zijn videoanalyses hierbij een nood-zaak. Nadien worden de opnames besproken met de atleet en kunnen we de techniek verbeteren.”

Zijn er voor- en/of nadelen aan het werken met de gekozen producten in jouw sportclubwerking?

Sonja Deneyer (GymFed): “Het indienen van de aanvraag en het bestellen van de producten is vlot verlopen.

verbeter je werking

Page 26: VSF magazine 2 - 2012

26 VSFmagazine 2.2012

verbeter je werking

Omdat we samenwerken met een externe firma voor de installatie van de producten, kunnen we zelf geen oordeel vellen over de leve-ring.

Het enige nadeel dat we als klant ondervinden, is dat we vooraf de factuur van de administratieve bij-dragen dienen te betalen. Pas na ontvangst van de betaling ontvan-gen we de gekozen producten.”

Stefan Lepinoy (AT RIAC): “De meerwaarde is vooral het kunnen beschikken over deze producten. Doordat we een kleine sporttak zijn en de sport publicitair niet zeer aantrekkelijk is, zijn de budgetten eerder beperkt. 99% van de jaar-lijkse budgetten gaan naar de sport en de omkadering ervan. Hierdoor blijft er weinig of niets ter beschik-king voor andere aankopen zoals soft- en hardware die op langere termijn successen kunnen bren-gen. Door de voorwaarden via SOCIALware zijn we wel in staat met een klein budget grote stappen te zetten.

De praktische kant van de donatie, hoe heb je dit ervaren?

Sonja Deneyer (GymFed):“We heb-ben een aanvraag gedaan via hun website. Eerst dienden we een vra-genlijst in te vullen zodat SOCIALware kon nagaan of we voldeden aan hun eisen wat betreft maximumbudget, vzw-statuut,… Nadat SOCIALware had nagegaan of we aanspraak konden maken op de aangeboden producten, kregen we zeer snel een positieve reactie van hen. Van zodra de bestelling geplaatst werd, ontvingen we een vraag tot betaling. Na betaling wer-den de producten aan ons bezorgd.De aanvraag en bestelling zijn op een vlotte manier verlopen.”

Stefan Lepinoy (AT RIAC): “Zeer eenvoudig. Zowel de bestelling via

ProductenDe aankoop van standaardsoftware is niet goedkoop. Daarom geven we hierbij nog twee producten mee, een aanrader voor elke computer, als donatie verkrijgbaar via SOCIALware. Een overzicht en administra-tieve bijdrage van alle producten vind je steeds terug op www.social-ware.be.

Microsoft Office Standard 2010

Microsoft Office 2010 is een toonaangevend kantoorsoftwarepakket. (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Publisher.) Wil je dit aanbod nog uitbreiden met extra hulpprogramma’s? Kijk dan of Microsoft Office Professional beter bij jouw federatie of club past.

administratieve bijdrage: ¤ 19 excl. btw

Norton Antivirus 2012

Norton Antivirus beschermt je computer tegen virussen en andere schadelijke elementen.

administratieve bijdrage: ¤ 4 excl. btw

Meer weten?Voelt jouw sportfederatie of –club zich aangespro-ken, maar wens je verdere informatie? Neem dan zeker contact op met de helpdesk via [email protected] of 02 256 99 93.

Neem ook even een kijkje op www.socialware.be.

de website, het selecteren van de producten en de administratieve en logistieke afhandeling zijn zeer eenvoudig verlopen.”

Kun je SOCIALware enke-le aanbevelingen doen om zich in de toekomst beter te kunnen richten naar de sportsector?

Sonja Deneyer (GymFed): “Eén van de producten waarop we geen aanspraak maken is FluidSurveys (enquêtetool). Omdat wij als fede-ratie regelmatig naar de mening van onze clubs en medewerkers wensen te peilen, zou dit voor ons interessante software zijn.”

Antwerpse Triatlon en Duatlon Club (ATRIAC)

Page 27: VSF magazine 2 - 2012

© 2012 KPMG Belastingconsulenten, a Belgian civil CVBA/SCRL and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Surf op de juiste golf!

Onze competentiegroep Sportpraktijk begeleidt u

op fiscaal en juridisch vlak.

Uw contact: Pieter De Ranter

+ 32 3 821 19 50 [email protected]

kpmg.be

Page 28: VSF magazine 2 - 2012

Als u zorgt voor het verbeteren van uw persoonlijk record...

...dan zorgt arena voor de rest. Sinds jaar en dag is arena vooraanstaand verzekeringspartner van talloze sportfederaties. Zo kan u gerust zijn dat u zelfs bij het beoefenen van uw favoriete sport kan rekenen op de steun van een deskundig team op die momenten dat het minder goed gaat.

Voor meer inlichtingen en advies surf naar www.arena-nv.be.