VRIENDEN VAN HOVO UTRECHT -Jaarverslag 2013

12
JAARVERSLAG 2013 - VRIENDEN VAN HOVO UTRECHT INSEL HOMBROICH/LANGEN FOUNDATION BESTUURSZAKEN EN ACTIVITEITEN

description

Gebeurtenissen over bestuur en activiteiten, verpakt in een fotoserie over Museum Insel Hombroich.

Transcript of VRIENDEN VAN HOVO UTRECHT -Jaarverslag 2013

Page 1: VRIENDEN VAN HOVO UTRECHT -Jaarverslag 2013

JAARVERSLAG 2013 - VRIENDEN VAN HOVO UTRECHTIN

SE

L H

OM

BR

OIC

H/L

AN

GE

N F

OU

ND

ATIO

N

BESTUURSZAKEN EN ACTIVITEITEN

Page 2: VRIENDEN VAN HOVO UTRECHT -Jaarverslag 2013

- Dit Jaarverslag is een uitgave van de Stichting Vrienden van HOVO Utrecht- Fotografie: Mathee Valeton, Engelien Verhoeff, Joop Ross en Joeb Mulder.- Tekst: Engelien Verhoeff en Mathee Valeton- Vormgeving: Joop Ross- Correcties: Marja Gelderman

COLOFON

Geachte Lezer,Voor de tweede keer op rij heb-ben we het genoegen u het jaar-verslag van de St. Vrienden van HOVO Utrecht aan te bieden.

Het feit dat de excursie naar Insel Hombroich en de Langen Foun-dation voor onze stichting gezien mag worden als een hoogtepunt in het jaar 2013, hebben we ge-meend het verslag te ‘verpakken’ in een fotoserie van die excursie.Op de laatste pagina’s komt u alle foto’s nog een keer tegen zonder tekstvakken.

Wij wensen u weer veel lees- en kijkplezier!

INTRO...

Page 3: VRIENDEN VAN HOVO UTRECHT -Jaarverslag 2013

Na het drukke lustrumjaar kenmerkt het jaar 2013 zich door bezinning op de taken van het

bestuur naar buiten toe en op de onderlinge verde-ling van de taken binnen het bestuur. We zochten ook nieuwe bestuursleden omdat drie van de huidige leden hebben aangekondigd in 2014 het bestuur te verlaten omdat hun termijn, 2x4 jaar, (in sommige gevallen meer dan) vol is.

Bestuur en wisselingenDe bezetting van het bestuur aan het begin van 2013 was als volgt:Mathee Valeton - voorzitter/penningmeesterEngelien Verhoeff-Schot - secetarisMarja Gelderman - lidHarry Peeters - lidLilian Hacquebord - lidJoop Ross - lid/eindredacteur HOVO Utrecht Magazine

In mei verlaten Marja Gelderman en Joop Ross het bestuur en worden i.p.v. lid bestuursmedewerker.In september neemt Harry Peeters de voorzitters-hamer over van Mathee Valeton, die penningmees-ter blijft. In diezelfde maand treedt Deborah Günzburger toe tot het bestuur als aspirant penningmeester. Er worden gesprekken gevoerd met nog een aantal aspirant-leden maar deze zijn eind 2013 nog niet afgerond.

De bezetting van het bestuur vanaf september 2013:Harry Peeters - voorzitterMathee Valeton - penningmeester/vicevoorzitterEngelien Verhoeff-Schot - secetarisMarja Gelderman - bestuursmedewerkerLilian Hacquebord - lidJoop Ross - bestuursmedewerker/eindredacteur HOVO Utrecht Magazine

Deborah Günzburger - aspirant penningmeester

We verdelen de taken, niet te rigide, als volgt:Voorzitterschap/vertegenwoordiging: Harry PeetersSecretariaat: Engelien Verhoeff/ Marja GeldermanPenningmeesterschap: Mathee Valeton/ Deborah GünzburgerLedenadministratie: Mathee Valeton/nieuw lid Publiciteit: Joop RossEvenementenVriendenmiddag: Engelien Verhoeff/ nieuw lidExcursie: Lilian Hacquebord/ nieuw lidFilmdag: Engelien Verhoeff/ nieuw lid

BESTUUR

Page 4: VRIENDEN VAN HOVO UTRECHT -Jaarverslag 2013

Excursie naar Museum Insel Hombroich en Langen Foundation/Raketenstation, Neuss Duitsland 15 mei 2013

Voorafgaande aan het besluit om als locatie voor onze jaarlijkse excursie Insel Hombroich

en de Langen Foundation te kiezen, is een aantal andere mogelijkheden aan de orde geweest:Filminstituut EYE, gecombineerd met een rond-vaart. Het was niet moeilijk een aantrekkelijk programma samen te stellen, maar de prijs die de deelnemers zouden moeten betalen was te hoog voor een binnenlandse excursie, op geringe af-stand van Utrecht. In de toekomst kunnen we hier wellicht een keer iets organiseren met een minder ambitieus karakter.Het nieuw geopende museum in Lens, een depen-dance van het Louvre, is net iets te ver weg, ook

nog in de opstartfase en lijkt op dit moment niet berekend op een grote groep.De musea in Brussel bieden inhoudelijk meer dan genoeg, de ligging maakt het moeilijk er iets om-heen te organiseren.Een combinatie van een bezoek aan het MAS in Antwerpen en het Centraal Station stuit af op de betrekkelijk geringe capaciteit van het MAS. We zouden dan de groep moeten splitsen, waardoor het karakter van een gezamenlijke excursie verlo-ren zou gaan.

Zo kwamen we tot de keuze voor Museum Insel Hombroich/Langen Foundation. De vorige ex-

cursie was zo lang geleden dat het voor minstens tweederde van ons Vriendenbestand nieuw is. Dit bleek al snel bij de aanmelding: 104 Vrienden meldden zich aan voor de excursie, we vertrokken met twee bussen. Via koffie in Novotel Eindhoven arriveerden we bij Insel Hombroich. Met een kaart

van het terrein in de hand daalden we de lange, ijzeren trap af en begonnen aan de tocht langs 15 gebouwen waarin de kunstwerken verzameld zijn en de beelden en beeldengroepen langs de paden en in de struiken. Opvallende elementen voor de geoefende muse-umbezoeker waren de afwezigheid van kunstlicht en van toelichting bij de kunstwerken. Dit vloeit voort uit de centrale filosofie van Hombroich “Kunst parallel zur Natur’.

De Langen Foundation die we in de middag be-zochten gaf wel toelichting bij de tentoonge-

stelde werken. De deelnemers waren enthousiast over het gebouw en de permanente tentoonstel-ling. Pae White bleek aan het eind van de dag een ware verrassing.

HOMBROICH

Page 5: VRIENDEN VAN HOVO UTRECHT -Jaarverslag 2013

Vriendenmiddag

De Vriendenmiddag was gepland voor 21 november. Een van de sprekers was niet beschikbaar op de

toegezegde datum en daardoor ontstonden problemen met het op éen lijn krijgen van sprekers en beschikbare data van de Aula.

We begonnen een lange zoektocht langs geschikte en betaalbare zalen in Utrecht of directe om-

geving. Dit bleek geen sinecure, de geschikte zalen waren te duur en/of niet beschikbaar op de gewenste datum. Voor de zalen van de universiteit in de Uithof (die wel geschikt zijn, maar niet veel ambiance hebben) is een collegerooster dat pas in het najaar afgerond is, daar konden wij niet op wachten. Ook kwamen verschillen-de andere sprekers in beeld, maar tenslotte besloten we de Vriendenmiddag te verplaatsen naar het volgen-de kalenderjaar, 16 januari 2014. Hierover vindt u meer in het volgende jaarverslag.

VRIENDENMIDDAG

Page 6: VRIENDEN VAN HOVO UTRECHT -Jaarverslag 2013

Publiciteit

Het HOVO Utrecht Magazine zal voortaan digi-taal uitgegeven worden. Er is veel aandacht

besteed aan hulp in het omgaan met de digitale uitgave, b.v. door het maken van een leeswijzer voor Issuu, waar het E-Magazine wordt gepubli-ceerd.Wij kiezen voor doorgaan in het samenwerkings-verband met HOVO zoals dit nu bestaat. De andere mogelijkheid, zelfstandig een digitale en papieren versie uitbrengen, is op dit moment niet aantrekkelijk.Voorlopig blijft Joop Ross betrokken bij het E-Magazine, maar hij stelt zijn vertrek in het voor-uitzicht.

De Vriendenbrief.

HOVO Utrecht stuurt niet langer onze Vriendenbrief mee met het cursusmateriaal,

wat ons bereik drastisch inperkt. Dit is merk-baar in de aanwas van ons donateursbestand: in 2013 kwamen er slechts 22 nieuwe donateuts bij terwijl dat er in de in de afgelopen 5 jaar 75 per jaar waren. We zoeken naar manieren om deze situatie in eigen beheer te verbeteren. Bovendien brengen we dit punt in in het bestuurlijk overleg met HOVO Utrecht.

PUBLICITEIT

Page 7: VRIENDEN VAN HOVO UTRECHT -Jaarverslag 2013

Vertegenwoordigingen

Verschillende bestuursleden vertegen-woordigden de Vrienden in verschillende

organen van HOVO Utrecht:- Bestuur HOVO Utrecht: Mathee Valeton, opgevolgd door Harry Peeters per 29 okto-ber 2013- Programmacommissie UU: Mathee Valeton, wordt per mei 2014 opgevolgd door Henk Wevers- Coördinatorencommissie, programmacom-misie HU: Engelien Verhoeff- HOVO Nederland: Harry Peeters (voorzitter vanaf 20 juli 2013)

Bestuursvergaderingen

In 2013 hebben wij 9 vergaderingen belegd waarin alle activiteiten en plannen langs-

kwamen.Onze vergaderdata waren: 14 januari, 7 maart, 25 maart, 22 april, 3 juni, 15 juli, 9 september, 4 oktober, 25 november.In onze rubriek Aandachtspunten (een vast agendapunt):- de werkwijze bij de evaluatie van de cur-sussen/het elektronisch enquêteformulier- het functioneren (werkinstructie) van de

cursuscontactpersonen- het functioneren van de Vrienden als verte-genwoordigers in besturen, enz.- nieuwe situatie van het bureau HOVO Utrecht- de verhouding en competenties van bureau en bestuur- het naderend afscheid van de algemeen coördinator

DonateursbestandEind 2013 heeft de stichting 570 donateurs.

Tenslotte2013 was een jaar dat zich kenmerkte door vooruitkijken naar de ontwikkeling van HOVO en de positie van de Vrienden van HOVO. We hebben ons bezig gehouden met de publi-citeit van de Vrienden in de nieuwe constel-latie. Er werden nieuwe plannen gemaakt, bv. voor een filmdag in het najaar, er trad een nieuw lid toe tot het bestuur en aan het eind van het jaar waren verschillende leden voor het bestuur in zicht gekomen waarmee de gesprekken nog niet afgerond waren. Wij voelen ons gesteund door het goede contact met de Vrienden en hun blijken van enthousiasme.

DIVERSEN...

Page 8: VRIENDEN VAN HOVO UTRECHT -Jaarverslag 2013

Vriendenvan HOVO UTRECHT Excursie naar Insel Hombroich en Langen Foundation / Raketenstation

15 mei 2013

Graag nodigen wij u uit voor een excursie naar het Mu-seum Insel Hombroich, bij Neuss in Duitsland. Dit zal de derde keer zijn dat we dit bijzondere gebied bezoeken maar dit jaar breiden we de excursie uit naar de Langen Foundation op het nabijgelegen Raketenstation.

We gaan terug naar Hombroich omdat het zo’n unieke combinatie biedt van beeldende kunst, architectuur en landschap. Het Insel Hombroich is een ‘eiland’ in een bocht van de rivier de Erft, bij de stad Neuss, ten zuidwesten van Düsseldorf. In dit afgesloten park/natuurgebied zijn ruim 15 gebouwen en gebouwtjes neergezet waarin de kunstverzameling van de Düs-seldorfse vastgoedhandelaar Müller is ondergebracht: van minuscule terracottabeeldjes uit het oude China tot monumentale hedendaagse schilderijen en beelden. Buiten kom je, dwalend langs de paden, steeds beelden en beeldengroepen tegen, van hout, steen of staal en staat ergens een Rodin tussen te struiken. De natuur is er net zo gevarieerd als de kunst en de architec-tuur vormt daarin een stabiel contrast. Een bezoek aan Hombroich is een uitermate rustgevende en inspirerende ervaring.

Toelichting:GeschiedenisKarl-Heinrich Müller begon al vroeg met verzamelen en heeft in de loop van tientallen jaren een zeer brede collectie opgebouwd. Hij stelde zijn collectie samen vanuit zijn eigen gevoel voor schoonheid. Hij verzamelde, zeker in het begin, niet systematisch één kunstenaar of één periode.

De collectie bestaat nu uit drie delen. Allereerst het werk van een aantal kunstenaars zoals Schwitters, Arp, Fautrier, Van der Leck, Klimt, Klein en anderen. Ze zijn weliswaar uit verschillende periodes afkomstig maar het accent lijkt te liggen bij de modernisten en constructivisten. Een tweede zwaartepunt zijn de archeologische en etnografische stukken afkomstig uit verschillende delen van de wereld. Ten slotte bestaat de collectie nog uit het werk van zijn vrienden, die in verschillende jaren een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de artistieke ontwikkeling van het museum. Dan hebben we het over Herzfeld, Graubner, Heerich en Tadeusz.

FilosofieDe centrale filosofie van Hombroich is samen te vatten in de frase ‘Kunst parallel zur Natur’. Natuur, kunst en architectuur hebben elk hun eigen waarde, hun kwaliteit en in Hombroich vallen ze samen, waarbij alle uitingen, inclusief de natuur evenveel waard zijn. De drie elemen-ten strijden als het ware om aandacht, zonder dat het een of het ander dominant wordt. Deze filosofie komt in alles naar voren. Zo hangt de kunst in ruimtes waarvan de deuren open kunnen blijven staan. De kunstwerken zijn niet extra uitgelicht. De kunst is te zien zolang de natuur, het zonlicht, dat toelaat. Ook hangen er geen bordjes bij de kunstwerken. De opvatting in Hombroich is dat bij bomen of planten in de natuur ook geen bordjes staan.Als je achter de kassa de trap af gaat naar het terrein, treed je binnen in een andere wereld. Even heb je geen geld meer nodig (koffie, thee en lunch zijn bij de toegangsprijs inbegrepen). Je kunt gewoon ontspannen lopen, kijken, luisteren en ruiken, je zintuigen gebruiken om alles in je op te nemen. Meer is niet nodig, behalve soms een paraplu!

Langen Foundation / RaketenstationIn de afgelopen jaren is de op loopafstand van Hombroich gelegen oude Navo raketbasis, het ‘Raketenstation’, ook als mu-

seum ontwikkeld. Hier vind je bijvoorbeeld het prachtige gebouw van de Langen Foundation, ontworpen door de Japanse architect Tadao Ando, waarin de verzameling van Viktor en Marianne Lan-gen is ondergebracht. Deze verzameling bestaat uit traditionele Japanse tekenkunst en moderne schilderkunst, maar er zijn ook wisseltentoonstellingen. Tijdens deze excursie is er werk te zien van de Amerikaanse kunstenares Pae White met o.a. monumentale installaties.

Spiegel Mobiele, Pae White

De Langen Foundation

De Langen Foundation

Smoke Knows, Pae White

Programma09.00 Vertrek per touringcar uit Utrecht10.15 Koffiestop bij Novotel Eindhoven12.00 Aankomst in Museum Insel Hombroich.16.00 Facultatief: bezoek aan de Langen Foundation.18.00 Vertrek vanaf parkeerplaats Insel Hombroich naar Langen Foundation18.10 Vertrek van Langen Foundation naar Utrecht21.00 Aankomst Utrecht

DeelnameVrienden van HOVO Utrecht. U bent Vriend wanneer uw donatie (€10,- of meer) voor 2013 is ontvangen. U kunt één introducé(e) meenemen. Maxi-mum aantal deelnemers is 100.

KostenDeelname kost € 45,-p.p. all in: busreis, koffie met taart op de heenweg, toegang tot het Museum Insel Hombroich en de Langen Foundation. Lunch, koffie en thee in het cafetaria van Insel Hombroich gratis. Andere uitgaven zijn voor eigen rekening. Introducé(e)s betalen eveneens € 45,-. Deelnemers-bijdragen worden geïnd d.m.v. een éénmalige incasso-opdracht, zie aanmel-dingsformulier.AanmeldenVia website: www.vriendenhovoutrecht.nl of met het hierbij gaande aanmel-dingsformulier. Inschrijvingen worden gehonoreerd op volgorde van binnen-komst van de aanmelding. Afmelden is mogelijk tot uiterlijk 6 mei 2013. Na deze datum geen restitutie.

Praktische zaken:AlgemeenHet museum Insel Hombroich is een landgoed / natuurpark met daarin ver-spreid een tiental gebouwtjes en gebouwen. De paden zijn goed begaanbaar, maar niet verhard. U bereikt het terrein via een trap die van het kassagebouw naar beneden gaat. Zorg voor enigszins stevige schoenen en een paraplu als de weersverwachting daartoe aanleiding geeft. Het terrein is niet goed toeganke-lijk voor rolstoelen en rollators. We reizen per luxe touringcar. Er is een WC aan boord. U wordt van te voren in de bussen ingedeeld. Vertrek om 09.00 uur.

VertrekplaatsZwembad Kromme Rijn, Weg naar Rhijnauwen 3, 3584 AD te Utrecht.

Parkeren- Bij het zwembad, maar de ruimte daar kan beperkt zijn. Wees op tijd!- In de wijk Rijnsweerd Oost, aan de overkant van de ‘Weg tot de Weten-schap’, rechts van de Platolaan. Hier is ’s ochtends vrij veel parkeerruimte. Houd rekening met de loopafstand.

Openbaar vervoer- Stadsbus 12s vanaf Utrecht CS, richting Uithof/UMC, ca. 10 min. Uitstap-pen bij halte ‘De Kromme Rijn’.

ReisinformatieExcursie naar Insel Hombroich

en Langen Foundation

15 mei 2013

Der Turm, Heerich 1989

Eisen Männer, Anatol Herzfeld

Neues Merzbild, Kurt Schwitters, 1931

´Kunst parallel zur Natuur´

Mobile, Alexander Calder

Page 9: VRIENDEN VAN HOVO UTRECHT -Jaarverslag 2013

Uitnodigingvoor de jaarlijkseexcursievan de

Vriendenvan

HOVO Utrecht

Museum InselHombroich

en deLangen Foundation

te Neuss (Dld)

15 mei 2013Lees alles in de bijlagen!

Page 10: VRIENDEN VAN HOVO UTRECHT -Jaarverslag 2013

Eisen Männer, Anatol Herzfeld

Pavillon Orangerie, Khmer Skulpturen

Labyrinth, met kunst uit het Verre Oosten

Labyrinth, enkele deelnemers...

Page 11: VRIENDEN VAN HOVO UTRECHT -Jaarverslag 2013

Langen Foundation, met werk van Pae White Langen Foundation, Architekt: Tadao Ando

'Kunst parallel zur natur’ 'Neues Merzbild’, Kurt Schwitters, 1931

Page 12: VRIENDEN VAN HOVO UTRECHT -Jaarverslag 2013

De Stichting Vrienden van HOVO Utrecht ondersteunt het werk van HOVO Utrecht en behartigt de belangen van de cursisten door o.a.: • Vertegenwoordiging in het bestuur van HOVO Utrecht; • Deelname aan het coördinatorenoverleg; • Deelname aan de programmacommissies; • Eindredactie en vormgeving van het HOVO Utrecht E-MAGAZINE;

Activiteiten: • In het voorjaar een (dag)excursie voor Vrienden en introducés; gewoonlijk per toeringcar naar een belangwekkende tentoonstelling of activiteit in Nederland, Duitsland of België; • De Vriendenmiddag voor donateurs en vrijwilligers: een of meerdere lezingen over een wetenschappelijk of cultureel-historisch onderwerp, gevolgd door een borrel.

U kunt donateur (Vriend) worden voor € 10,00 (of meer) per kalenderjaar.Als Vriend van HOVO Utrecht kunt u deelnemen aan de activiteiten die de Stichting organiseert. Aanmelding nieuwe donateurs en hernieuwing bestaande donateurs: Bij voorkeur via de website www.vriendenhovoutrecht.nl

Desgewenst kunt u ook een bijdrage overmaken op rekening NL77 RABO 0136 1112 03 t.n.v. Vrienden HOVO Utrecht. Vermeld daarbij uw naam, het doel en het jaar.

Op de website treft u ook alle actuele informatie aan over de Stichting en de komende activiteiten.

Vrienden

foto’s van de voor-jaarsexcursie naar de

Fuindatie in Zwolleen het Nijenhuis Heino