3ML Vrienden Magazine

40
editie 1 - oktober 2012 VAN 3ML VRIENDEN

description

Magazine voor de vrienden van Omroep 3ML

Transcript of 3ML Vrienden Magazine

Page 1: 3ML Vrienden Magazine

editie 1 - oktober 2012

VAN 3MLVR

IEN

DE

N

Page 2: 3ML Vrienden Magazine

2

Page 3: 3ML Vrienden Magazine

3

Het Stichtingsbestuur is het orgaan dat de lokale omroep 3ML bestuurt. In het bestuur hebben zit-ting naast ondergetekende Margot Hofman uit Heel, Jan van Dijk uit Maasbracht en Theo Peeters uit Horn. Op korte termijn neemt Jan Schuren uit Linne zitting in het bestuur. De stichting heeft tot doel voor de gemeenten Leudal en Maasgouw het verzorgen van een me-dia-aanbod dat gericht is op de bevrediging van maatschappelijke behoeften die in deze gemeenten leven.Uiteraard doen wij dit niet zelf als bestuur maar wij laten dit over aan gekwalificeerde en enthousiaste vrijwilligers en professionals. Wij zijn een zoge-naamd bestuur op afstand.Wij waken over de financiën. Zijn de inkomsten en uitgaven met elkaar in evenwicht en past alles binnen de vastgestelde begroting? Met de Omroepbijdrage vanuit de gemeenten, opbrengsten uit producties, sponsoring en recla-megelden trachten we voldoende inkomsten te verwerven.Ook belangrijk is het dat we blijven voldoen aan de eisen die de Mediawet stelt aan lokale omroepen. Het Commissariaat voor de Media is het orgaan dat toezicht uitoefent op de lokale omroepen.

Belangrijke partners voor de Omroep zijn de ge-meenten Leudal en Maasgouw. Als bestuur proberen we daarmee goede contacten te onder-houden en voor onze bestaanszekerheid meerjarenafspraken te maken.Het grootste kapitaal van onze omroep zijn de ruim 100 vrijwilligers die op vele fronten actief zijn. Onze taak als bestuur is het deze groep te blijven enthousiasmeren en faciliteren opdat de vrijwil-ligers met plezier hun bijdrage blijven leveren aan de omroep. Deze vrijwillige inzet kan uiteraard geen vrijblijvende zijn. Om een gestruc-tureerde aanpak te krijgen vindt regelmatig overleg in de programmastaf plaats onder leiding van de hoofdredacteur. Nieuwe ideeën zoals ook nu weer de oprichting van “Vrienden van 3ML”, toetsen wij binnen de programmastaf en brengen mede het idee tot ontwikkeling. Het bestuur juicht de dynamiek binnen de vrijwil-ligersgroep toe en is er van overtuigd dat daarmee onze omroep een steeds belangrijkere taak op nieuwsgebied binnen de gemeenten Leudal en Maasgouw zal verwerven.

Sjra van Horne, voorzitter

VooRwooRD VAn HeT BeSTUUr

Page 4: 3ML Vrienden Magazine

Paul Rousediting & vormgeving

Ruud van der Kopeindredacteur nieuws

Hub Reuvershoofd televisie Pieter Janssen

hoofd radio

Deze mensen z i jn dagel i jks met omroep 3ML in touw

Page 5: 3ML Vrienden Magazine

Leon Moonenhoofdredacteur

Truus van Kruchtenass. media acquisiteur

Frits Peeterscameraman

Helian van Lierredacteur 3ML Journaal

Op de foto ontbreken: Jean-Peter Adams (hoofd techniek) - Lambert Hermans (hoofd 3ML tekst-tv) - rob Hompe (media acquisiteur)

Page 6: 3ML Vrienden Magazine

6

waardecoupon achterin - vraag naar de voorwaarden

waardecoupon achterin - vraag naar de voorwaarden

Page 7: 3ML Vrienden Magazine

7

INHoUDSOPGAVe

Voorwoord

Locaal

Radioprogrammering

Tv-programmering

Glasvezel, klaar voor de toekomst

waarom Autoschade Grathem adverteert bij omroep 3ML?

word vriend van omroep 3ML

welke berichten worden op de kabelkrant en website geplaatst?

Eclair Chocolaterie

oorzaak

Succes kledingbank teken des tijds

Vrienden van omroep 3MLHet nieuwe bedrijfsplan van omroep 3ML

Puzzel

Coupons

Colofon

3

9

11/12

13

17

19

23

25

27

29

31

3333

34

37

39

Page 8: 3ML Vrienden Magazine

8

Page 9: 3ML Vrienden Magazine

9

Locaal is wo ‘t veur hieël get miense óm drejtj. neet veur nieks haole locaal partieje bie gemènd-jeraodsverkezinge op väöl plaatse hieël get sjteul. es ‘t ein gezamelike lanjelike partie woor gewaes, woor ‘t waarsjienlik de grótste partie van Neder-landj. es ‘t aevel ‘n lanjelike partie woor, hej ze nieks locaals mieër en waas ‘t waarsjienlik ‘n par-tieke van nieks gewaes.

Locaal is wo ‘t veur hieël get miense óm drejtj. De Limburger haoltj zien besjtaonsrech veur ‘n groeat gedeilte oet zien locaal karakter. En ómdet ‘ne laezer oet Vinraoj neet ech geïnteresseerdj is in waat d’r in Mesjtreech of Haerle gebeurtj of an-gesóm, haet de gezèt gekaoze veur mer leefs ach regio-edities óm det waat de laezer wiltj, sjmörges door de brevebös te sjuve. Te kinne laeze waat d’r in ‘t dörp en eventueel nog get naoberdörpkes gebeurtj, hèltj de Limburgse laezer weg lanjelike gezètte. Sjoean óm d’r bie te höbbe mer d’r geit nieks baove d’n daag te beginne mit ‘n gooj tas kóffie en de locaal gezèt. Nao mien pensionering höb ich ‘n abonnement genómme oppe Volkskrant mer ich kin mich koum veursjtèlle det ich oeats d’n Europeaan gaon laeze. Wie grótter Europa wurtj, wie sjterker mien behoefte aan get locaals.

Locaal is wo ‘t veur hieël get miense óm drejtj en det is neet allein veur waat d’r zoea al op papier te vinje is. Det gultj net zoea zieër veur de locale radio en televisie. Wie v’r es Lin nog zelfsjtenjig wore, hej de locale piraat nogal get loesterendje oeare. Mit Sjtudio Maasbrach es opsjtepke höbbe v’r noe 3ML oppe kabel en ‘t oetzendgebied wórt daomit significant grótter. Neet allein veur waat betruftj de oppervlakte mer nog mieër zelfs veur ‘t locaal karakter van det waat oetgezónje wurtj. Ich wil mich nog waal gaon zitte veur de raodsver-gaderinge vanne Maasgouw mer de vergaderinge van Leudal höb ich mich nog noeats bekeke. Want det is waal hieël wied weg van miene sjtoep. Toch haet det sjtökke grótter oetzendgebied gelèdj toet ‘n verangering van mien locaal kiekgedrag. Ich betrap mich d’r sjteeds mieër op det ich ech locaal aan ‘t kieke of loestere bön. Aaf en toe zap ich ‘ns nao LOeS, Or6, of de locale van remunj of Wieërt en det geit mieër en mieër ten koste van L1 en TV-Limburg die mich gaondjeweg te lanjelik waere. Ich weit neet of ‘t aan miene laeftied ligktj of aan det waat aangebaoje wurtj, mer locaal is wo ‘t ouch bie mich sjteeds dökker óm drejtj. Want zègktj noe zelf, waat is d’r sjónder es oppe eige sjtoep te kieke of te loestere nao waat d’r inne sjtraot gebeurtj. Zoea heet idderein oppertied waal ins zien regionaal middelpunt nuuëdig.

Lin, Jan Sjurewww.druimentaere.nl

LoCAAL

Page 10: 3ML Vrienden Magazine

10

waardecoupon achterin - vraag naar de voorwaarden

waardecoupon achterin - vraag naar de voorwaardenwaardecoupon achterin - vraag naar de voorwaarden

Page 11: 3ML Vrienden Magazine

11

Maandag10.00 - 12.00 uur

19.00 - 21.00 uur

21.00 - 23.00 uur

Dinsdag10.00 - 12.00 uur

19.00 - 20.00 uur

20.00 - 22.00 uur

woensdag10.00 - 12.00 uur

20.00 - 22.00 uur

U vraagt wij draaienVerzoekplatenprogramma waarbij bedrijven, verenigingen, en instellingen hun 30favorieten platen kunnen aanvragen. bij voorkeur uit de top 2000 of de limbo top 100, waarvan u hier de lijst kunt downloaden In het programma komen tevens wetenswaardigheden, activiteiten en het nieuws van de dag aan de orde.

MuziekexpressIn de muziekexpress nemen de presentatoren u mee in de wereld van denederlandstalige, Duitstalige en Limburgstalige muziek.

Radio VertigoHoeveel stromingen zijn er niet in de muziek. rockmuziek, new Wave, reggae, Industrial, Funk, Punk, Soul, Hiphop en Wereldmuziek. Muziek uit de krochten van de muziekkelders. Gek word je er van. Bij radio Vertigo word je op de hoogte gehouden van de vele soorten muziek en de tussenliggende verbanden.

3ML Actueeleen wervelend ochtendprogramma waarin de actuele zaken van Maasgouw en Leudal aan de orde komen, ook worden er gasten uitgenodigd om over een interessant en actueel onder-werp te praten.

Muziek CarrouselDe makers draaien Limburgs plat, Duitstalige schlagers en ook accordeon- en harmonica-muziek. Ook is het mogelijk om plaatjes aan te vragen voor verjaardagen, jubilea of gewoon voor jezelf.

MidlifeProgramma met twee uur lang heerlijke pop- en rock muziek aller tijden. De nadruk ligt op de jaren 60, 70 en 80, maar de midlifers schuwen ook de huidige muziek niet.De kracht van Midlife is dat de muziek iedere week is gebaseerd op een thema.

Goeiemorgen Midden-Limburg – 50 PlusVeel muziek, korte informatie en nieuws. elke laatste woensdag van de maand is gere-serveerd voor het seniorenprogramma radio 50+. Het seniorenprogramma radio 50+ geeft informatie van en over instellingen, seniorenverenigingen uit de regio, 50+ activiteiten, interviews en vooral veel gezellige muziek.

Triple R BluesDe “blues” is terug bij Omroep 3ML. Presentator Ton Wanten is een oude bekende in de blueswereld. Hij heeft in het verleden prijzen gehaald met het internetstation van Triple r Blues radio en staat als enige europese Blues radiozender vermeld in de fameuze ency-clopedie van Jazz and Blues. Ton maakt voor de omroep een wekelijkse muzikale bluesreis. Uiteraard met veel respect voor de bakermat van de blues: de U.S.A. Maar de regionale bluesscene wordt niet vergeten want die is wel degelijk aanwezig in het uitzendgebied van 3ML.

Radio

PRoGRAMMA’S

omroep 3ML radio is te ontvangen via FM 106.1 (Ittervoort) - FM 105.7 (Heythuysen) en/of via de kabel: Analoog FM 87.5 of digitaal op kanaal 782 en via internet. Elke dag zendt 3ML Radio live programma’s uit. Als er geen live-programma’s zijn, draait er non-stop gevarieerde muziek, enkel onderbroken door het landelijke nieuws op het hele uur en het lokale nieuws op het halve uur.

Page 12: 3ML Vrienden Magazine

12

Donderdag10.00 - 12.00 uur

20.00 - 22.00 uur

Vrijdag11.00 - 12.00 uur

13.00 - 15.00 uur

20.00 - 22.00 uur

Zaterdag10.00 - 12.00 uur

10.00 - 12.00 uur

16.00 - 18.00 uur

18.00 - 19.00 uur

19.00 - 21.00 uur

Zondag08.00 - 09.00 uur

09.00 - 11.00 uur

11.00 - 13.00 uur

13.00 - 17.00 uur

DondersnogantoeIn het programma worden de gebeurtenissen in de regio en daarbuiten op een humoristische wijze op de hak genomen. “Het programma zal zeker soms wat stof doen opwaaien en dat is mooi meegenomen, want dat maakt de radio spannend”, aldus een enthousiaste Ton Don-ders. niets staat vast en bijna alles kan de revue passeren.Tussen 11.00 uur en 12.00 uur IS in het programmaonderdeel ‘raai voor een Vlaai’ een lekkere vlaai van Bakkerij Bongers uit Heythuysen te winnen.

Van Aa toet ZProgramma van de barbier van Linne Ton van der Aa met veel aandacht voor de Limburgse cultuur. Ton gaat iedere aflevering op zoek naar de originele song van een Limburgse cover en ontvangt schrijver Jan Schuren voor een ‘Druimentaere’-column. Verder wordt iedere week in het programma een Fietskadobon van 10 euro van Dirks rijwielhuis te Stevensweert verloot.

oet de kunstLuchtig programma waarin kunst en cultuur de hoofdmoot vormen, in het programma komen tevens wetenswaardigheden, activiteiten en het nieuws van de dag aan de orde.

Midlife oldiesLuchtig programma waarin kunst en cultuur de hoofdmoot vormen, in het programma komen tevens wetenswaardigheden, activiteiten en het nieuws van de dag aan de orde.

Eindelijk weekendna een week hard werken op school is het vrijdag eindelijk weekend! In dit leuke en gezellige programma hebben ze diverse items voor en met jongeren.Zo is er een uit-agenda en een Weekplaat en als klap op de vuurpijl een Vreemde plaat. natuurlijk is er ook aandacht voor activiteiten voor jongeren.

Uit de vereneen vrolijk, gevarieerd ontbijt-programma op de zaterdagmorgen. Het enige programma waarbij je officieel mag fluiten, neuriën en meezingen, en liefst alle drie tegelijk. Met daarin de Weekendwekker, het meezingtrio en het romantisch rustpuntje.

wiekend waeg wiezerDit is een programma met informatie over activiteiten en evenementen die tijdens het week-end plaatsvinden in de gemeenten Leudal en Maasgouw. In het programma komen ook organisatoren van activiteiten en evenementen aan het woord en het geheel wordt afgewisseld met muziek.

FlashbackIn dit programma wordt teruggeblikt in de popgeschiedenis. De jaren vijftig tot en met tachtig staan centraal. Rock and roll, beat, flower-power, hardrock, indo-rock en Nederbeat komen aan de orde. Vaste programmaonderdelen zijn de antieke top-10 uit de jaren zestig, de Dubbelopschijf en het Drieluik.

Effe Plateen programma met muziek en cultuur uit het bronsgroene Limburgse land. Dat betekent dat muziek van Limburgse artiesten ten gehore wordt gebracht. regelmatig komen Limburgse artiesten naar de studio om hun verhaal te vertellen.

weekend ShowDit is een programma met populaire muziek , hits van het heden verleden en de toekomst.

wiekend waeg wiezer (herhaling)

Klassiek op de zondagmorgenTweewekelijks klassiek muziekprogramma.

FestwiesFestwies is een gevarieerd programma van nederlandse, Duitse en Limburgse muziek.

3ML Sporteen actief sportprogramma waarin reportages en nieuws van sportwedstrijden uit de regio worden afgewisseld door muziek.

PRoGRAMMA’S

Page 13: 3ML Vrienden Magazine

13

TV

PRoGRAMMA’S

De televisie van omroep 3ML is op de kabel te ontvangen, digitaal via kanaal 42, analoog via kanaal 22+ (480,00Mhz). ook kunt u alle programma’s live of ondemand terugkijken via de website.

De uitzendingen van Omroep 3ML TV beginnen iedere dag om 17.00, 19.00, 21.00, 23.00 en om 1.00 uur. De pro-gramma’s bieden informatie of verstrooiing of een combinatie (infotainment), maar zijn altijd gericht op de regio. De programmering wordt iedere week vermeld op de website van de omroep en in de lokale huis-aan-huis-bladen. De tv-producties worden in eigen huis gemaakt of aangeleverd door partners in het uitzendgebied. reportages, interviews, live-verslagen van belangrijke activiteiten in de regio, films, sportitems, nieuwsverslagen, documentaires enz. enz.; het is allemaal te bekijken op de tv van Omroep 3ML. Bovendien worden de raadsvergaderingen van de gemeenten Maasgouw en Leudal rechtsreeks uitgezonden, zodat de burgers in deze gemeenten op een objectieve wijze de gemeentepolitiek in hun gemeente kunnen volgen.Tussen de tv-uitzendingen door kunt u kijken naar een Kabelkrant. Deze kabelkrant (3ML Tekst-TV) staat boordevol lokaal en regionaal nieuws en activiteiten van verenigingen. Voor het lokale en regionale nieuws geldt het streven: het laatste nieuws als eerste gebracht.

enkele programma’s uitgelicht:3ML JournaalWat is ‘hot’ in de gemeenten Maasgouw en Leudal?Kijk naar 3ML Journaal en u bent weer op de hoogte van het laatste actuele nieuws.

Praot van de straotWat is de mening van de straat over een actueel onderwerp in de gemeenten Maasgouw en Leudal?

Vlaai van de weekPersonen uit Leudal en Maasgouw worden voor de camera in het zonnetje gezet en ontvangen een vlaai. Met hen wordt besproken wat hun passie is bij de uitvoering van verschillende werkzaamheden.

Nader bekekenActiviteiten of gebeurtenissen worden extra onder de loep genomen.

PodiumInformatief programma op het gebied van cultuur, culinair, uitgaan, films, toneel en evenementen in onze regio.

woord op ZondagZondagse overweging met pastoor Constantijn Dieteren van de parochiecluster Haelen-Buggenum-Nunhem-Horn.

Page 14: 3ML Vrienden Magazine

14

waardecoupon achterin - vraag naar de voorwaarden

waardecoupon achterin - vraag naar de voorwaarden

Page 15: 3ML Vrienden Magazine

15

waardecoupon achterin - vraag naar de voorwaarden

Page 16: 3ML Vrienden Magazine

16

waardecoupon achterin - vraag naar de voorwaarden

Page 17: 3ML Vrienden Magazine

17

Glasvezel, ook fiber genoemd, is een haardunne vezel van glas. Glasvezel wordt onder meer toege-past als optische vezel in telecommunicatie, waar-bij licht wordt gestuurd door lange vezels van op-tisch zeer helder glas om signalen betrouwbaar over grote afstanden te transporteren.

waar hebben we die snelheid voor nodig?een van de belangrijkste voordelen van een aansluiting op glasvezelnetwerk is de enorme snel-heid. Via glasvezel wordt informatie verspreid met de hoogste snelheid die mogelijk is: de snelheid van het licht. Tot in uw huis! een ander voordeel is dat deze snelheid niet alleen wordt gebuikt om in-formatie (tekst, beeld, geluid) te ontvangen, maar ook om zelf te versturen. Glasvezel opent de weg voor het doorgeven van HD-televisie, films, video’s, games, muziek, radio, telefonie en razendsnel internet. Bovendien is de capaciteit van glasvezel vrijwel onbeperkt. Zelfs als uw hele gezin - of sterker nog - uw hele buurt tegelijk van het netwerk gebruik maakt, is er geen vertraging of vermindering van kwaliteit.

Heeft u kinderen? Dan zal u ongetwijfeld weten dat ze regelmatig werkstukken moeten maken. Bij de moderne jeugd staat communicatie centraal. Chatten word nog leuker, met storingsvrije video erbij krijgt het chatten een nieuwe dimensie.

De bestaande koperen telefoon- en kabelnetwerk-en kunnen het huidige dataverkeer binnenkort niet meer aan. Terwijl de vraag naar meer capaciteit iedere dag groeit. Alleen met een aansluiting op het glasvezelnetwerk kunnen wij - en onze kin-deren - alles halen uit de mogelijkheden die de communicatietechnologie ons biedt. nu en in de toekomst. Omroep 3ML is ook klaar voor glasvezel. Medio oktober 2012 zal de lokale omroep van de ge-meenten Maasgouw en Leudal ook via het onlangs aangelegde glasvezelnetwerk te ontvangen zijn.Distributie Omroep 3ML Indien u nog geen glasvezel heeft maar een kop-eren kabel (Ziggo), dan is Omroep 3ML TV ook te ontvangen. Analoog via kanaal 22+ en digitaal via kanaal 42.Omroep 3ML radio is ook via de kabel te ontvan-gen. Analoog via 87,5 MHz en digitaal via kanaal 782. Daarnaast is 3ML radio ook via de ether (wekkerradio, autoradio, en zo meer) te ontvan-gen. Via 106.1 MHz zenden we uit vanaf de grote toren in Ittervoort. Voor Heythuysen en omgeving is 3ML radio ook te ontvangen op 105.7 MHz.Daarnaast zijn alle radio- en tv-uitzendingen re-chtstreeks te volgen via onze website www.3ml.nl en is het mogelijk om via ‘uitzending gemist’ eerder uitgezonden programma’s terug te bekijken en beluisteren.

GLASVEZEL, KLAAr VOOr De TOeKOMST

Page 18: 3ML Vrienden Magazine

18

waardecoupon achterin - vraag naar de voorwaarden

waardecoupon achterin - vraag naar de voorwaarden

Page 19: 3ML Vrienden Magazine

19

rené was 15 jaar lang werkzaam bij Sikkens Autolakken, onderdeel van Akzo nobel en toonaangevend op het gebied van autolakken. Autoschadebedrijf Grathem was en is trouwens nog steeds klant van Akzo nobel. Daardoor hoorde rené tien jaar geleden dat het bedrijf te koop was en hij aarzelde geen ogenblik. Sindsdien is hij eigenaar. Autoschade Grathem is een onafhankelijk schadebedrijf, werkzaam voor alle in nederland opererende verzekeringsmaatschappijen. rené hecht er aan om dat te benadrukken. Hij bepaalt het beleid in zijn bedrijf en is daardoor in staat aan zijn klanten continue een hoge kwaliteit te kunnen en blijven leveren. Daartoe staan hem op de eerste plaats plaatwerkers en spuiters terzijde, die, zoals hij dat omschrijft, ware kunstenaars zijn op hun gebied. Verder maakt hij gebruik van moderne en computergestuurde kleuren-, meet- en mengapparatuur, waardoor zelfs bij uitvergroting geen verschil is waar te nemen tussen de gerepareerde en oorspronkelijk delen van een schadeauto. naast reparatie aan schadeauto’s verricht Autoschade Grathem ook spuitwerkzaamheden voor particulieren zoals keukens, radiatoren en caravans, industrieel spuitwerk en verhuurt campers. Particu-lieren krijgen een gratis leenauto tijdens de reparaties en zzp’ers een gratis bestelbus zodat zij hun werk kunnen voortzetten. Autoschade Grathem heeft zich door zijn beleid een stevige positie in de regio verworven en staat ook midden in de Grathemse samenleving. Dat uit zich in regelmatige sponsoring zoals spuit-werk voor het het Jong nederlandgebouw in Grathem.De basis van 3ML zijn de kijkers en luisteraars in de regio en rené van den Boom voelt verwantschap met de omroep want een groot deel van zijn clientèle komt ook uit de regio. Hij vindt adverteren op 3Ml een waardevol onderdeel van zijn beleid Autoschade Grathem in de regio te profileren. Hij is dan ook sinds de oprichting van 3ML een trouwe en gewaardeerde adverteerder. Drie aspecten spreken hem zeer aan. Zijn advertenties draaien 24 uur per dag, zeven da-gen per week en 365 dagen per jaar voor een maandelijks bedrag dat een fractie is van slechts eenmaal adverteren in een regionale krant. Hij weet uit ervaring dat veel mensen uit de regio trouwe kijkers zijn en luisteraars en zijn advertentie dus regelmatig zien. Tot slot waardeert hij het dat hij regelmatig wijzigingen kan door-geven en ook 3ML regelmatig adviezen geeft om de advertentie aan te passen en dat alles zonder extra kosten. Hoe ziet hij de toekomst? ‘Ook in de autoschadebranche vinden snelle veranderingen plaats. Kruisingen worden in snel tempo veranderd in rotondes dus minder aanrijding op kruisingen, auto’s denken mee zoals automatisch inparkeren en cruisecontroles die automatisch afstand houden en de trend naar kleine auto’s zet door en die hoeven maar een kleine aanrijding te krijgen en ze zijn al total loss, dus geen schadereparaties.’ Zijn er dan geen licht-puntjes? rené’s stem krijgt een ironische klank:’Ik vind het sneu voor autobezitters maar statistisch gezien maakt iedere autobezit-ter elke zeven jaar een aanrijding, daar ontsnap je niet aan. Ik blijft dus adverteren op 3ML om deze klanten binnen te halen.’

wAARoM ADVERTEERT AUToSCHADE GRATHEM

BIJ 3ML?

Je bedrijf ‘aan de man en vrouw’ bren-gen, je bedrijf profileren, potentiële klanten op je opmerkzaam maken. Dat kan op verschillende manieren, een van de bekendste is natuurlijk adverteren: in kranten, regionale, tijdschriften, lokale bladen en op de radio en televisie. Lokale omroep 3ML dus. Wij gingen op bezoek bij rené van den Boom, eigenaar van Au-toschade Grathem, dat dagelijks adver-teert op 3ML. Wat beweegt hem en wat verwacht hij van 3ML?

Page 20: 3ML Vrienden Magazine

waardecoupon achterin - vraag naar de voorwaarden

Page 21: 3ML Vrienden Magazine

waardecoupon achterin - vraag naar de voorwaarden

Page 22: 3ML Vrienden Magazine

22

waardecoupon achterin - vraag naar de voorwaarden

waardecoupon achterin - vraag naar de voorwaarden

Page 23: 3ML Vrienden Magazine

23

Uit een recent Kijk- en luisteronderzoek blijkt dat meer dan de helft van de twee gemeenten een regelmatige kijker en/of luisteraar is. Dit prachtige resultaat is te danken aan de grote inzet en veel enthousiasme van de vrijwilligers en medewerk-ers. Maar met inzet en enthousiasme zijn we er nog niet. Het is noodzakelijk om te blijven inves-teren in opleidingen, nieuwe technieken en appa-ratuur. Dat kost geld, veel geld.

U kunt ons helpen door donateur en vriend te worden van de omroep. Dat bent u al voor een minimumbedrag van slechts € 20,-- per jaar. U mag uiteraard meer doneren. U steunt dan niet alleen uw lokale omroep, maar u ontvangt ook twee keer per jaar het glossy magazine ‘Vrienden van 3ML’., waarin u geïnformeerd wordt over het wel en wee van uw lokale omroep. Heel interessant voor u in dit magazine zijn de vele aanbiedingen van lokale ondernemers die u aangenaam zullen verrassen. Wij hebben nog meer verrassingen voor u.

U ontvangst jaarlijks een uitnodiging voor de ‘3ML Doe-dag’ van de omroep, waar vele bekende arti-esten optreden. Indien u dat wenst, draaien wij in de week van uw verjaardag een plaatje op onze radio. Bovendien mag u twee keer per jaar kopie inleveren voor een familieadvertentie.

Het mooie is dat u uw gift in mindering mag bren-gen op uw belastbaar inkomen omdat Omroep 3ML door de Belastingdienst is erkend als een An-BI-instelling. Ligt het wel en wee van Omroep 3ML u na aan het hart en wilt u ons daarom helpen? Word Vriend van de Omroep en mail vandaag nog naar [email protected] voor een inschrijfkaart.

wEEK VAN DE LoKALE oMRoEPJaarlijks organiseert de OLOn, de landelijke belangenor-ganisatie voor lokale omroepen in nederland, in de eerste week van juni ’De week van de Lokale Omroep’.Van 1 t/m 7 juni 2013 vindt de volgende Week van de Lokale Omroep plaats. In deze week organiseren de lokale omroepen een open dag in het weekend van 1 en 2 juni en worden op vrijdag 7 juni de Lokale Omroep Awards uitgereikt. Ook Omroep 3ML zal hieraan meedoen. Onze tweede 3ML ‘Doe Dag’ zal dan ook op zaterdag 1 juni plaatsvinden. Via Omroep 3ML en diverse huis-aan-huis-bladen zal hier aandacht aan worden besteed zodat u dan ook weet wat er zoal te doen is.evenals tijdens de eerste 3ML Doe Dag zullen er work-shops plaatsvinden, kunnen mensen betrokken zijn bij 3ML Televisie en 3ML radio en is er nog veel meer te doen.

woRDVRIEND

VAn OMrOeP 3ML

De programma’s van omroep 3ML mogen zich verheugen in een grote belangstelling

Page 24: 3ML Vrienden Magazine

24

Page 25: 3ML Vrienden Magazine

25

WeLKeBERICHTEN

WOrDen OP

De wEBSITEen KABELKRANT

GePLAATST?een vraag die de redactie van Omroep 3ML regel-matig bereikt is: “Wat zijn de criteria die er worden gebruikt bij het plaatsen van een bericht?”Onderstaand volgt een aantal spelregels’ waar berichten aan dienen te voldoen voor gebruik bij Omroep 3ML (televisie, radio, kabelkrant en web-site).Het eerste criterium is dat alle actuele nieuws-berichten en verenigingsnieuws uit de verschillen-de kernen van de gemeenten Maasgouw en Leu-dal zoveel mogelijk op de kabelkrant en website van Omroep 3ML worden geplaatst. De redactie streeft zelfs naar het zogenaamde kleine nieuws zoals jubilea, wedstrijduitslagen en dergelijke, omdat dit door de grotere mediabedrijven in Lim-burg van de tafel worden geveegd. Dus nieuws- en agendaberichten waarbij iedereen welkom is uit het verzorgingsgebied Leudal en Maasgouw worden zoveel mogelijk geplaatst. Dit geldt niet voor berichten en openbare verenigingsactivite-iten van het buiten het verzorgingsgebied. Deze worden alleen geplaatst als er sprake is van een duidelijke uitstraling naar ons verzorgingsgebied. een omvergereden lantaarnpaal in echt wordt niet geplaatst. Als dit door een inwoner van ons ver-zorgingsgebied is gedaan, dan natuurlijk wel weer. De kaartavond van de harmonie in Meijel wordt niet geplaatst. een grote rommelmarkt in diezelfde plaats, georganiseerd door diezelfde vereniging mag zich wel in een plaatsing verheu-gen. De redactie is van oordeel dat deze laatste activiteit een grotere aantrekkingskracht heeft in het verzorgingsgebied van de lokale omroep.

natuurlijk kan men ook meehelpen dat een bericht vlug geplaatst wordt. Als een inzender vijf A4’tjes opstuurt naar ons redactieteam, dan vergt dat veel tijd om ‘te verwerken’ tot een kabelkrant- en nieuwsbericht. De meeste redacteuren zien er tegenop om zich eerst door deze brij aan infor-matie te worstelen. Op de kabelkrant kunnen per pagina maximaal twaalf regels van een Worddocument Times new roman lettertype 12 geplaatst worden. Dit komt neer op ongeveer 440 tekens incl. spaties. een agendabericht kan uit maximaal 2 pagina’s bestaan; een nieuwsbericht uit maximaal 3 pagina’s.

Hier volgt een aantal suggesties voor een bericht. Probeer in de eerste alinea kort de vijf W’s te beant-woorden: wie, wat, waar, wanneer en waarom?U zult merken dat u dan al veel van de schrijfruimte hebt opgebruikt. Gebruik de resterende ruimte om toelichting te geven op onderdelen van de eerste alinea. Als u in de eerste alinea de W van Wie hebt beantwoord, kunt u bijvoorbeeld nu meer vertellen over de organisatie. In de Pr wordt dit ‘uitrollen’ genoemd.Doe er nog een leuke foto bij (JPG-bestand, minimaal 800x600 pixels). De voorkeur heeft land-scape- boven portretformaat in verband met de beeldvulling, en een vlottere plaatsing is gegaran-deerd.Stuur uw bericht naar [email protected].

Als u een agendabericht opstuurt, plaatsen wij het tweemaal twee dagen kosteloos; zo spoedig mogelijk na het ont-vangst van het bericht gedurende twee dagen en twee dagen vóór het evenement zelf. Voor meer publiciteit middels radio, televisie, kabelkrant en internet kunt u contact opnemen met onze acquisiteur rob Hompe voor interessante aanbiedingen. U kunt via [email protected] contact met hem opnemen. nieuwsberichten worden twee dagen geplaatst.

Page 26: 3ML Vrienden Magazine

26

waardecoupon achterin - vraag naar de voorwaarden

waardecoupon achterin - vraag naar de voorwaardenwaardecoupon achterin - vraag naar de voorwaarden

Page 27: 3ML Vrienden Magazine

27

eclair is een Frans langwerpig zacht gebakje met verschillende zachte vullingen en voorzien van een chocolade- of een glazuurlaagje. Chocolade is een belangrijk ingrediënt voor Eclair. Eclair betekent ook bliksemfl its. Voor velen de sensatie die zij on-dergaan bij het proeven van chocolade, gemaakt van de geheimzinnige en opwindende grondstof cacao. Het is dus duidelijk waarom Pascal van Sandijk-van Dijk uit Maasbracht haar Chocolaterie de naam eclair gaf. Dat wordt nog duidelijker als je haar atelier aan de Kloosterstraat binnenstapt. De ver-rukkelijke geur van chocolade, gecombineerd met de aanblik van de vele ambachtelijke producten van eclair, maken dat je je gelijk thuisvoelt. Begon-nen als een hobby heeft Pascal eclair ontwikkeld tot een professioneel bedrijfje, waarin gemoed, gevoel voor smaak, vormen en vooral ambachteli-jke gedrevenheid een belangrijke plaats innemen. Dat merk je aan haar als zij praat over de verschil-lende producten van eclair zoals bruidstaarten, de veertig verschillenden soorten bonbons die zij stuk voor stuk met de hand vormt en andere beel-dende vormen van chocolade. Heel belangrijk is de grondstof die ik gebruik, afkomstig van de Belgische chocolade fabriek Barry Callebaut, de grootste en desondanks zeer ambachtelijke Belgische Chcoladefabriek’, benadrukt zij. Over thuisvoelen gesproken, Pascal voelt zich op en top thuis in Maasbracht met de grootste bin-nenhaven van nederland. Want de binnenvaart speelde en speelt nog steeds een zeer belangrijke rol in het leven van Pascal en haar man Peter. Bei-den stammen uit families die al vele geslachten hun brood verdienden in de binnenvaart en deels nog steeds verdienen. Maasbracht is haar wereld, waarin zijn leeft en werkt en die haar zeer aan het hart gaat . ‘Het is heel fi jn om in Maasbracht te wo-nen’, is haar levensvisie. De haven van Maasbracht en vooral het Breepark met zijn dieren en de plek voor kinderen om zich in het zand en het speeltuintje uit te leven, zijn haar geliefkoosde plekken om te verpozen. niet verwonderlijk dus dat Pascal zeer geïnteresseerd is in alle nieuws uit Maasbracht maar ook uit de andere kernen van Maasgouw, want die vormen per slot van rekening voor een groot deel het werkgebied van eclair. Pacal is daar-om een trouwe kijker en luisteraar van Omroep 3ML. Toen haar gevraagd werd om mee te werken aan het programma ’Bie os’, waarin Omroep 3ML in 2012 de diverse kernen van Maasgouw onder de loep nam, zei ze onmiddellijk ja. ‘Heel leuk om daar aan mee te werken,’ blikt Pascal terug. ‘Goed dat 3ML er is, het een aanwinst voor alle inwoners in het uitzendgebied en vooral Maasbracht, mijn leefwereld, want een beetje chauvinistisch mag je wel zijn’, besluit zij.

Pascal van Sandijk-van Dijk van Eclair Chocolaterie

waardeert de grote aandacht van Omroep 3ML voor het lokale nieuws in de

verschillende Maasgouwse kernen

Page 28: 3ML Vrienden Magazine

28

waardecoupon achterin - vraag naar de voorwaarden waardecoupon achterin - vraag naar de voorwaarden

Page 29: 3ML Vrienden Magazine

29

U kent ze ongetwijfeld, dat wat de volksmond noemt als de vijf zintuigen: horen, zien, voelen, proeven, ruiken. Klopt eigenlijk niet want deze be-grippen omschrijven de gewaarwording. Dit is de juiste omschrijving: gehoorzin, gezichtsvermogen, tastzin, smaakzin en reukzin. Maar dit terzijde. We gaan het hebben over het gehoor. Voortdurend in de belangstelling door het con-stante voortdurende reclamebombardement van diverse winkelketens. en natuurlijk door het besluit van de ziektekostenverzekeraars om te sleutelen aan de vergoeding in de vorm van een ander ver-goedingsstelsel. Het gehoor dus. Wij gingen op bezoek bij de au-dicien’s winkel Oorzaak Hoorkliniek in Heythuysen en lieten ons uitleggen hoe het zit met het gehoor bij iemand die nog goed hoort (of denkt dat hij of zij nog goed hoort!) en wat je er aan kunt doen en –belangrijker – wanneer je actie moet onderne-men. Wat is gehoor eigenlijk? Door geluid gaat het trommelvlies bewegen. Daardoor wordt in het middenoor de gehoorbeentjes in beweging ge-bracht. De stijgbeugel brengt deze trilling over op het slakkenhuis. In het slakkenhuis wordt op zijn beurt een vloeistof in beweging gebracht waardoor hele fijne haarcellen in beweging komen. Doordat deze haarcellen gaan bewegen ontstaat er een spanningsverschil wat er toe leidt, dat de zenuw gaat vuren en de gehoorzenuw dit signaal naar de hersenen doorgeeft. He, zegt u dan, ik hoor wat.

Slechthorendheid kent meerdere factoren, de Au-dicien bij Oorzaak Hoorkliniek kan dit onderzoeken. De teruggang van het gehoor is vaak sluipende. In het begin merkt u niet dat uw gehoor terugloopt, want dat is een proces van enkele jaren. Vaak merkt uw omgeving het als eerste, denkt u hier-bij bijvoorbeeld aan de televisie die steeds harder gezet moet worden. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat ze bij Oorzaak Hoorkliniek er nadrukkelijk op attenderen dat het van essentieel belang is om er op tijd bij te zijn en u op gezette tijden te onderwerpen aan een hoortest, die volledig gratis is. U kunt bij de Oorzaak Hoorkliniek aan de Dorp-straat 15 in Heythuysen dagelijks terecht voor zo’n hoortest. Aan de hand van de uitslag van deze test krijgt u een professioneel en een geheel vrijblijvend toegesneden advies. Is uw gehoor nog goed, wel, gefeliciteerd. Blijkt dat uw gehoor verslechterd is, dan staat u voor een belangrijke beslissing in uw leven. De audiciens van Oorzaak HoorKliniek staan u daarbij terzijde. Bedenk dat hun insteek is u een stuk van uw (gehoor)leven terug te geven en het een advies over een gehoorapparaat wordt daaraan aangepast. Gaat u eens praten met de audiciens van Oorzaak Hoorkliniek en vraag hen het hemd van hun lijf over uw gehoor. Zij horen u!

Goed hoorapparaat

ESSENTIEEL voor maatschappelijk functioneren

Page 30: 3ML Vrienden Magazine

30

Page 31: 3ML Vrienden Magazine

31

ron Verhees, directeur van de Kledingbank Lim-burg in Maasbracht, was in de jaren negentig een van de stuwende krachten achter de lokale om-roep Studio Maasbracht. Het was een pioniertijd, niet alles liep even vlot, maar toch bewaart ron goede herinneringen aan die tijd, vooral aan wat de Studio heeft betekend voor Maasbracht. Hij denkt hierbij aan de uitzendingen over Alexandra uit Roemenië, vijftig jaar bevrijding, Jac Linssen en de overstromingen in 1993 en 1995.

In 2005 aanvaardde ron een functie bij de Kledingbank Limburg. Maar zijn liefde voor de lokale omroep bleef en met belangstelling volgde hij de ontwikkelingen. In 2007 met de herindeling en het ontstaan van de gemeente Maasgouw ging Studio Maasbracht samen met Omroep Leudal op in Omroep 3ML. ron volgde met nog meer be-langstelling de gevolgen van deze fusie. Voor zijn gevoel kwam Maasbracht in het begin wat weinig in beeld maar hij constateert dat Omroep 3ML op dit vlak een enorme groei heeft doorgemaakt. Hij vindt dat 3ML definitief een plaats in de samen-leving heeft veroverd.

De Omroep 3ML is in de loop der jaren uitgegroeid tot een stevige partner van de Kledingbank, tot uiting komend in de jaarlijkse Kerstuitzending voor de Kledingbank.

De Kledingbank stelt mensen, die tot de groep ‘stille armoede’ behoren in staat op verwijzing van erkende hulpverleners of maatschappelijke instan-ties gratis kleding en schoeisel te ontvangen. Zij kunnen daarvoor terecht op de hoofdlocatie in Maasbracht aan de Joosterweg 7. Daar zijn ruim tweeduizend vierkante meter ingericht voor logis-tiek, sorteerwerk, opleidingen en uitgifte van de kleding. Daartoe staan bestuur en leiding en meer dan honderd vrijwilligers ter beschikking.

Van zaterdag 29 december 17.00 uur tot en met zondag 30 december 2012 is er een uitzending om gelden te zamelen voor de Kledingbank Limburg onder het motto ‘Help Limburg Helpen’. De Kledingbank ontvangt van diverse kanten kleding, maar daarnaast is er ook veel geld nodig. Dit jaar hebben Omroep 3ML en de Lokale Omroep echt-Susteren de handen in elkaar geslagen om deze gezamenlijk actie op touw te zetten.

In het gebouw van de Kledingbank Limburg richten zij een radiostudio in, waar belangstellenden ook van harte welkom zijn. Zij kunnen live aanwezig zijn bij de uitzending en genieten van modeshows, optredens van artiesten, dienstenveilingen, wellnessactiviteiten, sportieve bezigheden, kook-shows en nog veel meer. Beide omroepen zijn op zoek naar diensten die door prominente Limburgers geveild kunnen worden. Heeft u welli-cht nog een leuk item staan waarmee u de Kleding-bank Limburg een handje kunt helpen? Schroom niet en neem contact op met de organisatie via [email protected] of bel: 0475-49.11.89. Ook via Facebook is de actie al nu te volgen: ‘Help Limburg Helpen’!

Ron Verhees: ’Het klinkt wrang maar de Kledingbank dankt zijn succes aan de groeiende armoede in de pro-vincie. Daar moeten de mensen maar eens bij stil staan en de ogen niet voor sluiten.’

Succes KledingbankLimburg teken des t i jds

Page 32: 3ML Vrienden Magazine
Page 33: 3ML Vrienden Magazine

33

Twee jaar geleden heeft de omroep de koers ingezet naar een nieuwsomroep. Deze koerswijziging dient nog zijn verdere beslag te krijgen in het nieuwe bedrijfsplan van de omroep. Maar dit bedrijfsplan geeft ook een ant-woord op de vraag wat de toekomst is van de omroep. Op dit moment wordt met de hulp van Peter Segers van rabobank Maas en Leudal en ria Joosten van ria Joosten Catering volop gewerkt aan het bedrijfsplan. Hoofdredacteur Leon Moonen neemt alvast een voor-schot en filosofeert over de inhoud van het plan. Hij onderscheidt twee belangrijke onderdelen van het plan. enerzijds de functie en de plaats van de omroep in de maatschappij en anderzijds de interne structuur, de ver-houdingen binnen de omroep en het functioneren van de omroep.

Hij beschouwt de lokale omroep als een semiprofes-sioneel mediabedrijf dat midden in de lokale samenleving staat, daarin een verbindende factor is en zich tot taak moet rekenen de democratische verhoudin-gen in de samenleving te bevorderen. Om als zodanig te kunnen functioneren zul je een visie moeten ontwikkelen op je plaats in de samenleving, in het heden en in de toekomst. Daarin spelen ook de snelle ontwik-kelingen op mediagebied mee. Wil de lokale omroep simpelweg overleven, dan zal zij zich in de samenleving, naast de landelijke en provinciale publieke omroepen, een plek als derde laag in het nederlandse medialand-schap moeten veroveren. Samenvattend somt hij een aantal aspecten op waaraan de lokale omroep moet vol-doen: verbindend, lokaal, betrokken, informerend, cul-tureel, semiprofessioneel, onafhankelijk en vermakend.

Om deze taak in de samenleving te kunnen waarmaken, moet de omroep intern aan eisen voldoen.

Ook intern onderscheidt hij twee belangrijke onderdelen: de kernredactie en de vrijwilligers. De kern-redactie moet overwegend bestaan uit medewerkers die zich fulltime kunnen inzetten voor de omroep. Dit zul-len dus in veel gevallen betaalde medewerkers zijn. Zij bewaken de bedrijfsprocessen, letten op de continuïteit en kwaliteit, ondersteunen de vrijwilligers en sturen hen aan. Hun taak is het ook de vrijwilligers te enthousias-meren. Daarbij vind hij zonder meer noodzakelijk dat de kernredactie elke stap, elk plan en elke actie die zij neemt, maakt en onderneemt, vooraf met de vrijwil-ligers communiceert. Je maakt daarvoor jaarplannen die je vertaalt naar je beleid en uitvoert via een duidelijke en soepel functionerende maar niet dichtgetimmerde bureaucratie. Flexibiliteit is hierbij ook noodzakelijk. ‘Kortom, het bedrijfsplan moet een plan zijn met visie, richting en inrichting’, besluit Leon Moonen.

een lokale omroep als 3ML is een arbeids- en kapi-taalsintensieve organisatie. Iedere dag sta je voor de vraag hoe houd ik de organisatie draaiende. Daar heb je vrijwilligers voor nodig, die veel tijd en energie in de om-roep willen steken. Zonder vrijwilligers is de omroep ten dode opgeschreven. Je wilt hen dus ook de noodzake-lijke opleiding en scholing geven en ook investeren in nieuwe technieken en apparatuur. Zij hebben daar zonder meer recht op als tegenprestatie voor hun inzet. Alleen zo kan de omroep de programma’s uitzenden die voldoen aan de hoge eisen van deze tijd. echter, daar hangt een stevig prijskaartje aan. Tegelijkertijd wordt ook de omroep geconfronteerd met een terugtrekkende overheid. Je moet zoveel mogelijk zelf doen. Dus ga je nadenken over de mogelijkheden extra middelen te verwerven. Je komt daarbij vanzelf terecht bij een andere kostbare basis van de omroep: de kijkers en luisteraars. Hoe kun je hen meer betrekken bij de omroep, kortom het con-tact tussen hen en de omroep verbreden en verdiepen, welke prestatie verwacht je van hen? en wat wil je hen bieden voor inzet? Zo is het idee van de Vrienden van de Omroep geboren.

rob Hompe, Hoofd reclame van de Omroep, legt uit wat Vriend van de Omroep inhoudt. Twee keer per jaar geeft de Omroep een glossy magazine uit met daarin wetenswaardigheden over de omroep en interessante aanbiedingen van de lokale adverteerders uit Leudal en Maasgouw. In de week dat een vriend of vriendin van de omroep jarig is draait de omroep een plaatje voor de jarige. Daartoe wil de omroep een database op-zetten, de vriend of vriendin hoeft dus zelf geen actie te ondernemen. Verder mogen zij twee keer per jaar een familieadvertentie op de kabelkrant zetten. en als hoogtepunt een uitnodiging voor de jaarlijkse Open Dag van de Omroep, de Doe Dag met veel artiesten en interessante workshops. Al deze gestes van de omroep zijn voor de vrienden geheel gratis. De Omroep vraagt van de vrienden als tegenprestatie een jaarlijkse bijdrage van minimaal € 20,-, meer mag natuurlijk ook. Omdat de Omroep door de fiscus erkend is als AnBI-instelling mag de gever dit bedrag in mindering brengen op zijn belastbaar inkomen.

Rob Hompe heeft nog meer ideeën. Zo is hij bezig met een opvolger van de Vlaai van de Week, waarin mensen die zich inzetten voor de lokale samenleving een leu-ke verrassing krijgen. Verder komt er een programma waarin adverteerders de gelegenheid krijgen om nieuwe producten te presenteren. Dat moet resulteren in een win-winsituatie voor de omroep en het lokale bedrijfsleven. rob Hompe hoopt met deze initiatieven meer kijkers, luisteraars en nieuwe vrijwilligers aan te trekken. Dat is ook in het belang van de adverteerders. Doel is een goede balans te vinden tussen financiën, omroep en resultaat.

om

roep

3M

L om

roep

3M

L

hetnieuwe

bedrijfsplanvan

VrIenDen VAn

Page 34: 3ML Vrienden Magazine

34

Hoe goed bent u op de hoogte van onze regionale geschiedenis? Test uw kennis van de geschiedenis bij u om de hoek en maak onze Regiopuzzel.

Door de volgende 8 vragen te beantwoorden kunt u met de eerste letters van de goede antwoorden een e-mailadres vormen. Denkt u de juiste oplossing te hebben gevonden? Zend dan uw naam, woonplaats en telefoonnummer naar dit e-mailadres. Indien u niet het juiste e-mailadres heeft gemaild, dan krijgt u automatisch een mailtje dat uw bericht niet is aangekomen.

Op 15 januari 2013 zal uit alle goede inzendingen een winnaar worden geloot. De winnaar wordt door 3ML getrakteerd op een verdiend etentje voor twee bij restaurant Feyenoord in nunhem.

HEEMKUNDEPUZZEL

@3ml.nl1 2 3 4 5 6 7 8

Wat is de naam van de romeinse drink-beker die in 1943 bij Stevensweert is

gevonden bij de grindwinning en die in de jaren vijftig van de vorige eeuw het

middelpunt werd van een geruchtmakend juridisch proces tussen koper en verkoper.

Eerste letter naar 1

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn diverse geallieerde vliegtuigen gecrasht

in het Leudalgebied. In Hunsel en Heythuysen zijn twee gedenkstenen

geplaatst die herinneren aan deze luchtoorlog. Hoe worden deze monu-menten genoemd? De naam verwijst naar het type vliegtuig? Eerste letter naar 2

Hij stichtte in de 10e eeuw de abdij van Thorn. Welke graaf, die later door de

Duitse keizer ook nog tot bisschop van Utrecht werd benoemd, geldt als stichter

van Thorn? Eerste letter naar 3

In 1963 won hij het Limburgse Buuttekampioenschap in eijsden met zijn

legendarische buutte ‘De Jaeger’. Wie is deze in 1938 in Maasbracht-Beek

geboren humorist? Eerste letter van de voornaam naar 4

Wat

is d

e na

am v

an d

e ro

vers

bend

e di

e in

de

18de

eeu

w g

rote

del

en v

an L

imbu

rg

onve

ilig

maa

kten

? D

e sa

ge w

il da

t ze

een

ve

rbon

d m

et d

e du

ivel

had

den

gesl

oten

. E

erst

e le

tter

naa

r 5

Limburg is lange tijd een lappendeken van staatjes geweest. Zo had het hertogdom

Gelre bijvoorbeeld bezittingen in Limburg, die met de naam Opper Gelre werden

aangeduid. Wessem, Linne, Ohe en Laak en Maasbracht behoorden tot dit gebied. Welke andere naam wordt ook wel eens

voor dit Opper Gelre gebruikt? Eerste letter naar 6

Tot in de kleinste kernen van Limburg wordt vastelaovend gevierd. Hoe heet de

carnavalsvereniging van het kleinste Leudaldorp Haler? Eerste letter naar 7

De laatste jaren van zijn leven bracht deze paleontoloog en ontdekker van de Javamens, een variant van de Homo erectus, door op landgoed De Bedelaar in Haelen, waar hij in 1940 is overleden. Kent u deze Limburgse wetenschapper? Eerste letter van zijn achternaam naar 8

opgesteld door 3MLhoofdredacteur Leon Moonen

Page 35: 3ML Vrienden Magazine
Page 36: 3ML Vrienden Magazine

36

waardecoupon achterin - vraag naar de voorwaarden

Page 37: 3ML Vrienden Magazine
Page 38: 3ML Vrienden Magazine
Page 39: 3ML Vrienden Magazine

39

Hoofdredactie

Redactie

Foto’s

Uitgever

Advertenties

Vormgeving

Druk

CoLoFoNHet magazine ‘Vrienden van 3ML’ is een uitgave van omroep 3ML en verschijnt 2x per jaar voor de leden van 3ML in een oplage van 2.500 exemplarenPostbus 30946093 ZH Heythuysentel.: 0475-491189mail: [email protected]

Jo Bindels

Leon MoonenPieter Janssen

Harry op ‘t BroekPieter JanssenPaul rous

Omroep 3MLStichting Omroep Leudal-Maasgouw

Truus van Kruchtenrob Hompe

Paul rousrick Veugen

Hub Tonnaer

2012 Stichting omroep 3MLHet is niet toegestaan om, zonder voorafgaande toestemming van Stichting omroep 3ML gepubliceerde artikelen, onderzoeken of gedeelten daarvan over te nemen, te (doen) publiceren of anderszins openbaar te maken of te verveelvoudigen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

VACATURESHoewel Omroep 3ML meer dan 130 vrijwilligers telt, zijn wij steeds opzoek naar vrijwilligers. Om een lokale omroep in stand te houden zijn vele vrijwilligers nodig.

Heb je belangstelling of wil je gewoon eens komen kijken of het iets voor je is, loop dan eens binnen.Onze studio is aan Stationsstraat 32a in Heythuysen. Wil je meer informatie? Ga naar ‘Contact’ of mail naar of bel: 0475-491189.

CoRRESPoNDENTEN (m/v) GEZoCHTOmroep 3ML zoekt mensen die midden in de samenleving staan en graag anderen op de hoogte houden van alles wat er in hun omgeving gebeurt. We zoeken personen die graag wat tijd willen investeren om berichten door te geven aan Omroep 3ML. Via radio, website, kabelkrant en televisie kunnen inwoners van de gemeenten Leudal en Maasgouw dan kennis nemen van het bericht.

Mail voor vrijblijvende informatie: [email protected] of bel: 0475-491189.

Page 40: 3ML Vrienden Magazine

GA VOOR MEER INFORMATIE OF OFFERTEAANVRAAG NAAR ONZE WEBSITE:

WWW.GREENPOWERSYSTEMS.EU

GA VOOR MEER INFORMATIE OF OFFERTE

WWW.GREENPOWERSYSTEMS.EUWWW.GREENPOWERSYSTEMS.EU

GA VOOR MEER INFORMATIE OF OFFERTE

WWW.GREENPOWERSYSTEMS.EUWWW.GREENPOWERSYSTEMS.EU

• SPOUWMUURISOLATIE • VLOERISOLATIE • DAKISOLATIE• ZONNEPANELEN• ENERGIEDAKEN• GROENDAKEN

• • • • • • •

ISOLEER UW HUIS BINNEN 1 DAG EN BESPAAR TOT 30% ENERGIE!

ZONNEPANELEN:ENERGIE VANDE TOEKOMST