Vooraankondiging studiedag vvgt 2015.12.11

1
VOORAANKONDIGING STUDIEDAG 34ste studiedag theorie en praktijk Transdiagnostische processen. “Recente evoluties in de conceptualisatie van psychopathologie en de implicaties voor behandeling” vrijdag 11 december 2015, ALM Antwerpen www.vvgt.be of [email protected] De manier waarop we psychologische problemen bekijken, bepaalt hoe we behandelingen vorm geven. De afgelopen jaren zijn psychologische theorieën in toenemende mate gericht op transdiagnostische processen van psychopathologie. Binnen deze theorieën zijn er interessante ontwikkelingen die directe aansluiting bieden naar behandeling. De thema’s die in de voormiddag aan bod komen zijn het begrijpen van hechtingsprocessen, emotieregulatie, informatieverwerking en mechanismes van verandering. In de workshops zijn er demonstraties van de verschillende innovatieve behandelingen die aansluiten bij de theoretische ontwikkelingen die besproken worden in de voormiddag waarbij interventies bij kinderen en volwassenen aan bod komen. Sprekers Voormiddag: Prof Dr. Guy Bosmans (Katholieke Universiteit Leuven) Titel: Gehechtheid voor (Cognitieve) Gedragstherapeuten: Van het “vage”vuur naar een belangrijke component van succesvolle behandeling? Prof Dr. Marieke Wichers (Rijksuniversiteit Groningen) Voorlopige werktitel: de dynamiek van depressieve klachten Prof Dr. Ernst Koster (Universiteit Gent) Titel: Informatieverwerking en psychopathologie: Relevant voor de (cognitieve) gedragstherapie? Klinische Seminaries Namiddag: 1. Gehechtheid voor (Cognitieve) Gedragstherapeuten: Gehechtheidsgericht werken met gezinnen (Guy Bosmans & Tara Santens) 2. Het trainen van cognitieve controle als interventie voor problematische emotie-regulatie (Kristof Hoorelbeke & Ernst Koster) 3. Cognitive Bias Modification training: het hertrainen van automatische alcohol-gerelateerde processen (Helle Larsen) 4. Emotieregulatie en transdiagnostische cognitieve gedragstherapie bij kinderen en adolescenten (Eric Heyns) Inschrijvingen en meer info vanaf september op www.vvgt.be of [email protected]

Transcript of Vooraankondiging studiedag vvgt 2015.12.11

Page 1: Vooraankondiging studiedag vvgt 2015.12.11

VOORAANKONDIGING STUDIEDAG

34ste studiedag theorie en praktijk

Transdiagnostische processen.“Recente evoluties in de conceptualisatie van psychopathologie en de implicaties voor behandeling”

vrijdag 11 december 2015, ALM Antwerpen

www.vvgt.be of [email protected]

De manier waarop we psychologische problemen bekijken, bepaalt hoe we behandelingen vorm geven. De afgelopen jaren zijn psychologische theorieën in toenemende mate gericht op transdiagnostische processen van psychopathologie. Binnen deze theorieën zijn er interessante ontwikkelingen die directe aansluiting bieden naar behandeling. De thema’s die in de voormiddag aan bod komen zijn het begrijpen van hechtingsprocessen, emotieregulatie, informatieverwerking en mechanismes van verandering. In de workshops zijn er demonstraties van de verschillende innovatieve behandelingen die aansluiten bij de theoretische ontwikkelingen die besproken worden in de voormiddag waarbij interventies bij kinderen en volwassenen aan bod komen.

Sprekers Voormiddag:

Prof Dr. Guy Bosmans (Katholieke Universiteit Leuven) Titel: Gehechtheid voor (Cognitieve) Gedragstherapeuten: Van het “vage”vuurnaar een belangrijke component van succesvolle behandeling?

Prof Dr. Marieke Wichers (Rijksuniversiteit Groningen)Voorlopige werktitel: de dynamiek van depressieve klachten

Prof Dr. Ernst Koster (Universiteit Gent)Titel: Informatieverwerking en psychopathologie: Relevant voor de (cognitieve) gedragstherapie?

Klinische Seminaries Namiddag:

1. Gehechtheid voor (Cognitieve) Gedragstherapeuten: Gehechtheidsgericht werken met gezinnen (Guy Bosmans & Tara Santens)2. Het trainen van cognitieve controle als interventie voor problematische emotie-regulatie (Kristof Hoorelbeke & Ernst Koster)3. Cognitive Bias Modification training: het hertrainen van automatische alcohol-gerelateerde processen (Helle Larsen)4. Emotieregulatie en transdiagnostische cognitieve gedragstherapie bij kinderen en adolescenten (Eric Heyns)

Inschrijvingen en meer info vanaf september op www.vvgt.be of [email protected]