Uit de Peperbus maart - april 2013

24
UIT DE PEPERBUS INFOMAGAZINE 16 DE JAARGANG I NR. 2 I MAART-APRIL 2013 4 3 Nieuwe verkeerscirculatie in de binnenstad Wie bestuurt onze stad? Wordt Lier de slimste gemeente? 11

description

Uit de Peperbus maart - april 2013

Transcript of Uit de Peperbus maart - april 2013

Page 1: Uit de Peperbus maart - april 2013

uit de peperbus infomagazine16De JaaRgang I nR. 2 I maaRt-apRil 2013

43Nieuwe verkeerscirculatie in de binnenstad

Wie bestuurt onze stad?

Wordt Lier de slimste gemeente?

11

Page 2: Uit de Peperbus maart - april 2013

Dit keer was het thema Lente in de stad. We vroegen aan drie jonge lierenaars in beeld te brengen hoe zij de lente in onze stad zien. en ook of ze een idee hebben over de natuur in onze toekomstige stad?

Stijn is al 8 en zit in het derde leerjaar in Het Spoor. Hij zou de treinen graag

in een tunnel zien verdwijnen. op die tunnel wil hij een groot speelbos met een supergrote speeltuin.

2

In deze rubriek vragen we telkens aan enkele kinderen hoe zij over een thema, dat aansluit bij hun leefwereld, denken. Rode draad daarbij is: Hoe zien kinderen onze stad in de toekomst?

lieRSe toekomSt DooR kinDeRogen

lente in De StaD

Stadskantoor I grote markt 57 I tel. 03 8000 550

team kerncommunicatie en promotie I grote markt 57 I tel. 03 8000 313 I [email protected]

Doe mee: Samen inbuRgeRen In Lier wonen meer dan 90 nationaliteiten. Toch lukt het niet

steeds om zomaar elkaars cultuur te ontdekken. Stap daarom mee in het project ‘Samen Inburgeren’. Binnenkort start de 2de reeks.

als geboren en getogen lierenaar word je, 6 maanden lang, coach van iemand die vanuit het buitenland in lier kwam wonen. Je gaat samen

op stap, spreekt samen nederlands en leert elkaars leefwereld kennen. Je kiest zelf wat jullie doen en hoe vaak je afspreekt. Je kan ook meedoen als koppel of als gezin.

kwam je vanuit het buitenland in lier wo-nen en zoek je een lierse coach? laat het even weten.

Vorig jaar kwamen op de eerste oproep heel wat positieve reacties. ook nu hopen we op heel wat inspirerende ontmoetingen. inschrijven kan tot 15 april 2013.

i

i

Saar is 9 jaar en zit in het 4de leerjaar in basisschool Het Spoor. ze droomt van de lente in de stad met een heel groene grote markt.

Hoe zie jij later kinderen spelen en sporten in onze stad? ben jij tussen 3 en 12 jaar en heb je een idee wat er moet gebeuren om kinderen (nog) beter te laten spelen en sporten in onze stad? Vind je het leuk om hierover iets te tekenen of te knutselen? Stuur jouw werkje voor dinsdag 19 maart naar stad lier – team communicatie, grote markt 57. Schrijf er even bij waarom je dit hebt getekend of geknutseld. anders gezegd: wat is de boodschap die je hiermee wilt brengen? Voeg er ook een foto van jezelf bij (of mail die naar [email protected]) en vermeld je voor-naam, naam, adres, leeftijd, klas en school.

alle inzenders krijgen achteraf een leuk schapen-kop-presentje.

oproep

Heel goed – goed – niet goed? lees jij ‘uit de peperbus’ van a tot z? Vind je er de info in die je wenst? Wat ontbreekt er volgens jou?om op deze en nog veel meer vragen een antwoord te krijgen, organiseren we een groot lezersonderzoek. enkele honderden lierenaars, willekeurig gekozen uit het bevolkingsregister, zullen binnenkort een brief in de bus vinden met een uitnodiging om deel te nemen aan dit lezers-onderzoek. ben jij daarbij, dan willen we langs deze weg aandringen om zeker deel te nemen. Hoe meer ingevulde enquêtes we ontvangen, hoe meer we van ‘uit de peperbus’ een infoma-gazine op maat van de lierenaar kunnen maken.

De familie Aboudi, afkomstig uit Irak en Iran, nam in 2012 deel en is nog steeds enthou-siast over het project 'Samen inburgeren', net als hun coaches Dominic en Sylvie.

grote markt 57 - 2500 lier

Het stadskantoor is open- maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur- dinsdag en woensdag ook van

14 tot 16 uur (niet in juli en augustus)- dinsdag ook van 17.30 tot 19.30 uur

tel. 03 8000 313 - fax 03 488 13 [email protected] - www.lier.be

De contactgegevens en openingsuren van de andere stadsdiensten vind je op www.lier.be of in de ‘Wegwijs in lier’ die elke lierenaar tweejaarlijks in de bus krijgt.alle briefwisseling aan de diensten van de stad richt je aan het college van burgemeester en schepenen, grote markt 57, 2500 lier.

www.facebook.com/Stadlier

zeker

doen

noya is 6 en loopt ook school in basisschool Het Spoor. Het liefst van al zou ze veel meer bloeme-tjes langs de lierse straten zien.

Page 3: Uit de Peperbus maart - april 2013

Vanuit de Rechtestraat/Vis-markt mag je met de wagen vóór 11 uur en na 18 uur over de grote markt naar de lis-perstraat en antwerpsestraat rijden. tussen 11 en 18 uur mag dit nooit.

Vanuit de florent Van Cau-wenberghstraat mag je uit-sluitend richting lisperstraat en (voor 11 en na 18 uur en op zon- en feestdagen) ant-werpsestraat rijden. Je mag nooit rechtdoor over de grote

markt met de wagen.

VoetgangerszoneDe rijweg van de grote markt is geen voetgangers-zone meer. Het pleinge-deelte blijft wel voetgangers-zone. Dit is de zone rond het stadhuis tot in de koning albertstraat en tot voor de Sint-Jacobskapel en be-

grensd door de rijweg. ook de eikelstraat, lantaarnstraat, papegaaistraat, felix tim-mermansplein en begijnhof blijven voetgan-gerszone. (op de kaart met roze aangeduid)

in de voetgangerszone mag je met de wa-gen nooit rijden, tenzij je een bestemming hebt voor laden en lossen in de zone én een doorgangskaart hebt.

Wijzigingen in andere stratenDe paaltjes in de Vredebergstraat zijn weggehaald. zowel vanuit de Huibrechtstraat als vanuit de Vismarkt rij je nu, via de Vredebergstraat, verplicht de abtsherbergstraat in. in de Vredebergstraat geldt enkel-richting. Daarnaast kan je vanop de Vismarkt nog steeds via de Vrede-bergstraat de mosdijk in.

Laden en lossen op de Grote Marktladen en lossen mag op heel de grote markt tussen 7 en 11 uur. op de rijweg of tegen de rijrichting mag je niet stationeren. in de voetgan-gerszone op de grote markt mag je laden en lossen tussen 7 en 11 uur en tussen 19 en 21 uur. buiten deze laad- en lostijden kan laden en lossen uitsluitend door houders van een doorgangskaart én uitsluitend in de voetgangerszone.

parkeren in het centrumKortparkerenSnel een boodschap doen in het centrum? op de Werf, Vismarkt, lisperstraat (tussen grote markt en kammenstraat) en in de florent Van Cauwenberghstraat mag je voortaan max. 1 uur parkeren. (op de kaart met rode lijn aangeduid)

Parking KTAparking kta, op enkele minuten wandelen van de grote markt, wordt goedkoper: 0,60 euro/uur. Je parkeert er max. 4 uur.

Andere parkeermogelijkheden• Parkeerzones 2 (oranje) en 3 (geel)

blijven behouden• In de ondergrondse parking

‘grote markt’ parkeer je gratis als je ze binnen de 20 minuten verlaat.

• Daarnaast kan je ook parkeren op de verschillende randparkings op wandelafstand van het centrum.

Op 18 februari wijzigde de verkeerscircula-tie in het stadscentrum. De verkeersrege-ling op de Grote Markt is aangepast en de paaltjes in de Vredebergstraat zijn weg.

nieuWe VeRkeeRSCiRCulatie in De binnenStaD

mobiliteit I grote markt 57 I tel. 03 8000 347 I [email protected]

fietsers, lijnbussen en taxi’s zijn altijd toege-laten in beide richtingen.

Grote Markt = smalle Antwerpsestraat2 verschillenZon- en feestdagen tussen 11 en 18 uur• Grote Markt verkeer niet toegelaten• Smalle Antwerpsestraat verkeer toege-

laten

Taxi’s• Grote Markt altijd toegelaten• Smalle Antwerpsestraat niet toegelaten

tussen 11 en 18 uur

de parking is sinds 22 februari uit-gebreid met 100 parkeerplaatsen.

3

Page 4: Uit de Peperbus maart - april 2013

Wie beStuuRt onze StaD?

1. Anja De Wit (N-VA) • 2. Ivo Andries (Open Vld) • 3. Bert Wollants (N-VA) • 4. Rik Pets (N-VA) • 5. Frank Boogaerts (N-VA) • 6. Walter Grootaers (Open Vld) • 7. Lucien Herijgers (N-VA) • 8. Rik Verwaest (N-VA) • 9. Marleen Vanderpoorten (Open Vld) • 10. Els Van Weert (Groen) • 11. Jef Van der Wee (sp.a) • 12. Aysun Baskan (sp.a) • 13. Freddy Callaerts (sp.a) • 14. Jan Hermans (Lier & Ko) • 15. Kelly Verheyden (N-VA) • 16. Koen Breugel-mans (CD&V) • 17. Jenny Van Damme (N-VA) • 18. Jan Mortelmans (Vlaams Belang) • 19. Annemie Goris (N-VA) • 20. Patrick Tersago (vo-LK) • 21. Christina Wagner (N-VA) • 22. Ludo Peeters (CD&V) • 23. Kristof Buelens (N-VA) • 24. Gert Van Eester (CD&V) • 25. Christel Van den Plas (Open Vld) • 26. Ella Cornelis (Vlaams Belang) • 27. Sabine Leyzen (Open Vld) • 28. Marcel Taelman (Vlaams Belang) • 29. Ozturk Taspinar (sp.a) • 30. Memet Cinar (sp.a) • 31. Hilde De Koninck (N-VA)

opa van twee prachtige kleinkinde-ren, was 38 jaar directeur van be-roepsverenigingen van expeditie- en logistieke bedrijven in de antwerpse haven, eerste maal gemeenteraads-lid in 1974, was ook al enkele jaren schepen. in 2010 verkozen tot n-Va senator.>ik wil een burgemeester zijn voor

alle inwoners van lier en Hooikt. Het is een uitdaging om de financi-ele toestand van de stad opnieuw gezond te maken. Verder wil ik de lokale middenstand nieuw leven inblazen zodat kopers en toeris-ten graag naar lier komen. Werk maken van extra parkeergelegen-heid en de ontwikkeling van de normaalschoolsite voor wonen en winkelen staat ook op mijn lijstje. >mijn favoriete plek: de stadsves-

ten. Het is een unieke groene gor-del om te wandelen en van daaruit het begijnhof, zimmerplein of de antwerpsestraat in te stappen.

Sinds 2 januari staat er een nieuwe ploeg aan het roer van onze stad. De volgende zes jaar zullen zij Lier sa-men besturen. We stellen de nieuwe gemeenteraadsleden even voor.

Volg de gemeenteraadDe gemeenteraad komt in principe elke maand samen op een maandag-avond. De juiste data, de agenda en het verslag vind je op www.lier.be. Je kan het openbaar gedeelte steeds bijwonen.

College van burgemeester en schepenenaan de nieuwe burgemeester en sche-penen legden we twee korte vragen voor. ze stellen zich ook even kort voor.

>Wat wilt u in de komende 6 jaar realiseren in onze stad? >Wat is uw favoriete plekje in lier?

Frank Boogaerts (n-VA)Burgemeester, bevoegd voor veilig-heid, communicatie, integratie, politie en brandweernet 68, gehuwd, twee kinderen en

4

Page 5: Uit de Peperbus maart - april 2013

Walter Grootaers (open Vld)Schepen van stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en wonen58 jaar, gehuwd, vier kinderen: layla, luka, Josh en lila, en twee kleinkin-deren: Viktor en oscar. gemeente-raadslid sinds 1995 en schepen van sport, toerisme en feestelijkheden van 2001 tot 2006.>een leefbaar lier is voor mij van

het grootste belang. ik wil mijn schouders zetten onder nieuwe ontwikkelingen op maat van de lierenaar, zowel de toekomstige als de huidige. >mijn favoriete plekje is de dijk aan

het Hof van Ringen. De vier sei-zoenen zorgen ervoor dat die plek een pracht aan kleuren weergeeft waartussen de nete, als een pen-seeltrek van gauguin, doorheen het levende schilderij meandert.

Lucien Herijgers (n-VA)Schepen van economie, natuur en milieubeheer, afvalbeheer en duur-zame ontwikkelingprille zestiger en jong gepensioneerd. Velen kennen hem als vroeger perso-neelslid van de stad, bij de diensten ruimtelijke ordening, leefmilieu, en economie. >een bestuur zoals de burger dit

vraagt: open, eenvoudig en duide-lijk. Voor stad en dorp wil ik inzet-ten op een langetermijnsvisie en geen nutteloze kosten. Verder wil ik graag opnieuw een levendige binnenstad zien, een foutloos af-valsysteem, een beleid dat positief omgaat met alle lierse en Hooiktse bedrijven, van éénmanszaak tot industrie, en dit alles binnen een duurzame en milieubewuste ge-dachte.>mijn favoriete plekje is niet "er-

gens", maar overal waar je innerlijke rust vindt, alleen in stilte, of met vrienden om je heen. Dit kan zowel in een levendig gezelschap, als dromend bij een vergezicht hoog in een gebergte.

33 jaar en alleenstaande, als jongere actief in het jeugdbewegingsleven en de jeugdraad, werd vanuit zijn op-leiding als milieu-coördinator raadge-ver op een ministerkabinet. eerder al oCmW-raadslid en sinds 2010 ook parlementslid. >ik wil een gedragen mobiliteitsbe-

leid uitwerken zodat iedereen zich vlot kan bewegen in onze mooie stad. op vlak van openbare ruimte is er heel wat werk om te komen tot nette, goed aangelegde straten en een openbare ruimte die de mogelijkheid biedt aan jong en oud om te genieten van de pracht die lier te bieden heeft.>mijn favoriete plekje is de polder

van lier. Daar kan je, vlakbij onze stadskern, genieten van rust, ruimte en natuur. iets waar heel wat kleine en middelgrote steden jaloers op zijn!

Ivo Andries (open Vld)Schepen van sport, cultuur, onder-wijs en bibliotheek 47 jaar, gehuwd en één dochter Yentl, verzekeringsmakelaar en bank-filiaalhouder. Was de vorige 6 jaar gemeenteraadslid.>Voor de sportieve lierenaars en

Hooiktenaars wil ik mij inzetten voor bijkomende sportinfrastruc-tuur. op cultureel vlak wens ik mee te werken aan een bredere culturele uitstraling van de stad. Verder ijver ik voor een duidelijk overleg tussen scholen en bestuur. tot slot zou ik graag de bibliotheek bekender willen maken bij een breder publiek.>ik heb niet echt een favoriet

plekje. lier is een leuk en gezellig stadje waarbij koningshooikt mij het nauwst aan het hart ligt.

rik Verwaest (n-VA)Schepen van jeugd, erfgoed, musea, toerisme, evenementen, gezinsbeleid en kinderopvang 27 jaar en de jongste schepen die lier ooit had, historicus van oplei-ding, meer dan tien jaar leider bij een jeugdbeweging, werkt deeltijds in het Vlaams parlement.>ik wil onze jeugdbewegingen steu-

nen bij hun fantastische werk en het rijke verleden van 'Schoon lier' in de kijker zetten, zodat toeristen en lierenaars onze stadsgeschiede-nis (her)ontdekken. met spetteren-de evenementen, zoals de gumma-rusfeesten van 2014-2015, zal onze stad de komende jaren bruisen.

>ik fiets graag langs de groene netedijken aan anderstad of kloos-terheide. Vanuit het rustige groen onze statige gummarustoren zien opduiken maakt mij elke keer een fiere pallieter.

Bert Wollants (n-VA)Schepen van openbare ruimte en mobiliteit

5

Page 6: Uit de Peperbus maart - april 2013

Marleen Vanderpoorten (open Vld)Voorzitter OCMW , schepen van welzijn, senioren en gehandicapten 58 jaar, partner, zoon, dochter en drie kleinkinderen. gaf 19 jaar les en sinds 1995 voltijds politiek actief als Vlaams parlementslid, minister van onderwijs en burgemeester/schepen.

LIer, VerAntWoordeLIjk en VerBondenBestuursakkoord 2013-2018

Het bestuursakkoord is de leidraad waarmee de nieuwe bestuursploeg de komende zes jaar onze stad zal besturen. Het is de aanzet voor een realistisch beleidsplan met gedurfde ambities. Lier doen groeien in ver-antwoordelijkheid en verbondenheid is de uitdaging die deze bestuurs-ploeg samen met de Lierenaars wil aangaan.

De stad moet zich focussen op kern-taken die voor haar burgers noodza-kelijk zijn en door niemand anders worden ingevuld. een kerntakende-bat en zoveel mogelijk samenwer-king tussen stad en oCmW moeten leiden tot een efficiëntere werking. Verder wil het bestuur de financiën opnieuw in evenwicht brengen zon-der de belastingen te verhogen.

De stad garandeert als aanspreek-punt een klantvriendelijke dienstver-lening aan alle burgers. inspraak en participatie aan het beleidsproces door burgers worden een speerpunt. anderzijds moeten burgers naar eigen vermogen mee verantwoor-delijk zijn voor het maatschappelijke evenwicht.

Het bestuur wil dat alle lierenaars zich goed voelen en dat niet-liere-naars graag naar onze stad komen. een sterk sociaal weefsel is het beste vangnet dat de stad inwoners kan bieden. Het bestuur reikt de hand aan alle lierenaars en Hooik-tenaars die lierke plezierke willen doen bruisen.

met het bestuursakkoord trekt het bestuur ook de krijtlijnen voor de groei van onze stad. een propere, veilige stad, met goed aangelegde en onderhouden voetpaden, pleinen en straten. een groener marktplein en een centrum dat vlot bereikbaar is voor iedereen die er een bestem-ming heeft. een stad die een kern-versterkend beleid voert om klein-schalige handelszaken opnieuw naar het centrum te trekken. Dit bestuur wil de binnenstad als woonkern ver-sterken en moderniseren en nieuwe bewoners aantrekken.

rik pets (n-VA)Schepen van personeel, loket-werking, wijkwerking en burgerlijke stand 63 jaar, gehuwd, en na een lange loopbaan als manager bij een bank op brugpensioen.>onze stadsdiensten wil ik vlot en

efficiënt laten werken ten dienste van de lierenaars en Hooikte-naars. ook zet ik mijn schouders graag onder bruisende buurten en wijken in heel onze stad, waar het hele jaar door iets te beleven valt. >ik woon op het lisp. er vertoeven

en mijn stamkroegjes bezoeken, mensen ontmoeten en praten over voetbal en alle andere dingen, dat vind ik fijn.

Anja de Wit (n-VA)Schepen van financiën en stads-patrimonium 38 jaar oud, gehuwd en mama van luca, shopmanager>mijn belangrijkste prioriteit is het

gezond maken van de stadsfinan-ciën zodat we op het einde van de legislatuur een begroting in evenwicht, met een positieve in-vesteringsmarge, kunnen voorleg-gen. Dit zonder de belastingen te verhogen. >mijn favoriete plekje zijn de

vesten. een wandeling met mijn zoontje langs de vesten – vooral op een zonnige herfstdag – is een zaligheid.

>als oCmW-voorzitter wil ik graag mee instaan voor "lier als warme stad". Het sociale beleid van de stad mag, zeker in crisistijden, ab-soluut niet achteruit gaan. ik wil ook een hechte samenwerking tussen stad en oCmW stimule-ren zodat er efficiëntiewinsten kunnen gerealiseerd worden.>mijn favoriete plekje in lier is

momenteel de speeltuin naast het stadspark. ik kom er graag met mijn kleinkinderen. ze kunnen er vlot, veilig en toch avontuurlijk genoeg spelen. We houden allemaal ook heel erg van het stadspark als kader.

6

je vindt

de volledige

tekst van het

bestuurs-

akkoord op

www.lier.be

Page 7: Uit de Peperbus maart - april 2013

1. ilse Van Wichelen (n-Va) 2. marc franquet (n-Va) 3. Jan Van gorp (Vlaams belang) 4. Dirk Janssens (CD&V) 5. ismael tafforeau (sp.a) 6. katrien Vanhove (groen) 7. Jenny Van Damme (n-Va) 8. bob Van outsel (n-Va) 9. marleen Vanderpoorten (open Vld) 10. thierry Suetens (open Vld) 11. anja Vlaeymans (lier&ko)

oCMW-rAAdna de gemeenteraad op 2 januari werd enkele dagen later ook de oCmW-raad geïnstalleerd.

Wie bouw- of verbouwplannen heeft, kan een uur gratis bouwadvies op maat krijgen. een onafhankelijk architect adviseert elke eerste woensdag van de maand (ver)bouwers uit de regio. Hij licht je plan door en kijkt ondermeer naar de energiezuinigheid van je woning en of er voor goede materialen gekozen is. zo kan met betaalbare ingrepen flink wat geld besparen op je toekomstig energieverbruik en de milieu-impact van je woning beperken. ook je architect is welkom.

in lier is er bouwadvies op wo 6 maart, 5 juni, 4 september en 4 december. De andere eerste woensdagen van de maand kan je terecht in mechelen of puurs. let wel: maak steeds vooraf een afspraak.

gRatiS aDVieS DuuRzaam (VeR)bouWen

[email protected] | tel. 015 29 47 57www.ikleefverstandig.be

i

enerGIezuInIG (Ver)BouWenkijk zelf al even na of je wel echt energiezuinig bezig bent? Hoe hoger de maatregel in het lijstje staat, hoe sneller je energiewinst boekt!• Is je dak voldoende geïsoleerd? Kan je het extra isoleren?• Is je vloer geïsoleerd?• Heb je ramen uit superisolerend glas en goede

raamprofielen?

• Heeft je verwarmingsketel een vermogen passend voor je woning of is hij overgedimensioneerd?

• Kan je je muren extra isoleren?• Kies je voor efficiënte en energiezuinige verlichting?• Gebruik je milieuvriendelijke energie zoals warm

water uit de zon, aarde,… en elektriciteit uit de zon?

7

Page 8: Uit de Peperbus maart - april 2013

Voor de huis-aan-huis bedeling van allerhande stedelijke publicaties doet de stad regelmatig een beroep op Lierse verenigingen, wijkcomités, ouderraden,… Ben je met je vereniging geïnteresseerd, stel je dan kandidaat.

opRoep kanDiDaten beDeling

SteDeliJke publiCatieS

team communicatie I grote markt 57 I tel. 03 8000 461 I [email protected]

i

belangrijk: verenigingen die reeds de voorbije jaren meewerkten, dienen zich opnieuw kandidaat te stellen!

in toepassing van het ‘Reglement bedeling stedelijke publicaties’ wordt dit jaar een nieuwe lijst van kandidaten opgesteld. Daarom een warme oproep aan verenigingen om zich kandidaat te stellen voor de bedeling van stedelijke publicaties of de ophaalkalender, voor een bepaalde wijk of deelgebied van de stad, en dit voor de komende twee jaar. kandidaten kunnen zelf aangeven welke wijk zij willen bedelen. Het aantal brievenbussen per ronde varieert naargelang de grootte van de wijk of de aard van de te bedelen publicatie. De bedeling wordt vergoed op basis van het aantal bedeelde bussen.

Verenigingen die interesse hebben kunnen zich kandidaat stellen door het formu-lier ‘kandidaatstelling voor de bedeling van stedelijke publicaties’ ingevuld aan de stad terug te bezorgen ten laatste op 15 april 2013. Dit formulier en het regle-ment vind je op www.lier.be onder bestuur: belastingen, retributies en reglemen-ten: Reglementen stad lier. Je vindt er ook een lijst van de straten per wijk.

technisch bureau I grote markt 57 I tel. 03 8000 344 I i

De stadsvesten vormen een groene gordel rond de binnen-stad. Door het intensief gebruik moeten ze regelmatig her-steld worden. binnenkort is een stuk van de begijnenvest aan de beurt. Het deel tussen mechelsestraat en begijn-hofstraat krijgt een nieuwe laag gestabiliseerde dolomiet. De werken starten op 8 april en duren 12 werkdagen (= tot eind april). om zo weinig mogelijk hinder te veroorzaken, verlopen de werken in 2 fases. De eerste week wordt het deel vanaf de mechelsestraat tot aan de doorsteek naar de kanunnik Davidlaan heraangelegd, daarna is het stuk tot de begijnhofstraat aan de beurt.

tijdens fase 1 is er een omleiding via het jaagpad aan de Sluislaan en het brugje aan de ouderijstraat of je neemt de mechelsestraat/kapucijnenvest. tijdens fase 2 neem je de kanunnik Davidlaan.

HeRaanleg begiJnenVeSt

ooRlogSVeRHalen en –VooRWeRpen

in 2014 herdenken we ook in lier honderd jaar eerste Wereldoorlog. met expo’s, rondleidingen en publi-caties willen we thema’s als verwoesting, vluchte-lingen, wederopbouw en het dagelijkse leven in een historische context plaatsen en belichten vanuit verschil-

lende hoeken. om tot dit meerstemmige verhaal te komen hebben we persoonlijk materiaal nodig: dagboeken, brieven, postkaarten, foto’s of overgele-verde verhalen. ook kranten, affiches, verenigingsdo-cumenten, gerecycleerd frontmateriaal (obussen, granaathulzen, …) bevatten wellicht een pak interes-sante informatie.

Heb je kennis, documentatie of voorwerpen uit de oorlogsperiode? neem contact op met de project-werkgroep via tel. 03 490 40 65 of via [email protected]

Wij noteren je verhaal en fotograferen je object. We bekijken ook welke rol je informatie kan spelen in het aanbod rond het lierse oorlogsverleden.

zakdoek uit het legaat Georges Caroly, collectie Stedelijke Musea Lier

GezoCHt!

8

Page 9: Uit de Peperbus maart - april 2013

tijdens de reiniging van een ondergrondse stookolietank voor het zimmertorenpaviljoen stelde men enkele jaren geleden vast dat er een lek in de tank was. uit het daaropvolgend bodemonderzoek bleek dat bodem en grond-water verontreinigd waren met stookolie.

begin maart starten de werken voor de bodemsa-nering. De tank wordt verwijderd en de vervuilde grond wordt tot een diepte van 3 meter vervangen door nieuwe grond. ook het grondwater van de omgeving wordt gereinigd. De werken zullen onge-veer 2 maanden duren.

tijdens de werken is de parking aan de voorzijde van de Schapenkoppenstraat tijdelijk niet bruikbaar. De straat zelf blijft bereikbaar.

Is er een lek in je stookolietank?Dan ben je verplicht om verdere verontreiniging tegen te gaan. Je moet ook een bodemonderzoek laten uitvoeren. afhankelijk van de ernst van de verontreiniging moet je de bodem laten saneren. Veroorzaak je bodemverontreiniging of stel je ver-ontreiniging vast, contacteer dan de cel leefmilieu.

Gebruik je je stookolietank niet meer?laat de tank leegmaken en verwijderen. als dit laatste niet mogelijk is, laat de lege tank dan opvullen met bijvoorbeeld zand of schuim. Doe dit onder toezicht van een deskundigwe die erover waakt dat alles volgens de regels van het afval-stoffen- en het bodemsaneringsdecreet wordt uitgevoerd.

Controle stookolietanksals je je huis met stookolie verwarmt, moet je een aantal milieurichtlijnen naleven. laat je tank, zowel een boven- als ondergrondse, regelmatig controleren door een erkende technicus. een lijst van erkende technici vind je op www.lne.be.

boDemSaneRing VooR zimmeRtoRenpaVilJoen

Verhuis Lierse WoonwijzerVanaf dinsdag 16 april kan je terecht met al je woonvra-gen bij de lierse Woonwijzer op het stadskantoor. Het loket vind je op het gelijkvloers in de lokettenzaal.

Openingsuren:• di: 17.30 tot 19.30 uur• wo: 14 tot 16 uur• do en vr: 9 tot 12 uur• andere momenten op afspraak

tot 15 april kan je, tijdens dezelfde openingsuren, nog terecht op de huidige locatie in de mechelsestraat 10.

De onroerende voorheffing is een belasting op het inko-men uit onroerende goederen. elke verhuurder moet deze belasting jaarlijks betalen. Huurders kunnen in aanmerking komen voor een vermindering van de onroerende voorhef-fing. De verhuurder betaalt daardoor een lagere belasting, maar is verplicht om die vermindering aan de huurder te betalen. Het kost hem dus niets. Je kan het aanvragen met een terugwerkende kracht tot 5 jaar. Huurders van een soci-ale woning krijgen automatisch deze vermindering.

Voorwaarden voor de huurder (één van de drie is voldoende):• Je hebt twee of meer kinderen ten laste op

1 januari 2013 • De huurder of een inwonend gezinslid heeft een

invaliditeit van minstens 66%• De huurder of gezinslid is erkend als

groot-oorlogsverminkte

Je stuurt éénmalig en vóór 31 mei 2013 een meldingsfor-mulier naar de bevoegde dienst. Je vindt het op www.sociaalhuislier.be of je haalt het bij de lierse Woon-wijzer.

VRaag VeRminDeRing onRoeRenDe VooRHeffing

technisch bureau I grote markt 57 I tel. 03 8000 344 I [email protected]

i

Cel leefmilieu I grote markt 57 I tel. 03 8000 341 I [email protected]

itel. 03 488 40 06 I [email protected]

9

Page 10: Uit de Peperbus maart - april 2013

op enkele uurtjes leer je de basis van composteren. Je leert beknopt de theorie en vaardigheden zodat je thuis je compostsysteem kan opstarten en onderhouden.als je al aan het composteren bent, kom je te weten of je goed bezig bent en hoe je kan bijsturen. Je leert compost oogsten als grondstof voor je tuin of plantenbakken. breng naar de spoedles gerust een handvol compost mee. zo kan de compostmeester advies geven. • za 13 april van 14 tot 16 uur• wijkcompostering ’t Looks• gratis

• vooraf inschrijven via [email protected] of tel. 015 29 47 57

gRatiS SpoeDleS tHuiSCompoSteRen

een projectontwikkelaar kreeg groen licht voor de bouw van 132 appartementen op de site van de oude gasfabriek aan de f. peltzerstraat-gaslei. na de sloop van de be-staande gebouwen en de sanering van de grond kunnen de werken starten. De appartementen worden, verspreid over vier losstaande volumes, ingeplant in een groene omgeving. er komt ook een ondergrondse parkeergarage en twee ruimtes voor publieke functies.

De stad komt hiermee tegemoet aan de doelstelling die aan lier werd opgelegd door de selectie als kleinstedelijk gebied. Die stelt dat er ruimte beschikbaar moet gesteld worden voor bijkomende wooneenheden.

Het project kadert binnen het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘gasfabriek’. De indirecte aanleiding voor de opmaak van dit Rup was de verplichte bodemsanering van de site van de voormalige gasfabriek. De site is een brownfield: een verlaten, vervallen en onderbenut bedrijfsterrein met erg vervuilde gronden. in ruil voor de sanering mag de ontwik-kelaar het woonproject op de site realiseren.

ontWikkeling op Site ouDe gaSfabRiek

Ruimtelijke ordening I grote markt 57 tel. 03 8000 416 | [email protected]

i

Definitieve vaststelling wijziging rooilijn- en onteigeningsplan Dageraadsstraat

Het college van burgemeester en schepenen van de stad lier deelt mee, overeenkomstig de bepalingen van De Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening, goedgekeurd door de Vlaamse rege-ring in zitting van 27 maart 2009, 3 april 2009 en 24 april 2009, gewijzigd bij decreet van 8 mei 2009, dat de gemeenteraad in zitting van 28 januari 2013 de wijziging van het rooilijn- en onteigeningsplan Dageraadsstraat, goedgekeurd bij koninklijk besluit van 14 mei 1934, definitief heeft vastgesteld.

De definitief vastgestelde wijziging van het rooi-lijn -en onteigeningsplan Dageraadsstraat kan je, samen met de beslissing, raadplegen op www.lier.be.

© De Architecten NV

De werken aan het kruispunt Ros beiaardstraat – berlarij – leuvensevest zijn volop bezig. De heraanleg dient uitgevoerd te zijn alvorens de afbraak van de Sionkazerne start. na de heraan-leg kan werfverkeer de site en de stad vlotter verlaten. begin maart zijn de werken, onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden, afgerond. tot dan geldt er een omleiding.

HeRaanleg kRuiSpunt beRlaRiJ

10

Page 11: Uit de Peperbus maart - april 2013

“We kregen tijdens de preselectie ongeveer 180 klassieke, maar pit-tige quizvragen over allerhande categorieën. Wij hebben alle vragen samen opgelost. geen echte verrassingen, maar misschien net iets moeilijker dan een doorsneequiz. “

De burgemeester van elke gemeente vervolledigt de ploeg. per ronde neemt een gemeente het tegen twee andere op. Wie 4 rondes wint, draagt een jaar de titel ‘Slimste gemeente van Vlaanderen’.

ingrid en lukas zijn doorwinterde quizzers, die elke week minstens één keer quizzen. Veroorzaakt deze quiz extra stress? en vraagt hij speciale voorbereiding?

Ingrid: “Dit is een quiz als een andere, maar toch ook niet. De live-opnames zorgen voor wat bijkomende stress. Snelheid is cruciaal en dat is bij een gewone quiz niet zo.”

Lukas: “Hoewel we beiden heel wat quizervaring hebben, ga ik toch wat ‘studeren’. ik ben voortdurend alert. als ik iets interessants hoor op de radio of lees in kranten, dan noteer ik dat. later komt dat vaak van pas in een quiz of bij het opstellen van een quiz. De laatste jaren stel ik bijvoorbeeld ook de quiz voor lier feest op. Verder zullen we met de burgemeester een strategie bepalen.”

Ingrid: ”lukas en ik vullen elkaar qua kennis mooi aan. We willen zeker een ronde winnen, maar niets is vanzelfsprekend. onze stad mogen vertegenwoordigen is plezierig, maar geeft toch een beetje druk op onze schouders.”

Productiehuis Woestijnvis nodigde vorig jaar alle 308 Vlaamse gemeenten uit voor hun nieuwe quiz ‘De slimste gemeente van Vlaanderen’. 253 gemeentes namen de uitdaging aan, 80 zijn gese-lecteerd. Stad Lier baseerde zich op de Vlaamse quizranking om een duo af te vaardigen. ‘Het zootje’ is daarin de hoogst gerangschikte Lierse ploeg. Het echtpaar Ingrid Ledewyn en Lukas Bogaerts zal zo binnenkort onze stad vertegenwoordigen op het scherm.

WoRDt lieR ‘De SlimSte gemeente’?

toerisme lier I grote markt 57 I tel. 03 8000 555 I www.toerismelier.bei

nieuWe fietSluS CYCling DinneR 8.000 enthousiaste fietsers na 3 jaar Cycling Dinner. in 2013 blijft de succesformule behouden: een combinatie van lekker eten en heerlijk fietsen langs de mooiste wegen en het cul-turele erfgoed in onze regio. Het nieuwe traject loopt over de slingerende dijken van de nete, Dijle en netekanaal en leidt je via Rumst naar mechelen en terug. De fietsknooppunten wijzen je de weg van de zimmertoren naar rustige natuurge-bieden, de indrukwekkende fietsbruggen aan de drie rivieren, de mechelse binnenhaven, de fiere Sint-Romboutstoren, de voormalige abdij Roosendael en de groentestreek.

Je start met een ontbijt op de grote markt. nadien volgen drie haltes in zorgvuldig uitgekozen eetgelegenhe-den. Je geniet er van soep, hoofdge-recht en dessert.

Voor 35 euro (20 euro voor kinderen tot 10 jaar) kan je de fiets op elke vrijdag, zaterdag en zondag van 29 maart tot 29 september.

Ga mee supporteren!op zaterdag 16 maart neemt de lierse ploeg het op tegen 2 andere kandidaten. De opname vindt plaats bij Studio 100, nijver-heidsstraat 17, londerzeel. De opname start om 17 uur en duurt tot 18.30 uur.

een 50-tal supporters kan lukas, ingrid en burgemeester frank boogaerts aanmoe-digen. Wil jij er bij zijn, schrijf je dan voor 8 maart in via [email protected]. Vermeld je naam, telefoonnummer, adres en dat je voor de stad lier supportert. Je wordt verwacht om 16 uur aan de studio.

als de lierse ploeg de aflevering wint, gaat ze door naar de volgende ronde. De opna-mes voor de weekfinale vinden plaats op 24 maart om 15 uur.

Lukas en Ingrid zijn er klaar voor

11

zeker doen

Page 12: Uit de Peperbus maart - april 2013

Voortbouwend op de na-tuurlopen kunnen lopers kiezen voor 5 km, 10 km of een halve marathon. Het parcours loopt groten-deels door de binnenstad. De atletiekpiste is start- en aankomstplaats.

De 5- en 10 km-lopers vol-gen eenzelfde parcours en

starten om 13.40 uur. De halve marathon volgt eveneens het parcours van de 5 km, aangevuld met een extra lus via de netedijk richting Hof van Ringen. Het vertrek is voorzien om 13.30 uur.

Het volledige parcours en de verkeersmaatregelen kan je terugvinden op www.lier.be bij ‘verkeersberichten’. Het volledige parcours zal verkeers-vrij zijn. Wie langs het parcours woont, dient hiermee dus rekening te houden. er is ook geen doorgang mogelijk voor lijnbussen of fietsers. er geldt een parkeerverbod in straten op het parcours en in straten die in-gesloten liggen in het parcours. Het gaat om volgende straten: netelaan, a. Vanderpoortenlaan, leopold iii-laan, Volmolenstraat, bril, Rechtestraat, Heilige-geeststraat, Sint-gummarusstraat, De Heyderstraat, gebroeders Doxplein, kardinaal Cardijnstraat, Sionsvest, oever, mosdijk, Vismarkt, Werf, zimmerplein, Schapekoppenstraat, begijnhofstraat, aarschotse-steenweg. De parkings aan CC De mol en het moevement kunnen niet op- of afgereden worden tijdens de wedstrijden.

alle straten die uitgeven op het parcours worden doodlopend.

Sommige enkelrichtingsstraten zullen gedeeltelijk opengesteld worden voor verkeer in twee richtingen (doodlopend aan parcours) gecombi-neerd met een parkeerverbod: kluizestraat, predikherenlaan, Vrede-bergstraat, kapucijnenvest, kanunnik Davidlaan.

op de grote markt wordt de doorgang van f. Van Cauwenberghstraat naar lisperstraat open gehouden voor het verkeer.

Het is de bedoeling dit loopfeest jaarlijks te herhalen op de laatste zon-dag van maart, afgewisseld om de 5 jaar met de ‘marathon van lier’.

Precies een jaar na de organisatie van het Belgisch kampioenschap Marathon, knoopt AC Lyra bij deze traditie aan. Op zondag 24 maart organiseert de club, met de steun van de stad, een loopwedstrijd door de stad.

loop Je mee een HalVe maRatHon?

Op 31 december 2012 waren we met

34.475 Lierenaars. Dat is een stijging

met 208 ten opzichte van eind 2011. De

vrouwen zijn met 17.677. De man-

nen haalden met 16.798 koppen de

vrouwen niet in.

333 kinderen werden geboren, 373

inwoners stierven. We verwelkomden

2.032 nieuwe Lierenaars, 1.784

Lierenaars verhuisden naar een andere

gemeente.

30.304 inwoners wonen in Lier,

4.171 in Koningshooikt. Dat zijn er

31 minder dan eind 2011. In Konings-

hooikt namen de mannen in 2012 nipt

de bovenhand: ze zijn met 2.089 ten

opzichte van 2.082 vrouwen.

Onze stad telt 15.097 gezinnen en

6.370 minderjarigen. 51 Lierenaars

verkregen in 2012 de Belgische nationa-

liteit.

De top 3 van meest voorkomende namen

bij geboorte waren voor jongens:

1. Thomas, 2. Lukas, 3. Victor en voor meisjes: 1. Lore, 2. Emma, 3. Kato. Ook

Arne, Vince, Elise en Elena

scoorden goed.

Op 1 januari 2013 om 1.28 uur werd in het Heilig Hart-ziekenhuis de eerste Lierse baby van 2013 geboren. Mehdi is de tweede zoon van Amine Labidi en Habiba

Hadj Ouada, beiden uit Lier en afkomstig uit Tunesië.

WiSt-Je-DatJe

meer info over voorinschrijving (aangeraden!) vind je op www.aclyra.com. op 24 maart kan je inschrijven tussen 11.30 en 13 uur op de atletiekpiste.

nog vragen? R. becquet, tel. 0478 59 43 93, [email protected]

Cel verkeer I grote markt 57 I tel. 03 8000 541 I [email protected]

© li

erin

beel

d.co

m

12

Page 13: Uit de Peperbus maart - april 2013

aanvragen en afleveringen - dienstverleninggrote markt 57 I tel. 03 8000 371 I [email protected]

Wegwerpluiers voor baby’s zijn handig in gebruik, maar wegen letterlijk door in je afvalcontainer of in de oCt en bijgevolg ook op je DiftaR-rekening . De stad lier geeft daarom aan jonge ouders een toelage. ouders die ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters van de stad krijgen een éénmalige premie van 50 euro bij de geboorte van een kind.

ouders met kinderen tussen 0 en 2 jaar die in lier komen wonen, krijgen eveneens een toelage. Het gaat om éénmalige premie van 50 euro per kind jonger dan 1 jaar op het moment van inschrijving in het bevolkingsregister. Voor kinderen tussen 1 en 2 jaar is dat 25 euro.

Deze sociale toelage wordt gestort op de DiftaR-provisierekening van het gezinshoofd. Soms is het gezinshoofd echter niet de ouder, denk bijvoorbeeld aan jonge ouders die nog inwonen bij hun eigen ouders. in dat geval kan de ouder bij de aangifte met een formulier aangeven dat de premie mag gestort worden op rekening van het gezinshoofd.

als ouder kan je de storting op de DiftaR-provisierekening nagaan via www.ivarem.be

luieRS Wegen DooR

Connor ligt nog niet wakker van een luier meer of minder

Steek je LuIerS In de zAk luiers (en incontinentiemateriaal) kan je gewoon in je afvalcontainer of in een oCt bij het huishoudelijk afval deponeren. maar als je je afvalrekening wilt drukken, steek je ze beter in een speciale zak en breng je ze naar het containerpark.

Je koopt deze (witte) zakken voor 7,50 euro/rol (10 zakken) op het container-park of aan de infobalie van het stadskantoor.

iVaRem I tel. 0800 90 441 I www.ivarem.be

Sociale toelage voor incontinentiemateriaal

Wist je dat de stad ook een sociale toelage geeft als je gebruik maakt van incontinentiemateriaal. ook deze toelage wordt op de DiftaR-provisierekening gestort. een aan-vraagformulier en de voorwaarden vind je op www.lier.be.

oCmW lier - klusjesdienst I mechelsestraat 10 I tel. 03 491 39 56 I [email protected] I www.ocmwlier.be

Cel burgerzaken I grote markt 57 I tel. 03 8000 365i

Je bent wat moeilijker te been en je woonkamer zou best een opfrisbeurt kunnen gebruiken? Je ziet heel erg op tegen het maaien van je grasveld? Je was nooit echt handig en je kan best hulp gebruiken bij

bepaalde klussen in je huis of tuin? De klusjesdienst is een initiatief van oCmW lier voor alle inwoners van lier en koningshooikt. als je inkomen beperkt is komt de klusjesdienst, mits een kleine vergoeding, graag bij jou tal van kleine werken uitvoeren.

om te weten of je in aanmerking komt, neem je best contact op. Je betaalt een vergoeding in verhouding met je gezinsinkomen. De gebruikte materialen betaal je zelf.

en neem je je kinderen mee? kijk na of hun kids-iD nog geldig is. Vraag tijdig een nieuwe aan. Hou rekening met een leveringstermijn van een 3-tal weken. Het kind moet aanwezig zijn bij de aanvraag. breng ook een recente pasfoto met witte achtergrond mee (schoolfoto’s zijn zelden bruikbaar!). Je betaalt 3 euro voor een eerste aanvraag en 5 euro voor een vernieuwing. Wees er tijdig bij, voor een spoedprocedure betaal je immers meer dan 100 euro.

kluSJeSDienSt op ReiS naaR Het buitenlanD?

Let op: vanaf 1 april wordt de kids-iD 3 euro duurder.

ook de prijzen voor een e-iD verhogen dan met 3 euro. Vanaf 1 april betaal je 17 euro voor een e-iD. Voor kinderen die 12 jaar worden stijgt de prijs van 10 naar 13 euro.

i

13

Page 14: Uit de Peperbus maart - april 2013

Dienstencentrum Rosmolen I pettendonk 37/1 I tel. 03 488 63 88Dienstencentrum De Waaier I Dorpsstraat 111, koningshooikt I tel. 03 481 61 05

i

sENIOrENINfO

Wat alS peRSonen met Dementie VeRmiSt ziJn?

Regelmatig verspreiden de media opsporingsberichten over ver-miste demente ouderen. meestal gaat het om onrustwekkende ver-dwijningen. De meeste ouderen vinden op eigen houtje hun weg niet meer terug, zijn zich niet bewust van gevaar, hebben me-dicatie nodig of zijn niet gekleed

op de weersomstandigheden. omdat zij fysiek soms nog fit zijn, leggen ze op korte tijd een grote afstand af. Daarom is het belang-rijk zo vlug mogelijk een gecoördineerde zoekactie te starten.

De lokale politie, oCmW lier, stad lier en pgn Dementie (psy-chogeriatrisch netwerk arr.mechelen) startten daarom met het project ‘Vermist’. alle politieagenten kregen een basisopleiding over dementie. er werden procedures uitgewerkt en een stan-daardformulier opgesteld.

aan mantelzorgers, thuiszorgorganisaties en woonzorgcentra wordt gevraagd bij risicopersonen dit formulier te gebruiken en klaar te houden zodat een zoekactie snel en efficiënt kan opgestart worden. Je vindt het formulier en meer informatie over dementie op www.sociaalhuislier.be.

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿

Film ‘Verdwaald in het geheugenpaleis’• In kader van praatcafé dementie• di 26 maart om 13.30 uur - CC Den Bril / Spaanse Poort, Bril 6• zie voor meer info bij ‘UiT in Lier’

nIeuWWzC paradijs heeft een nieuw telefoon-nummer. je kan hen bereiken op tel. 03 490 41 11.

Bedankt vrijwilligers Langs deze weg geven we graag een bedankje aan de vele vrijwilligers die dagdagelijks helpen in de diensten-centra, woonzorgcentra, minder-mobielencentrale en aan zij die thuis zorg dragen voor ouderen, zieken of personen met een handicap.

Heb je zelf interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Voor vrijwilligerswerk in diensten-centrum de Waaier en de mindermobielencen-trale kan je terecht bij karen en Sophie op tel. 03 481 61 05.

Voor vrijwilligerswerk in WzC paradijs kan je terecht bij Sonia op tel. 03 490 41 17 of Winnie op tel. 03 490 41 16.

vrijwilligers van dienstencentrum Rosmolen

omnipas 65+ blijft langer geldig65-plussers mogen hun oude kaart nog blij-ven gebruiken, ook al staat op de kaart ver-meld dat ze niet meer geldig is. Je wordt door De lijn per brief verwittigd wanneer je een nieuwe kaart kan aanvragen. Vermoe-delijk is dit nog dit voorjaar.

NOOIT MEEr EENzAAMJe zit vaak (alleen) thuis en hebt weinig contact met anderen? Je voelt je in de steek gelaten en eenzaam. misschien herken je deze situatie, bij jezelf of bij iemand die je kent. Wil je hierin verandering brengen? Doe dan een beroep op het meldpunt Vereenza-ming. in lier kan je terecht in dienstencen-trum Rosmolen. na je melding maakt een medewerker van het meldpunt een afspraak voor een gesprek. Je zoekt samen naar een

passende uitweg. Je krijgt de juiste adressen, de medewerker legt contacten of regelt de hulp van een vrijwilliger.

Dienstencentrum Rosmolen I pettendonk 37/1 I tel. 03 488 63 [email protected] I www.tele-onthaal.be (tel. 106)

i

14

Page 15: Uit de Peperbus maart - april 2013

naar aanleiding van de Jeugdboe-kenweek is de bibliotheek versierd met kleurrijke tekeningen en schil-derijen van het jeugdatelier van de stedelijke academie.

ik leeS, JiJ leeSt,…

Leen eens een tijdschriftDe vernieuwde bibliotheek is ondertussen enkele maanden open. niet alleen het gebouw en de collectie zijn aangepast, maar ook de uitleenvoorwaar-den. Je kan nu 10 materialen op je kaart uitlenen (met uitzondering van sprinterboe-ken). maar wist je dat je ook tijdschriften per nummer kan uitlenen. enkel het recentste nummer kan je niet mee naar huis nemen. Het uitlenen van een tijdschrift is gratis en voor 3 weken. Je kan het één maal verlengen, behalve als iemand anders het gereserveerd heeft.

bibliotheek I kardinaal mercierplein 6 I tel. 03 480 11 96 I [email protected] I http://bibliotheek.lier.be I

i

Meer info over de activiteiten in de bib in ‘UiT in Lier’.

tijdens de paas- en zomervakantie staat er telkens een enthousiaste groep animato-ren klaar om kinderen een superleuke tijd te bezorgen op het speelplein of tijdens activiteiten.

Heb jij zin om deze knotsgekke ploeg te versterken? ben je minimum 16 of word je dit jaar 16? kom dan vrijblijvend naar de allereerste infodag voor animatoren! Je maakt er kennis met de verschillende vakantiewerkingen, neemt een kijkje achter de schermen en komt te weten hoe je het attest van animator kan behalen. ook ouders zijn welkom. • za 2 maart tussen 14 uur en 18 uur in de

Speelmicroob (Sluislaan 40)

Jeugdcentrum moevement I aarschotsesteen-weg 1 I tel. 03 480 36 30 I [email protected]

i

Van 2 tot 17 maart is het weer Jeugdboekenweek, het grootste kinderboekenfestival van Vlaanderen. Ook de biblio-theek doet mee aan dit kinderboekenfeest. Wij vroegen enkele jonge bezoekers naar hun lievelingsboek.

zente (5 jaar): ‘Miep de muis breit erop los’‘ik hou van dieren en aan dit boek kan je voelen. ik vind ook boeken over prinses-sen leuk.’

amber (9 jaar): Strips van fC De kampioenen, plank-gas en plastronneke of garfield

broer nils (6 jaar): aVi-boekjes

Quinten (7 jaar): Strips van Suske en Wiske, Jommeke en De blauwbloe-zen en de reeks van ‘Dolfje weerwolfje’.

broer merten (9 jaar): Strips of informatieve boe-ken over natuur of geschiedenis‘ik schreef zelf zopas mijn eerste boek: Hertenvrouw.’

15

Page 16: Uit de Peperbus maart - april 2013

Wanneer inschrijven?• Is er al een broer of zus in de school van jouw voorkeur

ingeschreven? Dan kan je je kind in die school inschrijven van 1 febru-ari 2013 tot 1 maart 2013. Je kind heeft dan voorrang.

• Van 2 tot. 29 maart 2013 kunnen alle andere leerlingen zich inschrijven. De school zal je een vragenlijst voorleggen. Je kind kan voorrang krijgen. De school zal je alle informatie geven.

• Heb je op 30 maart 2013 je kind nog niet ingeschreven? Dan kan je vanaf 15 april 2013 je kind inschrijven. Je kind heeft dan geen voorrang meer.

Welke documenten neem je mee?• SIS-kaart van je kind• Rapport van vorig schooljaar

Mag de school je kind weigeren?als de school of de klas vol is, kan de school je kind weigeren. De school zet op papier waarom je niet kan inschrijven. ze vertelt je ook waar je hulp krijgt, om een andere school te vinden.

Zet je zoon of dochter volgend schooljaar de stap naar het secundair onderwijs? Dan kan je hem of haar nu al inschrij-ven voor het schooljaar 2013- 2014.

naaR Het miDDelbaaR?

Wie bepaalt of je kind naar het eerste leerjaar A of B gaat?De basisregel is: als je kind geslaagd is in het basison-derwijs, dan kan het naar het eerste leerjaar a van het secundair onderwijs. niet geslaagd in het basisonderwijs? Dan kan je kind naar het eerste leerjaar b, of als de toelatingsklassenraad ak-koord is, naar het eerste leerjaar a.in elk geval kan je kind naar het eerste leerjaar b als het minstens 12 jaar is voor 1 januari van het schooljaar.

oCmW lier – team sociaal beleid I mechelsestraat 14 I tel. 03 491 09 35 I www.sociaalhuislier.bei

In de binnenstad en in schoolomgevingen geldt al enkele jaren zone 30. Je mag er niet sneller rijden dan 30 km/uur. Zo verhoogt de verkeersleefbaarheid en zijn onze straten een pak veiliger. De naleving van de zone 30 is een prioriteit voor het nieuwe bestuur.

niet iedereen houdt zich aan de snelheidsbeperking van 30 km/uur. Daarom zet de lokale politie, samen met de stad, vanaf maart extra in op

de naleving ervan. We koppelen dit aan de invoering van de nieuwe verkeerscirculatie in de binnenstad.

zone 30. Hou Je eRaan!

om over na te denkenWist je dat het risico op een ongeval dubbel zo groot is bij 50 km/uur dan bij 30 km/uur? bij 30 km/uur is je remafstand 13 meter, bij 50 km/uur 27 meter.

bij een aanrijding aan 30 km/uur sterft 10% van de voetgangers. bij 50 km/uur is de kans op overlijden 80%.

Wagens die 30km/uur rijden, maken minder lawaai dan auto's die sneller rijden. een zone 30 zorgt ook voor minder schadelijke uitlaatgassen en is dus beter voor de gezondheid.

lokale politie lier I paradeplein 1 I tel. 03 491 44 00 [email protected] I

i

Deze borden duiden het begin en einde van de zone 30 aan

16

Page 17: Uit de Peperbus maart - april 2013

EXPO tentoonSteLLInG kunSt-Foto'S WILL GILLeMot - dAnSInStItuut WALkIerStot 12 maartDansinstituut Walkiers, aarschotsesteen-weg 2i tel. 03 480 30 30,

[email protected], www.dansinstituutwalkiers.be

EXPO VertIer en trAMMeLAnt - StedeLIjk MuSeuMtot 30 maart van di tot zo van 10 tot 12 uur en van 13 tot 17 uurStedelijk museum Wuyts-Van Campen en baron Caroly, f. Van Cauwen-berghstraat 14i tel. 03 8000 396, [email protected],

www.bruegelland.be VArIA QuIz BASISSCHooL H. FAMILIe - ouderrAAd BASISSCHooL H. FAMILIevr 1 maart om 19 uurd'open poort, berlaarsesteenweg 17i [email protected]

PODIUM GIrLS - FABuLeuS vr 1 maart om 20.15 uurCC De mol, aarschotsesteenweg 3i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488

06 79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

PODIUM SCHoon FAMILIe - teAterLIer VzWvr 1 en za 2 maart om 20 uurDen bril, zaal De marollen, bril 6i tel. 03 480 48 27, www.teaterlier.be

PODIUM BeenHouWerSBLueS - tHeAterGezeLSCHAp de SeIne vr 1 en 8, za 2 en 9, ma 4 maart, telkens om 20.30 uur, zo 10 maart om 15 uurDe Seine, lisperstraat 97i tel. 0473 57 96 96,

[email protected], www.deseine.be VArIA opendAG - LIerSe kAtHo-LIeke SeCundAIre SCHoLenza 2 maarti www.scholengemeenschap-lier.be

VArIA opendeurdAG SeCundAIr onderWIjS (ASo-tSo) – SInt-GuMMAruSCoLLeGeza 2 maart van 10 tot 17 uurSint-gummaruscollege, kanunnik Davidlaan 10i www.sgclier.be

PODIUM ICk HAnS LIBerG - HAnS LIBerG za 2 maart om 20.15 uurCC De mol, aarschotsesteenweg 3i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488

06 79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

CUrsUs de juISte pArtner VInden, Hoe doe je dAt!? - pAuL BLeS za 2 en zo 3 maart van 10.15 tot 16.45 uurCafé Refuge, zimmerplein 12i De kleine bron, tel. 03 225 0 227,

[email protected], www.dekleinebron.be

CUrsUs Sport, een ortHoMoLeCu-LAIre BenAderInG - ICzo VzW za 2, 9 en 16 maart van 9 tot 17 uurkatholieke Hogeschool kempen, Campus lier, antwerpsestraat 99i tel. 055 45 61 20, [email protected],

www.iczo.be

CUrsUs SLAApSCHooL - ICzo VzW za 2, 9 en 16 maart van 9 tot 17 uurkatholieke Hogeschool kempen, Campus lier, antwerpsestraat 99i tel. 055 45 61 20, [email protected],

www.iczo.be EXPO rondLeIdInG BrueGeL-LAnd - StedeLIjk MuSeuMzo 3 maart om 11 uurStedelijk museum Wuyts-Van Campen en baron Caroly, f. Van Cauwen-berghstraat 14i tel. 03 8000 396, [email protected],

www.bruegelland.be MUzIEK CAFe VoCAL: MjoeSIkAL - LIV VAn AeLSt & LAurenz Hoor-eLBeke zo 3 maart om 12 uurCultuurcafé CC De mol, aarschotsesteen-weg 3i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488

06 79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

fAMILIE jeuGdBoekenWeek – reIS door de tIjd2 tot 17 maart

tijdens de jeugdboekenweek krijgen bibliotheekbezoekers tot 12 jaar een boekje met opdrachten. De opdrachten hebben allemaal iets te maken met tijd, het thema van deze week. zowel verleden, heden als toekomst komen aan bod.

naar aanleiding van dit kinderboekenfeest wordt de biblio-theek ook versierd met kleurrijke tekeningen en schilderijen die de kinderen uit het jeugdatelier van de kunstacademie maakten.

• Bibliotheek, Kard. Mercierplein 6i tel. 03 480 11 96, [email protected],

http://bibliotheek.lier.be

de VLIeGende tIjdza 2 maart om 11 uurvoor kinderen van 8 tot 12 jaar

met “de vliegende tijd” fladderen de Recitantes door verhalen en poëzie voor kinderen. tijdens het vrolijk vertelpro-gramma, waarin ze de klok niet uit het oog verliezen, ontdekken de kinderen dat poëzie grappig, stoer, leuk en ontroerend kan zijn. in een aansluitende workshop gaan de kinderen zelf creatief aan de slag met taal, poëzie, expressie en fantasie.

knIBBeL knABBeL knuISza 9 maart om 11 uurvoor kinderen van 3 tot 8 jaar

kip van troje serveert een lekker streek-verhaal, een smaakpalet poëzie, dagverse dromen en krokante quizvraagjes. gezon-de voeding, eetpatronen, milieuvriendelijk eten, onthaasting, seizoenen, smaak en feest vormen de ingrediënten van deze smaakmaker. inspirerend, zot verpakt en luchtig gepresenteerd.

• inschrijven voor deze twee verteltheaters kan met de kleurprenten verkrijgbaar in de bibliotheekof via http://bibliotheek.lier.be/Jeugd/Jeugdboekenweek.

17

http://www.facebook.com/uitinlier http://www.twitter.com/uitinLier

Page 18: Uit de Peperbus maart - april 2013

MUzIEK BruoCSeLLA SYMpHonY orCHeStrA Met pIAnISt LIeBreCHt VAnBeCkeVoort - de SoCIËteIt VAn de SCHAepS-HooFdenzo 3 maart om 20 uurJezuïetenkerk, ingang via SamWD, gasthuisvest 50i marc Stubbe, tel. 0475 55 39 54

CUrsUs open AVond SouL BodY FuSIon - jonette CroWLeYdi 5 maart van 19.30 tot 22 uure’don, antwerpsesteenweg 71i tel. 03 272 43 32,

[email protected] JEUGD VerteLpArAdIjS - BIBLIotHeek LIerwo 6 maart en wo 3 april van 14 tot 15 uur, za 16 maart en za 20 april van 11 tot 12 uurbibliotheek, kard. mercierplein 6i tel. 03 480 11 96, [email protected],

http://bibliotheek.lier.be MUzIEK AprIL VerCH BAnd WItH SpeCIAL GueSt nIC GAreISS

wo 6 maart om 20.15 uurCC De mol, aarschotsesteenweg 3i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488

06 79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

VOOrDrACHT uW GeeSteLIjke BeGe-LeIderS - MIeke ABeL wo 6 maart van 20 tot 22.30 uurCafé Refuge, zimmerplein 12i De kleine bron, tel. 03 225 0 227,

[email protected], www.dekleinebron.be

VArIA WAndeLInG LAnGS WALLen-pAd LIer - HeeMkrInG LYrAnAdo 7 maart start wandeling: om 14 uur aan ‘t Spui, oever, samenkomst: om 15 uur in De kapucijn, zimmerpleini Simonne Van Rymenant,

tel. 0496 18 16 29 CUrsUs GeBruIk VAn de deFIBrILLAtor - SportrAAd LIerdo 7 maart om 20 uurHerman Vanderpoortenstadion, lisper-steenweg 237i tel. 03 488 06 79, [email protected]

MUzIEK jAzzLAB SerIeS - tHe duBtApeS do 7 maart om 20.15 uurCC Vredeberg, Vredebergstraat 12-14i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488

06 79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

VArIA AtHeneuMQuIz – kA LIervr 8 maart om 20 uurkoninklijk atheneum, a.Vanderpoortenlaan 35i en inschrijven: [email protected]

VArIA Week VAn de VrIjWILLIGer – oXFAM-WereLdWInkeL LIerza 9 maart van 10 tot 17.30 uur

oxfam-Wereldwinkel lier, berlarij 20i tel. 03 488 55 61, www.oxfamwereld-

winkels.be/weekvandevrijwilliger fAMILIE jeuGdBoekenWeek - kIp VAn troje za 9 maart van 11 tot 12.30 uurbibliotheek, kard. mercierplein 6i tel. 03 480 11 96, [email protected],

http://bibliotheek.lier.be VArIA neetenBeeMd drInk - BuurtWerkInG neetenBeeMdza 9 maart van 14 tot 17 uurbuurtcentrum Den Hof, maasfortbaan 13i tel. 0477 38 43 14,

[email protected] MUzIEK nerVeuze VrouWen - te Gek!? za 9 maart om 20.15 uurCC De mol, aarschotsesteenweg 3i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488

06 79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

CUrsUs dorn tHerApIe & BreuSS MASSAGe - ICzo VzW za 9 en 16 maart van 9 tot 17 uurkatholieke Hogeschool kempen, Campus lier, antwerpsestraat 99i tel. 055 45 61 20, [email protected],

www.iczo.be MUzIEK reÜnIeConCert - konInk-LIjke Grote HArMonIe LIerzo 10 maart om 14.30 uurCC Vredeberg, Vredebergstraat 12-14i [email protected]

CUrsUs een LenteGeSCHenk AAn jezeLF - joS WouterS5 dinsdagavonden vanaf 12 maart, telkens van 19.30 tot 22 uure’don, antwerpsesteenweg 71i tel. 0499 411 861,

[email protected]

WIn

fAMILIE poppen- toVertreInduBBeL doortjezo 3 maart om 10.30 uurARTO, vanaf 3 jaar een speelse voorstelling met drie span-nende verhaaltjes: over linde en het circus, over een wondermooi liedje en over Doortje.

VIeSzo 10 maart om 10.30 uurDe Verhalenkat, vanaf 3 jaarkinderen hebben veel tijd en ouders te weinig. kinderen houden van rommel en ouders van orde. ouders willen rust maar kinderen maken kabaal. Hoe kan je je ei-gen fijne plekje veroveren in deze wereld?

oepS, HIer zIjn de neeFjeSzo 17 maart om 10.30 uur Theater spoor 6, vanaf 3 jaarDe neefjes gaan op bezoek bij tante gaby met een rugzak vol cadeautjes, onverge-telijke liedjes en leuke situaties. kneed je lachspieren, oefen je stembanden en trek je dansschoenen aan want hier zijn de neefjes.

• Den Bril, Bril 6• 2,5 tot 12 jaar: 5 euro, volwassenen 7

euroi en reservatie: www.denbril.be

Sport StArt to run oVerdAGvan ma 4 maart tot wo 5 juni, telkens op ma en wo van 10 tot 11 uurHeb je weinig of geen ervaring met joggen en wil je graag aan je conditie werken? na 14 weken kan je 5 kilometer aan één stuk lopen. een ervaren begeleider helpt je om je uithou-dingsvermogen op te bouwen.iedereen kan deelnemen aan deze cursus. De lessen vinden twee maal per week plaats, één maal per week werk je zelfstandig een training af.

• Atletiekpiste Netestadion, Aarschotse-steenweg 3

• Gratis met sport-overdag-pas of 20 euro voor de lessenreeks (4 euro met gomoR-pas)

• Verplicht vooraf inschrijven via Uit in lier, aarschotsesteenweg 3, tel. 03 488 06 79, [email protected]

Win een gratis deelnameSurf uiterlijk 28 februari naar http://sport.lier.be en ga naar de wedstrijdpagina. een onschuldige hand bepaalt de winnaar.

maart-april 2013

18

Page 19: Uit de Peperbus maart - april 2013

VOOrDrACHT zuIVeren en ontGIF-ten: Hoe Word/BLIjF Ik een enerGIek en GeLukkIG MenS - BernAdette kuYper wo 13 maart van 20 tot 22.30 uurCafé Refuge, zimmerplein 12i De kleine bron, tel. 03 225 0 227,

[email protected], www.dekleinebron.be

MUzIEK BeetHoVenS deBuut - InedIto & Werner trIo wo 13 maart om 20.15 uurStedelijk museum Wuyts-Van Campen &

baron Caroly, f. Van Cauwenbergstraat 14i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488 06

79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

VArIA uItStAp nAAr WereLd- FeStIVAL VAn de orCHIdee - HeeMkrInG LYrAnAdo 14 maarti Simonne Van Rymenant,

tel. 0496 18 16 29 CUrsUs WIjnCurSuS MASterCLASS neBBIoLo & pInot noIr - GrAMoLere

MUzIEK de zeVen kruISWoorden VAn joSepH HAYdnMet VerteLLInG door WILLeM VerMAndere

vr 8 maart om 20.15 uur en zo 10 maart om 17 uur

Haydns zeven kruiswoorden moeten bij de eerste uitvoeringen in 1786 een sterke indruk gemaakt hebben. Haydn schreef de muziek voor een goede Vrijdag-dienst in een volledig verduisterde kerk. elk van de zeven trage en instrumentale delen moest uitno-digen tot een contemplatie bij de zeven preken. Die ging over de woorden die Christus stamelend uitbracht tijdens zijn doodsstrijd aan het kruis.

Van dit oorspronkelijk kamerorkestwerk kwamen binnen de kortste keren bewerkingen voor strijkkwartet, klavier en oratoriumbezetting. zowel in de betekenis van de tekst als in de functionaliteit en harmonische rijkdom komen de emoties van de kruiswoorden retorisch sterk naar voren.

• Jezuïetenkerk Lier (ingang via SAMWD, Gasthuisvest 50)• voorverkoop 21 euro, kassa 23 euro (gratis drankje inbegrepen)i en tickets: SamWD, gasthuisvest 50, tel. 03 480 45 79

PODIUM BeLpop BonAnzA - jAn deLVAuX & dj BoBBY eWInG vr 8 maart om 20.15 uur

Wat verbindt Will tura met Daft punk? Waarom zijn De Strangers zo populair bij Duitse punks? belpop bonanza put uit de gevarieerde catalogus van muziekland belgië. Het wordt een avond over de mensen, de momenten en de nummers die de eerste 50 jaar van de belgische popmuziek hebben gekleurd. Schrijver-spraakwaterval Jan Delvaux en dj-verteller bobby ewing zijn op strooptocht gegaan in de archieven. ze bedienen zich van geluidsfragmenten, ambachtelijk gemaakte mixes, hoesjes, lijstjes, foto’s, filmpjes en ander snoepgoed.

• CC De Mol, Aarschotsesteenweg 3 (i.s.m. bibliotheek lier)

• 18 euro; vriendenpas 14 euroi en tickets: liers Cultuurcentrum,

tel. 03 488 06 79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

Win een duoticketStuur voor 4 maart een mailtje naar [email protected] met het antwoord op de vraag: Van welke bekende dj-formatie maakt dj Bobby ewing deel uit?geef ook een antwoord op de schiftingsvraag: Hoeveel juiste antwoorden krijgen we binnen? maandag 4 maart worden vijf winnaars gecontacteerd.

VArIA BLoed GeVen - rode kruIS LIer telkens van 18 tot 20.30 uur

ma 11 maart - Voetbalclub Sk lierse, lispersteenweg 237wo 13 maart - Jeugdcentrum moeve-ment, aarschotsesteenweg 1ma 18 maart - eetzaal St-gummaruscol-lege, kanunnik Davidlaan 10i tel. 0800 777 00, [email protected],

www.bloedgevendoetleven.be©

mar

co m

arte

ns

WIn

do 14 maart om 20 uurgramolere, Werf 15i tel. 0497 75 19 78,

[email protected], www.gramolere.be

PODIUM truSt - BAd VAn MArIe do 14 maart om 20.15 uurCC De mol, aarschotsesteenweg 3i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488 06

79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

MUzIEK AperItIeFConCert SGC-BIGBAnd vr 15 maart van 19.30 tot 22 uurSint-gummaruscollege, kanunnik Davidlaan 10i [email protected],

www.sgclier.be

MUzIEK tHe juLIet LetterS - GÉne BerVoetS, AMArYLLIS uItterLInden & StrIjkkWAr-tet vr 15 maart om 20.15 uurCC De mol, aarschotsesteenweg 3i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488

06 79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

MUzIEK GoSpeLConCert I WILL FoLLoW HIM – SoroptIMISt CLuB LIer de zILVeren knoopza 16 maart om 20 uurJezuïetenkerk, ingang via SamWD, gasthuisvest 50i tel. 0478 79 24 04, bettydebelder@

telenet.be VArIA Speed MeetInG - HoLeBI-Groep eL MISMo za 16 maart om 20 uurCafé 't goed Voorbeeld, koning albert-straat 8i [email protected], www.elmismo.be

maart-april 2013

19

Page 20: Uit de Peperbus maart - april 2013

zie blz.12

MUzIEK tApIjtConCert: BrAHIM za 16 maart om 20.15 uurCC Colibrant, Deensestraat 6-7i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488

06 79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

EXPO een WereLd VAn MenSen za 16 en zo 17 maart van 10.30 tot 17.30 uurCC Vleeshuis, grote markt 54i [email protected]

MUzIEK ConCert duo tArAnteLLeza 16 om 19.30 uur en zo 17 maart om 15 uurgalerij zao Verzekeringen, berlaarsestraat 14i en reservatie:

[email protected] VArIA FeMMA VrouWeLIeren SteLt FILMontBIjt Voor zo 17 maart vanaf 9.30 uurWoonzorgcentrum Sint Jozef, koningin astridlaan 4i [email protected]

fAMILIE VLInder - AGeetH de HAAn (voor kleine rupsjes en kleurrijke vlinders vanaf 2.5 jaar)zo 17 maart om 15 uurCC De mol, aarschotsesteenweg 3i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488

06 79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

VArIA oMWALde HoeVe- WAndeLInG zo 17 maart, vertrek van 9 tot 15 uur

Deze 13 kilometer lange wandeling leidt je van de nazarethhoeve naar de omwalde hoeven. Je stapt langs het kartuizershof, de Jezuïetenhoeve en de Hertog Jans-hoeve en doorkruist het natuurgebied ‘de mushaag’. De wandeling eindigt aan het fort van lier. Hierna keer je terug naar het beginpunt via het netekanaal. er is ook een ingekorte versie en een rolwagen-vriendelijke variant (4 kilometer). Door de variatie aan geschiedenis en natuur is deze wandeling één van de mooiste rou-tes in lier.Voorzie zeker gepast schoeisel.

• vertek aan ’t Oud Lier, Nazarethdreef 103 (vooraf inschrijven niet nodig)

• 1 euro, kinderen jonger dan 12 gratisi www.pallieteren.be of

[email protected]

VArIA InFoAVond CYBerpeSten - kA LIer ISM GezInSBondma 18 maart om 20 uurJe kind wordt lastig gevallen via sms? is het mogelijk sites ontoegankelijk te maken voor kinderen? Wat met de privacy van mijn puber?Hoe kan je best reageren op cyberpesten? een antwoord op deze en vele andere vragen krijg je tijdens de infoavond.• Koninklijk Atheneum,

a.Vanderpoortenlaan 35i en inschrijven: [email protected] of

03 480 01 28

VOOrDrACHT reISreportAGe turkIje - VtBkuLtuur LIerma 18 maart van 20 tot 23 uurCC Colibrant, Deensestraat 6i tel. 03 480 33 18,

[email protected], www.vtbkultuur.be/lier

sENIOrEN VAderFeeSt - okrA SInt-GuMMAruS LIerdi 19 maart om 13 uurHof van aragon, aragonstraat 2-4i en reserveren: tel. 03 480 20 51

EXPO LeerLInGen ACAdeMIe SteLLen Werk tentoon19 maart tot 6 mei Werk van de studenten tekenkunstSaSk, koepoorstraat 1i SaSk, tel. 03 488 14 27, [email protected],

www.academielier.be VArIA open kLASdAGen kLeuter-HuIS - SteInerSCHooL LIervanaf wo 20 maartSteinerschool lier, mallekotstraat 43i tel. 03 480 74 42,

[email protected], www.steinerschoollier.be

VOOrDrACHT kArMA en reLAtIeS - jAnA WILLeMS wo 20 maart van 20 tot 22.30 uurCafé Refuge, zimmerplein 12i De kleine bron, tel. 03 225 0 227,

[email protected], www.dekleinebron.be

VOOrDrACHT CAFe pAroLe: Het Andere AFrIkA - WALter zInzen wo 20 maart om 20.15 uurCultuurcafé CC De mol, aarschotsesteenweg 3i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488

06 79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

VArIA LAnnoo'S BoekenMArkt LIer - uItGeVerIj LAnnoowo 20, do 21, vr 22, za 23 en zo 24

maart van 10 tot 17 uurk. lierse S.k, lispersteenweg 237i www.lannoo.be/boekenmarkt

VArIA GeLeId Bezoek AAn teMpeL te WILrIjk - HeeMkrInG LYrAnAdo 21 maarti Simonne Van Rymenant,

tel. 0496 18 16 29 MUzIEK oLd tuneS duSted doWn - MAndoLInMAn do 21 maart om 20.15 uurStedelijk museum Wuyts-Van Campen & baron Caroly, f. Van Cauwenbergstraat 14i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488

06 79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

VOOrDrACHT prAAtCAFÉ deMentIe - oCMW LIerdi 22 maart van 13.30 tot 15.30 uurzaal Colibrant (bibliotheek), buiten openingsuren via Deensestraat 6i tel. 03 488 40 07, [email protected],

www.sociaalhuislier.be VArIA BordSpeLLendAG - SpeLLenCLuB pALLIeterza 23 maart om 14 uurCafé Refuge, zimmerplein 12i www.spellenclubpallieter.be

EXPO 29Ste dIGISALon (dIGItALe FotoreekSen) - HoBBYCLuB LISp LIer za 23 maart projecties om 15 en 19 uur, zo 24 maart om 14 en 17 uurparochiezaal onze lieve Vrouw onbevlekt, mechelsesteenweg 233i tel. 0474 76 58 79, [email protected]

VArIA LenteWAndeLInG - WerkGroep trAGe WeGenzo 24 maart van 13.30 tot 17 uurkapelleke van De locht, Sander De Vosstraat 1i tel. 015 31 48 49

Sport FInALe 10de nAtuur-Lopen – A.C.LYrA VzWzo 24 maart om 13.30 uuratletiekpiste netestadion, aarschotsesteenweg i tel. 0478 59 43 93, www.aclyra.com

MUzIEK MAtInee: BAr SAnSeVerIAdi 26 maart om 14 uurCC De mol, aarschotsesteenweg 3info: liers Cultuurcentrum, tel. 03 488

06 79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

sENIOrEN derde LeeFtIjd ALS uIt-dAGInG – neoS (netWerk VAn onderneMende SenIoren)di 26 maart om 14.30 uurHof van aragon, aragonstraat 6i tel. 0476 27 26 28,

[email protected]

maart-april 2013

20

Page 21: Uit de Peperbus maart - april 2013

werk op mensenmaat

Koffiehuisje stedelijke speeltuin LierOpeningsurenVan 1 april tot 30 september:• Elkewoensdagvan11tot19uur• Elkweekendenfeestdagvan11tot19uur

In de paasvakantie en zomervakantie:• Elkemiddagvan11tot19uur

Ons aanbod: lekker spelen• Lekkereen(h)eerlijkefairtradehapjesendrankjes• Dagbladeneneenspeeltuinbibliotheek• Mogelijkheidvoor(verjaardags)feestjes

Voor meer informatie• InhetKoffiehuisje• Telefonisch:03/2339480• Permail:[email protected]

VOOrDrACHT tAntrA In reLAtIe: Hoe ontWIkkeL je een duurzAMe en VerrIjkende (LIeFdeS)reLAtIe ? - LIndA roBBen, roB enGeLS wo 27 maart van 20 tot 22.30 uurCafé Refuge, zimmerplein 12i De kleine bron, tel. 03 225 0 227,

[email protected], www.dekleinebron.be

MUzIEK ALFonSInA - orQueStA tAnGuedIAwo 27 maart om 20.15 uurCC De mol, aarschotsesteenweg 3i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488

06 79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

PODIUM de eXpLICAteur - nICo SturM do 28 maart om 20.15 uurCC De mol, aarschotsesteenweg 3i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488

06 79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

CUrsUs WeekendCurSuS WIjS Werken Met de tArot - MArGot dorren vr 29 en za 30 maart van 10.30 tot 17 uur Café Refuge, zimmerplein 12i De kleine bron, tel. 03 225 0 227,

[email protected], www.dekleinebron.be

MUzIEK trIo LAGrIMA - rIpSpIQuÉ VzW LIervr 29 maart om 20.30 uurbrasserie De Valk, grote markt 27i [email protected]

Sport ontBIjtjoGGInG en - WAndeLInG zo 31 maart om 8.30 uuratletiekpiste netestadion, aarschotsesteenweg 3i tel. 0495 92 31 55, [email protected]

VArIA Bezoek AAn jApAnSe tuIn te HASSeLt - HeeMkrInG LYrAnAdo 4 aprili Simonne Van Rymenant,

tel. 0496 18 16 29

PODIUM pHIL SpeCtor - SAMWd vr 5 en za 6 april om 20.15 uurCC De mol, aarschotsesteenweg 3i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488 06

79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

MUzIEK dIGItAL poeM - Vrk di 9 april om 20.15 uurJezuïetenkerk, ingang via SamWD, gasthuisvest 50i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488 06

79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

sENIOrEN FILM: VerdWAALd In Het GeHeuGenpALeIS – prAAtCAFÉ deMentIedi 26 maart om 13.30 uur

Deze film van klara Van es is een documentaire over dementie en het verlies van iden-tieit en houvast gezien door de ogen van mensen met dementie.

tijdens het praatcafé dementie vertonen we deze film met een voor- en nabespre-king.

• CC Den Bril / Spaanse Poort, Bril 6• Gratisi tel. 03 491 39 04, [email protected],

www.sociaalhuislier.be

VArIA CYCLInG dInner29 maart tot 29 september, elke vrijdag, zaterdag en zondag, vertrek aan stadhuis tussen 9.15 en 11 uur

Vlakke fietsroute langs de knooppunten, 52 of 60 kilometer. bij vertrek krijg je een plan, routebeschrijving en vier maal-tijdvouchers voor de gerechten. Drank is niet inbegrepen. een vegetarische maaltijd vraag je aan bij vertrek.

• 35 euro per persoon, 20 euro voor kinderen tot 10 jaar• Reserveren is niet nodig, tenzij meer dan 6 personen sa-

men fietsen. Dan gelden de voorwaarden voor groepsbe-zoeken (reserveringsformulier, administratiekost 10 euro, vooraf volledige som betalen)

i www.toerismelier.be, [email protected], tel. 03 8000 555

EXPO BrueGeLLAnd – joSepH LIeSvanaf 29 maart (tot 30 maart 2014)

in een focustentoonstelling belicht bruegelland superromanti-cus Joseph lies. De schilder leefde en werkte in antwerpen in de 19de eeuw en is bijzonder geïnteresseerd in personages, kunstwerken en gebeurtenissen uit de 16de eeuw. bruegel was in die periode voor veel jonge kunstenaars een echte cultheld… De meeste schilderijen van lies hebben een eenvoudige bood-schap: de wereld zou een plaats moeten zijn waar het leven zich als een idylle kan ontplooien, waar mensen, rijk of arm, zonder al te grote zorgen in vrede kunnen genieten van een amoureuze avondwandeling langs een vijver en elkaar allerlei poëtische ontboezemingen vertellen. passages uit het boek van tijdgenoot emile lefèvre beschrijven de schilderijen en tekeningen in de expo en laten ons kijken naar kunst door een 19de eeuwse bril.

• Stedelijk Museum Lier, f. Van Cauwenberghstraat 14

i www.bruegelland.be

FOCUSEXPOJOSEPH LIES

(1821-1865)

STEDELIJK MUSEUM LIER EN KONINKLIJK MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN ANTWERPEN PRESENTEREN

STEDELIJK MUSEUM WUYTS-VAN CAMPEN EN BARON CAROLY LIER

29/3/2013 TOT 28/3/2014WWW.BRUEGELLAND.BE

BR UEGELLAN D

vu: R

ik V

erw

aest

, Gro

te M

arkt

57,

Lie

r •

Jose

ph L

ies,

De

ram

pen

van

de o

orlo

g (d

etai

l), K

MSK

A, ©

Luk

as-A

rt in

Fla

nder

s •

grafi

ek:

zap

.be

breugelland_affA3_josephlies_01.indd 1 16/11/12 15:31

Joseph Lies, De rampen van de oorlog (detail), KMSKA, © Lukas-Art in Flanders

Is je naam joseph, jos, jef of Lies? je bezoekt de

tentoonstelling gratis!ACtIe

maart-april 2013

21

Page 22: Uit de Peperbus maart - april 2013

VOOrDrACHT Hoe VerAndert je Le-VenSWeG nA een oVerLIjden? een kIjk op LeVen en dood VAnuIt BezIeLInG - HILde VAn BuLCk wo 10 april van 20 tot 22.30 uurCafé Refuge, zimmerplein 12i De kleine bron, tel. 03 225 0 227, info@

dekleinebron.be, www.dekleinebron.be PODIUM tItuS AndronICuS VAn WIL-LIAM SHAkeSpeAre - SAMWd vr 12 en za 13 april om 20.15 uurCC De mol, aarschotsesteenweg 3i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488 06

79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

VArIA tWeedeHAndSBeurS Len-te-zoMer - GezInSBond LIerza 13 april van 14 tot 17 uurJeugdcentrum moevement, aarschotsesteenweg 1i www.gezinsbondlier.be

CUrsUs InFo AVond SouL BodY FuSIon - jonette CroWLeYdi 16 april van 20 tot 22 uure’don, antwerpsesteenweg 71i tel. 03 272 43 32,

[email protected] CUrsUs WorkSHop SouL BodY FuSIon - jonette CroWLeYwo 17 april van 10 tot 17 uure’don, antwerpsesteenweg 71i tel. 03 272 43 32,

[email protected]

CUrsUs LAAt de kurken knALLen - MASterCLASS BuBBeLS - GrAMoLeredo 18 april om 20 uurgramolere, Werf 15i www.gramolere.be

PODIUM koÑeC - de nIeuWe SnAAr vr 19 april om 20.15 uurCC De mol, aarschotsesteenweg 3i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488 06

79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

CUrsUs GAStro-InteStInALe kLACHten - ICzo VzW za 20 april van 9 tot 17 uurkatholieke Hogeschool kempen, Campus lier, antwerpsestraat 99i tel. 055 45 61 20, [email protected],

www.iczo.be CUrsUs InterACtIeVe nAMIddAG InzICHt In jezeLF VIA de tArot - MArGot dorrenza 20 april van 13 tot 17 uurCafé Refuge, zimmerplein 12i De kleine bron, tel. 03 225 0 227, info@

dekleinebron.be, www.dekleinebron.be MUzIEK derde BeneFIetConCert rACz: VoCALe pAreLS VAn BA-rok tot MuSICAL – rotArY CLuB AntWerpen zIMMertorenza 20 april om 19.45 uurbegijnhofkerk, St-margarethastraati http://BLOG.RCAZ.BE;

kaarten in voorverkoop: 20 euro storten op rek. be78 8601 1029 9486 met vermelding ‘RCaz concert'

VArIA jAArLIjkS SCHooLtoneeL - kA LIerza 20 april om 20 uurkoninklijk atheneum, a.Vanderpoortenlaan 35i en kaarten: [email protected]

EXPO LentetentoonSteLLInG - VrIenden VAn de ACAdeMIe za 20 en 27 en zo 21 en 28 april , tel-kens van 13 tot 17 uurpastorie begijnhof, begijnhofstraat 25i www.academielier.be/Vrienden_van_

de_academie CUrsUs kruIden prACtICuM - ICzo VzWza 20 en 27 april en za 25 mei van 9 tot 17 uurkatholieke Hogeschool kempen, Campus lier, antwerpsestraat 99i tel. 055 45 61 20, [email protected],

www.iczo.be VArIA Bezoek pLAnCkendAeL - HoLeBIGroep eL MISMo LIer zo 21 aprilvertrek: toerisme lier, grote markt 57i [email protected], www.elmismo.be

VArIA 2de roMMeLMArkt - Buurt-WerkInG neetenBeeMdzo 21 april van 13.30 tot 17.30 uurbuurt neetenbeemdi tel. 0477 38 43 14,

[email protected]

VArIA MoooV, FILMS Met zICHt op de WereLdma 22 tot zo 28 april

mooov is de nieuwe titel van

het filmfestival open Doek. tijdens het festival bekijk je films van over de hele wereld die dingen in beweging zetten en je beroeren. Het programma vind je op www.mooov.be• CC Vredeberg, Ciné Varietes en Den

brili en tickets: liers Cultuurcentrum,

aarschotsesteenweg 3, 03 488 06 79, [email protected]

VArIA SoLIdArIteItSdAG - SInt-GuMMAruSCoLLeGedi 23 april van 8.30 tot 16.30 uurSint-gummaruscollege, kanunnik Davidlaan 10i www.sgclier.be

sENIOrEN LenteFeeSt - okrA SInt-GuMMAruS LIerdi 23 april om 13 uurHof van aragon, aragonstraat 2-4i en reserveren: tel. 03 480 20 51

sENIOrEN Het VerHAAL VAn MIjn keuze - neoS (netWerk VAn onderneMende SenIoren)di 23 april om 14.30 uurHof van aragon, aragonstraat 6i tel. 0476 272 628,

[email protected] VOOrDrACHT VoLkSreLIGIe en proCeSSIeS: VoordrACHt kArdI-nAAL GodFrIed dAnneeLS -Broe-derSCHAp VAn SInt-GuMMAruSdi 23 april om 20 uurparochiezaal Heilig kruis, Renaat Veremansplein 1a i en inschrijven: www.broederschapsint-

gummaruslier.be of tel. 0472 45 36 66 CUrsUs MonuMenten In nAtuur-Steen. een VerrASSende BLIk op VertrouWde HIStorISCHe Ge-BouWen - dAVIdSFondS unIVerSI-teIt VrIje tIjdwo 24 april van 10 tot 16.30 uurparochiezaal van het H. Hart, eeuwfeestlaan 60i tel. 016 310 670, [email protected],

www.davidsfonds.be/uvt PODIUM zIek VAn u - nunCdo 25 april om 20.15 uur

Sport SportkAMp Sport-It 8 tot 12 april, telkens van 9 tot 16 uur (opvang van 8 tot 17 uur)

bezorg je kinderen een sportieve week tijdens de paasvakantie. De motorische en sociale vaardigheden van kleuters worden op een speelse manier gestimuleerd. ook voor kinderen van de lagere school staat er heel wat op het programma. Je kan het zo gek niet bedenken of ze beleven het op sportkamp.

• Sporthal KTA, Predikherenlaan 18• Voor kinderen met geboortejaar

2007-2009 (minisport) en 2001-2006 (omnisport)

• 18 euro/dag of 85 euro/weeki en inschrijven: www.sportit.be of tel.

03 488 47 74 (ma van 19 tot 21 uur, wo van 14 tot 17 uur, do van 19 tot 21 uur)

maart-april 2013

22

Page 23: Uit de Peperbus maart - april 2013

23

CC De mol, aarschotsesteenweg 3i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488

06 79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

CUrsUs WorkSHop pHYto 5 AteLIer - pure eSSenCevr 26 april van 19.30 tot 21.30 uurmaanstraat 54i tel. 0486 34 84 66, pure-essence@

telenet.be, www.pure-essence.be PODIUM Geen pIjn oF WAt dAn ook - IVo VICtorIA, eVA Mouton & Arne VAn peteGeM vr 26 april om 20.15 uurCC De mol, aarschotsesteenweg 3i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488

06 79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

CUrsUs HYperoeStroGenISMe en Hun GeVoLGen BIj MAn & VrouW - ontStAAn VAn BorSt- en proS-tAAtkAnker - ICzo VzW za 27 april van 9 tot 17 uurkatholieke Hogeschool kempen, Campus lier, antwerpsestraat 99i tel. 055 45 61 20, [email protected],

www.iczo.be VArIA BordSpeLLendAG - SpeLLenCLuB pALLIeterza 27 april om 14 uurCafé Refuge, zimmerplein 12i www.spellenclubpallieter.be

MUzIEK SIMoenS trIo zo 28 april om 11 uurauditiezaal SamWD, gasthuisvest 50i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488

06 79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

VArIA VoorjAArSprACHt In Het BoS – nAtuurGIdSen proVIn-CIe AntWerpenzo 28 april van 14 tot 16 uurHoek voormalig café "kruisbaan", beuk-heuvel 49i [email protected]

MUzIEK WILL turA zo 28 april om 20 uurCC De mol, aarschotsesteenweg 3i liers Cultuurcentrum, tel. 03 488

06 79, [email protected], www.lierscultuurcentrum.be

VOOrDrACHT eerSt de orde, dAn de LIeFde - dr joHAn denISdi 30 april van 19.30 tot 22.30 uurCafé Refuge, zimmerplein 12i tel. 03 488 53 44, johandenis@skynet.

be, www.dejuisteplek.be VOOrDrACHT InFoSeSSIeS onCoLo-GIe – LeVen Met een StoMAdi 30 april om 19 uurh.-hartziekenhuis, mechelsestraat 24 i en inschrijven: www.hhzhlier.be, tel.

03 491 22 03, [email protected]

EXPO Stop de tIjd tIjdenS de erFGoeddAG

Zondag 21 april is het erfgoeddag in Vlaande-ren. Het thema is dit jaar ‘Stop de tijd’. Ook in Lier is er heel wat te beleven. Bovendien is de toegang overal gratis.

tIjd VLIeGt - tentoonSteLLInG oVer duIVenSport In de keMpenza 20 april van 13 tot 18 uur, zo 21 april van 10 tot 18 uurDe erfgoedcel kempens karakter pakt uit met een tentoonstelling rond duivensport. in de regio was de volkse sport jarenlang een van de meest populaire. De erfgoed-cel ging op zoek naar unieke getuigen, prachtige objecten en foto’s en boeiende verhalen. Voor kinderen is er een speelse zoektocht doorheen de tentoonstelling.• Basisschool Berlaar, Aarschotsebaan 60,

berlaar-Heikant

nIeuWe zIMMertorenpAVILjoen In preMIÈrezo 21 april van 10 tot 18 uurDe opstelling van het zimmertorenpavil-joen krijgt een nieuwe invulling. Vandaag bekijk je de plannen in première.• Zimmerplein

reStAurAtor AAn Het Werkzo 21 april van 10 tot 18 uurHet museum toont niet alleen haar mooie collecties, maar levert ook inspanningen om objecten te bewaren voor de toe-komst. ontmoet een restaurator en bekijk hem aan het werk. • Stedelijk Museum,

fl. Van Cauwenberghstraat 14

torenWAndeLInGzo 21 april om 11, 14, 15 en 16 uureen gids neemt je mee naar het belfort, de zimmertoren en de toren van de Sint-gummaruskerk. De zimmertoren toont haar plannen voor een nieuwe inrichting. De beklimming van de Sint-gummarusto-ren brengt je via de speeltrommel tot helemaal boven.• Start aan het Belfort op de Grote Markt• vooraf reserveren bij Toerisme Lier,

tel. 03 8000 555, [email protected]

reuzenVerHAALzo 21 april om 14.30 uurkristin arras en peggy De landtsheer bla-zen leven in de lierse reuzenfamilie met avonturen en herinneringen uit het eigen (reuzen)leven gegrepen. • Waar? Timmermans-Opsomerhuis,

netelaan 4• vooraf reserveren bij Musea Lier, tel. 03

8000 394, [email protected]

Stop(t) de tIjd (?)zo 21 april van 10 tot 18 uurWanneer iemand overlijdt, stopt de tijd dan? als iemand sterft dan heeft dit impact op het leven en de omgeving. in deze tentoonstelling zie je welke gebrui-ken toegepast werden en hoe ze door de tijd evolueerden.• Lookstraat 14

EXPO SInt-GuMMAruSkerkzo 21 april van 13 tot 18 uurDe vrienden van de Sint-gummaruskerk willen het roerende, culturele erfgoed van de lierse Collegiale graag in stand houden. na ruim tien jaar werking blik-ken ze terug op een reeks kunstwerken waaronder topstukken van onder meer p.p. Rubens, die mede door hun toedoen werden gerestaureerd.• Sint-Gummaruskerk,

kardinaal mercierplein

www.kempenskarakter.bewww.erfgoeddag.be

Organiseer je een evenement in mei of juni? Voer alle gegevens vóór 28 maart in de UiTdatabank in.

Organiseer je zelf een evenement in mei of juni? Voor alle gegevens vóór 24 maart in de UiTdatabank in.

UiTdatabank.beGeef zelf je activiteit in!

VArIA BIjeenkoMSten Ano-nIeMe ALCoHoLISten - AAzo van 10 tot 12 en van 20 tot 22 uur, di en do van 20 tot 22 uur

BIjeenkoMSten pArt-nerS/FAMILIe VAn drAnk-zuCHtIGen - AL-Anonma van 20 tot 22 uur en 1ste en 3de wo van 20 tot 22 uurpredikherenlaan 2i tel. 03 645 82 44, tel. 03 481 83 37 of

0498 13 21 00 alcoholverslaving hoeft niet het einde te zijn. aa, of anonieme alcoholisten, is een zelfhulpgroep die open staat voor ieder-een die niet ten onder wil gaan aan de lichamelijke en mentale afhankelijkheid van alcohol. Je kan er je ervaring, kracht en hoop met elkaar delen om je pro-bleem op te lossen en anderen te helpen bij het herstel van hun alcoholisme.

De enige vereiste voor deelname is de wens op te houden met drinken.

een overzicht van activiteiten die wekelijks of op vaste momenten georganiseerd worden, vind je terug op www.lier.be (uit in lier) of via

maart-april 2013

23

Page 24: Uit de Peperbus maart - april 2013

Colofon Uit de peperbus is een uitgave van het stadsbestuur van lier. redactieadres: kerncommunicatie en promotie, grote markt 57, 2500 lier, tel. 03 8000 391, fax 03 488 13 57, [email protected] Lay out en druk: artoos Communicatiegroep Verantwoordelijke uitgever: frank boogaerts, p/a grote markt 57, 2500 lier

De winter in Lier zorgde ook voor heel wat andere idyllische beelden.

Zondag 6 januari liet de nieuwjaarsreceptie van de stad zich weer smaken. Honderden Lierenaars wensten elkaar het beste toe voor het nieuwe jaar en schoven geduldig aan voor een stukje taart, een hapje of een drankje. Burgemeester Frank Boogaerts sprak voor het eerst als burgemeester alle aanwezigen toe.

© l

ierin

beel

d.co

m

De Lokale Politie Lier liet tussen 15 december 2012

en 24 januari 2013 3.580 bestuurders blazen

tijdens een van de 25 alcoholcontroles van de BOB-

eindejaarscampagne. Met slechts 21 bestuurders

die positief bliezen, werd een mooi resultaat

genoteerd.

© l

ierin

beel

d.co

m

'N BEETJE LIEr  

Midden januari vereeuwigde een wandelaar dit

winters tafereel van een groep wilde herten in een

Liers bos.