TU/e Innovation Lab Nieuwsflits | januari 2016

10
TU/e Innovation Lab Nieuwsflits Januari - 2016

description

 

Transcript of TU/e Innovation Lab Nieuwsflits | januari 2016

TU/e Innovation Lab Nieuwsflits Januari - 2016

In deze nieuwsflits • Huishoudelijke mededelingen

– Onze nieuwe collega Frank van de Ven stelt zich voor

– Diversen • Nieuw emailadres voor het secretariaat • Reconfirm-TU/e verhuist naar het MMP

• Nieuwtjes • Introductie van spin-off 3DPPM • Wings for Aid ontvangt 1,5 miljoen euro

• Agenda – HIGH5 Lezing – Management Drives

2

Frank van de Ven

Mijn naam is Frank van de Ven en ik ben sinds 1 januari, als opvolger van Robert Feelders, begonnen als Business Developer bij TU/e Innovation Lab. Hiervoor ben ik actief geweest bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij als investmentmanager, met name voor de High Tech sector. Naast het financieren van vooral jonge ondernemingen heb ik een aantal dynamische ondernemingen intensief begeleid waarvan één ook als commissaris. De stap naar TU/e Innovation Lab is voor mij dus een logische stap met, naar ik hoop en verwacht, weer een aantal nieuwe uitdagingen waar ik mijn tanden in kan zetten. In mijn vrije tijd houd ik erg van op vakantie gaan, lezen, koken en het resultaat daarvan nuttigen. Ik heb al met diverse collega's kort kennis gemaakt maar zie er naar uit om dit op korte termijn nog wat uitgebreider te doen!

3

Diversen

Emailadres secretariaat Henny den Otter is per 1 januari niet meer in dienst bij TU/e Innovation Lab. Stagiaire Nadine Pardoel (aanwezig op maandag en dinsdag), kun je nu op het volgende adres bereiken: [email protected]. Aarzel niet om een mailtje te sturen wanneer je haar nodig hebt! Reconfirm-TU/e We zijn druk met verhuizen binnen het MMP. Reconfirm-TU/e, sinds kort onderdeel van TU/e Innovation Lab verhuist 8 februari naar MMP 1.48. Collega’s Marjo van de Valk en Hanny Strauss zullen zich hier gaan vestigen. Reconfirm houdt zich bezig met het Erasmus for Young Entrepreneurs programma. Op de volgende pagina wordt hier dieper op ingegaan.

4

Reconfirm-TU/e

Voor het ondernemerschap bestaat geen kant-en-klare handleiding of opleiding. Het is iets dat je vooral moet ervaren. Erasmus for Young Entrepreneurs maakt het voor aspirant-ondernemers mogelijk om bij een Europees bedrijf ervaring op te doen voor max. 6 maanden. Het verblijf kan deuren openen. Men maakt kennis met een andere markt en daar kan vervolgens een mooie internationale samenwerking uit voortvloeien. Dit is een enorme kans om je netwerk uit te breiden. Daarnaast brengt een dergelijke ervaring ook persoonlijke groei met zich mee. Wat doet Reconfirm-TU/e en waarom zijn zij hier gevestigd? Het consortium zorgt voor de juiste match en de formaliteiten die het project met zich meebrengt. Het programma wordt deels gefinancierd door de Europese Commissie. De TU/e is een vruchtbare voedingsbodem. Studenten die bezig zijn met afstuderen zijn vaak zoekende. Dit programma kan deuren voor ze openen. Daarnaast zijn er in de Brainportregio volop bedrijven te vinden die aantrekkelijk zijn voor Europese ondernemers in spe.

5

6

3DPPM: 3D Recyclebedrijf

3DPPM maakt 3D-printing op grote schaal interessant door meest zuivere vorm van recycling. Door een innovatief, chemisch proces dat door Olaf Van Duren en zijn compagnon Ferdi Verboom werd ontwikkeld, is het straks mogelijk om het restafval dat vrijkomt bij 3D-printing volledig te recyclen. 3D-printing heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Toch is het commercieel gezien niet interessant om op grote schaal te produceren, omdat 75 procent van de grondstof die wordt gebruikt bij de productie uiteindelijk leidt tot waste, afval. 3DPPM komt nu met de oplossing. Ferdi ontwikkelde tijdens zijn studie Scheikundige Technologie een methode om kunststoffen te analyseren. Die methode vormde de basis van 3DPPM. ‘We zijn de kunststof Polyamide 12 gaan bestuderen. Die wordt gebruikt als grondstof bij SLS-printing, de meest populaire vorm van 3D-printen. Het is ons gelukt om Polyamide 12 beter te leren begrijpen. Daardoor kunnen we deze kunststof nu zó beïnvloeden dat deze hergebruikt kan worden.’ Wil je meer info? Dat kan via Bart Nelissen.

7

Wings for Aid ontvangt 1,5 miljoen euro

Wings For Aid heeft als doel om de ‘laatste mijl’ naar een gebied waar zich een noodsituatie voordoet te overbruggen met een onbemande, onbewapende drone. De drone gaat autonoom vliegen, slechts gestuurd door GPS-coördinaten. Met de TU/e als kennispartner op gebied van robotica, logistiek en industrieel ontwerp kan het ontwerp zo basic mogelijk blijven. Collega Mark Cox is nauw betrokken bij het project. “Ik ben er van overtuigd dat we met deze onbemande drones mensen beter en vooral ook sneller kunnen helpen.” Voordat het zover is, moet er volgens Cox nog wel veel gebeuren. “Er moet een hele nieuwe industrie opgezet worden. Het is pionierswerk. Hoe moet die drone er precies uitzien? Hoe ga je het proces opschalen zodat de onbemande vliegtuigjes betaalbaar worden? Het zal nog veel tijd vergen. Neemt niet weg dat het een fantastisch project is. En ik ben er trots op dat wij daar als TU/e een bijdrage aan mogen leveren.”

Agenda HIGH5 Lezing | Data Science

Op 18 januari vindt de eerste van vijf lezingen in de HIGH5 reeks plaats! Deze lezing met prof. dr. Sandro Etalle en Ruben van Vreeland heeft als thema Data Science. Sandro Etalle is hoogleraar Embedded System Security aan de TU/e. Ethisch hacker en security consultant Ruben van Vreeland is CEO van Bitsensor. Een bedrijf dat ervoor zorgt dat bedrijven bestand zijn tegen cyberaanvallen. Ook als collega ben je van harte welkom om de lezing bij te wonen! Aanvang van de lezing is om 17 uur in de Grote Zaal in Kennispoort. Afsluitend vindt er een borrel plaats. Inschrijven kan via de TU/e Innovation Lab website. Noteer ook alvast de volgende lezing in je agenda! 15 februari - Health met Prof.Carlijn Bouten (tissue engineering) en Martijn Cox (Xeltis)

8

Agenda Management Drives

Op 19 januari vindt de plenaire sessie omtrent de Management Drives plaats. Het is belangrijk dat je voor 13 januari de test hebt ingevuld! Je hebt op 11 december een mail van Wanda ontvangen met een verwijzing naar de test. Per mail zal je nog verdere toelichting ontvangen, wat er de 19e gaat gebeuren.

9

Einde