TU/e Innovation Lab nieuwsflits | Nr.1 - 2015

12
TU/e Innovation Lab Nieuwsflits Nr. 1 - 2015

description

 

Transcript of TU/e Innovation Lab nieuwsflits | Nr.1 - 2015

Page 1: TU/e Innovation Lab nieuwsflits | Nr.1 - 2015

TU/e Innovation Lab Nieuwsflits Nr. 1 - 2015

Page 2: TU/e Innovation Lab nieuwsflits | Nr.1 - 2015

In deze nieuwsflits

• Huishoudelijke mededelingen – Onze nieuwe collega’s stellen zich voor

• Carel van de Bunt • Bart Veys

– Oproep • Pitch tijdens ontbijtsessies • Sprekers voor de lunchlezingen • Leuke nieuwtjes

• Onze collega’s vertellen – STARTUP/eindhoven – SURE Innovation – Bezoek Neelie Kroes | Business

Development – TKI toeslag | IS&P

• Agenda

2

Page 3: TU/e Innovation Lab nieuwsflits | Nr.1 - 2015

Carel van de Bunt stelt zich voor

Mijn naam is Carel van de Bunt. Sinds 1 januari 2015 ben ik werkzaam als Business Developer bij TU/e Innovation Lab. Ik ben getrouwd en vader van 2 uitwonende zonen. Sinds 2007 ben ik werkzaam bij de TU/e. Hier heb ik 5 jaar gewerkt als controller bij de faculteit Werktuigbouwkunde en daarna 2 jaar als projectmanager bij de dienst DFEZ. In de laatste rol ben ik verantwoordelijk geweest voor een aantal projecten op het gebied van digitalisering van o.a. betalingsverkeer en informatievoorziening. Mijn vorige werkgevers waren Ernst & Young, Open Universiteit en Meeùs vastgoedmanagement. Hier heb ik resp. financiële advies- en managementfuncties vervuld. Na mijn studies op het gebied van bedrijfsadministratie en vastgoedmanagement heb ik enkele jaren geleden de Master of Business Administration (MBA) afgerond. Hiermee heb ik de aanzet gegeven om meer “in business” te gaan. Mijn sporten en hobby’s zijn o.a. skiën, reizen en lezen. Carel is te vinden in MMP 0.45

3

Page 4: TU/e Innovation Lab nieuwsflits | Nr.1 - 2015

Bart Veys stelt zich voor

Mijn naam is Bart Veys en ik werk sinds 1 december voor TU/e Innovation Lab. Als TU/e Liaison Officer werk ik voltijds in Brussel, waar ik de TU/e vertegenwoordig bij de EuroTech Universities Alliance. Naast de Technische Universiteit Eindhoven zijn ook nog de Technische Universiteiten van München, Kopenhagen en Lausanne lid van deze alliantie. Het kantoor in Brussel heeft tot doel om de Europese beleidsbeslissingen met betrekking tot onderzoek, innovatie en onderwijs op de voet te volgen en deze op lange termijn mee te gaan beïnvloeden. Daarnaast ligt een belangrijke focus op het uitwerken van gezamenlijke voorstellen voor EU-financieringsprogramma’s. Ik heb een diploma in Economie en Publiek Management (Universiteit Gent) en Europese Studies (College of Europe) en ben reeds verschillende jaren aan de slag in Brussel, bij onder andere het UNESCO EU Office en de Europese Beweging. De keren dat Bart in Eindhoven is, kun je hem vinden in MMP 1.17

4

Page 5: TU/e Innovation Lab nieuwsflits | Nr.1 - 2015

Oproep Ontbijtsessies & Lunchlezingen MarCom is op zoek naar collega’s die een verhaaltje willen houden over hun werkzaamheden en interessante projecten tijdens de maandelijkse ontbijtsessies. Daarnaast hadden we graag input gehad voor sprekers voor de lunchlezingen. Wil jij je opgeven als spreker voor de ontbijtsessies of weet je een leuke spreker voor de lunchlezingen? Stuur dan een e-mail naar [email protected] Content voor nieuwsflits Daarnaast gaan we deze nieuwsflits ook opsturen naar het CvB. Dus heb je leuke input voor de nieuwsbrief? Stuur dan een mail naar [email protected]

5

Page 6: TU/e Innovation Lab nieuwsflits | Nr.1 - 2015

Neelie Kroes bezoekt TU/e Innovation Lab

Neelie Kroes wil Nederland binnen anderhalf jaar naar de top drie stuwen van Europese ecosystemen met de meeste startup's. Dat kondigde ze woensdag 4 februari aan tijdens haar werkbezoek aan Brainport Regio Eindhoven. De voormalige Eurocommissaris is sinds kort door het kabinet gevraagd als 'special envoy' van StartupDelta. Een initiatief van het ministerie van Economische Zaken om de beste voedingsbodem te creëren zodat meer startups ontstaan in Nederland. Kroes bezocht Brainport Regio Eindhoven tijdens haar kennismakingsronde langs diverse startup regio's in Nederland. Ze gaat voor StartupDelta verkennen hoe de onderlinge samenwerking tussen tien topregio's kan worden bevorderd. Het bezoek van Kroes leidde langs Strijp-S, de TU/e en High Tech Campus Eindhoven. Ook nam ze een kijkje op de campus bij TU/e Innovation Lab. Daar gaven vier startup's een presentatie, Effect Photonics, Xeltis, Ioniqa en Smart Photonics. Kroes was zeer te spreken over de beloftevolle projecten van de jonge ondernemingen. Ook de soms moeizame financiering van de startup's kwam ter sprake. Daarnaast bracht ze een verrassingsbezoek aan STORM.

6

Page 7: TU/e Innovation Lab nieuwsflits | Nr.1 - 2015

TU/e haalt TKI toeslag binnen

De TU’s mogen de zogenaamde TKI-toeslag van het ministerie van EZ op projecten in de Topsector HTSM in het vervolg zelf houden. Tot vorige maand vloeide deze 25 procent toeslag nog naar een programma van STW, waarvoor alle universiteiten aanvragen konden doen. De TU’s mogen het geld nu zelf direct besteden aan andere samenwerkingsprojecten. Dit omdat EZ zeer onder de indruk is van het Impulsprogramma van de TU/e. Het gaat voor de TU/e in 2015 al om ruim een miljoen euro. In de volgende jaren zullen de bedragen zelfs nog hoger zijn dankzij de groei van het TU/e Impulsprogramma mede door een grotere participatie van het bedrijfsleven. De TU/e dient voor de besteding van het geld onderzoeksvoorstellen in bij de Roadmap Council van de Topsector HTSM. Deze mooie deal is tot stand gekomen met volledige instemming van STW. Gerard Beenker heeft de gesprekken gevoerd vanuit de TU/e.

7

Page 8: TU/e Innovation Lab nieuwsflits | Nr.1 - 2015

Het gaat goed met de ontwikkeling van STARTUP/eindhoven. Steeds meer student-ondernemers vinden hun weg naar het Multimediapaviljoen. In onze funnel hebben we bijna 100 studenten die in verschillende stadia bezig zijn met ondernemen (30 oriënterend, 31 voorbereidend en 32 reeds actief ondernemend). Inmiddels hebben zich daarvan 64 student-ondernemers geregistreerd voor gebruik van onze Flexroom. Dat is een mooie score als je bedenkt dat we pas sinds eind september bovengronds zijn. De diversiteit is in alle opzichten groot; bijna alle faculteiten zijn vertegenwoordigd, we hebben gasten die dagelijks komen maar we er zijn ook minder frequente bezoekers, er zijn startups die serieus geld verdienen waar andere nog in de onderzoeksfase zitten. Ook andere externe partijen volgen ons en willen graag met ons samenwerken. Daar tegenover staat dat het als beginneling tussen reeds gevestigde organisaties op het gebied van startups soms lastig is om in beeld te komen. We hebben gelukkig geen last van het Calimero-effect. De dingen die we doen, ‘goed’ doen, meer uitventen van onze successen en de focus op onze studenten behouden. Zo werken we actief en met vertrouwen aan een steeds groter wordende ondernemende community op onze campus. Monique Greve 8

STARTUP/eindhoven krijgt steeds meer vorm! Een update…

Page 9: TU/e Innovation Lab nieuwsflits | Nr.1 - 2015

• Bas Schleijpen en Joris van Rijn bouwen een app voor de internetgoeroe van het Zuiden, Merien ten Houten. Goed voor op het CV! Daarnaast hebben ze een website opgezet voor tweedehands studieboeken, TUeBoeken en dat blijkt een groot succes. De Universiteit van Leiden is enthousiast en heeft de heren gevraagd het initiatief ook daar uit te rollen.

• TU/e’ers Henk Arntz en Mitchell Jacobs zijn door naar de halve finales van de ASML Young Talent Award.

• Michiel Seerden en Joost Aanen klagen de Nederlandse Overheid aan voor obstructie van vrije markt-werking. Hun website Rijschoolregister.nl is gekopieerd door een door de overheid gesubsidieerde partij. Met de backup, het netwerk en de begeleiding van STARTUP/eindhoven, groeit bij de heren het zelfvertrouwen om de reus te verslaan.

• Julia Veldhuijzen van Zanten wint de New Material Award (à 15.000 euro) met een innovatief micro-fiber dat ze toepast in incontinentie ondergoed.

9

Studenten in de spotlight

Page 10: TU/e Innovation Lab nieuwsflits | Nr.1 - 2015

SURE Innovation is gevraagd om het Innovatiefonds, geïnitieerd door opdrachtgever De Breed & Partners, onder de aandacht te brengen van high-potential studenten. Deze studiebeurs, onderdeel van het Prins Bernhard Fonds, ondersteunt studenten die een vervolgopleiding in het buitenland willen volgen. De focus van de studie moet liggen op innovatieve ideeën in een richting die in de toekomst van waarde is voor Nederland. De uitwerking hiervan dient plaats te vinden in het buitenland om uiteindelijk de opgedane kennis mee terug te nemen naar Nederland. De Breed & Partners is een organisatie die subsidies verstrekt en advies geeft aan de MKB sector. Ze zijn de samenwerking met ons aangegaan voor additionele ondersteuning bij R&D activiteiten voor klanten en relaties van DBP. Daarnaast wil DBP, SURE Innovation gaan insourcen voor opdrachten. Inmiddels hebben wij drie leads ontvangen. Als wederdienst kan SURE Innovation gebruik maken van de expertise binnen DBP bij het vormgeven van subsidie aanvragen welke van toepassing zijn voor relaties van ons netwerk.

Hans van Dinteren

10

TU/e SURE Innovation brengt studiebeurs naar studenten

Page 11: TU/e Innovation Lab nieuwsflits | Nr.1 - 2015

Agenda • De volgende HIGH5 lezing is in aantocht! Op 23 februari geeft Emile Aarts vanuit

Data Science een lezing. De TU/e heeft het vakgebied van Data Science omarmd als een van de strategische innovatiegebieden. Emile Aarts, decaan van de faculteit Wiskunde en Informatica, zal een overzicht geven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Data Science binnen de TU/e. Iedereen krijgt nog een uitnodiging maar noteer deze alvast in je agenda! Hoe meer mensen er vanuit TU/e IL aanwezig zijn, hoe duidelijker we laten zien dat we samenwerking met MKB-relaties belangrijk vinden!

• 5 maart design presentatie STORM op de Automotive Campus, inschrijven is

verplicht. Heb je interesse om de presentatie bij te wonen? Stuur dan even een mail naar [email protected] en wij zullen je de link doorsturen waarop je kunt inschrijven.

• 23 maart HIGH5 lezing Carlo van de Weijer vanuit Smart Mobility • 25 en 26 maart High Tech Systems beurs

11

Page 12: TU/e Innovation Lab nieuwsflits | Nr.1 - 2015

Einde