Trendkrant september 2012

16
1 Het afgelopen jaar is het bezoek van buitenlandse bezoe- kers aan Nederland met 3 procent gestegen. In een tijd waarin de woorden recessie, bezuinigingen en ontslagen veelvuldig in de media genoemd worden lijkt dat een mooi resultaat. De stijging wordt enerzijds veroorzaakt doordat de inwoners van de buurlanden België en Duitsland dichter bij huis op vakantie gaan en anderzijds doordat de opko- mende markten zoals Rusland, Brazilië en China procen- tueel sterk gestegen zijn. Dit zorgt ervoor dat de daling van bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk en de Zuid-Europese eurolanden gecompenseerd wordt. Als je wat dieper in de cijfers duikt, zie je dat de prijzen onder druk staan. Het aan- tal bezoekers is weliswaar toegenomen, maar de bestedin- gen stijgen niet evenredig mee. De prijsstelling van vluchten en accommodaties is door digitale ontsluiting doorzichtig geworden. Het gebruik van sites zoals Kayak, Groupon en Vakantieveiling is de laatste jaren explosief gestegen. De aankoop van een vakantie lijkt daarmee op de aankoop van onze dagelijkse boodschap- pen in de supermarkt; het is prijsgedreven. Er is echter een middel om een vakantie weer tot een be- levenis te verheffen, waarbij prijs niet de doorslaggevende factor is: authenticiteit. De consument zoekt een unieke belevenis, wil een lokale ervaring die niet in geld uit te drukken is. Daar ligt de kracht van de Nederlandse regio’s, zo ook die van Brabant. Benadruk wat uniek is aan een reiservaring in Brabant. Zorg vervolgens dat de bezoekers ambassadeurs van je regio en product worden door ze te stimuleren hun ervaringen op sociale media te delen. Dat kan al heel eenvoudig door gratis Wifi aan te bieden op locatie. Deze ambassadeurs kunnen ervoor zorgen dat uw specifieke product kan concurreren op meer dan prijs al - leen. Laat het authentieke Brabant tot leven komen! Jos Vranken Algemeen directeur Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) TRENDKNT september 2012 OP ZOEK NAAR HET AUTHENTIEKE BRABANT Trends en ontwikkelingen in de Brabantse vrijetijdssector “Benadruk wat uniek is aan een reiservaring in Brabant.” GAME ON Goed gedrag belonen door het leuk te maken. Dat is precies wat de Efteling met Holle Bolle Gijs doet. Een schoolvoorbeeld van gamification. Een trend die voor de vrijetijdseconomie veel mogelijkheden biedt. Volledige artikel op pagina 6 CREATIEVE CROSS-OVERS Brabant heeft een sterk klimaat van samenwerking en innovatie. Eigenschappen waar de vrijetijdssector baat bij kan hebben. Het levert de sector meer geld op. En de creatieve industrie draagt bij aan een uniek en inspirerend vrijetijdsaanbod in Brabant. Volledige artikel op pagina 11 WARE VERHALEN De consument is niet meer voor één gat te vangen. De trotse bezitter van een elektrische auto heeft als hobby mogelijk motorcrossen. De trendwatchers van ROZEN- BROOD vertellen meer over de trends en geven Bra- bantse verblijfsaccommodaties gericht advies. Volledige artikel op pagina 2 Verblijf Vermaak Cultuur

description

Creativiteit, unieke belevenissen en ware verhalen. Het zijn veelgehoorde trends die ook in de vrijetijdssector een belangrijke rol spelen. De nieuwste editie van de Trendkrant gaat daar dieper op in.

Transcript of Trendkrant september 2012

Page 1: Trendkrant september 2012

1

Het afgelopen jaar is het bezoek van buitenlandse bezoe-kers aan Nederland met 3 procent gestegen. In een tijd waarin de woorden recessie, bezuinigingen en ontslagen veelvuldig in de media genoemd worden lijkt dat een mooi resultaat. De stijging wordt enerzijds veroorzaakt doordat de inwoners van de buurlanden België en Duitsland dichter bij huis op vakantie gaan en anderzijds doordat de opko-mende markten zoals Rusland, Brazilië en China procen-tueel sterk gestegen zijn. Dit zorgt ervoor dat de daling van bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk en de Zuid-Europese eurolanden gecompenseerd wordt. Als je wat dieper in de cijfers duikt, zie je dat de prijzen onder druk staan. Het aan-tal bezoekers is weliswaar toegenomen, maar de bestedin-gen stijgen niet evenredig mee.

De prijsstelling van vluchten en accommodaties is door digitale ontsluiting doorzichtig geworden. Het gebruik van sites zoals Kayak, Groupon en Vakantieveiling is de laatste jaren explosief gestegen. De aankoop van een vakantie lijkt daarmee op de aankoop van onze dagelijkse boodschap-pen in de supermarkt; het is prijsgedreven.

Er is echter een middel om een vakantie weer tot een be-levenis te verheffen, waarbij prijs niet de doorslaggevende factor is: authenticiteit. De consument zoekt een unieke belevenis, wil een lokale ervaring die niet in geld uit te drukken is. Daar ligt de kracht van de Nederlandse regio’s, zo ook die van Brabant. Benadruk wat uniek is aan een reiservaring in Brabant. Zorg vervolgens dat de bezoekers ambassadeurs van je regio en product worden door ze te stimuleren hun ervaringen op sociale media te delen. Dat kan al heel eenvoudig door gratis Wifi aan te bieden op locatie. Deze ambassadeurs kunnen ervoor zorgen dat uw specifieke product kan concurreren op meer dan prijs al-leen. Laat het authentieke Brabant tot leven komen!

Jos VrankenAlgemeen directeur Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC)

TRENDKRANT september 2012

Op zOek naar het authentieke BraBant

trends en ontwikkelingen in de Brabantse vrijetijdssector

“Benadruk wat uniek is aan een reiservaring in Brabant.”

Game OnGoed gedrag belonen door het leuk te maken. Dat is precies wat de Efteling met Holle Bolle Gijs doet. Een schoolvoorbeeld van gamification. Een trend die voor de vrijetijdseconomie veel mogelijkheden biedt.

Volledige artikel op pagina 6

CreatieVe CrOss-OVers Brabant heeft een sterk klimaat van samenwerking en innovatie. Eigenschappen waar de vrijetijdssector baat bij kan hebben. Het levert de sector meer geld op. En de creatieve industrie draagt bij aan een uniek en inspirerend vrijetijdsaanbod in Brabant.

Volledige artikel op pagina 11

Ware Verhalen De consument is niet meer voor één gat te vangen. De trotse bezitter van een elektrische auto heeft als hobby mogelijk motorcrossen. De trendwatchers van ROZEN-BROOD vertellen meer over de trends en geven Bra-bantse verblijfsaccommodaties gericht advies.

Volledige artikel op pagina 2

Verblijf

Vermaak

Cultuur

Page 2: Trendkrant september 2012

2

Authenticiteit, storytelling en feminisering

hoe kan de ondernemer trends signaleren en toepassen binnen het eigen bedrijf? We geven het woord aan trendwatchers nanon soeters en Djenny Brugmans van rOzenBrOOD.

De wereld is kleinerDe consument wil met zijn keuzes zijn eigen identiteit voeden en benadrukken. En dat kan een profiel opleveren met tegenstrijdige eigenschappen. De eigenaar van een elektrische auto heeft als hobby misschien wel motorcrossen. Het gezin dat door de week vooral snel eten kookt vanwege de volle agenda’s, kan zich in het weekend toeleggen op slow en biologisch koken. Ontwikkel daar maar eens een marketingbeleid voor. Gek genoeg ligt het antwoord voor de hand. Juist omdat de wereld zo klein geworden is, heeft de consument behoefte aan authen-ticiteit: dingen die echt zijn en eerlijk. Omdat ons vertrouwen in de banken, in de

politiek en in de economie geschaad is, hebben we behoefte aan ware verhalen. Niet van grote bedrijven, maar van kleine bedrijven, en vooral ook van andere consumenten. Sociale media bieden hier het platform voor.

De vrouw beslistNaast authenticiteit en storytelling is feminisering van de maatschappij een belangrijke trend om op in te spelen. Feminisering is het steeds belangrijker worden van vrouwelijke waarden, zoals bijvoorbeeld zintuiglijke ervaringen delen, maar ook de besliskracht van vrouwen. Wist u dat in gezinnen 80% van de beslissingen genomen worden door de vrouw?

Al met al bieden de trends kansen genoeg voor het MKB. Hieronder de antwoorden van ROZENBROOD op ingezonden vragen van de verblijfssector.

Organisatie: VeKaBoVraag: Wat interesseert de 30-er en 40-er van nu? het advies: Probeer niet alles voor iedereen te zijn. Denk in levensstijlen: welke levensstijl(en) hebben de mensen die zich thuis voelen bij jullie product? Ontwikkel een duidelijk bedrijfsprofiel en com-municeer dat ook. Wees authentiek. Je zult wat mensen verliezen, maar de klanten die blijven of nieuw komen worden jouw ambassadeurs.

Organisatie: Bizzy RecreatieVraag: Hoe kunnen we jonge gezinnen bereiken om deze zomer bij ons te kamperen? het advies: Bizzy is actief met sociale media en communiceert vooral hoe leuk het is bij Bizzy. Laat vooral je klanten zelf vertellen hoe leuk het was bij Bizzy. Maak van je hyves een echte bijenkorf die buzzt van de bedrijvigheid. Een gemeenschap van mensen die ook buiten het kamperen om contact met elkaar houdt via deze pagina. Meng je op platforms voor jonge gezinnen op het internet en vertel daar het verhaal van Bizzy. Niet wat je er allemaal kan doen, maar welke passie erachter zit.

Organisatie: De BiesboschhoeveVraag: Hoe kunnen we mensen bereiken die geen lid zijn van een watersportvereniging, maar wel met een bootje varen in de Biesbosch? het advies: Kijk juist ook naar andere waarden waarmee deze botenbezitters leven, dus liefde voor de natuur, behoefte aan stilte, zintuiglijke beleving. Zoek hen dus in groene verenigingen en in groene plat-forms op het web en maak daar kenbaar dat jullie er zijn. Spreek daarbij vrouwen aan.

rOzenBrOODTrendwatchers: Djenny Brugmans en Nanon Soeterswww.rozenbrood.nl

Trendkrant september 2012 • www.vrijetijdshuis.nl

“Omdat ons vertrouwen in de economie geschaad is, hebben we behoefte aan ware verhalen.”

Verblijf

Page 3: Trendkrant september 2012

het Brabantse verblijfsaanbod is niet on-derscheidend genoeg, stelt de kritische consument. maar wat verwacht deze con-sument dan tijdens het verblijf? Gelukkig kunnen we een kijkje nemen in het brein van de Brabantse vakantieganger met de reCrOn innovatieCampagne.

unieke beleving De consument zoekt naar comfort, luxe, voorzieningen, beleving en echtheid. De verblijfssector speelt steeds vaker in op deze behoefte aan beleving. Zo kan de vakantiegan-ger slapen in een ei, een natuurlijke hangmat-tent en een duurzame boomhut. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of het bestaat. Brabant staat echter niet bekend om der-gelijke unieke verblijfslocaties. Weinig onderscheidend en ouderwets zijn termen die relatief vaak door de consument worden gekoppeld aan het Brabantse verblijfsaanbod.

De vakantieganger in BrabantVolgens de RECRON InnovatieCampagne behoort een groot aandeel van de toeristen in Brabant tot de volgende segmenten: ‘Gezellig Lime’ en ‘Uitbundig Geel’. Hoe deze doelgroepen eruit zien, lees je in de kaders hiernaast.

Breed aanbod Wil je je als bungalowpark richten op de doelgroep Uitbun-dig Geel? Kijk dan naar het innoveren van de accommoda-ties en het bieden van iets bijzonders. Sluit de doelgroep Gezellig Lime beter aan bij het aanbod van je camping? Biedt dan een ruim aanbod aan activiteiten op het park en zorg dat de voorzieningen van het park uitstekend zijn. Voorzieningen voor huisdieren en zorgvoorzieningen zijn voor deze doelgroep erg belangrijk.

3

slapen in een ei?

► Vakantie is lekker vrij zijn, rust en ontspanning.► Gezin is belangrijk. ► Bungalowvakanties zijn populair: Bijna de helft verblijft

tijdens een vakantie in Brabant in een bungalow.► kiezen de locatie vooral op basis van de activiteiten die

er georganiseerd worden. ► Geven per persoon € 27 per dag uit aan een vakantie in

onze provincie.► Bezoeken graag een attractiepark tijdens de vakantie in

Brabant. ► Ondernemen vaak een wandeling of gaan uit eten gedu-

rende het verblijf.► zijn vaak gezinnen met kinderen. Deze doelgroep is

gebonden aan schoolvakanties.

Gezellig lime

► houden van sportieve en actieve vakanties. ► Willen graag luxe en gemak.► houden niet van oubollig, zoeken iets unieks. ► Willen geen eenheidsworst, maar juist iets eigens én bij-

zonders. Dit geldt voor de activiteiten op het park, maar ook de inrichting van de accommodatie.

► Geven per persoon ongeveer € 25 per dag uit aan een vakantie in Brabant.

► Gaan graag uit eten tijdens het verblijf.► Bezoeken graag een natuurgebied tijdens een vakantie

in onze provincie.► zijn veelal gezinnen met opgroeiende kinderen.

uitbundig Geel

Foto: Wimdu

Page 4: Trendkrant september 2012

4 Trendkrant september 2012 • www.vrijetijdshuis.nl

Vormen van zorgtoerismeOver het algemeen spreken we binnen zorgtoerisme van drie doelgroepen:

► Ziekenhuisgerelateerd zorgtoerisme: mensen die een medische behandeling of therapie willen combineren met een vakantie.

► Thuiszorggerelateerd zorgtoerisme: het ‘verzorgen’ van een vakantie die aangepast is voor mensen met een beperking, een chronische ziekte, enz.

► Zorgtoerisme met een kuuroord/plezier functie: hieronder vallen ook de wellness vakanties.

zorg buiten de gebaande padenIn 2040 zijn bijna 700.000 Brabanders 65 jaar of ouder. Bin-nen het vrijetijdsaanbod zorgt de toenemende vergrijzing voor een verschuiving in wensen en eisenpakket van de re-creant. Tegelijkertijd biedt het ook kansen voor ondernemers die extra inkomsten zoeken buiten het hoogseizoen. Uit onderzoek blijkt dat zelfstandig wonende mensen met een zorgvraag het liefst hun vakantie door willen brengen op een plek waar ook mensen komen die geen zorg nodig hebben. Ruim 70% prefereert een vakantie in het laagseizoen met een verblijf in een bungalow/huisje, appartement of hotel. Met kleine aanpassingen kunnen ondernemers in de verblijfsre-creatie zorgen voor een hogere bezettingsgraad, ook tijdens het laagseizoen. Daarbij zijn zorgtoeristen ook bereid meer uit te geven. Toeristen die extra zorg nodig hebben betalen na-melijk met gemak drie keer zoveel voor een weekje vakantie (€ 420,-) dan de gemiddelde Nederlander (€ 154,-).

pilot West-BrabantStichting Zet, de provincie Noord-Brabant, Kamer van Koop-handel, Surplus en Vrijetijdshuis Brabant zetten zich samen in voor het pilotproject “Brabant toegankelijk voor iedereen”. Hiermee wordt het voor de toerist met een zorgvraag mogelijk om zorg op locatie te boeken. De pilot vindt plaats in West-Brabant. Toegankelijke verblijfsaccommodaties krijgen een +ZORG button op hun website, waarmee gasten de vakantie en benodigde (thuis)zorg kunnen boeken. Zorginstelling Sur-plus bekijkt met de toerist en ondernemer welke zorg nodig is en of deze op locatie geleverd kan worden. De toerist kan vervolgens onbezorgd op vakantie.

Sheila Fikke runt drie hotels in Etten-Leur waarvan Trivium Hotel & Spa er één is. Ze ziet de voordelen van de pilot: “Veel zorgbehoevenden blijven nu nog thuis omdat ze denken dat de belasting te groot zal zijn voor hun naasten, maar dat idee kunnen we nu wegnemen door deze zorg per persoon op maat te bieden. In de toekomst willen we dit gaan uitbreiden naar meer accommodaties.”

Ook kleinere ondernemers zien de voordelen. Familie Nelen van de SVR camping Costa Kabrita in Huijbergen is blij dat mensen die normaal thuiszorg krijgen, ook naar de camping kunnen komen. ”Zo hoeven deze mensen niet thuis te blijven en kunnen ze toch nog genieten van een leuke vakantie.”Voor meer informatie over de pilot zorgtoerisme, kijk op www.toegankelijkbrabant.nl/zorgtoerisme.

Zonder zorgen op vakantieVoor een vakantie met familie en vrienden is Brabant een geliefde uitvalsplek. Daarbij staat onthaasten en ontspannen hoog op het lijstje van de toerist. Ook toeristen met een zorgvraag willen er af en toe tussenuit. zonder al teveel toeters en bellen. maar wel met de zorg die ze gewend zijn.

4 Trendkrant september 2012 • www.vrijetijdshuis.nl

Page 5: Trendkrant september 2012

5

Verschuiving doelgroepenDe komende jaren neemt het aantal 65-plussers en het aantal singles sterk toe. De vergrij-zing en de toename van het aantal scheidingen zijn hier verantwoordelijk voor. Brabant is een echte gezinsprovincie en de meeste dag- en recreatiebedrijven richten zich dan ook voorna-melijk op deze doelgroep. Maar door huishoudverdunning wordt de doelgroep gezinnen met kinderen kleiner en het aantal alleenstaanden neemt juist toe.

leer de doelgroep kennen

De single*: De 50-plusser:Gaat vaker op vakantie Is koopkrachtig

Doet andere boodschappen; eenpersoons-maaltijden en kleinere verpakkingen

Stelt hoge eisen aan prijs, kwaliteit en service

Sport intensiever Is een echte mediagebruiker (internet, tv, radio etc.)

Gaat geregeld uit Wandelt, fietst en zwemt graag

Is gevoelig voor lifestyle Luistert muziek

Besteedt meer geld aan luxeproducten Heeft sterke voorkeur voor natuur- en cultuur-vakanties

Vertoont impulsiever koopgedrag Gaat graag in Nederland op vakantie

Hecht veel waarde aan luxe en comfort

Gaat op vakantie voor de rust en ontspanning

*Het bedrijfsleven heeft de levensstijl van singles geanalyseerd voor het online magazine Singlessite.nl.

nooit meer alleenLandelijk spelen steeds meer bedrijven en organisaties in op de demografische trend en richten zich op alleenstaanden. Zo schieten singlereizen, datingsites en televisieprogramma’s zoals ‘De wereld rond in 80 dates’ als paddenstoelen uit de grond. Maar ook restaurants richten zich op de ‘alleeneter’. Zo wil Resto Vanharte de eenzaamheid tegengaan door het opzetten van buurtrestaurants waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Voor singles die een dagje uit willen, maar dit niet alleen willen ondernemen biedt Klub Aktivo de uitkomst. Deze activiteitenclub organiseert uitstapjes zoals een fietstocht of een bezoek aan Paleis Soest-dijk voor singles tussen de 30 en 60 jaar. Naast de recreatie- en horecasector ziet ook de wellnesssector de single als kansrijke doelgroep. Wellness reisorganisatie Puur & Kuur geeft aan dat 70% van de reizen door alleengaanden geboekt wordt. Met een overzicht van single-wellnessreizen spelen zij hierop in.

Enkeltje recreatie

Vermaak

singles en ouderen beheersen de komende jaren de vrijetijdssec-tor. Deze groeimarkt is kansrijk voor het bedrijfsleven. De vrije-tijdssector speelt hier al op in met single reizen, horecaconcepten voor alleenstaanden en speciale arrangementen.

De ‘alleeneter’ wordt belangrijk.

Wat?De notitie vrijetijdseconomie schetst de ambities van de vrijetijdssector voor de lange termijn.

Wie? Provincie Noord-Brabant.

Waarom? Brabant wil op het gebied van kennis en innovatie tot de Europese top behoren. Een goed leef- en vesti-gingsklimaat in Brabant is hiervoor noodzakelijk. Met 9% van de totale Brabantse werkgelegenheid en 5,3 miljard aan bestedingen is de vrijetijdseconomie belangrijk voor Brabant. Het ontbreekt in Brabant echter nog aan beleid en budget. De vrijetijdsnotitie brengt hier verandering in.

Wanneer? De notitie vrijetijdseconomie is gereed in het najaar van 2012.

het VriJetiJDsBeleiD

Brabant formuleert beleid voor vrijetijdssectorIn 2010 was Brabant de enige provincie die geen beleid had geformuleerd op het gebied van toerisme en vrije tijd. Ook werd er in algemene beleidsstukken weinig of geen aandacht aan besteed.

Het belang van de vrijetijdseconomie wordt twee jaar later wél onderstreept door de provincie. Toerisme en recreatie, als onderdeel van vrijetijdseconomie, is als beleidspunt opgeno-men binnen Economische Zaken onder leiding van gedepu-teerde Bert Pauli. Vrijetijdseconomie is breder dan toerisme en recreatie. Het is een intergrale visie voor alle domeinen die zich bezighouden met vrijetijdsbesteding buiten huis. De Brabantse politiek ziet kansen in de vrijetijdseconomie om banen te creëren voor jongeren en laagopgeleiden, wat in deze zware economische tijd meer dan welkom is. Brabant wil een top kennis- en innovatieregio zijn waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Investeren in dit leef- en ves-tigingsklimaat is dan ook essentieel. In juni is ingestemd met de voorjaarsnota waarin middelen worden toegekend aan de vrijetijdseconomie.

Bezuinigen en investerenNationaal en provinciaal worden verschillende keuzes ge-maakt. Het Rijk kiest voor forse bezuinigingen op het gebied van vrije tijd. Zo heeft het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen in 2015 maar liefst 10,8 miljoen euro minder rijksgeld om Nederland op de kaart te zetten. Het Kennis-centrum Recreatie heeft zelfs door de bezuinigingen moeten besluiten om zichzelf na 52 jaar op te heffen. Ook in de pro-vincie Zuid-Holland wordt sterk bezuinigd en is besloten om het toeristisch beleid van de agenda te schrappen. Maar er wordt ook geïnvesteerd, zoals dit ook het geval is in Brabant. Dit kwam naar voren tijdens de provinciale kennisdag toeris-tisch onderzoek in juni. Enkele voorbeelden:

► De gedeputeerde voor Economie, Energie en Innova-tie in Overijssel heeft voor vier jaar onderzoeksgelden toerisme en recreatie ter beschikking gesteld.

► In Friesland wordt recreatie en toerisme in de beleids-visie economie erkend als één van de vijf speer- punten van beleid.

► De Metropool Amsterdam benoemt toerisme en con-gressen als één van de zeven kansrijke clusters om tot de top van de Europese steden te behoren.

het beleid op het gebied van vrije tijd wordt de komende jaren anders door de crisis. Wat is wijsheid: investeren om de economie juist te stimuleren of de broekriem aantrekken? nationaal en provinciaal wordt er verschillend mee omgegaan. Brabant investeert.

Page 6: Trendkrant september 2012

Trendkrant september 2012 • www.vrijetijdshuis.nl6

geldprijzen. Het helpt, maar het gewenste effect is van korte duur. Tegelijkertijd betekent het dat je als ondernemer niet fors hoeft te investeren om publiek aan je te binden.

Verborgen schattenMet Holle Bolle Gijs als aanvoerder, zien we ook binnen de toerisme- en cultuurbranche steeds meer voorbeelden van gamification. Meedenken of aanzetten tot gewenst gedrag wordt vanzelfsprekend. Zo heeft de Anne Frank Stichting in mei 2012 een mobiele app gelanceerd, die spelers stimuleert om actief op pad te gaan. Op locaties waar Anne speelde en opgroeide, kun je als speler een item oppikken, terwijl je leert over de Tweede Wereldoorlog. Een methode die zijn succes al heeft bewezen en gebaseerd is op de nieuwe buitensport geocaching. Een wereldwijd fenomeen met een slordige 5 miljoen aanhangers waarbij het opsporen van verborgen ‘schatten’ met een GPS-ontvanger het doel is. Ook Brabant lift mee op de gamification trend. Met haar marketingcam-pagne Loyal Class viel het Incubate Festival recentelijk nog in de prijzen als Gouden Struis winnaar. Deelnemers werden via sociale media uitgenodigd mee te praten over het festi-val. Daarmee spaarden ze voor credits die ze op de website konden inwisselen voor exclusieve items zoals T-shirts of artprints van kunstenaars, gesigneerd vinyl en muziekfloppy discs. Praten over het festival levert zo direct iets op voor het publiek.

game on!Gamification is toe te passen in de on- en offline wereld en hoeft niet veel te kosten om effect te hebben. Wil je als on-dernemer meegaan met de trend, denk dan aan de volgende zaken:

spelletjes zijn geliefd bij jong & oud. en de game-industrie vaart er al jaren wel bij. met de ervaringen van gebruikers in hun broekzak, weten zij als geen ander wat de consument drijft.

gamification; wie volgt?

► Formuleer één doel en houd je daaraan. Wat wil je veranderen in het gedrag van je consument/bezoe-kers en wie zijn je spelers? Achievers of socializers? Hoe ga je ze daarvoor belonen?

► Test je idee. Denk aan de lolfactor van de consument. Gouden regel: als je er zelf weinig lol aan beleeft zal het weinig navolging hebben.

► Haak aan bij bestaande initiatieven en zoek samen-werking op. Geocaching is een bestaand fenomeen en zou overnachtingen of bekendheid kunnen opleve-ren wanneer je kleine schatten verbergt bij je onder-neming. Maak het extra aantrekkelijk: geef bij een gevonden ‘schat’ bijvoorbeeld iets extra’s.

► Zorg voor continuïteit in je beloning. Blijf boeien. Stel geen torenhoge punteneis om een beloning te claimen maar maak het ook niet te gemakkelijk. Zelfs Airmiles moest na het bereiken van de 1 miljoen miles een nieuw plafond stellen om het aantrekkelijk te hou-den voor de diehard spaarders.

► Leg contacten met designers, kunstenaars en online media experts en laat ze meedenken over je vraag.

PaPier hierHolle Bolle Gijs is een van de meest genoemde voorbeelden van gamification. De boodschap is simpel. Gewenst gedrag beloon je door het leuk te maken. Sinds zijn komst in 1959 in de Efteling denkt geen kind of ouder er meer aan om een pa-piertje achteloos op de grond te gooien. De spontane reactie van de immer gulzige Gijs is het opruimen waard.

geen cash; statusDe beste games maar ook marketingcampagnes zijn com-binaties op basis van verschillende typen spelers. Het aan-trekken en vasthouden van gebruikers staat daarbij centraal. Dus waardoor blijven ze? Eén ding valt op: in de gamification theorie is beloning niet in geld uit te drukken. Denk maar eens aan AngryBirds, Wordfeud, FarmVille. De meest popu-laire spellen van nu leveren de gebruiker niets op. Status, toegang tot bijzondere gebeurtenissen of interactie met men-sen staan boven spullen en geld. Een bittere pil voor mar-keteers of ondernemers die zweren bij snelle cadeaus en

In de gamification theorie bepaalt de speler de beloning voor het door jou gewenste gedrag. maar wat is de beloning en hoe herken je de speler? De meest voorkomende type spelers in de game-industrie zijn de achiever en de socializer.

► De achiever: streeft ernaar om zijn doel elke keer weer naar boven bij te stellen. Met punten, levels of status. Voorbeeld van gamification: Foursquare. Gebrui-kers ‘checken in’ op plaatsen (venues) via een mobiele website, sms of via speciale applicaties voor mobiele telefoons en kunnen ook zien waar anderen (vrienden) zijn. Hiermee verdienen zij punten (points) en soms badges. Check je vaak genoeg in op dezelfde plek, dan krijg je de status ‘burgemeester’.

► De socializer: circa 80% van de mensen. Zoekt naar sociale interactie. Voorbeeld van gamification: Het ‘porretje’ of ‘poke’ bij Facebook. Het doet in principe niets maar het stimuleert sociale interactie tussen mensen.

ben jij een achiever of socializer?

Page 7: Trendkrant september 2012

7

Uitbundig uitpakken ingetogen innoveren?

of

“In de promotie wordt gebruik gemaakt van de kernwoorden van de RIC, in de uitingen wordt regelmatig het woord gezelligheid gebruikt, maar ook genieten en actief bezig zijn. In onze promotie richten wij ons vooral op ‘Samen’, samen gezellig bezig zijn, onze slogan is niet voor niets: Happy Together.”

zelf aan de slag?Simone van Poppel, campagneleider van de RECRON InnovatieCampagne benadrukt dat er niet groots uitgepakt hoeft te worden om resultaat te boeken. “Verandering hoeft niet duur te zijn. Je kunt ook klein beginnen en bij succes steeds wat meer uitbouwen. Laat gasten meedenken over ideeën voor het bedrijf / arrangementen in de horeca etc. Probeer eens out of the box te denken: vergelijk je bedrijf bijvoorbeeld eens met een dier / bekend persoon / kleur / werelddeel / merk / gezegden. Op die manier kunnen er hele leuke dingen ontstaan.”

Verder geeft ze de volgende tips aan ondernemers die aan de slag willen met hun doel-groep:► Maak gebruik van de Recreantenatlas en doe de zelftest. ► Pas de belevingswerelden toe op je website of menukaart van het restaurant etc.

En vraag je gasten wat ze ervan vinden. Op die manier krijg je als ondernemer ‘gevoel’ bij de kleuren en kan je steeds beter inschatten wat wel en niet werkt bij je doelgroep.

► Probeer keuzes te maken voor de lange in plaats van voor de korte termijn. Bedenk waar je over vijf tot tien jaar wilt zijn in plaats van volgend seizoen.

► Probeer in één zin samen te vatten waar je bedrijf voor staat. Als dit uitkomt op: ‘rust, ruimte en natuur’, weet je dat je niet heel uniek en onderscheidend bent.

► Doorloop het gastenproces; wat zijn de contactmomenten met de gast en hoe kun je je gasten benaderen?

Geïnspireerd? Kijk op www.recroninnovatiecampagne.nl voor meer praktijkvoorbeelden en doe de zelftest.

Uitbundig uitpakken ingetogen innoveren?

Wie: Joyce Verhoeven; Marketing & Communicatie van BillyBird Park Hemelrijk te Volkel.“In ons park draait alles om recreatie, natuur en actief bezig zijn. Wij staan ervoor om verbon-denheid te creëren tussen de gasten, maar ook tussen de gasten en het park. Veel speeltoe-stellen werken op menselijke energie.”

Waarom riC? “Meer kennis over de doelgroepen is natuurlijk altijd handig voor het eigen park. De verdeling in de RIC campagne is erg bruikbaar, we kunnen onze doelgroepen hierin onderverdelen en weten daardoor beter waar de groepen op letten en waar ze positief tegenover staan. De verdeling wordt meestal achteraf gebruikt, meer ter bevestiging van de gemaakte keuzes. Kennis vergaren over de doelgroepen en wat hen bezig houdt is belangrijk, hierdoor blijf je zelf maar ook als park up to date.”

Belevingswereld: uitbundig geel en rustig groen

uitbundig geel “In april jongstleden hebben we Kinderland geopend met diverse springkussens en grote airtrampolines. In het hele park en ook in Kinderland zijn een vijftigtal BBQ’s geplaatst en worden er BBQ-pakketten verkocht. Hierdoor kunnen de gasten tegen lage prijzen, met een hoge belevingswaarde en veel gezelligheid genieten van heerlijk eten en natuurlijk elkaar. Op deze manier hoeft een leuk dagje uit of een vakantie in Nederland niet duur te zijn. We merken daarom dat verblijfsrecreatieve bedrijven ons graag aanbevelen.”

rustig groen“De groene wereld staat vooral voor zekerheid: het zijn sociaal gerichte mensen die op zoek zijn naar zekerheid en veiligheid in de omgeving. Ze zijn vrij traditioneel. Dit sluit ook prima aan bij ons park. Kinderland is afgeschermd van het water, hierdoor is het veilig voor de kleine kinderen. Ook bieden wij zekerheid doordat het park niet weersafhankelijk is, 365 dagen per jaar is BillyBird Park Hemelrijk geopend. En er zijn 2 binnenspeeltuinen. Kinderfeestjes die bij ons gereserveerd worden krijgen een tafel toegewezen, hierdoor hebben ze de hele dag een eigen plek, dit zorgt weer voor een stukje zekerheid.”

“Verandering hoeft niet

duur te zijn.”

of

sinds de introductie van het leefstijlonderzoek van de reCrOn innovatieCampagne (riC) is een aantal recreatie ondernemers en gemeenten hier enthousiast mee aan de slag gegaan. Want hoe vertaal je rustig groen of uitbundig geel nu naar de praktijk?

Page 8: Trendkrant september 2012

Trendkrant september 2012 • www.vrijetijdshuis.nl8

Kerncijfers vrijetijdssector

Binnenlandse vakanties

► Nederlanders ondernamen in 2011 minder vakanties in Brabant dan in 2010.

► Stedenvakanties, vakanties gericht op bezoek aan een attractiepark en verwenvakanties in Brabant zijn in opkomst.

► De bestedingen blijven in Brabant structureel achter ten opzichte van andere provincies.

Vrijetijdssector in cijfers 2012 bestaat uit:• Trendrapportage Brabant• Negen factsheets• Digitale ontsluiting op

0

500

1000

1500

2000

2500

3000

3500

4000

Hotel/pension Bungalow Toeristischkamperen

Overigtoeristisch

Vaste gasten

aant

al o

vern

acht

inge

n x

1.00

0

2007

2008

2009

2010

2011

aantal overnachtingen in Brabant naar accommodatietype

► In Brabant worden relatief veel bungalowvakanties ondernomen.► Brabants verblijfsaanbod volgens consumenten: veel van hetzelfde.

Buitenlandse gasten

► De meeste buitenlandse gasten komen, net als eerdere jaren, uit België en Duitsland.

► Het aantal overnachtingen door Belgische gasten neemt al jaren toe.

► Verwachting is dat aantal gasten uit de BRIC-landen - Brazilie, Rusland, India, China - de komende jaren toeneemt.

Richt promotie ook op de groeimarkt van Belgische verblijfstoeristen.

verblijf

aantal uitstapjes van nederlanders in Brabant 2006 - 2010 Aantal uitstapjes zonder overnachting (x mln.)

vermaak

58

47

27

25

12

11

7

5

3

Buitenrecreatie

Uitgaan

Recreatief winkelen

Attracties bezocht

Cultuur

Evenement bezocht

Waterrecreatie en -sport

Wellness/beauty

Sportwedstrijden bezocht

22%22%

18%

23%

13%

22%12%

15%

1%

19%

9%

► Aantal uitstapjes in Brabant neemt af sinds 2006.► Landelijk daalt het aantal uitstapjes ook, maar minder

sterk in vergelijking tot Brabant.

Stimuleer herhalingsbezoek door korting of extra’s bij een volgend bezoek.

Bestedingen per persoon per uitstapje

Nederland: € 16,07

Brabant: € 18,86

► De bestedingen in Brabant per persoon per uitstapje zijn relatief hoog (vooral bij funshoppen, attractiebezoek en wellness).

► Dagrecreatie is een belangrijke bron van inkomsten in de vrijetijdssector.

► 15% van de Nederlandse werkgelegenheid in de sector cul-tuur, recreatie en amusement is in Brabant.

Brabantse werkgelegenheidAantal banen in sector cultuur, recreatie en amusement

6.8107.180

7.4607.710

8.120

2007 2008 2009 2010 2011

Gemiddelde besteding binnenlandse toerist p.p. per dag

Nederland: € 29,40

Brabant: € 26,70

Gemiddelde besteding binnenlandse vaste gast p.p. per dag

Nederland: € 11,30

Brabant: € 9,60

Page 9: Trendkrant september 2012

9

Kerncijfers vrijetijdssector

49% 54%wandelingen maken

20% 28%bezoek natuurgebied

/ -reservaat

20% 27%fietstochten maken

2% 3%vissen

2% 2%roeien / kanoën

uitstapjes in de natuur tijdens de binnenlandse vakantie

► De bestedingen tijdens fietstochten in Brabant blijven achter bij het landelijke gemiddelde.

► Volgens de consument zijn er in Brabant te weinig horecapunten en bezienswaardigheden onderweg.

Stimuleer opstappen maar juist ook afstappen tijdens fietstochten.

natuur

► Werknemers vinden een natuurlijk ingerichte buitenruimte steeds belangrijker. Zicht op een natuurlijke omgeving is concentratieverhogend en stressverminderend.

Bestedingen cultuur per persoon per uitstapje

Nederland: € 13,64

Brabant: € 14,63

Richt het vrijetijdsaanbod ook in voor internationale cultuurtoeristen.

Waarde van cultuur---------------------------------Musea ---------------------------------Historische monumenten------------------------------- Podiumkunsten ------------------------------- Totaal

€400 mln.

€1,8 mld.

€1,3 mld.

€3,5 mld.

cultuur

► Cultuurtoerisme is in opkomst – zie artikel pagina 10.

lift mee op grootschalige (inter)nationale projecten in Brabant zoals Jheronimus Bosch 500, Van Gogh Brabant en liberation route Brabant.

► De aanwezigheid van cultureel aanbod in de omgeving zorgt ervoor dat de waarde van huizen groter wordt. Zonder de aanwezigheid van cultuur zijn de huizen in Brabant € 3,5 miljard minder waard.

12 382%

83%

76%

Nationale geschiedenis

Sportprestaties

Wetenschappelijke prestaties

Waar is nederland trots op?

Noem de Brabantse topsporters in je communicatie. Bijvoorbeeld meervoudig Olympisch- en wereldkampioen Ireen Wüst.

Bestedingen sportwedstrijdbezoek per persoon per uitstapje

Nederland: € 13,57

Brabant: € 13,29

kernsporten van de provincie Brabant

Leesvoorbeeld: Tijdens 49% van de binnenlandse vakanties in Brabant wordt minimaal 1x een wande-ling gemaakt. Landelijk is dat 54%.

sport

Gemiddelde besteding p.p. per fietstocht

Nederland: € 2,61

Brabant: € 2,18

Zie ook onze trendrapportage ‘Vrijetijdssector in Cijfers 2012’ op www.kennispleinvrijetijd.nl.

Page 10: Trendkrant september 2012

Trendkrant september 2012 • www.vrijetijdshuis.nl10

een scala aan kansen Volgens Munsters gaat cultuurtoerisme een zonnige toekomst tegemoet. “Dit wordt ver-oorzaakt door enerzijds de stijging van het opleidingsniveau. Hoger opgeleiden onderne-men veel culturele uitstapjes en deze doelgroep wordt de komende jaren groter. Ander-zijds is de vergrijzing gunstig voor cultuurtoerisme. Senioren zijn sterk gericht op kunst en cultuur en ook deze doelgroep is groeiende.”

Vervlechting in noordoost-BrabantOm als ondernemer het aanbod in te richten voor de (internationale) cultuurtoerist moet er ook ruimte geboden worden door bijvoorbeeld de gemeente. Brabants succesvoorbeeld is de gebiedsvisie van de Stichting Maasmeanders. In de stichting zijn veel ondernemers verenigd. Samen met gemeenten en de provincie schreven zij een gebiedsvisie waarin cultuur en cultuurhistorie een belangrijke plaats innemen. Deze visie leidde tot een her-ziening van het bestemmingsplan en geeft ondernemers de ruimte om hun toeristische plannen sneller te realiseren. Door subsidie van de 5-sterrenregio kan het samenwer-kingsverband de Maasmeanders promoten en verder versterken.

Combineren en belevenOm nieuwe producten en projecten te creëren voor cultuurtoeristen moet de vrijetijds-sector volgens Munsters letten op de volgende ontwikkelingen: ► Cultureel aanbod moet hoge belevingswaarde hebben. ► Cultuurtoerisme versplintert in nichemarkten zoals streekgastronomisch toerisme, li-

terair toerisme, bezinningstoerisme en creatief toerisme. ► De opkomst van de culturele omnivoor: zij combineren de consumptie van traditionele

‘hoge’ cultuur (musea, monumenten, opera) en ‘populaire’ cultuur (popmuziek, dance festivals). De website UitinBrabant.nl kan met een totaaloverzicht aan culturele activi-teiten een uitkomst bieden voor deze doelgroep.

► Lokalisering: hernieuwde interesse voor elementen van het culturele erfgoed die be-palend zijn voor de lokale, regionale of nationale identiteit en diversiteit.

CultuurDe Culturele OmniVOOr

“Cultureel aanbod moet hoge belevingswaarde

hebben. ”

Big spenders Cultuurtoerisme - ook wel kwaliteitstoerisme genoemd – is een vorm van toerisme waarbij de aandacht uitgaat naar de cultuur van de vakantiebestemming. Hierbij ligt de nadruk op de aanwezige monumenten, kunst, historische authenticiteit, cultuurbehoud en plaatselijke betrokkenheid. In tien jaar tijd is het aandeel toeristen dat een culturele vakantie onderneemt bijna verdub-beld. Deze culturele toeristen besteden meer dan andere typen toeristen. Bijna vijf keer meer dan aan een vakantie in een landelijke omgeving, het dubbele van een strandvakantie en ruim anderhalf keer zoveel als aan een citytrip.

Met name de internationale cultuurtoeristen geven veel uit. Tijdens het internationale kunst- en cultuurevenement ‘Holland Art Cities’ gaven de ruim 2 miljoen buitenlandse bezoekers te-zamen € 910 miljoen uit. De 2,9 miljoen Nederlandse bezoekers gaven daarentegen (slechts) € 160 miljoen uit. Voor 25% van de buitenlandse bezoekers was het evenement de belang-rijkste aanleiding om Nederland te bezoeken.

Grote steden en megatentoonstellingen Met welke Nederlandse en Brabantse attracties wekken we de interesse van deze cultuur-toerist? Volgens Wil Munsters, lector toerisme en cultuur aan de Zuyd Hogeschool, zijn dit de grote steden. “In Brabant zijn steden als ’s-Hertogenbosch en Breda interessante plaatsen vanwege de historische binnensteden en het rijke aanbod aan monumenten. Ook megaten-toonstellingen springen in het oog bij de internationale cultuurtoerist. Tentoonstellingen rond Rembrandt en Van Gogh doen het goed.” Munsters ziet zeker Brabantse kansen met Van Gogh-toerisme en het Jheronimus Bosch themajaar in 2016. Ook Brabant ziet deze mogelijk-heden en voegt daar de projecten 2018Eindhoven en Liberation Route Europe graag aan toe.

Cultuurtoerisme is een groeimarkt. er worden steeds meer culturele vakanties ondernomen. Opvallend is dat internationale cultuur-toeristen meer geld uitgeven tijdens een vakantie dan de gemiddelde toerist.

10 Trendkrant september 2012 • www.vrijetijdshuis.nl

Page 11: Trendkrant september 2012

11

topsectorDe creatieve industrie is door de overheid benoemd als één van de negen topsectoren waar Nederland in de komende jaren op moet inzetten. Ook het vrijetijdsaanbod kan hiervan profiteren. Design, media en entertainment, mode, gaming en architectuur; het draagt allemaal bij aan de aantrekkings-kracht voor toeristen, bedrijven en bewoners.

Brabantse creatievenMet creatieve broedplaatsen zoals De Gruyterfabriek in ’s-Hertogenbosch, het geplande Veemarktkwartier in Tilburg, Strijp-S in Eindhoven en Brainport Eindhoven kent Brabant een optimaal klimaat van samenwerking en innovatie. Bra-bant kent daarnaast met 28% het hoogste aandeel innova-tieve banen van Nederland. Daar staat echter tegenover dat het vrijetijdsaanbod in Brabant, door de toerist als te weinig onderscheidend wordt gezien. Dat zag ook creatief bureau EDHV, toen zij vorig jaar onder begeleiding van Incubate, Vrijetijdshuis Brabant en 2018Eindhoven, FlashVille introdu-ceerden. Een mobiel hoteldorp dat meereist met festivals. En daarbij handig inspeelt op de trend van de flashpackers; de moderne backpacker die zijn tent liever inruilt voor een wat meer glamoureus en trendy onderkomen. Maar er zijn nog veel meer verbindingen te bedenken. Eindhoven - geen verrassing - spant daarbij de kroon. Zo worden er jaarlijks tijdens de Dutch Design Week weer honderden nieuwe con-necties gelegd tussen design en andere sectoren. Ook Glow, het multimediale lichtspektakel in Eindhoven, staat voor pro-ductinnovatie en design. Maar net zo belangrijk is de bele-ving van de massa’s bezoekers die erop af komen. Het een versterkt het ander. Zo ook in de detailhandel. Opvallende samenwerking tussen ontwerpers en ondernemers in de ho-reca, detailhandel en dienstensector wordt gestimuleerd door de Design in Detail Award (DiDA) en verhoogt door innovatief design hun omzet.

twintig cent winstWant onderscheid door samenwerking loont. Elke euro die ondernemers investeren in design levert € 1,20 op, zo blijkt uit onderzoek van de Rotterdam School of Management. Daarnaast heeft de innovativiteit van design op het gebied van experience (beleving) en functionaliteit ook een positief effect op de kwaliteit van een product.

BraBant Bloeit op door creatieve industrieDe creatieve industrie in Brabant is in opkomst. De vrijetijdssector wil vernieuwen. met creatieve cross-overs tussen deze sectoren krijgt Brabant behalve een financiële boost een unieke toeristische troef in handen. hoe de creatieve industrie en de vrijetijdssector elkaar kunnen versterken.

Brabantse kaboutersHet inmiddels succesvol beëindigde ‘MKB Design.Brabant’ project, een door de provincie gedragen innovatietraject rondom design, MKB-bedrijven en ‘leisure’, laat zien wat mogelijk is. Deelnemers kregen hulp bij het bedenken van een onderscheidend design voor hun (nieuwe) business of product, van ontwikkeling tot vermarkting. Zo ontstonden tijdens zogenaamde snelkookpansessies of Design Pres-sure Cooker tussen MKB-ers en creatieven uit verschil-lende sectoren bijzondere ideeën of uitwerkingen. Een resultaat daarvan was de ABulbC, een pakketje tulpen-bollen met afbreekbare verpakking dat je zo de grond in kan stoppen en inmiddels al meerdere innovatieprijzen in de wacht heeft gesleept. Maar ook het bedenken van een nieuw idee rondom een van de educatietrajecten van kaas- en kijkboerderij de Ruurhoeve uit Hoogeloon kwam uit de snelkookpan. Om bezoekers op een speelse en educatieve manier bewust te maken waar ons voedsel vandaan komt werd er een concept bedacht, gebruikmakend van het be-staande verhaal van Koning Kyrie en zijn kabouters die ja-ren geleden leefden in de Brabantse Kempen.

Open vizierDe mogelijkheden voor samenwerking tussen de vrijetijds-sector en de creatieve industrie in Brabant lijkt langzaam maar zeker meer vorm te krijgen. Met discussiepanels en meetings tussen de creatieve- en vrijetijdsindustrie wordt de weg vrijgemaakt voor nieuwe, inspirerende initiatieven. Onze zuiderburen geven het goede voorbeeld. Zij hebben met TRACK&STAY, een artistieke ontdekkingstocht met werken van 41 kunstenaars, de gehele Gentse binnenstad omgetoverd tot één groot openluchtmuseum waarbij de toerist met arrangementen kan overnachten en het traject kan bewandelen. Een mooi voorbeeld waar hotelbranche en kunsten samen beter van worden. Dat moet in Brabant toch ook kunnen?

Voor meer informatie rondom innoveren binnen de toeris-me- en recreatiebranche, kijk ook eens op www.syntens.nl of www.creatiefzuid.nl. Eind september en begin oktober or-ganiseren de Kamer van koophandel en Vrijetijdshuis Bra-bant in samenwerking met Het Makershuis Meet & Match Inspiratiesessies waarin ondernemers uit de vrijetijdssec-tor en de creatieve industrie elkaar kunnen ontmoeten. Kijk op www.kvk.nl/inspiratiesessie voor meer informatie.

CultuurDe Dutch Design Week legt elk jaar honderden nieuwe connecties tussen design en andere sectoren.

De Dutch Design Week legt elk jaar honderden nieuwe connecties tussen design en andere sectoren.

Page 12: Trendkrant september 2012

12 Trendkrant september 2012 • www.vrijetijdshuis.nl

routesinBrabant.nlWat? RoutesinBrabant.nl is een website met een totaaloverzicht van alle recreatieve routes (fietsen, wandelen, MTB, ruiteren en varen) in onze provincie.

Wat heeft de site te bieden?De geheel vernieuwde website biedt meer mogelijkheden, is gebruiksvriendelijker en is vol-lediger dan de vorige site.De site beschikt over een fietsrouteplanner, een mogelijkheid om snel een kaart van de fiets- of wandelnetwerken te printen en honderden themaroutes met uitgebreide informatie en foto’s.Routesinbrabant.nl is gekoppeld aan de Brabantse vrijetijdsdatabase waardoor de geboden informatie over onder meer routes, bezienswaardigheden, accommodaties en evenementen actueel en betrouwbaar is.

meerwaardeDe site biedt voor ondernemers de mogelijkheid om zichzelf te presenteren als een in-teressante afstap en/of rustplek voor fietsers, wandelaars en andere routegebruikers. Geinteresseerd? Kijk op de contactpagina van RoutesinBrabant.nl.

Verder wordt een nieuwe routewidget ontwikkeld, waardoor de beschikbare route-informatie eenvoudig uitgewisseld kan worden met andere websites. Zo kan een campinghouder een-voudig het routeaanbod in de directe omgeving op zijn website tonen.

Wanneer? De nieuwe website is in juli 2012 live gegaan.

Natuur

koerswijziging natuurDe komende jaren komt de Brabantse natuur zwaar onder druk te staan als gevolg van de bezuinigingen. Volgens de Sociaal-Economische Raad (SER) Brabant dwingt dit de pro-vincie tot een fundamentele koerswijziging. Om deze reden is het adviesrapport; ‘Samen Slimmer Investeren!’ opgesteld door de SER. “Een cross-over benadering natuur en econo-mie is pure noodzaak en levert alleen maar winnaars op. Als Brabant een Europese topkennis- en innovatieregio wil wor-den dan kan dat alleen maar in een topomgeving”, conclu-deert Leo Dubbeldam van SER.

economie en natuur: een krachtige combinatieDe sectoren economie en natuur kunnen elkaar versterken. Natuurmomenten weet dit als geen ander. Zij hebben voor meerdere jaren een sponsorovereenkomst gesloten met Fu-jifilm om het natuurgebied Huis ter Heide in Tilburg te behe-ren en te herstellen. Het sponsorbeleid van Fujifilm is gericht op duurzaamheid, sport en onderwijs. Het beleefbaar maken van het natuurgebied in Tilburg sluit goed aan bij de filosofie van Fujifilm. Een ander voorbeeld waarbij natuur en economie elkaar be-krachtigen is de streekrekening van Het Groene Woud. Hier-bij werkt de streekrekening als een spaarrekening. Overhe-den, bedrijven, streekorganisaties en bewoners zetten hun geld op een rekening en de rente gaat naar het Streekfonds. Met deze ‘pot’ geld worden duurzame projecten gefinancierd.

slimmer verbindenOm economische ontwikkelingen te koppelen aan natuuront-wikkelingen moet Brabant volgens Telos, het Brabants cen-trum voor duurzame ontwikkeling, de volgende acties onder-nemen: ► De waarde van de natuur beter benutten. ► Stimuleer ondernemerschap door kosten- en

opbrengstenkant inzichtelijk te maken. ► Anders financieren. Ook private instellingen betrekken en niet alleen leunen

op de overheid. • Richt functies flexibel in; meerdere gebruiksmoge-

lijkheden tegelijkertijd. • Bundel middelen; natuurfondsen. • Sponsoring biedt mogelijkheden maar vraagt lange

adem. ► Anders organiseren. Het vergroten van de samenwerking tussen overheden,

natuur- en milieuorganisaties, burgers en bedrijven.

Geld Groeit aan Bomen De natuur moet zichzelf gaan terugverdienen. het bedrijfsleven moet een belangrijkere rol gaan spelen. zo ziet de sociaal-economische raad de toekomst van natuur. Dat organisaties duur-zaamheid en de natuur steeds hoger in het vaandel hebben staan biedt kansen. De natuur- organisaties zijn aan zet om geldbomen te planten.

In 2011 ontvingen de Nederlandse bos of natuurgebieden 6 miljoen bezoekers. Dit leverde de economie zo’n 1,3 miljard euro op.

Page 13: Trendkrant september 2012

13

Duurzame toekomstNaar verwachting trekt binnen vijf à tien jaar de economie weer aan. Op de binnenlandse markt ontstaat daarmee ook meer ruimte voor consumenten om te betalen voor duurzame initiatieven. Een kans voor de ondernemer die nu al wil ver-duurzamen.

CrisisbestendigVolgens Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Neder-land (MVO) wordt duurzaamheid nu al een steeds belangrij-ker onderwerp in het bedrijfsleven en voor ondernemers. De recessie veroorzaakt daarbij een kettingreactie: steeds vaker stellen bedrijven duurzame eisen aan elkaar. Het belangrijk-ste motief om mee te liften op de trend van verduurzamen: kostenbesparing. Daarnaast zien veel bedrijven het als kans bij innovatie en het verhogen van de omzet. Ook energiebe-sparing en duurzame energie is een belangrijk argument. Vol-gens MVO Nederland lijken bedrijven die het principe hebben toegepast zelfs beter door de crisis te komen. Ook herstellen zij sneller als de terugval voorbij is.

Binnen de reisbranche is het idee van duurzaam toerisme al redelijk ingebed. Veel reisorganisaties willen de milieu-impact tot een minimum beperken, de cultuur en de mensen op de vakantiebestemmingen meer respecteren en een reële eco-nomische bijdrage leveren aan lokale gemeenschappen. Reisbrancheorganisatie ANVR wil met het Initiatief Duurzame Handel behalve de reisbranche verduurzamen ook duurzaam toerisme onder consumenten bevorderen. Ook de verblijfs-sector haakt aan.

Duurzame WinstmakersDuurzaam wordt reclameIn tijden van recessie voeren consumenten maar langzaam gedragsveranderingen door. Maar waarderen het wel als be-drijven hen hierbij helpen. Volgens MVO Nederland verwacht de consument dat bedrijven duurzaam produceren en hier open en duidelijk over communiceren. Reden voor veel be-drijven om aan te haken. In 2010 hebben meerdere verblijfs-organisaties zich aangesloten bij het label ‘Bewust op Reis’. Dit label maakt voor consumenten in één oogopslag duidelijk of een vakantieaccommodatie beschikt over een duurzaam-heidskeurmerk zoals bijvoorbeeld Green Key. Het label lijkt een succes te worden. Uit een enquete van boekingswebsite weekendjeweg.nl blijkt dat bijna 60 procent van de mensen het label in de toekomst wil gaan gebruiken bij het kiezen van een accommodatie.

De Green Key, het internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche die serieus en controleer-baar bezig zijn met duurzaamheid, speelt ook handig in op de toenemende bewustwording van de consument. Afhanke-lijk van de mate van verduurzaming mag de ondernemer een gouden, zilveren of bronzen logo bij de accommodatie ophan-gen. Vaak wordt er met een Green Key vlag bij de ingang nogmaals benadrukt dat het een duurzaam bedrijf is. Verduur-zamen wordt zo gebruikt als een vorm van promotie. Ook de oplaadpunten voor elektrische fietsen zijn hier een mooi voor-beeld van. Veel ondernemers promoten de punten op website en folders. Uit een onderzoek van Travel Essence zijn vooral de hoger opgeleide reizigers in toenemende mate bewust van de gevolgen van toerisme op milieu en lokale samenleving. In 2011 maakt ruim 80% van deze groep een beslissing met het milieu in het achterhoofd. Een stijging van 10% ten opzichte van 2005. Vooral kleinschalige unieke accommodaties zijn in populariteit gestegen bij deze doelgroep.

Van wieg tot wiegEen trend binnen de recreatiebranche is het Cradle to Cradle denken. Een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen waarbij de gedachte is ‘afval is voedsel’. Stichting Recreatie en Ruimte (STIRR) heeft middels een ondernemersbijeenkomst begin 2012 een stappenplan aangereikt om als recreatieonderne-mer zelf aan de slag te gaan. Concrete toepassingen zijn het gebruik van materialen met een lange levensloop, zorg voor inzameling en hergebruik van materialen, gebruik van zonne- of windenergie of natuurlijke ventilatie. Ook groene gevels voor isolatie, schone lucht en vochtregulering of zelf groente en fruit produceren behoren tot de mogelijkheden.

Een van de Brabantse voorbeelden binnen het Cradle to Cradle gedachtengoed is de duurzame trekkershut ‘Trek-in’: een project van de Technische Universiteit (TU) Eindhoven, Stichting Natuurkampeerterreinen en Stichting Trekkershut-ten. Studenten Bouwkunde van de TU Eindhoven hebben een lichte duurzame houten constructie bedacht waarbij zoveel mogelijk water hergebruikt wordt, elektriciteit wordt opgewekt met zonnecollectoren en gebruik wordt gemaakt van natuur-lijk zonlicht voor verwarming en verlichting. Tijdens de Dutch Design Week wordt de Trek-in gepresenteerd.

Brabantse natuurpoortenWat? Een Brabantse Natuurpoort is een startpunt om de Brabantse natuur te verkennen. Er is een breed scala aan voorzieningen zoals een ruime parkeergelegenheid, een horecavoorziening, recreatieve routes en informatie over de natuur en cultuurhistorie van het omliggende gebied.

Wie? Vrijetijdshuis Brabant zet zich in om tussen 2012 en 2015 een netwerk van Brabantse Natuur-poorten te realiseren.

Waarom? Door inwoners en toeristen naar de Brabantse Natuurpoorten te leiden, worden kwetsbare (de-len van) natuurgebieden ontlast. Dit wordt ook wel ‘zonering’ genoemd. Daarnaast wil de pro-vincie Noord-Brabant met een netwerk van Brabantse Natuurpoorten recreatie, en daarmee de economie stimuleren.

Wanneer? In het najaar van 2012 worden de eerste Brabantse Natuurpoorten officieel geopend.

meerwaarde:► Voor regionale en lokale partijen, zoals gemeenten, nationale parken en provinciale

landschappen, zijn de Brabantse Natuurpoorten een mogelijkheid om gezamenlijk de Brabantse regio’s op de kaart te zetten met een bovenregionaal bereik.

► Horecaondernemers die onderdeel uitmaken van het netwerk, liften mee op een meer-jarige promotiecampagne.

► Voor overheden, landschappen, natuurbeherende organisaties en projectpartners biedt het netwerk van Brabantse Natuurpoorten kansen om gezamenlijk nieuwe product-markt-combinaties te ontwikkelen.

meer informatie: www.brabantsenatuurpoorten.nl.

Binnen het gedachtegoed van de overheid maar ook van de ondernemer staat duurzaam toerisme steeds hoger op de agenda. maar hoeveel waarde hecht de toerist aan het milieu? en wat levert verduurzamen op?

Page 14: Trendkrant september 2012

14 Trendkrant september 2012 • www.vrijetijdshuis.nl

Topsportevenement creëert gevoel van trotsBij grote topsportevenementen zoals de Olympische Spelen moet er naast de economische opbrengsten ook gekeken worden naar het maatschappelijk rendement. Trots, geluk, saamhorigheid en nationale identiteit worden vergroot door een grootschalig topsportevenement in de omgeving. Als we daarnaast aan Nederlanders vragen waar zij trots op zijn dan geeft 83% als nummer 1 antwoord: de sportprestaties.

investeren“Het belang van sportevenementen is groeiende”, stellen Respons en Arko Sports Media die jaarlijks de Sport Evene-menten Monitor publiceren. Helemaal nu Nederland de am-bitie heeft om zich kandidaat te stellen voor de Olympische Spelen in 2028. Volgens de onderzoekers zal het aantal WK’s en EK’s in Nederland de komende tien jaar bijna verdubbe-len van 36 naar 65 evenementen. Deze ontwikkeling teza-men met de economische en maatschappelijke opbrengsten maakt het voor sponsoren, lokale en regionale overheden kansrijk om te investeren in sportevenementen.

Wie bezoekt het sportevenement?De sporterOp sportevenementen draait het natuurlijk primair om de sporters. Zij zorgen samen met hun begeleiding voor een deel van de bezetting en besteding rondom het evenement. Belangrijke eisen die sporters aan hun accommodatie stel-len zijn voldoende rust, de juiste dieetmogelijkheden en goed bereikbare trainingsgelegenheid. In het toeristisch-recreatief aanbod in de buurt zijn ze niet geïnteresseerd. De focus ligt op de sportprestatie.

langs de lijn

De mediaEen categorie bezoekers waarvoor het toeristisch-recreatief aanbod nauwelijks interessant is, maar die wel relatief veel geld besteedt tijdens grootschalige (internationale) evene-menten, is de pers. Journalisten boeken vaak op het laatste moment en betalen het eenpersoonstarief voor een kamer in het midden- of hogere segment.

De consumentBezoekers die verleid kunnen worden om langer in Brabant te verblijven, meer te besteden, zijn consumenten. Oftewel het publiek dat op het evenement afkomt. In opdracht van de pro-vincie Noord-Brabant laat Vrijetijdshuis Brabant onderzoeken welke consumenten op Brabantse sportevenementen afko-men. Hier is een link met de RECRON InnovatieCampagne gemaakt.

Bestedingen--------------------------------

---

Overnachtingen --------------------------------

---

eten en drinken

----------------------------------

merchandising--------------------------------

--

reizen--------------------------------

--

Totaal

€ 102.429

€ 292.188

€ 62.232

€ 65.861

€ 522.710

Deze zomer was nederland in de ban van de oranje-koorts. kroegen kleurden oranje en de oranjeproducten in de supermarkten vlogen je om de oren. topsporteve-nementen leveren geld op. niet alleen voor de organisa-tie, maar ook voor de regio waar het topsportevenement georganiseerd wordt. zo gaven wedstrijdbezoekers tij-dens het ek zwemmen 2008 in eindhoven gezamenlijk maar liefst een half miljoen euro uit aan eten en drinken.

Sport

economische waarde

Casus Wielerevenement Acht van Chaam 2011 (1 dag): Casus EK Zwemmen 2008 in Eindhoven (12 dagen):

Bestedingen-----------------------------------Overnachtingen -----------------------------------eten en drinken---------------------------------- merchandising---------------------------------- reizen---------------------------------- Totaal

€ 3.241.560

€ 504.063

€ 163.775

€ 72.603

€ 3.982.001

12 382%

83%

76%

Nationale geschiedenis

Sportprestaties

Wetenschappelijke prestaties

Page 15: Trendkrant september 2012

15

Neem voor meer informatie contact op met Jolijn Krijger, [email protected].

Op hockeyevenementen blijken consumenten met een Inge-togen Aqua, Ondernemend Paars of Stijlvol en Luxe Blauw profiel af te komen. Vrijheid en nieuwe dingen ontdekken zijn typische kenmer-ken die passen bij de levensstijl Ingetogen Aqua. Als onder-nemer kun je deze doelgroep langer in je gebied houden door het sportevenement te koppelen aan een kunst-kijkroute en een maaltijd met streekgerechten. VIP-arrangementen zijn bij uitstek interessant voor de doelgroep Stijlvol en Luxe Blauw. Mensen met de levensstijl Ondernemend Paars laten zich graag verleiden tot een etentje in een bijzonder restaurant. Bij zwemmen bestaan de grootste groepen uit Uitbundig Geel en Gezellig Lime. Mensen in de categorie Uitbundig Geel zijn echte levensgenieters en zijn zelf ook graag actief en sportief bezig. Om hen langer in het gebied te houden zijn gezinsac-tiviteiten belangrijk zoals een bezoek aan een pannenkoe-kenrestaurant. De doelgroep Gezellig Lime is prijsbewust. De interesse van deze groep consumenten wordt gewekt door het inzetten van voordeelcoupons en kortingen.

Vooruitlopen Dit najaar worden door Vrijetijdshuis Brabant en NHTV in-ternationaal hoger onderwijs Breda workshops georgani-seerd rondom Indoor Brabant (paardensport), Eneco Tour (wielersport) en EK Masters (zwemmen). Deelnemers wor-den geïnformeerd over het profiel van de bezoekers aan hun evenement. Daarbij worden kansrijke verbindingen met toe-ristisch-recreatief aanbod in de regio verkend.

sportinBrabant.nlWat? Een website - SportinBrabant.nl – met een overzicht van alle grote sportevenementen in Brabant.

Wie? De website is een initiatief van Vrijetijdshuis Brabant en Sportservice Noord-Brabant.

Waarom? Hoewel de recreatieve, toeristische en culturele activiteiten in Brabant al digitaal ontsloten worden, is dit niet het geval bij sportevenementen. SportinBrabant.nl toont de grote Brabantse sportevene-menten, tweets van Brabantse sporters en nieuws. Hiermee wordt de Brabantse sportsector beter op de kaart gezet.

Wanneer? De website gaat eind 2012 online.

meerwaarde:► De consument kan alle grote sportevenementen in Brabant terugvinden op één website. ► SportinBrabant.nl is gekoppeld aan de Brabantse vrijetijdsdatabase waardoor de geboden in-

formatie actueel en betrouwbaar is. Daarnaast krijgt de consument naast informatie over een specifiek sportevenement ook te zien welke overnachtingsmogelijkheden en eetgelegenheden er in de omgeving van het evenement zijn.

► De site biedt voor sportevenementen in Brabant de mogelijkheid om zichzelf te presenteren richting de consument.

Meer informatie? Neem dan contact op met Joline Vriens, [email protected].

Page 16: Trendkrant september 2012

16 Trendkrant september 2012 • www.vrijetijdshuis.nl

Colofon

De Trendkrant is een halfjaarlijkse uitgave die is sa-mengesteld door Vrijetijdshuis Brabant, in opdracht van de Provincie Noord-Brabant.

Bij het samenstellen van deze uitgave is de grootste zorgvuldigheid betracht. Vrijetijdshuis Brabant is echter niet aansprakelijk voor enige directe of indi-recte schade als gevolg van de aangeboden informatie uit deze publicatie.

Overname van informatie uit deze publicatie is toege-staan, mits met bronvermelding.

RedactieJoline Vriens, Katell Vierstraete, Ewout Sanders

Eindredactie Ank Lambers

VormgevingValt het Op? - Peter Pagie

DrukMedialaan | boek- & bladproducties B.V.

Oplage2.000

Met dank aanBiesboschhoeve Jan en Ellie SaarloosBillyBird Park Hemelrijk Joyce VerhoevenBizzy Recreatie Joke JochemsCosta Kabrita Fam. NelenTrivium Hotel & Spa Sheila Fikke NBTC Jos VrankenRECRON Simone van PoppelRozenbrood Djenny Brugmans Nanon SoetersVeKaBo Brabant Maaike van BreugelZuyd Hogeschool Wil MunstersSociaal Economische Raad Brabant Leo Dubbeldam

Heeft u opmerkingen, vragen of interes-sante ideeën voor een volgende editie van de Trendkrant? Neem dan contact op met:

Vrijetijdshuis Brabant Joline VriensPostbus 1280 5004 BG Tilburg013 - 46 56 [email protected]

Contact

Vrijetijdshuis Brabant richt zich op de marketing en promotie van de Brabantse vrijetijdssector. Onze kracht is om orga-nisaties, projecten en sectoren Brabantbreed te verbinden en samen innovatieve product-marktcombinaties te ontwik-kelen. Daarmee zetten we Brabant provinciaal, landelijk en internationaal op de kaart, met als doel om het economisch rendement te verhogen.

De Brabantse vrijetijdssector is een veelzijdige sector met domeinen als recreatie, toerisme, cultuur, sport en natuur. Ook de onderwerpen van onze projecten zijn daarom divers; van fietsen tot funshoppen en van gastronomie tot Van Gogh.

Grootschalige projectenVrijetijdshuis Brabant is, als uitvoeringsorganisatie van de provincie Noord-Brabant, de stuwende kracht achter pro-jecten als Liberation Route Brabant, Brabantse Natuurpoorten en Van Gogh Brabant. Maar ook bij minder grootscha-lige projecten binnen de vrijetijdseconomie zijn wij betrokken. Om de gewenste innovatie te realiseren, werken we samen met vertegenwoordigers uit de creatieve industrie. Aan de projecten wordt invulling gegeven vanuit verschil-lende rollen: verbinder, aanjager, initiatiefnemer, communicator en kennismakelaar.

Vrijetijdshuis Brabant is initiatiefnemer van de consumentenwebsite UitinBrabant.nl en medeoprichter van VVVBra-bant.nl en RoutesinBrabant.nl. Met deze promotiekanalen maken we het vrijetijdsaanbod ook direct voor de inwoner en toerist toegankelijk.

Trends en cijfersVrijetijdshuis Brabant beschikt over een digitaal kennisplein met de meest actuele trends en cijfers uit de Brabantse vrijetijdssector. We zetten deze kennis enerzijds in voor onze eigen projecten en activiteiten. Anderzijds maken Bra-bantse ondernemers en overheden gebruik van deze kennis voor hun beleidsplannen en projecten. Ook verzorgen wij rapportages op maat.

Kijk op www.vrijetijdshuis.nl voor meer informatie over Vrijetijdshuis Brabant. Hier vindt u onder andere een overzicht van onze diensten, producten en activiteiten.