Transparant najaar 2010

2
ALLEDAAGS GELOVEN Training voor discipelschap in het dagelijks leven ‘Mennorode’, Elspeet, 11-13 november 2010 De Bijbel VERRASSEND ANDERS Donderdag 11 november Coby van der Zee laat ons kennismaken met elkaar en met het thema ‘De Bijbel verrassend anders leren lezen’. Onder de titel Een uitgelezen boek!?’ confronteert Wim Dekker ons met onze eigen manier van bijbellezen. Ook ongelovigen lezen de Bijbel…hoe reageren wij daar op? Joh. van Oldenbarneveltlaan 10, 3818 HB Amersfoort Tel. 033 4611949, e-mail: [email protected], www.izb.nl Vrijdag 12 november Arjan Markus gaat in op allerlei vragen be- treffende geschiedschrijving: Is het echt gebeurd? Wim Dekker neemt ons mee in de vele geweldverhalen die we in de Bijbel tegenkomen: Wat erg dat dit gebeurd is! In het avondprogramma laten we ons ver- rassen door Otto de Bruijne. Zaterdag 13 november Gebeurde het vandaag nog maar…. Won- deren: iets voor in de tijd van de Bijbel of herkennen we ze ook nu? Arjan Markus laat het ons ontdekken. Onder de titel De Bijbel bij de buren sluiten we de training af onder leiding van Wim Dekker. Onze ongelovige buurman leest ook de Bijbel, luistert naar muziek met een boodschap, kijkt naar kunst, zoekt naar zin en verwondert zich over wat er gebeurt in het alledaagse leven. Verrassend anders? Het programma bestaat uit intensieve bij- belstudie waarin verschillende genres uit de Bijbel belicht worden en het meditatief bijbellezen geoefend wordt. Zo kun je ook na de training zelfstandig groeien in je om- gang met God en de Bijbel. Daarnaast is er veel ruimte voor discussie, voor verwerking in vaste groepjes en persoonlijke reflectie. Vaste onderdelen zijn ook het morgen- en avondgebed. ‘Als je met anderen over de Bijbel en het geloof wilt praten, is het goed om die thema’s eens vanuit de huidige cultuur te bezien. Trans- parant was verrassend en leerzaam.’ ‘Ik vond het inspirerend, confronterend. Je krijgt in korte tijd veel mee. Ik raakte er wel weer door gemotiveerd!’ PROGRAMMA De Transparant-training duurt van donderdag 15.00 uur tot zaterdag 17.00 uur. Locatie: Conferentiecentrum ‘Mennorode’, Elspeet. Accommodatie: Een- en tweepersoonskamers Prijs: € 220 (all in). Bij aanmelding vóór 1 augustus 2010, korting van € 25. Meer informatie? Aanmelden? Uiterlijk 1 oktober 2010: [email protected] of tel. 033-4611949

Transcript of Transparant najaar 2010

Page 1: Transparant najaar 2010

a l l e d a a g s g e l o v e n

Training voor discipelschap in het dagelijks leven ‘Mennorode’,

elspeet, 11-13 november 2010

De Bijbel v e r r a s s e n d a n d e r s

Donderdag 11 novemberCoby van der Zee laat ons kennismaken met elkaar en met het thema ‘De Bijbel verrassend anders leren lezen’. Onder de titel Een uitgelezen boek!?’ confronteert Wim Dekker ons met onze eigen manier van bijbellezen. Ook ongelovigen lezen de Bijbel…hoe reageren wij daar op?

Joh. van Oldenbarneveltlaan 10, 3818 HB Amersfoort

Tel. 033 4611949, e-mail: [email protected], www.izb.nl

Vrijdag 12 novemberArjan Markus gaat in op allerlei vragen be-treffende geschiedschrijving: Is het echt gebeurd? Wim Dekker neemt ons mee in de vele geweldverhalen die we in de Bijbel tegenkomen: Wat erg dat dit gebeurd is! In het avondprogramma laten we ons ver-rassen door Otto de Bruijne. Zaterdag 13 novemberGebeurde het vandaag nog maar…. Won-deren: iets voor in de tijd van de Bijbel of herkennen we ze ook nu? Arjan Markus laat het ons ontdekken. Onder de titel De Bijbel bij de buren sluiten we de training af onder leiding van Wim Dekker. Onze ongelovige buurman leest ook de Bijbel, luistert naar muziek met een boodschap, kijkt naar kunst, zoekt naar zin en verwondert zich over wat er gebeurt in het alledaagse leven. Verrassend anders?

Het programma bestaat uit intensieve bij-belstudie waarin verschillende genres uit de Bijbel belicht worden en het meditatief bijbellezen geoefend wordt. Zo kun je ook na de training zelfstandig groeien in je om-gang met God en de Bijbel. Daarnaast is er veel ruimte voor discussie, voor verwerking in vaste groepjes en persoonlijke reflectie. Vaste onderdelen zijn ook het morgen- en avondgebed.

‘Als je met anderen over de Bijbel en het geloof wilt praten, is het goed om die thema’s eens vanuit de huidige cultuur te bezien. Trans-parant was verrassend en leerzaam.’

‘Ik vond het inspirerend, confronterend. Je krijgt in korte tijd veel mee. Ik raakte er wel weer door gemotiveerd!’

PROGRAMMA

De Transparant-training duurt van donderdag 15.00 uur tot zaterdag 17.00 uur.

Locatie: Conferentiecentrum ‘Mennorode’, Elspeet.

Accommodatie: Een- en tweepersoonskamers

Prijs: € 220 (all in). Bij aanmelding vóór 1 augustus 2010, korting van € 25.

Meer informatie? Aanmelden? Uiterlijk 1 oktober 2010: [email protected] of tel. 033-4611949

Page 2: Transparant najaar 2010

“Ik probeer regelmatig stille tijd te doen, maar vaak schiet het er bij in. Of ik zit met mijn Bijbel voor me, maar vind het moeilijk om een tekst echt tot me door te laten dringen. Is er niet een manier waar-door ik met plezier de Bijbel lees? Dat ik er ook iets meer aan heb?”

Je wilt met de Bijbel door het dagelijks leven, maar je ervaart hem soms als een lastige reisgenoot. Hij biedt van tijd tot tijd troost, maar zo vaak voedt hij ook je vragen, brengt hij je in verwarring, schept hij onrust…

Er staan van die wonderverhalen in. Mensen die op het water lopen, water dat in wijn wordt veranderd… ‘Geloof je dat echt?’, vragen je collega’s. Gebeuren dergelijke din-gen vandaag nog dan? En wat moet je met die gruwelijke verhalen vol geweld, moord en doodslag? Of die verhalen over de schep-ping in zes dagen? Moet je je verstand op nul zetten? Trouwens, om iedere dag te le-zen in een boek van een paar duizend jaar oud…Wat heb je eraan?

Verwarrende vragen. Misschien kun je er zo nog wel een paar aan toevoegen. Als je ze herkent en liever een stap verder komt dan in je eigen kringetjes te blijven ronddraaien, dan dagen we je uit om de Bijbel verrassend an-ders te leren lezen in deze 3-daagse training.

Wat is Transparant?Transparant is een 3-daagse training van de IZB – vereniging voor zending in Nederland - voor christenen die hun discipelschap in het dagelijks leven willen verdiepen.

Het programma is afgestemd op HBO-ers en universitair opgeleiden in de leeftijd van 25-45 jaar.

Transparant stimuleert vaardigheden om:• De Bijbel te interpreteren met het oog

op het dagelijks leven;• De hedendaagse cultuur te lezen met

een bijbelse bril;

• De waarden van het evangelie toe te passen in het leven in onze cultuur;

• Een visie te ontwikkelen op discipelschap dat het hele leven omvat;

• Een spiritualiteit te ontwikkelen voor dagelijks discipelschap.

Doel van de training is om de waarde van de Bijbel voor het alledaagse leven en geloven anno 2010 opnieuw te ontdekken. Om de teksten op een nieuwe, verfrissende wijze te leren lezen en te ontdekken dat God zich ook nu, in jouw leven, laat ontmoeten.

De IZB heeft als missionaire organisatie in de Protestantse Kerk in Nederland veel ervaring in huis om deze training eigentijds en inspirerend inhoud te geven. Je maakt deel uit van een vaste kleine groep (max. 10 pers.) waarin er dagelijks ruimte is voor reflectie en het ontwikkelen van vaardigheden om de leerpunten uit de training te integreren in je dage-lijks leven. De training vindt plaats in een prachtaccommodatie, met de service van een drie-sterrenhotel. De groep omvat max. 50 deelnemers.

“Jouw god is toch een god van vrede, waarom komt er dan zoveel geweld voor in de Bijbel?’ Tja, dat vraag ik me zelf ook vaak af…”

“Mijn ongelovige collega vertelde mij dat zijn nichtje van drie jaar ernstig ziek is en of ik geloof dat er ook nu nog wonderen gebeuren. Zo ja, wat hij dan moest doen. Ik voelde me erg ongemakkelijk en wist even niet wat ik moest zeggen. Nu nog niet trouwens…”

Otto de Bruijne – is als docent, spreker, tv-presentator en artiest op veel manieren bezig met communicatie van het evangelie.

Dr. Arjan Markus – missionair predikant Utrecht (Jacobikerk). Hij houdt zich bezig met toerusting van gemeenteleden tot discipelschap.

Wat maakt Transparant uniek?

Uitdagende lezingen, prikkelen-de bijbelstudies, het ontwikkelen van een ontvankelijke houding en verdieping van inzicht in de vraag hoe God Zich laat ontmoe-ten en hoe je hier iets van kunt delen in je eigen leefwereld.

Coby van der Zee – heeft een eigen praktijk voor professionele begeleiding; gespecialiseerd in groepsdynamica en communicatie.

Ds. Wim Dekker – predikant. Als hoofd vorming en educatie bij de IZB verdiept hij zich voortdurend in de relatie tussen geloof en cultuur.

Wie verzorgen de training?