Terugblik op 2015

3
41 NEDERLANDS TANDARTSENBLAD > 11 DECEMBER 2015 actueel D e KNMT gaat de komende maanden nader in gesprek met het ministerie van VWS en de zorgverzekeraars over het wegne- men van overbodige regels en formulieren. Het doel is om de re- geldruk te verminderen en de administratieve lasten te verlagen – en zo ruimte maken die aan de patiënt besteed kan worden. Om een optimaal beeld te krijgen van welke regels overbodig zijn, of onnodig ingewikkeld, en welke administratieve handelingen tot onzinnig tijdverlies leiden, heeft de KNMT de hulp van haar leden nodig. • Kent u overbodige regels van de overheid, zorgverzekeraars en andere partijen of instellingen buiten uw eigen praktijk? • Kent u regels die eenvoudiger kunnen zonder aan validiteit in te boeten? • Kent u regels waarin verschillende partijen beter samen kunnen optrekken? Bijvoorbeeld door niet elk een eigen uitvraag te doen maar samen data op te halen? Meld uw tips via knmt.nl/xmodel voor verlaging van de regeldruk en de administratieve lasten. De KNMT verzamelt de binnengeko- men tips, vat ze in een actieplan en legt die zo mogelijk voor bij de relevante partijen. Dank voor uw medewerking! O m haar leden te helpen bij de implementa- tie van de vervanging van de VAR door de modelovereenkomst van opdracht organiseert de KNMT een aantal voorlichtingsavonden. Deze vinden in januari en februari 2016 plaats in Amsterdam, Eindhoven, Nieuwegein en Zwolle. Gedurende de bijeenkomst komen de mogelijk- heden aan bod die er zijn om als opdrachtgever en opdrachtnemer afspraken te maken. Hoe pak je een dergelijk traject, hoe maak je een passen- de overeenkomst en wat betekenen de nieuwe regels voor de daadwerkelijke samenwerking? Ook de alternatieve mogelijkheden voor de overeenkomst komen aan de orde. Meld u aan via knmt.nl/xregel. Meer weten over de wetswijzigingen in de basisverzekering 2015? U leest het op knmt.nl OVERBODIGE REGELS EN ONNODIGE ADMINISTRATIEVE LASTEN DE KNMT VRAAGT UW HULP VOORLICHTINGSBIJEENKOMST MODELOVEREENKOMST VAN OPDRACHT

description

Dit keer in KNMT Actueel: voorlichting over de overeenkomst van opdracht, meldpunt regeldruk en administratieve lasten en een terugblik op 2015.

Transcript of Terugblik op 2015

41

NEDERLANDS TANDARTSENBLAD > 11 DECEMBER 2015

actueel

De KNMT gaat de komende maanden nader in gesprek met het ministerie van VWS en de zorgverzekeraars over het wegne-

men van overbodige regels en formulieren. Het doel is om de re-geldruk te verminderen en de administratieve lasten te verlagen – en zo ruimte maken die aan de patiënt besteed kan worden. Om een optimaal beeld te krijgen van welke regels overbodig zijn, of onnodig ingewikkeld, en welke administratieve handelingen tot onzinnig tijdverlies leiden, heeft de KNMT de hulp van haar leden nodig.

• Kent u overbodige regels van de overheid, zorgverzekeraars en andere partijen of instellingen buiten uw eigen praktijk?

• Kent u regels die eenvoudiger kunnen zonder aan validiteit in te boeten?

• Kent u regels waarin verschillende partijen beter samen kunnen optrekken? Bijvoorbeeld door niet elk een eigen uitvraag te doen maar samen data op te halen?

Meld uw tips via knmt.nl/xmodel voor verlaging van de regeldruk en de administratieve lasten. De KNMT verzamelt de binnengeko-men tips, vat ze in een actieplan en legt die zo mogelijk voor bij de relevante partijen. Dank voor uw medewerking!

Om haar leden te helpen bij de implementa-tie van de vervanging van de VAR door de

modelovereenkomst van opdracht organiseert de KNMT een aantal voorlichtingsavonden. Deze vinden in januari en februari 2016 plaats in Amsterdam, Eindhoven, Nieuwegein en Zwolle.Gedurende de bijeenkomst komen de mogelijk-heden aan bod die er zijn om als opdrachtgever en opdrachtnemer afspraken te maken. Hoe pak je een dergelijk traject, hoe maak je een passen-

de overeenkomst en wat betekenen de nieuwe regels voor de daadwerkelijke samenwerking? Ook de alternatieve mogelijkheden voor de overeenkomst komen aan de orde.

Meld u aan via knmt.nl/xregel.

• Meer weten over de wetswijzigingen in de basisverzekering 2015? U leest het op knmt.nl

OVERBODIGE REGELS EN ONNODIGE ADMINISTRATIEVE LASTEN

DE KNMT VRAAGT UW HULP

VOORLICHTINGS BIJEENKOMST MODELOVEREENKOMST VAN OPDRACHT

44

NEDERLANDS TANDARTSENBLAD > 11 DECEMBER 2015

actueel

KNMT-BESTUUR

TERUGBLIK 2015

Aad van der [email protected]

Hendrike van [email protected]

Maren de Witvice-voorzitter [email protected]

Tijmen Hiep penningmeester en vice-voorzitter [email protected]

Hans [email protected]

TERUGBLIK 2015

JANUARI Aad van der Helm treedt aan als nieuwe voorzitter. Van der Helm volgt Rob Barnasconi op.

NOVEMBER De KNMT is blij met het besluit dat een taaltoets verplicht wordt voor nieuwe buitenlandse tandartsen. Daarvoor ijverde de KNMT al enige tijd in Nederland en in Europa.

OKTOBER Om het belang van een gezonde mond voor ouderen te onderstrepen hielden meer dan 130 mondzorgpraktijken in heel Nederland op vrijdag 2 oktober open huis op Nationale Ouderendag.

De Wkkgz wordt ondanks actieve KNMT-lobby uiteindelijk toch goedgekeurd door Eerste Kamer. In deze wet wordt het leveren van goede zorg en de afh andeling van klachten geregeld. De wet heeft ingrijpende gevolgen, ook voor tandartsen.

De KNMT lanceert de vernieuwde publiekswebsite Allesoverhetgebit.nl.

SEPTEMBERDe herziene Richtlijn Tandheelkundige Radiologie uit 2013 is bijgesteld.

Speciaal voor ouderejaars studenten van de drie universitaire opleidingen tandheelkunde in Nederland organiseert de KNMT jaarlijks een studentencongres onder het motto ‘Shine into the future!’

KNMT-secretaris Nicolette Kroezen neemt afscheid van de KNMT en wordt per 1 september 2015 opgevolgd door Hans Schirmbeck.

In het themaprogramma IQual lanceert de KNMT haar nieuwe speerpunt diabetes.

AUGUSTUS 2000e arbeidscontract afgesloten via KNMT.nl

De KNMT lanceert IQual-visitatie. Met IQual-visitatie kunnen leden van IQual-groepen elkaars praktijken visiteren.

JULI Om tandartsen overzicht te bieden en te helpen hun kwaliteit hoog te houden heeft de KNMT onder haar leden een praktijkgids voor kwaliteitsbeleid verspreid.

De KNMT pleit voor extra aandacht voor mondzorg op het consultatiebureau. De KNMT doet haar pleidooi naar aanleiding van een peiling door RTL Nieuws onder leden van de KNMT.

Met ingang van 1 juli wijzigen de tarieven die tandartsen en orthodontisten in rekening mogen brengen voor hun behandelingen. Deze tarieven zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

JUNI De AV van 12 juni staat voor een belangrijk deel in discussie over de richtlijnen.

Op zaterdag 13 juni kwamen zo’n 200 mondzorgprofessionals bijeen in Spant! in Bussum voor het KNMT-jaarcongres. Het congres stond dit jaar in het teken van samen werken aan een mooie, gezonde mond.

MEI Steeds meer ouderen hebben extra hulp nodig bij mondverzorging. Reden voor de KNMT om in actie te komen voor betere mondzorg voor deze groep. Dat resulteert in een waaier aan projecten, vaak samen met andere zorginstellingen. En gepaard met veel media-aandacht.

APRIL De KNMT wil dat met ingang van 2018 een tandartsassistent die nieuw de arbeidsmarkt betreedt in het bezit is van een mbo-diploma Tandartsassistent of in opleiding is voor dit diploma. Tandartspraktijken die mbo-studenten Tandartsassistent willen opleiden kunnen daarvoor vanaf volgend schooljaar een tegemoetkoming krijgen uit het Stagefonds Zorg.

MAART De tandarts van de toekomst is meer gedragsveranderaar dan probleemoplosser. Die ontwikkeling schetsen KNMT-leden tijdens het debat ‘Heeft de tandarts nog toekomst?’ op 10, 17 en 18 maart 2015. Aan de tandheelkundige faculteiten discussiëren zij met voorzitter Aad van der Helm over de koers van de KNMT voor de komende jaren.

FEBRUARI De herziene praktijkrichtlijn patiëntendossier is beschikbaar.

JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV

visiteren.

DE KNMT WENST U

4444

In december vieren onderstaande KNMT-tandartsleden hun tandartsjubileum

12,5 JARIG JUBILEUMS.F. Joubert, Bolswardmw. P. Schuschakow, DordrechtS.T. Al-Aidi, ‘s-GravenhageC.Z. Vorster, BussumR.W. Heunis, Amsterdam

25 JARIG JUBILEUM

H.G.K.M. Bakker, Landgraafmw. J.P. Kromoidjojo, Sudlohn (Duitsland)E. van Vessem, WoerdenR. Kooistra, Groningenmw. I.M. Hanse, HengeloH.B. Rensink, SchalkhaarJ.P.B. Hovinga, Surhuisterveen

K. Chin, RotterdamW.N. Visser, Zeist*mw. E.A.M. van der Schoot, BestV.N.P. van Hemel, Delftmw. L.C.J. Sprock, ZeistM.M. Boschman, SpijkenisseE.A.A. Roovers, BredaP.D.S. Bolt, GorredijkL.B. van Vliet, DelfzijlR.D. de Vries, DrachtenP.P.D.M. van der Werf, VenrayA.S. Hibma, Kollummw. D. Bitic, Venray

40 JARIG JUBILEUM

J.D. Lolkema, HoogezandM. Gadellaa, Houtenmw. Chr.P.M. de Meijer, Heilig Landstichtingmw. T.L.F. Lie, Son*N.E.P. Bennitt, Papendrecht

50 JARIG JUBILEUM

C.C. Schokking, Bunschoten-Spakenburg

60 JARIG JUBILEUM

W.J.M. Rosenberg, NieuwegeinH.K. Wielinga, LeeuwardenH.G.M. Hugen, WestervoortJ.P. Roggeveen, ‘s-GravenhageC.J.M. Frencken, Tilburg

65 JARIG JUBILEUM

mw. C.M. Timmer, Doorwerth

70 JARIG JUBILEUM

E.B. Jacobse, Gulpen

* Spec. Orthodontie** Spec. Mondz. en Kaakchirurgie

PERSONALIA

TERUGBLIK 2015

PRETTIGE

GELUKKIG NIEUWJAAR!

KERSTDAGEN EN

Betaalbare ISO 9001 certificering! Bespaar duizenden euro’s advieskosten op uw ISO 9001 certificering met

ons werkboek en voorbeeld kwaliteitshandboek op Cd-rom. Ook uiterst geschikt ter voorbereiding voor uw KNMT-praktijkvisitatie

Kijk op www.kwaliteitinpraktijk.org of bel: 035 6920628

nt 151211.indd 15 02-12-15 11:10

KNMT actueel verschijnt in iedere uitgave van het Nt. De rubriek valt onder verantwoordelijkheid van de KNMT en staat onder redactie van de afdeling communicatie en public aff airs. Redactieadres KNMT actueel: KNMT – Geelgors 1 – 3430 CA – Nieuwegein – T 030 - 60 76 288 – [email protected] - knmt.nl