Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

20
OCTOBER 18-19 WEEKEND OCTOBER 18-19 WEEKEND GRATIS+ PLATTEGROND GRATIS+ PLATTEGROND

description

DDW Today October 18 & 19, 2014

Transcript of Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

Page 1: Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

OCTOBER

18-19WEEKEND

OCTOBER

18-19WEEKEND

GRATIS+PLATTEGROND

GRATIS+PLATTEGROND

Page 2: Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

2

COLOFON

UP

Op zeker: design maakt de wereld beter.

Mooier. Handiger ook. En leuker. Zie en ervaar

het zelf tijdens de dertiende editie van Dutch

Design Week. Slimme oplossingen. Inventief

ontwerp. Nieuwe perspectieven. Ontdek de

opwaartse kracht van design, laat je inspireren

door baanbrekend werk van een opzienbarende

hoeveelheid ontwerpers, en word gegarandeerd

een optimist.

DDW Today

Deze dagelijkse tabloid gaat over alles op en

rond DDW. Er verschijnen twee weekend- en

vijf dagkranten vol informatie, achtergronden,

tips en beeldimpressies van Nederlands grootste

designevenement. Scoor een gratis exemplaar op

om het even welke DDW-locatie, of download ’m

via www.ddw.nl.

TIPS?

Mail de redactie via [email protected].

Reageren op geplaatste inhoud kan, maar heeft

meestal weinig zin. Adverteren wel: neem

contact op met Marloes Philipse, [email protected]

voor de mogelijkheden.

REDACTIE

Hofman & Donker, www.hofmandonker.com

Lisa Klappe Photography, www.lisaklappe.com

Scherpontwerp, www.scherpontwerp.nl

In nauwe samenwerking met het DDW-team.

TEAM

Redacteurs: Andreas Donker, Twan Hofman

Alphons Janssen | Fotografie: Jeroen Aarts,

Chloë van Diepen, Lisa Klappe, Iris Rijskamp,

Jeroen van der Wielen. | Video: Mark Vankan,

www.anidesign.nl | Vormgeving: Marc Koppen |

Vertaling: Double Dutch, www.double-dutch.nl

DRUKWERK EN VERSPREIDING

Eindhovens Dagblad, www.ed.nl

SUPPORT

ABN AMRO, www.abn.nl

VOLVO, www.volvocarsdesign.nl

Cover

Foto: Iris Rijskamp

© Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Gepubliceerd door Dutch Design Week 2014 (www.ddw.nl), in opdracht van Capital D (www.capitald.nl).

Martijn Paulen, directeur Dutch Design Week

HET SYNDROOM VAN UP

Komende week neemt de VPRO tijdens DDW een pilot op onder de titel ‘Schatgraven in de nieuwe wereld’. Niet voor niets: hier zijn mensen bezig na te denken over onze toekomst. Oplossingsgericht, opbouwend. Sommige ideeën zijn klein, andere hemelbestormend, sommige gaan linksaf, andere naar rechts – maar allemaal brengen ze ons verder.

UP gaat over de enorme opwaartse kracht van design in het algemeen, en van de 2000 ontwerpers die zich deze week presenteren in het bijzonder. Zij maken onze snel veranderende wereld mooier. Soms slechts een klein stukje, maar vermenigvuldig al die kleine stukjes eens met 2000: dat heeft echt impact.

2000 mensen met het Syndroom van UP: ik hoop dat we dat als een epidemie onder onze bezoekers kunnen verspreiden. Dat ze worden aangestoken door optimisme met een big smile. 2000 mensen die onze wereld verder willen helpen en hun schouders eronder zetten: dat zijn alvast 2000 redenen voor optimisme.

Ik hoop van harte dat iedereen zich aansluit bij de beweging van mensen die geloven dat het beter kan en beter moet. Bezoekers zou ik willen aanmoedigen met ontwerpers in gesprek te gaan, en zich bij de dingen die hen aanspreken de vraag te stellen: wat kan ik doen om hem of haar verder te helpen? Zij bouwen per slot van rekening de toekomst.

Namens Dutch Design Week heet ik ontwerpers, bezoekers, pers en sponsoren van harte welkom op de dertiende editie van dit prachtige evenement. Ik ben trots op wat er – dankzij de grote inspannin-gen van onnoemelijk veel mensen – is neergezet, en presenteer het met enthousiasme en vertrouwen. De tijd van pessimisme is voorbij, de tijd van creatieve krachtpatsers is gekomen.

Foto © Lisa Klappe

Page 3: Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

2

De ambassadeurs zijn letterlijk de vertegenwoordigers van DDW. Op uitnodiging van de organisatie dragen deze pleitbezorgers van Dutch design niet alleen de inhoud van het evenement breed uit, ze leggen ook verbindingen tussen netwerken: die van zichzelf, die van de week, en die van de deelnemers. Dit ‘Team UP’ wordt gecompleteerd door de art-directors van het Klokgebouw, die zowel de inrichting van deze centrale locatie als het curatorschap van de expositie voor hun rekening hebben genomen.

TEAM UP

SCHOLTEN & BAIJINGSMet verfijnd minimalisme en opvallend kleurge-bruik gooien ontwerpers Scholten & Baijings hoge ogen in de internationale designwereld. Achter hun producten en objecten gaan eindeloze experimenten schuil, die vorm krijgen in een intensieve samen-werking met de industrie. Hun lange staat van dienst en de populariteit van het duo onder zowel vakgenoten als het grote publiek maakt hen bij uitstek geschikt als ambassadeur van DDW.

In de studio aan de Westerdoksdijk in Amsterdam blikten Stefan Scholten en Carole Baijings vooruit op het aanstaande ambassadeurschap: ‘Als we iets doen, doen we het goed’. Lees het interview met de ont-werpers op www.ddw.nl.

ARNE HENDRIKSIn 2013 won kunstenaar en tentoonstellingsma-ker Arne Hendriks met ‘The Incredible Shrinking Man’ nog de Future Concepts Award, dit jaar is hij ambassadeur van Dutch Design Week. De sterk maatschappelijk geëngageerde Hendriks, die tijdens de week onder meer een workshop organiseert rondom een eiland van vet genaamd ‘Fatberg’, be-reidde zich voor op zijn vertegenwoordigersfunctie door te vasten.

Arne Hendriks over grenzen aan de groei, dappere stappen, en hoe een designevenement je leven kan veranderen: ‘Dit is de plek waar je kunt gaan deelne-men.’ Lees het hele interview op www.ddw.nl.

STUDIO KOLK & KUSTERSHet Klokgebouw is voor velen het startpunt van hun bezoek aan DDW, en per traditie een van de belangrijkste locaties. In 2013 liet de organisatie de opzet en inrichting ervan voor het eerst over aan een externe artdirector. Een primeur die voor herhaling vatbaar bleek. Dit jaar viel de keus op Maarten Kolk en Guus Kusters, die autonoom productontwerp combineren met het vormgeven van tentoonstellingen. De ideale artdirectors dus? Het ontwerpersduo zelf probeert de hoge verwach-tingen te temperen: ‘Je kunt het nooit voor iedereen goed doen.’

Lees een uitgebreid interview met deze bevlogen ontwerpers over hun thematische aanpak voor het Klokgebouw op www.ddw.nl.

3

Foto © Freudenthal-Verhagen Foto © Aline Zemojdzin

Page 4: Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

4

THREEADVICE

3 NINA GAUTIER

In Forging the future van Material Sense tonen acht ontwerpers nieuwe materialen – en toepassingen daarvan – die discussie uitlokken en verbazing wekken. Een van de smaakmakers is Nina Gautier, die met Urtica Lab aantoont dat je met brandnetels niet alleen thee kunt zetten, maar ook stoffen kunt verven en weven. Zonder dat ze prikken. Te zien in de Kruisruimte aan de Generaal Bothastraat (#75).www.materialsense.com

2 rENs

In hun studio en werkplaats (#04), schuin tegenover Piet Hein Eek, tonen de ontwerpers van rENs (Stefanie van Keijsteren en Renee Mennen) de meest uiteenlopende projecten: vaak iets met rood, altijd kleurrijk en in stijl. Het zichzelf beschilderen-de keramiek Reddish bijvoorbeeld, naar de classics van Cor Unum. Maar ook Re-vive (met Desso), Rood Wood en de resultaten van hun nieuwste onderzoek True Colours. www.madebyrens.nl

1 STUDIO ROOS GOMPERTS

Roos Gomperts neemt deel aan DDW met twee fonkelnieuwe projecten. Bij gelegenheidscollectief Dutch Invertuals (#74) presenteert ze Structure Studies, een samenwerking met Brit van Nerven. In het Klokgebouw (#19) dingt ze, samen met col-lega Aukje Fleur Janssen, naar de hoofdprijs van de Volvo Design Challenge met Blur. Een onderzoek dat begon met de aankoop van een oude Volvo en resulteerde in iets nieuws en verfrissends. Handge-tekende patronen maken van de auto ook vanbinnen een heuse design ride. www.roosgomperts.com

2000 ontwerpers, 84 locaties: waar te gaan en wat te zien? Elke dag vragen we de mensen die het kunnen weten drie tips voor dolende bezoekers. Vandaag de persoonlijk adviezen van Katja Lucas, programma-manager van de negendaagse. Ze spreekt je op locatie toe in de videoclip die vanaf nu te zien is op www.ddw.nl en via social media.

UPliften, UP-to-date, UPstream: ‘UP’ is het optimis-tische thema van Dutch Design Week, die dit jaar de opwaartse kracht van design wil benadrukken. Logisch, want onze stad heeft mede onder invloed van design en technologie de afgelopen decennia een flinke UPgrade gekregen. We worden wereldwijd geroemd om Brainport: om de manier waarop we met behulp van design en technologie slimme verbindin-gen maken tussen onze kennissector, de economische bedrijvigheid en ons eigen bestuur.

UPcoming: we zullen ons gedurende de week laten meeslepen door de ieder jaar groeiende hoeveelheid activiteiten. Ik ben bijzonder trots dat we dit jaar ook onze relaties uit Azië mogen ontvangen, die in het land zijn om te praten over de creatieve industrie. We inspireren ze met een programma waarin we de kracht van design in zijn volle breedte laten zien.

Want dat is het mooie van ontwerpers: ze kijken met andere ogen naar maatschappelijke onderwerpen. Zo is er dit jaar veel aandacht voor de manier waarop we door middel van ontwerp tot een herziening van ons zorgsysteem kunnen komen.

UPdaten is dagelijks aan de orde binnen mijn eigen praktijk, het bestuur. Door de vele multimediale technologische ontwikkelingen doen burgers elke dag nieuwe ideeën op, die ze zich eigen maken en weer uitdragen. Ze organiseren zich razendsnel, UPtempo zogezegd, maken nieuwe coalities met anderen en doen daarmee een geheel nieuw beroep op ons als overheid. Top-down werkt niet meer, bottom-UP evenmin. We gaan naar een disruptieve samenleving, waarin de overheid steeds meer controle verliest. Ik hoop van ontwerpers en technologen antwoorden te krijgen die ons als overheid helpen onze nieuwe rol te vinden.

Daarom gaan we op maandagavond 20 oktober onder de titel Redesign Government Now op verkennings-tocht. Wethouder Mary-Ann Schreurs en ik zullen in gesprek gaan met visionaire ontwerpers, bestuurlijke vernieuwers en zelfs operazangers. We laten ons verassen door innovatieve ontwerpprojecten. Aan ons de taak een goede follow-UP te geven aan al deze initiatieven. Ik verheug me erop daarover deze week met ontwerpers en inwoners van de stad in gesprek te gaan. Kijk, praat en luister mee in UPtown Eindhoven.

UPperEINDHOVENRob van Gijzel, burgemeester Eindhoven

Foto © Lisa KlappeFoto © Roos Gompers/Brit van NervenFoto © Femke Rijerman

Page 5: Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

54

Interview: Woes van Haaften (New Window)

‘DE REIS EN HET VERHAAL ZIJN EVEN BELANGRIJK ALS DE PRODUCTEN DIE ERUIT VOORTKOMEN’

Woes van Haaften studeerde aan Design Academy Eindhoven en zwaaide in 2006 af aan de Amster-damse Gerrit Rietveld Academie. Hij startte daarna communicatiebureau Inclusief Amsterdam, en bleef actief als onafhankelijk cultureel initiator. In 2013 richtte hij New Window op, een designplatform dat kunstenaars en ontwerpers uitnodigt om nieuw werk te maken. Wij nodigden hem uit voor tekst en uitleg.

EEN NIEUW DESIGNPLATFORM. WAS HET NODIG? KUNNEN ONTWERPERS ZICHZELF NIET VERTEGENWOORDIGEN?‘Van creatieven wordt verwacht dat ze ook onder-nemer zijn, en meer zelf naar buiten treden. Niet iedereen is daarvoor gemaakt, bovendien is het een vak op zich. Er gaat veel tijd in zitten, terwijl makers rust en ruimte nodig hebben om te kunnen begin-nen aan nieuw werk. Daar komt al zoveel bij kijken: onderzoek doen, conceptontwikkeling, materiaalstu-dies. Op het moment dat je kunt werken met iemand die je creaties inhoudelijk meestuurt en daarna in de juiste context plaatst, kom je verder. Hoe en waar je werk presenteert is essentieel, en ik denk dat daar de waarde ligt van een platform of podium. Heb je als maker een partij gevonden die echt aandacht voor je heeft en jouw filosofie begrijpt, dan kun jij je volledig richten op bijzonder werk – en dat wordt dan ook nog eens bijzonder gepresenteerd. 1 + 1 = 3.’

OP DE WEBSITE VAN NEW WINDOW STAAT DAT HET PLATFORM ‘GIVES AN INSIGHT INTO THE MAKING PROCESS OF ART AND DESIGN’. WAAROM IS DAT BELANGRIJK?‘Ik heb geconstateerd dat er bij het publiek een enorme behoefte bestaat om meer te weten over de achtergrond van de producten waarmee ze zich omringen. Vergelijk het met de behoefte van mensen om te weten waar hun voedsel vandaan komt. Of hoe hun kleding gemaakt is. Daarnaast is er een groei-ende interesse voor ambachtelijkheid en producties die aan de ene kant kleinschalig en lokaal, en aan de andere kant kwalitatief hoogwaardig zijn. Een prach-tig neveneffect daarvan is er dat er weer aandacht komt voor ambachtelijk-specialistische bedrijven – en daardoor krijgen ze hopelijk ook meer werk.’

NEW WINDOW IS BEHALVE EEN PLATFORM OOK EEN DESIGNLABEL. HOE IS DE VERDELING PLATFORM/LABEL?‘Fiftyfifty. De reis en het verhaal zijn even belangrijk als de producten die eruit voortkomen en verkocht worden. De verhalen zijn er voor altijd, de producten vaak in beperkte oplage.’

JE WERKT VOOR ONTWERPERS, MAAR BIJVOORBEELD OOK VOOR FOTOGRAFEN. HOE BEPAAL JE WIE IN DE PORTEFEUILLE PAST EN WIE NIET?‘De klik met de persoon is essentieel. Omdat de sa-menwerking intensief is, moet er een goede spanning zijn tussen de mogelijke participant en mij. Je moet elkaar vertrouwen en direct durven zijn. Dat bete-kent niet dat je het steeds met elkaar eens moet zijn. Integendeel, juist uit discussies ontstaan de mooiste vondsten. En natuurlijk geniet ik van bijzondere objecten, van het gedachtegoed dat ze representeren of van het verhaal erachter. Neem Ola Lanko, een fotografe die van Oekraïne naar Nederland is geko-men. Ze had nooit gedacht dat ze kunstenares zou worden, maar één moment bij een begrafenis heeft een draai gegeven aan haar leven. Dat heeft haar echt laten nadenken over fotografie, en haar gevormd tot de kunstenares die ze nu is.’

EN WAT KUN JE MET NEW WINDOW VERVOL-GENS CONCREET VOOR ZO IEMAND DOEN?‘Een rijke en goede context voor de makers en hun werk presenteren richting buitenwereld. Verder beheer ik de gerealiseerde collecties en zet die vervol-gens in de markt. In het traject naar eindresultaten zit veel verborgen inspiratie en informatie; die wil ik delen met de wereld, op een zo dynamisch mogelijke manier. Daarom ben ik met New Window niet een fysieke winkel of galerie gestart, maar vormt de web-site het centrale punt. Daar vind je achtergronden over de makers, daar lees je over de totstandkoming van de projecten, daar zijn hun producten te koop. Iedere maker heeft er een eigen window. Wie daar naar binnen kijkt, betreedt hun denk- en werkwereld. Alsof je bij hen op bezoek gaat in de studio of het atelier. Behalve online presenteren we ook op fysieke plekken, maar die bepaal ik samen met de participant.’

TIJDENS DUTCH DESIGN WEEK ZET NEW WINDOW ONDER ANDERE EEN TENTOON-STELLING NEER IN HET KLOKGEBOUW EN IN KAZERNE. WAT GAAN WE DAAR ZIEN? WAAROM MAG NIEMAND HET MISSEN?‘De windows waar ik het net over had, worden in het Klokgebouw fysiek. Daar zie je werk van David Derksen, Ola Lanko, Simon Wald-Lasowski, Rop van Mierlo, Willem Popelier en Lex Pott. In Kazerne is de Diptych-collectie – New Window in samenwerking met Lex Pott – onderdeel van de expo Open Mind. En waarom niemand het mag missen… hoe vaak krijg je de kans medereiziger van de kunstenaar of ontwer-per te worden?’

New Window presenteert in het Klokgebouw (Strijp Area, #19) ‘Unfixed’, een nog niet eerder vertoonde serie werk van fotografe Ola Lanko; ‘Some Logic’ en ‘Black Rainbow’ van ontwerper Rop van Mierlo; de collectie sieraden ‘Moiré Jewelry’ van ontwerper David Derksen; ‘Palet’ van Lex Pott, ‘42 × 1€’ van fotograaf Simon Wald-Lasowski en ‘The Do It Yourselfie Guide’ van fotograaf Willem Popelier.

In Kazerne (Central Area, #52) pakt New Window uit met ‘Diptych’ van Lex Pott. Een collectie van uiteenlopende objecten met hetzelfde uitgangspunt: het blootleggen van de jaarringen van een boom door het materiaal te zandstralen, waardoor de verborgen geschiedenis van het hout wordt onthuld.www.newwindow.nl

Foto © Lisa Klappe

Page 6: Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

Foto’s © Iris Rijskamp

Page 7: Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

7

Sander Wassink (Collaboration O)ontwerper en kunstenaar www.sanderwassink.nl

‘Vorig jaar presenteerde Collaboration O zich verspreid door de stad. Nu zijn we weer samen op Sectie-C. Deze plek, het bouwen en de samenwerking: we creëren hier iets wat echt leeft.’

Luuk van den Broek (Collaboration O)ambachtelijk en industrieel ontwerperwww.luukvandenbroek.nl

‘Al die energie die elk jaar vrijkomt. En dan ineens staan alle neuzen één kant op.’

Tessa Kootautonoom ontwerperwww.tessakoot.nl

‘Dat opbouwen geeft me zó’n boost. Nu alles voor de presentatie binnendruppelt en bij elkaar komt, zie ik ook dat mijn idee helemaal klopt. Alles past, zelfs de vloer is UP. Letterlijk.’

Niels Hoebersanimator en ontwerperwww.nielshoebers.nl

‘Het positieve gevoel is er zodra het allemaal staat en zijn eigen leven gaat leiden.’

Jules van den Langenbergontwerper en tentoonstellingsmakerwww.julesvandenlangenberg.nl

‘Willekeur: daar word ik blij van. Met alle respect, maar als je zin hebt om langs sokkels te lopen moet je naar Strijp-S. Sectie-C is de plek waar de zappcultuur aan kunst en design het best tot zijn recht komt.’

SECTIE-C:WILD CHILD VAN HET DESIGNANNO NUOntwerpfreaks, rauwdouwers, knutseljunkies, denktankers en bovenal supertoffe groepsdieren. In Sectie-C werkt een honderdtal creatieven 24/7 om de wereld te verrijken met ideeën en ontwerpen die je zelf niet durfde dromen. Tijdens DDW staan de deuren van de ateliers, werkplaatsen en studio’s wagenwijd open. Sectie-C ademt vrijheid, ambacht en gezamenlijkheid. Niet voor ochtendmensen, overigens: dit is dé plek om een dag vol ontwerp af te sluiten.

Met open ateliers van o.m. Collaboration O en Nacho Carbonell; de exposities Doom-Pa-Di-Dee en Proud Part of the Problem van Club-C. Maar ook: dagelijks livemuziek op verrassende momenten, en korte performances van theatergezelschap Afslag Eindhoven (zondagmiddag 19 en zaterdagavond 25 oktober). Last but not least: bij Sectie-C verdwaal je nooit op een lege maag. Daghap hier, zoete koek daar – in de tuin of bij het aanschuifrestaurant. Natafelen kan tot in de late uurtjes.

Sectie-CDaalakkersweg 2-16, East Area (#77)Openingstijden: zaterdag en zondag, 12.00-21.00 uur doordeweeks 14.00-21.00 uur Meer informatie en programma: www.sectie-c.nl

HET UP-GEVOEL VAN:

Page 8: Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

9Foto’s © Iris Rijskamp

Page 9: Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

David Derksenproduct- en meubelontwerperwww.davidderksen.nl

‘Dit jaar presenteer ik voor het eerst solo. Ik word er zo gelukkig van als mensen spontaan in mijn tijdelijke studio bij TAC binnenwandelen, lekker rondneuzen en blijven plakken.’

Anke van Gestel (BLOK meubel)interieur- en meubelmakerwww.blokmeubel.nl

‘Die goede reacties zijn superleuk. Stap vooral op ons af, want we geven maar wat graag tekst en uitleg. En vergeet donderdagavond vooral niet naar die altijddurende afscheidstournee van The Legendary Foulmouthed Barbarella’s te komen.’

Het Temporary Art Centre (TAC) is al jaren het creatieve buitenbeentje van de stad. Wars van al te trendy hipstertaferelen houdt deze smeltkroes van kunst en design het hoofd al meer dan tien jaar boven water. Ze hebben er al heel wat DDW’s mee-gemaakt en staan telkens weer garant voor iets wat schuurt, uitdaagt of kamerbreed afwijkt. Spannende tentoonstellingen en verfrissende presentaties bijvoorbeeld, maar ook losbandige feestjes – en dat allemaal in de schaduw van het Philips Stadion.

Met onder meer exposities, open studio’s, workshops en lezingen belooft TAC ook deze designweek veel goeds. Tonnen design zijn in de mix gegaan met kunst en architectuur, verdeeld over meer dan 2000 vierkante meter. Daarin kun je heel wat pareltjes verstoppen. Dat is precies wat de mensen van TAC hebben gedaan, en wel onder het thema Hidden Treasures. Dit zijn de schatten die wij alvast voor je hebben opgegraven.

IN THE MIDDLE OFDaar komen de Polen! De Biało-czerwoni (of ‘wit-roden’) spelen zich in de kijker met In the Middle of. Nog nooit was er in ons land zoveel werk bij elkaar te zien van ontwerpers, collectieven, fabrikanten en studenten uit Polen. Ook daar is design voortdurend in beweging en gaan heel veel dingen richting UP. Kers op de taart is een rijk programma van lezingen met onder meer speciale gast Lidewij Edelkoort, topontwerper Oskar Zieta en trendwatcher Zuzanna Skalska. Handig om alvast te weten: ‘mooi’ in het Pools is piękna.

UNCERTAINTY STUDIOS‘De kracht van onderzoek en ontwikkeling ligt in het werken met onzekerheden om tot urgentie te komen.’ Wat dat precies betekent weten wij ook niet, maar het sluit wel naadloos aan op de titel – Uncertainty Studios –waaronder de product- en interaction de-signers van ArtEZ hun krachten hebben gebundeld. Een cross-overproject dat ‘een visie toont over een werkveld waar context en toepassingen wordenonderzocht voor fysieke materialen en digitale infor-matie’. Voor eenvoudige krantenmakers is dat Pools. Zelf gaan kijken wat het betekent dus. Met onder meer: Ed van Hinte, Nuno Coelho en Tom Spooner, Noam Toran, en de workshop ‘Noise Methodology’ door Gijs Gieskens, Hillel Schwartz en Remco van Bladel.

MADE IN TACWie een studio, werkplaats of atelier huurt in TAC, mag zich ‘TACgenoot’ noemen. Daaronder bevinden zich kunstschilders, schrijvers en grafisch vorm-gevers, maar ook modeontwerpers, muzikanten en webdesigners. Tijdens DDW kun je zien wie ze zijn, wat ze doen, wat ze maken en waarom. Je maakt er kennis met (het werk van) ontwerper David Derksen, studio Truly Truly, Jenny & Eva, en al die anderen. TACgenot verzekerd!

NARESHTAURANT Naresh Ramdjas begon zijn in 2009 met koken in zijn studentenflat. Het moet daar een gezellige boel zijn geweest: Ramdjas verzorgde er diners voor soms wel 35 vrienden – en kreeg de smaak te pakken.

Ondertussen studeerde hij ook nog af aan de Design Academy Eindhoven, waarna hij zich volledig kon richten op de potten en pannen. Voor deze jonge ontwerper is koken in de eerste plaats communicatie: elk eigenzinnig opgemaakt bord is een bericht aan de ontvanger en nodigt uit tot een gesprek. Net als vorig jaar runt hij tijdens DDW zijn Nareshtaurant in TAC. De keuken is elke dag tot 22.00 uur geopend. Reserveren kan door te bellen met 040 737 04 35 of te mailen naar [email protected]. Smakelijk!

DESIGNERS FESTNiet te missen is het Designers Fest op donderdag-avond. Insiders weten waarom, groentjes mogen het ontdekken en zijn van harte welkom. Met livemuziek, dj’s en een aantal bijzondere artiesten. Haal je dan-cing shoes uit de kast voor de samplesoul van Zoro Inca, een polkafeest van Die Himmelreiches Baum, het beste vinyl van Ramb & Kobuz (Kattekwaad), Stijn Selecter en Dees, en – tussen de zaagmachine en de werkbank – The Legendary Foulmouthed Barbarella’s, met in de gelederen grootheden als Joost van Bleiswijk, Stephan Stieferman, Jos Kranen en ene Joris. Entree: € 8,50.

Hidden TreasuresCentral Area, # 37Dagelijks open van 11.00-19.00 uur (Nareshtaurant tot 22.00 uur)Officiële opening: zaterdag 18 oktober, 16.00 uurMeer informatie: www.ddw.nl en www.tac.nuEntree: € 2,00. DDW passe-partout: € 1,00Studenten: € 1,00

TAC:VERBORGEN SCHATTEN

9

HET UP-GEVOEL VAN:

Page 10: Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

10

AGE OF WONDERLAND

HOW CREATIVE TALENT CAN CONTRIBUTE TO SOCIAL CHANGE‘It is clear that the current system is very wasteful and inefficient, and some creativity is required to invent new ways of doing things that will make pro-fits without destroying the environment or societies. But the problem is very complex, and creative talent can’t do much as long as nobody is willing to pay to influence people to reconnect to reality. Maybe designers could assume some responsibility for the impact that such techniques have had in society.’

THE EINDHOVEN COMMUNITY‘There are lots of resources here, and people have already accepted that governments and businesses are too big to change and therefore excuse themsel-ves of the responsibility of trying. But change will come, acting at the human level, making strong im-pact locally – in such a way that it spreads globally due to the interconnectedness of modern society.’

WHAT HE HOPES TO ACHIEVE WITH HIS RESIDENCY PERIOD‘I want to collaborate in the design of business models that make profit by changing the world into a better place to live, instead of producing only moralizing, wishful thinking and idealistic “tree hugging” approaches. If I can influence Baltan Laboratories and Hivos to take a serious look at the new, emergent, political forces such as the crypto-currencies and the automatism of technology, that will be enough to open a wide variety of possibilities for future projects.’

WHAT THE WEST CAN LEARN FROM GUATEMALAN CULTURE‘Poverty is a great constraint that forces people to come up with more efficient designs and concepts. At the social level, the political organization of native populations in America very much resembles the future that industrialized countries are trying to re-design – for instance in social and healthcare

– in coexistence with nature, with respect for life, collaborative governance, direct participation in community issues, et cetera.’

HIS OWN PROJECT‘Two of the projects I’m working on for DDW involve social change in different environments. The open source law project researches the concept of collaborative governance reconnecting people with politics, and the Maya Hackers project aims to reconnect the ancient knowledge of this culture with modern society and its challenges.’

Meer informatie over Age of Wonderland en David Marín is te vinden op www.ageofwonderland.nl. Baltan Laboratories is gevestigd in het Natlab, Kastanjelaan 500, Eindhoven, #29.

Tijdens Age of Wonderland werken zes niet-westerse ingenieurs, kunstenaars en ontwerpers onder begeleiding van Arne Hendriks in Eindhoven aan conceptuele, sociale en technologische innovatie. De resultaten worden tijdens DDW gepresenteerd aan het publiek bij Baltan Laboratories. De komende dagen laten we ze (met dank aan Olga Mink en Baltan Quarterly) alle zes aan het woord.Vandaag, all the way from Guatemala, David Marín. OVER:

LET’S GO DIGITAL!The Internet of Everything is dichterbij dan je denkt: de digitalisering is op stoom en wint razend- snel terrein. De fysieke en de virtuele wereld raken meer en meer met elkaar verbonden, en voor gewone stervelingen vallen de ontwikkelingen nauwelijks nog bij te benen. Gelukkig kunnen ze zich in het openingsweekend van DDW een middag laten updaten en bijspijkeren tijdens Dutch Design Goes Digital in het Klokgebouw.

Dutch Digital Agencies schenkt ook dit jaar ruim-schoots aandacht aan het thema digital design, met een middag die gewijd is aan de impact van digitali-sering en de rol van design. Specialistische bureaus als TamTam, Mirabeau, Freshheads, MediaMonks en Rhinofly bieden een exclusieve kijk in hun digitale keuken. De bijeenkomst, onder leiding van Krijn Schuurman, wordt afgesloten met een paneldiscussie tussen de avant-garde van de Nederlandse digitale industrie.

Iedereen is welkom. De toegang is gratis op vertoon van een passe-partout of na inschrijving via [email protected]. Meer informatie over het programma? Go digital: kijk op www.dutchdigitalagencies.com.

Dutch Design Goes DigitalZondag 19 oktober, 15.00-18.00 uur Klokgebouw, Strijp Area (#19) Alleen toegankelijk met DDW passe-partout.

Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens Dutch Design Week? Gebruik dan de mobiele website getthebuzz.nl/ddw. Een realtime medium waar de energie van Eindhoven tijdens DDW op te volgen is.

Foto’s © Ronald Berwers

Page 11: Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

EXPOSIZE ‘PRINT & SIGN’-PARTNER DUTCH DESIGN WEEK

Exposize Eindhoven 040-2129888 - Exposize Amsterdam 020-2250000

Om de uniformiteit in uitstraling te kunnen bewaren is het belangrijk om het logo van Dutch Design Week op een verantwoorde manier te gebruiken. Het logo mag daarom niet worden aangepast of bewerkt. De minimale maat voor plaatsing is 2 cm breed.

Logo Dutch Design Week in eps formaatDe logo’s in eps formaat zijn vectorbestanden (Adobeillustrator) en kunnen zonder problemen worden vergroot.

1] DDW_LOGO_2014_kleur.eps2] DDW_LOGO_2014_kleur datum.eps3] DDW_LOGO_2014_kleur participant.eps4] DDW_LOGO_2014_kleur datum participant.eps5] DDW_LOGO_2014_zwart.eps6] DDW_LOGO_2014_zwart datum.eps7] DDW_LOGO_2014_zwart participant.eps8] DDW_LOGO_2014_zwart datum participant.eps

Logo Dutch Design Week in jpg formaatDe logo’s in jpg formaat zijn pixel bestanden (Adobe Photoshop) en mogen tot maximaal 120% van het origineel worden vergroot.

1] DDW_LOGO_2014_kleur.jpg2] DDW_LOGO_2014_kleur datum.jpg3] DDW_LOGO_2014_kleur participant.jpg4] DDW_LOGO_2014_kleur datum participant.jpg5] DDW_LOGO_2014_zwart.jpg6] DDW_LOGO_2014_zwart datum.jpg7] DDW_LOGO_2014_zwart participant.jpg8] DDW_LOGO_2014_zwart datum participant.jpg

Kleuren CMYK PMSRood 0 - 100 - 100 - 0 PMS 485Roze 0 - 100 - 50 - 0 PMS 206Oranje 0 - 60 - 100 - 0 PMS 144

SPECIFICATIES LOGO GEBRUIK DUTCH DESIGN WEEK

Dutch Design Week | Torenallee 22-08, 5617 BD Eindhoven | P.O. Box 8043, 5601 KA Eindhoven | T +31 (0)40 2961150 | [email protected] | www.ddw.nl

Your partner for print in interior projects

www.exposize.nl

Klokgebouw

Hall 44.06EXPOCustomizedCurtainsSectie C

WHERE ADMIRATION MEETS SATISFACTION

@AdmirantShop Admirant Shopping admirant.nl

LEKKERRRRR!DE DUTCH DESIGN WEEK MET DE HORECA ONDERNEMERS VAN ADMIRANT

ABN AMRO is zich bewust van het belang van Dutch design voor de Nederlandse economie. Een van de redenen dat de bank zich heeft verbonden aan Dutch Design Week. Dat partnerschap begon in 2009, en sinds 2011 is ABN AMRO hoofdsponsor van DDW. Ook dit jaar doen we graag mee. Om kennis en contacten ten goede te laten komen aan zowel gevestigde ondernemers als nieuwe talenten, om ‘de week’ te ondersteunen, en omwille van de toekomst van de Nederlandse creatieve industrie.

DRIVING DUTCH DESIGNDe Nederlandse ontwerpwereld is een katalysator van innovatie en een belangrijke motor voor onze economie. Voor ABN AMRO reden genoeg om ont-werpers ook tijdens deze dertiende editie van hét podium voor Dutch design weer te ondersteunen. Bijvoorbeeld met de jaarlijkse masterclass Driving Dutch Design, waarmee we professionals uit ons eigen netwerk direct koppelen aan jonge talenten.

Maar ABN AMRO wil niet alleen kennis overdragen. We willen veelbelovende designers ook een podium bieden om zich te presenteren. In samenwerking met Van Eijk & Van der Lubbe worden daarom dit jaar zeven ABN AMRO Hotspots geplaatst. Zes daarvan staan op het Ketelhuisplein; de zevende heeft een permanent podium in de centrale hal van ons kantoor aan de Vestdijk – dat mede is ingericht door 35 jonge designers, onder curatorschap van Miriam van der Lubbe.

SMART FUTUREIn het Klokgebouw vormt het ABN AMRO House het decor van vijf Business Seminars rondom het thema Smart Future. Automatisering, digitalisering en robotisering veranderen ons dagelijks leven ingrijpend. Goed nieuws of reden tot zorg? Om meer inzicht te krijgen organiseert ABN AMRO tijdens Dutch Design Week bijeenkomsten rond mode (Smart Textiles), logistiek (Smart Logistics), interieur en wonen (Smart Homes), landbouw (Smart Farming) en betaalmiddelen (Smart Money). Dat doen we niet alleen, dat doen we samen. Bijvoorbeeld met Amsterdam Fashion Week, Dinalog en ZLTO. UP is de koers, ABN AMRO geeft richting. Welkom op Dutch Design Week.

HET BELANGVANDUTCH DESIGN

Ilona RoolvinkSponsoring ManagerABN AMRO

Page 12: Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

16

STAY TRUEAND LOOK OUTWARDThomas Widdershoven, Creative Director Design Academy Eindhoven

Vaste waarde en standaard een niet te missen hoogtepunt op DDW: de Graduation Show van Design Academy Eindhoven (DAE). Onder de vlag van het thema ‘Sense Nonsense’ laat de nieuwste lichting afstudeerders op de jaarlijkse overzichts-expositie zien waarmee ze dat felbegeerde diploma verdienden. Hun beste beentjes werden gebundeld en vereeuwigd in een catalogus, die net als vorig jaar wordt ingeleid door DAE-directeur Thomas Widdershoven. Net te lang om volledig af te drukken, maar veel te goed om te laten liggen.

At Design Academy Eindhoven we inspire, but mostly we strive to nourish a hothouse of ideas that reflect and contribute to the wider world. Over the past few years, design has taken a daring leap into broader territory, so it now has to grapple with the harsher realities of being truly connected. Criticism can be harsh, and design, more than ever before, has survived a beating.

We have been accused of narcissism, of irrele-vance and of being overrated. Interestingly, most of the criticism comes from within – from our own creative ranks. We have high expectations of one another. Timo de Rijk called it irresponsible and even dangerous to present design rife with unful-filled promises. Lucas Verweij worried out loud that design is joining religion and politics in the hope industry.

The backdrop to these public attacks has been a frustrating discussion about what the most up-to-date definition of design is. Books devoted to defining the discipline debate about what should and should not be included under the title have proliferated.

Design at its most pragmatic is supposed to be an act of problem solving, but everybody knows that a lot of design causes more problems than it solves. I think the ‘What Design Can Do’ conference in Amsterdam put it best: ‘The Designer is a game changer’ – which is a less pragmatic and more strategic view on design. At Design Academy Eindhoven, I’d prefer we don’t embroil ourselves in this apparent need to narrow down a definition. I want our students to instead stay ahead of the curve. We stand for redefining design. Nothing is off limits, which is more than just a response to current debate, it is a very fundamental principle of education and of this academy.

I do not see design as something to offer promise or hope, it is about experimenting with ideas and tech-niques. Design is changing while you – the students – are learning it. Design is changing because you are learning it. Design is changing because of you. Design thinking is free thinking, and free thinking always requires a degree of irrationality. Even when logic appears to be the presiding judge, exciting and over-the-top ideas will always manage to escape.

This is where our exhibitions in the Van Abbe-museum during Dutch Design Week fit in. Last year, we showed Self Unself, which questioned the position of the designer in self-initiated projects. Dave Hakkens’ modular phone was an icon of the show because it coupled a very unselfish approach to open-source design with a highly personal story of Dave seeking support to fight conservatism and protectionism in the smartphone business.

This year, the show will be called Sense Nonsense. It looks at the sense within nonsense. The exhibition’s iconic project is Teresa van Dongen’s bacteria fueled lamp. For this, Teresa coupled the very sensible and scientific attitude of biological research with a more magical and intuitive approach of design. It captures how design thinking is never completely rational.

95% of our Master’s students and 60% of our Bachelor students come from abroad. We repre-sent and reflect the multipolarity of a changing world order, and Eindhoven is a major player in this global transition. This provincial, post-industrial town was bombed by the British in World War II, built by Phillips, and then a decade ago was almost completely abandoned. The city is now being rein-vented by high-tech industry and design. It makes it a fascinating place, with an easy relationship with experimentation and creativity. Eindhoven has nothing to lose – it is a city in the making, and Design Academy Eindhoven plays an important role in that evolution.

We encourage all our students to stay true and close to themselves and where they come from, but also to look outward – first to Eindhoven and then beyond.

Page 13: Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

TUNE UP

De weersverwachtingen in ontwerp-land, op pad met de designdetective, of weten hoe een goede expositie klinkt? Tijdens DDW verzorgt Emma Radio elke dag live-uitzendingen vanuit de Design Academy Eindhoven. Student-en worden reporters en gaan dagelijks op pad om het laatste designnieuws te coveren. Vermaarde gasten worden onderworpen aan een kruisverhoor in de redactieruimte op de vierde verdieping van deWitteDame (boven de Graduation Show). Er wordt gedis-cussieerd met de Japanse onderzoeker Daijiro Mizuno (Keio University) over de manier waarop designers onderzoek doen, Merijn Neeleman (Head of Design bij Océ Canon) komt vertellen hoe ontwerpers bijdragen aan pro-ductinnovatie, en met ontwerper Ivor Williams (research studio Being and Dying) bespreken de radiomakers hoe je de dood kunt ontwerpen. De digitale ether verrijkt met antwoorden op vragen die je zelf nooit had durven stellen: kan niet anders of dat wordt een luistercijferkanon. Dagelijks te beluisteren via soundcloud.com/design-academy-eindhoven. Meer info: www.designacademy.nl/emma.

NO-NONSENSE IN HET VAN ABBE

Design Academy is net als vorig jaar te gast in het Van Abbemuseum met de tentoonstelling Sense Nonsense. Daarin zie je werk van onder meer Atelier NL, Auger & Loizeau, Makkink & Bey, Tord Boontje, Wim T. Schippers, Tomm Velthuis, Marcel Wanders en Thomas de Wolf. Wie daar niet genoeg aan heeft, kan ook nog naar Staging the message, een eerbetoon aan grafisch ontwerper Jan van Toorn. Beide exposities zijn open tot 22.00 uur. Meer info: www.vanabbemuseum.nl.

Vanaf maandag 20 tot en met zater-dag 25 oktober heeft het Van Abbe een volledig avondprogramma in de aanbieding. Tussen 19.00 en 23.00 uur kun je er terecht voor rondleidingen door jonge designers, performances, discussies, muziek, poëzie, en zelfs voor stand-up comedy. Food designer Annelies Hermsen verzorgt samen met het Karel 1 museumcafé dagelijks diners in stijl. Aanschuiven kan vanaf 19.00 en moet, als je de hond niet in de pot wilt vinden, vóór 21.00 uur.

PROGRAMMA–

MAANDAG 20 OKTOBERLeon van der Zanden– Stand-up comedy (in Dutch), 15 min.Auditorium, 20.30 en 21.30 uur Het Wild– MuziekMuseumcafé, 22.00-23.00 uur–

DINSDAG 21 OKTOBERLuk Sponselee– PerformanceOudbouw, 19.00-20.00 uur (solo), 20.15-21.15 uur (met Mega Stylo Ensemble)André van den Boogaart (begeleid door Alex Akela)– MuziekMuseumcafé, 22.00-23.00 uur–

WOENSDAG 22 OKTOBEROngemotiveerd Kunstenaars Collectief (OKC)– PerformanceOveral, vanaf 19.00 uur (avondvullend programma)–

DONDERDAG 23 OKTOBERLars Leeuw – Faux-Chi– PerformanceOudbouw, 20.15 uurJan van Toorn, Els Kuijpers, Thomas Widdershoven, Jan Konings, Diana Franssen– Discussie (in Dutch)Auditorium, 20.30-21.30 uur

We Love Trash– Muziek/performanceMuseumcafé, 22.00-23.00 uur–

VRIJDAG 24 OKTOBERLilia Scheerder – Performance Oudbouw, 20.15 en 21.15 uurSkalala– Muziek Museumcafé, 22.00-23.00 uur–

ZATERDAG 25 OKTOBERArnoud Rigter– Poëzie/performanceOudbouw, 19.45 en 20.45 uurUnited-C(owboys)– Dans/performance Oudbouw, 20.15 en 21.15 uurXOXO – MuziekMuseumcafé, 22.00-23.00 uur–

KostenAvondprogramma met diner € 32,50 (excl. drank), studenten € 30,00.Avondprogramma (excl. eten en drank) € 17,50, studenten € 15,00.–

ReserverenSchrijf je op tijd in voor het No Non-sense-avondprogramma! Dit doe je via no-nonsense.vanabbe.nl. Tijdens DDW kun je bij de Too much infor-mation-balie in de entreehal van het Van Abbemuseum informeren of er nog plaatsen voor het avondprogramma zijn.

17

Corradino Garofalo | The Fourth WallFoto © Lisa Klappe

Sam van Gurp | Exploded ViewFoto © Femke Rijerman

Marija Puipaite | Embracing the TouchFoto © Lisa Klappe

Rudi Boiten | One Yarn of PaintFoto © Femke Rijerman

Maxime Mellot | TuriaFoto © Femke Rijerman

Joram Raaijmakers | Architecture of ControlFoto © Lisa Klappe

Lianne Polinder | TechnomimicryFoto © Femke Rijerman

Maartje Slijpen en Merel Witteman | DaaromFoto © Femke Rijerman

Page 14: Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

‘WAT DENK JE ZELF? KAZERNE IS OPEN! FOREVER.’HET UP-GEVOEL VAN:ANNEMOON GEURTSONTWERPER EN INITIATIEFNEMER KAZERNE WWW.KAZERNE.COM

Tijdens de Now Future Talkshow van vorig jaar luisterde een volle zaal naar wenkende toekomstperspectieven geschetst door bezielde designers. Een amalgaam van wilde dromen, concrete plannen en geslaagde testen. Een avond die schreeuwde om een vervolg. Die schreeuw is gehoord: VPRO en DDW organiseren editie 2. Dit jaar gaat de avond over mobiliteit, klimaat, stedelijke ontwikkeling, de beïnvloeding van ons geheugen, het financiële systeem, en the internet of things – of, in ontwerperstaal, het (re)design van complexe systemen.

Geen talkshow is compleet zonder spraakmakende gasten. Op deze editie zijn dat onder meer DDW-ambassadeur Arne Hendriks, Borre Akkersdijk en Joris Laarman. Wetenschapper Maarten Steinbuch schetst de toekomst van transport en robotica; Daan Roosegaarde richt zich tot de zaal door middel van een videoboodschap.

Tijdens het tweede gedeelte van de bijeenkomst wordt er, op basis van inspirerende clips in de traditie van VPRO’s Zomergasten, gediscussieerd tussen publiek en sprekers. Dit alles en meer wordt in goede banen geleid door Marcia Luyten, bekend van Buitenhof.

Natuurlijk wil niemand deze avond missen, maar niet iedereen zal ’m kunnen betalen. Tickets, te koop via DDW.nl, kosten € 110,- (€ 75,- voor studenten en DDW- deelnemers). Je krijgt dan wel meteen een DDW passe-partout, en drankjes tijdens de talkshow. Het programma is zowel Nederlands- als Engelstalig.

Klokgebouw, Strijp Area (#19)Zaal open: 19.00 uurStart talkshow: 19.30 uur

SPEAK UPNOW FUTURETalkshow van DDW en VPRO

18

Foto © Lisa Klappe

Page 15: Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

19

Technologie is bepalend voor de samenleving en van grote invloed op ons dagelijks leven. Drie Tech-nische Universiteiten, van oudsher kraamkamers van innovatie en verzamelgebouwen voor whizz-kids, hebben de handen ineengeslagen en presente-ren gezamenlijk zowel de laatste stand van zaken als wenkende toekomstperspectieven. Design United (3TU), een supertrio van de TU’s Eindhoven, Delft en Twente, toont het design van de toekomst én de toekomst van design. Voor de TU/e de eerste keer dat de comfort zone van het eigen universiteitster-rein verlaten wordt. De spannende expositie Mind the Step in het Klokgebouw is een uitnodiging aan alle bezoekers om ook een sprong te wagen en met ontwerpers op ontdekkingsreis te gaan.

De uitnodiging van dr. Lucas Asselbergs, projectleider Mind the Step:

‘Aanschouw voor het eerst tijdens DDW de drie spectaculaire zonne-energie gedreven bolides van de drie Technische Universiteiten in Nederland. Zie hoe robots ons steeds beter behulpzaam kunnen zijn, hoe ambulance-drones in no time op de plek van het ongeval zijn, en hoe de processen rond een patiënt in het ziekenhuis inzichtelijk en efficiënter gemaakt worden. Bewonder kleding waarin je hele muziekcol-lectie is verwerkt. Ontdek hoe windenergie rond ge-bouwen kan worden opgewekt, en hoe je met geluid en beweging je omgeving letterlijk kan laten golven.

In de tentoonstelling Mind the Step treft de bezoeker verschillende thema’s aan die inhoudelijk houvast bieden: Care, Live, Learn, Make, Move en Sense. Geen beurs dus waarbij iedere partij los van elkaar toont waarmee zij bezig is, maar een aanbod van aansprekende onderwerpen waaraan verschillende faculteiten en instituten intensief werken.

In de tentoonstelling hebben we gebroken met de traditie dat de ontwerpers, de gebruikers en de in-dustrie achter de ontwerpen amper getoond worden. Op 25 banners prijken zij ieder met een persoonlijke uitspraak over design. Elke banner vertolkt een stem in Mind the Step. Tezamen met lezingen en discussies in het kader van “Mind the Story” ontstaat zo een aanbod van in maatschappij en techniek gewortelde ontwerpen en reflecties.’

MIND THE STEP: EEN UPVOOR DE MIND

THE DOUBLE DUTCH QUOTE OF THE DAY

Do come and search us up.We hebben vaker een goede vertaler nodig dan we denken.

Double Dutch. Preferred translator of DDW.Double Dutch | Klokgebouw 180 | 5617 AB Eindhoven | +31 40 368 31 68 | [email protected] | www.double-dutch.nl

Behalve vertalen kan Gerard van Double Dutch ook heel aardig meubels ontwerpen. Kijk zelf op verdieping 6 van het Klokgebouw.

BB.Suit 01 | Foto © byBorre

Page 16: Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

2120

VAN EIJK & VAN DER LUBBE PRESENTEREN COLLECTIE VOOR VOLVO.

Zo verwoordt Volvo zelf de motivatie achter de vele designgerelateerde activiteiten die het merk sinds enkele jaren ontplooit in Nederland. Niet alleen met de Design Collection, ook met de Volvo Design Challenge en de app Volvo Design Guide. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, verzorgt Volvo met in-gang van dit jaar ook de gratis Design Rides tijdens DDW.

IDENTITEIT EN ANDERE INSPIRATIEVan Eijk & Van der Lubbe werd verzocht een collectie te ontwerpen die enerzijds gebaseerd is op Volvo (met name de Volvo XC60) en anderzijds de toe-komst van het merk bevraagt: hoe ziet een auto eruit wanneer deze automatisch bestuurd wordt? Wat gebeurt er met de auto als vervoer belangrijker wordt dan bezit? De collectie, die inmiddels klaar is en te zien op DDW, komt met verrassende antwoorden.

ONDERZOEKStartpunt was een onderzoek naar mobiliteit, Zweden en Volvo dat de ontwerpers van fabrieken in België tot het hoofdkantoor in Göteborg voerde. Daarnaast liet Van Eijk & Van der Lubbe zich inspi-reren door een documentaire van Hans Bromet uit de tijd van de allereerste mobiele telefoon. Ontwerper Miriam van der Lubbe: ‘Hij ondervroeg mensen over deze nieuwe vinding, en met de kennis van vandaag weten we dat mensen geen idee hadden welke impact dit pakweg vijftien jaar later op hun leven zou hebben. Dat is ook aanstaande in de wereld van automotive. Nieuwe techniek zal ertoe leiden dat de auto meer en meer zelf gaat doen. Logischerwijze leidt dat tot meer tijd tijdens het reizen. Daarop hebben we ons gefocust. Wat doe je met die tijd? Daaruit hebben we drie ontwerplijnen gedestilleerd, waarvan we er nu twee presenteren. Allereerst de sociale invulling van de extra tijd.

Er mogen ontmoetingen plaatsvinden, contacten worden gelegd en verdiept. Om dat te bewerkstel-ligen hebben we producten ontworpen die dit stimuleren, zoals schrijfblokken en een gietijzeren pan om samen te kunnen eten. Ook is er een auto te zien waar de beleving in het uiterlijk is ver-werkt. Een zachte huid waarin twee inhoudelijke componenten te ontdekken zijn. De zilveren laag die wij in het gebruik “de Volvo-laag” noemden, en de omgevingslaag, waarin karakteristieke zaken van Zweden en Volvo te ontdekken zijn: Zweedse kronen, elanden, de Nobelprijs et cetera. Een zachte, voetgangersvriendelijke laag die past bij de spreek-woordelijke veiligheid van het merk.

We hopen hiermee mensen aan het denken te zetten over een toekomst met auto’s die nu net zo onvoor-stelbaar is als onze huidige bijna-versmelting met de smartphone vijftien jaar geleden.’

‘Bij Volvo draait alles om mensen, óók in de ontwerpvisie. Vrij van de oppervlakkige opsmuk van andere automerken voegt Volvo emotionele waarde toe met mensgerichte auto’s en een ontwerptaal gebaseerd op een zelfverzekerde, authentieke schoonheid. Hét kenmerk van Scandinavisch design. “Design moves us” is de logische naam.’

Page 17: Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

21

VOLVO DESIGN CHALLENGE:1 VRAAG9 ANTWOORDEN

Dit weekend, zaterdag 18 oktober om precies te zijn, wordt bekendgemaakt wie de winnaar is van de Volvo Design Challenge. Spannende tijden dus voor de negen jonge ontwerpers die door een jury werden geselecteerd om in een ontwerp hun visie te geven op het merk Volvo, meer in het bijzonder de Volvo XC60. En om de wereld te laten zien hoe design hen in ‘vervoering’ brengt. Zoals de tweeledige opdracht luidde. Dit zijn de deelnemers. Op de corresponde-rende foto’s zie je de ontwerpen.

1. KIM BEEKMAN, voor wie Volvo nauw verweven is met familie en geborgenheid, maakte een be-schermhoes van EVA foam: lichtgewicht rubber met een bumpereffect.

2. YOUP BOELEN, MIGUEL GUERRA, JAN VAN ACKEREN en MAURICE SCHILL ontwierpen de Rek, een tas uit modules van hard buitenmateriaal verbonden door vierzijdig stretchend zachter mate-riaal. Het grote voordeel van de Rek is zijn formaat.

3. ANNIKA DE BOER bedacht een lichtgewicht hangmat voor stedelijke en landelijke avonturiers. Opvouwbaar, weerbestendig en eenvoudig en snel

te bevestigen aan de Volvo XC60 voor een power-nap op alle plaatsen waar deze auto je kan brengen. Bijna overal dus.

4. ROOS GOMPERTS en AUKJE FLEUR JANSSEN deden een onderzoek dat begon met de aankoop van een oude Volvo en resulteerde in iets nieuws en verfrissends. Handgetekende patronen maken van de auto ook van binnen een heuse, bijna hallucine-rende design ride. Het idee wordt middels een film gepresenteerd.

5. LENNEKE LANGENHUIJSEN en BRECHT DUIJF bedachten drie nieuwe concepten voor de coating van een auto. Waarbij het uiterlijk van de auto verandert onder invloed van de tijd en de (weers)omstandigheden of zelfs meehelpt bij het zuiveren van de lucht.

6. VICTORIA LEDIG ontwierp een serie tassen van elandhuid. De tassen passen naadloos bij de combi-natie avontuurlijk en toch luxueus. Een combinatie die ook naadloos past bij de beleving van de XC60 van Volvo.

7. LEX POTT gebruikt in zijn onderzoeksproject True Colours koper, messing, staal en aluminium om een natuurlijk meeverouderend kleurenpalet te creëren. De auto krijgt zo meer karakter door de jaren heen. Door het gewicht van de coating te verminderen, wordt de auto efficiënter en natuur-vriendelijker.

8. TOMM VELTHUIS ontwikkelde de XC60 WANNABE Admire Kit: een pakket met alles wat je nodig hebt om je auto te pimpen en op een XC60 te laten lijken. Compleet met knoppen, XC60 tunes, een sjabloon voor de buitenkant, en een transparan-te sticker voor op de achteruitkijkspiegel. Zodat de chauffeur zich al spiegelend een XC60 rijder waant.

9. MIANNE DE VRIES ontwierp een lichtgevoelige vaas die op zijn oppervlak een beeld kan vangen van jouw favoriete plek. De verpakking van de Capture Vase is zowel een pinhole camera als een donkere kamer om het beeld te ontwikkelen.

Alle ontwerpen zijn te zien en vooral te bediscussiëren in het Klokgebouw, Strijp Area (#19)Alleen toegang met DDW passe-partoutMeer info: www.ddw.nl

1.

6.

2.

7.

3.

8.

4.

9.

5.

VOLVO DESIGN GUIDEverkrijgbaar:App Store en Google play

Page 18: Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

2322

Hoe innovatief, baanbrekend, sociaal en nuttig design van eigen bodem anno nu kan zijn, zie je met eigen ogen bij de overzichtstentoonstelling van DDA. De video/installatie Last Season bijvoorbeeld, waarmee Lernert & Sander modelabels als Céline, Chloé, Jil Sander en Prada terugbrengen tot bolletjes wol. Maar ook de app Sweetie, die door Lemz werd ontwikkeld om sekstoerisme tegen te gaan. De boe-ken Mandy, waarmee Sybren Kuiper in omgekeerde volgorde het verhaal vertelt van twee meisjes die geboren zijn als jongen, en The In Vitro Meat Cook-book, vol zinneprikkelende visies op de toekomst van ons voedsel. En Viktor&Rolf natuurlijk. Al zijn die er vooral voor de show. AWARDSHOWWie de felbegeerde DDA’s dit jaar in de wacht slepen, wordt bekendgemaakt tijdens de feestelijke award-show in het Klokgebouw. Daar zijn prijzen te verdelen in maar liefst negen categorieën. De avond krijgt extra schwung met spreekbeurten van Richard van der Laken (What Design Can Do) en Daisy Ginsberg

(Bio Design). En niemand minder dan Jet Bussemaker, onze minister van Onderwijs, Cultuur en Weten-schap, komt naar Eindhoven om de officiële opening te verzorgen. Wie dit hoogtepunt wil bijwonen, heeft een officiële uitnodiging of entreeticket nodig. Heb je die niet? No worries. Het werk van alle fina-listen is de hele Dutch Design Week te zien in de speciale overzichtsexpositie.

LANDINGSPLATFORMAls we het toch over die tentoonstelling hebben: ontwerp- en vliegwerkcollectief La Bolleur tekende dit jaar voor de inrichting. De vanuit Amsterdam opererende boysclub – hier toch vooral berucht vanwege uitbundige feesten in het gelijknamige bordeel tijdens DDW eerder deze eeuw – bedacht en creëerde speciaal voor Dutch Design Awards een tentoonstelling naar het idee van een landingsplat-form. Daarop kan al dat ontwerptalent niet alleen zachtjes neerdalen, maar krijgt het ook een waardig podium met hoog designgehalte. Fraai uitgelicht overigens, door Philips Lighting.

DESIGNJAARBOEK 2014 DDA verzorgt met nai010 uitgevers ook de samenstelling en publicatie van het Dutch Design Jaarboek. Dit overzichtswerk toont de beste Neder-landse ontwerpen van afgelopen jaar op het gebied van ruimtelijke, grafische en productvormgeving en mode, en biedt een vooruitblik op de toekomst. Nu te koop via de webshop van de uitgever: www.naibooksellers.nl.

Dutch Design Awards | AwardshowZaterdag 18 oktober, 19.30-24.00 uur ABN AMRO House, Klokgebouw, Strijp Area (#19)

Dutch Design Awards | ExpositieDagelijks open van 11.00-18.00 uur (maandag tot 15.00 uur) TAB-gebouw, Strijp Area (#14) Alleen toegankelijk met DDW passe-partout

Dutch Design Awards toont en beloont jaarlijks de beste ontwerpen van eigen bodem. De finalisten vormen een weloverwogen selectie uit honderden inzendingen, en staan garant voor design op het hoogste niveau.

HET BESTE DESIGN VAN NEDERLAND: DE WINNAARS ÉN DE RUNNER-UPS

Desso Viktor&Rolf Rogier Klomp Liselore Frowijn

Page 19: Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

23

COMMUNICATION–

Type/Dynamics – LUSTwww.lust.nlInteractieve installatie visualiseert de digitale informatiestroom die alomtegenwoordig en elk moment oproepbaar is.–

Perloo – Perceptorwww.perceptor.nlGame in een setting die abstract is van vorm, maar nauw verweven met de realiteit. –

The Sochi Project – Kummer & Herrmanwww.kummer-herrman.nl‘Slow journalism’ over de regio rond Sotsji (Rusland), waar de winterspelen van 2014 werden georganiseerd.–

Mandy – Sybren Kuiperwww.sybontwerp.nlVerhaal in boekvorm over Mandy en Eva, meisjes geboren als jongen. Voor-uit bladerend ga je terug in de tijd.–

Big Data – Rogier Klompwww.klomp.tvDocumentaire over Shell en het Iraanse regime, op basis van grote hoeveelheden data.

PRODUCT–

Dashilar Flagship Store – Sander Wassinkwww.sanderwassink.nlFictieve en tijdelijke schoenenwinkel in Beijing creëert met nagemaakte schoenen een nieuw merk.–

Rescue Tip-Board – Spark design & innovation i.s.m. HONOR Safety & Consultancy en Veiligheidsregio Haaglandenwww.sparkdesign.nlOpblaasbaar reddingsvlot waarmee hulpverleners een drenkeling snel bereiken en effectief hulp verlenen. –

Electrified – VANMOOFwww.vanmoof.comElektrische fiets met ingebouwde gps die automatisch de ideale motoronder-steuning berekent. –

Keystones – Minale-Maedawww.minale-maeda.comOpen source-model voor verbindings-elementen die op locatie 3D-geprint kunnen worden.–

Paper Pathfinder – Marijn van Oostenwww.marijnvanoosten.comPapieren bewegwijzering voor het Rijksmuseum in handzame 2D-vorm, uitvouwbaar tot een 3D-miniatuurge-bouw.

HABITAT–

Indigo Cascade – Ernst van der Hoeven & Kirsten Algerawww.ernstvanderhoeven.com 616 meter hennepdoeken als een ‘stro-mend landschap’ geweven en geverfd door een vrouwencoöperatie in Noord-Vietnam.–

Rotterdam Centraal – Benthem Crouwel, MVSA Architects, West 8 www.benthemcrouwel.nlwww.mvsa-architects.comwww.west8.nlDe vernieuwde stationshal van Rotterdam Centraal, met een puntig dak dat wijst naar het hart van de stad.–

Cousins – Gabriel Lesterwww.gabriellester.comInteractieve beleving met 43 wanden, geleend van Europese musea en kunstinstellingen, in een ruimtelijke montage.–

3D Print Canal House – DUS Architectswww.dusarchitects.comPraktijkonderzoek naar de moge-lijkheid tot het 3D-printen (o.m. uit bioplastic) van een grachtenpand.–

De Ceuvel – space&matter i.s.m Metabolic en Delva: Jeroen Apers, Steven Delva, Sascha Glasl, Marjolein Smeele, Wouter Valkenierwww.deceuvel.nl Vervuilde grond op voormalige scheepswerf gezuiverd door de aanleg van een tuin.

FASHION–

Last Season – Lernert & Sanderwww.lernertandsander.comGebreide herfst-/wintercollecties van modelabels uitgehaald en teruggebracht tot bollen wol.–

Haute-couturecollectie najaar 2013 – Viktor&Rolfwww.viktor-rolf.comMet modellen in staande en liggende poses creëerden Viktor&Rolf een levende zentuin.–

Images Rule - Collectie Herfst/Winter 2014-15 – Aziz Bekkaouiwww.azizbekkaoui.com Kledingcollectie als ode aan de diver-siteit en complexiteit van hedendaagse metropolen.

SERVICE & SYSTEMS–

GoSafe – Philips Designwww.design.philips.comResearch, ontwerp en technologie die ouderen helpt een zelfstandig en onafhankelijk leven te leiden.–

De Tuinfabriek – Ester van de Wielwww.detuinfabriek.orgOpenbare ruimte boven het Radboudkwartier (Utrecht) toeganke-lijk gemaakt met een daktuin.–

Blendle – Alexander Klöpping, Marten Blankesteijn, Jort de Vries, Laurens Carbo www.blendle.nl App waarmee je gratis door kranten en tijdschriften bladert, en leest tegen kleine betaling.–

Sweetie – Lemzwww.lemz.net Sweetie bestrijdt sekstoerisme en ontmaskert pedoseksuelen d.m.v. een avatar met het uiterlijk van een jong meisje.

DESIGN RESEARCH–

Hunnie – Henriëtte Waal en Sophie Krierwww.hunnie.nuOnderzoeksproject creëert inter-venties die de relatie tussen mens en natuur intensiveren.–

Ons bank – No Academy & Het Instituutwww.noacademy.orgwww.hetinstituut.orgKunstenaars en wetenschappers maken schulden van jongeren visueel op een groot scherm.–

The In Vitro Meat Cookbook – Next Naturewww.nextnature.netPrikkelende visies op de toekomst van ons voedsel in de vorm van een kookboek met kweekvlees als hoofdingrediënt.

YOUNG DESIGNER AWARD–

Liselore Frowijnwww.liselorefrowijn.com Liselore Frowijn studeerde af van Fashion Design aan ArtEZ, en viel op met Afternoon of a Replicant. De col-lectie leverde haar de Prix Chloé op. –

Dave Hakkenswww.davehakkens.nl Dave Hakkens wil de wereld verbete-ren. Dat doet hij onder meer met zijn modulaire telefoonproject Phonebloks en de recycle-installatie Precious Plastic.–

Niels Hoeberswww.nielshoebers.nl Niels Hoebers maakt levendige stop-motion films. Autonoom of in opdracht voor onder meer Borre Akkersdijk (ByBorre), Maarten Baas en rENs.

BEST CLIENT AWARD–

Natura Artis Magistrawww.artis.nl Artis vernieuwde zijn vormgeving en ging daartoe samenwerkingen aan met (landschaps)architecten, ontwer-pers en kunstenaars.–

BAM Civiel Zuidwest en Noordwestwww.bam.nl BAM Civiel werkt samen met ontwer-pers om tot vernieuwende oplossingen te komen en de overlast van bouw-werkzaamheden te beperken.–

Desso www.desso.nl Desso maakte functionaliteit, design en de zogenaamde ‘cradle-to-cradle’-benadering belangrijke pijlers van de bedrijfsvoering.–

ALLE FINALISTENOP EEN RIJ

Getthebuzz.nl/ddw offers realtime information about hotspots, parties, and shows DDW through the eyes of visitors, photographers and designers.

Page 20: Tabloid Sa 18 + Su 19 October, 2014

24

UPDATE ZA. 18 OKT.

ZO. 19 OKT.

09.00-18.00 hrs.Hack Food Waste– HackathonAgri meets DesignIGLUU, Lichttoren 32Central Area Register: hackfoodwaste.eventbrite.nl

09.00-10.00 hrs.Piet Hein Eek morning tours– TourPiet Hein Eek, Halvemaanstraat 30Strijp Area, #01Entrance fee: € 7,50

10.00-11.00 hrs.Kazerne Expo: Open Mind / Restaurant– Press breakfastKazerne, Paradijslaan 2-8Central Area, #52

10.00-17.00 hrs.MUD: Afrikaanse meubels maken– MasterclassStichting DjennéDomein Oogenlust, Hees 4, EerselNot on mapEntrance fee: € 100,00

10.00-21.00 hrs.VPRO day– Lecture, tourABN AMRO | DDW Business Lounge, KetelhuispleinStrijp Area, #20Entrance fee: € 27,50

10.00-11.00 hrs.Woven Into Detail– Press breakfastVan Engelen & Evers bvKazerne, Paradijslaan 2-8Central Area, #52

10.30-16.00 hrs.Age of Wonderland: Mobility and Urbanism– WorkshopBaltan Laboratories / Hivos Natlab, Kastanjelaan 500Strijp Area, #29Entrance fee: € 15,00 (students: € 12,50) incl. lunch / drinks

11.00-11.15 hrs.BB Bricks, eindeloos veranderen– OpeningStudio Bas LuitingVideolab, Torenallee 20Strijp Area, #35

11.00-18.00 hrs.Circulaire Economie: hotspot activities– Seminar, conferenceStichting Circulaire EconomieSeats2Meet, Torenallee 24, 1st floorStrijp Area, #31

11.00-16.30 hrs.Founded By All Show – Design your own product – WorkshopFounded By AllKlokgebouw 144 Strijp Area, #19

11.00-16.30 hrs.Founded By All Show – Tour, creative sessionFounded By AllKlokgebouw 144Strijp Area, #19

11.00-18.00 hrs.Futurebox SMATI Turtle car factory– WorkshopAARDSCHAPKlokgebouw 50Strijp Area, #19

11.00-15.00 hrs.Kodomo Café– Food and drinks by kidsKodomo CaféPiet Hein Eek, Halvemaanstraat 30Strijp Area, #01

11.00-18.00 hrs.Of je kaas lust?– LectureDutch Design StarterSeats2Meet, Torenallee 24, 1st floorStrijp Area, #31 Register: [email protected] (+31-6-38 55 38 33)

11.00-12.00 hrs.Social& Exhibition Opening– OpeningVitalis Berckelhof & Corner Spot, Molijnstraat 3 East Area, #76

11.00-19.00 hrs.Uncertainty Studios Lectures– WorkshopArtEZ Hogeschool voor de Kunsten ArnhemTAC, Vonderweg 1Central Area, #37Entrance fee: € 2,00

12.00-17.00 hrs.GOODcompanies– OpeningWE-ventureVenturelab-S, Klokgebouw 126, 4th floorStrijp Area, #19

12.00-13.00 hrs.Invertuals Opening– OpeningDutch InvertualsNS Loods / studio Edhv, Fuutlaan 12bCentral Area, #74

13.00-16.00 hrs.Circulaire economie: bijeenkomsten– WorkshopStichting Circulaire EconomieSeats2Meet, Torenallee 24, 1st floorStrijp Area, #31

13.00-17.00 hrs.STRP & MU Workspace-STRP Multiphone– WorkshopMU, Strijp-S, Torenallee 40-06Strijp Area, #30

13.30-14.30 hrs.Age of Wonderland: Presentation. Fighting Jiggers in 3D Using Waste Plastic– PresentationBaltan Laboratories / Hivos Natlab, Kastanjelaan 500Strijp Area, #29

13.30-18.00 hrs.Iedereen aan Tafel– WorkshopDe Ontdekfabriek, Torenallee 22Strijp Area, #32Entrance fee: € 7,50 (adults: € 2,00)

14.00-15.00 hrs.2 Weeks. 2 Musicians. 1 Theater.– Opening Sweatshop StudioNatlab, Kastanjelaan 500Strijp Area, #29

14.00-16.00 hrs.Age of Wonderland: DIY Instruments. By Sandra Suubi– WorkshopBaltan Laboratories / Hivos i.c.w. Flipside Natlab, Kastanjelaan 500Strijp Area, #29Entrance fee: € 7,50 (students: € 5,00)

14.00-22.00 hrs.FIFTH | NRE presents: Future Tradition– Food Experience FIFTH | NRE, Nachtegaallaan 13-15 Central Area, #68

14.00-16.00 hrs.Mind the Step– OpeningTechnische Universiteit EindhovenKlokgebouw 50Strijp Area, #19

14.00-16.00 hrs.Expositie Design Tomorrow– OpeningDesign Tomorrow, Klokgebouw 50Strijp Area, #19

14.00-17.00 hrs.Wanderlust expo– Opening, finnisageJannissimaNieuwe Emmasingel 5-20, Lichttoren 2, Vestdijk 280, Ketelhuisplein 7-9, Nieuwe Emmasingel 5 Central Area, #40

14.30-16.30 hrs.Age of Wonderland: Workshop: Fighting Jiggers in 3D using waste plastic– WorkshopBaltan Laboratories / HivosNatlab, Kastanjelaan 500Strijp Area, #29Entrance fee: € 15,00 (students: € 10,00)Register:www.baltanlaboratories.org

15.00-17.00 hrs.Broodt & Design– OpeningStadsbakkerij BroodtSmalle Haven 101Central Area, #62

15.00-15.30 hrs.VPRO Gids: Paul Faassen– LectureVPROKetelhuisplein 1Strijp Area, #20

16.00-18.00 hrs.Boekpresentatie: How we work– PresentationLecturisKazerne, Paradijslaan 2-8Central Area, #52

16.00-17.00 hrs.GROW– OpeningKleurrijke StadSchellensfabriek, Vestdijk 280Central Area, #63

16.00-17.30 hrs.Kazerne Expo: Open Mind / Restaurant– OpeningKazerne, Paradijslaan 2-8Central Area, #52

16.00-21.00 hrs.Modebelofte 2014: Seductive Precursors – OpeningYOU ARE HERE, Stratumseind 34-36Central Area, #58

16.00-17.00 hrs.NANO Supermarket: productlijn 2014– Presentatie Next Nature NetworkNS Loods, Fuutlaan 12Central Area, 73

16.00-18.00 hrs.Sense Nonsense by Design Academy Eindhoven– OpeningVan Abbemuseum, Bilderdijklaan 10Central Area, #56

16.00-18.00 hrs.Uncertainty Studios – OpeningArtEZ Hogeschool voor de Kunsten ArnhemTAC, Vonderweg 1Central Area, #37Entrance fee: € 2,00

16.00-17.30 hrs.Woven Into Detail– OpeningVan Engelen & Evers bvKazerne, Paradijslaan 2-8Central Area, #52

17.00-23.00 hrs.Het Kippen Kafee– Opening BYLEISchellensfabriek, Vestdijk 280Central Area, #63

17.00-19.00 hrs.IJsselproducten– Expo/openingIJsselIDSchellensfabriek, Vestdijk 280Central Area, #63

18.00-20.00 hrs.Polish Design– OpeningCulture.plZona Ventosa | TAC Building, Vonderweg 1Central Area, #37

18.00-19.00 hrs.Prijsuitreiking Collaboration-S 2014– Award ceremonyYksi Expo, Torenallee 22-04Strijp Area, #32Register: www.collaboraton-s.nl

20.00-23.00 hrs.Dutch Design Awards– AwardshowKlokgebouw 50Strijp Area, #19Register: www.ddw.nl/dda

22.00-04.00 hrs.Design Chaireas Party– DDW Kick-off party by Biki90De Oude Rechtbank, Stratumseind 32Central Area, #59

09.00-10.00 hrs.Piet Hein Eek morning tours– TourPiet Hein Eek, Halvemaanstraat 30Strijp Area, #01Entrance fee: € 7,50

10.00-17.00 hrs.MUD: Afrikaanse meubels maken – MasterclassStichting DjennéDomein Oogenlust, Hees 4, Eersel Not on mapEntrance fee: € 100,00

11.00-18.00 hrs.Circulaire Economie: hotspot activities– Seminar, conferenceStichting Circulaire EconomieSeats2Meet, Torenallee 24, 1st floorStrijp Area, #31

11.00-16.30 hrs.Founded By All Show – Design your own product – WorkshopFounded By AllKlokgebouw 144 Strijp Area, #19

11.00-16.30 hrs.Founded By All Show – Tour, creative sessionFounded By AllKlokgebouw 144Strijp Area, #19

11.00-18.00 hrs.Futurebox SMATI Turtle car factory– WorkshopAARDSCHAPKlokgebouw 50Strijp Area, #19

11.00-15.00 hrs.Kodomo Café– Food and drinks by kidsKodomo CaféPiet Hein Eek, Halvemaanstraat 30Strijp Area, #01

11.00-18.00 hrs.Of je kaas lust?– LectureDutch Design StarterSeats2Meet, Torenallee 24, 1st floorStrijp Area, #31 Register: [email protected] (+31-6-38 55 38 33)

11.00-19.00 hrs.Uncertainty Studios Lectures– WorkshopArtEZ Hogeschool voor de Kunsten ArnhemTAC, Vonderweg 1Central Area, #37Entrance fee: € 2,00

11.15-14.00 hrs.Age of Wonderland: Ebilooto, The Dream Lab by Sandra Suubi– WorkshopBaltan Laboratories / Hivos i.c.w. FlipsideNatlab, Kastanjelaan 500Strijp Area, #29

11.30-12.30 hrs.2 Weeks. 2 Musicians. 1 Theater.– Opening Sweatshop StudioNatlab, Kastanjelaan 500Strijp Area, #29

11.30-12.30 hrs.DAE Conversations: Research through Design– Seminar, conferenceDesign Academy EindhovenEmmasingel 14, 4th floorCentral Area, #41

12.00-13.00 hrs.Design 4the fittest– Award ceremonyCapital DStadhuis, Stadhuisplein 1Central Area, #55

12.00-14.00 hrs.SPAM! Talkshow– TalkshowStichting Kleinkunst EindhovenGrand café/restaurant Meneer Frits, Jan van Lieshoutstraat 3Central Area

13.00-16.00 hrs.Circulaire Economie: bijeenkomsten– WorkshopStichting Circulaire EconomieSeats2Meet, Torenallee 24, 1st floorStrijp Area, #31

13.00-17.00 hrs.STRP & MU Workspace – MU The Reversed School– WorkshopMU, Strijp-S, Torenallee 40-06Strijp Area, #30

13.30-17.30 hrs.Age of Wonderland. DIY Microscope Webcam Hack by Andreas Siagian– WorkshopBaltan Laboratories / Hivos Natlab, Kastanjelaan 500Entrance fee: € 35 (students: € 30)Strijp Area, #29

13.30-18.00 hrs.Iedereen aan Tafel– WorkshopDe Ontdekfabriek, Torenallee 22Strijp Area, #32Entrance fee: € 7,50 (adults: € 2,00)

13.30-17.00 hrs.Social& Seniorenmiddag– WorkshopVitalis Berckelhof & Corner Spot, Molijnstraat 3Central Area, 76

14.00-18.00 hrs.Age of Wonderland: Maya Hackers co-design workshop by David Marin– WorkshopBaltan Laboratories / Hivos Natlab, Kastanjelaan 500Strijp Area, #29Entrance fee: € 15,00 (students: € 12,50)

15.00-18.00 hrs.DDW goes Digital 2.0– Seminar/conferenceDutch Digital AgenciesKlokgebouw, ABN AMRO HouseStrijp Area, #19

15.00-15.30 hrs.VPRO Gids Lecture: Hansje van Halem– LectureVPROKetelhuisplein 1Strijp Area, #20

16.00-17.30 hrs.90min. of Frame– Frame & DDAStrijp-T, TAB Building, Zwaanstraat 1Strijp Area, #14Register: [email protected]

16.00-17.00 hrs.Polish Design Talks: Oskar Zieta– LectureCulture.plTAC, Vonderweg 1Central Area, #37Entrance fee: € 2,00 (students: free)

19.30-23.00 hrs.College Tour X Scholten & Baijings– Seminar, conferenceCaptial DABN AMRO House, Klokgebouw 50Strijp Area, #19Register: [email protected]

19.30-21.00 hrs.This Marvellous Terrible Place film and music nights– MusicMike Roelofs-4Apostelen, Bergmannstraat 76Central Area, 51