Tabloid Friday, October 24, 2014

20
OCTOBER 24 FRIDAY OCTOBER 24 FRIDAY GRATIS+ PLATTEGROND GRATIS+ PLATTEGROND DAE/ VAN ABBEMUSEUM: FUTURE PROOF INTERVIEW: WE MAKE CARPETS 7 UP: MIND THE STEP

description

DDW Today October 24, 2014

Transcript of Tabloid Friday, October 24, 2014

Page 1: Tabloid Friday, October 24, 2014

OCTOBER

24FRIDAY

OCTOBER

24FRIDAY

GRATIS+PLATTEGROND

GRATIS+PLATTEGROND

DAE/VAN ABBEMUSEUM:

FUTUREPROOFINTERVIEW:WE MAKE CARPETS

7 UP:MIND THE STEP

Page 2: Tabloid Friday, October 24, 2014

2

COLOFON

UP

Op zeker: design maakt de wereld beter.

Mooier. Handiger ook. En leuker. Zie en ervaar

het zelf tijdens de dertiende editie van Dutch

Design Week. Slimme oplossingen. Inventief

ontwerp. Nieuwe perspectieven. Ontdek de

opwaartse kracht van design, laat je inspireren

door baanbrekend werk van een opzienbarende

hoeveelheid ontwerpers, en word gegarandeerd

een optimist.

DDW Today

Deze dagelijkse tabloid gaat over alles op en

rond DDW. Er verschijnen twee weekend- en

vijf dagkranten vol informatie, achtergronden,

tips en beeldimpressies van Nederlands grootste

designevenement. Scoor een gratis exemplaar op

om het even welke DDW-locatie, of download ’m

via www.ddw.nl.

TIPS?

Mail de redactie via [email protected].

Reageren op geplaatste inhoud kan, maar heeft

meestal weinig zin. Adverteren wel: neem

contact op met Marloes Philipse, [email protected]

voor de mogelijkheden.

REDACTIE

Hofman & Donker, www.hofmandonker.com

Lisa Klappe Photography, www.lisaklappe.com

Scherpontwerp, www.scherpontwerp.nl

In nauwe samenwerking met het DDW-team.

TEAM

Redacteurs: Andreas Donker, Twan Hofman

Alphons Janssen | Gastbijdrage: Rob van Kaam

| Fotografie: Jeroen Aarts, Chloë van Diepen,

Lisa Klappe, Iris Rijskamp, Jeroen van der

Wielen | Video: Mark Vankan, www.anidesign.nl |

Vormgeving: Marc Koppen | Vertaling:

Double Dutch, www.double-dutch.nl

DRUKWERK EN VERSPREIDING

Eindhovens Dagblad, www.ed.nl

SUPPORT

ABN AMRO, www.abn.nl

VOLVO, www.volvocarsdesign.nl

Cover

Kelderman & Van Noort, #64

Foto: Chloë van Diepen

© Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Gepubliceerd door Dutch Design Week 2014 (www.ddw.nl), in opdracht van Capital D (www.capitald.nl).

ALLES IS ONTWORPEN

We realiseren ons het bijna nooit, maar in onze cul-tuur is alles ontworpen. Nederland spant de kroon op het gebied van vormlust: onze ANWB-wegbewijze-ring, de bushokjes, luchthaven Schiphol, de business-class van KLM en de routing in de Albert Heijn. Er is over nagedacht en er is vorm aan gegeven.

Mensen vragen ons wel eens: waarom weer een nieuwe stoel, of: waarom het volgende servies? In Japan kregen we een rondleiding in het Saga Ceramics Research Laboratory van het bijna 400 jaar oude porseleingebied Arita. Daar hebben ze uitgevon-den dat borden van porselein 40% lichter gemaakt kunnen worden. Hierdoor wordt in een stapel borden veel gewicht bespaard.

Deze innovatie is voor de fabrikant een enorm succes, omdat alle restaurants in Tokio dit porselein willen toepassen om zo de werklast te verlichten. Voor ons een goed voorbeeld om te laten zien dat er altijd weer behoefte zal zijn aan nieuwe ontwerpen. Materiaal-innovatie, nieuwe productietechnieken en compleet nieuwe materialen vragen om andere toepassingen, met bijbehorende vormgeving.

Zo zijn in het verleden klassiekers ontworpen zoals de buisframe meubels van Mies van der Rohe. Er bestonden simpelweg geen passende meubels voor de transparante architectuur in de jaren ’50, gebouwd in glas en staal. Wat zijn de klassiekers van morgen? Het laat zich moeilijk voorspellen, maar wij kunnen ons niet voorstellen dat binnen het enorme aanbod van Dutch Design Week geen enkel exemplaar wordt getoond! Weet u al welke?

Foto ©

Freudenthal: Verhagen

Carole Baijings, Scholten & BaijingsAmbassadeur Dutch Design Week 2014

getthebuzz.nl/ddw

VOLVO DESIGN GUIDEverkrijgbaar:App Store en Google play

Page 3: Tabloid Friday, October 24, 2014

2 3

THREEADVICE

3 G/OUDKrasse knarren moving on UP: het Stadhuis (#55) staat dit jaar volledig in het teken van ouderen. Het worden er te veel om ze allemáál achter de gerani-ums te stoppen; tijd om onze senioren meer te be-trekken bij de maatschappij. Het programma – met tentoonstellingen, debatten en workshops – gaat over tot op hoge leeftijd stevig op de benen staan en vitaal mee-designen. G/OUD geeft kleur aan grijs. www.g-oud.info

2 BCXSY + TWINKELBELOntwerpers Boaz Cohen & Sayaka Yamamoto bundelen hun creatieve kracht in BCXSY. Bij Kazerne Lab (#52) zie je deze week hun Stamppot, een bijzondere serie tafelkeramiek gebaseerd op typisch Nederlandse groenten. Tot stand gekomen in samenwerking met Twinkelbel, een keramiek-werkplaats en -winkel gerund door verstandelijk gehandicapten in het Quartier Latin van Eindhoven. www.bcxsy.com

1 STUDIO JEROEN WANDOntwerper Jeroen Wand presenteert voor het eerst een overzichtstentoonstelling met eigen werk. Het is daar aan de Hallenweg (#50) een heerlijk bonte kermis, niet anti-, maar wel het tegendeel van museaal. Behalve de complete collectie van deze jonge designstudio vind je er werk van Daniël de Bruin, Wouter Corvers en Joop Sijen. Heb je geluk, dan is laatstgenoemde – een keramist van de oude stempel zoals we ze graag zien – ook persoonlijk aanwezig. En dan die locatie: UP als een raket. www.jeroenwand.nl

2000 ontwerpers, 84 locaties: waar te gaan en wat te zien? Elke dag vragen we de mensen die het kunnen weten drie tips voor dolende bezoekers. Vandaag de persoonlijke adviezen van Dries van Wagenberg, assistent- programmamanager van de negendaagse. Hij spreekt je op locatie toe in de videoclip die vanaf nu te zien is op www.ddw.nl en via social media.

FUTURE BOXTEL

Het Klokgebouw is dit jaar thematisch ingericht door artdirectors Kolk & Kusters. Voor de tabloid lichten ze er elke dag een spraakmakend design uit.

Foto ©

Jeroen Aarts

Foto ©

Jeroen Aarts

Foto ©

Lisa Klappe

Eind mei veranderde het Brabantse dorp Boxtel in een tentoonstellingslandschap met werken van 27 ontwerpers, kunstenaars en architecten. De jonge curator Jules van den Langenberg speelde rijksbouw-meester voor een dag en liet een keur aan creatieven – onder wie Erik Kessels, Jelle Mastenbroek, Floor Wesseling en Guus Voermans –volledig losgaan op en in het gebied. Niet zozeer om een aardverschuiving te bewerkstelligen, wel om deze plek nieuw leven in te blazen. De eendagstentoonstelling is tijdens DDW

nog eenmaal te zien in een speciale Future Box. Meer info over dit project en de jonge bedenker ervan: www.julesvandenlangenberg.nl. Local HeroesKlokgebouw (#19)

Foto © Lisa Klappe

Page 4: Tabloid Friday, October 24, 2014

4

Design Academy Eindhoven en Van Abbemuseum

Foto’s © Lisa Klappe

EINDHOVEN ISZOOOOO FUTUREPROOF!

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Een groter cliché is nauwelijks denkbaar, maar zoals we allen weten, ontstaan clichés niet uit het volstrekte niets. Een kort verkennend rondje langs de Graduation Show op de Design Academy en de museale echo ervan in het Van Abbemuseum onderschrijven die stelling ten overvloede. En met zoveel jong talent en zoveel geweldige grote en kleine ideeën en oplossingen, durven we ook de stelling aan dat Eindhoven klaar is voor de toekomst. Zonder iemand te-kort te willen doen, pikten we er hier een daar een ontwerper en/of ontwerp uit.

Page 5: Tabloid Friday, October 24, 2014

54

Wij bleven staan bij Gideon Duscheks Rampzalig. Een geweldige naam voor een geweldig idee. Een pretpark waarin natuurrampen worden gesimu-leerd, zodat bezoekers zich bewuster worden van de gevaren van klimaatverandering en tegelijkertijd een topdag hebben, met gepast angstaanjagende attracties.

So Happy Almost Crying (Doron Tempert) ontstond uit verbazing over de hoeveelheid overdreven glim-lachen om ons heen. Hoe groter de glimlach, hoe groter het geluk, lijken magazines en billboards te

zeggen. Daar wist Tempert wel raad mee. Een soort prothese waarmee de tandpastaglimlach binnen ieders bereik ligt.

Soms zie je iets en blijf je even staan zonder zelf te weten waarom . Je Kijkt. Kijkt nog eens. En gaat na-denken. Versatile Volumes (Tijmen Smeulders) is daar een schoolvoorbeeld van. Tijmen speelt met volume, licht en perceptie. En dat spel speelt hij goed.

Ook abstract en even briljant is In Between (Konrad Bialowas). Op zoek naar ruimtes in bestaande

ruimtes. Tussenruimtes. Leegtes. Als inspiratie voor ontwerpen die onbewust of onderbewust herkenning oproepen. En vervreemding.

Creatures with Creations and their Segregation of Joy (Govert Flint) is een persoonlijke favoriet. Vanuit de gedachte dat we dankzij de technische vooruitgang steeds minder bewegen en dus in onze vrije tijd ‘moeten’ sporten, bedacht Govert een muis (bedie-ning van je computer) die je met je hele lijf aan-stuurt. Werken en sporten ineen. Ja, daar worden we even stil van.

Page 6: Tabloid Friday, October 24, 2014

6

Door naar het Van Abbemuseum, waar een aantal ontwerpen een plekje hebben gekregen onder de naam Sense Nonsense. Een selectie, en daar dan weer onze kleine selectie uit.

Zoals Giant Fruits and Vegetables, reuzenfruit en -groenten die doen nadenken over onze voedselketen.

Food for thought, noemen we dat. Of het experi-ment SandBank van Atelier NL. Een uitdaging aan de glasindustrie en een zoektocht naar mogelijkhe-den om glas te produceren uit lokaal, onzuiver zand.

Of de ode aan de inventieve mens Survival. Vladimir Arkhipov verzamelde huisgemaakte alternatieven

voor huis-tuin-en-keukenhulpjes die vlak na de ineenstorting van de Sovjet-Unie niet meer verkrijg-baar waren. Dat allemaal op een paar meter van Fish on Wheels van Thomas de Wolf. Dat zijn heel veel museummeters voor een heel klein visje.

THE DOUBLE DUTCH QUOTE OF THE DAY

Keep it in the wholes.We hebben vaker een goede vertaler nodig dan we denken.

Double Dutch. Preferred translator of DDW.Double Dutch | Klokgebouw 180 | 5617 AB Eindhoven | +31 40 368 31 68 | [email protected] | www.double-dutch.nl

Behalve vertalen kan Gerard van Double Dutch ook heel aardig meubels ontwerpen. Kijk zelf op verdieping 6 van het Klokgebouw.

Page 7: Tabloid Friday, October 24, 2014

7

‘PERSONAL INTERACTION IS ESSENTIAL IN SOCIAL INNOVATION’

HOW HIS WORK IS INFLUENCED BY HIS BACKGROUND‘I am interested in the Do-it-Yourself (DIY) and Do-it-with-Others (DIWO) movements not from a Western perspective, but from the culture of Indo-nesia. These approaches come naturally within our daily lives. While the global movement has pushed society to become individualistic, the community sense is very lively in Indonesia. We need to find equilibrium in both methods to work together, which I think is a global challenge.’

HOW HE GOT INVOLVED IN HIS CURRENT ARTISTIC PRACTICE‘From my interest in interdisciplinary practices, I started combining my Civil Engineering background with Information Technology. I taught myself Computer Programming skills and developed software to calculate Geometrical highway design. From this experience I noticed that interdisciplinary practices offer many possibilities and the limits

should be pushed even more within collaborations. This is how I became interested in community practices.’

HOW CREATIVE PRACTICES CONTRIBUTE TO SOCIAL CHANGE‘By developing alternative ideas through socially-engaged, creative practices and interdisciplinary collaborations. My projects explore the essential core of working methods within creative communi-ties to stimulate an organic workflow. In this, the process and the element of interaction are key. I believe this method emphasizes that personal interaction is essential in social innovation.’

THE ROLE OF TECHNOLOGY IN HIS WORK‘I work with accessible and affordable technology in my country, trying to invite people not just to consume, but to process the social and cultural im-pact of the technology that we use. Most people are driven by what they’re consuming. I think the most

important thing is to understand this technology and teach people how it actually works.’

HIS PROJECT DURING AGE OF WONDERLAND‘My project “Lab in-a Lab” takes social research as a tool for sharing knowledge. I will conduct a series of small-scale workshops and participatory projects. The idea is to stimulate social innovation within the community as a tool for alternative educational activities.’

WHAT HE HOPES TO ACHIEVE DURING HIS RESIDENCY PERIOD‘I want to present the process of my experiences and reveal the importance of small-scale, ongoing activities in society. I know it’s quite challenging to produce the fruits of my activities during this short residency period, so I’m also hoping to initiate new exchanges and collaborations for the future.’

Tijdens Age of Wonderland werken zes niet-westerse ingenieurs, kunstenaars en ontwerpers onder begeleiding van Arne Hendriks in Eindhoven aan conceptuele, sociale en technologische innovatie. De resultaten worden tijdens DDW gepresenteerd aan het publiek bij Baltan Laboratories in samenwerking met Hivos. De komende dagen laten we ze (met dank aan Olga Mink en Baltan Quarterly) alle zes aan het woord. Vandaag, all the way from Indonesia, Andreas Siagian. OVER:

Foto © Iris Rijskamp

Page 8: Tabloid Friday, October 24, 2014

8

Dagelijks regelrecht vanuit Sectie-C: Rob van Kaam (alias RobheiD) geeft zijn ogen de kost en legt zijn oor te luister.

MOEDERSMijn moeder was voor het eerst op bezoek op Sectie-C. Eindelijk een beeld van dat ‘bizarre terrein’ waar ik het steeds over heb. Natuurlijk had ze er al een bepaalde voorstelling van, maar je moet er toch zijn geweest om het echt te snappen.

Samen hebben we op toeristische wijze de boel verkend. Voor mezelf ook interessant, want je ervaart alles compleet anders. Wat voor mij heel normaal is geworden, blijkt in de ogen van mijn moeder helemaal niet zo normaal te zijn. Hier volgt dus een tip voor alle ontwerpers: geef je moeder een rondleiding. Niet alleen nuttig, het maakt ook al die momenten dat je de afgelopen weken niet hebt teruggebeld in één klap goed. En natuurlijk is het altijd leuk om iemands moeder te ontmoeten. Het geeft je een completer beeld.

Op Sectie-C vind je nu ook het kledingwinkeltje 2e Hans van Sophie Dekkers. Sophie liep ooit stage bij Tessa Koot en kreeg als stagecadeau een winkel. Tweedehandskleding, gesorteerd op kleur, materi-aal en patroon. Toevallig zit haar moeder ook aan tafel. Die is apetrots dat dochterlief haar hart durft te volgen en doet wat haar gelukkig maakt, maar de onzekerheid die dat vrije bestaan met zich meebrengt vindt ze wel een beetje griezelig. Het verhaal dat bijna alle creatieven met een moeder kennen, en waar ze vrijwel nooit naar luisteren.

Foto © Chloë van Diepen

Printen doe je tegenwoordig zelf, voor printen tot A3 ga je naar de copyshop. Als het echt XXL moet zijn, klop je aan bij Exposize. De specialist in large format printing verbeeldt ideeën van designers in afdrukken die indruk maken. Je hebt al werk van Exposize gezien, want het bedrijf levert prints en signing voor DDW. Wil je the real deal aanschouwen, ga dan kijken naar de geprinte Nachtwacht in het Klokgebouw of naar een van onderstaande tips.

‘Mirabilia Wallpaper’ door Alissa + Nienke voegt een dimensie toe aan het vlakke oppervlak dat gewoon behang laat zien. In dit 3D-behang veranderen vormen en beelden door aanraking, door te blazen, of ge-woon door te kijken vanuit een andere positie. Eerder tentoongesteld bij Rosanna Orlandi op de Salone in Milaan, tijdens DDW onder andere te zien bij Dutch Invertuals (#74) op het Designperron (#73) aan de Fuutlaan en bij DEE-DEE-WEE-DOOM-PA-DI-DEE op Sectie-C in gebouw H (#79).

Voor ‘Customized Curtains’ vertaalde Exposize een bloemdessin van grafisch ontwerper Henri van Nuenen naar een ruimtelijke geheel in de vorm van gordijntextielen. Een serie van speciaal ontworpen gladiolen werd neergezet als statige zwaardbloemen. Te zien in een opvallende expositie op Sectie-C (#77).

Exposize werkt projectmatig en laat zich graag uitda-gen voor interieurprojecten. Daarvoor komt het bedrijf graag in contact met interieurarchitecten, designers en projectinrichters! Meer info: www.exposize.nl.

EXPOSIZE: SIZE MATTERS

Foto © Exposize

Page 9: Tabloid Friday, October 24, 2014
Page 10: Tabloid Friday, October 24, 2014
Page 11: Tabloid Friday, October 24, 2014
Page 12: Tabloid Friday, October 24, 2014
Page 13: Tabloid Friday, October 24, 2014

We betalen al digitaal, maar nog niet ‘smart’. Toch is onze technologie al geschikt om contact- en drempelloos af te rekenen op basis van wie we zijn, waar we zijn en wat de wereld om ons heen van ons weet. Smart Money schept een nieuwe wereld vol commerciële kansen en maatschappe-lijke vraagstukken.

BETALEN WORDT BELEVENOver vijf jaar is afrekenen geen geïsoleerde hande-ling meer waarbij je op ‘ja’ drukt, maar impliciet onderdeel van een beleving. Taxidienst Uber is hier een voorbeeld van. Je geeft de chauffeur niet je creditcard, maar beoordeelt hem via een pushbe-richt en rekent zo automatisch af. Eén stap verder en we programmeren onze betalingen: denk aan zelf bepalen waaraan het geld wordt besteed wanneer je schenkt aan een goed doel, of instellen in welke winkels je kinderen hun zakgeld mogen uitgeven, en hoeveel per keer. Betalen wordt dus klantvrien-delijker, maar niet per se duidelijker. De vele nieuwe aanbieders versnipperen het aanbod. Zo verliest de consument al snel het overzicht en groeit zijn behoefte aan transparantie en zekerheid.

BETALEN BLIJFT VERTROUWENVoor het vertrouwen van consumenten in Smart Money moeten ze zelf kunnen bepalen wie wat van hen weet. Hierin is een rol weggelegd voor de tradi-tionele financials, zoals banken. Vanuit hun erva-ring en zorgplicht zou de nieuwe rol infrastructureel en moreel kunnen zijn, als faciliterend geweten van de betaalmarkt. De portemonnee verdwijnt, Smart Money verschijnt.

Meer weten over Smart Money? Neem contact op met Menno van Leeuwen, Teamlead Innovation Center ABN AMRO. ABN AMRO House, Klokgebouw (Area Strijp, #20), vrijdag 24 oktober, 15.30-18.30 uur. Alleen toegankelijk met DDW-passe-partout. Aanmelden via: innovationcentre-aab.nl/smart-money.

Voor rekening van ABN AMRO

AA_fullcolourC.epsABN AMRO full-colour for coated paperWidth shield: 20 mmOverlap: 0,05 mm

SMART MONEY: BETALEN 3.0 LEVERT KANSEN EN VRAGEN OP

13

EXPOSIZE ‘PRINT & SIGN’-PARTNER DUTCH DESIGN WEEK

Exposize Eindhoven 040-2129888 - Exposize Amsterdam 020-2250000

Om de uniformiteit in uitstraling te kunnen bewaren is het belangrijk om het logo van Dutch Design Week op een verantwoorde manier te gebruiken. Het logo mag daarom niet worden aangepast of bewerkt. De minimale maat voor plaatsing is 2 cm breed.

Logo Dutch Design Week in eps formaatDe logo’s in eps formaat zijn vectorbestanden (Adobeillustrator) en kunnen zonder problemen worden vergroot.

1] DDW_LOGO_2014_kleur.eps2] DDW_LOGO_2014_kleur datum.eps3] DDW_LOGO_2014_kleur participant.eps4] DDW_LOGO_2014_kleur datum participant.eps5] DDW_LOGO_2014_zwart.eps6] DDW_LOGO_2014_zwart datum.eps7] DDW_LOGO_2014_zwart participant.eps8] DDW_LOGO_2014_zwart datum participant.eps

Logo Dutch Design Week in jpg formaatDe logo’s in jpg formaat zijn pixel bestanden (Adobe Photoshop) en mogen tot maximaal 120% van het origineel worden vergroot.

1] DDW_LOGO_2014_kleur.jpg2] DDW_LOGO_2014_kleur datum.jpg3] DDW_LOGO_2014_kleur participant.jpg4] DDW_LOGO_2014_kleur datum participant.jpg5] DDW_LOGO_2014_zwart.jpg6] DDW_LOGO_2014_zwart datum.jpg7] DDW_LOGO_2014_zwart participant.jpg8] DDW_LOGO_2014_zwart datum participant.jpg

Kleuren CMYK PMSRood 0 - 100 - 100 - 0 PMS 485Roze 0 - 100 - 50 - 0 PMS 206Oranje 0 - 60 - 100 - 0 PMS 144

SPECIFICATIES LOGO GEBRUIK DUTCH DESIGN WEEK

Dutch Design Week | Torenallee 22-08, 5617 BD Eindhoven | P.O. Box 8043, 5601 KA Eindhoven | T +31 (0)40 2961150 | [email protected] | www.ddw.nl

Your partner for print in interior projects

www.exposize.nl

Klokgebouw

Hall 44.06EXPOCustomizedCurtainsSectie C

Studio Eric Klarenbeek onderzoekt met het Mycelium Project hoe je met het wortelstelsel van schimmels kunt 3D printen, als alternatief voor plastic (Foto: Sjoerd Sijsma)

@Stichting DOEN

Stichting DOEN

PERSPECTIEVEN

CREËRENKUNNENWE SAMEN

Stichting DOEN ondersteunt culturele pioniers. Zoals bijvoorbeeld kunstenaars en designers die nieuwe duurzame concepten en innovatieve oplossingen creëren voor maatschappelijkeproblemen. Ben jij zo’n designer of kunstenaarof wil je meer weten over DOEN? Ga dan naarwww.doen.nl/socialdesign

Page 14: Tabloid Friday, October 24, 2014

1514

7 U

P

Mar

ije W

illem

sen

‘Iede

reen

hie

r is

het e

ens

met

mijn

aan

pak,

dus

nu:

U

P na

ar d

e su

perm

arkt

en!’

Chl

oé R

utze

rvel

d‘D

at ik

eri

n ge

slaa

gd b

en m

ense

n ui

t zov

eel

vers

chill

ende

dis

cipl

ines

te la

ten

nade

nken

ove

r vo

edse

l.’

Troy

Reu

gebr

ink

‘Ik b

en h

eel e

rg U

P ze

lfs. Z

ovee

l ins

pire

rend

e m

ense

n di

e m

et m

ijn p

roje

ct s

pele

n. H

et k

ost e

nerg

ie, m

aar

het i

s al

le m

oeite

waa

rd.’

Wav

esD

eze

inte

ract

ieve

inst

alla

tie

visu

alis

eert

gel

uids

golv

en

en m

aakt

gefl

uit,

gekl

ap,

zang

of g

esch

reeu

w

zich

tbaa

r. G

elui

den

reiz

en

als

golv

en d

oor d

e ru

imte

, to

onho

ogte

beï

nvlo

edt d

e vo

rm.

Edi

ble

Gro

wth

Mee

rder

e la

gen

met

zad

en,

spor

en e

n gi

st ro

llen

uit

de 3

D-p

rint

er e

n vo

rmen

vi

jf da

gen

late

r pla

ntje

s en

pa

dden

stoe

len.

Die

gro

eien

ui

t tot

voe

dsel

met

een

st

eeds

inte

nser

e st

ruct

uur,

geur

en

smaa

k.

Ont

dekl

abO

p de

ze g

roen

te-e

n-fr

uita

fdel

ing

mak

en

kind

eren

via

een

kl

eure

nsca

nner

, mic

rosc

oop

en u

iter

aard

een

pan

op

een

spee

lse

man

ier k

enni

s m

et

gezo

nde

groe

nten

en

vers

fr

uit.

Min

d th

e St

ep7

jong

e ta

lent

enK

lokg

ebou

w (#

19)

Hal

4

Page 15: Tabloid Friday, October 24, 2014

15

Gus

tavo

Ost

os R

ios

‘Alle

feed

back

van

de

gew

one

men

sen

die

met

een

de w

aard

e va

n m

ijn p

roje

ct v

oor h

un e

igen

le

vens

stijl

zie

n.’

Mar

tijn

Lam

mer

s‘D

at w

e de

eer

ste

vier

pers

oons

auto

heb

ben

gem

aakt

di

e ne

t zov

eel e

nerg

ie g

ebru

ikt a

ls, p

ak ’m

bee

t, ee

n st

rijk

bout

.’

Ton

Pete

rs‘Ik

ben

eno

rm U

P. A

l die

men

sen.

Voo

r een

robo

t di

e be

wee

gt. W

ant e

igen

lijk

kan

hij n

og n

iet z

ovee

l. W

e m

oete

n er

nog

jare

n aa

n w

erke

n.’

Will

em H

orst

en‘Ik

ben

sow

ieso

erg

UP,

wan

t ik

ben

bij t

wee

, nee

, ei

genl

ijk d

rie

proj

ecte

n be

trok

ken.

Dit

is le

uk o

mda

t ik

dat

a en

alg

orit

mes

geb

ruik

om

tot p

erso

onlij

ker

oplo

ssin

gen

te k

omen

.’H

iroc

onPe

rsoo

nlijk

e ve

rhal

en

gege

nere

erd

door

een

slim

al

gori

tme.

Hir

ocon

hel

pt

drag

ers

hun

verh

alen

te

heri

nner

en e

n ve

rbin

dt z

e m

et e

lkaa

r, zo

dat e

r een

be

wus

tzijn

van

eig

en é

n an

derm

ans

kant

en o

ntst

aat.

Stel

la’s

Wer

elds

eer

ste

gezi

nsau

to

op z

onne

-ene

rgie

won

in

201

3 de

Wor

ld S

olar

C

halle

nge

in A

ustr

alië

. D

e ex

tree

m e

nerg

iezu

inig

e zo

nnea

uto

bied

t pla

ats

aan

vier

pas

sagi

ers.

AM

IGO

Zor

grob

ot A

MIG

O

neem

t elk

jaar

dee

l aan

in

tern

atio

nale

Rob

oCup

-to

erno

oien

,en

vaak

met

su

cces

. Dez

e zo

mer

ve

rove

rde

AM

IGO

de

twee

de p

laat

s ti

jden

s he

t W

K in

Bra

zilië

. Daa

rna

vloo

g hi

j sne

l naa

r hui

s om

zi

jn z

orgt

aken

wee

r op

zich

te

nem

en.

Gel

uide

nlan

dsch

apW

ie s

lech

t sla

apt,

kan

baat

heb

ben

bij g

elui

den.

Z

e ve

rzet

ten

geda

chte

n en

‘par

kere

n’ o

nrus

tige

ge

voel

ens.

Gel

uide

n he

lpen

bi

j in

slaa

p va

llen

en b

ij w

akke

r wor

den.

Zek

er a

ls

je z

e ze

lf c

ompo

neer

t en

cont

role

ert.

Foto

’s ©

Iris

Rijs

kam

p

Page 16: Tabloid Friday, October 24, 2014

16

DREAMLAND 51

In de Verenigde Staten voeren ze er kernproeven uit. Hier in Eindhoven is Area 51 al jaren een testlab voor de vetste skate- en inlinetricks. Niet minder explosief, wel oneindig veel sympathieker.

Skateboarden vormt een bron van inspiratie voor de ontwerpers die Willemijn de Wit, Sarah Mesritz en Ulrike Jurklies bij elkaar brachten in Area 51. ‘Dreamland’ (naar de bijnaam van de plek in de Nevadawoestijn waar dit verhaal mee begon) laat je kennismaken met de skateboardscene, op een manier die zo verrassend is dat je van je plank zult vallen.

Vanwege Yann Gross bijvoorbeeld, die tijdens een reis door Oost-Afrika de eerste en enige halfpipe in Oeganda trotseerde, en goddank niet vergat om behalve wat ollies ook geslaagde foto’s te maken. En vanwege Crealey, die van de ‘hoverboard’ uit Back to the future – no kidding – werkelijkheid wist te maken. Marty McFly en Doc Brown zouden hun ogen niet geloven.

Geef je ogen ook de kost met het kleurrijk gordijn van de grafisch ontwerpers van George&Harrison, en ga vooral niet weg voordat je de indrukwekken-de machine van Roos Meerman in actie hebt gezien. Skateboardgeluiden omzet in patronen op textiel of papier. Hoe klinkt dat!

Page 17: Tabloid Friday, October 24, 2014

17

Foto’s © Lisa Klappe

Page 18: Tabloid Friday, October 24, 2014

18

EEN HELEBOEL TIJD STEKEN IN HET MAKEN VAN EEN PRACHTIG TAPIJT, EN HET DAN WEER OPDOEKEN. EEN ‘NIETS IS VOOR AL-TIJD’-STATEMENT?‘Wij zijn vooral gefascineerd door de producten waarmee we werken. We kijken heel nauwgezet naar welke kleur ze hebben, welke afmetingen, en leggen ze dan naast elkaar. Wat volgt is een bijna oncontro-leerbaar, intuïtief proces waarin de materialen de patronen van de installatie als het ware dirigeren. Je moet het zo zien: we beginnen in het midden, zonder

vooraf bedacht patroon, en kijken dan wat er ge-beurt met vorm en kleur. Daarnaast documenteren we voorwerpen die vandaag de dag in groten getale gefabriceerd worden, vaak voor een leven dat nog korter is dan ze hebben in onze installaties. Neem nou een frietvorkje. De meeste mensen gooien dat al weg voordat ze het gebruikt hebben. Het klopt, niets is voor altijd, maar dat is niet de insteek waarmee we hieraan begonnen zijn. Wel een mooie bijkomstigheid: de tijdelijkheid van onze installaties benadrukt heel erg de esthetische waarde. Juist omdat het los ligt

stelt ons publiek zich dezelfde vragen als jullie: over vergankelijkheid, schoonheid, hoeveel tijd het kost om de tapijten te maken en of het niet zonde is dat alles na afloop weer opgeveegd wordt.’

IN MU ZIJN ZE LANGER TE ZIEN IN EEN EXPOSITIE. HOE MOEILIJK WAS HET OM TE SELECTEREN?‘In MU hebben we alle installaties neergelegd die we de afgelopen vijf jaar gemaakt hebben. Of beter ge-zegd: we hebben alle materialen die we de afgelopen

‘WE ZITTEN AL VIJF JAAR LANG OP ONZE KNIEËN OM NIEUW WERK TE MAKEN.’

Interview: We Make Carpets

Voor Marcia Nolte, Stijn van der Vleuten en Bob Waardenburg, het drietal achter We Make Carpets, worden huis-tuin-en-keukenmaterialen onderdeel van een even ingenieuze als esthetische patronen, die ze van binnen naar buiten ‘bouwen’. De afgelopen vijf jaar creëerden ze op hun knieën zo’n 50 tapijten die zelden langer dan een paar weken bleven liggen.

Foto © Lisa Klappe

Page 19: Tabloid Friday, October 24, 2014

19

vijf jaar hebben gebruikt, nog een keer gebruikt. Dit was iets waar we al heel lang plannen voor hadden, en in samenwerking met MU zijn ze uitgekomen. Het is dus echt een overzichtstentoonstelling geworden van de afgelopen vijf jaar. Maar: elke installatie is wel opnieuw gemaakt, dus de patronen zijn anders en de afmetingen verschillen soms van de originelen. Voor het eerst zijn al de materialen die we hebben gebruikt, in één ruimte gevangen. Wat ons betreft: dat geeft een spectaculair overzicht van wat er tegen-woordig industrieel geproduceerd wordt, én een hele reeks van intrigerende patronen.’

JULLIE VIEREN HET EERSTE LUSTRUM MET EEN BOEK EN EEN EXPOSITIE. MAKEN JULLIE DE BALANS OP OF IS HET EEN AFSLUITER?‘Voor ons is het enerzijds een balans opmaken en anderzijds nieuwe stappen nemen. Dit concept kan natuurlijk eindeloos doorgaan. Zolang er fabrieken zijn die massaproducten uitspugen, kunnen wij dit blijven doen. Maar we merken alle drie dat er na vijf jaar ook wel een lichte drang is om werk te maken dat iets permanenter is. Voor de tentoonstelling in MU hebben ons eerste permanente werk gemaakt, LED Carpet. Het is ook nog eens interactief: bezoe-kers kunnen 2000 ledlampjes op afstand bedienen met hun iPad en zo hun eigen patroon maken. Verder hebben we op het grasveld voor MU een installatie gemaakt van grind, dat al veel langer overleeft dan de meeste van onze werken. We willen onze tijdelijke in-stallaties blijven maken, maar zijn ook bezig met het ontdekken van zijpaden waarin we onze concepten op een meer houdbare manier kunnen toepassen.’

DAT BRENGT ONS OP HET BOEK DOOR DE GRAFISCH ONTWERPERS VAN HEYHEYDE HAAS. HOE VERLIEP DIE SAMENWERKING?‘Heel soepel. Wij zijn geen grafisch vormgevers, dus besloten we meteen dat we ons niet te veel moesten bemoeien met de vormgeving. We hadden wel een duidelijk beeld van wat er in het boek moest komen, en dat hebben we zo goed mogelijk proberen aan te leveren. De rest is door HeyHeydeHaas gedaan, en naar onze mening heel goed. Omdat de installaties tijdelijk zijn, is vanaf het begin de fotografie heel belangrijk geweest. Sterker nog, fotografie heeft ons de aandacht gegeven die we in het begin nodig had-den: juist de foto’s werden heel vaak op blogs gepost. In het boek staan niet alleen foto’s van de voltooide werken, maar ook van de processen die eraan voor-afgaan. Het boek geeft daarmee ook een kijkje achter de schermen. Je krijgt een goed beeld van ons werk, maar ook van onze samenwerking als WE MAKE CARPETS.’

KNEELING. VANWAAR DIE TITEL? ‘Allereerst moet je dit weten: als we een nieuwe installatie bouwen, luisteren we altijd minstens één keer het album Graceland van Paul Simon. Een soort traditie is het. Dus we wilden deze tentoonstelling in eerste instantie een titel geven die daar iets mee te maken had: “Graceland”, of “Diamonds on the soles of her shoes”, zoiets – maar dat bleek toch te veel associaties op te roepen met Paul Simon en te weinig met ons werk. “Kneeling” was een woord dat in ons opkwam toen we nadachten over wat ons werk nou zou samenvatten. De fysieke arbeid die het kost en

eraan af te zien is, het meditatieve waarmee je het werk snel associeert, maar ook de bijna devotie die nodig is van onze kant: om telkens weer opnieuw te produceren, voor de aandacht die we er elke keer in stoppen. We vonden het direct een heel pakkende titel. Maar ja, we hebben er ook voor gekozen omdat we al vijf jaar lang veel op onze knieën zitten om nieuw werk te maken.’

Vandaag om 17.00 uur wordt de vijfde verjaardag van We Make Carpets gevierd met de lancering van ‘Kneeling’. De expositie is nog de hele designweek te bezichtigen in MU (#30).

WIN HET JUBILEUMBOEK!MU geeft een exemplaar van het

jubileumboek weg. Wil jij het winnen? Ga naar de Facebookpagina van DDW en reageer op de foto van het Gravel Carpet door te raden uit hoeveel kilo grind het bestaat. De winnaar wordt vanmiddag bekendgemaakt en krijgt persoonlijk bericht.

FATBERG

Werken aan een drijvend eiland van varkens- en koeienvet. De FATberg van Arne Hendriks en Mike Thompson is tijdens DDW nog een experimentele workshop, maar maakt straks onderdeel uit van de tentoonstelling Matter of Life bij MU (#30) – opening vrijdag 28 november.

Foto’s © Iris Rijskamp

Page 20: Tabloid Friday, October 24, 2014

20

UPDATEVR. 24 OKT.07.45-09.30 hrs.Unlocked Events– Brainstorm sessionsStudio Lotte Douwes, Studio Susanne de GraefGebouw B-TOO, Achtseweg Zuid 151Strijp Area, #10Register via: [email protected]

09.00-10.00 hrs.Morning tours | Piet Hein Eek– TourHalvemaanstraat 30Strijp Area, #01Entrance fee: € 7,50Register via: [email protected]

09.30-11.30 hrs.Woven Into Detail– Factory visit Van Engelen & Evers bvKazerne, Paradijslaan 2-8Central Area, #52Register via: [email protected]

10.00-14.00 hrs.Blendnew | Experimental Open Innovation – WorkshopVanblendBuilding TAB | Entry: Achtseweg Zuid 151Strijp Area

10.00-18.00 hrs. Bossche makers previewed | Zweitse Revisited– DemonstrationCor Unum CeramicsDesign Perron, Fuutlaan 12Central Area, #73

10.00-20.30 hrsFounded By All Show | Tours and inspirations sessions– TourFounded By AllKlokgebouw 144Strijp Area

10.00-13.00 hrs.Design meets Business 2014 Focus on Retail– Seminar, conferenceDesign & Business Service i.s.m. de Kamer van KoophandelKamer van Koophandel, J.F. Kennedyplein 2Central AreaRegister via: [email protected]

10.00-18.00 hrs. Evolution Fair– TradeshowEvolution by VerbeekdesignsEvoluon, Noord Brabantlaan 1aNot on mapEntrance fee: € 10,00 At the door: € 15,00 3-Day ticket: € 35,00 Register via: www.evolutionfair.nl/tickets

10.00-13.15 hrs.Grow City Farming– WorkshopKleurrijke stadSchellensfabriek, Vestdijk 280Central Area, #63Entrance fee: € 6,00 (students: € 4,00), price includes 1 beverageGroup participation: at least 10 people, price: € 5,00 p.p.Mini conference € 40,00 p.p. incl. lunch

10.00-14.00 hrs.Superfast: New dynamics in packaging, product- and brand design– Seminar, conferenceVNV - BNO | dpdi – PDMANatLab, Kastanjelaan 500Strijp Area, #29

11.00-18.00 hrs.Circulaire Economie Hotspot activities– Seminar, conferenceStichting Circulaire EconomieSeats2Meet, Torenallee 24, 1st floorStrijp Area, #31

11.00-18.00 hrs.Futurebox SMATI Turtle car factory– WorkshopAardschapKlokgebouw 50Strijp Area, #19

11.00-17.00 hrs. Health Factory– WorkshopPhilips DesignPhilips Museum, Emmasingel 31Central Area, #46Entrance fee: € 8,00 (students: free)

11.00-18:00 hrs.Iedereen aan Tafel– WorkshopDe OntdekfabriekTorenallee 22Strijp Area, #32Entrance fee: € 7,50 (adults: € 2,00)

11.00-18.00 hrs.Of je kaas lust?– LectureDutch Design StarterSeats2Meet Strijp-S (Apparaten-fabriek), Torenallee 24, 1st floorStrijp Area, #31Register via: [email protected] / 06-38553833

11.30-12.30 hrs.DAE Conversations: Co Creating Health– ConversationDesign Academy EindhovenEmmasingel 14, 4th floorCentral Area, #41

11.30-15.30 hrs.Uncertainty Studios Lecture: Future and Fictions by Noam Toran (UK)– LectureArtEZ Hogeschool voor de kunsten ArnhemTAC, Vonderweg 1Central Area, #37Entrance fee: € 2,00

12.00-14.15 hrs. Nieuw Oud - Hoe wil jij oud worden?– DebateHet Nieuwe InstitiuutStadhuis, Stadhuisplein 1Central Area, #55

13.00-16.00 hrs.Circulaire Economie bijeenkomsten– WorkshopStichting Circulaire EconomieSeats2Meet, Torenallee 24, 1st floorStrijp Area, #31

13.00-14.00 hrs.Tour In No Particular Order by Aliki van der Kruijs– TourStimuleringsfondsSchellensfabriek, Vestdijk 280Central Area, #63`

13.00-17.00 hrs.Keyboard hacking for kids– Workshop by r’honest designFounded By All ShowKlokgebouw 144Strijp Area

13.00-16.00 hrs.Pop-up bloggerscafé– Expo, live Blogging InteriorBubblemintCoffeelovers/ Van Piere, Nieuwe Emmasingel 44Central Area

13.00-17.00 hrs.STRP & MU Workspace – MU The Reversed School– WorkshopMU Strijp-S, Torenallee 40-06Strijp Area, #30

13.30-17.30 hrs.Age of Wonderland: Workshop DIY Synthesizers by Andreas Siagian– WorkshopBaltan Laboratories / HivosNatlab, Kastanjelaan 500Strijp Area, #29Entrance fee: € 35,00 (students: € 30,00)Register via: www.baltanlaboratories.org

13.30-15.30 hrs.Woven Into Detail– Factory visit Van Engelen & Evers bvKazerne, Paradijslaan 2-8Central Area, #52Register via: [email protected]

14.00-18.00 hrs. Blendnew | Experimental Open Innovation – Walk In– Open DiscussionVanblendBuilding TAB | Entry: Achtseweg Zuid 151Strijp Area

15.00-16.00 hrs. 2 Weeks. 2 Musicians. 1 Theater.– Film, musicSweatshop StudioNatlab Filmzaal 4, Kastanjelaan 500Strijp Area, #29

15.00-16.00 hrs. Tour In No Particular Orderby Deniz Terli– TourStimuleringsfondsSchellensfabriek, Vestdijk 280Central Area, #63

15.00-17.00 hrs.Social Design for Wicked Problems– Seminar, conferenceHet Nieuwe InstituutDesign Academy EindhovenEmmasingel 14, 4th floorCentral Area, #41Register via: www.eventbrite.nl/e/tickets-presentatie-en

15.00-15.30 hrs. VPRO Gids Lecture: Krista van der Niet– LectureKetelhuisplein 1Strijp Area, #20

15.30-18.30 hrs.Smart Money | de toekomst van betalen– Seminar, conferenceABN AMROABN AMRO House, Klokgebouw 50Strijp Area, #19

16.00-17.00 hrs.Age of Wonderland: DIY Instruments. By Sandra Suubi– PerformanceBaltan Laboratories / Hivos i.c.w. FlipsideNatlab, Kastanjelaan 500Strijp Area, #29

16.00-18.00 hrs. Dutch Design Daily – App– Kick-offRobert van RixtelCapital D, Design Innovation Space, Torenallee 22-08Strijp Area, #32

16.00-17.00 hrs. Tour In No Particular Order by Rick van der Linden– TourStimuleringsfondsSchellensfabriek, Vestdijk 280 Central Area, #63

16.00-17.00 hrs. Polish Design Talks: Karolina Perrin & Duckie Deck– LectureCulture.plTAC, Vonderweg 1Central Area, #37Entrance fee: € 2,00

16.00-18.00 hrs. Spreekuur Internationalisering– Seminar, conferenceStimuleringsfondsSchellensfabriek, Vestdijk 280Central Area, #63

16.00-18.00 hrs. Spreekuur Talentontwikkeling– Seminar, conferenceStimuleringsfondsSchellensfabriek, Vestdijk 280Central Area, #63

16.00-17.00 hrs. Spreekuur Voordekunst– Seminar, conferenceStimuleringsfondsSchellensfabriek, Vestdijk 280Central Area, #63

16.00-18.00 hrs. Spreekuur Vormgeving– Seminar, conferenceStimuleringsfondsSchellensfabriek, Vestdijk 280Central Area, #63

17.00-21.00 hrs. Borrel!!– PartyFounded By All Show | Design your own productKlokgebouw 144Strijp Area

18.00-20.00 hrs.The Crowd is the Curator– LectureDutch Design StarterSeats2Meet, Torenallee 24, 1st floorStrijp Area, #31

19.00-23.00 hrs.No Nonsense! Evening event Van Abbemuseum– Exhibition, food, performances, guided toursVan AbbemuseumBilderdijklaan 10Central Area, #56Entrance fee: Evening programme + food € 32,50 (excl. drinks) / students € 30,00.Evening programme (excl. food & drinks) € 17,50 / students € 15,00

19.30-21.00 hrs. This Marvellous Terrible Place film and music nights– MusicMike Roelofs - 4Apostelen, Bergmannstraat 76Central Area, #51

20.00-22.00 hrs. Age of Wonderland: DIY Instruments. By Sandra Suubi– PerformanceBaltan Laboratories / Hivos i.c.w. FlipsideNatlab, Kastanjelaan 500Strijp Area, #29

20.00-00.00 hrs.Invertuals Party– PartyDutch InvertualsDutch Invertuals, Fuutlaan 12bCentral Area, #74

22.00-04.00 hrs. NachtdierenXL party– Nachtdieren DDW specialDe Oude RechtbankStratumseind 32Central Area, #59

SCULPTAAL

Creüniecre•ü•nie (de ~ (v.), -s) ZNW

hereniging van artiestende ontwerpweek is voor veel designers een ~

Tijdens de Dutch Design Week treffen diverse ontwerpers elkaar weer na enige tijd. Zoals op de Design Academy Alumni Homecoming en op diverse feestjes.

In Sectie C en TAC spelen als jaarlijkse traditie ontwerpers samen in verschillende bands.

Bureau Sculptaal is een ontwerpbureau gespecialiseerd in (bedrijfs)naamgeving, taalcreaties en grafisch ontwerp, opgericht in 2007 door ontwerper Joris Visser. Op diverse plekken treft u nieuwe, speciaal voor de DDW ontworpen woorden.

www.sculptaal.nl - [email protected] - @sculptaal - # sculptaal

Keep on skating DDW2014 #DDWbloggerstour #area51 #dreamland getthebuzz.nl/ddw

getth

ebuz

z.nl

/ddw