Tabloid Thursday, October 23, 2014

16
OCTOBER 23 THURSDAY OCTOBER 23 THURSDAY GRATIS+ PLATTEGROND GRATIS+ PLATTEGROND JOOST & KIKI: CLEANING UP THE MESS SCHELLENSFABRIEK: IN NO PARTICULAR ORDER 7 UP: GRADUATION SHOW

description

DDW Today October 23, 2014

Transcript of Tabloid Thursday, October 23, 2014

OCTOBER

23THURSDAY

OCTOBER

23THURSDAY

GRATIS+PLATTEGROND

GRATIS+PLATTEGROND

JOOST & KIKI:

CLEANINGUPTHE MESSSCHELLENSFABRIEK:IN NO PARTICULAR ORDER

7 UP:GRADUATION SHOW

2

COLOFON

UP

Op zeker: design maakt de wereld beter.

Mooier. Handiger ook. En leuker. Zie en ervaar

het zelf tijdens de dertiende editie van Dutch

Design Week. Slimme oplossingen. Inventief

ontwerp. Nieuwe perspectieven. Ontdek de

opwaartse kracht van design, laat je inspireren

door baanbrekend werk van een opzienbarende

hoeveelheid ontwerpers, en word gegarandeerd

een optimist.

DDW Today

Deze dagelijkse tabloid gaat over alles op en

rond DDW. Er verschijnen twee weekend- en

vijf dagkranten vol informatie, achtergronden,

tips en beeldimpressies van Nederlands grootste

designevenement. Scoor een gratis exemplaar op

om het even welke DDW-locatie, of download ’m

via www.ddw.nl.

TIPS?

Mail de redactie via [email protected].

Reageren op geplaatste inhoud kan, maar heeft

meestal weinig zin. Adverteren wel: neem

contact op met Marloes Philipse, [email protected]

voor de mogelijkheden.

REDACTIE

Hofman & Donker, www.hofmandonker.com

Lisa Klappe Photography, www.lisaklappe.com

Scherpontwerp, www.scherpontwerp.nl

In nauwe samenwerking met het DDW-team.

TEAM

Redacteurs: Andreas Donker, Twan Hofman

Alphons Janssen | Gastbijdragen: Rob van Kaam,

Danielle Arets | Fotografie: Jeroen Aarts,

Chloë van Diepen, Lisa Klappe, Iris Rijskamp,

Jeroen van der Wielen | Video: Mark Vankan,

www.anidesign.nl | Vormgeving: Marc Koppen |

Vertaling: Double Dutch, www.double-dutch.nl

DRUKWERK EN VERSPREIDING

Eindhovens Dagblad, www.ed.nl

SUPPORT

ABN AMRO, www.abn.nl

VOLVO, www.volvocarsdesign.nl

Cover

TAB gebouw, Strijp T, #11

Foto: Lisa Klappe

© Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Gepubliceerd door Dutch Design Week 2014 (www.ddw.nl), in opdracht van Capital D (www.capitald.nl).

HOMO UNIVERSALIS

De ontwerper is een soort homo universalis. Althans, dit wordt van hem verwacht. Hij moet een excellente ontwerper zijn, alles begrijpen van productieprocessen, trends zetten, een uitstekende smaak hebben, zijn eigen modellen en prototypen kunnen produceren, tegelijkertijd verkoper en marketeer zijn, zijn ontwerpen kunnen uitleggen en onder de aandacht brengen, zeer kritisch zijn ten opzichte van het eigen werk, en milieubewust zijn.

Dit is natuurlijk onmogelijk in je eentje. Daarom werken wij samen, met elkaar en met anderen. Samenwerken is altijd lastig. Hoe breng je het beste bij elkaar naar boven? Onder normale omstandig-heden heb je tijd om elkaar te leren kennen. Als ontwerper moet je de gave bezitten van snel contact kunnen maken. Het gaat erom elkaar te vinden in de liefde voor het vak, en de grenzen van het onmogelijke te willen opzoeken.

Dit vergt een enorme inspanning van de maker en een flexibele houding van ons. Er is overredings-kracht nodig om met elkaar tot een uniek resultaat te komen. Het is voorgekomen dat we letterlijk maar een uur hadden om een vakman uit te leggen hoe hij een product moest maken dat nog niet bestond. Soms spreek je zelfs elkaars taal niet.

Gelukkig is schetsen een universeel instrument. Na alle formaliteiten en plichtplegingen kun je eindelijk aan de bak. De glasblazer pakt zijn blaaspijp, de we-ver zet de garens op, de meubelmaker snijdt het leer, de vlechtster maakt haar schenen nat. Yes! We gaan wat doen... De beloning van het samenwerken is de verrassende uitkomst. Elke keer weer. Zowel voor ons als voor de makers. Het oorspronkelijke idee is eindelijk gematerialiseerd in een product.

3D-geprinte echtgenoten

Fablabs, vaak uitgerust met 3D-printers en lasercutters, openen een wereld van nieuwe mogelijkheden. Ze maken semiprofessionals van amateurs, en designers worden misschien wel supermakers die templates ontwikkelen voor deze technologie. EMMA Radio vroeg studenten en DDW-bezoekers wat ze graag zouden willen fabriceren met deze nieuwe technieken. De mogelijkheden zijn (nog) niet eindeloos, maar de fantasie is dat wel. Als de technologische ontwikkelingen een béétje op stoom blijven, komen dus op een dag een Monado-zwaard, een driegangenmenu en ideale echtgenoten in 3D uit de printers gerold. Dagelijks te beluisteren dankzij de superradiomakers van EMMA, via www.designacademy.nl/emma.

Foto © Jeroen van der Wielen

Stefan Scholten, Scholten & BaijingsAmbassadeurs Dutch Design Week 2014

Dffrnt on demand! #DDW14 getthebuzz.nl/ddw

2 3

THREEADVICE

3 TAB-STUDIO’SCentraal in Strijp T (je leest er meer over op pa-gina 4 e.v. van deze editie) staat het TAB-gebouw (#11-13). Daar is de (open) studio van Kiki & Joost, die dit jaar uitpakken en opruimen met een grote schoonmaak. Je vindt er ook prachtige lampen van V3RS, en een installatie van Studio Mieke Meijer, Daphna Laurens, OS ∆ OOS, Studio Maatwerk en Bogaerts Label. Een gezamenlijke website is er niet, maar wie geeft iets om een website als je alles in het echt kunt zien?

2 SCHELLENSFABRIEKSchellensfabriek (#63) is een van die locaties waar je makkelijk een hele middag kunt sightseeën en designsnuiven. Drie verdiepingen vol werk van (in-ter)nationale ontwerpers die dingen doen met licht, glas, staal, rococo en meubilair. En dan is er ook nog het Kippenkafee, of Kippen Kaffee, of Kippencafé, of Kippen Klub – dat is en blijft onduidelijk. Hoe het ook zij: wees er als de kippen bij. Het kan nog slechts vier dagen. www.schellensfabriek.nl

1 YINGYI LUO & TERESA VAN DONGENBij de Graduation Show van Design Academy Eindhoven (#41) presenteren 155 getalenteerde afstudeerders de meest uiteenlopende projecten. Het is er druk, er valt veel te ontdekken. Susan en Lisa pikten er alvast twee pareltjes tussenuit: Yingyi Luo, die het Chinese theeritueel en het westerse koffieleuten samenbracht in een wonder-schone tafel, en Teresa van Dongen, die eerder deze week samen met Matthijs van Nieuwkerk te gast was in de show van Daan Roosegaarde. www.designacademy.nl

2000 ontwerpers, 84 locaties: waar te gaan en wat te zien? Elke dag vragen we de mensen die het kun-nen weten drie tips voor dolende bezoekers. Vandaag de persoonlijke adviezen van Susan van Daal en Lisa Hardon, van Dutch Design Awards. Zij spreken je op locatie toe in de videoclip die vanaf nu te zien is op www.ddw.nl en via social media.

ALPENGEBIED KLOKGEBOUW

Het Klokgebouw is dit jaar thematisch ingericht door artdirectors Kolk & Kusters. Voor de tabloid lichten ze er elke dag een spraakmakend design uit.

Foto ©

Lisa Klappe

Foto ©

Lisa Klappe

Foto ©

Iris Rijskamp

De Zwitserse kunstenaar Zimoun, wiens werk al over heel de wereld is tentoongesteld, maakt instal-laties waarin hij geluid, muziek en beeldende kunsten combineert. Denk koekoeksklok, denk Zwitsers horloge, denk die dingen door elkaar en je hebt een eerste indicatie van wat je staat te wachten staat in het Alpengebied van het Klokgebouw. De info die ons bereikte maakt melding van ‘architectonische geluidsplatformen’, ‘mechanische ritmes en trillingen in bestaande systemen’, en van ‘spanning tussen de

ordelijke patronen van het modernisme en de chaoti-sche krachten van het leven’. Een duidelijke indicatie dat we hier van doen hebben met typisch zo’n ding dat je zelf maar moet horen, zien en ondergaan. Een preview kun je kijken via www.zimoun.net. Klokgebouw (#19)

4

STRIJP T: EEN BEETJE VREEMD, MAAR WEL LEKKER

Op Strijp T vind je gebouw TAB (Philips wist wel raad met geheimzinnige afkortin-gen). TAB heeft deze week als het ware twee hoofdingangen. Aan de ene kant begin je met de DDA-expo, maar daar gaat het hier niet over. Het gaat hier over de andere kant. De kant waar je met Joost & Kiki (#11) begint. Als je verstandig bent tenminste.

Foto’s © Lisa Klappe

54

Dit ontwerpersduo heeft opgeruimd. Maar niet veel weggegooid. Dat leverde een muur van papier op, en prachtige ontwerpen. Wij denken aan Prop, wij denken aan de lamp waarin we een cimbaal (van een drumstel) meenden te herkennen, en wij denken aan de Soft Piggy Bank.

Geografisch is V3RS (#13) slechts een trapje verderop, maar een lichtjaar in stijl. Wat prettig is. Bij V3RS zagen we het licht in de vorm van twee lampen: U-TL Floor en Shades Floor. Maar we zagen het licht elders ook. Bij Studio Daphna Laurens is het een muurlamp die wat extra’s met de muur doet. Een beetje verwarrend, wel heel lekker.

Studio Maatwerk (#13) viel ons op omdat het leek alsof men het gewone leven (een stellage met bloem-potten) heeft vertaald naar een soort van doordacht ‘gewoon leven’. En ja, dat vonden we ook al verwar-rend. Maar wel leuk.

Even zitten deden we op een meubel van beton en latex. Beton en lichaamsgewicht houden de stoel, die uit losse elementen bestaat, bijeen (OS ∆ OOS). Ziet er vervreemdend uit, maar zit best lekker.

Atelier Eindhoven dan, for something completely different. Een lege fabricagehal met allerlei bouw-marktapparaten zoals slijptollen, zagen en andere handige werkmansdingen om een duim of pink aan te verliezen, te huur voor minder dan 1 euro per uur. Voor de liefhebber.

Gelukkig was er daarna koffie. Koffie van de Har-tendames Ecolien en Durabella. Geloof het of niet: hun koffiebar was tegelijkertijd hun jurk. We moes-ten denken aan de slogan van Rivella. Vreemd, maar wel lekker. Aan de bar hangen was geen optie.

Strijp T is meer dan je hier ziet en leest. Ook meer dan vreemd en lekker alleen. Gewoon gaan kijken met zijn allen dus.

6

KLEURRIJK VLISCO

Ontwerpers op werkbezoek bij de de-signafdeling van Vlisco: een kleurrijke ontmoeting op uitnodiging van Roger Gerards, creatief directeur van Vlisco Nederland. Met ontwerpers Aukje Fleur Janssen, Daniera ter Haar (Raw Color), Dorien Treep (Philips Lighting), Guus Kusters (Studio Kolk & Kusters), Harm Rensink, Kim Slagter, Lenneke Langenhuijsen (Buro Belén), Niek Pulles (HEYNIEK), Nienke Sybrandy, Roos Gomperts, Wendy Plomp (Dutch Invertuals), Willemijn de Wit (YOU ARE HERE).

Foto’s © Raffaela Vandermühlen

7

‘EVERY SINGLE SOCIAL CHANGE IN HUMAN HISTORY HAS REQUIRED CREATIVITY’

HOW HIS WORK IS INFLUENCED BY HIS BACKGROUND‘My work is a reflection of my life, and growing up in Central America, where the act of being alive is dangerous, everyone learns to blame external cir-cumstances. My work reflects and questions that.’

HIS PROJECT DURING AGE OF WONDERLAND‘My project in Age of Wonderland is one phase of a much larger project. The Prison Triptych number 1 is a field investigation carried out by Griet Men-schaert and myself in which we look and find ele-ments of prison confinement in daily life: vigilance, mobility, outcasting; all these elements are vital to correctional facilities and, increasingly, they seem vital to daily life in the Netherlands. We question that.’

HIS COOPERATION WITH GRIET MENSCHAERT‘The collaboration grew organically. It has grown from similar interests and has helped inform the project with different perspectives to compare how life, criminality and prisons work in daily life in Holland.’

HOW CREATIVE PRACTICES CONTRIBUTE TO SOCIAL CHANGE‘In many ways, every single social change in hu-man history has required creativity. Changes are precisely that: seeing the social panorama now and thinking of a new one, using creativity. However, creativity must be harboured and practised.’

THE ROLE OF TECHNOLOGY IN HIS WORK‘More often than not, I will think of something I want to make that requires technological know-ledge I don’t have. More often than not I learn this skill by creating something, but sometimes I reverse the search and find that taking a strenuous amount of time and work doing something a machine is capable of doing in a second, is something to be admired.’

WHAT HE HOPES TO ACHIEVE DURING HIS RESIDENCY PERIOD‘Since the project is investigation-based, I was hoping to gain knowledge on how the prison system in the Netherlands works, so that I can compare it to how the prison system in Central America works. Having said that, the project aims to have multiple instances of existence, meaning that this project doesn’t end once it has been presented during Dutch Design Week.’

Tijdens Age of Wonderland werken zes niet-westerse ingenieurs, kunstenaars en ontwerpers onder begeleiding van Arne Hendriks in Eindhoven aan conceptuele, sociale en technologische innovatie. De resultaten worden tijdens DDW gepresenteerd aan het publiek bij Baltan Laboratories in samenwerking met Hivos. De komende dagen laten we ze (met dank aan Olga Mink en Baltan Quarterly) alle zes aan het woord. Vandaag, all the way from Honduras, Jose Montealegre. OVER:

Foto © Iris Rijskamp

8

NUMBERSUP Dikke pret en vette prijzen tijdens de Designer Bingo van Stadvis en

Ongemotiveerd Kunstenaarscollectief. Het was dinsdagavond zo druk in het Ketelhuis dat niet één man er nog bij kon. Gelukkig wist onze sterfotograaf (een slanke dame) zich nog net naar binnen te wurmen.

Donderdagavond: Designer Fest-tijd. Insiders wetenwaarom, groentjes mogen het ook weten en zijn van harte welkom. Met livemuziek, dj’s en een aantal bijzondere artiesten. Entree: € 8,50. Be there or be square! www.tac.nu TAC Central Area (# 37)

Pii plaatst een tafel van ijs

OMDATHET KAN

Omdat het humor heeft. En mooi kan zijn. En vooral omdat het tijdelijk is. Je kunt erop wachten: het door Ikea gesponsorde bestek gaat met veel geraas het einde van de tafel aankondigen. Hier moet je dus op tijd bij zijn, zeker als de zon schijnt – en daar gaan we van uit. Vandaag om 14.00 uur wordt de tafel voor het Designhuis geplaatst.

DESIGNERS FEST

SCHROFERSKETCHES

Lecturis lezing

Lezing over de veelzijdige grafisch ontwerper Jurriaan Schrofer (1926-1990). Frederike Huygen (publicist, kunst- en designhistorica) belicht het ambachtelijke aspect van het ontwerpproces in het predigitale tijdperk – een ode aan de expressieve en poëtische kracht van de schets.

Aansluitend presenteert uitgeverij Lecturis haar nieuwste boek, Schrofer Sketches. Het boek is na afloop te koop.

Donderdag 23 oktober, aanvang 16.00 uur.Van Abbemuseum (#56)

Foto © Lisa Klappe

Foto © Pii

Wisselende productieomstandigheden en grote va-riatie in individuele eigenschappen van plant of dier vormen een belangrijke uitdaging in de vooruitgang van landbouw en agribusiness. Ontwikkelingen in sensortechnologie bieden grote kansen voor pro-ductieoptimalisatie en kostenbesparing. Door Smart Farming kunnen ondernemingen inzoomen op individuele groeibehoeften van dieren en planten. Daarnaast helpt het ze razendsnel te reageren op externe veranderingen zoals het weer en de vraag.

ALLES ONDER CONTROLESmart Farming zorgt voor een betere balans tussen vraag en aanbod. Het geeft inzicht in de productie, koppelt dit aan informatie over de vraag, en laat producenten betere beslissingen nemen met be-hulp van gedetailleerde meet- en regelhulpmidde-len. Doordat de productie voorspelbaarder wordt, krijgen bedrijven meer grip op het productieproces en kunnen ze sneller bijsturen. Productiviteit en efficiëntie nemen toe, terwijl de milieu-impact vermindert en de gezondheid van dieren en planten verder verbetert.

ONTWIKKELINGENSmart Farming staat op dit moment nog in de kin-derschoenen. Maar technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op, en een aantal Nederlandse agri-ondernemingen heeft een internationale voortrekkersrol op zich genomen. Naar verwachting wordt de komende vijf jaar binnen de keten steeds meer geïnvesteerd in hightech-oplossingen. Hier-door wordt de ketenlogistiek efficiënter en kunnen periodes van overaanbod beter voorkomen worden.

Meer weten over Smart Farming? Neem contact op met Wilbert Hilkens, Sectormanager dierlijke sectoren: [email protected]. ABN AMRO | DDW Business Lounge (Strijp Area, #20), donderdag 23 oktober, 15.00-18.30 uur. Besloten evenement, alleen op uitnodiging.

Voor rekening van ABN AMRO

AA_fullcolourC.epsABN AMRO full-colour for coated paperWidth shield: 20 mmOverlap: 0,05 mm

SMART FARMING: DE WINST LIGT OP DE VIERKANTE MILLIMETER

Slimme oplossingen, inventief ontwerp, nieuwe perspectieven. Maar DDW is ook: serious business. In samenwerking met de gemeente Eindhoven en de Kamer van Koophandel zijn er de hele week seminars, lezingen, rondleidingen en netwerkbijeenkomsten over zakendoen en business maken van design en de creatieve industrie.

Deelnemen aan dit b2b-programma? Kijk op de website van DDW (www.ddw.nl) onder de sectie Business. Voor persoonlijke tips en adviezen kun je elke dag tussen 10.00 en 11.00 uur terecht bij de ABN AMRO | DDW Business Lounge aan het Ketelhuisplein (#20).

SERIOUSBUSINESS

13

Foto © Jeroen van der Wielen

1514

7 U

P

Kat

ja v

an H

eugt

enD

at m

ense

n vr

agen

of z

e m

ijn b

oek

mog

en k

open

. Su

perfi

jn o

ok d

at e

r zov

eel m

ense

n ko

men

. Bi

zar!

War

d G

oes

Dat

ik te

chni

sch

noga

l wat

moe

st d

oen

maa

r het

sta

at.

En

de m

ense

n zi

jn e

ntho

usia

st.

Maa

rtje

Slij

per

& M

erel

Wit

tem

anZo

nder

elk

aar i

s he

t vee

l min

der U

P da

n m

et.

Som

e id

eas

aris

e in

the

show

er o

r at t

he p

ub. S

uch

idea

s ar

e of

ten

cast

asi

de.

But

an

idea

can

bec

ome

valid

sim

ply

by e

xecu

ting

it.

Thi

s vi

ew is

cal

led

Why

Not

. It c

an b

e pr

ojec

ted

onto

any

pro

duct

.

In th

e cu

rren

t med

ia

land

scap

e, fo

rm is

win

ning

ov

er c

onte

nt, i

ntri

gue

over

an

alys

is, c

ontr

over

sy o

ver

deba

te. N

ews

for E

tern

ity

aim

s to

sta

rt a

diff

eren

t ki

nd o

f deb

ate

wit

h re

gard

s to

the

new

s.

In a

wor

ld o

bses

sed

wit

h lo

okin

g go

od, K

atja

van

H

eugt

en h

as m

ade

a bo

dysu

it to

hig

hlig

ht h

ow

our b

odie

s ha

ve b

ecom

e ‘o

bjec

ts’ t

hat w

e al

ter a

t w

ill.

15

Sand

er M

anse

Om

iede

reen

wee

r te

zien

. En

echt

alle

maa

l met

hee

l m

ooi w

erk.

Dat

je d

e ve

rbin

ding

ook

zie

t.

Fran

cisk

a M

eije

rsIk

heb

van

ocht

end

een

inte

ress

ant o

ntbi

jt ge

had

met

m

ense

n ui

t de

bouw

wer

eld

over

mijn

pro

ject

.

Yorg

os B

ourn

ouso

uzis

I’m n

ot s

o ha

ppy

beca

use

of th

e tr

oubl

es w

ith

NR

E b

ut I’

m s

ure

wit

h th

is g

reat

team

we

will

so

lve

ever

ythi

ng.

Ben

as B

urdu

lisSe

eing

eve

rybo

dy. O

ld fr

iend

s. N

ew n

ice

peop

le.

Just

hap

py.

‘Clic

k’ is

the

resu

lt o

f a

sear

ch fo

r a li

ghte

r way

of

man

ufac

turi

ng. T

he la

mp

can

be m

ade

at h

ome

or o

n th

e go

, and

can

be

used

in

any

situ

atio

n.

Fran

cisk

a M

eije

rs’ r

esea

rch

into

sus

tain

able

clim

ate

cont

rol l

ed h

er to

a C

hine

se

trad

itio

n of

lini

ng w

alls

w

ith

terr

a-co

tta

jugs

, fille

d w

ith

wat

er, t

o ke

ep a

room

co

ol.

Whe

n a

fam

ily g

oes

thro

ugh

a di

fficu

lt ti

me,

m

embe

rs o

ften

find

it h

ard

to c

omm

unic

ate

thei

r fe

elin

gs. ‘

Col

our ’

em A

pp’ i

s a

conv

ersa

tion

sta

rter

that

he

lps

expr

essi

ng e

mot

ions

.

All

desi

gner

s us

e sc

ale

mod

els

or m

aque

ttes

in

thei

r dev

elop

men

t pro

cess

. B

ut y

ou n

ever

get

to s

ee

thos

e. S

ande

r Man

se’s

mod

els

can

bend

, fol

d, ro

ll,

or e

xpan

d, a

nd a

re m

ade

to b

e se

en.

Foto

’s ©

Iris

Rijs

kam

p

16

Voor alle andere presentaties was In No Particular Order ook een optie geweest. We halen een paar krenten uit de pap. In willekeurige volgorde, willekeurig überhaupt.

Onze opener was ontregelend. Een compleet lege ruimte. Dat deed de fantasie op hol slaan. Een verborgen boodschap? Ontwerper/exposant ziek geworden? Een statement van de kraakbeweging? Zagen we, behalve een verlengsnoer, iets over het hoofd? Vragen tot op heden onbeantwoord.

Gelukkig werden we gegrepen door de obsessief-compulsieve verzamelwoede van Maaike Fransen. Maaike verzamelt, selecteert, gebruikt, en komt dan met een boot. Een boot met de titel Hoarding (dis)order. We waren wakker.

Wakker en klaar voor het Crystal Pavilion van Adriaan Aarnoudse. Die bouwt schaalmodellen/maquettes van gebouwen uit acryl. Lichter, natuurlijker en mooier dan de traditionele wijze. Het gezegde over beeld versus woorden willen we niet inzetten, maar zie vooral bijgaande foto.

Boris de Beijer denkt dieper na dan de meeste andere mensen. Bijvoorbeeld over hoe buitenaardse wezens hun God aanbidden. Boris deed meer dan nadenken. Hij ontwierp de artefacten die bij deze verering zouden kunnen horen. Voer voor filosofen, theologen, alu-hoedjes en argeloze bezoekers. In willekeurige volgorde natuurlijk.

Op naar Mal (Bob Copray en Niels van den Wilden-berg). Twee mannen die van een icoon naar gewoon gaan, en vice versa. We noemen het vloerkleed YESWECAN, waarop hét icoon van afval staat afgebeeld (een Coca-Cola-blikje). We noemen de

Sweater, een soort trui om over nepdesignstoelen te gooien. We noemen de Malclapchair, een iconische strandstoel gebaseerd op wellicht het meest iconi-sche Nederlandse zitmeubel ooit. En vooruit, we noemen als laatste de kussens met de naam Killing me softly.

Monumentalista exposeert een graf. Maar dan anders. Opdat we ook na het tijdelijke voor eeuwig van design kunnen genieten. We kunnen niet wach-ten. De periode tussen tijdelijk en eeuwig brengen we graag door op de T-shirtstoelen van Annebet Philips. Ze nodigen uit om erachter te gaan staan, zoals Annebet na enig aandringen voordoet.

Meng Hsun Wu zet je aan het denken. En aan het werk. Een gesloten lamp van keramiek waar je zelf de opening en dus de richting van het licht in mag bikken. Zelf doen vinden we leuk, inspirerend en moeilijk. In willekeurige volgorde.

IN WILLEKEURIGE VOLGORDEIn No Particular Order is de enigszins crypti-sche titel waaronder het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie bijna twee dozijn jonge talenten presenteert. Op de tweede verdieping, maar natuurlijk is elk van de talenten op weg naar veel hoger.

De alchemisten van de Schellensfabriek:

17

Foto’s © Lisa Klappe

18

‘DESIGNERS ZIJN KUNSTENAARS DIE NUT AAN HUN WERK TOEVOEGEN’

SHOW UP!(IT’S FREE)

Zanger/producer Thomas Azier verruilde het Friese platteland op zijn negentiende voor het beton van Berlijn, waar hij in een oude fabriekshal vijf jaar werkte aan zijn debuutalbum. Hylas zag het licht in maart dit jaar en roept herinneringen op aan de synthpop van Depeche Mode en Hu-man League. Warm maar duister, met een vleugje techno en een toefje soul.

Eindhoven is volgens hem, net als Berlijn, een stad van grote creatieve mogelijkheden: ‘Hier en in Rotterdam – daar gebeurt het. Grote, vaak lege gebouwen zoals op Strijp-S bieden potentieel voor

een bruisend creatief circuit. Berlijn is echt een stad van uitersten. Je kunt er extreem uitgaan, maar ook heel erg eenzaam zijn. Opgaan in de leegte en jezelf verliezen in “de scene”. Ik noem het de stad van de mislukte kunstenaars.’

Ondanks zijn verblijf van een week in Eindhoven, is er weinig tijd om DDW goed te bekijken. Doodzon-de, vindt ook hijzelf, want hij Aziers hart voor de-sign en kunst is groot. ‘Mijn werk draait in de eerste plaats om creativiteit en communicatie. Het moet mijn publiek en mezelf raken. Vanuit die gedachte maak ik muziek, en vanuit diezelfde gedachte wor-

den mijn visuals verzorgd door kunstenaar Daniel Franke en motion designer Mark Vankan.’ (Die de lezer van deze tabloid natuurlijk kent van de dage-lijkse videorubriek Three Advice op Facebook, red.)

Dat wil niet zeggen dat elke creatieve geest voor Azier een potentiële samenwerkingspartner is. ‘Daarnaast verwacht ik vooral vakmanschap en functionaliteit. Dat vind ik zo gaaf aan designers: het zijn als het ware kunstenaars die nut aan hun werk toevoegen. Ze maken de mooiste dingen, en weten dat te combineren met functie en innovatie.’

De Effenaar geeft 2 x 2 vrijkaarten weg voor de show van vanavond. Wil jij erbij zijn? Ga naar de Facebookpagina van DDW en reageer op de foto van Thomas Azier door te vertellen waarom jij die kaarten verdient. De winnaar wordt vanmiddag bekendgemaakt en krijgt persoonlijk bericht. Het concert begint om 20.15 uur. Voor meer informatie: www.effenaar.nl

Afgelopen vrijdag verzorgde hij in het Klokgebouw het slotakkoord van DDW’s officiële opening, vanavond staat hij met zijn vijfkoppige band op de bühne van de Effenaar.

Foto © Lisa Klappe

Zanger/producer Thomas Azier

Foto © Jeroen van der Wielen

19

THE DOUBLE DUTCH QUOTE OF THE DAY

I hate you all heartily welcome.We hebben vaker een goede vertaler nodig dan we denken.

Double Dutch. Preferred translator of DDW.Double Dutch | Klokgebouw 180 | 5617 AB Eindhoven | +31 40 368 31 68 | [email protected] | www.double-dutch.nl

Behalve vertalen kan Gerard van Double Dutch ook heel aardig meubels ontwerpen. Kijk zelf op verdieping 6 van het Klokgebouw.

Dagelijks regelrecht vanuit Sectie-C: Rob van Kaam (alias RobheiD) geeft zijn ogen de kost en legt zijn oor te luister.

De week is doormidden. Na alle stress van de voorbereidin-gen en het openingsweekend trekt iedereen weer een beetje bij. Het opgelopen slaaptekort kan onmogelijk ingehaald worden, maar alle extra uurtjes helpen. De een gaat heel verstandig vroeg op huis aan, de ander kiest voor een interne oplossing. In verschillende ateliers ligt opeens een matrasje en een slaapzak. Reistijd is verspilde tijd, oogjes dicht en snaveltjes toe.

Anderen nemen het proces rondom slapen iets serieuzer. Luuk van den Broek, Sander Wassink, Kim Haagen en Jelle Mastenbroek van Collaboration-O hebben een tijdje terug een groot deel van de inrichting gedaan voor Hotel No Hotel in Amsterdam. Tijdens DDW verdiepen ze zich nog verder in de wondere wereld van het logeren. Midden in hun werkplaats zijn twee hotelkamers gebouwd, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht en een heerlijk bed. ’s Ochtends wordt de mobiele douche naar binnen gereden en krijg je een ontbijtje uit eigen keuken. Luuk: ‘Door tijdelijk zelf een “hotel” te runnen, leren we veel. Dat neem ik weer mee in m’n volgende interieurontwerpen. Mooie bijkomstig-heid van iets wat begon als ludieke actie.’ Alles in de kamers heeft een persoonlijk verhaal, niets ligt of hangt er zomaar. Mocht je nog willen reserveren, alleen de zondagnacht is nog vrij. Binnenlopen om te vragen naar de verhalen achter de spullen kan onbeperkt.

SLAPEN

Foto © Iris Rijskamp

20

UPDATEDO. 23 OKT.09.00-11.00 hrs.Founded By All Show | Inspiration sessions– Lecture, breakfastFounded By AllKlokgebouw 44Strijp Area

09.00-18.00 hrs. Drive, Design Research & Innovation Festival– WorkshopClickNL | DesignNatlab, Kastanjelaan 500Strijp Area, #29

09.00-10.00 hrs.Morning tours | Piet Hein Eek– TourHalvemaanstraat 30Strijp Area, #01Entrance fee: € 7,50 Register via: [email protected]

09.00-18.00 hrs. World Health & Design Forum 2014– Seminar, conferenceCoöperatie Slimmer Leven 2020; Midpoint Brabant; Provincie Noord-BrabantMuziekgebouw Eindhoven, Heuvel Galerie 140Central AreaEntrance fee: € 240,00 (students: € 50,00)

09.30-15.30 hrs.Uncertainty Studios Lecture: Psychology and Desing By Nuno Coelho and Tom Spooner (UK)– LectureArtEZ Hogeschool voor de kunsten ArnhemTAC, Vonderweg 1Central Area, #37Entrance fee: € 2,00 (Go as you please ticket: € 1,00)

10.00-14.00 hrs.Blendnew | Experimental Open Innovation – WorkshopVanblendBuilding TAB | Entry: Achtse-weg Zuid 151Strijp Area, #13

10.00-18.00 hrs.Bossche makers previewed | Zweitse Revisited– DemonstrationCor Unum CeramicsDesign Perron, Fuutlaan 12Central Area, #73

10.00-20.30 hrs.Founded By All Show | Design your own product – WorkshopFounded By AllKlokgebouw 144Strijp Area

10.00-19.00 hrs.Founded By All Show | Tours and inspirations sessions– TourFounded By AllKlokgebouw 144Strijp Area

10.00-15.00 hrs. Design Thinking Day– WorkshopLinksRechts Service DesignTorenallee 28-18Strijp AreaRegister via: www.linksrechts.eu

10.00-18.00 hrs.Evolution Fair– TradeshowEvolution by VerbeekdesignsEvoluon, Noord Brabantlaan 1aNot on mapEntrance fee: € 10,00 (at the door: € 15,00, 3-Day ticket: € 35,00) Register via: www.evolutionfair.nl/tickets

10.00-18.00 hrs.Evolution Trend Forum– Lecture / DDW Highlights Tour / VIP TourEvolution by VerbeekdesignsEvoluon, Noord Brabantlaan 1aNot on mapLecture € 25,00, DDW High-lights Tour € 49,00, VIP Tour € 59,00

10.00-18.00 hrs.Experience Design Event, 3rd edition– Seminar, conferenceJakajima, Matchmaker for InnovatorsSeats2meet, Torenallee 24, EindhovenStrijp Area, #31Entrance fee: € 195,00 (students: € 45,00)Register via: www.experiencedesignevent.com

10.00-13.15 hrs.Grow City Farming– WorkshopKleurrijke stadSchellensfabriek, Vestdijk 280Central Area, #63Entrance fee: € 6,00 (students: € 4,00), price includes 1 beverageGroup participation: at least 10 people, price: € 5,00 p.p.Mini conference € 40,00 p.p. incl. lunch

11.00-17.00 hrs.Arne Hendriks & Mike Thompson | Fatberg– Expert Meeting, workshopMU | Gebouw Gerard, Torenallee 40-06Strijp Area, #30

11.00-18.00 hrs. Circulaire Economie hotspot activities– Seminar, conferenceStichting Circulaire EconomieSeats2Meet, Torenallee 24, 1st floorStrijp Area, #31

11.00-18.00 hrs.Futurebox SMATI Turtle car factory– WorkshopAardschapKlokgebouw 50Strijp Area, #19

11.00-17.00 hrs. Health Factory– WorkshopPhilips DesignPhilips Museum, Emmasingel 31Central Area, #46Entrance fee: € 8,00 (students: free)

11.00-18.00 hrs.Of je kaas lust?– LectureDutch Design StarterSeats2Meet Strijp-S, Torenallee 24, 1st floorStrijp Area, #31Register via: [email protected] / 06-38553833

11.00-17.00 hrs.Wondere Web Wereld– Workshop by WOIDFounded By All Show | Design your own productFounded by All, Klokgebouw 144Strijp Area

11.30-12.30 hrs. 2 Weeks. 2 Musicians. 1 Theater.– Film, musicSweatshop StudioNatlab Filmzaal 4, Kastanjelaan 500Strijp Area, #29

12.00-16.00 hrs.Age of Wonderland: Drawido Workshop by Howest (BE)– WorkshopBaltan Laboratories / Hivos Natlab, Kastanjelaan 500Strijp Area, #29Entrance fee: € 25,00 (students: € 20,00)Register via:www.baltanlaboratories.org

12.00-17.00 hrs.Age of Wonderland: DIY Instruments. By Sandra Suubi– WorkshopBaltan Laboratories / Hivos i.c.w. Flipside Natlab, Kastanjelaan 500Strijp Area, #29Entrance fee: € 7,50 (students: € 5,00)

13.00-18.00 hrs.Bkkc materials xl | food– LectureBkkcKeukenconfessies, Klokgebouw 127Strijp AreaRegister via: www.bkkc.nl/ddw

13.00-16.00 hrs.Circulaire Economie bijeenkomsten– WorkshopStichting Circulaire EconomieStrijp Area, #31Seats2Meet Torenallee 24, 1st floor

13.00-16.00 hrs.Pop-up bloggerscafé– Live Blogging LifestyleBubblemintCoffeelovers/ Van Piere, Nieuwe Emmasingel 44Central Area

13.00-17.00 hrs.STRP & MU Workspace | MU Coded Creatures– WorkshopMU Strijp-S, Torenallee 40-06Strijp Area, #30

13.30-17.00 hrs.CRISP Design Review Sessions7, Design Research for Well-being– Seminar, conferenceCrispNatlab, Kastanjelaan 500Strijp Area, #29Register via: www.crispplatform.nl 13.30-18.00 hrs.Iedereen aan Tafel– WorkshopDe OntdekfabriekTorenallee 22Strijp Area, #32Entrance fee: € 7,50 (adults: € 2,00)

14.00-18.00 hrs.Blendnew | Experimental Open Innovation – Walk In– Open DiscussionVanblendBuilding TAB | Entry: Achtseweg Zuid 151Strijp Area, #13

14.30-17.00 hrs.Make the Future– Internet of Things | Maker theme sessionMAD emergent art centerLibrary Witte Dame, Emmasingel 22Central Area, #44

14.30-17.00 hrs.Shapeways Factory Tours– Company visitShapeways BV, Kanaaldijk-Zuid 3aNot on mapRegister via: www.meetup.com/shapeways

15.00-20.00 hrs. Fontys Factory 2 Warehouse– Pressmoment, lectureKelderman en van Noort, Nachtegaallaan 13aCentral Area, #64

15.00-17.30 hrs. Hoe je met Iris het beste naar boven brengt– WorkshopTripticPiuslaan 70ANot on mapRegister via: [email protected] or 040 246 3040

15.00-17.00 hrs.Make the Future Meetups– Seminar, conferenceMAD emergent art centerBibliotheek Witte Dame, EmmasingelCentral Area, #44Entrance fee: € 30,00Register via: makethefuture.madlab.nl

15.00-18.30 hrs.Smart Farming– Seminar, conferenceABN AMRO | DDW Business Lounge, KetelhuispleinStrijp Area, #20

15.00-15.30 hrs.VPRO Gids Lecture: Tomas Schats– LectureKetelhuispleinStrijp Area, #20

16.00-18.00 hrsPlug In Paviljoen | Community Flows, gesprek over de stad– Seminar, conferencePlan-S coöperatie u.a.KetelhuispleinStrijp Area, #26

16.00-17.00 hrs. Polish Lectures: Siembab & Kawecki– LectureCulture.plTAC, Vonderweg 1Central Area, #37

18.00-21.00 hrs.Design in Context, work from 2nd year Masters at DAE– Late night openingDesign PerronDesign Perron, Fuutlaan 12Central Area, #73

19.00-23.00 hrs.Morse Expo– DrinksMorse ExpoMorsestraatOther locations, #81

19.00-23.00 hrs.Morse Expo– Meet and GreetMorse ExpoMorsestraatOther locations, #81

19.00-22.00 hrs.Now Future talkshow - VPRO & DDW– TalkshowVPRO & DDWKlokgebouw, Klokgebouw 50Strijp Area, #19Entrance fee: € 115,00 (students: 75,00), Participants DDW € 75,00

19.00-21.00 hrs.Social& Talks– LectureVitalis Berckelhof & Corner SpotGeneraal Cronjestraat 3 / Jan van Riebeecklaan 1East Area, #76

19.00-23.00 hrs.No Nonsense! Evening event Van Abbemuseum– Exhibition, food, performances, guided toursVan AbbemuseumBilderdijklaan 10, EindhovenCentral Area, #56Entrance fee: Evening programme + food € 32,50 (excl. drinks) / students € 30,00.Evening programme (excl. food & drinks) € 17,50 / students € 15,00.

19.30-22.00 hrs.Ode to the Workshop– LectureAtelier Max LipseyNot on mapVoorterweg 136

SCULPTAAL

Anatomagea•na•to•ma•ge (de ~ (v.), -s) ZNW

ode aan het lijfelijkede modetentoonstelling is een ~, in de breedste zin van het woord

Als curator en ontwerper presenteert Niek Pulles (i.s.m. Harm Rensink, You Are Here en Philips Lighting)de tentoonstelling ‘Modebelofte – Seductive Precursors’ in de voormalige club Bongo Beach aan het Stratumseind.

Bureau Sculptaal is een ontwerpbureau gespecialiseerd in (bedrijfs)naamgeving, taalcreaties en grafisch ontwerp, opgericht in 2007 door ontwerper Joris Visser. Op diverse plekken treft u nieuwe, speciaal voor de DDW ontworpen woorden.

www.sculptaal.nl - [email protected] - @sculptaal - # sculptaal

Is dit design of kan dit weg? #dtv #DDW14 #Eindhoven http://t.co/mWpzSpGwLm getthebuzz.nl/ddw

VOLVO DESIGN GUIDEverkrijgbaar:App Store en Google play