Symfonieorkest Vlaanderen 01.02.2013

12
01.02.13 | 20:00 | CONCERTZAAL SYMFONIEORKEST VLAANDEREN WAGNER, BERLIOZ, BRAHMS de puur muziek

description

Wagner snoert met zijn ‘Liebestod’ van Tristan en Isolde de kelen dicht. Tristan ligt zwaargewond in zijn kasteel. Isolde haast zich naar hem toe. Bij aankomst sterft Tristan in haar armen. Isolde geeft uiting aan haar allesoverstijgende gevoelens voor Tristan, en ook zij sterft. Berlioz deed met de lyrische scène ‘La mort de Cléopâtre’ een gooi naar de Prix de Rome. Helaas kon de jury zoveel muzikale opwinding niet tolereren. Waarna Berlioz gromde dat het redelijk lastig was “om rustgevende muziek te schrijven over een Egyptische koningin die door wroeging wordt verscheurd en die, gekweld door lichamelijke en geestelijke pijnen, na een beet van een giftige slang het leven laat.” Brahms’ Derde brengt de gemoederen weer tot bedaren. Bekijk dit concert ook in de uitzending van CANVAS KLASSIEK op zondag 3 maart om 12u

Transcript of Symfonieorkest Vlaanderen 01.02.2013

Page 1: Symfonieorkest Vlaanderen 01.02.2013

01.02.13 | 20:00 | CONCERTZAAL

symfONiEORkEsT vLAANdEREN

wagner, berlioz, brahms

de de

de

puur muziek

bistro

de

jong

de

Muziekcentrum Gent

de

manufactuur

Page 2: Symfonieorkest Vlaanderen 01.02.2013

2

pROgRAmmA uiTvOERdERs

Richard Wagner (1813-1883)Prelude und liebestod uit 'Tristan und isolde'

Hector Berlioz (1803-1869)la mort de Cléopâtre

i. scène lyrique. allegro vivace con impetoii. méditation. largo misterioso

pAuZE

Johannes Brahms (1833-1897)symfonie nr. 3 in F, opus 90

i. allegro con brio. Un poco sostenuto. Tempo iii. andanteiii. Poco allegrettoiV. allegro

Dit concert wordt opgenomen door Canvas. U kan het concert bekijken op zondag 3 maart om 12u in het programma 'Canvas Klassiek'.

symfonieorkest vlaanderen o.l.v. seikyo kimChristianne Stotijn | mezzosopraan

musiciJo Vercruysse | concertmeesterEerste violen | erik sluys, nathalie hepp, bence abraham, hilde Coppieters, Peter hellemond, Veerle houbraken, eva stijnen, annerien stuker, sharma sangeetaTweede violen | gudrun Verbanck, isabelle buyck, geraldine De baets, Tim breckpot, isabelle Decraene, liesbet Jansen, maya shvartsman, marcel andriesiiAltviolen | Kris hellemans, annemie Vercauteren, lieve Dreelinck, bieke Jacobus, bruno De schaepdrijver, Kaatje strauven, Korneel TaeckensCelli | renaat ackaert, Jan Van Kelst, isabelle brys, Caroline steen, wouter Vercruysse, hélène ViratelleContrabassen | Koenraad hofman, Jan Verheye, bram Decroix, sanne DeprettereHoutblazers | Caroline Peeters (fluit), Veerle Secember (fluit, piccolo), Anke Lauwers (fluit, piccolo), Korneel Alsteens (hobo), Carola Dieraert (hobo, Engelse hoorn), Ineke Craeghs (hobo), Frank Coryn (klarinet), Tom Daans (klarinet), Katrien Noël (basklarinet), Koen Coppé (fagot), Deian Toptchiev (fagot), Tamara Smits (contrafagot)Koperblazers | Bart Cypers (hoorn), Bruno Melckebeke (hoorn), Lies Molenaar (hoorn), Frank Clarysse (hoorn), Steven Bossuyt (trompet), Bart Coppé (trompet), Dominique Bodart (trompet), Bob Van Der Strieckt (trombone), Bram Fournier (trombone), Konstantin Koev (bastrombone), Jeroen Verleden (tuba)Slagwerk | Antoine Siguré (pauken)Harp | anouk sturtewagen

Page 3: Symfonieorkest Vlaanderen 01.02.2013

3

In de literatuur door de eeuwen heen heeft de verstrengeling tussen liefde en dood vaak adembenemende verhalen opgele-verd. Wat is er spannender en 'verdienste-lijker' dan sterven uit liefde? Het is bijna een 'heidens' ideaal. In de betekenis van niet-religieus.

Al moeten we dat bij 'Tristan en Isolde' meteen al nuanceren. Is hun idealisering van het sterven uit liefde niet een soort verlangen naar een allesoverheersend lief-desparadijs, een hiernamaals waarin de gedachten van de geliefden één worden? Is dat een heidens verlangen of is het net de kern van een universele religie? Een religie die door woord en muziek, door gevoelens en verlangens gedreven wordt. En waarin het hoogste ritueel dat is van de dood als passionele overgang van het onmogelijke naar het mogelijke. Van de onmogelijk-heid om de liefde op aarde te beleven, en dan maar te streven naar de liefde die via de dood haar ideaal bereikt. Hoe ver zitten we met dit verhaal van 'Tristan en Isolde' verwijderd van de tuin van Eden?

De oude Tristan-legende is waarschijnlijk Keltisch van oorsprong. Al in de 12de eeuw wordt ze in een literaire vorm gegoten. De versie die Wagner gebruikt voor zijn opera dateert uit het begin van de 13de eeuw. Hij krijgt het idee om iets met die legende te doen in de herfst van 1854, maar pas twee jaar later zet hij enkele schetsen op papier,

op het moment dat hij nog volop bezig is met het componeren van 'Siegfried', één van de onderdelen van 'de Ring'.

Wagner gaat voor het Tristan-verhaal ook weer heel systematisch te werk. Bedrijf per bedrijf. Pas wanneer één bedrijf helemaal afgewerkt is, tot in de kleinste details, begint hij aan het volgende. Eerst wat schetsen, en daarna stap voor stap uit-werken tot de partituur helemaal klaar is. De uitgevers zaten Wagner op de hielen. Zodra er een bedrijf afgewerkt was, scho-ten zij in actie en maakten het klaar voor publicatie.

Literair liet Wagner zich leiden door de Tristan-legende. Muzikaal waren er andere invloeden. En zo hoor je, ach-teraf bekeken, al voorafspiegelingen van Wagners' muziek in die van andere com-ponisten. In een lied van Liszt hoor je de beginnoten van Tristan. En Wagner haalt zelfs elementen uit de muziek van Mozart, Spohr en Gottschalk. Nog belangrijker is zijn bewondering voor 'Roméo et Juliette' van Berlioz. De sfeer die Berlioz oproept in de liefdesscène is een voorafspiegeling van het liefdesduet in het tweede bedrijf van Tristan.

Maar waarschijnlijk het meest invloed-rijk was een orkestrale fantasie van Hans von  Bülow: 'Nirwana'. Wagner bestu-deerde die muziek op het moment dat hij

symfONiEORkEsT vLAANdERENlieFDe en DooD

Page 4: Symfonieorkest Vlaanderen 01.02.2013

4

zelf het concept voor Tristan neerpende. Het was misschien onbewust, maar later zou hij in de muziek verschillende ideeën van von  Bülow overnemen. Algemene gedachten, maar ook heel specifieke ele-menten. In het begin van de Tristan-opera haalt Wagner letterlijk de mosterd bij zijn collega, en op het einde, bij de liefdesdood van Isolde, horen we inhoudelijk dezelfde sublimatie als bij von  Bülow. In de dood krijgt de liefde de status van een verheer-lijkte gewaarwording. De dood is een overgang naar de onvergankelijkheid, en dat kan alleen maar door de éénwording van de geliefden.

'Tristan und Isolde' lokte van in het begin heel diverse reacties uit. Er was uitgespro-ken vijandigheid tegenover de muziek en de filosofie van het werk, maar ook enorm enthousiasme. Feit is dat deze opera een diepgaande invloed zou hebben op de komende generaties componisten, en op het publiek. Wagner gaf het genre van de opera een nieuwe dimensie: hij liet ons luisteren naar muziek die meer dan ooit beroep deed op onze geest en op onze ver-beelding.

pRix dE ROmEOok de omgang van Hector Berlioz met muziek, en vocale muziek in het bijzonder, was vernieuwend. En er waren periodes in zijn leven dat hij barstte van de creatieve energie. Tussen  1820 en  1830 zette Ber-lioz zichzelf op de kaart. Hij gaf zijn eerste orkestconcert in Parijs en sloeg iedereen met verstomming in zijn 'Symphonie fan-tastique', misschien wel de meest opzien-

barende benadering van de orkestmachine na Beethoven.

Berlioz waagde zijn kans voor de Prix de Rome, een beurs om in Rome te gaan componeren en studeren, met een can-tate: 'De dood van Cleopatra'. Elke jonge componist in Frankrijk wou wel in de Villa Medici inspiratie gaan opdoen. Maar de uitverkorenen waren dun gezaaid. En weinig inzendingen voor de Prix de Rome hebben een plaats veroverd in het klassieke standaardrepertoire. Het wedstrijdregle-ment verhinderde jonge componisten om op een echt originele manier uit de hoek te komen. Eigenheid en creativiteit waren bijna taboe. De juryleden waren in meer-derheid behoudsgezinde krachten.

Toch kon je soms horen dat een jonge componist meer in zijn mars had. Zoals bij Berlioz. Hij was de aanhouder die won. Bij zijn vierde deelname kon hij uit-eindelijk naar Rome. Na veel hindernis-sen, want de Fransman had de jury een paar keer behoorlijk geschoffeerd. Zijn cantate over Cleopatra die verliefd is op Julius Caesar leek wel een aanslag op het muzikale gehoor van de leden van de jury. Zoals gebruikelijk kreeg die de pianover-sie van het orkestwerk te horen, en dat was een slechte zaak voor Berlioz. Want op de piano klinkt zijn vooruitstrevende orkest-taal nog een stuk onvoorspelbaarder en ruwer.

Toch vond een kleine minderheid dat Berlioz wel een applaus verdiende. Luigi Cherubini, de directeur van het Parijse

Page 5: Symfonieorkest Vlaanderen 01.02.2013

5

conservatorium, bracht een stem uit voor Berlioz. Hij viel voor de dramatische kracht van de muziek, zowel in het orkest als in de zangpartij. Cherubini was zelf een operacomponist die vooruit wilde met de vocale muziek.

Berlioz daagde zijn toehoorders uit, en hij zou dat zijn hele carrière lang blijven doen. Niet één noot is bij hem evident of logisch, niet één akkoord klinkt voorspel-baar. Tenzij binnen het kader van de eigen Berlioz-klank. Dat maakt hem in zekere zin tot de echte opvolger van Beethoven.

vOORuiTgANgEn dus niet Brahms. Brahms die noch-tans Beethoven zag als zijn voornaamste belemmerende spook uit het verleden. Maar eens Brahms zelf de taak op zich nam om symfonische muziek te compone-ren, hield hij de geest van Ludwig op een veilige afstand.

Toch had hij geen angst van het verleden. Brahms was een man van de studie van het muzikale verleden. Vooral de oude muziek boeide hem mateloos: de familie Bach en François Couperin. Ook bereidde hij ano-niem een editie voor van het 'Requiem' van Mozart voor de volledige uitgave van diens muziek. En Brahms deed het publiek onbekende muziek ontdekken van Schu-bert en Schumann. Brahms bezat zelf ook een mooie collectie manuscripten met muziek van zijn voorgangers en tijdgeno-ten, waaronder fragmenten van 'Tristan und Isolde' van Wagner.

De levenslange interesse van Brahms in het muzikale verleden, en zijn kennis van die geschiedenis, klinkt ook door in zijn eigen muziek. Hij maakt een soort synthese van het verleden en van zijn eigen nieuwe methodes om muziek te schrijven. Het is een synthese die de muziek met een ste-vige duw vooruit doet gaan. Met Brahms op kop zijn we maar een zucht verwij-derd van de 20ste eeuw. Zijn moderniteit gaat hand in hand met een liefde voor het verleden. Is dat niet de basisvoorwaarde om van een geniale componist te kunnen spreken?!

Met zijn 'Derde Symfonie' bereikt Brahms een nieuw niveau van samenhang in een groot orkestwerk. Het is zijn kortste sym-fonie, en ook zijn meest gebalde en cohe-rente. Alle thema's hangen samen, alles past wonderwel bij elkaar, en toch hangt er van bij het begin tot aan de laatste noot spanning in de lucht.

Wie zal er na Brahms op zo'n verfijnde en directe manier het orkest kunnen bespe-len? Met oog en oor voor de traditie, en met de intentie om zelf geschiedenis te maken. Mahler misschien. Op een com-pleet andere manier. Egocentrischer. Maar dat is een ander verhaal.

Page 6: Symfonieorkest Vlaanderen 01.02.2013

6

La mort de Cléopâtre, scène lyriqueParoles | Pierre-Ange VieillardSource | www.hberlioz.com

De dood van Cleopatra, lyrische scèneTekst | Pierre-Ange VieillardNederlandse vertaling | Jeroen De Keyser

C'en est donc fait! Ma honte est assurée.Veuve d'Antoine et veuve de César,Au pouvoir d'Octave livrée,Je n'ai pu captiver son farouche regard.J'étais vaincue, et suis déshonorée.

Nu is het onomkeerbaar! Mijn schande is een feit.Weduwe van Antonius en weduwe van Caesar,Overgeleverd aan de macht van Octavius,Wiens woeste blik ik niet heb kunnen vangen.Ik ben overwonnen en onteerd.

En vain, pour ranimer l'éclat de mes attraits,J'ai profané le deuil d'un funeste veuvage;En vain, en vain de l'art épuisant les secrets,J'ai caché sous des fleurs les fers de l'esclavage;Rien n'a pu du vainqueur désarmer les décrets.

Om mijn aantrekkingskracht nieuw leven in te blazenHeb ik tevergeefs mijn rouw en weduw-schap geschonden;Tevergeefs, tevergeefs heb ik alle geheime kunstgrepen aangewend. En de ijzers om hem vast te ketenen onder bloemen ver-borgen;Niets heeft het besluit van de overwinnaar kunnen vermurwen.

À ses pieds j'ai traîné mes grandeurs opprimées.Mes pleurs même ont coulé sur ses mains répandus,Et la fille des PtoléméesA subi l'affront des refus.

Mijn gebroken trots heb ik aan zijn voeten gegooid.Mijn tranen stroomden zelfs over zijn handen,En deze dochter der PtolemaeënWerd vernederd afgewezen.

Ah! Qu'ils sont loin ces jours, tourment de ma mémoire,Où sur le sein des mers, comparable à Vénus,D'Antoine et de César réfléchissant la gloire,

Ach! Een ver verleden zijn de dagen die mijn herinnering kwellenToen ik op de boezem van de zee, net zoals Venus,De roem van Antonius en Caesar weer-spiegelde

TEksTEN

Page 7: Symfonieorkest Vlaanderen 01.02.2013

7

J'apparus triomphante aux rives du Cydnus!

En ik triomfantelijk aan de oever van de Cydnus stond!

Actium m'a livrée au vainqueur qui me brave;Mon sceptre, mes trésors ont passé dans ses mains;Ma beauté me restait, et les mépris d'OctavePour me vaincre ont fait plus que le fer des Romains.

Actium heeft me overgeleverd aan de win-naar die me tart;Mijn scepter en mijn schatten zijn in zijn handen gevallen;Alleen mijn schoonheid restte me nog, en Octavius' misprijzenWist me doeltreffender dan Romeinse wapens te verslaan.

Mes pleurs même ont coulé sur ses mains répandus,J'ai subi l'affront des refus.Moi!... qui du sein des mers, comparable à Vénus,M'élançai triomphante aux rives du Cydnus!

Mijn tranen stroomden zelfs over zijn handen,Ik ben vernederd afgewezen.Ik!… die aan de boezem van de zee, net zoals Venus,Triomfantelijk aan de oever van de Cydnus stond!

Au comble des revers, qu'aurais-je encore à craindre?Reine coupable, que dis-tu?Du destin qui m'accable est-ce à moi de me plaindre?Ai-je pour l'accuser les droits de la vertu?

Wat zou ik nog te vrezen hebben, overwel-digd door rampen?Schuldige koningin, wat zeg je?Mag ik me beklagen over het noodlot dat me treft?Ben ik deugdzaam genoeg om het te beschuldigen?

J'ai d'un époux déshonoré la vie.C'est par moi qu'aux Romains l'Égypte est asservie,Et que d'Isis l'ancien culte est détruit.Quel asile chercher? Sans parents! Sans patrie!Il n'en est plus pour moi que l'éternelle nuit!

Ik heb het leven van mijn echtgenoot ont-eerd.Door mijn toedoen is Egypte aan de Romeinen onderworpen,En is de aloude eredienst van Isis vernie-tigd.Welke toevlucht rest me nog? Zonder ouders! Zonder vaderland!Mij wacht nog alleen de eeuwige nacht!

Page 8: Symfonieorkest Vlaanderen 01.02.2013

8

Méditation"How if when I am laid into the tomb..." (Shakespeare)

Meditatie"How if when I am laid into the tomb…" (Shakespeare)

Grands Pharaons, nobles Lagides,Verrez-vous entrer sans courroux,Pour dormir dans vos pyramides,Une reine indigne de vous?

Grote farao's, edele Lagiden,Zullen jullie zonder toornEen koningin die jullie onwaardig isIn jullie piramiden laten rusten?

Non! De vos demeures funèbresJe profanerais la splendeur.Rois, encore au sein des ténèbres,Vous me fuiriez avec horreur.

Neen! Ik zou de grootsheid ontheiligenVan jullie grafmonumenten.Koningen, zelfs in die duisternisZouden jullie me vol afgrijzen ontvluchten.

Du destin qui m'accable est-ce à moi de me plaindre?Ai-je pour l'accuser le droit de la vertu?Par moi nos dieux ont fui d'Alexandrie,Et d'Isis le culte est détruit.

Mag ik me beklagen over het noodlot dat me treft?Ben ik deugdzaam genoeg om het te beschuldigen? Door mijn toedoen zijn de goden Alexandrië ontvluchtEn is de eredienst van Isis vernietigd.

Non, j'ai d'un époux déshonoré la vie.Sa cendre est sous mes yeux, son ombre me poursuit.C'est par moi qu'aux Romains l'Égypte est asservie.Par moi nos dieux ont fui les murs d'Alexandrie,Et d'Isis le culte est détruit.

Ik heb het leven van mijn echtgenoot onteerd.Zijn as ligt onder mijn ogen, zijn schim achtervolgt me.Door mijn toedoen is Egypte aan de Romeinen onderworpen,Door mijn toedoen zijn de goden Alexan-drië ontvluchtEn is de eredienst van Isis vernietigd.

Osiris proscrit ma couronne.À Typhon je livre mes jours!Contre l'horreur qui m'environneUn vil reptile est mon recours.

Osiris ontneemt me mijn kroon.Bij Typhon zal ik mijn dagen slijten!Te midden van de gruwel die me omgeeft,Zoek ik mijn toevlucht tot een gemene slang.

Dieux du Nil... vous m'avez trahie !Octave m'attend à son char.Cléopâtre en quittant la vie,Redevient digne de César !

Goden van de Nijl… jullie hebben me verraden!Octavius wacht op zijn strijdwagen.Cleopatra wordt door het leven op te gevenOpnieuw Caesar waardig!

Page 9: Symfonieorkest Vlaanderen 01.02.2013

9

BiO

symfONiEORkEsT vLAANdERENAl meer dan vijftig jaar is het Symfo-nieorkest Vlaanderen een vaste waarde binnen het Vlaamse orkestlandschap. Met zijn zestig gedreven musici en gerenom-meerde (gast)dirigenten, slaagt het orkest er telkens in om door inventieve program-mering en gepassioneerde solisten een ruim en trouw publiek te bereiken. Het Symfonieorkest Vlaanderen organiseert in eigen land succesvolle concertreeksen in alle grote Vlaamse steden en wordt vaak uitgenodigd op internationale festivals in Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Bij het begin van het seizoen  2010-2011 verwelkomde het Symfonieorkest Vlaan-deren zijn nieuwe chef-dirigent Seikyo Kim. Deze jonge Japanner wordt inter-nationaal geroemd om zijn fabuleuze slagtechniek en zijn fijnzinnige benade-ring van het orkestrepertoire. Seikyo Kim weet het orkest te begeesteren en slaagt er moeiteloos in de brug te slaan tussen het hedendaagse orkest, het bijhorende reper-toire en de historische uitvoeringspraktijk. De werken die hem naast het hedendaagse repertoire het nauwst aan het hart liggen, komen uit de klassieke periode en de vroeg- en middenromantische periode. Laat nu net dat repertoire op maat gesneden zijn van het Symfonieorkest Vlaanderen.

Het orkest werd in 1960 opgericht onder impuls van ir.  Dirk Varendonck die ook de eerste dirigent van het orkest was.

Vanaf  1986 werd het Nieuw Vlaams Orkest gedirigeerd door Patrick Peire, en vervolgens door Robert Groslot en Fabrice Bollon. In  1995 werd het omgedoopt tot Het Symfonieorkest van Vlaanderen en grondig hervormd onder leiding van intendant Dirk Coutigny. Hij herstruc-tureerde het tot een modern en flexibel orkest. In  1998 trok Coutigny de Britse dirigent David Angus aan als chef-dirigent. Van bij zijn aanstelling geloofde Angus sterk in de mogelijkheden van het orkest en in het uitzonderlijke orkestmodel. Hij zorgde dan ook voor de grote doorbraak. Met kwalitatief hoogstaande programma's en een zorgzaam samengesteld orkest werd zwaar geïnvesteerd in de orkestkwa-liteit. In 2004 volgde de Vlaamse Etienne Siebens David Angus op als chef-dirigent. Met zijn boeiende artistieke keuzes leidde hij het orkest zes jaar met vaste hand door bijzonder mooie projecten.

Het seizoen  2012-2013 luidt het derde jaar van het mandaat van Seikyo Kim in als chef-dirigent van het Symfonieorkest Vlaanderen. Naast een opname van het 'Vioolconcerto' van Britten met violist Matthew Trusler en van het 'Cellocon-certo  nr.  2' van Saint-Saëns met topcel-list Pieter Wispelwey, staan er nog andere boeiende ontmoetingen op het pro-gramma met onder meer mezzosopraan Christianne Stotijn, pianist Jean-Philippe Collard, tenor Thomas Blondelle, hoornist Radek Baborák en violiste Mayu Kishima.

Page 10: Symfonieorkest Vlaanderen 01.02.2013

10

sEikyO kimSinds het seizoen  2010-2011 is Seikyo Kim chef-dirigent van het Symfonieorkest Vlaanderen in België. Daarnaast is hij ook chef-dirigent van het Kanagawa Philhar-monic Orchestra in Yokohama in Japan en artistieke partner van het Orchestra Ensemble Kanazawa eveneens in Japan.

Als gastdirigent werd hij meermaals uit-genodigd om vooraanstaande ensem-bles te dirigeren zoals onder meer het NHK  Symphony Tokyo, de New Japan Philhamonic, de Tokyo Philharmonic, het Tokyo Symphony, de Nagoya Philharmo-nic, het Osaka Century Orchestra en de Sudwestdeutsche Philharmonie Konstanz.

Seikyo Kim bracht met het Orchestra Ensemble Kanazawa de symfonieën van Brahms en Beethoven uit op  cd. Deze opnames werden zeer warm onthaald door de Japanse pers.

Seikyo Kim werd geboren in Osaka, Japan, waar hij vandaag ook woont. Op veer-tienjarige leeftijd verhuisde hij naar de Verenigde Staten. Hij volgde er lessen aan de New England Conservatory in Boston en studeerde later ook bij Seiji Ozawa in Tanglewood en Leopold Hager aan de Musikhochschule in Wenen.

In 1997 debuteerde hij met het Osaka Symphony en slechts een jaar later won hij de prestigieuze International Nicolai Malko Competition voor jonge dirigenten in Kopenhagen.

Sterk beïnvloed door Nikolaus Harnon-court en Sir Roger Norrington, ontwik-kelde Seikyo Kim een sterke fascinatie voor de historische uitvoeringspraktijk van symfonische muziek. Deze benade-ring beïnvloedt sterk de manier waarop hij het repertoire van Mozart tot Brahms, Mahler tot Sjostakovitsj dirigeert. In Japan wordt hij als een pionier in deze materie beschouwd.

CHRisTiANNE sTOTiJNMezzosopraan Christianne Stotijn vol-tooide haar opleiding viool in  2000. Daarna zette ze haar intensieve zangstu-die voort bij Udo Reinemann, Jard van Nes en Dame Janet Baker in London. In de loop der jaren won ze diverse belang-rijke prijzen, waaronder de prestigieuze ECHO Rising Stars Award 2005/6, in 2005 de Borletti Buitoni Trust Award en in 2008 de Nederlandse Muziekprijs. Bovendien werd zij in  2007 verkozen tot BBC  New Generation Artist.

Christianne is een gepassioneerd vertol-ker van liederen. Onder begeleiding van Joseph Breinl en Julius Drake, met wie ze al jarenlang als duo samenwerkt, zong zij in de belangrijkste concertzalen ter wereld zoals de Wigmore Hall in Londen, het Concertgebouw in Amsterdam, het Musikverein en Konzerthaus in Wenen, de Carnegie Hall in New York, het Théâtre des Champs-Elysées en het Théâtre du Châtelet in Parijs, het Mozarteum in Salz-burg, het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, het Kennedy Center in Washing-ton en de Spivey Hall in Atlanta.

Page 11: Symfonieorkest Vlaanderen 01.02.2013

11

Stotijn debuteerde in de Philharmonie van Berlijn met 'Das Buch der Hängende Gärten' van Schönberg met pianist Mits-uko Uchida.

Dirigent Bernard Haitink heeft een grote invloed uitgeoefend op haar muzikale loopbaan. Na succesvolle concerten met Mahlers 'Ruckert Lieder' met het Orchestre National de France en het Concertge-bouworkest, nodigde Haitink haar uit om de 'Tweede Symfonie' van Mahler te ver-tolken tijdens de BBC Proms, Beethovens 'Negende Symfonie' op het Lucerne Festi-val, de 'Ruckert Lieder' met het Chicago Symphony Orchestra, de 'Mattheüs-Passie' met het Boston Symphony Orchestra en 'Das Lied von der Erde' met het London Symphony Orchestra.

Ook zong zij samen met vooraanstaande dirigenten als Claudio Abbado, Vladimir Jurowski, Ivan Fischer, Gustavo Duda-mel, Yannick Nézet-Séguin, Jaap van Zweden, Marc Minkowski, René Jacobs, Charles Dutoit en Andris Nelsons, en orkesten zoals de Berliner Philharmoni-ker, het London Symphony Orchestra, het Koninklijk Concertgebouworkest Amster-dam, het Orchestre National de France, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de London Philharmonic Orchestra, het Chicago Symphony Orchestra, het Boston Symphony Orchestra en het Symphonie-orchester des Bayerischen Rundfunks.

Ook op de operapodia was Christianne Stotijn regelmatig te zien en te horen. Zo vertolkte zij onder meer de rol van

Pauline in 'Pique Dame' in de Opera van Parijs, speelde ze Ottavia in 'Poppea' bij de Nederlandse Opera, het Teatro Cam-poamor in Oviedo en het Teatro Arriaga in Bilbao en zong ze de rol van Cornelia in 'Giulio Cesare' in de Koninklijke Munt-schouwburg in Brussel en bij de Neder-landse Opera. Ze speelde de titelrol in 'Tamerlano' in het Royal Opera House in Covent Garden. Christianne werkte samen met operaregisseurs als Graham Vick, Emilio Sagi, Pierre Audi en Ursel en Karl-Ernst Herrmann.

De opnames van werken van Christianne Stotijn verschenen onder het Onyx-label. Haar discografie omvat werken van Schu-bert, Berg en Wolf, begeleid door pianist Joseph Breinl, liederen van Mahler bege-leid door Julius Drake. Voor de opname van de liederen van Tchaikovsky, eveneens met Julius Drake, ontving ze in  2010 de BBC  Music Magazine Award in de cate-gorie 'vocaal'. Haar laatste opname heet 'Stimme der Sehnsucht – Lieder by Pfitz-ner, Strauss & Mahler'.

Voor het label  MDG nam Christianne Stotijn een werk op dat haar na aan het hart ligt: 'Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke' van Frank Martin. Voor deze opname werd zij onder-scheiden met de ECHO Klassik Award in 2008.

Page 12: Symfonieorkest Vlaanderen 01.02.2013

BiNNENkORT

Bespreekbureau muziekcentrum de Bijloke gentJ. Kluyskensstraat 2, 9000 gentDi - vr 10:00 - 12:00 & 13:00 - 17:00 | za 13:00 - 17:0009 269 92 92 | [email protected] | www.debijloke.be

ColofonTekst programmaboekje | mark Janssensv.u. | Daan bauwens© muziekcentrum De bijloke gent

Muziekcentrum De Bijloke is mobiel dankzij het partnership met Gent Motors (www.gentmotors.be)

za | 02.02.13 | 20:00 | KraakhuisHathor Consort, Romina Lischka (artistieke leiding)Farrant, white, Cobbold, Parsons, Dowland, Tallis, gibbons, byrd

DO | 07.02.13 | 20:00 | Miryzaal (Hoogpoort 64)Osmosismengal, Van beethoven, reicha

za | 09.02.13 | 20:00Brussels philharmonic & Brussels Jazz Orchestra, Wayne marshall (artistieke leiding)'swing symphony' van marsalis

zo | 10.02.13 | 16:00 | sTam - refterCéline scheen (sopraan), Eduardo Eguez (luit), giovanna pessi (harp)Kapsberger, monteverdi, Piccinini, rossi, Caccini, strozzi, Frescobaldi

ma | 18.02.13 | 20:00 | Kraakhuiskatelijne Lanneau, david Catalunya, granvatbijloke-manufactuur: Fieldtone, minimalmedieval

Di | 19.02.13 | 20:00scott Colley (contrabas), mark Turner (sax), Bill stewart (drums), kenny Werner (piano)Jazz: nieuw werk van scott Colley

wo | 20.02.13 | 20:00 | KraakhuisGraindelavoix, Marokkaans Soefigenootschapvoor vrouwen, Björn schmelzer (artistieke leiding)repertoires van marokkaanse broederschappen

DO | 21.02.13 | 20:00 | Miryzaal (Hoogpoort 64)Amaryllis Quartett, Reto Bieri (klarinet)Frid, britten, Von weber

Vr | 22.02.13 | 20:00defilharmonieKorngold, Van beethoven

ZA 23.02.13 | 20:00 | Miryzaal (Hoogpoort 64)stylus phantasticus, damien guillonbuxtehude, Tunder, erlebach, Johann Christoph bach

ZO | 24.02.13 | 20:00 | Miryzaal (Hoogpoort 64)docentenconcert: Evelyne Bohen (sopraan), Johan fostier (gitaar)De Falla, granados, rodrigo, Villa-lobos

wo | 27.02.13 | 20:00 | KraakhuisBecca stevens BandPrachtige mix van pop, jazz en folk

Vr | 01.03.13 | 18:00 | Concertzaalza | 02.03.13 | 18:00 | ConcertzaalEn Avant mars