Sprekende Cijfers Woningmarkten Deventer Q2 2012

8
Sprekende Cijfers 2012-2 / Woningmarkt gemeente Deventer pagina 1 van 8 Gemeente Deventer juli 2012 Sprekende Cijfers Kwartaalbericht Q2 Woningmarkt Gemeente Deventer

description

Sprekende Cijfers Woningmarkten Deventer Q2 2012 verschaft u inzicht in de lokale woningmarkt van Deventer.

Transcript of Sprekende Cijfers Woningmarkten Deventer Q2 2012

Sprekende Cijfers 2012-2 / Woningmarkt gemeente Deventer

pagina 1 van 8 • Gemeente Deventer • juli 2012

Sprekende Cijfers

Kwartaalbericht Q2 Woningmarkt Gemeente Deventer

Sprekende Cijfers 2012-2 / Woningmarkt gemeente Deventer

pagina 2 van 8 • Gemeente Deventer • juli 2012

Inleiding Voor u ligt het tweede kwartaalbericht van 2012 over de woningmarkt in Deventer. In deze rapportage wordt voor de bestaande bouw (van diverse type woningen) inzicht gegeven in de lokale aanbod-, opname- prijs- en looptijdontwikkelingen. Er wordt voor de bestaande bouw onderscheid gemaakt naar appartementen, hoekwoningen, tussenwoningen, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen. Verder wordt de situatie weergegeven omtrent het nieuwbouwaanbod in de gemeente Deventer. Allereerst wordt voor de bestaande woningmarkt inzicht gegeven in de lokale aanbod-,opname- prijs- en looptijdontwikkelingen binnen de gemeente Deventer in het tweede kwartaal. Naast de bestaande woningmarkt wordt gerapporteerd over de nieuwbouwmarkt. In kaartvorm wordt allereerst aangegeven waar de verschillende nieuwbouwprojecten in de regio zijn gesitueerd, om vervolgens per project in te gaan op verkoopaantallen en prijspeil. De data in deze rapportage betreft een combinatie van eigen data van Rodenburg Makelaars Research en data van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), bewerkt volgens een statistische standaard methode. Wij hopen dat deze uitgave u een duidelijk beeld geeft van de actuele woningmarkt in de regio Deventer. Uiteraard zijn wij bereid onderstaande analyse van de woningmarkt in de regio Deventer aan te vullen met nadere achtergrondinformatie. Als Rodenburg Makelaars willen wij u de komende tijd blijven informeren over trends en ontwikkelingen in de vastgoedbranche.

Rodenburg Makelaars Deventer Bram Kamphuis Marieke de Wit

Sprekende Cijfers 2012-2 / Woningmarkt gemeente Deventer

pagina 3 van 8 • Gemeente Deventer • juli 2012

Bestaande bouw gemeente Deventer

Aanbod gemeente Deventer In de gemeente Deventer is het totaal aantal aangeboden bestaande woningen 1.128 woningen. Daarmee is sprake van een stijging in het aanbod van ruim 18,5% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De stijging in het aantal aangeboden woningen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012 is ruim 2,5%. De woningtypen tussenwoningen en hoekwoningen noteren een daling in het aanbod in vergelijking met drie maanden geleden. Op 1 juli 2012 worden er 325 tussenwoningen en 160 hoekwoningen aangeboden. De overige woningtypen noteren een stijging in het aanbod. Het woningtype twee onder één kap woningen noteert de hoogste stijging met bijna 12,5%, tot 172 woningen in aanbod. In de gemeente Deventer staan 207 vrijstaande woningen en 264 appartementen te koop aangeboden. Aanbod (in aantallen woningen)

Transacties gemeente Deventer In het tweede kwartaal van 2012 zijn in de gemeente Deventer in totaal 180 bestaande woningen verkocht. In het eerste kwartaal werden er 161 bestaande woningen verkocht, een stijging van bijna 12%. In vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden is er sprake van een forse daling (-20%). In de afgelopen drie maanden zijn er slechts tien vrijstaande woningen verkocht en twintig twee onder één kap woningen. De overige woningtypen noteren een stijging in het aantal transacties. Tussenwoningen zijn in het tweede kwartaal het meest verkocht met 83 verkopen. Daarnaast zijn er 37 appartementen verkocht en 30 hoekwoningen. Transacties (in aantallen woningen)

Appartementen

Rijwoningen

Twee onder één kap

Vrijstaande woningen

Sprekende Cijfers 2012-2 / Woningmarkt gemeente Deventer

pagina 4 van 8 • Gemeente Deventer • juli 2012

Looptijden gemeente Deventer Gemiddeld stond een verkochte bestaande woning binnen de gemeente Deventer 136 dagen te koop. In vergelijking met het eerste kwartaal als ook met dezelfde periode een jaar geleden is er spraken van een forse stijging. In vergelijking was de gemiddelde looptijd van een verkochte woning in het eerste kwartaal van 2012 nog 110 dagen, een jaar geleden 99 dagen. Alle woningtypen noteren een stijging in de mediane looptijd ten opzichte van een jaar geleden, met uitzondering van het woningtype tussenwoningen en vrijstaande woningen. De looptijd van vrijstaande woningen is met 98 dagen ongewijzigd ten opzichte van het eerste kwartaal. De gemiddelde looptijd van een verkochte tussenwoning in de gemeente Deventer is afgenomen met bijna 9,5% tot 106 dagen. Vrijstaande woningen staan het langst te koop met 226 dagen, gevolgd door hoekwoningen met 195 dagen en appartementen met 173 dagen. Looptijd (in dagen)

Transactieprijzen gemeente Deventer In de gemeente Deventer bedraagt de gemiddelde transactieprijs van een verkochte woning € 165.500,-. In vergelijking met het voorgaande kwartaal als ook dezelfde periode een jaar geleden is er sprake van een daling van de gemiddelde transactieprijs met 8%. Appartementen en tussenwoningen noteren een daling in de transactieprijs terwijl de overige woningtypen opvallend genoeg een stijging noteren. Vrijstaande woningen zijn opnieuw het duurst in de gemeente Deventer met € 462.500,-. Appartementen zijn het goedkoopst met een mediane transactieprijs van € 115.500,-. In het tweede kwartaal van 2012 bedraagt de gemiddelde transactieprijs voor een tussenwoning € 162.000,-, hoekwoning €173.750,- en voor een twee onder één kap woning €252.500,-. Transactieprijzen

Sprekende Cijfers 2012-2 / Woningmarkt gemeente Deventer

pagina 5 van 8 • Gemeente Deventer • juli 2012

De mediane transactieprijs per vierkante meter van een verkochte woning in het tweede kwartaal van 2012 in de gemeente Deventer bedraagt € 1.670,-. In vergelijking met het tweede kwartaal in 2011 is er sprake van een daling van 7,5%. In het eerste kwartaal was de mediane transactieprijs per vierkante meter €1.686,-, een daling van bijna 1%. Vrijstaande woningen zijn het duurst per vierkante meter met € 2.718,- gevolgd door twee onder één kap woningen met een mediane transactieprijs per vierkante meter van € 1.836,-. Opvallend is dat de gemiddelde vierkante meter prijs van een hoekwoning (€ 1.616,-) in het tweede kwartaal goedkoper is dan een tussenwoning (€ 1.666,-). Appartementen zijn het goedkoopst met een mediane transactieprijs per vierkante meter van € 1.500,-.

Transactieprijzen per m² (in €)

Definities

Aanbod: Het aantal te koop staande objecten op een bepaald moment in de tijd. Wanneer de maand is verstreken

betreft dit het aanbod op de laatste dag van de desbetreffende maand.

Transacties: Het aantal transacties per woningtype.

Looptijd mediaan: Het aantal dagen tussen de aanmelddatum en de datum afgemeld als verkocht. Van alle

verkooptransacties wordt een mediane looptijd per kwartaal berekend.

Transactieprijs mediaan: De mediane transactieprijs per woningtype. Van alle verkooptransacties wordt een mediane

prijs per kwartaal berekend.

Transactieprijs per m² mediaan: De mediane transactieprijs per m² per woningtype. Van alle verkooptransacties wordt

een mediane prijs per kwartaal berekend.

Mediaan: De middelste waarneming in een reeks getallen die gerangschikt zijn naar grootte. Bij een even aantal

waarnemingen wordt het rekenkundig gemiddelde van de middelste twee waarnemingen getoond.

Sprekende Cijfers 2012-2 / Woningmarkt gemeente Deventer

pagina 6 van 8 • Gemeente Deventer • juli 2012

2. Nieuwbouw

Projecten gemeente Deventer 1. Kop van Bozerbergweg

2. Diepenveenseweg

3. Houtmarkt

4. Watervilla’s Rielerkolk

5. Gravehof

6. Locatie 8- Spikvoorde

7. Vrijstaande woningen Graveland

8. Deventer Fetlaer

9. De Wijtenhorst Fase 2

10. Dempterpark

11. De Heraut

Sprekende Cijfers 2012-2 / Woningmarkt gemeente Deventer

pagina 7 van 8 • Gemeente Deventer • juli 2012

Sprekende Cijfers 2012-2 / Woningmarkt gemeente Deventer

pagina 8 van 8 • Gemeente Deventer • juli 2012

© Dynamis 2012

Alle rechten voorbehouden. Niets van de uitgave mag worden gekopieerd en/of verveelvoudigd of in enigerlei andere vorm openbaar worden gemaakt zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar Dynamis B.V.