Spot 13 2012

8
spot nr 13 2012 door Cees Janssens In deze spot: wist je dat recept natuurfoto foto vd maand woordgrappen. Gedicht verjaardagen De stelling Inauguratie Barbara (Vrouwe van Breda)

description

spot door cees janssens

Transcript of Spot 13 2012

Page 1: Spot 13 2012

spotnr 13 2012

door Cees Janssens

In deze spot:wist je datreceptnatuurfotofoto vd maandwoordgrappen. GedichtverjaardagenDe stellingInauguratie Barbara (Vrouwe van Breda)

Page 2: Spot 13 2012

spot

Natuurfoto© cees janssens 2012

Page 3: Spot 13 2012

­

nr 13 2012

Wist je dat... Tijdsmeting

De gewoonte de dag te verdelen in 24 uren danken wij aan de Egyptenaren,de gewoonte de uren even lang te laten zijn aan de Grieken en de gewoonte het uur en de minuten te verdelen in zestigen aan de Mesopo-tamiers. Minutea is latijn voor klen. Minuta secunda is tweede kleine

Gebakkenlucht en anderegerechtenCouscoussalade metgroente en roerbakblokjes

Ingrediënten• 150-200 gram couscous• ½ groentebouillontablet• 2 bosuitjes• 2 eetlepels olie• 1-2 eetlepels citroensap• 300 gram sperziebonen• 1 (winter)wortel• 200 gram vegetarische roerbakstukjes• 10 olijven

BereidingDoe de couscous in een kom.Breng 3 dl water aan de kook en loshierin de bouillontablet op.Schenk de bouillon over de cous-cous en roer dit met een vork er door.Laat de couscous 5 minuten wellen. Maak de bosuitjes schoon en snijdze in ringen.Meng de bosuitjes, 1 eetlepel olie, ci-troensap en wat peper door de cous-cous.Laat de couscous afkoelen.Maak de sperziebonen en de wortelschoon.Snijd de sperziebonen in stukjes ende wortel in halve plakjes.Kook de sperziebonen en de wortelin een paar minuten gaar.Laat de groente afkoelen en schep zedoor de couscous.Bak de roerbakblokjes in de rest vande olie bruin.

Verjaardagen6 november Ellen v Nispen- Goewie

18 november Marieke Putters

30 november Betty de Kuyper

Page 4: Spot 13 2012

spot

Foto van de maand

Page 5: Spot 13 2012

““

nr 13 2012

Het door de 19e eeuwse filosoof Friedrich Nietzschebedacht woord “Uber-mensch” heeft tegenwoor-dig een negatieve bijklank.Zo’n persoon zou in de eerste plaats arrogant, egoïstisch en meedogen-loost zijn. Hoewel deze eigenschappen een rol

spelen in Nietzsches filosofie geeft hij ook een heelandere beeldende omschrijving van de ‘Ubermensch.

In “Aldus sprak Zarathustra” stelt de filosoof dat deEuropese mens zich in de geschiedenis heeft ontwikkeld van een kameel naar een leeuw en tenslotte naar een kind.

De kameel metafoor staat voor de middeleeuwen,die niets liever doen dan de zware bevelen van dekerk volgen.

Later wordt de Europese mens een leeuw: hij ont-doet zich van de last van het Christendom, maar isniet in staat om een nieuwe levensvisie te ontwerpen.

De laatste ontwikkeling die volgens Nietzsche in detoekomst moet plaats vinden, is dat de mens weereen kind wordt. Dit kind staat symbool voor deUbermensch. In plaats van alles te vernietigen,staat hij juist open, spontaan en creatief in hetleven.

Simone Bassie en Michel Dijkstra

Stelling

“Onschuld is het kind en vergeten,een nieuw beginnen, een spel, eenuit zichzelf wentelend rad, eeneerste beweging, een heilig jazeggen.” Friedrich Nietzsche

Page 6: Spot 13 2012

“Inauguratie Barbara (Vrouwe van Breda)

Page 7: Spot 13 2012
Page 8: Spot 13 2012

spot

Dit is het oudste gesprek opaarde.De retorica van het waterontploft op de dogma van desteen.

Maar bij het onzichtbare eindeweet de dichter alleen hoe hetafloopt.Hij doopt zijn pen in de rotsenen schrijft op een tafel vanschuim.