Sportkrant Amstelveen - Maart 2015

16
3 e jaargang, lente 2015 GRATIS SCHERMFOTO: DÓRA BARENS Het verdriet van zwemkoningin Petra Wolsing pag. 5 De opmerkelijke comeback van karateka Van Leenen pag. 11 Rust bij voetballers Sporting Martinus teruggekeerd pag. 8 Tranen familie bij vertrek rugbyer Van der Meijden pag. 13 Tennistrainers Gomersbach en Lefrandt storten hun hart uit pag. 6 Sport & Cultuurkaart laat Amstelveen bewegen!

description

 

Transcript of Sportkrant Amstelveen - Maart 2015

Page 1: Sportkrant Amstelveen - Maart 2015

3e jaargang, lente 2015

GRATIS

SCHERMFOTO: DÓRA BARENS

Het verdriet van zwemkoningin Petra Wolsing

pag. 5

De opmerkelijke comeback van karateka Van Leenen

pag. 11

Rust bij voetballers Sporting Martinus teruggekeerd

pag. 8

Tranen familie bij vertrek rugbyer Van der Meijden

pag. 13

Tennistrainers Gomersbach en Lefrandt storten hun hart uit

pag. 6

Sport & Cultuurkaartlaat Amstelveen

bewegen!

Page 2: Sportkrant Amstelveen - Maart 2015
Page 3: Sportkrant Amstelveen - Maart 2015

De AmstelveenseSportkrant 3

‘Onlangs kwam mij ter ore dat er bij de komende Kampioenenhuldiging in de Emergohal geen prijs voor ‘De Beste Vrijwilliger’ zal worden uitge-reikt. Reden is dat de verenigingen in Amstelveen bij elkaar nooit meer dan een handvol kandidaten aandragen. Vreemd. De gemeente telt alleen al 224 sportverenigingen!

Vrijwilligers? Je kan niet zonder ze. Ze dragen de club. Neem die drie he-ren (Van Bentum, Sieger en Frequin) van tennisvereniging Aemstelburgh, die er deze winter voor zorgden dat hun club kan blijven voortbestaan. Chapeau! Of kijk eens naar de foto-grafen Hans van Beek (Amstelveen) en Jos Spitteler (NFC), die – wel of geen hondenweer – week in week uit langs de zijlijn zitten om hun club van foto’s te voorzien. Petje af ! En dan die andere ‘gek’, ene LidL zoals hij zichzelf de eerste keer aan mij voor-stelde. Ik moet bekennen, ik schrok een beetje van deze jongen met zijn donkere zonnebril op. Hij praatte staccato, zijn antwoorden waren niet meer dan twee of drie woorden lang. Maar al snel bleek dit lid met de naam Lex voor voetbalvereniging Sporting Martinus een gouden kracht te zijn. Elke zondag volgt hij zijn club om er daarna van de wedstrijd een werve-

lend, humoristisch verslag te fabrice-ren. Zie www.martinianen.nl

Nee, mij maak je niet wijs dat er niet een prijs voor ‘De Beste Vrijwilliger’ uitgereikt kan worden. We hebben er honderden zoals bovengenoemde he-ren. Dus, verenigingen, laat je horen!’

Reageren? [email protected]

Maarten Bax is hoofdredacteur van de Amstelveense Sportkrant. Hij is reeds 25 jaar sportjournalist en werk-te onder meer voor De Telegraaf, RTV Noord-Holland en ESPN. Sinds zeven jaar heeft hij zijn eigen sportmedia bedrijf, Eye4Sports.

VoorwoordLustrum voor MeentRunOp zondag 12 april om 11.00 uur start de vijfde Amstelveense Meentrun. Het hardloopevenement, dat nu dus haar eerste lustrum viert, begon ooit vanuit ontmoetingscentrum de Meent op initiatief van twee buurtbe-woners.

Het idee om zelf een hardloopevene-ment te organiseren ontstond tijdens een wekelijks hardlooprondje door Waardhuizen en Middenhoven. Op 10 april 2011 werd de eerste Amstelveen-se MeentRun georganiseerd. Kende de eerste editie nog vijftig deelne-mers, inmiddels zijn dit er meer dan 300. De opbrengsten van de 1km Kids-Run worden elke jaar geschonken aan een goed doel voor kinderen.

Meer informatie: Sportbedrijf Amstelveen.

Henk Stokhof, hoofd sport gemeente Amsterdam, heeft het clubhuis van Amstelpark Tennis Club officieel geo-pend. Het clubhuis is sinds december in gebruik en werd afgelopen zaterdag feestelijk geopend in het bijzijn van leden en genodigden. 'De opening van dit clubhuis is een mooie ontwikke-ling voor Amstelpark maar ook voor de Amsterdamse Sportas. Wij zijn als gemeente Amsterdam erg blij met deze ontwikkelingen waaronder de ambiti-euze plannen voor de Tennis Acade-my', aldus Stokhof. Na de opening ver-zorgde Stokhof de officiële toss voor de finale van het Amstelpark Nationale Ranglijsttoernooi**, waar Joris Bodin en Aniek van Rossum er met de zege vandoor gingen.

Amstelpark Tennis Club blijft groeien qua ledenaantal en daar past een nieuw clubhuis bij. Technisch directeur van Amstelpark Hugo Ekker ziet het club-huis niet alleen als een functionele

locatie: 'Het is een sportieve ontmoe-tingsplek voor onze leden waardoor het clubgevoel wordt versterkt.' Leden en gasten kunnen in het clubhuis da-gelijks terecht voor een gezellige borrel en goed verzorgde lunch of diner. Bo-ven het clubhuis is een studieruimte en players lounge ingericht voor talen-ten die bij de Amstelpark Tennis Aca-demy trainen.

Over Amstelpark Tennis ClubSinds de oprichting in 1986 is Am-stelpark een begrip in de Nederlandse tenniswereld en heeft al veel nationale toppers als Igor Sijsling, Martin Ver-kerk en Raemon Sluiter begeleid naar een plek op de wereldranglijst. Voor recreatieve tennissers is Amstelpark Tennis Club een prachtige vereniging met maar liefst 21 verlichte gravel-banen en 11 hardcourt binnenbanen. Amstelpark is centraal gelegen aan het Amsterdamse Bos in Amsterdam.

Amstelpark Tennis clubhuis officieel geopend

In memoriam

Op 25 februari overleed zeer onverwacht

Otto Stibbe

Hij was een vakkundig orthopedisch chirurg en een aimabel mens.

Wij wensen familie en vrienden sterkte met dit grote verlies.

Redactie De Amstelveense Sportkrant

Funkey!In maart begint Funkey bij de Cirkel en de Willem-Alexanderschool kin-deren van vier tot en met acht jaar op een speelse manier kennis te laten maken met de sporten hockey, honk-/softbal, rugby en voetbal. Deze kin-deren kunnen vaak nog niet terecht op een vereniging, omdat ze te jong zijn. Funkey zorgt ervoor dat er wél aanbod voor hen is. Het doel is deze kinderen te stimuleren tot goed en meer bewegen. Uiteindelijk komen zeventien Amstelveense basisscholen aan bod. Zie: www.funkeyinamstel-veen.nl.

Vets4KiKaOp vrijdag 22 mei zal er door de spe-lers van Vets4KiKa bij Amstelveense Rugbyclub een clinic georganiseerd worden. De opbrengst gaat naar Kika. KiKa heeft als doel het werven van fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn en strijd, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. Voor meer info: vets4kika.nl

/SEXDRUGSENVOETBAL

‘U ZIT TE POPELEN OM DIE VERHALEN TE

GAAN LEZEN’

JACK SPIJKERMAN, PRESENTATOR KONING VOETBAL OVER HET AANSTAAN-

DE BOEK ‘SEX, DRUGS EN VOETBAL’

Page 4: Sportkrant Amstelveen - Maart 2015

De AmstelveenseSportkrant 4

Uw Sensei (leraar)

Karel Gietelink7e Dan judo, leraar judo, Jiu-Jiutsu en Karate, meervoudig Kampioen van Nederland, 16 jaar bondscoach van de Neder-landse Damesploeg (1971-1990),districtstrainer jeugd Noord-Holland, ruim 40 jaar leservaring.

Menno Wilod Versprille3e Dan judo, leraar judo

Ewoud Dulken3e Dan judo

Freddy Pijloo3e Dan judo, leraar judo

Sportpark (tennishal) De KegelBovenkerkerweg 81

1187 XC AmstelveenTelefoon (020) 441 23 80

of 06 51 06 21 55Email: [email protected]

www.karelgietelink.nl

Schrijf je snel via de mail in voor het nieuwe seizoen!

Hij traint normaal vier keer per week, maar in aanloop naar de Europese Jeugd Kampioenschappen (EJK) zelfs vijf keer bij zijn club SchermCentrum Amsterdam in het Frans Otten Stadi-on. Ook doet hij mee aan de trainings-stages die de schermbond organiseert en gaat hij in de zomervakantie naar internationale schermkampen. Daar-naast wordt hij begeleid door de fy-siotherapeuten van Fysical Solutions die met name de balans in Giacons li-chaam in de gaten houden, zeker om-dat hij nog in de groei is en schermen een niet-symetrische sport is.

Na vele uren voorbereiding en een seizoen met vijf zware kwalifica-tietoernooien in Manchester, Györ, Burgsteinfurt, Mödling en Cabries, reisde Daniël eind februari af naar Maribor voor de EJK. Hij deed mee in de categorie Heren Floret Cadetten. Dit zijn jongens in de leeftijd van 14

tot 17 jaar. Vorig jaar voldeed de Am-stelvener al aan de kwalificatie-eisen voor het EJK, maar toen was hij nog erg jong en werd besloten een jaartje te wachten. Achteraf is dat een goede beslissing geweest. In het tussenlig-gende jaar is Giacon erg gegroeid op zowel technisch als tactisch vlak en dit jaar was hij echt klaar voor een internationaal titeltoernooi. Hij had er ook enorm veel zin in. Een fijne bijkomstigheid was dat het EJK in de voorjaarsvakantie plaatsvond, waar-door Giacon, die in de tweede klas van het VWO zit, geen lessen hoefde te missen.

Op 24 februari vond het individuele toernooi plaats. Er deden 94 scher-mers mee uit 29 landen. Ieder land mag maximaal 4 schermers afvaar-digen. Voor Nederland was Giacon de jongste deelnemer en was hij zelfs één van de jongsten van het hele toernooi.

Vooraf gaf de schermer een interview aan stadszender AT5 waarin hij Italië, Hongarije en Frankrijk als sterkste landen aanwees. Hij zat in een zware poule met én een Hongaar én een Ita-liaan. Toch won Giacon vier van de zes partijen, waaronder de partij tegen de Hongaar. Daarmee stond hij 35e op het tableau. De beste 72 schermers mochten elimineren. Ook in de eli-minaties kwam Giacon de door hem gevreesde landen tegen: De Amstel-vener schermde de eerste eliminatie tegen de Italiaan Gasperini. Hij stond goed te schermen en won met 15-9. Daarna volgde de Fransman Ediri, die

tweede op de Europese ranglijst staat en nu als derde op het tableau stond. Vooraf leek het een onmogelijke op-gave, maar na een superspannende partij wist Giacon het beslissende punt te maken en won hij met 15-14. Daarmee stond hij bij de beste zes-tien schermers van Europa. Om bij de laatste acht te komen schermde hij te-gen de Hongaar Bellovicz. Deze partij werd door Giacon zonder problemen met 15-10 gewonnen. In de kwartfina-le was de 16-jarige Italiaan Dal Santo zijn tegenstander. Hier had Giacon geen antwoord op en verloor met 5-15. Het eindresultaat was een geweldige

zevende plaats. Dat is uitzonderlijk goed voor een eerstejaars cadet. Dal Santo werd later overigens Europees kampioen geworden.In april vindt het Wereld Jeugdkam-pioenschappen plaats, maar hieraan zal Giacon niet deelnemen, mede om financiële redenen. Schermen is een dure sport; de kosten voor deelname aan de buitenlandse kwalificatietoer-nooien zijn hoog en de benodigde uit-rusting is prijzig. Alle kosten moeten zelf betaald worden door de (ouders van de) schermers. Daarom is Giacon blij dat hij via Stichting Amstelveens Sportbedrijf in aanraking is gekomen met de FanCard. Voor € 30.- per jaar kan iedereen, die Giacon wil steunen, een FanCard aanvragen. Daarmee wordt hij financieel geholpen en krij-gen de fans zelf korting bij allerhande webwinkels. Voor meer informatie over Giacon en de FanCard kun je te-recht op www.danielgiacon.nl.

Giacon: schermtalent met toekomstDaniël Giacon (14) leeft voor het schermen. Vanaf zijn zesde jaar staat zijn

leven al in het teken van zijn floret en sinds 2009 is hij actief als wedstrijd-

schermer. “Vooral de combinatie van tactiek en snelheid vind ik erg leuk,”

aldus Daniël. FOTO: Dóra Barens

Voor Nederland was Giacon de jongste deelnemer en was hij zelfs één van de jongsten van het hele toernooi.

Page 5: Sportkrant Amstelveen - Maart 2015

Op 15 augustus had ze rond de zeven uur in het (“schone”) IJsselmeer zul-len liggen. Maar de tocht werd afge-last. De weersomstandigheden wa-ren ongeschikt. Er stond die dag wel windkracht zeven tot acht. De golven waren wel anderhalve meter hoog. “Ik baalde natuurlijk enorm,” blikt de Amstelveense zwemster terug. “De race kon niet verzet worden vanwege organisatie. Hij staat voor die twintig deelnemers maar één keer per jaar op de agenda. Het had het hoogtepunt moeten worden, maar werd het diep-tepunt...”

De vraag is: wat nu? Benani-Wolsing: “Ik weet het nog niet. Ik doe al sinds kleins af aan aan wedstrijdzwemmen. Ik ben een echte lange afstandszwem-mer en dan is de race over het IJssel-meer voor mij wel zo ongeveer het summum. Maar de weg er naartoe is heel lang. Je moet zo veel trainen, niet normaal gewoon. Of dit jaar weer een poging waag, ben ik nog niet over uit. We willen ook een tweede kind, dat speelt ook mee. Ik twijfel. Ik ben ook pas 30 jaar oud. Op je veertigste kan je dit ook nog doen. Hetzelfde geldt voor het Kanaal over zwemmen. Ik ken mensen die het gedaan hebben. Het lijkt me heel spannend.”

De AmstelveenseSportkrant 5

Zwemkoningin AmstelveenIn januari, tijdens de jaarlijk-

se huldiging van de kampioe-

nen in de Emergohal, werd

ze al aangekondigd als de

Inge de Bruijn van Amstel-

veen. En ja, waarom niet?

Petra Benani-Wolsing won in

2014 maar liefst elf nationale

titels. Al ontbrak er bij onze

lokale zwemtrots nou juist

die ene...

Ze was maar al te blij met de huldi-ging. Bij haar eigen club De Futen hadden ze haar titels niet gevierd. “Jammer, maar helaas.” In de Emer-gohal glunderde ze van oor tot oor en had ze het enthousiasme van onze nationale zwemfenomeen De Bruijn. “Het was een prachtig jaar, ja. Elf nationale titels, wat wil je nog meer. De oorzaak? Ik denk mijn trainingen voor het IJsselmeer. Dat wilde ik afge-lopen zomer over zwemmen. 22 kilo-meter van Medemblik van Stavoren. Heel pittig, ja, want je zwemt ook nog eens tegen de golven en wind.”

Maar het feest ging niet door. Juist op het moment dat ze kon en wilde pie-ken. Haar conditie was nog nooit zo goed geweest. Zes tot zeven keer per week lag ze in het water om te trainen. De ene keer was het in het open water, de volgende keer in het zwembad, va-riërend van één tot drie uur per dag.

“Het kon. Mijn man ving onze doch-ter op. Hij werkt onregelmatig en was daarom regelmatig thuis. Niets heeft hij met zwemmen, maar hij steunde me perfect.”

De specialiste op de 1500 meter had in 2014 al haar geld gezet op de oversteek van het IJsselmeer. “Ik heb in heel veel sloten, riviertjes en meren gezwom-men. Door heel Nederland. Veel lag ik in het Nuldermeer bij Putten, maar ook de kano/roeibaan van Spaarn-woude heb ik regelmatig gezien. De Bosbaan? Ook in gelegen, al vind ik

die een beetje vies. Die is heel troebel, smerig. Nee, de grachten van Am-sterdam heb ik nog nooit in getraind, al heb ik gehoord dat ook koningin Máxima daarin heeft gezwommen.”

Op weg naar haar poging het IJssel-meer te bedwingen werd de inmid-dels dertigvoudig nationaal kampi-oene begeleid door Margreet van der Pol, Bart Coolen en de openwater af-deling van De Futen. Wat vooral op-viel was haar speciale dieet. Nee, geen bom van koolhydraten wat juist zo in de sportwereld zo gewoon is.

De zwemster koos juist voor haar trainingen een koolhydraatarm di-eet. Geen brood, macaroni en rijst. Ze wilde, om beter gestroomlijnd door het water te glijden, juist wat afval-len. En dan werken koolhydraten je tegen. De zwemster: “Het werkte als een tierelier, al heb ik wel wat langza-me koolhydraten voor de wedstrijden genomen. Door deze methode ging ik een stuk harder zwemmen.”

Petra Benani-Wolsing trainend op de lange afstand. Inzet: Petra Benani-Wolsing

“Je moet zo veel trainen, niet

normaal gewoon”

Page 6: Sportkrant Amstelveen - Maart 2015

De AmstelveenseSportkrant 6

Kunnen jullie een schets geven van je loopbaan? Lefrandt: “In 1981 ben ik begonnen met lesgeven. Mijn eerste club was De Algemene. In oktober 1991 ben ik begonnen bij Overburg, mijn huidige club (nu Aemstelburgh, in 2007 ont-staan uit een fusie tussen Overburg en De Aemstelspelers, red.). Ik ben daar nu vijftig jaar lid en ik geef er in-middels vierentwintig jaar les. Ik heb ook diverse teams gecoached.”Gomersbach: “Ik ben begonnen bij Popeye Goldstar waar ik destijds speelde. Zij vroegen aan mij, ik was een jaar of achttien, of ik wat lessen wilde geven. Ik had toen nog geen diploma. Zo ben ik het vak ingerold. Mijn eerste club was Uithoorn. Na vier jaar daar te hebben gewerkt ben ik overgestapt naar LTC Amstelland (Startbaan, in 2013 ontstaan uit en fu-sie tussen LTC Amstelland en TC De Meerlanden, red.). Inmiddels werk ik nu alweer 28 jaar bij LTC Startbaan.”

Is er de afgelopen jaren iets ver-anderd in het werkklimaat van de trainer? Lefrandt: “Ja, het is tegenwoordig veel moeilijker om aan uren te komen. De vraag is duidelijk afgenomen. Men-sen hebben veel meer andere activi-teiten. Ook externe factoren spelen een rol, zoals de financiële crisis. Maar, anderzijds: tegenwoordig wer-ken ook veel leraren graag parttime.” Gomersbach: “Ja, vroeger stonden de leerlingen voor je in de rij. Nu moet je echt proberen om de mensen aan je te binden, door je te onderscheiden. Het is dus noodzakelijk dat je aan jezelf blijft werken. En als je kijkt naar de kids: ze hebben veel meer activiteiten naast tennis. Bovendien lijkt het wel alsof ze langer op school zitten dan vroeger.”

Als je kijkt naar de afgelopen ja-ren, is er dan een belangrijke ont-wikkeling waarneembaar bij het jeugdtennis binnen jullie vereni-ging? Gomersbach: “Jazeker! Het niveau van onze jeugd is erg omhoog gegaan. Dat vind ik echt een verdienste van collega Manuel Bouwman. Hij heeft bij ons een systeem opgezet waar hele goeie spelers uit voortkomen. Wij hebben bijvoorbeeld Carmen van Poelgeest. Zij behoort tot de top van Nederland in de categorie tot en met 14. En wat je óók ziet: de kinderen trainen veel meer in lesverband, spe-len meer met elkaar en ze komen ook vaker naar het park. Dat is een goede ontwikkeling.”

Lefrandt: “Daar geef ik LTC Start-baan echt mijn complimenten voor. Bij ons is het tegenovergestelde ge-beurd. Het prestatieve niveau van de jeugd en senioren is juist gezakt. Dit

komt door een aantal factoren, maar het blijft jammer dat het is gebeurd. We zullen er als club hard aan moeten werken om daar weer verandering in te brengen. Ook is er een ‘gat’ in de leeftijdscategorie 12 tot 17. Veel clubs hebben overigens dit probleem. Onze focus ligt nu onder andere op het bin-nenhalen van jonge kids. Wie weet komen uit die vijver een paar goeie spelers voort. Al met al blijven we het met circa 380 jeugdleden goed doen.”Gomersbach: “Ons succes komt ook doordat wij, de diverse commissies, het bestuur en de trainers echt een team zijn. Onze vrijwilligers hebben bovendien een enorme inzet en ko-men met goede initiatieven. Ook zijn we blij met onze groundsman Her-man Mus. Hij onderhoudt de banen perfect.“

Ligt het accent in jullie werk bij het geven van jeugdtraining? Gomersbach: “Inderdaad. Binnen de vereniging geven wij training op drie niveaus, van prestatief tot recreatief: aan de top ‘de Academy’, dan volgt ‘het College’, en dan ‘de School’. Ove-rigens doe ik ook veel organisato-risch en administratief werk. Dat is echt heel anders dan vroeger. Voor-heen kwamen deze ‘regeltaken’ voor rekening van de verschillende com-missies. Lefrandt: “Ik geef les aan jeugd en volwassenen. Bij de jeugd ligt mijn accent bij kids vanaf Oranje (oranje bal, baan, red.). Ook geef ik privéles-sen aan de jeugd. En inderdaad, een trainer is vandaag de dag veel meer ‘manager’. Ik vind het geen negatie-ve verandering. En het wordt in het algemeen gewaardeerd wat ik doe. Mooi is dat ik het afgelopen jaar ben ‘bekroond’ tot lid van verdienste.”

Wat vinden jullie van Tenniski-ds, de leermethode die de KNLTB propageert, waarbij kinderen le-ren tennissen met aan het kind aangepast materiaal op aangepas-te baanafmetingen ter bevorde-

DOOR: SOPHIE ASBERG

Wim Gomersbach en Ray Lefrandt; ze lopen al ‘eeu-

wig’ mee in de tennissport, ook in Amstelveen. Tijd

om de twee tennisleraren eens aan de tand te voe-

len. Een verhaal over ontwikkelingen, Tenniskids

en de kritiek van Michiel Schapers.

“Vroeger stonden leerlingen voor je in de rij”

ring van het spelplezier?Lefrandt en Gomersbach volmondig: “Tenniskids is geweldig!” Laatstge-noemde: “Door het aangepaste mate-riaal en de kleinere speelveldjes kan al helemaal aan het spelidee worden voldaan.”

Zijn er al veranderingen zichtbaar binnen jullie clubs door de intro-ductie van Tenniskids en de World Tour Rood Oranje (red. competi-tievorm voor de jonge jeugd) ? Lefrandt: “Ja, zeker! Wij hebben bij-voorbeeld twee minibaantjes laten aanleggen waarop de kleintjes leuk kunnen spelen. Ook is de samenstel-ling van de activiteiten anders ge-worden. Verder heeft een voormalig collega het ‘racketabonnement’ ge-introduceerd. Kids krijgen dan tegen betaling van tien euro een racket in bruikleen. Dat werkt erg stimulerend. En tot slot, erg belangrijk: de ouders gaan langzaamaan inzien dat het be-ter voor hun kind is om te beginnen met een gekleurde bal.” Gomersbach: “Je ziet bij ons ook dat Tenniskids een gedragsverandering bij de ouders teweeg brengt. Zij zijn

er inderdaad makkelijker van te over-tuigen dat spelen met aangepast ma-teriaal beter is voor de tennisontwik-keling van het kind.”

Gaat er door Tenniskids iets ver-anderen aan het type speler dat we gaan zien op de baan? Gomersbach: “Ik denk het zeker. Kin-deren worden al op zeer jonge leef-tijd uitgedaagd op alle vlakken van het spel: technisch, tactisch, fysiek en mentaal. We zullen veel meer all-round spelers krijgen.” Lefrandt: “Eens! Ik denk bovendien dat we ook méér goeie spelers krijgen want de vijver waaruit we vissen is ge-woon groter.“

Wat vinden jullie van het niveau van de clubtrainer in het alge-meen? Schapers zei in Het Parool en het Algemeen Dagblad onlangs dat hij het ‘om te janken’ vindt. Gomersbach: “De vraag is: wat is een goede trainer voor een club? Is dat een trainer die nieuwe leden bin-nenhaalt, iemand die veel organi-satorisch werk doet, iemand die de topjeugd binnen de vereniging goed kan trainen? Op veel gebieden kun je een mening hebben over een trainer. Dat is lastig. En bovendien is het ook maar net de vraag waar de club be-hoefte aan heeft. In ieder geval vind ik het voor iedere trainer zinvol om zich te blijven ontwikkelen. Het is een goede zaak dat de Vereniging van Ne-derlandse Tennisleraren (VNT) en de KNLTB op dit moment bezig zijn om

Wim Gomersbach en Ray Lefrandt lopen inmiddels al een ‘eeuw’ mee in de tennissport.

“Ouders gaan langzaamaan inzien dat het beter voor hun kind is om te beginnen met een

gekleurde bal.”

een systeem op te zetten met betrek-king permanente educatie.” Lefrandt: “Ja, het is bekend dat de VNT en de KNLTB bezig zijn met het invoeren van permanente educatie. Wie weet komt dit het niveau van het lesgeven ten goede. En inderdaad, wanneer ben je een goede clubtrai-ner? Een club die voor 80% uit recre-anten bestaat is bijvoorbeeld blij met een trainer die veel activiteiten orga-niseert. En een trainer die zijn lesjes zonder enthousiasme afdraait, tja, op zo iemand zit men natuurlijk niet te wachten…” Tot slot: hoe ziet het komende sei-zoen er wat jullie betreft uit? Wat gaan we zien? Lefrandt: “Wij staan natuurlijk aan het begin van een nieuw tijdperk. Bij Aemstelburgh hebben we nieuwe ba-nen en nu ook een eigen horeca. We zijn een park in eigen beheer gewor-den. Ik hoop dat we weer een bloei-ende vereniging worden. Overigens: het bestuur verdient een dikke pluim vooral het werk dat zij heeft verricht om het park en de vereniging te red-den.” Gomersbach: “ Ik hoop dat we de lijn die we hebben ingezet verder kun-nen uitbouwen. ‘Over all’ gaat het erg goed. Illustrerend is dat wij op de Kampioenenhuldiging drie keer zijn genomineerd: Carmen van Poelgeest als talent van het jaar, Miriam Meyer als vrijwilliger van het jaar en de ver-eniging als vereniging van het jaar.”

Alles op het gebied van grafische vormgeving

en drukwerk

INTERVIEW MET TENNISLERAREN GOMERSBACH EN LEFRANDT

Page 7: Sportkrant Amstelveen - Maart 2015

tiek laten zien wat we doen. Wij voe-ren immers uit, de gemeente maakt het beleid.

Tonkes: “De Sport & Cultuurkaart is natuurlijk nieuw, maar de activitei-ten die we er aan willen koppelen, bestaan al heel lang. Voor 55+ hebben we een heel uitgebreid programma, waaronder GALM-project, een sti-muleringsprogramma voor mensen die niet meer actief zijn. Op maan-dagen en vrijdagen kunnen ouderen in Zwembad De Meerkamp voor een klein bedrag van half tien tot half twaalf zwemmen en deelnemen aan

diverse lessen. Tussendoor is vol-doende tijd voor een kopje koffie. Er is een lifestylecoach in ons zwem-bad die de mensen helpt in het water weer beter te bewegen. Er is zelfs een diëtiste aan gekoppeld. Iedereen kan bewegen op zijn niveau. Ook organi-seren we bijvoorbeeld boksen voor ouderen in Nieuwe Bankrashal, waar-bij je zowel sterkere spieren als zelf-vertrouwen ontwikkelt. We bezig om van 0 tot 80+ plezier te laten krijgen in sport en ze in beweging te krijgen of te houden. De ‘Sport & Cultuur-kaart’ is daar onderdeel van.’

Over die ‘Sport- en Cultuurkaart’ zegt

Tonkes: “Ik ben overtuigd dat dit een succes gaat worden. De volleybal- en basketbalinstuif doen al mee en we hebben al verregaande toezeggin-gen van andere sportaanbieders.” Collega Offenbach: “Ex-topsporters als Joris van Soerland (badminton), Ron Berteling (ijshockey) en Agnes Brunninkhuis (volleybal) werken hier ook aan mee. Weet je, de jeugd houdt anno 2015 veel meer van afwisseling. Dat is de trend in het hele land. Het is allemaal veel vluchtiger geworden. En wij maken van vluchtig gedrag een consistentie. Het werkt als een sneeuwbal. Iedereen is enthousiast omdat het ook voor iedereen een win-win-situatie is.” Tonkes tot slot: “Aan de kaart wil ik in de toekomst een programma met korting bij web-shops gaan koppelen. Je spaart op de kaart punten en met die punten kun je bij deelnemende leveranciers in Amstelveen spullen zoals schoenen of een shirtje met korting kopen.”

we de kans dat kinderen, ook als zij naar het Voortgezet Onderwijs gaan, blijven sporten.”

Een sportpas of sportkaart is niet uniek in Nederland, wél uniek is dat het Sportbedrijf Amstelveen deze kaart invoert voor de breedtesport. Tonkes: “Neem Arnhem, zij hebben een soortgelijke kaart en krijgen nu meer verenigingen waar sporters blij-ven hangen. Dat is natuurlijk ook ons doel. Wij zijn de eerste gemeente in Nederland waar je een echte fysieke kaart krijgt. En wij gaan nog breder: wij koppelen er cultuur aan, zodat je op dezelfde kaart kan leren koken of naar de muziekschool kan gaan. Het museum? Waarom niet? Dan kan je bijvoorbeeld naar het Cobramuse-um.” Offenbach vult aan: “Wij kijken naar het totaalkind. Het totaalkind betreft niet alleen sport, maar ook bijvoorbeeld voeding en cultuur. Door combinaties te maken, kunnen de ouders van deze kinderen hier echt iets mee. Daarnaast kunnen wij met de ge-gevens, die de kaart verzamelt, bij-voorbeeld zien welke wijk actiever is dan de andere. Daar kunnen we op in spelen. Je kunt gaan communiceren met de doelgroep. Je kunt gerichter beleid toepassen en afstemmen op de groep die het nodig heeft. Stel dat ze in een bepaalde wijk minder spor-ten, hebben ze dan behoefte aan een basketbalveld of aan schaakbord op een pleintje? Of we doen een project met de ouders, zodat zij beter worden voorgelicht.”

De ‘Sport & Cultuurkaart’ is er dus in eerste instantie voor de groep van vier tot twaalf jarigen. Binnen af-zienbare tijd hoopt het Sportbedrijf de kaart voor alle Amstelveners be-schikbaar te hebben. Offenbach: “We rollen het niet gelijk uit. We beginnen met de jongste groep samen met ver-enigingen en scholen. Daarna gaan we monitoren. Dan bekijken we of we moeten bijsturen. Waar vallen er gaten en waar doen we misschien te veel? De kaart biedt een meetfunctie. Met de cijfers kunnen we aan de poli-

De AmstelveenseSportkrant 7

Grote bedrijvigheid bij het Sportbedrijf Amstel-veen. Aan de Sportlaan 25, pal achter Zwembad De Meerkamp en HealthCity (voorheen All Sports), rinkelen de telefoons en rammelen de computers. Eén dezer dagen komt de ‘Sport & Cultuurkaart Amstelveen’ eraan. Een kaart die zo ongeveer heel Amstelveen in beweging zal zetten!

Even voor de duidelijkheid: volgens de laatste tellingen doet 68% van de Amstelveners al op één of andere ma-nier aan sport. Een fraai percentage. “Daarmee zijn wij een ongelooflijk sportieve gemeente, misschien wel de sportiefste van Nederland,” al-dus Dave Offenbach, directeur van Stichting Sportbedrijf Amstelveen. Offenbach: “Dat uit zich ook in het feit dat we in Amstelveen meer sporthallen hebben dan volgens de landelijke norm noodzakelijk is. Al onze sporthallen hebben bovendien een bezettingsgraad die thuishoort in de top van Nederland. De sporthal-len zijn gekoppeld aan de scholen van het Voortgezet Onderwijs, zodat ze niet alleen ‘s avonds maar ook over-dag gebruikt worden. Sporthallen die niet vastzitten aan een schoolgebouw worden overdag verhuurd aan MBO en HBO (sport)opleidingen. In de uren die na verhuur aan verenigingen overblijven, zie je veel particuliere huur. Een kinderfeestje, een partijtje volleybal met collega’s of voetballen in de zaal zodra de velden zijn afge-last. Het kan in ieder geval allemaal. Wij hebben fantastisch mooie hallen en horeca. Wij kunnen heel veel be-tekenen voor de Amstelvener en dat moeten we ze nog veel meer duidelijk maken.”

Collega Jan Tonkes is bij het Sportbe-drijf manager sportstimulering. Hij zegt: “We hebben een aantal speer-punten door de gemeente in hun sportnota vastgelegd. Neem onze talenten, dan praat je over 160 poten-tiele jonge topsporters. Maar dat is niet onze grootste doelgroep, dat zijn namelijk de jongeren en de ouderen die we aan het bewegen willen krij-gen. Dat zijn de jongeren die inactief zijn en/of risico op overgewicht heb-ben. Bij de ouderen kijken we naar de kwetsbare Amstelveners. We probe-ren vooral die mensen aan te moedi-gen om te bewegen. Het gaat hierbij ook om elkaar ontmoeten, een maatje vinden; zodat je niet in eenzaamheid verzeild raakt. Hierin werken we sa-men met zoveel mogelijk partners zoals AanZ, Vita, GGD, Ons Tweede Thuis en Stichting Brentano. Samen met Brentano en een aantal stagiai-res van het ROC Amstelland probe-ren we bijvoorbeeld het gebruik van

de duofiets in het verzorgingshuis te stimuleren. Verder hebben we con-tact met de seniorenraad. Zo zijn we afgelopen april met diverse (rollator)wandelgroepjes gestart en die men-sen wandelen nog steeds! Ze worden door elkaar gemotiveerd.”

Tonkes vervolgt: “Wij werken voor de leeftijdsgroep van 0 tot 80+. Voor kinderen tot vier jaar gaan we na de zomer starten met bewegingspro-gramma‘Boost’, om ouders van jonge kinderen bewust te maken van het belang van bewegen en hen in aanra-king te brengen met al het mogelijke sportaanbod in Amstelveen. Voor de groep van vier tot twaalf jaar orga-niseren we activiteiten als clinics op school en het ‘Jump in’ project, met aandacht voor gezonde voeding en bewegen, zoals bijvoorbeeld buiten-spelen. Bij middelbare scholieren proberen we de groep, die op een ge-geven moment door diverse oorzaken afhaakt, nog betrokken te houden. We ondersteunen ook verenigingen door een makelaar te zijn tussen de basisschool en de vereniging. Zo is ook de JeugdActiviteitenPas tot stand gekomen. Hiermee kunnen kinderen aan vele sporten proeven. We merken namelijk dat de verenigingen met flexibele lidmaatschappen het best overleven. Voorheen was het probleem dat we geen fysieke kaart hadden en dus geen mogelijkheid om gedetailleerde cijfers te presenteren. Die kaart komt er nu aan. We zijn ook bezig met een website, flyers en promotiemiddelen voor de kaart. Alles gaat nu in de ver-snelling. Voor de zomer is het zo ver. Na twee jaar voorbereiding hebben we dan de ‘Sport- en Cultuurkaart.’

Binnenkort trappen de eerste zeven-tien basisscholen af. Met de kaart kun je met korting naar de sportinstuiven in Amstelveen of naar Zwembad de Meerkamp. De kaart wordt ook het middel om mee te doen aan lopende projecten voor basisscholieren als Funkey en de JeugdActiviteitenPas. Tonkes: “Maar we gaan er ook ande-re aanbieders aan koppelen. Voor € 14,95 per maand kun je straks onbe-perkt sporten. Fit4Free vraagt tien euro, maar dan kun je alleen naar hun sportschool. Bij ons krijg je voor die € 14,95 heel veel meer. Van zwemmen tot basketbal en van paardrijden tot voetbal. Een voorbeeld: Stel, een kind zegt dat hij wil voetballen maar de ou-ders willen, door tijdgebrek geen lid worden. Als hij dan toch nog één keer per week tegen een bal wil schoppen of mee wil trainen, dan gaat hij met de kaart naar de vereniging. Daar haalt hij zijn kaart langs de app van de trainer en hij doet mee. De vereniging krijgt een vergoeding per deelname. Kinderen kunnen zo veel gemakkelij-ker deelnemen en en een sport vinden die echt bij hen past. En zo vergroten

Nieuwe troef Sportbedrijf: Sport & Cultuurkaart

Rania Mansour (accommodatie beheer) en Bianca Noordman (verhuur) met de Sport & Cultuurkaart. FOTO:SPORTBEDRIJF

“Iedereen kan bewegen op zijn niveau”

Page 8: Sportkrant Amstelveen - Maart 2015

Gerlof is sinds afgelopen zomer hoofdcoach van Sporting Martinus zondag 1. In de voorbeschouwing op dit seizoen zei Gerlof dat hij geen doelstelling had. Inmiddels draait Martinus een prima seizoen, want de club doet mee om het kampioen-schap in de vierde klasse F en kan zo maar naar de derde klasse promove-ren. Volgens Gerlof is de oorzaak een combinatie van een goede selectie, noeste trainingsarbeid en visie. Dit komt allemaal op zijn plek tijdens de wedstrijden en daarom staat de club in de bovenste regionen van de poule.

Door de goede prestaties van de Am-stelveners is al besloten om het con-tract van de hoofdtrainer met een jaar te verlengen. Gerlof is hier heel blij mee. Dat het slechts om voortzetting van een jaar gaat heeft te maken met het beleid van de club. “Ik wil vol-gend seizoen met Sporting Martinus in de derde klasse spelen. Of dat gaat lukken weet ik niet, want ik heb geen glazen bol en kan dus niet in de toe-komst kijken.”

Martinus heeft een donkere periode achter de rug. Het eerste elftal de-gradeerde in een paar jaar tijd van de tweede- naar de vierde klasse. In het seizoen 2013-2014 was er veel gedon-der rondom de hoofdmacht. Door de generatiekloof tussen de spelers en

toenmalige trainer Kees Koedood liep het niet bepaald op rolletjes. Er wer-den veel spelers weggestuurd vanwe-ge allerlei incidenten tussen Koedood en zijn elftal.

Twee van de oude-re spelers van de Martinianen, Marc Nipius en Dave Castillo, wisten al voordat Koedood aan het seizoen begon dat het niets zou worden. “Koedood heeft meerdere clubs getraind, maar hij begreep niet dat de 4de klasse anders is dan de 3e klasse,” al-dus Castillo. “De trainingen van hem waren te fysiek en de jonge jongens in de selectie konden deze aanpak niet aan. En de jonge gasten durf-den destijds hun mond niet open te doen, omdat Koedood een persoon-lijkheid is. Ik ben zelf ook een per-soonlijkheid, dus deed ik mijn mond wél open. Koedood en ik hebben een woordenwisseling gehad, maar dat was niets bijzonders,” aldus Castillo.

Volgens Koedood ging het in zijn pe-riode als trainer van de rood/gelen mis, omdat de sfeer niet goed was en de spelers daardoor niet bleven han-

De AmstelveenseSportkrant 8

DOOR: AKEEM CRUZ NEVES

Sporting Martinus heeft een slechte periode afgesloten na haar degradatie naar de vierde klasse. Vorig seizoen waren er veel problemen rondom de vorige trainer, Kees Koedood. Het was ook nog eens onduidelijk of Ron Gerlof de nieuwe trainer zou worden van de Martinianen. Dit waren allemaal slechte voortekenen voor het huidige seizoen, maar het tegendeel blijkt waar voor de zo trotse Amstelveense voetbalclub.

gen na de trainingen. “Het was niet gezellig; de jongens ondersteunden elkaar niet.” Vier van hen hadden des-tijds hun contributie niet betaald en dat vond Koedood niet kunnen bij een

club als Sporting Martinus. ‘’Het is gewoon asociaal dat bepaalde spelers dat deden. Ik heb het toen aangekaart bij het bestuur, maar zij hebben er vervolgens niets mee gedaan.”

In het seizoen voordat Koedood begon

bij Sporting Martinus was de club net niet gedegradeerd. Koedood wilde daarom A-junioren toevoegen aan zijn selectie voor een kwaliteitsinjec-tie, maar hij kreeg die niet. “Als ik de A-junioren toen had kunnen gebrui-ken, waren wij niet gedegradeerd. Dat

Van ma t/m do prijs p.p. € 23,50Van vr t/m zo prijs p.p. € 24,75

Kinderen 2 t/m 4 jr € 6,00Kinderen 5 t/m 11 jr € 12,50

Op feestdagen hanteren wij een aangepaste prijs

All you can eat sushi, grill & fusion

Vernieuwde Menukaart• All you can eat sushi, grill & fusion

• Vernieuwde menukaart met nieuwe gerechten!

• Afhalen van onze sushi & warme gerechten is mogelijk • Catering voor zowel particulieren als bedrijven (In de middag kunnen wij ook op bestelling uw bedrijfslunch bezorgen)

• 250 zitplaatsen in een sfeervolle ambiance

• GRATIS PARKEREN voor de deur!

• Zalenverhuur en congrescentrum (Prachtige locatie voor bruiloften, feesten en partijen)

• Alle dagen van de week geopend

Dr. Willem Dreesweg 1 - Amstelveen T. 020-8227188 F. 020-8227187 W. www.fussia.nl E. [email protected]

Like ons!

NA REGEN KOMT ZONNESCHIJN VOOR MARTINIANEN

Page 9: Sportkrant Amstelveen - Maart 2015

weet ik zeker. Dit seizoen zijn er wel jeugdspelers toegevoegd aan de selec-tie en daarom kent de club een goed seizoen.” De selectie bestaat zelfs lou-ter uit A-junioren en spelers die al ja-renlang bij de club spelen. Het blijkt een mooie mix.

Dat de Amstelveners vorig seizoen op het punt stond om te degraderen, was overigens niet de reden dat Koedood is opgestapt. Hij heeft namelijk vaker in zijn trainerscarrière met zijn team een stapje terug moeten doen, zoals met RKAVIC. Maar nu, over zijn ver-trek bij Sporting Martinus: ‘’Ik voelde mij niet thuis en er was sprake van verkeerde groepsvorming binnen de selectie. Daarom ben ik in febru-ari 2014 opgestapt na goed overleg met het bestuur.’’ Eigenlijk wilde hij al twee maanden eerder opstappen, maar toen had iemand van de techni-sche zaken van de club zelfmoord ge-pleegd. “Ik heb besloten om toen nog te blijven, omdat ik Sporting Marti-nus en de mensen die betrokken zijn

bij de club niet in de steek wilde laten tijdens zo’n emotionele en moeilijke periode.” Momenteel koestert Koe-dood geen wrok tegenover Martinus en is blij dat de club een goed seizoen heeft. “Ik gun de successen Martinus van harte, want het is een leuke club.” Koedood heeft ook nog steeds goede contacten binnen de club. “Ik kom af en toe kijken naar de wedstrijden en dan schud ik mensen gewoon de hand.”

Toen Sporting Martinus op zoek was naar een opvolger van Koedood spra-ken ze met Gerlof. Door privé-om-standigheden had hij destijds beslo-ten dat het niet verstandig zou zijn om toen al trainer te worden van het eerste elftal. Zijn vrouw was name-

lijk ziek. Nadat zijn vrouw opgeknapt was, besloot hij alsnog om de taak als hoofdverantwoordelijke op zich te nemen. Omdat er veel spelers onder zijn voorganger waren weggestuurd, moest Gerlof jeugdspelers noodge-dwongen in zijn selectie inpassen. Overigens was Gerlof voorbestemd om hoofdtrainer van de rood/gelen te worden. Hij is namelijk een echte Martiniaan. Gerlof speelde jarenlang in het eerste elftal en was ook aan-voerder. Zijn leiderschapskwaliteiten als captain heeft hij meegenomen in zijn trainerscarrière. Toen Gerlof stopte met voetballen is hij leider ge-weest, assistent-trainer en ook trainer van de reserves van de club. “Ik heb een goede ontwikkeling doorgemaakt nadat ik ben gestopt met voetballen. Nu wil ik mij verder ontwikkelen als trainer bij deze prachtige club.”

Inmiddels is Sporting Martinus uit-geschakeld in de KNVB West 1 beker door een 3-0 nederlaag tegen derde-klasser Zaanlandia. Hierdoor hebben de Amstelveners de laatste zestien van het toernooi niet weten te be-reiken. Het seizoen kan echter nog steeds goed afgesloten worden met een promotie naar de derde klasse en dat zou de zonneschijn zijn na al het regen voor de trotse club.

De AmstelveenseSportkrant 9

“Ik schud mensen nog gewoon

de hand”

De Martinianen vieren feest met links naar rechts: Jesse Correia, Marc Nipius, Joël Cornwall, Diego Thomas, Raymon Wismeier, Dave Castillo en Hidde Peterson. FOTO: WWW.MARTINIANEN.NL

OPENDAGZONDAG 29 MAART 2015VAN 10.00 -18.00 UUR

MEER, BETER en LEUKER tennissen bij het geheel vernieuwde Aemstelburgh:• gerenoveerde banen • eigen horeca

Iedereen is van harte welkom! Gratis proefles!

Kom dus zondag 29 maart van 10.00-18.00 uur naar ons tennispark:Amsterdamseweg 253, Amstelveen

aemstelburgh adv 103x252mm 10032015 V2.indd 1 10-03-15 14:39

/SEXDRUGSENVOETBAL

LATER OPENBAART MARADONA

DAT DE ARGENTIJNEN VOOR HET BESLISSINGSDUEL VOOR

HET WK TEGEN AUSTRALIË VERBODEN MIDDELEN

GEBRUIKT HEBBEN.

Page 10: Sportkrant Amstelveen - Maart 2015

De AmstelveenseSportkrant 10

Einde verhaal KLM Sport Centrum...

...DOOR TEKORT AAN VISIE, LEIDER- EN ONDERNEMERSCHAPDe definitieve beslissing is genomen, het doek is gevallen. Het KLM

Sport Centrum aan het Wimbledonpark zal een in juni/juli een be-

gin gemaakt worden met de ontruiming en de afbraak. Op de eind

februari gehouden algemene ledenvergadering van de KPVN werd daartoe besloten. Er

kon geen sluitende begroting worden geproduceerd die nieuwbouw en dus continue-

ring mogelijk maakte. Volgens insider Aris Zwart een gemiste kans. Zijn verhaal.

DOOR:

ARIS ZWART

“Vroeger heette het S&O, wat staat voor Sport en Ontspanning. Tegen-woordig is het kort gezegd KSC, oftewel KLM Sport Centrum. Het iconische gebouw met haar trotse historie zal deze zomer worden afge-broken. En daar zijn heel veel andere KLM-sporters, recreanten en gebrui-kers maar wat verdrietig over. De vierkoppige staf van het pand werd al eerder de wacht aangezegd, waarna manager Peter Romeijn gedesillusio-neerd zijn conclusies trok. Waarom waren er geen oplossingen? Het pand was immers voor KLM en KLM’ers een ideale plek om te sporten of voor het personeel om bijeenkomsten te orga-niseren. Men vierde er een huwelijk, jubileum of afscheid. Gepensioneer-den hielden er hun vergaderingen of maandelijkse soos. De ruimte diende voor algemene ledenvergaderingen, kerst- en nieuwjaarsbijeenkomsten. De voetballers van de KLM hadden er hun onderkomen, maar natuurlijk ook bridgers en de honk- en softbal-lers van DVH.

Het baken was inmiddels oud en stram en kraakte in al zijn voegen; voor zover geen nieuws. De KLM Per-soneel Vereniging Nederland (KPVN), de overkoepelende organisatie van alle KLM aangesloten sportclubs, moest zich dus wel gaan bezinnen. Hoe nu verder? Het bestuur van de KPVN (onder voorzitterschap van manager Carel de Bruin) zette twee jaar geleden alles op een rijtje en moest wat gaan bedenken. Er kwa-men zowaar goede voorstellen. Meer-dere ontwerpen voor nieuwbouw kwamen op tafel., Alternatieven werden geboden hoe het nieuwe ge-bouw zou kunnen worden ingedeeld. Nieuwbouw zou er dus komen, zo leek het lange tijd. Het oude gebouw slopen, de betonnen palen en de fun-dering (het casco) laten staan en daar-omheen een prachtig nieuw gebouw – groter, aangenamer en multifuncti-oneel – creëren. De beraming was dat het zo rond de 2 - 2,5 miljoen euro zou moeten gaan kosten. Plannen werden

gemaakt hoe dat geld op te hoesten. Het moest wel rendabel worden en zichzelf kunnen bedruipen en genoeg werk leveren voor de vier vaste mede-werkers. Het was in de huidige vorm begrotingstechnisch niet dekkend. Maar goed, die belangrijke sociale plek die het inneemt, had toch ook zijn waarde.

“Wordt ons dat nu zo maar ontno-men,” zo vroegen de sporters, ge-bruikers en personeel zich hardop af. Aan het personeel lag het niet. Die leveren nog steeds, ondanks de moeilijke omstandigheden, iedere dag weer maatwerk zodra er werk aan de winkel was. Maar daar zat hem de kneep; er was te weinig werk. Dus dat moest meer worden. Met 50.000 euro per jaar extra inkomen zou het kun-nen, zo werd gesteld. Per week 1000 euro... Dan denkt een beetje zakelijk ingesteld bestuur toch: moet kunnen! Want, waar praat je over? Gewoon de boer op binnen de KLM, de afdeling-schefs maar ook de directie aanspre-ken.

Een fundingcommissie en een bran-dingcommissie werden in het leven geroepen om te zien waar en hoe de fondsen te werven waren. Binnen KLM moest het plan in de markt gezet worden. “Er waren,” zo zei funding-commissie-voorzitter Jan Heitlager mede namens zijn commissieleden, “handenvol mogelijkheden KSC zijn prachtige centrale en sportieve func-tie te laten behouden.” Beide com-missies zagen het dus nog steeds he-lemaal zitten, maar dan moesten wel de handen uit de mouwen gestoken worden en er wat durf en onderne-merschap getoond worden. Daar za-ten ook meteen de beperkingen, want Peter Romeijn, de S&O-manager,

kreeg geen ruimte om commercieel te gaan en verliet zo het zinkende schip. Vergunningen ontbraken en de lokale horeca moet beschermd worden. Dus moest alles van de kant van de KLM komen. Zoals verplichte winkelne-ring, de verplichting om aankopen in eigen huis te doen, zeg maar.

Maar goed, ze raakten allemaal hun huis kwijt. Een beetje hulp van de KLM zelf was niet gek geweest, meen-den teleurgestelde bestuurders van de vele KLM-verenigingen. Die hulp was er niet, en dus wordt het cen-trum binnenkort met de grond gelijk gemaakt. Een onvoorstelbaar verlies, voor de frequente gebruikers zelfs een kleine ramp. De bridgeclub bij-voorbeeld zit met de handen in het haar. Maar denk ook eens aan Europe-se softbalkampioenschappen. Vorig jaar nog een uitbundig evenement. De KPVN zal alle clubs helpen om een nieuw onderkomen te vinden, zo kreeg ik te horen. De tijd zal het leren.

Voor DVH, de tennisclub aan de over-kant van de weg, verandert er niets. De club wordt, aldus voorzitter Peter de Heer, niet gesubsidieerd en be-taalt keurig huur voor de negen gra-velbanen en het clubhuis. Op eigen kosten worden daar binnenkort ook de laatste drie banen van licht voor-zien, waarna na afzienbare tijd op alle negen banen verlicht getennist kan worden. Nee, Amstelveen, de KLM, KLM’ers, het personeel van KSC en anders betrokken zouden maar al te graag de eerder in het vooruitzicht gestelde nieuwbouw gerealiseerd zien. Blijkbaar hebben rekenmees-ters, tot verdriet van velen, dat plan kapot kunnen rekenen en ontbreekt het toch vooral aan visie, leider- en ondernemerschap. Er is, volgens mij, lang niet alles gedaan om de sluiting/afbraak te voorkomen. De angsthazen wonnen het van ondernemerslust. Tja, en hoe bewijs je dat je voldoen-de inkomsten zult genereren? Mooie praat of realiteit. Het werd niet ge-loofd, of er was geen vertrouwen.”

“Er waren handenvol mogelijkheden KSC zijn prachtige centrale en sportieve functie te

laten behouden.”

Essed Osteopathie is Vernon Essed

Osteopathie is een uitgebreide ma-nier van onderzoeken en behandelen. De osteopaat onderzoekt het lichaam om de oorzaak van de klacht te kun-nen achterhalen. De osteopaat heeft, buiten de spieren en gewrichten, ook kennis van bijvoorbeeld het spijsver-teringssysteem. Zodoende kunnen maag-darmklachten functioneel behandeld worden en kan het effect van voeding onderdeel worden van onderzoek en/of behandeling. Door constant vanuit de oorzaak te denken proberen we uw klacht weg te nemen en weg te houden. Preventie is dus een belangrijk aspect! Het kan dus voorkomen dat de oorzaak van uw klacht niet op de plek zit waar u uw klacht voelt. Armklachten kunnen vanuit de nek komen, nekklachten weer vanuit de buik en klachten aan het been kunnen vanuit de onderrug zijn ontstaan. Arjen Robben werd

door een osteopaat behandeld voor zijn hamstringklachten en oogt fitter als ooit! Tijdens de behandeling wer-ken we vooral met zachte en rustige technieken. Essed Osteopathie werkt samen met fysiotherapiepraktijk Troelstralaan & Westelijk Halfrond.

Osteopathie is ook wat voor u!

Essed Osteopathie is gevestigd aan het Westelijk Halfrond 101, 1183 HR te Amstelveen.

Telefoon: 020 - 641 19 73. E-mail: [email protected] meer info: www.essed-osteopathie.nl

Vernon Essed is bij de lokale voetbalverenigingen een

bekend gezicht. De grasmatten van NFC, Roda ’23 en

AmstelveenHeemraad zijn vertrouwde velden voor

hem. Sinds 2001 is hij al fysiotherapeut en vanaf de zo-

mer 2014 nu ook osteopaat. Januari van dit jaar begon

hij zijn eigen osteopathiepraktijk. Het KLM Sport Centrum aan het Wimbledonpark. FOTO: EYE4SPORTS.NL

Essed voor zijn praktijk aan het Westelijk Halfrond FOTO: KIMON INGLESSIS

/SEXDRUGSENVOETBAL

‘EN INTUSSEN GEDROEG HIJ ZICH THUIS ALS EEN DICTATOR, EEN

ECHTE HOND.

IK MOEST ALTIJD HOGE HAKKEN EN KORTE ROKJES DRAGEN.’

(EX-VROUW ROMÁRIO)

Page 11: Sportkrant Amstelveen - Maart 2015

De AmstelveenseSportkrant 11

Zin in tennis en gezelligheid? KOM NAAR DE OPEN DAG VAN TENNIS- VERENIGING DVH, WANT ZONDER JOU IS ER GEEN BAL AAN!Bij DVH is er plek voor iedereen die geïnteresseerd is in tennis! Tijdens de Open Dag op ZONDAG 22 MAART kunnen JONG & OUD kennismaken met DVH en meedoen met een lesje/clinic of een wedstrijdje.

JeugdTussen 10.00u en 13.00u kunnen kinderen komen kijken en kan iedereen meedoen met diverse activiteiten! Ook als je nog nooit een racket hebt vastgehouden ben je van harte welkom! We sluiten de ochtend af met een lunch.

SeniorenVanaf 13.00u is iedereen welkom voor een lunch en om 14.00u beginnen alle activiteiten. Voor iedereen is er wat te doen van de absolute beginner tot de vergevorderde speler! De dag wordt afgesloten met een borrel en een hapje.

Datum: Zondag 22 maart

van 10.00 tot 18.00 uur

DEELNAME IS GRATIS!!Adres:

Wimbledonpark 161, 1185 XM Amstelveen

Wilt u lid worden?Alleen op 22 maart

geldt een mooie

Kijk voor meer informatie op www.dvh-tennis.nl

inschrijfkortingsactie

Het verhaal gaat terug tot 1989, toen Van Leenen na een gedwongen tus-senstop van acht jaar – zijn knieën werkten niet meer mee - met zijn karatesport een herstart maakte. “De eerste aanzet om weer te beginnen was een karateka, die ik na vele jaren weer terug zag. Ik vroeg hoe het met hem ging. Hij antwoordde mij dat, ondanks zijn slechte heupen, reuma en nog een paar andere kwaaltjes, hij blij was dat hij nog steeds kon mee trainen. Hij zei ook: ‘Het gaat er niet om dat je net zo hard moet trainen als een karateka van achttien jaar, maar dat je gewoon moet doen wat je kan.”

Van Leenen vervolgt: “Op dat moment veranderde mijn gedachten en kwam bij mij naar boven dat ik natuurlijk net zo goed met pijn in mijn knieën op de bank kon gaan zitten maar na-tuurlijk ook kon gaan trainen met de filosofie ‘doe wat je kunt’. Als je zelf bedenkt dat je iets niet kunt, klopt dat en kan je het ook niet.”

In 2011 diende zich echter opnieuw tegenslag aan. Er werd bij Van Leenen prostaatkanker geconstateerd. De grond zakte onder zijn voeten van-daan. De erfenis van zijn ouders (po-sitief denken), een lieve zorgzame vrouw, en dat wat karate hem leerde, hielpen hem door een moeilijke pe-riode heen. En toch… Een jaar nadat de prostaat was verwijderd, bleek dat toch nog niet alles was weggehaald. Resultaat: 43 bestralingen. De Am-stelvener: “Heel fijn, vooral omdat je niet weet wat dat met je doet en dat je er achter komt dat je ineens allerlei kwaaltjes krijgt die je nog nooit gehad

hebt. Maar goed, je denkt: ‘Brand is er-ger’ en gaat gewoon door. Opgeven is geen optie, toch? Het is een prachtige slogan van de kankerbestrijding en zo moet het ook zijn maar.... Jíj moet het wel doen en in jóuw kop zit het mis-schien wel eens anders. Kortom het is en het blijft verschrikkelijk moeilijk, zeker als je steeds meer mensen om je heen verliest die je dierbaar zijn.”

Van Leenen vervolgt: “De geest is wat dat betreft een heel raar ding. Het kan je maken of breken. Het ligt er helemaal aan hoe jijzelf er mee om-gaat. Laat je alleen maar negatieve gedachten toe, dan lig je heel snel in de afgrond. Blijf je positief, dan kan je grote hoogten bereiken. Maar ook

“Opgeven was geen optie”

KARATEKA VAN LEENEN OVERWON SERIE TEGENSLAGENLange tijd was het de bedoeling dat hij samen met zijn zoon Steffan de zwarte band zou ha-len. Het kwam er niet van. Zijn ziekte strooide bij Ernst van Leenen behoorlijk wat zand in de olie. Een positieve instelling moest voor de ommekeer zorgen. Een opmerkelijk verhaal van een 58-jarige Amstelvener.

daar ligt weer een nuanceverschil. Je bent mens en je hebt niet alleen maar positieve of alleen maar negatieve ge-dachten. Daardoor slingert je geest heen en weer. Karate is wat dat betreft voor mij allang geen sport meer maar een levensfilosofie. Het harden van je lichaam, met een constante discipli-ne, geeft je een enorme geestelijke kracht!”

Lichtend voorbeeld was Marlou van Rhijn, de atlete die na een dubbe-le onderbeenamputatie, op de Pa-ralympische Spelen zilver en goud behaalde. Op zijn beurt knokte Van

Leenen zich onlangs alsnog naar zijn zogeheten Shodan, zijn eerste zwarte band. “Mijn karate stijl, Nippon Gen-wakai Karatedo, geeft niet alleen aan topsporters maar aan iedereen die er open voor staat - dik, dun, oud, jong maar ook gehandicapten – de kans om iets van je leven te maken. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je veel meer kunt dan dat jezelf wel weet. In je dagelijkse leven, zoals op je werk of school; met discipline en goede trai-ning kun je het hoogste bereiken.”

“Laat je alleen maar negatieve gedachten

toe, dan lig je heel snel in de afgrond”

Ernst van Leenen met zijn zoon Steffan in gevechtshouding

Page 12: Sportkrant Amstelveen - Maart 2015

afschot. Dat betekent dat ze aan één van de zijkanten iets aflopen. Daar lo-pen zogeheten lijngoten. Verder zijn er verticaal onder elke baan veel meer drainagepijpjes aangebracht. Deze combinatie zie je steeds vaker in het waterrijke Nederland.”

Op dit moment mag Aemstelburgh echter bijna een uniek park genoemd worden. Geen enkel ander park in de gemeente heeft zo’n modern drai-nagesysteem. “In de buurt ken ik er maar twee,” vult Van Bentum aan. “Bij De Meer in Amsterdam en bij een club in Oegstgeest. En in heel Nederland zijn er slecht tien tot vijftien clubs met zo’n systeem.” En collega Sieger, zonder overdrijving: “Het is een state of the art park.” Van Bentum weer: ‘Je ziet dat er nu weer steeds meer bin-ding tussen de leden ontstaat. Ieder-een heeft er weer zin in, leden stropen de mouwen weer op.”

Begin februari kwam de burgemees-ter langs. Ook Mirjam van ’t Veld was onder de indruk. Frequin: “We willen nu ook naar een acht-maanden-sys-teem, oftewel: we willen af van het bekende van 1 april tot 1 oktober sei-

zoen. Volgend jaar moeten de leden van 1 maart tot 1 november of mis-schien zelfs wel 1 december kunnen tennissen.” En nu? De burgemeester zal het park binnen afzienbare tijd feestelijk gaan openen. Het ledenaan-tal zal weer gaan toenemen. De ge-zichten zullen weer op de zonnestand komen te staan. Het is inderdaad een Olympische prestatie geweest. Van bijna verzopen in augustus tot, een half jaar later, onafhankelijk en spik-splinternieuw.

De AmstelveenseSportkrant 12

Plezier voor iedereenDe vereniging onderscheidt zich doordat er zowel veel aandacht is voor toptennis als voor recreatief ten-nis. Eén van de paradepaardjes is de interne competitie Amico waar meer dan 250 leden meespelen in de enkel, de dubbel en de gemengd dubbel. Doordat in poules gespeeld wordt, kan iedereen op zijn of haar niveau spannende wedstrijden spelen. Groot succes zijn ook de clubkampioen-schappen, waarin ruim tweehonderd leden gedurende twee weken strijden om de titels. Op maar liefst vijf ver-schillende momenten in de week zijn er tossmogelijkheden. Gecombineerd met alle gezelligheidstoernooien kan de recreatieve tennisser volledig aan zijn trekken komen.

Wie de jeugd heeft, heeft….Het aanbod voor de jeugdtennissers is ook zeer uitgebreid. De beginnen-de jeugd kan het spel leren via Voor-bereidend tennis. Doordat alle jeugd tot en met veertien jaar automatisch les heeft, leren de jeugdleden al snel goed te tennissen. Ook na het veer-tiende jaar zijn er volop lesmogelijk-heden tot een TOP-talent programma aan toe. De zeer actieve jeugdcom-missie organiseert het hele jaar door activiteiten.

Nieuwe ledenLTC Startbaan verwelkomt nieuwe leden van harte. De website www.ltc-startbaan.nl bevat veel informatie en vanzelfsprekend zijn ook de trainers en het bestuur beschikbaar om vra-gen te beantwoorden.

Prestigieus toernooiDaarnaast organiseert de LTC al sinds jaar en dag in juni het Open Startbaan Toernooi. Dit toernooi staat open voor spelers in alle sterkte-categorie-en, tot aan de top van het Nederlandse tennis aan toe. Voor dit laatste is aan het OST een Nationaal Ranglijst Toer-nooi verbonden. Doordat in 2014 het Stadshart Amstelveen zich als hoofd-sponsor aan het toernooi verbonden heeft, is de ambitie in vervulling ge-gaan om het hoogst gekwalificeerde Ranglijst-toernooi naar Amstelveen te halen. Naast de reguliere sterk-te-categorieën heeft het Stadshart Amstelveen/OST daarmee een 4-ster-ren-status die er garant voor staat dat ook in 2015 in de week van 15 t/m 21 juni weer absoluut toptennis op het tennispark Startbaan te zien zal zijn.

In het weekend van 28 en 29 maart opent tennisvereniging LTC Startbaan het

zomerseizoen op de kwalitatief uitstekende gravelbanen. De voorbereidingen op

de start van het seizoen zijn al in volle gang. Vorig jaar is LTC Startbaan voor maar

liefst drie sportprijzen genomineerd, waaronder de Sportvereniging van het jaar in

Amstelveen. Dit seizoen wil de tennisvereniging deze positieve lijn voortzetten.

LTC Startbaan kijkt uit naar mooi tennisjaar

Het Stadshart Amstelveen kent als motto “Unexpected Shopping”. Ook voor het OST geldt ‘the unexpected’, het onverwachte. Kortom laat je ver-rassen en blokkeer week 25 nu al in de agenda.

Volg het OST op de website: www.openstartbaantoernooi.nl

Olympische prestatieAemstelburgh maakt doorstart

De emoties moeten nog steeds losko-men op deze donkere vrijdagmorgen. De drie heren van de bouwcommissie lijken het zélf nog niet eens te besef-fen. Feit: op 1 april (geen grap) liggen er bij hun vereniging elf fonkelnieu-we banen. En de overige drie zijn wel-licht nog dezelfde maand speelklaar. Aemstelburgh-voorzitter Victor Frequin: “Jan, Gulian en ik krijgen langzaamaan het gevoel van positie-ve energie.” Met Jan en Gulian doelt Frequin op zijn twee kompanen in de driekoppige bouwcommissie van Aemstelburgh, Jan van Bentum en Gulian Sieger.

Hoe anders lagen de banen er vorig jaar in augustus bij. Eindeloze re-genbuien verpestten wekenlang het tennissen op Aemstelburgh. Terwijl er bij vele clubs in de omgeving wél gebald kon worden, moesten de leden hier lijdzaam toezien dat de plassen water geen uitweg vonden. Gevolg: boze reacties en zelfs een paar hon-derd leden die de club vaarwel zeg-den. Conclusie: er móest wat gebeu-ren!

Even kort terug in de historie. In 2008 werden de eerste zeven banen van Aemstelburgh al gerenoveerd. Dat was een mooie zet. Feit: de jaren erna beseften steeds meer leden dat zowel de horeca als de onderhoud van de

banen beter door de club zelf en niet door het Sportbedrijf uitgevoerd kon worden. Zíj moesten er op tennissen, hún hart lag bij de club. De noodsitu-atie in augustus 2014 bespoedigde de zaak. Als het zo door zou gaan, zou Aemstelburgh ophouden te bestaan. Er moest een professionaliserings-slag komen. En die kwam. “De exploi-tatie van het park is inmiddels in han-den van een stichting. De vereniging huurt van de stichting. Die voert de organisatie van de competitie, toer-nooien en horeca uit,” aldus Frequin. Sieger: ‘Deze situatie spaart iedereen geld uit en is dus voor iedereen een win-win.’

Aemstelburgh kreeg uiteindelijk op 17 december 478.000 euro subsidie van de gemeente los. De renovatie kon de dag erna al aanvangen. Er was weinig tijd te verspelen. Ondanks een aantal dagen vorst en sneeuw ver-liep alles op rolletjes. Het park werd in samenwerking met de KNLTB, de tennisbond, aangepakt. Van Bentum, die dagelijks de renovatie in de gaten hield: “De banen zijn aangelegd onder

DOOR: MAARTEN BAX

Ze stonden met 1-6, 0-3 achter, maar flikten het ‘m

toch om de zware partij te winnen. Tennisvereniging

Aemstelburgh blijft voortbestaan dankzij de enorme

inzet van een groepje onverzettelijke vrijwilligers. Wat

heet: er komt een (bijna) gloednieuw sportpark op

Overburg. Een Olympische prestatie, aangezien de club

vrijwel was afgeschreven.

“Het is een stateof the art park”

De bouwcommissie van Aemstelburgh bestaande uit v.l.n.r. Gulian Sieger, Jan van Bentum en Victor Frequin. FOTO: EYE4SPORTS.NL

Na het grote OST wordt in van 27 juni t/m 4 juli het Open ASKO Jeugdtoernooi georga-niseerd. Na het grote succes in 2014 is dit door ASKO gespon-sorde toernooi inmiddels ook een ster-toernooi. Alle kinderen kunnen meedoen, tot de regio-nale toppers aan toe. Omdat het toernooi in de laatste week voor de schoolvakanties gespeeld wordt, kunnen veel wedstrijden overdag gepland worden.

Alles op het gebied van grafische vormgeving

en drukwerk

06 17 46 69 [email protected]

TEW

Page 13: Sportkrant Amstelveen - Maart 2015

De AmstelveenseSportkrant 13

Hoe anders zag het leven van de Am-stelvener er een jaar geleden uit. Toen vloog bij een partijtje rugby zijn arm uit de kom. En dat met het vooruit-zicht van zijn debuut bij het Neder-lands juniorenteam, vier weken later tegen België. Een maand lang bezocht hij elke dag de fysiotherapeut. Hij moest en zou zijn eerste selectie voor Oranje verzilveren. Van de Meijden: “Ik heb die wedstrijd toch gespeeld, maar vraag niet hoe. Het deed af en toe best pijn.” Feit was dat toen scouts in november uit Zuid-Afrika naar Nederland kwamen om er wat talent weg te pikken, zij van Van der Meijden eisten dat hij onmiddellijk aan zijn schouder geopereerd zou worden. Drie dagen later ging hij in het OLVG onder het mes. “Ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Complimenten aan chirurg Van Deursen. Na de ope-ratie stond alles in mijn schouderge-wricht echt weer perfect op de juiste plek. Ik ben in dat gewricht bijna weer net zo soepel als daarvoor. Ook het litteken is heel mooi geworden.”

Rugby. Elke sportliefhebber weet het; het is een blessuregevoelige sport. Maar Van de Meijden was er qua postuur eigenlijk geknipt voor. Jarenlang had hij onder de vleugels van zijn vader Eric aan judo gedaan. Zijn coach had hem leren pijnlijden, vallen, doorzetten... Op zijn negende had hij bij wijze van spreken al het lijf van een mastodont. Leeftijdsgenoten

Zijn moeder zegt geen tra-

nen meer over te hebben.

Onlangs vertrok haar enige

en pas 16-jarige zoon naar

Zuid-Afrika. Nee, niet voor

een weekje of twee, drie va-

kantie, maar voor minimaal

twee jaar toprugby! Lars van

der Meijden, lid van het Am-

stelveense ARC, werd na een

scoutingsweek geselecteerd.

En zo traint hij zich momen-

teel suf op de stranden van

Durban.

Groeten uit Durban Hockeyers net tuinmeubelenCOLUMN: ROSALIE OVERING

“De dagen worden langer, de temperatuur stijgt en de eerste krokussen steken aarzelend hun velgekleurde kopjes boven de grond uit. Kortom: het wordt weer lente. Voor veel van onze Am-stelveense hockeyers betek-ent dit dat ze het zaalseizoen inruilen voor nieuwe wedstri-jden en trainingen op het veld. En dat is nogal een overgang!

Ook al zijn het onderdelen van de-zelfde sport, je kunt veld- en zaal-hockey bijna als twee verschillende disciplines beschouwen. Voor veel niet-hockeyers zal dit misschien een raar fenomeen zijn. Want hoc-key blijft toch gewoon hockey? Maar een van de weinige overeen-komsten tussen veld- en zaalhockey is dat je met een stick in je handen achter een bal aanrent. Verschillen zijn er echter in overvloed. Het is natuurlijk logisch dat er bij zaal-hockey minder speelruimte is. De zalen zijn nu eenmaal kleiner dan de gebruikelijke velden. Om dit te compenseren wordt er in de zaal zes tegen zes gespeeld en zijn de zijlij-nen vervangen door houten balken. Door de bal hiertegen te kaatsen kun je een tegenstander uitschake-len of een medespeler in de diepte bereiken. Omdat er geen zijlijnen zijn, kan de bal alleen uitgaan over de achterlijnen of wanneer hij per ongeluk over de balk heen vliegt. Dit laatste is overigens uit den boze bij zaalhockey. Want terwijl scoops en liftjes bij veldhockey tot het vas-te repertoire behoren, mag de bal in de zaal alleen van de grond komen bij een doelpoging.

Wanneer een hockeyspeler de zaal inruilt voor het veld, wisselt hij zijn stick in voor een dunnere versie. Ook dragen veel zaalhockeyers een handschoen om hun linkerhand. Deze beschermt de desbetreffen-de hand tegen de bal wanneer deze tegen de grond wordt gedrukt om een zogenaamd blok te vormen met de stick. De tegenstander mag hier

niet doorheen spelen. Als dit wel gebeurt levert het een vrije slag op voor de andere partij. Al deze regels vormen nog maar een klein deel van dit razendsnelle spel waarmee veel hockeyers in de wintermaan-den hun tijd doorbrengen. Zaal-hockey brengt in vergelijking met veldhockey echter één groot nadeel met zich mee: het veroorzaakt vaak een enorme achteruit gang van de conditie. Want ondanks het vele heen-en-weerrennen, is en blijft de speelruimte kleiner en de speeltijd korter, slechts twee keer twintig minuten.

Er zijn dus vele verschillen te noe-men tussen veld- en zaalhockey. Maar het feit dat de laatste zo an-ders is maakt hem niet minder leuk! Sterker nog, het snelle, technische onderdeel van de hockeysport is een geweldige invulling van de kou-de wintermaanden. Er zijn onge-twijfeld spelers die hier anders over denken en liever hun kunsten verto-nen op het veld. Welnu, dan hebben zij geluk: het zaalhockeyseizoen is namelijk alweer ten einde en de balk wordt ingeruild voor zijlijn. De hockeyers knokken verder voor het veldkampioenschap en zeggen voor nu tot ziens tegen de zaal. Want wij hockeyers zijn net tuinmeubelen: wanneer de temperatuur stijgt en de zon gaat schijnen, mogen wij naar buiten.”

Rosalie Overing is 16 jaar en doet aan hockey en paardrijden.

Kom in sportkleding en doe mee!

KOM EENS KENNIS MAKEN!

Zondag 29 maart Open DagProgramma voor Jeugd en Volwassenen12.00 - 14.00 uur met leuke tennisclinic’s

De Kegel is een recreatieve vereniging waar zowel de wedstrijdspeler als recreant

zich thuis voelt. Er wordt van alles georganiseerd zoals de succesvolle toss (zowel in

de avond als overdag), de gezelligheidstoernooien, de clubkampioenschappen,

de interne competities en ook de voor- en najaarscompetitie. Ook de activiteiten

voor de jeugd en de jeugdselectie zijn een succes.

Wil je meer weten? Kijk op onze site: www.tvdekegel.nl

Een keertje mee doen aan de tos om sfeer te proeven mag ook altijd.

Inschrijven kan via onze website: www.tvdekegel.nl en voor vragen

kun je een email sturen naar: [email protected] of

[email protected]

pasten twee keer in het lijf van Van der Meijden. Hij moest kiezen: judo of rugby. Het werd rugby. “Van af de eerste keer dat wij het op school als sportkeuze kregen, wist ik al genoeg. Ik vond het zó leuk! Dat was bij ARC. We werden goed ontvangen, het was een leuk team. Bij judo had ik leren duwen en trekken. Rugby is meer. Zeven jaar later speelde ik nog steeds met dezelfde jongens. Daarom is het ook best moeilijk om ze nu in Neder-land achter te laten.”

In de kustplaats Durban is Van der Meijden inmiddels scholier aan de Nortwood College. “Onder de hoede van de oud-trainer van de profs van ‘the Sharks’ trainen wij dagelijks. We

oefenen op het strand met een body-parachute. Ook moeten we heel vaak de berg achter mijn school oprennen. Ja, ik ben hier voor het rugby, maar school blijft ook belangrijk.” De fa-milie heeft een mooie deal kunnen maken met zijn college. Zo hoeven de ouders van de Amstelveense fly half niet het volle pond voor de studiekos-ten te betalen. Zoonlief: “Ik vermaak me wel. Zo wil ik een boek uitbrengen over alle trainingen en ervaringen. En nee, ik heb geen angst om heimwee te krijgen. Ik ben al vaker vijf weken zonder mijn ouders op vakantie ge-weest. Ik ben qua leeftijd jong – zes-tien dus – maar qua geest wel een paar jaar ouder. Ook krijg ik om de vijf maanden drie weken vrijaf. Mis-schien komen mijn vader en moeder dan langs. Intussen skypen of faceti-men we heel veel. Het bevalt me uit-stekend. Met dank overigens aan mijn cluppie ARC. Wij zij de laatste jaren allemaal voor mij gedaan hebben...”

Van der Meijden, hier nog in actie voor ARC. FOTO: THEO BEENTJES

Sportbeurs voor rugbytalent Van der Meijden

“Nee, ik heb geen angst om heimwee te krijgen”

SEX, DRUGS & VOETBAL

VANAF MEI IN DE WINKEL

WWW.SEXDRUGSENVOETBAL.NL

AUTEUR: MAARTEN BAX

BEROEMDE BAD BOYS IN HET VOETBAL

/SEXDRUGSENVOETBAL

Page 14: Sportkrant Amstelveen - Maart 2015

De AmstelveenseSportkrant 14

Doelgericht Adverteren in:De Amstelveense Sportkrant?

T 06 27 38 68 41M [email protected] www.deamstelveense sportkrant.nl

Praktijk voor • Fysiotherapie • ortopedische manuele therapie • oefentherapie • RSQ/ARP behandelingen

www.jumph.nl | [email protected] | 020 6560200 Keizer Karelweg 489-491, 1181 RH Amstelveen

Om onze service en toegankelijkheid te verhogen bent u nu ook op zondag van harte welkom in onze praktijk aan de Keizer Karelweg.

Nu ook op Nu ook op ZONDAG!

Vanaf 11.00 tot 15.00 kunt u het centrale nummer bellen: 020 6560200 De dienstdoende fysiotherapeut zal graag een afspraak met u inplannen. Wij streven er naar u binnen 1,5 uur te behandelen.

Nieuw gezicht bij JUMPh

Is sport je specialisatie of..?

“Ik ben zelf een echte sportliefhebber en heb zelf diverse sporten beoefend. Tijdens mijn opleiding en mijn werk bij Richard Smith heb ik veel sporters gezien en behandeld. Sport is mijn specialisatie, maar ik heb een brede inte-resse en zie mezelf als allrounder.”

Je komt van de opleiding Richard Smith af. Die stond vooral bekend om zijn aparte, succesvolle aanpak bij topvoetballers zo-als Clarence Seedorf. Wat was zijn visie en heb jij dezelfde?

“In het kort zou je de visie van Richard kun-

nen beschrijven als het losmaken van de spieren zodat het natuurlijk herstel van de spier wordt bevorderd. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat het spierstelsel een rol speelt bij het ontstaan van klachten, bij het in stand houden van klachten en bij het verergeren van symptomen. Ik deel deze visie, maar benader het probleem op holistische wijze.”

Wat is een holistische mensvisie en helpt dat anno 2015?

“Holisme gaat ervan uit dat alles onlosmake-lijk met elkaar verbonden is, en klachten dus worden veroorzaakt door een verstoring van het natuurlijk evenwicht (de balans tussen li-chaam en geest). In de turbulente tijd waarin we leven is dit evenwicht zeker noodzakelijk.”

Voor meer informatie: [email protected] of 06 - 5245 2454. Zie ook advertentie links.

“In de turbulente tijd waarin we leven is dit evenwicht

zeker noodzakelijk”

Hij is sinds januari het nieuwe gezicht bij Jumph, Jaron de Groot. Met frisse zin is hij er in het fysiotherapeutenbolwerk – op de hoek van de Keizer Karelweg en de Amsterdamseweg – tegenaan ge-gaan. Logisch, want de fysiotherapeut/masseur voelt zich helemaal thuis in sportstad Amstelveen met al zijn sport-velden en sportclubs. “Ja, laat mij hier maar mijn gang gaan. Heerlijk!”

Jaron de Groot

Escale Yachting promoot deze zomer weer voor een aantrekkelijke prijs het luxe zeiljacht de OSYAN. Escale Yachting or-ganiseert al meer dan 25 jaar actieve zeil-vakanties in de Cycladen, Sporaden en Dodecanzen. Denis Kyriazis (Frans/Grieks) en Suzanna Stok (Nederlandse) leiden dit bedrijf met veel passie en hebben dan ook al heel veel tevreden gasten zien komen en gaan. Het is een feest Griekenland te ont-dekken per boot, zo kom je op de mooiste, meest onbedorven plekjes ver weg van het massatoerisme, zowel op het land als op zee.

Vooral de Cycladen zijn heel erg populair: er is altijd wind, de eilanden liggen niet ver uit elkaar, hebben ongerepte natuur en elk hun eigen karakter. Overdag geniet u tijdens het zeilen van de zee en de zon, zwemmen en snorkelen. Elke dag ontdekt u een ander eiland, ieder met zijn eigen bezienswaar-digheden . Aan het eind van de dag leggen we aan in sfeervolle vissershaventjes en s’avonds genieten we van de Griekse tradi-

tionele keuken van heerlijke verse gerech-ten in een plaatselijke familie-taverna of voor anker in een beschutte baai onder een prachtige sterrenhemel.

OSYAN is een elegant, krachtig en zeewaar-dig jacht met een prachtig teak dek, ruime cockpit en heeft moderne navigatie- en veiligheids faciliteiten. De schipper staat volledig tot uw dienst en laat u de mooiste Griekse eilanden zien. De Osyans thuisha-ven is Syros, de hoofdstad van de Cycladen. U kunt vanaf daar vertrekken maar ook vanaf Paros, Mikonos en Santorini of de Sporaden en de Dodecanezen. De Osyan is geschikt voor 7 personen inclusief de schip-per. Met 4 kajuiten (ieder eigen badkamer met wc/douche): alle drie met tweepersoons

bedden en een kajuit voor de schipper, is dit een ideaal jacht voor een unieke zeiltocht met vrienden of familie.

Nicolas Vagher is de vaste schipper en heeft al 14 jaar zeilervaring als schipper met RYA Yachtmaster Offshore diploma. Hij spreekt vloeiend Engels, Grieks en Frans. Het is ook mogelijk om te duiken, maar wel op aanvraag en in het bezit van een duikdi-ploma. Water skiën kan ook, verder aanwe-zig: dinky met 25 PK motor, hengels, BBQ , airconditioning op de hele boot, TV, stereo, computer, ijsmaker, watermaker, ijskast/vriezer, magnetron en een wasmachine.Kortom, komt u een week zeilen voor een redelijke prijs, dan garanderen wij u een goddelijke vakantie die u nog lang zal bij blijven! Wie weet…..tot ziens aan boord!

Voor meer informatie: www.escaleyachting.com of stuur een email: [email protected]

Zeilfeest in Griekenland

“Een ideaal jacht voor een unieke zeiltocht”

Page 15: Sportkrant Amstelveen - Maart 2015

De AmstelveenseSportkrant 15

ColofonHoofdredactie:Maarten Baxwww.eye4sports.nl

Vormgeving:Kees Jongboomwww.keesjongboom.nl

Oplage:35.000

Aan dit nummer werkten mee:Akeem Cruz Neves, Rosalie Overing, Ki-mon Inglessis, Aris Zwart, Dóra Barens, Lex van Elven, Theo Beentjes, Sophie Asberg en Ingrid Wulving.

Gegevens uitgeverij en reclame/advertenties:Eye4SportsEikenrodelaan 861181 DJ Amstelveenwww.deamstelveensesportkrant.nlwww.eye4sports.nlKvK: 34344324 te AmsterdamTel: 06 - 27 38 68 41 (hoofdredacteur Maarten Bax)

Vragen/opmerkingen/tips: [email protected]

De volgende Amstelveense Sport-krant verschijnt half juni.

De Amstelveense Sportkrant:De Amstelveense Sportkrant verschijnt 4 x per (sport)seizoen en wel halverwege de maanden september, december, maart en juni.In een oplage van 35.000 wordt zij huis-aan-huis in Amstelveen verspreid. Ook bij (de grotere) sportverenigingen/clubs, sportscholen en openbare ruimtes zoals bibliotheken en zwembaden wordt hij aangeboden.(Amstelveen kent volgens de laatste tellingen 224 sportverenigingen/-organ-isaties. 68% van de Amstelveners doet op één of andere manier aan sport waarvan sport 46% in verenigingsverband. Bron: gemeente Amstelveen)

Aansprakelijkheid:De Amstelveense Sportkrant is niet aansprakelijk voor enige directe of in-directe schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aange-boden informatie. Aan de inhoud van deze krant kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend of aanspraken worden gemaaktNiets van deze uitgave mag worden ge-bruikt zonder schriftelijke toestemming van de hoofdredacteur.

Onze eregalerijDe volgende Amstelveners betekenden veel voor de Am-stelveense sportgeschiedenis:

Maart10/03 Workshop: Huiswerk is Topsport, Nw. Bankrashal14/03 Zwemdisco Zwembad De Meerkamp 17/03 Workshop: Samen een beleidsplan voor uw vereniging ontwikkelen, Nw. Bankrashal

April11/04 Zwemdisco Zwembad De Meerkamp 12/04 Meentrun 2015, Meent16/04 Workshop: Slaap beter, sport beter. Nw. Bankrashal19/04 HOCKEY Hurley- Pinoké (dames)25/04 VOETBAL Amstelveen Heemraad- AMVJ

Mei09/05 Bosbaan Triatlon, Bosbaan15/05 t/m16/05 Yokoso Dutch Open, Emergohal19/05 Schoolsportdag groep 8, Sportpark West24/05 t/m 25/05 Pinkstermeerkamp, AV Startbaan

SportagendaSinds kort brengt Sportbedrijf Amstelveen geregeld een Sportagenda uit. Zo kunt u al onze evenementen voor jong en oud volgen. Een leven lang fit met Sportbedrijf Amstelveen: Amstelveen Beweegt Gezond!

Aanvullende informatie over onze sportevenementen vindt u op www.sportbedrijfamstelveen.nl

Staat uw sportevenenement nog niet op onze kalender, meldt dit aan via [email protected]

Moniq

ue v

/d V

orst

Udo H

esse

ls

Bert

Goe

dkoo

p

Jola

nda

de R

over

Pete

r va

n No

ord

Patr

ick B

os

Mich

ael R

eizig

er

Kelly

Jon

ker

John

Bos

man

Karel

Giet

elink

Voetballer bij o.a. Ajax, AC Milan en Barcelona. 6x landskampioen, win-naar Champions League en wereld-beker, 72 interlands.

Volleyballer. Meer dan 200 inter-lands, 6x kampioen met Martinus, als damescoach Europees kampioen.

Wielrenner. Behaalde in 2012 brons op de Paralympics op de 1 km tandem (samen met zijn slechtziende maat Rinne Oost).

Hockeyster. 1x Ned. Kampioen met AH&BC, goud Olympische Spelen 2012, 32 interlands.

Voetballer bij o.a. Ajax, Anderlecht en AZ. 7x landskampioen, winnaar EK 1988 (met Oranje), winnaar UEFA Cup en Supercup, 30 interlands.

Handbiker. Wereldkampioen Iron Man, 2x zilver Paralympics, 5x wereldkampioen, 6x Europees kampioen.

Goud op 200 meter rugslag en brons op 100 meter rugslag op de Olympische Spelen in 1984. 12x nationale titel, 1x brons op een WK, 2x zilver EK en 1x brons EK.

Zeiler. Won goud op de Paralympics van 2012 bij het zeilen in de Sonar-klasse.

Meervoudig Nederlands judokampi-oen en zestien jaar bondscoach ge-weest van de nationale damesploeg.

Was topbasketballer en is nu bas-ketbalcoach. Hij speelde o.a. bij BV Amstelveen en Fresno University (USA). Hij kwam 97 keer voor het Nederlands team uit.

Drievoudig wereldkampioene en vijfvoudig Europees kampioene kunstrijden op de schaats. Goud en zilveren medailles op de Olympische Winterspelen van respectievelijk 1964 en 1960.

Tim V

eldt

Wielrenner. Won zilver op het WK baanwielrennen (omnium) van 2014. Ook won hij zilver op het WK teamsprint in 2005. Meerder malen Nederlands kampioen.

Sjou

kje

Dijk

stra

Pete

r Po

st

Wielrenner. Winnaar Parijs-Roubaix in 1964, 65 zeges in Zesdaagsen en later befaamd ploegleider van de Ti-Raleigh ploeg. Overleden in 2011.

Jenn

y Ga

l

Judoka. Won op de Olympische Zomerspelen 1996 in Atlanta een bronzen medaille in de klasse tot 61 kg.

Jess

ica G

alBehaalde als judoka maar liefst 18 nationale titels bij de vrouwen. Daarnaast werd ze 4x Europees kam-pioene en 3x derde bij de wereldkam-pioenschappen.

Page 16: Sportkrant Amstelveen - Maart 2015

Amstelveen Beweegt Gezond!

Gezond bewegen en (blijven) sporten

is belangrijk, voor iedereen. Daarom

faciliteren wij de verhuur van sport-

accommodaties en organiseren wij

sportevenementen. Zo is in zwembad

De Meerkamp bijvoorbeeld elke dag

volop zwemplezier voor jong en oud.

We willen zoveel mogelijk inwoners

van Amstelveen aan het sporten krijgen

én houden.

Kijk voor meer informatie op:

www.sportbedrijfamstelveen.nl

www.meerkamp.nl

Een leven lang fit met Sportbedrijf Amstelveen

De Meerkamp, Sportservice en Sportfacility zijn onderdeel van Sportbedrijf Amstelveen. Sportbedrijf Amstelveen adviseert de Gemeente Amstelveen en voert het sportbeleid uit.

Lid worden van LTC Startbaan?Naast competitietennis op hoog niveau biedt tennisvereniging Startbaan alle ruimte voor recreatief tennis. Zo is er de populaire interne competitie Amico. Er zijn maar liefst vijf tossgelegenheden, waaronder op de maandag- en de dinsdagavond. Alle leden van elk niveau zijn welkom op deze tossmomenten. En LTC Startbaan heeft een bloeiende veteranentak.

LTC Startbaan kent een gedegen jeugdprogramma, onder leiding van twee zeer ervaren tennisleraren Manuel Bouwman en Wim Gomersbach. Voor de echte talenten is het succesvolle Talentontwikkelingsplan opgezet.

De tarieven per seizoen: senior €207,50student €165,- jeugdlid met training €235,- voorbereidend tennis €112,50

34e OST 15 - 21 juni 2015

15 tot en met 21 juni LTC Startbaan organiseert alweer het 34e Stadshart Amstelveen Open Start-baan Toernooi. Ook dit jaar een vier sterren Nationaal Ranglijsttoernooi: dit betekent dat de tennistop van Nederland naar de Startbaan komt. Check het speelschema via de web-site of facebook en kom naar gega-randeerd spectaculaire wedstrijden!

Speel je liever zelf?Schrijf je in voor het reguliere toernooi, categorie twee tot en met

acht. Verrassende activiteiten zorgen voor een gezellige drukte. Café met ruim terras is open! Inschrijven tot 8 juni.

MEER info op LTCSTarTbaan.nL

Tennistop á la Startbaan

Facebook “f ” Logo CMYK / .eps Facebook “f ” Logo CMYK / .eps

ChECk openSTarTbaanToernooi.nL

Facebook “f ” Logo CMYK / .eps Facebook “f ” Logo CMYK / .eps