Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

28
SPELLENNIEUWS VOOR IEDEREEN | JUNI 2014 21 | WWW.SPELINZICHT.EU splendor • ticket to ride 10th anniversary • lewis & clarck quadrillion • stop & oink • tsuro • paleizen van carrara • … welke spellentoppers wil jij in jouw spellenkast?

description

Welke spellentoppers wil jij in jouw kast?

Transcript of Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

Page 1: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

S p e l l e n n i e u w S v o o r i e d e r e e n | j u n i 2014 • 21 | w w w.s p e l i n z i c h t.e u

splendor • ticket to ride 10th anniversary • lewis & clarck quadrillion • stop & oink • tsuro • paleizen van carrara • …

welke spellentoppers wil jij in jouw spellenkast?

Page 2: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

NIEUWS OVER GEZELSCHAPSSPELLEN?SCHRIJF JE IN OP WWW.SPELINZICHT.EU EN KRIJG 4X PER JAAR EEN NIEUWSBRIEF VOL SPELLENNIEUWS!

‘Spel in Zicht’ is een spellenmagazine boordevol informatie over gezelschapsspellen in Nederland en Vlaanderen.

Vier keer per jaar inspireren we jou, je vrienden en familie met de nieuwste bord- en kaartspellen.

Van strategische denkspellen tot hilarische partyspellen. Van familiespellen tot spellenklassiekers. Maar ook

evenementen, spellentips en spellennieuws. Je beleeft het vanop de eerste rij. Iedere editie zijn er ook heel wat

spellendozen te winnen!

SCHRIJF JE VANDAAG GRATIS IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF OP

WWW.SPELINZICHT.EU!EN DOE MEE AAN ONZE SUPERWEDSTRIJD!

WWW.SPELINZICHT.EU

Spellennieuws voor iedereen

Page 3: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 3 | what’s in the game?

Dag spellenliefhebber,

spel in zicht 21 is een feit! en zoals beloofd, vind je in deze editie heel wat nieuwig­heden. De belangrijkste verandering is dat je ons gedrukte magazine nu gratis kan ophalen in 24 Vlaamse en nederlandse spellenspeciaalzaken.

Kom langs en ontdek ons magazine bij de Spelgezel in Gent en Antwerpen, bij de Speelvogel in Aalst en Deinze, Outpost in Gent en Antwerpen, bij BioVita in sint Andries en sint­Kruis, bij Spelmagazijn in westerlo, De Kolonisten in turnhout, Knight Topper in Aalter, Latte’s & Litera-ture in Breda, Jolie-spellen in eindhoven en bij de elf winkels van De Banier.

Deze partnerwinkels presenteren de spel­len in dit magazine in een speciale spellen­kast. samen presenteren we op die manier de leukste spellen voor zowel kinderen, families, startende spelers als spelfanaten.

en om dit alles nog aantrekkelijker te maken, voegden we vier extra pagina’s vol spellennieuws toe aan ons magazine. niets eenmalig, want ook in de toekomst zal spel in zicht uit 28 pagina’s bestaan!

Omdat dit echter heel wat extra werk met zich meedraagt, zal ons magazine slechts twee keer per jaar worden gedrukt. Geen nood, via onze digitale nieuwsbrief krijg je nog steeds vier keer per jaar spellen­nieuws en ­reviews. schrijf je dus snel in op www.spelinzicht.eu!

we wensen je veel lees­ en speelplezier!jesse

S p e l l e n n i e u w S v o o r i e d e r e e n

24

11

12

23

Magazine 20

What’s in the game?

FamilieBordSpellen06 • Splendor

07 • Warlock

09 • Quoridor

11 • Genius

22 • Tsuro

23 • Quadrillion

StrategiSche BordSpellen08 • Paleizen van Carrara

14 • Lewis & Clark

KaartSpellen10 • Stop & Oink

15 • Sequence

KinderSpellen21 • La Cucaracha

overSpel04 • Spellennieuws!

12 • Spellentest: Ticket To Ride

16 • Top 10: Thematische spellen

24 • Kubb: buitenspel

NIEUWS OVER GEZELSCHAPSSPELLEN?SCHRIJF JE IN OP WWW.SPELINZICHT.EU EN KRIJG 4X PER JAAR EEN NIEUWSBRIEF VOL SPELLENNIEUWS!

‘Spel in Zicht’ is een spellenmagazine boordevol informatie over gezelschapsspellen in Nederland en Vlaanderen.

Vier keer per jaar inspireren we jou, je vrienden en familie met de nieuwste bord- en kaartspellen.

Van strategische denkspellen tot hilarische partyspellen. Van familiespellen tot spellenklassiekers. Maar ook

evenementen, spellentips en spellennieuws. Je beleeft het vanop de eerste rij. Iedere editie zijn er ook heel wat

spellendozen te winnen!

SCHRIJF JE VANDAAG GRATIS IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF OP

WWW.SPELINZICHT.EU!EN DOE MEE AAN ONZE SUPERWEDSTRIJD!

WWW.SPELINZICHT.EU

Spellennieuws voor iedereen

Page 4: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 4 | Spellennieuws

Nieuwe releases, evenementen, spelverkiezingen en zoveel meer. In deze rubriek houden we je op de hoogte van het spellen­

nieuws. Hier krijg je een pittige preview van wat je de komende maanden mag verwachten.

SpellennieuwS Wat beweegt er in spellenland?

Spellentelex

‘Dominion welvaart’, de nederlandstalige uitbreiding waar veel mensen al twee jaar op wachten, wordt opnieuw gedrukt. Dank je wel 999games! ~ 999games brengt deze zomer een nieuw twee­persoonsspel op de markt: Brave Rats.~ Ratten worden regelmatig verorberd tijdens de lange tochten door de zeven Koninkrijken in westeros. wie zijn wenkbrauwen fronst heeft een gat in zijn cul­tuur van hier tot in essos. Anyway, het bordspel Game of thrones bestaat al sinds 2003. ligt het nog niet in je kast? spurt dan nu snel naar de winkel. ~ Ren je weg van spellen waarin dobbelstenen je lot bepalen? Ga dan over naar het volgende item in deze telex. Dungeon Dice is een dobbelspel waarin je telkens een volledig nieuw, interactief avontuur beleeft. ~ Avonturen beleven is iets voor een piraat. naast rum drinken en plunderen. tortuga was lange tijd dé schuilplaats van die ruige zeelui. in dit spel word je een echte zeerover op schattenjacht.

crowdFunding

crowdfunding is dé manier om aan startkapitaal te geraken. iedereen die wil, kan een klein bedrag investeren. Al deze kleintjes vormen dan samen één groot bedrag waardoor je een project kan financie­ren. Ook in de spellenwereld. Bestaande spellenuitgevers maken gebruik van dit prin­cipe, maar het kan ook de ideale start vormen voor beginnende spellenauteurs. een veel gebruikte site is www.kickstarter.com. zo werd ‘the lord of the ice Garden’, een strategisch bordspel in een magische wereld, in slechts zeven uren volledig gefinancierd. power to the people!

Advertentie

Bordspelmania is dé digitale ontmoetingsplaats voor spellen­liefhebbers uit nederland en Vlaanderen. wie niet genoeg krijgt van informatie over spellen, spelverenigingen, acti­viteiten en nieuwtjes uit de spellenwereld kan hier terecht. naast een discussie forum waar spelers elkaar vinden, helpen

en de laatste spellennieuwtjes uitwisselen, vind je er ook een uitgebreide spellendatabase en een kalender met alle eve­nementen. Verder tref je een nieuwsfeed aan met de meest recente berichten van de beste bordspelblogs van de lage landen en nog zoveel meer.

Dé digitale ontmoetingsplaats voor spellenliefhebbers

Page 5: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 5 | Spellennieuws

agenda

Zomerspel, Gent (BE)21 & 22 juniwww.zomerspel.be

Zomerbeurs Ducosim, Amersfoort (NL)20 septemberwww.ducosim.nl

Noorderspel, Groningen (NL)27 september www.noorderspel.nl

the BeSt oF the BeSt

elk jaar worden verschillende spellen bekroond. soms bepaalt een jury van professionelen de winnaars, soms het publiek.

duitslandDuitsland nomineerde voor hun spiel des jahres spellen in drie ca­tegorieën: camel up, concept en splendor zijn in de running voor de algemene prijs. Flitz & Miez, Geister Geister schatzsuchmeister! en Richard Ritterslag strijden om de titel van beste kinderspel. en het beste expertspel wordt één van deze drie: concordia, istanbul of Rokoko.

in dit rijtje genomineerden kijken we uit naar ‘concept’. in dit partyspel raad je woorden aan de hand van een combinatie van iconen. plaats je een marker op vloeistof, wit en eten/drinken, dan is het juiste antwoord … melk, juist. Maar hoe vat jij leonardo Dicaprio in enkele iconen samen?

nederlandOok nederland zet jaarlijks topspellen in de bloemen. De nederlandse spellenprijs nomineerde in twee categorieën. in de categorie expertspellen zitten Brugge, De legenden van Andor en Russian Railroads. en de eer van kinderspel van het jaar is voor: hanabi, uGO! of Qwixx.

BelgiëOp de Gouden ludo is het nog even wachten. Maar misschien vind je inspiratie op de top 100 van de spellengek­blog. Of in ons eigen artikel over de top 10 thema­spellen van het moment. wil je liever een informatief/educatief spel? Dan kan je terecht bij de Gouden Dobbelsteen. het centrum informatieve spelen reikte deze prijs uit aan ‘De Grote Oorlog’, een inlevingsspel over het leven in Vlaanderen tijdens de eerste wereldoorlog.

dice placementtrends spotten kan je ook in de spellenwereld. worker placement is er één van, en coöperatieve spellen kenden de afgelopen jaren een enorme spurt. een nieuwe trend is ‘dice placement’. Denk aan Madeira en euphoria. Maar niets is tegenwoordig nog écht nieuw. Oudere spellen zoals Kingsburg, Alien Frontiers en troyes pasten dit principe al toe.

wedStrijdDoe samen met je vrienden en familie mee aan onze superwedstrijd! Surf naar www.spelinzicht.eu en waag je kans.

‘Spel in Zicht’ verwent‘spel in zicht’ verwent jouw organisa­tie of vereniging met een gratis spel­lenpakket! Organisaties die spellen in de kijker zetten in hun publicaties

of activiteiten, willen we ondersteu­nen met raad en daad. contacteer ons

via [email protected] en vertel ons over jouw initiatief, magazine, nieuwsbrief,

ledenblad. we geven je graag spellen informatie én mis­schien zelfs gratis spellen.

GRAtis

spellen

Page 6: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 6 | Familiebordspel

Prachtig, snel én verslavend!

Nieuwe uitgever ‘Space Cowboys’ beukt de deur naar de spellenwereld wagenwijd open met zijn eerste release. In Splendor kruip je in de huid van een rijke handelaar tijdens de renaissance. Je gebruikt je rijkdom om mijnen en transportmiddelen te verwerven en kunstenaars te rekruteren die van je edelstenen prachtige juwelen maken. Zoveel macht en rijkdom trekt uiteraard hebberige edelen aan waardoor je prestige nog verder groeit…

Splendor

‘Spel in Zicht’ beoordelingSplendor is een prachtig, eenvoudig én tac-tisch racespel. Wie het snelste 15 prestige-punten weet te verzamelen, wint meestal. Snelheid is dus geboden.

We hebben enorm genoten van dit mooi uitgevoerd familiespel dat zowel met 2, 3 als 4 uitstekend tot zijn recht komt. Gewoon even het aantal edelsteenfiches aanpassen, en je bent klaar om te starten. Het spel is supersnel uitgelegd en dankzij de snelle beurtwisselingen is het aantrekkelijk voor zowel veelspelers als gelegenheidsspelers. Ideaal als voorproefje of afsluiter van een gezellige avond.

Tijdens je beurt voer je één van vier moge-lijk acties uit: ofwel neem je drie edelsteen-fiches van een verschillende kleur, ofwel twee edelstenen van dezelfde kleur, ofwel reserveer je een ontwikkelingskaart en krijg je er een gouden joker bij, ofwel koop je een openliggende ontwikkelingskaart of een eerder gereserveerde kaart. Je mag nooit meer dan tien fiches hebben (jokers inbe-grepen). Bovendien mag je nooit meer dan drie kaarten reserveren.

prestige & bonussenOm een ontwikkelingskaart te kopen, moet je het aantal edelsteenfiches op de kaart af-leggen. Een gouden joker vervangt eender welke kleur. De gekochte kaart leg je nu voor je neer zodat de prestigepunten voor ieder-een goed zichtbaar zijn. Hiernaast krijg je bij elke gekochte kaart een permanente bonus. Kocht je twee blauwe ontwikkelingskaar-ten, en moet je voor een nieuwe kaart twee blauwe en twee groene fiches betalen, dan kost die kaart je nu slechts twee groene fiches.

Op het einde van je beurt controleer je of je het bezoek krijgt van een edele. Dit is het ge-val wanneer je minstens het aantal kaarten bezit dat op de tegel staat aangegeven. Elke edele geeft je enkele extra prestigepunten.Zodra een speler 15 prestigepunten verza-melde, wordt de ronde nog afgewerkt tot iedereen evenveel beurten had. De spelers die dan het meeste prestigepunten vergaar-de, wint.

Tijdens het spel verzamelen spelers edel-steenfiches en gouden jokers. Hiermee ko-pen ze ontwikkelingskaarten die prestige-punten en bonussen opleveren. Dankzij de bonussen kan je verder in het spel betere ontwikkelingskaarten kopen tegen een lage-re prijs. En wanneer je voldoende bonussen van bepaalde edelsteensoorten bezit, krijg je zelfs het bezoek van een edele. En ontvang je extra prestigepunten.

edelstenen & edellieden Splendor blinkt uit door zijn eenvoudig en hoogwaardig spelmateriaal: 40 edelsteen-fiches, geprint op stevige pokerchips, 90 ontwikkelingskaarten in drie niveaus en 10 edelliedentegels.

De ontwikkelingskaarten worden in drie ge-dekte stapels van laag naar hoog niveau op tafel gelegd. Per niveau leg je vier kaarten open. Vervolgens worden enkele edellieden toegevoegd; eentje meer dan er spelers zijn.

Tot slot stapel je de edelsteenfiches per kleur: groene smaragden, witte diamanten, blauwe saffieren, zwarte onyxen en rode robijnen en geel goud.

Splendor blinkt uit door zijn eenvoud en door zijn

hoogwaardig spelmateriaal.

Een aantrekkelijk spel voor zowel veelspelers als

gelegenheidsspelers.

2

vanaf 10 jaar

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): Marc André

uitgever: Asmodee

30 minuten

2­4 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Page 7: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 7 | Familiebordspel

Vijf verdoemde zielen

De tovenaar Lord Maldorf houdt jou en tot vier andere spelers in zijn greep met een magische vloek. Jullie krijgen een opdracht: bouw voor Maldorf elk een machtig rijk, en maak daarbij gebruik van de verschillende inwonende rassen om je bij te staan. Al dan niet onder dwang. Of de beste bouwer op het einde van de rit vrijgelaten wordt van de vloek? Goh, dat zie je achteraf wel. Maar nu eerst… handen uit de mouwen!

Warlock

Klinkt eenvoudig. Maar elk ras heeft zijn eigen speciale kracht, waardoor je al gauw onder de opties en moeilijke beslissingen bedolven wordt. De eerste spelsessies kun-nen verwarrend zijn, maar dankzij zijn eenvoudige opzet is een volgend spelletje snel opgestart. Speel je een reus in je kerkers, waar zijn levenskracht gebruikt kan worden om in een latere ronde die Orc in je konink-rijk te kunnen afleggen? Of speel je hem in je kasteel, waar hij je toelaat een draak toe te voegen aan je koninkrijk, die alle omlig-gende kaarten beschermt? Of versluis je en-kele van de meest veelzijdige kaarten zoals Kobolds en Kabouters naar je mijnen waar ze goud kunnen delven?

mijn kaartenAan het einde van elke ‘dag’ (het spel speelt zich af in het tijdperk van drie dagen, wat Maldorf tot meest efficiënte bouwpromotor ooit maakt), kan je nieuwe kaarten aanko-pen in de lokale herberg. Hiervoor gebruik je het goud van de kaarten die in je mijn lig-gen. Drie tot vijf spelers proberen elkaar de loef af te steken door de beste kaarten weg te plukken om zo aan het einde de steden met het meeste punten neer te planten.

Online voorzag de auteur een felgesmaak-te variant voor twee, die we van harte aanraden.

Bedrieglijke eenvoudWarlock is het eerste gepubliceerde spel van Belgisch auteur Fabrice Vandenbogaerde, en het is meteen een schot in de roos. Onder het laagje fantasy, en achter het retro aan-voelende grafische ontwerp, schuilt een diep en verslavend spel dat zo goed als geen geluk bevat.

Elke beurt kiezen spelers uit slechts twee acties: het trekken van een nieuwe kaart of het spelen van één kaart uit de eigen reserve. Elke kaart beeldt één van de zes rassen in het koninkrijk Norkobia af. Kaarten kan je spelen in vier verschillende locaties: je mijnen, kasteel, kerkers of als deel van je koninkrijk.

‘Spel in Zicht’ beoordelingBehalve over de ietwat retro ogende produc-tie, kunnen we op Warlock niks aanmerken. Het biedt een strategische uitdaging die je op tien minuutjes kan aanleren, maar die dankzij het enorme kaartenaanbod elke keer weer fris aanvoelt.

Spelerinteractie is relatief beperkt, maar wat er aanwezig is kan het spel potentieel sterk beïnvloeden.

Denk maar aan het vernietigen van ander-mans steden. De mogelijkheid om elke kaart voor verschillende doeleinden te gebruiken grenst aan het geniale. Competitieve spelers zitten bij Warlock dan ook aan het juiste adres, want de eindscores liggen vaak erg dicht bij mekaar. Een aanrader dus en een pluim voor onze landgenoot!

De mogelijkheid om elke kaart voor verschillende doeleinden te gebruiken, grenst aan het geniale.

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): Fabrice Vandenbogaerde

uitgever: Quined Games

60 ­ 90 minuten

vanaf 12 jaar

3­5 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Page 8: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

8 | Strategisch bordspelwww.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 8 | Strategisch bordspel

Imponeer de koning met prachtige bouwwerken

In het Italië van de 16e eeuw creëren beroemde beeldhouwers, architecten en kunste-naars weergaloze gebouwen in de bloeiende steden. Voor de meest prestigieuze bouw-werken heb je één type steen in het bijzonder nodig: het puurste en mooiste marmer uit Carrara! In ‘Paleizen van Carrara’ ga je als hoofd van een rijke familie aan de slag. Koop diverse grondstoffen op de markt en start met bouwen. Witte marmer is duur, terwijl normale stenen vaak gratis verkrijgbaar zijn. Wanneer de koning het resultaat van je noeste arbeid aanschouwt, brengt dat geld in het laatje. Maar het levert ook prestige op. En net dat heb je nodig om dit spel te winnen.

Paleizen van Carrara

‘Spel in Zicht’ beoordelingDe eenvoudige spelregels maken Paleizen van Carrara erg toegankelijk. Daarnaast biedt het voldoende pit voor gevorderde spelers. Het spel verloopt soepel en duurt niet langer dan een uur. Maar in dat uur moet je flink aan de bak. Timing speelt een belangrijke rol.

Niet voor niets kwam het spel op de nomi-natielijsten van ‘The International Gamers Awards’ en ‘Spiel des Jahres’ voor gevor-derden terecht. Het willekeurig aanbieden van grondstoffen en gebouwen vormt een geluksfactor die het spel verrassend maakt. Een ander leuk aspect is dat je zelf bepaalt wanneer je punten scoort. Maar wacht niet te lang, anders ben je te laat.

zen welke. Maar let op: dit heeft gevolgen voor de stad waarin je mag bouwen. Hoe beperkter de grondstoffenkeuze, hoe waar-devoller de stad. Wil je een duur gebouw oprichten? Dan heb je wellicht onvoldoende grondstoffen voor een waardevolle stad.

Bezoek van de koningMaximaal zes keer mag je de koning uitno-digen voor een bezoek. Je kunt hem al je ge-bouwen van een bepaalde soort in alle steden tonen, of één enkele stad. De koning komt voor elke gebouwsoort maar eenmaal per speler langs en elke stad wil hij maximaal één keer tijdens het spel bezoeken. Elk be-zoek levert prestige en/of geld op. Hiernaast ontvang je ook speciale voorwerpen, die op het einde extra punten opleveren.

Het is erg belangrijk om andere spelers in de gaten te houden. Want voor je het weet bezocht de koning een bepaalde stad al. Of gaat een tegenspeler aan de haal met het gebouw dat jij wilde.

aan het werkDe spelbeurten in Paleizen van Carrara zijn verrassend kort: je koopt grondstoffen, bouwt gebouwen of nodigt de koning uit. De markt bestaat uit een grote draaischijf verdeeld in segmenten waarop grondstoffen liggen. Langs de rand van de schijf staan prijzen vermeld. Telkens je iets koopt, draait de schijf en dalen de prijzen. Daarna wordt het duurste segment van de markt met wil-lekeurige grondstoffen aangevuld tot 11. Nu mag je uit één segment zoveel grondstoffen kopen als je wil. Soms krijg je ze zelfs gratis!

Met de aangeschafte grondstoffen realiseer je gebouwen. Op elk gebouw staat hoeveel grondstoffen je nodig hebt. Je mag zelf kie-

Paleizen van Carrara biedt veel meer dan de simpele

regels doen vermoeden. Zowel voor gelegenheidsspelers als

voor veelspelers!

De eenvoudige spelregels maken Paleizen van Carrara

erg toegankelijk

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): Michael Kiesling / wolfgang Kramer

uitgever: white Goblin Games

60 minuten

vanaf 10 jaar

2­4spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Page 9: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 9 | Familiebordspel

Een spel dat staat als een huis

Een doolhof. Ook in de spellenwereld wordt gretig gebruik gemaakt van dit intrigerende concept. Ofwel bouw je zelf aan een doolhof. Ofwel probeer je eruit te ontsnappen. Er zijn zelfs spellen waarbij je uit een doolhof wil ontsnappen terwijl het rond je wordt gebouwd. Gigamik verwent ons via Quoridor met een geweldig spel dat makkelijk te leren is én uitdagend om te spelen.

Quoridor

‘Spel in Zicht’ beoordelingDoor zijn korte spelregels is Quoridor heel toegankelijk. Na 5 minuten lezen kan je be-ginnen spelen. Het spel is zo erg geschikt voor wie niet vaak gezelschapsspellen speelt.

Dat wil niet zeggen dat veelspelers niet aan hun trekken komen. Het spel wordt zo moeilijk als de techniek en tactiek van de spelers. Probeer dus steeds een tegenstan-der te kiezen van je eigen niveau. Een potje duurt ongeveer 15 minuten, maar reken er op dat het nooit bij 1 potje blijft.

Quoridor mag dan eenvoudige regels heb-ben, wie speelt zal zijn of haar hersenen in de gekste kronkels moeten buigen om de tegenstander te slim af te zijn. De keuze of je een muur bouwt of je pion verplaatst, is cruciaal. Bovendien heb je bij het bouwen van het doolhof vele strategische opties. Met een tactisch geplaatste muur kan je de tegen-stander flink tegenwerken. Let echter op dat je je eigen plannen daarbij niet dwarsboomt!

verschillende uitvoeringen Quoridor werd voor het eerst uitge-bracht in 1997. Sindsdien veroverde het spel zijn rechtmatige plaats in de lijst der spellenklassiekers.

Naast enkele prachtige uitvoeringen in hout is er intussen ook een pocket-quoridor met een compacte en fancy uitvoering. En ook online is het spel te spelen op de website van Gigamic (www.gigamic.com). Al blijft het natuurlijk leuker aan tafel met je tegen-stander voor je.

Dat bordspelen een educatieve waarde heb-ben en zeer nuttig kunnen zijn op school is al langer bekend. Gigamic speelt hierop in door van bepaalde spellen educatieve fiches ter beschikking te stellen. Met oefeningen en opdrachten waarmee kinderen bepaal-de vaardigheden trainen. Via de fiche van Quoridor oefen je met kinderen tussen 4 en 10 jaar rond roosters, oriëntatie, lokalisatie en reageren op gebeurtenissen.

muren bouwen of pion verplaatsenElke speler start aan een kant van het spel-bord. Het doel is om aan de andere kant van het spelbord te geraken. Muren kun-nen gebruikt worden om de weg voor de tegenstanders te versperren.

Bij twee spelers heb je elk tien muren ter beschikking. Speel je met vier, dan heb je elk vijf muren. Het spel is niet speelbaar met drie, want dan wordt de speler die geen tegenstander recht voor zich heeft bevoordeeld.

Telkens je aan de beurt bent, kan je kiezen om je pion te verplaatsen of een muur te bouwen. Pionnen kunnen zich in vier rich-tingen verplaatsen. Horizontaal, verticaal maar niet diagonaal. Muren mag je overal plaatsen maar je mag nooit een pion volle-dig insluiten, er moet altijd een uitweg mo-gelijk zijn. Ook kan een geplaatste muur niet meer worden afgebroken. Wie er zo in slaagt om als eerste de overkant van het bord te bereiken, wint het spel.

De spelregels kennen is één ding, een te-genstander verslaan is helemaal iets anders.

Quoridor mag dan eenvoudige regels hebben, wie speelt

zal zijn of haar hersenen in de gekste kronkels moeten

buigen om de tegenstander te slim af te zijn.

Het spel wordt zo moeilijk als de techniek en tactiek

van de spelers.

2

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): Marchesi Mirko

uitgever: Gigamic

15 minuten

vanaf 8 jaar

2 of 4 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Page 10: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 10 | Kaartspel

Twee nieuwe kaartspellen voor op reis

Welke spellen halen de selectie om mee te nemen op reis? Door plaatsgebrek is de keuze moeilijk. Kaartspellen halen de lijst echter makkelijk. Ze nemen geen plaats in, en dankzij hun vaak beperkte spelregels vullen ze wachtmomenten snel op of zijn ze ideale dagafsluiters. Je vindt ze in alle soorten: van snelle partyspellen tot tactische varianten. De twee vlotte kaartspellen ‘Stop’ en ‘Oink!’ richten zich tot het hele gezin.

Stop & Oink

StopDit snelle kaartspelletje start je met zeven kaarten in je hand. Deze probeer je als eer-ste af te leggen. De aflegstapel en pakstapel komen in het midden van de tafel. Als je aan de beurt bent, dan speel je een kaart die ofwel dezelfde kleur, ofwel dezelfde waarde, of-wel hetzelfde symbool heeft als de bovenste kaart van de aflegstapel. Er zijn ook speciale kaarten die het spel ontregelen. Wie goed oplet, kan zelfs kaarten spelen zonder aan de beurt te zijn. Heb je geen geschikte kaart? Dan neem je een kaart van de pakstapel.

De stopkaart, waarnaar dit spelletje ver-noemd werd, gebruik je als reguliere ge-nummerde kaart of als bescherming tegen effecten zoals: ‘beurt overslaan’ en ‘kaarten doorgeven’. Zodra je je voorlaatste kaart uit-speelt, roep je ‘Pas op!’. En op het moment dat je je laatste kaart speelt, roep je ‘Stop!’. Vergeet je dit? Dan neem je als straf twee extra kaarten.

Wanneer het spel eindigt, krijgen de spelers minpunten voor elke kaart die ze nog in de hand hebben. Voor elke gewone genum-merde kaart telt zijn waarde als minpunten. De speciale kaarten kennen elk een eigen minwaarde. Kortom, een zeer vlot spelletje voor alle gezinsleden. Snel de korte regels overlopen en dan ... Start!

oink!14 honden, katten, koeien, ezels, schapen en kuikens zitten in het kleine doosje van Oink! En dan vergeten we nog de zes ondeugende varkens. Deze 90 kaarten worden verdeeld over alle spelers. Elk om beurt draaien ze de bovenste kaart van hun stapel om zodat de andere spelers ze goed kunnen zien.

Dit gaat verder tot één van de volgende situa-ties zich voordoet: zijn er plots twee dezelfde dieren, dan slaat iedereen zo snel mogelijk met de vlakke hand op de aflegstapel. En imiteert meteen ook het geluid van het dier.

Dat is echter niet alles: op de dierenkaarten staan nummers. Wanneer het totaal van de nummers van de bovenste dieren gelijk is aan zeven, dan sla je opnieuw op de aflegsta-pel en roep je ‘Oink’. En dan zijn er nog die knorrige varkens. Wanneer deze bovenop

Wanneer de varkens bovenop

iemands stapel komen, roep je

luid ‘Oink’!

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): ­

uitgever: Bergsala enigma

30 minuten

vanaf 6 jaar

2­10 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): ­

uitgever: Bergsala enigma

15 minuten

vanaf 6 jaar

2­6 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

iemands stapel komen, dan sla je opnieuw op de aflegstapel en roep je luid ‘Oink’.

Wie als eerste kon slaan én het juiste die-rengeluid maakte, wint alle kaarten en mag ze op zijn scorestapel leggen. Daarna start een nieuwe ronde. Heb je je vergist? Dan boots je onmiddellijk een aap na: krab met je hand op je hoofd en roep ‘Oo-ooh-aah-aah’. Ondertussen gaat het spel gewoon door. Het spel eindigt als minstens één speler geen speelkaarten meer heeft. Diegene met de hoogste scorestapel is de winnaar. Dat maakt eigenlijk weinig uit: dit party spelletje gaat razendsnel en staat garant voor de no-dige hilariteit.

Page 11: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 11 | Familiebordspel

Meer dan 700.000 verkochte exemplaren wereldwijd!

Genius is een abstract, strategisch bordspel waarin spelers tegels aanleggen op een zeshoekig speelbord. Op elke tegel staan twee gekleurde symbolen. Een speler aan de beurt kiest één van zes tegels en legt deze op het speelbord om daarmee lijnen van gelijke symbolen te maken. Voor aaneengesloten gelijke symbolen ontvangt die spe-ler punten op zijn of haar scorebord. Maar pas op! Enkel diegene die het beste scoort met zijn of haar blokje op de laagste positie wint.

Genius

‘Spel in Zicht’ beoordelingGenius is een boeiend legspel zonder thema. Een amusant, kort familiespel dat je zeker eens gespeeld moet hebben. Strategie, timing en een beetje geluk zijn nodig om te winnen. Profiteer van grote groepen in dezelfde kleu-ren, hou de zwakke kleuren van je tegenspe-lers in het oog en probeer tijdig af te blokken.

Er zijn twee varianten. Zo kan je het ook spelen in teams van twee en zelfs als solo-spel. Al komt Genius het beste tot zijn recht in een competitieve strijd tussen twee, drie en vooral vier spelers.

ken. Soms met dezelfde, meestal met een ver-schillende kleur. Je scoort punten voor elk afzonderlijk symbool op de zopas gelegde tegel. Vanaf het symbool zijn er vijf richtin-gen (rechte lijnen) die de speler controleert. In elke lijn telt de speler het aantal aaneenge-sloten gelijke symbolen op andere tegels en de voorgedrukte velden op het speelbord. Je stopt met tellen als je bij een leeg veld komt of bij een andere symbool.

Hierna verplaats je het blokje van beide symbolen evenveel velden op je scorebord. Tot slot, trek je een tegel uit de zak zodat je opnieuw over zes tegels beschikt.

BonusbeurtElke keer wanneer een blokje veld ‘18’ in een rij bereikt, krijg je een extra beurt en mag je nog een tweede tegel aanleggen en opnieuw scoren. Hiernaast mag je ook zes nieuwe te-gels trekken indien je geen tegels bezit in de kleur waarin je het zwakste staat.

Als het spelbord volledig vol ligt en er geen extra tegel meer kan worden gelegd, eindigt het spel. De spelers met de hoogste score in zijn of haar slechtste kleur, wint.

Scoren met zes symbolenElke speler neemt een scorebord en legt er zes scoreblokjes op. Hierna trekt iedereen zes tegels uit een zwarte buidel en plaatst deze in de uitsparingen van het speelbord.

Om beurt plaatsen spelers een tegel op twee aangrenzende, lege velden op het spelbord. Elke tegel bestaat uit twee gekleurde zeshoe-

Genius komt het beste tot zijn recht in een competitieve

strijd tussen twee, drie en vooral vier spelers.

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): Reiner Knizia

uitgever: white Goblin Games

30 minuten

vanaf 8 jaar

1­4spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Een amusant, kort familiespel dat je zeker eens gespeeld

moet hebben.

Page 12: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 12 | Spellentest

Gelukkige verjaardag!

De Spellentest. Gewikt en gewogen:

Tien jaar geleden schudde Alan R. Moons de spellenwereld flink wakker met een magistraal treinenspel. Naast klassiekers als Carcassonne, Kolonisten van Catan en Hoogspanning baande Ticket To Ride zich een weg langs de relatief kleine markt van strategische bordspellen en hield halt bij het grote publiek. Met meer dan 1.000.000 verkochte exem-plaren was een viering niet meer dan terecht. En om geen half werk te doen, brachten uitgevers Asmodee en Days of Wonders een prachtige deluxe-versie uit van de jonge klassieker.

jawel! elke spoorbaas start met een aantal routes die hij absoluut wil vervolledigen. Dallas naar utah, bijvoorbeeld, of new York naar Florida. lukt dat, dan krijg je aan het einde van de rit bonuspunten. slaag je er niet in om beide stations met elkaar te verbinden, dan krijg je strafpunten.

Razendsnel gingen we van start. De spelers reden in file op het pun­tenspoor, en van een grote, overduidelijke winnaar was de eerste rondes absoluut geen sprake. ticket to Ride vraagt van zijn spelers dan ook geen opperste concentratie. het is een spel waarbij de rit vaak even aangenaam is als de eindbestemming. toch zag uw trouwe reporter een kentering, zeg maar spoorwissel, in de maak: de drie kandidaten die het meeste plezier aan het scheppen waren, hadden niet in de mot dat Dennis en tasha in alle stilte vooruit stoomden.

een beetje reizenGeloof het of niet, maar we vonden er nog vijf: spelfanaten die nooit eerder ticket to Ride speelden! we gooiden hen in de verrassend vrolijke strijd die draait rond het uitbouwen van het meest indruk­wekkende spoornetwerk van de Verenigde staten. want de deluxe­versie keert terug naar waar het allemaal begon; geen stations of tunnels, maar het weidse Amerikaanse landschap.

Dankzij de eenvoudige spelregels waren onze vijf kandidaten snel vertrouwd met het spel. iedere beurt onderneem je één van drie ac­ties: nieuwe treinkaarten nemen, die treinkaarten gebruiken om een route te claimen of extra opdrachtkaarten verkrijgen. Opdrachten?

Met meer dan 1.000.000 verkochte exemplaren was een viering niet meer dan terecht.

Page 13: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 13 | Spellentest

tashaOok al speelde ik Ticket To Ride nog nooit, dit was een echt fijne ont-dekking. Winnen was een leuke bonus, maar het spelplezier was belangrijker. Al moet ik toegeven dat ik zeker op het einde speelde voor de winst. Al mijn opdrachtkaarten waren dan ook vervuld!

KimPrachtig ontwerp en een erg vermakelijk spelle-tje! Op het einde had ik nog bijna gewonnen!

gorik Doorgaans voel ik me meer op mijn gemak in spellen met een fantasy thema, maar dit was verrassend leuk. Er zit tactiek in, maar je kan het ook erg ontspannen spelen. En de speciale luxeversie met de me-talen doosjes maakt de beleving nog beter!

SofieEen echt mooie vormgeving, deze deluxe-versie! Kan me voorstellen dat mensen die de gewone versie in huis hebben nu aan het twijfelen slaan. Los daarvan mag Ticket To Ride er zeker ook zijn als familiespel. Winnen of niet is minder van belang, je geniet samen van een prachtig en veelkleurig spel.

pointS oF the jury

eerste klassetijdens de schaarse haltes in het spelverloop, loofden alle spelers de prachtige onderdelen in de luxedoos. De metalen containertjes waarin elke speler zijn of haar treinstellen kan bewaren, stelen de show. en ook het oversized bord kreeg veel bijval. wanneer de helft van het gezelschap kunstonderwijs volgde en toch een duimpje omhoog houdt voor grafisch ontwerp, weet je dat het goed zit.

niet dat ticket to Ride een makeover nodig had. het echte genie zit hem nog steeds in het elegante ontwerp waarbij je zo goed mogelijk je pad uitstippelt en indien mogelijk ook de concurrentie (al dan niet bewust) blokkeert. Ook nu kwamen de spelers halverwege in elkaars vaarwater. Doordat zowat alle spelers noordoostelijke routes had­den, begon de regio rond Boston sterk te lijken op Brussel centraal tijdens de avondspits. Maar ook los Angeles en las Vegas bleken aangename pendellocaties.

de eindsprint wanneer her en der nieuwe opdrachtkaarten ter hand werden genomen, realiseerden de andere deelnemers zich dat ze dringend in de tegenaanval moesten. Maar veel tijd restte er niet meer…

ticket to Ride eindigt wanneer één speler nog slechts twee, één of nul treintjes over heeft in zijn of haar reserve. hierna krijgen de andere spelers elk nog een laatste beurt. en dan is het tijd voor de puntentelling. De spelers passen hun score aan naargelang hun opdrachten wel of niet geslaagd zijn. en tot slot krijgt de spelers met de langste aansluitende route 10 extra bonuspunten.

zo werd duidelijk dat de vrouwen aan het langste eind trokken. tasha, Kim en sofie eindigden op plaatsen één, twee en drie. Misschien krijgt de nMBs of ns toch beter een topvrouw in plaats van een topman?

dennisEen echte klassieker, en ik snap nu waarom! Ticket To Ride is plezier gegarandeerd! En vanwege het risico met de opdrachtkaarten, is het ook voor meer strategische spelers een uitdaging.

Iedere beurt onderneem je één van drie acties: nieuwe treinkaarten nemen,

die treinkaarten gebruiken om een route te claimen of extra opdrachtkaarten verkrijgen.

De metalen containertjes waarin elke speler zijn of haar treinstellen kan bewaren,

stelen de show.

Page 14: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

14 | Strategisch bordspelwww.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen

Schrijf geschiedenis met de ontdekking van Louisiana!

In 1803 verkocht Napoleon Bonaparte de staat Lousiana aan de Verenigde Staten. Meteen startten heel wat expedities naar het nog ongekende Wilde Westen. In Lewis & Clark kruip je in de huid van één van de moedige expeditieleiders en door-kruis je als eerste het Noord-Amerikaanse continent richting Stille Oceaan. Win jij dit spannende racespel gestuurd door grondstof- en handkaartmanagement?

Lewis & Clark

‘Spel in Zicht’ beoordelingLewis & Clark is een mooie mix tussen twee populaire spelmechanismen: het vertrouwde

‘worker placement’-mechanisme en de zoek-tocht naar de ideale set handkaarten.

De spelcomponenten zijn verzorgd en gede-tailleerd. Zo kregen al de personagekaarten de naam van een ontdekkingsreiziger én historische duiding. Ook erg interessant is de subtiele interactie.

Zo hangt de opbrengst van je handkaarten af van de uitgespeelde kaarten van medespe-lers. Of kan je profiteren van de positie van andere ontdekkingsreizigers bij het reizen, want je mag niet samen op één vak staan. En via het indianendorp kan je zelfs perso-nagekaarten van een tegenspeler activeren.

Kortom, een fantastisch spel dat je via en-kele eenvoudige regelvarianten ook al-leen kan spelen. Het spel werd zo terecht genomineerd voor de Franse spellenprijs ‘L’As d’Or 2014’.

ting. Je kan hem ook kano’s laten bouwen om over water te varen. Of paarden laten mennen om de bergen in te trekken. Verder zijn er extra acties zoals het uitbreiden van je expeditiebord om meer grondstoffen te stockeren.

Hiernaast kan je één van je personagekaar-ten uitspelen. Het aantal keer (1 tot 3) dat je de kaarteigenschap kan benutten, hangt af van de sterkte van een andere kaart en/of indianen die je tegelijkertijd aflegt. Via de kaart verzamel je grondstoffen, reis je over land en/of water of voeg je nieuwe indianen toe aan je expeditie.

Kamp opzetten of personages aanvullen?Hiernaast zijn er ook twee optionele acties. Je kan een nieuw personage aan je hand-kaarten toevoegen. Dit kost je heel wat hui-den en gereedschappen, maar het zorgt voor andere/betere actiemogelijkheden.

Verder kan je ook je kamp opzetten waar-door je al je personagekaarten terug op hand mag nemen. Er gaat zo heel wat tijd ver-loren en je ontdekkingsreiziger moet ach-teruit bewegen. De exacte tijd die verloren gaat, wordt bepaald door de goederen en indianen op je expeditiebord en je kaarten op hand.

Op het zeer overzichtelijke spelbord start je ontdekkingsreiziger in Saint Louis. Het doel? Als eerste Fort Clatsop aan de Stille Oceaan bereiken. De weg loopt over bergen en rivieren. Je beschikt over een expeditie-bord waarop je jouw goederen en indianen stockeert. Daarnaast beschik je over een set van zes personagekaarten.

indianen inzetten of een kaart uitspelen?Tijdens jouw speelbeurt kies je uit twee ver-plichte acties: een indiaan inzetten of een kaart uitspelen. De indiaan geef je een taak in het indianendorp. Dit levert basisgrond-stoffen op zoals hout, bont, leer of uitrus-

Een fantastisch spel dat je via enkele eenvoudige

regelvarianten ook alleen kan spelen.

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): cédric chaboussit

uitgever: Asmodee

30 minuten

vanaf 14 jaar

1­5 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Avontuur

Page 15: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 15 | Kaartspel

Niet zomaar een kaartspel

Sequence dateert in zijn originele vorm van de jaren ‘80, maar weet dankzij zijn unieke combinatie van geluk en tactiek nog steeds te charmeren. Snel geleerd en makkelijk te spelen: dat is het spel in een notendop. Om te winnen moet je als eerste een sequence vervolledigen: een rij van elk vijf fiches van dezelfde kleur. Leg een kaart voor je neer en een fiche op het bijhorende vakje op het bord. Maar pas op voor de boeren. Sommigen zijn wild en anderen zijn echte schurken! Plan je acties goed en probeer je fiches op het juiste moment op het juiste vakje te krijgen. Snelheid en spanning troef.

Sequence

‘Spel in Zicht’ beoordelingIn deze eenvoudig ogende doos schuilt een zeer toegankelijk spelletje dat door iedereen te spelen is, oud en jong. Ideaal voor starters, kinderen en families. Wie niet vies is van een flinke dosis geluk kan met dit spelletje snel aan de slag. Enkele keren na elkaar zelfs.Het is luchtig en lekker makkelijk. Leuker dan 4-op-een-rij én met pestfactor.

Voor diegenen die verlangen naar een no-nonsense, kort familiespel is Sequence een perfect tussendoortje.

wen als een fiche van eender welke kleur, waardoor je ze dus kan gebruiken om je sequence te vervolledigen.

Er schuilt ook een laagje spelersinteractie in Sequence, al bestaat de mogelijkheid dat een spel volledig verloopt zonder ook maar één conflict. Het zit namelijk zo: de stapel kaarten bevat acht boeren die niet afgebeeld staan op het spelbord. Boeren met één oog kan je afleggen om fiches van een andere speler te verwijderen, terwijl je boeren met twee ogen kan inzetten om een eigen fiche te plaatsen op een vakje naar keuze.

in teamDoor het schaarse aanbod aan boeren, is de kans echter groot dat je vooral op geluk moet rekenen om net die ene kaart te trekken die je nodig hebt om een rij te vullen. In een spel met twee spelers moet je zelfs twee sequen-ces maken, wat best uitdagend wordt.

Het meeste plezier valt te rapen in de team-variant, waarbij elke kleur door meerdere spelers gebruikt wordt. Dan is het niet al-leen zaak van een goeie teamcoördinatie te bezitten, maar ook de nodige subtiliteit aan de dag te leggen, zodat de tegenstanders niet meteen zien waar er een sequence in de maak is.

wilde boerenAan de spelonderdelen van Sequence weet je dat de auteur eenvoud in gedachten had. Twee boeken gewone speelkaarten en drie sets gekleurde (poker)fiches zijn je wapens in de strijd om als eerste speler of team een

‘sequence’ te vormen. Op het spelbord staan alle kaarten in miniatuur afgebeeld en elke beurt leg je één van de kaarten op hand af. Vervolgens leg je een fiche van jouw kleur op het spelbord, op de gepaste miniatuurafbeel-ding. Het spel winnen klinkt ontzettend ge-makkelijk: je moet een horizontale, verticale of diagonale rij leggen van vijf zulke fiches.

Op de vier hoeken van het bord staan bo-vendien vakjes afgedrukt met een tekening van een fiche. Deze vakken mag je beschou-

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): Doug Reuter

uitgever: Bergsala enigma

15­45minuten

vanaf 7 jaar

2­12spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

In deze eenvoudig ogende doos schuilt een zeer

toegankelijk spelletje dat door iedereen te spelen is.

Page 16: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 16 | top 10 thematische spellen

OnZe tOp 10: tHeMAtiSCHe SpellenSpannende fantasy-boekenreeksen verkopen als zoete broodjes en groots opgezette televisiesaga’s verpulveren alle kijkcijferrecords. We dompelen ons o-zo-graag onder in een landschap vol aliens, magiërs, krijgers en levende doden. Ook in spellenland zet deze tendens zich door. Een groot aantal sterke spellen neemt ons mee naar de wereld van fantasy en science fiction. Wij trokken op avontuur en stellen u trots het resultaat van onze queeste naar de ‘10 beste thematische spellen van dit moment’ voor!

a game oF throneS: the Board gameWe beginnen onze top tien met een kanjer van een bordspel. Niet alleen omdat dit spel de immens populaire boeken van George R.R. Martin helemaal tot leven laat komen, maar ook omdat het gewoon een heel ste-vig spel is. De spelregels van ‘A Game of Thrones: The Board Game’ zijn een roman op zich. En één spel duurt makkelijk even lang als een half seizoen van de TV-serie bekijken.

In dit spel komen de boeken van George R.R. Martin

helemaal tot leven.

Net zoals in de boeken en in de televisie-reeks strijden verschillende adellijke fami-lies om de macht in Westeros. Als speler sta je aan het hoofd van één van die families en gebruik je alle middelen om je doel te bereiken: juiste commando’s geven, jouw legereenheden tactisch manoeuvreren en akkoorden sluiten met de andere spelers. Maar, veel leuker nog, geen enkele afspraak is bindend. In dit spel mag je ongegeneerd een mes in de rug van je zogenaamde vrien-den planten. Een aanrader voor wie houdt van een stevig tactisch bordspel.

coSmic encounter

Nog meer verraad! In een melkwegstel-sel hier ver vandaan, nemen de vreemd-ste ruimtewezens het tegen elkaar op in de strijd om de macht. In de speldoos van ‘Cosmic Encounter’ vind je maar liefst vijftig buitenaardse rassen. Iedere speler kruipt in de huid van één van die wezens en tracht steeds nieuwe koloniën te stichten in een ander planetenstelsel.

Om hierin te slagen, ga je op zoek naar bondgenoten. Maar evengoed neemt jouw medespeler je te grazen. “Wij komen in vre-de”? Dat had je gedacht! Een vrij eenvoudig ko(s)misch spel voor onderhandelaars en bluffers!

mice and mySticS

Het spookt in het kasteel! De koning is ont-troond door Vanestra, de boze stiefmoeder, en de trouwe onderdanen zijn omgetoverd tot muizen. In dit coöperatieve spel – het leukst met vier – ben jij één van die muizen. Kies een wapenuitrusting, sla voldoende kaas in en sluip samen met je kleine spits-broeders door de kamers en ondergrondse gangen van het kasteel. Het doel van deze avonturentocht?

De zwakke plek van Vanestra vinden en het koninkrijk redden. Dat is moeilijker dan verwacht, want we moeten langs rat-ten, spinnen, kakkerlakken en erger nog … de kasteelkat Brodie!

Elk spelletje ‘Mice and Mystics’ zorgt voor een volledig ander spelscenario.

Elk spelletje ‘Mice and Mystics’ zorgt voor een vol-ledig ander spelscenario. Dit maakt dat jong en oud het steeds opnieuw kunnen spelen. Piep zeker eens in deze speldoos!

9 810

Page 17: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 17 | top 10 thematische spellen

de legenden van andor

Ook op nummer zeven vinden we een co- operatief spel waarin alle spelers hun krach-ten bundelen. Ofwel wint iedereen, ofwel wint niemand. Simpel! Net zoals de spel-regels van dit bordspel. Want ‘De Legenden van Andor’ kan je spelenderwijs ontdekken.

Schrik tijdens die kennismaking niet, want het zijn bewogen tijden in Andor. Monsters rukken op uit de wildernis en bedreigen de koning en zijn onderdanen. Alleen dappere krijgers zoals jij en één tot drie medespelers kunnen het koninkrijk redden. Wees snel, want je kan enkel bij daglicht vijanden in de pan hakken.

‘De Legenden van Andor’ kan je spelenderwijs ontdekken.

’s Nachts moet je jouw bed in en ben je mach-teloos tegen wat komen gaat. Elke morgen opnieuw is het vol spanning afwachten wel-ke avonturen je nu weer te wachten staan. Enkel door goed overleg en doordacht ten strijde te trekken, komen jullie als winnaar uit het bos. Speelplezier gegarandeerd voor wie van een vleugje fantasy houdt!

BattleStar galactica: the Board gameOok in het bordspel ‘Battlestar Galactica’ zijn we op elkaar aangewezen om succes te boeken. Maar, in tegenstelling tot de vorige spellen, is niet iedereen rond de tafel te ver-trouwen. Bij aanvang van het spel krijgt elke speler namelijk een rol toebedeeld. Bijna ie-dereen wordt een waardevol lid van de crew van het bekende ruimteschip. Bijna ieder-een… Want één of twee tegenspelers wor-den cylons die ons dierbare ruimteschip, de Battlestar Galactica, willen saboteren. Aan jou om correct in te schatten met wie je best samenwerkt.

Wat volgt is een razend spannend drie uur durend spel vol intriges en wantrouwen. Bezwijk jij onder zoveel paranoia of hou je het hoofd koel en ontmasker je de cylons? Of ben je gewoon zelf de boel aan het belazeren?

room 25

We blijven in de sciencefiction sfeer, maar komen terug naar de aarde en blijken ge-vangen te zitten in de gevangenis van de toekomst. Geen gebouw vol luxueuze cel-len zoals er vandaag her en der neergepoot worden. Maar een levensgevaarlijk complex met 25 kamers: omgedraaide tegels, die pas onthuld worden eenmaal ze door een speler zijn bezocht. Gevaar en zelfs de dood loeren er om de hoek. Willen we dit vermijden, dan moeten we risico’s nemen en zo snel mogelijk de uitgang vinden.

Heel knap zijn de vijf spelvarianten. Zo kan je samen op zoek naar de uitgang, in twee teams of is er een verrader tussen de spelers. Je kan het spel zelfs helemaal alleen spelen. Veelzijdigheid troef in dit leuke, korte én prachtig vormgegeven spel.

7 6 5

Page 18: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 18 | top 10 thematische spellen

Star warS: x-wing miniatureS gameMeer space-geweld op nummer vier. In ‘Star Wars: X-Wing Miniatures Game’ krui-pen twee of drie spelers in de cockpit van een supersonische X-Wing en gaan elkaar te lijf in een intergalactisch vuurgevecht. Afhankelijk van het spelscenario, moet je jouw vliegmanoeuvres zorgvuldig plannen om je ruimtemissie tot een goed einde te brengen.

De miniatuurluchtschepen zijn prachtig ge-maakt en dragen bij tot het knap uitgewerk-te thema. Je waant je echt diep in de ruim-te. Iedere keer je dit vrij korte spel speelt, verandert het spelverloop. Bovendien zijn er een flink aantal uitbreidingssets, die de mogelijkheden nog talrijker maken. Voor je het weet ben je in de ban van dit spel. We hebben je gewaarschuwd!

mage warS

We duiken onze top drie binnen met het tweespelerspel ‘Mage Wars’. Als machtige tovenaar trek je ten strijde tegen een collega-magiër. Je doel: absolute alleenheerschappij!

Voor je deze epische strijd aangaat, stel je zorgvuldig je toverspreukenboek samen. Wie de juiste spreuk uit dit boek kiest, kan zijn wapenuitrusting uitbreiden, vuurballen afvuren of levensgevaarlijke monsters op-roepen. Om er maar een paar te noemen. Op die manier ontspint zich een heus titanen-gevecht, waarbij de machtsverhoudingen er ronde na ronde verrassend genoeg helemaal anders kunnen uitzien. Afwisseling en plot-wendingen troef in dit vrij complexe spel dat het midden houdt tussen een kaart- en miniaturenspel. Hocus pocus een bloederig slagveld. Wij zijn alvast betoverd!

ZomBicideGeen thematische top tien zonder zombies natuurlijk. In de top van onze lijst prijkt het coöperatieve ‘Zombicide’. In dit bordspel boordevol prachtige miniaturen, nemen één tot zes overlevenden het samen op tegen een overdonderende massa zombies die op het punt staan de stad te overrompelen. Er rest jullie niks anders dan die ondoden af te slachten, voor ze hetzelfde met jullie doen.

Gelukkig zijn zombies log en voorspelbaar, maar hoe meer ervaren jullie geraken in het neerknallen of omver rijden van deze wan-delende doden, met hoe meer ze verschij-nen. Voor je het weet zit er niets anders op dan te vluchten voor de massa of je leven op te offeren om dat van je medespelers te redden. Het mooie spelmateriaal en de grote variatie aan spelscenario’s maken een spel-letje keer op keer razend spannend.

VerVOlG tHeMAtiSCHe Spellen tOp 10

3 24

Page 19: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen

eldritch horror

Onze absolute nummer één is ‘Eldritch Horror’. Trek alleen of met één tot zeven collega-onderzoekers het avontuur tege-moet. Een eeuwenoude kwade macht staat immers op het punt de aarde te vernietigen.

Wat volgt is een drie uur durende trip rond de wereld, waarbij mysteries moeten wor-den ontrafeld en bovennatuurlijke monsters afgeslacht.

Een eeuwenoude kwade macht staat op het punt de aarde te vernietigen.

Iedere onderzoeker neemt een deel van het gevaar voor zijn rekening en beleeft zo een geheel eigen avontuur.

Verlies echter het totaalplaatje niet uit het oog, want enkel zo kan je vermijden dat het kwaad ook effectief verschijnt. En indien dat toch gebeurt, barst er een episch gevecht los, dat bijna niet te winnen valt.

Een rollercoaster vol avontuur, enkel voor wie ook over kop durft te gaan!

Het overzichtelijk spelregelboekje en het mooie spelmateriaal zorgen ervoor dat het avontuur helemaal van het spelbord spat. Een rollercoaster vol avontuur, enkel voor wie ook over kop durft te gaan!

19 | top 10 thematische spellen

1

Page 20: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

Op zaterdag 21 juni wordt er voor de allereerste keer een echt spellenfestival georganiseerd in historisch Gent. 2 dagen lang worden podia en coulissen van theater Tinnenpot omgetoverd tot een unieke decor waarin je 100-en spellen kan komen spelen.

Verwacht je aan gast optredens van heel wat bekende spellen auteurs en uitgevers. Jekan met hen praten, kennis maken en spelen. Of misschien wil je je wel meten met andere spelliefhebbers in één van de vele toernooien en evenementen.

Op Zomerspel draait het dus om spelen en plezier maken. De grote theaterzalen hebben elkOp Zomerspel draait het dus om spelen en plezier maken. De grote theaterzalen hebben elkhun eigen invalshoek. Zo is er een familie, een strategische en een thematische zaal.Daarnaast is er ook gewoon een vrije speelzone, waar je spellen kan ontlenen en zelf aan de slag kan. Wie met de buit naar huis wil, kan koopjes doen in de 2e hands markt.

5 theaterzalen2 dagen spelen

www.zomerspel.be

Zomerspelhét spellenevenement in historisch Gent21 en 22 juni - Theater TInnenpot, Tinnenpotstraat 21, 9000 Gent

Page 21: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 21 | Kinderspel

Kakkerlakken vangen

Kijk je er nooit naar? Die donkere gaten achterin keukenkastjes? Begrijpelijk, want er huizen vele vieze beestjes. De ergste nachtmerrie van allemaal is een keuken vol krioelende kakkerlakken. Plat gevleugeld insect met lange antennes en lange, door-nige poten. Het Bweik! Meteen de eerste die je ziet doodtrappen, zou je denken. Dan ben je er gelijk vanaf. Toch doe je dat beter niet. Want dode kakkerlakken trekken via geurstoffen soortgenoten aan of, erger, laten hun eitjes los. Voel je reeds een koude rilling over je rug? Goed zo! Gebruik de adrenaline in je voordeel en word de snelste kakkerlakkenvanger.

La Cucaracha

‘Spel in Zicht’ beoordelingLa Cucaracha is pure ontspanning met een klein beetje gezonde stress en adrenaline. De inleving is absoluut aanwezig omdat het beestje zich een weg baant doorheen het doolhof. En doordat de bewegingen van de kakkerlak zo onvoorspelbaar zijn, moet je heel snel reageren.

Iedereen doet alle moeite van de wereld om de kakkerlak dan toch maar in een val te lok-ken. Soms via een omwegje, door toedoen van medespelers. Soms helemaal niet langs de vooraf uitgekiende weg, maar door het ei-gen willetje van het beestje zelf. En dat brengt uiteraard de nodige hilariteit met zich mee. Een aanrader voor kids die zich te pletter willen amuseren!

beweegruimte van de kakkerlak of maakt juist doorgangen vrij. Zo worden gangetjes gevormd waarin het kleine gemene insect zich kan uitleven.

KeukenuithoekenSpelers kiezen bij spelaanvang elk een val-kuil uit (een put in één van de keukenuit-hoeken). Hierin proberen zij de kakkerlak-ken te vangen. Elke keer het iemand lukt de mechanische kakkerlak te vangen, levert dat een fiche op. Het beestje wordt dan even ‘on hold’ gezet zodat het bestek weer in de startpositie kan worden gedraaid en de kak-kerlak de keuken opnieuw in rep en roer kan zetten. De speler die de laatste fiche won, mag de volgende ronde starten.

De kakkerlakkenbestrijding is afgelopen zo-dra een speler als eerste vijf kakkerlakken-fiches bemachtigt.

Wil je het spel een andere toets geven? Dan kan proberen om ten allen tijde te ver-hinderen dat het oranje ongedierte in jouw val terechtkomt. Minstens even leuk!

hexbugDe speldoos is meteen het spelbord: de keuken. Het hoofdpersonage? Een pittig, oranje-zwarte kakkerlak op batterijen – een HEXbug nano - die onvermoeibaar alle hoekjes en kantjes van de keuken verkent, op zoek naar geurende etensrestjes.

Spelers beschikken verder over acht lepels, acht vorken en acht messen. Deze worden bij aanvang in één van de vier startposities geplaatst en kunnen volledig rond hun as draaien. Aan jou en je vrienden om de kak-kerlak in de val te lokken door het bestek snel en slim te draaien.

Een dobbelsteenworp bepaalt of je een vork, lepel of mes mag draaien. Het bestek moet telkens 90 graden naar links of rechts wor-den gedraaid. Het bestek blokkeert zo de

Iedereen doet alle moeite van de wereld om de kakkerlak in

een val te lokken.Een aanrader voor kids

die zich te pletter willen amuseren!

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): peter­paul joopen

uitgever: Ravensburger

10­20minuten

vanaf 6 jaar

2 ­ 4spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Op zaterdag 21 juni wordt er voor de allereerste keer een echt spellenfestival georganiseerd in historisch Gent. 2 dagen lang worden podia en coulissen van theater Tinnenpot omgetoverd tot een unieke decor waarin je 100-en spellen kan komen spelen.

Verwacht je aan gast optredens van heel wat bekende spellen auteurs en uitgevers. Jekan met hen praten, kennis maken en spelen. Of misschien wil je je wel meten met andere spelliefhebbers in één van de vele toernooien en evenementen.

Op Zomerspel draait het dus om spelen en plezier maken. De grote theaterzalen hebben elkOp Zomerspel draait het dus om spelen en plezier maken. De grote theaterzalen hebben elkhun eigen invalshoek. Zo is er een familie, een strategische en een thematische zaal.Daarnaast is er ook gewoon een vrije speelzone, waar je spellen kan ontlenen en zelf aan de slag kan. Wie met de buit naar huis wil, kan koopjes doen in de 2e hands markt.

5 theaterzalen2 dagen spelen

www.zomerspel.be

Zomerspelhét spellenevenement in historisch Gent21 en 22 juni - Theater TInnenpot, Tinnenpotstraat 21, 9000 Gent

Page 22: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 22 | Familiebordspel

Drakentegels

Draak en Feniks bewaren als legendarische bewakers en gidsen van het levenspad de balans tussen geluk en noodlot. Samen bewaken ze de vele wegen die naar goddelijke wijsheid leiden. Klinkt ietwat lichtzinnig, niet? In dit abstracte spel legt iedere speler tegels op het bord om een pad te maken dat aan de rand van het bord start en naar het midden leidt. Het doel is om het pad af te reizen en te voorkomen dat je van het

spelbord valt. Hou je stevig vast en kijk je tegenstanders eens diep in de ogen, want enkel de laatste speler op het bord wint!

Tsuro

‘Spel in Zicht’ beoordelingDe ervaring van Tsuro hangt erg af van de omvang van je spelersgroep. Hoe meer spe-lers, hoe minder invloed je op het spel hebt. Als dodelijk drakenduel tussen twee voelt het anders aan dan wanneer je het maximum van acht spelers loslaat op het relatief kleine spelbord. Onverwachte loops, het nooit op-duiken van dé bocht die je nodig hebt, of gewoon een maniakale speler die iedereen opjaagt, leiden dan allemaal naar een snelle afloop. Op deze laatste manier wordt Tsuro een vlot herspeelbaar partyspel.

Maar Tsuro komt vooral uit de verf als mooi uitgedost familiespel voor twee, drie of vier. De regels zijn in een minuutje uitgelegd en dus kan iedereen snel meedoen. Prima. Misschien minder geschikt voor veelspelers die zich graag laven aan tactiek en diepgang, maar wij vinden het ideaal voor families die houden van een uiterst toegankelijk bordspel met een grote geluksfactor.

de rand van het spelbordTelkens je zo’n unieke tegel naast jouw draak legt, volgt hij (of zij?) het nieuw ge-creëerde pad. Grenst je tegel ook aan an-dere aanwezige draken? Dan gaan ook zij noodgedwongen hun nieuwe bestemming tegemoet.

Als de lijn naar de rand van het bord leidt, dan verdwijnt de speelfiguur van het bord en heeft die speler verloren.

Je zoekt dus niet alleen voor jezelf een aan-genaam, ver van de rand gesitueerd stukje luchtruim uit. Je probeert ook de andere spe-lers van het bord te doen tuimelen. Tsuro wordt zodoende een spel waarin je vooral tracht om zo goed mogelijk om te springen met de tegels die je krijgt.

mooie vormgevingOp het vlak van spelmateriaal scheert Tsuro hoge toppen. Het spelbord mag er wezen, je draak is een mooi vormgegeven pion en het korte regelboekje vouwt prachtig open als een menu van een Chinees restaurant.

En wat staat er in dat regelboekje? Dat 2 tot 8 spelers om beurten één van de 35 meege-leverde tegels op één van de 36 vrije vakjes van het spelbord neerleggen.

Tsuro komt vooral uit de verf als mooi uitgedost

familiespel.

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): tom McMurchie

uitgever: Bergsala enigma

15­20 minuten

vanaf 8 jaar

2­8 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Op het vlak van spelmateriaal scheert Tsuro hoge toppen en de regels zijn

in een minuutje uitgelegd.

Page 23: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 23 | Familiebordspel

Klik en speel

Tien tot de vierentwintigste macht, of duidelijker: een 1, gevolgd door maar liefst 24 nullen. Dat is een quadriljoen. Zo wordt het gewicht van de aarde op 6 quadriljoen kilogram geschat. Geschat, want het is nog wachten op een weegschaal die groot genoeg is om onze wereldbol eens grondig te wegen. Verder is een quadriljoen vooral een belachelijk groot getal dat we zelden gebruiken, tenzij misschien om aan te duiden dat een spel gigantisch veel mogelijke oplossingen heeft!

Quadrillion

‘Spel in Zicht’ beoordelingSmart Games is intussen wereldberoemd in ons land en ver daarbuiten met hun denk-spellen voor één speler. Zoals bij al hun spel-len is het spelmateriaal ook bij Quadrillion van goede kwaliteit. Hier kozen ze, in te-genstelling tot een aantal voorgangers, voor een abstract en sober spel. Deze keer geen ridders, trucks, pinguïns, schepen of boze vogels, maar een zwart-wit spelbord en een-voudige puzzelstukken.

Een opvallende vaststelling tijdens het uit-testen, was ook de mogelijkheid tot samen-werken. Want je zoekt haast spontaan een metgezel om samen op zoek te gaan naar de oplossing. Wat het natuurlijk een stuk gezelliger maakt. Door de veelheid aan mo-gelijkheden, is Quadrillion voor ons één van de meest uitdagende spellen uit het gamma van Smart Games. Je kan kiezen voor een eenvoudige opgave of een grote uitdaging. Maar dan ben je misschien vertrokken voor uren puzzelplezier. Benieuwd hoe het zit met jouw volharding!

Klinkt eenvoudig? Is het ook! Het ingenieuze zit hem echter in de eindeloze reeks opgaven en oplossingen. De vier spelborden kunnen op onnoemelijk veel verschillende wijzen aan elkaar gepast worden en sommige van de opdrachten hebben bovendien wel – en dit hebben wiskundigen voor ons uitgerekend - 100.000 verschillende oplossingen.

Zo begrijp je meteen waar de naam van dit spel vandaan komt: onnoemelijk veel, maal 100.000. Dat komt heel erg in de buurt van een quadriljoen …

mag het iets minder zijn?Om het toch een beetje overzichtelijk te hou-den, levert Smart Games bij dit spel een dui-delijk instructieboekje met 60 opdrachten en bijhorende oplossingen, netjes verdeeld over vier moeilijkheidsgraden. Zo krijg je in de categorieën Starter, Junior, Expert en Master telkens 15 opgaven. In tegenstel-ling tot je eigen creaties, hebben deze 60 opdrachten slechts één oplossing. Aan jou om deze te vinden.

onnoemelijk veel mogelijkhedenQuadrillion is een denk- en puzzelspel dat bestaat uit twaalf puzzelstukken en vier magnetische spelbordjes met daarop een aantal stippen. Bij aanvang van dit éénspe-lerspel, plaats je de bordjes tegen elkaar aan.

Dit vormt nu het spelbord, waarop je alle puzzelstukken moet trachten te plaatsen. En dit volgens twee eenvoudige regels: de stukken mogen niet op één van de stippen liggen en alle kuiltjes op het spelbord moe-ten bedekt worden.

Een denk­ en puzzelspel met een quadriljoen mogelijke

oplossingen.

Quadrillion is één van de meest uitdagende spellen uit

het gamma van Smart Games.

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): Raf peeters

uitgever: smart Games

5 ­ ?minuten

vanaf 7 jaar

1 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Page 24: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 24 | Buitenspel

Petanque van de Noormannen

Terwijl onze voorouders vermaak zochten in een partijtje krulbollen of gaaischieten, gooiden Provençaalse boeren na het werk een balletje. Dit spelletje, bekend als petan-que, zwermde al snel uit over Europa en verder. De laatste jaren krijgt het volksspel ernstige concurrentie van ‘Kubb’. Een superleuk en verslavend werpspel met houten stokken en balkjes, volgens de legende uitgevonden door Zweedse Vikingen.

Kubb

Beide teams stellen zich op achter een ach-terlijn. Daar proberen ze de kubbs aan de overzijde om te gooien met de werpstokken. Per beurt wordt elke werpstok éénmaal ge-gooid. Gooit jouw team één of meer kubbs om? Dan werpt het andere team deze omge-vallen kubb(s) bij het begin van hun beurt in jouw speelhelft. Ze mogen dit tot twee maal proberen. Slagen ze er niet in om de kubb binnen jouw rechthoek te gooien, dan mag jouw team de foutief gegooide kubb zelf in de eigen speelheft plaatsen. Maar wel min-stens de lengte van een werpstok verwijderd van de koning of een markeerstok.

De zo gegooide kubbs worden rechtzet, en heten vanaf nu ‘veldkubbs’. Deze moeten eerst sneuvelen vooraleer je mag proberen de kubbs op de achterlijn te raken. Valt er toch een kubb terwijl er nog veldkubbs rechtstaan? Dan wordt deze rechtgezet.

Wanneer het andere team er niet in slaagt om alle veldkubbs in jouw gebied neer te leggen, krijgt jouw team een belangrijk voordeel: je mag de volgende worpen doen vanop de nieuwe, denkbeeldige achterlijn die door de meest vooruitgeschoven veld-kubb wordt gemarkeerd.

In een ‘professional’ of ‘competition’ set hebben deze stukken voorgeschreven afme-tingen: de werpstokken hebben een lengte van 30 cm en zijn 4,4 cm dik; de kubbs meten 7x7x15 cm; de koning 9x9x30 cm. Ze zijn vervaardigd uit hard en zwaar rubberhout. Goedkopere familieversies hebben vaak kleinere afmetingen en zijn uit lichter (maar ook kwetsbaarder) berken- of dennenhout gemaakt. Semi-pro versies zijn meestal sets met officiële afmetingen in een lichtere houtsoort. Er bestaan zelfs miniversies om op tafel te spelen. Zo kan je zelfs in rotweer lekker aan de slag.

eerst de kubbs, dan de koningZoals het een volksspel betaamt, zijn de re-gels niet complex. Het afgebakende speelveld wordt met de markeerstokjes netjes in twee gedeeld. Pal in het midden komt de koning en op beide achterlijnen plaats je op ongeveer gelijke afstanden van elkaar vijf kubbs.

De spelers worden in twee teams verdeeld. Je hebt dus minstens twee spelers nodig. Er is geen maximum aantal spelers, maar omdat je met zes werpstokken speelt is het niet handig om met meer dan zes spelers per team te spelen.

Heel wat gelegenheidsspelers vonden de weg al naar het Kubb-spel: vrienden ge-ven elkaar partij in een park, gezinnen zetten kubbs op in hun tuin, … Er zijn in Vlaanderen zelfs een paar honderd clubs waar liefhebbers zich op het spel toeleggen en zich met elkaar meten in lokale, regionale en zelfs internationale tornooien.

in alle maten en gewichtenGrote vereisten zijn er niet om aan Kubb te beginnen. Wie beschikt over een terrein van 8 op 5 meter, met enige bewegings-ruimte rondom, kan aan de slag. Meestal wordt gras als ondergrond gekozen, maar ook gravel, zand en zelfs sneeuw komen in aanmerking.

Ook het spelmateriaal is eenvoudig: 6 ci-lindervormige werpstokken, 10 balken die kubbs worden genoemd, een grote gekroon-de balk die de koning voorstelt en 6 stokjes om het veld te markeren.

Kubb is een traditioneel Zweeds volksspel dat goed op weg is om de populariteit van

petanque te evenaren.

Buiten-spel

Page 25: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 25 | Buitenspel

‘Spel in Zicht’ beoordelingDe kans is groot dat je al na je eerste spelletje fan bent. De eenvoudige spelregels maken het tot een ideaal spel voor nagenoeg elk ge-zelschap en zowat elk partijtje kent een span-nend verloop. Eén onbegrijpelijke misser of onverwachte treffer en de kansen kunnen plots heel anders liggen.

Het spel laat zich ook makkelijk aan elke doelgroep aanpassen. In competitieverband wordt het een echt teamspel, volledig vol-gens de regels van de kunst gespeeld met zes spelers die elk een stok mogen werpen. Voor een gezin met kleinere kinderen of de jongste groep in de jeugdbeweging maak je het terrein wat kleiner en kies je eventueel voor een lichtere set. Puur amusement is steeds verzekerd.

Denk er dan nog eens het mooie en duur-zame materiaal bij, en dan weet je gewoon: de Vikings creëerden een spel dat met gemak de eeuwen zal trotseren. Dit wordt gegaran-deerd een klassieker!

der te zijn. Molenwieken (de stok verticaal laten draaien) is wel toegestaan.

Het inwerpen van omver gegooide kubbs biedt meer gelegenheid om je technisch kun-nen te demonstreren. Best is hierbij om de veldkubbs te groeperen, net over de mid-dellijn. Met de juiste draaibeweging vanuit de pols zorg je ervoor dat ze niet onbere-kenbaar wegstuiteren. Zo kan je met één werpstok meerdere kubbs tegelijk vellen.

Maar die finesses heb je echt niet nodig om plezier te beleven aan een partijtje kubb met familie of vrienden. Met rechttoe rechtaan gooien en af en toe een portie geluk kom je al heel ver.

Let op: omgegooide veldkubbs – ook deze van het andere team – worden steeds door het team aan de beurt in het veld geworpen en moeten eerst worden neergelegd.

Pas als een team alle veldkubbs én kubbs van de tegenpartij, kan omwerpen, mogen ze met de overblijvende werpstokken een aanval op de koning ondernemen. Dat kan uitsluitend van achter de eigen achterlijn. Wanneer de koning valt, win je het spel. Maar… Wie de pech heeft om de koning voortijdig te vellen, verliest het spel.

technische vaardigheid, tactische kneepjesEen goede werptechniek is onontbeerlijk om een werpspel te winnen, dat is evident. Maar dat werpen moet wel volgens de regels gebeuren. Alleen een onderhandse worp is geldig; vergeet het dus om een stok vanuit de heup te laten helikopteren (de stok horizontaal laten draaien) om zo trefzeker-

Eén onbegrijpelijke misser of onverwachte treffer en de

kansen kunnen plots heel anders liggen.

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): ­

uitgever: ­

30 min.

vanaf 7 jaar

2 teams van 2 ­ 6 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Met rechttoe rechtaan gooien en af en

toe een portie geluk kom je al heel ver.

Page 26: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 26 | colofon

Magazine op papier

afhaalpuntenje kan een gedrukte versie van ‘spel in zicht’ verkrijgen bij onze afhaalpunten:

• BioVita (sint Andries en sint­Kruis)• De Banier (11 winkel in Vlaanderen)• De Kolonisten (turnhout)• De Speelvogel (Aalst en Deinze)• De Spelgezel (Gent en Antwerpen)• Jolie-spellen (eindhoven)• Knight Topper (Aalter)• Latte’s & Literature (Breda)• Outpost (Gent en Antwerpen)• Spelmagazijn (westerlo)

elke spelbespreking start met een beschrijving van het spelverloop. we schetsen een algemeen beeld van de sfeer en het spelmechanisme. Merk dus op dat dit geen bespreking is van de spelregels tot in de kleinste details. in de spelbeoordeling zetten we de mening van onze redactie op papier.

eindigen doen we met de evaluatie. Op die manier gidst ‘spel in zicht’ je in één oogop­slag door de spellenwereld. we sommen de voornaamste eigenschappen op, zoals aantal spelers, de speelduur en de leeftijd. tenslotte krijgt elk spel een aantal sterren toegekend in vier handige categorieën:

SpELmATEriAAL: hoe mooier, functioneler of steviger het spelmateriaal, hoe hoger de score in deze categorie.

TAcTiEK: in welke mate ben je afhankelijk van toevallige gebeurtenissen zoals het trekken van kaarten, een dobbelsteenworp of speci­fieke vakken op het spelbord. een hoge waarde wijst op een spel dat een grote eigen tactische inbreng vraagt. een lage waarde op een hoge toevalsfactor.

iNTErAcTiE: geeft aan of de spelers het gevoel hebben dat ze ‘samen’ spelen. spellen waar ie­dereen bij elke speelbeurt actief betrokken is, scoren hoog. spellen waar je vooral je eigen spel speelt of beslissingen neemt die weinig of geen invloed hebben op andere spelers, krijgen minder sterren.

cOmpLExiTEiT: de hoeveelheid factoren waar­mee je rekening moet houden. Ook de spelregels spelen hierin een belangrijke rol. een hoge waar­de wijst erop dat er grote inspanningen nodig zijn om zowel het spel te begrijpen als om het te spelen. Makkelijke partyspellen en kinderspellen krijgen vanzelfsprekend minder sterren.

het aantal sterren geeft geen appreciatie van een spel. zo verkiezen sommige spelers be­wust een spel met een erg lage complexiteit. Anderen zetten graag hun tanden in een tac­tisch meesterspel. De sterren geven een indica­tie van wat het spel te bieden heeft.

Colofonspel in zicht is een communicatieplatform over bord­ en kaartspellen, bestaande uit een gedrukt magazine, een website en een digitale nieuwsbrief. het gedrukte magazine verschijnt twee maal per jaar, de digitale nieuwsbrief vier maal per jaar.

Sparrestraat 94 • 9000 Gent • Belgiëtel. +32 494 64 24 68 Mail: [email protected]: www.spelinzicht.eu

Verantwoordelijke uitgever: jesse Van DaeleHoofdredactie: sarah Vermeersch redactie: Freek De Vos, eveline Vermeersch, jonathan Vercruysse, Beren Van Daele, niels lingier, Ronald hoekstra, siegrid Kerstens, sarah De Meyer, toon ingels, johan witters, silvia Alonso, stijn segers en Matthias VanreuselFotografie: henk RollemanFotografie cover: henk Rolleman

Gratis magazine online

Bevalt ons magazine je? Dan hebben we goed nieuws. surf naar www.spelinzicht.eu en schrijf je in op onze elektronische nieuwsbrief. je krijgt dan gratis spellennieuws op jouw maat.

Ken je andere spellenliefhebbers in nederland en Vlaanderen? contacteer hen dan vlug. Ook zij zullen graag meer spellennieuws krijgen.

abonnementwil je de volgende edities van dit magazine bij je thuis laten bezorgen? surf naar www.spelinzicht.eu en neem een abonnement op ‘spel in zicht’, gedrukt op kwaliteitspapier.

Page 27: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014
Page 28: Spel in Zicht nr 21 - juni 2014