Social Media: de hype is over - Schoonheidspecialist No. 11 2013

2

Click here to load reader

description

Contact us via http://How-Can-I-Be-Social.com or @GHeijkoop Interview met de Schoonheidspecialist in het kader van 2 trainingen die Gerrit Heijkoop eind 2013 en begin 2014 verzorgt voor ANBOS, de branchevereniging van Schoonheidsspecialisten. Tekst door Saskia Petit: Social Media ‘De hype is over’ Social Media lijkt tegenwoordig hét wondermiddel voor succes. Wie geen gebruik maakt van de kracht van sociale netwerken lijkt gedoemd te mislukken. Onzin natuurlijk. Het gaat erom dat je social media op de juiste manier toepast. “De hype is een beetje over. We gaan nu kijken wat de daadwerkelijke waarde van social media is”, aldus social media-deskundige Gerrit Heijkoop van How Can I Be Social (HCIBS). Social Media wordt vaak gezien als een marketinginstrument. Dat is niet juist, stelt Gerrit Heijkoop. “Met social media kun je op allerlei manieren je bedrijfsprocessen ondersteunen, behalve alles wat te maken heeft met reclame. Reclame maken jouw tevreden klanten zelf wel voor je op socialmedia!” Klinkt tegenstrijdig, maar volgens Heijkoop is het volstrekt logisch. Hij verzorgt deze winter voor ANBOS een workshop over dit onderwerp. Bezinning Na de hype volgt (meestal) de bezinning. Wat is nou echt de waarde van social media voor je bedrijf? “Die is natuurlijk groot”, stelt Heijkoop. “Social media is een prachtig middel om in contact te komen met heel veel mensen. Alle kennis en ervaring kan nu gedeeld worden, de impact daarvan is gigantisch. Wat je nu ziet is dat social media door bedrijven vaak vooral voor promotie wordt ingezet. Daar zitten de meeste gebruikers van social media echter helemaal niet op te wachten. Social media is een communicatiemiddel, gebruik het dan ook als zodanig. Ga niet twitteren hoe geweldig jij als schoonheidsspecialist bent, maar deel met je bestaande contacten je kennis die je ergens hebt opgedaan. Doe hetzelfde op Facebook. Dan gaan mensen jou zien als deskundige en jouw informatie met hun eigen netwerken delen. Dat is wat je wilt bereiken.” Valkuil Een grote valkuil is dat mensen op social media zakelijk en privé gaan scheiden. Zakelijk ís privé op social media, vindt Heijkoop. “Je bent – zeker als schoonheidsspecialist – zelf je bedrijf. Natuurlijk twitter je niet dat je poes is overleden, maar wel dat je onlangs een boeiend congres hebt gevolgd, een nieuwe behandeling hebt ontwikkeld of een bos bloemen van een tevreden klant hebt gekregen. Maak het persoonlijk, dat vinden mensen leuk. Facebook is toch ook een virtuele kroeg. Vertel waar je mee bezig bent, deel je passies. Dat trekt klanten aan die bij jou passen. Ben je helemaal wild van acne of ontharen, zorg dat ze jou als dé deskundige op dat gebied gaan zien. Dat onderscheidt jou namelijk van je concurrenten. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het maakt je ‘authentiek’ en dat is wat mensen aanspreekt.”

Transcript of Social Media: de hype is over - Schoonheidspecialist No. 11 2013

Page 1: Social Media: de hype is over - Schoonheidspecialist No. 11 2013

2 4 S C H O O N H E I D S S P E C I A L I S T N O . 1 1

Social Media lijkt tegenwoordig hét wondermiddel voor succes. Wie geen gebruik maakt van

de kracht van sociale netwerken lijkt gedoemd te mislukken. Onzin natuurlijk. Het gaat erom

dat je social media op de juiste manier toepast. “De hype is een beetje over. We gaan nu

kijken wat de daadwerkelijke waarde van social media is”, aldus social media-deskundige

Gerrit Heijkoop van How Can I Be Social (HCIBS).

Social Media‘De hype is over’

Social Media wordt vaak gezien als een marketinginstrument. Dat is niet juist, stelt Gerrit Heijkoop. “Met social media kun je op allerlei manieren je bedrijfsprocessen ondersteunen, behalve alles wat te maken hee! met reclame. Reclame maken jouw tevreden klanten zelf wel voor je op so-cial media!” Klinkt tegenstrijdig, maar volgens Heijkoop is het volstrekt logisch. Hij verzorgt deze winter voor ANBOS een workshop over dit onderwerp.

Bezinning Na de hype volgt (meestal) de bezinning. Wat is nou echt de waarde van social media voor je bedrijf? “Die is natuurlijk groot”, stelt Heijkoop. “Social media is een prachtig middel om in contact te komen met heel veel mensen. Alle kennis en ervaring kan nu gedeeld worden, de impact daarvan is gigantisch. Wat je nu ziet is dat social media door bedrijven

vaak vooral voor promotie wordt ingezet. Daar zitten de meeste gebrui-kers van social media echter helemaal niet op te wachten. Social media is een communicatiemiddel, gebruik het dan ook als zodanig. Ga niet twitteren hoe geweldig jij als schoonheidsspecialist bent, maar deel met je bestaande contacten je kennis die je ergens hebt opgedaan. Doe het-zelfde op Facebook. Dan gaan mensen jou zien als deskundige en jouw informatie met hun eigen netwerken delen. Dat is wat je wilt bereiken.”

ValkuilEen grote valkuil is dat mensen op social media zakelijk en privé gaan scheiden. Zakelijk ís privé op social media, vindt Heijkoop. “Je bent – ze-ker als schoonheidsspecialist – zelf je bedrijf. Natuurlijk twitter je niet dat je poes is overleden, maar wel dat je onlangs een boeiend congres hebt gevolgd, een nieuwe behandeling hebt ontwikkeld of een bos bloemen

Ondernemen

Page 2: Social Media: de hype is over - Schoonheidspecialist No. 11 2013

2 5N O . 1 1 S C H O O N H E I D S S P E C I A L I S T

van een tevreden klant hebt gekregen. Maak het persoonlijk, dat vinden mensen leuk. Facebook is toch ook een virtuele kroeg. Vertel waar je mee bezig bent, deel je passies. Dat trekt klanten aan die bij jou passen. Ben je helemaal wild van acne of ontharen, zorg dat ze jou als dé deskundige op dat gebied gaan zien. Dat onderscheidt jou namelijk van je concurrenten. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het maakt je ‘authentiek’ en dat is wat mensen aanspreekt.” Grootste krachtFacebook is een fantastisch tool om in contact te blijven met mensen die je ooit hebt gekend, aldus Heijkoop. “Vage kennissen, oud-klasgenoten, oud-collega’s, klanten, alle mensen die je in je leven tegenkomt kun je er vinden. Bedenk eens wat de impact daarvan is! Vroeger zou het enorm veel tijd hebben gekost om deze mensen te bereiken, nu is het relatief makkelijk om via Facebook met hen in contact te komen. De grootste kracht van social media zit in deze kring van vage kennissen. Daar moet je vertrouwen winnen – zaken doen draait immers om vertrouwen – zo-dat zij of klant worden of jouw informatie gaan delen met hún netwer-ken. Dan krijg je de spreekwoordelijke olievlek.”

VerbeterenSocial media is volgens Heijkoop een handig middel om jezelf als onder-nemer te verbeteren. Dat kan op elk gebied: vakkennis, ondernemersvaar-digheden, internationale ontwikkelingen op je vakgebied. “Denk je eens in: Je hebt toegang tot alle schoonheidsspecialisten ter wereld! Een sim-pele tip: stel eens een vraag op Facebook. ‘Kennen jullie iemand die mij kan helpen met..?’ Vervolgens deel je natuurlijk ook wat je ermee gedaan hebt. Als je wilt weten wat de laatste ontwikkelingen zijn op het gebied van bijvoorbeeld IPL-ontharen, gooi je vraag eruit en geheid dat je van iemand antwoord krijgt. Dan weet je meteen dat je die persoon moet volgen om-dat zij een interessante bron van informatie voor jou is. Zo zorg je ervoor dat je kennisniveau up-to-date blij!. Ook internationaal werkt het zo. Wil jij de state-of-the-art kennis op het gebied van permanente make-up, volg dan collega’s in Amerika en Azië die hierin gespecialiseerd zijn. Die infor-matie deel jij weer met je netwerk. Je komt dan regelmatig weer onder de aandacht van mensen die juist dat interessant vinden.”

InteractieSocial media is ook een middel om meer over je doelgroep te weten te komen. Heijkoop: “Waar hebben de mensen uit jouw doelgroep het ei-genlijk over? Waar lopen ze tegenaan? Op welke vragen zoeken zij ant-woord? Daar kun je dan weer op inspelen met je acties en promoties. Zo heb je sneller resultaat (verkoop) en dat rechtvaardigt de tijd die je aan social media besteedt. Je hoe! echt niet uren op social media te zitten, als je maar weet wat je doet. Een uurtje per week is voldoende.”Social media draait om interactie. Door een vraag te stellen of antwoord te geven, door mee te doen aan discussies kun je voorzichtig a!asten of dit je doelgroep is en wat ze willen. Heijkoop: “Geef ze vervolgens prak-tische tips waar ze echt iets mee kunnen. Social media is een ijdel ding. Doordat je aandacht gee! aan een ander, vestig je de aandacht op jezelf.”

Niet ingewikkeldEen belangrijke vraag die ondernemers zich moeten stellen is: ‘Waarom komen klanten naar mij toe?’. Als je dat niet weet, kun je dat gewoon vragen. Het antwoord dat je krijgt, is de boodschap die je op social media gaat verspreiden. “Komen ze bij je omdat je zo lekker kunt masseren, leg daar dan je focus. Komen ze omdat je een kei bent in huidverbetering, laat dan zien dat je daar heel actief mee bezig bent. Social media is he-lemaal niet ingewikkeld, het is juist een handig middel om je verder te ontwikkelen. En dan word je vanzelf gezien.”

Gerrit Heijkoop verzorgt op 2 december voor ANBOS een workshop Social Media.

‘Doordat je aan-dacht geeft aan een

ander, vestig je de aandacht op jezelf’

Gerrit Heijkoop: “De grootste kracht van social media zit in de kring van vage kennissen.”