Seniorenbulletin juli 2015

4
JULI 2015 BULLETIN VOOR SENIOREN EINDHOVEN Senioren zijn een belangrijke groep in onze maatschappij. Door: Ad Sparidaens Lid werkgroep Senioren PvdA Voor u ligt de eerste uitgave van de Seniorenbulletin; een initiatief van de PvdA Eindhoven Senioren zijn een grote en belangrijke groep in onze maatschappij. Ook binnen de PvdA Eindhoven vormen zij een groot deel van onze leden. Veel van onze oudere leden denken nog met weemoed terug aan de periode 1960-1990 toen de PvdA altijd 40 tot 50 zetels in de Tweede Kamer behaalde. Veel van de jonge en idealistische stemmers van toen zijn de 60-plussers van nu. Sommigen herkennen de sociale idealen die zij hadden, niet meer in de PvdA van 2015. Ze vinden dat ze niet meer trots kunnen zijn over het beleid van hun partij! De vraag is natuurlijk: is dit terecht? De initiatiefnemers van deze krant (allen ouder dan 60) denken van niet. Wij denken dat de sociale idealen van de PvdA nog steeds springlevend zijn. Maar wij vinden dat de communicatie over hoe deze idealen in beleid vertaald worden, niet altijd aansluit bij de dagelijkse leefwereld van 60-plussers. Met dit bulletin willen we de communicatie van de PvdA met de 60- plussers in Eindhoven verbeteren en zo laten zien dat de PvdA 040 zich altijd inspant om onze stad een stuk sterker en socialer te maken. 1 Hoe gaat het met... EEN INTERVIEW MET EEF KLAASSENS POSTEMA MELDPUNT040.NL VINGER AAN DE POLS IN DE ZORG KOM GEZELLIG OP DE KOFFIE! Sommigen herkennen de sociale idealen die zij hadden, niet meer in de PvdA van 2015. SENIOREN BULLETIN

description

 

Transcript of Seniorenbulletin juli 2015

Page 1: Seniorenbulletin juli 2015

JULI 2015 BULLETIN VOOR SENIOREN EINDHOVEN

Senioren zijn een belangrijke groep in onze maatschappij. Door: Ad Sparidaens Lid werkgroep Senioren PvdA

Voor u ligt de eerste uitgave van de Seniorenbulletin; een initiatief van de PvdA Eindhoven

Senioren zijn een grote en belangrijke groep in onze maatschappij. Ook binnen de PvdA Eindhoven vormen zij een groot deel van onze leden. Veel van onze oudere leden denken nog met weemoed terug aan de periode 1960-1990 toen de PvdA altijd 40 tot 50 zetels in de Tweede Kamer behaalde. Veel van de jonge en idealistische stemmers van

toen zijn de 60-plussers van nu.

Sommigen herkennen de sociale idealen die zij hadden, niet meer in de PvdA van 2015. Ze vinden dat ze niet meer trots kunnen zijn over het beleid van hun partij! De vraag is natuurlijk: is dit terecht?

De initiatiefnemers van deze krant (allen ouder dan 60) denken van niet. Wij denken dat de sociale idealen van de PvdA nog steeds springlevend zijn. Maar wij vinden dat de communicatie over hoe deze idealen in beleid vertaald worden, niet altijd aansluit bij de dagelijkse leefwereld van 60-plussers.

Met dit bulletin willen we de communicatie van de PvdA met de 60-plussers in Eindhoven verbeteren en zo laten zien dat de PvdA 040 zich altijd inspant om onze stad een stuk sterker en socialer te maken.

!1

Hoe gaat het met... !

EEN INTERVIEW MET EEF KLAASSENS

POSTEMA MELDPUNT040.NL

VINGER AAN DE POLS IN DE ZORG

KOM GEZELLIG OP DE KOFFIE!

Sommigen herkennen de

sociale idealen die zij hadden, niet

meer in de PvdA van 2015.

SENIOREN BULLETIN

Page 2: Seniorenbulletin juli 2015

JULI 2015 BULLETIN VOOR SENIOREN EINDHOVEN

De ‘zorgen’ om de zorg! Door: Ward Overeem en Ellen Schoumacher Raadsleden Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de zorg aan langdurig zieken en ouderen en de jeugdzorg. Daarover zijn veel zorgen. Maar hoe zit het eigenlijk in Eindhoven? En wat doet de PvdA Eindhoven?

Waar staat de PvdA Eindhoven voor? Iedereen die zorg nodig heeft, moet deze wat ons betreft ook krijgen. De PvdA Eindhoven staat pal voor een toegankelijke, betaalbare en goede zorg voor jong en oud. Ouderen zijn meer van vroeger gesteld op hun zelfstandigheid en de PvdA Eindhoven vindt dat die ontwikkeling ondersteuning verdient. In ons verkiezingsprogramma van 2014 stond dat niemand tussen wal en schip terecht mag komen. Mede dankzij de PvdA beschikt Eindhoven over een reservepot van 25 miljoen euro om de overgang van zorg naar de gemeente goed te laten verlopen.

Zorg waar mogelijk het liefst dichtbij huis en WIJeindhoven Degene die een beroep moet doen op ondersteuning en zorg,

wil dat het liefst dichtbij huis en zoveel mogelijk in de eigen omgeving. Verzorgend personeel kan via wijkteams ingezet worden om ouderen, die langer thuis willen wonen, makkelijk hulp aan

huis te bieden. In Eindhoven wordt dit gerealiseerd door wijkteams die vallen onder de organisatie WIJeindhoven. Vragen over zorg en opvoeding, werk en inkomen, wonen en ontmoeten, mobiliteit, maar ook huishouding en klussen komen hier terecht. De oprichting van WIJeindhoven is een flinke operatie en gaat soms gepaard met kinderziektes.

Meldpunt040 De gemeenteraadsfractie van de PvdA houdt de ontwikkeling

WIJeindhoven kritisch en nauwgezet in de gaten en controleert of alles goed verloopt. Stimuleert de dingen die goed gaan en heeft een kritisch en wakend oog t.a.v. zaken die beter kunnen. Heeft u vragen of opmerkingen? Laat het ons dan weten via www.meldpunt040.nl

!2

Van de Voorzitter...

Verenigingen en vrijwilligers zijn twee handen op een buik Eindhoven heeft veel verenigingen. Voor sport, muziek en meer! Eindhoven heeft zelfs het grootste percentage vrijwilligers van Nederland!

Wist u dat de PvdA Eindhoven ook een vereniging is? Met vrijwilligers die onze stad sterker & socialer willen maken. Belangeloos. Dat doen we door mensen in nood te helpen (ombudsteam), door buurtvrijwilligers met onze menskracht te ondersteunen en op onderzoek uit te gaan naar dingen die beter kunnen. Recent onderzochten we de schuldhulpverlening. Maar we doen ook leuke dingen samen. De boog kan niet altijd gespannen staan.

Kortom best leuk en zinvol zo'n Eindhovense vereniging met een rood hart. U bent van harte welkom om zelf eens de sfeer te komen proeven.

Mary Fiers

Voorzitter PvdA Eindhoven / 06 46855093

Page 3: Seniorenbulletin juli 2015

JULI 2015 BULLETIN VOOR SENIOREN EINDHOVEN

Op de koffie bij….. Eef Klaassens Postema Voor elk bulletin gaat Albertien op bezoek bij een PvdA-er met een verhaal. Deze keer is ze op de koffie bij Eef Klaassens PostemaDoor: Albertien Schoots Lid werkgroep Senioren PvdA

Hoe drink jij je koffie? “Ik drink eigenlijk alleen ’s ochtends bij het ontbijt koffie en dan het liefst met melk.”

Waarom ben je lid van de PvdA geworden? “Ik kom uit een arbeidersnest. Het hoorde bij ons gewoon dat je lid werd van de PvdA. Mijn vader is ook gemeenteraadslid geweest in Eindhoven. Ik ben al 60 jaar lid.”

Kun je iets vertellen over je politieke carrière? “Weet je dat ik geboren ben in Woensel West? Nadat ik de kweekschool heb gedaan, heb ik tot 1971 als onderwijzeres gewerkt. Intussen werd ik als 27 jarige in de gemeenteraad gekozen. Indertijd was ik het jongste raadslid. Ik volgde mijn vader op in de Raad. Ik heb ook in de Tweede Kamer gezeten, waar ik me vooral bezig hield met onderwijs. In ‘74 werd ik wethouder met volkshuisvesting en stadvernieuwing in mijn portefeuille. Later werd ik lid van de Eerste Kamer waar ik me ook bezig hield met volkshuisvesting en sociale zaken.”

Als je jezelf zou moeten typeren, wat zeg je dan? “Pak aan wat je voor de voeten komt, doe niet moeilijk. Ik ben iemand die graag samen met anderen klussen aanpakt om problemen op te lossen.”

En nu? “Op dit moment ben ik voorzitter binnen de ANBO, een ouderen belangen vereniging die in 1977 ontstaan is uit een fusie van “de Bond voor Staatspensionering” en de “Algemene Bond voor Ouderen”. Maar ik merk dat ik wel zuinig moet omgaan met mijn lijf en tijd. Ik ben tenslotte de jongste niet meer. Maar ik ga graag regelmatig naar de senioreninloop van de PvdA. Heerlijk met elkaar over allerlei zaken praten zonder dat het een vergadercultuur is. Leuk dat er steeds wel een Eindhovense politicus is met wie je informeel kunt bijpraten.”

!3

De politieke loopbaan van Eef Klaassens Postema (bron: website Parlement.com)- onderwijzeres lagere school te Eindhoven, van september 1955 tot mei 1971 - lid gemeenteraad van Eindhoven, van 2 september 1963 tot 27 april 1967 - lid gemeenteraad van Eindhoven, van 1 september 1970 tot 1 september 1971 - lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 11 mei 1971 tot 1 juni 1974 - lid gemeenteraad van Eindhoven, van 27 juni 1974 tot 6 september 1982 - wethouder (van huisvesting en stadsvernieuwing) van Eindhoven, van 27 juni 1974 tot 6 september 1982 - lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 23 juni 1987 tot 11 juni 1991

Page 4: Seniorenbulletin juli 2015

JULI 2015 BULLETIN VOOR SENIOREN EINDHOVEN

Kom gezellig op de koffie! Iedere eerste dinsdag van de maand een koffie-inloop voor senioren. Het is steeds een gezellige bijeenkomst. Geen vergadering maar ongedwongen met elkaar praten over allerlei actuele zaken, zoals bijvoorbeeld “de zorg”. Meestal is er ook iemand van de PvdA-gemeenteraadsfractie aanwezig zodat we op de hoogte blijven van de actualiteit. Onlangs hebben we ook met onze wethouder Yasin Torunoglu uitgebreid gesproken over het onderwerp wonen en senioren. Iedereen ouder dan 60, wel of geen lid van de PvdA is welkom! Noteer alvast in uw agenda. De volgende bijeenkomsten zijn 4 augustus en 1 september (10.00 tot 12.00 uur) in Wijkhuis de Boemerang (Planetenlaan 2).

Aanmelden is niet nodig. De koffie staat klaar. Hopelijk tot ziens!

Seniorenbulletin PvdA-Eindhoven? Het Waarom van het bulletin is al in het artikel op de voorpagina verduidelijkt.

Wat komt er in? Artikelen die inzicht verschaffen over de achtergronden en de effecten van het Eindhovense PvdA-beleid op het dagelijkse leven van de 60-plussers. Maar ook concrete resultaten die de PvdA in Eindhoven heeft bereikt voor de senioren. Tot slot ook artikelen over en door mensen die in Eindhoven actief zijn op het gebied van ouderenbeleid: wethouders, raadsleden, het ombudsteam, individuele PvdA-leden met bijzondere initiatieven ten behoeve van senioren.

Hoe wordt dit bulletin verspreidt? Alle PvdA-leden ouder dan 60 krijgen dit bulletin per post. Voor niet-leden wordt de papieren versie verdeeld op plekken waar veel ouderen wonen/samenkomen (wijkhuizen, verzorgingshuizen).

We zoeken overigens nog mensen die willen helpen met verspreiding. Suggesties tot verbetering kunt u sturen naar: [email protected]

!4

Colofon Het Senioren Bulletin wordt uitgegeven door de PvdA-Eindhoven.

Het Senioren Bulletin is bedoeld voor alle senioren in Eindhoven.

Verschijnt: 2 á 3 keer per jaar.

Redactie: leden van de werkgroep Senioren.

Koffie-inloop 1ste dinsdag van de maand van 10:00 tot 12:00 uur.

De Boemerang Planetenlaan 25632 DG Eindhoven

ContactWerkgroep SeniorenE-mail: [email protected] Schoots: 06 31991338

Waarom Wat Hoe

Wie Wanneer