Profiel 134 juli 2015

36
VERSLINGERD AAN JE SMARTPHONE Tips voor veilig gsm-gebruik STOP DARMKANKER: Laat je tijdig testen! GEZOND LOPEN Zo vermijd je blessures PARTENA KLANTENPANEL “Meedenken over de toekomst van Partena geeft mij veel voldoening” P 505327/526 Afgiftekantoor : Gent X profiel Magazine van Partena Onafhankelijk Ziekenfonds onafhankelijk ziekenfonds hulp in huis kinderopvang PB- PP B- BELGIE(N) - BELGIQUE 729 Nr. 134 juli/augustus/september 2015

description

Driemaandelijks magazine van Partena Ziekenfonds

Transcript of Profiel 134 juli 2015

Page 1: Profiel 134 juli 2015

VERSLINGERD AAN JE SMARTPHONETips voor veilig gsm-gebruik

STOP DARMKANKER: Laat je tijdig testen!

GEZOND LOPEN Zo vermijd je blessures

PARTENA KLANTENPANEL“Meedenken over de toekomst van Partena geeft mij veel voldoening”

P 50

5327

/526

Afg

ifte

kant

oor :

Gen

t X

profielMagazine van Partena Onafhankelijk Ziekenfonds

onafhankelijk ziekenfonds hulp in huis kinderopvang

PB- PP B-BELGIE(N) - BELGIQUE

729

Nr. 134juli/augustus/september 2015

Page 2: Profiel 134 juli 2015

Voor

Hos

pita

lia e

n D

enta

lia P

lus

tree

dt P

arte

na O

nafh

anke

lijk

Ziek

enfo

nds

(nr C

DZ

5006

c) o

p al

s ve

rzek

erin

gsag

ent v

oor d

e V

MO

B Zi

eken

fond

s vo

or H

ospi

talis

atie

kost

en (n

r CD

Z 75

0/01

).Ben je ouder dan 65 jaar?

Ook jij hebt recht op een goede hospitalisatieverzekering!

Partena, de gezonde reflex.

Heb je ooit al een paar dagen in het ziekenhuis doorgebracht? Ben je ook geschrokken van de bedragen op de facturen? Met HOSPITALIA vermijd je dat je zelf diep in je geld­beugel moet tasten. De hospitalisatieverzekering biedt je een uitgebreide dekking tegen een zeer scherpe prijs. Zelfs als je ouder bent dan 65!

Hospitalia, dat betekent:• Terugbetalingen tot 16.000 euro per jaar, per verzekerde.

• Geen franchise.

• Volledige terugbetaling van de werkelijke kosten in een kamer met meer dan 1 bed.

• Terugbetaling van een daghospitalisatie.

• Terugbetaling van de verzorging 1 maand na de ziekenhuisopname.

• Geen maximumleeftijd voor aansluiting!

Wens je advies over deze verzekering? ➜ Surf naar www.partena-ziekenfonds.be/hospitalisatie➜ Bel naar T. 02 218 22 22

Page 3: Profiel 134 juli 2015

Voor

Hos

pita

lia e

n D

enta

lia P

lus

tree

dt P

arte

na O

nafh

anke

lijk

Ziek

enfo

nds

(nr C

DZ

5006

c) o

p al

s ve

rzek

erin

gsag

ent v

oor d

e V

MO

B Zi

eken

fond

s vo

or H

ospi

talis

atie

kost

en (n

r CD

Z 75

0/01

).

14

COLOFONDiane Albert, Karima Amrous, Aude Clève, Annemie Coëme, Eva De Geyter, Sharon De Neve, Regina De Paepe, Ellen De Vriese, Ilse D’hoker, Ilse Hens,

Christian Horemans, Claire Huyghebaert, Pascale Janssens, Agnès Leclercq, Sarah Masschelein, Annemie Mathues, Nathalie Renna, Alain Servaes, Hellen Smeets, Joeri Staessen, Olivier Stoop, Emilie Vanderstichelen, Katrien Vanderstraeten, Emilie Van Isterdael, Barbara Van Ransbeeck,

Patricia Verstraete, Steven Vervaet

Kernredactie : Lynn Pellens, Pierre Lété

www. partena­ziekenfonds . be

Vormgeving : Magelaan - Fotografie : Reporters, Shutterstock - Drukwerk Roularta

Verantwoordelijke uitgever : Stefaan Lauwers Sluisweg 2 bus 1 ­ 9000 Gent ­ T. 02 218 22 22 ­

Ondernemingsnummer : NN 0411.696.011Partena Onafhankelijk Ziekenfonds (nr CDZ 5006c) treedt op als verzekeringsmakelaar

voor de VMOB Ziekenfonds voor Hospitalisatiekosten (nr CDZ 750/01).

Geen enkel in dit magazine gepubliceerd artikel mag (gedeeltelijk of volledig) overgenomen worden zonder voorafgaande toestemming van de redactie.

‘Profiel’ is ondertekenaar van de Milieubeleidsovereenkomst ‘Papier in Vlaanderen’Aangesloten bij de uitgevers van de periodiek pers.

INHOUD 2 Profielnieuwtjes 4 Nieuws van je ziekenfonds 6 Stop darmkanker 8 Extra terugbetaling bij specialist 9 Kostprijs tandzorgen stijgt 10 Partena Extra 13 Allergisch of intolerant? 14 Digitaal tot je dienst 16 Hoe gezond is je smartphone? 18 Gezondheidshop 20 Leeshoek 21 De mensen van Partena 22 Hulp in huis 23 Reken op je ziekenfonds 26 Diëten, hoe moet het (niet)? 28 Zo is lopen écht gezond 30 Tijd voor jezelf 32 Partena vakanties

18

profiel

www. facebook . be/partena @partena

6 9

13

28 24

32

4

21

Lid van

Nr. 134

profiel juli 2015 1

Page 4: Profiel 134 juli 2015

Heeft jouw kind een sms-duim, tabletnek of gamepols?De huidige generatie kinderen groeit op met digitale toestellen en dat blijkt zo stilaan z’n gevolgen te hebben voor hun lichamelijke gezondheid. De provincie Antwerpen confronteert jongeren en hun ouders met hun beeldschermgebruik en bindt zo de strijd aan met de sms­duim, de tabletnek en de gamepols. De website www.playpauzestop.be geeft jongeren en ouders tips en tricks om gezond beeldschermgebruik in de praktijk toe te passen. Scholen kunnen er ook een gratis lespakket bestellen.

On Wheels app brengt toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers in kaartVia de app van On Wheels vzw kunnen rolstoelgebruikers in Gent, Hasselt, Kortrijk, Brugge en Antwerpen zien welke winkels, horeca­zaken, bezienswaardigheden, enz. voor hen toegankelijk zijn. Initiatief nemer Michiel Desmet raakte zelf verlamd na een ongeval, en ondervond aan den lijve hoe gebrekkig de informatie rond rolstoeltoegankelijkheid kan zijn. Samen met enkele vrij willigers, en met steun van Stad Gent en private partners, ging hij aan de slag om een app te ontwikkelen.

Intussen maten 2.000 studenten in vijf steden de toegankelijkheid van 12.000 gebouwen op zodat de app kon worden gelanceerd. Daarbij keken ze naar het aantal drempels en de hoogte ervan, de breedte van de toegangsdeur en doorgangen, en de aanwezigheid van een draaicirkel. Het is nu de bedoeling dat de app wereldwijd verder wordt aangevuld.

Download de OnWheels app via de App Store of Google play.

België haalt goede punten rond orgaandonatieVorig jaar telde ons land 25,2 orgaandonoren per miljoen inwoners. Dat is de op één na beste score van de 8 landen die aangesloten zijn bij Eurotransplant, het internationale samenwerkingsverband voor orgaanuitwisseling. Die goede score is in grote mate te danken aan onze wetgeving. In België is iedereen namelijk auto­matisch donor, tenzij je verzet aantekent.

Toch houdt Luc Colenbie, transplantatiecoördinator van het UZ Gent, een pleidooi voor positieve registratie van donatie. Als de over­ledene zich niet uitdrukkelijk liet registreren, kan de familie in de 1e graad verzet aantekenen. En dat gebeurt in 12 à 15% van de gevallen.

Wie positief staat tegenover orgaandonatie, kan best op het gemeente huis een formulier invullen om expliciet toestemming te geven voor orgaandonatie. Geen overbodige luxe volgens Colenbie, aangezien in 2014 1.248 patiënten op een wachtlijst stonden voor een nier, hart, long of pancreas.

Meer info: www.beldonor.be.

PROFIELNIEUWTJES

Meer nieuwtjes? Surf naar www.partena-ziekenfonds.be/nieuws.

...

...

...

profiel juli 20152

Page 5: Profiel 134 juli 2015

7 op de 10 Belgen raadplegen eerst internet en dan pas artsDe website Gezondheid en Wetenschap peilde bij 2.225 mensen naar hun bronnen om gezondheidsinformatie op te zoeken. Daaruit bleek dat 86% van de deelnemers aan de enquête eerst ver schillende websites bezoekt vooraleer ze naar hun arts gaan.

7 op de 10 gaan na die zoektocht online ook naar de dokter. 27% beslist om op eigen houtje geneesmiddelen, vitamines of andere supplementen te nemen. En maar liefst 23% gaat zelfs niet naar de arts nadat ze het internet afgezocht hebben.

Volgens Marleen Finoulst, coördinator van Gezondheid en Weten schap, tonen de resultaten vooral het belang aan van betrouwbare gezondheidswebsites. 72% van de bevraagden zou namelijk bezorgd zijn over de kwaliteit van de informatie die ze online vinden.

Europa weegt steeds zwaarderDe Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) vermoedt dat Europa tegen 2030 een heuse ‘obesitasepidemie’ zal doormaken. Uit onder zoek blijkt dat de in de meerderheid van de 53 onderzochte landen de bevolking aanzienlijk zwaarder zal worden in de komende 15 jaar.

Zelfs in Zweden, een land dat traditioneel laag scoort qua obesitas cijfers, zal het over­gewicht vermoedelijk toenemen. Naar schatting 26 procent van de Zweedse mannen zal obees zijn tegen 2030, tegen­over 14 procent in 2010. Ook de cijfers bij de Zweedse vrouwen zullen stijgen, van 12 procent (2010) naar 22 procent (2030). Enkel voor Nederland wordt een daling van het aantal mensen met overgewicht voor­speld. Daar zal in 2030 nog 8 procent van de mannen obees zijn, tegenover 10 procent in 2010.

Voor België voorspelt men dat 89 procent van de vrouwen tegen 2030 last zal hebben van over gewicht. Een volwassen persoon heeft volgens de WGO overgewicht als zijn body mass index (BMI) meer dan 25 is. Vanaf een BMI van meer dan 30 spreek je van obesitas (ern stig over gewicht). Obesitas is een risicofactor voor hart­ en vaat ziek ten, diabetes en sommige vormen van kanker.

Vlamingen zijn dol op lopenDe Vlamingen behoren tot de koplopers onder de lopers in Europa. Maar liefst 19% van de Vlamingen tussen 12 en 75 jaar gaat minstens één keer per jaar lopen. Dat blijkt uit een studie van de universiteiten van Leuven en Nijmegen.

In heel Europa wint lopen aan populariteit. De Denen zijn de absolute koplopers met ongeveer 31%, maar ook de Vlamingen trekken massaal de loopschoenen aan. Ongeveer 19% gaat minstens één keer per jaar lopen. Dat is meer dan het percentage Vlamingen dat voor competitiesport kiest (16%). Daarmee prijken we op de 3de plaats van alle Europese landen. De redenen voor het succes van lopen liggen voor de hand: het is gezond, flexibel en bovendien ook (relatief) goedkoop.

De studie toont ook aan dat vooral mannen en vrouwen met een hoger diploma aan hard­lopen doen. Ongeveer 42% van de lopende Vlamingen zijn hogeropgeleiden. De onder­zoekers moedigen de loopbranche dan ook aan om ook hun pijlen te richten op mensen die geen hoger diploma hebben.

Lees meer over gezond lopen op pag. 28.

PROFIELNIEUWTJES

Denemarken31%

Duitsland25%

Vlaanderen19%

Europa12%

profiel juli 2015 3

Page 6: Profiel 134 juli 2015

NIEUWS VAN JE ZIEKENFONDS

TTIP zei je?Het vierletterwoord zegt je misschien niet veel, maar toch zouden we er een beetje van wakker moeten liggen. TTIP, of Transatlantic Trade and Investment Partnership, is het vrijhandelsakkoord waarover de Europese Unie en de Verenigde Staten sinds 2013 onderhandelen. Het akkoord mikt op meer economische welvaart, maar heeft ook gevolgen voor onze gezondheidszorg en sociale bescherming.

TTIP zou ertoe kunnen leiden dat economische belangen gaan primeren boven gezondheid en algemeen belang. Wat kan er eventueel veranderen voor jou als patiënt en belasting betaler?

• Toenemende privatisering van de gezondheidszorg, waardoor een groter deel van de factuur door patiënt zelf betaald zal moeten worden.

• Minder generische geneesmiddelen beschikbaar door langere bescherming van merkgeneesmiddelen, wat hogere uitgaven betekent voor de ziekteverzekering.

• Toenemend geneesmiddelengebruik door vrije publiciteit rond geneesmiddelen en vrij verkoop ervan via het internet. Terwijl de Belg al de grootste pillenslikker van Europa is met 550 euro aan geneesmiddelen per persoon en per jaar.

• Aantasting van volksgezondheid doordat Amerikaanse multinationals de nationale overheden voor een Grondwettelijk Hof zouden kunnen dagen, wanneer bijvoorbeeld een gezondheidspromotiecampagne de winsten van deze bedrijven zouden inperken.

• Toenemende gezondheidsrisico’s omdat multinationals de strenge Europese normen inzake gebruik van pesticiden niet zouden moeten respecteren.

De onderhandelaars van TTIP geven zeer weinig informatie, waardoor niemand echt weet wat de inhoud zal zijn van het vrijhandelsakkoord. Alle redenen dus om kritisch en waakzaam te zijn.

Partena Ziekenfonds trekt daarom samen met de andere Belgische ziekenfondsen aan de alarmbel. In februari publiceerden we samen een persmededeling hieromtrent, en in maart ondertekenden we samen met 375 andere organisaties uit 25 Europese landen een open brief waarin de leden van het Europese Parlement opgeroepen werden ‘nee’ te zeggen tegen een TTIP die zorgt voor een afbrokkeling van onze sociale welvaart.

TTIP is dus geen ‘ver van mijn bed’­verhaal. Hopelijk gebruikt Europa haar gezond verstand en beschermt ze onze Europese traditie van solidariteit en sociale bescherming.

EEN GEVAARLIJK GEBREK AAN TRANSPARANTIEChristian Horemans, Expert Inter natio­nale Zaken bij de Onafhankelijke Zieken­fondsen: “De Europese Commissie heeft tot hiertoe niet altijd open kaart gespeeld over hun onder handelingen met de Verenigde Staten. Dit gebrek aan duide­lijkheid voedt uiteraard de angst over de moge lijke impact van zo’n vrij handels­akkoord. De huidige Euro commis saris Cecilia Malmström is afkom stig uit Zweden, een land dat transparantie draagt ten opzichte van de burger hoog in het vaandel. Tijdens haar hoorzitting heeft ze dan ook gehamerd op het belang van meer open communicatie in dit dossier. Dat is nodig, want een grondig debat over het akkoord is onmoge lijk als we niet weten wat er precies allemaal op tafel ligt.”

Christian Horemans, Expert Inter natio nale Zaken bij de Onafhankelijke Zieken fondsen

profiel juli 20154

Page 7: Profiel 134 juli 2015

Geen eID? Gebruik de ISI+-kaartSinds het verdwijnen van de SIS­kaart op 1 januari 2014, moet je je elektronische identiteitskaart voorleggen aan de apotheker, het ziekenhuis of bepaalde zorgverleners. Zo kan men je zieken­fonds gegevens online raadplegen via het bevei­ligde netwerk MyCareNet. Maar bepaalde groepen zoals kinderen en grensarbeiders beschikken niet over zo’n eID. Daarom ontvangen zij van hun ziekenfonds een ISI+­kaart. Op die manier hebben zorgverleners ook toegang tot hun ziekenfondsgegevens.

De ISI+­kaart is bestemd voor:• Kinderen jonger dan 12 jaar (ook als ze een

Kids­ID hebben)• Personen die onderworpen zijn aan de Belgische

sociale zekerheid, maar geen eID kunnen krijgen (bv. grensarbeiders en hun medeverzekerden)

• Personen die niet de Belgische nationaliteit hebben en in het buitenland wonen, maar wel een beroep kunnen doen op de Belgische ziekteverzekering

Kinderen jonger dan 12 jaar ontvangen de ISI+­kaart automatisch van hun ziekenfonds. Dat gebeurt stapsgewijs volgens de leeftijd. Alle andere personen die recht hebben op zo’n kaart moeten ze zelf aanvragen bij hun ziekenfonds. Belangrijk: bij verlies, beschadiging of diefstal van de kaart is het verplicht om je ziekenfonds te verwittigen en een nieuwe kaart aan te vragen.

Contacteer ons voor meer info via www.partena­ziekenfonds.be/contact.

Inhaalpremie voor invaliden stijgt met 160 euro

Op 1 mei 2015 steeg de jaarlijkse inhaal­premie voor invaliden met 160 euro, van 308,09 euro naar 468,09 euro. Deze toe­name kadert in de afspraken tussen de regering en de sociale partners rond de welvaartsenveloppe. Wie langer dan twee jaar arbeidsongeschikt is, krijgt deze premie als een soort vakantiegeld.

Goed verzekerd op reisHeb je op vakantie dringende medische bijstand nodig, bel dan binnen de 48 uur de bijstandcentrale Mediphone Assist op het nummer +32 (0) 2 778 94 94. Mediphone Assist is 7 dagen per week, 24 uur per dag te bereiken.

De bijstand dekt enkel dringende zorg in de volgende landen:Algerije, Andorra, Bosnië­ Herzegovina, Bulgarije (EU), Cyprus (EU), Denemarken (EU), Duits­land (EU), Egypte, Estland(EU), Faeröer­eilanden, Finland (EU), Frankrijk (EU), Grieken land (EU), Hongarije (EU), Ierland (EU), IJsland, Italië (EU), Kosovo, Kroatië (EU), Letland (EU), Libië, Liechtenstein, Litouwen (EU), Luxemburg (EU), Macedonië, Malta (EU), Marokko, Monaco, Montenegro, Nederland (EU), Noorwegen, Oostenrijk (EU), Polen (EU), Portugal (EU), Roemenië (EU), San Marino, Servië, Slowakije (EU), Slovenië (EU), Spanje (EU), Syrië, Tsjechië (EU), Tunesië, Turkije, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk (EU), Zweden (EU), Zwitserland.

Meer info: www.partena-ziekenfonds.be/vakanties.

NIEUWS VAN JE ZIEKENFONDS

Derde betaler voor RVV’s voortaan verplicht bij huisarts Vanaf 1 juli 2015 zijn huisartsen bij een raadpleging in hun kabinet verplicht de sociale derde betaler toe te passen voor alle rechthebbenden op de verhoogde verzekerings tege moet­koming (ook RVV genoemd). De maatregel geldt niet voor huis­bezoeken. Dit betekent dat de RVV bij een raadpleging bij de huisarts, niet langer het volledige bedrag van de raadpleging moeten betalen of de terugbetaling van het ziekenfonds moeten afwachten. Ze betalen enkel het remgeld en moeten dus geen stappen meer ondernemen bij hun ziekenfonds. In de toekomst wordt deze voordelige maatregel uitgebreid naar andere categorieën.

Informeer je bij je ziekenfonds om te weten of deze nieuwe maat regel voor jou van toepassing is.

Let op! Reis je naar een ander land dan hier ver meld, sluit dan best een reisbijstand verzekering af bij een verzekerings maatschappij.

profiel juli 2015 5

Page 8: Profiel 134 juli 2015

‘Kennis delen kan levens redden’, is niet voor niets de ondertitel van het boek van Dr. Luc Colemont. De maag­darmspecialist en medeoprichter van de vzw Stop Darm kanker trekt al jaren aan de alarmbel over darm­kanker. Want hoewel 1 op de 20 Belgen darm kanker krijgt, is de ziekte onbekend bij het grote publiek.

Waarom weten mensen zo weinig over darm kanker?Luc Colemont: “De darmen zijn niet het meest aantrekkelijke orgaan. Mensen den ken er liever niet te veel over na. En qua sensi­bilisering en media­aandacht lopen we 10 à 15 jaar achter op borstkanker. Maar ik ben blij dat ik de laatste jaren een mentali­teits wijziging zie. Initiatieven als het boek ‘De mooie voedselmachine’ van Giulia Enders, of de nationale tournee van onze ‘Reuzen darm’, maken van de darmen een popu lair der orgaan. Dat kan ik alleen maar toe juichen.”

Hoe ontstaat darm kanker?Luc Colemont: “De ziekte ontstaat uit een poliep, of een klein goedaardig gezwel aan de binnenkant van de dikke darm. De ontwikkeling gaat niet snel: het duurt 8 à 10 jaar voor een poliep een kwaadaardig gezwel wordt en niet elke poliep wordt een kankergezwel. Omdat we niet weten welke poliepen kanker worden, nemen we bij een darmonderzoek alle poliepen weg. Zo geven we de ziekte geen kans. Waarom poliepen kanker kunnen worden? Binnen 5 à 10 jaar hebben we vermoedelijk een antwoord op die vraag. Studies wijzen in de richting van een microbe in ons darmweefsel.”

Zijn er risicofactoren voor darm kanker?Luc Colemont: “Darm kanker wordt vaak beschouwd als een erfelijke ziekte, en is dat in sommige gevallen ook. Maar in 8 op de 10 gevallen is er geen familiale factor. Vooral een gezonde levensstijl is belangrijk voor de preventie van darm kanker. Overgewicht, roken, en te veel alcohol drinken zijn de 3 dingen die je moet vermijden. De 2 dingen

die je wel moet doen zijn: evenwichtig eten, en voldoende bewegen. Wie die 5 richtlijnen volgt, heeft 25% minder kans om te sterven aan darm kanker.”

Er loopt ook een bevolkingsonderzoek naar darm kanker.Luc Colemont: “Alle mensen tussen 56 en 74 jaar krijgen sinds oktober 2013 een uitnodiging voor een preventief onderzoek. Ik ben daar heel blij om. Als je weet dat patiënten 90% genezingskans hebben bij vroegtijdige opsporing, is de waarde van dat onderzoek enorm.”

Gaat iedereen op de uitnodiging in?Luc Colemont: “48% van de mensen die een uitnodiging krijgen, neemt ook deel en dat is niet slecht. Maar om echt goede resul­taten te boeken, moeten we het percentage boven de 50% krijgen. De test valt om de 2 jaar in de bus, en het is belangrijk dat mensen hem élke keer laten uitvoeren. Om die mentaliteit te kweken, is sensibilisering nodig. Als we in 2020 aan 60% raken, zou dat heel mooi zijn.”

Lopen mensen jonger dan 56 ook een risico? Luc Colemont: “Internationale richtlijnen raden aan dat elke 50­plusser om de 2 jaar een preventief darm kankeronderzoek laat doen. Bij ons valt de groep tussen 50 en 55 jaar op dit moment om budgettaire redenen buiten het bevolkingsonderzoek, maar ik hoop dat de doelgroep binnen de 2 jaar uitgebreid wordt.”

Kunnen 50-plussers zich ook laten testen?Luc Colemont: “Zeker! Elke 50­plusser moet eigenlijk bij zijn huisarts een staal van de stoelgang laten testen. Het komt er op aan de kanker vóór te zijn en niet te wachten op klachten. Zeker omdat veel klachten aspeci­fiek  zijn:  ze  kunnen wijzen op darm kanker, maar evengoed op een andere aandoening. Klassieke klachten zijn rood bloedverlies bij de stoelgang, een veranderd stoelgang­patroon, aanslepende buikpijn of diarree, bloedarmoede, ijzertekort, … Maar op het

Elke dag sterven 5 Vlamingen aan darm kanker. Met de vzw Stop Darm-kanker en een gelijknamig boek wil dokter Luc Colemont mensen bewust maken van de gevaren van darm kanker en de ziekte vroeger helpen opsporen. Omdat preventie levens kan redden.

“Bij vroegtijdige opsporing is de

overlevingskans 90%”

‘STOP DARM KANKER’, MAAR HOE?

profiel juli 20156

Page 9: Profiel 134 juli 2015

moment dat die klachten afkomstig zijn van darm kanker, zit de kanker vaak al in een vergevorderde fase. En dat willen we zoveel mogelijk vermijden. Ik roep daarom alle 50­plussers op om met hun huisarts over darm kanker te praten. Ook al voelen ze zich kerngezond!”

Welke behandelingen bestaan er voor darm kanker?Luc Colemont: “Als er geen uitzaaiingen zijn, volstaat een ingreep waarbij we het stuk darm met het gezwel wegnemen. Dat kan in bepaalde gevallen zelfs via een kijkoperatie. Als er klieren aangetast zijn, of als er uit­zaaiingen zijn, is er meestal radio­ of chemo­therapie vereist. Chemotherapie heeft de laatste 10 jaar een grote evolutie door­gemaakt. Er bestaan betere genees middelen met minder  neveneffecten.  Maar  de  beste behandeling blijft: een nog betere vroeg­tijdige opsporing.”

Denkt u dat darm kanker een zeldzame ziekte kan worden? Luc Colemont: “Waarom niet? Er ontstaan nieuwe opsporingstechnieken, zoals hon­den die darm kanker ruiken via de lichaams­geur, de e­nose, bloed onder zoeken,… Alleen moeten we de research koppelen aan sensi­bilisering. 97% van het budget voor gezond heidszorg gaat naar behandeling, en 3% naar preventie. Die 3% verdubbelen, zou een wereld van verschil maken. Als de opsporingstechnieken blijven evolueren, en meer mensen worden zich bewust van het belang van preventie, hoop ik dat darm­kanker tegen 2040 à 2050 een zeldzame ziekte kan worden!”

MEER INFO?• stopdarm kanker.be• bevolkingsonderzoek.be/dikkedarm kanker

Doe mee aan het bevolkingsonderzoek • Ben je tussen de 56 en 74 jaar, dan krijg je om de 2 jaar een uitnodiging voor het

bevolkingsonderzoek in de bus. De uitnodiging bevat een afnameset en de nodige info om een staal van je stoelgang te nemen.

• Stuur het staal en het ingevulde antwoordformulier terug met de bijgevoegde envelop. Een postzegel is niet nodig. In het labo onderzoekt men het staal op de aanwezigheid van bloed. Binnen 14 werkdagen krijgen jij en je (huis)arts het resultaat.

• Is het resultaat afwijkend? Dat betekent niet noodzakelijk dat je darm kanker hebt. Er is wel een kijkonderzoek (coloscopie) nodig bij een specialist. Slechts bij 1 op de 10 mensen waarbij de test afwijkend was, is er sprake van darm kanker.

Luc Colemont, maag­darmspecialist in het Sint­Vincentiusziekenhuis in Antwerpen en medeoprichter van de vzw Stop Darm kanker

“Het komt er op aan de kanker vóór te zijn en niet te wachten op klachten”

‘STOP DARM KANKER’, MAAR HOE?

In België zijn er jaarlijks ongeveer 8000 nieuwe gevallen van darmkanker.

In Vlaanderen sterven er jaarlijks 2000 mensen aan darmkanker. Dit zijn er 5 per dag.

Dikkedarmkanker is de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen en de derde meest voorkomende kanker bij mannen.

profiel juli 2015 7

Page 10: Profiel 134 juli 2015

Sinds 2007 bestaat er een maatregel waar door je als patiënt een hogere terug betaling krijgt voor een eerste raadpleging bij een specialist, op voorwaarde dat je door verwezen bent door de huisarts. Met een doorverwijzingsattest krijg je bij een eerste afspraak bij de specialist 5 euro meer terug betaald van je ziekenfonds (of 2 euro voor de rechthebbenden op de verhoogde tege moetkoming). De Onafhankelijke Zieken fondsen gingen na of patiënten het extra voordeel ook echt gebruiken. Wat bleek? Maar 1 patiënt op 100 profiteert ervan. 

PAPIERWERK ALS STRUIKELBLOKWaarom maken zo weinig mensen gebruik van dit extra voordeel? Om te beginnen zijn veel patiënten niet op de hoogte. Als de huisarts geen doorverwijzingsformulier invult, vragen ze er ook niet naar. Bovendien maken heel wat patiënten rechtstreeks een afspraak bij een specialist, zonder eerst de huisarts  te  raadplegen. Om te kunnen profiteren van de extra terugbetaling, moeten patiënten ook een globaal medisch dossier (GMD) hebben. Niet alle patiënten blijken daarover te beschikken. Tot slot loopt er af en toe ook iets mis met het ver werken van de gegevens: sommige patiën ten krijgen een verwijzingsattest mee, maar weten niet dat ze dat ook aan het zieken fonds moeten bezorgen.

VEREENVOUDIGING EN UITBREIDINGVolgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen moeten de administratieve voorwaarden voor de bijkomende terugbetaling vereen voudigd worden, zodat meer mensen ervan kunnen genieten. Ze pleiten er ook voor om de maatregel uit te breiden naar andere zorgverleners. Zo verwijzen tandartsen bij voorbeeld door naar stomatologen.

Goed om te weten: globaal medisch dossierEen GMD, of globaal medisch dossier is een gedetailleerd dossier van een patiënt bij een huisarts. De huisarts houdt er alle informatie en medische gegevens over je gezond heidstoestand in bij. Andere voordelen:• 30% minder remgeld voor

raadplegingen bij de huisarts.• Minder remgeld bij een huisbezoek

voor wie ouder is dan 75, of recht heeft op het zorgforfait.

• Permanentiesupplement bij je huisarts, of de opleg van 2 euro voor een consultatie tussen 18 en 21 uur, wordt volledig terugbetaald.

• Remgeldvermindering van 5 euro, of 2 euro (voor wie recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming) bij doorverwijzing naar de meeste specialisten.

Vraag tijdens een consultatie of huis­bezoek aan je huisarts of hij je GMD wil beheren. De huisarts mag hiervoor jaar­lijks een honorarium aanrekenen. Het ziekenfonds betaalt dit volledig terug.

EERSTE AFSPRAAK BIJ DE SPECIALIST: ZO GENIET JE VAN DE EXTRA TEGEMOETKOMING• Vraag je huisarts om een globaal medisch dossier (GMD) voor je bij te houden.• Vraag je huisarts om het document ‘doorverwijzing naar een specialist’, waarop de

specialiteit vermeld staat van de dokter die je gaat raadplegen.• Laat het document zien aan de specialist en stuur het nadien, samen met het

zorgattest van de specialist, naar het ziekenfonds. • De hogere terugbetaling is 1 keer per jaar en per specialiteit geldig.

Wist je dat je voor een eerste raadpleging bij een specialist een hogere terugbetaling ont vangt als je doorverwezen bent door je huisarts? Nee? Dan ben je zeker niet de enige. Uit een studie van de Onafhankelijke Zieken- fondsen blijkt dat maar weinig mensen van het voordeel gebruikmaken.

Eerste afspraak bij de specialist ? Extra terugbetaling met verwijzingsattest !

profiel juli 20158

Page 11: Profiel 134 juli 2015

0

10

20

30

40

50

60

2015-20162013-20142011-2012

0

10

20

30

40

50

2015 - 20162013 - 20142011 - 2012

WELKE VOORZORGS MAAT­REGELEN KAN JE ZELF NEMEN?1 Voorkomen is nog steeds goedkoper

dan genezen. Verzorg je tanden goed. Een jaarlijkse controle bij de tandarts is het minimum.

2 Een bezoek aan de tandarts inplannen? Zoek eerst op of je tandarts geconventioneerd is of niet via www.partena­ziekenfonds.be/tools. Vraag bij dure behande lingen zoals het plaatsen van een kroon of een brug vooraf een offerte.

3 Dek je in tegen hoge kosten door het nemen van de tandzorg ver zeke ring Dentalia Plus bij je zieken fonds. Zo kun je jaarlijks tot 1.025 euro extra terugbetaald krijgen.

WAT WIL DAT NU ZEGGEN?Een niet­geconventioneerde tandarts – een tandarts die dus niet akkoord gaat met de nieuwe tarieven – mag meer aanrekenen dan het wettelijke tarief. Daardoor blijft naast het officiële remgeld, ook die meerprijs ten laste van de patiënt.

Percentage niet-geconventioneerde tandheelkundigen per provincie

In de provincie Antwerpen is meer dan de helft niet­geconventioneerd. In sommige regio’s is dit aantal, in vergelijking met 2 jaar geleden, met de helft toegenomen (Diksmuide ­ Ieper ­ Kortrijk) of zelfs verdubbeld (Maaseik).

Onzekerheid kostprijs tandzorgen in 2015 stijgt

Ruim 40% van de tandartsen gaat niet akkoord met de nieuwe afgesproken tarieven. Deze resultaten werden door het RIZIV gepubliceerd. Dit akkoord wordt tweejaarlijks afgesproken tussen ziekenfondsen, tandartsen en het RIZIV.

0

10

20

30

40

50

60

2015-20162013-20142011-2012

0

10

20

30

40

50

2015 - 20162013 - 20142011 - 2012

Antwerpen

Vlaams ­ Brabant

West­Vlaanderen

Oost­Vlaanderen

Limburg

Percentage niet-geconventioneerde tandartsen in Vlaanderen

Voor Dentalia Plus treedt Partena Onafhankelijk Ziekenfonds (nr CDZ 5006c) op als verzekeringsagent voor de VMOB Ziekenfonds voor Hospitalisatiekosten (nr CDZ 750/01).

profiel juli 2015 9

Page 12: Profiel 134 juli 2015

Op de fiets tegen kanker10 Partena-medewerkers hebben dit voorjaar samen 1.000 kilometer gefietst, ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. Ze fietsten niet alleen het juiste aantal kilometers bij elkaar, maar zamelden ook 10.000 euro in. Partena stortte een deel van dat bedrag, de rest zamelde het team in via een paar fijne acties, zoals een soep- en bloemenverkoop, een quiz, en een warme lunch voor het goede doel.

Om de deelnemers klaar te stomen voor hun sportprestatie, sprongen de collega’s van Vitaliteitsmanagement bij met condities tests en gezonde trainingsschema’s. De mensen van de Gezondheidshop zorgden dan weer voor moderne trainings apparatuur, zoals een hartslagmeter met speciale cycling app.

Het Partena fietsteam kon op die manier topfit aan de start verschijnen en de uitdaging tot een schitterend einde brengen. Bedankt aan ons gedreven fietsteam en al wie z’n steentje bijdroeg!

Zachte sjaaltjes voor sterke vrouwenNa haar chemobehandeling voelde Wendy Rosseel zich ‘te nonchalant voor een pruik, te kieskeurig voor een saaie muts, en te optimistisch voor sombere kleuren.’ Het resultaat is haar eigen collectie trendy wikkelmutsen onder de naam Rosette La Vedette. Voor warme zomerdagen ligt er weer een nieuwe collectie zachte en stijlvolle mutsen en sjaals klaar.

Je koopt ze vanaf nu in onze Gezondheidshop in Gent of online op www.partena-gezondheidshop.be.

PARTENA EXTRA

!Vergeet je kleefzegel nietBezorg je documenten aan het zieken fonds, kleef er dan altijd een kleefzegel van de juiste persoon op. Op elk document. Op die manier komen je documenten meteen in het juiste dossier terecht en worden ze sneller en efficiënter verwerkt.

profiel juli 201510

Page 13: Profiel 134 juli 2015

Haarknipevent was een groot succesBedrijvigheid alom bij Partena op 22 april voor het Haarknipevent in samenwerking met Think Pink. In ruil voor hun paardenstaart kregen vrijwilligers er gratis een nieuw kapsel aangemeten. 40 mensen namen afscheid van hun lange lokken hun en helpen op die manier een kankerpatiënt aan een mooie pruik. Dank aan al wie erbij was!

Heb je het haarknipevent gemist? Op www.geefomhaar.be vind je de volgende events of een kapper in je buurt die graag je haren knipt voor het goede doel.

Partena-medewerkers laten de auto staanVoor ELMO@Work, een proefproject van het Vlaams instituut voor Mobiliteit (VIM), hebben 9 Partena­medewerkers een jaar lang een elektrische  fiets  uitgetest.  Ze  pendelden  ermee  van  en  naar  het werk,  en gebruikten de fiets ook  thuis. Doel  van het project was vooral om te kijken of elektrische fietsen een volwaardig alternatief kunnen zijn voor de auto als het op woon­werkverkeer en dienst­verplaatsingen aankomt.

En wat blijkt: de eerste resultaten zijn positief! Als bedrijven hun werknemers  een  e-fiets  of  e-scooter  aanbieden,  dan  heeft  dat zelfs niet alleen een invloed op het woon­werkverkeer, maar ook op het gedrag van mensen in hun vrije tijd. Ze laten de auto niet alleen vaker aan de kant staan als ze naar het werk vertrekken, maar ook als ze boodschappen doen, of op bezoek gaan bij vrienden en familie.

PARTENA EXTRA

Afstuderen = inschrijven bij je ziekenfondsTot je 25ste ben je als student automatisch verzekerd bij het ziekenfonds van je ouders. Begin je te werken, ben je uitkerings­gerechtigd, of word je 26, dan moet je je inschrijven bij een zieken­fonds en word je een ‘titularis’.

Wil je lid worden? Regel het gemakke lijk online op www.partena-ziekenfonds.be of ga langs in een Partena­kantoor in de buurt. We brengen je dossier graag snel in orde.

profiel juli 2015 11

Page 14: Profiel 134 juli 2015

Kids’ days: last-minute vakantieopvangAf en toe opvang nodig in de vakantie, maar niet altijd voor een hele week? Met de Kids’ Days biedt Top Vakantie een fijne oplossing voor ouders en kinderen. Schrijf je kinderen tussen 3 en 14 in voor één of meer losse dagen vol plezier in functie van hun leeftijd. Een hele week kan natuurlijk ook! Een gezonde warme maaltijd is in de prijs inbe­grepen.

Kids’ Days in Deurne, Oostakker, Kessel­Lo, Hasselt, Brugge, Mechelen en Aalst. Info op www.topvakantie.be. Als klant van Partena Ziekenfonds krijg je 2 euro korting, per dag, per kind.

Water drinken is kinderspel!Wist je dat kleuters elke dag 4 glazen water nodig hebben en kinderen vanaf 6 jaar zelfs tot 5 grote glazen? Water zorgt er niet alleen voor dat kinderen voldoende gehydrateerd, maar ook alert en geconcentreerd blijven. Al hebben kinderen toch vaak een duwtje in de rug nodig. Partena gaf alvast een creatieve aanzet tijdens de Idee Kids­kampen in de Paas­vakantie. We zorgden voor kleurrijke waterkannen en ­bekers, zodat iedereen naar harten­lust water kon drinken.

Meer info en inschrijven voor de Idee Kids­kampen: www.ideekids.be. Als klant van Partena Ziekenfonds geniet je 10% korting per kamp.

PARTENA EXTRA

profiel juli 201512

Page 15: Profiel 134 juli 2015

Allergisch of intolerant?

WAT IS WAT?Ben je allergisch, dan reageert je immuunsysteem hevig als  je met bepaalde stoffen, of aller genen, in contact komt. Je afweersysteem maakt antistoffen aan, waardoor er vrijwel meteen een reactie ontstaat, zoals maag­ en darmklachten, huidirritaties of problemen met de luchtwegen. Afhankelijk van het type allergie kan de reactie matig zijn, of heel ernstig. Allergieën spoor je op met een bloedtest.

Een intolerantie voor een bepaalde stof betekent dat je er overgevoelig voor bent. Meestal komt dat door een tekort aan een bepaald enzym. Zo missen mensen met lactose­into le ran tie het enzym lactase, dat lactose afbreekt. Typisch voor een voedselintolerantie is dat je een kleine hoeveelheid van een stof kunt verdragen, maar eens je er meer van binnenkrijgt, krijg je problemen. Die drempelwaarde is voor elke persoon anders. Om te weten voor welke stof je overgevoelig bent, moet je een strikt eliminatiedieet volgen.

Naast allergieën en intoleranties zijn er ook kruisallergieën. Zo is iemand die allergisch is voor berkenpollen vaak ook allergisch voor bepaalde fruitsoorten, omdat de allergenen in die stoffen sterk op elkaar lijken. 

COURANTE BOOSDOENERSVeel mensen met een voedselintolerantie verdragen geen gluten. Dat zijn eiwitverbindingen in graanproducten zoals tarwe, rogge, spelt, gerst en haver. Wie er overgevoelig voor is, krijgt problemen met de vertering in de dunne darm, en dus diarree, buikkrampen, bloed armoede en gewichtsverlies. Glutenintolerantie kan ook leiden tot de auto­immuunziekte coeliakie, waarbij gluten door het afweersysteem beschouwd worden als een schadelijke stof.

Een andere voedselintolerantie is lactose­intolerantie. Wie daar last van heeft, kan geen melk suiker, of lactose, verteren. De melksuiker gist in het darmkanaal en dat zorgt voor buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree, constipatie en vermoeidheid. Lactose­ intolerantie is niet hetzelfde als koemelkallergie. Wie allergisch is voor koemelk, reageert met zijn immuun systeem op koemelkeiwitten. De symptomen zijn net iets anders: naast maag­ darmklachten heeft men ook last van huiduitslag of problemen met de luchtwegen.

Een etentje bij je thuis wordt vaker een evenwichtsoefening, want steeds meer mensen verdragen bepaalde voedingsstoffen niet of minder goed. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een koemelkallergie en lactose-intolerantie? Wat zijn gluten? Wat maak je klaar voor iemand die ze niet verdraagt? We maken je wegwijs in de wereld van de voedselallergieën en -intoleranties.

LEKKER KOKEN ZONDER ALLERGENENEten met een voedselallergie of ­intolerantie hoeft niet saai te zijn. Steeds meer restau rants houden er rekening mee en steeds meer super markten bieden producten zonder aller genen aan, of vermelden aller genen op de etiketten. En voor wie thuis allergenen vrij wil koken, zijn er inspi rerende kook boeken met recepten voor lekkere, gezonde én veilige maal tijden. Genieten van lekker eten kan dus nog altijd, ook met een allergie of intolerantie.

GLUTENVRIJ KOKEN EN BAKKENISBN 978 90 223 3003 6 ­ 19,99 euroALLERGIEVRIENDELIJK KOKEN zonder gluten, lactose, soja, noten en andere allergenenISBN 978 90 02 25276 1 ­ 24,99 euro.Uitgeverij Manteau

Te koop met 15% korting via www. partena-gezondheidshop. be(Cumuleerbaar met 10% korting via Voordelen pakket voor klanten van Partena Ziekenfonds)

profiel juli 2015 13

Page 16: Profiel 134 juli 2015

ONLINE DIENSTVERLENING

Digitaal tot je dienstDe relatie met onze klant vraagt in een evoluerende digitale wereld steeds meer transparantie en nabijheid. Partena kiest ervoor om die uitdaging aan te gaan en om diensten, processen en contacten te digitaliseren. Zo stomen we ons bedrijf klaar voor de toekomst.

Meer en meer klanten kiezen er zelf voor om digitaal geholpen te worden. Het is snel en efficiënt en je regelt je ziekenfondszaken op het moment dat je zelf verkiest. Wij vinden het dan weer belangrijk dat onze klant ook digitaal kan rekenen op een persoonlijke aanpak. Daarom ontwikkelen we voortdurend nieuwe features en handige tools die elke klant snel en efficiënt verder helpen.

Uiteraard betekent digitalisering niet dat we geen tijd meer maken om onze klanten ook echt te ontmoeten. Digitalisering betekent voor ons net het tegendeel: door bepaalde diensten digitaal te maken, kunnen onze medewerkers meer tijd vrijmaken voor die momenten waarop klanten persoonlijke hulp of advies nodig hebben. Denk maar aan thuiszorgadvies in onze Gezondheidshop, of een adviesgesprek met onze Consulente voor zwangere mama’s. Digitale diensten en een persoonlijke service gaan zo perfect hand in hand.

WELKOM IN ONS ONLINEKANTOOR!Heb je kleefzegels nodig, wil je documenten opvragen of terug­betalingen berekenen? In het Onlinekantoor kan dat snel én makke lijk, ook buiten de kantooruren. Het Onlinekantoor is bevei­ligd en Partena respecteert uiteraard je privacy. Het systeem is bovendien snel en gebruiksvriendelijk.

In het Onlinekantoor vind je ook een Dentalia Plus teller. Deze teller geeft je een overzicht van de terugbetalingen die je hebt ontvangen via onze tandverzekering Dentalia Plus. Heel handig: je weet dan in een oogopslag of je nog recht hebt op terug betalingen voor een behandeling.

UITBREIDING VOOR KLANTEN VAN PARTENA HULP IN HUIS

Het Onlinekantoor is er niet enkel voor klanten van Partena Zieken­fonds, ook klanten met een poetshulp van Partena kunnen er terecht. Je vindt er:

• Extra info en berichten rond onze werking.• De contactgegevens van je vervangende poetshulp (naam en

gsm nummer). • Je geplande vakantie is zichtbaar in een handig overzicht.• Een lijstje met het aantal verwerkte cheques van het lopende

kalenderjaar.• Link naar strijkpunten in je buurt.• Handige links: vervanging aanvragen en omschakelen naar

elektronische dienstencheques kan nu vanaf de homepagina ‘Comfort’.

Waar en wanneer regel jij je ziekenfondszaken het liefst? Partena Ziekenfonds laat de keuze aan jou. Dankzij onze efficiënte digitale dienstverlening zijn we er voor jou, waar en wanneer jij dat wilt.

profiel juli 201514

Page 17: Profiel 134 juli 2015

Nog geen gebruiker van het Onlinekantoor? Registreren is zo gebeurd!• Surf naar www.partena­onlinekantoor.be en vul je

aansluitingsnummer en rijksregisternummer in. • Vul op het infoformulier je gegevens in.• Je krijgt een e­mail met een link. Klik door om je registratie te

bevestigen.• Vanaf nu regel je je ziekenfondszaken makkelijk zelf online.

ONTVANG BRIEVEN DIGITAAL IN JE E-BOXe­Box is een handige ‘brievenbus’ in het Partena Onlinekantoor. We laten je via e­mail weten dat er een elektronische brief of factuur voor je klaar ligt in het Onlinekantoor. Je kunt de brieven en facturen bekijken in het Onlinekantoor of bewaren op je computer. De voordelen van e­Box:• Geen onnodig papierverbruik: respect voor het milieu.• Onmiddellijk de juiste briefwisseling op je computer.• Eenvoudig te bekijken, bewaren op je computer of afdrukken. • Een optimale beveiliging met maximaal respect voor je privacy.• Thuis, op het werk, ’s ochtends of liever ’s avonds: aan jou de keuze.

ZO ACTIVEER JE JE E­BOX IN HET ONLINEKANTOORGa naar ‘My Settings’ helemaal bovenaan.

Kies voor ‘Mijn profiel beheren’ en klik op ‘Gegevens wijzigen’.

Vink bij ‘Voorkeuren voor e­mails, newsletters & EBOX’ de optie ‘Activeer e­Box’ aan.

DIGITALISEER JE PATIËNTENDOSSIER Onder de noemer e­Health is ook de federale overheid bezig met het digitaliseren van patiëntendossiers. Door je medische dossier digitaal beschikbaar te maken in een beveiligde data bank, zorg je ervoor dat hulpverleners en artsen je medische gegevens meteen kunnen opvragen wanneer dat nodig is. Om zo’n digitaal dossier te kunnen openen voor jou, is jouw ‘geïnfor meerde toestemming’ nodig:

• Wat? Je geeft je artsen, specialisten en apotheker de goed keuring om jouw gezondheidsgegevens elektronisch te delen.

• Welke gegevens? Gezondheidsgegevens: resultaten van bloed onderzoeken, röntgenfoto’s, voorgeschreven medicatie, …

• Waarom? Je gezondheidsgegevens zijn vlotter te raadplegen door je zorgverleners. Zo krijg je een betere en meer veilige behandeling, vermijd je onnodige onderzoeken, …

• Privacy? Alles verloopt veilig en vertrouwelijk. De elektronische netwerken voor het delen van gegevens zijn streng beveiligd.

• Hoe? Ga naar www.patientconsent.be en volg de stappen.

ONZE DIGITALE SERVICES OP EEN RIJTJE• Website: snel iets nakijken of opzoeken? Op onze website

www.partena­ziekenfonds.be vind je alle info die je zoekt. • Mobiele website: met de smartphone kun je terecht op onze

mobiele website m.partena.be.• Onlinekantoor: regel zelf je ziekenfondszaken, waar en

wanneer het jou uitkomt. • e­Box: ontvang je briefwisseling snel en veilig in je digitale

brievenbus.• Snellere terugbetaling: dankzij het scannen van getuig­

schriften van zorgverleners. • Apps: de Partena website houdt je op de hoogte van recente

gezondheidsapps. • Tools: bereken online je bijdragen en terugbetalingen, zoek

meer info over gezondheid en hulpverleners via de tools op onze website: www.partena­ziekenfonds.be/tools.

• Shop online: winkel op elk moment in onze Gezondheidshop via www.partena­gezondheidshop.be.

profiel juli 2015 15

Page 18: Profiel 134 juli 2015

In 2014 bezat bijna de helft van de volwassen Belgen een smartphone. Sommigen gebruiken hem occasioneel, maar anderen zijn eraan verslingerd en verliezen het toestel geen moment uit het oog. Is zoveel liefde voor de smartphone wel gezond?

ELEKTROMAGNETISCHE GOLVENDe stralingen die mobiele telefoons uitzenden zijn elektro­magnetische golven. Typerend voor die golven is dat ze ‘thermisch’ kunnen zijn: ze zorgen voor opwarming. Veelvuldige opwarming van je lichaam door thermische straling zou kankerverwekkend kunnen zijn, maar wetenschappers zijn het erover eens dat die effecten uitgesloten  zijn bij  gsm’s of  zendantennes. De  stralings-intensiteit van gsm’s, draadloos internet en andere draadloze toe­passingen is te laag om ongezonde opwarming op te wekken. Daarbovenop heeft België strenge normen voor gsm­operatoren. Ook al woon je vlak onder een gsm­mast, de blootstellingslimiet blijft ver onder het schadelijke niveau.

Naast het thermische effect kunnen elektromagnetische golven ook niet-thermische  effecten  hebben.  Of  die  schadelijk  zijn  voor  je gezondheid is op dit moment niet helemaal duidelijk. Volgens de ene studie kunnen er schadelijke effecten aangetoond worden bij gsm­golven, volgens de andere zijn er geen overtuigende aan­wijzingen. Het is dus niet wetenschappelijk bewezen dat een overmatige blootstelling aan gsm­stralen kan leiden tot hoofdpijn, kanker of Alzheimer, maar we kunnen ook niet 100% zeker zijn van het omgekeerde. Daarom roept de Hoge Gezondheidsraad op tot voorzichtigheid. Ze stelt duidelijk dat het gebruik van een gsm of smartphone op regelmatige basis, maar niet te intensief, nagenoeg geen risico vormt voor je gezondheid. Maar omdat de precieze gevolgen bij intensief gebruik nog niet aangetoond zijn, hou je het gebruik best binnen de perken.

5 TIPS VAN DE HOGE GEZONDHEIDSRAAD VOOR VEILIG GSM-GEBRUIK1 Laat jonge kinderen geen gsm gebruiken.2 Maak zoveel mogelijk gebruik van een vaste telefoon.3 Bel indien mogelijk met een oortje of een headset.4 Hou je de gsm toch aan je oor? Wissel dan regelmatig van kant!5 Gebruik de gsm niet bij slechte ontvangst, zoals in de auto,

lift of kelder. Als het signaal zwak is, zal de gsm op volle kracht moeten werken, wat de stralingen verhoogt.

2G, 3G, 4G, WI-FI?Is er een verschil in straling tussen 2G, 3G, 4G en Wi­Fi? In principe niet. Het is telkens een bepaalde radiofrequentie in het micro golfgebied. De frequentie en de blootstelling (ver­mogens) kunnen lichtjes verschillen, maar de eigen schappen en de biologische effecten blijven gelijkaardig. Het is dus niet zo dat 4G een sterker signaal geeft dan 3G, het is alleen sneller.

Hoe gezond is je smartphone?

profiel juli 201516

Page 19: Profiel 134 juli 2015

SLAAPJe gsm of smartphone ’s avonds laat in bed gebruiken is niet bevorderlijk voor je nachtrust. Het licht dat het toestel uitstraalt in een donkere kamer zorgt ervoor dat je hersenen ‘wakker’ blijven en dat je minder snel de slaap vat. Maak er dus een gewoonte van om je gsm weg te leggen als je in bed kruipt.

OGENSinds de jaren negentig is het aantal gevallen van bijziend­heid (het niet scherp zien in de verte) met 35% gestegen. Een belangrijke oorzaak is de beeldscherm revolutie: de combinatie van computers, tv­schermen en andere elektro­nica veroorzaakt slechtere ogen. De smartphone is zeker niet de enige schuldige, maar doet er ook geen goed aan.

SOCIAAL VS. ASOCIAALHet is niet bewezen dat smartphones verslavend zijn, maar vooral jongeren raken er steeds meer aan verslingerd. De vraag is in hoeverre overmatig gebruik een impact heeft op hun sociaal gedrag. Het lijkt alvast ironisch: de oorspronkelijke functie van mobiele telefonie was om overal te kunnen communiceren. Maar gaandeweg heeft het gezorgd voor meer en meer mensen die zich tot hun smartphone richten als ze eventjes moeten wachten of alleen zijn. Zo is er minder ruimte voor spontane en directe communicatie met anderen. Ook in het bijzijn van anderen kan het voort­durend gekluisterd zijn aan je smartphone als storend ervaren worden. En wie kent het gevoel van lichte paniek niet als de batterij dreigt uit te vallen? Allemaal kleine gevolgen die groter worden naarmate de band met je telefoon versterkt… Probeer dus eens af en toe eens een dagje zonder gsm of zet het toestel uit tijdens je vakantie.

ANDERE KWAALTJESNiet alleen de stralingen van een smartphone kunnen een  effect  op  je  gezondheid  hebben,  ook  het  toestel zelf kan voor kwaaltjes zorgen.

Met dank aan Luc Verschaeve van het Wetenschappelijk

Instituut Volksgezondheid.

BACTERIËNEen smartphone is een haard van bacteriën, net zoals een toetsenbord of een deurklink. Het enige verschil is dat je deze laatste twee niet tegen je gezicht houdt! De meeste bacteriën zijn weliswaar onschuldig, maar in sommige gevallen kunnen ze huidinfecties veroorzaken. Reinig dus geregeld je toestel.

ORENMuziek beluisteren met je smartphone en oortjes of een headset? Geen probleem, zolang je het volume niet te luid zet. Bij een geluidsniveau van 90 decibel of hoger heb je na enkele uren al kans op gehoorschade.

NIET ACHTER HET STUUR!De gevolgen van het gebruik van smart­phones op de gezondheid mogen dan wel ter discussie staan, één ding staat vast: ze zijn levensgevaarlijk achter het stuur. En dat heeft helemaal niets met straling, bacteriën of asociaal gedrag te maken, maar met verstrooidheid die kan leiden tot ernstige ongevallen. Wie belt achter het stuur, loopt 3 tot 4 keer meer kans op een ongeval. En wie sms’t of andere berichten intikt, maar liefst 23 keer! Er is dus absoluut geen plaats voor een smartphone achter het stuur.

profiel juli 2015 17

Page 20: Profiel 134 juli 2015

Het zomert in de Gezondheidshop

Slim zonnenVolop genieten van de weldaden van de zomerzon? Dat heeft niets dan voordelen, als je het verstandig aanpakt.

GENIETEN MAG…De zon staat vaak onder de aandacht als grote boosdoener bij huid kanker en huidveroudering. Dat is terecht. Maar zonlicht draagt ook heel wat weldaden in zich. Af en toe een kwartiertje in de zon kan je gemoed helpen verlichten, en dat is zelfs wetenschappelijk bewe zen: in het zonlicht maakt je lichaam meer cortisol aan, een hormoon dat voor een energiek gevoel zorgt. Zonlicht is dus een uitstekend natuurlijk tegengif tegen futloosheid. Daarnaast zorgt zonlicht ook voor de aanmaak van vitamine D, een stof die onder meer osteoporose tegengaat. Een kwartiertje zon per dag is al vol doende om genoeg vitamine D aan te maken om gezond te blijven.

… MAAR BESCHERM JE HUIDOvermatige blootstelling aan de zon is niet goed voor je huid. Om van de weldaden van de zon te kunnen genieten, komt het er dus op aan je huid goed te beschermen.• Smeer je rijkelijk en regelmatig in met een waterbestendige zonnecrème met hoge

factor.• Vergeet zeker je oren, nek en voeten niet.• Breng de zonnecrème aan 20 à 30 min vóór je in de zon gaat.• Lig niet te lang in de zon.• Blijf uit de zon op de heetste uren van de dag, of tussen 11 en 15 uur.• Smeer je om de 2 uur opnieuw in. Doe dat ook als je erg gezweet hebt, of als je gaan

zwemmen bent.• Draag een zonnebril met UVA/UVB bescherming, en een zonnehoedje.• Drink voldoende water. • Let op de vervaldatum van je zonnecrème en vervang elk jaar je zonnecrème. Gooi oude

restjes weg.• Baby’s jonger dan 1 jaar hou je best uit de zon.

TOCH VERBRAND?Ben je toch verbrand, dan kun je de schade aan je huid nooit hele maal herstellen. Maar je kunt wel de pijn verlichten:• Aftersuncrèmes herstellen de schade aan de huid niet, maar ze hydrateren de

verdroogde huid wel.• Is je huid rood, maar heb je geen blaren? Dan kunnen een lauwe douche en verkoelende

compressen voor verlichting zorgen. Gebruik geen zeep! • Heb je last van blaren? Raadpleeg dan zeker je huisarts. • Blijf uit de zon tot je huid weer hersteld is. Een extra dosis zonlicht kan de huidcellen

nog meer schade toebrengen.

Met dank aan OSCARE Revalidatiecentrum voor brandwonden en littekens.

BESCHERM JE HUID IN ALLE ZACHTHEID MET APIVITAApivita zonnecrème voor gelaat en lichaam SPF 30, SPF 50 en After Sun • Bevat voor meer dan 75% natuurlijke

ingrediënten. Met lamsoor, propolis, panthenol, vitamine E.

• Biedt bescherming tegen UVA­ en UVB­straling.

• Het gepatenteerde propolis extract zorgt voor een verbeterde antioxidant bescherming tegen veroudering van de huid.

• Hydrateert de huid in de diepte.

Zonnecrème vanaf 20,34 euro (vanaf 22,60 euro voor niet­leden van Partena Ziekenfonds)

profiel juli 201518

Page 21: Profiel 134 juli 2015

NOG MEER ZOMERPRODUCTEN VIND JE IN DE PARTENA GEZONDHEIDSHOPShop online, contacteer ons voor persoonlijk advies, of kom langs in de winkel in Gent.• Surf naar www.partena-gezondheidshop.be.• Bel de adviseurs van Partena Gezondheidshop op T. 09 269 32 70.• Bezoek de Gezondheidshop in Gent (Sluisweg 2, 9000 Gent).

Het zomert in de Gezondheidshop

Lede

nkor

ting

gel

dt m

its

rege

lmat

ige

beta

ling

van

je z

ieke

nfon

dsbi

jdra

ge v

oor h

et V

oord

elen

pakk

et. D

e pr

ijs v

erm

eld

voor

lede

n va

n Pa

rten

a Zi

eken

fond

s is

incl

usie

f de

10%

Par

tena

­kor

ting

.

Voedselveilig 18/8 RVS en Tritan materiaal: BPA/ halogeen/ EA en pfthalaten vrij

Prijs: 26,95 euro (29,95 euro voor niet­leden van Partena Ziekenfonds)

Vervaardigd uit nylon en neopreen ­ sluiten goed aan ­ sneldrogend - flexibele rubberen zool

AQUA ZINGERWater met een zomerse fruittoets. Drink meer water door je water te aromatiseren. Handig in gebruik, vaatwasbestendig en geschikt voor warme of koude dranken

SABI SPORTIEVE WANDELSTOKTrendy must­have wandelstok.Met de Sabi­wandelstok wil je gezien worden. Kies jouw hippe kleur en ga op stap. Vervaardigd uit aluminium in één stuk: lichtgewicht en extra stabiliteit. Met rubberen zool voor het absorberen van schokken en anti­slip.

Jouw hoogte Jouw maat>/= 164cm Small165­175cm Medium>175cm Large

Prijs: 45 euro (50 euro voor niet­leden van Partena Ziekenfonds)

SALADE ZINGERJe eigen frisse saladedressing! Zeg nee tegen kleur- en smaakstoffen en creëer vanaf nu je eigen heerlijke dressings.De Salade Zinger is handig in gebruik met zijn drupvrije uitloop, anti­slip onderkant en groot ingrediëntenvak.Voedselveilig 18/8 RVS en Tritan materiaal: BPA/ halogeen/ EA en pfthalaten vrij

Prijs: 24,75 euro (27,50 euro voor niet­leden van Partena Ziekenfonds)

BACK JOYOveral beter zitten. Comfortabel zitten op harde en zachte stoelen, op kantoor, thuis, in de auto, trein of op het vliegtuig? Back Joy zorgt voor een actieve, dynamische zit en een verbeterde houding.

Ondersteunt het lichaam tot 150kg en verkrijgbaar in verschillende zomerse tinten.

Prijs: 35,95 euro (39,95 euro voor niet­leden

van Partena Ziekenfonds)

GEZONDHEIDSHOP

Prijs: 17,96 euro (19,95 euro voor

niet­leden van Partena Ziekenfonds)

DUUKIES BEACHSOCKSOnbezorgd en beschermd spelen. Bescherm klein voetjes tegen heet zand, scherpe steentjes, verbanden en uitglijden met Duukies Beachsoks.

2 leuke designs maten: 22/23 ­ 24/25 ­ 26/27

­ 28/29

TEMPUR ONDERWEG COLLECTIEComfortabel onderweg. De Tempur Onderweg­collectie laat je reizen met comfort. Nu 15% korting tot en met 15 augustus 2015.Promoprijs:• reiskussens: 48,20 euro

(53,55 euro voor niet leden van Partena Ziekenfonds)

• fietszadel medium: 29,84 euro (33,15 euro voor niet leden van Partena Ziekenfonds)

• reisset: 325,13 euro (361,25 voor niet leden van Partena Ziekenfonds)

Ontdek nog meer Tempur­producten in de Gezondheidshop.

profiel juli 2015 19

Page 22: Profiel 134 juli 2015

DE GOED GEVOEL VOEDINGSWIJZER

Eet je gezond, slank en energiek

Goed Gevoel brengt met dit boek alle kennis rond het bepalen van de juiste voeding samen in een boek. Je komt meer te weten over het kiezen van de juiste voeding om een leven lang gezond, slank en energiek te blijven. In het tweede deel van dit boek vind je meer dan 165 heerlijke recepten terug zodat je je opgedane kennis meteen in de praktijk kan omzetten.

De Goed Gevoel Voedingswijzer ­ Goed Gevoel ­ 512blz. ­ EAN 9789401424653Van 29,99 euro voor 25,49 euro

RUST VOOR JE RUG

Voor een goede nachtrust

8 op 10 mensen hebben minstens een keer in hun leven last van ernstige rugpijn. Deze klachten komen vaak door een slechte nacht rust of een bed van ondermaatse kwaliteit. Dit boek geeft antwoorden op vragen zoals wat de beste slaaphouding is, wanneer je matras aan vervanging toe is en waarop je moet letten wanneer je een bed koopt. Zodat je kunt genieten van een maxi­maal slaapcomfort.

Rust voor je rug ­ Pascal Mannekens ­ 240 blz. ­ EAN 9789401417686Van 19,99 euro voor 16,99 euro

FIETS­ EN WANDELBOX ­ DE MOOISTE STEDEN VAN BELGIE

100 routes langs en door de mooiste steden van België

Deze box beschrijft 100 tochten voor zowel sportieve als recreatieve wandelaars en fiet sers. De routes zijn gedetailleerd in kaart gebracht en rijkelijk geïllustreerd. Daar­naast is de box ook voorzien van uitgebreide prak tische informatie rond de ligging, toe gankelijkheid, aanbevolen start plaats, nuttige adressen en telefoon nummers, hore ca zaken... Voor iedereen leuke sugges­ties voor een geslaagde uitstap!

Fiets­ en wandelbox ­ de mooiste steden van België ­ Gunter Hauspie ­ 120 blz. ­ EAN 9789020999075Van 39,99 euro voor 33,99 euro

BE­TIME

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Martine Prenen, gezondheidscoach, neemt je mee in haar vierde boek over blij, bewust en budgetvriendelijk leven. Ze bespreekt hoe eenvoudige ademhalingsoefeningen jou kunnen helpen slechte stress weg te werken en toont jou hoe je zelf jouw schoonmaakproducten maakt. Goed voor de natuur en jouw budget!

BE­TIME ­ Martine Prenen ­ 176 blz. ­ EAN 9789401423007Van 24,99 euro voor 21,24 euro

PUUR THEE

Thee is de nieuwe koffie

Door de toenemende aandacht voor een gezondere  levensstijl  is  de  ‘thee’-filosofie bij ons aan een opmars bezig. Vraag je je af welke thee je op welk moment van de dag drinkt? Heb je altijd al willen weten hoe je thee moet zetten en waar de verschillende soorten thee vandaan komen? De auteur neemt je mee in de wereld van thee. Ontdek ook de tofste theebars bij jou in de buurt.

Puur thee ­ Veerle Stoffels ­ 224 blz. ­ EAN 9789401421119Van 34,99 euro voor 29,74 euro

Voordelige boeken via

Bestel je favoriete boeken gemakkelijk van bij jou thuis via de webshop van Uitgeverij LANNOO.

Als klant van Partena Ziekenfonds krijg je 15% korting op alle producten die je bestelt.

Shoppen met Partena­korting doe je via www. lannooshop . be/partena.

LEESHOEK

LANNOOSHOP verzendt je order in België voor slechts 2,50 euro per zending, ongeacht het aantal boeken of de zwaarte. Bestel je meerdere boeken en is je pakket behoorlijk zwaar, dan nog betaal je slechts 2,50 euro! Betalen doe je online en uiterst veilig. Meer info : T. 051 42 42 11 ­ info@lannooshop . be.

profiel juli 201520

Page 23: Profiel 134 juli 2015

“Op de dienst Vervangingsinkomen helpen we mensen die lang durig ziek zijn om hun uitkering correct te regelen. Mensen die arbeidsongeschikt worden wegens ziekte of een ongeval kunnen bij ons terecht om hun dossier in orde te brengen. We nemen contact op met klanten, hun werkgever, en hun behandelende arts, en zorgen ervoor dat hun vervangings inkomen zo snel en zo vlot mogelijk uitbetaald kan worden. Het geeft mij veel voldoening om mensen die ernstig of langdurig ziek zijn te kunnen helpen. Vaak doen wij naast het administratieve ook net dat tikkeltje meer: voor veel klanten bieden wij ook een luisterend oor.”

“Ik vind de materie van het vervangingsinkomen heel interessant en uitdagend om mee te werken. Omdat de wetgeving van de ziekteverzekering vaak verandert, moeten we voortdurend alert en up­to­date blijven. Het werk gaat op die manier nooit vervelen. Soms doen er zich in bepaalde dossiers ook complexe situaties voor. In die gevallen overleggen we met ons team en met onze experten om de klant de juiste informatie te geven. Ik leer nog elke dag bij, en ook dat is één van de redenen waarom ik mijn werk graag doe.”

“Ik vind het ook fijn om samen te werken met een hecht team collega’s. We werken op onze dienst samen met mensen van alle leeftijden en dat houdt het boeiend. We kunnen altijd op elkaar rekenen en hebben een coach die ons werk en onze loopbaan opvolgt. De tussentijdse evaluaties helpen om de kwaliteit van je werk juist in te schatten en om voortdurend nieuwe mogelijkheden en uitdagingen te blijven zien. Ik ben in die 19 jaar geen dag met tegenzin komen werken.”

WERKEN BIJ PARTENA?Zoek je een boeiende job met opleidings­ en ontwikkelings mogelijkheden, en aan dacht voor work­life balance? Bekijk de vacatures op www.partena-jobs. be.

“Ik bied klanten een luisterend oor”Achter het ruime aanbod zorg-, comfort- en gezond heidsdiensten van Partena staat een veel zijdig team van competente en enthousiaste mede-werkers. In elke Profiel stellen we graag iemand aan je voor.

ID­KITWie Caroline CockaertWerkt al 19 jaar als dossierbeheerder

op de dienst VervangingsinkomenWant “Het betekent veel om iets te

doen voor wie langdurig ziek is.”

DE MENSEN VAN PARTENA

profiel juli 2015 21

Page 24: Profiel 134 juli 2015

POETSWIJZERDe Poetswijzer is een handig heen­ en weerschrift voor klant en poetshulp. Het is handig voor  jou  als  klant:  je  noteert  er  je  specifieke  wensen  en  prioriteiten  in.  En  ook  onze poetshulpen zijn er blij mee: zij weten dankzij de Poetswijzer precies wat hun klanten verwachten, en kunnen hen via het heen­ en weerschriftje vragen stellen waar nodig.

Dit vind je in de Poetswijzer:

• Lijstje met taken en aandachtspunten: welke taken zie je je poetshulp graag uitvoeren? Wat kan je poetshulp doen als er tijd over is? Welke taken laat je liever niet door je poetshulp uitvoeren? En welke punten verdienen extra aandacht i.v.m. veiligheid?

• Ruimte voor vragen of opmerkingen: Laat je poetshulp weten wat je van zijn of haar werk vindt. Bijsturen waar nodig mag zeker, af en toe een complimentje geven, ook! Ook je poetshulp kan via het schriftje met vragen of opmerkingen bij jou terecht.

• Tips voor een vlotte samenwerking: Een goede communicatie zorgt voor een efficiënte samenwerking en helpt ongevallen en schade aan je huis te voorkomen.

WEGWIJSBROCHUREElke nieuwe klant krijgt ook een Wegwijsbrochure mee. Daarin schetsen we de diensten van Partena Hulp in huis, en sommen we een paar nuttige tips en afspraken op. Zo verloopt de samenwerking met je poetshulp van bij het begin zo vlot mogelijk.

Kijk de Wegwijsbrochure in op www.partena-hulpinhuis.be.

CONSULENTENTEAMVoor elke klant staat bij Partena Hulp in huis een team van consulenten klaar. Je consulenten beantwoorden je vragen via mail of telefoon en nemen ook af en toe zelf contact op. Om op te volgen of je tevreden bent over je poetshulp, maar ook om je persoonlijk en tijdig te laten weten dat er iets verandert in de planning van je poetshulp, of om je extra hulp aan te bieden waar nodig.

Hulp in huis zonder zorgen

BETAAL JIJ AL ELEKTRONISCH? Elektronische dienstencheques bieden heel wat voordelen voor jou als klant: ze zijn snel ter beschikking, je kunt ze niet verliezen, en je regelt alles vlot online. Maar wist je dat ze ook voor je poetshulp een pak handiger zijn? Elektronische cheques besparen je poetshulp het administratieve werk om papieren cheques in te vullen en naar het kantoor op te sturen. Elektronisch betalen is dus niet alleen handig voor jou, maar je maakt er ook je poetshulp blij mee!

Al 1.530 klanten schakelden over naar elektronische cheques. Jij ook? Omschakelen doe je via Sodexo in de ‘Beveiligde Zone’ op www.dienstencheques­rva.be. Geef nadien ook een seintje aan je consulent zodat die je dossier kan aanpassen.

EXTRA OF TIJDELIJKE HULP NODIG? WIJ ZIJN FLEXIBEL!Wil je deze zomer extra genieten van het zonnetje en vrije tijd? We regelen graag voor jou een paar extra uren poetshulp. Je consulent zoekt graag naar vrije momen ten in de agenda van jouw poets­hulp, of biedt je een andere poetshulp aan voor de extra poets­ of strijkklussen in huis.

Misschien zoek je deze zomer tijdelijk wat hulp in huis om volop van de zon te kunnen genieten? Ook dat kan! Laat het ons weten: kijk op www.poetshulp.be.

Bij Partena Hulp in huis bieden we elke poetshulp de nodige coaching en ondersteuning. Maar ook de communicatie tussen klant en poetshulp vinden we belangrijk. Om die te ondersteunen, staat ons consulenten-team klaar voor elke klant, en hebben we de Poetswijzer en Wegwijs-brochure samengesteld.

Ook genieten van een proper huis dankzij Partena Hulp in huis? Kijk op www. poetshulp.be!

profiel juli 201522

Page 25: Profiel 134 juli 2015

Klantgericht werken is geen loos begrip bij Partena. Wij werken geen diensten uit om daarna te zien of jij ze bruikbaar vindt, maar werken liever omgekeerd: wat jij nodig hebt, bieden wij. En meer. En er is ook ruimte voor verandering. Als nieuwe klant zit je bijvoor­beeld met andere vragen dan wanneer je al jaren lid bent. Op dit moment werken we samen met het Vlaams Innovatiecentrum aan een manier om nog beter tegemoet te komen aan de wensen van onze klanten, op elk moment in hun leven. Eerste levensmoment op de agenda was ‘geboorte en adoptie’. En ook het onthaal van onze nieuwe klanten namen we onder de loep.

VAN MEDEWERKER NAAR KLANT…We praatten eerst met onze eigen medewerkers op kantoor en in het werkveld: welke contactmomenten hebben we met onze klanten en hoe kunnen we nog beter met hen praten, en vooral: naar hen luisteren? Die denkoefening bleek al zo verhelderend dat we meteen een paar van onze diensten konden bijsturen of aan passen.

… EN WEER TERUG!Maar het blijft niet bij een rondvraag onder de medewerkers. Voor we echte vernieuwing doorvoeren, luisteren we ook graag wat onze klant ervan vindt. We riepen daarom op tot een rondetafelgesprek met al wie zich aangesproken voelde. Tot onze vreugde maakte een hele groep klanten met plezier tijd voor ons en zaten we op 21 april en 5 mei rond de tafel met een geëngageerd klantenpanel. We legden onze plannen voor en noteerden de feedback. En er kwamen ook heel wat eigen ideeën en suggesties van het panel terug.

VAN PLANNEN NAAR DADENDe laatste stap van het proces is misschien wel de belangrijkste. Nu is het aan ons om onze ideeën samen te leggen met de suggesties van onze klanten. Het resultaat merk je binnenkort zelf, in een nog betere dienstverlening. Wordt vervolgd!

We praten en luisteren: een fijne middag met een groep enthousiaste klanten.

We bekijken de suggesties van onze klanten…

…en brengen ze in kaart: welke diensten kunnen we nog verfijnen?

Tijd om de ideeën in daden om te zetten: binnenkort geniet je van een nog betere dienstverlening op maat!

REKEN OP JE ZIEKENFONDS

Ingrijpend moment in je leven?Reken op je ziekenfonds!

Een ziekenhuisopname, een nieuwe baby, ernstig ziek… Het leven zit vol ingrijpende momenten. Op zo’n moment wil je snel antwoorden op je vragen, en degelijke praktische hulp. Dat weten we bij Partena. Daarom tekenen we onze dienstverlening uit op maat van jouw leven. Zodat we er altijd voor je zijn, net wanneer je ons het meeste nodig hebt.

profiel juli 2015 23

Page 26: Profiel 134 juli 2015

Waarom is het een goed idee om de leden van Partena Ziekenfonds aan het woord te laten?Maarten Boeykens: “Tot nu toe namen we veel beslissingen over onze diensten zonder onze leden te consulteren. Uiteraard vroe gen we ons altijd af hoe we mensen nog beter konden helpen. Maar wat ze écht nodig hebben, weet je natuurlijk pas als je het hen zelf vraagt. Om dat makkelijk te kunnen doen, hebben we een ‘consumer consul ting board’ gemaakt. Samen met InSites Consulting, gespecialiseerd in het opzetten van online communities, hebben we een online plat form ontwikkeld waarop een panel van klanten met ons in dialoog kan treden. Ze kunnen er reageren op onze topics, zelf topics intro duceren, of gewoon meepraten waar ze dat willen.”

Waren mensen snel bereid om mee te praten?Maarten Boeykens: “Toen we met het klanten panel begonnen, hadden we wel wat reserves. Zou dit wel werken? Voelen onze leden zich genoeg betrokken om tijd en energie in dit project te willen steken? Willen mensen online reageren, of praten ze liever face­to­face met ons?

De klant moet een stem hebben in onze onderneming, vinden we bij Partena Ziekenfonds. Daarom vragen we ideeën en de mening van klanten via een online panel. Beheerder van de community, Partena-medewerker Maarten Boeykens, is opgetogen over het engagement van de Partena-leden.

“Het was enorm fijn om te zien hoe betrokken

onze leden zich voelden en hoe geëngageerd ze

waren in hun reacties.”

Maarten Boeykens, Projectleider Consumer Consulting Board

Op de home heten we de leden welkom en kiezen ze een topic.

In een online brainstormsessie verzamelen we ideeën van klanten.

“Onze klanten zitten vol goede ideeën”

profiel juli 201524

Page 27: Profiel 134 juli 2015

REKEN OP JE ZIEKENFONDS

Maar alle vrees bleek al snel ongegrond: veel mensen waren meteen gemo tiveerd om mee te werken en we hadden in een mum van tijd een mooi ledenpanel van meer dan honderd klanten,  en  dat  groeide  nadien  gestaag.  Stuk  voor  stuk  vonden  ze  het  een  fijn  idee  om betrokken te worden in de verdere ont wikke ling van hun ziekenfonds.”

Was het constructief samenwerken met het klantenpanel?Maarten Boeykens: “Het was enorm fijn om te zien hoe betrokken onze leden zich voelden en hoe geëngageerd ze waren in hun reacties. Nu is het aan ons om de feed back om te zetten in concrete plannen en daden. En dat doen we ook: alle diensten bij Partena zijn op de hoogte van het project en hebben elk voor hun eigen werkdomein de feedback van de klanten ontvangen. Con creet hebben we bijvoorbeeld op vraag van het klantenpanel de Europese Ziekte verze ke ringskaart opgestuurd naar onze leden, de indeling van onze website hier en daar bijgestuurd, en de topics van een nieuws brief volgens hun wensen inge vuld. Nog meer vragen en opmerkingen liggen klaar om in concrete plannen omge zet te worden.”

Blijft het klantenpanel bestaan?Maarten Boeykens: “Jazeker! We hebben een groep leden die zich ook de komende maanden voor ons wil inzetten. Vier keer per jaar zal het online platform één week lang open staan. We kijken ernaar uit om alle frisse ideeën en doordachte feedback te verwerken in nieuwe en nog betere diensten.”

ELI VAN BRUSSEL (28) IS EEN ENTHOUSIASTE DEELNEMER VAN HET ONLINE KLANTENPANEL“Deelnemen aan de Partena Community is een aparte ervaring: je voelt je tegelijk klant, ideeënmaker, deel van een online gemeen­schap en van hét Partena­team. Daarnaast kom je terecht in een groep mensen van verschillende leeftijden en origines, met elk hun eigen wensen, verwach tingen, ideeën en verzuchtingen. Ik vind het tof om als klant centraal te staan, maar ook heel leerrijk om samen te werken aan de toekomst van Partena. Het geeft me voldoening om voor Partena niet alleen een gebruiker te zijn, maar ook een waardevolle partner.”

KLANTENSUGGESTIES VOOR PARTENAWe gingen meteen aan de slag met de feedback van de deelnemers. Enkele realisaties:• Het design en de indeling van onze

nieuwe website (lancering einde van dit jaar).

• De ontwikkeling van een online afspraken module (lancering na de zomer).

• Nieuwe ontwikkelingen en verbete­ringen in het Partena Onlinekantoor.

• De Poetswijzer voor klanten en hun poetshulp.

• Het bepalen van onderwerpen voor de e­nieuwsbrief.

• De inhoud van Profiel.

KLANTENPANEL IN CIJFERS

Onze leden treden in dialoog en geven hun mening en advies.

Regelmatig stellen we een vraag aan het panel.

76 topics

5.078 reacties

6 maanden continue

samenwerking

206 actieve deelnemers

profiel juli 2015 25

Page 28: Profiel 134 juli 2015

Snel en toch gezond afvallen: gaat dat samen?Katty Uytersprot: “Gezond vermageren bete kent: een halve kilo per week verliezen. Voor mensen met overgewicht is dat iets meer: een kilo per week. Dat is niet alleen haalbaar, maar ook veilig. Als je sneller afvalt, raak je niet alleen vet, maar ook spiermassa kwijt. En die heb je nodig om je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Boven­dien hou je een drastisch dieet nooit lang vol, waardoor je na een tijdje net méér gaat eten om het tekort op te vullen. Dat is het befaamde  jojo-effect:  je  komt  de  verloren kilo’s opnieuw bij en verdikt zelfs nog meer, zodat je harde werk helemaal voor niets is geweest.”

Hoe begin je eraan? Katty Uytersprot: “Eigenlijk is afvallen pure wiskunde: een halve kilo vet is ongeveer gelijk aan 3.500 calorieën. Als je die op een week tijd wilt verbranden, volstaat het om

elke dag 500 calorieën minder te eten dan normaal. Dat bereik je al door je porties een beetje te verkleinen en de ‘extraatjes’ (frisdrank, frietjes, alcohol, snoep… ) tot een minimum te beperken. Dat is volgens mij ook de enige juiste manier om gewicht te verliezen. Ga jezelf niet alles ontzeggen, maar pas je levensstijl aan: eet van alles genoeg en van niets te veel.”

Dat lijkt me gemakkelijker gezegd dan gedaan…Katty Uytersprot: “Het is ook niet makkelijk! Onze westerse eetcultuur zorgt ervoor dat we bijna elke gelegenheid associëren met een hapje en een drankje. Probeer daarom gezonde keuzes te maken en luister naar je lichaam. Als je honger hebt, zorg dan dat je voldoende  essentiële  voedingsstoffen binnen krijgt: koolhydraten, eiwitten en vezels. Heb je zin in iets lekkers, beperk dan de hoeveelheid suikers of vetten, zodat je je achteraf niet schuldig hoeft te voelen. Een

Met de zomerzon in zicht nemen nogal wat mensen zich voor om nog snel een paar kilootjes te verliezen. Hoe doe je dat op een gezonde manier? Profiel vroeg het aan voedingsdeskundige en diëtiste Katty Uytersprot.

“Ga jezelf niet alles ontzeggen, maar pas je levensstijl aan: eet

van alles genoeg en van niets te veel.”

Diëten, hoe moet het (niet)?

profiel juli 201526

Page 29: Profiel 134 juli 2015

handig hulpmiddel is het voedingsetiket. Je vindt er alle informatie die je nodig hebt over de voedingswaarden van een bepaald product en je wordt je beter bewust van hoeveelheden.”

Waar moet je op letten als je etiketten bestudeert?Katty Uytersprot: “Let op het aantal calo­rieën per honderd gram of per portie. Daaraan zie je exact welke impact het product heeft op je gewicht. Hou ook de portiegrootte in het oog: 30g ontbijtgranen is minder dan je denkt, dus afwegen is de boodschap! Misschien grijp je ook naar lightproducten, omdat je ervan uitgaat dat die minder calorieën bevat. Maar dat is niet altijd het geval. Zo krijgen producten die minder suiker bevatten vaak een ‘light’­label. Maar de kleinere hoeveelheid suiker wordt wel gecompenseerd door een grotere hoeveelheid vet. En een gram vet levert dubbel zoveel calorieën als een gram suiker. Je komt dus bedrogen uit.”

Kiezen voor de variant met het minste aantal calorieën is de boodschap?Katty Uytersprot: “Dat is een goed begin, maar staar je er ook niet blind op. Soms spelen  ook  andere  stoffen  een  rol.  Stel:  je twijfelt tussen twee soorten koekjes. Ze bevatten evenveel suikers, maar de ene variant zit vol vezels en de andere niet. In dat geval kies je beter voor het vezelrijke koekje, ongeacht het aantal calorieën. Vezels remmen de opname van suikers in het bloed af, zodat die trager in het lichaam worden vrijgegeven. Zonder vezels moeten de suikers snel afgebroken worden, en moet de pancreas snel veel insuline aanmaken. Als dit te vaak gebeurt, kan de pancreas uitgeput raken en loert het risico op ouderdomsdiabetes om de hoek.”

Hoe zit het met granen? Zijn dat dikmakers?Katty Uytersprot: “Wat sommige diëten ook mogen voorschrijven, je hebt complexe koolhydraten nodig om te functioneren. Wat je sowieso nodig hebt in een gezonde en evenwichtige voeding – zelfs als je wilt afvallen – zijn complexe koolhydraten. Je vindt ze in graanproducten zoals brood, aard appelen, pasta en rijst. Graanproducten zijn dus onontbeerlijk in een gezonde voe­ding. Kies wel voor volkorenbrood, want dat bevat veel meer vezels dan wit brood en laat ­ net zoals bij de koekjes ­ de suikers

trager vrij in het bloed. Kies daarom ook voor volkoren pasta of rijst.”

Tegenwoordig is het ‘in’ om havermout als ontbijt te eten. Is dat beter dan brood?Katty Uytersprot: “Havermout is een equiva­lent van brood. Het is een gezond product, met veel vezels, en het werkt cholesterol­verlagend. Maar lijnvriendelijker dan brood is het zeker niet. Twee sneetjes brood staan gelijk aan 35g havermout of andere ontbijt­granen. Als je je aan die 35g houdt, is haver­mout dus een goed alternatief. Maar de meeste mensen eten er meer van, wat nefast is voor het gewicht. Als je er minder van eet, verlaag je de calorieopname, maar dat is bij brood ook zo. Het is dus zeker geen wondermiddel om gewicht te verliezen. Het zelfde geldt voor andere zogenoemde ‘superfoods’: gojibessen, chiazaden, quinoa… Ze zijn gezond, maar ze hebben geen grotere invloed op je gewicht dan andere gezonde producten.”

Mag ik méér eten als ik veel sport terwijl ik wil afvallen?Katty Uytersprot: “Dat is een beetje kort door de bocht. Sporten is een goede aanvulling als je gewicht wil verliezen, maar zonder een aanpassing van het eetpatroon ga je niet veel resultaat zien. Waar sporten vooral bij helpt is het verliezen van centi­meters. Als je regelmatig beweegt, ga je meer spiercellen ontwikkelen en die wegen meer dan vetcellen, dus op de weeg schaal vertaalt zich dat niet in een lager lichaams­gewicht. Zeker niet als je de verbrande calorieën nadien opnieuw gaat innemen, bovenop je normale dieet.”

Tot slot: wat is het grootste misverstand rond afvallen?Katty Uytersprot: “Het grootste misverstand is dat mensen denken: hoe minder ik eet, hoe meer ik vermager. Dat klopt niet. Je moet eigenlijk regelmatig eten, zodat je lichaam voldoende energie krijgt en een goede verbranding heeft. Laat het voor eens en voor altijd duidelijk zijn: hoe minder frequent je eet, hoe minder je verbrandt en hoe minder je afvalt. Als je kilo’s wilt kwijt­spelen, zit er maar één ding op: regelmatig en gezond eten, je calorie­inname beperken door kleinere porties te eten, én voldoende bewegen.”

Met dank aan voedingsdeskundige en diëtiste Katty Uytersprot.

“Het grootste misverstand is dat mensen denken: hoe minder ik eet, hoe meer ik vermager. Dat klopt niet.”

“Als je kilo’s wilt kwijtspelen, zit er maar één ding op: regelmatig en gezond eten, je calorie-inname beperken door kleinere porties te eten, en voldoende bewegen.”

Katty Uytersprot, voedingsdeskundige en diëtiste

profiel juli 2015 27

Page 30: Profiel 134 juli 2015

Zo is lopen écht gezondLopen is goed voor je: je verhoogt

er je energiepeil mee, werkt er stress mee weg, en het is goed voor

je weerstand. Maar een goede moti vatie en een degelijk paar

loopschoenen is niet genoeg om van lopen een echte weldaad te

maken. Wil je blessurevrij blijven dan heb je ook de juiste kennis en

een degelijke voorbereiding nodig.

Het aantal lopers in Vlaanderen is de afge­lopen jaren enorm gestegen. En de popu­lariteit van lopen blijft groeien. Kijk maar naar evenementen als de Antwerp 10 Miles of de 20 kilometer door Brussel, waaraan tienduizenden lopers deelnemen. Maar zelfs 5, laat staan 20 kilometer loop je niet zomaar. Integendeel, zonder goede voor­bereiding neemt het risico op blessures aan zienlijk toe en dreigt je loopproject meer een gevaar dan een zegen voor je gezondheid te worden.

TRAAG LOPEN LOONTDe meest voorkomende fout van begin­nende lopers is dat ze veel te snel lopen. De bedoeling van joggen is je uithouding ver­beteren, de rest is voor later. De ‘praattest’ leert je of je goed bezig bent: als je tijdens het lopen een normaal gesprek kunt voeren of een liedje kunt zingen, zit je in de goede hartslagzone. Raak je buiten adem? Dan ga je te snel. Het is een waar schuwingssignaal van het lichaam dat de spieren meer zuur­stof verbranden dan er aangevoerd kan worden. Een goede raad: loop liever lang en traag, want niet de afgelegde afstand of de snelheid tellen, maar wel de tijdsduur en de hartfrequentie.

LANGZAAM OPBOUWENEen andere vaak voorkomende beginners­fout is te lang willen lopen. Joggen moet je langzaam opbouwen om je pezen, gewrich­

ten en spieren te laten wennen aan je nieuwe gewoonte. Vandaar dat elk trainings­schema na elke training één of twee rust­dagen voorziet. Probeer je enthou siasme af te remmen. Alleen zo hou je het lang genoeg vol, en dat is toch wat telt!

LUISTER NAAR JE LICHAAMNeem blessures serieus! De meeste begin­nende lopers krijgen na vier tot zes weken voor het eerst een (kleine) blessure. Vooral klachten aan de enkel en het scheen been komen veel voor. Voel je een beginnend pijntje dat niet op spierpijn lijkt? Neem dan een paar dagen extra rust.

Het is ook verstandig om vóór je begint met hardlopen een sportmedische keuring te laten doen. Zeker als je bijvoorbeeld rookt, wat te zwaar bent, te veel stress hebt of hartproblemen in de familie hebt. Bij zo’n keuring onderzoekt een sportarts je bloed­druk, vetpercentage, hart­ en longfunctie en urine. Afhankelijk van het resultaat van de keuring, kan de sportarts je een bepaald trainingsschema aanraden.

Deel je je loopprestaties graag via sociale media, laat je dan niet te veel meeslepen. Blijf luisteren naar je eigen lichaam en loop geen prestaties van anderen achterna. Daarmee loop je het risico dat je over je grenzen gaat en met blessures eindigt. Onthoud dat je loopt voor jezelf en voor je eigen plezier, niet om anderen te imponeren.

Tip: verzorg je loop-houding, je eigen

voeten zien is niet OK.

profiel juli 201528

Page 31: Profiel 134 juli 2015

Gezond lopen = je buik- en rugspieren trainen!Om lopen gezond te houden voor je hele lichaam, zijn niet alleen je looptrainingen van belang. Je moet je lichaam ook krachtig genoeg maken om de schokken van het lopen op een gezonde manier te kunnen opvangen. Sterke buik­ en rugspieren, of een sterke ‘rompstabiliteit’, zijn daarbij onontbeerlijk. Ze geven je een goede, stabiele houding tijdens het lopen en beschermen je zo tegen rugpijn bij lange duurlopen en wedstrijden.

Ook je knieën varen er wel bij, want zwakke spieren in je romp zorgen voor een zwaardere belasting voor je knieën tijdens het lopen. De kans op blessures na een paar looptrainingen is op die manier heel reëel.

Wil je graag een workshop ‘Blessures Voorkomen’ organiseren op jouw werk? Of wil je met je collega’s een sportieve uitdaging aangaan? Partena Vitaliteits management begeleidt je graag. Kijk op www.partena­vitaliteit.be wat vitali teits management in jouw bedrijf kan doen.

David De Coninck, Beweegadviseur bij Partena Vitaliteitsmanagement

VERSTERK JE ROMP MET DEZE GEZONDE OEFENINGENSterke buik­ en rugspieren: hoe krijg je dat? Partena­beweeg adviseur David De Coninck helpt je hier alvast op weg met een paar gezonde spierversterkende oefeningen. Enkele tips vooraf:• Geen enkele oefening mag pijn doen of pijn

veroorzaken.• Je houding is belangrijker dan de duur van de oefening.• Voer elke oefening traag maar juist uit.• Blijf rustig ademen tijdens de oefening.• Herhaal deze setjes drie keer per week.

1 DE PLANKSteun op ellebogen en voeten en hou je lichaam opgespannen in 1 rechte lijn. Houd dit tussen de tien en twintig seconden aan. Voer deze oefening minimum vier keer uit, en rust telkens 30 seconden uit tussen de oefeningen.

Om de oefening moelijker te maken: hef afwisselend 1 been op zonder je hiel hoger dan je zitvlak te heffen.

2 BRUGGETJEGa op je rug liggen, en zet je voeten op heupbreedte. Duw je heupen omhoog en houd een vijftiental tellen aan. Rol langzaam weer af. Doe deze oefening minimum 10 keer en rust opnieuw even uit na elke oefening.

Om de oefening moelijker te maken: hef afwisselend 1 been en houd een 5 à 10 seconden aan. Houd je heup horizontaal.

3 ZIJWAARTSE PLANKPlaats je elleboog onder je schouder, plooi je benen en hef je heup omhoog tot een rechte lijn. Houd dit tussen de tien en twin tig secon­den aan. Voer deze oefening mini mum vier keer uit, en rust telkens 30 secon den uit tussen de oefeningen. Wissel dan van zijde.

Om de oefening moelijker te maken: hef je been even hoog als je heup.

profiel juli 2015 29

Page 32: Profiel 134 juli 2015

FitFree en Partena zetten je in bewegingJong, oud, man of vrouw: via de speciale FitFree bewegingslessen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen. Wie meer wil bewegen, schrijft zich in voor een van de lesmodules van telkens 8 à 10 weken in een sportclub bij hem of haar in de buurt. Je hoeft er geen atleet of fervent sporter voor te zijn, want elke cursus wordt aan­gepast aan het niveau van de deelnemers. De lokale atletiekclubs geven deze trai­ningen met de steun van de Vlaamse Atletiekliga en Partena. Samen willen we je (opnieuw) laten genieten van bewegen.

• Nieuwe lessen vanaf september.• Twee maal per week trainen, binnen of

buiten.• Gevarieerde oefeningen, aangepast aan je

niveau.• Betaalbaar sporten: 20 euro per module

van 10 weken.• Professionele begeleiding, toffe teams &

heel veel plezier!

Aarzel niet en kijk op www.iedereenatleet.be voor alle locaties en data.

Overgewicht bij kinderen: stappenteller maakt bewegen leuk1 op de 5 kinderen tussen 9 en 12 jaar is te zwaar. Heeft je kind overgewicht, dan gaat het beweging en sport misschien liever uit de weg. Hoe krijg je je kind zonder gezeur los van computer of tv? En hoe maak je van meer bewegen iets om naar uit te kijken? Samen stappen tellen is een efficiënte truc!

Een stappenteller is een toestelletje dat het aantal stappen dat je zet, nauwkeurig registreert. De stappenteller meet niet de intensiteit van de inspanning, trappenlopen of gewoon wandelen worden op dezelfde manier geregistreerd, maar wel hoe veel en hoe lang je beweegt. Een kind heeft mini­mum 15.000 stappen per dag nodig om te kunnen spreken van een actieve dag.

Zo maak je bewegen stap voor stap weer plezant:• Laat je kind gokken hoeveel stappen het

op een dag zou zetten.• Test het uit: geef je kind een stappenteller

op een schooldag en noteer het aantal stappen.

• Doe hetzelfde op een vrije dag. Hoeveel stappen heeft je kind dan afgelegd ?

• Laat ook mama en/of papa eens de test doen en vergelijk.

• Vraag ook eens een vriend of vriendin met een gezonde levensstijl om de stappenteller mee te nemen en bekijk het resultaat.

• Maak samen een stevige wandeling van een half uurtje en bekijk het aantal stappen.

• Bedenk momenten waarop je je aantal stappen zou kunnen verhogen. Door bv. de trap te nemen, te voet te gaan, een halte vroeger van de bus te stappen…

• Als je daar zin in hebt, kan je als ouder ook een wedstrijdje plannen met je kind. Wie de meeste stappen zet, verdient een gezonde beloning.

• Stimuleer als ouder je kind zoveel mogelijk om te bewegen en buiten te spelen, en om af en toe los te komen van beeldschermen.

• Zorg als ouder voor een gezonde voeding, teveel suiker maakt je kind moe en loom.

Meer info op www.dikinorde.be of via T. 0495 45 90 22.Met dank aan Els Vercruysse van Elsitas

Partena Ziekenfonds denkt aan jouw gezondheid. Wil je (meer) bewegen? Zoek je hulp en advies bij ziekte, wil je bijleren over gezond eten en leven? Laat je inspireren tijdens een van deze workshops of infosessies!

MEER BEWEGEN VOOR JONG EN OUD

TIJD VOOR JEZELF

ACTIVITEITEN, WORKSHOPS EN INFOSESSIES VOOR JOU!

profiel juli 201530

Page 33: Profiel 134 juli 2015

ZwangerschapPRENATALE LESSEN Door Solidariteit van het Gezin. Reeks van 5 lessen, met startdatum:• Gent: 1/7 • Kortrijk: 20/8 • Aalst: 1/9 • Hasselt: 8/9

ZWANGER EN YOGA Antwerpen: reeks met startdatum5/9 en 30/9

ARBEID, BEVALLEN EN JE BABY VERWELKOMEN Antwerpen: 18/8 en 29/9

KRAAMTIJD: WAT MAG JE VERWACHTEN Antwerpen: 25/8

BORSTVOEDING • Hasselt: 24/7• Antwerpen: 14/9

EHBO baby’s en kinderen Telkens van 19u tot 22u• Gent: 17/9 en 28/9• Hasselt: 17/9 • Izegem: 21/9 • Antwerpen: 23/9• Brugge: 29/9

Omgaan met ziekte of gezondheidsproblemen • Dementie: informatie voor de mantelzorger ­ Menen op 1/9• Slaapproblemen bij volwassenen ­ Sint­Denijs­Westrem op 8/9• Medicatie: terugbetaling en voorschrift op stofnaam ­

Keerbergen op 11/9• Gespreksnamiddag over later ­ Marke op 10/9

• Wilsbeschikking en vroegtijdige zorgplanning ­ Oud­Turnhout op 16/9

• Diabetes@school ­ Leuven op 17/9• Diabetes@school ­ Gerdingen op 25/9• Goed leven met Psoriasis ­ Zedelgem op 30/9• Prostaatkanker en de toekomst ­ Sint­Joris­Winge op 22/8• Europese Patiëntendag Prostaatkanker ­ Jette op 19/9• Nieuwe behandelingen van prostaatkanker ­ Assebroek22/9

Geestelijke gezondheid• Stress en burn­out ­ Sint­Denijs­Westrem op 1/9• Lachen is gezond ­ Knokke­Heist op 8/9• Lachen is gezond ­ Westkerke op 11/9• The Power of Hope in the Age of Anxiety ­ Leuven op 15/9• De kracht van hoop in angstige tijden ­ Leuven op 15/9• Mindfulnesstraining door ITAM

8 sessies, met startdatum: • Antwerpen: 1/7 • Houwaart (Tielt­Winge): 31/8 en 4/9 • Aalst: 2/9 • Antwerpen: 2/9

• Midweek Stilte ­ Damme: 19/8 (startdatum)

Actief en gezond levenTAI CHI IN HET PARK• Ieper: 23/8 en 20/9• Sint­Niklaas: 30/8 en 6/9• Roeselare: 5/9• Gent: 5/9• Melle: 6/9• Wevelgem: 6/9• Brugge: 6/9• Oostrozebeke: 8/9, 9/9, 15/9 en 16/9• Diksmuide: 12/9• Nieuwpoort: 13/9

SPORT VOOR MENSEN MET EEN FYSIEKE HANDICAP DOOR TO WALK AGAIN• Sportkennismakingsdagen

• Mol: 22/8 • Waregem: 27/9

• Handbike­weekends • Neerpelt: 31/7 tot 2/8 • Leuven: 11/9 tot 13/9

• Marc Herremans Challenge - Houffalize op 29 en 30/8 

TIJD VOOR JEZELF

ACTIVITEITEN, WORKSHOPS EN INFOSESSIES VOOR JOU!

We hebben hier slechts een kleine selectie opgesomd. Partena Ziekenfonds maakt nog meer interessante workshops en infosessies bekend! Alle info over deze infosessies en work­shops en recente updates van onze agenda vind je op www. goedvoorjou . be/activiteiten.

GEZONDHEIDSAGENDA

profiel juli 2015 31

Page 34: Profiel 134 juli 2015

Genieten in De HaanGRATIS OVERNACHTING VOOR KINDEREN TOT 12 JAAR!Hotel Astoria is een charmant hotel in het hartje van De Haan. Het recent gerenoveerde art­deco gebouw zorgt voor een hedendaags comfort in een pittoresk kuststadje aan de Belgische kust. Het hotel is gelegen in een bosrijke omgeving waar er ontelbare wandel­ en fietspaden zijn.

Ook kinderen zullen zich hier geen seconde vervelen. Tijdens de vakantiedagen kunnen zij volop genieten van de mooie stranden en de speelpleintjes. Wanneer het weer even tegenvalt kunnen zij altijd terecht in de ruime kinderspeelzaal.

ZOMERARRANGEMENT • Gratis overnachting voor kinderen tot en met 12 jaar.• Ontbijt aan 8 euro per kind.• Geldig bij een verblijf tussen 29/6/2015 en 13/7/2015 of

tussen 17/8/2015 en 31/8/2015.

20% Partena-korting Als klant van Partena Ziekenfonds geniet je altijd 20%

Partena­korting op de tarieven kamer en ontbijt.*

PARTENA VAKANTIES

* D

eze

kort

ing

is n

iet c

umul

eerb

aar m

et a

nder

e ac

ties

dan

de

verm

elde

act

ie o

p de

ze p

agin

a en

gel

dt e

nkel

bij

rege

lmat

ige

beta

ling

van

de z

ieke

nfon

dsbi

jdra

ge.

MEER INFO? RESERVEREN?Hotel Astoria, Leopoldlaan 7, 8420 De Haan T. 059 24 24 11 ­ www. hotelastoria . be

MEER INFO? [email protected] ­ www.zorgvakanties.be

Zorgvakanties op maatNIEUW ZORGHOTEL IN MARBELLA

Zorgvakanties België van Aro­Travel organiseert al meer dan 10 jaar op maat gemaakte zorgvakanties om reizigers in een rolstoel of mensen met een hogere zorgbehoefte van een geweldige vakantie te laten genieten. Afhankelijk van de concrete behoefte worden assistentie bij de dagelijkse hygiëne, verpleegtechnische interventies, medische diëten en hulpmaterialen mee opgenomen in het persoonlijk reisvoorstel. Zo kan het hele gezin genieten van een heerlijke tijd. Sinds kort heeft Zorgvakanties België ook een zorg­inclusieve vakantie naar het prachtige Marbella in het aanbod.

Zorghotel Puerto Banús in Marbella:• Toegang via drempelvrije poort die uitgeeft op de straat.• 36 aangepaste appartementen drempelvrij en met aangepast

sanitair.• Assistentie ter beschikking in het restaurant tijdens de

maaltijduren.• Zwembad voorzien van zwembadlift.• 24u/dag deskundig personeel ter beschikking die kan helpen bij

de verzorging, verpleging en permanentie.• Aanwezigheid van meertalige huisarts in het hotel.• Mogelijkheid tot het vragen van een Nederlandstalige.

zorgcoördinatrice die het doktersbezoek kan bijwonen.

5% Partena-korting Als klant van Partena Ziekenfonds geniet je 5% Partena­

korting op de verblijfprijs.*

profiel juli 201532

Page 35: Profiel 134 juli 2015

SENIOR DEPARTMENT Vakanties voor levensgenieters vanaf 50 jaarGeniet van de voordelige aanbiedingen van Partena Ziekenfonds i.s.m. onze partner Sen!or Department (Lic. A 1802).

Culturele ontdekking van Zuid-MacedoniëHotel Granit ****

Van 20 tot 27 september 2015Macedonië wordt vaak ‘De parel van de Balkan’ genoemd. Het is gelegen in het hartje van Europa en grenst aan Albanië, Kosovo, Servië, Bulgarije en Griekenland. Het land biedt naast een boeiende geschiedenis en vele culturele bezienswaardigheden ook een ongerepte natuur aan met prachtige meren, bergen en drie nationale parken. En dit op slechts 2,5 uur vliegen.

Geplande bezoeken: ½ daguitstap naar Ohrid, een prachtig stadje rijk aan historische monumenten en opgenomen op de Wereld­erfgoedlijst van UNESCO. Daguitstap naar het Bigorski klooster en het meer van Debar. Daguitstap naar het Sint­Naumklooster en het Nationaal park Galicica. Een boottocht langs de kust en het meer van Ohrid. Daguitstap naar Bitola, de stad van de consuls met de site van Heraclea.

Inbegrepen: vlucht Brussels Airport ­ Struga ­ Brussels Airport, ver­blijf in hotel Granit **** op basis van een all­in formule, excursies uit het programma en maaltijd, lokale officiële gidsen, AEP Senior Department­begeleider en bijstandsverzekering.

Prijs per persoon voor klanten van Partena Ziekenfonds Tweepersoonskamer: 990 euro Toeslag eenpersoonskamer: 1064 euro

Griekenland - Rhodos: Lalyssos Hotel D’Andrea Mare ****

Van 8 tot 15 oktober 2015

Hotel D’Andrea Mare ligt op wandelafstand van het centrum van Trianda. De hoofdstad Rhodos is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Het hotel ligt vlak bij het strand, heeft 3 mooie zwembaden, zonneterrassen en een dagelijks animatieprogramma. De kamers met zeezicht zijn uitgerust met badkamer, wc, airco, telefoon, satelliet­tv en terras of balkon.

Geplande bezoek: een daguitstap met in de voormiddag een bezoek aan de historische oude stad Rhodos. Na een bezoek aan o.a. het paleis van de grootmeester en het hospitaal van de Ridders, lunch in een lokaal restaurant. In de namiddag bezoek aan Ialyssos met haar indrukwekkende vestigingen en pittoreske straatjes.

Inbegrepen: vlucht Brussels Airport ­ Rhodos ­ Brussels Airport, verblijf in hotel D’Andrea Mare**** op basis van all­in formule, excur sies uit het programma en bijstandsverzekering.

Prijs per persoon voor klanten van Partena Ziekenfonds Tweepersoonskamer: 799 euro Eenpersoonskamer: 869 euro

PARTENA VAKANTIES

MEER INFO OVER DEZE OF ANDERE REIZEN? WIL JE RESERVEREN?T. 02 648 98 23 ­ partena@ seniordepartment. be ­ www. seniordepartment. be.

profiel juli 2015 33

Page 36: Profiel 134 juli 2015

Partena, de gezonde reflex.

Hoe bereik je ons?

• Onafhankelijk ziekenfonds

• Hospitalia & Dentalia Plus

• Ambulant

• Poets- en strijkhulp met dienstencheques

• Gezondheidshop

• Kinderopvang

• Thuis- & kraamzorg

TIPBen je geïnteresseerd in onze activiteiten of wil je snel en stipt op de hoogte blijven van de voortdurend evoluerende gezondheidssector? Surf naar www. partena­ziekenfonds . be en abonneer je op onze nieuwsbrief!

Partena OnlinekantoorOnline met je ziekenfonds… 7 dagen op 7! Kleefzegels bestellen of printen, aanvraagformulieren downloaden, je dossier opvolgen… Het kan allemaal waar en wanneer jij het wil, vanop www. partena­onlinekantoor . be

www. partena-ziekenfonds . be/contactStel je vraag via het contactformulier op onze website.

Mobiele websiteBereik ons altijd en overal met je smartphone of tablet. Surf naar http://m.partena­partners . be, zo heb je onze diensten meteen bij de hand.

KlantendienstVragen? Stel ze aan onze medewerkers via T. 02 218 22 22. We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot donderdag van 8 tot 18u, op vrijdag van 8 tot 17u. En zelfs op zaterdag, van 9 tot 12u.

Kantoren: ook op afspraakKom je graag persoonlijk langs? Ook dat kan. Spring binnen tijdens de kantooruren of maak een afspraak op een voor jou geschikt moment. Een overzicht van onze kantoren en brievenbussen vind je op www. partena­kantoren . be.

MeldpuntTevreden? Vertel het iedereen! Ontevreden? Vertel het ons! Dit kan via www. partena­ziekenfonds . be/meldpunt of T. 0800 21 040. Wij onderzoeken alle reacties en vinden samen met jou de meest geschikte oplossing.

FacebookWord fan via www. facebook.com/partena en ontdek onze gezondheidstips en nog veel meer.

TwitterOok op Twitter zijn we actief als @Partena.