12e Nieuwsbrief, juli 2015

7
Nummer 12, juli 2015 Twee weken geleden was de lector in Den Haag te gast als keynotespeaker bij een theminar van ZonMW over de koppeling van praktijkonderzoek en beroepsonderwijs. De presentatie over onze werkwijze en manier van comakership, ook met het regionale be- drijfsleven, werd met enige verbazing en veel enthousiasme ontvangen. We gaan ons met onderzoeksprogramma’s verbinden samen en gebruiken de komende twee maanden voor oriëntatie op concretisering daarvan. Hotnews 1 ReCoMa-Lab en ETFI ZonMW RIF en projecten lectoraat Prettige zomervakantie Extra Hotnews 2 Subkenniskring Groningen Regiocoördinatoren LION Keten-/projectpagina 3 Portret Paul Schrijver Lectoraat bij SER Projectpagina 4, 5, 6 ReCoMa-Lab audit/afsluiting Stagiairs subkenniskring Storytelling Pabo Overig 6 Student in project Fit&Fun boekbaar Dataladder Colofon Redactie: Jolanda Westerhof en Monique Pestman Eindredactie: Ineke Delies Van Schaikweg 94, Emmen Tel. 0591-853685 Kopij volgende nieuwsbrief 04 september 2015 [email protected] HOTNEWS ReCoMa-Lab en ETFI Door: Ineke Delies Lector ZonMW en praktijkonderzoek in comakership Nadat het project ReCoMa-Lab haar eindaudit had volbracht met de hoogst mogelijke sco- re van kwaliteit, waar we heel trots op zijn, blijkt deze vorm van werken zeer in trek ook bij andere verbindingen. De formule van ’Uitvoeringsorgaan voor lectoraat’, projecten en onderzoeken die rijp zijn om met regulier onderwijs verder vorm te krijgen, lijkt heel geschikt om ook te verbinden met het kenniscentrum ETFI van Stenden. We gaan volgend schooljaar proefdraaien met de samenwerking op deze manier. Niet New maar wel Hot: prettige zomervakantie We gaan binnenkort heerlijk de zomervakantie in, en zijn dan onder water (of waar dan ook) tot eind augustus. Via deze Nieuwsbrief willen we alle lezers een mooie zomer wen- sen, met veel rust en reflectie, en een energiek schooljaar 2015-2016 met ons samen. We danken allen voor het prachtige schooljaar dat inmiddels is afgesloten, ge- nieten na van het vertrouwen en (werk)plezier dat we met u hebben mogen bele- ven en verheugen ons op het volgende jaar met u. Goed weer terugkomen en tot de volgende Nieuwsbrief in september. Door: Ineke Delies Lector Door: Ineke Delies Lector Het Alfa-college heeft haar “Regionaal InvesteringsFonds (RIF)”-aanvraag gehonoreerd gekregen. Daarin staat regionaal comakership als motor voor strategische innovatie cen- traal, geënt op het gedachtengoed van het lectoraat. Van de acht deelprojecten, staan er drie onder leiding van het lectoraat. Een daarvan is een Het Klooster Hoogeveen met Ruud Slot, De Zorgzaak, en de ander is het Hunebedcentrum Borger met Hein Klompmaker. We gaan o.a. regionale “showcases ‘’ ontwerpen m.b.t. co- makership beroepsonderwijs-bedrijfsleven voor de burgers in die regio. RIF en Klooster en Hunebedcentrum Door: Ineke Delies Lector

Transcript of 12e Nieuwsbrief, juli 2015

Page 1: 12e Nieuwsbrief, juli 2015

Nummer 12, juli 2015

Twee weken geleden was de lector in Den Haag te gast als keynotespeaker bij een theminar van ZonMW over de koppeling van praktijkonderzoek en beroepsonderwijs.

De presentatie over onze werkwijze en manier van comakership, ook met het regionale be-drijfsleven, werd met enige verbazing en veel enthousiasme ontvangen. We gaan ons met onderzoeksprogramma’s verbinden samen en gebruiken de komende twee maanden voor oriëntatie op concretisering daarvan.

Hotnews 1

ReCoMa-Lab en ETFI ZonMW

RIF en projecten lectoraat Prettige zomervakantie

Extra Hotnews 2

Subkenniskring Groningen Regiocoördinatoren

LION

Keten-/projectpagina 3

Portret Paul Schrijver Lectoraat bij SER

Projectpagina 4, 5, 6

ReCoMa-Lab audit/afsluiting Stagiairs subkenniskring

Storytelling Pabo

Overig 6

Student in project Fit&Fun boekbaar

Dataladder

Colofon

Redactie: Jolanda Westerhof en Monique Pestman Eindredactie: Ineke Delies Van Schaikweg 94, Emmen Tel. 0591-853685 Kopij volgende nieuwsbrief 04 september 2015 [email protected]

HOTNEWS

ReCoMa-Lab en ETFI

Door: Ineke Delies Lector

ZonMW en praktijkonderzoek in comakership

Nadat het project ReCoMa-Lab haar eindaudit had volbracht met de hoogst mogelijke sco-re van kwaliteit, waar we heel trots op zijn, blijkt deze vorm van werken zeer in trek ook bij andere verbindingen.

De formule van ’Uitvoeringsorgaan voor lectoraat’, projecten en onderzoeken die rijp zijn om met regulier onderwijs verder vorm te krijgen, lijkt heel geschikt om ook te verbinden met het kenniscentrum ETFI van Stenden. We gaan volgend schooljaar proefdraaien met de samenwerking op deze manier.

Niet New maar wel Hot: prettige zomervakantie

We gaan binnenkort heerlijk de zomervakantie in, en zijn dan onder water (of waar dan ook) tot eind augustus. Via deze Nieuwsbrief willen we alle lezers een mooie zomer wen-sen, met veel rust en reflectie, en een energiek schooljaar 2015-2016 met ons samen.

We danken allen voor het prachtige schooljaar dat inmiddels is afgesloten, ge-nieten na van het vertrouwen en (werk)plezier dat we met u hebben mogen bele-ven en verheugen ons op het volgende jaar met u. Goed weer terugkomen en tot de volgende Nieuwsbrief in september.

Door: Ineke Delies Lector

Door: Ineke Delies Lector

Het Alfa-college heeft haar “Regionaal InvesteringsFonds (RIF)”-aanvraag gehonoreerd gekregen. Daarin staat regionaal comakership als motor voor strategische innovatie cen-traal, geënt op het gedachtengoed van het lectoraat.

Van de acht deelprojecten, staan er drie onder leiding van het lectoraat. Een daarvan is een Het Klooster Hoogeveen met Ruud Slot, De Zorgzaak, en de ander is het Hunebedcentrum Borger met Hein Klompmaker. We gaan o.a. regionale “showcases ‘’ ontwerpen m.b.t. co-makership beroepsonderwijs-bedrijfsleven voor de burgers in die regio.

RIF en Klooster en Hunebedcentrum

Door: Ineke Delies Lector

Page 2: 12e Nieuwsbrief, juli 2015

Pagina 2, juli 2015

Begin juli is het 20-weekse stageprogramma voor de kandidaten van het Alfa-college voor de subkenniskring Groningen positief afgesloten. We hebben een mooie ploeg startklaar en gaan in september ook met de HBO-stage (10-weeks) beginnen.

Met ingang van september hebben we daarom de prachtige ruimte 1.52 bij het Alfa-college aan de Boumaboulevard te Groningen ter beschikking als locatie en tweede standplaats. Deze subkenniskring zal bestaan uit 8 MBO-medewerkers Alfa-college en

6 HBO-medewerkers, waarvan 2 vanuit Stenden Hogeschool en vanuit Hanzehogeschool. Vanaf september zullen we ook voorlopende bedrijven uit deze regio benaderen om in coma-kership als partner aan te haken. Daarnaast is er vanaf sep-tember een regiocoördinator op die locatie aanwezig en secre-tariële ondersteuning. De lector zal op beide locaties (Emmen en Groningen) werkzaam zijn evenals haar managementassis-tent, afwisselend op dinsdagen en donderdagen.

Subkenniskring Groningen start per 1 september

LION als coproductie Stenden en Hochschule

LION, afkorting van Learning In Organisations and Networks, Leren In Organisaties en Netwerken/Lernen In Organisationen und Netzwerke: een idee van prof.dr. Wolfgang Arens-Fischer van de faculteit van duale studies Osnabruck/Lingen.

Vorige week donderdag is LION opgericht tijdens het bezoek dat ons lectoraat (met Roel Frijling, Marjolanda Hendriksen en Ineke Delies) samen met het Stenden lecto-raat van Rudy Folkersma (Biobased Economy) bracht aan de researchgroep van Arens-Fischer. We gaan een lerend researchnetwerk inrichten dat internationaal is. Om te beginnen Nederland en Duitsland, maar later breder. Tevens gaan we multidis-ciplinair en grensoverschrijdend academisch onderzoek doen naar nieuwe vormen van (lifelong) leren en werken in het bedrijfsleven op nieuwe combi’s van Care&Living&Leisure (ons lectoraat), Biobased economy (Rudy’s lectoraat), Economy and Management (Arens-Fischer’s professorship). We starten dit lerend netwerk con-creet halverwege september 2015 met ongeveer 10 onderzoekers en zullen dan ook onze partners uit het bedrijfsleven betrekken. Arens-Fischer heeft uitsluitend Duaal onderwijs en dat betekent heel veel en sterke verbindingen met Duitse bedrijven. Let op die lijn!

Door: Ineke Delies Lector

Door: Ineke Delies Lector

Ex

tra

: H

OT

NE

WS

Regiocoördinatoren lectoraat aangesteld

Hotter dan het weer momenteel kan haast niet, maar toch ook hot: vorige week zijn de twee regiocoördinatoren aangesteld die de lector assisteren op locatie.

Judith Veldman (Alfa-college) is het dagelijkse aanspreekpunt voor de regio Drenthe en Noordoost-Overijssel. Zij heeft standplaats locatie Stenden Emmen en Marjolanda Hendriksen (Stenden Hogeschool) zal het dagelijkse aanspreekpunt zijn voor de regio Groningen, standplaats Boumaboulevard Groningen. In de volgende Nieuwsbrief zul-len ze zich nader aan u introduceren.

Door: Ineke Delies Lector

Page 3: 12e Nieuwsbrief, juli 2015

Pagina 3, juli 2015

Mijn naam is Paul Schrijver (25), ben woonachtig in Dalfsen en sinds medio mei twee dagen in de week werkzaam voor het lectoraat, waar ik Marjolanda Hendriksen en Judith Veldman assisteer als zogeheten 'junior onderzoeker'.

Ik heb de opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlener (SPH) gevolgd aan Stenden te Leeuwarden. Hier ben ik begin 2014 afgestudeerd op mijn scriptie 'Oud En Wijs Ge-noeg', een onderzoek naar een actueel en steeds groter wordend probleem in de oude-renzorg: pestende ouderen. De ouderenzorg boeit mij enorm. Ik heb verschillende stages afgewerkt in de (psycho)geriatrie, revalidatiezorg en palliatieve zorg. Naast het werk voor het lectoraat werk ik nog twee dagen als welzijnsmedewerker en vrijwil-

ligerscoördinator bij IJsselheem, een zorgaanbieder in de regio Zwolle - Kampen.

Met de huidige vergrijzing, de piek van de zogeheten 'grijze druk' in het vooruitzicht en de verandering van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving, is het logisch dat het thema 'langer thuiswonen' hot is op het moment. Ouderen willen lan-ger in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen, maar moeten dat ook, gezien het feit dat verzorgingshuizen in de toe-komst verdwijnen en je niet zomaar meer kunt worden opgeno-

men omdat je oud bent. De verschillende projecten waarbij het lectoraat betrokken is, op met name dit gebied, spreken mij dan ook aan.

Ik zal kort nog wat over mezelf vertellen, want naast de ouderenzorg heb ik nog een grote passie: voetbal. In de weekenden ben ik in menig Eredivisie-stadion te vinden, aangezien ik ook nog werkzaam ben voor PEC Zwolle. Sinds 2011 doe ik hier de com-municatie op social media tijdens wedstrijddagen. Dit houdt in dat ik verslag uitbreng van de wedstrijden en alles daar omheen op social media kanalen als Twitter, Face-book en Instagram. De overgebleven uurtjes in het weekend vul ik op door zelf te voetballen, maar doe dat op een dusdanig abominabel niveau, dat ik verdere uitleg maar achterwege laat. De komende tijd zal ik vooral veel meekijken, 'proeven' en luis-teren en na de zomer hoop ik mezelf te ontwikkelen, om zo mijn bijdrage te leveren aan het lectoraat.

Lectoraat bij SER-commissie Den Haag

Keten-/

projectpagina

Portret Paul Schrijver

De SER-commissie Arbeidsmarkt- en onderwijsvraagstukken (AMV) heeft een drietal verkenningssessies Leren in de toekomst gehouden.

De thema’s van de bijeenkomsten waren Skills van de toekomst, Een leven lang leren én Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Bij de laatste sessie was Marjo-landa Hendriksen aanwezig om de ervaringen en inzichten vanuit het lectoraat toe te lichten en te delen. Deze zomer zullen de bevindingen van de commissie in rapport-vorm ter beschikking komen. De waarde van taal: “Ik sta zeker open voor naoberschap en umkieken naar elkaar, omdat ik er zelf voor kies. Maar participatie daar heb ik niks mee, dat moet, dat komt van bovenaf.” Een bevinding vanuit het project Dorpszorg Midden-Drenthe.

Door: Paul Schrijver Junior Onderzoeker

Door: Marjolanda Hendriksen Kenniskringlid

Dorpszorg in volle gang In samenwerking met het lectoraat is het project Dorpszorg Midden-Drenthe hard aan het werk geweest om informatie te verzamelen en te analyseren. Na de zo-mer wordt de draad weer opgepakt en zal worden ge-werkt aan de vele actiepun-ten. Op woensdag 28 oktober worden de uitkomsten van Dorpszorg gepresenteerd op een Umkiekconferentie!

Page 4: 12e Nieuwsbrief, juli 2015

Pagina 4, juli 2015

Projectpagina

ReCoMa-Lab krijgt stempel ‘GOED’

Op 15 juni was de beoordelingscommissie van Het Platform Beroepsonderwijs (HPBO) drie uur te gast op de locatie van Stenden in Emmen voor de eindaudit van het samenwerkingsproject ReCoMa-Lab.

De audit ging van start met een gesprek met de stuurgroep en de projectleiding. De commissie opende met een welgemeend compliment voor het heldere auditrapport en stelde vast dat er voldoende en interessante resultaten zijn gerealiseerd binnen dit innovatiearrangement. Deze positieve opening gaf alle ruimte om samen naar de ‘lessons learned’, naar de effecten van de samenwerking en naar het vervolg te kijken. Daarna was de beurt aan studenten en docenten van het Alfa-college en Stenden Hogeschool en de bedrijvenpart-ners die hebben samengewerkt in de ReCoMa-projecten van het Lab. De commissie was vooral geïnteresseerd in de meerwaarde van de samenwerking die is vormgege-ven in het Lab; multi-level (MBO-HBO) en multidiscipli-nair, op innovatievraagstukken van én met het regionale bedrijfsleven. De algemene mening was dat het niet altijd gemakkelijk is, het is een complexe manier van samen-werken en de fysieke afstand maakt het niet gemakkelijker. Dat het enthousiasme, de inzet en betrokkenheid dan toch zo groot zijn, komt omdat de meerwaarde voor iedere partner merkbaar is. Studenten gaven aan al vroeg in hun opleiding te kunnen net-werken en krijgen door de samenwerking met andere opleidingen een breder, genu-anceerder beroepsbeeld. Bedrijven zeggen te leren van de frisse kijk van studenten op vraagstukken die spelen. Docenten leren meer ‘van buiten naar binnen’ te kijken, zien het als kans zich (opnieuw) te oriënteren op de veranderingen op de arbeidsmarkt. Bovenaan staat dat alle betrokkenen ervan overtuigd zijn dat deze manier van duur-zaam samenwerken de kans biedt om te blijven opleiden voor de arbeidsmarkt van vandaag en van morgen! De commissie zegt onder de indruk te zijn van de resultaten en van het enthousiasme dat er na drie jaar nog steeds volop is en geeft het ReCoMa-Lab het stempel “GOED”.

Afsluiting ReCoMa-Lab met ontbijt en drums

Het project ReCoMa-Lab is op donderdag 25 juni feestelijk afgesloten samen met be-drijfspartners, projectdocenten, stuurgroep, kenniskring en andere betrokkenen.

Na een luchtig ontbijtje met af en toe een terug-blik en dankwoorden door Christien de Graaff, Ineke Delies en Anna Veeneman werd, na het moment van de groepsfoto, met veel lawaai en plezier het pro-ject afgesloten in een drumworkshop. Hiernaast een fotocompilatie van deze sessie.

Door: Anna Veeneman en Marjolanda Hendriksen

Projectleiding ReCoMa-Lab

Door: Jolanda Westerhof Managementassistent Projecten

Foto: betrokkenen project ReCoMa-Lab tijdens de af-sluitende bijeenkomst.

Page 5: 12e Nieuwsbrief, juli 2015

Pagina 5, juli 2015

Projectpagina

Redactioneel:

Inmiddels hebben alle stagi-airs van de subkenniskring hun stage afgerond en zijn ze per 1 september 2015 aange-steld als kenniskringlid van de subkenniskring in de regio Groningen.

Voorstellen stagiairs subkenniskring

Mijn naam is Kees Huising en in maart dit jaar heb ik kennis gemaakt met het lecto-raat. Sinds november 2010 geef ik les bij het Alfa-college voor de afdeling Bouwkun-de, Weg en Waterbouw en Hout en Meubel BOL4.

Voordat ik ben gaan lesgeven was ik werkzaam in de architectenbranche en dit doe ik nog steeds. Naast het lesgeven run ik mijn eigen bedrijf KMstudio. Vanuit het verle-den heb ik ook veel projecten in de zorg gedaan; ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, revalidatiecentra, etc. Ook heb ik aan veel projecten gewerkt waarbij domotica en healthy ageing een belangrijk onder-deel waren. Dit waren zowel woon- als zorgprojecten. In de bouwkunde BOL4-opleiding zijn op dit moment duurzaam bouwen en de BIM-technologie de grote speerpunten. Bin-nen duurzaam bouwen kijken we vooral zo breed mogelijk naar alle duurzame ontwikkelingen in de bouw en onze leef-omgeving. De BIM technologie houdt in dat we zijn overge-stapt naar een volledig 3d-, 4d- en zelfs 5d-werkproces. Van-uit de bouw zal dit (BIM)-systeem zich ook langzaam verder uitbreiden naar andere disciplines zoals bijvoorbeeld de installatietechniek. Iedereen werkt dan binnen een 3d-model. In de afgelopen jaren hebben we binnen het bouw-kunde team ook intensief gewerkt met de hybride leeromgeving, dit hield in dat we projectmatig met studenten werkten in een professionele werkomgeving met en voor echte opdrachtgevers. Vanuit deze ervaringen willen we ook graag verder blijven ont-wikkelen en hierbij zal het lectoraat een goede aanvulling zijn.

Lucinda Wondel

Mijn naam is Lucinda Wondel, docent Marketing bij de commerciële opleidingen van het Alfa-college aan de Boumaboulevard, Groningen. Naast dit inspirerende onder-deel van mijn taakomvang houd ik me bezig met het coördineren van het projectbu-reau eXperience en ben ik als contactpersoon internationalisering zeer actief in het bemiddelen van buitenlandse stages en projecten voor studenten en medewerkers.

Mijn taak bij het projectbureau biedt mij de kans om intensief contact te onderhouden met het bedrijfsleven, en studenten aan de slag te zetten met realistische opdrachten. Mooi onderwijs ontstaat volgens mij o.a. wanneer studenten met een opdracht aan de slag gaan “wat er toe doet”. Daar worden ze blij van, zoals ze zelf aangeven. Werken in een multidisciplinaire omgeving zou daarbij een leerzame toevoeging zijn voor stu-denten en docenten. Sinds maart jl. mocht ik actief deelnemen aan een zeer gevarieerd stagetraject bij het lectoraat. Kennismaken met het lectoraat en kenniskring gaven voor mij een opening om mijn huidige ambities, multidisciplinair onderwijs i.s.m. het bedrijfsleven, te sti-muleren. Een extra dimensie. Mijn huidige taken hoop ik in het komend schooljaar te kunnen integreren met mijn aandeel binnen het lectoraat en daarmee een mooie samenwerking te kunnen aan-gaan.

Door: Kees Huising Stagiair subkenniskring

Door: Lucinda Wondel Stagiaire subkenniskring

Foto: Lucinda Wondel

Kees Huising

Page 6: 12e Nieuwsbrief, juli 2015

Pagina 6, juli 2015

Projectpagina

Storytelling voor Pabo studenten in het programma van Naoberschap

In het project Naoberschap waarin een achttal bedrijven en instellingen in Drenthe participeren zijn zeven programmalijnen uitgezet. Eén van die programmalijnen heeft als titel Regiofictie.

In deze programmalijn worden korte (misdaad)verhalen geschreven (of verteld) die zich afspelen in de Drentse regio. Ook de schrijvers die voor het schrijven van deze verhalen worden benaderd komen zoveel mogelijk uit de eigen regio. De coördinatie van Regiofictie is in handen van het Hunebedcentrum. De verhalen worden weggezet bij boekhandels en bedrijven en instellingen in Drenthe. Ook de toeristische sector (kampeer- en bungalowbedrijven) bieden de verhalen aan. Het mes snijdt op deze manier aan alle kanten. Het levert werkgelegenheid op, de bekendheid van de eigen regio wordt op een bijzondere manier vergroot en voor toeristen/recreanten/lezers wordt het extra interessant om de omgeving van zo’n verhaal ook eens in werkelijk-heid te bezoeken en te bekijken. Intussen groeit het programma van storytelling verder. Met de Pabo van Stenden Hogeschool (Emmen) is overleg gevoerd om te kijken of verhalen schrijven (en wellicht ook vertellen) een onder-deel zou kunnen worden van het reguliere onderwijsprogramma. Die gesprekken zijn positief verlopen. Intussen is de Pabo in Em-men bezig om het schrijven van (kinder)verhalen als onderdeel in hun reguliere onderwijsprogramma op te nemen in het komende studiejaar (2015-2016). Studenten gaan daarin korte verhalen voor kinderen schrijven. Ook studenten uit het MBO-onderwijs worden mede betrokken bij het project. Hoe kan het nog mooier in een lectoraat waar Duurzame Innova-tie in de Regionale Kenniseconomie centraal staat en nadruk ge-legd wordt op multidisciplinaire samenwerking en kennisdeling en multilevel samen-werking en kennisdeling. Regiofictie verbindt totaal verschillende disciplines/werkvelden (schrijvers, onderwijs, toeristisch-recreatieve sector, boekhandels, win-kels), het is multilevel (MBO-HBO/schrijvers, personeel bedrijven/management), er worden duurzame verbindingen gemaakt en het is een zeer innovatief onderwerp.

Vooruitblik CoPT 2.0

Donderdag 4 juni was een eerste bijeenkomst met de Nederlandse bedrijvenpartners van het project Community of Practice Toerisme (CoPT 2.0). Het vervolg op IK Toe-risme en Recreatie (vh CoPT).

Zowel partners als projectleiding (Ineke Delies en Cigdem Zantingh) gaan graag ver-der met deze samenwerking. De komende periode zal worden gekeken naar en contact worden gezocht met geschikte Duitse partners voor dit euregionale project.

Door: Johan Kasper Kenniskringlid

Projectleider Naoberschap 3.0

Door: Jolanda Westerhof Managementassistent Projecten

Interessante links: www.stenden.com www.alfa-college.nl www.hunebedcentrum.eu www.fitfunvakanties.nl

Pabo

Page 7: 12e Nieuwsbrief, juli 2015

Pagina 7, juli 2015

Afgelopen schooljaar zijn wij (derdejaars leerlingen van de opleiding Verpleegkundi-ge) gestart met het Project Levensboeken. Dit doen wij voor het vak Projectmatig werken. Hierin heeft Bea Welleweerd (docent Verpleegkunde) ons ondersteund.

De bedoeling van dit project is dat wij voor de zorgvragers van de Altingerhof in Bei-len levensboeken gaan maken. Dit doen wij samen met een aantal VMBO leerlingen van CSG Beilen, en Uilkje van der Ende (HBO Stenden Hogeschool) die dit proces leidt. Een levensboek is een boek dat iets laat zien en vertelt over het verleden van een zorgvrager, hier kunnen foto's, geboortekaartjes, gedichtjes etc. in worden ge-daan. Als mensen vergeetachtig worden kan de informatie ook gebruikt worden om herinneringen op te halen en meer over de achtergrond van een zorgvrager te weten.

Overig nieuws

Tijden, locaties en program-ma van bijeenkomsten in de dataladder zijn op te vragen bij de redactie van de Nieuwsbrief.

Student in project!

Dataladder periode juli-september 2015

Juli 2015: 20 juli t/m 16 augustus Zomervakantie lectoraat Augustus 2015: 17 start lectoraat na Zomervakantie 26 bijeenkomst IWP Healthy Lifestyle Hospitality (HLH) September 2015: 10 Plenair overleg lectoraats kenniskring (LKK) 17 Plenair overleg subkenniskring lectoraat 17 Kenniskringmiddag Stenden, onderzoekseenheid Leisure&Toerism 23 IWP Healthy Lifestyle Hospitality (HLH) werkbijeenkomst 24 Presentatie Kenniskring Innovatiemanagers Consortium voor Innovatie (CVI)

Door: Sarah Mussche en Laura Bijker

Studenten Alfa-college Verpleegkunde

In september wordt in Drenthe de eerste Gezonde Leefstijl Vakantie aangeboden. De Fit&Fun Vakanties, vanuit de Innovatiewerkplaats Healthy Lifestyle Hospitality (IWP HLH) en Coe HA is vanaf heden te boeken via de website.

Deze advertentie zal de komende tijd in diverse media te vinden zijn.

Fit en Fun Vakanties te boeken via website

Door: Judith Veldman-Dam

Kenniskringlid Projectleider IWP HLH

Project ‘jongeren, ouderen en levensboeken' (vervolg: nu door MBO studenten)

Foto: studente Sarah Mus-sche, Project Levensboeken

Het project ‘Jongeren, oude-ren en levensboeken’ was in eerste instantie een vraag die bij ReCoMa-Lab is bin-nengekomen. Om koppeling MBO-HBO te kunnen maken hebben we gezocht en zijn tot constructie stagiair HBO en projectonderwijs MBO gekomen. Ze werken ook nog met leerlingen van het VMBO, dus uiteindelijk triple-level !