schoolgids De Fonkel 2013-2014

13
SCHOOLGIDS

Transcript of schoolgids De Fonkel 2013-2014

SCHOOLGIDS

2 3

SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015 SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015

NB Als we in deze schoolgids over ‘ouders’ spreken, kunt u ook ‘verzorgers’of ‘wettelijk vertegenwoordigers’ lezen. Daar waar ‘hij’ staat, kunt u ook ‘zij’ lezen.

Deze schoolgids is vastgesteld door het College van Bestuur van De Onderwijsspecialisten,het bevoegd gezag van De Fonkel.

INHOUD VOORWOORD 3

1 ONZE SCHOOL 5

2 ONS ONDERWIJS 6

3 SAMENWERKING MET OUDERS 11

4 VEILIGHEID OP SCHOOL 13

5 SCHOOLTIJDEN, VAKANTIES, VERZUIM 16

6 SPECIALE BEGELEIDING 18

7 GOED OM TE WETEN 19

8 FINANCIËLE ZAKEN 21

CONTACT 22

DE FONKELSCHOOLGIDS

Voor u ligt de schoolgids 2014-2015 van De Fonkel. Deze gids geeft u de informatie die u nodig heeft om een beeld te vormen van de gang van zaken op onze school. Wij willen u informeren over alle aspecten van het onderwijs, zoals dat op onze school gegeven wordt. Naast de onderwijskundige en pedagogische ontwikkelingen is ook organisatorische informatie in deze schoolgids verwerkt. Voor ouders van nieuwe leerlingen kan de gids een handig instrument zijn bij het maken van de schoolkeuze hun zoon of dochter.

Verder verwijs ik graag naar de website van De Fonkel meer informatie: www.fonkel-ede.nl. Ook vindt u er het meest actuele nieuws van de school.

Wij willen met onze leerlingen optimale leerprestaties, een sterke sociaal-emotionele ontwikkeling en een positieve omgang met hun talenten en beperking(en) bereiken.

Het team van De Fonkel staat met enthousiasme klaar voor alle leerlingen die onze school bezoeken. In een veilige leeromgeving willen we de leerlingen zó stimuleren en motiveren dat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Die veilige leeromgeving komt tot stand door rust, duidelijkheid en structuur. Hierbij verliezen we gastvrijheid, een gemoedelijke sfeer en de warmte voor de leerlingen niet uit het oog. We werken vanuit rust en een positieve houding aan de ontwikkeling van onze leerlingen. Zodat ze gaan fonkelen!

Om dit alles te kunnen bereiken investeren we in goede contacten met ouders en hechten we waarde aan een plezierige samenwerking tussen collega’s onderling en met externen.

We zien u graag bij ons op school. En hebt u vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Petra Gaertner,Directeur

Voor aanvullende en actuele informatie vragen we u onze website te bezoeken, www.fonkel-ede.nl. Hier vindt u het laatste nieuws, een bijgewerkte agenda, foto’s en andere leuke en interessante items.

4 5

SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015 SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015

We hebben specifieke kennis op het gebied van onderwijs en ondersteuning. Daarmee bieden we leerlingen met behoefte aan specialistische onderwijsondersteuning een breed aanbod aan speciale arrangementen. Dit doen we zowel op onze school als binnen het reguliere onderwijs. Wij zijn daardoor in staat oplossingen aan te reiken voor veel ondersteuningsvragen. We stemmen onze begeleiding af met ouders, partners in het regulier onderwijs en (jeugd)zorg.

DoelgroepDe Fonkel is een school voor speciaal onderwijs aan leerlingen in de basisschoolleeftijd, met de groepen 1 tot en met 8. Onze school biedt onderwijs aan leerlingen met ernstige gedragsproblemen uit de regio Ede. De leerlingen zijn 4 tot 13 jaar en hebben een normaal tot hoog IQ (80-130). De psychiatrische diagnoses variëren van pervasieve aandachtstoornissen, aandachtsstoornissen, tot gedragsstoornissen of een combinatie hiervan. De leerlingen ondervinden hierdoor een beperking in hun onderwijsparticipatie.

SchoolgrootteOnze school heeft ongeveer 100 leerlingen, verdeeld over groepen die veelal op leeftijd en leerjaar zijn gemaakt. In elke groep zitten tussen de elf en zestien leerlingen.

Algemene grondslagOnze school is een algemeen bijzondere school. We gaan uit van de gelijkwaardigheid van alle levensbeschouwelijke en maatschappelijke stromingen. Ouders, leerlingen en teamleden met verschillende godsdiensten en uiteenlopende levensovertuigingen ontmoeten elkaar met respect voor elkaars levens- en maatschappijbeschouwing.

VisieWe halen aantoonbaar onderwijsrendement uit onze leerlingen. Dit doen we met leraren die gespecialiseerd zijn in onze doelgroep. We scholen en trainen onze leerlingen doelgericht. Zodat ze hun leerprestaties optimaliseren, hun sociale vaardigheden verbeteren en zodat ze leren omgaan met hun talenten en beperkingen. Geen enkel kind valt tussen wal en schip. Daar nemen we verantwoordelijkheid voor, vanuit een positieve houding naar leerlingen en specifieke kennis van onderwijs en gedrag.

SchoolklimaatOm ervoor te zorgen dat leerlingen optimaal kunnen leren, zijn randvoorwaarden nodig. Bij ons op school staan drie begrippen centraal: structuur, veiligheid en duidelijkheid. Hierop is ons handelen op school gebaseerd. Dit betekent dat leraren en begeleiders altijd dicht bij leerlingen zijn: geen kind loopt zomaar ongezien door school. Het betekent ook dat leerlingen weten wat ze die dag kunnen verwachten. De ondersteuning die wij bieden, is afgestemd op wat uw kind nodig heeft. We benaderen onze leerlingen vanuit een positieve houding. Zo werken we bewust met plustaal (een manier om opbouwend te communiceren) en een beloningsmodel. De school is opgeruimd en leerlingen voelen zich gezien.

1ONZESCHOOL

6 7

SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015 SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015

De Fonkel werkt met dezelfde kerndoelen als het regulier onderwijs. De kerndoelen bieden duidelijkheid over wat wij als samenleving vinden dat leerlingen in het (speciaal) onderwijs moeten leren.

De kerndoelen bieden ons richting bij het scheppen van een evenwichtig onderwijsaanbod. Daarin is veel aandacht voor Nederlands en rekenen. Maar leerlingen hebben ook sport en beweging en kunstzinnige oriëntatie nodig om zich voor te bereiden op vervolgonderwijs en een plek in de maatschappij. Ook die vakken komen dus terug in de kerndoelen.

Het speciaal onderwijs heeft nog extra ‘leergebiedoverstijgende kerndoelen’. Deze zijn van groot belang, aangezien onze leerlingen op dit gebied vaak een ontwikkelingsachterstand kennen en hierin beperkingen ervaren. De twee kerndoelen bevatten tussendoelen die per leerjaar zijn uitgewerkt op de onderstaande onderdelen1:Kerndoel Zelfbeeld: ‘De leerlingen leren met gevoel voor zelfvertrouwen en zelfwaardering omgaan met de eigen mogelijkheden en grenzen. Verder leren ze uiting te geven aan eigen wensen, gevoelens en opvattingen’. Het gaat bijvoorbeeld om jezelf presenteren, een keuze maken, opkomen voor jezelf en om omgaan met je beperking of stoornis. Kerndoel Sociaal gedrag: ‘De leerlingen leren naar algemeen geaccepteerde normen en waarden omgaan met anderen en leren samenwerken aan een gezamenlijke taak of gezamenlijk spel en leren omgaan met conflictsituaties’. Hier werken we aan het delen van ervaringen, aardig doen en omgaan met ruzie.

UitstroomprofielenIn de Wet kwaliteit (v)so gaat men uit van drie uitstroomprofielen.• uitstroomprofiel vervolgonderwijs• arbeidsmarktgericht uitstroomprofiel• uitstroomprofiel dagbestedingDe Fonkel verzorgt onderwijs in het uitstroomprofiel vervolgonderwijs. Daartoe stelt de Commissie voor de Begeleiding een ontwikkelingsperspectiefplan op. Hierin wordt beschreven wat de leerling naar verwachting zal kunnen bereiken over een jaar, maar ook aan het eind van de schoolcarrière. We richten het onderwijsprogramma daarom op wat leerlingen ná De Fonkel moeten kunnen.

LeerrouteDe Commissie voor de Begeleiding plaatst een leerling in een leerroute die opleidt tot het niveau dat in het ontwikkelingsperspectiefplan is opgenomen. Hiertoe heeft de school leerstandaarden vastgesteld. De Fonkel verzorgt onderwijs in leerroute 6, waarna de leerling doorstroomt naar vervolgonderwijs. In beperkte mate volgen leerlingen onderwijs in leerroute 5 dat een doorstroom richting arbeidsmarktgericht onderwijs kent. De overheid heeft ambities geformuleerd voor het onderwijs op de kernvakken. Deze zijn schematisch weergegeven in de tabellen op de pagina hiernaast.

2ONSONDERWIJS

1 De leerstandaard voor de kerndoelen ‘zelfbeeld’ en ‘sociaal gedrag’ zijn in mei 2014 vastgesteld.

Standaard

Leerroute 6Gevorderd

Leerroute 6Voldoende

Leerroute 5Minimum

Arrangement

Verdiept

Verdiept

Basis

Intensief

Benodigd uitstroom-niveau

E8

M7-M8

E6-M7

M5

Ambitie streefdoel 2

> E8

M8

M7

M5

Uitstroom-bestemming

havo - vwo

vmbo TL

vmbo BB - KB

praktijkonderwijs

Kernvakken Rekenen, Spelling, Begrijpend Lezen, Technisch lezen

Standaard

Leerroute 6Gevorderd

Leerroute 6 Voldoende

Leerroute 5Minimum

Arrangement

Verdiept

Basis

Intensief

Taakaanpak

Niveau 8

Niveau 6-7

Niveau 5

Zelfstandig doorwerken

Niveau 7

Niveau 5

Niveau

Samenwerken-samenspelen

Niveau 7-8

Niveau 5-6

Niveau 4

Uitstroombestemming

vmbo TL - havo

vmbo BB - KB

praktijkonderwijs

Standaard Leren leren

2 Dit streefdoel dient om de standaard in het Nederlandse onderwijs te verhogen op de langere termijn.

8 9

SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015 SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015

InstroomStartverslagBij binnenkomst van de leerling stelt de Commissie voor de Begeleiding (CvdB) de beginsituatie van de leerling vast. Dit doet zij door de documenten van de overdragende instantie te raadplegen en onderzoek uit te voeren. Verder wint de commissie informatievan ouders in en formuleert zij de eerste onderwijs-behoeften, belemmerende en bevorderende factoren en handelingsgerichte adviezen.

HandelingsplanDe langetermijndoelen uit het ontwikkelingspers-pectiefplan worden vertaald in kortetermijndoelen (leren, werkhouding en gedrag) in het handelingsplan. We bespreken het handelingsplan en het ontwikke-lingsperspectiefplan samen met de ouders, we stellen ze vast en ondertekenen ze.

BegeleidingDe groepen worden begeleid door een leraar (of een duo van leraren) en een onderwijsassistent. Hoe vaak en hoe lang de onderwijsassistent in de groep is, hangt af van de ondersteuningsbehoefte van de groep. Bewegingsonderwijs wordt gegeven door een vakleraar.

Leerstof en leerlijnenWe bieden de volgende kernvakken: rekenen, taal, voorbereidend lezen (taal- en leesontwikkeling voor jonge leerlingen), aanvankelijk lezen (voor beginnende lezers), technisch lezen, begrijpend lezen en spelling. Daarnaast komen schrijven, wereldoriëntatie, Engels en creatieve vakken aan bod.

Vreedzame SchoolVoor het vergroten van sociale vaardigheden gebruiken we het programma De Vreedzame School. Dit programma heeft onder meer als doel dat leerlingen met conflicten leren omgaan en dat ze meer verantwoordelijkheid krijgen.

Commissie voor de BegeleidingOnze school heeft een Commissie voor de Begeleiding. Deze commissie heeft tot taak:- te adviseren over het vaststellen en bijstellen van het ontwikkelingsperspectiefplan;- het eenmaal per jaar evalueren van het ontwikkelingsperpectief;- te adviseren over terugplaatsing of overplaatsing van de leerling naar het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs;- de kwaliteit te bewaken van het cyclisch proces van handelingsplanning;- het multidisciplinair bespreken van leerlingen en toewijzen van extra ondersteuning;- contacten met zorgpartners onderhouden en afstemmen van de uitvoering daarvan op school en thuis.

Passend onderwijsOp 1 augustus 2014 gaat de Wet passend onderwijs in. Passend onderwijs is een wet die ervoor moet zorgen dat leerlingen een passende onderwijsplek krijgen. Of dat nu binnen het speciaal onderwijs is of met ondersteuning binnen het regulier onderwijs. Hiertoe zijn binnen de regio een of meerdere samenwerkingsverbanden opgericht. Voor de leerling betekent dit dat binnen het samenwerkingsverband altijd gezocht wordt naar een passend onderwijsaanbod, ongeacht de beperking. Met het passend onderwijs komt het Regionaal Expertisecentrum (REC) dat leerlingen (her)indiceert per 1 augustus 2014 te vervallen. Voor meer actuele informatie over passend onderwijs kijkt u op www.passendonderwijs.nl.

Toetsing en evaluatieWe hebben een systeem van toetsing en evaluatie. Dit gebruiken we om te beoordelen of we op schema liggen bij het behalen van de doelen uit het ontwikkelingsperspectiefplan. We kijken of en hoe we de doelen kunnen halen en of we aanpassingen moeten doen. We gebruiken voor ons systeem van toetsing en evaluatie de toetsen voor speciale leerlingen van Cito, het leerlingvolgsysteem en de leerlingbespreking.

UitstroomIn de tabel hieronder ziet u onze uitstroomgegevens van de afgelopen twee jaar. Daarnaast heeft een aantal leerlingen onze school tussentijds verlaten in verband met verhuizing of klinische behandeling. Deze leerlingen zijn allemaal uitgestroomd naar een andere school voor speciaal onderwijs voor leerlingen met gedragsproblematiek.

leerroute 5 praktijkonderwijs

leerroute 6 vmbo kb-bb

leerroute 6 vmbo-tl

leerroute 6 havo-vwo

totaal

regulier

2012 - 2013

0%

6%

9%

9%

24%

speciaal

2012 - 2013

9%

35%

13%

19%

76%

regulier

2013 - 2014

8%

4%

8%

16%

36%

speciaal

2013 - 2014

4%

32%

20%

8%

64%

Uitstroom

totaal

12%

36%

28%

24%

100%

totaal

9%

41%

22%

28%

100%

10 11

SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015 SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015

Na groep 8 verlaten de leerlingen onze school naar het vervolgonderwijs. De Commissie voor de Begeleiding stelt hiervoor in samenwerking met de leraar een advies op. Het ontwikkelingsperspectiefplan is daarbij leidend. Het advies wordt ondersteund door eventueel aanvullende onderzoeken. In november en in december houden we een ouderavond voor de ouders van de leerlingen van groep 8. Het advies wordt met ouders besproken en aansluitend wordt binnen het samenwerkingsverband gezocht naar passend arrangement.

InspectiebezoekDe Inspectie heeft onze school in april 2012 bezocht en een basisarrangement gegeven. Dit betekent dat de Inspectie vertrouwen heeft in onze school. De Inspectie was positief over de manier waarop we opbrengstgericht werken opgepakt hebben. Ook over de rust in de school en groepen was de Inspectie positief.

JaarplanJaarlijks stelt het College van Bestuur een kader op voor het jaarplan van de scholen van De Onderwijsspecialisten. Het jaarplan is onderwerp van gesprek tussen het College van Bestuur en de schooldirecteur. In onze plancyclus vindt u:

Doelen jaarplan 2013In ons jaarplan van 2013 hebben we ter verbetering van het onderwijs de volgende onderwerpenaandacht gegeven:

- Passend onderwijs: samenwerking in de regio;- Vaststellen schoolstandaard en leerroutemodel;- Kwaliteitszorg, verbeteren opbrengsten spelling, deelname scholing pre-master voor leraren en opleiding voor onderwijsassistenten;- Opbrengstgericht werken binnen teamscholing; opstellen groepsplan spelling, Direct Instructie Model leren hanteren;- Het formatiekader wordt afgebouwd, teruglopende middelen in verband met teruglopend leerlingaantal.

Doelen jaarplan 2014Voor 2014 hebben wij ons de volgende doelen gesteld:- Passend onderwijs; ontwikkelen flexibele arrangementen;- Opbrengstgericht werken; groepsplannen Leren leren, schoolstandaard zelfbeeld en sociaal gedrag vaststellen;- Invoeren nieuwe methode rekenen, Engels, wereldoriëntatie;- Scholing op specifieke expertise; deelname Rots en Water-training, SOVA-training;- ICT; leerlijn mediawijsheid ontwikkelen, invoeren digitale methoden, gebruik tablets;- Ontwikkelingsperspectiefplan in gebruik nemen;- Verzuimpercentage personeel terugbrengen;- Invulling geven aan nieuwe sturingsfilosofie ‘sturen op waarden loslaten op professionaliteit’. De uitwerking van het jaarplan is onderwerp van gesprek in de mr-vergaderingen.

Een goede samenwerking met ouders is voor ons essentieel. Alleen samen met u kunnen we ervoor zorgen dat uw kind groeit en een succesvolle toekomst tegemoet gaat. We zoeken daarom regelmatig contact met u. En vinden het prettig als u ook contact met ons opneemt.

Vaste contactmomenten met oudersOm een goede structuur te brengen in de contacten met ouders, hebben we gekozen voor een aantal vaste contactmomenten. Dit zijn: - het kennismakingsbezoek van u en uw kind, voordat hij op school start;- de informatieavond aan het begin van het schooljaar;- het bespreken en ondertekenen van het ontwikkelingsperspectiefplan en handelingsplan.

Schoolverslag

Tweemaal per schooljaar krijgt uw kind een schoolverslag. In dit verslag staat welke vorderingen uw kind gemaakt heeft.

KijkavondWe organiseren regelmatig een kijkavond bij een thema van een schoolproject. Daarbij bent u van harte welkom!

NieuwsbriefWe houden u op de hoogte van de dagelijkse gang van zaken met de nieuwsbrief. Hierin staan belangrijke data, actuele thema’s en activiteiten. De nieuwsbrief wordt samen met de website actueel gehouden. Informatie uit de brief kunt u teruglezen op de site. U kunt zich digitaal aanmelden voor de nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar [email protected].

SchoolactiviteitenOnze school organiseert een aantal activiteiten die niet onder de normale schoolactiviteiten vallen. Denk bijvoorbeeld aan de sportdag en het schoolreisje. Bij sommige activiteiten, zoals sinterklaas, kerst, sportdag, voetbaltoernooi, sponsorloop, het praktisch verkeersexamen en uitstapjes, vragen we de hulp van ouders. U kunt aan het begin van het schooljaar een formulier invullen om aan te geven waarbij u wilt helpen.

3SAMENWERKINGMETOUDERS

12 13

SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015 SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015

MedezeggenschapDe Wet medezeggenschap scholen (WMS) bepaalt dat de medezeggenschapsraad (mr) instemmings- en adviesbevoegdheid heeft op schoolniveau. De gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (gmr) heeft instemmings- en adviesbevoegdheid over een groot aantal beleidsonderdelen op bovenschools niveau. − De medezeggenschapsraad fungeert als gesprekspartner voor de directie over schoolse zaken. In de mr zitten vertegenwoordigers van onze school en ouders van onze kinderen. − De gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (gmr) wordt gevormd door een vertegenwoordiging van personeel en ouders van de scholen van De Onderwijsspecialisten. − Drie keer per jaar is er een mr-platform, bestaande uit vertegenwoordigers van alle mr’s. Het doel is informatie uitwisselen over onderwerpen die van toepassing zijn voor het merendeel van de aangesloten scholen.Alle bevoegdheden van de mr en gmr en de procedure voor verkiezingen zijn in een reglement vastgelegd. Dit ligt op school ter inzage. Meer informatie over de mr en gmr vindt u op onze website.

Dagelijks contactSoms is het bij onze leerlingen nodig dat er vaker contact is tussen ouders en de groepsleraar. Dit regelen we samen. Bijvoorbeeld door een dagelijks belmoment of een contactschrift.

Schoolmaatschappelijk werkerOnze schoolmaatschappelijk werker Ton Brouwers heeft veel contact met de ouders. U kunt met vragen of problemen rechtstreeks bij hem terecht. Aarzel daar niet mee, hij helpt u graag verder.Ton BrouwersT 0318 - 644 094 / 06 - 21 90 38 [email protected]

KwaliteitsmetingenWe zetten elke twee jaar enquêtes uit en analyseren de resultaten. Dit doen we om de tevredenheid te meten, verbeterpunten te signaleren. De verbeterpunten nemen we mee in de jaarplanning.

Veiligheid is een belangrijk uitgangspunt op onze school. Want leerlingen hebben een klimaat van geborgenheid nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Preventie en respect voor andermans spullen, geloof, afkomst en overtuiging staan hierin centraal. Om de veiligheid van leerlingen en medewerkers te garanderen, bieden we begrenzing waar dat nodig is.

PreventieWe besteden veel aandacht aan het onderhouden en steeds verder ontwikkelen van een veilig klimaat. Dit doen we actief door scholing en training van onze medewerkers en heldere regels en protocollen over wenselijk en onwenselijk gedrag. Onze school heeft een aantal speciaal opgeleide personeelsleden, die de overige teamleden trainen in voorkomen van escalaties.

Time-outOp school zijn vaste regels, zoals: ‘We blijven van elkaar af’ en ‘We hebben respect voor elkaar’. Deze regels zorgen ervoor dat iedereen zich op onze school veilig kan voelen. Bij grensoverschrijdend gedrag wordt er ingegrepen. Ook kan het zo zijn dat de leerling aangeeft zich druk of onrustig te voelen. De school hanteert hiervoor de time-outmaatregel. Voor de eerste opvang kunnen leerlingen tijdelijk naar (de groep van) een andere leraar. De time-out is altijd kortdurend, preventief en niet als straf bedoeld.

Fysiek ingrijpenWanneer leerlingen een gevaar zijn voor anderen of voor zichzelf, is het soms nodig hen vast te pakken en te verwijderen uit de groep. Dit gebeurt op een pedagogisch verantwoorde manier en is vastgelegd in het protocol Veilig op school. Het protocol ligt ter inzage bij de administratie.

4VEILIGHEIDOPSCHOOL

Meting november 2013 De Vreedzame school

veilig

in de klas in de school rond de school

niet zo veilig

80

70

60

50

40

30

20

10

0

14 15

SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015 SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015

Veilig op schoolOnze school heeft een schoolveiligheidsplan. Hierin staat hoe wij als school een veilig klimaat voor onze leerlingen en medewerkers realiseren. In het plan worden procedures en gedragsregels voor de fysieke en sociale veiligheid beschreven. Hierin komen vooral preventieve maatregelen aan de orde, om ongewenst gedrag of onveilige situaties zo veel als mogelijk te voorkomen. Mocht er zich toch een incident voordoen, dan zijn protocollen opgenomen waarin de aanpak en afhandeling beschreven staan. Het schoolveiligheidsplan ligt bij onze administratie ter inzage en staat op onze website.

Landelijke Klachtencommissie OnderwijsOnderwijsgeschillenPostbus 85191, 3508 AD UtrechtT 030 - 280 95 90F 030 - 280 95 [email protected]

Landelijke vertrouwensinspecteurDeze functionaris is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangesteld enbelast met de onderwerpen seksuele intimidatie, lichamelijk geweld, grove pesterijen, geweld,extremisme, discriminatie, onverdraagzaamheid, fundamentalisme en radicalisering binnen scholen.T 0900 - 111 3 111 (lokaal tarief)

Schorsing en verwijderingWanneer er sprake is van ernstig wangedrag, kan een leerling van school worden gestuurd. Dit kan zijn in de vorm van een schorsing of een verwijdering. De school neemt vooraf altijd contact op met de ouders over het voornemen. Wanneer daadwerkelijk tot verwijdering wordt overgegaan, zoekt de school samen met partners naar een oplossing. Meer informatie en de procedure kunt u vinden op onze website.

Foto’s en filmopnamesOp school worden wel eens foto’s en filmopnames gemaakt. Deze worden uitsluitend gebruikt binnen de locatie: bijvoorbeeld voor studiedoeleinden. Wanneer u liever niet heeft dat uw kind op de foto of film komt, kunt u dat doorgeven aan de leraar.

VertrouwenspersoonBij ons op school is geen plaats voor seksistisch en ander discriminerend en/of intimiderend gedrag. Toch kan het gebeuren dat u geconfronteerd wordt met ongewenst gedrag. Bespreek dit met de leraar of de directie van school. Of met een van de vertrouwenspersonen die bij de contactgegevens van deze schoolgids genoemd staan.

KlachtenregelingHet kan voorkomen dat er een verschil van mening of zelfs een conflict ontstaat tussen ouders en de school. Heeft u een klacht over het onderwijs? Dan willen we graag met u in gesprek om tot een goede oplossing te komen. De mentor of leraar staat klaar om met u om de tafel te gaan. Heeft u het idee dat u hier geen bevredigend antwoord heeft gekregen of dat het probleem niet is opgelost, dan is de schooldirecteur de eerst aangewezene om hierover met u in gesprek te treden.

Levert ook dit niet het gewenste resultaat op? Neemt u dan contact op met het College van Bestuurvan De Onderwijsspecialisten.T 026 - 353 74 80.

Met klachten van algemene aard waar u niet met de school uitkomt, kunt u terecht bij de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs.

LeerlingdossierSteeds meer dossiers worden digitaal gevormd. Ook hebben we nog steeds een papieren leerling-dossier. In verband met de Wet bescherming persoonsgegevens zijn deze dossiers in een veilige ruimte opgeborgen. De dossiers kunnen alleen worden ingezien door bevoegde medewerkers.

CalamiteitenWij zijn continu bezig om processen te verbeteren op het gebied van arbo en brandveiligheid van het gebouw. Met de leerlingen oefenen we het ontruimen van het gebouw om in geval van calamiteiten de noodzakelijke acties zo goed mogelijk te laten verlopen.

Wij gebruiken Plustaal

16 17

SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015 SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015

De eerste schooldag is maandag 1 september 2014.

Schooltijden en vakantiesSchooltijdenMaandag 09.00 - 15.00 uurDinsdag 09.00 - 15.00 uurWoensdag 09.00 - 13.00 uurDonderdag 09.00 - 15.00 uurVrijdag 09.00 - 13.00 uur groep 1 t/m 4 09.00 - 15.00 uur groep 5 t/m 8

Dagelijks is er een pauze van 10.45 uur tot 11.00 uur en een lunchpauze van 12.30 uur tot 13.00 uur.

Onderwijsuren per jaar Wettelijk is bepaald dat kinderen over de totale schoolloopbaan van acht leerjaren 7.520 lesuren krijgen, wat neerkomt op gemiddeld 940 lesuren per schooljaar. Onze jaarplanning en vakantieregeling zijn daarop gebaseerd.

Vrijstellingen en ontheffingenIn sommige gevallen kan uw zoon of dochter niet het volledige aantal lesuren volgen, bijvoorbeeld om medische of paramedische redenen. U wordt verzocht deze situatie bij de start van het school-jaar, of op het moment waarop uw kind naar school gaat, te bespreken met de schooldirecteur of de teamleider. Na overleg wordt dan bepaald of er vrijstelling wordt verleend of moet worden aangevraagd bij De Onderwijsspecialisten voor een deel van de lessen. Vrijstelling kan in sommige gevallen worden verleend door het bevoegd gezag van de school of moet worden aangevraagd bij de Onderwijsinspectie. Voor meer informatie over vrijstellingen en ontheffingen kunt u terecht bij de schoolleiding.

ZiekmeldingIs uw kind ziek? Bel dan vóór 09.00 uur naar de school. T 0318 - 64 40 90

VakantieHerfstvakantie 20 oktober t/m 24 oktoberKerstvakantie 22 december t/m 2 januariVoorjaarsvakantie 23 februari t/m 27 februariGoede vrijdag 3 aprilPasen 6 april Koningsdag 27 april Meivakantie 4 mei t/m 15 mei Pinksteren 25 mei Zomervakantie 13 juli t/m 23 augustus

Gedurende het schooljaar zijn er nog enkele vrije dagen of uren. Alle informatie over de jaarplanning kunt u vinden op onze website: www.fonkel-ede.nl.

SchoolverzuimAls een leerling niet op school is en we hebben geen bericht ontvangen, nemen wij contact op met thuis. Bezoeken aan bijvoorbeeld huisarts, tandarts, orthodontist moeten zo veel mogelijk buiten de schooltijd afgesproken worden.

Extra verlof buiten de schoolvakanties staat de Leerplichtwet niet toe. Alleen in bepaalde situaties mag de directie van de school extra verlof toekennen. U kunt hiervoor een aanvraagformulier bij de administratie invullen.

5SCHOOLTIJDENVAKANTIESVERZUIM

Speciale leerlingen, bijzondere resultaten

18 19

SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015 SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015

Effectief meedoen aan het onderwijs is niet voor al onze leerlingen vanzelfsprekend. Daarom hebben we een specifiek zorgaanbod, waar vaktherapie onderdeel van is.

Gespecialiseerde medewerkers en therapeutenOp onze school wordt specifieke zorg geboden door de volgende gespecialiseerde medewerkers en therapeuten: psycholoog, logopedist, intern begeleider, schoolmaatschappelijk werker, fysiotherapeut en creatief therapeut. Niet ieder kind krijgt individuele therapie. De Commissie voor de Begeleiding beslist of een kind in aanmerking komt voor een vorm van therapie. Dit wordt beschreven in het handelingsplan. Therapeutische activiteiten vinden onder schooltijd plaats in een speciale ruimte. Ook komt de therapeut in de klas voor observatie of om de leraar te adviseren. Voor intensieve therapeutische begeleiding verwijzen we door naar buitenschoolse zorg. Voor meer inhoudelijke informatie kunt u terecht op onze website.

Interne begeleidingInterne begeleiders helpen leraren bij het ontwikkelen en zoeken van speciaal orthodidactisch materiaal voor bepaalde leerlingen. Soms ondersteunen ze ook bij het weer op gang brengen van gestagneerde ontwikkeling op leerling-/of klassenniveau. Interne begeleiders organiseren de toetsmomenten, de toetsverwerking en de uitwerking ervan.

Medische zorg (Jeugdgezondheidszorg, JGZ)We werken nauw samen met Jeugdgezondheidszorg. Na plaatsing op De Fonkel nodigt de schoolarts u en uw kind uit voor een entreeonderzoek. De arts onderzoekt de leerling uitgebreid en er vindt een analyse plaats van de sociaal-medische situatie. De Commissie voor de Begeleiding heeft tweemaal per jaar uitgebreid overleg met de schoolarts. Ook op uw initiatief kan er naast de standaardonderzoeken een afspraak gemaakt worden met de schoolarts.

6SPECIALEBEGELEIDING

Gymkleding en douchenAlle leerlingen hebben twee keer per week gymnastiekles. Daarvoor hebben ze een korte sportbroek, een T-shirt, en sportschoenen (geen zwarte zolen) nodig. Voor het douchen na de gymles zijn een handdoek en doucheschuim belangrijk. In principe douchen alle leerlingen van de groepen 4 t/m 8 na de gymles. In overleg met ouders kan hiervan afgeweken worden. De gymspullen moeten in een aparte tas meegenomen worden.

HoofdluisHoofdluis is een regelmatig terugkerend probleem op alle scholen. Als u hoofdluis constateert bij uw kind, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de groepsleraar? Dan kunnen in overleg met u maatregelen getroffen worden. Na elke vakantie controleren de onderwijsassistenten de leerlingen.

InventarisatieformulierAan het begin van elk schooljaar ontvangt u een inventarisatieformulier dat u moet invullen. Zo houden wij de gegevens van uw kind over medicijngebruik, taxivervoer, telefoonnummers en een eventueel dieet actueel. Dit is belangrijke informatie is voor ons. Wilt u daarom wijzigingen in deze gegevens altijd aan ons doorgeven?

7GOED OMTE WETEN

Mobiele telefoon en waardevolle spullenUw zoon of dochter mag een mobiele telefoon meenemen, maar tijdens lestijd mag deze niet gebruikt worden. De telefoons staan dan uit. De groepsleraar houdt ze in bewaring. De leerlingen mogen draagbare spelcomputers, materiaal om buiten te spelen als skeelers en een waveboard mee naar school nemen. De school is echter op geen enkele manier aansprakelijk voor diefstal en/of beschadiging.

20 21

SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015 SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015

OuderbijdrageElk jaar vragen wij u een vrijwillige financiële bijdrage voor de organisatie van feestelijke gelegenheden als Sinterklaas en Kerstmis. De school beheert de gelden en verantwoordt deze aan de mr. De vrijwillige ouderbijdrage bedraagt € 25,- per kind. Elk jaar gaan wij met de verschillende groepen op schoolreis. De kosten hiervan verschillen per groep en per schooljaar.

Verzekering door schoolVoor onze leerlingen hebben wij een collectieve ongevallenverzekering afgesloten. Deze verzekering dekt de schade van lichamelijk letsel dat als gevolg van ongevallen is ontstaan. De verzekering is van toepassing tijdens: - het verblijf in het schoolgebouw en op het schoolterrein, vanaf één uur voor het begin van de schooltijd tot één uur na het einde van de schooltijd;- de zwem- en gymlessen onder gediplomeerd toezicht;- excursies, sportwedstrijden, museumbezoek, muziek- en toneelvoorstellingen, mits onder toezicht van onderwijzend personeel.

Eventuele schade geeft u zo spoedig mogelijk door bij de administratie van de school. Schade wordt geregeld volgens de polisvoorwaarden.

Verzekering door oudersDe schoolverzekering dekt geen materiële schade of vermissing en is geen auto-ongevallenverzekering. Ook het dragen van een bril en/of hulpstukken is op eigen risico. De school is ook niet aansprakelijk voor (schade door) onrechtmatig gedrag van leerlingen. Daarom is het belangrijk dat ouders een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

SchadeAls een leerling een eigendom van de school beschadigt, verhalen we de kosten op de ouders. Dit geldt ook voor boeken die we in bruikleen hebben gegeven.

SponsorbeleidRegelmatig realiseren we projecten dankzij giften of subsidies. Wij houden ons aan het convenant sponsoring, zoals dat door de PO-raad is vastgesteld. De school maakt geen gebruik van geld, goederen of diensten, waarvoor een sponsor een tegenprestatie verlangt in schoolverband. Het volledige convenant kunt u vinden op de website van de PO-raad.

8FINANCIËLEZAKEN

Pauzes, eten en drinkenTijdens de ochtendpauze kan uw kind iets te drinken (geen frisdrank) nuttigen en een tussendoortje eten. Op alle dagen blijven de leerlingen tussen de middag op school. Er wordt gezamenlijk gegeten. De leerlingen nemen zelf een lunchpakket mee.

TaxivervoerVeel leerlingen komen met taxibusjes naar school. Wij proberen in overleg met gemeenten, de taxibedrijven en de ouders het vervoer zo goed mogelijk te laten verlopen. Toch zijn er wel eens problemen. Wij adviseren u dan om contact op te nemen met het taxibedrijf of met de afdeling Onderwijs van het gemeentehuis in uw woonplaats.

22 23

SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015 SCHOOLGIDS DE FONKEL 2014 - 2015

tekst | De Onderwijsspecialistenfotografie | VVB foto, Arnhemontwerp | Mariël Hoogeslag voor Loep ontwerp, Arnhemvormgeving | fwd concept, Arnhemdruk | Rikken Print, Gendtdatum | juni 2014

COLOFON

De FonkelJachtlaan 146713 KM EDET 0318 - 64 40 90

Telefonische bereikbaarheidHeeft u algemene vragen over onze school, ons onderwijs, therapieën, de opvang thuis of probleemsituaties? Dan kunt u contact opnemen met ons op het algemene nummer. Ons secretariaat zorgt er dan voor dat u wordt teruggebeld. T 0318 – 64 40 90

Wilt u de leraar spreken, dan vragen wij u na 15.30 uur te bellen. Voor deze tijd proberen we telefoongesprekken te beperken.T 0318-64 40 90

Wanneer er bijzonderheden zijn, wordt u rond 15:30 uur gebeld door de groepsleraar van uw kind.

ZiekmeldingIs uw kind ziek? Bel dan vóór 09.00 uur naar de school.T 0318 - 64 40 90.

Directeur en teamleiderPetra GaertnerdirecteurT 0318 - 64 40 90M 06 - 10 95 53 78

Marlon van SorgenteamleiderT 0318 - 64 40 90M 06 - 37 34 13 92

Intern vertrouwenspersoonLinda KosterT 0318 - 64 40 90

Extern vertrouwenspersoonPiet GeertsM 06 - 52 37 46 [email protected]

Landelijk vertrouwenspersoonT 0900 - 11 13 11 11

Landelijke klachtencommissie OnderwijsOnderwijsgeschillenPostbus 851913508 AD UtrechtT 030 - 280 95 90F 030 - 280 95 [email protected]

De OnderwijsspecialistenCollege van BestuurPostbus 8216800 AV ArnhemT 026 - 353 74 80F 026 - 353 74 [email protected]

MedezeggenschapsraadAnnelies Schoonderwaldt en Claudia van HoutT 0318 - 64 40 90

CONTACT

DE FONKELOnze school geeft speciaal onderwijs aan leerlingen met gedrags-, ontwikkelings- en/of psychiatrische problemen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar.

Jachtlaan 14 | 6713 KM EDET 0318 - 64 40 [email protected]

De Fonkel maakt deel uit van De Onderwijsspecialistenwww.deonderwijsspecialisten.nl