Schoolbabbels - nieuwsbrief oktober 2011

4
Nieuwsbrief van oktober 2011 De eerste schooldag Op 1 september vierden we de eerste steenlegging van de bouwwerken op onze school. Sommige kinderen kwamen zelfs als Bob de Bouwer naar de school om een handje toe te steken! We schreven onze wensen voor het nieuwe schooljaar op een kartonnen muur en lieten samen onze ballonnen op. Hieronder kan je zien tot waar deze ballonnen gevlogen zijn en van wie we een kaartje hebben teruggekregen. Deze winnaars mogen een prijsje komen halen op het secretariaat! Ballon gevonden in Beringen Imke Stoop (L2A) Sam Vercauteren (L3) Ballon gevonden in Hulshout Victor Gorrebeeck (L1) Ballon gevonden in Dilsen Sis Aernout (L4) Ballon gevonden in Laakdal Liza Yaramis (rode kleuterklas) Timon Van de Velde (L2B) Ballon gevonden in Veerle-Laakdal Roman Voorhelst (groene kleuterklas) Matteo Van Bogaert (L1) Jasper Meersman (L2A) Charissa Maris (L2B) Staf Young (L3) Ballon gevonden in Ham Yorg Buytaert (L3) Ballon gevonden in Heusden-Zolder Andres Paelinck (L6) Ballon gevonden in Schelle Nouh Tazi (L3) Ballon gevonden in Opglabbeek Steffi Janseghers (gele kleuterklas) Lotte Goffart (L3) Lena Hellemans (L3) Lore Hellemans (L3) Juf Sarah (L2A) Ballon gevonden in Maaseik Warre Witters (L1) Ballon gevonden in Tessenderlo Ilan De Meyer (rode kleuterklas) Ilyas Laradji (L1) Sportdag kleuters Op 14 september gingen we voor het eerst dit schooljaar een half dagje sporten in De Dulpop. We kwamen toe met koeken en genoeg drank! En dat was nodig! Na een leuke opwarmingsdans gingen we per klas overal een half uurtje heel actief bewegen! We sprongen op het springkasteel, bewogen op een omloop, hingen aan een touw zoals Tarzan, sprongen op de trampoline en speelden met superveel verschil- lende ballen! Het was een leuke dag, met dank aan de kin- deren van het zesde leerjaar die onze kleu- tertjes heel erg goed geholpen hebben! Juf Natalie

description

Nieuwsbrief van de Sint-Jan Berchmansschool van oktober 2011.

Transcript of Schoolbabbels - nieuwsbrief oktober 2011

Page 1: Schoolbabbels - nieuwsbrief oktober 2011

Nieuwsbrief van oktober 2011

De eerste schooldag

Op 1 september vierden we de eerste steenlegging van de bouwwerken op onze school. Sommige kinderen kwamen zelfs als Bob de Bouwer naar de school om een handje toe te steken! We schreven onze wensen voor het nieuwe schooljaar op een kartonnen muur en lieten samen onze ballonnen op. Hieronder kan je zien tot waar deze ballonnen gevlogen zijn en van wie we een kaartje hebben teruggekregen. Deze winnaars mogen een prijsje komen halen op het secretariaat!

Ballon gevonden in Beringen Imke Stoop (L2A) Sam Vercauteren (L3)

Ballon gevonden in Hulshout Victor Gorrebeeck (L1)

Ballon gevonden in Dilsen Sis Aernout (L4)

Ballon gevonden in Laakdal Liza Yaramis (rode kleuterklas) Timon Van de Velde (L2B)

Ballon gevonden in Veerle-Laakdal Roman Voorhelst (groene kleuterklas) Matteo Van Bogaert (L1) Jasper Meersman (L2A) Charissa Maris (L2B) Staf Young (L3)

Ballon gevonden in Ham Yorg Buytaert (L3)

Ballon gevonden in Heusden-Zolder Andres Paelinck (L6)

Ballon gevonden in Schelle Nouh Tazi (L3)

Ballon gevonden in Opglabbeek Steffi Janseghers (gele kleuterklas) Lotte Goffart (L3) Lena Hellemans (L3) Lore Hellemans (L3) Juf Sarah (L2A) Ballon gevonden in Maaseik

Warre Witters (L1)

Ballon gevonden in Tessenderlo Ilan De Meyer (rode kleuterklas) Ilyas Laradji (L1)

Sportdag kleuters

Op 14 september gingen we voor het eerst dit schooljaar een half dagje sporten in De Dulpop. We kwamen toe met koeken en genoeg drank! En dat was nodig! Na een leuke opwarmingsdans gingen we per klas overal een half uurtje heel actief bewegen! We sprongen op het springkasteel, bewogen op een omloop, hingen aan een touw zoals Tarzan, sprongen op de trampoline en speelden met superveel verschil-lende ballen!

Het was een leuke dag, met dank aan de kin-deren van het zesde leerjaar die onze kleu-tertjes heel erg goed geholpen hebben!

Juf Natalie

Page 2: Schoolbabbels - nieuwsbrief oktober 2011

Wie weet de weg?

Op een zonnige en vrij warme zomerdag in september, trok het derde leerjaar erop uit in de straten van Rupelmonde. Enkele dagen voordien hadden de kinderen geleerd over plattegronden: hoe die ontstaan en waarvoor ze dienen. Tijd om dit in te oefenen. De leerlingen kregen allemaal een routebeschrijving en een plannetje van Rupelmonde. De bedoeling was dat de kinderen de gewandelde route met pijlen aanduidden op de plattegrond. Dit ging wonderwel vlot! Tijdens de wandeling hielden we even halt in de Gelaagstraat, tussen Scaldiana en Conducto, om enkele opdrachten op te lossen. We telden gedurende twee minuten hoeveel auto’s er voorbij reden. Dat waren er weinig: slechts twee! Het viel de leerlingen op dat er in de Gelaag-straat nog heel wat groen is. Ze mochten passende namen bedenken voor deze straat. Dit zijn enkele vondsten: Boomstraat, Groenstraat, Ruststraat en Natuurstraat. Toch misten enkele leerlingen nog wat dingen in de straat. Femke had liever wat paarden gezien en Lena Witters zou een pleintje wel tof vinden. Lotte droomde van een speeltuin en een zwembad. Jelle zag een kermis wel zitten en Guillaume had graag een boomhut in één van de bomen gezien. Staf vond een speeltuin wel een fijn idee. Even later kwamen we weer aan op school. De kinderen hadden weer wat bijgeleerd en iedereen - ook de meester - had genoten van het mooie weer en de goede sfeer.

Meester Chris

Scholencross

't Schooljaar is nog maar pas begonnen en onze eerste SVS-sportactiviteit stond al op het programma: de scholencross op woensdag 21 september. Die ging dit jaar weerom door op de voetbalterreinen van Kerkeputte te Kruibeke. Het mooie weer was er en zo ook een heleboel lopers! Onze school werd vertegenwoordigd door meer dan 90 leerlingen en twee leerkrachten: juf Sarah en juf Katleen! Het resultaat mocht er ook zijn! Rekson uit het tweede leerjaar pakte goud. Zilver was er voor Caitlin uit het zesde leerjaar en voor onze oud-leerlinge Sarah De Laet. Drie leerlingen behaalden brons: Manon uit het eerste leerjaar, Kilian uit het vierde leerjaar en Claire uit het zesde leerjaar. Iedereen tevreden, zo willen we het! Proficiat aan iedereen!

Meester Nico

Strapdag Donderdagochtend 22 september keken de ouders en kinderen van onze school verrast op. Het schoolstraatje was leeg, op een tweetal geparkeerde auto’s na. In het begin en op het einde van de straat stond hekwerk opgesteld, vergezeld van een verbodsbord. Alleen de fietsers en natuurlijk ook de voetgangers mochten er in! De plaatselijke agente hield eveneens een oogje in het zeil en hielp de leerlingen veilig oversteken bij het kruispunt. De leerlingen en begeleiders wisten niet waar fietsen en stappen, zo wijd was de ruimte. Hoe onwennig, maar B veilig! En daar was het allemaal om te doen. Vandaag was het

Page 3: Schoolbabbels - nieuwsbrief oktober 2011

immers de jaarlijkse ‘Strapdag’. Het initiatief voor de Strapdag gaat uit van de Vlaamse overheid en kent op heel wat plaatsen in Vlaanderen navolging. Men wil hiermee aandacht vragen voor de verkeers-leefbaarheid van onze schoolbuurt en mensen aanmoedigen de auto wat vaker aan de kant te laten. Vooraf werden onze ouders en leerlingen gebrieft. Om aan te tonen dat ze actief deelnamen, moesten de kinderen van de lagere school een meegekregen polsbandje om doen. Zo konden de leerkrachten achteraf tellen hoeveel leerlingen er meededen om deze actie te doen slagen. En of het een succes werd! Bijna 94 % van onze leerlingen waren (grotendeels) te voet of met de fiets gekomen. En jaB er waren zelfs klassen bij waar iedereen mee deed. Maar het dient ook gezegd dat er heel wat leden van het schoolpersoneel waren die ook op een voorbeeldige manier hun inzet toonden.

Proficiat voor de enthousiaste medewerking van kinderen, ouders, andere begeleiders en personeel! Hier en daar hoorde je de bemerking: “Was het maar alle dagen ‘Strapdag’!”

Preventieadviseur Danny

Raadsels en moppen

Wat heeft 21 ogen maar kan niets zien?

Een dobbelsteen.

Wat is het verschil tussen een nietmachine en een naaimachine?

Twee slangen komen elkaar tegen. De ene slang zegt tegen de andere: “Ik hoop dat ik niet giftig ben”. Vraagt de andere: “Waarom?” Zegt die ene weer: “Omdat ik net in mijn tong heb gebeten!”

De kinderen moeten van de juf een grazende koe tekenen. Een paar seconden later is Karel al klaar. Vervolgens komt de juf kijken en zegt: "Ik zie hele-maal geen gras!" "Dat heeft de koe opgegeten" antwoordt Karel. Juf: "Waar is de koe dan?" Karel: "Je denkt toch niet dat de koe blijft staan als er geen gras meer is?"

Een nietmachine niet en een naaimachine niet.

Interview met meester Danny

Wie ben je en wat doe je op onze school? Mijn naam is Danny Wagemans en ik ben op jullie school de preventieadviseur. Wat doet een preventieadviseur en werk je nog op andere scholen?

Ik zie onder andere de EHBO kastjes na en vul die bij. Ook organiseer ik evacuatie-oefeningen, samen met de brandweer. Dit doe ik niet alleen op jullie school, maar ook nog in vijf andere scholen van onze scholengemeenschap, namelijk in Bazel, Kruibeke, Burcht en Zwijndrecht. Doe je deze job al lang? Nee, dit is een nieuwe job voor mij. Ik ben vroeger leraar geweest in het vijfde en zes-de leerjaar in de Sint Petrusschool in Bazel. Doe je je werk graag? Ja hoor, er is veel afwisseling en ik kom op verschillende scholen.

Hartelijk dank voor dit interview!

Laura Heylen en Elke Stoop uit het vijfde leeraar

Volgende maand: - een interview met turnjuf Cindy - een interview met een ‘mystery guest’� Wie is dit? Een tip: ‘juf noch klas’

Page 4: Schoolbabbels - nieuwsbrief oktober 2011

Weetjes

Gimm-e Zoals gezegd op de infoavonden communiceren wij vanaf 1 oktober met jullie via Gimme. Dat wil zeggen dat wij geen ‘papieren’ briefjes meer meegeven. Als dit voor uw gezin op dit moment nog niet mogelijk is (bv. omdat u geen computer hebt), gelieve dit dan te melden op het secretariaat. U kan ook tijdens de schooluren telefonisch contact opnemen (03/774 43 88). Wij zoeken dan samen naar een oplossing.

Startviering Wij nodigen graag alle leerlingen en hun ouders uit op de startviering van onze school op zaterdag 8 okto-ber om 18 uur in de kerk van Rupelmonde.

Niet vergeten: school- en studietoelagen 2011-2012 aanvragen Vanaf 1 augustus 2011 kon je studietoelagen aanvragen. Ouders die dit nog gaan indienen en die hulp nodig hebben bij het invullen kunnen alle dagen (behalve woensdag) op het secretariaat van onze school terecht. Wij drukken dan een ingevuld exemplaar af. Wij hebben enkel het rijksregisternummer van de ouders nodig (SIS-kaart).

Kalender oktober

05/10: dag van de leerkracht 08/10: startviering in de kerk van Rupelmonde om 18 uur 11/10: medisch onderzoek voor L5 13/10: konijnenleerpad in Beveren voor L1 14/10: theaterbezoek in de Roxy voor L5 en L6 17/10: medisch onderzoek voor L3 18/10: muzodag 20/10: rapport voor de lagere school + oudercontact voor L1 28/10: herfstwandeling voor de lagere school 31/10 tot 4/11: herfstvakantie

Hou deze data zeker vrij!

26/11: quiz 06/12: Sinterklaasfeest voor ouders en

grootouders van de kleuters

18/12: twinkelwandeling + ontbijt

04/02: kinder- en winterfuif

02/06: schoolfeest

Familienieuws

Geboorte Yarno: broertje van Kyara uit de groene kleuterklas

Overlijdens Albert Ledent: schoonvader van Hilde Salembier (middagtoezicht) Raymond Verhaegen: pepe van Elise Egghe uit L6 Karel Bridts: vake van Sam uit L3 Anna Janssens: moemoe van Chiel uit de rode kleuterklas

Huwelijken Patrick Buytaert & Ina Reinenbergh: papa en mama van Yinthe uit L1 Steven Brys & Elvira Joossens: papa en mama van Shirley uit de blauwe kleuterklas

Opmerking: in het familie-nieuws komen alle berichten waarvan wij schriftelijk op de hoogte gesteld worden. Wenst u dit niet, gelieve ons dit dan mee te delen. Bedankt!

Foto van de maand

1 september: samen met alle kinderen van onze school, de ouders en iedereen die op school werkt, namen we een vliegende start.

Elke maand zullen de leden van de redactieraad (juf Natalie, juf Marita en meester Chris) een foto van de maand kiezen. Dit kunnen foto’s zijn van speciale gebeurtenissen, grappige foto’s, schattige foto’s, B.