Nieuwsbrief 20 Oktober 2012

6
Marketingdoelwit van de levensmiddelenindustrie: uw kind! Onlangs heeft Foodwatch ERU kids smeerkaas onder de loep genomen. Achter dit product gaat een groot probleem schuil, namelijk kindermarketing. Kinderen hebben veel invloed op de gezinsinkopen en fabrikanten als ERU spelen hier graag op in. Denk aan grappige reclames, cartoons, spelletjes, kleurplaten, samenwerking met kinderzender Nickelodeon en acties als het Nationale Schoolontbijt. De industrie doet er alles aan om kinderen, achter de rug van de ouders om, te verleiden en om ze te binden aan hun product. Daarnaast sturen de producenten er op slinkse wijze op aan de sociale druk onder kinderen te vergroten. Zo zetten fabrikanten ouders doelbewust en vaak ongemerkt, via kinderen, onder druk om hun product te kopen. Als die kinderproducten nou gezond waren geweest, was het probleem een stuk minder groot. Maar het tegendeel is het geval. Het gros van de producten speciaal gericht op kinderen bestaat uit junkfood. Kindermarketing: levenslang effect Terwijl obesitas bij kinderen een steeds groter probleem wordt, blijven de budgetten voor kindermarketing stijgen. Dat doen fabrikanten niet voor niets: kinderen hebben een grote invloed op de gezinsinkopen en daarnaast zelf ook zakgeld te spenderen. Het is des te oneerlijker als men zich realiseert dat kinderen tot acht jaar vaak nog geen onderscheid kunnen maken tussen reclame en realiteit. Daarnaast is PURE FOOD FOR CHILDREN Verschijnt zeswekelijks en is een digitale uitgave van de Pure Food For Children Foundation VZW Jaargang 2 nummer 6 Nieuwsbrief 20 oktober 2012 OMDAT KINDEREN ZUIVER VOEDSEL VERDIENEN!

description

Nieuwsbrief van de Pure Food for Children Foundation

Transcript of Nieuwsbrief 20 Oktober 2012

Marketingdoelwit van de levensmiddelenindustrie: uw kind!Onlangs heeft Foodwatch ERU kids smeerkaas onder de loep genomen. Achter dit product gaat een groot probleem schuil, namelijk kindermarketing.Kinderen hebben veel invloed op de gezinsinkopen en fabrikanten als ERU spelen hier graag op in. Denk aan grappige reclames, cartoons, spelletjes, kleurplaten, samenwerking met kinderzender Nickelodeon en acties als het Nationale Schoolontbijt. De industrie doet er alles aan om kinderen, achter de rug van de ouders om, te verleiden en om ze te binden aan hun product. Daarnaast sturen de

producenten er op slinkse wijze op aan de sociale druk onder kinderen te vergroten. Zo zetten fabrikanten ouders doelbewust en vaak ongemerkt, via kinderen, onder druk om hun product te kopen.

Als die kinderproducten nou gezond waren geweest, was het probleem een stuk minder groot. Maar het tegendeel is het geval. Het gros van de producten speciaal

gericht op kinderen bestaat uit junkfood.

Kindermarketing: levenslang effect

Terwijl obesitas bij kinderen een steeds groter probleem wordt, blijven de budgetten voor kindermarketing stijgen.Dat doen fabrikanten niet voor niets: kinderen hebben een grote invloed op de gezinsinkopen en daarnaast zelf ook zakgeld te spenderen. Het is des te oneerlijker als men zich realiseert dat kinderen tot acht jaar vaak nog geen onderscheid kunnen maken tussen reclame en realiteit. Daarnaast is

PURE FOOD FOR CHILDREN

Verschijnt zeswekelijks en is een digitale uitgave van de Pure Food For Children Foundation VZW

Jaargang 2 nummer 6N

ieuw

sbrie

f 20

okto

ber 2

012

OMDAT KINDEREN ZUIVER VOEDSEL VERDIENEN!

gebleken dat kinderreclame vaak levenslang effect heeft. Dus als je als kind een positieve associatie met een merk hebt aangeleerd, dan beïnvloedt dit zelfs nog de keuzes die je op latere leeftijd maakt. Ter illustratie: Liga profileerde haar koeken in reclames als gezonde producten en profiteert daardoor al vele tientallen jaren ten onrechte van een gezond imago. De koeken en repen van de producent worden nog steeds gezien als een ‘verantwoord tussendoortje’.

Onzichtbaar voor ouders

Producenten promoten hun producten tegenwoordig ook telkens meer online. Onderzoekers van het CcaM, het Onderzoekscentrum Jeugd en Media van de Universiteit van Amsterdam, onderzochten de invloed van verborgen reclame in online spelletjes voor kinderen, de zogenaamde 'advergames'. Denk bijvoorbeeld aan het spelletje van Paula de Koe (Dr. Oetker) waarbij je bekertjes vla moet raken. Voor ouders lijkt dit zeer onschuldig, maar de conclusie van het onderzoek was duidelijk: dergelijke spelletjes hebben een sterker effect dan tv-reclame.

Industrie weigert haar verantwoordelijkheid te nemen

Ondanks het feit dat kinderen het recht hebben om beschermd te worden, doet de industrie er alles aan om te voorkomen dat dergelijke marketing aan banden wordt gelegd. Zo ook bleek uit een recent, door de voedingsindustrie georganiseerd debat voorafgaand aan de verkiezingen. Daar werd de aanwezige politieke partijen heel duidelijk gemaakt dat de industrie niet zit te wachten op regelgeving.. Help om kindermarketing aan banden te leggen en een gezond productaanbod voor kinderen af te dwingen door u nu aan te melden als donateur bij Foodwatch.

PURE

FO

OD

FO

R C

HIL

DRE

N 2

0 ok

tobe

r 201

2

“In lijn met trends als maatschappelijk verantwoord ondernemen en “people, planet, profit” zijn steeds meer marketeers zich bewust van de kwetsbaarheden van hun jonge doelgroep, en steeds meer bereid om daar rekening mee te houden. Dat is ook terug te zien in de reclamecode die steeds beter wordt toegespitst op kinderen. We merken ook dat er een grote behoefte is aan meer kennis en inzichten om verantwoord met de jonge consument om te gaan.”

Prof. Moniek Buijzen(onderzoeker kindermarketing)

PURE

FO

OD

FO

R C

HIL

DRE

N

20 o

ktob

er 2

012

Dieren krijgen opnieuw meer anti-bioticaVoor het eerst sinds 2007 krijgen dieren opnieuw meer antibiotica binnen, blijkt uit een studie van het Faculteit Diergeneeskunde van de UGent. Te veel antibioticagebruik lijdt tot resistentie bij bacteriën, wat ook voor de mens gevaren inhoudt.

Jaarlijks onderzoekt de Faculteit Diergeneeskunde van de UGent in België het gebruik van antibiotica bij dieren. Uit het BelVetSAC-rapport blijkt dat het antibiotica gebruik tussen 2007 en 2010 jaar na jaar daalde, van 168,66 mg/kg naar 139,1 mg/kg (-17,5%). In 2011 steeg de consumptie echter opnieuw, tot 140,3 mg/kg (+0,9 %).

ResistentieHet rapport noemt de stijging zorgwekkend: "Hoewel de resultaten een status quo lijken weer te geven tegenover vorig jaar, is dit resultaat niet bevredigend. Al verschillende jaren stijgt het besef dat antimicrobiële middelen resistentie bij bacteriën in de hand werken. Dat zou zich net moeten vertalen in dalende cijfers, zoals dat wel in andere

Europese landen wordt bereikt."

Volgens Jeroen Dewulf, hoogleraar aan de Faculteit Diergeneeskunde (UGent) en mede-auteur van het rapport, zit er door import- en exportfenomeen een zekere volatiliteit in de cijfers die de stijging relativeert. Hij benadrukt echter wel dat de hoop leefde dat het antibiotica gebruik in 2011 de dalende trend van de afgelopen jaren zou volgen. "Nochtans is er heel wat mogelijk, " zegt Dewulf. "Begeleidingsexperimenten bij veehouders tonen aan dat het antibiotica gebruik gemakkelijk met een vijfde teruggeschroefd kan worden, zonder dat daar gezondheidsrisico's voor de dieren aan vast hangen." Dat dat nog niet gebeurt, heeft volgens hem onder meer te maken met vrees vanuit de veehouders zelf: "Zij blijven na de doortocht van een ziekte in hun bedrijf dikwijls om antibiotica vragen, als een soort van verzekering. De marktomstandigheden zijn immers niet ideaal."

Klant kwijtDe veearts heeft op dat moment ook niet veel keuze. "Die heeft gemiddeld zo'n 100 klanten. Als hij de geneesmiddelen niet voorschrijft, dan stapt de veehouder naar de concurrentie en is de arts zijn klant kwijt, " zegt Dewulf, "al klopt het ook dat veeartsen een financieel voordeel hebben bij de verkoop van antibiotica, wat een foute incentive is."

Het is volgens de onderzoeker ook niet aan de overheid om forser op te treden. Eerst zou de sector de kans moeten krijgen om zichzelf te reguleren. Een al te streng optreden zoals in Nederland zou

bovendien ook een aantal risico's met zich meebrengen, zoals het ontstaan van een illegaal circuit met slecht te controleren middelen. Dewulf ziet voorlopig vooral heil in een omschakeling van antibiotica gebruik naar vaccinatie, een preventieve aanpak die de resistentie problematiek omzeilt.

Bron: Belga

Biologische dieren krijgen nooit preventief antibiotica toegediend. Dit gebeurt alleen curatief (dus als het dier ziek is) en alleen op indicatie van de dierenarts. Dat toedienen mag ook maar 1 keer per jaar. Gebeurt het vaker, dan mag het vlees, het ei of de melk niet meer als biologisch verkocht worden. Krijgt een biologisch dier antibiotica toegediend, dan moet de boer de dubbele wettelijk voorgeschreven wachttijd in acht nemen zodat gegarandeerd geen antibiotica of andere residuen in biologische eieren, zuivel of vlees zitten. Daarnaast is de biologische boer verplicht om een medicijnregistratie per dier bij te houden. Het antibiotica gebruik in de biologische veehouderij is erg laag, omdat de biologische boer de natuurlijke weerstand van het dier probeert te optimaliseren .

Bijna de helft van de jongeren merkt niets van het oppeppende effect van energiedrankjes. Tweederde krijgt zelfs te maken met nadelige effecten zoals rusteloosheid en moeilijk kunnen slapen.Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door onderzoeksbureau Qrius onder 766 jongeren tussen de 11 en 18 jaar. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Voedingscentrum. Jongeren denken dat energiedrankjes een grotere oppepper geven dan koffie. Dat is een misvatting: in een kopje koffie zit evenveel cafeïne als in een blikje energiedrank (250 ml).HyperactiefBijna de helft merkt eigenlijk niets van een opwekkend effect. Ze worden er niet op een positieve manier actiever van. En dat terwijl tweederde van hen wel vervelende klachten krijgt: ze worden druk en hyperactief en kunnen maar lastig de slaap vatten. Jongeren die meerdere energiedrankjes per dag drinken dan gemiddeld, zeggen ook meer te maken

hebben met deze negatieve effecten. Jongeren kunnen dus beter de drankjes niet drinken met de verwachting een ‘energyboost’ te krijgen. Het Voedingscentrum ontraadt het gebruik van cafeïne voor kinderen onder de 13 jaar. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar wordt aangeraden om de consumptie van cafeïnerijke producten zoals koffie en energiedrankjes te beperken tot maximaal 1 consumptie per dag.Bronnen: Voedingscentrum

EnergiedrankjesMeer bijwerkingen dan oppepper!

PURE

FO

OD

FO

R C

HIL

DRE

N

20 o

ktob

er 2

012

Fastfoodketens indoctrineren kinderen !De bekende logo's van fastfoodketens zitten in de hersenen van kinderen gebrand. Zodanig dat kinderen direct eetdrang en plezier ervaren als ze de fastfoodlogo's van bijvoorbeeld de McDonald's en KFC te zien krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Missouri-Kansas City en de Kansas Medical Centre Universiteit.Door middel van MRI-scans ontdekten onderzoekers dat de hersendelen van kinderen sterk reageerden als zij reclame-uitingen van hun favoriete fastfoodmerken te zien kregen.

Afbeeldingen van logo's in combinatie zonder eten deden de hersenen een stuk minder activeren. De onderzoekers betitelen het als een zorgwekkende situatie. 'Het merendeel van de voeding die aan kinderen wordt gepromoot is ongezond, calorierijk en bevat hoge gehalte suiker en vet.'

Bedplassen is vaak een tijdelijke fase waar opgroeiende kinderen en ouders doorheen moeten met een gezonde dosis begrip en geduld.Niettegenstaande zijn er situaties waarin andere factoren zoals elektromagnetische smog en de voeding die het kind eet, bepalend kunnen zijn voor het al dan niet droog blijven 's nachts.

In haar boek "Understanding How Food Affects Your Child and What You Can Do About It" beschrijft Sue Dengate o.a welke invloed calcium propionaat heeft, een stabilisator die vaak in brood wordt gebruikt, op het gedrag van kinderen. In haar studie ontdekte ze dat bij het elimineren van dit voedingsadditief, het voor sommige kinderen een positief effect had op bedplassen. Ook andere stoffen zoals cafeïne (cola), melk (producten), chocolade kunnen een irriterend

effect hebben op de blaas van jongere kinderen met bedwateren tot gevolg.

· Voorzie uw kind 's avond van een lichte basische maaltijd met vooral een verscheidenheid aan groenten· Vermijd snoep en andere geraffineerde koolhydraten net voor het slapengaan· Indien uw kind nog wat dorst heeft, laat het zuiver water drinken, maar vermijd best fruitsap en melkproducten laat op de avond. Een gezond bioyoghurtje zou nog kunnen!· En schakel zoveel mogelijk elektrische apparatuur (GSM, TV, Computer, Wifi) uit in de kinderkamer.Wat ervoor zorgt dat uw kind in alle rust kan in -en doorslapen.

(Uit Nieuwsbrief Faché-Instituut 2012-10-16)Via THE VITALITY COACH

Link tussen bedplassen en voedingElimineren additieven heeft positief effect!

PURE

FO

OD

FO

R C

HIL

DRE

N 2

0 O

KTO

BER

NU te koop!GEZOND GROEIEN!

Auteur: MAGDALENA TROCH

224 Blz. Kleurenfoto’s.Uitgeverij : LES ILES

Ga naar deze LINK voor uw bestelling:http://www.lesiles.be/

GEZOND_GROEIEN!.html

Met deze aankoop steun je de Pure Food for Children Foundation!

Lieve mensen,

Het is een drukke tijd voor ons!Het prachtige boek waaraan wij twee jaar gewerkt hebben is uit! Geschreven om bewustwording te bewerkstelligen bij ouders, wat er mis is met onze hedendaagse voeding voor onze kinderen en wat we hieraan kunnen doen. Je kan nu ons boek in verschillende boekhandels vinden. Natuurlijk kan je deze ook bestellen bij ons, via onze website en zo onze vzw steunen!Onze bal is aan het rollen, we staan op de grote boekenbeurs en we mogen onze boodschap op verschillende scholen gaan vertellen.Onze kinderen hoeven niet onnodig te lijden. Er kan zoveel opgelost worden via zuivere natuurlijke voeding.Het is nu ook de tijd dat kinderen makkelijk verkouden worden en ziek worden. Dit kan je preventief vermijden door je kind elke morgen een glaasje water te geven met vers citroensap, dit is pure Vit C om het immuunsysteem te versterken. Lust je kind dit niet, doe er dan een schepje kokosbloesemsuiker bij. Doe bij je kind zijn yoghurt enkele druppeltjes Vit D3, deze vitamine vervangt het zonlicht en ook belangrijk voor het immuunsysteem. Ook enkele druppels Echinacea in het fruitsap of in een smoothie kan wonderen verrichten. Puur (niet gesuikerd) vlierbessensap bij de yoghurt helpt ook versterkend. En natuurlijk geef je je kind dagelijks zoveel mogelijk verse biologische groenten, fruit, nootjes en zuiver water.Ik wens jullie alvast een fijne herfstvakantie toe en misschien zien we elkaar op de boekenbeurs.

Magdalena

Agenda Magdalena is aanwezig op de boekenbeurs te Antwerpen op 4 en 10 november 2012 en dit telkens van

14h00 tot 17h00 om haar boek te signeren. Allen daarheen!

8 november 2012Den Dullaert te Hulst (NL)

Lezing “God speelt niet met voeding”Aanvang 19.30h

Info: [email protected]

9 november 2012

Bio-Fair beurs“Bio-Fair” in Antwerpen is een nieuwe beurs over biovoeding, Fair trade producten, eco textiel en natuurlijke cosmetica. De beurs is een uitbreiding van de bestaande beurs Hout en Groen Wonen.

17 november 2012

Studiedag en zadenruil Velt: Zelf zaad winnen, hoe doe je dat?Velt organiseert op zaterdag 17 november in het Vlaams parlement in Brussel haar jaarlijkse studiedag. Thema dit

jaar zijn ‘zaden’. Op deze studiedag blijft Velt dicht bij jouw (zaai)bed, want het thema ‘Zelf zaad winnen: hoe doe je dat?’ komt uitgebreid aan bod. De studiedag sluit af met een zadenruilbeurs.

PURE

FO

OD

FO

R C

HIL

DRE

N

20 o

ktob

er 2

012