Laarne nieuwsbrief oktober 2015

4
NIEUWSBRIEF OKTOBER 2015 Verantwoordelijke uitgever: Alex De Smet I Dorpsstraat 2 I 9270 Laarne I Tweemaandelijkse nieuwsbrief I Afgiftekantoor: Hyper Masspost Center Gent GEMEENTE LAARNE NIEUW ELAN VOOR BOERENMARKT KALKEN Op zondag 11 oktober vindt de jaarlijkse Boerenmarkt plaats in Kalken. Dit jaar werd er extra aandacht besteed aan de diversiteit van de standhouders, zodat we gerust kunnen spreken van een bloemen-, boeren- en ambachtenmarkt. Vanaf 14u kan u bij verschillende standen terecht voor een breed gamma aan bloemen en planten van lokale kwekers. De markt wordt aangevuld met gevarieerde standjes met heerlijke honing, mattentaarten, ambachtelijke kaas, speculaas en confituur, maar ook met handgemaakte juwelen en handtassen, borduurwerk, houtdraaiwerk en decoupage (o.a. foto’s verwerkt in mini-doosjes). Traditioneel wordt de Boerenmarkt opgefleurd door een concert van de Koninklijke Harmonie Kalken en de dansgroep Aurelia van Okra Kalken. Boekenverkoop bibliotheek Om het aanbod actueel te houden verwijdert de bibliotheek elk jaar een aantal boeken uit haar collectie. Deze boeken worden te koop aangeboden op de Boeren- markt van 14u. tot 18u. Voor een prikje kan u er leesvoer aankopen. Er zijn zowel jeugdboeken (0,5 euro), als romans en informatieve boeken (1 euro), tijdschriften... Verstokte boekenwurmen kunnen trouwens ook voor en na de Boerenmarkt terecht in de bibliotheek van Laarne, want daar staat permanent een beperkt deel van afgevoerde boeken te koop. Laarne meent het Maak tijdens de Boerenmarkt ook kennis met fairtrade en kom proeven van (h)eerlijke fairtradeproducten op de stand van de Gemeentelijke Raad voor Ontwik- kelingssamenwerking ( GROS). Je vindt er ook info over alle handelaars uit Laarne en Kalken, die meewerken aan het fairtradegemeente project. De GROS geeft de aftrap van de lokale 11.11.11 campagne, met als thema: “Sociale bescherming voor iedereen”. Ziek worden en je behandeling niet kunnen beta- len. Je job verliezen en geen inkomen hebben. Je hele leven werken en geen pensioen krijgen. Voor meer dan 5 miljard mensen is dit realiteit. Bij de minste tegenslag komen zij in de problemen. Iedereen heeft recht op gezondheidszorg, een leefbaar inkomen en een waardige uitkering als het tegen zit. Contact en info: GROS - [email protected] LAARNE

description

 

Transcript of Laarne nieuwsbrief oktober 2015

Page 1: Laarne nieuwsbrief oktober 2015

NIEUWSBRIEF

OKTO

BER

2015

Verantwoordelijke uitgever: Alex De Smet I Dorpsstraat 2 I 9270 Laarne I Tweemaandelijkse nieuwsbrief I Afgiftekantoor: Hyper Masspost Center Gent

GEMEENTE LAARNE

NIEUW ELAN VOOR BOERENMARKT KALKEN

Op zondag 11 oktober vindt de jaarlijkse Boerenmarkt plaats in Kalken. Dit jaar werd er extra aandacht besteed aan de diversiteit van de standhouders, zodat we gerust kunnen spreken van een bloemen-, boeren- en ambachtenmarkt. Vanaf 14u kan u bij verschillende standen terecht voor een breed gamma aan bloemen en planten van lokale kwekers. De markt wordt aangevuld met gevarieerde standjes met heerlijke honing, mattentaarten, ambachtelijke kaas, speculaas en confituur, maar ook met handgemaakte juwelen en handtassen, borduurwerk, houtdraaiwerk en decoupage (o.a. foto’s verwerkt in mini-doosjes). Traditioneel wordt de Boerenmarkt opgefleurd door een concert van de Koninklijke Harmonie Kalken en de dansgroep Aurelia van Okra Kalken.

Boekenverkoop bibliotheekOm het aanbod actueel te houden verwijdert de bibliotheek elk jaar een aantal boeken uit haar collectie. Deze boeken worden te koop aangeboden op de Boeren-markt van 14u. tot 18u. Voor een prikje kan u er leesvoer aankopen. Er zijn zowel jeugdboeken (0,5 euro), als romans en informatieve boeken (1 euro), tijdschriften... Verstokte boekenwurmen kunnen trouwens ook voor en na de Boerenmarkt terecht in de bibliotheek van Laarne, want daar staat permanent een beperkt deel van afgevoerde boeken te koop.

Laarne meent hetMaak tijdens de Boerenmarkt ook kennis met fairtrade en kom proeven van (h)eerlijke fairtradeproducten op de stand van de Gemeentelijke Raad voor Ontwik-kelingssamenwerking ( GROS). Je vindt er ook info over alle handelaars uit Laarne en Kalken, die meewerken aan het fairtradegemeente project.De GROS geeft de aftrap van de lokale 11.11.11 campagne, met als thema: “Sociale bescherming voor iedereen”. Ziek worden en je behandeling niet kunnen beta-len. Je job verliezen en geen inkomen hebben. Je hele leven werken en geen pensioen krijgen. Voor meer dan 5 miljard mensen is dit realiteit. Bij de minste tegenslag komen zij in de problemen. Iedereen heeft recht op gezondheidszorg, een leefbaar inkomen en een waardige uitkering als het tegen zit. Contact en info: GROS - [email protected]

LAARNE

Page 2: Laarne nieuwsbrief oktober 2015

HEKSENGILDE GAAT Op zOEK NAAR HET HUIS VAN HANS EN GRIETjE … ERGENS IN LAARNEOp zaterdagavond 17 oktober wordt het grasplein in het midden van de wijk Hoogstraat opnieuw omgetoverd tot een feeërieke ontmoetingsplaats voor groot en klein, voor heksen en andere gezellige wezens.

Aan de inwoners van de Hoogstraat wordt gevraagd om gedurende de maand oktober hun woning te versieren in Halloweensfeer en om deze op zaterdag 17 oktober ‘s avonds ook te verlichten. Speciaal aan de kinderen wordt gevraagd om verkleed te komen. Dit jaar wordt het écht spannend…en gaat de Heksengilde samen met de kinderen en hun ouders op zoek naar het huis van Hans en Grietje. Laat je meeslepen in het boeiende verhaal en de onverwachte ontknoping! Alle kinderen krijgen van de opperheks een Halloween-geschenkje, passend in de sfeer.

Iedereen is welkom vanaf 18u en om 18u30 stipt start de wandeling langs de verlichte en versierde huizen van de wijk Hoogstraat. Nadien kan je aan de stand van de Heksengilde verder genieten van een gezellig samenzijn.

BIBLIOTHEEKVERWENDAGVerborgen parels - Op zaterdag 10 oktober wordt met een Verwendag traditioneel het startschot gegeven voor de Bibliotheekweek. Dit jaar staat die in het teken van verborgen parels. Van 1 tot en met 15 oktober kan je op de website www.verborgenparels.be stemmen op jouw favoriete ‘verborgen parel’ van de bib: een boek dat misschien niet echt een bestseller is, maar het verdient door nog meer mensen gelezen te worden.

Postkaarten - Al enkele jaren werkt ook de Erfgoedcel Land van Dendermonde mee aan de Verwendag. In het kader van haar project Ambachten en industrieën vinden in bibliotheken van De Leesdijk demonstraties

en workshops van ambachten plaats. Ter gelegenheid van de Verwendag geeft de erfgoedcel een nieuwe post-kaartenreeks (met voor iedere gemeente een unieke postkaart) uit rond brouwerijen. Ga langs in alle gemeenten en verzamel ze allemaal. Controleer wel eerst de openingsuren van de deelnemende bibliotheken! Na de Verwendag vind je de postkaarten nog zolang de voorraad strekt in bibliotheek of gemeentehuis.

Verwendag - Wie in Laarne langskomt tijdens de Verwendag tussen 10u en 12u kan niet enkel proeven van oude ambachten. Voor alle bezoekers staan er ook gratis koffie, vlaai en fruitsap klaar. De bevlogen dichters van Zinspiratie doen de bezoekers nog meer goesting krijgen, maar dan in letters en poëzie.

Contact en info: bibliotheeklaarne.blogspot.be • egclandvandendermonde.be

Op STAp TUSSEN KALKEN EN LAARNE? NEEM DE BELBUS!Momenteel is er nog geen vaste busverbinding tussen de woonkernen van Laarne en Kalken. Wie van Laarne naar het woonzorgcentrum wil, of vanuit Kalken de markt in Laarne wil bezoeken, kan wel gebruik maken van de Belbus.

Hoe reserveren?Contacteer de belbuscentrale van Oost-Vlaanderen op het nummer 09/211 91 91. De telefonist heeft volgende gegevens nodig om een reservatie te maken:

• Naam, adres, telefoonnummer als u voor het eerst reserveert Daarna hebt u een klantennummer waarmee u ook in de toekomst kan reserveren.• Gewenste datum en uur van vertrek • Op- en afstaphalte• Aantal reizigers

Openingsuren belbuscentraleWeekdagen: 6u tot 20 u - zaterdag, zon- en feestdagen: 8u tot 15u

LAARNE

GEMEENTE

© Stefaan Van Hul

Vanaf 28 september 2015 rijden de bussen van LIJN 36 in Kalken weer langs het vertrouwde traject via de Nerenweg.

Page 3: Laarne nieuwsbrief oktober 2015

pOLDER VAN BELHAM VERHUIST NAAR GEMEENTEHUIS LAARNEDe Polder van Belham is de organisatie die instaat voor het onderhoud en het beheer van geklasseerde, onbevaarbare waterlopen van 3de categorie, zoals de Maanbeek en de Laresloot in Laarne en de Oostersesloot in Kalken. Op 1 oktober verhuist men van de Keistraat nr. 7 naar het gemeentehuis te Laarne. De nieuwe contactgegevens zijn: Polder van Belham - Dorpsstraat 2, 9270 Laarne - tel: 09 366 37 21 - mail: [email protected]

SpANNEN DE jOUWE GENOEG?Op vrijdag 23 oktober kan je achter het gemeentehuis gratis de spanning van je au-tobanden laten testen. De Energiesnoeiers van Ecospanning zullen je tussen 9u en 12u30 professioneel en warm ontvangen. Aanrijden doe je langs de Kerkwegel.

Uit een steekproef van Ecolife blijkt dat 85% van de Vlamingen met een foutieve banden-spanning rijdt. Dat zorgt voor een verhoogd brandstofverbruik en een slechtere controle over het stuur. De autobanden verslijten ook sneller als ze niet correct zijn opgepompt. Laarne wil graag haar bewoners zuiniger en veiliger de weg op en hoopt jouw auto tegen te komen op 23 oktober. Tip: combineer met een bezoek aan de wekelijkse markt. Tot dan!

Contact en info: Woondienst LaarnePeter Moons - 09 365 46 11 - [email protected] www.ecospanning.be - www.ecolife.be

Ecospanning is een project in samenwerking met Ecolife en de Provincie Oost-Vlaanderen.

DE VLAAMSE ENERGIELENINGEnergieverbruik neemt een grote hap uit elk gezinsbudget. Toch kan je flink besparen op je energiefactuur door te investeren in maatregelen die het energieverbruik verminderen. De Energielening geeft je de kans om goedkoop een bedrag te ontlenen zodat je die energiebesparende investeringen kan uitvoeren.

Ook inwoners van Laarne en Kalken kunnen een beroep doen op de Vlaamse Energielening. De gemeente werkt hiervoor samen met Energie-huis vzw BEA uit Aalst die de dossiers zal opstarten en de lening zal uitkeren.

Je kan maximum 10.000 euro ontlenen en de terugbetalingstermijn loopt over maximum 5 jaar. De voordelige intrestvoet bedraagt 2%. Wie het niet zo breed heeft kan lenen aan 0%. De Energielening is er voor iedereen die een huis bewoont of verhuurt.

Contact en info: Woondienst Laarne

Peter Moons09/[email protected]

INFOSESSIE OVER BORSTKANKEROktober is de internationale maand van de strijd tegen borstkanker en ook Laarne zet vroegtijdige opspo-ring in de kijker via een uitgebreid activiteitenprogramma met workshops bloemschikken, badproducten maken en sportlessen. Bovendien organiseren we ook een infosessie over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker verzorgd door dokter Milants, radioloog van ASZ Wetteren. Tijdens deze infosessie kom je alles te weten over borst-kanker en de vroegtijdige opsporing ervan. Achteraf is er de mogelijkheid tot vraagstelling.

De infosessie gaat door op donderdag 8 oktober 2015 en start om 20u. De infosessie vindt plaats in het lokaal dienstencentrum ’t Binnenhof (Molenstraat 35a, 9270 Laarne). De lezing wordt u gratis aangeboden, maar vooraf inschrijven is verplicht en kan via: • 09 365 46 26 – [email protected] • 09 368 22 69 – [email protected]

De volledige activiteitenkalender vindt u in het infoblad september-oktober op pagina 16.Correctie: Het ‘Bloemschikken met roze tint’ op 5 november 2015 in de Keistraat 5, start om 19u30 i.p.v. 13u30.

www.energiesparen.be/leningen. www.vzwbea.bewww.facebook.com/vzwbea

Page 4: Laarne nieuwsbrief oktober 2015

Het schoolteam van GBS De Windwijzer werkt dit jaar met de kinderen en ouders rond het thema gezondheid.Er zal zowel aandacht besteed woorden aan het fysieke, als aan het psychische én het sociale as-pect van gezondheid. Daartoe wordt het schooljaar opgedeeld in thema’s die aansluiten bij de methodiek ‘gezonde school’.

• september / oktober 2015: Beweging• november / december 2015: Voeding • januari / februari 2016: Gezond in je hoofd / pesten• maart / april 2016: Hygiëne• mei / juni 2016: Verkeer

Elk thema wordt afgesloten met een slotmoment!

jAARTHEMA 2015-2016 GBS DE WINDWIjzER: BEESTIG GEzOND

VORMINGSAVOND: ONzE KINDEREN VEILIG ONLINEInteractieve infoavond over hoe kinderen en jongeren (tussen 6 en 15 jaar) omgaan met internet. Wat vinden ze zo fantastisch aan surfen, gamen, chatten en netwerken?Hoe kunnen ouders hun kinderen begeleiden en ondersteunen in hun internetgebruik?Aan de hand van filmpjes over thuissituaties en de reacties van ouders, krijgt u tips om op een positieve manier om te gaan met nieuwe media. Donderdag 12 november 2015 om 20u00 in de eetzaal GBS De Windwijzer Laarne, Schoolstraat 8Iedereen welkom, deelname gratis - Inschrijven vóór 6 november 2015 via [email protected] Deze vorming is een organisatie van de Ouderraad van GBS De Windwijzer Laarne i.s.m. de Gezinsbond Laarne

Wetteren Laarne Wichelen

START 5DE EDITIE - START TO RUN13 oktober 2015 om 19u30Finse piste – sporthal Veldmeersmeer info: www.bloggen.be/[email protected] • 09 369 16 31

23STE SPORTDAG VOOR 50-PLUSSERS13 oktober 2015 van 10u tot 16u30 voormiddag: fietstocht (met eigen fiets) of wandelennamiddag: o.a. volksdansen, petanque, tafeltennis, tennisinitiatievolkssporten, curve-bowl, fitbal, badminton. NIEUW: DRUMS ALIVE!

Sportcentrum Veldmeers LaarneKostprijs: 4 euro. Inschrijven via [email protected] • 09 369 16 31

m.m.v sportschool Mariagaard

NIEUWSGIERIG? MELD jE GRATIS AAN EN ONzE SMS KOMT ERAAN!Krijg je graag een sms van de politie om op de hoogte te zijn van interessante veiligheids-weetjes? Wil je meer weten over recente inbraken of verkeersproblemen, of vraag je je af hoe de politie andere veiligheidsfenomenen concreet aanpakt? Mogen wij je waarschuwen voor verdachte handelingen?

Registreer je dan snel! Wij sturen je uitsluitend nuttige en relevante boodschappen en respecteren je privacy. Bovendien is deze dienstverlening helemaal gratis!

Inschrijven is eenvoudig• Via de website: www.lokalepolitie.be/5438/home.html• Via een formulier in de politiekantoren en gemeentehuizen van Wetteren, Laarne en Wichelen. • Via mail: [email protected]• Via onderstaand inschrijfstrookje

Wij kijken er alvast naar uit om jou te kunnen informeren!------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inschrijvingsstrook: Nieuwsgierig…? Meld je gratis aan en onze sms komt eraan!

Naam (*): . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Voornaam (*): . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Deelgemeente (*): n Kalken n Laarne

GSM (*): . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Vaste lijn: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Adres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Plaats: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

E-mail: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

(*) = dit is een verplicht veld.