Laarne nieuwsbrief juni 2015

4
NIEUWSBRIEF JUNI 2015 Verantwoordelijke uitgever: Alex De Smet I Dorpsstraat 2 I 9270 Laarne I Tweemaandelijkse nieuwsbrief I Afgiftekantoor: Hyper Masspost Center Gent GEMEENTE LAARNE OPEN TUINEN 2015 Een hele zomer lang, en vooral tijdens het focusweekend van 27 en 28 juni, kan u 223 bijzondere tuinen in Vlaanderen en het grensgebied met Nederland bezoeken. In deze editie loopt de eetbare tuin als een rode draad door het geheel. De Bremders In Laarne wordt de landelijke tuin De Bremders in de Mellestraat 25a opengesteld voor het publiek. Breng zeker eens een bezoek aan deze prachtige landschapstuin met bloemenweiden, terrassen in scheepshout, een buitenkeuken anno 1950 en een bakoven gebouwd volgens oude traditie en met allerhande recuperatiematerialen. Eetbare tuin: Kleinfruit en kruiden + buitenkeuken Meer info en reservatie groepen: [email protected] - 0475 45 40 49 Inkom: 10u-18u / vrije bijdrage t.v.v. Kinderkankerfonds Mispelhof Een bijzondere aanwinst voor de Open Tuinen is het Mispelhof in de Kerkstraat 107 te Laarne. Tijdens het focusweekend ontvangt de familie Van Vossel-Daeninck u graag in haar sfeervolle landelijke tuin met oude bomen, glooiende taxus- en beukenhagen, bloemenweide, moestuin en een recent aangelegde border van vaste planten en struiken. Eetbare tuin: Groenten, fruit en kleinfruit Meer info: [email protected] - 0494 43 90 96 Inkom: 10u-18u / vrije bijdrage t.v.v. een goed doel De brochure ‘Open tuinen 2015’ kan je online bestellen bij www.landelijkegilden.be/Open-Tuinen NIEUW Nieuw: stand met heerlijke tapas, zoete hapjes, kruiden, eetbare bloemen, lekkere sapjes, oliën en natuurvriendelijke dranken. De opbrengst gaat naar vzw The Village uit Kalken, die in Oeganda een schooltje bouwt voor kinderen met een mentale handicap. ---> Zie thevillagebelgium.blogspot.be

description

 

Transcript of Laarne nieuwsbrief juni 2015

NIEUWSBRIEF

JUNI

2015

Verantwoordelijke uitgever: Alex De Smet I Dorpsstraat 2 I 9270 Laarne I Tweemaandelijkse nieuwsbrief I Afgiftekantoor: Hyper Masspost Center Gent

GEMEENTE LAARNE

OPEN TUINEN 2015Een hele zomer lang, en vooral tijdens het focusweekend van 27 en 28 juni, kan u 223 bijzondere tuinen in Vlaanderen en het grensgebied met Nederland bezoeken. In deze editie loopt de eetbare tuin als een rode draad door het geheel.

• De BremdersIn Laarne wordt de landelijke tuin De Bremders in de Mellestraat 25a opengesteld voor het publiek. Breng zeker eens een bezoek aan deze prachtige landschapstuin met bloemenweiden, terrassen in scheepshout, een buitenkeuken anno 1950 en een bakoven gebouwd volgens oude traditie en met allerhande recuperatiematerialen.

Eetbare tuin: Kleinfruit en kruiden + buitenkeukenMeer info en reservatie groepen: [email protected] - 0475 45 40 49 Inkom: 10u-18u / vrije bijdrage t.v.v. Kinderkankerfonds

• Mispelhof Een bijzondere aanwinst voor de Open Tuinen is het Mispelhof in de Kerkstraat 107 te Laarne. Tijdens het focusweekend ontvangt de familie Van Vossel-Daeninck u graag in haar sfeervolle landelijke tuin met oude bomen, glooiende taxus- en beukenhagen, bloemenweide, moestuin en een recent aangelegde border van vaste planten en struiken.

Eetbare tuin: Groenten, fruit en kleinfruitMeer info: [email protected] - 0494 43 90 96 Inkom: 10u-18u / vrije bijdrage t.v.v. een goed doel

De brochure ‘Open tuinen 2015’ kan je online bestellen bij www.landelijkegilden.be/Open-Tuinen

NIEUW

Nieuw: stand met heerlijke tapas, zoete hapjes, kruiden, eetbare bloemen, lekkere sapjes, oliën en natuurvriendelijke dranken. De opbrengst gaat naar vzw The Village uit Kalken, die in Oeganda een schooltje bouwt voor kinderen met een mentale handicap. ---> Zie thevillagebelgium.blogspot.be

WORKSHOP IMKEREN IN DE BIBLIOTHEEKOp zaterdag 27 juni van 10u tot 12u organiseert de bibliotheek een workshop imkeren onder leiding van Laarnenaar Ronny De Vylder.

“Als de bijen van de aardbodem verdwijnen, heeft de mens nog slechts vier jaar te leven; geen bijen, geen bestuiving, geen planten, geen mensen ...” Albert Einstein (1879-1955).

Ronny De Vylder is reeds 12 jaar een gepassioneerd imker. Voor hem is imkeren in al die tijd uitgegroeid tot een uit de hand gelopen hobby : milieuvriendelijk en duurzaam bijen houden. Imkeren, dat is leven op het ritme van de natuur.

Tijdens de voordracht wordt de activiteit in en rondom de bijenkasten per seizoen belicht. We volgen de verschillende fasen in het leven van de werksters, de darren en de koningin. Naast de honing worden ook de minder gekende bijenproducten toegelicht. Ook over het economische belang van bijen wordt zeker een woord ge-zegd. En misschien is nog de meest relevante vraag: “Wat kan ik als natuurliefhebber doen om de bijenpopulatie in stand te houden of zelfs te verbeteren”?

Wil je het gezoem van een bijenkast zelf ervaren en de koningin tussen haar werksters zoeken? Dit kan in de glazen kast die opgesteld zal staan op 27 juni in de bibliotheek van Laarne. Inschrijven is verplicht via 09/368 13 95, [email protected] of in de bibliotheek. Deelnameprijs 5 euro.

WERELDVERHALEN IN LAARNEDe succesvolle editie van ‘ Wereldverhalen’ in het najaar van 2014 vroeg om een vervolg. Daar-om organiseren we ook dit jaar enkele zeer intrigerende lezingen. Stuk voor stuk interculturele ontmoetingen aan de hand van ervaringen die onze sprekers met u zullen delen.

Wereldverhalen in Laarne en Kalken 2015 brengt u een gevarieerd aanbod met namen zoals Rik Merchie, Annemie Struyf, Elien Spillebeen, Peter Verlinden en Senne Dehandschutter. We starten op 23 juni 2015 met een lezing van Rik Merchie.

Rik Merchie brengt een ode aan de route die klimmers overslaan. 36 auto’s, 27 trucks, 6 be-stelwagens, 3 minibusjes, 2 pick-ups, 1 camper, 1 ambulance, 1 motorfiets en 1 tractor. België, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië, Bulgarije, Turkije, Iran, Pakistan, India en Nepal. Dat is de weg die lifter-historicus Rik Merchie gedurende 31 liftdagen aflegde en toen stond hij aan de voet van Mount Everest in Nepal.

Op goed geluk van voertuig naar voertuig, met één compagnon: een extreme gevoeligheid voor wagenziekte. Onderweg krijgt hij afval naar zijn kop en bekeert een schooljongen hem tot de islam. Gewapende smokkelaars, suf geblowde truckers en orakelende geestelijken kruisen zijn pad. Hij leert een machi-negeweer hanteren, overleeft klapbanden en wordt geramd door een jak. Tijdens deze lezing, die doorgaat in het Sociaal Huis, Nerenweg 3 te Kalken op dinsdag 23 juni 2015 om 20u, vertelt Rik Merchie ons over het onderweg zijn doorheen verschillende culturen en of de Everest het allemaal waard is.

ZOMERZONNEWENDEOp zondag 21 juni vieren we de Zomerzonnewende. Dat is de dag waarop de zon het hoogst staat en de dag het langst is. De Zomerzonnewende vindt plaats in de tuin van het Slot van Laarne vanaf 18u30.

Vertelavond

De sprookjespoort gaat open om 18u30. Vanaf 19u worden verhalen voorgelezen voor kin-deren, gevolgd door verhalen

voor volwassenen met tussendoor muzikale intermezzo’s. Kinderen en volwas-senen kunnen ontspannen in comfortabele zetels en zo de zon zien ondergaan. De gemeente voorziet op het einde van de avond een speciaal drankje met een hapje.

Kom zeker eens langs en breng best een dekentje mee !

© R

onny

De

Vyl

der

© Jean-Marie Broekaert

ALLEEN EN TOCH GELUKKIG, HET KAN!Je alleen voelen, de ervaring er alleen voor te staan, je niet verbonden te voelen, belevenissen niet met anderen te kunnen delen, enz. Het kan zwaar doorwegen in iemands leven. Tijdens deze namiddag gaan we op zoek naar je levenskracht. Je leert hoe je die levenskracht kunt gebruiken om ‘alleen’ toch gelukkig te zijn. Door je zelf vragen te stellen, word je bewuster om jezelf tegen eenzaamheid te beschermen. Dienstencentrum ’t Binnenhof, Molenstraat 35a, 9270 Laarne - tel 09 368 22 69Dinsdag 2 juni van 14 u tot 16u. Gratis. Wel graag vooraf inschrijven.

INFOAVOND: DE NIEUWE WET INZAKE BEWINDVOERINGEr zijn mensen die het, soms tijdelijk, moeilijk hebben met het beheren van hun goederen of het nemen van persoonlijke beslissingen. Om hen te helpen kan men een juridische bescherming vragen.

Sinds 1 september 2014 is de nieuwe wet inzake bewindvoering van kracht. De vroegere, diverse beschermingsregels zijn samengevoegd onder één globaal systeem en bieden voor alle meerderjarige kwetsbare personen een overkoepelende bescherming, ongeacht of de oorzaak daartoe een (verstandelijke) handicap of dementie, ongeval, ziekte of spilzucht is. De wet biedt dus ook een nieuwe beschermingsmogelijkheid voor mensen met psychische problemen.

De nieuwe regelgeving rond bewindvoering roept nog heel wat vragen op. Daarom hebben we notaris De Smet uitgenodigd. Met zijn expertise maakt hij ons wegwijs in de nieuwe regelgeving.De infoavond zal doorgaan in de cafetaria van het woonzorgcentrum Hof ten Kouter, Kouterstraat 1, te Kalken op 15 juni 2015, vanaf 19u30. Gratis. Iedereen welkom. Wel graag vooraf inschrijven.

ONTMOETINGSNAMIDDAG VOOR MANTELZORGERSNaar jaarlijkse traditie worden in juni de mantelzorgers eens extra in de bloementjes gezet. Mantelzorgers zijn mensen die dag in, dag uit zorg dragen voor een partners, kind, … die nood heeft aan extra zorg. Deze belangloze inzet is immers van goudwaarde!

Op 27 juni 2015 willen we samen met een aantal lokale verenigingen jou als mantelzorger dan ook extra bedanken. We nodigen alle mantelzorgers graag uit op deze danknamiddag. Zorgen voor een ander slorpt vaak al je aandacht en energie op, waardoor je jezelf vaak wegcijfert. Tijdens een korte uiteenzetting geven we tips hoe je ook voor jezelf kan zorgen. Daarna bieden we een desserten buffet aan. We zorgen ook voor dieetgebak. Laat het ons wel weten, zodat we voldoende suikervrije en vetarme desserten kunnen voorzien.

i.s.m.: Ziekenzorg Kalken en Laarne, KVG Kalken en Laarne, KVLV Laarne, DVC De Dag-vlinder, VFG, liberale mutualiteit, Bond Moyson, Rode Kruis Laarne/Kalken.

Indien nodig zal er ook vervoer worden voorzien(Nathalie 09 368 22 69) of via Carine (09 365 46 90)

Dienstencentrum ’ t Binnenhof, Molenstraat 35a, 9270 LaarneZaterdag 27 juni, vanaf 14u. Gratis. Graag vooraf inschrijven!

Openingsuren: van 9u-12u en 13u30-16u30u.

VERHUIS OCMW-DIENSTENOp maandag 1 juni en dinsdag 2 juni ver-huizen de administratieve en sociale diensten van het OCMW van Laarne van de Colmanstraat 51 naar het Sociaal Huis op de Nerenweg 3 te Kalken.Vanaf vrijdag 29 mei en op 1 en 2 juni zullen de diensten dan ook niet meer bereikbaar zijn en gesloten zijn voor het publiek. Bij dringende za-

ken kan steeds contact worden opgenomen met het woonzorgcentrum Hof ten Kouter op het nr. 09 367 52 43.Vanaf woensdag 3 juni staan wij terug te uwer beschikking in de Nerenweg 3 te Kalken. Alvast onze excuses mocht u hierbij enig ongemak ondervinden.

Contact, info en/of inschrijven via centrumleider Nathalie van Achte • tel 09 368 22 69 • [email protected]

Sportcentrum Veldmeers, Leeweg 25, Laarne

VOORMIDDAG: toegankelijke wandelingen 5 of 8 km en fietstocht 13 km.

Middagpauze met livemuziek

NAMIDDAG: Initiaties rolstoelhockey, rolstoelbasket, amp-football, G-Judo, G-Lymnastiek, Rolstoeldans, G-Dans & Rolstoelgymnastiek.

Doorlopend: G-Tafeltennis, Karabijnschieten, Curling op mat, Carpet Bowls, G-Badminton, Boogschieten, Snag-Golf, Viking Kubb, Petanque, Volksspelen, Hindernissenparcours, Springkasteel, Snoezelhoek, Nintendo Wii Sports...

PRAKTISCH: DEELNAMEPRIJS 5 EURO P.P. OF 10 EURO PER GEZIN

Inschrijven: Lieven Jacobs, Hundelgemsesteenweg 724, bus 3, 9820 Merelbeke (V.U.), [email protected], www.kvg.be/gsportdag, 09 227 34 41.

Katholieke

Vereniging

Gehandicapten

Een organisatie van: Met steun van: