Sax oktober 2014

40
magazine van Saxion Een andere optiek op journalistiek Kijk op pagina 2! #2 oktober 2014 www.sax.nu 10 Studentenleven Studievereniging Balans 25 jaar 22 Reportage Locatie inspireert afstuderende ondernemers 36 International International students become ambassadors Honoursstudent Martijn Eijkholt ‘Onderwijs moet persoonlijker worden’

description

Sax oktober 2014

Transcript of Sax oktober 2014

Page 1: Sax oktober 2014

magazine van Saxion

Een andere optiek op

journalistiek Kijk op

pagina 2!

#2oktober 2014 www.sax.nu

10 StudentenlevenStudievereniging Balans 25 jaar

22 ReportageLocatie inspireert afstuderende ondernemers

36 International International students become ambassadors

Honoursstudent Martijn Eijkholt

‘Onderwijs moet persoonlijker worden’

Page 2: Sax oktober 2014

Toegang is gratis.

Vol is vol!

In het kader van het tienjarig bestaan van SAX organiseert de redactie samen met Studium Generale een serie sessies over journalistiek. De reeks opent met een discussie over innovatieve verdienmodellen en nieuws maken in de 21ste eeuw. Is de grens van de professionele journalis-tiek te ver opgerekt onder invloed van bloggers en nieuwe mediatechnologie?

Rob Wijnberg, oprichter van De Correspondent en voormalig hoofdredacteur nrc.next, gaat in discus-sie met Marten Blankesteijn, oprichter van Blendle en rector magnificus van de Universiteit van Nederland. Wetenschapsjournalist Harm Oving leidt de discussie in goede banen. Deze eerste sessie vindt plaats op maandag 27 oktober van 16.00 tot 17.30 uur in S0.47 (tegen-over het Grand Café in Saxion) in Enschede.

Studium Generale en

SAX presenteren:

Een andere optiek op de journalistiek

10 jaar SAX

Page 3: Sax oktober 2014

3magazine van saxion

Colofon SAX is een redactioneel onafhankelijke uitgave van Saxion. SAX wordt gratis verspreid onder bijna 27.000 studenten en 2.600 medewerkers van Saxion in de vestigingen Deventer, Enschede, Apeldoorn en Hengelo. SAX verschijnt negen keer per jaar. Het dagelijks nieuws over Saxion en het hoger onderwijs lees je op www.sax.nu. Je vindt SAX ook op Twitter (@Sax_nu) en Facebook (Sax Media)

RedactiesecretariaatPostbus 501, 7400 AM DeventerHandelskade 75, kamer B5.17 0570-603003

Abonnementen/[email protected]

HoofdredactieThijs Klaverstijn, Wendy van Til053-5376098, [email protected]

EindredactieDésirée van [email protected]

Aan dit nummer werkten meeElke Agten, Anne Berentsen, Jasper Brester, Willem Korenromp, Marco Krijnsen, Miriam Kuiper, Monique Lubbers, Yvonne van de Meent, Ricco van Nierop en Nicolien Oldeman

FotografieTessa Wiegerinck (cover), Toma Tudor, Auke Pluim

VormgevingSanna Terpstra, Marije van der Veen, Twin Media bv

DrukwerkMediaCenter Rotterdam

AdvertentiesBureau van VlietPostbus 20, 2040 AA Zandvoort023-5714745

Volgende Sax25 november

Beeldmateriaal en teksten mogen alleen met toestemming van de redactie door derden worden gereproduceerd.

4 Warming-up Voorwoord, opinie en ‘Hier

is dat feestje’

6 Interview Slimme studenten willen

andere onderwijscultuur

10 Studentenleven Studievereniging Balans

25 jaar

12 Belicht Vaker filmen in het pashokje

13 Column Anne

14 Kennis Minder ziekenhuisinfecties

met nanocoating

16 Crisis Solliciteren voor de

prullenbak

18 Opinie Schuivende schulden

19 Stage

20 Ingezoomd

22 Reportage Locatie inspireert afstuderen-

de ondernemers

25 Column Inke

26 Forum

28 Passie & ambitie Gegrepen door Las Vegas

29 Oud-student

30 Achtergrond Toegepast onderzoek uit de

kinderschoenen

33 Mededelingen

34 Trends

36 International

Inhoud

inhoud

Rode onderwerpen: op de cover

06

22

34

Page 4: Sax oktober 2014

4 warming up magazine van saxion

in beeld

-+Betrokken

De student ambassadors die het International Office bij elkaar heeft gezet mogen met recht betrokken

worden genoemd. Deze vijftien inter-nationale studenten delen hun ervarin-gen met geïnteresseerde studenten uit

hun thuisland. Ook bezoeken ze onderwijsbeurzen en treden ze via social media op als vraagbaak. SAX

was aanwezig bij de kick-off en was onder de indruk van deze enthousiaste

en geïnspireerde studenten.

DemonstratieOver betrokken studenten gespro-ken. Die zorgen voor beter onderwijs en brengen ook nog eens leven in de brouwerij. Met af en toe demonstre-ren is dan ook helemaal niets mis. Maar de demonstratie tegen het leenstelsel (Den Haag, 14 november) voelt een beetje als ‘too little, too late’. Had dat niet gekund vóór er afgelopen mei een akkoord over de invoering werd bereikt tussen de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks?

Ben jij wel eens vergeten in te checken met je ov-kaart?

Hier is dat feestje!

Wat Oktoberfest Waar Café Third Half in Hengelo Wanneer 7 oktober 2014 Wie Pabo-studenten Waarom Elk excuus voor een feestje is een goed excuus!

Ja, maar ik ben niet gesnapt.

46,4%

Nee, gelukkig niet.

46,4%

opinie poll sax.nu

7,2%

Ja, dat leverde me een boete

op.

Page 5: Sax oktober 2014

5

voorwoord thijs en wendy

EEN OVERZICHT VAN HET BELANGRIJKSTE NIEUWS VAN DE AFGELOPEN WEKEN ZOALS GEPUBLICEERD OP ONZE NIEUWSSITE SAX.NU

lees meer op sax.nu

FOTOGRAFIE TOMA TUDOR

84 Het aantal punten dat de deeltijdopleiding Bedrijfseconomie Deventer scoorde in de Keuzegids Hbo 2015. De hoogste score van alle Saxion-opleidingen.

Rollen omgedraaidOmdat wij zelf lezers bedienen, kijken wij met een andere bril naar nieuws en informatie dan de meeste lezers. Wat willen jullie weten? Wat willen jullie lezen? Met deze vragen gaan wij op pad om mensen te interviewen, struinen we het web af en schuiven we aan bij vergaderingen en lezingen.

Als SAX bestaan we tien jaar. In die tien jaar hebben we mensen gevraagd hun kennis met ons te delen. Daarmee konden wij elke dag nieuws brengen en elke maand een magazine vullen. We gaan de rollen nu eens omdraaien: wij gaan onze kennis over ons vakgebied – de journalistiek – met jullie delen.

In samenwerking met Studium Generale bieden we de komende maanden een aantal sessies aan in de vorm van een lezing, een discussie en een workshop (zie ook pagina 2). In deze sessies behandelen we actuele onderwerpen als innovatie in de journalistiek (27 oktober), oorlogsjournalistiek (november) en wetenschapsjournalistiek (januari). We hopen op jullie massale aanwezigheid zodat we samen kritisch naar de toekomst kunnen kijken. De sessies zijn gratis en voor iedereen toegankelijk.

Maar we hebben nog iets: een expositie over tien jaar SAX, een visuele terugblik op de afgelopen jaren. De tentoonstelling is sinds oktober in Enschede te bewonderen, half november verhuist alles naar Deventer. Kom langs en zie hoe de hogeschoolmedia zich het afgelopen decennium hebben ontwikkeld, maar ook hoe de hogeschool en het studentenleven in die periode zijn veranderd.

We hebben zelf een paar favorieten in de expositie, maar jullie hebben er ongetwijfeld ook een mening over. Laat het ons weten! Mail ons ([email protected]) wat jouw favoriete SAX-artikel of Saxion-moment was. Wij zijn erg benieuwd!

Thijs Klaverstijn en Wendy van Til Hoofdredacteuren SAX

Saxion negende in KeuzegidsSaxion bezet in de Keuzegids HBO 2015 de negende plaats. Dat is één plaats hoger dan in de vorige editie. Er staan in totaal zeventien hogescholen op de lijst. 

CE-student van opleiding gestuurdSaxion heeft een student Commerciele Economie verwij-derd van zijn opleiding. De student heeft voor de zo-mervakantie bij meerdere tentamens gefraudeerd door middel van een fototruc.

MOOCs nog weinig bekendMassive Open Online Courses (MOOCs) zijn voor veel studenten een nog onbekend fenomeen. Dat en andere interessante feiten kwamen naar voren uit een enquête gehouden onder 2.483 Saxion-studenten.

Boekwinkel in Deventer dichtDe winkel van de Studieboeken-centrale in Deventer is geslo-ten. Studenten bestellen hun boeken vaak online en laten deze thuis bezorgen waardoor de winkel in de hogeschool overbodig wordt.

Kort nieuws

Page 6: Sax oktober 2014

6 magazine van saxioninterview excelleren

Meer uitdaging graag!De een gruwt van de zesjescultuur, de ander is juist een zesjesman. Maar Celeste Waanders en Martijn Eijkholt hebben vooral overeenkomsten. Ze volgen bij Saxion een Honours Programma en vinden dat het onderwijs drastisch moet veranderen, net als docenten en studenten.

Celeste Waanders (21):• is vierdejaarsstudent rechten bij Saxion Enschede• volgt het Honours Programma Changing Cities• gaat volgend jaar strafrecht studeren aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen• wil strafrechtadvocaat worden en later officier van justitie bij het Internationaal Strafhof in Den Haag

Slimme studenten Celeste en

Martijn willen andere onderwijscultuur

Page 7: Sax oktober 2014

7TEKST MARCO KRIJNSENFOTO’S TESSA WIEGERINCK

Ben jij zo slim?“Nee, ik ben nieuwsgierig. Ik wil graag alles weten. Niet alleen op juridisch gebied, ook daarbuiten. De reguliere opleiding vond ik niet uitdagend genoeg. Daarom heb ik gekozen voor dit Honours Programma.”

Hoe was je op de middelbare school?“Heel gedreven. Laatst las ik nog het klassenschriftje van toen terug. Alle leerlingen hadden iets algemeens opge-schreven over wat ze later wilden worden en wat ze van hun klasgenoten vonden.

Ik had er een heel pleidooi van gemaakt: dat ik wilde studeren aan de universiteit, dat ik later officier van justitie wilde worden. Misschien allemaal een beetje too much, denk ik achteraf. Ik had mijn klasgenoten niet eens succes gewenst! Maar het geeft wel iets aan.”

Hoe komt dat?“Misschien heeft het te maken met de leraren die dachten dat ik niet zo slim was. Omdat ik moeite had met exacte vakken werd ik al snel in een hokje geduwd. Ik dreigde naar het vmbo te gaan. Ik vind dat veel docenten beperkt bezig zijn. Als er op een andere manier zou worden lesgegeven, zou je veel meer talenten bij mensen ontdekken. Niemand is goed in alles. Maar er is altijd een vak of richting die bij je past, iets wat je goed kunt. Daar zouden scholen meer mee moeten doen.”

Je bent boos.“Ja. Het huidige schoolsysteem werkt niet. Als ik er niet zo voor had gevochten, was ik niet eens op de havo terechtgekomen. Dat is zo zonde. Uiteindelijk heb ik wel mijn havodiploma gehaald met allemaal zevens en achten. Door deze ervaring ben ik extra gemotiveerd geraakt om alles eruit te halen wat erin zit.”

Nu behoor je tot de betere hbo-stu-denten. Hoe kijk je aan tegen leef-

tijdgenoten van de reguliere oplei-ding die voor een zesje gaan?“Ik kan me ergeren als iemand het liefst zo snel mogelijk naar huis gaat om voor zes uur klaar te zijn en ‘s avonds niets meer doet. Dan denk ik: waarom studeer je dan? Om me heen hoor ik veel negatie-ve opmerkingen over de les of over school. Maar deze studenten durven geen vraag aan de docent te stellen en achteraf zeggen ze dat ze er niets van begrijpen. Ze zijn niet assertief. Daarmee doen ze zichzelf tekort.”

Hoe gaan docenten om met die zesjescultuur?“Ze gedragen zich te veel als een docent die boven de student staat en een voor-leesbeurt houdt voor de klas. Het liefst praten ze in een spiegel tegen zichzelf, lijkt het. Docenten zouden studenten meer moeten uitdagen, met hen moeten sparren op gelijkwaardig niveau. Ze zouden studenten in de klas moeten vragen wat ze verwachten en wat ze deze les willen bereiken.”

En als niemand iets zegt? “Dan geef je iemand een beurt.”

Is dat bij het Honours Programma anders?“Ja, dat is echt een groot verschil. In de

Slimme studenten Celeste en

Martijn willen andere onderwijscultuur

Page 8: Sax oktober 2014

8 magazine van saxioninterview excelleren

Ben jij zo slim?“Een Honours Programma is niet per se voor slimme mensen. Het gaat er niet om dat je cognitief hoog ontwikkeld moet zijn, maar om hoe je dingen aanpakt. Je moet ondernemend zijn, nieuwsgierig, proactief.”

Staat zeker goed op je cv, zo’n Hon-ours Programma?“Dat papiertje zegt me niks. Het is jam-mer dat daar in de maatschappij zo naar

gekeken wordt. Het gaat om wie je bent, om je ervaring. Ik krijg straks een stem-peltje opgedrukt van fysiotherapeut, maar ik doe veel meer dan dat. Ook buiten de opleiding. Daar gaat het om.”

Ben jij iemand die altijd gaat voor het hoogste cijfer?“Nee, ik ben meer een zesjesman. Ik hou graag tijd over voor leuke en interessante dingen buiten de studie. Motoren zijn mijn grote passie. Bouwen en rijden. Verder ben ik actief in projecten om maatschappelijke problemen van onderaf aan te pakken. Met het project Kompassie proberen we een student door middel van een vraagstuk in de samenleving te koppelen aan een gepassioneerde zelf-standige. Dat vind ik mooi om te doen. Ik zit niet graag stil.”

Was dat op de middelbare school ook al zo?“Ja, eigenlijk wel. Toen was ik vooral bezig met judo, dat ging voor alles.

reguliere opleiding nemen studenten alles voor lief, ze zijn vooral bezig om studie-punten te halen. Ik vind dat kortzichtig. Later, als je een baan zoekt, krijg je dat op je bordje. Bij het Honours Programma heeft iedereen de drive om er zo veel mogelijk uit te halen.”

Wat leer je allemaal in zo’n programma?“Er is veel ruimte voor reflectie. Binnen de groep reageer je op elkaar, je maakt elkaar beter. Je leert dingen bekijken vanuit verschillende invalshoeken, je werkt samen met andere disciplines aan allerlei vraagstukken. Dat vind ik nog belangrijker dan de cijfers. Verder heb je door het Honours Programma toegang tot een groter netwerk. Zo heb ik stage kunnen lopen bij een strafrechtadvoca-tenkantoor in Londen. Geweldig! Dan is het wel weer wennen in Enschede. Weet je wat me dan opvalt? Studenten komen bijna nergens, ze reizen nauwelijks. Dat begrijp ik niet. Je kunt zoveel leren als je op andere plekken komt, buiten je com-fortzone.”

Hoe verklaar je dat gedrag?“Misschien komt het door het systeem. Op school word je gedwongen om goed te zijn in alles. Dan weet je niet waar je echt goed in bent.”

Martijn Eijkholt (25):• is vierdejaars student fysiotherapie bij Saxion Enschede• volgt het Honours Programma Health Care & Social Work• wil een eigen bedrijf om maatschappelijke problemen op te lossen

‘Je moet

ondernemend zijn,

nieuwsgierig,

proactief’

‘Je kunt zoveel leren

als je op andere

plekken komt,

buiten je

comfortzone’

Page 9: Sax oktober 2014

9

School was vooral een plek om te flauwe-kullen met vrienden. Ik was soms verve-lend in de klas. Ik stelde vragen die leraren op het verkeerde been zetten. Inhoudelijke vragen die ze niet verwacht-ten. Dat vonden ze heel lastig en dus kreeg ik geen serieus antwoord terug. Niet alle leraren accepteren kritische vragen, heb ik gemerkt.”

Was dat niet logisch? Jij kon best een vervelend jochie zijn zeg je zelf.“Als leraar zou je verder moeten kijken. Ik geef zelf judoles en in elke groep zit wel een vervelend jongetje. Dat is bijna altijd iemand met heel veel potentie die om een iets andere aanpak vraagt. Maar in het reguliere onderwijs is het not done om het op een andere manier te doen. Het is ingewikkeld gemaakt om af te wijken van het normale programma.”

Wat zou je willen veranderen?“Het onderwijs moet meer gepersonali-seerd worden. Het Honours Programma is een mooie try-out, maar je kunt nog veel meer winst halen. Waarom zou je alleen mensen uit vergelijkbare opleidingen bij elkaar zetten? Waarom geen studenten uit andere sectoren, dat heeft pas echt

meerwaarde. Dan kun je multidisciplinair met vraagstukken aan de gang.”

En de docenten? Zouden die moeten veranderen?“Ik ben voor meer gelijkwaardigheid tussen docent en student. Studenten zouden het onderwijsprogramma zelf moeten kunnen vormgeven. Ze zijn dan een soort regisseur die afspraken maakt met docenten voor uitleg of om te spar-ren. In de ideale situatie zou elke student van elke opleiding hierbij moeten kunnen aanschuiven. De hbo-opleiding in een bepaalde richting is eigenlijk een geda-teerde onderwijsvorm. Een algemene hbo-opleiding zou beter zijn. Die kun je dan als student naar eigen behoefte inrichten.”

Hoe ziet je eigen toekomst eruit?“Mijn vader heeft een fysiotherapieprak-tijk en wil graag dat ik meedoe in zijn maatschap. Ik zie dat niet zitten. In loondienst zou ik ook niet willen werken, want ik heb moeite met autoriteit. Ik wil mijn eigen beslissingen nemen. Ik wil graag als ondernemer met projecten aan de slag om problemen in de maatschappij aan te pakken.”

310 slimme studentenHet Saxion Top Talent Programma kent twee soorten programma’s voor studenten die naast hun bacheloropleiding wat extra’s willen en kunnen. Ze staan voor minstens een à twee dagdelen per week en 30 studiepunten. De driejarige Honours Programma’s richten zich op samenwerking tussen verschillende disciplines en domeinen. Aan de acht pro-gramma’s doen in totaal 310 studenten mee:• Changing Cities (56)• Creativity in Finance & Management (47)• Health Care & Social Work (43)• Innovation & Business Creation (29)• Liberal Arts & Sciences (60)• Marketing & International Management (25)• Natural Leadership (23)• Teacher Leader (27)De vier excellentietrajecten zijn bedoeld voor studen-ten die meer de diepte van hun eigen vakgebied willen verkennen:• Managing The New (HRM en Bedrijfskunde)• Transdisciplinary Security Design• Research Professional• Specialised Professional Program

‘Op school

word je

gedwongen

om goed te

zijn in alles’

Page 10: Sax oktober 2014

10 studentenleven magazine van saxionsv balans

Al 25 jaar schakel tussen student

en werkveldZe is ouder dan het gros van haar leden. Studievereniging Balans

viert dit jaar haar vijfde lustrum. Het is een hoogtepunt in de geschiedenis van de vereniging, die zowel actief is in Deventer als

in Enschede. En een feestje, dat moet gevierd worden.

Studievereniging Balans viert vijfde lustrum

Page 11: Sax oktober 2014

11TEKST WILLEM KORENROMP

stageplek, of later zelfs een baan heeft opgeleverd. Toch is de geschiedenis van de vereniging niet altijd even rooskleurig geweest. Enkele jaren geleden liep het aantal leden sterk terug. Waar de vereni-ging momenteel bijna 250 leden telt, zakte het peil destijds tot rond de hon-derd. “Er is een paar jaar terug een be-stuur geweest dat er een beetje met de pet naar heeft gegooid”, druk Meier zich nog netjes uit. Boersma: “Tussen 2000 en 2005 ging het nog redelijk, maar in de periode van 2007 tot 2009 ging het echt minder. Dat is een dieptepunt in de geschiedenis van de vereniging. We hebben sindsdien hard gewerkt om er weer bovenop te komen. Inmiddels doen we het goed, met zo’n 250 leden.”

Nu ook in DeventerHoewel Balans 25 jaar geleden begon in Enschede, is de studievereniging pas sinds vorig studiejaar actief in Deventer. Die grensoverschrijdendheid is niet uniek binnen Saxion, maar Balans is wel de enige studievereniging die voor beide locaties slechts één bestuur heeft. Door-dat Balans in Deventer nog relatief onbe-kend is, verwacht Meier dat het ledenaan-tal de komende jaren nog verder toe zal nemen. “We proberen de studenten in

Deventer meer mee te krijgen, maar dat heeft tijd nodig. De huidige

derde- en vierdejaarsstudenten in Deventer sluiten zich amper bij ons aan, maar de eerste- en tweedejaars hebben we wel enthousiast gekregen. We proberen onze activiteiten ook over beide steden te verdelen.

Wordt de borrel deze keer in Deventer gehouden? Dan organise-

ren we ‘m de volgende keer in En-schede.”Het opzetten van de studievereniging in

Deventer en het behalen van het vijfde lustrum worden gezien als twee hoogte-punten in het 25-jarig bestaan van Balans. Een lange periode, maar als het aan Balans ligt, dan komen er gerust nog eens 25 jaar bij. Aan voorzitter Meier zal het niet liggen. Hij ziet de toekomst van de vereniging rooskleurig in. “We proberen ons jaar in jaar uit te ontwikkelen, door nieuwe activiteiten te verzinnen. Ook willen we innovatief zijn, vooruitstrevend. We willen onze leden in de toekomst nog meer tegemoet komen, bijvoorbeeld door stagevacatures op de website te plaatsen. En we groeien nog steeds. Ten opzichte van vorig jaar is ons ledenaantal geste-gen. Het is bovendien een geweldig leuke club. Je maakt via ons kennis met bedrij-ven, maar je leert ook mensen binnen de academie kennen. Niet alleen maakt dat het leuker om naar school te gaan, maar ik ben er ook van overtuigd dat het de prestaties ten goede komt.”

Lustrum-activiteitenNog niet alle activiteiten staan vast, maar Balans is van plan om van het stu-diejaar 2014-2015 een gedenkwaardig jaar te maken. “Alle activiteiten die we organiseren zullen in het teken van het lus-trum staan”, zegt Rick Boersma. “We hebben onze vaste, jaarlijkse activiteiten en ook hebben we een extra sponsorborrel inge-pland. Daarnaast willen we graag een symposium organiseren met aanspre-kende namen.”

Al bijna een jaar is Balans bezig met de voorbereidin-gen op het jubileum. De agenda van de studieveren-ging van de academie Financiën, Economie en

Management (FEM) is daarom iets voller dan normaal. Bij een 25-jarig bestaan horen immers speciale activiteiten. Balans is bezig met een bijzonder pro-gramma, waarbij de grondbeginselen van de studievereniging niet uit het oog worden verloren. “Studenten in contact brengen met de praktijk, dat is vanaf het begin het doel geweest van Balans”, zegt Rick Boersma, tot vorig jaar voorzitter van de vereniging. “We zijn anders dan veel andere studieverenigingen, waar het vooral om de feestjes draait. Wij richten ons met onze activiteiten ook echt op het werkveld. Om die reden is Balans opge-richt. Die instelling is door de jaren heen niet echt veranderd.”

“Maar we proberen ook geregeld gezelli-ge activiteiten voor onze leden te organi-seren: feesten, excursies”, vult de huidige preses Patrick Meier aan. “We proberen beide aspecten te pakken. We organiseren inhoudsdagen, waarbij we met een groep van twintig tot dertig studenten een bezoek brengen aan kantoren en ook houden we geregeld een sponsorborrel, waar studenten een praatje kunnen maken met onze sponsoren. Dat zijn veelal mensen uit het werkveld. Onze leden kunnen op die manier een netwerk opbouwen en hun kans op een stageplek vergroten.”Het is een werkwijze die voor Balans al jaren succesvol is en die menig student een

‘Studenten in

contact brengen met

de praktijk, dat is

vanaf het begin het

doel geweest van

Balans’

Page 12: Sax oktober 2014

12 magazine van saxionbelicht In Belicht laten deskundigen van Saxion hun licht schijnen over een actuele kwestie.

Stiekemerds onder de SAX-le-zers opgepast! Sommige smartphones geven ook in de stille modus geluid bij het maken van een foto. Terecht toch? Zou jij het leuk vinden

als iemand stiekem foto’s van jou maakt in de trein en ze deelt met zijn vrien-den?

PortretrechtHet portretrecht is geregeld in de Au-teurswet. Deze wet maakt onderscheid tussen twee situaties: het portret dat in opdracht is gemaakt en het portret dat niet in opdracht is gemaakt. In het eerste geval mag het portret niet worden

gepubliceerd zonder toestemming van de geportretteerde. In het tweede geval in beginsel wel. Behalve als er een ‘redelijk belang’ van de geportretteerde is om zich tegen publicatie te verzetten. Dit ‘redelijk belang’ wordt in de wet niet uitgelegd, maar door rechtspraak is wel duidelijk geworden wat er onder moet worden verstaan. Vaak gaat het om een privacybelang en soms om een financi-eel belang. In de journalistiek gaat bij nieuwsfoto’s het algemene belang van vrije nieuwsgaring vaak voor het per-soonlijk belang van privacy. De manier waarop wordt gefotografeerd of gefilmd en de initimiteit waarin de geportretteer-de wordt afgebeeld speelt wel mee.

PashokjeMet een schoencamera filmen in een pashokje, zoals een Kampenaar in Zwolle deed, in een wc-hokje bij de kapper of in een kleedlokaal van een hockeyclub mag dus niet. Vaste camera’s in een openbare ruimte ophangen mag ook niet, tenzij dit duidelijk wordt ge-communiceerd. Het stiekem fotograferen van personen in de privésfeer – thuis of op een niet publiekelijk toegankelijke plaats – is strafbaar. Volgens John van de Pas, docent informatiemanagement, bestaat er een duidelijke sociale norm: “Je gaat niet onder rokken filmen. En ook al bevinden pashokjes en kleedkamers zich in openbare gebouwen, er is geen misverstand over: op die plekken heb je recht op privacy.”

ProfielMaar gaan we niet te ver, vraagt de docent zich zelf af. Van de Pas gaat promotieonderzoek doen naar anoniem zijn in de smart city en kijkt daarvoor ook naar camera’s in openbare ruimtes.

Stiekem filmen en fotograferenStiekem een foto maken van de persoon tegenover je in de trein. Snel een selfie maken met iemand op de achtergrond. Stiekem filmen in een pashokje waar vrouwen zich omkleden. Het een mag wel, het ander niet. Saxion-docent John van de Pas denkt dat stiekem beelden maken in de toekomst toeneemt.

‘Zou jij het leuk vinden als iemand stiekem foto’s van je maakt in de trein?’

Page 13: Sax oktober 2014

13TEKST WENDY VAN TIL

“Als ik de trein uitstap ben ik al door zes camera’s gezien. De grenzen zijn aan het vervagen door nieuwe technologieën. Nieuw regeringsbeleid laat straks toe dat we op basis van profielen gaan oorde-len. Pas je in het profiel van een terro-rist, dan wordt dat geregistreerd. Een ander voorbeeld: een dochter is niet op de afgesproken tijd thuis. Schakel je dan meteen via iCloud where is my iPhone? in? Als ze zes jaar is doe je dat vanzelf-sprekend onmiddellijk. Als ze zestien is, is het een ander verhaal. Dan wordt het ineens een privacykwestie.”

Van de Pas denkt dat in de toekomst steeds minder scherp wordt gekeken naar privacy als het gaat om het maken van beelden. “Alle mobiele telefoons hebben een camera en ook minicamera’s worden steeds kleiner. We gaan onze steden er helemaal mee volhangen. Daar is behoefte aan, dus het komt er. We zijn ons er niet altijd van bewust, maar de keuze om wel of niet te delen maken anderen al voor je.”

‘De keuze om wel

of niet te delen

maken anderen al

voor je’

Twee jaar lang was je het meest a-ritmische wezen in Enschede. Volgepropte collegedagen werden afgewis-seld met één collegeuurtje ‘s ochtends vroeg of juist aan het eind van de middag. Schandalig bierdrinken deed je op doordeweekse nachten. Of je bracht deze zelfde nachten met vierkante ogen door om de deadline van de volgende dag te halen. Slapen? Uitersten lagen tussen de twee en veertien uur. Koffie en paracetamol waren je beste vrienden.

Na twee jaar zonder enige regelmaat, op inschrijfmo-menten en tentamens na, komt daar eindelijk verande-ring in. Vanaf het begin van het derde jaar krijg je mini-maal veertig uur in de week de titel ‘stagiair’. Nu heb ik niks te klagen als muziekliefhebber bij een platenmaat-schappij, maar het is een flinke overgang om na een studentenritme elke dag van negen tot vijf achter een bureau te zitten. Niet heel rock’n’roll. En daar krijg je een hele bult negen-tot-vijfersnadelen bij...

Elke ochtend schreeuwt Bökkers me via m’n wekkerra-dio wakker. Na m’n eerste liter koffie krijg ik m’n ogen net ver genoeg open om het juiste perron te vinden. Nu die lege stoel nog in de met studenten en negen-tot-vij-fers gevulde spitstrein. Afijn, weer naast de kerel in overall van gisteren, werkschoenen van minimaal vijf jaar oud en een hooguit vijf minuten oude sigaretten-lucht.

Compleet uitgewrongen en op m’n laatste restje brein schrijf ik deze column. Naast de kerel van vanochtend nog wel. Hij stinkt ondertussen niet alleen meer naar vieze kleren, oude werkschoenen en verse asbak, maar ook nog eens naar zweet. Die overweldigende geur hangt vrijwel standaard in de trein van kwart voor zes en verschuift van voor naar achter zodra de trein remt of gas geeft. Dat, of Red Bull.

Red Bull. Iets dat ik na acht uur naar m’n laptop te heb-ben gekeken ook wel kan gebruiken aangezien de vele liters kantoorkoffie me bijna letterlijk de strot uit ko-men. Je moet er iets voor over hebben om veertig uur in de week te doen wat je leuk vindt. Maar dat is na het afstuderen de dagelijkse realiteit, toch?

Kantoorkoffie

column anne

Anne Berentsen is derdejaarsstudent Media, Informatie en Communicatie

Page 14: Sax oktober 2014

14 kennis magazine van saxionnanotechnologie

Nanocoating geeft minder

ziekenhuisinfectiesHoe kan het aantal infecties in de zorg worden teruggedrongen?

Met een bacteriëngroeiremmende nanocoating op ziekenhuistextiel. Lectoren Ger Brinks (Smart Functional Materials) en Gregor Luthe (NanoBioInterface): “Als we het aantal zorginfecties met een paar

procent kunnen verminderen is onze missie al geslaagd.”

Page 15: Sax oktober 2014

15TEKST WILLEM KORENROMP FOTO’S TOMA TUDOR

Zorginfecties vormen een groot probleem in de gezondheids-zorg. Jaarlijks raken zo’n 65.000 mensen in ziekenhui-zen met iets besmet. Dat zijn ongeveer tien op de honderd

patiënten. De kosten die de infecties met zich meebrengen zijn enorm: zo’n 150 miljoen euro op jaarbasis.“Ziekenhuisinfecties zijn een veel voorko-mend probleem”, zeggen Luthe en Brinks. “Ze leiden tot meer opnamedagen dan nodig en bezorgen een patiënt veel ellende. Infecties kunnen ingrijpende gevolgen hebben. Neem bijvoorbeeld een infectie na een heupoperatie. Wanneer dat doorwoekert tot op het bot moet, om een been te redden en een patiënt in leven te houden, een deel van het spierweefsel worden verwijderd. Zo’n infectie kan zelfs leiden tot amputatie van een been.”Brinks en Luthe hopen dat ze het percen-tage infecties kunnen laten dalen door op ziekenhuistextiel een nanocoating aan te brengen die de aangroei van bacteriën terugdringt. Na jarenlang onderzoek door Luthe hebben ze het project Textile in Health Care (TexIHC) opgezet. Brinks: “Een bedrijf heeft het nanodeeltje in samenwerking met Luthe de afgelopen twintig jaar bedacht en ontwikkeld.”Ter illustratie laat Luthe een afbeelding op zijn laptop zien. Getoond wordt hoe een plaatje dat bewerkt is met de door Luthe ontwikkelde coating allerlei bacteriën aantrekt (en dus weghoudt van het

lichaam van een patiënt). Ook is te zien dat een niet-bewerkt plaatje veel minder bacteriën aantrekt. “Het is belangrijk dat wij dit doen want meer en meer bacteriën worden antibioticaresistent”, zegt Luthe.

OnderzoekHet onderzoek van beide lectoren wordt met veel belangstelling gevolgd vanuit de zorgwereld. Niet voor niets is de Zieken-huis Groep Twente een van de belangrijk-ste partners in het project. Dat het onder-zoek goed scoort, blijkt bovendien uit de RAAK-mkb-subsidie die onlangs is toege-kend aan TexIHC. “Natuurlijk omdat het de volksgezondheid raakt, maar ook omdat het veel organisaties met elkaar verbindt”, zeggen de lectoren. “Kijk alleen maar eens binnen Saxion. De samenwer-king tussen de lectoraten Nanotechnolo-gie en Smart Textiles wordt geïntensi-veerd. In het verleden hebben we verschillende dingen samen gedaan en deelden we kennis en informatie. Dat wordt nu naar een hoger plan getild. Daarnaast spelen ook de lectoraten Industrial Design, Palliatieve Zorg en Business Development een rol in dit onderzoek. Binnen Saxion is er dus een geweldig samenwerkingscluster. Verder werken we samen met Hogeschool Zuyd

en komen we in aanraking met

verschillende werk-velden, zoals de zorg

en de textielbranche.” Luthe vult trots aan: “Ons

voorstel is zelfs als beste beoordeeld door RAAK. Daardoor staan we eerste in de ranking.”

PraktijkDe komende periode moet het onderzoek in de praktijk worden gebracht. De nanocoating die door Luthe is ontwik-keld, moet op het textiel worden aange-bracht. Dat klinkt simpel, maar dat is het allerminst. “We moeten zorgen dat we het deeltje daar krijgen waar het werkt”, zegt Brinks. “Een van de vragen die we moeten oplossen is hoe we zo’n deeltje kunnen laten hechten aan het textiel, waardoor het een bepaalde tijd zijn werking blijft uitoefenen. De nanodeeltjes worden daarom voorzien van een soort verbin-ding. Aan de andere zijde moeten we ook het textiel bewerken, zodat het nanodeel-tje daar daadwerkelijk kan hechten.Bij het project worden ook studenten betrokken. Zij zullen praktische tests uitvoeren en literatuuronderzoek doen. We hopen op den duur verschillende producten te kunnen ontwikkelen voor de ziekenhuizen. Denk daarbij aan unifor-men voor de staf, maar ook aan bedlin-nen en kussens. Zulke dingen.”Het moet uiteindelijk leiden tot het terugdringen van het aantal infecties en een daling van de zorgkosten. Wat de exacte impact van het onderzoek zal zijn, durven Brinks en Luthe echter niet te voorspellen. “We zullen het probleem niet helemaal oplossen, dat blijft een utopie. Wel kunnen we het percentage van de hoeveelheid infecties terugdringen. Zelfs als dat maar een paar procent is, mogen we enorm blij zijn met onze bijdrage.”

‘Een ziekenhuis infectie kan zelfs leiden tot amputatie van een been’

‘Bij het project worden

ook studenten betrokken.

Zij zullen praktische

tests uitvoeren en

literatuuronderzoek doen’

Page 16: Sax oktober 2014

16 achtergrond magazine van saxioncrisis

Sollicitatie voor de prullenbak Solliciteren is ook een kwestie van geluk hebben en van alles proberen. Nicole Maathuis (26), vorig jaar afgestudeerd bij Personeel en Arbeid, lag op de goede stapel. Ze heeft nu een (tijdelijke) baan. Maar ze wil meer. ‘Een jaarcontract zou alles iets makkelijker maken.’

Je hebt een baan gevonden in het verlengde van je opleiding. Dat kan niet iedereen zeggen.“Dat klopt, ik mag niet klagen. Het is nog redelijk snel gegaan. In juli 2014 ben ik afgestudeerd. Een paar maanden later kreeg ik te horen dat ik aan de slag kon bij beveiligingsbedrijf Securitas. Eerst was het een administratieve functie op mbo-niveau, als zwangerschapsvervan-ging. Toen dat ophield kon ik personeels-

medewerker worden voor de vestigingen Zwolle, Harderwijk en Tiel. Daar werken in totaal 95 medewerkers.”

Ging het zo makkelijk?“Nou, ik heb een jaar geleden wel ge-merkt hoe moeilijk het is op de arbeids-markt. Ik heb elke dag van ’s ochtends negen tot ’s middags vijf gezocht naar vacatures en heel veel sollicitaties ge-schreven. Soms was een vacature een uur

later alweer van de site verdwenen, nog voor ik überhaupt kon reageren. Dan hadden al zoveel kandidaten gesollici-teerd dat ze de procedure stopten.”

Wat waren de moeilijkste momenten?“Er waren vacatures waar honderden sollicitanten op reageerden. De ene keer hoorde ik helemaal niks terug, de andere keer kreeg ik een standaard afwijzing. Natuurlijk heb ik gevraagd waarom ik

verhaalstudent

Nicole Maathuis (26)Opleiding Personeel en Arbeid (Deventer)Huidige situatie Personeelsmedewerker Securitas Droombaan Hbo-functie P&O in een ‘mannenor-ganisatie’

Nicole Maathuis liet zich niet

afschrikken en vond een (tijdelijke) baan

Page 17: Sax oktober 2014

17TEKST MARCO KRIJNSENFOTO’S AUKE PLUIM

was afgewezen. Het ging er niet om of mijn sollicitatie goed of fout was, zeiden ze, maar op welke stapel ik was komen te liggen. Werkgevers krijgen zoveel reacties dat ze twee stapels maken: de ene helft gaat ongezien de prullenbak in, met de andere helft gaan ze aan de slag.”

En als je op de goede stapel ligt, op welke criteria wordt dan geselec-teerd?“Op werkervaring, maar ook op kleine dingen als de reisafstand tot het werk. Als een werkgever geen reiskosten hoeft te betalen, scheelt dat weer. Maar over het algemeen krijg je weinig informatie over de reden van de afwijzing.”

‘Soms was een

vacature een uur

later al van de site

verdwenen’

Vaste aanstelling hbo’er steeds lastiger

Nederland is officieel uit de crisis. Toch is de situatie van hbo-afgestudeerden er het afgelopen jaar slechter op geworden, blijkt uit de onlangs verschenen HBO-Monitor 2013. En als hbo’ers een baan vinden, is het steeds vaker voor een kortere periode. De belangrijkste conclusies van de monitor:• De werkloosheid onder hbo-afgestudeerden (voltijd) is gestegen naar 9,7% in 2013.• Daarmee scoren hbo’ers altijd nog beter dan mbo’ers niveau 4 (12%) en afgestudeer-den van de universiteit (10,3%).• Afgestudeerden uit de sector economisch en sociaal-ago-gisch hebben te maken met de hoogste werkloosheid.• De laagste werkloosheid vind je onder afgestudeerden in de sector gezondheidszorg, maar ook hier is een stijging zichtbaar.• Steeds minder afgestudeerde hbo’ers krijgen een baan met een vaste aanstelling (van 52% in 2012 naar 47% in 2013).• Het gemiddelde maandloon van startende hbo’ers was vorig jaar 3,7% lager dan in 2012. Dat komt voornamelijk door een stijging van het aantal deeltijdbanen.• 73% van de voltijd afgestu-deerden vwindt een baan op minimaal hbo-niveau. Een jaar eerder was dat nog 76%.• Van de gediplomeerden van de sociaal-agogische sector werkt slechts 47% op hbo- niveau.• Bijna driekwart van de hbo’ers vindt een baan binnen het eigen vakgebied, voor afgestudeerden van de secto-ren kunst en economie is dat lastiger.

Saxion wijkt niet of nauwelijks af van het landelijk gemiddel-de.

Hoe ben je er uiteindelijk toch door-heen gekomen?“Ik paste in het profiel van Securitas, hoewel ik eigenlijk niet voldoende werk-ervaring had. Ik heb wel geleerd dat je je niet te snel moet laten afschrikken door dat gebrek aan werkervaring. Het is ook een kwestie van geluk en gewoon probe-ren. Niet geschoten is altijd mis. Op die manier zijn verschillende studiegenoten ook aan een baan gekomen.”Zit je nu echt op je plek?“Ik weet het niet. Mijn functie ligt qua niveau een beetje tussen mbo en hbo in. Eigenlijk doe ik nu meer administratief werk dan ik zou willen, ik wil graag meer advieswerk. Bovendien weet ik niet hoe lang ik dit kan blijven doen omdat het om ziektevervanging gaat. Ik wil graag een keer zelfstandig wonen. Een koop-woning zit er voorlopig zeker niet in. Maar ook huren is lastig als je niet weet of je straks nog werk hebt. Straks ben ik net ingericht en heb ik onvoldoende inkomen. Dat risico is te groot. Een vaste aanstelling is mooi. Maar ook een jaar-contract zou het al allemaal iets makkelij-ker maken.”

Dus je gaat waarschijnlijk weer solliciteren. Wat zoek je?“Het liefst een hbo-functie in een mannen-organisatie. In het bedrijfsleven. Ik denk dat een non-profit-organisatie niet zo bij mij past, daar duurt alles te lang. Ik werk het liefst met mannen, want die zijn recht voor hun raap. Wat je ziet, is wat je krijgt. Vrouwen kibbelen meer, ze draaien om dingen heen en zijn niet rechtstreeks. Daar heb ik soms moeite mee.”

Page 18: Sax oktober 2014

18 opinie magazine van saxionyvonne van de meent

Laat ik vooropstellen dat ik nooit een fan ben geweest van de basisbeurs. Ik heb het altijd onrechtvaardig gevonden dat het beschikbare budget gelijk wordt verdeeld over alle studen-

ten. De studerende kinderen van – pak ’m beet – de collegevoorzitter van deze hogeschool, die een ministerssalaris opstrijkt, krijgen dus even veel als de studerende kinderen van de Marokkaanse schoonmaakster die voor het minimum-loon poetst en veegt bij Saxion.

Of liever gezegd: even weinig. Want voor thuiswonende studenten blijft er na al dat eerlijk delen een bedrag over waarvan je niet eens het collegegeld kunt betalen. En uitwonende studenten kunnen in de meeste steden niet eens een kamer huren van hun basisbeurs.

Ik ben er dus niet rouwig om dat die basisbeurs wordt afgeschaft. Maar het is wel schrijnend dat maar een klein deel van de opbrengst wordt gebruikt om jongeren te ondersteunen die tegen financiële obstakels oplopen als ze geen

Doorgeschoven schulden

basisbeurs meer krijgen. GroenLinks heeft nog gedaan gekregen dat de kinde-ren van de Marokkaanse schoonmaakster een iets hogere aanvullende beurs krij-gen. Maar het leeuwendeel van de één miljard die het afschaffen van de basis-beurs oplevert, gaat naar de universitei-ten en hogescholen. Zij hebben dat geld volgens minister Bussemaker hard nodig om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Daar lijkt het anders niet op. Uit de jaarrekeningen van hogescholen blijkt namelijk dat ze vorig jaar samen 110 miljoen euro overhielden. Bij Fontys bleef 25 miljoen euro op de plank liggen en Avans maakte een winst van 19,5 mil-joen. Daar valt de 6 miljoen die Saxion in 2013 overhield bijna bij in het niet. Terwijl je daarvan toch een jaar lang de basisbeurs van bijna 1.800 uitwonende studenten kunt betalen.

Hogescholen beloven beterschap. Ze gaan hun reserves aanspreken om extra docenten aan te stellen, om hun gebou-wen te renoveren en hun ict-faciliteiten te

verbeteren. Maar ze kunnen niet garande-ren dat al het geld dat dit jaar binnen-komt echt op gaat. Zo gaat het al jaren: hogescholen houden miljoenen over. Daarmee worden oude leningen afgelost en bankrekeningen gespekt. Het gaat te ver om te zeggen dat ze zwemmen in het geld, maar Fontys heeft wel zo veel in kas dat er niet hoeft te worden geleend voor een grootscheep-se renovatie van de onderwijsgebouwen. De tientallen miljoenen die daarvoor nodig zijn betaalt de hogeschool uit eigen zak. Want waarom zou je tien, vijftien jaar rente betalen als je 80 miljoen op de bank hebt staan?

Even recapituleren. De basisbeurs wordt een ‘studievoorschot’. Studenten moeten duizenden euro’s lenen om hun studie te bekostigen. Hogescholen en universiteiten krijgen er daardoor 600 tot 800 miljoen euro per jaar bij, terwijl ze hun geld nu al niet op krijgen. Ben ik de enige die het gevoel heeft dat hier iets niet klopt?

YVONNE VAN DE MEENT IS ONDERZOEKSJOURNA-LIST, GESPECIALISEERD IN ONDERWIJS

‘Hogescholen

houden miljoenen

over. Daarmee

worden oude

leningen afgelost

en bankrekeningen

gespekt’

Page 19: Sax oktober 2014

19stageTEKST MIRIAM KUIPER

Eline Nijenkamp en Esther Stronk

Leeftijd 20 jaarStudie Fysiotherapie, vierde jaarWaar Pretoria, Zuid-Afrika

1Hoe zijn jullie in Zuid-Afrika be-land? Esther: “Ik heb familie in Zuid-Afrika. Ik

wilde er hoe dan ook naar-toe.” Eline: “We zijn in februari begonnen met het regelen van onze stage. We hadden allebei al onze vakken ge-haald, dus niets stond ons in de weg om te gaan.”

2Jullie doen een project en stage ineen, hoe zit dat? Eline: “We werken

aan een project van SPD: Services to People with Disabilities. SPD is een non-profit-organisatie die mensen met een handicap helpt een plaats in de maat-schappij te verwerven. Daarnaast lopen we stage bij een fysiotherapeut op de Alma-school, een school voor kinderen met een handicap.” Esther: “In ons project werken we met een therapie-vorm die het zelfvertrouwen van kinderen vergroot. We hebben zelf een aantal kinderen met een handicap geselecteerd. We gebruiken daarbij een businessmodel, een economisch model dat kijkt naar fysieke kenmerken en gedragseigenschappen van kinderen.”

3Hoe ziet jullie werkdag eruit? Eline: “’s Morgens lopen we stage bij

een fysiotherapeut op de

‘De zon schijnt hier altijd!’

school. We werken dan twee uur aan ons project met de door ons uitgekozen kinde-ren.” Esther: “’s Middags werken we bij SPD. We hebben er ons eigen kantoor, wat heel bijzonder is omdat de orga-nisatie weinig geld heeft. Ook ‘s middags werken we met kinderen.”

4Is er na het werk nog tijd voor ont-spanning? Eline: “In het week-

end neemt de familie van Esther ons vaak mee. We zijn

bijvoorbeeld al in Sun City geweest, een soort Las Vegas, van oudsher iets voor de rijken. We hebben een auto, dus trekken er in de weekenden eigenlijk altijd wel op uit. Esther: “Door de week gaan we af en toe met mijn familie uit eten of we gaan gezellig iets drinken met vrienden van mijn neef. Het wordt hier wel vroeg donker, om zes uur al. Dan kunnen we niet meer samen over straat, dat is te gevaarlijk.”

5Wat is Zuid-Afrika voor land? Eline: “Het is een heel mooi, maar ook heftig

land. Er zijn grote contras-ten. Wij wonen in een mooie en veilige wijk, maar iets verderop wonen de mensen een stuk slechter en is het gevaarlijker. Wel een belang-rijk detail: de zon schijnt hier altijd.” Esther: “Zuid-Afrika is eigen-lijk alle landen ineen. Afstan-den zijn hier ook helemaal niets. Daarom hebben we ook een auto moeten huren.”

‘Het is een heel mooi,

maar ook heftig land’

Page 20: Sax oktober 2014

20 magazine van saxioningezoomd

Voor een prikkieNiet iedereen is er even blij mee, maar je moet wat over hebben voor je stage. Eerstejaarsstudenten van opleidingen en studieroutes aan de academie Life Science Engineering and Design (LED) worden gevaccineerd tegen hepati-tis B. Dat moet omdat ze, als ze later in hun studie op stage gaan, in aanra-king kunnen komen met bloed of bloedproducten. Daardoor hebben ze een verhoogd risico op besmetting met het virus. Bij sommige stage-instellingen is vaccinatie tegen hepatitis B overigens verplicht. Wie niet gevaccineerd is, heeft dus minder keuze in stageplekken.De studenten krijgen drie keer een prik, waarmee ze levenslang zijn be-schermd. Ook wordt hun bloed gecontroleerd. Saxion biedt de vaccinaties op school aan. De uitvoering is in handen van de Travel Health Clinic.

Page 21: Sax oktober 2014

21TEKST WENDY VAN TILFOTO’S TOMA TUDOR

Page 22: Sax oktober 2014

22 reportage magazine van saxionstartup center

Startup Center: afstuderen in je

eigen bedrijfSpinnerij Oosterveld in Enschede is een voormalige textielfabriek

waarin het sinds een paar jaar wemelt van de – voornamelijk creatieve – bedrijfjes. Het Saxion Startup Center, waar studenten

afstuderen combineren met het starten van een eigen bedrijf, kan zich geen beter onderkomen wensen.

Page 23: Sax oktober 2014

23TEKST MONIQUE LUBBERS FOTO’S TOMA TUDOR

De geur van kroketten in de ruime, lichte entree van het industriële pand doet vreemd aan. De hal fungeert als ontmoetingsplek annex kantine voor de ondernemers

die in het gebouw zijn gevestigd, zo blijkt om lunchtijd. Zoals zoveel leeg-staand industrieel erfgoed kreeg ook de Spinnerij enkele jaren geleden een nieu-we bestemming. De oude textielfabriek werd voorzien van alle moderne gemak-ken, met behoud van het industriële karakter. Buizen en leidingen die zicht-baar over muren en plafond lopen, grote ruitramen, hoge plafonds en oude, vanillegele wandtegels kenmerken het trendy gebouw. Een inspirerende omge-ving voor de als startende ondernemers afstuderende Saxion-studenten.

PraktijkmensenAchttien van hen zitten in een enorme ruimte op de bovenste verdieping te kijken naar een filmpje waarin een Ameri-kaanse ondernemer vertelt over zijn start-up-ervaringen. “Dit is de workshop Customer Development”, legt Berrie Coelman, projectleider van het Startup Center uit. “Thomas, degene die de workshop geeft, werkt zelf bij een be-

drijfsadviesbureau en spreekt dus uit ervaring. Ook de andere lezingen, work-shops en begeleiding worden bijna allemaal verzorgd door mensen uit de praktijk.”Het Startup Center is er onder meer voor studenten die willen afstuderen binnen hun eigen, meestal nog op te zetten bedrijf. In twaalf intensieve weken door-lopen ze een compleet business-develop-menttraject en zijn ze aan het einde van hun afstudeerperiode ook echt startklaar. “In die periode krijgen ze allerhande tools en begeleiding bij het opstarten van hun bedrijf”, zegt Coelman. “Ze leren goed te onderzoeken en vast te stellen wie hun klanten zijn, hoe ze die bereiken, welk probleem ze voor hen kunnen oplossen en wat klanten daarvoor willen betalen. Onderzoek vooraf is uitermate belangrijk. Van de 24 studenten in de vorige groep was er bijvoorbeeld niet een die het probleem van zijn of haar klant goed had ingeschat, zo bleek uit hun probleemin-terviews. Dus: zou je je bedrijf starten op basis van aannames over het probleem dat je voor je klanten gaat oplossen, dan is de kans groot dat je met iets komt

waar ze niet op zitten te wachten. Zo gaan er tijdens dit proces heel wat veron-derstellingen en ideeën op de schop.”

Nieuwe p’sMarcel Klein Legtenbergs originele idee werd al binnen de eerste drie weken na de start van het traject bijgestuurd. “Ik speel in een band en wilde kijken naar manieren waarop je als band al tijdens het optreden contact kunt leggen met je publiek, zodat je mensen ook erna op de hoogte kunt houden van bandactiviteiten. Ik had wel wat vage ideeën over hoe dat zou kunnen, maar die sneuvelden al tijdens de eerste brainstormsessie. Florian kwam toen met het idee om gebruik te maken van NFC-tags, enigszins te vergelijken met QR-codes. Dat is zeker een toegevoegde waarde van het Startup Center. Behalve sessies als deze en de begeleiding van de business coaches, is ook het sparren met de andere deelne-mers heel waardevol en inspirerend. Overigens lijkt mijn businessmodel inmid-dels in niets meer op wat het was en verandert het nog steeds. Je blijft onder-zoeken en schaven.”

Page 24: Sax oktober 2014

24 reportage magazine van saxionstartup center

Ook Victor Krabbenborg is al van insteek veranderd. “Ik begon met het idee een zonvolgsysteem te maken om meer rendement te halen uit zonnepanelen. Dat is er nog niet in Nederland. Inmiddels denk ik erover een manier te vinden om gewone auto’s om te bouwen tot elektri-sche. Ik ben er nog niet uit.”Coelman: “Mensen die zich bij het Startup Center aanmelden, komen met de meest uiteenlopende ideeën. Het importeren van scooters uit Thailand, het opzetten van thuisrestaurants met als doel het weg-gooien van eten tegen te gaan, een app waarmee je in een restaurant de ober kunt roepen, een webshop voor zilveren sieraden – you name it. We vragen ze wel na te denken over de toegevoegde waar-de van hun bedrijfje voor de maatschap-

pij. De oude economische modellen draaien om de vier p’s plaats, product, promotie en prijs. Wij hebben purpose, people, passion and profit als uitgangs-punt.”

Proefproof?Het Startup Center is een proefproject van vier jaar in het kader van de onderwijs-vernieuwing. Eerder was het alleen mogelijk om je afstudeeropdracht te doen bij een externe onderneming of instelling, maar sinds twee jaar kan dat dus ook binnen het bedrijf dat je zelf begint of al hebt. Aan het einde van de vierjarige proefperiode moet het bestaansrecht van het Startup Center kunnen worden aange-toond. Volgens Berrie Coelman gaat dat lukken. “Natuurlijk hebben we te maken gehad met kinderziektes, maar die zijn er nu wel uit. Veel van de bedrijven die door vorige deelnemers zijn gestart, bestaan nog steeds. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de tools en de begelei-ding die de beginnende ondernemers hier krijgen. Studenten doen tijdens hun opleiding wel kennis op over hun vakge-bied, maar niet over ondernemen. Het Startup Center biedt dus een belangrijke, praktische aanvulling die de slagingskans van start-ups aanzienlijk vergroot. Omdat we ondernemende studenten de moge-lijkheid willen bieden om niet pas aan het

Saxion Startup Center: voor wie?Voor studenten die gaan afstuderen en hun eigen bedrijfje willen beginnen. In het afstudeertraject van twintig weken werk je je idee uit tot een kansrijke onderneming. Je afstudeer-opdracht is dus de zoektocht naar je optimale businessmodel, inclusief de ontwikkeling van je product of dienst. In Enschede is het Startup Center gevestigd in Spinne-rij Oosterveld en zijn er zo’n twintig plaatsen beschikbaar. In Deventer zit het in het Onderne-mershuis waar plaats is voor circa tien deelnemers. Studenten van alle studierichtingen kunnen zich aanmelden.Vanaf februari begint het Startup Center een proef voor studenten die hun eigen bedrijfje hebben of willen beginnen en die stage willen lopen binnen hun eigen bedrijf.

Kijk voor meer informatie op www.saxion.nl/startupcenter

‘Natuurlijk hebben we te maken gehad met kinderziektes, maar die zijn er nu wel uit’

Page 25: Sax oktober 2014

25

Zelf kiezenBinnenkort stroomt m’n inbox weer vol met de meest geweldige aanbiedingen. Last minute deals zeg maar. Vroegboekkortingen en latebeslissermatsprijzen. Het zijn de drie dolle dwaze maanden van de zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars suck big time, als je het mij vraagt. Het recht op een gezondheidszorg die goed is en eerlijk wordt verdeeld is een mensenrecht. Maar zo gaat het nu niet.

Neem de slogan ‘Bij ons kunt u zelf kiezen’. Daarmee be-doelt zorgverzekeraar ‘Harde Pegel’ dat je zorgaanbieders kunt kiezen. Bij Harde Pegel kun je kiezen uit twee gynae-cologen: mevrouw Smit of meneer Tan. Dat komt omdat mevrouw Smit in hetzelfde dispuut zat als de directeur van Harde Pegel. En niet omdat ze haar statistiek in een keer gehaald heeft. Meneer Tan werkte tijdens zijn studie bij een tweedehands autohandelaar en heeft daar geleerd ook zichzelf te verkopen.

Het hele systeem moet werken als het kopen van een paar schoenen. Dat concept begrijp ik heel goed: als Pie-dro-kind met een steunzool heb ik een goed excuus om elke twee maanden schoenen te kopen. Soms koop ik dure schoenen. Omdat ik het die maand kan betalen en ze echt nodig zijn onder die ene spijkerbroek. Ik koop ook wel eens tweedehands schoenen. Dat doe ik als ik echt heel veel zin heb in nieuwe schoenen maar ook nog op vakantie moet. Ik koop niet meer bij Niceshoesbaby want die schoenen zijn snel versleten. Assepoester is mijn favo-riet want die schoenen zijn goed en hipperdepip.

Zoek en vervang ‘schoenen’ door ‘psycholoog’. Stel, je hebt een depressie. Wat wil je dan? Wil je paroxetine, CGT, ECT of wachten of het voorbij gaat? De keuze komt neer op pillen, praten, shocken of lijden. Je moet een psycho-loog kiezen die is aangesloten bij je zorgverzekeraar. Ho-pelijk geeft ze dan de behandeling die jij hebt uitgekozen. Als je een andere wilt moet je van zorgverzekeraar veran-deren en dat kan een keer per jaar. Als je meer wilt dan vijf afspraken kun je haar vragen je diagnose aan te pas-sen zodat je vijftien afspraken krijgt. Dat is dan wel een diagnose waardoor je je arbeidsongeschiktheidsverzeke-ring moet aanpassen.

Als het mogelijk is dat een zeeman midden op de Pacific de geboorte van zijn kind thuis ‘live’ kan meemaken, dan moet er toch ook iets goeds te verzinnen zijn op verzeke-ren&zorg? Ziek zijn is geen keuze.

column

Inke Schaap is docent bij de academie Gezondheidszorg.

inke

einde, maar al eerder in hun studie aan de slag te gaan met het ontwikkelen van hun optimale businessmodel, hebben we hiernaast een ruimte waar 25 studenten de minor Eigen bedrijf doen. Daarnaast loopt er op dit moment een proef met drie studenten die stage lopen in hun eigen bedrijf en wordt aan de andere kant van de gang een ruimte ingericht voor studenten die hier straks klaar zijn. Ze kunnen dan voor vijftig euro in de maand een werkplek huren vanwaar ze hun bedrijf kunnen runnen. Studenten kunnen hier dus een groot deel van hun studie en een hele tijd daarna doorbrengen als ze willen.”

Post-itsOm wat ‘menselijke maat’ in de enorme ruimte te brengen, zijn houten podiums geplaatst met op elk vier (flex)werkplek-ken. Aan de muur hangen van elke studentondernemer grote vellen papier, beplakt met kleurige Post-its met informa-tie over henzelf en hun bedrijfsplan. “We gebruiken hier zoveel Post-its dat we vermoeden dat Berrie er aandelen in heeft”, grapt iemand. De studenten staan verspreid door de ruimte in groepen van vier gebogen over een A2 met, jawel, Post-its. Ze hebben de opdracht om voor een potentieel product in kaart te bren-gen wat precies de behoefte is van de klant –voor de gelegenheid gespeeld door workshopgever Thomas – en hoe ze de klant gaan helpen. Eén groep lijkt er wat moeite mee te hebben. “Volgens mij zijn wij zo verliefd op onze oplossing dat we onze klant uit het oog verliezen”, merkt een van hen grinnikend op. Een ander groepje is wel tevreden. “Onze aanname over wat de klant wil, bleek juist te zijn. Nu zijn we aan het nadenken over een oplossing.”Na de presentaties – óók nuttig qua ervaring – en feedback, is het tijd voor de lunch. Een tosti-ijzer dat van bureau naar bureau gaat, verhit de meegebrachte boterhammen met kaas. “Jaaa, we zijn nog steeds studenten hè?”

Page 26: Sax oktober 2014

26 forum magazine van saxionIn Forum geven studenten en medewerkers hun mening over een dilemma, vraagstuk of actuele gebeurtenis.

Bezuiniging: reizen buiten de spitsStudenten moeten buiten de spits reizen. Doen ze dat niet, dan komt er mogelijk minder geld voor onderwijs. Dat zei minister Jet Bussemaker vorige maand in een interview in SAX. Ze zei ook dat hogescholen hun roosters dan maar moesten aanpassen. Reizen buiten de spits zou helpen een bezuiniging van 200 miljoen op de ov-studentenkaart te realiseren. Wat vinden jullie?

De trein zit vaak

bommetje vol

Jurjen Velten (25)Tweedejaars SPH“Ik woon in Borne en studeer in Enschede, dus ik hoef niet van heel ver te komen. Ik reis meestal wel in de spits en zeker aan het begin van het studiejaar is het dan erg druk. De trein zit vaak bommetje vol. Of ik bereid ben buiten de spits te reizen? Tsja, als ik daarmee een steentje bijdraag aan de bezuiniging, dan vind ik dat geen groot probleem. Ik snap wel dat het voor de school lastig is om dat allemaal te regelen, maar voor mij maakt het niet zo veel uit of ik van negen tot vijf of bijvoor-beeld van twee uur ’s middags tot negen uur ’s avonds bij Saxion ben.”

Page 27: Sax oktober 2014

27TEKST EN FOTO’S THIJS KLAVERSTIJN

Dorieke Eggink (20)Derdejaars Bedrijfseconomie

“Omdat ik in Neede op de bus richting Enschede stap, heb ik vaak geluk, er zijn dan meestal nog zitplaatsen vrij. Mensen die later instappen hebben vaak pech. Ik reis meestal in de spits. Buiten de spits reizen zie ik niet zitten, ook al is het dan waarschijnlijk rustiger. Ik denk ook niet dat het realistisch is. Het is voor de mensen die de roosters maken enorm lastig om die aan te passen. En stel dat ik van twaalf tot zeven naar school moet, dan zal ik vaak vooraf met mijn project-groep afspreken. Dus dan reis ik nog steeds in de spits.”

Mitchel Vogt (20)Derdejaars Bedrijfseconomie“Al mijn lesuren zijn nu op drie dagen geroosterd. Het zijn lange dagen, maar het is wel top. Het betekent ook dat ik altijd in de spits reis. Als we buiten de spits moeten reizen dan betekent dat misschien kortere lesdagen, maar ook meer lesdagen. Daar gaat mijn voorkeur niet naar uit. ’s Avonds les? Dat vind ik persoonlijk helemaal niets. Ik moet meestal staan als ik vanuit Haaksbergen naar Enschede reis, maar dat heb ik er graag voor over. En voor werknemers van Saxion betekent het trouwens ook nogal een aanpassing. Het lijkt me gewoon niet de oplossing om tot die 200 miljoen bezuiniging te komen.”

Benjamin Cakir (23) Tweedejaars MWD

“Aan het begin van het studiejaar merk ik goed hoe druk het is, zowel bij Saxion in Enschede als in het openbaar vervoer. Ik reis vanuit Hengelo, meestal met de bus, lijn 8. Maar ik gebruik mijn ov-kaart ook om naar mijn werk in Enschede te gaan. Het zou voor mij in principe geen pro-bleem zijn om buiten de spits te reizen. Of het erg is als de lessen dan tot zeven uur ’s avonds duren? Nee hoor, dat ge-beurt nu soms ook al. Maar iedere avond les is voor mij geen goed idee. Ik werk ook en ik wil graag de mogelijkheid houden om in de avonduren wat bij te kunnen verdienen.”

Page 28: Sax oktober 2014

28 oud-student TEKST ELKE AGTENFOTO TOMA TUDOR

‘Denk niet teveel na, begin gewoon’Oud-student Vincent Stevens is mede-eigenaar van Dealerdirect, een alternatief voor Autoscout, Marktplaats en andere occasionsites.

Je bent mede-eigenaar van ikwilvan-mijnautoaf.nl. Wat doen jullie pre-cies? “Ikwilvanmijnautoaf.nl is een verkoopsite voor voertuigen. Je kunt het zien als het gratis alternatief voor Markplaats, Auto-scout en andere occasionsites. Het ver-schil is alleen dat wij bemiddelen tussen dealers die auto’s willen inkopen en particulieren die hun auto willen verko-pen. Via ons kunnen dealers middels een gesloten veiling een bod op deze voertui-gen uitbrengen. De dealer brengt een bod uit, wij bemiddelen zodat vraagprijs en bod bij elkaar worden gebracht, de verkoper gaat akkoord en de auto is verkocht. Anoniem, vrijblijvend en voor de particulier is het kosteloos.”

Vincent StevensLeeftijd 33Studiericht-ing Kunst & Tech-niekBaan Mede-eigenaar Dealerdirect BVWoonplaats  Enschede

Klinkt simpel. Hoe kwam je op dit idee?“Het idee is in de basis bedacht door mijn compagnon Niels Oude Luttikhuis. Zijn vader was eigenaar van een autobedrijf en kocht regelmatig auto’s in. Voor het inkopen van auto’s heb je veel geld nodig. Zo ontstond bij ons het idee om online te gaan bemiddelen tussen dealers en particulieren. We zijn nu acht jaar verder en hebben ondertussen ook vestigingen in België en Duitsland.”

Waarom is dealerdirect.nl volgens jou zo succesvol?“Duizenden particulieren weten ons inmiddels dagelijks te vinden waardoor we beschikken over een ruime keus aan

auto’s, caravans en motorfietsen. Door het enorme aanbod zit er voor een dealer altijd wel iets van zijn gading bij. Door-gaans is het best lastig om snel van je voertuig af te komen. Door deze koste-loos bij een van onze websites aan te melden, wordt deze kans een stuk groter. Het is een win-winsituatie. De dealer koopt een auto relatief eenvoudig in en kan daarom meestal een mooie prijs bieden. De consument is er snel vanaf en krijgt vaak een hoge korting bij een nieuw aan te schaffen auto in verband met geen inruil.”

Jullie zijn ook buiten Nederland actief. Wat is je toekomstdroom?“Op dit moment hebben we negentig man personeel, verdeeld over drie vestigingen. We groeien gemiddeld met vijftig procent per jaar, dus het gaat erg goed. Ons doel is om uiteindelijk de grootste van Europa te worden.”

Heb je nog een gouden tip voor startende ondernemers?“Niet te veel nadenken en gewoon begin-nen. Heb je een goed idee? Geef het de volle aandacht en voer het uit zoals je zelf voor ogen hebt.” n

Page 29: Sax oktober 2014

29passie & ambitie

1Hoe komt een nuchte-re Nederlander in Sin City terecht? “Op mijn achttiende kwam ik voor

het eerst in aanraking met poker via het NK studenten-poker. Daarna ben ik het meer gaan spelen, ook online. Als je daar veel mee bezig bent, kom je automatisch in Las Vegas uit. De stad lonkte – daar moest ik gewoon een keer heen. In 2012 ben ik er twaalf dagen geweest. Ik heb uiteindelijk meer pokertafels dan daglicht gezien.”

2Wat maakt de stad tot je passie? “Het is een fascinerende stad. Alles is er 24/7. Op elk

moment van de dag kun je de raarste dingen meemaken. We zaten een keer met z’n vieren aan een blackjacktafel in het beroemde Bellagio. Op een gegeven moment kwam er een gladjakker van ergens in de dertig in een scootmobiel bij ons zitten. Terwijl wij allemaal met tien dollar per hand speelden, gooide hij nonchalant een fiche van 25.000 dollar op tafel. Binnen vijf minuten vertrok hij weer, iets van 10.000 dollar rijker. We keken elkaar aan: what the hell just happened here?!”

3Maar genoeg erva-ring opgedaan om vegasinfo.nl te lanceren? “Ik wilde

vooral zelf meer over Las

Naam Wouter Nijland Leeftijd 23 Studie Kunst en Techniek Passie Las Vegas

kijken of je er geld mee kunt verdienen. Al had ik afgelo-pen week in Cannes niet al te veel geluk…”

5Is pokeren je toe-komst? “Pokeren is een onzeker bestaan, je bent erg afhankelijk

van geluk. Je kunt er niet je toekomst op bouwen. Nu ik weet dat vegasinfo.nl goed loopt begin ik met een plat-form van reiswebsites onder de naam City Info Online. Hopelijk kan ik met een team van liefhebbers net zulke leuke content verzamelen over andere steden. Ik heb ondertussen al in de twintig domeinnamen geregistreerd. Londeninfo.nl gaat het eerst gevuld worden.” n

‘Las Vegas is een fascinerende stad. Op elk moment van de dag kun je de raarste dingen meemaken’

De stad vertalen naar de toerist

TEKST ANNE BERENTSENFOTO TOMA TUDOR

Vegas weten en ging op zoek naar informatie. Omdat ik bij Kunst en Techniek voor het domein ‘web’ heb gekozen, leek het me een goede zet om alles te bundelen in de vorm van een website met tips en reisinformatie. Op een gege-ven moment kreeg ik mailtjes van bedrijven die graag wilden adverteren. Toen werd het pas echt interessant.”

4Interessant om geld mee te verdienen? Of als toekomstige thuishaven? “Ik denk

er wel eens over om na m’n afstuderen weer te gaan. Een maand of twee, misschien drie, om me puur op poker te focussen. Op een gediscipli-neerde manier. Echt om te

Page 30: Sax oktober 2014

30 achtergrond magazine van saxionliving technology

Programmaraad brengt toegepast onderzoek verder

Lectoraten werken samen

in Living Technology

Page 31: Sax oktober 2014

31TEKST THIJS KLAVERSTIJN

A an het begin van dit millen-nium zetten hogescholen hun eerste schreden op het pad van het praktijkgericht onderzoek, als alternatief en aanvulling op het fundamen-

teel onderzoek dat al eeuwenlang aan universiteiten wordt gedaan. Bijna dertien jaar later is er bij Saxion een volwaardige onderzoekstak opgezet, bestaande uit 42 lectoraten waarin 53 (associate) lectoren werkzaam zijn en nog eens tientallen docenten promotieonderzoek doen. Het onderzoek van Saxion is de kinder-schoenen ontgroeid en zit nu in de puberteit. De tijd is aangebroken een volgende, belangrijke stap te zetten naar volwassenheid. Dat besef is er ook bij het College van Bestuur. Daarom is de pro-grammaraad Living Technology opge-richt, een verzameling lectoren en acade-miedirecteuren die zich buigen over Saxions onderzoeksagenda.

Grijze muisWaarom is de komst van deze program-maraad zo belangrijk? “Als je je als Uni-versity of Applied Sciences wilt ontwikke-len, moet je het onderzoek stevig neerzetten. Je mag geen grijze muis zijn”, zegt collegevoorzitter Wim Boomkamp. “Je moet excelleren en focussen en de competitie aankunnen met zowel nationa-

le als internationale instellingen. De pro-grammaraad is er om Saxion een stap verder te brengen wat betreft excellentie en focus van ons onderzoek, naast de breedte van praktijkgericht onderzoek binnen ons onderwijs.”

Martine Vonk, lector Ethiek en Technolo-gie, is aangewezen als voorzitter van de nieuwe programmaraad die zich richt op de invulling van de Living Technology-on-derzoeksagenda. Daarmee wordt uitvoe-ring gegeven aan de Strategische Agenda van Saxion, waarin de keuze voor het profiel Living Technology staat omschre-ven. “De programmaraad is geen apart clubje”, benadrukt Vonk. “Het is de bedoe-ling dat alle lectoren er bij betrokken worden. De onderzoeksagenda die wij opstellen is het resultaat van een proces van onderop.”Samenwerken wordt daarom gezien als een belangrijke sleutel tot succes. “Multi-

disciplinair werken gebeurt al, maar het kan beter”, zegt Vonk. “De programma-raad wil meer structuur in de samenwer-king tussen de lectoraten aanbrengen en kennis en krachten bundelen.”

Living TechnologyDe komende maanden richt de program-maraad zich eerst op wat goede onder-zoeksonderwerpen zijn, legt Vonk uit. “Wat heeft Saxion in huis en waar zijn we sterk in? Welke thema’s spelen er in onze omgeving? En wat staat er bij de grotere onderzoeksfondsen de komende jaren op de agenda? Als je dat allemaal over elkaar heen legt, kom je uit op een aantal the-ma’s [zie kader, red.] waar het verstandig is voor Saxion om de komende jaren op in te steken.”Living Technology is het touw dat de verschillende onderzoekstakken bij elkaar moet binden. Maar is bij studenten, docenten en onderzoekers van Saxion eigenlijk wel voldoende duidelijk wat met die term wordt bedoeld? We vragen Vonk om het ons nog één keer uit te leggen. “Living Technology gaat over innovatieve technologie die we toepassen bij vraag-stukken vanuit de samenleving. En andersom ook: wat is het effect van technologie op de samenleving? Dat is een voortdurende wisselwerking. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, daar liggen veel uitdagende onderzoeksvragen.”Vooral vanuit de minder technische opleidingen komt er nog wel eens kritiek

De oprichting van de programmaraad Living Technology is een volgende stap in het professionaliseren van het toegepast onderzoek van Saxion. Waarom is de komst van de raad zo belangrijk? En wat is Living Technology eigenlijk precies? Wanneer kan de programmaraad succesvol worden genoemd?

Living Technology is het touw dat de verschillende onderzoekstakken bij elkaar moet binden

Page 32: Sax oktober 2014

32 achtergrond magazine van saxionliving technology

Onderzoeks-thema’sDe onderzoeken en subsidieaanvragen van de hogeschool gaan zich in de toekomst richten op een aantal hoofdthema’s: • Businesses & Industries

(Smart Industries), verte-genwoordigd door lector Ger Brinks

• Health & Well-being, vertegenwoordigd door lector Frits Oosterveld

• Areas & Living, vertegen-woordigd door lector Jan de Wit

Twee overkoepelende thema’s die alle onderzoek-slijnen raken:• Nieuwe bedrijvigheid

(ondernemerschap), vertegenwoordigd door lector Niels Faber

• Ethiek, vertegenwoor-digd door lector Martine Vonk

op de focus op Living Technology. Een techniekdocent of -student zit in het hart van de technologieontwikkelingen. Maar waarom moeten studenten of docenten van de Pabo of de opleiding Verpleegkun-dige zich eigenlijk zo bewust zijn van techniek? Vonk: “Voor de niet-technische opleidingen is er de uitdaging om te herkennen wat de impact van technologie is op hun vakgebied en welke innovaties er zijn. Want technologie is verweven met ons leven. Ik denk dat er geen vakgebied is te bedenken waar technologie niet speelt of gaat spelen.”

Zelf nadenkenDat betekent niet dat er voor de mensen van de techniekopleiding geen werk aan de winkel is. Zij mogen niet op hun lauweren rusten, want voor hen is er de uitdaging om meer oog te krijgen voor de relatie tussen techniek en de samenle-ving, zo stelt Vonk. “Je kunt als techni-sche opleiding wel gericht zijn op een mooi ICT-programma, maar het is ook goed om zelf na te denken over de impact op de samenleving. En in het kader van de multidisciplinariteit is het nog mooier als studenten vanuit verschil-lende disciplines van tevoren met elkaar nadenken over die vraag. Het is belang-rijk dat je als student, maar ook als onderzoeker, leert om een vraagstuk vanuit meerdere invalshoeken te bekij-ken.”Het grootste deel van de studenten en docenten van Saxion komt niet direct met de programmaraad in aanraking. Komt er een moment dat we allemaal iets gaan merken van het bestaan van de raad? Vonk: “First things first. We richten ons nu op het bepalen van hoofdthema’s en onderzoekslijnen. In de onderzoeken die hier uit voortkomen, zullen studenten en docenten merken dat Living Technology de focus van Saxion is.” De lectoraten van Saxion spelen een belangrijke rol bij het integreren van onderzoek in het onder-wijs. “Als lector ben je altijd ook dienst-baar aan het onderwijs”, vindt Vonk. “Je brengt je onderzoek in. Dat kan doordat docenten participeren in het onderzoek en die ervaringen weer meenemen in het

onderwijs. Vanuit lectoraten studeren ook regelmatig studenten af. Daarnaast zitten er drie directeuren in de programmaraad. Zij spelen natuurlijk ook een rol in het verbinden van het onderzoek met het onderwijs.”

Wat is succes?Het duurt nog jaren voor kan worden beoordeeld of de programmaraad succes-vol is geweest. Hebben ze het onderzoek van Saxion echt een flinke duw in de goede richting gegeven? “Ik vind dat we succesvol zijn als het lukt om binnen iedere onderzoekslijn een paar substanti-ele multidisciplinaire subsidieaanvragen gehonoreerd te krijgen”, zegt Vonk. “Dat gebeurt nu ook al, het is niet zo dat we bij nul beginnen, maar we willen graag op een aantal themagebieden steviger aan de weg timmeren. Wat ik daarnaast hoop is dat we een verbindende werking hebben. Nu zijn er nog lectoraten die vrij los staan en we willen juist meer verbin-dingen leggen.” Collegevoorzitter Wim Boomkamp onderschrijft de ambitie van Vonk. Boomkamp: “We zijn succesvol als we elk jaar voor elke van onze drie onderzoekslijnen een subsidie binnenha-len bij bijvoorbeeld Horizon 2020, Inter-reg of RAAK-SIA.”

‘Living Technology

gaat over innovatieve

technologie die

we toepassen bij

vraagstukken vanuit

de samenleving’

‘Er zijn nog lectoraten die vrij los staan en we willen juist meer verbindingen leggen’

Page 33: Sax oktober 2014

33

Het is zo ver: de verkiezingen voor de Centrale Medezeggenschaps-raad (CMR) komen er aan. Wil jij je professionele netwerk uitbreiden, cv opbouwen, het beleid van Saxi-on beïnvloeden en je achterban vertegenwoordigen? Stel je dan verkiesbaar voor de CMR.

De CMR discussieert over het door Saxion gevoerde beleid. Door actief te zijn in de CMR ontwikkel je vaardighe-den, zoals debatteren. Ook doe je ken-nis op, bijvoorbeeld over organisatie-structuur, bestuurskunde en alle inhoudelijke thema’s die binnen Saxion

spelen. Daarbij is de CMR een goede manier om je netwerk te verbreden en je cv te verbeteren. Je discussieert rechtstreeks met de directie en je krijgt allerlei cursussen aangeboden.

Binnen de CMR kun je verschillende functies bekleden, zoals gewoon lid, bestuurslid of voorzitter. CMR-leden worden door Saxion gecompenseerd voor hun inzet. Als je in de CMR zit heb je invloed op het gevoerde beleid.

Lijkt het jou leuk, leerzaam en interes-sant om de CMR te versterken? Neem dan contact met ons op via

[email protected] en stel je verkiesbaar!

Uiteraard is het hoe dan ook ontzet-tend belangrijk om allemaal je stem uit te brengen. Voor meer informatie kijk je op saxion.nl/verkiezingen. Jouw stem telt en is belangrijk voor de toe-komst van Saxion!

Ik zie jullie graag in de CMR.

Met vriendelijke groeten,Bjorn HendriksBestuurslid Centrale Medezeggenschapsraad

Jouw stem telt!

Het Studiesuccescentrum coacht, ondersteunt en verbindt!Online coaching, groepstraining en individueel gesprek

saxion.nl/succesvolstuderen

Ik wilsuccesvol studeren!“ “

Het Studiesuccescentrum biedt allerlei voorzieningen om het maximale uit je studie te halen. Zo kun je een training volgen of een gesprek voeren met een expert. Kijk voordat je een afspraak maakt voor een groepstraining of een gesprek op maat, eerst op saxion.nl/succesvolstuderen. Op deze nieuwe website vind je veel antwoorden op vragen en allerlei tips, oefeningen en tests om succesvol te studeren. Wil jij iets doen aan je uitstelgedrag, faalangst of dip? Dan kun je hiermee dus (digitaal) ook zelf aan de slag. Groot voordeel is dat je plaats- en tijdonafhankelijk kan werken aan je studiesucces.

Training effectief studeren en persoonlijke ontwikkelingHeb je niet voldoende aan deze digitale ondersteuning of heb je toch de voorkeur voor een gesprek of groepstraining? Geen probleem; het Studiesuccescentrum coacht, ondersteunt en verbindt zowel online als offline. Binnenkort gaan de volgende groepstrainingen weer van start; Uitstelgedrag de baas, Jouw lerende brein, Mindfulness, Assertiviteitstraining, Omgaan met angst en spanning, Studeren met dyslexie en verschillende taaltrainingen. Kijk voor het totale aanbod en meer informatie op mijnsaxion.nl/studiesuccess of saxion.nl/succesvolstuderen.

Page 34: Sax oktober 2014

34 magazine van saxiontrends cool stuff

concert

KnarsetandAls de keuze voor één muziekstijl lastig is kun je er ook gewoon een handvol door elkaar gooien, moet Martijn Holtslag hebben gedacht. Als het autodidactische brein achter dit tienkoppige ensemble ziet hij zijn agenda steeds voller geboekt worden. Na een overweldigende zomer waarop ze vrijwel elk festival gezien hebben duiken ze dit najaar de clubs weer in. Voor een meesterlijke mix tussen drum ’n’ bass, gypsy, reggae, balkan, dubstep, ska en popmuziek moet je dus op 14 november naar de Gigant in Apeldoorn. Tickets en meer info vind je op http://www.gigant.nl

nuttig

1000 life hacksHet internet wordt de laatste maanden overspoeld met handige life hacks, waarvan de helft niet meer dan voor de hand ligt. Bijvoorbeeld: Mocht je ooit ontvoerd worden en ze doen tape over je mond, dan kun je aan de tape likken tot deze los gaat. Waar ze de wijsheid vandaan halen is een compleet raadsel, maar doe er je voordeel mee. Voor daadwerkelijk nuttige hacks kun je terecht op http://1000lifehacks.com/

Live

Page 35: Sax oktober 2014

35TEKST JASPER BRESTER EN RICCO VAN NIEROP

humor

Starbucks SpellingDat ze bij Starbucks je naam opzettelijk verkeerd spellen is inmiddels al breed uitgemeten op het internet. Toch is de creativi-teit van de medewerkers van Starbucks te prijzen. Een verza-meling van deze onbegrensde artistieke vrijheid kun je vinden op de tumblr van Starbucks Spelling. Daar verzamelen ze verhaspelingen van ongeëven-aard niveau. Wat denk je van de volgende resultaten: Hillary wordt Hellesy, Penny wordt Pinnuk en Isaac wordt verward met Icic. Bewonderen of zelf bijdragen kan op http://starbucksspelling.tumblr.com

vermaak

Subtle DildoIedereen kent de befaamde boeken van het mannetje met slechts één lelijke trui en één lelijke muts: ‘Waar is Wally?’. Uren bracht ik als kind door met het zoeken naar die opdonder die het altijd nodig vond om zich vol in het zicht te verstoppen. Soms was ik al een half uur aan het zoeken voor ik er achter kwam dat ik Wally niet ging vinden omdat het om een tekening van Jan van Haasteren ging waarin Sinterklaas verstopt zit, niet Wally. Om die jeugdige euforie van het vinden van Wally te benaderen hebben ze van Subtle Dildo zoekplaatjes voor volwassenen gemaakt. In elke foto kun je ergens een vleeskleurige dildo vinden. Niet erg smakelijk, wel erg vermakelijk. Meespeuren doe je op http://subtledildo.com

app

UntappdWe weten allemaal dat je als student veel informatie te verwerken hebt tijdens die ellenlange colleges. Daarom snappen we best dat je je niet elk biertje dat je gedronken hebt weet te herinneren. Om je hiermee te helpen en om een kekke collectie gedronken biertjes op te bouwen, is er Untappd. In de app kun je elk biertje, van een fris pilsje tot vrijwel elk speciaalbier, registreren. Daarnaast kun je hem ook nog van een foto, beoordeling en commentaar voorzien. Om niet te vergeten waar je naar terug moet om die ene knaller met vijf sterren van 5.30 vannacht terug te vinden kun je zelfs de kroeg waar je hem gedronken hebt invoeren. Uiteraard kun je de biertjes ook delen met je vrienden via verschillende social media. De app is beschikbaar voor Android, iOS en Windows Phone. Meer info vind je op https://untappd.com

Happy HourMuziek kan verslavend wer-ken – de ene song roept de volgende op. Als je er eenmaal aan begonnen bent, is het moeilijk stoppen. Een versla-ving die bovendien gezond is. Behalve misschien deze playlist, want die heeft als neveneffect dat je er dorst van krijgt. In het muziekcafé is het Happy Hour: Rhianna en Guus Meeuwis toosten met elkaar, Rowwen Heze bestelt er nog één terwijl De Jeugd nog een barkie uit de muur slaat. Way-lon en Beyoncé zijn dronken van de liefde, Calvin Harris drinkt rechtstreeks uit de fles, Tom Waits geeft z’n piano de schuld van zijn stem en Jimmy Fallon wil naar het bos om te drinken. Ondertussen kan Miley niet stoppen en is Tiësto wasted - hoezeer ze ook ge-waarschuwd waren door Acda & de Munnik. Barman, geef die ouwe Dylan eens een koffie om te ontnuchteren.

Luister via tinyurl.com/saxoktober

Deze playlist is enkel toegankelijk op vertoon van je ID-kaart.

Page 36: Sax oktober 2014

36 international magazine van saxion

Fifteen international Saxion students will be sharing their experiences with interested students from their home countries as student ambassadors.

Kristine Kanevska, an International Finance and Accounting student from Latvia, and Darcie Hudson, an International Human Resource Management

student from the United Kingdom, tell us all about their job as student ambassadors.

‘We tell them what studying abroad is

really like’

Page 37: Sax oktober 2014

37TEXT WENDY VAN TIL

Student ambassadors

How did you hear about the student ambassador project?Kristine: “I heard about it from other students. A guy from my country had done similar tasks and he told me about it.” Darcie: “The International Office contac-ted me and asked me if I would be intere-sted. After the interview I heard I was ‘hired’.”

What does a student ambassador do? K: “You go to educational fairs in your home country, and sometimes other countries, to give information about Saxion, student life in the Netherlands and answer any questions future students or parents might have.”

Why did you want the “job”? K: “I think it is important to tell students what it is really like being abroad, stu-dying in the Netherlands. How to find accommodation, or how to arrange insurance or if it is easy getting a job, which can be difficult if you don’t speak Dutch. It is good to know for new stu-dents, as you base your choice on all information you can get.”D: “I felt it was a really good opportunity. At home, it is not very common to go and study abroad. Due to recent changes, British college fees have been raised; many students consider going abroad for a study. It has benefited me much, so I feel I can tell them why they should do it.”

What’s in it for you?D: “Besides the fact that every once in a while you get to travel home or near home?” (laughs) “It gives me joy to share my experiences. I have always wanted to travel and study. It feels great that I get to do both and share this with others, so they might do the same. Also the training we get is really beneficial to my skills in the field of communication. As my field of study is related to recruiting, I feel that

being a student ambassador gives me experience in this, too.”K: “I love to communicate with students from other countries and want to learn about their cultures. Via this project, I get to do this, because you meet all the other student ambassadors. Of course, we get to learn a lot, too, via the training. This month, we learned more about social media, for instance. Afterwards we meet for dinner and drinks in the city centre.”

The project started recently. So, what have you done as a student ambas-sador so far?K: “Not much. It has been mostly training sessions for me. I will go to an educatio-nal fair in Latvia in February. There will be lots of universities from other countries there. I will be representing Saxion to-gether with one of the staff members of the International Office. It will be good to finally do everything I’ve learned.” D: “A little while ago, I went to an educa-tional fair in Dublin. It was hectic: 25,000 students visited the fair over a period of three days. I answered lots of questions. I told the students that Saxion is a pro-blem-based university, which they found very interesting because in the UK, there are a lot of research universities. But mostly they wanted to know what it is like studying in the Netherlands and what life is like over here.”

Student ambassadorEvery student ambassador has a different nationality. The group was set up to be able to have good personal contact with students inte-rested in joining Saxion. “But mainly because they can tell better than anyone else what it is like to study at Saxion as an internatio-nal student”, says Marloes Heering of the International Office.Many international Saxion students showed their interest in the student am-bassadorship. After the interviews, fifteen students were selected. Each student will be going along to a fair in his or her homeland in any case. Heering: “And it is a great opportunity for the students to gain work experience and improve certain skills. That is why we organise training sessi-ons for them during the academic year.”

Page 38: Sax oktober 2014

38 international magazine van saxion

win

Say Cheese!

WIN

Official welcome to international students in DeventerWhat? Official welcome to international students in DeventerWhen? September 27thWhere? DeventerMore photo’s on SAX’ Facebook page!

Sax.nu in short

Learning EnglishSaxion is going to help Dutch and international students with their English language skills because the students’ level is too low sometimes. There will be two new programmes: English Academic Writing and English for Professional Settings.

Nanolab open to studentsSaxion and Twente University will be working together more closely with regard to nanotechnology. This means, among other things that the MESA+ NanoLab will also be accessible to Saxion students and staff.

Bookshop in Saxion Deventer closesThe shop of the study book centre in Deventer will be closing on 26 September. Students often order their books online and have them delivered at home, making the shop at the university of applied sciences redundant.

No new accommodationSaxion will not be building new students’ accommodations in Deventer or Enschede for the time being. The University of Applied Sciences wants to carry out a new risk analysis first.

Do you want to go and see the next Hunger Game film in Enschede? Answer the next question: what is the real name of the lead actress playing Katniss Everdeen? Send the answer and your contact information (including a phone number) to

[email protected] before November 4th. Mention Wolff Cinestar in your topic. The winner will get two tickets for the film at a date of your choosing as well as drinks and snacks. The tickets are valid for Wolff Cinestar Enschede only.

Win tickets to The Hunger Games: Mockingjay – part 1

Page 39: Sax oktober 2014

39TEXT WENDY VAN TIL TRANSLATION NICOLIEN OLDEMANPHOTO AUKE PLUIM interview

2341

English minors for internationals

For some courses at Saxion, you have to complete a minor, too. All curricula enable you to attend a minor, which is a unit of education totalling 30 ECTS (credits). Approximately 1400

students start a minor every semester.You can opt for a minor that gets you more into the depth of the field you’re studying, or you can broaden your view.

You can even choose a transfer minor, which is part of Saxion’s curriculum but is a building stone of the programme that serves to move on to a Master’s at the University of Twente in Enschede.There are currently fourteen English minors to choose from. And those are only the ones at Saxion. It is always wise to ask your student counsellor about your options before choosing a

minor. If you haven’t chosen a minor yet, but you have to for next year, you could visit the minor market, which is held in March every year. Last but not least pointer; make sure you can regis-ter for a minor as soon as possible, because we heard that some of the most popular minors are full just min-utes after the minors open up for regis-tration.

Recently, SAX got some questions from international students about minors. Some of you didn’t know that there is more to choose from than the selection offered by your own school (academy), others thought there was only a handful of English minors to pick from. SAX got into this matter and here are the answers we found.

Page 40: Sax oktober 2014

Meer dan een magazine!Check Sax.nu voor dagelijks nieuws

SAX zit ook op Twitter (@Sax_nu) en Facebook (Sax Media)Volg of ‘like’ ons en blijf eenvoudig op de hoogte

Nieuws, filmpjes

en blogs!