SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

24
magazine van Saxion Top 50 & Tip 10 Saxion- ondernemers 6 Winnaar 2013 Monbeki, een jaar later 10 Saxion Centrum voor Ondernemerschap blijft dromen van vier procent 14 Bedrijven Van ontwerp tot 3D-printproduct Ondernemer interviewt ondernemer ‘Je moet je passie zakelijk vertalen’ mei 2014 Special Ondernemerschap www.sax.nu

description

SAX is het hogeschoolmagazine van Saxion, voor studenten en medewerkers van de hogeschool.

Transcript of SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

Page 1: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

magazine van Saxion

Top 50 & Tip 10

Saxion-ondernemers

6 Winnaar 2013 Monbeki, een jaar later

10 SaxionCentrum voor Ondernemerschap blijft dromen van vier procent

14 BedrijvenVan ontwerp tot 3D-printproduct

Ondernemer interviewt ondernemer

‘Je moet je passie zakelijk vertalen’

mei 2014Special Ondernemerschap

www.sax.nu

Page 2: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)
Page 3: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

3inhoud

6

14

23

ColofonDeze editie werd mede mogelijk gemaakt door het Saxion Centrum voor Onderne-merschap en SAX. Het Saxion Centrum voor Ondernemerschap moedigt ondernemende studenten aan het maximale uit zichzelf te halen en ondersteunt hen bij het opzetten van hun eigen bedrijf. Locatie Enschede: M.H. Tromplaan 28, kamer S1.57 Locatie Deventer: Handelskade 75, kamer D4.43 Postbus 70000, 7500 KB Enschede

Telefoon: 053-4871674 Internet: saxion.nl/centrumvoorondernemerschap E-mail: [email protected]

@saxioncvo facebook.com/saxioncvo

SAX is een redactioneel onafhankelijke uitgave van Saxion. SAX wordt gratis verspreid onder bijna 27.000 studenten en 2.600 medewerkers van Saxion in de vestigingen Deventer, Enschede, Apeldoorn en Hengelo. SAX verschijnt negen keer per jaar. Dit is een extra editie. Het dagelijks nieuws over Saxion en het hoger onderwijs lees je op www.sax.nu. Je vindt SAX ook op Twitter (@Sax_nu) en Facebook (Sax Media).

RedactiesecretariaatPostbus 501, 7400 AM DeventerHandelskade 75, kamer A2.090570-603003

Abonnementen/[email protected]

HoofdredactieThijs Klaverstijn, Wendy van Til053-5376098, [email protected]

EindredactieDésirée van Hattum, [email protected]

Aan dit nummer werkten meeMaaike Hobbel (SCvO), Maarten Hulsman (SCvO), Yvonne de Jong (SCvO), Willem Korenromp, Monique Lubbers

FotografieTessa Wiegerinck (cover)

VormgevingSanna Terpstra, Marije van der Veen, Twin Media bv

DrukwerkMediaCenter Rotterdam

AdvertentiesCentrum voor Ondernemerschap, Saxion

Beeldmateriaal en teksten mogen alleen met toestemming van de redactie door derden worden gereproduceerd.

4 Warming up Kort nieuws en column

6 Interview Monbeki, de winnaar een

jaar later

9 Tips Doe hier je voordeel

mee: tips & tricks voor ondernemers

10 Achtergrond Saxion stimuleert

ondernemerschap al tien jaar

12 Testimonials Jouw mening over

ondernemerschap

14 Fotoreportage Kijkje bij 3D-printbedrijf

PLT Products

16 Top 50 Op Quote geïnspireerde

lijst van Saxion-gerelateerde ondernemers

20 Interview Twee ondernemers

face to face

22 Tip 10 Welke studentbedrijven

moet je in de gaten houden?

23 Producten Trendy gadgets voor

ondernemers

Inhoud

Rode onderwerpen: op de cover

Special ondernemerschap

Page 4: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

4 warming up magazine van saxion

‘Do something you love and you’ll never have to work a

day in your life’ – Confucius

SAXSAX is meer dan een magazine. Check Sax.nu voor het dagelijks nieuws en lees wat er op de Saxion-vestigingen in Apeldoorn, Deventer, Hengelo en Enschede gebeurt. Of download de app (voor iPhone en Android, zoek op sax media) en blijf op de hoogte.

Laatste nieuwsWil je up-to-date blijven en weten wat het Saxion Centrum voor Ondernemer-schap (SCvO) allemaal doet? Volg het SCvO via Twitter (@saxioncvo) of Facebook (saxioncvo). Ook op de website kun je natuurlijk informatie vinden: www.saxion.nl/centrumvoorondernemerschap.

Mis niets, schrijf je in voor de nieuwsbrief en maak kans op een drukwerkpakket!

Meld je voor 1 juli 2014 aan voor onze

digitale nieuwsbrief via saxion.nl/centrumvoorondernemerschap. De winnaar krijgt in de eerste week van juli bericht. Het drukwerkpakket is beschik-baar gesteld door Drukwerkdeal.nl en

bestaat uit 250 visitekaartjes, 500 vellen briefpapier en 1000 flyers.

Maak kans op een drukwerkpakket!Onder nieuwe aanmelders van de nieuwsbrief van het Centrum voor Ondernemerschap (CvO) wordt een drukwerkpakket verloot.

Win!

Page 5: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

5

Wat je doet = wie je bentHet begon ooit in een vlaag van enorme frustratie. Ik schreef op een geeltje: ‘Vanaf vandaag ga ik alleen nog maar Gave Dingen Doen!’ Niet wetende dat dit zou uit-monden in een initiatief dat zich inmiddels internatio-naal uitstrekt onder de naam Cool Ideas Society.Bekend schrijver en econoom Umair Haque schreef al in 2012: ‘We’re on the cusp of a values-driven revolution’. Overal om ons heen is de beweging van de betekenis-economie inmiddels in volle gang. Sociaal ondernemen, Start With Why, maatschappelijk verantwoord onderne-men en meer. Net als Gave Dingen Doen verschijnselen van deze tijdgeest.

HartbewakingWe hebben in het Nederlands de uitdrukking ‘iets klopt of iets klopt niet’. Als iets niet meer klopt, dan klopt je hart er niet meer voor. Dan ben je niet meer vooruit te branden. Dit is de echte crisis achter de financiële crisis. Mensen staan ’s morgens op en vragen zich af why the f*** ze naar hun werk gaan. Het klopt niet meer. Dit is een recept voor burn-outs. Echter, op het moment dat je het gevoel hebt dat je werkt vanuit wat je echt belang-rijk vindt, dat wat je doet er Echt Toe Doet, gebeurt er iets heel anders. Dan klopt je hart weer en heb je weer wind in je zeilen. Dit is waar wij als Gave Dingen Doen voor staan. Wij doen aan hartbewaking.

RevolutieOm ons hart te laten kloppen kunnen we onszelf en elkaar twee hele krachtige vragen stellen: Wie ben ik? En: Wat zet ik neer? Of laagdrempeliger: Wat vind je gaaf? En: Wat heb je nodig?Het lijkt heel simpel en dat is het misschien ook wel. Het gaat er om een grondhouding te activeren waarin wat je doet, verbonden is met wie je bent.Probeer het maar eens uit. Stel elkaar deze vragen en je zult merken dat er iets verandert in de interactie. Je komt op een ander niveau terecht. Het zal je op zijn minst inspireren. Als wij inspirerend onderwijs willen geven, als wij studenten willen uitrusten voor de va-lues-driven revolution, dan zullen wij op zijn minst onze eigen betekenis moeten kennen.

Een Gave Dag gewenst!

column

Bas Mennink is eigenaar van GaveDingenDoen.nl

bas

1 Zorg voor een heldere rolverdeling.

2 Scheid de drie rollen goed: probleemeigenaar, faciliteerder en resourcegroep.

3 Een goede voorbereiding is cruciaal: helder sessieplan, juiste materialen en een goede sessieruimte.

4 Gebruik de juiste technieken: een inspirerend welkom.

5 Een sprankelende vraagstelling (op een flip-over).

6 Brainstormen met post-its en dan een diepere techniek.

7 Aandacht voor selectie met balans tussen origineel (rode stippen) en haalbaar (groene stippen).

8 Verdiep de ideeën in een analyse van plussen en zorgen.

9 Sluit af met een concreet actieplan: wat, wie, wanneer.

10 Presenteer aan je probleemeige-naar de besluiten waarmee en hoe wordt verdergegaan.

11 En vooral: raadpleeg www.crenovatie.nl en download gratis de toolbox.

Gouden regels voor effectief brainstormen‘FF Brainstormen’ kan worden ingezet voor het genereren van ideeën voor een nieuw product of nieuwe dienst of voor commerciële acties, maar ook voor een nieuwe toepassing van een bestaand product of bestaande technologie.

Page 6: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

6 interview magazine van saxionmonbeki

Page 7: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

7TEKST MONIQUE LUBBERSBEELD TESSA WIEGERINCK

‘We zetten Monbeki liever goed dan

snel in de markt’Afgelopen jaar werd de EW/Saxion Ondernemers Award gewonnen door Saxionstudenten Jasper

van den Brink en Kiki Jaspers. Hun idee: rugzakken die je zelf kunt samenstellen en aanpassen.

Hoe gaat het nu met hun bedrijf? En hoe belangrijk is de prijs – een geldbedrag plus een jaar lang

begeleiding – voor hen geweest?

Wat heeft het winnen van de award voor jullie bete-kend?“De erkenning van ons idee door een jury van doorgewin-terde ondernemers was heel fijn, begint Kiki. “Dat voelden we ook al toen we genomi-neerd werden, maar natuurlijk nog sterker toen we wonnen. De award was echt een aan-moediging, maar ook als we hem niet hadden gekregen, hadden we onze plannen doorgezet. We hebben vanaf het begin voor honderd pro-cent in dit product geloofd.”

Waaraan hebben jullie de 5.000 euro startkapitaal besteed?Jasper: “Onder meer aan de merkregistratie van Monbeki [de merknaam van de rugzak-

ken, red.], de productiekosten en het ontwikkelen van de website en de webshop. 5.000 euro is niet voldoende om alle kosten te dekken, dus we hebben zelf ook geïnvesteerd. Maar de prijs hielp ons wel een eind op weg.”

Het andere deel van de prijs bestaat uit begeleiding van Eric Wentink, de hoofdspon-sor van de award. Heb je daar veel aan gehad?“Heel veel”, aldus Jasper. “Ik denk dat dit voor ons zelfs het meest waardevolle deel van de prijs was. We konden en kunnen te allen tijde bij Eric terecht met vragen of twijfels of als we bevestiging nodig hadden en hij heeft ruimhartig zijn netwerk aan ons beschik-baar gesteld. Die hulp is

enorm waardevol geweest.”Kiki: “Bij de slogan die we hadden bedacht – Monbeki: create your own – kwam hij bijvoorbeeld met de terechte opmerking dat daaruit niet naar voren kwam wát je dan kunt creëren. De slogan luidt nu: create your own bag. Ook het belang van procesmatig werken waarop hij steeds de nadruk legde, heeft ons enorm geholpen. Stap voor stap, eerst dit, dan dat.”

Wat waren de mee- en tegenvallers?“Het opstarten van de produc-tie had we graag wat sneller zien verlopen, maar dat is deels onze eigen schuld”, lacht Kiki. “In ons perfectionisme bleven we steeds verbeterin-gen aanbrengen. Niet dat we

Over MonbekiHet idee voor rugzakken met een personal touch kwam van Kiki Jaspers, toen nog student fysiotherapie bij Saxion, maar inmiddels afgestudeerd. Haar vriend, ‘toevallig’ student Small Business en Retail Management, was er meteen enthou- siast over en samen ontwikkelden ze een businessplan. De merknaam Monbeki is door henzelf bedacht en staat voor ‘fun, creativi-teit, originaliteit en individualiteit’. “Daar-naast klinkt hij gewoon lekker, ook in andere talen”, aldus Jasper. “En hij blijft goed hangen, dat merken we nu al.”De rugzak is te persona-liseren doordat diverse onderdelen, waaronder de banden, kleppen en de binnenkant van de tas in verschillende kleuren en uitvoeringen verkrijgbaar zijn. Kijk op www.monbeki.com voor meer informatie.

daar spijt van hebben. We doen er liever iets langer over om de rugzakken in de markt te zetten dan dat we met een product komen waar we niet helemaal achter staan.” “Maar

Page 8: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

8 interview magazine van saxionmonbeki

verder hebben we geen tegen-vallers gehad”, gaat Jasper verder. “Eigenlijk alleen maar cadeautjes. We zijn bijvoor-beeld heel blij met de produ-centen die we hebben gevon-den en met onze website- en webshopbouwer. Ze hebben aan een half woord genoeg en denken echt met ons mee. We hebben een mooi team om ons heen verzameld en dat draagt belangrijk bij aan de kwaliteit en het plezier.”

Waar staan jullie nu met Monbeki?Jasper: “Op het moment dat we de award wonnen, hadden we het bedrijfsplan klaar plus twee prototype rugzakken. Inmiddels zijn we een aardig eind verder. Het afgelopen jaar hebben we producenten gevonden, ze zijn kort gele-den met de productie gestart. Verder is de webshop, een belangrijk verkoopkanaal, bijna klaar. De rugzakken

zullen vanaf deze zomer verkrijgbaar zijn.”

Wat gaan de rugtassen kosten?“Dat kunnen we nog niet precies zeggen”, zegt Kiki. “Maar aangezien ze zijn gemaakt van nubuckleer en andere hoogwaardige materia-len, zullen ze wel wat duurder zijn dan nylon rugzakken. Er komt een prijs voor de basis-rugtas en voor alle onderdelen

‘We kijken enorm uit naar het moment dat de webshop de lucht ingaat en we daadwerkelijk gaan verkopen.’

die je eraan toe kunt voegen of die je kunt vervangen [zie kader, red.].” Hoe ziet de toekomst van Monbeki eruit?Kiki: “We kijken enorm uit naar het moment dat de webshop de lucht ingaat en we daad-werkelijk gaan verkopen. Na alle voorbereidingen zal het heel spannend zijn om te zien hoe ons product het gaat doen! Maar ondernemen betekent dat je je moet blijven ontwik-kelen, dus we zijn zeker van plan de productlijn verder uit te breiden en onszelf internati-onaal duidelijker op de kaart te zetten. De webshop is daar-voor natuurlijk een belangrijk instrument, maar we zullen ook meer gaan doen op het gebied van marketingacties. Er is nog zoveel mogelijk!”

Page 9: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

9tips & tricks voor ondernemers

Online netwerken is hot, maar hoe doe je dat succesvol?

Start met een contentplan Com-municatie is de

sleutel tot succes. Wie ge-hoord wil worden, moet opvallen. Echter, alleen roepen is niet genoeg. Een duidelijk contentplan is essentieel. Welke boodschap richt je aan wie en op welke manier?

Gebruik verschil-lende kanalen Ge-bruik verschillende

kanalen, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn, om je boodschap te communice-ren. Maak een koppeling tussen je website en deze online/offline netwerken.

Ga de dialoog aan Op sociale media vinden miljoe-

nen conversaties plaats. Gebruik sociale media om de dialoog aan te gaan met je relaties. Met de inzichten die je hierdoor krijgt, kun je je strategie zonodig aanpassen.

Voorkom smi-leys Communicatie gaat voor een be-

langrijk deel non-verbaal. Aangezien dat online lastig gaat, kan het riskant zijn als je het toch probeert. Als je een smiley nodig hebt om de toon van je boodschap over te brengen, schiet je eigen-lijk al tekort.

Wees sociaal Soci-ale media zijn er om informatie te delen

of verbinding te maken. Adverteren doe je dus via andere kanalen!

BRON: STARTERSMAGAZINE 2013-2014

1Afspraken niet op papier Je hebt een klant en vol vertrouwen ga je aan de slag. Een

contract hoeft niet, je hebt tenslotte een mondelinge afspraak. Maar wat als je klant het anders begrepen heeft dan jij?

2Administratie niet op orde Administra-tie? Dat is iets voor in de schoenendoos. Het

liefst kijk je er helemaal niet naar om. Tot het tijd is voor de aangifte. Doen dus, die administratie. Zelf of uitbe-steden.

3Verzekeren is rompslomp Verze-keren, daar doe je niet aan. Veel te duur

en je bent toch nooit ziek. Maar wat als je arbeidsonge-schikt raakt? Dan rest je weinig anders dan bijstand aanvragen.

4Wanbetalers laten lopen Sommige klanten betalen stelselmatig te laat.

Geen probleem, je zingt het

Vijf valkuilen voor startersBij de start van je eigen bedrijf komt er veel op je af. Er zullen dan ook zeker dingen fout gaan. De volgende valkuilen kun je zeker omzeilen!

nog wel even uit. Binnenkort betalen ze heus wel. Toch?

5Geen geld opzij leggen voor de Belastingdienst Je eerste facturen zijn

betaald en je hebt je nieuwe auto al uitgezocht. Helaas valt een paar maanden later de blauwe envelop op de mat en blijk je niet zo rijk als gedacht. Door vooraf geld opzij te leggen voorkom je een boete.

BRON: STARTERSMAGAZINE 2013-2014

StartUp WerkboekStart je een nieuw bedrijf? Dan is dit boek iets voor jou. ‘Jouw zoektocht naar een schaalbaar en herhaalbaar businessmodel’, dat is de subtitel van het StartUp Werkboek, geschreven door Berrie Coelman. Dat het ook werkt bleek tijdens de intensieve weken waarin het Startup Center van Saxion met studentondernemers aan de slag ging met dit werkboek. Het boek is gratis te downloa-den via de site van het Saxion Centrum voor Ondernemerschap, http://bit.ly/1jN5Q17

Page 10: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

10 achtergrond magazine van saxioncentrum voor ondernemerschap

De droom van vier procentTien jaar ondersteunt Saxion nu al studentondernemers bij het opzetten van hun eigen bedrijf. Aanvankelijk vanuit het Saxion Kenniscentrum Innovatie en Ondernemerschap, sinds kort vanuit het Saxion Centrum voor Ondernemerschap. Het aantal studentondernemers groeide in die periode van 190 naar bijna zevenhonderd. Als het aan directeur Theodor van der Velde ligt blijft het daar niet bij. “In 2020 willen we dat Saxion tweeduizend studentondernemers heeft.”

Het is een ambiti-euze doelstel-ling. Het aantal studenten dat naast hun studie een eigen onder-

neming heeft moet in zes jaar tijd meer dan verdubbelen. Als dat lukt, werkt vier pro-cent van de Saxion-studenten naast zijn of haar studie in het eigen bedrijf, de droom

van de directeur van het Saxion Centrum voor Onder-nemerschap (SCvO). Vier procent lijkt op het eerste oog niet veel. “Op dit moment zitten we op 2,6 procent”, zegt Van der Velde, “maar er zijn maar weinig andere hogescholen die zo hoog scoren. Vier procent klinkt misschien als weinig, maar het is immens veel.”

StimulerenOm de doelstelling van vier procent te halen, heeft Saxion vanaf de oprichting van het Saxion Kenniscentrum Innova-tie en Ondernemerschap (SKIO) in 2004 van alles gedaan om ondernemerschap onder studenten te stimuleren. “Vanuit de maatschappij ontstond in 2003 de roep om ondernemers uit het hoger

onderwijs. Vergeleken met onderzoeken uit het buiten-land viel het aantal spin-offs van Nederlandse hogescholen en universiteiten erg tegen”, blikt Van der Velde terug. “Ook op Saxion. Ik ben destijds benaderd om met een team het Kenniscentrum voor Ondernemerschap op te richten. Een van de eerste dingen die we bedongen was

Page 11: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

11TEKST WILLEM KORENROMP

dat leerlingen bij het invullen van hun jaarlijkse aanmelding via Studielink moesten aange-ven of ze ondernemer waren of niet. Zo kregen we meteen al een goed beeld van het aantal studentondernemers binnen de hogeschool.” De volgende stap van het SKIO was het creëren van randvoor-waarden om het ondernemer-schap onder studenten aan te moedigen. Dat gebeurde met de oprichting van de netwerk-groep Young Business Profes-sionals, het opzetten van cursussen, het realiseren van huisvesting en het beschik-baar stellen van rentevrije leningen. Bovendien is het SKIO de afgelopen jaren door de Ondernemerspunten op Saxion Deventer en Enschede steeds zichtbaarder geworden voor studenten. “En we heb-ben ons aangesloten bij het Kennispark Twente. Daardoor zijn we meer verbonden met de buitenwereld en is het

netwerk waarover we beschikken in één klap fors gegroeid. Ook zijn we in contact gekomen met oud-student Eric Wentink. Na het horen van zijn levensver-haal hebben we de EW/Saxion Ondernemers Award in het leven geroepen. Zijn verhaal, maar ook dat van andere succesvolle ondernemers die door Saxion zijn opgeleid, vormt een enorme motivatie voor studentondernemers. Verder bieden we studenten tegenwoordig de mogelijkheid om af te studeren in hun eigen bedrijf. Ook dat is een enorme stimulans.”

ParadijsMet alle mogelijkheden die het SKIO aan beginnende onderne-mers biedt, is Van der Velde ervan overtuigd dat zijn

droom van vier procent in de toekomst werkelijkheid wordt. “We zijn bij het Centrum voor Ondernemerschap rasoptimis-ten en geloven in de kracht van jonge mensen. We hebben een omgeving gecreëerd waar-in beginnende ondernemers fouten kunnen maken zonder dat die direct grote gevolgen hebben voor het bedrijf. Door de verschillende specialismen op Saxion hebben de studen-tondernemers bovendien erg veel kennis tot hun beschik-king. Daardoor liggen er volop mogelijkheden. Dat maakt het toch tot een paradijs om hier met je bedrijf te beginnen?”

EnactusEen van de laatste ontwik-kelingen is dat het SCvO zich heeft aangesloten bij Enactus, een wereldwijd netwerk van studenten, hogeronderwijsor-ganisaties en leiders uit het

bedrijfsleven die samen actie ondernemen om een betere, duurzame wereld mogelijk te maken. Daarmee wordt inge-speeld op de ontwikkeling dat ondernemingen steeds meer maatschappelijk betrokken geacht worden te zijn. “Zeker in de toekomst gaat dit een steeds grotere rol spelen. Steeds vaker zullen we daar-om businessmodellen opzet-ten waarin de maatschappelij-ke betrokkenheid ingebakken zit. Als hogeschool hebben we daar een enorme verantwoor-delijkheid. Geven, delen, ruilen en creëren. Dat zullen de komende jaren kernwoor-den zijn.”

Het cen-trum viel tot voor kort onder de vlag

van het Saxion Kennis-centrum voor Onderne-merschap (SKIO), maar is sinds begin januari als zelfstandige afdeling gestart onder de naam Saxion Centrum voor Ondernemerschap (SCvO). “Het volstond niet meer als onderdeel van het SKIO”, zegt di-recteur Theodor van der Velde. “We zijn veel meer gefocust op het opstarten van bedrijven dan op de onderzoeks-kant. De onderzoeken gaan verder binnen de lectoraten die onder het SKIO vallen. Het jaar 2014 gebruiken we om het Saxion Centrum voor Ondernemerschap definitief neer te zetten.”

Page 12: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

12 testimonial magazine van saxionondernemers

Wat is ondernemerschap?Vijf mensen die het kunnen weten vertellen wat ondernemerschap is.

Judith LansinkPartner bij blm-architecten en docent Industrieel Bouwen en Productontwerp; Genomineerd voor Twentse Zakenvrouw 2013 en jurylid van de EW/Saxion Ondernemers Award:“Als ondernemer moet je risico’s durven nemen en durven investeren in iets waarin je gelooft. Je passie volgen en ergens voor gaan. Maar wel vanuit een heldere visie en ondersteund met kennis van je product, de markt en jezelf. De architectuurbranche heeft de afgelopen jaren flink te lijden gehad van de crisis. Juist dan moet je ondernemerschap tonen en zelf nieuwe manieren vinden om je potentiële opdrachtgevers te bereiken. Wij hebben niet gestunt met prijzen, wel met service en goed klantcontact. Zo hebben we nu een gratis inloopspreekuur op zaterdagochtend waar we mensen kennis laten maken met onze diensten. Dat verlaagt de drempel om een architect in te schakelen.”

Kees EijkelDirecteur Kennispark Twente:“‘Ondernemen’ is niet hetzelfde als een ‘ondernemende houding hebben’. Iemand die een straatfeest organiseert voor de buurt heeft een ondernemende houding. Hij maakt zich verantwoordelijk voor dat feest, hij zorgt dat het er komt. Een ondernemer doet hetzelfde maar dan in een economische context. Dat wil zeggen dat hij er zijn brood mee verdient en ernaar streeft het bedrijf te laten groeien. Dat laatste vind ik een essentieel onder-deel van ondernemerschap: niet op je lauweren rusten, maar je voortdurend blijven ontwikkelen. Verder moet je eigen-wijs genoeg zijn om de opmerkingen van doemdenkers naast je neer te leggen. En flexibel genoeg om van koers te wijzigen als dat het beste is.”

Kennispark Twente is een belangrijke partner van het Saxion Centrum voor Ondernemerschap.

“Als ondernemer moet je risico’s durven nemen en durven investeren in iets waarin je

gelooft”

Page 13: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

13TEKST MONIQUE LUBBERS

Elke BiesStudent Technische Commerciële Textielkunde en winnaar van de Summerschool Ondernemerschap 2013:“Ik heb meegedaan met de Summerschool omdat ik iets wilde leren over onderne-merschap. Ik had namelijk het idee om sieraden op de markt te brengen die onder invloed van UV-licht van kleur veranderen. Maar na gesprekken met business developers heb ik het product veranderd in bikini’s. Bikini’s draag je meestal in de zon, dus het lag gewoon veel meer voor de hand.Ik heb het afgelopen half jaar in China gezeten voor mijn minor en heb daar meerdere fabrieken bezocht. Op dit moment ben ik bezig met het voorwerk voor de samples die daar zullen worden gemaakt. Ik verwacht dat de bikini’s vanaf de zomer van 2015 te koop zijn.Ondernemerschap betekent voor mij een droom hebben en hard willen werken om die waar te maken. Eigenwijs zijn en helemaal achter je idee staan, maar je niet afsluiten voor goede ideeën en adviezen. Ik vind het heerlijk, eigen baas zijn!”

De Summerschool Ondernemerschap wordt elk jaar aangeboden door het Saxion Centrum voor Ondernemerschap.

Zie www.saxion.nl/summerschool

Ineke van OldenielLid van het College van Bestuur van Saxion: “Hogescholen hebben de opdracht stu-denten niet alleen kennis en vaardighe-den bij te brengen, maar ze ook te stimu-leren die in te zetten om nieuwe maatschappelijke of economische waarde te creëren. Bijvoorbeeld door een bedrijf op te richten. Succesvolle ex-studenten als Marco Aarnink die zijn bedrijf Druk-werkdeal voor 24 miljoen heeft verkocht aan Vistaprint zijn hiervan een prachtig voorbeeld. Maar je hoeft niet per se een bedrijf te beginnen om waarde te creëren. Ook als je zelf geen ondernemer bent, wordt er als hbo-professional van je verwacht dat je ondernemend, onderzoe-kend en inventief bent, initiatieven neemt en een gezonde dosis nieuwsgierigheid bezit waarmee je waarde toevoegt aan het bedrijf waar je werkt. Toch is er een wezenlijk verschil tussen ondernemer zijn en ondernemend zijn. Als onderne-mer ben je integraal verantwoordelijk. Dat behelst niet alleen het financieel gezond houden van je onderneming, maar ook een maatschappelijke verant-woordelijkheid en de zorg voor je mede-werkers en de partners met wie je samen-werkt.”

Reynier van BommelDirecteur Schoenfabriek Van Bommel en bijzonder lector Ondernemerschap:“Ondernemen heeft onder meer te maken met je verantwoordelijk voelen voor je bedrijf, het mooier willen maken en beslissingen durven nemen. Ook als dat betekent dat je tegen een medewerker moet zeggen dat hij niet bij je bedrijf past. Daarnaast heeft het voor mij ook sterk te maken met ethiek in de zin van: wie goed doet goed ontmoet. Wees fatsoenlijk, eerlijk en vriendelijk richting je leveranciers en andere partners, mede-werkers en klanten. Dan is de kans groot dat zij dat ook zijn. Dat is al negen generaties lang een uitgangspunt van ons bedrijf en ik geloof er heilig in.”

Page 14: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

14 fotoreportage magazine van saxionPLT Products

PLT Products op de voet gevolgdEen kijkje nemen in een bedrijf is altijd interessant. PLT Products opende zijn deuren en liet zien hoe het handmatig vervaardigen van inlegzolen een digitaal proces werd.

Met de plantaire 3D scanmodelleert de voetspecialistdigitaal het voetbed.

Bjorn Lukkien, oud-studentSmall Business en RetailManagement van Saxion eneigenaar van PLT Products

Een analyse waarbij de drukverdeling van de voetzolen wordt gemeten.

Page 15: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

15FOTO’S TESSA WIEGERINCK

Over PLT ProductsPLT Products maakte zijn inlegzolen oorspronkelijk met de hand. Door de inzet van voetspecialistische kennis is dit handmatig vervaardigen inmiddels vervangen door een digitaal proces van scannen, modelleren en frezen. Behalve individueel op maat gemaakte inlegzolen ontwikkelt PLT Products in zijn eigen testtuin nog andere nieuwe toepassingen op het gebied van de voetzorg, zoals de custom made schaatsschoen. Met laserscan en tapingtech-niek wordt zo digitaal een schaatsschoen geheel naar wens van de klant ge-maakt.

Nadat het voetbed is gefreesd wordt deze handmatig toteindproduct afgewerkt

De gefreesde leest metdaarnaast het product: decustom made schaatsschoen.

Page 16: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

16 achtergrond magazine van saxiontop 50

De meest succesvolle

spin-offs van Saxion

Top 50Het Saxion Centrum voor Ondernemerschap presenteert in samenwerking met SAX voor de derde keer de Top 50 van meest succesvolle spin-off-bedrijven van Saxion. Een jury stelde op basis van groei, innovativiteit, technologie, omzet en aantal werknemers de uiteindelijke ranglijst samen.

Page 17: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

17

BedrijvenVan elk bedrijf zijn de volgende gegevens opgenomen: naam van het bedrijf, naam van de betrokken (oud-)student of medewerker, geschatte omzet, aantal fte en een korte omschrijving van de werkzaamheden. De vorige edities van de Top 50 vind je op http://bit.ly/1kC8wzG

1 (1) EW Facility Services Eric Wentink

34 miljoen/ 1.100 fte Facilitaire dienstverlening

2 (2) Voortman Steel Machinery Mark Voortman

65 miljoen/ 400 fte Staalindustrie

3 (4) People & Print Group Marco Aarnink

26 miljoen/ 185 fte Drukwerk en grafische producten

4 (3) Zuivelhoeve Gerjhan Roerink

17 miljoen/150 fte Zuivelproducent

5 (9) antonio shining places Toni Iñiguez Najdanovski

5 miljoen/120 fte Schoonmaakbedrijf

6 (5) Switch IT Solutions Bob Vos

16 miljoen/100 fte ICT dienstverlener

7 (8) TWS Groep John Viester

9 miljoen/55 fte Hoogwaardige

draadloze netwerken

8 (23) Dealerdirect BV Bas Oude Luttikhuis

3 miljoen/53 fte Online inkoopplat-

form voor auto’s

9 (26) De Wilgen-weard William Hekman

3 miljoen/50 fte Feest- en activiteiten- locatie

10 (-) Innovadis Groep Walter Rijk

4 miljoen/ 45 fte E-commerce

11 (7) Machine fabriek Boessenkool Eelco Osse

6 miljoen/44 fte Machinebouw

12 (6) Prescan Eddy van Heel

4 miljoen/ 35 fte

Medisch onderzoek

13 (28) Younify Martijn Brand

4 miljoen/ 30 fte

E-commerce

14 (12) Quaran- tainenet Justin Ossevoort

4 miljoen/ 28 fte Netwerkbeheer en -beveiliging

15 (11) Go Planet/Fresh Today Dennis Verdriet

Gegevens niet openbaar Fruitsensatie

16 (10) PLT Products Bjorn Lukkien

4 miljoen/ 18 fte Zolenvervaardiging

17 (13) Cohesie BV Erwin la Roi

3 miljoen/ 15 fte

Arbobegeleiding

18 (29) Moventem Maarten van Setten

800.000/ 15 fte Onderzoek- en adviesbureau

19 (25) Enerdeco Dirk Pilat, Raymond Moelard

800.000/ 14 fte Technisch ontwerp en advies

20 (16) Skyliner Automatise-ring Arno Hoeve

1 miljoen/ 11 fte ICT dienstverlener

21 (38) opwoco Patrick Bröckers

600.000/ 11 fte

Mobiele apps

22 (20) Vertaal- bureau Perfect Sam van

Gentevoort 1,2 miljoen/9 fte

Tekstvertalingen

23 (39) BeSite Group Richard Hinkamp,

Jurgen Rutgers 800.000/9 fte

Internetbureau

24 (22) Lijnrecht Niels Perik

800.000/9 fte E-commerce

25 (46) RitAssist Nederland Ronald van Tiel

700.000/ 9 fte Dienstverlening

26 (-) NSO Beveiliging Jelle Kamphuis

300.000/ 8,8 fte Beveiliging

27 (-) Moneybird Joost Diepenmaat

800.000/8 fte Financiële administratie

28 (36) Say Yeah Motion Media Jan Eppink

600.000/ 8 fte Beeldcommunicatie

Page 18: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

18 achtergrond magazine van saxiontop 50

29 (15) Synensis Pool Richard Bosman

800.000/ 7 fte Arbeidsbemiddeling

30 (31) Dynteq Christiaan Haverslag

400.000/ 7 fte Industrieel ontwerpbureau

31 (33) TS24 Ruud Scholten

3 miljoen/6 fte Webwinkel

32 (34) Nationaal Forensisch Onderzoeks-bureau

Rob ten Hove 400.000/6 fte

Adviesbureau

33 (-) Appnormal.com Niels Kooiker

300.000/ 6 fte Mobiele apps

34 (-) Coblue Yori Kamphuis

200.000/ 6 fte

Software en ICT-beveiliging

35 (19) GEP Benelux Sander van Langeveld

2 miljoen/5 fte Regenwatersystemen

36 (37) noSun reizen Martijn Boshuis

800.000/ 5 fte Actieve groepsreizen

37 (-) Velten Media Nick Velten

500.000/5 fte Internetbureau

38 (45) SUN ICT Services Roger Jaspers

200.000/ 5 fte ICT dienstverlener

39 (21) IKenIK.nl Gert-Jan Wolters

3 miljoen/ 4 fte Webwinkel

40 (44) TB Travel André Hoffstedde

700.000/ 4 fte Reisorganisatie

Marco Aarnink,People & Print Group

William Hekman, De Wilgenweard

Page 19: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

19

41 (-) Aardbei Communicatie Tom Mulder

200.000/4 fte Reclame- en adviesbureau

42 (-) Susteq Marten Suse-beek

100.000/ 4 fte Slim waterbetaalsysteem

43 (-) Blueprint Software Arjan Masselink

200.000/ 3,5 fte ICT dienstverlener

44 (14) Design In The Crowd Roel Masselink

800.000/ 3 fte Ontwerpen-voor-geld.nl

45 (27) 100%FAT Floris Schreuder, Lieven Maes, Erik Kijk in de

Vegte 300.000/ 3 fte

Innovatieve kunst en techniek

46 (-) Benelux Gaming Frank Hassink

200.000/ 3 fte Gamehosting

47 (48) Rensing Bouw Wilco Rensing

300.000/ 2,5 fte Bouwonderneming

48 (24) Explore Tanzania Marjolein Duller-Pronk

2 miljoen/ 2 fte Reisorganisatie

49 (-) People First Martijn Bast

300.000/ 2 fte

Facilitaire dienstverlening

50 (-) Games Maken Kay Richard Francis

100.000/2 fte Softwarebedrijf

FOTOGRAFIE KARIN VAN DER MEUL, TOMA TUDOR

Totstand- komingDe Top 50 (en ook de Tip 10 op pagina 22) wordt samengesteld door het Centrum voor Onderne-merschap (CvO). De lijst bestaat volledig uit spin-offs van Saxion. Dat betekent dat de bedrijven zijn opgericht door (oud-)studenten of werknemers van Saxion. Deelname aan de lijst is vrijwillig: bedrijven melden zich aan door een enquête in te vullen. Dat is ook de reden dat een bedrijf als de Innovadis Groep uit het niets op plaats tien binnenkomt. Vorig jaar waren ze of niet op de hoogte van het bestaan van de Top 50 of ze stonden bij het SCvO nog niet geregistreerd als spin-off. De uiteindelijke lijst wordt samengesteld door een jury onder aanvoering van lector Han van der Meer.

Floris Schreuder, Lieven Maes en Erik Kijk in de Vegte, 100% FAT

Eddy van Heel, Prescan

Page 20: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

20 interview magazine van saxionondernemers

Nummers één ontmoeten elkaar

Page 21: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

21TEKST WILLEM KORENROMPBEELD TESSA WIEGERINCK

Onderscheidend ver-mogenMartin: “Ik ontwerp podia, voornamelijk voor evenemen-ten en beurzen. Ik kan goed combinaties leggen tussen wat een evenementenorganisatie of bedrijf wil uitstralen. Daarbij probeer ik me steeds meer te specialiseren in het ontwerpen, programmeren en het operaten van een show. Ik probeer me te positioneren en een plek in een lastige markt te verdienen. Ik ben trots op de groei die het bedrijf maakt en de events die ik heb neergezet.”Eric: “Met EW Facility Services onderscheiden we ons door deel te nemen in het primaire proces van onze klant. In een hotel verrichten we schoon-maakwerk, maar we verzorgen bijvoorbeeld ook het linnen-goed en vullen de minibar aan. We richten ons op meerdere aspecten van dienstverlening. Wij zijn ervan overtuigd dat wij zo een positieve bijdrage kunnen leveren aan de beleving van de gast.”Martin: “Heb jullie dat vanaf het begin zo gedaan?”Eric: “In eerste instantie moet je richting zien te vinden. Daarna ga je jezelf afvragen waarom je succesvol bent. Dat

De een heeft grote stappen gezet met zijn bedrijf, terwijl de ander een heel imperium heeft opgebouwd. Martin Ciesluk voert met Show Night Productions de Tip 10 aan van meest belovende studentondernemers op Saxion. Hij ontmoet Eric Wentink, met EW Facility Services voor het derde jaar op rij de nummer één in de Top 50. Samen gaan ze in gesprek over ondernemerschap.

ga je documenteren, waardoor je een soort DNA van het bedrijf krijgt. Daarmee bouw je verder, zodat je jezelf steeds beter in de markt kunt zetten. De klant wil daarnaast zaken doen met een dienstverlener die ‘multi services’ kan verle-nen. Wanneer een medewerker meerdere werkzaamheden kan verrichten, bespaar je immers op de kosten.”

DrijfveerWentink maakt sinds een aantal jaren geen deel meer uit van de dagelijkse leiding van EW Facility Services. Vanuit de holding Cire Invest geeft hij strategisch leiding aan zeven bedrijven waarvan EW Facility Services de grootste is.Eric: “Ik ben niet meer betrok-ken bij het dagelijks proces, maar houd oog op de strategie en budgetten en wat er in de markt gebeurt. De directies van de bedrijven maken strategi-sche plannen, die controleren mijn zakenpartner Henk den Hollander en ik. Waar nodig geven we aanvullingen. Samen met Henk zoek ik daarnaast de markt af naar passende overna-memogelijkheden of proberen we via investeringen in innova-tie de bestaande bedrijven

Eric: “Als ze maar begrijpen dat de hoofdlijnen via jou worden besproken, maar dat de uitvoering door een ander gebeurt. Op een gegeven moment moet je zorgen dat je als bedrijf twee of drie projec-ten tegelijk hebt lopen, waarbij je alleen ter controle even hoeft langs te fietsen. Op dat mo-ment wordt ondernemen echt leuk!”

‘Niet alleen de dingen doen die je leuk vindt, maar je ook op je achilleshiel richten.’

Eric WentinkSinds 1989 is voormalig Facility Management-stu-dent Eric Wentink eige-naar van EW Facility Services. Het door hem opgerichte bedrijf behoort tot de top 10 van spelers op de Neder-landse schoonmaak-markt en biedt tal van andere facilitaire dien-sten aan. Wentink maakt tegenwoordig geen deel meer uit van de dagelijk-se leiding van het be-drijf, maar stuurt samen met zijn zakenpartner Henk den Hollander zeven bedrijven aan vanuit de holding Cire Invest, waaronder ook EW Facility Services valt.

Martin CieslukMartin Ciesluk is eige-naar van Show Night Productions. De student volgt de opleiding Small Business & Retailma-nagement. Met zijn bedrijf ontwerpt hij podia voor evenemen-ten en beurzen en verhuurt hij licht- en geluidapparatuur. Ook is hij inzetbaar als licht-technicus. Show Night Productions bestaat sinds 2009.

nieuwe mogelijkheden of impulsen te geven.”Martin: “Ik werk vanuit mijn passie. Ik ben hier goed in en vind dit leuk om te doen. Daardoor kan ik groeien en krijgt het bedrijf steeds meer opdrachten. Ik probeer de onderneming steeds meer ‘body’ te geven en zoek men-sen om me heen, zodat het bedrijf niet alleen om mij draait, maar Show Night steeds meer wordt gezien als een team van mensen dat gespecia-liseerd is op het gebied van shows en events.”Eric: “Die passie moet je houden, die heb ik ook nog steeds. Je moet ‘m echter ook zakelijk vertalen. Niet alleen de dingen doen die je leuk vindt, maar je ook op je achilleshiel richten. Dat verzuimen starten-de ondernemers weleens.”

RelativerenEric: “Relativeren van de situatie is het belangrijkste voor een ondernemer. Afstand nemen en kijken of dat wat je doet nog steeds goed is. Op die manier moet je jezelf proberen te managen.”Martin: “Ik kijk ook steeds meer naar waar ik naartoe wil en of dat te realiseren is. Ik denk bijvoorbeeld na over het aannemen van personeel. Steeds vaker krijg ik het idee om iemand anders naar voren te schuiven bij een afspraak. Er zijn echter ook opdrachtgevers die specifiek willen dat ik langskom.”

Page 22: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

22 achtergrond magazine van saxiontip 10

Tip 10Veelbelovende studentenbedrijven

1 Show Night Productions Martin Ciesluk

75.000 – 100.000/1 fte Creatieve licht- ontwerpen

2 TwenteTools Jan Beunk

100.000 – 250.000/2 fte

Witgoed

3 3D Printing for you Bas Molkenboer

50.000 – 75.000/1 fte 3D Printing

4 Koen Schuijl Handelsonder-neming Koen Schuijl

100.000 – 250.000/ 1 fte Detailhandel

5 Plaza Pinna Alessio Pinna

50.000 – 75.000/1 fte

Telefonie en reparaties

6 Solidstep Thijs Fiselier

50.000 – 75.000/2 fte

Arbeidsbemiddeling

7 Aircraft Maintenance Netherlands Martien van Dijk

500.000 – 1 miljoen/8 fte Dienstverlening voor luchtvaart

8 EuroFibers Marcel Alberts

1 - 5 miljoen/3 fte

Innovatieve leverancier voor de textielindustrie

9 SvG Sound Sjors van Gerresheim

10.000 – 25.000/1 fte Drive-in shows

10 Veko Koen van der Velden

25.000 – 50.000/1 fte Softwareproducent

Volgens het laatste onderzoek van het Saxion Centrum voor Ondernemerschap hebben 666 Saxionstudenten een eigen bedrijf.

De Tip 10 bestaat dan ook volledig uit studentenbedrijven die volgens de jury een mooie toekomst wacht. Zit hier

een nieuwe multinational tussen?

Page 23: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

23

ProductenSaxion heeft veel spin-off-bedrijven. Hier een kleine greep uit de mooie producten en diensten die ze aanbieden.

Wallet-TrackR

Nooit meer zoekenAltijd op zoek naar je sleutel, telefoon en andere waardevolle spullen? Niet met de Wallet-TrackR.

Tablet van HPVertel waarom we de HP Elite-Pad naar jou op moeten sturen. Stuur je motivatie voor 1 juli 2014 per e-mail naar [email protected]. De winnaar krijgt in de eerste week van juli bericht. De HP ElitePad is beschikbaar gesteld door Switch IT Solutions.

Win!

ZuivelhoeveBoer’n YoghurtZin in een onmeunig lekker toetje? Probeer de nieuwe Boer’n Yoghurt Citroentaart. Mmm!

Explore Tanzaniaexploretanzania.nl Altijd al gedroomd van een safari in Tanzania? Boek nu op exploretanzania.nl!

MoneybirdOnline facturen versturenHandig voor startende ondernemers: de gemakkelijkste manier om facturen te maken en online te versturen!

IKenIK.nlBabyartikelen

De leukste en hipste online baby- en

kinderwinkel van Nederland! Kijk snel op

IKenIK.nl!

Zokje.nlBeschermhoesje voor je telefoonJe iPhone beschermen én projecten in Afrika steunen? Koop een Zokje!

Bottlebob Liever geen geknoei Liever geen geknoei met je drankje of vervelende wespen in je fles? Gebruik de Bottlebob!

Page 24: SAX special Ondernemerschap (mei 2014)

saxion.nl/centrumvoorondernemerschap

Saxion Centrum voor Ondernemerschap Voor een succesvolle start en groei van je eigen bedrijf.

• Events• Netwerk

@saxioncvo facebook.com/saxioncvo

• Traineeships• Advies

• Begeleiding• Financiering

003-0627 Advertentie SAX 180x255.indd 1 02-04-14 15:26