Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

44
RadioFilharmonischOrkest Seizoen 2010|2011 65 jaar omroepensembles Jaap van Zweden chef-dirigent muziekcentrum van de omroep

description

Seizoensbrochure Radio Filharmonisch Okrest 2010-2011

Transcript of Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

Page 1: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

RadioFilharmonischOrkest

Seizoen 2010|201165 jaar omroepensembles

Jaap van Zweden chef-dirigent

muziekcentrum van de omroep

Page 2: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011
Page 3: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

RadioFilharmonischOrkestJaap van Zweden chef-dirigent

Page 4: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011
Page 5: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

Seizoen 10|11 Radio Filharmonisch Orkest 5

Het seizoen 2010-11 is voor het Radio Filharmonisch

Orkest een bijzonder seizoen. Allereerst: het Radio

Filharmonisch Orkest bestaat 65 jaar en de Zater-

dagMatinee, waarin het Radio Filharmonisch Orkest

vanaf het begin een belangrijke rol heeft gespeeld,

beleeft zijn 50ste editie. Verschillende concerten

staan in het teken van dit jubileumfeest.

Het Matineeseizoen wordt geopend met de uitvoe-ring van Prokofjevs De vuurengel door het RadioFilharmonisch Orkest, het eveneens jubilerendeGroot Omroepkoor en een omvangrijke solistencastonder leiding van de Finse dirigent Leif Segerstam.De vuurengel werd voor het eerst in 1989 in Neder-land uitgevoerd in de ZaterdagMatinee.Daarna wordt het jubileum nogmaals luister bij gezetmet de uitvoering van John Adams’ City Noir (zater-dag 20 november, Nederlandse première) en Parsifal(11 december). Dat laatste in de bezetting die eerdergrote triomfen vierde met Wagner-opera’s: Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en vocale solisten onder leiding van Jaap van Zweden.

Het optreden van de jonge Amerikaanse dirigentJames Gaffigan op 25 september en 12 maart in deZaterdagMatinee is niet zomaar een gast optreden.Daarna, in het seizoen 2011-2012, wordt hij namelijkverwelkomd als vaste gastdirigent van het RadioFilharmonisch Orkest.

koploperVijfenzestig jaar na de start is het Radio Filharmo-nisch Orkest nog altijd koploper. Per seizoen wordtin een indrukwekkend aantal concerten een geva-rieerd repertoire tot klinken gebracht. De garde vanNederlandse componisten wordt dit seizoen ver-tegenwoordigd door Richard Rijnvos, Otto Ketting,Peter-Jan Wagemans en Alphons Diepenbrock.Werken van Adams, Harvey, Borisova-Ollas, Rauta-vaara, Goebajdoelina, Torstensson en Braunfels be-leven hun Nederlandse première. Samen met hetGroot Omroepkoor en vocale solisten voert hetRadio Filharmonisch Orkest grootschalige werkenuit de 19de en 20ste eeuw uit. Naast eerder -genoemde opera’s van Prokofjev en Wagner zijn

Seizoen 10|11Radio Filharmonisch Orkest

inhoudSeizoen 10|11 565 jaar Radio Filharmonisch Orkest 1150 jaar ZaterdagMatinee 17Biografie 19Jaap van Zweden 20Edo de Waart 24Benjamin Levy 25CD-opnamen 25Musici en staf 26Concertseries 29Concertagenda 10|11 31Radio 4 40Contactgegevens, colofon 42

Page 6: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

6 Radio Filharmonisch Orkest Seizoen 10|11

dat Berlioz’ La damnation de Faust, Saint-Saëns’ Samson et Dalila en het oratorium The dream of Gerontius van Elgar.

codesIn de ZaterdagMatinee draait het onder andere om‘codes’: verborgen codes en geheime boodschappenin muziek. Aldus gaat het Radio Filharmonisch Orkest op ontdekkingstocht in Jonathan Harvey’sMessages, dat onder leiding van James Gaffiganvoor het eerst in Nederland wordt uitgevoerd, enGeorges Lentz’ Guyuhmgan, dat zijn Nederlandsepremière beleeft onder leiding van Edo de Waart.Dit zijn maar enkele voorbeelden uit de program-mering van de 50ste ZaterdagMatinee, waarin demuziekgeschiedenis traditie getrouw breed en inbijzondere dwarsverbanden voor het voetlichtwordt gebracht. Zie de concertagenda in deze bro-chure en – voor meer tekst en uitleg - de brochurevan de ZaterdagMatinee en de websites.

elders ook opmerkelijkHet Radio Filharmonisch Orkest speelt een promi-nente rol in de ZaterdagMatinee en is in die serieregelmatig te beluisteren in het Amsterdamse Con-certgebouw. Dat weerhoudt het orkest er niet vanom ook elders opmerkelijke bijdragen te leveren,zoals in Vredenburg Leidsche Rijn en Het Muziek-theater in Amsterdam.

de vrijdag van vredenburgDe serie De Vrijdag van Vredenburg wordt gekleurddoor Russische componistennamen als Sjostakovitsj,Rachmaninov, Rimski-Korsakov, Moessorgski, Pro-kofjev, Ljadov, Goebajdoelina en vooral: Igor Stra-vinsky. Met uitvoeringen van Le sacre du printemps,de Psalmensymfonie, Scherzo à la russe en De vuur-vogel wordt een fraaie bloemlezing uit zijn oeuvregegeven. De muziek van Stravinsky wordt in hetperspectief van het werk van Russische collega’s ofandere tijdgenoten geplaatst. Deze concerten worden geleid door achtereenvolgens chef-dirigentJaap van Zweden en gastdirigenten Hans Graf, Andrew Grams en Marin Alsop.

franz liszt pianoconcoursHet Radio Filharmonisch Orkest speelt tijdens deopening en de finale van het driejaarlijkse Interna-tionaal Franz Liszt Concours in Vredenburg. In hetafsluitende galaconcert begeleidt het Radio Filhar-monisch Orkest onder leiding van Jaap van Zwedende winnende kandidaat van deze zware competitie.Het programma vermeldt uiteraard een van de virtuoze composities voor piano en orkest vanLiszt.

legende in het muziektheaterHet Radio Filharmonisch Orkest is in februari tegast in Het Muziektheater in Amsterdam. In samen-werking met De Nederlandse Opera wordt de operaLegende van Peter-Jan Wagemans zeven keer uit-gevoerd. Deze 3-akter ontstond in opdracht van JanZekveld, voormalig artistiek leider van de Zater-dagMatinee, en beleefde in februari 2007 zijn con-certante première in het Concertgebouw.

cd-opnamenDe cd-catalogus van het Radio Filharmonisch Orkestwordt in het seizoen 2010-2011 aangevuld metnieuwe opnamen in de Sjostakovitsj- en Bruckner-reeksen voor respectievelijk BIS en Challenge Records International, die de productie heeft over -genomen van Octavia. Sjostakovitsj’ Tweede enDerde symfonie worden opgenomen door het RadioFilharmonisch Orkest en het Groot Omroepkooronder leiding van Mark Wigglesworth en BrucknersDerde symfonie onder leiding van Jaap van Zweden. Challenge Records brengt verder een cd uit met tweenieuwe Wagner-bewerkingen van Henk de Vlieger:Meistersinger, an orchestral adventure en Deux entreactes tragiques. De studio in het Muziekcentrumvan de Omroep is tevens gereserveerd voor cd- opnamen van Union Square Dance for 2 identical orchestras van Richard Rijnvos.

Page 7: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011
Page 8: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011
Page 9: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011
Page 10: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011
Page 11: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

Seizoen 10|11 Radio Filharmonisch Orkest 11

Het eerste concert van het Radio Filharmonisch

Orkest vond plaats op 7 oktober 1945. Onder leiding

van ‘eerste dirigent’ Albert van Raalte werd een

programma uitgevoerd met werken van Chausson,

Ravel, Franck en Dukas. Van dit concert deed ‘Gooi-

sche Klanken’ de volgende dag enthousiast verslag:

‘Groote verwachtingen voor de toekomst [...] Hier is

een prestatie geleverd die ons land op waardige wijze

in den aether heeft vertegenwoordigd. Dit Sympho-

nie Orkest is verreweg het beste en kan op één lijn

worden gesteld met ons Concertgebouw orkest. Een

Orkest om trotsch op te zijn! [...].’

veelbelovend Die grote verwachtingen werden direct waar -gemaakt. In de eerste jaren werd met betrekkelijkkorte voorbereidingstijd een groot aantal opnamengemaakt. Na de pioniersjaren met Albert van Raaltetraden onder anderen Henri Tomasi, Pierre Monteux,Antal Doráti, Ferdinand Leitner, Eduard van Beinumen de latere chef-dirigenten Paul van Kempen, Bernard Haitink, Jean Fournet en Willem van Otter-loo aan. Spoedig wist het orkest grote solisten te engageren, onder wie Kathleen Ferrier, ElisabethSchwarzkopf, Clara Haskil en Jean-Pierre Rampal.Het repertoire omvatte werken uit de klassieke periode tot en met toentertijd actuele partituren alsBartóks Concert voor orkest, Messiaens L’ascensionen Schönbergs A survivor from Warsaw. Zeven jaarna de start werd officieel vastgesteld dat het RadioFilharmonisch Orkest koploper was in Nederlandwat betreft het totale aantal uitvoeringen, de diver-siteit van het repertoire en de uitvoering van heden-daagse en Nederlandse composities.

de studio uitDe taak van Radio Herrijzend Nederland werd in1946 overgenomen door Stichting Radio Nederlandin Overgangstijd en vervolgens door de Neder-landse Radio Unie, gevormd door de AVRO, KRO,NCRV, VARA en VPRO. In samenwerking met deVARA trad het orkest incidenteel buiten de studio’sop. Als een van de belangrijkste participanten vande in 1961 gestarte Matinee op de vrije Zaterdagspeelde het orkest frequenter live in de concertzaal.De artistieke formule van de ZaterdagMatinee ende zorgvuldig opgebouwde kwaliteiten van hetRadio Filharmonisch Orkest leverden een synergieop die resulteerde in vele legendarische concerten.Daaronder de Nederlandse première van MessiaensTurangalîla-Symphonie met Jean Fournet, de Mahler-cyclus met Edo de Waart, Wagners Lohengrin en DieMeistersinger von Nürnberg met Jaap van Zweden enonlangs nog de integrale uitvoering van Rossini’sGuillaume Tell onder leiding van Paolo Olmi, om erslechts enkele te noemen.

dirigenten Jean Fournet was chef-dirigent van het Radio Fil-harmonisch Orkest van 1961 tot 1978 en werd nadienbenoemd tot Chef d’orchestre permanent invité. Tijdens zijn lang durige en zeer gewaardeerde ver-bintenis met het RFO werkte hij nauw samen metcomponisten als Messiaen, Martin, Duruflé, Dutilleuxen Milhaud en gold hij als autoriteit op het gebiedvan de Franse muziek. Het chef-dirigentschap werdvervolgens bekleed door Hans Vonk, Sergiu Comis-siona en Edo de Waart. Sinds september 2005 ver-vult Jaap van Zweden deze functie.In het kader van de ZaterdagMatinee alsook in an-dere contexten, zoals Promenos, KRO BijzondereMuziekproducties en Holland Festival, beklommendestijds tal van gerenommeerde gastdirigenten de

65 jaarRadio Filharmonisch Orkest

Page 12: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

12 Radio Filharmonisch Orkest Seizoen 10|11

bok. Onder hen Kirill Kondrasjin, Bruno Maderna,Riccardo Muti, Luciano Berio, Michael Tilson Thomas,Kurt Masur, Mauricio Kagel, Mariss Jansons, Gen-nady Rozhdestvensky en Valery Gergiev.

hilversum 4Aanvankelijk vond uitzending van de klassieke programma’s plaats via Hilversum 1 en 2. Voor heteerste experiment in stereo in 1946 moest mentwee radiotoestellen inschakelen, een afgestemd op Hilversum 1 voor het linker kanaal en een op Hilversum 2 voor het rechter kanaal. In 1975 werdde hartenwens van velen, onder wie violist TheoOlof, vervuld: één zender, speciaal voor klassiekemuziek, Hilversum 4. In 1985 werd deze zender omgedoopt tot Radio 4.

cd-opnamenHet Radio Filharmonisch Orkest heeft een indruk-wekkende discografie opgebouwd. In de jaren ’70maakte het orkest voor het label Decca een aantallegendarische grammofoonplaten met dirigenten

als Leopold Stokowski en Antal Doráti. Onder lei-ding van Jean Fournet werd voor Denon een seriecd’s gerealiseerd met Frans repertoire. Opnamenvan onder meer de complete symfonieën van Mahler onder leiding van Edo de Waart verschenenop cd, alsook een unieke Wagner-box en de completeorkestwerken van Rachmaninov. Cd’s met werkenvan hedendaagse componisten als Jonathan Harvey,Klas Torstensson en Jan van Vlijmen werden onder-scheiden met prijzen en eervolle vermeldingen. Voorhet label BIS werd gestart met de cd-opnamen vooreen Sjostakovitsj-serie onder leiding van Mark Wig-glesworth en voor Octavia met opnamen van desymfonieën van Bruckner onder leiding van Jaapvan Zweden. In samenwerking met Radio 4, RadioNederland Wereldomroep, NPS, AVRO, TROS en hetMuziekcentrum van de Omroep werd het label Quat-troLive opgericht. Onder dit label verschenen lovendontvangen opnamen van onder meer Mahlers Dasklagende Lied, The music makers van Edward Elgar,Memoria van Wolfgang Rihm en Wagners Lohengrinen Die Meistersinger von Nürnberg.

65 jaar geleden nam het Radio Filharmonisch Or-kest voor Radio Herrijzend Nederland het eersteconcert op. Naast dit orkest bestonden er hetGroot Omroepkoor, het Metropole Orkest, hetOmroep Orkest, het Vaudeville Orkest en het Om-roep Kamerorkest, waarmee verschillende genreskonden worden uitgevoerd. Deze ensemblesvormden de basis van de huidige ensembles vanhet Muziekcentrum van de Omroep: het Radio Fil-harmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie,het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest. Het Vaudeville Orkest heette vanaf 1949 Prome-nade Orkest en werd in 1985 gefuseerd met hetOmroep Orkest tot het Radio Symfonie Orkest.Het Omroep Kamerorkest werd in 1958 omge-doopt tot Radio Kamerorkest en schreef tot 2005geschiedenis onder die naam. In 2004 werden uitde drie toenmalige klassieke orkesten de Radio

Kamer Filharmonie en het Radio FilharmonischOrkest geformeerd. Afgaand op de positieve re-censies was dit een succesvolle operatie. De ensembles maken sinds 2006 deel uit van deNederlandse Publieke Omroep. In de afgelopen65 jaar hebben vele, soms ingrijpende verande-ringen plaatsgevonden. Onveranderd zijn dehoogstaande kwaliteit en veelzijdigheid van dezeensembles en hun bijzondere plaats in het Ne-derlandse muziekleven.Informatie over de jubileumactiviteiten wordtbekendgemaakt op de website www.mco.nl.

65 jaaromroepensembles

Page 13: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011
Page 14: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011
Page 15: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011
Page 16: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011
Page 17: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

Seizoen 10|11 Radio Filharmonisch Orkest 17Seizoen 10|11 Radio Filharmonisch Orkest 17

Dit seizoen bestaat de ZaterdagMatinee een halve

eeuw. Wat begon als ‘Matinee op de Vrije Zaterdag’

bij wijze van culturele educatie van ‘de arbeider’,

is inmiddels uitgegroeid tot een serie van interna-

tionale importantie en reputatie onder de naam

ZaterdagMatinee.

Grondlegger Hans Kerkhoff stond in 1961 met de‘VARA-Matinee’ een mix van onbekend repertoire,concertant uitgevoerde opera’s, Nederlandse muzieken eigentijds repertoire voor ogen. Deze ingrediën-ten zijn nog steeds de vier pijlers onder de serie. Bekende muziek wordt overigens niet geheel uitge-sloten. De formule van Kerkhoff had verstrekkendegevolgen. Amsterdam kreeg er concerten met eenambitieuze programmering bij, die al snel een en-thousiast publiek trokken. De omroeporkesten zatenopeens veel vaker oog in oog met deze luisteraarsen de omroep kon meer live-opnamen uitzendendan voorheen.Voor de categorie eigentijds repertoire werden com-positieopdrachten verstrekt aan vooraanstaandecomponisten in binnen- en buitenland. Onder henJohn Adams, Toshio Hosokawa, Theo Loevendie,Robin de Raaff, Richard Rijnvos, Rob Zuidam en tal-loze andere Nederlandse toondichters.

hoogtepuntenDe geschiedenis van de ZaterdagMatinee kent legiohoogtepunten. Vele, inmiddels grote namen van hetinternationale muziekleven stonden al vroeg in huncarrière in ‘De Matinee’, bijvoorbeeld Montserrat Caballé, Nelly Miricioiù, Valery Gergiev, Mariss Jansons, Murray Perahia en Theo Bruins. Thematischopgezette series rond bijvoorbeeld Stravinsky enBrahms boden context en perspectief.

Door grote opera’s concertant uit te voeren, kondendeze gemakkelijker in de programmering wordenopgenomen. Zo leidde Jaap van Zweden hogelijk geprezen uitvoeringen van de Wagner-opera’s

Lohengrin en Die Meistersinger von Nürnberg. Opdeze manier konden de afgelopen jaren ook tal vanminder bekende opera’s hun Nederlandse premièrebeleven. Shakespeares The tempest vormde de basisvoor zowel Der Sturm van Frank Martin als voor Thetempest van Thomas Adès. Ook de opera’s Macbeth (eerste versie uit 1847) van Verdi en Der König Kandaules van Zemlinsky beleefden hun Neder-landse première tijdens een Matinee.

artistieke leidingNa Hans Kerkhoff heeft vooral Jan Zekveld zijnstempel op de ZaterdagMatinee gedrukt en deserie internationaal aanzien gegeven. Zekveld is,verspreid over twee perioden, gedurende 16 jaarartistiek leider van de Matinee geweest. AndréHebbelinck bekleedde deze functie tussendoor zesjaar. Na Hans Kerkhoff, die het stokje in 1977 aanKees Hillen had doorgegeven, zwaaide hij hetlangst de scepter over de Matinee. Tot in de jaren ’90 is de VARA de belangrijkste pijler van de Matinee geweest. Na ingrijpende ver-anderingen bij deze omroep werd de Matinee eensamenwerking tussen VARA, NPS en VPRO. Sinds2003 is de ZaterdagMatinee een productie van NPSRadio en AVRO Radio 4 in samenwerking met deTROS, bestemd voor uitzending op Radio 4.

spraakmakendIntussen zijn 50 jaar verstreken en ruim 1400 con-certen gegeven. Kees Vlaardingerbroek is sinds hetseizoen 2007-2008 artistiek leider. Hij gaf oude muziek weer een plaats binnen de Matinee. Zijn uitgangspunt wijkt niet af van dat van Kerkhoff: enthousiasme over de magie van muziek delen metzoveel mogelijk mensen. Dit blijkt uit weer eenspraakmakende programmering voor dit seizoenmet ‘in de muziek verborgen codes’ als thema. Op-nieuw bestaat het aanbod uit opera’s, zoals WagnersParsifal, (Nederlands) opdrachtwerk en onbekend re-pertoire uit heden en verleden. Van bekende namenals Beethoven, Schumann, Mahler, Bartók en Sibeliusklinken vooral minder gespeelde werken. Het be-looft andermaal een magisch seizoen te worden.

50 jaar spraakmakend

ZaterdagMatinee

Page 18: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

18 Radio Filharmonisch Orkest Seizoen 10|11

Segerstam dirigeert sensationele Sibelius‘In de ZaterdagMatinee leidde Segerstam het indrukwekkend

spelende Radio Filharmonisch en het dito zingende Groot Omroep-

koor in een zelden gehoord laat werk van de Finse meester’

Erik Voermans in Het Parool, 21 september ’09, over de uitvoering van Sibelius’ The tempest door hetRadio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor

Mystieke balans in Pelléas et Mélisande‘…het Radio Filharmonisch Orkest realiseerde vanaf de verzadigde

woudklank waarmee de opera opent, alle gewenste Franse

parfums, sferen en timbres.’

Mischa Spel in NRC Handelsblad, 16 november ’09, over Debussy’s Pelléas et Mélisande door het RadioFilharmonisch Orkest onder leiding van Serge Baudo

Rossini-feest in Matinee‘… Paolo Olmi… bracht geleidelijk steeds meer reliëf aan met het

volle behoud van de spanning, mede dankzij het fantastisch

spelende Radio Filharmonisch Orkest en het al even formidabele

Groot Omroepkoor.’

Eddie Vetter in De Telegraaf, 14 december ’09, over de integrale uitvoering van Rossini’s Wilhelm Telldoor het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Paolo Olmi

Page 19: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

Seizoen 10|11 Radio Filharmonisch Orkest 19

Het Radio Filharmonisch Orkest werd in 1945 op-gericht door Albert van Raalte. Het orkest werd nadien geleid door achtereenvolgens Paul van Kempen, Bernard Haitink, Jean Fournet, Willem van Otterloo, Hans Vonk, Sergiu Comissiona en Edo deWaart. Sinds augustus 2005 is Jaap van Zwedenchef-dirigent. In het seizoen 2011-2012 gaat de geta-lenteerde Amerikaanse dirigent James Gaffigan eenverbintenis aan als vaste gastdirigent van het RadioFilharmonisch Orkest tot einde seizoen 2014-2015.

Het Radio Filharmonisch Orkest werkte samen mettal van befaamde gastdirigenten, onder wie Leo-pold Stokowski, Kirill Kondrasjin, Antal Doráti, Riccardo Muti, Kurt Masur, Mariss Jansons, MichaelTilson Thomas, Gennady Rozhdestvensky en ValeryGergiev. Het orkest speelde de (Nederlandse) premières van werken van onder anderen Messi-aen, Berio, Boulez, Henze, Carter, Adams, Birtwistle,Adès, Janácek, De Raaff, Oestvolskaja, Verbey, DeRaaff, Vriend en Rijnvos.Het orkest staat in dienst van de Publieke Omroepen is prominent aanwezig in de series de Zaterdag-

Matinee en Het Zondagochtend Concert in hetAmster damse Concertgebouw, alsook in De Vrijdagvan Vredenburg te Utrecht. In het Nederlandse muziekleven onderscheidt het orkest zich door bij-zonder geprogrammeerde symfonische concertenen heeft het zich bovendien opmerkelijk geprofi-leerd met diverse concertante opera-uitvoeringen.Eerste uitvoeringen in Nederland en wereldpremiè-res zijn daarbij regelmatig aan de orde.

Het Radio Filharmonisch Orkest treedt bij gelegen-heid ook op in het buitenland. Olivier Messiaensmeesterwerk La Transfiguration de Notre SeigneurJésus Christ, uitgevoerd in Nederland in juni 2008door Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroep-koor onder leiding van Reinbert de Leeuw, oogsttein september 2008 tijdens het Festival Musica inStraatsburg buitengewoon enthousiaste kritieken.Met Jaap van Zweden was het Radio FilharmonischOrkest in oktober 2009 te gast bij het Sun Festivalin Singapore. In maart 2010 vinden concertreizenplaats naar Groot-Brittannië, Duitsland en Oosten-rijk.

Biografie

Page 20: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

20 Radio Filharmonisch Orkest Seizoen 10|11

Jaap van Zwedenchef-dirigent

Na zijn studies aan het Conservatorium in Amster-dam en de Juilliard School in New York werd Jaapvan Zweden op 19-jarige leeftijd aangesteld als con-certmeester van het Koninklijk Concertgebouw -orkest. Daarnaast bouwde hij als vioolsolist een in-drukwekkende carrière op. In 1995 startte hij zijndirigentenloopbaan. Korte tijd later debuteerde hijin Carnegie Hall en maakte hij diverse tournees,zowel binnen Europa als naar onder andere Japanen Zuid-Amerika.

In augustus 2005 trad Jaap van Zweden aan alschef-dirigent van de klassieke orkesten van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum: hetRadio Filharmonisch Orkest en de Radio Kamer Filharmonie. Met het Radio Filharmonisch Orkestgaf hij onlangs lovend ontvangen concerten in hetSingapore Sun Festival en maakte hij concertreizennaar onder meer Manchester, Birmingham, Berlijn,Wenen en Keulen. In het seizoen 2008-09 is Jaapvan Zweden tevens aangetreden als Music Directorvan het Dallas Symphony Orchestra en als chef- dirigent bij deFilharmonie in België.

Als dirigent is hij geregeld te gast bij het ChicagoSymphony Orchestra, London Philharmonic Orches-tra, Hong Kong Philharmonic Orchestra, GöteborgSymphony Orchestra, het Symphonieorchester desWestdeutschen Rundfunks, Orchestre National deFrance, Münchner Philharmoniker, Oslo Philharmo-nic en het Koninklijk Concertgebouworkest. Recentgaf hij een uitstekend ontvangen concert met TheCleveland Orchestra. Komende jaren zijn gastdirec-ties gepland bij de Atlanta Symphony, London Phil-harmonic Orchestra, Czech Philharmonic Orchestra,Tonhalle Orchester Zürich, Philadelphia Orchestraen Los Angeles Philharmonic.

Naast het symfonische repertoire speelt ook operaeen belangrijke rol in Van Zwedens carrière. In deafgelopen seizoenen dirigeerde hij Fidelio van Beet-hoven en La Traviata van Verdi en in concertantevorm Vanessa van Barber in het Concertgebouwmet het Radio Filharmonisch Orkest. Bij De Neder-landse Opera maakte hij zijn debuut met Puccini’sMadama Butterfly. Zijn Wagner-debuut maakte hijmet de zeer lovend ontvangen concertante uitvoe-ring van Lohengrin met Radio Filharmonisch Orkest,Groot Omroepkoor en vocale solisten in het Concertgebouw. Onder zijn leiding werd het jaardaarop de uitvoering van Wagners Die Meister -singer von Nürnberg met dezelfde omroepensem-bles eveneens een groot succes.

De opnamen van Wagners Lohengrin en Die Meister -singer von Nürnberg onder leiding van Jaap vanZweden zijn op cd uitgebracht door QuattroLive,het cd-label van de Publieke Omroep. Op hetzelfdelabel verschijnt in het seizoen 2010-11 de live-regi-stratie van Parsifal. Voor Challenge Records Inter-national nemen Jaap van Zweden en het Radio Fil-harmonisch Orkest de symfonieën van Bruckner op.De symfonieën 2, 4, 5, 7 en 9 zijn inmiddels uitge-bracht en zeer goed ontvangen in de pers.

‘Driftig, robuust, energiek, explosief’‘Van Zweden is een enthousiaste Beet-hovenfan. Zijn visie op Beethoven bleekal heel vroeg robuust, onstuimig enoverrompelend’

Kasper Jansen in NRC, 21 augustus ’09, over de Beethoven-concerten door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden

Page 21: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011
Page 22: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011
Page 23: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011
Page 24: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

Edo de Waarteredirigent

Edo de Waart was van 1989 tot 2005 chef-dirigentvan het Radio Filharmonisch Orkest. Sinds 2005 ishij eredirigent van dit orkest. Momenteel is hij ookartistiek directeur en chef-dirigent van het HongKong Philharmonic Orchestra en artistiek leider vanhet Milwaukee Symphony Orchestra en de Operavan Santa Fe.

Na zijn studie hobo, piano en orkestdirectie in Amsterdam werd Edo de Waart eerste hoboïst vanhet Concertgebouworkest. In 1964 won hij de DimitriMitropoulos Conducting Competition in New York,waarna hij voor één jaar werd aangesteld als assis-tent van Leonard Bernstein bij de New York Philhar-monic. Daarna werd hij assistent-dirigent van Bernard Haitink bij het Concertgebouworkest en in1967 (gast)dirigent van het Rotterdams Philharmo-nisch Orkest en van het Nederlands Blazers Ensem-ble. Van 1973 tot 1979 was hij artistiek directeur vanhet Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Na zijn debuut bij het San Francisco Symphony Orchestra in 1975 werd hij er gevraagd als gastdiri-gent; in 1977 werd hij benoemd als artistiek direc-teur – een functie die hij tot 1985 zou bekleden. In1986 werd hij artistiek directeur van het MinnesotaOrchestra. In 1989 keerde hij terug naar Nederland.Tot december 2004 was hij chef-dirigent van hetRadio Filharmonisch Orkest. Van 1999 tot 2002 washij ook chef-dirigent van De Nederlandse Opera.Van 1995 tot 2004 bekleedde hij deze functie tevensbij het Sydney Symphony Orchestra. Edo de Waart trad als gastdirigent op bij vele groteorkesten en operahuizen in Europa en de VerenigdeStaten. Hij dirigeerde onder meer in Bayreuth, Londen (Covent Garden), Parijs (Opéra de Bastille),New York (Metropolitan Opera) en Salzburg (Salz-burger Festspiele). In april 2009 werkte hij drie

weken succesvol samen met het NHK Symphony Orchestra in Japan. Edo de Waart is sinds 2007 artistiek leider van de Opera van Sante Fe. Zijn aan-stelling als artistiek directeur en chef-dirigent vanhet Hong Kong Philharmonic Orchestra duurt tot2012. Daarnaast is hij artistiek leider van het Milwaukee Symphony Orchestra en vanaf het seizoen 2010-2011 een van de ‘artistic partners’ vanhet Saint Paul Chamber Orchestra in Londen.

Met vele orkesten, waaronder het Radio Filharmo-nisch Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest,het Sydney Symphony Orchestra en het LondonPhilharmonic Orchestra, heeft Edo de Waart voorverschillende labels een breed repertoire opgeno-men. In 2004 is hij benoemd tot Ridder in de Ordevan de Nederlandse Leeuw. Een jaar later werd DeWaart Honorary Officer in the General Division ofthe Order of Australia. Dit laatste mede vanwegezijn verdiensten in tien jaar als chef-dirigent en ar-tistiek leider van het Sydney Symphony Orchestra.

foto: M

arco Borggreve

24 Radio Filharmonisch Orkest Seizoen 10|11

Page 25: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

Seizoen 10|11 Radio Filharmonisch Orkest 25

Benjamin Levyassistent-dirigent

Benjamin Levy is vanaf het seizoen 2009-10 assis-tent-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest ende Radio Kamer Filharmonie.

Benjamin Levy studeerde aan het Conservatoire Na-tional Supérieur de Lyon, het Conservatoire de Paris,de Academy of Conducting in Aspen en de AcademiaChigiana in Siena. Als assistent van Marc Minkowskiwerkte hij onder meer met het GewandhausorchesterLeipzig, het Mahler Chamber Orchestra en Les Musi-ciens du Louvre. Hij was actief op de Salzburger Fest-spiele en ontving in 2008 de ADAMI-Young ConductorAward. De afgelopen seizoenen was Benjamin Levyte gast bij de Opéra National du Rhin, bij de opera -huizen van Lyon, Dijon, Avignon en Toulon, bij het Or-chestre Colonne, Orchestre Symphonique et Lyrique

de Nancy en het Simon Bolivar Orchestra in Caracas. Voor komende seizoenen is Benjamin Levy weer uit-genodigd bij het orkest van Nancy, staan concertenmet het Orchestre National de Lorraine en OrchestreLamoureux op het programma, een tournee met deopera van Rouen en een operaproductie met het Orchestre National du Capitole de Toulouse. Benja-min Levy is oprichter en dirigent van het Orchestrede Chambre Pelléas.

Selectie van recent uitgebrachte cd-opnamen vanhet Radio Filharmonisch Orkest, te verkrijgen of tebestellen in de reguliere cd-winkel, tenzij andersvermeld.

Tristan Keuris Complete worksBevat opnamen met het Radio Filharmonisch Orkestvan het Vioolconcert, Concerto for saxophone quartetand orchestra, Double concerto (2 celli), Laudi (met hetGroot Omroepkoor) en ArcadeQuattroLive QL2009-02, 11 cd’s en 1 dvd

Wagner Die Meistersinger von NürnbergRadio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en vocale solisten o.l.v. Jaap van Zweden QuattroLive QL2009014s, 4 cd’s www.volkskrant.nl/webwinkel

Wagner LohengrinRadio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en vocale solisten o.l.v. Jaap van ZwedenQuattroLive, 3 cd’s en 2 dvd’s | www.operalohengrin.nlwww.volkskrant.nl/webwinkel

Bruckner Symfonie nr. 2Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van ZwedenEXTON EXCL 00014, 1 cd

Stravinsky Le sacre du printemps, Apollon MusagèteRadio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van ZwedenOctavia OVCL 00330, 1 sacdRecord Academy Award, orchestral works, december 2008The Record Geijutsu, Japan

Stravinsky Petrushka, Pulcinella, Symfonieën voorblazersRadio Filharmonisch Orkest, Radio Kamer Filharmo-nie o.l.v. Jaap van Zweden Octavia OVCL 00378, 1 sacd

Cd-opnamen

Page 26: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

chef-dirigentJaap van Zweden

assistent-dirigentBenjamin Levy

1e viool Arkadi Gutnikov *Joris van Rijn*Semjon MeersonMitcho DimitrovAlexander BaevFred GaasterlandRoswitha DevrientNatalia GabuniaMariska GodwaldtWouter den HondMasha IakovlevaAlberto JohnsonKerstin KendlerKarina KorevaarAnna KorpalskaPamela KubikLeonie Mensink Theo PloegerPieter VelRuud WagemakersPeter Weimar

2e viool Casper Bleumers **Eveline TrapAndrea van HarmelenSarah LoerkensJill BernsteinEsther de BruijnMichiel EekhofOdilia FiedlerYvonne HamelinkAnnemarie van HelderenRobert HonoritsEsther KövyIngrid van LeeuwenDana MihailescuGuido MullerRenate van RielNienke TeubenAlexander van den Tol

altviool Francien Schatborn **Frank BrakkeeHuub BeckersArjan WildschutIgor BobylevConnie de DreuMartina ForniAnnemijn den HerderBen JolesAnnemarie KonijnenburgErik KrosenbrinkRobert MeulendijkPetr MuratovEwa Wagner

cello Arturo Muruzabal **Michael Stirling**Anton IstominWim HülsmannHarm BakkerWinnyfred BeldmanMirjam BosmaCrit CoenegrachtAnneke JanssenEveline KraayenhofAnsfried PlatRebecca SmitArjen Uittenbogaard

contrabas Rien Wisse **Wilmar de VisserWalter van EgeraatAnnika Hope Edward MebiusErik OlsmanSjeng SchuppStephan WienjusEduard Zlatkin

fluit Barbara Deleu **Carla Meijers **Janneke GroeszThies Roorda

piccoloMaike Grobbenhaar

hobo Hans Wolters **Yvonne Wolters

althoboGerard van Andel

klarinetHarmen de Boer **Frank van den Brink **Arjan Woudenberg **Nanette Bakker

es-klarinetDiede Brantjes

basklarinetSergio Hamerslag

fagotJos Lammerse **Johan Steinmann **Freek SluijsBirgit Strahl

contrafagotDesirée van Vliet

hoornPetra Botma **Annelies van Nuffelen **Fréderick FranssenPeter JánosiToine MartensLaurens OttoAnneke Vreugdenhil

trompetHessel Buma **Hans van Loenen **Jacco GroenendijkRik KnarrenRaymond RookHans Verheij

tromboneJaume Gavilan Agullo **Herman Nass **Pete Saunders

bastromboneBrandt Attema

tubaBernard Beniers

paukenPaul Jussen **Maarten Smit **Bas Voorter **

slagwerkHans Zonderop **Mark Haeldermans **Vincent CoxHenk de VliegerEsther DoorninkHarry van Meurs

pianoStephan Kiefer

harpEllen Versney **

stafKees Dijkmanager Henk Swinnenartistiek managerElisabeth KamphuisbeleidsmedewerkerPeter TollenaarproductieleiderOlga Brauersoffice managerPierre Decroosproductie-assistentJanet CornishbibliothecarisMarjolein Everaartsassistent-bibliothecarisAnne-Lou Langendijkassistent-bibliothecaris Heske van Eschassistent-mensplannerEdwin van der HeijdenorkestassistentTon van der Meerorkestassistent

Musici en staf

* concertmeester** aanvoerder

26 Radio Filharmonisch Orkest Seizoen 10|11

Page 27: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011
Page 28: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011
Page 29: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

Seizoen 10|11 Radio Filharmonisch Orkest 29Seizoen 10|11 Radio Filharmonisch Orkest 29

de zaterdagmatineeDe ZaterdagMatinee in het Concertgebouw gaat het50ste seizoen in. Deze concertserie is een samen-werkingsverband van AVRO Radio 4, NPS Radio,TROS en het Muziekcentrum van de Omroep. Deconcerten worden op zaterdag rechtstreeks uitge-zonden via Radio 4; op dinsdagavond wordt de uit-zending herhaald. NPS Televisie neemt ook regel-matig ZaterdagMatinees op voor uitzending viaNederland 2.Zie ook: www.zaterdagmatinee.nl

Kaartverkoop/informatie www.concertgebouw.nlToezending brochure: www.concertgebouw.nl >‘bezoekersinformatie’ > ‘brochures’

de vrijdag van vredenburgDe serie De Vrijdag van Vredenburg is een productievan TROS, AVRO en NPS in samenwerking metRadio 4, het Muziekcentrum van de Omroep en Vredenburg Utrecht, en beleeft nu haar zesde sei-zoen. De concerten worden wekelijks rechtstreeksuitgezonden op Radio 4.

Kaartverkoop/informatie www.devrijdagvanvredenburg.nl Toezending brochure: [email protected] Telefonisch (030-2314544), bij de kassa van Vredenburg:ma. t/m za. 12.00-17.00 u

het zondagochtend concertDe wekelijkse Zondagochtend Concerten in het Con-certgebouw zijn meestal afgeleid van de concertenin de serie De Vrijdag van Vredenburg. Rechtstreekseuitzendingen zijn in het seizoen elke zondag om 11.00uur via Radio 4. De concerten worden geproduceerddoor de AVRO en het Concertgebouw.

Kaartverkoop/informatie www.concertgebouw.nlToezending brochure: www.concertgebouw.nl >‘bezoekersinformatie’ > ‘brochures’

Concertseries

Page 30: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011
Page 31: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

Seizoen 10|11 Radio Filharmonisch Orkest 31

September ‘10za 4 september, 13.30 uConcertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestGroot Omroepkoor Leif Segerstam, dirigentCelso Antunes, koordirigentCarole Wilson, sopraan Ricarda Merbeth, sopraan Irina Dolzhenko, mezzosopraan Roman Sadnik, tenor Vladimir Baykov, bariton Martijn Cornet, bariton Milcho Borovinov, bas Nikolai Didenko, bas Alexander Vinogradov, bas–Prokofjev De vuurengel (Russische versie)

ZaterdagMatinee

za 11 september, 14.15 uConcertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestLeif Segerstam, dirigentSimone Lamsma, viool Ernest Rombout, althobo Johan Reuter, bas –Rijnvos Riflesso sull'acqua for English horn & orchestra (herziene versie)Szymanowski Concert voor viool en orkest nr. 1 Sibelius Uit Lemminkäinen-legendes: De Zwaanvan Tuonela; Lemminkäinen keert huiswaarts Wagner Uit Die Walküre: ‘Leb wohl’ (Wotans afscheid)

ZaterdagMatinee

vr 17 september, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Filharmonisch OrkestKirill Karabits, dirigent Simon Trpceski, piano –Ljadov Baba-Jaga Ljadov Het betoverde meer Prokofjev Concert voor piano en orkest nr. 3 Chatsjatoerjan Suite Spartacus

De Vrijdag van Vredenburg

za 25 september, 14.15 uConcertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestGroot Omroepkoor James Gaffigan, dirigentDaniel Behle, tenor –Harvey Messages, voor koor en orkest (Nederlandse première)Liszt Faust Symfonie, voor tenor, mannenkoor enorkest

ZaterdagMatinee

Oktober ‘10vr 1 oktober, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Filharmonisch OrkestEivind Gullberg Jensen, dirigentMartin Fröst, klarinet –Rimski-Korsakov Sadko, symfonisch gedichtBorisova-Ollas Golden dances of pharaohs, voor klarinet, tape en orkest (Nederlandse première)Rachmaninov Symfonie nr. 2

De Vrijdag van Vredenburg

Concerten10|11

Page 32: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

32 Radio Filharmonisch Orkest Seizoen 10|11

zo 3 oktober, 11.00 uConcertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestEivind Gullberg Jensen, dirigent–Rachmaninov Symfonie nr. 2

Het Zondagochtend Concert

za 9 oktober, 14.15 uConcertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestJohn Storgårds, dirigentTruls Mørk, cello –Moessorgski Ouverture Khovantschina (orkestr.: Sjostakovitsj)Rautavaara Concert voor cello en orkest (Nederlandse première)Sibelius Symfonie nr. 2

ZaterdagMatinee

vr 15 oktober, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorMark Wigglesworth, dirigentCelso Antunes, koordirigent–Sjostakovitsj Symfonie nr. 3 ‘De eerste mei’, voor koor en orkestTüür Inquiétude du fini, voor kamerkoor en orkest (Celso Antunes, dirigent)Rachmaninov Symfonie nr. 3

De Vrijdag van Vredenburg

November ‘10za 6 november, 14.15 uConcertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorJonathan Nott, dirigent Simon Halsey, koordirigentElizabeth Bishop, altJudith Kleiter, sopraan –Mahler Symfonie nr. 2 ‘Auferstehung’, voor alt, sopraan, koor en orkest

ZaterdagMatinee

zo 7 november, 14.15 uMuziekcentrum Frits Philips, EindhovenRadio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorJonathan Nott, dirigentSimon Halsey, koordirigentElizabeth Bishop, altJudith Kleiter, sopraan –Mahler Symfonie nr. 2 ‘Auferstehung’, voor alt, sopraan, koor en orkest

vr 12 november, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Filharmonisch OrkestJaap van Zweden, dirigentRobert Holl, bas –Rimski-Korsakov Sinfonietta op Russische thema's Moessorgski Liederen en dansen van de dood (orkestr.: Sjostakovitsj)Stravinsky Le sacre du printemps (versie 1947)

De Vrijdag van Vredenburg

zo 14 november, 11.00 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestJaap van Zweden, dirigentRobert Holl, bas –Moessorgski Liederen en dansen van de dood (orkestr.: Sjostakovitsj)Stravinsky Le sacre du printemps (versie 1947)

Het Zondagochtend Concert

za 20 november, 14.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorJohn Adams, dirigentJames Wood, koordirigentEkaterina Sadovnikova, sopraanElizabeth Sikora, mezzosopraanMarcel Beekman, tenorChristian Immler, bas–Milhaud La création du mondeStravinsky Les noces, voor solisten, koor en orkest (instr.: Steven Stucky, Nederlandse première)Adams City Noir (Nederlandse première)

ZaterdagMatinee

Page 33: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

Seizoen 10|11 Radio Filharmonisch Orkest 33

vr 26 november, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Filharmonisch OrkestJaap van Zweden, dirigentArthur Jussen, piano Lucas Jussen, piano –Beethoven Sonate nr. 5 op. 10 (Arthur Jussen)Beethoven Sonate nr. 8 op. 13 ‘Pathétique’ (Lucas Jussen)Beethoven Symfonie nr. 7

De Vrijdag van Vredenburg

December ‘10za 11 december, 15.00 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorJaap van Zweden, dirigentEberhard Friedrich, koordirigentJulia Westendorp, sopraanKatarina Dalayman, sopraan Brenden Gunnell, tenor Klaus Florian Vogt, tenorThilo Dahlman, bariton Krister St.Hill, baritonFalk Struckmann, bariton Robert Holl, bas Ante Jerkunica, bas –Wagner Parsifal, opera in 3 akten, voor solisten, koor en orkest

ZaterdagMatinee

vr 17 december, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorHans Graf, dirigentCelso Antunes, koordirigentClaudia Patacca, sopraan –Debussy Le martyre de Saint Sébastien: fragmentssymphoniquesPoulenc Gloria, voor sopraan, koor en orkestStravinsky Symphonie de psaumes, voor koor enorkest

De Vrijdag van Vredenburg

zo 19 december, 11.00 u Concertgebouw, Amsterdam Radio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorHans Graf, dirigentCelso Antunes, koordirigentClaudia Patacca, sopraan –Poulenc Gloria, voor sopraan, koor en orkestStravinsky Ave Maria, voor koor a capellaStravinsky Pater noster, voor koor a capellaStravinsky Symphonie de psaumes, voor koor enorkest

Het Zondagochtend Concert

Januari ‘11vr 7 januari, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Filharmonisch OrkestJames Judd, dirigentNicholas Angelich, piano –Roslavets In den Stunden des NeumondsProkofjev Skytische suite (Ala i Lolly)Rachmaninov Concert voor piano en orkest nr. 3

De Vrijdag van Vredenburg

zo 9 januari, 11.00 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestJames Judd, dirigentNicholas Angelich, piano –Roslavets In den Stunden des NeumondsRachmaninov Concert voor piano en orkest nr. 3

Het Zondagochtend Concert

za 15 januari, 14.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestCarlo Rizzi, dirigentAlina Ibragimova, viool –Ketting Symfonie nr. 1 Hartmann Concerto funebre voor viool en strijkorkestBartók Concert voor orkest

ZaterdagMatinee

Page 34: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

34 Radio Filharmonisch Orkest Seizoen 10|11

Februari ‘11wo 2 februari, 20.00 u Het Muziektheater, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestKoor De Nederlandse Opera Reinbert de Leeuw, dirigentsolisten n.t.b.–Wagemans Legende, opera in 3 akten voor solisten, koor en orkest

I.s.m. De Nederlandse Opera

za 5 februari, 13.30 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorCharles Dutoit, dirigentCelso Antunes, koordirigentRuxandra Donose, mezzosopraan Gregory Kunde, tenor Henk van Heijnsbergen, bas Sir Willard White, bas –Berlioz La damnation de Faust, légende dramatique in 4 delen

ZaterdagMatinee

wo 9 februari, 20.00 uHet Muziektheater, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestKoor De Nederlandse Opera Reinbert de Leeuw, dirigentsolisten n.t.b.–Wagemans Legende, opera in 3 akten voor solisten, koor en orkest

I.s.m. De Nederlandse Opera

vr 11 februari, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Filharmonisch OrkestAndrew Grams, dirigentArturo Muruzabal, cello –Stravinsky Scherzo à la russeKabalevsky Concert voor cello en orkest nr. 2Tsjaikovski Suites uit Het Zwanenmeer en Doornroosje n.t.b. werk

De Vrijdag van Vredenburg

za 12 februari, 20.00 u di 15 februari, 20.00 u vr 18 februari, 20.00 udo 24 februari, 20.00 uHet Muziektheater, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestKoor De Nederlandse Opera Reinbert de Leeuw, dirigentsolisten n.t.b. –Wagemans Legende, opera in 3 akten voor solisten, koor en orkest

I.s.m. De Nederlandse Opera

vr 25 februari, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Filharmonisch OrkestAndrew Litton, dirigentGlorious Percussion, slagwerkensemble –Goebaidoelina Glorious percussion, voor slagwerk-ensemble en orkest (Nederlandse première)Tsjaikovski Symfonie nr. 5

De Vrijdag van Vredenburg

zo 27 februari, 14.00 uHet Muziektheater, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestKoor De Nederlandse Opera Reinbert de Leeuw, dirigentsolisten n.t.b. –Wagemans Legende, opera in 3 akten voor solisten, koor en orkest

I.s.m. De Nederlandse Opera

Maart ‘11za 12 maart, 14.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestJames Gaffigan, dirigentJean-Yves Thibaudet, piano Nationaal Jeugdkoor –Moessorgski Nacht op de kale berg (oorspr. versie)Ravel Pianoconcert voor de linkerhandDebussy Trois nocturnes, voor vrouwenkoor en orkestSkrjabin Poème de l' Extase

ZaterdagMatinee

Page 35: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

Seizoen 10|11 Radio Filharmonisch Orkest 35

vr 18 maart, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorMarin Alsop, dirigentCelso Antunes, koordirigent–Borodin Suite uit Vorst IgorStravinsky De Vuurvogel (versie 1910)

De Vrijdag van Vredenburg

zo 20 maart, 20.00 uFlagey-gebouw, Brussel Radio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorMarin Alsop, dirigentCelso Antunes, koordirigent–Stravinsky De Vuurvogel (versie 1910)Murail Les sept paroles

Opening Festival Ars Musica Brussel

vr 25 maart, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Filharmonisch OrkestAlexander Vedernikov, dirigentEnrico Pace, piano –Rachmaninov Rapsodie op een thema van PaganiniSkrjabin Symfonie nr. 3 ‘Le divin poème’n.t.b. nieuw Nederlands werk

De Vrijdag van Vredenburg Openingsconcert 9de Internationaal Franz Liszt Pianoconcours

April ‘11vr 1 april, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht Radio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorDmitri Slobodeniouk, dirigent Viktoria Yastrebova, sopraanDaniil Shtoda, tenorSergei Aleksasjkin, bas –Berlioz Uit Roméo et Juliette: scène d'amourRimski-Korsakov Het meisje in het meer, cantatevoor sopraan, tenor, koor en orkestSjostakovitsj Symfonie nr. 13 ‘Babi Yar’, voor bas, mannenkoor en orkest

De Vrijdag van Vredenburg

zo 3 april, 11.00 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorDmitri Slobodeniouk, dirigentSergei Aleksasjkin, bas –Sjostakovitsj Symfonie nr. 13 ‘Babi Yar’, voor bas, mannenkoor en orkest

Het Zondagochtend Concert

za 9 april, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Filharmonisch OrkestJaap van Zweden, dirigentWinnaar Franz Liszt Pianoconcours –Liszt Pianoconcert nr. 1, nr. 2, of Totentanz voor piano en orkestWagner Eine Faust OuvertüreTsjaikovski Capriccio Italien

De Vrijdag van VredenburgGalaconcert Liszt Concours

zo 10 april, 11.00 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestJaap van Zweden, dirigentWinnaar Franz Liszt Pianoconcours –Liszt Pianoconcert nr. 1, nr. 2 of Totentanz voor piano en orkestWagner Eine Faust Ouvertüre Tsjaikovski Capriccio Italien

Het Zondagochtend Concert

za 16 april, 14.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestJaap van Zweden, dirigent–Torstensson Polarhavet (Nederlandse première)Bruckner Symfonie nr. 3

ZaterdagMatinee

zo 17 april, 20.15 uMuziekcentrum Frits Philips, EindhovenRadio Filharmonisch OrkestJaap van Zweden, dirigent–Torstensson PolarhavetBruckner Symfonie nr. 3

Page 36: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

36 Radio Filharmonisch Orkest Seizoen 10|11

za 23 april, 14.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorMarkus Stenz, dirigentMichael Gläser, koordirigentMeagan Miller, sopraan Roy Cornelius Smith, tenor –Mahler Uit Symfonie nr.10: AdagioBraunfels Te deum, voor sopraan, tenor, koor en orkest (Nederlandse première)

ZaterdagMatinee

Mei ‘11za 7 mei, 14.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestEdo de Waart, dirigentRobert Holl, bariton –Lentz Guyuhmgan, voor elektronica en orkest (Nederlandse première)Diepenbrock Im grossen Schweigen, voor bariton en orkestStrauss, R. Also sprach Zarathustra

ZaterdagMatinee

za 21 mei, 13.30 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorGiuliano Carella, dirigentAnita Rachvelishvili, mezzosopraan Simon O'Neill, tenor Robert Bork, bariton Anthony Heidweiller, bariton Henk van Heijnsbergen, bas–Saint-Saëns Samson et Dalila, opera in 3 akten

ZaterdagMatinee

vr 27 mei, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorNederlands KamerkoorJaap van Zweden, dirigent Celso Antunes, koordirigent alt n.t.b.Andrew Staples, tenor Eric Owens, bariton –Elgar The dream of Gerontius, oratorium voor alt,tenor, bariton, koor en orkest

De Vrijdag van Vredenburg

Juni ‘11za 4 juni, 14.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorJaap van Zweden, dirigentFrank Hameleers, koordirigent–Rihm Quid est deus, voor koor en orkestHendrickx TEJAS (What does the sound of the universe look like?)

ZaterdagMatinee

Juli ‘11vr 1 juli, 20.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestHans Graf, dirigent–Berlioz Symphonie fantastiquen.t.b. repertoire

Robeco Zomerconcerten, i.s.m. AVRO/Radio 4

do 7 juli, 20.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Filharmonisch OrkestMarin Alsop, dirigent–Programma n.t.b.

Robeco Zomerconcerten, i.s.m. AVRO/Radio 4

Page 37: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011
Page 38: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011
Page 39: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011
Page 40: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

Radio4: een vruchtbare kruisbestuivingDe ensembles van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) en Radio 4 kunnen niet zonder elkaar. De

klassieke orkesten en het koor zijn zeer gebaat bij het podium dat Radio 4 hun biedt. Concertbezoekers van

series als De Vrijdag van Vredenburg en de ZaterdagMatinee profiteren van de unieke mogelijkheden door

de samenwerking tussen het MCO, de Publieke Omroep en de concertzalen in Amsterdam en Utrecht.

Page 41: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

Seizoen 10|11 Radio Filharmonisch Orkest 41

Voordelen De voordelen zijn legio. Voor de pro-grammering op Radio 4 kunnen omroepen beschik-ken over veelzijdige topensembles die een breed repertoire beheersen, inclusief in opdracht van deZaterdagMatinee geschreven composities. De totaleprogrammering is aanvullend op wat de ‘reguliere’orkesten op de Nederlandse podia brengen. Zo-doende vervullen omroepen en omroepensembleseen belangrijke rol in het bewaren en voortzettenvan de traditie van westerse kunstmuziek voor groteensembles.

Grensverleggend De rechtstreeks via Radio 4 uitgezonden series verschaffen de ensembles ook letterlijk een podium en luisteraars. De concertenzijn met publieke middelen gefinancierde pro -ducties, die rechtstreeks toegankelijk zijn voor elkegeïnteresseerde muziekliefhebber. De concertzalenkunnen door de omroepseries een grensverleg-gende en kostbare programmering bieden die anders moeilijk is te verwezenlijken.

Populair De avontuurlijke programmering blijkt inde behoefte van een groot aantal liefhebbers tevoorzien. Concerten zijn regelmatig uitverkocht. Degemiddelde zaalbezetting bij de ZaterdagMatinee,De Vrijdag van Vredenburg en het ZondagochtendConcert is hoog. Vooral de Zondagochtend en deopera’s op zaterdag zijn enorm populair. Vele con-certen zijn zelfs voor aanvang van het seizoen aluitverkocht. Daarnaast trekken de uitzendingen viaRadio 4 een groot aantal luisteraars.

Website Radio 4 heeft ook een bewaarfunctie. Voordiverse programma’s wordt uit eigen archief geput.Verder wordt (vrijwel) elke ZaterdagMatinee dedaaropvolgende dinsdagavond nogmaals uitgezon-den in het ‘Avondconcert’. Verschillende concertenworden inmiddels ook rechtstreeks als webcasts viainternet doorgegeven. Daarnaast biedt de websitevan Radio 4 nu permanent toegang tot anderszinsonbereikbaar archiefmateriaal via ‘Uitzending ge-mist’ en overige podcasts.

Radio4 programma’sNaast nieuws, verkeersinformatie en andere actualiteiten biedt Radio 4 de geïnteresseerdemuziekliefhebber onder meer de volgende programma’s:

avondconcert Vrijdagavond vanaf 20.00 u: rechtstreekse uitzending van De Vrijdag van Vredenburg. Dinsdagavond vanaf 20.00 u: herhaling van deZaterdagMatinee. Zondag-, maandag- en woensdagavonden: diverse opnamen in uitgesteld relais

donderdagavondserieWekelijks vanaf 20.00 u: hedendaagse muziek,waaronder (live) registraties van de serie NPSmaakt hoorbaar in het Muziekgebouw aan ‘t IJ.

zaterdagmatinee/middagconcertZaterdagmiddag vanaf 14.00 u (doorgaans):rechtstreekse uitzending ZaterdagMatinee. Voorbeschouwing vanaf 13.00 uur

het zondagochtend concert Zondagochtend vanaf 11.00 u: rechtstreekse uitzending van het Zondagochtend Concert.Vanaf 10.00 u: rechtstreekse uitzending van het voorprogramma in ‘Spiegelzaal’

diskotabelZondagmiddag vanaf 16.30 u: bespreking van recent uitgebrachte cd’s

viertakt podiumOp werkdagen vanaf 16.00 u, op zaterdag vanaf18.00 u: muzikale actualiteiten

de klassiekenOp werkdagen vanaf 9.00 u: toegankelijk programma over klassieke muziek

Meer informatie:www.radio4.nl, http://cultuurgids.avro.nl http://cultura.nps.nl/page/klassiekwww.mco.nl

In het muziektijdschrift Luister (dus niet op dewebsite) worden alle programma’s van Radio 4vermeld. www.luister.nl

Seizoen 10|11 Radio Filharmonisch Orkest 41

Page 42: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

radio filharmonisch orkest Bezoekadres: Heuvellaan 33, 1217 JL HilversumPostadres: Postbus 125, 1200 AC HilversumT 00 31 (0)35 671 41 30 | F 00 31 (0)35 671 41 [email protected] | www.radiofilharmonischorkest.nl

websiteOp www.radiofilharmonischorkest.nl vindt u actuele concertinformatie,portretten van de musici, uitgebreide biografieën van chef- en gast -dirigent en nieuws. Met regelmaat zijn er reportages, interviews en im-pressies van de voorbereidingen voor een bepaald concert te zien.

muziekcentrum van de omroepHet Muziekcentrum van de Omroep (MCO) is de thuisbasis van de omroepensembles. Het biedt onderdak aan het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Groot Omroepkoor, het Metropole Orkest en de omvangrijke Muziekbibliotheek van de Omroep.De ensembles hebben elk hun eigen identiteit en plaats in het Neder-landse culturele leven. Zij geven jaarlijks talrijke concerten in samen-werking met een aantal omroepen en daarnaast met diverse andere instellingen, zoals het Holland Festival en De Nederlandse Opera. Eveneens onderdeel van het MCO is de afdeling Educatie. Samenwerkingtussen de omroepensembles en de omroepseries de ZaterdagMatinee enDe Vrijdag van Vredenburg resulteert met regelmaat in educatieve projecten voor kinderen en jongeren. www.mco.nl

colofon© Muziekcentrum van de Omroep, februari 2010.

Redactie Jeroen Sinnige (concept), Michael de Groot, Priska Frank Correctie Jan JaapKassies Ontwerp Hans van der Woerd Fotografie Hans van der Woerd, Marco Borg-greve (pagina 24), coverfoto: Marco Borggreve – bewerking Hans van der Woerd.Druk Muller’s Visual Communication, Amsterdam

Het Muziekcentrum van de Omroep heeft ernaar gestreefd de rechten met betrekkingtot het gepubliceerde beeldmateriaal volgens de wettelijke bepalingen te regelen. Degenen die desondanks menen zekere rechten te kunnen doen gelden kunnen zich als-nog tot het MCO wenden.

Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen voorbehouden.

Contact

42 Radio Filharmonisch Orkest Seizoen 09|10

Page 43: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011
Page 44: Radio Filharmonisch Orkest 2010-2011

radio filharmonisch orkest

Bezoekadres:Heuvellaan 33, 1217 JL HilversumPostadres:Postbus 125, 1200 AC Hilversum

T 00 31 (0)35 671 41 30F 00 31 (0)35 671 41 71E [email protected]

www.radiofilharmonischorkest.nl