Programmaboek Open campusdag 2016

16
ZATERDAG 12 MAART 2016 OPEN CAMPUSDAG

description

Je bent van harte welkom op onze Open Campusdag op zaterdag 12 maart voor concerten, voorstellingen, openbare lessen en repetities. Het percussie-ensemble in actie, de koperblazers op volle sterkte, opwindende demonstraties hedendaagse dans en de barensweeën van een kleinkunstconcert, orkestgeweld of radio-voor-jou-alleen, jazz-in-the-making en nog veel meer: mis het niet! En laat je persoonlijk informeren over hoe je tot het Conservatorium wordt toegelaten en wat wij kunnen doen voor jouw ambities en professionele toekomst.

Transcript of Programmaboek Open campusdag 2016

ZATERDAG 12 MAART 2016OPEN CAMPUSDAG

2

3

WelkomHet Koninklijk Conservatorium Antwerpen leidt een 600-tal studenten op, waarvan ongeveer een kwart afkomstig is uit het buitenland. We bieden opleidingen aan in Dans, Drama en Muziek, aansluitende Specifieke lerarenopleidingen en verschillende vervolgtrajecten. Deze combinatie van opleidingen is uniek in België. Het laat ons toe om diverse en vernieuwende artistieke vormen te beoefenen en samen te werken met verschillende professionele partners.

Ons gebouw is gelegen aan de ring rond Antwerpen. Het werd in de jaren ‘60 ontworpen als conservatorium, met twee grote concert- en theaterzalen rondom een grote binnentuin. De laatste vijftig jaar is dit gebouw geëvolueerd naar een grote internationale kunstcampus waar muziek, theater, dans en architectuur worden gecreëerd, beoefend en bestudeerd. Dit programmaboek bij de open campusdag geeft per opleiding basisinformatie en een planning van de activiteiten van de dag. Spreek gerust iemand aan om je verder te informeren. We wensen je een aangename dag!

HONGER EN DORST10:00-17:00 Drankjes Witte foyer > Beel hoog

Doorlopend Lunch & diner Grand café > Zone beel laag

PARKEERAUTOMAATParking Desguinlei / voor het gebouw (zone Stynen) Betaalautomaat in de fietsenstalling

Parking aan Grand Café / naast het gebouw (zone Beel) Betaalautomaat Beel laag/ 0

4

DANS

De opleiding Dans omvat drie flexibele, professionele en op competentie gerichte studiejaren. Je wordt geconfronteerd met verschillende stijlen (in hedendaagse dans), choreografen en kunstenaars. Die ontmoetingen stimuleren je om een danser te zijn met een authentieke persoonlijkheid.

Als hedendaagse danser ben je in staat om te herdefiniëren in plaats van te kopiëren. Je bent scheppend, uitvoerend, ondernemend en autodidact. Je wil artistiek innoveren. De opleiding onderhoudt een levendig contact met gezelschappen, instituten voor hogere dansopleiding, expert-choreografen en dansers. Tijdens projecten werk je regelmatig samen met muzikanten, componisten en acteurs. Zowel jong talent als gevestigde internationale artiesten zijn aanwezig op de kunstcampus. Zo ontwikkel je de skills en het netwerk om op eigen kracht je carrière vorm en richting te geven.

De opleiding Dans richt zich elk jaar opnieuw op kansen, samenwerkingen en noden die zich aandienen en werkt nauw samen met internationale choreografen en dansinstituten. Door complementaire training, voedingsleer en expertise in blessurepreventie leer je je eigen lichaam te begrijpen en optimaal verzorgen. Kritische reflectie en theorie doen je nadenken over jezelf en je positie (als danser, in het werkveld, op een podium,...). Je wordt in je proces persoonlijk begeleid en ondersteund, zodat je je eigen sterktes en zwaktes leert kennen en hanteren, ruime podiumervaring opdoet en een netwerk opzet waarop je kan beginnen bouwen.

Professionele bachelor van 3 jaar of 180 studiepunten.

“ Het conservatorium geeft ons veel, zowel op theoretisch als op uitvoerend vlak. Maar het blijft aan ons om die informatie te verwerken. ”

Nicolas Coutsier, student Dans.

“ I don’t even know exactly in which way I want to go. Or even whether I want to go in a certain direction. Maybe I’ll keep doing a lot of various things. But this is the place that can help me in becoming the dancer I want to be. ”

Anna Heuer Hansen, studente Dans.

5

DAGPROGRAMMA DANSDoorlopend Algemene en administratieve informatie Zone Grote podia

10:00-11:00 Klassieke dans o.l.v. Geneviève Van Quaquebeke

Gele zaal > Beel hoog/4

11:00-11:15 After talk met Geneviève Van Quaquebeke idem

11:30-12:30 Hedendaagse Dans o.l.v. Tijen Lawton idem

Met studenten bachelor 2 en 3

12:30-12:45 After talk met Tijen Lawton idem

12:45-13:30 Infosessie Dans idem

Van toelatingsproef tot wat na het afstuderen? Stel al je vragen hier.

13:30-14:30 Percussief denken o.l.v. Kobe Proesmans idem

Met studenten bachelor 2 en 3

14:30-14:45 After talk met Kobe Proesmans idem

15:00-16:45 Improvisation & composition o.l.v. Caroline D'Haese

idem

Met studenten bachelor 1

16:45-17:00 After talk met Caroline D'Haese idem

Herneming succesvoorstelling VENNIn april herneemt het conservatorium voor de derde keer de succesvolle eindejaarsvoorstelling uit 2012 met werk van Sidi Larbi Cherkaoui, Iris Bouche en Damien Jalet. Deze keer zijn onze studenten (de vierde generatie die dit stuk brengt) hiervoor te gast in HETPALEIS. Artistiek directeur van HETPALEIS Barbara Wijckmans legt uit waarom dit stuk op dat podium thuis hoort: “Er zijn van die voorstellingen waarbij je rug de rugleuning van de stoel nauwelijks raakt. Zelfs als het om de comfortzetel van het Antwerpse deSingel gaat. Het zijn uitzonderingen, maar als je het beleeft, weet je misschien niet meer wie naast jou zat, maar je weet nog precies waar je zat. Dit overkwam mij in 2012 tijdens de voorstelling Venn, een ode aan de choreografieën van Sidi Larbi Cherkaoui. ... Vrij onmiddellijk zijn contacten gelegd om Venn een tweede leven te laten leiden. Ongeduld is een gekende karaktertrek in de kunstwereld. Maar met geduld raakt een mens soms verder. Dankzij een samenwerking met meerdere partners tekenen Iris en Kobe nu in 2016 voor een nieuwe Venn-editie. Hierop was het vier jaar wachten; zie dat je er bij bent want geduld heeft ook een beperkte houdbaarheidsdatum.” Za 23, za 30.04 2016, 20u | Zo 17, wo 20, zo 24, wo 27.04, 15uHETPALEIS, Theaterplein, 2000 AntwerpenTickets: €15 (volwassenen) / €7 (-18 en studenten) via www.hetpaleis.be

6

DRAMA

De opleiding Drama omvat een academische bachelor en master. Je kiest van bij het begin voor Acteren, Kleinkunst of Woordkunst. Bijna alle (spel)docenten zijn belangrijke spelers in het hedendaagse theater- of kunstenveld, zowel in Vlaanderen als daarbuiten. Die sterke verankering in de praktijk staat borg voor een voortdurende vernieuwing van de ideeën en ook voor een goede aansluiting van de afgestudeerden bij het (inter)nationale vakgebied.

Acteren zet spelen centraal. Speltraining vormt dan ook het hoofdonderdeel van je opleiding. Ieder trimester ontmoet je een markante theaterpersoonlijkheid die je begeleidt in de zoektocht naar je mogelijkheden als speler. Elk spelproject wordt afgesloten met een toonmoment, waarin je het resultaat van dit creatief proces aan een jury en een publiek presenteert. Je leert je verbeelding zichtbaar, hoorbaar en voelbaar te maken. Je wordt je bewust van je relatie tot jezelf, je medespelers, de tekst en de wereld. De opleiding legt de nadruk op diepgang, kwetsbaarheid, menselijkheid, noodzaak, traagheid, onderzoek, volharding, dialoog, diepgaande confrontatie, schoonheid en geduld.

De afstudeerrichting Kleinkunst focust op jouw impuls om zelf te creëren en uit te voeren. Je krijgt een stevige basis zang, muziek en theater en ontdekt daarmee creatieve mogelijkheden en technieken. Dat stimuleert je om zélf je verhaal te vertellen via taal, muziek, beweging of een unieke mengvorm en dat geheel te brengen voor een publiek. Artiesten uit verschillende disciplines begeleiden je heel persoonlijk om in groep of solo een eigen voorstelling uit te werken. In Kleinkunst krijg je tal van mogelijkheden om podiumervaring op te doen. Samen met je medestudenten of helemaal alleen. De multidisciplinaire aanpak maakt dat je, eens afgestudeerd, je zowel in het muzikale- als theatrale landschap vrij zal kunnen bewegen.

In de afstudeerrichting Woordkunst staat taalgevoeligheid centraal, gekoppeld aan de zoektocht naar een eigen standpunt. Daarvoor doen we beroep op je creatief talent, je brede culturele interesse en je kritische kijk op de wereld. Woordkunst steunt op drie pijlers, drie hoofdvakken in het parcours van iedere student: Podium, Schrijven en Media. Doorheen de opleiding word je uitgedaagd om op zoek te gaan naar interessante kruisbestuivingen. Als student Woordkunst ontwikkel je een eigen schrijfstem, leer je tekst te interpreteren en voor een publiek te brengen, ga je in gesprek met anderen en met de wereld, en monteer je authentiek materiaal tot een nieuw multimediaal verhaal.

Academische bachelor van 3 jaar of 180 studiepunten en master van 1 jaar of 60 studiepunten.

“ Het is de bedoeling om aansluiting te vinden bij het huidige werkveld, maar ook dat afgestudeerden een nieuw werkveld creëren dat hoort bij hun wereld- en levensgevoel. “

Clara van den Broek, actrice en artistiek coördinator Acteren.

7

DAGPROGRAMMA DRAMA Doorlopend Algemene en administratieve informatie Zone Grote podia

11:30-12:30 Infosessie opleiding Drama 501 > Beel hoog/5

Van toelatingsproef tot wat na het afstuderen? Stel al je vragen hier.

12:00-17:00 Woordkunst 432 > Beel hoog/4

Studenten Woordkunst brengen eigen tekstmateriaal, tussendoor is er ruimte voor gesprekken met studenten en docenten Kaat Haest en Lucas Vandervost.

13:00-15:00 Kleinkunst 501 > Beel hoog/5

Studenten brengen eigen nummers.

13:00-16:00 Woordkunst Witte foyer > Beel hoog/3

Bachelor 3-studenten Fien Leysen, Jonas De Bruyn en Anna Dupon maken radio over de school.

13:00-14:00 Acteren 437 > Beel hoog/4

In opdracht van docent Sam Bogaerts brengen de studenten een theatrale improvisatiesessie.

14:30-15:30 Acteren 437 > Beel hoog/4

O.l.v. docent Jp Gerrits brengen de studenten Acteren van bachelor 2 verschillende scènes.

15:30-16:30 Infosessie opleiding Drama 501 > Beel hoog/5

Van toelatingsproef tot wat na het afstuderen? Stel al je vragen hier.

SAVE THE DATE Kleinkunstfestival in de ArenbergDi 7 juni 2016 > zo 12 juni 2016 Van 7 tot 12 juni kapen onze studenten Kleinkunst de volledige Arenbergschouwburg. In de Grote, Kleine zaal en de foyer komen diverse aspecten van hun unieke opleiding aan bod zoals makerschap, persoonlijkheid, spel en muziek. Begeleid door docent Dries Helsen.

8

MUZIEK

De opleiding Muziek omvat een academische bachelor en master en leidt zelfstandige en creatieve musici op die meester zijn van hun hoofddiscipline (instrument, zang, directie, compositie, muziektheorie/schriftuur, muziekpedagogie of jazz/lichte muziek).

In de bachelor krijg je de basistools in de vingers. De master geeft je de kans daar je eigen verhaal aan toe te voegen. Docenten begeleiden je in de ontwikkeling van een artistieke identiteit. Inzoomen op een bepaald aspect van de muziekpraktijk kan je aansluitend doen in de vorm van een postgraduaat. Vakmanschap wordt in de opleiding Muziek verzoend met kritische reflectie, een brede kijk op het werkveld en een aanzet tot ondernemerschap. Interdisciplinaire projecten maken, begeleid een eigen artistiek project vormgeven en ook aspecten van communicatie, promotie en publiekswerking komen aan bod. De kunstcampus biedt unieke mogelijkheden om samen te werken met acteurs, dansers en andere kunstenaars. Het is een internationale voedingsbodem waarop de hedendaagse rol van muziek en van kunst wordt geëxploreerd en waarop je bouwt aan een professioneel netwerk.

De afstudeerrichting Instrument-Zang biedt een doorgedreven individuele training en confronteert je met een diversiteit aan stijlen en genres, interdisciplinariteit en historische of hedendaagse uitvoeringspraktijk. Je leert methodieken aan die een maximale slaagkans creëren bij audities. Daarnaast krijg je talloze kansen om podiumervaring op te doen in solowerk, kamermuziek, ensembles of orkestproducties en dit zowel in onze eigen moderne concertzalen –professioneel omkaderd– als op de grote concertpodia tijdens coproducties en stages in orkesten, koren, ensembles en opera- en theatergezelschappen*.

Je kan in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen ook terecht voor de opleidingen muziektheorie/schriftuur, muziekpedagogie, koor- of hafabradirectie en compositie. De master compositie sluit aan op de positie van de hedendaagse componist in het werkveld, die vanuit zijn creativiteit bruggen bouwt met de wereld. Het opleidingsprogramma combineert vorming in het pure métier (instrumentatie, orkestratie) met elektronische muziek, performing-composing en samenwerkingen met dans, woord en beeld.

Onze jazzafdeling neemt jaarlijks deel aan minstens vier (interdisciplinaire) projecten en geeft je de kans om de grenzen van je artistieke eigenheid op te zoeken. De opleiding kenmerkt zichdoor het praktijkgericht en projectmatig lesgeven, de individuele coaching van artistieke persoonlijkheden en de banden die de opleiding heeft met (internationaal) gerenommeerde jazzartiesten.

Academische bachelor van 3 jaar of 180 studiepunten en master van 2 jaar of 120 studiepunten.

* zoals deFilharmonie, Opera Vlaanderen, Brussels Youth Jazz Orchestra, I Solisti del Vento, International Opera Academy, …

9

“ Onder meer door zijn unieke positie in het werkveld is het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in staat om mee na te denken over en

een bijdrage te leveren aan de rol van muziek in de 21ste eeuw. Op die manier houdt de opleiding de vinger aan de pols. ”

Justus Grimm, cellist bij Malibran Quartet,

Lid van de artistieke directie Muziek van het

Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

DAGPROGRAMMA MUZIEK KLASSIEKInfo

Doorlopend Algemene en administratieve informatie Zone grote podia

13:30-14:00 Infovergadering opleiding Muziek - Klassiek Witte zaal > Beel hoog

14:30-15:00 Individuele informatie opleiding Muziek - Klassiek Witte zaal > Beel hoog

Luc Anthonis: zang, houtblazers, directie / Koen Wilmaers: percussie, musiceerpraktijk / Guido De Neve: strijkers en kamermuziek / Alain Craens: tokkels, koperblazers en hoofdvak compositie, muziektheorie / Aäron Wajnberg: piano, toetsen / Stephan Weytjens: ondersteunende vakken neveninstrument, muziekgeschiedenis / Paul Dinneweth: praktische harmonie en research / Marc Lamoen en Edwig Abrath: AML en Gehoor / Frank Agsteribbe: analyse hoofdvak en onderzoek.

15:30-16:00 Infovergadering opleiding Muziek - Klassiek Witte zaal > Beel hoog

16:30-17:00 Individuele informatie opleiding Muziek - Klassiek Lijst zie hoger in deze tabel.

Witte zaal > Beel hoog

Open lessen en - repetities Deuren van lokalen zijn soms dicht voor ganglawaai maar iedereen mag vandaag zonder kloppen binnen.

12:00-13:00 Harp Sophie Hallynck 149 > Stynen west

12:00-13:00 Cello Justus Grimm 150 > Stynen west

12:00-13:00 Viool Tatiana Samouil 151> Stynen west

12:00-13:00 Mandoline Gerda Abts 152 > Stynen west

12:00-13:00 Hobo Luk Nielandt 153 > Stynen west

12:00-13:00 Klarinet Ivo Lybeert 154 > Stynen west

13:00-14:00 Cello France Springuel 150 > Stynen west

10

13:00-14:00 Trompet Simon Van Hoecke 149 > Stynen west

13:00-14:00 Piano Nikolaas Kende 152 > Stynen west

13:00-14:00 Trompet Steven Verhaert 153 > Stynen west

13:00-14:00 Fluit Johan Rycken 154 > Stynen west

13:00-14:00 Marimba Ludwig Albert 325 > Beel hoog

13:00-15:00 Compositie Wim Henderickx, Luc Van Hove en David Baeck 147 > Stynen west

13:00-14:00 Contrabas Klasconcert studenten Lode Leire 151 > Stynen west

14:00-15:00 Contrafagot Filip Neyens 149 > Stynen west

14:00-15:00 Saxofoon Hans de Jong 150 > Stynen west

14:00-15:00 Kamermuziek Jan De Maeyer 151 > Stynen west

14:00-15:00 Zang Anne Cambier 152 > Stynen west

14:00-15:00 Tuba Bernd van Echelpoel 154 > Stynen west

14:00-15:00 Percussie Carlo Willems en Koen Wilmaers 322 > Beel hoog

15:00-16:00 Fagot Francis Pollet 57 > Stynen west

14:30-15:30 Piano Sergei Edelmann 153 > Stynen west

15:00-16:00 Altviool Leo De Neve 149 > Stynen west

15:00-16:00 Hoorn Rik Vercruysse 151 > Stynen west

15:00-16:00 Viool Guido De Neve 152 > Stynen west

15:00-16:00 Cello Olsi Leka 154 > Stynen west

15:30-16:30 Zang Stephanie Friede 153 > Stynen west

16:00-17:00 Viool Alissa Margulis 149 > Stynen west

16:00-17:00 Piccolo Peter Verhoyen 150 > Stynen west

16:00-17:00 Piano Eliane Rodrigues 151 > Stynen west

16:00-17:00 Saxhoorn Frans Violet 152 > Stynen west

16:00-17:00 Zang Gary Janowski 154 > Stynen west

Concerten

11:30-11:50 Jong Conservatorium Witte zaal > Beel hoog/3

11:30-12:15 Percussie-ensemble o.l.v. Koen Wilmaers Inkomhal > Stynen oost

N. Daughtrey: Concerto for Vibraphone & Percussion Ensemble I. Night’s Song (El Canto de la Noche) II. Enchanted Light (La Luz Encantada) Sylvie Erauw, vibrafoon N. Daughtrey: Spitfire II Veerle Vermeulen, euphonium & Johan De Sadeleer, tuba N. Daughtrey: Bounce for solo Trumpet & Percussion Ensemble Simon Van Hoecke, trompet

11

12:00-13:00 Open repetitie strijkersensemble bachelor 1 & 2 o.l.v. Francis Reusens

57 > Stynen west

12:30 – 13:00 Koperensemble o.l.v. Jan Smets Inkomhal > Stynen oost

M. Mussorgsky: Delen uit Pictures at an exhibition (arr. Elgar Howarth) Promenade 1 - The Gnome - Promenade 2 - The old castle – Bydlo - Promenade 4 - Ballet of the chicks in their shells - Promenade 5 - The weekly market at Limoges - The catacombs - Baba yaga - The great gate of Kiev

13:00-13:20 Ensemble o.l.v. Ewald Demeyere Witte zaal > Beel hoog/3

G.P. Telemann, Concerto voor hobo, strijkers en basso continuo in do klein TWV 51: c1 C.P.E. Bach, Symfonie voor 2 hobo’s, 2 fluiten, 2 hoorns, strijkers en basso continuo in mi klein Wq 178

13:00-14:00 Oratoriumproject i.s.m. compositie o.l.v. Andrew Wise

57 > Stynen west

Dit concert is het resultaat van een samenwerking tussen de compositieafdeling en de oratoriumklas. Enkele componisten maakten bewerkingen en in sommige gevallen compleet nieuwe toonzettingen van delen uit Juditha Triumphans van A. Vivaldi.

14:00-14:20 Strijkersensemble bachelor 1 & 2 o.l.v. Francis Reusens

Witte zaal > Beel hoog/3

W.A. Mozart, Allegro uit Divertimento in F, KV 139 J.S. Bach, uit concerto in d voor 2 violen, Largo ma non tanto Solisten: GeoCgina Pennewaert en Melanie Gruwez, viool E. Grieg, 2 Melodieën op. 34, Hjertesår - Våren

15:00-15:20 Vocaal Witte zaal > Beel hoog/3

A. Mahler, Uit Fünf Gesänge: Hymne, Ekstase, Der Erkennende Fr. Poulenc, Uit Deux Poèmes de Louis Aragon,:C H. Duparc La vie Anterieure Ellen Vanherck, zang – Isaak Duerinck, piano

16:00-17:00 Gitaarklas o.l.v. Edwig Abrath Lokaal 57 > Stynen west

S. Reich, Electric Counterpoint L. Andriessen, Workers union

16:00-16:20 Piano Witte zaal > Beel hoog/3

Fr. Poulenc Improvisations Nos. 7 en 8 Isaak Duerinck, Master 1 S. Prokofiev Sonate No.3 Tal Walker, Master 2

12

DAGPROGRAMMA JAZZ / LICHTE MUZIEKInfo

Doorlopend Algemene en administratieve informatie Zone Grote podia

12:00-13:00 Infovergadering opleiding Muziek - Jazz / lichte muziek 430 > Beel hoog

13:00-14:00 Individuele informatie opleiding Muziek - Jazz / lichte muziek 430 > Beel hoog

15:00-16:00 Infovergadering opleiding Muziek - Jazz / lichte muziek 430 > Beel hoog

Open lessen en - repetities Deuren van lokalen zijn soms dicht voor ganglawaai maar iedereen mag vandaag zonder kloppen binnen.

13:00-14:00 Jazz Drums Jan De Haas 316 > Beel hoog

13:00-14:00 Jazz Bas Piet Verbist en Benoit Vanderstraeten 431 > Beel hoog

14:00-15:00 Jazz Sax Kurt Van Herck 430 > Beel hoog

14:00-15:00 Jazz Piano Erik Vermeulen 315 > Beel hoog

14:00-15:00 Jazz Gitaar Hendrik Braeckman 316 > Beel hoog

14:30-15:30 Jazz Zang Barbara Wiernik 431 > Beel hoog

Concerten

13:00 – 13:30 Duoconcert Jazz bas 431> Beel hoog/4

Piet Verbist, contrabas en Benoit Vanderstraeten, basgitaar

14:00-15:00 Supersax o.l.v. Kurt Van Herck 430 > Beel hoog/4

14:30-15:00 Jazz Vocaal ensemble o.l.v. Barbara Wiernik

431 > Beel hoog/ 4

16:00-17:00 Breathing o.l.v. Kurt Van Herck Lokaal 431 > Beel hoog/4

Jeroen Thomas: piano - Stan Callewaert: bas - Mathias Vercammen: drums

13

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDINGEN DANS, DRAMA, MUZIEK

Een kunstenaarscarrière en een onderwijsopdracht gaan hand in hand. De Specifieke lerarenopleidingen Dans, Drama en Muziek betekenen meer dan alleen een pedagogisch diploma. Je leert er namelijk hoe je jouw passie overbrengt op heel specifieke doelgroepen. Dat vraagt een grote artistieke bagage maar ook de juiste skills.

Bij een lerarenopleiding denk je meteen aan onderwijs, maar ook kunsteducatie komt aan bod. Het brengt je in contact met diverse doelgroepen zoals kinderen, senioren, gehandicapten, anderstaligen, doven, gedetineerden,… Het conservatorium beschikt over expertise op het gebied van lichamelijk bewustzijn en gezondheid voor de student. In onze lerarenopleidingen leer je ook hoe je deze aspecten doorgeeft aan je leerlingen. We zijn voortrekkers in het onderwijs aan zes- tot achtjarigen. Onder meer dankzij deze knowhow staan we in constante verbinding met het werkveld en wordt er ingespeeld op noden en veranderingen in de maatschappij.

Je kan de lerarenopleiding volgen na je basisopleiding (aansluitend of niet) of je kan de twee opleidingen combineren. Je krijgt een theoretisch pakket gericht op opvoeding, onderwijs en communicatie en specifieke opleidingsonderdelen over het onderwijs in jouw vakgebied. Daarnaast doe je stages en projecten, dit is de praktijkcomponent. Er zijn twee pistes (of een combinatie ervan) mogelijk:- preservice training: de praktijk wordt georganiseerd door de opleiding in samenwerking met stagescholen.- inservice training: je kiest voor een praktijktraining binnen een werksituatie. Je bent als Leraar in Opleiding aan de slag (= Liobaan) bij een relevante werkgever.

De Specifieke lerarenopleidingen Dans, Drama of Muziek sluiten aan op de bachelors/masters Dans, Drama of Muziek. Het is een voltijdse éénjarige opleiding (60 studiepunten) maar kan ook deeltijds worden gevolgd.

14

ERFGOEDBIBLIOTHEEK

14:00-17:00 Boeken- en platenverkoop Leeszaal > Beel laag

In 2010 verwierf de Antwerpse conservatorium-bibliotheek, als eerste in Vlaanderen, het prestigieuze label van Erkende Erfgoedbibliotheek. Vandaag is onze bibliotheek nog steeds de enige in Vlaanderen die dit label kreeg toegekend. De rijke collectie bestaat uit circa 650.000 items. Vanzelfsprekend zijn de drie opleidingen vertegenwoordigd in de bibliotheekcollectie.

Tot de meest waardevolle items uit de collectie behoren een antifonarium uit het einde van de 13de eeuw, de Dodecachordon van Glareanus en het Beiaardboek van Ioannes de Gruytter (1746). Een belangrijke collectie vormen de vele tienduizenden muziekhandschriften. Ook de historische toneelverzameling van de bibliotheek is zeer waardevol. Zo worden er meer dan 200 Nederlandstalige toneelstukken uit de achttiende eeuw bewaard, een zeventigtal uit de zeventiende eeuw (waaronder een unieke Antwerpse druk uit 1640) en één uit de zestiende eeuw, namelijk de zeldzame bundel van het prestigieuze Landjuweel van Antwerpen uit 1561. Deze uitgebreide collectie groeit nog elke dag verder door talrijke schenkingen (van particulieren of instellingen) en aankopen (via boekhandels of veilingen).

www.ap.be/koninklijk-conservatorium/bibliotheek-koninklijk-conservatorium-antwerpen/417

ONDERZOEK IN DE KUNSTEN

Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen levert complete artiesten af. Artiesten die het podium meester zijn en die ook over kunst kunnen nadenken en communiceren.

Onderzoek in de kunsten zorgt ervoor dat we morgen niet op dezelfde manier hoeven te zingen, spelen en performen zoals gisteren. Innovatie is nodig om kunst levend te houden. Maar ook de kunstgeschiedenis is een rijke bron van inspiratie.

Jouw interesseveld is het vertrekpunt van het onderzoeksparcours dat je aflegt. Vanaf de bachelor word je persoonlijk begeleid in de ontwikkeling van onderzoeksvaardigheden. Onderzoek is altijd grensoverschrijdend. Je maakt gebruik van de samenwerkingsverbanden die het conservatorium heeft met instituten in heel Europa.

Doctoreren in Muziek, Drama en Dans?Als je een masterdiploma hebt behaald, kan je doctoreren. Je doel is het uitbreiden van de artistieke kennis en dit in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en het conservatorium. Als doctor in de Kunsten word je internationaal erkend als expert in je vakgebied.

15

UNIEKE INFRASTRUCTUUR > 5 eigen concert-/ theaterzalen, 51 lokalen, een opnamestudio, een erfgoedbibliotheek met moderne leeszaal, een kinépraktijk, een foyer en grand café, ... In het internationale culturele hart van Vlaanderen.

> Repetitiemogelijkheden van 8:00 tot 23:00 + in het weekend tussen 12:00 en 18:00. Mogelijkheid om van thuis uit een repetitielokaal te reserveren.

> Vlot bereikbaar met trein, auto, bus, tram en stadsfietsen.

> Samen op 1 kunstcampus met professionele, toonaangevende ensembles en culturele instellingen zorgt voor een bruisende, artistieke dynamiek: deSingel, I Solisti del Vento, Spiegel String Quartet, Radio 2, Eastman, Champ d’Action, Studiecentrum voor Vlaamse muziek, Jeugd en Muziek, AMAJ, Sabbattini en het Vlaams Architectuur Instituut. > Jaarlijks vernieuwde samenwerkingen met o.m. buitenlandse opleidingen en conservatoria, deSingel, Toneelhuis, deFilharmonie, De Tijd, Opera Vlaanderen, Eastman, Piano’s Maene, Jazz Middelheim, VRT, International Opera Academy, Rataplan, ...

EXPERTISE KINE EN PREVENTIE

De voorbije jaren bouwde het Koninklijk Conservatorium Antwerpen expertise op in de medische begeleiding van studenten Dans en Muziek.

Dat professioneel dansen uitdagingen stelt aan het lichaam van de danser zal je niet verbazen. Maar ook muzikanten hebben vaker dan je denkt af te rekenen met overbelastingsletsels. Die komen altijd ongelegen en in drukke periodes zoals vlak voor of tijdens examens, concerten of voorstellingen. Daarom is het erg belangrijk dat onze studenten leren hoe ze moeten omgaan met de fysieke belasting van hun lichaam.

Een onderzoek naar ‘preventie en behandeling van overbelastingsletsels’ bij onze dans- en muziekstudenten leidde tot de aanpassing van onze opleidingsprogramma’s, sensibilisering, de verstrekking van advies en een gespecialiseerde begeleiding van studenten.

Een gewaarschuwd student is er dus twee waard. Loopt het toch een keer mis? Dankzij onze kiné-praktijk in huis is de redding steeds nabij. Je kan er zelfs op je sokken naartoe. Bovendien word je tijdens je hele studietijd gevolgd.

KoninklijkConservatoriumAntwerpen

Royal Conservatoire Antwerp

royalconservatoireantwerp

Conserv_antw

VOLG HET CONSERVATORIUM

16

ZOEK JE BESTEMMING OP DIT PLANEN VOLG DE WEGWIJZERS IN HET GEBOUW NAAR DE JUISTE ZONE

TOT VOLGENDE KEER! Nu we hebben kennis gemaakt, zien we je graag nog een keer terug op een van onze (gratis) concerten of voorstellingen. Blijf op de hoogte van onze agenda via web, nieuwsbrief, de Cour Jardin-krant, Forum+ of een van onze sociale media-kanalen. Tot ziens!

www.conservatorium.be en www.stichtingconservatorium.be

MAART - APRIL - MEI 2016JG 23 FORUM

Wat brengt het Koninklijk Conservatorium Antwerpen

op het podium?

FOR

UM

is e

en t

wee

maa

ndel

ijkse

uit

gave

van

het

Kon

inkl

ijk C

onse

rvat

oriu

m A

ntw

erpe

n, A

P H

oges

choo

l. V.

U. F

redd

y M

arie

n |

Des

guin

lei 2

5, 2

018

Antw

erpe

n

DE

POST

| P

7062

66 |

Afg

ifte

kant

oor

ANTW

ERPE

N X

Foto

cov

er: F

rede

rik

Bey

ens

Hänsel und Gretel (KNT) Zo 17 april 2016, première, 14u30Ma 18, di 19, do 21, vr 22, za 23 april 2016, 20uZo 24 april 2016, 14u30Zwarte zaal, Conservatorium Tickets: € 10 / € 6 VCA / € 5 studentenkaart of CJP via [email protected]

Muzikale leiding: Andrew Wise | Regie: Stany CretsInstrumentatie: Jasper Charlet, Ewa Demianiuk, Vigdis Elst, Eduardo Bemelmans, Bianca Bongers, Liesbeth Decrock, Fábio Tiago Carneiro Videira, Tom Collier, Bram RoosesDirigenten: Mart Aus, Stijn Paredis, Jaume-Blai Santonja Espinos (coaching Ivo Venkov)Hänsel: Astrid Defauw, Laure-Catherine BeyersGretel: Lissa Meyvis, Eloïse Mabille Vader: Lars Corijn - Moeder: Ellen Delahanty, Astrid JoosHeks: Wiekie Stouten, Lisa Willems, Mathis Van CleynenbreugelTaumännchen: Sally Struyf, Isabelle StormsSandmännchen: Linsey Coppens, Sara-Anne RousseauPianist-repetitoren: Eri Hamada, Robert van Heek

worden de duisternis van het bos ingestuurd recht in de handen van ‘de heks’. We zien een gezin dat verzuipt in de uitzichtloosheid van de marginaliteit en geen uitweg ziet. De kinderen kennen geen andere wereld dan degene die hen wordt aangeboden door hun ouders en aberratie dreigt de norm te worden. Ik verwijs hier naar de onverkwikkelijke geschiedenis van Andras Pandy en diens onfortuinlijke gezin. Naar de deviante historie van Marc Durtroux en Michelle Martin.

Deze voorstelling gaat over mensen die vanuit een sociaal isolement verdwalen in hun ei-gen donkere psyche. Ze lopen in de duisternis van een immer veranderend labyrint. Voor hen de duisternis waarin ze verdwalen, achter hen de muren van het labyrint die voortdu-rend van plaats veranderen. Er is geen hoop in deze vertelling. Niet voor Hans en Grietje, niet voor de ouders noch voor ‘de heks’. Dit is een collectieve nachtmerrie die helaas voor velen realiteit is. Deze Hänsel und Gretel wordt een benauwende trip door het onbewuste van de personages naar die plaats waar het instinctieve ES het regulerende ICH en het censurerende UBERICH niet meer toelaat."

In april brengt het Koninklijk Conservatorium Antwerpen Humperdincks Hänsel und Gretel op het podium. De regie is in handen gegeven van Stany Crets. Hij is alvast van plan om de versie van de gebroeders Grimm zo snel mogelijk te doen vergeten. Voor Cour Jardin vertelt hij waar het publiek zich aan mag verwachten: "Een ogenschijnlijk infantiel en romantisch sprookje zoals Hänsel und Gretel vertellen zonder stil te staan bij de huidige perverse tijden waarin we leven is vrijwel onmogelijk. Adelheid Wette, de zuster van Humperdinck, schreef een libretto waar je mee aan de slag moet, dat je niet letterlijk kan hanteren, dat je zelfs in zijn eerstegraads bete-kenis links moet laten liggen. Vandaar de keuze om tijdens de voorstelling boventiteling weg te laten en de verbeelding te laten primeren. En die verbeelding is geworteld in angst en gruwel. Kinderangst, angst voor het onbekende, angst voor de toekomst, angst voor de donkere wereld van de ontaarde psyche, angst voor de oncontroleerbaarheid van het volwassen worden…

In de wereld van Hänsel und Gretel is niemand onschuldig. De beide ouders, werkloos, aan de drank en wanhopig, zitten in een impasse. Zij kunnen hun kinderen niet de opvoeding geven waar ze recht op hebben. Daarom neemt de moeder een dramatische beslissing : de kinderen