Preview Eigen Huis Magazine april 2013

10
eigen huis magazine De zes huizen van Robert Vuijsje in Amsterdam Keukens kopen met de mysteryshopper Uit het dal Maar hoe? En wanneer? Experts geven antwoord gratis voor leden . jaargang 39 . april 2013 Vereniging Eigen Huis geeft € 12.580,55 aan prijzen weg Kijk op pagina 56

description

Eigen Huis Magazine is het ledenblad van Vereniging Eigen Huis: een blad over wonen en alles wat daarbij komt kijken. Het laatste woonnieuws, reacties op politieke ontwikkelingen en veel informatie over de eigen woning.

Transcript of Preview Eigen Huis Magazine april 2013

Page 1: Preview Eigen Huis Magazine april 2013

eigenhuismagazine

De zes huizen vanRobert Vuijsjein Amsterdam

Keukens kopen met de

mysteryshopper

Uit het dalMaar hoe? En wanneer? Experts geven antwoord

gratis voor leden . jaargang 39 . april 2013 april 2013 Vereniging Eigen

Huis geeft

€ 12.580,55aan prijzen weg

Kijk op pagina 56

01_68_EHM cover.indd 1 19-03-13 17:58

Page 2: Preview Eigen Huis Magazine april 2013

Vereniging Eigen Huis heeft dé oplossing voor de vastgelopen woningmarkt. U kunt door.

Uw huis verkopen is vandaag de dag niet zo eenvoudig. Met Door van Vereniging Eigen Huis vergroot u de kans uw huis sneller te verkopen, zonder met twee woningen te blijven zitten. Dankzij een bonus, die gezamenlijk wordt opgebracht door verkopers, kunnen starters op de woningmarkt hun eerste huis financieren, komt de woningmarkt op gang en kan iedereen door. Ook door?* Kijk op eigenhuis.nl/ikwildoorTot 1 juli 2013 is deelname aan Door alleen mogelijk in de gemeenten: Bunnik, Bussum, De Bilt, Houten,

Naarden, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, IJsselstein, Zeist.

Door een initiatief van

Page 3: Preview Eigen Huis Magazine april 2013

54 eigen huis magazine april 2013

men moet mij niet blindelings vertrouwen

De malaise op de woningmarkt raakt onze verhuislustige leden direct. Daarom bedacht Vereni-ging Eigen Huis een manier van kopen en verkopen die hen verder helpt en zorgt voor meer doorstroming op de woning-markt: Door. Meedoen kan nu alleen nog in de regio Groot-Utrecht. Als de formule aanslaat kan hierna heel Nederland door.

TEKST JOOST MARSMAN

Eenvoudige gedachteDoor is gebaseerd op de gedachte dat de woningmarkt uit ruwweg drie groepen bestaat: mensen die voor het eerst een huis gaan kopen (starters), mensen die hun huis willen verkopen om een nieuw huis te kopen (doorstromers) en mensen die wel een huis willen verkopen maar geen nieuw huis meer willen kopen (uitstromers). Al deze mensen hebben momenteel moeite om verder te komen. De starter krijgt bijna geen fi nanciering meer, de doorstromer heeft hierdoor veel moeite zijn huis te verkopen en de uitstromer krijgt daardoor bijna geen serieuze kijkers. Kortom: de problemen van de één leiden tot problemen voor de ander. Zou de oplossing voor de één dan ook kunnen leiden tot de oplossing voor de ander? Wij denken van wel.

Centrale vraag Een van de uitgangspunten van Door is dat doorstroming op de

woningmarkt begint bij starters. Als de starter het huis van de doorstro-mer koopt, kan de doorstromer het huis van de uitstromer kopen en kan iedereen verder. Nog mooier is als er langere ‘ketens’ ontstaan. Centrale vraag bij de totstandko-ming van Door was dan ook: hoe kunnen we de starter stimuleren te gaan kopen? Het antwoord hebben we gevonden in een fi nanciële impuls in de vorm van een (star-ters)bonus, die gezamenlijk wordt opgebracht door de verkopers.

BonusDe bonus schuift bij iedere koop door naar het nog onverkochte huis, waardoor het bedrag stijgt en het eerste, onverkochte huis in de keten voor kopers steeds aantrek-kelijker wordt. Wanneer er een starter gevonden is die een huis koopt en hierdoor de bonus incasseert én alle fi nancieringen rond zijn, vindt de overdracht plaats van alle woningen in de keten. Zo kan iedereen door.

Door: een keten van kopers en verkopers

Dit doet Door voor verkopers

Meedoen betekent een kleinere kans dat u met twee huizen blijft zitten.

Als u een beter bod op uw huis krijgt, kunt u hier gewoon op ingaan.

Door een nieuw huis te kopen, vergroot u de kans uw eigen huis sneller te verkopen.

U kunt direct in actie komen door een profi el aan te maken op ikwildoor.nl.

Meer informatie vindt u op eigenhuismagazine.nl/ikwildoor.

56_57_EHM_door.indd 54 19-03-13 16:59

Page 4: Preview Eigen Huis Magazine april 2013

AardbevingenGroningen beeft – meer dan men voelt. Net als Limburg. En heel veel andere plaatsen op de wereld. TeksT chris sprangers

IllusTraTIe Leendert MasseLink

42 eigen huis magazine april 2013

feitenkaart

40_41_EHM_feitenkaart.indd 42 19-03-13 16:52

Page 5: Preview Eigen Huis Magazine april 2013

Aardbevingen Schudden, zinken en scheuren

Zelden vindt iemand de dood door de beving zelf:

‘doodschudden’, nee.

Het schudden van de grond veroorzaakt schade aan

gebouwen; schade ontstaat ook als de grond na de

beving lager is komen te liggen.

Wat ook kan, is ‘liquefactie’: door trillingen van de

beving gedraagt een met (grond)water verzadigde

fijnkorrelige bodem zich dan als een vloeistof, waarin

gebouwen wegzinken of omvallen. Dit is overigens

wat anders dan de sinkholes die begin maart in het

nieuws kwamen.

Gebouwen bovenop een breuk kunnen scheuren

door verplaatsing van een deel van hun ondergrond.

Gebouwen vallen soms om door seismische

schokgolven die over het landoppervlak trekken.

Aardbevingen leiden vaak tot brand, door omvallende

kachels, open gasleidingen, kortsluiting – en soms

gebrek aan bluswater door gesprongen leidingen.

Bevingsbestendig bouwen Om aardbevingbestendig te bouwen – en bij voorkeur ook heel hoog – in gebieden met veel aardbevingen, zijn uiteenlopende technieken ontwikkeld:

De 508 meter hoge Taipei 101-toren in Taiwan beschikt over een ‘tuned mass demper’, een over een hoogte van vijf verdiepingen in het gebouw opgehangen slinger, die bij uitslag van de toren trager meebeweegt en zo heftige uitslagen voorkomt. Met name in Nieuw-Zeeland staan veel bruggen en gebouwen op een soepele ondersteuning van lood of rubber.

Bij actieve seismische isolatie treedt, als er door een aardbeving trillingen ontstaan in een gebouw, een systeem in werking dat tegengestelde bewegin-gen maakt en zo de trillingen tegengaat.

eigen huis magazine april 2013 43Bronnen: KNMI; geo.mtu.edu; United States Geological Survey; Wikipedia;

Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging; structuremag.org.

Honderden bevingen in Nederland

De kracht van aardbevingen wordt gemeten op de

(logaritmische) Schaal van Richter: een beving met

kracht 3 is tienmaal zo zwaar als die met kracht 2.

De doorgaans ondiepe (3 km) bevingen in Gronin-

gen worden al gevoeld bij een kracht van 1,2. Tegen

2 bij dieper gelegen bevingen.

Zwaarste beving in Groningen: 3,6 bij Huizinge, op

16 augustus 2012.

Zwaarste beving in Nederland: 5,8 bij Roermond,

op 13 april 1992.

De bevingen in Groningen worden veroorzaakt door

onregelmatig inklinken van gashoudend gesteente

langs een breuk.

Dergelijke ‘uitgelokte’ aardbevingen hebben zich

de afgelopen decennia honderden keren voorge-

daan in Nederland.

Ook ‘tektonische’ bevingen treden vaak op – vrij-

wel alle in Limburg en op dieptes tot 30 kilometer.

Het kan nog veel erger De zwaarste aardbeving ooit gemeten is die in Valdivia in Chili, op 22 mei 1960: kracht 9,5. Steden werden ver-woest, rivieren verlegden hun loop; ‘slechts’ 3.000 doden.

Bij de beving van 26 december 2004 bij Sumatra (kracht 9,3) verloren 230.000 mensen het leven – vrijwel allemaal in de door de beving veroorzaakte tsunami. De grote aardbeving van San Francisco van 1906 verwoestte 28.000 (meest houten) gebouwen in een

gebied van 12 vierkante kilometer. Vooral de brand die volgde op de beving veroorzaakte veel schade, De aardbeving van Lissabon van 1755 veroorzaakte zowel een tsunami als een brand, die de stad goeddeels verwoestte.

De aardbeving bij Shensi in China, van januari 1556, eiste de meeste mensenlevens aller tijden: 830.000. De beving bij Haïti van 12 januari 2010 resulteerde in 222.000 doden, 300.000 gewonden, 1.100.000 daklozen en 97.000 vernielde huizen.

40_41_EHM_feitenkaart.indd 43 19-03-13 16:52

Page 6: Preview Eigen Huis Magazine april 2013

56 eigen huis magazine jan 2013

2 x€ 1.495,-

1 x€ 3.746,-

1 x€ 1.000,- 1 x Svedex stijldeuren t.w.v.

€ 1.000,- inclusief montage Geef uw interieur meer stijl en per-soonlijkheid met de kant-en-klare (af-gelakte) stijldeuren van Svedex. Retro chic, modern klassiek of super strak. Svedex stijldeuren worden ontworpen om elk interieur mooier te maken. In welke stijl dan ook. Win een Svedex binnendeur naar keuze ter waarde van € 1.000,- inclusief montage.

1 x Luxury huis houdelijke producten pakket ‘Smart Living’ met Samsung t.w.v. € 3.746,- Dit pakket aan ‘slimme’ producten zorgt er voor dat de taken in het huishouden veel gemakkelijker worden en zelfs leuk. Zo heeft de French Door koelkast een enorme inhoud (525L) een effi ciënte indeling en een uitgesproken design. En zit in dit ‘Smart Living’ pakket ook een 45 L combimag-netron, een Navibot Cornerclean robotstofzuiger en een eco bubble wasmachine.

2 x Tempurmatrassen t.w.v. € 1.495,- De TEMPUR matrassen vormen zich, onder invloed van lichaamstemperatuur en gewicht, naar de contouren van het lichaam. Het gewicht en de beweging van uw lichaam worden perfect geabsorbeerd en gelijkmatig verdeeld, zodat pijnlijke drukpunten worden gereduceerd. Voor ieder lichaam de juiste matras; omdat iedereen een andere defi nitie van comfort heeft, biedt TEMPUR drie verschil-lende matrascollecties met elk een geheel eigen gevoel en ligervaring.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!

lidnummer = lotnummer

Eén keer per jaar is uw lidnummer* uw lotnummer en maakt u kans op schitterende prijzen. Meedoen? Ga naar eigenhuis.nl/doemee.Vul uw gegevens in en wie weet bent u één van de gelukkige win-naars. Meedoen kan tot en met maandag 13 mei 2013.

op fantastische prijzen!Vereniging Eigen

Huis geeft

€ 12.580,55aan prijzen weg

Ga naar eigenhuis.nl/doemee

56_57_EHM_lidlot.indd 56 19-03-13 17:00

Page 7: Preview Eigen Huis Magazine april 2013

eigen huis magazine jan 2013 57

PMS Uncoated

Geel 108 UGrijs Cool gray 10 URood 185 U

PMS Coated

Geel 109 CGrijs Cool gray 10 CRood 185 C

Fullcolor (coated en uncoated)

C M Y KGeel 0 10 100 0Grijs 0 0 5 65Rood 0 100 100 0

Zwart/Wit

K L E U R G E B R U I K P R A X I S - L O G O

5 x€ 145,-

12 x€ 100,-

3 x€ 389,95 1 x

€ 399,95

3 x€ 350,-

5 x Fonq waardebonnen t.w.v. € 100,- Het assortiment van fonq.nl bestaat uit duizenden leuke, mooie en praktische producten. Voor jezelf of als cadeau. Eigentijdse merken op het gebied van koken, wonen, design en tuin. Vandaag besteld voor 22.00 uur, morgen in huis.

1 x buitenfornuis Grandhall Classic 217 t.w.v. € 399,95Grandhall heeft een prachtig buitenfor-nuis ontworpen, die zowel qua design als kwaliteit superieur is. Dit stijlvolle en praktische buitenfornuis beschikt standaard over 4 branders. Kleur: zwart met rvs-details. Beschikbaar gesteld door Hora Barneveld.

3 x Professionele vakman Werkspot.nl voor 1 dag t.w.v. € 350,-Pak de klussen op die al tijden zijn blijven liggen. En laat ze uitvoeren door een vakman van werkspot.nl. Profi teer bovendien direct van het 6%-btw-tarief.

3 x Kärcher hogedrukreiniger t.w.v. € 389,95De Kärcher K 5.700MD is ideaal voor de veeleisende gebruiker: Schoon met een hoofdletter ‘S’. Deze hogedrukrei-niger is uitgerust met de modernste technieken, zoals een watergekoelde motor voor betere prestaties, het Quick Connect systeem en Plug & Clean principe. Dit maakt het toestel krachtig, robuust en zeer gebruiksvriendelijk.

5 x accu boormachine WORX t.w.v. € 145,- Het juiste gereedschap voor elke taakPraxis voert het elektrisch gereedschap- assorti-ment van WORX. WORX-producten zijn van uitstekende kwaliteit voor de veeleisende doe-het-zelver en bieden het juiste vermogen voor iedere kleine en grote klus. Aan welke klus u ook werkt, met WORX-gereedschap heeft u een prima stuk gereedschap in handen.

5 x Gardena Comfort wand -slangenbox t.w.v. € 199,95GARDENA introduceert de eerste wandslangenbox met accu. Deze nieuwe Comfort wandslangenbox 35 Li heeft een 35 meter lange tuinslang en is voorzien van een Lithium-Ion accu. Je trekt de tuinslang uit de box en na gebruik rolt de slang met één druk op de knop automatisch op.

* Uw lidnummer staat in de contributiebrief die deze maand bij het magazine is bijgesloten of apart is toegestuurd per post. Meer informatie over de prijzen en de actievoorwaarden leest u op eigenhuis.nl/doemee.

5 x€ 199,95

56_57_EHM_lidlot.indd 57 19-03-13 17:01

Page 8: Preview Eigen Huis Magazine april 2013

60 eigen huis magazine april 2013

De kopers moeten rekening houden met

fl inke herstelkosten

Het huis in Krimpen aan den IJssel waar bouwkundige Alfred van Veen een aankoop-keuring uitvoert is op z'n minst apart te noemen.

LekkageOp het dakbeschot ziet Alfred sporen van een lekkage. ‘Het kán gaan om een oude, inmiddels verholpen lekkage. Als dat niet bekend is, adviseer ik de kopers dit te laten onderzoeken door een specialistisch bouwkundig bureau. De dakopbouw stamt uit 2005, en heeft 10 jaar garantie. Vraag naar het garantiecertifi caat.’ Als Alfred op het badkamerplafond tikt, gaat spontaan het licht aan. ‘Er is hier gerommeld met de elektra. Dat moet worden nagekeken door een elektricien.’ Het plafond is door de pvc-schrootjes brandgevaarlijk. ‘Mijn advies: vervangen door gipsplaat.’

RookgassenWaar de cv-ketel meestal op zolder staat, zit die hier op de eerste verdieping. Alfred: ‘De rookgasafvoer loopt direct door de achtergevel. Daardoor waaien de rookgas-sen bij jou of de buren binnen.’ Het

verplaatsen van de ketel is vrij ingewikkeld vanwege de leidingen. ‘Maar als de ketel toch vervangen moet worden of je hebt die ruimte op de eerste verdieping nodig, dan zou ik dat doen’. De kozijnen op de eerste etage vertonen op veel plekken houtrot.

TegelsOp de begane grond stap je via de voordeur zo de keuken en woonkamer binnen. En er is een open trap naar boven. Dit zorgt voor veel warmteverlies. Alfred: ‘Zorg voor een portaaltje bij de voordeur. Dan houd je de warmte vast en heb je meer privacy.’De vloertegels in het toilet zijn direct op de houten vloer aangebracht, en hout werkt nu eenmaal. ‘Je voorkomt scheuren door op de vloer eerst een cementgebondenplaat aan te brengen en daarop de tegels te lijmen.’ Er moet nog aardig wat gebeuren om deze woning in een goede staat te brengen, concludeert Alfred. ‘De kopers moeten rekening houden met zeker 7.000 euro aan directe herstelkosten.’

Met een Eigen Huis Aankoopkeuring weet u wat u koopt. Ga naar eigenhuismagazine.nl/aankoopkeuring en vraag de keuring aan.

Het licht gaat spontaan aanSoort woning: Tussenwoning in Krimpen aan den IJsselBouwjaar: 1960Gekeurd door: Alfred van Veen

TEKST

GONNIE OUSSOREN

keuring in de praktijk

FOTO

'S E

D V

AN

RIJ

SW

IJK

60_61_EHM_keuring.indd 60 19-03-13 17:04

Page 9: Preview Eigen Huis Magazine april 2013

66 eigen huis magazine april 2013

Kerk, café en harmonie

huis van vroeger kerkweg schiedam

Niemand wilde het oude huis aan de Kerkweg in het afgelegen buurtschap nabij Schiedam hebben. Maar laat dit nou precies zijn wat Wout en Hennie de Schepper zochten.TeksT Gonnie oussorenfoTo Marc van der kort

er was geen riolering,geen gas en geen kabeltelevisie toen Wout en Hennie de

Schepper in 1984 in deze twee-onder-een-kapper kwamen wonen. Maar het huis met bouwjaar 1911 had karakter. Bovendien wilden ze landelijk wonen, nabij de Randstad. Er moest veel opgeknapt worden, zegt Wout. ‘Dat hebben we zelf gedaan met hulp van vrienden en familie.’ In de straat stonden dertig huizen. Het buurtschapje kende verder een kerk met daartegenover een café en een harmonieorkestge-bouw. ‘Verklaarbaar’, aldus Wout. ‘De kerk is destijds gebouwd door Limburgse bouwvakkers. Vandaar het café en de harmonie.’ Het was eigenlijk de katholieke enclave van Schiedam. ‘De stad was toentertijd overwegend protestants.’ ‘Toen wij er kwamen wonen, waren ze net gestopt met het opspuiten van die grond met baggerslib uit de Rotterdamse havens. Dat hebben ze vijftien jaar laten bezinken om in te dikken. Er ontstond een weelderige natuur.’ De supermarkt was anderhalve kilometer verderop en de kinderen fietsten in vijf minuten naar de basisschool in Schiedam. ‘Echt

1984

ties aangelegd: betonnen driehoe-ken die uit de weg omhoog komen als het verkeerslicht op rood staat. Bij groen licht verdwijnt de driehoek in de weg en mogen bestuurders doorrijden. ‘Die ervaren op deze route nu dus ook oponthoud; voor velen is dat een reden om alsnog gewoon de snelweg te pakken.’ De kerk heeft van Monumentenzorg het predikaat ‘bijzonder’ gekregen en is daarom in 2005 helemaal gerenoveerd. Uit de baggerslib zijn de nieuwbouwwij-ken Spaland en Sveaparken verrezen. ‘De buurt is nu opgewaar-deerd. Vroeger wilde hier niemand wonen, nu wordt het bestempeld als pittoresk kerkbuurtje.’

afgelegen wil ik het hier daarom ook niet noemen, eerder: aan de rand van de stad.’

veel huizen in de straat zijn gerenoveerd of zelfs gesloopt en vervangen door

nieuwbouw. Het verkeer is lange tijd een bron van ergernis geweest. Wout: ‘De Kerkweg vormt een sluiproute van Schiedam naar Delft. Het is een landweggetje van vier meter breed, waar je elkaar niet kunt passeren. Tenzij je op een uitvoegstuk gaat staan. Tien jaar geleden hebben we als buurt actie gevoerd om dit probleem op te lossen.’ Er werden dosseerinstalla-

2013

U wenst meer informatie over onze kozijnen en deuren?

Bezoek een showroom bij u in de buurt of kijk op www.belisol.nl

*Het btw-tarief van 6% heeft betrekking op de arbeidskosten. Het deel arbeidskosten is bepaald op 40% van de opdracht. 60% bedraagt materiaalkosten.Meer informatie over deze regeling vindt u op www.belisol.nl

Belisol, trotse sponsor van het Lotto-Belisol Cycling Team.

EEN BETROUWBAREPARTNER

Zeker van glashelder advies

Zeker van professionelebegeleiding

Zeker van elke afspraak

Zeker van een ruime keuze in kunststof, aluminium en hout

kozijnen en deuren

Profiteer ook van het verlaagd btw-tarief van 6%!*

66_67_EHM_vroeger.indd 66 19-03-13 17:07

Page 10: Preview Eigen Huis Magazine april 2013

Nieuwsgierig geworden?eigen huis magazine

Word lid van Vereniging Eigen Huis en ontvang

11x per jaar Eigen Huis Magazine.

Ga naar www.eigenhuis.nl/lid-worden