Preview Eigen Huis Magazine januari 2014

12
eigen huis magazine gratis voor leden . jaargang 40 . januari 2014 Zo verhoog je de waarde van je huis Rob Mulder is hoopvol over 2014 Nieuwbouw voldoet niet aan de normen 1.300 molens erbij Waarom windenergie een zaak wordt van omwonenden

description

Eigen Huis Magazine is het ledenblad van Vereniging Eigen Huis: een blad over wonen en alles wat daarbij komt kijken. Het laatste woonnieuws, reacties op politieke ontwikkelingen en veel informatie over de eigen woning.

Transcript of Preview Eigen Huis Magazine januari 2014

Page 1: Preview Eigen Huis Magazine januari 2014

eigenhuismagazine

gratis voor leden . jaargang 40 . januari 2014

Zo verhoog je de waarde van je huis

Rob Mulder is hoopvol over 2014

Nieuwbouw voldoet niet aan de normen

1.300 molens erbijWaarom windenergie een zaak wordt van omwonenden

EHM_stramien_cover.indd 1 12-12-13 16:16

Page 2: Preview Eigen Huis Magazine januari 2014

24 eigen huis magazine jan 2014

’Nu heb ik spijt’, zegt pensionado Tinus Kok* (69). Maar indertijd, midden 2013, leek het een

goed idee om contant te betalen voor de plaatsing van nieuwe kunststof kozijnen in drie ruimtes in zijn huis. ‘Mijn aannemer, Evers*, had een goed verhaal. Hij leverde kozijnen met een houtnerf, zonder een al te hoge meerprijs.’ Kok en Evers kwamen een bedrag van zesduizend euro overeen. ‘Maar als ik contant zou betalen, zou ik driehonderd euro korting krijgen’.

Op de dagen voor de werkzaam-heden haalde hij het geld van zijn spaarrekening. Bij het plaatsen van de kozijnen op 12 en 13 juni 2013 ging het mis. Kok: ‘Van het woonka-merraam was de rubberen afdich-ting verwijderd, waardoor dat raam niet waterdicht was. Het kantel-raam in de badkamer en het slaapkamerraam waren te kort.’

In de koopovereenkomst was afgesproken op de dag van plaatsing

te betalen. Kok stelde voor tien procent op de betaling in te houden totdat de gebreken waren hersteld. Hij gaf 5.400 euro aan een mede-werker van Evers. ‘Ik vroeg hem voor ontvangst te tekenen. Hij moest daarover zijn baas bellen en ging naar buiten. Toen hij terug-kwam zei hij dat hij niet mocht tekenen.’

Laatste waarschuwingKok kreeg directeur Boris Evers aan de lijn. ‘Hij was boos. Hij zei: “Je moet die zeshonderd euro gewoon betalen.” Kok weigerde. ‘Ik zei, je hebt de ramen nog niet hersteld. Hij zei dat hij niets zou aanpassen, dat ik geen poot had om op te staan en dat het me op deze manier veel meer zou gaan kosten.’

Een week later kreeg Kok een aanmaning voor het volledige bedrag van zesduizend euro. In een volgende brief, nog geen week later, dreigde het bedrijf met een incassobureau. Kok besloot de aannemer een aangetekende brief

te sturen met een opsomming van de geconstateerde gebreken. Hij vermeldde daarin dat hij op 13 juni 5.400 euro had betaald.

Op 9 juli belde Kok met Evers. ‘Hij zei het incassobureau toch een vordering van het volledige bedrag te geven’. Kok stuurde de aannemer nogmaals een aangetekende brief. Reactie bleef uit. Half juli ontving Kok de eerste brief van het incas-sobureau, nog geen week later gevolgd door een tweede. Inclusief incassokosten was het bedrag opgelopen tot bijna 6.700 euro. ‘Ik heb ze geschreven waarom ik niet de hele vordering had betaald. Ik zei dat het restant zou volgen als het probleem was opgelost.’

‘Maar de brieven bleven komen’, zegt Kok. ‘De ene laatste waarschu-wing na de andere. Het incassobu-reau en Evers beweerden mijn aangetekende brieven nooit te hebben ontvangen.’ Half augustus dreigde het incassobureau met een dagvaarding.

Ten einde raad belde Kok

De aannemer zei:‘Betalen moet je’

Tinus Kok voelt zich opgelicht. Hij liet nieuwe kozijnen plaatsen en betaalde contant. Ineens ontkent de aannemer geld te hebben ontvangen.TEKST ILSE AKKERMANS

juridisch dossier contant betaald

0114juridisch.indd 24 12-12-13 14:49

Page 3: Preview Eigen Huis Magazine januari 2014

eigen huis magazine jan 2014 25

Vereniging Eigen Huis. Op aanra-den van een juridisch adviseur van de vereniging bood hij Evers aan de overgebleven zeshonderd euro over te maken, op voorwaarde dat het bedrijf een verklaring zou opstellen dat na die betaling het volledig overeengekomen bedrag was betaald. ‘Omdat ik eerder contant had betaald was een gang naar de rechter te onzeker. Ik had alleen mijn vrouw als getuige.’

MaffiaNa een telefoongesprek met Evers op 2 september maakte hij het geld over vanuit een internetcafé in Frankrijk, waar hij toen verbleef. Een dag later ontving hij een brief

van Evers. ‘Dank voor uw betaling, wij zetten de procedure stop.’ Daarmee was het afgedaan. Desgevraagd beweert Evers dat het anders is gegaan. ‘Kok had in eerste instantie niets betaald’, zegt hij. Vandaar de aanmaningen en het incassobureau. ‘Uiteindelijk heeft mijn verkoper op 2 september negentig procent van het afgespro-ken bedrag opgehaald bij Kok. In contanten. Die middag heeft Kok het restant overgemaakt.’

Kok blijft bij zijn verhaal. ‘Op 2 september was ik nog in Frankrijk’, zegt hij. ‘Dit zijn ma�apraktijken. Ik betaal nooit meer contant. Ik ben er ingetuind.’ De gebreken zijn nog altijd niet opgelost.

*De namen van beide partijen zijn gefingeerd

Jurist Jurgen Jansen van Vereniging Eigen Huis adviseert vooraf met een aannemer af te spreken een deel van de aanneemsom pas enkele maanden na oplevering te betalen, als eventuele gebreken zijn hersteld. Deze kwestie laat verder zien waarom het zo belangrijk is bij contante betalingen een betalingsbe-wijs te vragen.

Juridisch advies nodig? Kijk op eigenhuismagazine.nl/rechtsbij-stand

ILLUSTRATIE VIJSELAAR EN SIXMA

0114juridisch.indd 25 12-12-13 14:49

Page 4: Preview Eigen Huis Magazine januari 2014

PlavuizenSchier onverslijtbaar en met een vloerverwarming eronder behaaglijk warm. Vloertegels hebben heel wat voordelen boven tapijt. En ook wat nadelen.TEKST CHRIS SPRANGERS ILLUSTRATIE LEENDERT MASSELINK

Aanstampen

Het woord 'plavuis' lijkt typisch Nederlands. Frans, Duits of Engels kennen alleen woorden die 'tegel' in het algemeen betekenen. Het is waarschijnlijk afgeleid van het Latijn pavire = aanstampen. De Romeinen plaveiden hun wegen al.

Een plavuis is een vloertegel. Dezelfde tegel tegen de muur bevestigd, is een gewone tegel.

Grieken en Romeinen werkten al met plavuizen; de Romeinen legden er soms zelfs vloerverwar-ming onder.

Tot halverwege de 19e eeuw werden plavuizen met de hand gemaakt, van vrij natte klei; geen twee tegels waren hetzelfde.

Vanaf ongeveer 1840 worden, te beginnen in Engeland, plavuizen geperst uit tot stof vermalen klei, met heel weinig water.

Alfred Regout & Co in Maastricht is de eerste die, rond 1900, in Nederland dergelijke geperste plavuizen gaat maken.

In Nederland zijn de doorgaans in één kleur uitgevoerde plavuizen meestal in vrij sobere patronen gelegd.

De veelkleurige Franse plavuizen uit die tijd werden in Nederland vooral in winkels gelegd.

40 eigen huis magazine jan 2014

de feiten

0114 feiten.indd 40 12-12-13 15:19

Page 5: Preview Eigen Huis Magazine januari 2014

Barsten en scheuren

Hoewel vaak verkocht als ‘onverslijtbaar’, zijn plavuizen wel degelijk vatbaar voor schade.

Een forse bedreiging is de inloop van zand, dat het oppervlak van de plavuis wegschuurt. Het moet gezegd: daar moet je wel heel erg veel – tientallen jaren – voor inlopen.

Een goed lange inloopmat en regelmatig stofzuigen bieden hier uitkomst.

Gesleep met zware harde (metalen) voorwerpen kan onuitwisbare krassen achterlaten.

Metalen meubelstukken kunnen door contact met water (van het dweilen bijvoorbeeld) zeer moeilijk te verwijderen roestplekken geven.

Puntbelasting kan resulteren in barsten en scheuren.

Look-alikes

Plavuizen zijn inmiddels lang niet allemaal meer van het keramische soort. Al rond 1900 worden er onder meer in België cementtegels gemaakt. En inmiddels ook in Nederland.

Bij cementtegels wordt een metalen patroon in een mal gelegd. In de verschillende vakjes van het patroon wordt cementpasta van de gewenste kleuren ingegoten. Daarna wordt de mal opgevuld tot de gewenste dikte met zand en cement.

Na persing onder hoge druk wordt de plavuis uit de mal gehaald en 24 uur in water gelegd om uit te harden. Waarna hij een week wordt gedroogd.

Er zijn ook keramische tegels die eruitzien als ander materiaal: marmer, natuursteen, leisteen. Inclusief de putjes en groefjes die die materialen eigen zijn.

Nog verder van huis zijn de look-alikes: plavuizen die eruitzien of ze van compleet ander materiaal zijn. Hout bijvoorbeeld. Je krijgt aldus een vloer die eruit ziet alsof hij van hout is (of kurk, et cetera), maar die alle technische voordelen (keihard, makkelijk te reinigen, geen krimp) van steen heeft.

Kunststof plavuizen bieden veel van de voordelen van keramische, maar zijn lichter, makkelijker te leggen en goedkoper.

eigen huis magazine jan 2014 41BRONNEN: MOSA TILES; WOONWEBSITE.NL; RIJKSDIENST VOOR ARCHEOLOGIE,

CULTUURLANDSCHAP EN MONUMENTEN; UW-VLOER.NL; FLOORMANAGER.NL

Cementsluier

Plavuizen die van een glazuurlaag zijn voorzien, laten zich makkelijker reinigen en zijn ook minder gevoelig voor vervuiling dan plavuizen zonder die laag. Ze zijn wel gladder en krasgevoeliger.

Op de vloer blijft door reiniging na verloop van tijd vaak een waslaag of een cementsluier achter, die verder reinigen heel moeilijk kan maken.

Geadviseerd wordt zo min mogelijk reinigingsmid-delen te gebruiken, maar vooral te werken met water (eventueel stoom) met wat azijn, hooguit een paar druppels schoonmaakmiddel, of een vetoplossend middel (St. Marc of ammonia).

Voor intensievere reiniging zijn er speciale zepen verkrijgbaar (zoals HMK R57 of Tricel vloeibare goudzeep). Maar er zijn ook genoeg gespeciali-seerde reinigingsbedrijven in de markt.

0114 feiten.indd 41 12-12-13 15:20

Page 6: Preview Eigen Huis Magazine januari 2014

46 eigen huis magazine jan 201446 eigen huis magazine jan 2014

Meer vierkante meters, betere prijs

Aanpassingen aan de woning doe je in de eerste plaats om pretti-ger te wonen. Maar het is mooi meegenomen als

de waarde van het huis erdoor stijgt. ‘In het algemeen kun je zeg-gen dat verbouwingen waardoor de wooninhoud en het woonoppervlak toenemen, de waarde vermeerde-ren’, zegt Laurens Hoebert, van de Nationale Taxatie Service (NTS). Bijvoorbeeld: installeer een trap naar zolder, laat daar een dakraam monteren waardoor er daglicht naar binnen valt, en je hebt er een ruimte bij. ‘Waarvan je bijvoorbeeld twee slaapkamers kunt maken.’ Ook nuttig: twee en een halve meter bij het huis aanbouwen. Dat is wel duurder dan een dakraam, en bo-

Niet alle verbouwingen maken een huis meer waard. Welke zijn een zinvolle investering en welke niet? TEKST GONNIE OUSSOREN FOTO MB PHOTO INC

vendien snoep je ruimte van de tuin af. Hoebert: ‘Als je een klein lapje grond hebt, moet je je afvragen of je daarvan een stuk wilt missen. Toch geldt: een bebouwd oppervlak is meer waard dan een grondperceel.’ Voor bewoners van appartementen loont het om van één grote slaapka-mer twee kleinere kamers te ma-ken. Appartementen worden bij de makelaar verkocht als twee-, drie-

of vierkamerappartement. Dan maakt een kamer meer of minder uit.

Onderhoud is altijd goed Sowieso een goede investering is het (laten) uitvoeren van onder-houd, bijvoorbeeld aan kozijnen en het dak. Die onderdelen van het huis zijn zelden smaakgevoelig – kleine kans dat een koper denkt: die nieuwe kozijnen vind ik niks. ‘En een woning zonder houtrot in de kozijnen is gewoon meer waard dan één met houtrot’, zegt Hoebert. Iso-latiemaatregelen maken een huis ook meer waard. Die maken een huis comfortabeler en zorgen voor een lagere energierekening. Vooral dubbel glas zet zoden aan de dijk. ‘Kopers kunnen in de winter mer-ken dat er dubbel glas is gezet, als ze een huis bekijken: er is dan geen

Verbouwingen die zichzelf terug betalen

‘ Een bebouwd oppervlak is meer waard dan een grondperceel’

0114waardeerbij.indd 46 13-12-13 15:23

Page 7: Preview Eigen Huis Magazine januari 2014

eigen huis magazine jan 2014 47eigen huis magazine jan 2014 47

0114waardeerbij.indd 47 12-12-13 16:31

Page 8: Preview Eigen Huis Magazine januari 2014

48 eigen huis magazine jan 201448 eigen huis magazine jan 2014

condensvorming. Andere isolatie-vormen zijn niet direct zichtbaar.’ Investeringen die niet per se lonen, zijn cosmetische aanpassingen, zo-als een nieuwe keuken of badkamer. Dat gaat zelfs op als de bestaande bijna gedateerd zijn. Misschien maakt zo’n investering het huis meer waard, omdat het dan fris en nieuw oogt, maar vaak is die waar-devermeerdering beperkt. Zelden is die meer 50 procent van de ver-bouwkosten, zegt Hoebert. Het is een onzekere investering boven-dien: ‘Een koper moet die strakke keuken maar net leuk vinden. Mis-schien houdt hij wel meer van klas-siek.’

Verbouwen met subsidieWie de woning wil aanpassen doet er goed aan vooraf meerdere o� er-tes aan te vragen. Vergelijken kan veel geld schelen, en een verbou-wing tegen een te hoge prijs is min-der snel terugverdiend. Een goede tweede stap: neem een taxateur in de arm. Die bepaalt de waarde van

De vereniging helpt: Benieuwd wat uw huis waard is na

een verbouwing? Vraag een taxatie aan. Vereniging Eigen Huis biedt die aan via de Nationale Taxatie Service: eigenhuismagazine.nl/taxaties.

Voor hypotheekadvies op maat kunt u terecht bij Eigen Huis Hypotheek-service: eigenhuismagazine.nl/hypotheekservice.

Meer informatie over het onder-houden van uw woning vindt u op eigenhuismagazine.nl/onderhoudverbouwen.

de woning voor en na de verbou-wing en kan zo berekenen hoeveel waardevermeerdering een verbou-wing oplevert. Een taxatierapport helpt bovendien bij het krijgen van fi nanciering van een bank. Voor be-paalde verbouwingen geven som-mige gemeenten subsidies. Dat doen ze bijvoorbeeld bij verbou-wingen die het huis energiezuiniger maken of de kwaliteit van de wo-ning verbeteren. Andere gemeenten bieden een lening aan tegen lage rente om woningverbetering te sti-muleren. Kan toch weer schelen.

‘ Een koper moet die nieuwe, strakke keuken maar net leuk vinden’

0114waardeerbij.indd 48 12-12-13 16:41

Page 9: Preview Eigen Huis Magazine januari 2014

eigen huis magazine jan 2014 49

5 vragen zonne-energie

Sommige huiseigenaren die energie opwekken met zonnepanelen zijn voor de Belastingdienst pardoes ondernemer. Hoe zit dat?TEKST MARIJKE SNIJDERBEELD YENG CHE CHOW | AKIMOTO

1 Dus? Hoe zit het? De Belastingdienst be-schouwt huiseigenaren met zonnepanelen voortaan als

ondernemer als zij een deel van de opgewekte stroom terugleveren aan het energienet, en ze daarvoor een vergoeding krijgen van de energie-leverancier. O�cieel spreekt de Belastingdienst van ‘btw-onderne-mers’, wat betekent dat zij deelne-men aan het economisch verkeer en concurreren met anderen.

2 Dat is pas sinds kort. Vanwaar de verandering? Dat komt door een uitspraak van het

Europese Hof van Justitie. In Oostenrijk startte een man een rechtszaak omdat hij de btw wilde terugvragen die hij had betaald bij de aanschaf en installatie van zijn zonnepanelen. Het Hof stelde hem in het gelijk. Het opwekken van energie werd aangemerkt als economische activiteit. Eigenaren van zonnepanelen werden daarmee ondernemers. De uitspraak van het Europese Hof is ook van toepassing op Nederlanders, bevestigde staatssecretaris Weekers (Finan-ciën) onlangs nog.

3 Wat merken huiseigenaren met zonnepanelen ervan, dat ze als ondernemers worden gezien?

Ondernemers moeten voor de Belastingdienst een administratie bijhouden en facturen sturen waarop de btw voor de leveringen staat vermeld. Ook moeten som-mige zonnepaneeleigenaren btw betalen over de stroom die zij opwekken en rechtstreeks verbrui-ken.

4 Alleen maar nadelen dus?Nee hoor. Wie onderne-mer is kan wel een groot

deel van de btw terugvragen die hij heeft betaald bij de aan-schaf en installatie van zonne-panelen.

Zonne-ondernemer of je ’t wilt of niet

5 En als je toch geen ondernemer wilt zijn?Iemand die energie teruglevert aan het net is,

voor de Belastingdienst, hoe dan ook ondernemer. Maar wie minder dan 1.345 euro btw per jaar verwacht af te dragen, hoeft zich niet als ondernemer te melden bij de fiscus. Dit zal voor de meeste particulieren met zonnepanelen het geval zijn. Zij hoeven dus geen administratie bij te houden of btw af te dragen over geleverde stroom. De keerzijde is dat de btw die is betaald over de panelen, natuurlijk niet kan worden teruggevraagd.

Meer infomatie over de btw op zonnepanelen en ondernemerschap leest u op eigenhuismagazine.nl/btw-zonnepanelen

0114 vijf vragen.indd 49 12-12-13 15:47

Page 10: Preview Eigen Huis Magazine januari 2014

56 eigen huis magazine jan 2014

Wat er voor de woningbezitter is veranderd per 1 januari

Woningbezitters krijgen in het nieuwe jaar al meteen te maken met financiële veranderingen. De hypotheekrenteaftrek daalt bijvoorbeeld, maar wie energieneutraal (ver)bouwt mag juist meer lenen. Een overzicht van belangrijke veranderingen.TEKST ANTON VAN TUYL ILLUSTRATIE JEFFREY THOMPSON

Dag aftrek, hallo energiefonds

104%

Wie een huis koopt, heeft eigen geld nodig. Banken geven in 2014 niet langer een hypotheek van meer dan 104 procent van de marktwaarde van de te ko-pen woning. Vorig jaar was de maximale hypotheek 105 pro-cent. Wie wil verbouwen heeft dus al snel enkele duizenden eu-ro’s nodig aan eigen geld.

NHG*: minder lenen, maar restschuld mag mee

Bij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) veranderen diverse regels. Om te be-ginnen daalt de maximale hypotheek voor woningen met NHG. Dit treft vooral mensen met een laag inkomen, maar ook gezinnen met een modaal jaarin-komen van 33.500 euro merken verschil. Zij kunnen sinds 1 januari bij een ren-te van 4,25 procent nog een hypotheek van maximaal 152 duizend euro afsluiten, ruim vierduizend euro minder dan afgelopen jaar.

Ook de financiering van restschulden gaat veranderen. Minister Blok (Wonen) heeft bepaald dat banken de restschuld van NHG-hypotheken onder voorwaarden mogen meefinancieren in een nieuwe hypotheek met NHG. Let wel: banken mó-gen nu een restschuld meefinancieren, maar ze zijn het niet verplicht.

De derde verandering bij NHG is dat de banken een eigen risico van 10 procent krijgen. Vereniging Eigen Huis vreest dat zij dit proberen terug te verdienen door minder rentekorting op NHG-hypotheken te geven. Die korting is nu gemiddeld 0,5 tot 0,7 procent, maar niet afdwingbaar.

Copy of 0114 1 jan.indd 56 12-12-13 15:56

Page 11: Preview Eigen Huis Magazine januari 2014

eigen huis magazine jan 2014 57

Wie een huis koopt dat niet meer kost dan 290 duizend euro (inclu-sief bijkomende kosten) kan NHG-garantie aanvragen. NHG neemt dan de restschuld over, als het huis verkocht moet worden vanwege langdurige inkomstendaling. Bij-voorbeeld als de eigenaar werk-loos of arbeidsongeschiktheid wordt, of gaat scheiden.

*NHG

Energieneutraal en renovatie

De overheid verruimt per 1 janu-ari 2014 de hypotheeknormen voor woningen die energieneu-traal zijn, of waarvoor renovatie noodzakelijk is.

Vanaf 2014 mogen eigenaars van energieneutrale woningen 13.500 euro meer hypotheek krijgen dan normaliter op basis van hun inkomen is toegestaan. Bij een energieneutrale woning wekt de woningbezitter net zo veel energie op als hij verbruikt. De energiemeter staat dus op nul.

Voor woningen waarvoor reno-vatie noodzakelijk is (bijvoor-beeld omdat er paalrot is) mag de bank voortaan een hypotheek geven boven de marktwaarde van de woning.

Crisismaatregelen verlengdDe crisismaatregelen voor woning-bezitters met dubbele woonlasten zouden per 1 januari 2014 vervallen, maar zijn met een jaar verlengd. Dat betekent onder meer dat huiseige-naren die noodgedwongen twee woningen hebben, een jaar langer hun dubbele woonlasten kunnen aftrekken.

100.000 euroSchenkingsvrijstelling

De tot 100 duizend euro verhoogde eenmalige schenkingsvrijstelling, mag in 2014 ook worden gebruikt voor aflossing van restschulden die voor 29 oktober 2012 zijn ontstaan. Van 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015 is de vrijstelling schenkbelasting ver-hoogd van 51.407 euro naar 100.000 euro. Dat maakte het kabinet op Prinsjesdag bekend. In eerste instantie zou die verruiming alleen gelden voor restschulden die op of na 29 oktober 2012 zijn ontstaan, maar in no-vember stemde de Tweede Kamer ermee in dat nu ook oude restschulden onder de vrijstelling vallen.

Een belangrijke voorwaarde voor de vrijstelling van schenkbelasting is dat de schenking wordt besteed aan de eigen woning, of aan aflossing van de hypotheekschuld.

Copy of 0114 1 jan.indd 57 12-12-13 15:56

Page 12: Preview Eigen Huis Magazine januari 2014

Nieuwsgierig geworden?eigen huis magazine

Word lid van Vereniging Eigen Huis en ontvang

11x per jaar Eigen Huis Magazine.

Ga naar www.eigenhuis.nl/lid-worden