Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

52
4e jaargang / najaar 2015 / een uitgave van Personal Touch Travel Het Franse Deauville In de voetsporen van Coco Chanel en Clint Eastwood Love to Cruise! www.personaltouchtravel.nl Personal Touch Travel magazine St. Maarten Voor het échte bountygevoel in de Caribbean .

description

 

Transcript of Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

Page 1: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

4e jaargang / najaar 2015 / een uitgave van Personal Touch Travel

Het Franse DeauvilleIn de voetsporen van Coco Chanel

en Clint Eastwood

Love to Cruise!www.personaltouchtravel.nl

Personal TouchTravel magazine

St. MaartenVoor het échte bountygevoel

in de Caribbean

.

Page 2: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015
Page 3: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

3

Love to cruise! Tijdens de Oktober Cruisemaand wordt er veel aandacht besteed aan cruises. Wat kun je alle-maal bij een cruisevakantie verwachten? Zelf een keer cruisen? Kijk snel op pagina 49!

Koffers mee of alleen handbagage?Of je nu een lange of een korte vliegreis maakt: je reist vrijwel altijd met bagage. Wij zetten de tarieven voor ruimbagage van de belangrijkste airlines op een rij.

Reisboeken Lekker lezen tijdens je vakantie? In onze rubriek ‘Reisboeken’ vind je een aantal boeken die ons inspireerden en ongetwijfeld zorgen voor een ontspannen vakantie.

Hello Toronto! Toronto is een perfecte bestemming voor een mooie city-trip. Trotseer de top van de hoge CN Tower of proef het verleden in het Royal Ontario Museum. It’s up to you!

Jamaica Jamaica: land van de snelle atleten, het relaxte leven, het tropisch groene binnenland, lange zandstranden, het heerlijke eten en natuurlijk de ritmische reggaemuziek. Yah mon!

ValenciaValencia is na Madrid en Barcelona de derde stad van Spanje. Plan een tripje wel in het voor- of najaar, want zomers kunnen de tem-peraturen behoorlijk oplopen.

ColofonChief Editor Leisure

Eugenie Engelbracht

RedactieSteven van den Berg

Laura van den BiggelaarEugenie Engelbracht

Doron SajetLinda van Maanen

Olfien van der MarkDaphne van Nierop

Irene SomsenNiek Vernooij

FotografieReismedia

Piroschka van de Wouw

Uitgever Rob Somsen

Sales [email protected]

Art DirectionCre8tiFF

LithografieCre8tiFF

DrukkerijSenefelder Misset bv

Verschijningsdataoktober 2015, december 2015maart 2016, september 2016

UitgeverReismedia BV

Postbus 4 3970 AA Driebergen T + 31 (0)343 531310

[email protected] www.reismedia.nl

Inhoud

Isle of Wight 20Handige apps voor op reis 22 St. Maarten 23

5

16

19

30

41

44

Stubaital in Oostenrijk 27Thailand met de kids 33App met checklist 36

Het Franse Deauville 39Kaapstad in Zuid-Afrika 46Lezersaanbieding! 49

Meer

Page 4: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015
Page 5: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

Wie ooit in slaap werd gewiegd door de deining van de

oceaan, wil nooit meer iets anders… Cruisen is popu-

lairder dan ooit. De cruisesector heeft de afgelopen vijf

jaar dan ook een sterke groei doorgemaakt. Voor het

vierde opeenvolgende jaar organiseert CLIA Nederland

de Oktober Cruisemaand: een maand met veel aandacht

voor cruisevakanties. In deze cruisespecial vind je alle ins

en outs over de cruisemaand.

Oktober Cruisemaand!

Tekst: Eugenie Engelbracht

Cruisevakanties volop in de schijnwerpers

5

Page 6: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

Met een inspirerende video werd begin oktober op www.lovetocruise.nl het start-schot voor alle cruise-acties gegeven. “Met de Oktober Cruisemaand en het thema ‘Love to Cruise’ willen wij de Nederlandse vakantiegangers op verschillende manie-ren laten zien hoe verrassend anders een cruisevakantie is. Ook willen we via beelden en het zogenaamde ‘storytelling’ consumenten vertellen wat zij bij een cruise kunnen verwachten”, vertelt Marlies Grent van CLIA Nederland. CLIA staat voor Cruise Lines International Association en is de overkoepelende vereniging voor de cruisebranche. Bij CLIA Nederland zijn 21 cruiserederijen aangesloten, die actief zijn op de Nederlandse markt. “Uit cijfers blijkt dat zo’n 109.000 Nederlanders in 2014 een cruisevakantie hebben gemaakt, maar wij willen nóg meer reizigers bereiken, vandaar deze grootschalige promotie”, aldus Grent.

Campagne op radio en tvVanaf 1 oktober gaat er ook een radio-campagne op SkyRadio en een video-campagne op Uitzendinggemist.nl lopen, waarbij consumenten kans maken op een

cruise. Ook publiceren in oktober veel landelijke en regionale kranten over cruises en zijn er door het hele land interessante cruisebeurzen en -bijeenkomsten voor het grote publiek. De ervaring leert dat potentieel geïnteresseerden zich graag laten voorlichten over de verschillen tussen cruiserederijen. Ook reisbureaus zijn betrok-ken bij de campagne en besteden op hun eigen manier aandacht aan cruises.

VerbeeldingVolgens Grent is cruisen een begrip dat erg tot de verbeelding spreekt, maar wél nog steeds kampt met vooroordelen. ‘Voor

oude mensen, saai, duur en niets voor mij’ zijn dan ook veelgehoorde geluiden. Grent spreekt dat maar wat graag tegen. “Vaak geldt hier: onbekend maakt onbe-mind. Dat cruisen alleen voor oudere mensen is, is allang achterhaald. Een cruise is voor iedereen en moet je zien als een ideale rondreis, waarbij je comforta-bel reist, slechts één keer je koffer uitpakt en meerdere bestemmingen aandoet. Ondertussen geniet je aan boord van het schip van alle comfort en service.” Zij doelt hiermee op de faciliteiten waarover de huidige cruiseschepen beschikken: van diverse bars en restaurants (van buffet- tot

* In april 2016 wordt het nieuwste schip van Holland America Line (HAL) onthuld: ms Koningsdam. Dit schip, met als thuishaven Amsterdam, wordt het grootste en meest moderne schip in de HAL-geschiedenis. Meer over dit schip lees je op pagina 15.

* Vanaf 29 mei 2016 gaat Harmony of the Seas, het nieuwste schip van Royal Caribbean, vanuit Southampton varen. Het schip is groter dan de andere schepen uit de vloot en beschikt over veel nieuwe activiteiten. Hoogtepunt op het schip is ‘The Ultimate Blyss’, een glijbaan waarbij je maar liefst tien dekken naar beneden suist.

* Op de schepen van Norwegian Cruise Line staat ‘freestyle cruising’ centraal. In een onge-dwongen sfeer eten waar, wanneer en met wie je maar wilt.

Marlies Grent (CLIA Nederland): “Met videobeelden en het zogenaamde ‘storytelling’ willen we consumenten enthousiast maken voor cruises”.

6

Page 7: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

specialiteitenrestaurants), grote theaters voor spectaculaire shows tot een bioscoop, een casino, meerdere zwem-baden met soms gigantische glijbanen, een spa- en wellnesscentrum of een fitnessruimte. Aan boord hoef je je écht niet te vervelen, dus saai is het zeker niet. Tel daarbij op de all inclusive ser-vice, waarbij veel zaken al bij de reissom zijn inbegrepen en je begrijpt waarom een cruise betaalbaar kan zijn. Heel sim-pel: door de all inclusive formule kom je achteraf niet voor onverwachte uitgaven te staan. Dat is bij andere vakanties nog altijd maar afwachten…

Voor meerdere doelgroepenCruiseschepen zijn er in vele soorten en maten en voor jong en oud. Voor iedere doelgroep en ieder budget is er dan ook wel een geschikte cruise te vinden.

Zeker ook voor families met kinderen. Daar spelen rederijen handig op in met de komst van speciale familiekamers en nog spectaculairdere faciliteiten aan boord. Zo behoort zelfs rolschaatsen of skydiven aan boord van een schip inmiddels tot de mogelijkheden!

Juiste keuze schip en hutAls je een cruise wilt gaan maken, kijk dan niet alleen goed naar de vaargebieden (variërend van IJsland tot Hawaï en van de Middellandse Zee tot het Caribisch Gebied) maar ook naar het soort schip en de hut waar je voor kiest. De keuze van een schip is een belangrijk aspect voor het slagen van je cruise. Wat verwacht je precies aan boord? Wil je een klassiek of een ultra modern schip? Een binnen- of buitenhut? Kleinschalig of groot? De keuze is reuze, dus het is verstandig je daar goed over te laten informeren.

Zelf een keer cruisen?Op de volgende pagina’s vind je nog veel meer informatie rond cruises, bijvoorbeeld over de hutten, het geven van fooien, het boeken van excursies, kledingvoorschriften en nog veel meer. Bekruipt je nu al dat ‘Love to cruise’-gevoel? Kijk dan snel op

pagina 49 naar onze Lezersaanbieding. Speciaal voor lezers van dit magazine heb-ben we voor een zeer aantrekkelijke prijs een 8-daagse reis naar de Noorse fjorden…

“Dat cruisen alleen voor

oudere mensen is, is allang

achterhaald”

7

Page 8: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

8

Ruud, Carola, Isabella (14) en Martijn (11) Witte huren voor hun vakantie bijna ieder jaar een stacaravan op een

camping. Afgelopen zomer gooiden zij het roer om en maakten zij voor het eerst een cruise. Onze redactie

vroeg hen naar hun ervaringen.

“Een mooie kans om in een korte tijd veel te zien”

Waarom een cruise? “Wij vinden Italië erg mooi, maar daar zijn we al vaak geweest. Onze dochter Isabella was al langer aan het kijken naar cruises. Wij hadden dat altijd al een beetje in ons achterhoofd. Zo’n soort reis is immers een mooie kans om in een korte tijd veel te zien.”

Op welke cruise viel jullie keuze?“Wij wilden onze cruise graag toch in Italië beginnen om ook daar nog een weekje te verblijven. Eerst hebben wij een week in de buurt van Venetië op een camping gestaan en daarna zijn we in Venetië aan boord

van het schip gegaan. Vandaaruit ging de reis verder naar Split, Santorini, Mykonos, Dubrovnik, Ancona en weer terug naar Venetië.”

Welke verwachtingen hadden jullie bij deze reis?“Onze verwachtingen waren: veel zien en een zekere luxe op het schip. Wij hebben inderdaad veel gezien, alhoewel we soms wat tijd tekort hadden. Vooral op Santorini was het heel krap. Wat betreft de luxe aan boord; wij hadden zelf tóch wat hogere ver-wachtingen. Er was natuurlijk volop eten en drinken en onze hut werd goed verzorgd

met continu schone handdoeken en ook waren er steeds nieuwe badhanddoeken bij het zwembad. Wij misten echter nét die extra touch.”

Hoe was “het leven” aan boord? “Wij moesten persoonlijk erg wennen aan het massale gebeuren op het schip en het op de tijd moeten letten, bijvoorbeeld wanneer je moest eten, van boord kon en dergelijke. Wij hadden de uitleg over het leven aan boord gemist, waardoor het voor ons even zoeken was. Maar iedere dag ontvang je een nieuwsbrief, waarin precies staat aangegeven hoe laat je van

Tekst: Olfien van der Mark

Foto

's: F

Fam

ilie

Witt

e

Onze eerste cruise…

Page 9: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

boord mag en weer aan boord moet zijn en wat er die dag en avond allemaal te doen is op het schip. De excursies leken ons erg leuk, maar waren wel duur. De hut was prima. Het entertainment vonden wij echter minder. Maar dat is onze per-soonlijke mening; veel mensen vonden het entertainment wél leuk. De spelletjes rond het zwembad waren alleen bedoeld voor volwassenen. Voor de kids was het vooral gamen, wat - in onze ogen - niet de bedoeling is van een vakantie. Onze kinderen houden niet van animatie, maar op sportief gebied vinden ze het vaak wel leuk om mee te doen. De kinderen gingen na het diner met andere kinderen iedere avond nog even in het zwembad en het bubbelbad.”

Hebben jullie nog excursies geboekt?“Op Santorini hebben wij een excursie gemaakt en zijn wij met de bus naar een strand gegaan. Daar hebben we enorm genoten. Er waren heerlijke strandbed-den, de mooie zee natuurlijk en een zeer goed restaurant mét bediening op het strand. Echt een luxe! Daarna zijn wij terug gegaan naar het stadje en hebben daar de kabelbaan gepakt. Voor die kabel-

naar mate de week vorderde beter en er was genoeg keus in de menu’s. Ook bij het diner kon je kiezen uit verschillende voor-, hoofd- en nagerechten en iedere dag was er een andere kaart. De kinderen konden kiezen uit de kinderkaart, maar ook iets uit de volwassenenkaart nemen. Dat was erg prettig.”

Heb je nog tips?“Wij raden andere gezinnen zeker een cruise aan. Je moet echter wel houden van varen en goed kijken voor welk schip en welke route je kiest. Wij troffen het trou-wens zeer goed met een ander Nederlands stel met kinderen in dezelfde leeftijd. Zij zaten bij het diner bij ons aan tafel. Er was een goede klik en wij zijn ook een paar keer samen op pad geweest. Erg leuk.”

baan waren wel lange wachtrijen, maar het is zeker een aanrader.”

Wat zien jullie als voordelen van een cruise? “Je ziet veel, reist comfortabel en je kunt de hele dag eten. Ook ontmoet je veel mensen van allerlei nationaliteiten. De mensen aan boord waren veel (jonge) stelletjes en veel families, wat erg leuk was. Er waren weinig ouderen, wat je misschien wél zou verwachten. Het enige minpuntje vonden wij het ‘massale’. Dat merk je vooral op zee-dagen, wanneer iedereen aan boord is.”

Hebben jullie waar voor je geld gekregen? “De prijs/kwaliteit verhouding was zeker goed, ook omdat onze kinderen vrijwel gratis mee mochten. Voor hen betaalden wij alleen havengeld en fooi. Het eten werd “Een mooie kans om in een korte tijd veel te zien”

Foto

's: F

Fam

ilie

Witt

e

Onze eerste cruise…

9

“Kijk goed voor welk

schip en welke route

je kiest”

Page 10: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015
Page 11: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

11

Tip 1: bereid je voorEen cruise is écht wel iets anders dan een doorsnee vakantie. Lees ervaringen van andere cruisepassagiers, raadpleeg sites van rederijen voor meer informatie of schakel de hulp in van een reisbureau voor professioneel advies. Vergeet niet: de maand oktober is uitgeroepen tot Oktober Cruisemaand. In het hele land worden (gra-tis) informatiebijeenkomsten en cruisebeur-zen gehouden. Steek daar eens je licht op.

Tip 2: bagageZorg dat je bagage is gelabeld met je naam en hutnummer. Zodra je in de cruisetermi-nal aankomt, geef je je koffer af aan kruiers. Zij zorgen ervoor dat je koffer in de loop van de middag voor je hut staat. Je kunt zelf direct door om in te checken, dus zon-der gesjouw, wel zo handig! Aan het einde van de cruise kun je je koffer de avond voor vertrek voor je hut zetten. Kruiers zorgen er dan weer voor dat je koffer in de terminal klaar staat. Neem een kleine weekendtasje mee waarin je kleding, toiletspullen en eventuele medicijnen kunt opbergen voor je laatste dag aan boord.

Tip 3: hutAlle hutten liggen boven de waterlijn en dus nooit ‘onderin’ het schip. Naarmate accommodaties hoger en midscheeps gelegen zijn, loopt de prijs op. De suites en

hutten met balkon liggen op de hoger gele-gen dekken. De praktische binnenhutten zijn niet perse kleiner dan tegenover liggende buitenhutten; zij hebben alleen geen raam. Kies je voor een route waarbij je elke dag een nieuwe bestemming aandoet en je budget is beperkt, dan is een binnenhut een voordelige optie.

Tip 4: excursiesExcursies zijn vooraf te reserveren maar ook op het schip zelf nog te boeken. Je kunt ook op eigen gelegenheid een plaats bezoeken. De grotere steden kun je met het openbaar vervoer of een hop-on hop-off bus makkelijk verkennen. Voor het bezoeken van gebieden die ver van een haven verwijderd liggen, is het nuttig om een excursie te reserveren die aansluit op de aankomst en het vertrek van het schip. Maak in ieder geval een planning

Stap jij binnenkort aan boord van een cruiseschip? Een goede voorbe-

reiding is het halve werk. In samenwerking met CLIA Nederland geven

we je een aantal handige cruise-tips.

Voor het eerst cruisen?Tien tips!

Tekst: Eugenie Engelbracht

“Is je budget beperkt,

dan is een binnenhut een

voordelige optie”

Foto

's: R

eism

edia

Page 12: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015
Page 13: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

voor jezelf en verzamel informatie over de bestemmingen die je wilt bezoeken.

Tip 5: eten Ontbijt, lunch en diners zijn bij een cruise inbegrepen, waarbij je keuze hebt uit restaurants met à la carte menu’s of buf-fetrestaurants. Daarnaast zijn er ‘speciali-teitenrestaurants’: kleinere restaurants met een uitgebreid menu, vaak met speciale gerechten zoals sushi. Afhankelijk van de rederij betaal je hiervoor een kleine toeslag.

Tip 6: drankjesBij veel rederijen kun je een “drankenpak-ket” bijboeken. Dit pakket bestaat bijvoor-beeld uit een aantal flessen wijn of een onbeperkt aantal frisdranken. Je boekt het pakket voor een bepaalde periode en vaak nog tegen een lager tarief dan wat je aan boord voor de drankjes betaalt.

Tip 7: kledingKledingadvies verschilt nogal per rederij. Meestal is het niet meer zo formeel als het beeld dat men bij cruises heeft. Er zijn vaak één of twee ‘feestelijke’ dineravonden, waarbij je gekleed kunt gaan zoals je in Nederland naar een goed restaurant zou gaan.

Tip 8: creditcardEen creditcard is geen verplichting, maar wel aan te raden. Je registreert je creditcard aan het begin van de cruise, waarmee een zogenaamde ‘boordrekening’ wordt geopend. Aan het einde van de cruise krijg je een overzicht van alle gemaakte kosten, die automatisch worden verrekend via je creditcard.

Tip 9: fooienBij rederijen waar fooien niet inbegrepen zijn in de reissom, wordt elke dag auto-matisch een adviesbedrag hiervoor op je

rekening geschreven. Aan het einde van de cruise kun je bij de receptie dit bedrag bijstellen als je heel tevreden bent of juist niet. Deze kosten worden op je ‘boordre-kening’ bijgeschreven en dus automatisch verrekend via je creditcard.

Tip 10: internetNatuurlijk wil je al je cruise-avonturen delen met het thuisfront. Telefoneren op open zee is echter prijzig. Maak aan boord liever gebruik van de internetmogelijkheden (vaak 24 uur) die rederijen bieden. Er zijn vaak speciale internetbundels te koop.

13

Page 14: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015
Page 15: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

Spannend: in april 2016 wordt het nieuwste schip van Holland America Line (HAL) onthuld: ms Koningsdam.

Het woord ‘koning’ in de naam van het schip legt een duidelijke link naar Zijne Majesteit Koning Willem-

Alexander, de eerste koning van Nederland sinds meer dan honderd jaar. Een cruise met dit schip betekent

‘koninklijk genieten’…

Holland America Line presenteert ‘ms Koningsdam’

Het schip, met als thuishaven Amsterdam, wordt het grootste en meest moderne schip in de HAL-geschiedenis. Op het schip zijn uiteraard de locaties en faciliteiten, die zo herkenbaar zijn voor de HAL-vloot, te vinden. Maar er zijn ook diverse nieuwe, verrassende zaken.

Rock Me BabyBruisend entertainment aan boord van de schepen vindt HAL belangrijk. Die traditie wordt nu voortgezet met ‘Music Walk’: op drie podia worden iedere avond live muziekoptredens verzorgd. Ben je gek op bluesmuziek? De B.B. King's All-Stars Band brengt alle Memphis-klassiekers ten gehore. Van snelle funk tot ontspannen soul en allemaal te beluisteren in de Queen’s Lounge, onder het genot van een speciale

cocktail (Lucille en Rock Me Baby). Een typisch Nederlands tintje vind je in het Delftsblauwe Grand Dutch Cafe, Geniet hier van een lekker blond bier, je favoriete koffie of een Nederlandse snack.

Culinaire hoogstandjesDe showkeuken op het schip, die overdag wordt gebruikt voor praktijkkooklessen, verandert 's avonds in een sfeervolle eetgelegenheid waar je heerlijk kunt dineren. Koks maken hier ambachtelijke gerechten met eerlijke streekproducten. Wil je dineren met uitzicht op zee? Ga dan aan tafel in de Dining Room, die je een prachtig uitzicht biedt. Tot slot is er nog Lido Market: een moderne marktplaats met themagedeeltes waar je diverse afhaalgerechten kunt krijgen. Van

traditioneel comfortfood tot gerechten van over de hele wereld.

Dichtbij vertrekkenDe eerste afvaart van het ms Koningsdam staat gepland in april 2016, voor een 13-daagse cruise in het Middellandse Zeegebied. De reis voert langs bestem-mingen in Spanje en Portugal en eindigt in Rome. Na de eerste afvaart gaat het schip, naast 7-daagse, ook 14-daagse cruises maken. Bij deze cruises worden bestem-mingen in Noord-Europa aangedaan, zoals de Noorse fjorden en IJsland. Groot voor-deel is dat deze cruises zijn met vertrek én aankomst vanuit Amsterdam. Je hoeft dus niet ver te reizen om aan boord te stappen. In najaar 2016 gaat ms Koningsdam cruises uitvoeren in de Caribbean.

Tekst: Eugenie Engelbracht

Foto

's: H

olla

nd A

mer

ica

Line

15

Page 16: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

16

Of je nu een lange of een korte vliegreis maakt: je reist vrijwel altijd met bagage. Voor verschillende luchtvaart-

maatschappijen geldt dat je gratis ruimbagage kunt meenemen, maar dit is lang niet bij alle airlines het geval.

Koffers mee of alleen handbagage?Kilo’s en tarieven van airlines op een rij

Hoeveel je moet betalen voor ruimbagage verschilt per luchtvaartmaatschappij en de soort reis die je boekt. Bij het boeken van een zogenaamde ‘pakketreis’ (vlucht en accommodatie) is het raadzaam om bij het reisbureau of de reisorganisatie na te vragen wat de regels en kosten zijn voor het meenemen van bagage. Vast staat ook dat het loont om vooraf een bepaald aantal kilo’s ‘te kopen’ of alleen met handbagage te reizen, want daar betaal je niets voor. Zie

je door de bomen het bos niet meer? Wij zetten de tarieven voor ruimbagage van de belangrijkste airlines op een rij.

EasyJetBij easyJet moet worden bijbetaald voor ruimbagage. Elke passagier die voor incheckbagage betaalt, kan maximaal 20 kilo meenemen. De tarieven zijn afhankelijk van de vluchtafstand en de periode waarin de vlucht plaatsvindt. Indien de ruimba-

gage online wordt gekocht, moet er 16-29 euro worden betaald. Je kunt ook later beslissen of je ruimbagage koopt, maar net als bij andere airlines stijgen dan de tarieven. Bij het bagage-afleverpunt moet 40 euro worden betaald; bij de gate is dit 55 euro.

KLMOp intercontinentale en Europese KLM-vluchten die deel uitmaken van een

Tekst: Olfien van der Mark

Page 17: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

Koffers mee of alleen handbagage?Kilo’s en tarieven van airlines op een rij

internationale reis, mag je als economy class-passagier gratis maximaal 23 kilo ruimbagage meenemen. Ook op KLM-vluchten tussen het Europese vasteland en Armenië, Georgië, Italië (behalve Florence, Bologna, Turijn en Venetië), Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland is dit het geval. Op Europese KLM-vluchten, inclusief vluchten tussen het Europese vasteland en Algerije, Israël, Marokko en Tunesië, kun je op de KLM-site voor twintig euro 23 kilo ruimbagage aanschaffen. Op de luchthaven betaal je tien euro extra. Businessclass-passagiers mogen gratis twee stuks ruimbagage van maximaal 32 kilo meenemen. Flying

len. Te veel bagage ingepakt? Per extra kilo betaal je ongeveer 10 euro extra.

AirberlinAirberlin hanteert verschillende tarieven. Voor het tarief ‘Justfly’ op korte- en middellange afstandsvluchten moet je betalen voor ruim-bagage. Bij ‘Flydeal’ en ‘FlyClassic’ is 23 kilo ruimbagage inbegrepen. Heb je gekozen voor FlyFlex+? Dan mag je twee bagagestukken van 23 kilo meenemen. Voor langeafstandsvluchten geldt dat je, ongeacht de reisklasse of het geko-zen tarief, gratis ruimbagage mag meenemen.

Blue member? Afhankelijk van het aantal gespaarde miles kun je gratis ruimbagage meenemen of betaal je minder dan reizi-gers die geen flying blue-member zijn.

RyanairElke passagier mag tegen betaling maxi-maal twee bagagestukken inchecken. Bij de boeking kan een keuze worden gemaakt tussen 15 of 20 kilo. Ook hier is het goedkoper om ruimbagage online aan te schaffen. De tarieven kunnen per bestemming en per jaargetijde verschil-

17

Pas op voor overgewichtVerlies het aantal kilo’s niet uit het oog, want als je koffer te zwaar is, moet je bijbetalen. Geen leuk begin van je reis. Ga je op citytrip? Zorg ervoor dat je iets minder inpakt, zodat je voldoende ruimte over hebt voor extra aankopen. Op die manier kom je op de terugreis niet voor ver-velende verrassingen te staan.

Tarieven Ruimbagage

Luchtvaartmaatschappij Aantal kilo’s Tarief in euro’s voor enkele reis Tarief in euro’s voor enkele reis

(bij online boeken) (bij boeken op de luchthaven)

Transavia 15 15 - 22 30 

20 20 - 27 40

25 25 - 32 50

30 35 - 42  70

40 45 - 52 90

50 75 - 82 150

Corendon Dutch Airlines 0-20 8 18

21-30 18 28

31-40 30 40

TUIfly (voorheen Arkefly)

Economy/Comfort 20 8 18

30 20 30

40 30 40

Premium Comfort 20 gratis gratis

30 12 22

40 22 32

Star Class 20 gratis gratis

30 gratis gratis

40 gratis gratis

Jetairfly *

Korte- en middellange

afstandsvluchten 15 gratis gratis

Lange afstandsvluchten 20 gratis gratis

*Jetairfly

Het is mogelijk om meer dan 15 of 20 kilo bagage mee te nemen. Op een korte- of middellangeafstandsvlucht

betaal je 5 euro voor 5 kilo extra. Voor langeafstandsvluchten betaal je 10 euro voor 5 kilo extra bagage.

Page 18: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

Reserveer als je je vakantie boekt, direct ook je huurauto, dus al in Nederland. Voordeel hiervan is dat je in je eigen taal afspraken kunt maken en rustig kunt checken of de auto voldoende is verzekerd. Ook weet je dan zeker dat straks de gewenste huurauto klaar staat. Wil je vanuit het vliegtuig snel naar je huurauto? Sunny Cars heeft de “Express Service” en het “Premium pakket”. Hierbij worden je gegevens online geregis-treerd, zodat het lokale verhuurbedrijf het huurcontract al kan voorbereiden en je het

ter plekke alleen nog hoeft te onderteke-nen. Geen wachtrij bij de balie, dus je kunt meteen op pad. Bij het Premium pakket krijg je bovendien gegarandeerd een jonge huurauto mee.

Juiste autoHou in de gaten dat de auto die het goedkoopst te huren is, in de praktijk niet altijd het goedkoopst uitpakt. Als het land-schap bijvoorbeeld heuvelachtig is, kan het voordeliger zijn om een iets grotere auto met een krachtiger motor te kiezen. Let er ook op dat de huurauto ruim genoeg is voor alle passagiers en bagage. Neem als voorbeeld je eigen auto; dat is vaak een goede indicator.

Goed verzekerdVerzekeringen: altijd lastig. Ook bij huur-auto’s. Is een diefstal- en schadeverzekering bijvoorbeeld inbegrepen? En hoe zit het met het eigen risico? Om al deze vragen uit de weg te gaan, is het handig om een

all-in pakket te kiezen. Let er wel op dat je checkt of all-in ook écht all-in is. Zo weet je zeker dat je achteraf niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Wist je dat…… je bij Sunny Cars met het “No

Deposit” servicepakket een auto kunt huren zonder creditcard? Wel zo makkelijk.

… je de huurauto ook bij het hotel of appartement kunt laten afleveren?

… je de huurauto in de ene plaats kunt ophalen en in een andere kunt inleveren? (one way huur).

… je niet altijd met een huurauto de grens over mag? Wil je dat toch? Vraag dan naar de voorwaarden.

… Sunny Cars huurauto’s aanbiedt in meer dan 120 landen, op meer dan 8.000 bestemmingen wereld-wijd?

Wat is er fijner dan op eigen gelegenheid en in je eigen tempo op vakantie op pad te gaan? Lunchpakketje

mee, routekaart op schoot, stoppen voor een foto wanneer jij dat wilt en zelf je koers uitstippelen. Sunny Cars

geeft enkele tips waar je op moet letten als je een auto huurt op vakantie.

Tekst: Olfien van der Mark

lekker zelf op padMet een huurauto

18

Page 19: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

19

JetSet

Om zijn honderdste miljoen te vieren, nodigt de succesvolle zakenman Alexander Zilver zijn beste vrienden, dochter en nieuwe vriendin uit om een

week lang met hem op een luxueus jacht door het Caribisch gebied te varen. Op de tweede dag wordt Alexander echter dood aangetroffen in zijn hut. Kapitein Schmidt en hoofdstewardess Lou vertrouwen het niet en gaan op onderzoek uit.

Lekker lezen in de vakantie? Onze tips!

Auteur: Marion Pauw

Lieve mama

Verpleegkundige Helen is

getrouwd met Werner, een

succesvol horecaonder-

nemer. Samen hebben ze

drie kinderen van dertien,

vijftien en achttien. De

achttienjarige Ralf woont

nog bij zijn ouders. Hij laat zich meesleuren

in een crimineel plan: een overval op de

woning van Helen en Werner. Een horror-

scenario ontvouwt zich.

Auteur: Esther Verhoef

Goeie Ouwe Tijd

Altijd al nieuwsgierig geweest naar het reilen en zeilen op een lucht-machtbasis of in de cock-pit van een straaljager? Hans Boerboom begon

zijn loopbaan bij de KLu in 1963 en beschrijft in dit boek op humoristische wijze een aantal van de zaken die hij tij-dens zijn langdurige carrière tegenkwam.

Auteur: Hans Boerboom

Project Dromenland

De Amsterdamse Zuidas is een wereld waarin je jezelf flink kunt verliezen. De ZoZa’s zijn drie vrouwen uit de advocatuur en het bankwezen, die je een kostelijk inkijkje geven in de glamoureuze nepwereld van de Amsterdamse Zuidas. Roddel en achterklap zijn vrijwel dagelijkse kost op het advocatenkantoor. Zeer vlot en grappig geschreven, met een spannende climax.

Auteur: De Zoza's

Rachel

Rachel, of het mysterie van de liefde is een Praags liefdesverhaal, geïnspireerd op oude Joodse legenden. Verhalen vol diepe inzichten over het leven en de liefde. Een dochter moet haar vader verraden, omdat hij te veel van haar houdt. Om zichzelf te vinden, ontvlucht zij het

ouderlijk huis en wordt in de armen gedreven van een man met duivelse bedoelingen. Een helse priester, zo blijkt. Alleen de overweldigende kracht van de liefde kan haar redden.

Auteur: Geert Kimpen

Foto

: Pix

abay

lekker zelf op padMet een huurauto

Page 20: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

20

Eigenlijk ben je er zo: op het populaire vakantie-eiland Isle of Wight, in het zuidoosten van Engeland. Vanaf

Schiphol vlieg je binnen anderhalf uur naar havenstad Southampton. Na een uurtje varen met de veerpont

ben je op het eiland, waar vroeger ook de Britse koninklijke familie maar wat graag vakantie vierde.

Combinatie van natuur, stranden en cultuurOntdekkingstocht naar Isle of Wight

De Britse lowcost carrier Flybe vliegt dagelijks meerdere malen vanaf Schiphol naar de luchthaven van Southampton. Ik vloog voor deze reportage vanaf Antwerpen met de sympathieke Vlaamse luchtvaartmaatschappij VLM. Deze airline vliegt dagelijks naar Southampton met een Fokker 50, het enige type toestel in de vloot. De lijndienst is voornamelijk gericht op de zakelijke passagier, maar

VLM hoopt dat ook steeds meer toeristen deze route gaan ontdekken.

Varend naar het eilandNiet ver van Southampton Airport kun je met de veerpont de oversteek maken naar Isle of Wight. Vanaf Southampton duurt dat een uur, vanaf het nabij gelegen Portsmouth doe je daar drie kwartier over. Er is zelfs een hovercraft waarmee je de oversteek kunt

maken, maar daar kun je niet met de auto op. De overtochten vanaf Southampton worden uitgevoerd met de ferries van Red Funnel. Aan boord is gratis WiFi, er is een café en een restaurant en er zijn genoeg comfortabele zitplaatsen beschikbaar.

The Isle of Wight FestivalIsle of Wight is voor meerdere soorten vakantie geschikt, zo ontdekte ik. Het eiland

Tekst en foto’s: Doron Sajet

Page 21: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

Combinatie van natuur, stranden en cultuurOntdekkingstocht naar Isle of Wight

beschikt over een prachtige natuur, er zijn mooie stranden en ook op cultureel gebied kom je hier niets te kort. Op het eiland worden jaarlijks verschillende festivals georganiseerd, waarvan The Isle of Wight Festival de beroemdste is. In 1970 trad de legendarische zanger/gitarist Jimi Hendrix er nog op. Later in datzelfde jaar overleed Hendrix. 35 jaar later is het Isle of Wight Festival nog even populair.

Koninklijk bezoekjeVoor toeristen die niks met festivals heb-ben, is er echter genoeg te zien en te bele-ven. Wie wil zien en ervaren waar de Britse koningin Victoria (1819-1901) heeft geleefd en zelfs gestorven is, kan een bezoek brengen aan het Osborne House, een voor-malig koninklijk verblijf. Koningin Victoria was 63 jaar en 217 dagen staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk, een record dat pas onlangs door de huidige koningin

“In het Osborne House kun je

zelfs de koninklijke wc’s

bewonderen”

bezoek aan Historic Dockyard is zeker de moeite waard, al is het alleen maar om het Mary Rose Museum. De Mary Rose was een zestiende eeuws Brits oorlogsschip, dat in 1545 tussen Portsmouth en Isle Wight zonk. Het scheepswrak werd pas in 1971 ontdekt en opgedoken. Het wrak is voor een groot deel gereconstrueerd en het is leuk om te ontdekken hoe het museum eromheen is gebouwd. Het museum (meer informatie op maryrose.org) is modern, zeer toegankelijk en informatief.

Slapen bij het cricketveldVoor een plek om te overnachten, heb je, op zowel Isle of Wight als in Portsmouth of Southampton, genoeg keuze. Ik had de eer om in het gloednieuwe Hilton Ageas Bowl Southampton neer te strijken. Dit hotel zit aan het Ageas Bowl Cricket Stadium en heeft kamers die uitzicht bieden op het cricketveld. Het Hilton Ageas Bowl is dit jaar opgeleverd en heeft moderne, ruime en stille kamers. Mocht er toevallig een cricketwedstrijd plaatsvinden, dan kun je het spel vanaf je eigen terras bekijken.

Business Class LoungeHet hotel ligt ook slechts tien minuten rijden van Southampton Airport, vanaf waar ik de terugvlucht naar Antwerpen nam. De luchthaven is een klein, maar druk regionaal vliegveld. Voor wie comfortabel en rustig op zijn vlucht wil wachten, heb ik nog wel een tip: ga naar de Business Class Lounge van de luchthaven. Voor Business Class-passagiers is dat natuurlijk gratis, maar andere reizigers hebben, tegen een zeer redelijke betaling van 15 pond per persoon, toegang tot de lounge. En dat is inclusief WiFi en onbeperkt snacks en (alcoholische) drankjes. Een prima plek dus om nog even alle indrukken van Isle of Wight en haar omgeving op je in te laten werken…

Elizabeth is verbroken. Bij een bezoek aan het Osborne House kun je je laten meene-men door één van de vriendelijke gidsen. Zij leiden je rond langs de koninklijke verblij-ven. Zo krijg je een kijkje in de werkkamer van Victoria, loop je door de eetzaal en haar badkamers en kun je zelfs de koninklijke wc's bewonderen. De gids leidt je ook naar het sterfbed van Queen Victoria, waarin zij op 22 januari 1901 haar ogen sloot. Met gratis shuttlebusjes kun je de omgeving van het verblijf ontdekken en even ontspannen aan een strandje met een prachtig uitzicht op Portsmouth. Vanaf Isle of Wight kun je de Wightlink Fishbourne Ferry nemen om in deze marinestad te komen. Meer informatie over onder andere het Osborne House is te vinden op visitisleofwight.co.uk

Marinestad PortsmouthDe meeste toeristische attracties van Portsmouth zijn marinegerelateerd. Een

Historic Dockyard in Portsmouth.

Uitzicht op Isle of Wight vanaf de veerpont.

21

Page 22: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

22

Handige apps voor op reis

Met deze app vergeet je nooit meer iets mee te nemen. Aan de hand van handige inpaklijsten kun je zelf checken of je alles in je koffer hebt gestopt. Ook kun je een eigen bagagelijst samenstellen aan de hand van een catalogus met meer dan achthonderd items.

Packing ProMet de BZ Reisadvies app ga je goed voorbereid op reis. Je krijgt actuele reisadviezen en hebt in geval van nood de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades in de wereld bij de hand. 

BZ Reisadvies

Op een interactieve kaart vind je de mooiste en leukste plekjes van een stad. Ontdek waar je voor de beste restau-rants, attracties of winkels moet zijn en lees ook de reviews en inspirerende verhalen van eerdere bezoekers. Met gratis offline kaarten.

CityMaps2Go

Heerlijk lezen op vakantie: op het

strand, bij het zwembad, zonder dat

je thuis je koffer met stapels boeken

hebt volgepropt. Het kan met de

Vakantiebieb-app, waar je een groot

aanbod van Nederlandse e-books vindt,

zowel geschikt voor jong als oud.

VakantieBiebMet de Flush Toilet Finder vind je op een snelle en eenvoudige manier de weg naar een openbaar toilet. De app heeft meer dan 100.000 locaties over de hele wereld in

Flush Toilet Finder

Ben jij ook zo’n grote verzamelaar van de bekende en populaire KLM-huisjes? Met deze app kun je door de hele collectie van de huisjes bladeren, de geschiedenis van elk huisje lezen en foto’s en video’s op Google Maps bekijken van een groot aantal van de échte huizen. Gewoon leuk!

Delfts blauwe KLM-huisjes

zijn database. Na het invoeren van je zoek-opdracht krijg je direct het dichtstbijzijnde openbare toilet in de buurt op je scherm, inclusief een routebeschrijving.

Foto

: Flic

kr.c

om

Wil je in een stad een dagje helemaal weg van het massa-toerisme en ben je juist op zoek naar de bijzondere plekjes waar de ‘’locals” vaak zo trots op zijn? Download de app Spotted by locals en je krijgt een mooie

Spotted by locals

opsomming van leuke tips die verzameld zijn door die locals. Zeker weten dat je een verrassend plekje tegenkomt, dat je eigenlijk met niemand anders wilt delen. De app is inclusief kaarten van steden.

Page 23: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

Het wordt omschreven als het “meest vriendelijke

eiland” van de Caribbean én het is het enige plekje

ter wereld waar Nederlandse en Franse invloeden

samensmelten. We hebben het over St. Maarten:

een aangename verrassing in de Caribbean, met een

heldere en azuurblauwe zee en maar liefst zevenen-

dertig parelwitte zandstranden. Een bestemming

waar je dat échte “Bounty”-gevoel beleeft.

St. Maarten: voor het échte bountygevoel

Tekst: Eugenie Engelbracht

Foto

: St.

Maa

rten

Tou

rist B

urea

u.

Handige apps voor op reis

Foto

: Flic

kr.c

om

23

Page 24: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

St. Maarten is het kleinste eiland ter wereld dat bij twee landen hoort. Het eiland heeft een Franse en een Nederlandse helft. Niet zo verwonderlijk dat de eilandbewoners de toeristen vaak welkom heten met de groet 'Twice the Vacation. Twice the Fun'.

Zon, strand en zeeVoor zon-, zee- en strandliefhebbers is St. Maarten natuurlijk een waar paradijs. Waan je op dit tropisch stukje aarde en drop je handdoek op één van de vele parelwitte zandstranden om vervolgens een verkoelende duik te nemen in het heldere water. Aan zonuren hier geen gebrek! Jaarlijks schijnt de zon zo'n drie-duizend uur, wat neerkomt op eenderde deel van de dag.

Waterfanaten St. Maarten heeft een grote aantrek-kingskracht op waterfanaten. Zeilers, sur-fers en catamaranfans voelen zich op het

water rondom het eiland helemaal in hun element. Ben je meer een bewon-deraar van de onderwaterwereld? Dan kom je hier beslist ogen tekort. Je kunt op het eiland volop duiken en snorkelen en kennismaken met de vele kleurrijke vissen en koraalriffen. Zonde om deze activiteiten tijdens je vakantie links te laten liggen! De kleine ‘waterratjes’ onder ons kunnen in rustige baaitjes met ondiep water urenlang spelen, wat het eiland ook geschikt maakt voor een familievakantie. Terwijl jij met je geliefde geniet van de zon, spetteren de kleintjes er vrolijk op los. Een leuke tip voor kinderen is het Watersports Office bij Pelican Marina. Hier zullen zij zich op de catamaran - die is omgebouwd tot een waar speelparadijs - geen minuut vervelen.

Populaire plaatsenDe meest populaire plaatsen op St. Maarten zijn Maho Beach, Simpson Bay,

Little Bay, Dawn Beach en Orient Bay. Maho Beach - bij vliegtuigspotters vooral populair vanwege de zeer laag overscherende vlieg-tuigen over het strand - is “the place to be”

“Ja… ik wil”Ongeveer een vijfde van de Nederlandse stellen trouwt tegenwoordig in het buitenland. St. Maarten is populair onder honeymooners. Echter, op het eiland kun je niet alleen van een geweldige huwelijksreis genieten; je kunt er elkaar ook het ja-woord geven. Voor stellen die écht iets heel aparts willen, is het mogelijk om een volledig verzorgde huwelijks-ceremonie ónder water te doen. Als ja-woord geef je dan het bekende ‘OK”-signaal, maar je hebt dan wél de duik van je leven…

24

Foto

: Hol

land

Inte

rnat

iona

l

Page 25: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

25

voor mensen die het nachtleven willen ontdekken. De casino’s en de vele clubs, waar de opzwepende Caribische muziek de boventoon voert en het lastig is om stil te blijven staan, ontvangen de toeris-ten met open armen.

Exotische gerechtenMaar St. Maarten staat ook bekend als culinaire hoofdstad van de Caribbean, met diverse toprestaurants, waar je heerlijke, exotische gerechten krijgt voorgeschoteld of plaats kunt nemen op een sfeervolle terras aan het water. De hoofdstad van het Nederlandse deel van St. Maarten (de zuidelijke helft van het eiland) is Philipsburg. De hoofdstad van het Franse deel is Marigot. Het is leuk om een kijkje te nemen bij Great Bay nabij Philipsburg, waar iedere dag de meest luxe cruiseschepen aanmeren. Een fascinerend gezicht!

Slapen op St. MaartenDe keuze uit een goed overnachtings-adres op St. Maarten is groot. Je kunt je intrek nemen in sfeervolle kleine hotels, maar ook kiezen voor luxe all inclusive resorts, waar het je aan niets zal ontbre-ken. Bijvoorbeeld het RIU Palace

St. Martin van RIU Hotels & Resorts. Wakker worden met op de achter- grond het ruisen van de zee; het kan slechter…

Van eiland naar eilandWat is er nu leuker om in één vakantie meerdere bestemmingen te bezoeken? St. Maarten hoort samen met Saba en St. Eustatius tot de Bovenwindse eilan-den. De laatste twee eilanden zijn - juist door de centrale ligging - prima te com-bineren met je bezoek aan St. Maarten. Ideaal voor een dagje uit. Je 'hopt' zo per boot of met een korte vlucht naar Saba en St. Eustatius, of wat verder naar St. Kitts & Nevis, St. Barths en Antigua. Wees voorbereid: ook dit zijn stuk voor stuk allemaal pareltjes, waar het goed vertoeven is. Wie het echter niet ziet zitten om te ‘hoppen’, kan rustig op St. Maarten zelf blijven, dat genoeg te

bieden heeft. Het eiland heeft ongeveer een oppervlakte van 80km2, is overzichtelijk en prima te bereizen met een huurauto of het openbaar vervoer.

“St. Maarten: Twice the

Vacation - Twice the Fun”

Foto

: Hol

land

Inte

rnat

iona

l Fo

to: S

t. M

aart

en T

ouris

t Bur

eau.

Het eiland is prima te ontdekken met een huurauto.

Page 26: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015
Page 27: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

27

In september en oktober vindt in de Alpen de grote seizoenswisseling plaats. Dit is ook het moment dat de koeien de almen verlaten. Als ware helden worden ze door duizenden bezoekers onthaald in de Tiroler dorpen tijdens de zogenaamde ‘almatrieb’. De koeien zijn versierd met bloemenkransen, dragen enorme bellen en worden begeleid door hun trotse eigenaren. Hoe uitbundiger de dieren getooid, des te beter was het seizoen en des te groter is het aanslui-tende feest. De koeien hebben de hele zomer genoten van het verse Alpen-gras, maar vertoeven de wintermaanden in de warme stallen. De eerste bergtoppen

Tekst: Laura van den Biggelaar

ook de pistes van de overige drie Stubaier skigebieden: • Schlick 2000 met veel afwisselende pistes

en een familiaire sfeer (2240 m hoog);• Serlesbahnen, een skigebied voor begin-

ners, gezinnen en plezierskiërs (2717 m hoog);

• Elferlifte, een meer uitdagend skigebied voor gevorderdere skiërs (2505 m hoog).

Tip: Met de Stubaier Super Skipas heb je toegang tot alle vier de skigebieden.

Van ijsklimmen tot rodelenNaast het skiën en snowboarden biedt het Stubaital genoeg andere activiteiten. Langlaufen kan op zo’n 62 kilometer

In de zomermaanden naar Oostenrijk? Het idee was even wennen, maar na mijn zomerse bezoek aan het

Stubaital, kan ik het nu iedereen aanraden. Ik heb volop genoten van heerlijk frisse Alpenlucht, spectaculaire

watervallen, adrenaline verhogende activiteiten, schitterende natuur en… gelukkig ook een beetje sneeuw.

Actie en avontuur in het Stubaitalubaital

Foto

: Tou

rism

usve

rban

d St

ubai

Tiro

lkleuren wit. De winter is in aantocht. Het wintersportseizoen gaat beginnen!

Skiën van oktober tot juni Stubai kent een extreem lang winter-seizoen. Dankzij de Stubaier Gletscher (3210 m) zijn de pistes geopend van half oktober tot eind juni. Dit gletsjer-skigebied behoort bovendien tot het grootste van Oostenrijk met 26 skiliften en 34 afdalingen. De mooiste afdaling is die van de top naar het dal en bezorgt je maar liefst tien kilometer lang skiplezier. Favoriet zijn ook het snowpark en de vele mogelijkheden voor freeriding en offpiste- skiën. In december openen

Page 28: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

loipes en voor wandelaars ligt er ruim tachtig kilometer aan goed onderhouden winterwandelpaden. In de winter is ook het ijsklimmen populair. Beginners kun-nen - onder begeleiding van een berggids - zelfs al klimmen op de ijswanden van de Stubaier Gletscher. Meest favoriet is het rodelen. Met twaalf rodelbanen is Stubai de grootste rodelregio van Tirol. Was de rodel (Oostenrijks voor

slee) vroeger een handig vervoermiddel voor de boeren, nu staat-ie garant voor fun. De langste baan (zes kilometer) vind je van de Elfer tot in het centrum van Neustift.

Wandelen In de zomermaanden stopt het avontuur in de Alpen niet. Zo zijn het Stubaital en de Stubaier Alpen een paradijs voor wande-laars. Aangeraden worden de wandelingen naar het zogeheten Rosendorf, de Stubaier Höhenweg of de uitdagende routes naar de bergtoppen van de Seven Summits.

Wilde WasserWegAan mij de eer om tijdens mijn trip de Wilde WasserWeg te verkennen. Deze route

is opgedeeld in drie etappes: van gletsjer tot uitgestrekte alm, vervolgens de route langs de spectaculaire Grawa waterval en aansluitend een fonkelnieuw wandelpad tot in het dal. Dit laatste stuk is zeer vlak en zelfs toegankelijk voor rolstoelen. Ik liep de middelste en laatste etappe en legde daarbij in totaal 6,2 km af met zo’n 800 m hoogteverschil. De Grawa waterval en Sulzenau Alm waren de - soms vrij pittige - klim absoluut waard. Bovenop de Alm word ik getrakteerd op een uitzicht op de gletsjer, een kolkende waterval, uitgestrekte weides en een ijsblauwe

"In de zomermaanden gaat het

avontuur in de Stubaier Alpen

gewoon door"

Foto

: To

urism

usve

rban

d St

ubai

Tiro

l

Foto

: Lau

ra v

an d

en B

igge

laar

KortingskaartMet de speciale Stubai (Super) Card, profiteer je van aantrekkelijke kortingen op kabelbanen, openbaar vervoer, zwembaden en attracties. Met de BIG Family Stubai Zomerkaart krijgen kinderen onder de vijftien jaar extra korting op veel attracties!

28

Page 29: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

rivier. Mooi, maar vooral overweldigend en zó krachtig!

‘Taste of Tirol’Een stuk eenvoudiger is een wandeling in het gebied van de Schlicker Alm. Bij het hoger gelegen Alpengasthof Schlickeralm kun je overnachten, een culinaire tussenstop maken en een bezoek brengen aan de zui-velboerderij. Met trots serveert de eigenaar zijn producten. Het smaakt heerlijk en zijn woorden kan ik alleen maar beamen: ‘This is the taste of Tirol’. De afdaling verloopt via de ‘Erlebnisweg’ en de ‘Scheibenweg’ naar het middenstation Froneben. Deze route is zeer geschikt voor gezinnen, vanwege de leuke spelelementen voor kids.

‘Top of Tirol’ Een trip naar de Stubaier Gletsjer, de ‘Top

of Tirol’, mag uiteraard niet ontbreken. De Eisgratbahn brengt je halverwege waar je kunt uitstappen bij een bergrestaurant en de ijsgrot. Met een aansluitende gondel gaan we naar het hoogste punt van de gletsjer. Vanaf een imposante ‘uitkijkbrug’, heb je zicht op de Italiaanse Dolomieten, het Salzburgerland en het Stubaital. Mooi en zeker de moeite waard!

Klimmen en fietsen Naast wandelen, zijn klimmen en fietsen erg populair in de zomer. Er zijn veel verschillende klimparcours en klimparken in het Stubaital. Uitdaging vind je in het hooggebergte; in het gebied van de Schlick 2000 of de Franz-Senn-Hütte, met diverse langere, met boorhaken gezekerde, klimparcours. Fietsen kan op zo’n 720 km aan fietspaden. Geliefd bij wielrenners is

Foto

: To

urism

usve

rban

d St

ubai

Tiro

l

de Stubaier Bundesstraße, mountainbikers kunnen terecht in het Bikepark Tirol en voor e-bikes zijn er acht routes met onderweg diverse verhuur- en accu-oplaadstations.

Meer info: http://www.stubai.at/nl

Foto

: Tou

rism

usve

rban

d St

ubai

Tiro

lFo

to :

Tour

ismus

verb

and

Stub

ai T

irol

Leuk voor kids- Scheibenweg bij Schlick 2000- Erlebnispad bij Schlick 2000- Rodelen (ook ’s zomers op de

Serlesbahn!)- IJsgrot op de Stubai Gletscher- Adventure Park Fulpmes - Roofvogelpark in Telfes- Paardrijden - Zwemmen - Deltavliegen of paragliden

Goed bereikbaar Het Stubaital ligt op zo’n 900 km afstand vanaf Utrecht. Transavia vliegt het hele jaar van Eindhoven en Amsterdam naar Innsbruck (twintig minuten rijden naar het Stubaital). In de wintermaanden kan dit ook vanaf Rotterdam. Austrian Airlines vliegt vanaf Amsterdam (overstap in Wenen) naar Innsbruck.

29

Page 30: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

30

Hello Toronto! Stad van beroemde attracties en hotspots

Na een comfortabele vlucht vanaf Amsterdam met Air Canada (in de zomer dagelijks non-stop vluchten en in de winter vier vluchten per week) arriveren we in trendy Toronto. Klaar voor onze city-trip! Op straat valt ons direct de mix van culturen op. Logisch, ruim veertig procent van de bevolking is van buitenlandse afkomst en dat maakt de stad zo ontzettend divers. Dat wordt nog extra bevestigd als we een tochtje maken door de wijken China Town, Little Italy, Little Spain en Little Jamaica. De restaurants leveren op hun eigen wijze een bijdrage aan het culinaire karakter van de stad.

TopattractiesEen hoogtepunt van onze reis is het bezoek aan de 553 meter hoge zendmast, de CN Tower. De toren heeft op 350 meter hoogte een restaurant, café en meerdere uitkijkpunten voor een spectaculair uitzicht over de stad. Na dit bezoek gaan we terug in de tijd in het Royal Ontario Museum. Het

wordt letterlijk een wereldreis, waarbij we alles leren over de geschiedenis, cultuur en wetenschap. We sluiten de dag af met een kunstwandeling door de stad en raken onder de indruk van de vele kunstwerken die zomaar verspreid door de stad staan.

Natuurlijk genieten Toronto biedt je ook rust en ruimte, zodat je kunt bijkomen van alle opgedane indruk-ken. Dat heb je ook wel nodig. Je kunt lek-ker relaxen in de natuur en aan het water, zowel in als buiten de stad. Natuurlijk liggen de Niagara Falls, die je écht gezien moet hebben, op korte afstand van de stad.

Tekst: Niek Vernooij

“Mijn tip? Mountainbiken in

Don Valley!”

Toronto is de grootste stad van Canada. Dankzij haar multiculturele karakter, het bruisende nachtleven, de

musea en de omliggende natuur wordt de stad ook wel gezien als het culturele hart van Canada. Toronto is

een perfecte bestemming voor een mooie city-trip. Trotseer de top van de hoge CN Tower met zijn glazen

bodem, bezoek de wereldberoemde Niagara Falls of proef het verleden in het Royal Ontario Museum. It’s up to

you!

Foto

: Air

Cana

da

Page 31: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

Hello Toronto! Stad van beroemde attracties en hotspots

Maar doe ook eens iets anders. Ga bijvoor-beeld picknicken in het nieuwe Corktown Common park aan het water, pak een kano op het Ontario Meer of ga mountainbiken in Don Valley.

Disco, jazz én rooftopbar Door de Canadezen wordt Toronto gezien als de beste uitgaansstad van het hele land. De vele clubs en discotheken in het cen-trum en de gezellige bars en kroegen in de culturele wijken zijn daar het beste bewijs van. Hier kun je feesten tot in de vroege uurtjes. Voor jazz-liefhebbers is Poetry Jazz Café een leuke tip. De intieme en gezellige bar met live-muziek laat vooral de nieuwe

tocht te maken langs de diverse toeristische trekpleisters, waaronder The Gibraltar Point Lighthouse, Franklin Children’s Garden en Centreville Amusement Park.

talenten zien op jazzgebied. Tijdens de zomermaanden is The Drake Hotel, met één van de meest trendy rooftopbars van de stad, een topattractie. Je staat versteld van het mooie uitzicht dat je vanaf het dak hebt.

Even wat ontspanningWil je het hectische leven van de stad ont-vluchten? Zet dan koers naar de Toronto Islands, waar veel stranden (blauwe vlag), een attractiepark en restaurantjes zijn. Aan de ene kant heb je hier een prachtig uitzicht over Lake Ontario en aan de andere kant zie je de skyline van de stad. Leuk om hier een middagje een ontspannen fiets-

Must do!• Shopliefhebbers zijn op het juiste adres op West Queen Street-West: restau-

rants, lokale cafés, bistro's, winkels en een gevarieerde collectie van galeries in een levendige, dynamische wijk.

• Aanrader: Distillery District: hier vind je onder andere een superleuke brouwerij waar je naast bier proeven ook lekker kunt eten. De brouwerij ligt aan de Harbourfront, een nieuwe buurt aan het water met jachthavens en restaurants.

• Voor een echte Mexicaanse maaltijd ga je naar Los Colibris en verse sushi eet je in Yasu. Liever een echte Canadese maaltijd? Boralia bereidt bijzondere culinaire gerechten voor. En een échte must zijn natuurlijk de beste burgers in town. Ze smaken het lekkerst bij Café Skyline.

Little Italy: stukje Italië in Canada.

Foto

: Pix

abay

Foto

: USP

31

Foto

: Pix

abay

Foto

: Air

Cana

da

Page 32: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015
Page 33: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

33

Wie eerder in Thailand is geweest, herkent die specifieke geur en klamme warmte als je het vliegtuig uitstapt. We zijn er weer! Het avontuur lonkt, nú met twee tieners. Waar begint je rondreis? Je moet vooraf wél een plan-de-campagne hebben, want er is verschrikkelijk veel te beleven.

Natuur, beestjes en strandenRegel vooraf een comfortabele minivan mét eigen chauffeur. Via de goed geasfalteerde

Tekst en foto’s: Linda van Maanen

Apen, schorpioenen, vogels, sprinkhanen (zo groot als knalgele kanariepieten), vera-nen, slangen en heel veel spinnen; je gaat ze zien. Maak ook eens een spinnentocht

Wie een bijzondere gezinsrondreis naar een verre bestemming wil maken, kan echt niet om Thailand heen. Dit

uitnodigende land heeft een zeer vriendelijke bevolking, kan bogen op een rijke geschiedenis, is gezegend

met een tropisch klimaat, herbergt pareltjes van stranden én beschikt ook nog eens over meren, parken en

jungles. Tel daarbij op het enorme aanbod aan accommodaties en goedkope vervoersmogelijkheden en de

keuze is al snel gemaakt.

wegen rijd je dwars door de schitterende natuur. De vele apen op de weg, langs de weg én op de elektriciteitskabels boven je dwingen je soms te stoppen. Geen straf! De beestjes zijn gek op chips en nootjes. Onderweg word je als reiziger regelmatig getrakteerd op schitterende watervallen en enorme vergezichten. Vanaf de hoge rug van een olifant geniet je intens van idyl-lische plantages, al dan niet omgeven door rotspartijen, in alle kleuren groen…

Het avontuur lonkt… nú met twee tienersIndividuele rondreis Thailand

“De apen wekken je met hun

hoge tonen”

Page 34: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

diep in de nacht, onder begeleiding van een gids (jezelf wél goed inpakken, alleen de ogen vrij en een zaklamp mee). Als je op een rustiek meer slaapt, sta ook een keer om 06.00 uur op. Je hoeft niet eens de wek-ker te zetten: de apen en vogels wekken je met hun hoge tonen. Pak vervolgens een kano bij één van de vele rafthouses en ped-del doelloos in het rond. Wat een rust! Het

enige geluid komt ergens uit de bomen… Natuurlijk reis je ook naar het Verre Oosten voor de vele bounty-eilandjes. Afhankelijk van het regenseizoen, de behoefte aan comfort en het soort reiziger dat je bent (van backpackers tot meest verwende toerist) wordt de keuze steeds iets mak-kelijker. Alsnog blijft ‘ie lastig…er zijn zóveel paradijsjes, in de Andaman Zee of juist aan de andere kant. Waar je ook terecht komt; witte stranden en azuurblauw water schitteren in je ogen. Ao Nang op Krabi is druk, maar heeft fijne langgerekte stranden. Gelijk hier maar even kostuums-op-maat en overhemden - tot in detail - laten aanmeten. Wenkbrauwen epileren en ’n relaxte (voet)massage? Het aanbod is groot. Nu we er toch zijn ook maar even doen. Vanaf Krabi varen boten af en aan naar de eilanden. Kies bijvoorbeeld voor Ko Lanta of Ko Phi Phi. Niet voor niets is juist hier de film ‘The Beach’ met Leonardo di Caprio opgenomen. Er is in dit gebied veel opge-knapt na de verwoestende Tsunami. Soms zie je palen met de waterstand, verwijzend naar die verschrikkelijke gebeurtenis. Ko Poda is klein, maar oogverblindend mooi. Een eigen picknickmand is overbodig. Op de longtailboten, die lieflijk naast elkaar in het water dobberen, maken ze graag een maaltijd voor je klaar. De kinderen hoor je niet meer de rest van de dag. Snorkelen, lezen, zwemmen en een loopje voor die versgemaakte exotische juice. Aan het eind

van de dag haalt ´jouw visser´ je op voor het tochtje terug naar het vaste land voor iets minder dan een euro! Let wel op de vele apen, die in je spullen neuzen als je even rustig aan het zwemmen bent. Ze drinken zelfs je laatste druppel cola op!

Indrukwekkende cultuur Thailand kent een roerig verleden. Kunstwerken, gebouwen en paleizen zijn verwoest. Zelfs de voormalige hoofdstad, Ayutthya, is compleet verwoest. Wat is overgebleven, is van enorme archeo-logische waarde. Dit gerestaureerde historische park is uitgeroepen tot een Unesco World Heritage. Verder sta je natuurlijk stil bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog op The Bridge over The River Kwai. Je bezoekt de oor-logsbegraafplaats waar onder meer 2800 Nederlanders liggen. Dit maakt jou én ook de meereizende tieners even heel stil… Hier lees je op indringende naambordjes

“Beetje zwemmen, snorkelen en

‘n loopje voor die vers gemaakte

exotische juice”

Bijzondere hotels * Drijvende rafthouses in National Park Kao

Sok. Met een longtailboot naar een afgele-gen plek op het meer. Eigen hutje zonder toilet voor 2 personen (huisje is open aan de bovenkant maar met klamboe om bed prima te doen).

• Floatel op bamboevlotten in River Kwai. Geen elektriciteit, juist daarom een sprookjesachtige setting in de natuur. Veranen gespot, maar volgens de hotelier geen gevaar. Meteen even de River Kwai afdrijven met een zwemband!

• Een kleurrijk en vrolijk ingericht hotel in Bangkok is Phranakorn Nornlen. Vriendelijk personeel dat op een briefje schrijft wat de TukTuk-rit maximaal mag kosten. Dit geef je aan je Thaise rijder, die vaak geen Engels spreekt. Scheelt weer onderhandelen.

34

Page 35: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

hoe jong onze landgenoten zijn gestor-ven. In hét land van de tempels is het niet te doen om er één tempel uit te lichten. Alleen al in Bangkok zijn er ontelbaar veel, maar zelfs in de kleinste kampongs kom

je vaak mooi versierde tempels tegen. In Bangkok is Wat Pho met zijn 40 meter lange liggende en 15 meter hoge gou-den Boeddha een aanrader. Voor bezoe-kers met een nèt te korte jeans of rokje biedt de groene leenbadjas uitkomst.

Spicy Thai food Alleen al vanwege het ongekend smaakvolle eten boek je graag opnieuw een retourtje Amsterdam-Bangkok. In de ochtend begin je met rijst, in de middag weer rijst en weet je wat; in de avond opnieuw. Maar het verveelt nooit. De rijst wordt aangekleed met verse groentes, vlees, vis, ei of insecten. Ook met de kids kun je onbezorgd bij een stalletje op straat aanschuiven. Voor slechts € 10 met de hele familie aan tafel inclusief grote flesjes Coca Cola. Okay, geen sfeerlampjes en luxe loungebanken, maar wél tussen de locals. En verser dan dit, krijg je het echt niet.

Tips met kids * Klimmen bij de Erawan watervallen in het

National park. Probeer met z’n allen de top van de waterval te bereiken, zeven niveaus hoger. Of laat de vissen aan je voeten knab-belen in het frisse water.

* Olifantenrit door de natuur of deze dikhui-den wassen/voeren. Bezoek een erkende olifantenopvang.

* Ontdek Bangkok per boot. Neem de toeris-tische boot of de boot voor de Thai (andere kleur en tarief).

* Nachttrein van Bangkok naar het zuiden: Surat Thani. Voor ’n paar tientjes slapen in een eigen familiecouchette mét speciaal opgemaakte bedden. Vroeg ontwaken en van je ontbijtje genieten terwijl de trein door de jungle tuft.

* Toeristisch, maar leuk is de drijvende markt Damnoen Saduak. De verkopers hengelen je naar ‘binnen’, wél afdingen!

* Boek een Engelstalige gids in Ayutthaya. Voor kinderen is twee uur luisteren wel genoeg.

35

Page 36: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

36

Alle info over de vakantie in één appNieuw initiatief van Transavia en Thomas Cook

We gebruiken verschillende kanalen en apparaten om onze vakantie te regelen. Ook de manier waarop je een vakantie boekt en wanneer, is voor iedereen verschillend. Er zijn wél overeenkomsten: iedereen wil bij het uitzoeken en boeken van een vakantie graag geïnspireerd

worden en het liefst ook nog eens op een leuke manier.

Persoonlijke appWie bij Neckermann een vakantie boekt, regelt vaak een accommodatie en vlucht in één pakket. Eigenlijk sta je er bijna niet bij

stil dat het hierbij om diensten van twee verschillende partijen gaat. Je zou dus kunnen zeggen dat Neckermann/Transavia nauw samenwerken en in feite als één merk opereren. Juist dat bracht de organi-saties op het idee om voor vakantiegangers alles rond het regelen van een vakantie

Tekst: Steven van den BergFo

to:

Pixa

bay

Je hebt je vakantie geboekt en er moeten nog 1001-dingen gebeuren. Inpaklijstjes opstellen, de buurvrouw

vragen of zij de planten verzorgt, een plekje voor de hond reserveren in het pension, vervoer naar de lucht-

haven regelen en niet te vergeten vast online inchecken. Maar hoe onthoud je dat allemaal? Een nieuwe Web

App, onlangs gelanceerd door Transavia en Thomas Cook, helpt je daarbij aardig op weg.

Page 37: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

Alle info over de vakantie in één appNieuw initiatief van Transavia en Thomas Cook

waar mogelijk nog leuker en makkelijker te maken. De introductie van een speciale en persoonlijke Web App was het resultaat. Tegelijkertijd willen beide organisaties met deze tool zowel de klanttevredenheid als de beleving rond vakanties verhogen.

ChecklistHet eerste project dat werd ontwikkeld, is een ‘Checklist’, gemaakt in een Web App, die de laatste maanden uitgebreid werd getest. Het grote voordeel van een Web App is dat deze niet gedownload hoeft te worden. Het is een online tool die alle belangrijke “doe-momenten” van je vakantie vermeldt of aangeeft wanneer je bepaalde acties moet uitvoeren. Best handig, want tussen het boeken van de reis en het daadwerkelijke moment van vertrek kunnen soms wel enkele weken of zelfs maanden zitten. Zo’n ‘afvinklijstje’ is dan een handig hulpmiddel. De werkwijze is heel eenvoudig: je logt in op de app met het reserveringsnummer dat op de

“App helpt vakantie-

ganger niets te vergeten”

pluspunt kwam naar voren dat de testers het ideaal vinden dat zij op elk gewenst moment alle informatie over hun vakan-tieboeking kunnen raadplegen. Men hoeft bij eventuele vragen dus niet extra met het reisbureau, de reisorganisatie of de airline te bellen.

Speciale kalenderAls je inlogt in de app zie je een soort kalender, waarin alle belangrijke acties van het moment van boeking tot aan het moment van vertrek staan. Denk bijvoorbeeld aan het bijboeken van een reis- en/of annuleringsverzekering, de benodigde reisdocumenten (inclusief grensdocumenten, zoals paspoort), de optie tot het bijboeken van bagage, vanaf welk tijdstip je online kunt inchec-ken en wanneer je de reisbescheiden tegemoet kunt zien. Door de app te gebruiken kun je dus in feite niets verge-ten en je eigenlijk alleen maar verheugen op die ontspannen vakantie.

boekingsbevestiging staat. Zodra je bent ingelogd is de informatie in de app al volledig gepersonaliseerd. Zo zie je bijvoorbeeld wanneer je betaald moet hebben en wanneer je de reisbescheiden ontvangt. Die informatie wordt weliswaar ook altijd bij de boeking zelf gegeven, maar vaak ben je dat na een paar weken alweer vergeten. Dan is het handig als je alles eenvoudig kunt terugvinden.

Concept positief ontvangenUiteraard is de app voordat deze officieel werd gelanceerd, uitgebreid getest. Onder de noemer ‘Learning by doing’ is een grote groep testers zelf aan de slag gegaan met de app. Ook werd hen gevraagd extra input te geven over de gebruiksvriendelijkheid van de tool en de informatie die werd aangeboden. Uit de testen blijkt dat mensen het erg prettig vinden dat alles rond een vakantie in één app wordt samengevat en dus voor veel meer duidelijkheid zorgt. Als extra

Vluchttijden en gate-nummerDe Checklist in de app is nu alleen beschikbaar voor mensen die minimaal zes weken van tevoren hun reis hebben geboekt. Er wordt momenteel nog gewerkt aan de mogelijkheid om mensen die minder dan zes weken van tevoren hun reis hebben geboekt ook van de app gebruik te kunnen laten maken. Voor de toekomst is de wens om ook vluchttijden en het gate-nummer via de app aan vakantiegan-gers door te geven.

Foto

: Pi

xaba

y

37

Page 38: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

38

Page 39: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

39

Wie ervan houdt om met de auto op vakantie te gaan naar Frankrijk moet zeker even een tussenstop maken in

het elegante stadje Deauville. Wat ooit een boerendorpje was, is uitgegroeid tot een walhalla voor filmsterren.

Voor festivals, paardenraces en luxe boetiekjes ben je hier zeker aan het juiste adres.

Het Franse Deauville… In de voetsporen van Coco Chanel en Clint Eastwood

Deauville is een badplaats anderhalf uur ten westen van de stad Parijs. Het stadje dat bovenop de heuvel Mont Canisy ligt,

heeft zo’n 4500 inwoners en een oppervlakte van 3,6 km2. De Normandische badplaats was ooit een klein boerendorpje tot de halfbroer van Napoleon, hertog van Momy, in 1885 bedacht dat dit dorpje zeker zou kunnen uitgroeien tot een grote badplaats. Hij liet een spoorweg aanleggen van Parijs naar Deauville en hiermee begon gelijk de opmars van Deauville.

Stad van de filmsterrenDeauville heeft, naast zijn rijke historie, toeristen veel te bieden. Het hele jaar door worden er paardenraces georganiseerd en liefhebbers van watersporten kunnen er terecht in de prachtige plezierhaven. De strandboulevard, die ‘les planches’ wordt genoemd, is wereldberoemd. Naast de houten planken die als het ware een

boulevard vormen, staan strandcabines die stuk voor stuk vernoemd zijn naar een filmster die ooit Deauville heeft bezocht. Beroemde filmsterren, waaronder Nicole Kidman, Clint Eastwood, John Travolta en Michael Douglas, hebben in Deauville hun sporen achtergelaten. Niet zo heel gek want sinds 1975 wordt in de stad ieder jaar het Deauville American Film Festival gehouden. Dit festival is geheel gericht op Amerikaanse Films en is een absoluut

“Relaxen in de strandcabine

van Michael Douglas”

Tekst: Daphne van Nierop

Foto

's : F

lickr

.com

Page 40: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

hoogtepunt. Vanaf 1995 werden tijdens het festival verschillende awards uitgereikt. Zo won de film ‘The Messenger’ - geregisseerd door Oren Moverman - de prijs The Cartier Revelation in 2009. Naast het Deauville American Film Festival vindt ook jaarlijks het Asian Film Festival plaats in Deauville.

Fashion Capital Ben je gek op fashion? Dan is deze bestem-ming een aanrader. Vele ontwerpers, waaronder Coco Chanel, Yves Saint Laurent en Jeanne Lanvin, brachten frequent een bezoekje aan deze badplaats. Zo opende Coco Chanel hier in 1913 op de

rue Gontaut-Biron haar boetiek en hielden Jeanne Lanvin en Jean Patou vele foto-shoots op de strandboulevard. Deze grote designers zorgden ervoor dat de elite van Frankrijk, en uiteindelijk van over de hele wereld, een bezoekje wilden brengen aan deze stad. De Saint Laurent kerk, die in de 12e eeuw is gebouwd, werd later met de hulp van Yves Saint Laurent gerenoveerd. Vanaf deze kerk heb je een schitterend uit-zicht over de stad. Een bezoekje aan deze kerk is dus zeker een aanrader.

Fruits de Mer Lekker eten en goede wijn kun je overal in Frankrijk wel verwachten, maar elk gebied heeft toch zijn eigen traditionele keuken. Bekende specialiteiten van Normandië zijn de vis en schaaldieren. Houd je van vis? Ga dan zeker langs bij één van de vele visrestaurants. De vis wordt vers bereid en de prijs is vrij laag door de hoge concur-rentie. Naast deze specialiteiten moet je beslist de vele andere specialiteiten van deze Normandische streek ontdekken. Wat te denken van een heerlijke Calvados met een toastje Camembert? Franser kan haast niet…

Tips• Houd je van shoppen? Loop dan

langs Place de Casino en Place Morny. Hier vind je de grote mer-ken zoals Hermès, Cartier, Chanel en Louis Vuitton. Voor andere winkels en lokale producten kun je terecht op rue Desiré-le-Hoc and rue Eugène Colas.

• Een balletje slaan op de golfbaan? Golf Barrière Saint-Julien is een prima aanrader. De baan heeft een prachtige ligging en is goed onderhouden.

• Gokje wagen? Breng een bezoekje aan het Casino Barrière de Deauville. Eén van Europa’s beroemdste casino’s.

• Deauville is de stad van de paardensport. Ga daarom zeker langs bij L’hippodrome. De in 1864 gebouwde paardenrenbaan wordt nog dagelijks gebruikt voor internationale wedstrijden en polotoernooien.

40

Page 41: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

41

Jamaica: land van de snelle atleten, het relaxte leven, het tropisch groene binnenland, lange zandstranden, het

heerlijke eten en natuurlijk de ritmische reggaemuziek. Of zoals Columbus Jamaica omschreef in zijn dagboek:

“Het mooiste eiland dat ik ooit heb gezien”.

Yah mon – ontdek en proef Jamaica!

Jamaica werd in 1494 als eerst betreden door Columbus. Het Caribische eiland was daarna lange periode een kolonie van het Verenigd Koninkrijk en werd in 1962 een onafhankelijk land. Het eiland, waar Engels de voertaal is, heeft zo’n 2.9 miljoen inwoners en is het op twee na grootste Caribische eiland. Jamaica biedt een verscheidenheid aan landschappen: van idyllische baaien en klaterende water-vallen tot het groene berglandschap “Blue and John Crow Mountains”, dat onlangs door UNESCO is uitgeroepen als natuur en cultuur werelderfgoed. Het eiland

heeft zes toeristische regio’s: Montego Bay, Ocho Rios, Port Antonio, Kingston, de Zuidkust en Negril. Allemaal hebben ze een groot aantal unieke attracties. Om optimaal te genieten van dit eiland heb je zeker twee weken nodig...

Begin in Montego BayMontego Bay is de plek waar voor veel toeristen hun reis door Jamaica begint en waar je rustig kunt bijkomen van de lange vlucht. Even ontspannen? Maak eens een romantische tocht op een bamboevlot over de rivier de Martha Brae en geniet van de

Tekst: Daphne van Nierop

Foto

’s: Ja

mai

ca T

ouris

t Boa

rd

Page 42: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

prachtige flora en fauna om je heen. Breng ook een bezoekje aan één van de oude plantagehuizen, Greathouse Rosehall of Greathouse Greenwood. Hou je van golfen? Ga dan langs bij één van de vier 18-holes golfbanen, bijvoorbeeld “Cinnamon Hill” of “The White Witch” en maak een mooi rondje.

Ocho Rios en Port Antonio Ocho Rios, het groene hart van Jamaica, staat bol van de activiteiten. Niet voor niets leggen hier veel cruiseschepen aan. Breng in Ocho Rios een bezoekje aan de begraafplaats van zanger Bob Marley in Nine Miles, beklim de wereldberoemde Dunn’s River Falls, ga zwemmen met dol-fijnen in Dolphins Cove of geniet van het prachtige uitzicht over de kust vanaf Mystic Mountain, terwijl je in een bobslee door de heuvels raast. De regio staat bekend om zijn tropische groene heuvels die tot aan de witte stranden rijken. Hoe oostelijker je rijdt, hoe groener het wordt. Port Antonio is een prima uitvalsbasis voor mooie tochten. Dompel je onder in het rustige water van

de Blue Lagoon, ontdek de indrukwek-kende omgeving van de Blue Mountains of maak een stop bij Frenchmans Cove, de meest idyllische baai in Jamaica. Ook zijn in deze regio veel koffieplantages en prachtige watervallen zoals “Somerset Falls” en “Reach Falls”.

Mekka voor reggaeliefhebber Zeg je Jamaica, dan zeg je ska en reggae. Hoofdstad Kingston is het cul-turele centrum van het eiland en voor echte reggaeliefhebbers een múst. Ga terug in de reggaetijd in het Bob Marley museum of neem je eigen reggaeplaat op in één van de opnamestudio’s. Kingston heeft vele prachtige koloniale gebouwen, zoals Devon House en museum National Gallery. Zeer indrukwekkend! Zin in een spannend avontuur? Bezoek Port Royal, het voormalige en belangrijkste piraten-nest dat het Caribische gebied ooit heeft gekend.

De “South Coast”Aan de zuidkust vind je gevarieerde land-schappen en kleine hotels en pensions met veel flair. In het mangrovegebied “Black River” kun je krokodillen spotten tij-dens een bootsafari en bij de YS Falls kun je, als een heuse Tarzan, aan de touwen hangen. De zuidkust heeft enorme kliffen, bergen en prachtige stranden. Hou je van vis? Probeer dan de “Peppered Shrimps”:

“Jamaica: voor liefhebbers van

natuur, reggae en ontspanning”

42

Page 43: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

43

de spicy troef van de zuidkust, maar “delicious” volgens de Jamaicanen. In de beroemde rum distilleerdij “Appleton Estate” worden meer dan vijftien ver-schillende rums gemaakt. Ga voor een bijzondere ervaring naar de Pelican Bar: een van hout en bamboe gevlochten bar op palen, die alleen per boot te bereiken is. Geniet hier van het lokale biertje Red Stripe en bekijk vanuit zee het landschap van Jamaica. Proosten doe je hier letterlijk met/op de Pelikanen.

StrandwandelingenVoor een unieke, ontspannen en vooral relaxte sfeer sluit je een rondreis af in Negril. In dit stadje is het heerlijk toeven. Maak een lange romantische wandeling over het 11 kilometer lange zandstrand van “Seven Miles Beach”. Of ontspan ongegeneerd in je hangmat van de zonsondergang terwijl je aan een heerlijke cocktail nipt. ‘s Avonds kun je genieten bij één van de reggae beachparty’s en voor nog meer livemuziek ga je naar het wereldberoemde “Ricks Café”: een spec-taculaire locatie aan West End, beroemd om de Jamaicaanse rotsduikers en het

prachtige uitzicht op de zonsondergang. Paardrijliefhebbers kunnen naar Rhodes Hall Plantation voor een ontspannen ritje te paard in de zee.

Vluchten en combinatiesJamaica is vanuit Europa goed te bereiken. TUI vliegt elke vrijdag vanaf Amsterdam naar Montego Bay (tussen-stop op Punta Cana). Jetairfly vliegt vanaf Brussel twee keer per week naar Montego Bay en Lufthansa / Condor twee keer per week via Frankfurt. Naar Kingston vliegen zowel British Airways (drie keer per week via Gatwick) als Delta (vijf keer per week via Atlanta). Door de strategische ligging van Jamaica is er steeds meer vraag naar combinatiereizen. Een bezoek aan Jamaica is dan ook uitstekend te combi-neren met een trip naar Curaçao, Cuba, Miami of New York.

Meer weten over Jamaica? Neem een kijkje op www.ontdekjamaica.nl, www.visitjamaica.com of op Facebook en Twitter: OntdekJamaica.

Tips:• Jamaica kent geen winter en de

gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 27º C. Houd er rekening mee dat gemiddeld de meeste regen in mei, juni, september en oktober valt. Het hoogseizoen is van half december tot half april.

• In Montego Bay, Negril en Ocho Rios vind je bij de luxe hotels de mooiste stranden. Let op: op openbare stran-den wordt doorgaans een toegangs-prijs berekend.

• Jamaica werd in 2014 verkozen tot de beste trouwbestemming ter wereld. Veel hotels bieden speciale trouwarrangementen aan. Het eiland heeft alles voor een romantische (huwelijks)reis.

• Huur een goede auto als je een rond-reis maakt door Jamaica. De meeste wegen zijn goed begaanbaar, alleen in het binnenland zijn ze niet altijd optimaal. And remember: links rijden!

Page 44: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

44

Valencia is na Madrid en Barcelona de derde stad van Spanje en leent zich uitstekend voor een stedentrip. Plan

een tripje wel in het voor- of najaar, want zomers kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen.

Valencia: stralende stad aan de Spaanse kustPaella, stranden en architectuur

Wat is er leuker om een bezoek aan Valencia in het oude centrum te beginnen? Eerst even een kort geschiedenislesje: de stad is in 138 voor Christus door de Romeinen gesticht. De Romeinen bouwde het Forum en het plein van Almoina. Onder dit plein is nu een museum gevestigd, waar je Romeinse overblijfselen kunt bekijken.

Terug naar het heden: in het oude stads-centrum vind je meerdere gebouwen die het bezoeken waard zijn. ‘Lonja de la Seda’ is door Unesco uitgeroepen tot Historisch Erfgoed van de Mensheid. Kenmerkend is de stenen gevel met waterspuwers en beeldhouwwerken. Bovendien zijn de ver-

houdingen tussen de ramen en de deuren perfect.

Ben je een liefhebber van architectuur? ‘Ciudad de las Artes y las Ciencias’ (Stad van de Kunsten en Wetenschappen) moet je dan zeker bezoeken. Het complex bestaat uit meerdere gebouwen, waaronder het

“In ‘La Buleria’ kun je een diner

met flamencoshow boeken.

Geweldig!”

Tekst: Oflien van der Mark

Tourist CardMet de Valencia Tourist Card ben je extra voordelig uit. Zo kun je gratis gebruikmaken van bus, metro en tram (zones A,B,C,D). Daarnaast betaal je geen toegang voor open-bare musea en monumenten en krijg je tot vijftig procent korting bij deelnemende attracties, restau-rants en winkels. De kaart is 24, 48 of 72 uur geldig. Er zijn speciale kaarten voor gezinnen en grote groepen.

Foto

: Flic

kr.c

om

Page 45: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

Valencia: stralende stad aan de Spaanse kustPaella, stranden en architectuur

‘Umracle’. Dit is een tuin van ruim 17.000 vierkante meter waar je kennis kunt maken met typische planten uit het Middellands zeegebied. Tijdens de zomerperiode en ’s nachts wordt een terras geopend zodat je een lekker drankje onder het maanlicht kunt drinken. ‘Umracle’ kun je gratis bezoe-ken.

3D-bioscoop Een ander gebouw dat deel uitmaakt van ‘Ciudad de las Artes y las Ciencias’, is L'Hemisfèric. Dit is een 3D-bioscoop met een IMAX-beeldscherm van maar liefst 900 meter breed. Dagelijks worden er verschil-lende films geprojecteerd. Dit zijn groten-deels informatieve films van maximaal 45 minuten. Bij de ingang krijg je een 3D-bril waarmee je zelf de taal van de film kunt kiezen. Dagelijks draait er in ieder geval één film voor kinderen in de 3D-bioscoop.

(Stads)strandenHet leuke aan Valencia is dat je een citytrip kunt combineren met een bezoek aan het strand. Er zijn meerdere stads-stranden, zoals de stranden van Arenas en Malvarrosa. Deze stadsstranden liggen op enkele minuten van het centrum. Je kunt ze gemakkelijk bereiken per tram, bus of auto, fiets of gewoon te voet. Ben je een echte

Deze tour duurt twee uur en leid je langs alle hoogtepunten van de stad.

Tapas en FlamencoWil je je helemaal onderdompelen in de Spaanse cultuur? Boek dan een diner met flamencoshow. Dit is onder meer mogelijk in restaurant ‘La Buleria’, waar je kunt kiezen uit meerdere menu’s. Het diner begint om 21.00 en de show om 23.00 uur. De prijzen begin-nen bij 22 euro (inclusief flamencoshow) en zijn afhankelijk van het soort menu dat je kiest.

natuurliefhebber? Dan is het natuurpark Albufera leuk om te bezoeken. Albufera ligt op ongeveer 10 kilometer van Valencia. Hier vind je uitgestrekte duinen en ongerepte stranden.

FietsvriendelijkValencia staat bekend als zeer fietsvriende-lijk. Bovendien is de fiets een prima manier om je te verplaatsen tussen alle beziens-waardigheden, terrasjes en stranden. In de stad ligt bijna tachtig kilometer aan fietspad. Wil je de stad ontdekken onder leiding van een gids? Boek dan een ‘Valencia Bike Tour’.

Valencia leent zich ook prima voor een fietstocht.

Paella Dat Paella een Spaans gerecht is, is natuurlijk algemeen bekend. Minder bekend is dat het gerecht in Valencia is ‘geboren’. De Valenciaanse paella werd oorspronkelijk geserveerd met kip en niet met vis of zeevruchten. Over de herkomst van de naam gaan veel verhalen rond. Zo zou de naam afkomstig zijn van het woord ‘pan’, waar het gerecht in wordt bereid en waaruit wordt gegeten.

Foto

: Flic

kr.c

om

Foto

: Flic

kr.c

om

Het indrukwekkende stadhuis van Valencia.

Foto

: USP

Foto

: USP

45

Page 46: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

46

Must see voor levensgenieters

Wat Kaapstad tot een echte toeristische topbestemming maakt, is wel het feit dat er ontzettend veel te doen, te zien, te proeven en te beleven is zonder dat je ook maar even het gevoel hebt dat je struikelt over mede-toeristen. De stad aan het meest zuidelijke puntje van het Afrikaanse continent is rechtstreeks te bereiken met KLM en ook iedere dag

van de week met een overstap op een buitenlandse luchthaven met een buiten-landse luchtvaartmaatschappij. Belangrijk voor ons als Noord-Europeanen: het klimaat is zeer aangenaam. Het voorjaar en de zomer beginnen in Zuid-Afrika als in Nederland en België het najaar en de winter aanbreken. Daarnaast is alles goed betaalbaar en van een zeer hoog niveau.

Zuid-Afrika is wél een land met grote tegenstellingen tussen arm en rijk. Let dus op waar je naartoe reist en wees hierop voorbereid. Pas op voor zakkenrol-lers en mensen die behulpzaam zijn bij een pinapparaat. Laat je daarom goed informeren voor je naar dit continent afreist. Voor de mensen die voor het eerst naar Kaapstad gaan of er zelfs al eerder

Tekst: Olfien van der Mark

Foto

: Rei

smed

ia

In het Zuid-Afrikaanse Kaapstad kunnen reizigers zelfs tijdens een verblijf van een paar dagen van de ene in

de andere verbazing vallen. Sta je ’s ochtends nog op de Tafelberg of shop je in Waterfront, kun je een paar

uur later al op het strand tussen de pinguïns staan in Simon’s Town of rond rijden in de prachtige authentieke

wijnstreek rond Stellenbosch, Franschhoek en Paarl, waar eerste klas wijnen worden gemaakt. Maar ook voor

degene die alleen in Kaapstad blijft, is er genoeg te zien, te beleven en culinair te genieten. Wij delen graag

onze ervaringen op het gebied van een short stay.

Zuid-Afrika: Kaapstad

Page 47: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

Must see voor levensgenieters

geweest zijn stellen wij in deze reportage een ‘must see’ overzicht samen.

Historie Kaapstad was oorspronkelijk een verver-singspost voor Nederlandse schepen die op weg waren naar Oost-Afrika, Indië of het Verre Oosten. Het was daarnaast één van de eerste permanente Europese nederzettingen ten zuiden van de Sahara. Deze geschiedenis is zeker nog goed te voelen in de regio. Niet alleen omdat er op veel plaatsen door de bevolking een afgeleide van de Nederlandse taal wordt gesproken, maar ook de typische namen van de dorpjes en winkels verraden de historische band met Nederland. Zo heb

tip: zorg dat je voldoende eten en drinken bij je hebt, want onderweg kom je niets en niemand tegen en niet geheel onbelangrijk: ga vroeg op pad. Je hebt gedurende de dag geen bescherming tegen de zon. Bij de kabelbaan, die je naar de top van de berg brengt, het kan behoorlijk druk zijn met mede-toeristen.

WijnrouteIn het gebied van Western Cape bevindt zich de langste wijnroute van de wereld. De route loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth, 850 kilometer naar de oostkust. Heb je niet zoveel tijd, bezoek dan in elk geval de wijngebieden Stellenbosch, Paarl en  Franschhoek. In deze plaatsen zie je

je bijvoorbeeld in Stellenbosch de Oom Samie Se Winkel.

TafelbergOp een heldere dag is een bezoek aan de Tafelberg een uitstekende manier om de stad en de wijde omgeving van grote hoogte te verkennen. Vanaf het plateau heb je een prachtig uitzicht op Kaap de Goede Hoop. De dominante berg, die het gezicht van de stad voor een groot deel bepaalt, is per kabelbaan te bereiken. Wandelliefhebbers kunnen de klim naar boven ook te voet maken; wél een uitda-ging. Een geoefende wandelaar doet er, liefst onder begeleiding van een gids, zeker vier uur over om de top te bereiken. Onze

Hoe te reizen in Zuid Afrika?Voor optimale vrijheid huur je een auto. Het rijden in en rond Kaapstad is prima te doen. Houd er alleen rekening mee dat je aan de linkerkant van de weg rijdt, dus volgens het Britse wegensysteem. Daarnaast zijn er vele individuele tours te boeken bij grote en kleinere bureaus. Motorliefhebbers kunnen een Harley Davidson huren en in hun eigen tempo en snelheid over de kaap toeren. Overnachten kun je in Kaapstad in de grotere bekende hotels. De stad beschikt over een uitstekend hotel-aanbod: van zeer luxe accommodaties tot budgethotels. Buiten de stad is het juist leuk om te overnachten in de kleine familiehotels en Bed & Breakfast-accommodaties.

Foto

: Rei

smed

ia

47

“Geniet van een heerlijke lunch

bij Le Quartier Français in

Franschhoek”

Foto

: Pix

abay

Zuid-Afrika: Kaapstad

Page 48: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

tevens veel terug van de groepen Nederlanders die besloten hun eigen, kleine land te verlaten om een nieuwe toekomst op te bouwen in Zuid-Afrika. Een tip voor een heerlijke lunch: Le Quartier Français Restaurant aan de Wilhelminastraat  in Franschhoek. Ben je op doorreis en wil je hier toch wat langer verblijven? Geen probleem, je kunt hier ook prima overnachten. De maal-tijden bij het restaurant zijn zeer goed en toch uitstekend betaalbaar. Natuurlijk is een maaltijd hier pas écht compleet met een lekker glas wijn uit de streek…

WaterfrontHet winkelgebied Waterfront is als een soort grote pier, die aan de kust is gebouwd. Je kunt hier naar hartenlust shoppen in de vele winkeltjes, waar voor iedereen wel wat te vin-den is. Het aanbod varieert van de modernste Westerse winkels tot meer alternatieve win-

kels en marktjes. Trek er gerust minimaal een dagdeel voor uit en begin de dag in Waterfront met een boottocht naar en een bezoek aan Robben Island, het indruk-wekkende detentie-eiland waar Nelson Mandela vele jaren verbleef ten tijden van het apartheidsregiem. Ook hiervoor geldt: wees er vroeg bij en reserveer je boot en ticket minimaal een dag van te voren. Op ons maakte het bezoek aan het eiland een onuitwisbare indruk.

KuststreekWie een middagje aan het strand wil doorbrengen, brengt een bezoek aan de Côte d’Azur van Zuid-Afrika rond Camps Bay aan de westkant van de stad. Geniet in één van de vele restaurants van een glas goede wijn en een heerlijke maaltijd. Aan de andere kant van de landtong waarop Kaapstad ligt, vind je plaatsen als

Muizenhoek, Fish Hoek en Simon’s Town. In Simon’s Town kun je makkelijk parkeren en een bezoek brengen aan het strand, waar een grote kolonie pinguïns leeft. Zeker weten dat je deze vrolijke dieren op de gevoelige plaat gaat vastleggen! Bezoek in Simon’s Town ook het Jubilee Square in het centrum, waar een bronzen beeld van de hond genaamd Just Nuisance staat. Aan deze bijzondere hond, die dienst deed bij de Zuid-Afrikaanse Marine, is een deel van het lokale museum gewijd. Waarom dat is? Ga zelf maar een kijkje nemen. Wil je wat meer avontuur? Ga dan met een kajak de omgeving verkennen en geniet van de natuur om je heen. Ook de kustplaatsen Kalkbay, Kommetjie en Houtbay zijn de moeite waard om te bezoeken. Datzelfde geldt voor het natuurgebied rond Kaap de Goede Hoop, het meest zuidelijke punt op het schiereiland. Een absolute must als je in Zuid-Afrika bent!

Hiken en bungeejumpenDe “adrenaline junkies” komen goed aan hun trekken tijdens het kitesurfen aan de Western Cape, het kooiduiken met haaien in Gansbaai, het hiken langs de Otter Trail, struisvogel rijden in Oudtshoorn, bungee-jumpen bij Bloukrans Bridge in Nature's Valley en scubadiving aan de Oostkust in het warme water van False Bay. Als je graag wilt leren kitesurfen, moet je naar Langebaan, een gezellig surfdorp op onge-veer een uur rijden van Kaapstad. Op die plek zijn de golven niet te hoog wat zeker zal helpen bij een eerste kennismaking met deze sport.

Niet doen…Er zijn echter ook dingen die je als toerist beter niet kunt doen in Zuid-Afrika. Ga niet in op het aanbod om wilde dieren te aaien of te wandelen met deze dieren. De parken die deze diensten aanbieden, maken deel uit van de zogenaamde ‘Canned Hunting Industry’. De dieren in deze parken zijn als pup bij hun moeder weggehaald en opgevoed om uiteindelijk afgeschoten te worden. Een bezoek aan deze parken bete-kent dat je de jacht op dieren in gevangen-schap financieel steunt. De dieren worden uiteindelijk verkocht aan parken, waar ze vervolgens door rijke toeristen worden afgeschoten. Ze zijn makkelijke prooien omdat ze mensen gewend zijn. Ons advies: niet doen dus!

48

Foto

: Wik

iped

iaFo

to: R

eism

edia

Het bezoek aan Robben Island laat een onuitwisbare indruk achter.

Page 49: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

49

Ontdek nú de Noorse Fjorden…

De cruiseGa deze fantastische cruise naar de Noorse Fjorden maken. Je vaart vanaf Rotterdam met het 4-sterren schip de ms Rotterdam van de Holland America Line. De elegante Rotterdam heeft een zwembad, jacuzzi, diverse bars en lounges, een casino, een spa en een kinderclub. Elke avond geniet je van topamusement aan boord. De Rotterdam heeft een culinair hoogstaand à la carte restaurant, een geweldig buffetrestaurant én een aantal specialiteitenrestaurants. Tijdens de cruise ontdek je de indrukwekkende fjorden van Noorwegen. Je bezoekt het dorpje Aurland met een uitkijkpunt

over het fjord, maakt een kayaktocht in het Aurlandsfjord en een wandeling door het oudste gedeelte van Stavanger.

Prijzen, informatie en reserverenDeze cruise is te boeken voor de speciale lezersprijs vanaf € 899,- p.p. (vertrek is op 14 mei en 11 juni 2016). Bij de cruise van 14 mei is reisbegeleiding van Zeetours Cruises aanwezig. Voor meer informatie over deze cruise, het exacte programma en reserveren ga je naar www.zeetours.nl of neem je contact op met jouw Personal Touch Travel reisagent (www.personaltouchtravel.nl).

Boek snel, want VOL = VOL! De lezersaanbie-ding is geldig tot 31 december 2015.

Cruisen langs de Noorse Fjorden? Zeetours Cruises en Personal Touch

Travel bieden deze cruise voor een hele aantrekkelijke prijs aan en je

vertrekt ook nog eens vanaf Rotterdam! Ontdek hoe geweldig cruisen is

en maak nu gebruik van deze exclusieve en speciale lezersaanbieding…

VaarschemaDag 1: Inscheping Rotterdam, Dag 2: Op zee, waarbij je kunt genieten van alle faciliteiten aan boord. Dag 3: Flam, Dag 4: Ulvik, Dag 5: Stavanger, Dag 6: Kristiansand, Dag 7: Op zee, Dag 8: Ontscheping Rotterdam.

Deze 8-daagse cruise is inclusief alle maal-tijden (volpension) en havengelden. Fooien, excursies, toegang specialiteitenrestaurants, verzekering, reserveringskosten en bijdrage Calamiteitenfonds zijn niet inbegrepen.*

* Prijzen zijn o.b.v. beschikbaarheid en o.v.v. wijzigingen,

reserveringskosten € 25,- per boeking, € 2,50 bijdrage

Calamiteitenfonds. Op deze aanbieding zijn de ANVR- en

SGR-voorwaarden van toepassing.

Lezersaanbieding 8 dagen cruisen

vanaf € 899,- p.p.

Page 50: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015

50

Met de vaste rubrieken Reisboeken en Leuke apps voor op reis en nog veel meer inspirerende reisreportages!

De nieuwe uitgave verschijnt rond 15 december a.s.

De mooiste baai van het eiland: Jan Thiel Baai

Curaçao WintersportOp winters avontuur in én buiten Europa

Zoek lekker de zon op deze winter! Waar kun je naar toe?

Winterzon StedentripAlles wat je moet doen en zien in Dubai

Volgende keer nemen we je mee naar…..

Page 51: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015
Page 52: Personal Touch Travel Magazine- Najaar 2015